Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-02-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ για την ειρήνη στην Ουκρανία

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ για την ειρήνη στην Ουκρανία

    Μήνυμα ειρήνης στην Ουκρανία, μέσω της εφαρμογής των Συμφωνιών του Μινσκ, «κατέθεσε» ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να κρύψει την ανησυχία του για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες. Ταυτοχρόνως, η Αθήνα εκδήλωσε το έντονο ενδιαφέρον της για την ασφάλεια και ευημερία των Ουκρανών ελληνικής καταγωγής που ζουν εδώ.

    Τα μηνύματα αυτά έστειλε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των πρωθυπουργών των δύο χωρών, οι οποίοι συμφώνησαν εξάλλου, στην δυνατότητα στενότερης οικονομικής συνεργασίας και ως πρώτο βήμα αποφάσισαν την συγκρότηση διϋπουργικής επιτροπής.

    Στις δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού χαρακτήρισε «πολύ ουσιαστική εμπειρία» την ανταλλαγή απόψεων με τον Βολοντίμιρ Γκρόισμαν σε σειρά θεμάτων, κυρίως για διμερείς σχέσεις, αλλά και περιφερειακές εξελίξεις, εξήγησε το ιδιαίτερο, όπως το χαρακτήρισε, ενδιαφέρον της χώρας μας στην ευρύτερη Παρευξείνια «γειτονιά», με την οποία συνδέεται ιστορικά, πολιτισμικά, οικονομικά και μέσω της ύπαρξης μιας πολύ σημαντικής ομογένειας. «Πάνω από 100.000 Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής ζουν στην Ουκρανία, μιλούν την ελληνική γλώσσα και έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ασφάλειά τους, όσο και την ευημερία τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Προφανώς η διμερής συνεργασία περνά μέσα και από τους φιλικούς δεσμούς, οι οποίοι «στηρίζονται σε κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αναφορές», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που δεν παρέλειψε την ίδια στιγμή ωστόσο να υπογραμμίσει την «νέα φάση», για τις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις. «Και σε αυτή τη νέα φάση οι χώρες μας πρέπει να ενισχύσουν το διάλογο, τόσο για την δυνατότητα οικονομικής συνεργασίας, όσο όμως και την δυνατότητα να εξασφαλισθεί μέσα από διπλωματικές οδούς η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή», σύμφωνα πάντα με την ελληνική προσέγγιση.

    Όσον αφορά την οικονομική συνεργασία ειδικότερα, «αποφασίσαμε την πραγματοποίηση της διϋπουργικής συνάντησης το επόμενο διάστημα», ενώ «αύριο έχουμε ένα σημαντικό επιχειρηματικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί εδώ στο Κίεβο, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες μπροστά μας», σημείωσε τονίζοντας έτσι και τις προοπτικές των ελληνοουκρανικών σχέσεων.

    «Εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ»

    Από την άλλη και όσον αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, «παρακολουθούμε με ανησυχία την αναζωπύρωση των εντάσεων το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας», με την Ελλάδα να υποστηρίζει «σε όλα τα fora την ανάγκη για ειρήνη στην Ουκρανία και την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Και όπως εξήγησε στην συνέχεια, «αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών της κρίσης, δεδομένου ότι σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινότητας διαβιεί στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις».

    Εν κατακλείδι και «σε αυτό το πλαίσιο ήταν σημαντική, ουσιώδης η σημερινή μου συνάντηση με τον κ. πρωθυπουργό». Η ανταλλαγή απόψεων των δύο πρωθυπουργών συνεχίσθηκε και κατά το δείπνο εργασίας, ενώ αύριο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

    «Η επίσκεψη Τσίπρα εδραιώνει τις σχέσεις των δύο χωρών»

    Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, αφού χαρακτήρισε «ευχάριστη ευκαιρία» την ελληνική επίσκεψη, επιχειρηματολόγησε ότι το Κίεβο την βλέπει «ως ένα βήμα που εδραιώνει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, αλλά και ένα δείγμα της αλληλεγγύης της Ελλάδας στον ουκρανικό λαό. Έχουμε 25 χρόνια καρποφόρων διπλωματικών σχέσεων, έχουμε την ελληνική κοινότητα που είναι ένας πλούτος της Ουκρανίας», επεσήμανε εξάλλου.

    Ταυτοχρόνως, αναφέρθηκε και στην ατζέντα των συνομιλιών: «έχουμε μεγάλο περιθώριο για οικονομική συνεργασία, έχουμε συζητήσει στη συνάντησή μας τα θέματα ασφάλειας, αλλά και αναπτύξαμε μια ιδέα για σύσταση διυπουργικής επιτροπής που θα μπορέσει να εξετάσει τις ευκαιρίες και μελλοντική πορεία στη συνεργασία των χωρών μας».

    Παρών στις δηλώσεις από ελληνικής πλευράς ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

    Της συνέντευξης των δύο πρωθυπουργών ακολούθησε δείπνο εργασίας.

    Αύριο το πρωί, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το μουσείο και τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου

    Αργότερα θα έχει θα κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, μετά το πέρας των οποίων θα ο πρωθυπουργός και ο Ουκρανός Πρόεδρος θα προβούν σε κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ και στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

    Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας της Ουκρανίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 February 2017 - 21:31:08 UTC