Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μουδιασμένη η μικρή κοινωνία του Άδενδρου από το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τις ζωές τριών ανθρώπων
  • [02] Π.Παυλόπουλος: Εθνική η συνεισφορά της Μητέρας στον Τόπο

  • [01] Μουδιασμένη η μικρή κοινωνία του Άδενδρου από το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τις ζωές τριών ανθρώπων

    «Μουδιασμένη» ξύπνησε σήμερα η μικρή κοινωνία του Άδενδρου, ενός χωριού περίπου 3.000 κατοίκων δυτικά της Θεσσαλονίκης, όπου, χθες το βράδυ, αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα- Θεσσαλονίκη εκτροχιάστηκε και έπεσε πάνω σε σπίτι, με αποτέλεσμα τρεις εκ των επιβαινόντων να βρουν τραγικό θάνατο και άλλοι έξι να νοσηλεύονται.

    Το φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της τραγωδίας. Από τους τοίχους του κατεστραμμένου σπιτιού, στο οποίο έπεσε το τρένο, ξεπροβάλλουν τα συντρίμμια της αμαξοστοιχίας, με τους αστυνομικούς να έχουν αποκλείσει περιμετρικά το σπίτι τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για να κάνουν ανενόχλητοι οι πραγματογνώμονες τη δουλειά τους. Όπως δήλωσε από το σημείο του συμβάντος ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κώστας Πετράκης, συστάθηκε επιτροπή που μέχρι την Παρασκευή θα καταθέσει το πρώτο πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος. «Είναι από τα χειρότερα (δυστυχήματα) που έχουμε δει», τόνισε.

    Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, επιβεβαίωσε πως ένας επιβάτης, ένας μηχανοδηγός κι ένας ελεγκτής είναι τα τρία θύματα του δυστυχήματος. Μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Πουλτίδης, εξήγησε πως η επιχείρηση ήταν δύσκολη καθώς «υπήρχε μια άμορφη μάζα σιδερικών», ενώ έμφαση δόθηκε στην ταχύτητα απεγκλωβισμού των τραυματιών.

    «Οι πρώτες προσπάθειες απεγκλωβισμού ήταν δύσκολες. Οι εύκολες ήταν κυρίως στα πίσω βαγόνια. Από τη μηχανή απεγκλωβίσαμε νεκρό τον πρώτο μηχανοδηγό και δύο τραυματίες, υπαλλήλους του ΟΣΕ. Από το δεύτερο βαγόνι, που ήταν το κυλικείο ανασύραμε ακόμη ένα νεκρό και άλλους πέντε τραυματίες (σ.σ. στο μεταξύ ο ένας κατέληξε σήμερα)».

    Σε περιπτώσεις εκτροχιασμού, όπως η χθεσινή, η έμφαση, όπως εξήγησε ο κ. Πουλτίδης, δίνεται στην ταχύτητα απεγκλωβισμού, καθώς «όσο πιο γρήγορα ανασύρεις τον τραυματία τόσες περισσότερες πιθανότητες αποκατάστασης του δίνεις». Δύναμη της Πυροσβεστικής παραμένει και σήμερα στο σημείο, ενώ γίνονται και προσπάθειες επιδιόρθωσης της γραμμής. «Εμείς είμαστε σήμερα εδώ για πυρασφάλεια, γιατί υπάρχει διαρροή καυσίμου. Τον χώρο τον έχουμε ελέγξει πλήρως, δεν έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχει κάποιος άλλος (εγκλωβισμένος). Βάλαμε και ειδικό σκύλο της ΕΜΑΚ στις έρευνες», επισήμανε ο κ. Πουλτίδης.

    «Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο»

    «Ζω εδώ από μωρό παιδί. Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο σε όλη μου τη ζωή. Πεταχτήκαμε όρθιοι από τον θόρυβο και βγήκαμε στο μπαλκόνι να δούμε τι συμβαίνει. Ακούσαμε τον γείτονα (τον Γιώργο Μυλωνά που χθες δήλωνε πως είδε τον χάρο με τα μάτια του από την αυλή του σπιτιού του) να φωνάζει βοήθεια. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, πώς το τρένο είχε μπει μέσα στο σπίτι», λέει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ηλικιωμένη κυρία Σοφία, το σπίτι της οποίας είναι σε πολύ μικρή απόσταση από τον τόπο του συμβάντος.

    Τόσο η ίδια όσο και άλλοι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται σαν χθες τον Οκτώβριο του 2005, όταν από θαύμα γλίτωσαν όλοι οι επιβαίνοντες τρένου που εκτροχιάστηκε λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα. Εκεί, όπου αργότερα ανεγέρθηκε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία την Προυσιώτισσα ως δείγμα ευγνωμοσύνης για το γεγονός ότι τότε δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Στα καφενεία του χωριού, οι κάτοικοι του οποίου ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες και ιδιαίτερα με την καλλιέργεια ρυζιού, το χθεσινοβραδινό συμβάν είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης, με τις αναλύσεις να δίνουν και να παίρνουν σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας και τους πιο ψύχραιμους να συνιστούν υπομονή και «...να αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους».

    Συλλυπητήρια του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στις οικογένειες των θυμάτων

    Τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας.

    Με αναρτήσεις του στο Twitter αναφέρει:

    «Πληροφορήθηκα με οδύνη για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης. Β½

    Θέλω να συλλυπηθώ τις οικογένειες των θυμάτων και να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. 2/2».

    ΑΝΕΛ: Αυτονόητο ότι θα ριχθεί άπλετο φως στα αίτια που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία

    «Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουμε τη βαθύτατη οδύνη μας για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων, ανάμεσα στα οποία ήταν και το στέλεχος του Κινήματός μας, Δημήτρης Μικρόπουλος, και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Είναι αυτονόητο ότι θα ριχθεί άπλετο φως στα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία» δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

    Να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος» ζητάει ο βουλευτής Σερρών και Τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ, Κ. Καραμανλής

    Η ΝΔ με δήλωση του βουλευτή Σερρών και τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών Κ.Καραμανλή εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του χθεσινοβραδινού σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

    «Ευχόμαστε περαστικά και να πάνε όλα καλά σε όλους τους τραυματίες», ανέφερε ο κ. Καραμανλής ο οποίος παράλληλα πρόσθεσε πως το δυστύχημα αυτό γεννά πλήθος ερωτημάτων και συγκεκριμένα τα εξής:

    - Ποιος είναι τελικά ο ακριβής αριθμός των επιβατών του συγκεκριμένου δρομολόγιου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ;

    - Βασιζόμενη σε ποιες πληροφορίες έσπευσε να εκδώσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωση αναφερόμενη αρχικώς σε τέσσερα θύματα;

    - Για ποιους λόγους αφέθηκαν κάποιοι επιβάτες να εγκαταλείψουν το χώρο με δικά τους μέσα σύμφωνα και με τις πρώτες δηλώσεις του Διοικητή της Πυροσβεστικής Κεντρικής Μακεδονίας χωρίς να διαπιστωθεί από τις κρατικές Υπηρεσίες εάν είναι όλοι καλά στην υγεία τους και δίνοντας έστω μια τυπική κατάθεση;

    Ταυτόχρονα, δημιουργούνται ερωτήματα για το πως λειτουργούν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι.

    - Είναι αλήθεια ότι στο δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε συγκεκριμένα σημεία μειώνεται η ταχύτητα των αμαξοστοιχιών; Μήπως υπάρχει ελλιπή συντήρηση του δικτύου;

    «Θα παρακολουθούμε στενά αυτήν την υπόθεση. Αναμένουμε την άμεση διενέργεια της έρευνας για να φωτισθούν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος», κατέληξε στη δήλωσή του κ. Καραμανλής.

    ΚΚΕ: Άμεση διερεύνηση των αιτιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, ιδιαίτερα όσον αφορά τα μέτρα και τις συνθήκες ασφαλείας

    Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στη Θεσσαλονίκη κι εύχεται ταχεία ανάρρωση στους υπόλοιπους τραυματίες, ενώ σε σχετικό σχόλιο του Κόμματος τονίζεται ότι «πρέπει άμεσα να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος, ιδιαίτερα όσον αφορά τα μέτρα και τις συνθήκες ασφαλείας».

    Διαβάστε επίσης:

    Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Ταχύτατη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος στο Άδενδρο

    [02] Π.Παυλόπουλος: Εθνική η συνεισφορά της Μητέρας στον Τόπο

    «Εθνική» χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τη συνεισφορά της Μητέρας στον Τόπο, με αφορμή τηνΗμέρα της Μητέρας.

    Ο κ. Παυλόπουλος, στο μήνυμά του επισημαίνει:

    «Η Ημέρα της Μητέρας μας υπενθυμίζει, στο διηνεκές και ιδίως κατά την σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τον Τόπο μας και τον Λαό μας, την σημασία της Οικογένειας και της Μητέρας, ως αναντικατάστατης αντηρίδας του οικογενειακού θεσμού.

    «Η Μητέρα διαδραματίζει, νομοτελειακώς, κορυφαίο ρόλο τόσο για την συνοχή της Οικογένειας όσο και για την διαμόρφωση της προσωπικότητας των μελών της, πρωτίστως δε των παιδιών.»

    Μέσα σεαυτό το πλαίσιο η Ημέρα της Μητέρας μας καλεί, επιπροσθέτως, να έχουμε πλήρη συνείδηση του ότι στο ιερό πρόσωπο της Μητέρας, ως υπόδειγμα αγάπης και υπομονής, οφείλουμε, κατά μεγάλο μέρος, το ότι η σύγχρονη βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση δεν έχει οδηγήσει στην ρήξη του κοινωνικού μας ιστού. Για τούτο στον Τόπο μας αυτή η συνεισφορά της Μητέρας είναι, κυριολεκτικώς, εθνική».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 May 2017 - 18:31:31 UTC