Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημήτρης Βίτσας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνία, με την κοινωνία»
  • [02] Σταύρος Κοντονής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η προσπάθεια της κυβέρνησης για πάταξη της διαφθοράς είναι παντού
  • [03] Η Κίνα εκτόξευσε επανδρωμένο πύραυλο στο διάστημα

  • [01] Δημήτρης Βίτσας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνία, με την κοινωνία»

    Τη σημασία που έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ η κοινωνική συμμαχία,«δηλαδή»,όπως εξηγεί,«το γεγονός ότι αυτό που κάνεις να έχει την κοινωνική στήριξη και την κοινωνική αντοχή»,υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Πολιτικός στόχος», «Δημοκρατία», «Συλλογικότητα», «Ιεραρχική Ευθύνη».Αυτά είναι τα στοιχεία, οι τέσσερις έννοιες, με τις οποίες περιγράφει το σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς.«Αυτές είναι που προσδιορίζουν ένα δημοκρατικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς»,υπογραμμίζει. Προς αυτή την κατεύθυνση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει συγχρόνως«να καταπολεμήσουμε φαινόμενα πιθανού παραγοντισμού ή ιδιοτέλειας»και πως χρειάζεται να διαμορφωθεί το πολιτικό κέντρο ανθρώπων που δεν έχουν απαραίτητα τις ίδιες ακριβώς απόψεις ή αντιλήψεις, αλλά μπορούν ακόμα και τις διαφορετικές γνώμες να τις σπρώχνουν σε μια προωθητική σύνθεση. Υπογραμμίζει ότι το«"ενιαίο κόμμα"δεν σημαίνει μονολιθικό κόμμα, αλλά ζωντανό κόμμα το οποίο στη βάση των πολλών απόψεων διαμορφώνει μια ενιαία κίνησηκαι δεν έχουμε ένα άλλο κόμμα μέσα στο κόμμα».

    Στο ερώτημα του Πρακτορείου αν το Συνέδριο μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για μια διεύρυνση σε πολιτικό επίπεδο, απαντά«Βεβαίως»,κάνοντας λόγο για«ένα μέτωπο με τις διαφορετικότητες ανάμεσα στη ριζοσπαστική Αριστερά, την Οικολογία αλλά και τη δημοκρατική προοδευτική, αριστερή τελικά, Σοσιαλδημοκρατία».Ο κ. Βίτσας σημειώνει ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η κοινωνική συμμαχία,«δηλαδή το γεγονός ότι αυτό που κάνεις να έχει την κοινωνική στήριξη και την κοινωνική αντοχή».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει ο Δημήτρης Βίτσας, έχει κάνει τη«ρηξικέλευθη επιλογή»ως κόμμα να μην αρκεστεί στη διαμαρτυρία, αλλά να διεκδικεί και από θέση κυβέρνησης«να πέσει μέσα στην καθημερινή μάχη ώστε να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων». «Αν αυτό εννοούμε ως"κυβερνησιμότητα", νομίζω ότι με θάρρος και με ανιδιοτέλεια και με καθαρό μυαλό, δεν μπορούμε να κινδυνεύσουμε»,τονίζει. Κινδυνεύει όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάθε κόμμα, όταν θέλει την κυβέρνηση για την κυβέρνηση, τονίζει.

    Επισημαίνειότι από τις Θέσεις και την εισήγηση του προέδρου, προκύπτει το σαφές στίγμα, ότι«σε αυτή τη φάση εμείς παλεύουμε ώστε να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση, από την πολιτική επιτροπεία, από την κοινωνική κρίση».Σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει τις δεσμεύσεις της,«αλλά έχουμε και απαιτήσεις από τους εταίρους μας:Πρώτον, οριστική ρύθμιση για το χρέος. Δεύτερον, δυνατότητες ποσοτικής χαλάρωσης». Ο υπουργός τονίζει ότι σήμερα έχει γίνει αντιληπτή ως αναγκαία η ιδέα ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένας συνασπισμός προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη που να παίξει ενεργό ρόλο και η ριζοσπαστική Αριστερά.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα στον Νίκο Λιονάκη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

    Υπουργέ, είμαστε στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με την ιδιαιτερότητα αυτή τη φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα της Αριστεράς βρίσκεται στη θέση της διακυβέρνησης της χώρας. Ποιο είναι το αποτέλεσμα που πρέπει να βγει από αυτό το συνέδριο;

    Από τις έως τώρα εργασίες βγαίνει ένα καινούριο ποιοτικό στοιχείο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια πολιτική παράταξη που διαμορφώθηκε από διάφορες αριστερές ομάδες και κόμματα. Πέρασε ένα πολύ μεγάλο διάστημα που ήταν ενιαίο μεν κόμμα, αλλά δεν ήταν κόμμα των μελών, με ισχυρή παρέμβαση οργανωμένων τάσεων,όχι όμως σε ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο μόνο αλλά και ως μηχανισμοί,και αυτό δημιουργούσε ζητήματα στον τρόπο έκφρασης με τον καλύτερο τρόπο της γνώμης των μελών του κόμματος. Η ποιοτική διαφορά σε αυτό το Συνέδριο είναι ότι κάθε σύνεδρος έρχεται με την άποψη του, με τη γνώση του και την εκφράζει, είτε από το βήμα είτε από τις συζητήσεις που γίνονται εντός του χώρου του Συνεδρίου. Αυτή είναι μια ποιοτική διαφορά,που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντική και θα οδηγήσει στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

    Οι Θέσεις και η ομιλία του προέδρου έδωσε ένα σαφές στίγμα. Θα έλεγα, κατά την άποψη μου, ότι το σαφές στίγμα έχει πρώτο τον στόχο ότι σε αυτή τη φάση εμείς παλεύουμε ώστε να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση, από την πολιτική επιτροπεία, από την κοινωνική κρίση. Έχουμε ένα ιστορικό. Ένα ιστορικό μιας μεγάλης μάχης της διαπραγμάτευσης, ενός συμβιβασμού, δεσμεύσεων που αναλάβαμε, αλλά και δυνατοτήτων που αποκτήσαμε. Άρα, αυτό το συνέδριο γίνεται στο μέσο ή σε μια φάση μιας πολύ μεγάλης πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής μάχης. Αυτό το καινούριο που βγήκε και από τις Θέσεις και από την ομιλία είναι ότι εμείς έχουμε αναλάβει τις δεσμεύσεις μας, αλλά έχουμε και απαιτήσεις -όχι διεκδικήσεις, απαιτήσεις- από τους εταίρους μας ή τα δύο αντισυμβαλλόμενα μέρη έχουν ίδιες υποχρεώσεις.

    Ως προς αυτό που λέτε. Ο πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα ότι«η αόριστη προτροπή: "Κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε...", δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ο πρωθυπουργός ζητά από τους εταίρους, όπως έκανε η ελληνική πλευρά, έτσι κι εκείνοι να τηρούν στο ακέραιο τη συμφωνία από την πλευρά τους και ταυτόχρονα να κλέισει η αξιολόγηση μαζί με μέτρα για την απομείωση του χρέους. Αυτό το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός ξεκάθαρα τι σημαίνει; Σε αντίθετη περίπτωση τι μπορεί να συμβεί;

    Καταρχήν εγώ το αντιμετωπίζω ως την περίπτωση που παλεύουμε και πρέπει και οφείλουν όλοι να συμβεί. Άρα σε αυτή τη φάση δεν μπορώ να αντιμετωπίσω την αντίθετη περίπτωση,γιατί αν αντιμετώπιζα την αντίθετη περίπτωση τότε θα δεχόμουν εξαρχής ότι δεν πρόκειται να συμβεί. Και γιατί το κάνω αυτό; Γιατί συνυπολογίζω το γεγονός ότι οι συνθήκες σήμερα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι διαφορετικές σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών απ' ό,τι ήταν πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά και ότι οι κοινωνικές και οι οικονομικές ανάγκες ενός κόσμου που πάσχει είναι διαφορετικές, αλλά και οι ανάγκες του προοδευτικού κόσμου εν συνόλω είναι διαφορετικές.

    Σήμερα η ιδέα ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένας συνασπισμός προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη που να παίξει ενεργό ρόλο και η ριζοσπαστική Αριστερά είναι μια ιδέα η οποία κατ' ελάχιστο συζητιέται, κατά το μέγιστο έχει γίνει αντιληπτή ως αναγκαία. Και αυτό ως αντίπαλο δέος στην ακροδεξιά. Δεν μιλάω μόνο για την Κεντροδεξιά, αλλά μιλάω και για την ακροδεξιά που σηκώνει κεφάλι και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, είτε προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας είτε να εκμεταλλευτεί την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

    Μιλήσατε για μια μεταβατική φάση όπου βρίσκεται αυτή την περίοδο η χώρα και αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Ο κόσμος, έξι χρόνια κρίσης, έχει κουραστεί- ανεργία, περικοπές στις συντάξεις, έχουν κλείσει επιχειρήσεις. Πιστεύετε ότι σε αυτή την προσπάθεια με εθνικά χαρακτηριστικά που επιχειρεί η κυβέρνηση, υπάρχει ανοχή από τον κόσμο, εισπράττετε εσείς αυτά τα μηνύματα;

    Καταρχήν ο κόσμος έχει πραγματικά κουραστεί. Έχει κουραστεί γιατί αντιλαμβάνεται, ιδιαίτερα σε επίπεδο Ελλάδας και Ευρώπης, ότι η υπερβολική πολιτική της οικονομικής λιτότητας αποστερεί την Ελλάδα και την Ευρώπη από ένα εργαλείο το οποίο είναι αναγκαίο στην πορεία προς την ανάπτυξη. Κι αυτό είναι το εργαλείο της εσωτερικής κατανάλωσης. Και αυτό είναι το βασικό,και το λέω και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Άρα το στοιχείο της απομείωσης του χρέους ή των μέτρων για το χρέος, όπως και της ποσοτικής χαλάρωσης, θα διευκόλυνε ώστε να αναπτυχθεί μια αντίθετη πολιτική ή ένα κομμάτι αντίθετης πολιτικής, το οποίο θα πρόσβλεπε από τη μια μεριά σε επενδύσεις -δηλαδή μαζί με τις ιδιωτικές επενδύσεις και σε δημόσιες επενδύσεις-,σε δυνατότητες μείωσης της οροφής των φόρων, χωρίς όμως να περνάμε από την άλλη μεριά σε καταπάτηση δικαιωμάτων ή σε υψηλούς βαθμούς ανεργίας ή στη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Και όλο αυτό θα ήταν ένα μείγμα το οποίο θα δημιουργούσε μια βάση πάνω στην οποία θα μπορούσες να στήσεις αυτό που εμείς ονομάζουμε«δίκαιη ανάπτυξη».

    Άρα, γι' αυτό λέμε«οι απαιτήσεις μας».Και οι απαιτήσεις μας είναι απλές: Πρώτον, οριστική ρύθμιση για το χρέος. Δεύτερον, δυνατότητες ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό θα μας δώσει και μια άλλη όψη, ότι ο ιδιώτης επενδυτής δεν θα περιμένει πότε θα παρθεί αυτή η απόφαση, αλλά θα έχει ένα σταθερό έδαφος ώστε να αποφασίσει αν θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα ή να μην έρθει. Γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι σε αυτή τη στιγμή υπάρχουν επενδυτικά κεφάλαια -αυτά που με ενδιαφέρουν εμένα είναι στην πραγματική οικονομία- εν αναμονή πολλές φορές,και έχει σημασία να καταλάβουν και οι δανειστές ότι αυτά πρέπει να ξεμπλοκαριστούν.

    Ποιο είναι για εσάς ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς; Πώς θα περιγραφόταν αυτό;

    Εγώ το περιγράφω με τέσσερις λέξεις, φράσεις ή έννοιες. Ένα είναι:«πολιτικός στόχος»,εσωτερικά στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη. Γιατί κανένας δεν μπορεί να πιστεύει ότι υπάρχουν δυνατότητες επίλυσης ζητημάτων ξεχωριστά σε κάθε χώρα. Χρειάζεται δηλαδή η Ευρώπη ως ελάχιστο πεδίο σύγκρουσης αλλά και δημιουργίας σε σχέση με τις κοινωνικές κατηγορίες,και γιατί όχι σε σχέση με τις κοινωνικές τάξεις. Άρα, το πολιτικό στίγμα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεύτερον,υπάρχουν τρεις λέξεις: Δημοκρατία, Συλλογικότητα, Ιεραρχική Ευθύνη. Αυτές είναι που προσδιορίζουν ένα δημοκρατικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Δεν τα έχουμε καταφέρει μέχρι τα τώρα.

    Τι πρέπει να γίνει;

    Θα πρέπει συγχρόνως να καταπολεμήσουμε φαινόμενα πιθανού παραγοντισμού ή ιδιοτέλειας. Αλλά σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί το κόμμα. Το πώς αυτό θα γίνει θεσμικά είναι, θα έλεγε κανένας, εύκολο να βρεθεί και χρειάζεται να το κάνουμε,και έχουμε την εμπειρία να το κάνουμε. Αλλά πάντοτε εγώ πηγαίνω και προς τα πρόσωπα, με την εξής έννοια, ότι χρειάζεται να διαμορφωθεί το πολιτικό κέντρο ανθρώπων που δεν έχουν ντε και καλά τις ίδιες ακριβώς απόψεις ή αντιλήψεις, αλλά μπορούν ακόμα και τις διαφορετικές γνώμες να τις σπρώχνουν σε μια προωθητική σύνθεση. Το έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, μπορούμε να το κάνουμε και τώρα,και ιδιαίτερα τώρα που υπάρχουν πολύ καλύτερες συνθήκες να είμαστε ένα ενιαίο κόμμα. Και«ενιαίο κόμμα»δεν σημαίνει μονολιθικό κόμμα, σημαίνει ένα ζωντανό κόμμα το οποίο στη βάση των πολλών απόψεων ή των λιγότερων απόψεων διαμορφώνει μια ενιαία κίνηση και δεν έχουμε ένα άλλο κόμμα μέσα στο κόμμα.

    Μπορεί το συνέδριο να αποτελέσει εφαλτήριο για μια διεύρυνση σε πολιτικό επίπεδο;

    Βεβαίως. Άλλωστε ένα από τα ερωτήματα που βάλαμε είναι το ζήτημα των πολιτικών συμμαχιών στη σύγχρονη κοινωνία και στη σύγχρονη Ευρώπη. Να σταθώ πρώτα σε αυτό. Για μένα είναι φανερό ότι τα πράγματα πρέπει να πάνε έτσι ώστε να υπάρξει ένα μέτωπο με τις διαφορετικότητες ανάμεσα στη ριζοσπαστική Αριστερά, την Οικολογία αλλά και τη δημοκρατική προοδευτική, αριστερή τελικά, Σοσιαλδημοκρατία. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι πολύ καθαρό και φαίνεται και από τις εξελίξεις και φαίνεται και από τον ιδεολογικό αντίπαλο.

    Δεύτερον, για μένα έχει ιδιαίτερη σημασία η κοινωνική συμμαχία. Δηλαδή το γεγονός ότι αυτό που κάνεις -ξαναέρχομαι σε σχέση με την ανοχή που ρωτήσατε- να έχει την κοινωνική στήριξη και την κοινωνική αντοχή. Αλλά περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι η δυσκολία-και επανέρχομαι στο κόμμα- μόνο, αλλά είναι και η έκφραση ότι με δύσκολες συνθήκες και με περίσσεια εαυτού,αλλά και συλλογικού εαυτού κάνουμε κάτι που μας χαροποιεί, κάτι που θα διευκολύνει να διαμορφωθεί η βάση για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

    Ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται. Εσείς προσωπικά εκτιμάτε ότι χρειάζεται κάποιο«φρεσκάρισμα»στη σύνθεση της κυβέρνησης ή ακόμα και δομικός ανασχηματισμός;

    Εγώ λέω από τη μια μεριά ότι ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο ή δικαίωμα του πρωθυπουργού, γιατί είναι η ομάδα που δουλεύει στην κυβέρνηση, που κάνει πρακτική πολιτική. Το ίδιο το κόμμα χαράζει τη γενική πολιτική. Το ίδιο το κόμμα βλέπει ποιες είναι οι συμμαχίες πολιτικού χαρακτήρα, οι αναγκαίες συμμαχίες, γιατί οι αναγκαίες συμμαχίες με την έννοια ότι βρίσκουμε κοινά σημεία, μπορεί να διευρύνονται και πέραν αυτών που είπα, και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια έκφραση αυτού του πράγματος.Άρα, το βασικό πράγμα είναι κατά τη γνώμη μου αυτό.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα, κινδυνεύει από την κυβερνησιμότητα;

    Εμείς μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή κάναμε μια ρηξικέλευθη επιλογή. Είπαμε ότι δεν αρκεί να διαμαρτυρόμαστε, να έχουμε αιτήματα και να παλεύουμε. Αλλά να διεκδικούμε και από θέση κυβέρνησης να ανακατευτούμε, να πέσουμε μέσα στην καθημερινή μάχη ώστε να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων. Αυτό είναι το βασικό. Αν αυτό εννοούμε ως«κυβερνησιμότητα», νομίζω ότι με θάρρος και με ανιδιοτέλεια και με καθαρό μυαλό, δεν μπορούμε να κινδυνεύσουμε. Κινδυνεύει όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάθε κόμμα, όταν θέλει την κυβέρνηση για την κυβέρνηση. Αυτό θα ήταν τραγικό,και νομίζω ότι έχουμε τόσο την εμπειρία όσο και τη διάθεση, ώστε κάθε φορά να το αποφεύγουμε. Αυτό εκδηλώνεται μερικές φορές ή γενικά από την εμπειρία μας εκδηλώνεται με τάσεις παραγοντισμού ή προσωπικών πολιτικών, αλλά γι αυτό πρέπει να είμαστε και συλλογικοί, γι αυτό πρέπει να είμαστε και δημοκρατικοί, γι αυτό πρέπει να έχουμε και ιεραρχική ευθύνη, ώστε αυτά τα πράγματα εν τη γεννέσει τους να κόβονται.

    [02] Σταύρος Κοντονής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η προσπάθεια της κυβέρνησης για πάταξη της διαφθοράς είναι παντού

    Η πάταξη της διαφθοράς και στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν και παραμένει στόχος της κυβέρνησης, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής.

    Ο ίδιος δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος για την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) να ορίσει διοικούσα επιτροπή «εξομάλυνσης» στην ΕΠΟ με στόχο να εναρμονίσει το καταστατικό της, να βρει εκλογικό σύστημα και να προβεί σε αλλαγές θεσμών.

    Χαρακτηρίζει «θετικές» τις εξελίξεις και σημειώνει πως η κυβέρνηση από την πλευρά της θα βοηθήσει σε όποια κατεύθυνση της ζητηθεί με στόχο «την Άνοιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου, την οποία επιθυμούν όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι».

    Εξηγεί πως όλα αυτά συμβαίνουν «γιατί ακριβώς το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πέσει σε απόλυτη ανυποληψία»,η οποία «προκύπτει από το τι οικοδομήθηκε τώρα 10 χρόνια... ίσως και παραπάνω», ενώ τονίζει πως η προσπάθεια της κυβέρνησης στο θέμα της πάταξης της διαφθοράς είναι παντού, είναι συνεχής, είναι αταλάντευτη και αποφασιστική.

    Θεωρεί ότι η ΕΠΟ δεν δικαιούται να καταγγέλλει κανέναν, γιατί «αν κοιταχτεί στον καθρέφτη η διοίκησή της, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να... σηκωθούν και να φύγουν από εκεί. Αρκετό κακό έκαναν στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

    Ο κ. Κοντονής αναφέρεται επίσης στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που όπως εξηγεί είναι ήδη έτοιμο, ενώ μιλάει για επέκταση του προγράμματος μαζικού αθλητισμού («Αθλητισμός για όλους») σε περισσότερους δήμους της χώρας, καθώς «η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών βρίσκει μία διέξοδο στην οργανωμένη άθληση» και αυτό «μας γεμίζει χαρά, αλλά μας δημιουργεί και υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε και θα το κάνουμε».

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού αποκαλύπτει επίσης πως ακόμη και σήμερα το υπουργείο λαμβάνει δικαστικές εντολές πληρωμών για χρέη προς εργολάβους για Ολυμπιακά έργα του 2004 τα οποία έμειναν απλήρωτα, εξηγώντας πως αυτό θα «πρέπει να αξιολογηθεί από όλους για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αυτές τις καταστάσεις».

    Τέλος, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί την προσπάθεια της κυβέρνησης στην υπόθεση της ανάταξης του κόσμου της εργασίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης από όπου του ζητήσει ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρεται και στην «ανακατανομή του πλούτου» που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, με στόχο «να ανακουφιστούν όλοι εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοσε και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία».

    Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τηνΑσπασία Βελονάκη.

    Eίστε ο πρώτος υφυπουργός Αθλητισμού που «έφτασε το μαχαίρι στο κόκαλο» σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Φαίνεται πως φτάνουμε στη λύση για την πολυπόθητη εξυγίανση. Εσείς προσωπικά νιώθετε δικαιωμένος για τον αγώνα σας;

    Δεν είναι προσωπική δικαίωση. Είναι δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής στο μέτωπο, το οποίο είναι ανοιχτό και διαρκές για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. Η διαφθορά και η διαπλοκή δεν είναι μόνο στα μεγάλα θέματα της οικονομικής διαχείρισης, τα οποία τα συναντάμε πάρα πολλές φορές στα ζητήματα των ΜΜΕ. Είναι παντού και πρέπει η προσπάθειά μας να είναι συνεχής, αταλάντευτη και αποφασιστική. Και νομίζω ότι η κυβέρνηση αυτό το μήνυμα το δίνει σε όλα τα επίπεδα.

    Πώς κρίνετε την απόφαση της FIFA για ορισμό διοικούσας επιτροπής στην ΕΠΟ;

    Ο διορισμός προσωρινής διοίκησης από τη Διεθνή Ομοσπονδία, τη FIFA, είναι μία θετική εξέλιξη που θα συνδυαστεί με την τοποθέτηση άξιων ανθρώπων για να διαχειριστούν ένα πρόβλημα το οποίο ταλάνισε επί χρόνια τον ελληνικό αθλητισμό. Θεωρώ ότι καθήκον τους, όλων αυτών των ανθρώπων που θα διοριστούν από τη FIFA σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για να επιτελέσουν ένα πολύ βαρύ έργο,θα είναι εκκαθάριση θεσμική από όλες τις απόψεις των προβλημάτων τα οποία έχουν προκύψει. Πρώτα και κύρια πρέπει να έχουμε καταστατικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα ανταποκρίνονται σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και εκδημοκρατισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου,και εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτή η προσπάθεια τότε θα είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι όλοι, γιατί θα μπορέσουμε να δούμε την Άνοιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου, την οποία επιθυμούν όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι».

    Τι προσδοκάτε από τη διοικούσα επιτροπή της FIFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο;

    Θέλω να πω ότι από τον Μάιο του 2015 η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε την άμεση εμπλοκή των διεθνών Ομοσπονδιών για τα ζητήματα διοίκησης και οργάνωσης του ποδοσφαίρου, δηλαδή για καθαρά εσωτερικά ζητήματα του ποδοσφαίρου. Πιστεύαμε ότι η παρέμβαση αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά. Το ζήτησα και τον Αύγουστο του 2016 μετά τις αθλιότητες στις οποίες είχε προβεί η διοίκηση της ΕΠΟ με αφορμή τις μετακινήσεις και τα... υπόλοιπα στη συγκρότηση των Πειθαρχικών Οργάνων και τις μετακινήσεις των τακτικών δικαστών. Το ζήτησα εκ νέου πριν από μερικές ημέρες. Νομίζω πως πλέον όλοι έχουν καταλάβει,και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό,ότι για να προχωρήσει η Ομοσπονδία σε εκλογές αδιάβλητες, διαφανείς και το αποτέλεσμα των οποίων θα είναι αποδεκτό από όλους, θα πρέπει να γίνει αυτή η εκκαθάριση, η οποία όπως είπα θα έχει πολλές πτυχές. Και θεσμική και συγκρότηση, με τρόπο αποδεκτό -όχι ισορροπητικό αλλά αποδεκτό και δίκαιο- των κανονισμών. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Εμείς θα βοηθήσουμε σε όποια κατεύθυνση μας ζητηθεί.

    ΠΟΡΤΕΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟ

    Είχατε επανειλημμένα πει -πράγματι- πως η επιτροπεία τηςFIFAείναι η μοναδική ελπίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τελικά... πουθενά δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μονοί μας;

    Είχα πει ότι οι διεθνείς Ομοσπονδίες από τη στιγμή που θέλουν να έχουν λόγο, για τα ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου -και αναφέρομαι στη FIFA και την UEFA- θα πρέπει να εμπλέκονται περισσότερο, να παρακολουθούν πιο συχνά και από πιο κοντά και να έχουν μία σαφή εικόνα για το τι γίνεται στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αυτό το είχα πει από τον Μάιο του 2015 με αφορμή την ψήφιση του νόμου για την καταπολέμηση της βίας στους αγωνιστικούς χώρους. Το τονίζω και σήμερα και το συνδέω με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι και των διεθνών Ομοσπονδιών και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Θέλω να πω με αυτό ότι βεβαίως και μπορούσαμε μόνοι μας, αλλά στο θέμα αυτό εμπλέκονται και άλλοι. Και θα πρέπει, λοιπόν και με τις Διεθνείς Ομοσπονδίες και με την εγχώρια Ομοσπονδία -όποια είναι αυτή, στη συγκεκριμένη περίπτωση η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία- να υπάρχει μία ανταλλαγή απόψεων σε εποικοδομητικό κλίμα για να εξέλθουμε της κρίσης. Θέλω, όμως,να τονίσω ότι σε όλες τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλλε η κυβέρνηση και ζήτησε συναίνεση για να προχωρήσουν ορισμένα ζητήματα στην κατεύθυνση της εξυγίανσης, βρήκε από την εγχώρια Ομοσπονδία, την ΕΠΟ, πόρτες κλειστές, απόλυτη άρνηση και αντίρρηση να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο εξυγίανσης και εκδημοκρατισμού και βεβαίως αυτό υπαγορευόταν από μία άθλια κατάσταση σήψης και διαφθοράς, η οποία επί χρόνια είχε διαβρώσει απολύτως το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, κατ' επέκταση το ελληνικό ποδόσφαιρο. Επομένως, ζήτησα από την αρχή τη συνδρομή των διεθνών Ομοσπονδιών, για να καταλάβουν κι αυτές ότι στην Ελλάδα δεν πρέπει να έρχονται και να επεμβαίνουν μόνο έναντι της κυβέρνησης όταν αυτή παίρνει μέτρα ακριβώς για να προστατέψει το κοινωνικό σύνολο, τη δημόσια τάξη και την κοινωνική ειρήνη.Αλλά πρέπει να επεμβαίνουν και στις παθογένειες, τις οποίες βλέπουμε οι πάντες, αλλά τόσα χρόνια καμία κυβέρνηση δεν επενέβαινε για να τα λύσει αυτά τα προβλήματα. Αυτό το νόημα είχε η πρόσκληση στη FIFA και στην UEFA,και νομίζω ότι έχουν συνειδητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα, αλλά και τον τρόπο επίλυσής του.

    Η επιβολή των τακτικών δικαστών έχει αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου. Αναμένατε τη δικαίωση της προσφυγής Μητρόπουλου στο δικαιοδοτικό;

    Δεν έχω μιλήσει και ούτε θα μιλήσω τώρα για το τι ανέμενα. Νομική άποψη επί του θέματος είχα και συνεχίζω να έχω, αλλά από τη θέση του αρμόδιου για τον αθλητισμό υπουργού δεν θα την εκφράσω δημόσια. Εκείνο, όμως που θέλω να πω -δημόσια- είναι ότι αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων, οι οποίες λαμβάνονται με τη συμμετοχή μάλιστα τακτικών δικαστών,είναι απολύτως σεβαστές, πόσο μάλλον που λαμβάνονται στα πλαίσια της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Άλλο είναι το ζήτημα,πώς αυτή τη χρονική στιγμή μπορούμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο αυτή την κατάσταση, με τη συνδρομή των διεθνών Ομοσπονδιών. Θέλω να τονίσω, όμως,στο σημείο αυτό ότι εξεπλάγην και ο ίδιος όταν διαπίστωσα ότι στην πλειοψηφία που διαμορφώθηκε στο Διαιτητικό Δικαστήριο είχαν συμπράξει οι εκπρόσωποι της ΕΠΟ, οι οποίοι για πρώτη φορά δηλώνουν ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν με βάση τον νόμο και όχι το καταστατικό. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν ότι για πρώτη φορά, αλλά με τρόπο πανηγυρικό που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση, η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία η οποία κατηγορούσε την κυβέρνηση επί ενάμιση χρόνο ότι θέλει να επέμβει στα εσωτερικά της και ότι θέλει να διαμορφώσει όρους και προϋποθέσεις παρέμβασης αποδεικνύεται ότι όλα αυτά ήταν λόγια του... αέρα, ότι όλα αυτά τα έλεγε μόνο και μόνο για κατανάλωση και στην πρώτη στροφή αυτής της ιστορίας, μόλις η ίδια διαπίστωσε ότι την ευνοεί μια τέτοια απόφαση εγκατέλειψε με τρόπο παταγώδη το "οπλοστάσιό" της και όλους τους ισχυρισμούς, τους οποίους προέβαλε ενάμιση χρόνο και έδωσε τη συγκατάθεσή της και αυτή προς την κατεύθυνση της απόφασης που εξέδωσε το Διαιτητικό Δικαστήριο.

    Εσείς που αποδίδετε αυτή τη μεταστροφή από πλευράς ΕΠΟ;

    Είναι προφανές ότι αυτό το"παρασύστημα"διαφθοράς και διαπλοκής, το οποίο υφίστατο επί χρόνια στην ΕΠΟ αισθάνεται ότι κλυδωνίζεται και κλυδωνίζεται με πολλούς τρόπους. Φοβούμενη εξελίξεις άμεσες, οι οποίες είχαν δρομολογηθεί προτίμησε μία αναβολή αυτών των εξελίξεων για να κερδίσει χρόνο. Όμως, η εγκατάλειψη όλης της επιχειρηματολογίας και των ισχυρισμών που είχε προβάλει το προηγούμενο χρονικό διάστημα περί του τρόπου λειτουργίας της ίδιας της Ομοσπονδίας, αυτό είναι κάτι περισσότερο από σημαντικό. Για εμάς είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων, των σκέψεων και των επιδιώξεων... αυτό που ο πρωθυπουργός ονόμασε "παράγκα του ποδοσφαίρου".

    Κάποια σενάρια σας ενέπλεξαν στην προσπάθεια του Βίκτωρα Μητρόπουλου να αποτρέψει τις εκλογές. Τι απαντάτε;

    Ότι είναι ανοησίες. Και αυτοί που τα προβάλουν αυτά τα σενάρια ή είναι απόλυτα ανόητοι ή είναι δόλιοι.

    Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη καταγγελία της ΕΠΟ αναφορικά με το επεισόδιο με χυδαιολογίες και ύβρεις μεΚαραμάνη, Σπανέα, Καρκοβύρη;

    Όσο αυτό το καθεστώς, το οποίο πολεμάμε να ανατραπεί, το καθεστώς της σήψης και της διαφθοράς, παραμένει εκεί, θα παράγει παθογένειες. Και οι παθογένειες δεν είναι μόνο αυτού του επιπέδου: Είναι από εγκληματικές οργανώσεις, είναι από την έντονη αμφισβήτηση αυτού που παράγεται ως θέαμα κάθε Κυριακή και Σάββατο στους αγωνιστικούς χώρους και η έντονη αμφισβήτηση των Ελλήνων φιλάθλων. Θα παράγονται κακοήθεις καταστάσεις. Μεταξύ αυτών είναι και αυτή που περιγράψατε. Η ΕΠΟ δεν δικαιούται να καταγγέλλει κανέναν. Αν κοιταχτεί στον καθρέφτη η διοίκηση της ΕΠΟ, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να... σηκωθούν και να φύγουν από εκεί. Αρκετό κακό έκαναν στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

    ΕΤΟΙΜΟ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Πώς οραματίζεστε εσείς το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο;

    Εμείς οραματιζόμαστε ένα ποδόσφαιρο και μία διοίκηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η οποία θα ασκείται με τρόπο διαφανή, δημοκρατικό, θα υπάρχει έλεγχος για όλα αυτά τα ζητήματα και που πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν στελεχωθεί με ανθρώπους αξιοπρεπείς, αξιόλογους, γνώστες των καταστάσεων, με επαρκές επίπεδο μορφώσεως και εμπειρίας μπορεί να συζητάμε για την Άνοιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι παρελαύνουν από τα ανακριτικά γραφεία για κακουργηματικές πράξεις, με αυτή την κατάσταση της βίας, της χυδαιολογίας και της ανυποληψίας, τότε το ελληνικό ποδόσφαιρο θα βουλιάξει ακόμη περισσότερο. Βλέπετε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα... είναι ένα ανυπόληπτο -επιτρέψτε μου την έκφραση- προϊόν. Η Football League δεν μπορεί να βρει ούτε καν τηλεοπτικό χορηγό, ενώ υπάρχουν και ομάδες στη Super League που δεν έχουν ούτε καν τη δυνατότητα να διαφημίσουν μία εταιρεία στη φανέλα τους. Έχουν διερωτηθεί οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου γιατί συμβαίνουν αυτά τα πράγματα; Συμβαίνουν γιατί ακριβώς το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πέσει σε απόλυτη ανυποληψία. Και η απόλυτη ανυποληψία προκύπτει από το τι οικοδομήθηκε τώρα 10 χρόνια... ίσως και παραπάνω».

    Κάποιες από αυτές τις αλλαγές που οραματίζεστε έρχονται με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Πότε θα το έχετε έτοιμο;

    Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο. Όπως γνωρίζετε έχει δοθεί σε διαβούλευση στις αθλητικές Ομοσπονδίες κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Ακριβώς γιατί εμείς αντιλαμβανόμαστε τις Ομοσπονδίες όλων των αθλημάτων ως συνεργάτες μας. Αρκετές από αυτές μας έχουν καταθέσει τις απόψεις και τις γνώμες τους. Είχα πει ότι ήταν πολύ πιθανό μέχρι το τέλος της εβδομάδας να το δίναμε σε δημόσια διαβούλευση, αλλά δυστυχώς με αυτή την... υπόθεση μας πάει λίγο πίσω. Δεν νομίζω ότι θα είναι περισσότερο από 10 ημέρες, αλλά σε κάθε περίπτωση θα δοθεί άμεσα σε διαβούλευση για να μπορούν όχι μόνο οι άνθρωποι του αθλητισμού, αλλά ο κάθε πολίτης να εκφράσει τη γνώμη του, να μας πει προτάσεις, απόψεις που θα βοηθήσουν στη βελτίωση του νομοθετικού κειμένου.

    Από φέτος μπήκε το μάθημα της κολύμβησης στα σχολεία. Υπάρχει πλάνο και για άλλα αθλήματα στις βαθμίδες της εκπαίδευσης;

    Θα ήταν ευχής έργο, το πειραματικό πρόγραμμα που εφαρμόσαμε φέτος πιλοτικά σε αρκετά σχολεία της Αττικής και σε άλλους δήμους να επεκταθεί και σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας. Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο στην Ελλάδα, μια χώρα με τόσο μήκος ακτογραμμών και με τόσα νησιά να έχουμε τόσους πολλούς πνιγμούς. Επομένως, τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν σωστά να κολυμπούν και να χαίρονται τη θάλασσα χωρίς κινδύνους. Επομένως, το πρόγραμμα αυτό πρέπει να επεκταθεί και να ολοκληρωθεί με την εφαρμογή του σε όλα τα δημοτικά σχολεία για τις τάξεις της τρίτης και τετάρτης δημοτικού.

    Πώς βλέπει το υπουργείο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στην Ελλάδα σε αντιδιαστολή με τον επαγγελματικό;

    Κοιτάξτε δεν νομίζω ότι μπαίνουν σε αντιδιαστολή. Η καρδιά του αθλητισμού είναι ο μαζικός ερασιτεχνικός αθλητισμός. Γι' αυτό ακριβώς φροντίζουμε παρά τις δυσκολίες και τη δεδομένη δημοσιονομική στενότητα να ανταποκριθούμε κατά το μάλλον ή ήττον επαρκώς στα ζητήματα των αθλητικών χώρων: να είναι προσβάσιμοι, να είναι επαρκείς και να μην είναι επικίνδυνοι -όπως παραλάβαμε τέτοιους αθλητικούς χώρους. Να υπάρχει ροή χρηματοδότησης προς τις Ομοσπονδίες -με έλεγχο βέβαια-,αλλά να είναι η χρηματοδότηση αυτή στην ώρα της στα χέρια των διοικήσεων των Ομοσπονδιών για να κάνουν έναν προγραμματισμό για όλο το χρόνο,και βεβαίως να επεκταθεί το πρόγραμμα του μαζικού αθλητισμού «Αθλητισμός για όλους» σε όσους περισσότερους δήμους της χώρας. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που περνά η χώρα, με εξοικονόμηση πόρων από σπατάλες και άλλα συναφή, τα οποία βρήκαμε έχει συγκροτηθεί ένα πρόγραμμα δημοσίων αθλητικών έργων σε όλη την Ελλάδα, έχουμε υπογράψει περί τις 50 προγραμματικές συμβάσεις με δήμους σε όλη την Ελλάδα και αυτό το πρόγραμμα θα αποφέρει μικρούς σε έκταση αλλά λειτουργικούς και άμεσα αποδοτέους στην κοινωνία αθλητικούς χώρους (μικρά γυμναστήρια, προπονητήρια, γήπεδα μπάσκετ, γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5 κ.λπ.). Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση γιατί είναι γεγονός πως την περίοδο της οικονομικής κρίσης υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τον αθλητισμό. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών βρίσκει μία διέξοδο στην οργανωμένη άθληση. Αυτό μας γεμίζει χαρά, αλλά μας δημιουργεί και υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε και θα το κάνουμε.

    Κατά το 3ο Θερινό Σχολείο του ΠΣΑΤ στην Αρχαία Ολυμπία,πριν λίγες ημέρες, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός ενημέρωσε τους αθλητικούς συντάκτες πως κάθε χρόνολαμβάνετε δικαστικές εντολές πληρωμών για χρέη προς εργολάβους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Εμείς πράγματι παίρνουμε δικαστικές αποφάσεις για έργα τα οποία εκτελέστηκαν την τετραετία 2000-2004, τα οποία αφορούν τα Ολυμπιακά έργα και τα οποία έμειναν απλήρωτα. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτή τη στιγμή, μετά από μία δεκαετία και πλέον να παραλαμβάνουμε -σε συνθήκες κρίσης, απόλυτης οικονομικής στενότητας- τέτοιες δικαστικές αποφάσεις, με υψηλά κόστη και να πρέπει να εξοφληθούν. Γιατί οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές -πρώτα και κύρια- από τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτό, βεβαίως πρέπει να αξιολογηθεί από όλους για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αυτές τις καταστάσεις. Ήταν ένας τρόπος απαράδεκτος που έχει επιφορτίσει το ελληνικό Δημόσιο με τεράστια χρηματικά ποσά και αν δείτε σε τι κατάσταση παραλάβαμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις, θα συμπεράνετε το μέγεθος της φαυλότητας και της προχειρότητας με την οποία πολιτεύτηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

    Πόσο θεωρείτε ότι είναι εφικτή η πρόταση του προέδρου της Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Σάκη Βασιλειάδη να παραχωρηθούν γυμναστήρια στις Ομοσπονδίες;

    Όσον αφορά το ζήτημα των αθλητικών εγκαταστάσεων που είναι κρατικές και είναι στην ευθύνη μας, μπορώ να σας πω ότι εμείς πλέον σταματήσαμε την"κατρακύλα"αυτών των εγκαταστάσεων γιατί μιλούσαμε για... ερήμωση και για επικινδυνότητα. Σε μεγάλο βαθμό έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές δεκαετίας και πλέον και μπορούμε -μετά βεβαιότητας- να πούμε ότι αυτές οι εγκαταστάσεις είναι χρηστικές σε μεγάλο βαθμό και από σωματεία και από πολίτες. Έχουμε, όμως πολλά να κάνουμε σε αυτόν τον τομέα και στο επίπεδο της συντήρησης και της βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων».

    Πώς σχολιάζετε τα παράπονα των Παραολυμπιονικών στη Βουλή σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα ΑμεΑ;

    Εκφράστηκαν κατά πρώτον θετικά για την κυβέρνηση, όπως και ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής, κ.Φουντουλάκης και για τη βοήθεια που έχουν πάρει από την κυβέρνηση και για την έκτακτη επιχορήγηση που δόθηκε για να συμμετάσχει η ελληνική Παραολυμπιακή ομάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Αυτά ήταν χρήματα κρατικά. Υπάρχει ένα παράπονο για τη ροή των διορισμών. Αυτό ήταν το μόνο παράπονο ουσιαστικά το οποίο αναφέρθηκε. Είναι παράπονο και των Ολυμπιονικών. Δυστυχώς, σε αυτόν τον τομέα ξέρετε πολύ καλά πως οι προσλήψεις στο Δημόσιο γίνονται με βάση τον κανόνα "πέντε φεύγουν, ένας μπαίνει". Επομένως, η ροή και η συχνότητα των διορισμών -και των Παραολυμπιονικών μας και των Ολυμπιονικών μας- κρίνεται με βάση το γενικό κανόνα που ισχύει για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Θέλω να τονίσω σε όλους πως οι προσλήψεις θα γίνουν, αλλά θα γίνουν με αυτή τη ροή, η οποία είναι δεδομένη και δεν εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση».

    ΕΙΜΑΣΤΕ"ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ"ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤηςΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΣΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Οι δημοσκοπήσεις περιγράφουν ένα αρνητικό κλίμα. Πιστεύετε ότι αποτυπώνουν την πραγματικότητα;

    Νομίζω ότι οι δημοσκοπήσεις είναι μία αποτύπωση των τάσεων του εκλογικού σώματος κάθε στιγμή. Υπό αυτή την έννοια, η κυβέρνηση, τον πρώτο χρόνο, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, πήρε όλα εκείνα τα μέτρα, τα οποία διαλαμβάνονταν στη συμφωνία, την οποία υπέγραψε και την οποία ενέκρινε στις εκλογές ο ελληνικός λαός. Μέσα σε αυτά τα μέτρα -το γνωρίζαμε πολύ καλά και το είχαμε πει και στον ελληνικό λαό- υπάρχουν και επαχθή μέτρα και υφεσιακά μέτρα. Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής: τη λιτότητα παρά το γεγονός ότι αγωνιστήκαμε να πείσουμε και να την ανατρέψουμε δεν τα καταφέραμε στο βαθμό που ευελπιστούσαμε. Είναι, λοιπόν λογικό, μέτρα τα οποία η κοινωνία -αυτά τα ελάχιστα επώδυνα σε σχέση με αυτά τα οποία έχουν γίνει τα προηγούμενα πέντε χρόνια- να τα καταγράφει με ένα αρνητικό πρόσημο. Όμως, συνολικά πού θα οδηγηθεί η χώρα, αυτό θα κριθεί σετρία χρόνια από σήμερα... και ποια θα είναι η εικόνα της χώρας. Μπορεί κάποιοι σήμερα να παραπονούνται γιατί υπήρξε μία μείωση σε κάποιες συντάξεις,για παράδειγμα,-και από την κυβέρνηση τη δική μας-ελάχιστη σε σχέση με τα 35% και 40% που μείωναν οι προηγούμενοι, αλλά αυτό έγινε ακριβώς για να στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο οι προηγούμενοι δεν είχαν καν αγγίξει. Και θυμόσαστε πολύ καλά και ξέρει ο ελληνικός λαός ποιο ήταν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το ασφαλιστικό: ήταν η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και όλα αυτά τα πολύ ωραία τα οποία θα οδηγούσαν τις συντάξεις σε καταβαράθρωση. Εμείς, λοιπόν με μέτρα τα οποίαεφαρμόσαμε,και είχαν και ένα επιπλέον βάρος σε κάποιους συνταξιούχους,μπορέσαμε να κρατήσουμε όρθιο το ασφαλιστικό σύστημα και σήμερα να δίνονται συντάξεις με ασφάλεια, όχι δύο ετών, αλλά με ασφάλεια μεγάλου βάθους χρόνου. Επομένως, σε αυτά θα κριθεί η κυβέρνηση και πιστεύουμε απολύτως ότι τα πρώτα μηνύματα, τα οποία παίρνουμε είναι απολύτως θετικά: η πτώση της ανεργίας4% επί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων πολύ πάνω από το στόχο, δίνουν την εικόνα των δυνατοτήτων που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία. Θεωρούμε ότι αυτές οι δυνατότητες θα πρέπει να καλλιεργηθούν και να φτάσουμε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, ούτως ώστε αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την ανακατανομή του πλούτου, να την κάνουμε στα χρονικά όρια της τετραετίας ακριβώς για να ανακουφιστούν όλοι εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοσε και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.

    Τέλος, σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό, το όνομα σας ακούγεται είτε ως σταθερά στο ίδιο υπουργείο είτε για αναβάθμιση.

    Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο γι' αυτά τα ζητήματα. Είναι αποκλειστικά θέμα του πρωθυπουργού. Εμείς είμαστε εδώ "στρατιώτες" στην υπόθεση της ανάταξης του κόσμου της εργασίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και από αυτή τη θέση θα υπηρετήσουμε για όπου επιλεγούμε και όπου μας ορίσει και ο πρωθυπουργός και το κόμμα».

    [03] Η Κίνα εκτόξευσε επανδρωμένο πύραυλο στο διάστημα

    Η Κίνα εκτόξευσε έναν επανδρωμένο διαστημικό πύραυλο σήμερα που μεταφέρει δύο αστροναύτες σε ένα πειραματικό διαστημικό εργαστήριο (Tiangong 2), το οποίο αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου για την δημιουργία ενός μόνιμα επανδρωμένου διαστημικού σταθμού, αναμενόμενου να τεθεί σε τροχιά γύρω στο 2022.

    Οι δύο αστροναύτες θα παραμείνουν στο διάστημα για ένα μήνα.

    Ο πύραυλος Shenzhou 11 εκτοξεύτηκε πάνω σε ρουκέτα Long March στις 02:30 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα, από την απομακρυσμένη διαστημική βάση Σιουκουάν, στην έρημο Γκόμπι. Η εκτόξευση μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

    Σε μήνυμά του, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη το προσωπικό για την επιτυχία της εκτόξευσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 October 2016 - 4:31:35 UTC