Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Baba Zula στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η συνάθροιση είναι ο φόβος όσων θέλουν να μας διαιρέσουν. Αντίσταση!
  • [02] Αύξηση 0,3% στο ΑΕΠ το δ' τρίμηνο του 2016

  • [01] Baba Zula στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η συνάθροιση είναι ο φόβος όσων θέλουν να μας διαιρέσουν. Αντίσταση!

    Το συγκρότημα Baba Zula ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη το 1996 και σύντομα κατέκτησε την Τουρκία και τα φεστιβάλ χορού της Ευρώπης και της Αμερικής. Πρόκειται για το παλαιότερο και, ίσως, από τα πιο αγαπημένα τουρκικά συγκροτήματα με πολλά βραβεία, αλλά κυρίως διεθνείς εμφανίσεις που μένουν αξέχαστες για την ενέργειά τους. Χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να εξελίξουν παραδοσιακούς ήχους σε απρόσμενα μονοπάτια. Το αποτέλεσμα είναι οικείο και ταυτόχρονα εντυπωσιακό: ένα εκρηκτικό ηχητικό μίγμα ψυχεδέλειας, ρέγκε, dub και electronica. Στις 18/2 οι Baba Zula ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους «London AfrobeatCollective» και «Ρόδες United» σε μια συναυλία στο Gagarin 205.

    Με την ευκαιρία της αθηναϊκής τους εμφάνισης μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη μουσική τους, την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία και τη σχέση τους με το ελληνικό κοινό.

    Ερ: Baba Zula σημαίνει μεγάλο μυστικό. Ποιο είναι το μυστικό που κρατάει τον ήχο σας τόσο δυνατό και ζωντανό εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια;

    Απ: Η ίδια η ζωή μας εμπνέει, οι ανθρώπινες φιγούρες, οι χαρακτήρες, οι καταστάσεις, οι αισθήσεις, τα συναισθήματα... όλα μέσα από το δικό μας ηχητικό φίλτρο χωρίς να το περιορίζουμε σε ένα μουσικό στιλ. Αναζητούμε κάθε φορά την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου, γι' αυτό και η μουσική μας δεν κατατάσσεται σε κατηγορία. Μεγαλώσαμε με διαφορετικάείδη μουσικής, όλα συνυπάρχουν εντός μας, δεν τα οριοθετούμε. Αντιθέτως, τα αφήνουμε ελεύθερα στη φυσική τους ροή. Η ελευθερία ξεκινάει από μέσα μας και στη συνέχεια εκφράζεται και στην πράξη.

    Ερ: Η μουσική σας συνδυάζει την παράδοση και την τεχνολογία. Από πού αντλείτε έμπνευση για να παντρέψετε τόσο διαφορετικά στοιχεία σε μια δημιουργική ισορροπία;

    Απ: Δεν προέκυψε ποτέ ανάγκη...παντρέματος. Όλες οι σχέσεις ορίζονται από μόνες τους και εξελίσσονται μέσα από το δικό τους πλαίσιο. Εάν δίνονται προτεραιότητες σε οικουμενικές ανάγκες, όπως η αλήθεια, η ελευθερία, η έκφραση κ.ά. μέσα από το έργο, τότε το σημείο αναφοράς εξελίσσεται συνεχώς. Γι' αυτό και τα ίδια τα τραγούδια μας έχουν πολύ διαφορετική εξέλιξη, εάν συγκρίνουμε τις εκτελέσεις στους δίσκους και στις ζωντανές εμφανίσεις.

    Ερ: Πόσο εύκολο είναι στη σημερινή Τουρκία για μια μουσική κολεκτίβα με αναφορές στους τσιγγάνους, τους σαμάνους και τη ροκ;

    Απ: Όσον αφορά το καλλιτεχνικό κομμάτι, μιλάμε για την ίδια τη ζωή. Η πρόκληση βρίσκεται στη στάση ζωής γενικότερα, στην ανάγκη να βρει κανείς τον τρόπο να εκφραστεί ώστε το μήνυμα να γίνει κατανοητό, αποφεύγοντας το ενδεχόμενο καταδίκης και συνεπώς φίμωσης. Η ελευθερία κατακτάται. Το μονοπάτι ανοίγει δύσκολα, αλλά η πρόκληση μεγαλώνει τον ενθουσιασμό και την φαντασία μαςαυξάνοντας την δημιουργικότητα.

    Ερ: Πώς είναι ο κόσμος που ονειρεύονται οι Baba Zula στο τραγούδι Baska Bir Alem (Another world-https://youtu.be/R08zGbHLqws);

    Απ: Νομίζω τον ίδιο κόσμο ονειρευόμαστε όλοι. Ένα πλαίσιο δηλαδή όπου ο καθένας μας να μπορεί να έχει την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, να δημιουργήσει τον δικό του κόσμο να ζήσει. Έναν κόσμο ανεκτικότητας, μόρφωσης, παιδείας, υπομονής, αλληλεγγύης, συντροφικότητας, έρωτα, φαντασίας, δημιουργίας.

    Ερ: Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε την Ελλάδα. Ποια είναι η χημεία σας με το ελληνικό κοινό;

    Απ: Μας αρέσει να παίζουμε στην Ελλάδα. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σαν σπίτι με ένα δωμάτιο και δύο πόρτες. Σαν μια οικογένεια που το κάθε μέλος έχει το δικό του μοναδικό χαρακτήρα, αλλά τρώνε και γλεντάνε όλοι μαζί. Πρόκειται για οικείο συναίσθημα συνεπώς και η μουσική μας είναι αβίαστα κατανοητή, το μήνυμά μας περνάει εύκολα. Είναι χαρά για εμάς που θα ξαναπαίξουμε στο Gagarin205και μάλιστα τις Αποκριές, μια περίοδο γιορτινή. Πιστεύουμε ότι και οι Έλληνες και οι Τούρκοι, έχουν μεγάλη ανάγκη να χαλαρώσουν μετά τα τελευταία χρόνια ασφυκτικής ζωής-αποτέλεσμα της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης.

    Ερ: Στις ζωντανές σας εμφανίσεις το κοινό, συχνά, απολαμβάνει εκτός από τη μουσική καιτις performances που «δένετε» με τον ήχο σας δημιουργώντας μια συνολική εμπειρία. Για ποιο λόγο κάνετε αυτή την επιλογή;

    Απ: Έχουμε πολλούς φίλους, γνωστούς, ανθρώπους που αγαπάμε, καλλιτέχνες που θαυμάζουμε, με κοινές αναζητήσεις, στόχο. Όλες οι συνεργασίες προκύπτουν, δεν προέρχονται από οντισιόν ή κάποια μέθοδο επιλογής. Δεν υπάρχει συνταγή. Γι' αυτό και δεν περιορίζουμε τη συνεργατική τέχνη. Παντού υπάρχει χώρος/ τρόπος για καλλιτεχνική συνύπαρξη.

    Ερ: Τι να περιμένει το κοινό από τη ζωντανή σας εμφάνιση στο Gagarin με τους «London AfrobeatCollective» και «Ρόδες United»;

    Απ: Τίποτα λιγότερο από όλη μας την ενέργεια στη σκηνή σε μια προσπάθεια να συμπαρασύρουμε το κοινόνα ανακυκλώσουμε όλοι μαζίτη δύναμη μας μέσα από την δημιουργία εκείνης της μοναδικής στιγμής. Σύγχρονοι ήχοι αλλά σε μακάμ (σ.σ. τύπος μελωδίας κλασικής περσικής και τουρκικής μουσικής) και παραδοσιακούς ρυθμούς, σε δικά μας κομμάτια. Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε τη ζωή μαζί. Η συνάθροιση είναι ο φόβος όσων θέλουν να μας διαιρέσουν. Αντίσταση!

    [02] Αύξηση 0,3% στο ΑΕΠ το δ' τρίμηνο του 2016

    Αύξηση 0,3% σημείωσε το ΑΕΠ το δ' τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, το ΑΕΠ μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,8% το α' τρίμηνο πέρυσι και κατά 0,5% το β' τρίμηνο, ενώ σημείωσε άνοδο 2,2% το γ' τρίμηνο και 0,3% το δ' τρίμηνο.

    Στη σύγκριση του δ' τριμήνου με το γ' τρίμηνο, προκύπτει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4%, ενώ με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία παρουσίασε αύξηση 0,2% σε ετήσια βάση.

    Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ «επιβεβαιώνουν» τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 0,3% το 2016 και μεγέθυνση στο 2,7% εφέτος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 February 2017 - 11:31:17 UTC