Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πασχαλινά μηνύματα των κομμάτων
  • [02] Το 2017 θα αποτελέσει, εκτός απροόπτου, την καλύτερη χρονιά στην ιστορία του τουρισμού μας
  • [03] Eξωστρέφεια-Λύσεις για έξοδο από την κρίση: Άρθρο της προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χρ. Σακελλαρίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • [01] Πασχαλινά μηνύματα των κομμάτων

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    «Πάνω απ' όλα, το Πάσχα είναι ο θρίαμβος της ελπίδας επί της απελπισίας. Της πίστης επί της απογοήτευσης. Της ζωής επί του θανάτου και το μήνυμα αυτό, το έχουμε ανάγκη ως χώρα και ως λαός τις δύσκολες εποχές που ζούμε», σημειώνει στο μήνυμα του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ευχόμενος «ελπίδα και αισιοδοξία» σε όλους και «Ιδιαίτερα στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται πιο σκληρά και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από την αλληλεγγύη μας» Ο κ. Μητσοτάκης κάνει αναφορά στις δυσκολίες που περνά η χώρα, με την εκτίμηση ότι «η εβδομάδα των παθών για τους Έλληνες και τον ελληνισμό έχει κρατήσει πολλά χρόνια», και τονίζει ότι «η Ελλάδα θα ζήσει καλύτερες μέρες γιατί της αξίζει» και ότι η Ανάσταση της, περνά μέσα από τις δικές μας αποφάσεις, τη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας, την ελπίδα της αλήθειας».

    Φώφη Γεννηματά

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά με το Πασχαλινό μήνυμα της εύχεται «Το φως της Ανάστασης να μας γεμίσει ελπίδα, δύναμη και αισιοδοξία».

    Δ. Κουτσούμπας

    Η Ανάσταση για το λαό μας δε μπορεί να έρθει από παλιούς και νέους "σωτήρες" των μνημονίων, τονίζει σε δήλωσή του την ημέρα του Πάσχα, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας. (Η Ανάσταση) «Μπορεί να έρθει, όμως, αν στηριζόμενοι στις δικές μας αστείρευτες κι ακόμη αναξιοποίητες δυνάμεις, αποφασίσουμε να βάλουμε τέλος στο Γολγοθά ενός σάπιου συστήματος που φέρνει μόνο κρίσεις, φτώχεια, πολέμους», προσθέτει ο κ. Κουτσούμπας, ευχόμενος «Χρόνια Πολλά και Καλή Δύναμη σε όλους!».

    Πάνος Καμμένος

    Τις θερμότερες ευχές του, στα στελέχη, τους στρατευμένους και τις οικογένειες όλων αποστείλει με την ευκαιρία των Αναστάσιμων ημερών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. «Έχοντας την Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ως ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο, ας αφήσουμε το Αναστάσιμο φως που ευαγγελίζεται η μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης, να φωτίζει τη ζωή όλων μας και να μας χαρίζει υγεία, ειρήνη, αγάπη, αλληλεγγύη και αισιοδοξία για το αύριο», σημειώνει μεταξύ άλλων ο υπουργός.

    Β. Λεβέντης

    Στο μήνυμα του για το Άγιο Πάσχα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης τονίζει: «Βρισκόμαστε στην 7η χρονιά μνημονίων και λιτότητας και ο Ελληνικός λαός υποφέρει και βασανίζεται. Ιδιαίτερα οι νέοι αναχωρούν στο εξωτερικό αρκετοί, ενώ όσοι μένουν είναι άνεργοι ή αμείβονται με εξευτελιστικές αμοιβές. Αλλά και η τρίτη ηλικία υποφέρει και αυτή, αφού οι συντάξεις έχουν κοπεί κατά το ήμισυ και πλέον με ένα κόστος ζωής που διαρκώς αυξάνει. Τα κόμματα αντί να τρώγονται και να κάνουν θεατρικές παραστάσεις στη Βουλή, οφείλουν με αίσθημα ευθύνης να συνεννοηθούν. Πάνω η πατρίδα κάτω τα κόμματα, Αυτό πρέπει να γίνει σύνθημα όλων μας. Η Ένωση Κεντρώων εύχεται χρόνια πολλά σε όλους και ο αναστάς Χριστός να φωτίσει όλους, μας γιατί περιθώρια για άλλα λάθη δεν υπάρχουν».

    Σταύρος Θεοδωράκης

    «Να νικήσουμε τα προβλήματα. Να φύγουμε μπροστά. Με γνώση και σχέδιο. Να μη φοβηθούμε να αλλάξουμε ότι επιβάλλεται», τονίζει στο πασχαλινό μήνυμα του ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης ευχόμενος ιδιαίτερα στους νέους ξενιτεμένους, «να κάνουμε του χρόνου Πάσχα εδώ, όλοι μαζί». Ο κ. Θεοδωράκης επίσης συσχετίζει την εορτή του Πάσχα με αυτήν της Άνοιξης και την αναγέννηση, την ελπίδα και τη δύναμη της ζωής, επισημαίνοντας ότι έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα με ένα σπάνιο και πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και να είμαστε μέλη μιας κοινωνίας που παρά την κρίση στέκεται όρθια και δείχνει την ανθρωπιά της σε όσους έχουν ανάγκη».

    [02] Το 2017 θα αποτελέσει, εκτός απροόπτου, την καλύτερη χρονιά στην ιστορία του τουρισμού μας

    Τουλάχιστον 150 νέες αεροπορικές συνδέσεις και 6.000 επιπλέον πτήσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας προαναγγέλλει για φέτος η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά σε συνέντευξή της στη Βραδυνή της Κυριακής. Όπως σημειώνει θα αφορούν, μεταξύ άλλων προορισμούς όπως «Κως, Ρόδος, Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Άκτιο και Θεσσαλονίκη» ενώ συμπληρώνει ότι «οι νέες συνδέσεις προέρχονται από μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών πόλεων, αλλά και από χώρες όπως η Ρωσία, το Ισραήλ και ο Λίβανος».

    Σύμφωνα, μάλιστα με όσα αναφέρει στη συνέντευξή της η υπουργός, στο αεροδρόμιο της Αθήνας έχουν προγραμματιστεί νέες απευθείας συνδέσεις από χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, των ΗΠΑ και άλλων διεθνών αγορών.

    Αναφορικά με τις νέες τουριστικές αγορές, μιλάει για άνοιγμα σε Μέση Ανατολή, Κίνα και Ν. Κορέα «από τις οποίες είχαμε άμεσα διψήφια αύξηση επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων και συνεχίζουμε το 2017 ακόμη πιο δυναμικά». Η κ Κουντουρά τονίζει ότι το 2017 θα υπάρχει αύξηση των Ινδών τουριστών κατά 30%, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις βίζες.

    Για φέτος, επισημαίνει, ότι οι προκρατήσεις από όλες τις ξένες αγορές "παραδοσιακές και νέες"είναι αυξημένες από 15% έως 70% σε σχέση με το 2016, και όλα δείχνουν άκρως ενθαρρυντικά. «Το 2017 θα αποτελέσει, εκτός απροόπτου, την καλύτερη μέχρι στιγμής χρονιά στην ιστορία του τουρισμού μας» λέει χαρακτηριστικά.

    Ιδιαίτερη βάση δίνει στο χειμερινό τουρισμό, αναφέροντας τις ενέργειες που γίνονται για τον πολιτιστικό, ιατρικό, αθλητικό τουρισμό, τις θρησκευτικές - προσκηνυματικές περιηγήσεις, κ.λπ. Αναφέρεται στα προγράμματα ΕΣΠΑ, στα οποία περιλαμβάνεται και ένα 120 εκατομμυρίων ευρώ για νέες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, το οποίο θα προκηρυχθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

    [03] Eξωστρέφεια-Λύσεις για έξοδο από την κρίση: Άρθρο της προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χρ. Σακελλαρίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έχει πλέον γίνει συνείδηση από τους πάντες ότι η «Εξωστρέφεια» όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά όλων των τομέων της οικονομίας μας, συμπεριλαμβανομένου και του Πολιτισμού είναι ο μόνος τρόπος για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση και την επάνοδό της στην ανάπτυξη.Στην προσπάθεια αυτή, οι Έλληνες εξαγωγείς και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, βρίσκονται στην πρωτοπορία, με τη συμβολή τους να διαχέεται σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία.

    Το 2016 έκλεισε με ένα νέο ρεκόρ εξωστρέφειας (χωρίς τα πετρελαιοειδή), αγγίζοντας τα 18,5 δισ. ευρώ και ξεπερνώντας το 10% του ΑΕΠ της χώρας. Το σημαντικό είναι ότι η επίδοση αυτή κατορθώθηκε σε περιβάλλον γενικευμένης αβεβαιότητας, εντός κι εκτός των συνόρων, και σε συνθήκες υπερφορολόγησης και έλλειψης ρευστότητας για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

    Ως και οι ξένοι οι οργανισμοί, όπως η Κομισιόν, ο ΟΟΣΑ, προβλέπουν νέα αύξηση κατά τουλάχιστον 3,6% (και 4% για το 2018), αν και οι ως τώρα ρυθμοί αύξησης στο α΄ τρίμηνο του 2017 είναι υπερτριπλάσιοι των εκτιμήσεων. Συνολικά αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα περισσότερα από 2 δισ. φρέσκου χρήματος σε σχέση με πέρυσι, ή ποσοστό τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή η απαίτηση των δανειστών για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα.

    Ποιοι όμως θα διεκδικήσουν μερίδιο σε αυτά τα διόλου ευκαταφρόνητα ποσά; Η εμπειρία έχει δείξει ότι στις εξαγωγές και το διεθνές εμπόριο η γνώση είναι δύναμη και η κατάλληλη προετοιμασία εχέγγυο επιτυχίας.

    Για τον λόγο αυτό ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), η κεντρική εξαγωγική οργάνωση της χώρας από το 1945, σε μία προσπάθεια ευρύτερης και πολύπλευρης στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων, όσων ήδη δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αγορά, αλλά και όσων τώρα σχεδιάζουν μία ανάλογη επέκταση, δημιούργησε την υπηρεσία Personalized Export Solutions (PSE SOLUTIONS).

    Μέσα από στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης (ειδικές ημερίδες, σεμινάρια κτλ.), το help desk του Συνδέσμου και σε συνεργασία με το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών παρέχει τα εξατομικευμένα (personalized) απαραίτητα εφόδια προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το βαθμό εξαγωγικής τους ωριμότητας.

    Με την εμπειρία πάνω από 70 πλέον χρόνων συνεχούς λειτουργίας ο ΠΣΕ έχει αναγνωρίσει τα διαφορετικά επίπεδα και ποιοτικά χαρακτηριστικά αναγκών των νεοεισερχόμενων στην παγκόσμια αγορά, των υφιστάμενων εξαγωγέων που θέλουν να επεκταθούν, αλλά και των πρωταθλητών των εξαγωγών, που απαιτούν στρατηγική υποστήριξη για την κατοχύρωση υψηλότερων διεθνών μεριδίων.

    Χρηματοδότηση

    Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα έχει βρεθεί σε μία παγίδα ρευστότητας.

    Οι περιορισμένες συμβατικές γραμμές χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, το υψηλό κόστος χρήματος και οι αντίστοιχα υψηλές οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες συνθέτουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον, που επιδεινώνεται από την αύξηση φορολογικών και εισφοροδοτικών επιβαρύνσεων.

    Ωστόσο, σήμερα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 10+1 χρηματοδοτικά εργαλεία, από προγράμματα παροχής εγγυήσεων, κάλυψης εργοδοτικού κόστους, συμμετοχής σε αλυσίδες αξίας, πρόωρες καταβολές πιστώσεων, προεξοφλήσεις χρηματοδοτήσεων και προεξοφλήσεις τιμολογίων, που μπορούν να λύσουν τα χέρια δεκάδων επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν σε διεθνείς αγορές.

    Σε αυτά, θα πρέπει να προστεθούν οι επικείμενες δράσεις του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, που θέτουν στο επίκεντρο την υποστήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, με άμεσες επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις και εναλλακτικά κίνητρα επενδύσεων.

    Νέες αγορές

    Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες εξαγωγείς, με πολλές θυσίες, προχωρούν σε περαιτέρω επέκταση των μεριδίων τους, επιχειρώντας την κάλυψη αναγκών των καταναλωτών ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της γης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη λίστα με τις 100 πρώτες χώρες-προορισμούς για τα ελληνικά προϊόντα, το 2016 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε σχέση με το 2015, το Τουρκμενιστάν (62η θέση), το Αζερμπαϊτζάν (74η), το Κουρασάο (80η θέση), η Σενεγάλη (83η), η Ανταρκτική (85η), η Κολομβία (91η), η Μαυριτανία (94η), οι Φιλιππίνες (95η), η Συρία (96η), το Μπαχρέιν (97η), και το Λουξεμβούργο (99η).

    Ο ΠΣΕ διατηρώντας βάση δεδομένων για το διμερές εμπόριο της Ελλάδας με 180 χώρες του κόσμου, έχει προχωρήσει σε αναλύσεις στοιχείων, που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τα εξαγωγικά σχέδια (export plans), τόσο υφιστάμενων εξαγωγικών επιχειρήσεων, όσο και start ups.

    Ανθρώπινο δυναμικό και start ups

    Τα σχέδια και τις πολιτικές, όμως, τις εφαρμόζουν και τις υλοποιούν άνθρωποι. Έτσι, ο ΠΣΕ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που στελεχώνει ή θα στελεχώσει τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας.

    Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη 7 προγράμματα ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση) σε αντίστοιχες πόλεις όλης της χώρας για την κατάρτιση εργαζομένων, ενώ σε φάση υλοποίησης έχει εισέλθει Πρόγραμμα Κατάρτισης και Πρακτικής Άσκησης για 3.600 ανέργους ηλικίας 18-24 ετών, με έμφαση τον πρωτογενή τομέα. Σύντομα, θα ακολουθήσουν και άλλα πανελλαδικά προγράμματα για ήδη εργαζόμενους, οι οποίοι θα αποκτήσουν πιστοποιημένες γνώσεις, στελεχώνοντας τμήματα εξαγωγών ή αναλαμβάνοντας επιχειρηματική δράση οι ίδιοι σε εξωστρεφείς τομείς.

    Όλοι αυτοί μπορούν ήδη να αξιοποιούν τις βάσεις δεδομένων και τις δυνατότητες συμβουλευτικής υποστήριξης και mentoring που ήδη παρέχει ο ΠΣΕ στις επιχειρήσεις μέλη του.

    Σε κάθε περίπτωση, η ίδια η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους βασίστηκε στην χρήση των κατάλληλων εργαλείων για την κατάλληλη δουλειά. Οι αναμφισβήτητες επιτυχίες των Ελλήνων Εξαγωγέων, ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, δείχνουν ότι όσοι τολμούν και είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι διαμορφώνουν τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον. Ας το διεκδικήσουμε, για «να γίνει αυτό που σήμερα μοιάζει με ταβάνι, το πάτωμα πάνω στο οποίο αύριο θα οικοδομήσουμε μία πορεία για ψηλότερα», όπως θα έλεγε και ο Άλντους Χάξλεϊ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 16 April 2017 - 8:31:13 UTC