Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Έχει φτάσει πλέον η στιγμή να κάνουμε την ΕΕ μία κοινωνική ένωση»
  • [02] Β.Κορκίδης: Να διευθετηθεί άμεσα η μείωση της υπερφορολόγησης και όχι το 2019
  • [03] Ψήφισμα του ΣΦΕΕ: Η υγεία πρέπει να είναι στο επίκεντρο της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας
  • [04] Nέος πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών ο Μ.Σουλτς με το ιστορικό ποσοστό 100%
  • [05] Ράνια Αντωνοπούλου:Εξασφαλίζουμε πόρους για την κοινωνική οικονομία

  • [01] «Έχει φτάσει πλέον η στιγμή να κάνουμε την ΕΕ μία κοινωνική ένωση»

    Μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να στρίψει άμεσα το τιμόνι της προς την κατεύθυνση μιας πιο δίκαιης, πιο κοινωνικής, πιο αξιακής Ένωσης, με κεντρικό άξονα τις αρχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στέλνουν με κοινό άρθρο τους για το μέλλον της Ευρώπης που δημοσιεύεται σήμερα, επτά υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ.

    Ενόψει του εορτασμού της 60ης επετείου των Συνθηκών της Ρώμης, από όπου προήλθε η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γερμανίας Mίχαελ Ροθ, ο υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων της Μάλτας Καρμέλο Αμπέλα και οι υφυπουργοί Ευρωπαϊκών Θεμάτων, της Γαλλίας Αρλέμ Ντεσίρ, της Ιταλίας Σάντρο Γκότζι, της Τσεχίας Τομάς Προύζα και της Πορτογαλίας Μαργκαρίτα Μάρκες υπογράφουν κοινό κείμενο με τίτλο: «Για μια κοινωνική Ευρώπη: Πρέπει να ανανεώσουμε την ΕΕ γι' όλους τους Ευρωπαίους». Στόχος της πρωτοβουλίας τους αυτής, είναι να συμπεριληφθεί στη νέα διακήρυξη της Ρώμης ένας ισχυρός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσβλέπουν επίσης στην πραγματοποίηση βημάτων προόδου για δίκαιη εργασία και ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς κατά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Σουηδία στα τέλη του έτους.

    Στο κοινό άρθρο επισημαίνεται πως «έχει φτάσει πλέον η στιγμή να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση μία κοινωνική ένωση, με ισχυρά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, ισότητα των φύλων, με ποιοτική και ασφαλή εργασία,παίρνοντας αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, την ανισότητα των εισοδημάτων και τις τεράστιες διαφορές στις συνθήκες διαβίωσης και την κοινωνική ασφάλιση». Σε αυτό το πλαίσιο, οι επτά υπουργοί εκφράζουν τη βούλησή τους για την εξασφάλιση ενός κατώτατου μισθού σε όλα τα κράτη-μέλη, σε συνάρτηση με τις εθνικές πρακτικές και το ρόλο των κοινωνικών εταίρων σε κάθε χώρα. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, την ανάγκη στενής συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους για τη διαμόρφωση του κράτους πρόνοιας και της κοινωνικής προστασίας, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ταχύτατα μεταβαλλόμενων οικονομιών, χωρίς καμία ανοχή στο κοινωνικό ντάμπινγκ, όποτε και όπου συμβαίνει.

    Με τη δημοκρατία ως θεμέλιο λίθο στην ΕΕ, εκφράζουν την πεποίθηση ότι η ΕΕ πρέπει «να είναι ανένδοτη στη στήριξη και την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, τόσο στην ήπειρό της όσο και έξω από αυτήν». Αν υφίστανται παραβιάσεις, θα πρέπει να υπάρχουν συνέπειες, υπογραμμίζουν.

    Επίσης, καίριας σημασίας θεωρούν την άμεση αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αναφέροντας ότι η Ευρώπη ήταν πάντα μια ήπειρος μετανάστευσης, και τονίζουν την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αρχές, με μία ανθρωπιστική, ισχυρή και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική Ασύλου, που να περιλαμβάνει δίκαιους μηχανισμούς καταμερισμού υποχρεώσεων και ευθυνών. Παράλληλα, κρίνουν απαραίτητη τη συνεργασία με τις γειτονικές των κρατών-μελών τους χώρες, αλλά και άλλων εταίρων, για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης. Ζωτικής σημασίας είναι, όπως σημειώνουν οι επτά υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και η ενίσχυση του ελέγχου των κοινών ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων με τη νέα Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

    Ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί ακόμα για τους επτά ομολόγους και η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, η οποία, όπως επισημαίνουν, μπορεί να διασφαλισθεί μόνο μέσω της συνεργασίας και της διαφάνειας, καθώς η καλύτερη προσέγγιση είναι η κοινή, ειδικά κατά της τρομοκρατίας. Σημειώνουν δε ότι παράλληλα πρέπει να προστατευτούν «όλα όσα εκτιμούμε ως ύπατες αξίες στις κοινωνίες μας ? την ανοχή, την εξωστρέφεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα ? από αυτούς που προσπαθούν να τα υποσκάψουν».

    Καταληκτικά, αναφερόμενοι στις εθνικιστικές τάσεις στην Ευρώπη, σημειώνουν πως αυτές δεν θα αντιμετωπίσουν καμία από τις μεγάλες σημερινές προκλήσεις, και διαμηνύουν πως η «ΕΕ είναι η απάντησή μας στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο και θα την υπερασπιστούμε ενάντια σε όλες τις απειλές, τρέχουσες και μελλοντικές».

    [02] Β.Κορκίδης: Να διευθετηθεί άμεσα η μείωση της υπερφορολόγησης και όχι το 2019

    Η μείωση της υπερφορολόγησης θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα και όχι το 2019, όπως σχεδιάζεται με τα μέτρα και τα αντίμετρα, αλλιώς θα είναι «δώρον άδωρον», δήλωσε από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ο πρόεδρός της Βασίλης Κορκίδης.

    Πρόθεσε ότι «από την τραυματική εμπειρία των διαδοχικών αξιολογήσεων, που έχουμε βιώσει τα τελευταία επτά χρόνια, έχουμε πλέον εμπεδώσει και δεν μας εκπλήσσει το γεγονός, ότι οι δανειστές ζητούν πολλά, ενώ δίνουν από λίγα έως τίποτα από αυτά που ζητάμε εμείς. Ως εκ τούτου, από ό,τι φαίνεται η συμφωνία θα κλείσει και πάλι σταδιακά με ?υποδόσεις? και με μέτρα για τη διετία 2018-19, ενώ τα αντίμετρα θα περιμένουν για μετά το 2019, και βεβαίως εφόσον διατηρηθούν θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Μέχρι τότε το ?μαρτύριο της σταγόνας? για την πραγματική οικονομία, δυστυχώς, θα συνεχίζεται με θύματα τους μικρομεσαίους της ελληνικής αγοράς».

    Βέβαια, το «κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης» δεν είναι λύση στο πρόβλημα, υπογράμμισε ο ίδιος, αντιθέτως, επισωρεύει πολλά και διαφορετικά προβλήματα. Παρόλα αυτά, είναι δυνατόν να δημιουργήσει τους όρους μιας σχετικής σταθερότητας που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία.

    Γι αυτό και ο κ. Κορκίδης επανέλαβε την θέση του εμπορίου ότι οι διαπραγματεύσεις επιβάλλεται να καταλήξουν «γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα», αν θέλουμε να μη χαθεί οικονομικά άλλος ένας χρόνος και να παράξουν άμεσο αποτέλεσμα, ικανό να απελευθερώσει την αγορά από τα δεσμά της αβεβαιότητας. «Μέχρι τώρα πάντως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, το ΔΝΤ και ειδικά η Κυβέρνηση δεν φαίνονται έτοιμοι να κλείσουν την αξιολόγηση, παρά το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις και αυτή τη φορά θα ισοδυναμούν, σε περισσότερα μέτρα του 2% του ΑΕΠ, απώλεια της προθεσμίας ένταξης στο QE στις 27 Απριλίου και βαθύτερη λιτότητα», είπε ο ίδιος.

    [03] Ψήφισμα του ΣΦΕΕ: Η υγεία πρέπει να είναι στο επίκεντρο της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας

    Την ανάγκη εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου «να αποσοβηθεί ο ορατός κίνδυνος μιας μεγάλης κρίσης στην Υγεία», επισημαίνει σε ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Τονίζει ότι «χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο πλάνο προτεραιοτήτων βάσει ενός "Εθνικού Σχεδίου για την Υγεία»" και ζητά από την κυβέρνηση και το κράτος να δράσει με τον τρόπο που αρμόζει στα επείγοντα, πλέον, ζητήματα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

    Στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΦΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, αναφέρεται ότι «ο κλάδος του φαρμάκου έχει δεχθεί ασύμμετρες πιέσεις από το 2009 μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο των μνημονιακών παρεμβάσεων, και δυστυχώς οι προβλέψεις για το 2017 είναι έντονα δυσοίωνες».

    Σημειώνεται ότι «η φαρμακευτική δαπάνη που έχει οριστεί δεν είναι επαρκής για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού» και «η πολιτική Υγείας εστιάστηκε μόνο στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και όχι στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα επέτρεπε στο σύστημα υγείας την εξοικονόμηση πόρων. Αντίθετα, η αδυναμία αυτή της Πολιτείας, υποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό με οριζόντια μέτρα, τα οποία βαρύνουν κυρίως τις φαρμακευτικές εταιρείες (1 δισ. ευρώ σε υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις για το 2016) και αποτελούν την πρακτική της τελευταίας 7ετίας».

    Όσον αφορά τα νέα προτεινόμενα μέτρα για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, ο ΣΦΕΕ αναφέρει ότι είναι «οριζόντια, φοροεισπρακτικά και οδηγούν σε αδυναμία εισαγωγής νέων φαρμάκων με συνέπεια την υγειονομική υποβάθμιση, την αδυναμία κάλυψης κλινικών αναγκών και την αρνητική επίπτωση στις επενδύσεις και την απασχόληση, ενώ έχουν αβέβαιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

    Ο ΣΦΕΕ καλεί την κυβέρνηση να προβεί σε εξορθολογισμό του συστήματος μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων, όπως «αξιολόγηση νέων φαρμάκων μέσω ενός οργανισμού αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας όπως έχει εξαγγελθεί και είναι μνημονιακή προϋπόθεση για το 2017, καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή και χρήση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, και η εφαρμογή μητρώων ασθενών (Registries), λειτουργία επιτροπής διαπραγμάτευσης και η διαμόρφωση συμφωνιών όγκου-τιμής, αξιοποίηση όλων των δεδομένων που προκύπτουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προοπτική εύρεσης και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών (Horizon scanning)».

    Επιπλέον, ζητά «να προσεγγίζει την καινοτομία ως επένδυση στην Υγεία και όχι ως κόστος, να συνειδητοποιήσει ότι ο φαρμακευτικός κλάδος είναι μέρος της λύσης και η βιωσιμότητα του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας εξαρτάται σημαντικά από τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιρειών και τη δυνατότητά τους να παρέχουν φάρμακα στους Έλληνες ασθενείς».

    [04] Nέος πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών ο Μ.Σουλτς με το ιστορικό ποσοστό 100%

    «Αυτό το αποτέλεσμα είναι η αφετηρία για να κατακτήσουμε την καγκελαρία» δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος το απόγευμα της Κυριακής, με βάση το οποίο εξελέγη νέος πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Επί συνόλου 605 έγκυρων ψήφων στο συνέδριο του SPD στο Βερολίνο, ο Σουλτς έλαβε ...605 ψήφους!

    Οι σύνεδροι κάνουν λόγο για ιστορικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Deutsche Welle (Ντόιτσε Βέλε).

    Έτσι, από σήμερα ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαδέχεται και επισήμως στην ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος εν τω μεταξύ έχει μεταπηδήσει στο υπουργείο Εξωτερικών. Πριν από την εσωκομματική κάλπη είχε προηγηθεί μία μεγάλης διάρκειας, συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του Μάρτιν Σουλτς, που προκάλεσε ενθουσιώδη χειροκροτήματα, μεταδίδει Deutsche Welle. Σε αυτήν, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ανακοίνωσε μερικές από τις κύριες προτεραιότητές του ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

    Ο υποψήφιος του SPD έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και των ανισοτήτων στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην πολιτική για τη στήριξη της οικογένειας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και επισήμανε την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή λύση, αλλά και για επιβολή κυρώσεων στις χώρες που αρνούνται να συνεργαστούν. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την Deutsche Welle, έστειλε αυστηρό μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι δεν θα ανεχθεί συγκρίσεις της σημερινής Γερμανίας με τους ναζί και μάλιστα αυτό ισχύει «όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για άλλες χώρες». Μέχρι στιγμής, σε παλαιότερες δημόσιες εμφανίσεις του, ο Σουλτς είχε αναφέρει ότι σε περίπτωση νίκης στις εκλογές του Σεπτεμβρίου θα διορθώσει ορισμένα «λάθη» της μεταρρυθμιστικής Ατζέντας 2010 που φέρει την υπογραφή του τελευταίου σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Πηγή: Deutsche Welle

    [05] Ράνια Αντωνοπούλου:Εξασφαλίζουμε πόρους για την κοινωνική οικονομία

    «H κοινωνική οικονομία απευθύνεται στους νέους που έχουν ιδέες και προσόντα και δεν μπορούν να τις πραγματοποιήσουν, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό. Απευθύνεται σε όλους εκείνους που έχουν απηυδήσει με το ευέλικτο καθεστώς εργασίας και θέλουν να επιλέξουν έναν άλλο τρόπο παραγωγής». Αυτά τόνισε από την αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου.

    Περιγράφοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για την κοινωνική και συνεταιριστική οικονομία, στο πλαίσιο του σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας που η κυβέρνηση, όπως ανέφερε, θεωρεί σημαντικό για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση, επισήμανε ότι η κοινωνική οικονομία είναι η συνεργατική-συνεταιριστική επιχειρηματικότητα που δεν έχει ως μοναδικό σκοπό το κέρδος.

    «Η ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας αποσκοπεί στην κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών των μελών και των εργαζομένων των συνεταιρισμών, την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι ένας τρίτος τομέας της οικονομίας ο οποίος δεν ανταγωνίζεται τον ιδιωτικό τομέα - δεν υποκαθιστά το κράτος, αλλά εισάγει διαφορετικό τρόπο παραγωγής, έχοντας ως θεμελιώδη αρχή τη συλλογικότητα» προσέθεσε.

    Με το νέο θεσμικό πλαίσιο φορέας κοινωνικής οικονομίας είναι κάθε νομικό πρόσωπο που λειτουργεί με βάση συγκεκριμένες αρχές, εξήγησε η κ. Αντωνοπούλου. «Εξασφαλίζουμε πόρους για την κοινωνική οικονομία», υπογράμμισε επίσης, ανακοινώνοντας πως τουλάχιστον 157.000.000 ευρώ θα διατεθούν την επόμενη περίοδο για να βοηθηθούν τα εγχειρήματα στο ξεκίνημά τους (σύνταξη επιχειρηματικών σχεδίων, δικτύωση).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 19 March 2017 - 16:31:31 UTC