Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία για σεβασμό των διεθνών συνθηκών
  • [02] ΝΔ: Το όριο ηλικίας για αποχώρηση των δικαστών είναι συνταγματικά προσδιορισμένο
  • [03] Έρευνα ΕΒΕΑ: Υπέρ πάταξης φοροδιαφυγής και μείωσης φορολογίας, οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα
  • [04] Παραπλανητικά τα περί έξαρσης των πλειστηριασμών
  • [05] Συμβολικός αποκλεισμός του υπ. Τουρισμού, από εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο
  • [06] Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απαντά σε δημοσιεύματα περί αύξησης ορίου ηλικίας αποχώρησης δικαστικών
  • [07] Αυτή είναι η στιγμή επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Γιούνκερ
  • [08] Ανακαλύφθηκε ένας νέος μακρινός νάνος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα
  • [09] Αποχή συμβολαιογράφων από τους σημερινούς πλειστηριασμούς
  • [10] Στο πάγωμα πλειστηριασμών α΄ κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση
  • [11] Ντομπρόβσκις: H Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο τού 0,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα

  • [01] Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία για σεβασμό των διεθνών συνθηκών

    Ένα ακόμα βήμα ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, για την προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και την από κοινού συνεργασία για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στη Μεσόγειο, αποτέλεσε η Τριμερής Σύνοδος του Καϊρου.

    Οι τρεις ηγέτες, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπτνέλ Φατχ Αλ Σίσι, στις δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, αναφέρθηκαν στους τομείς που συζήτησαν και συμφώνησαν να προωθήσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους οι τρεις χώρες: Εμπόριο, υποδομές, ενέργεια, τουρισμός, γεωργία, τεχνολογία, διαλιμενική συνεργασία, ασφάλεια. «Η σημερινή μας συνάντηση αντανακλά την ταύτιση απόψεων, ιδιαίτερα αναφορικά με την ποιοτική αλλαγή και το άλμα της διμερούς συνεργασίας, ενισχύοντας την ήδη ισχυρή εταιρική σχέση σε διάφορους τομείς», τόνισε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι έχουν αναπτυχθεί και έχουν ασχοληθεί με την επίσπευση της διαδικασίας σε διάφορους τομείς προς όφελος των λαών των τριών χωρών, στο θέμα της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο, τη σύσφιξη της συνεργασίας μεταξύ των λιμένων, τη γεωργία και τον τουρισμό.

    Επίσης, συζητήθηκαν εκτενώς οι περιφερειακές εξελίξεις, Συρία, Υεμένη, Λιβύη, όπου οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες των μετριοπαθών δυνάμεων, το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό. Επιπλέον, συζητήθηκε το ζήτημα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, με τον Αλέξη Τσίρπα να τονίζει την ανάγκη για μία συνεκτική περιφέρειακή μεταναστευτική στρατηγική, που να αντικαθιστά τις επικίνδυνες διόδους των διακινητών της Μεσογείου με νόμιμες και ελεγχόμενες οδούς προς την Ευρώπη. Παράλληλα, με τη διακήρυξη του Καϊρου, που υιοθέτησαν οι τρεις αρχηγοί, επιβεβαιώνεται ότι η τριμερής συνεργασία προάγει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την ενίσχυση της ασφάλειας της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Για την Ελλάδα, η τριμερής αυτή συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και συνανάπτυξης στην εύθραυστη περιοχή μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Όπως σημείωσε, «η θάλασσά μας, η Μεσόγειος Θάλασσα που μας ενώνει, είναι η θάλασσα που εκκόλαψε τους σημαντικότερους πολιτισμούς για τη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς», προσθέτοντας ότι παραμένει και η θάλασσα που είναι επίκεντρο διεθνώς κρίσεων στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας και της μετανάστευσης. «Οι χώρες της περιοχής που έχουμε κοινούς στόχους τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών μας, οφείλουμε να συνεργαστούμε για να τις αντιμετωπίσουμε», υποστήριξε, υπογραμμίζοντας: «Προτάσσουμε ένα μοντέλο συνεργασίας με συγκεκριμένες δράσεις, αξιοποιώντας και τη γεωστρατηγική μας θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι μεγάλο μέρος των συνομιλιών αφιερώθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, στον αναγκαίο συντονισμό των τριών χωρών σε θέματα ασφάλειας αλλά και στη συνεργασία τους για την αλληλοπροώθηση θέσεων σε διεθνείς οργανισμούς στο πλαίσιο της εντεινόμενης πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας. «Υπογραμμίσαμε εκ νέου την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Αν. Μεσογείου», ανέφερε.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας, χωρίς να κατονομάσει, έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία για σεβασμό του διεθνούς δικαίου. «Το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρειτκά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας που κινούνται στην αντίθετη κατευθυνση και εγείρουν ακόμα και ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών διεθνών συνθηκών. Πιστεύω ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια αμφισβήτηση πρέπει να είναι κοινή, απολύτως σαφής και αταλάντευτη, τόσο από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, όσο και από την πλευρά όλων των γειτονικών χωρών, που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά. «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή μας, καθώς και η μόνη δυνατή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις χώρες μας», συμπλήρωσε.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι απαραίτητη, όμως, για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα είναι και μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, μία λύση, επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, μία λύση, βεβαίως, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο. Μία λύση χωρίς αναχρονιστικά σχήματα εγγυήσεων, μία λύση προς όφελος του κυπριακού λαού. «Στηρίζουμε σταθερά τις συνομιλίες που διεξάγονται σε αυτήν τη δύσκολη, αλλά εξεραιτικά κρίσιμη περίοδο», υπογράμμισε.

    Ο κ. Σίσι σημείωσε ότι η θέση της Αιγύπτου επανεκφράστηκε και στις σημερινές συνομιλίες ως στήριξη στην ανάγγκη επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, την επανένωση της νήσου στο πλαίσιο των ψησισμάτων του ΟΗΕ για μία δίκαιη και ειρηνική λύση.

    Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τους δυο αρχηγούς για τις παρούσες εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, εξήγησε πού βρίσκονται οι συγκλίσεις και πού οι διαφωνίες. «Θέματα σημαντικά που αν δεν επιλυθούν, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε επίλυση», ανέφερε και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον κ. Σίσι για την αμέριστη στήριξη που προσφέρει εδώ και χρόνια για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού. Επίσης, εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον κ. Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι η στήριξη της Ελλάδας είναι μία ανιδιοτελής και διαχρονική στήριξη «και νιώθω την ανάγκη να εκφράσω αυτό που εκφράζει και τη βούληση του κυπριακού λαού γενικότερα».

    Ως προς τους οικονομικούς τομείς συνεργασίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στον τομέα της ενέργειας συζήτησαν για τη δυνατότητα εμβάθυνσης συνεργασίας και τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα σημαντικά κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκτρατίας προς την Ευρώπη, καθώς και για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας. Συζήτησαν για τη συνεργασία στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης, των ΑΠΕ και συναποφάσισαν να θεσμοθετήσουν τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών. Επίσηε, υιοθετήθηκε κοινή δήλωση προθέσεων για την περιβαλλοντική προστασία, τις θαλάσσιες μεταφορές και την ανάπτυξη των λιμένων. Συνομίλησαν για τις δυνατότητες δραστηριοποίησης κατασκευαστικών εταιρειών των τριών χωρών σε αυτόν τον τομέα, αλλά και τη ραγδαία αναπτυσσόμενη διαλιμενική συνεργασία, για τον τουρισμό, τους τομείς δικτύων και μεταφορών και τη συνεργασία για μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα κατασκευής και συντήρησης οδικών δικτύων και οδικής ασφάλειας, αλλά και της καινοτομίας, της νέας τεχνολογίας και της πληροφορικής.

    Παραπέμποντας στην επισήμανση που έγινε και στην ευρωμεσογειακή διάσκεψη στην Αθήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η ασφάλεια εδραιώνεται επί τη βάση της συνεργασίας, όχι της απομόνωσης ή των μονομερών ενεργειών. «Η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτόνων της και η ασφάλεια στη Μεσόγειο χωρίς συνεργασία με την Αίγυπτο δεν μπορεί να υπάρξει», είπε και συμπλήρωσε ότι η ενεργοποίηση του συμβουλίου ΕΕ-Αιγύπτου σε τακτική βάση είναι σημαντική και για τις δύο πλευρές.

    Επιπλέον, οι τρεις ηγέτες τόνισαν την ανάγκη για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία, εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στη χώρα, όπως βεβαίως και στη Λιβύη, με αποφασιστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των γενεσιουργών αιτιών της. Επανάλαβαν τη σημασία της δίκαιης επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος και υπογράμμισαν την αναγκη για έναρξη αξιόπιστων ειρηνευτικών συνομιλιών, που θα οδηγήσουν στην εγκαθίδρυση ενός βιώσιμους παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Αναφερόμενος στα τρία ελεαιόδεντρα που φύτεψαν οι τρεις αρχηγοί στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «συμβολίζουν την κοινή δέσμευση και στόχους μας, τόσο τη διαδρομή όσο και τον προορισμό μας». «Είμαι βέβαιος, πως οι ελιές που φυτέψαμε, έτσι και οι σχέσεις θα καρποφορήσουν για το καλό της ειρήνης, της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    «Τα τρία δέντρα από την Ελλάδα, ευελπιστούμε να είναι 3 εκατομμύρια δέντρα το συντομότερο δυνατό», σχολίασε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.

    Για απόλυτα επιτυχή ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους της περαιτέρω εμβάθυνσης, εμπέδωσης και διεύρυνσης του τριμερούς μηχανισμού μέσα από πολύ συγκεκριμένες δράσεις, μίλησε ο Νίκος Αναστασιάδης. Όπως επεσήμανε, οι τρεις χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις και προβλήματα και πως η συνεργασία τους δεν λειτουργεί ενάντια σε όποιο τρίτο κράτος. Ακόμη, είπε ότι διατυπώθηκε η κοινή διαπίστωση πως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και συζητήθηκαν περαιτέρω τρόποι συνεργασίας, που μέσα από την ειδική επιτροπή που αποφασίστηκε στην Τριμερή της Αθήνας, καταγράφονται και υλοποιούνται. Κύπρος και Ελλάδα θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Αιγύπτου, ειδικότερα σε θέματα όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η αντιμετώπιση κρίσεων και οι μεταναστευτικές ροές, συμπλήρωσε.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος διαβεβαίωσε τους δύο αρχηγούς ότι προσβλέπει στη συνέχιση εμβάθυνσης της σχέσης των χωρών μεταξύ τους, αλλά και αυτής της τριμερούς συνεργασίας, προς όφελος των χωρών της περιοχής. Τέλος, ανέφερε ότι προσβλέπει να τους υποδεχτεί κατά την 5η Τριμερή Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, τον επόμενο χρόνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Η διακήρυξη της 4ης Συνόδου Κορυφής Αιγύπτου - Ελλάδας -Κύπρου

    Τη σημασία συνεργασίας ΕΕ-Αιγύπτου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και για την ασφάλεια, ανέδειξε ο Αλ. Τσίπρας

    Σύντομη περιήγηση του πρωθυπουργού στις πυραμίδες

    [02] ΝΔ: Το όριο ηλικίας για αποχώρηση των δικαστών είναι συνταγματικά προσδιορισμένο

    «Το όριο ηλικίας για την αποχώρηση των δικαστικών λειτουργών είναι συνταγματικά προσδιορισμένο και οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτό το όριο είναι αδιανόητη» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    «Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με τους θεσμούς, το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη και εν τέλει την ίδια τη Δημοκρατία» προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [03] Έρευνα ΕΒΕΑ: Υπέρ πάταξης φοροδιαφυγής και μείωσης φορολογίας, οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα

    Οι πολίτες στησυντριπτική τους πλειονότητα υποστηρίζουνότι θέλουντόσο την πάταξη της φοροδιαφυγής όσο και τημείωση της φορολογίας,ενώ οι μισοί Έλληνες εκτιμούν ότι όπως γίνονται σήμερα οι ιδιωτικοποιήσεις δεν επιφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στα δημόσια έσοδα.

    Αυτό προκύπτει από την ποσοτική έρευναμε τίτλο«Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται κατ' εντολή τουΕμπορικούκαι Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών από την εταιρίαALCO, ενώ τα ευρήματά της επεξεργάζονται από τοΚέντρο Μελετών και Έρευνας (Κε.ΜΕ.)του ΕΒΕΑ.Η έρευνα διεξήχθημέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας 18 και άνω, από όλη την Ελλάδα,το χρονικό διάστημα μεταξύ 3 έως 7 Οκτωβρίου 2016.

    Δίνοντας την έρευνα στη δημοσιότητα,ο πρόεδρος της ΚΕΕκαι του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, σχολίασε: «Από τηνέα έρευνα του ΕΒΕΑ προκύπτει ότι οι πολίτες επιθυμούν η κυβέρνηση να προχωρήσει τόσο σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις όσο και στην υλοποίηση μέτρων βελτίωσης της οικονομίας. Ένας στους δυο Έλληνες τάσσεται υπέρ της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, εξέλιξη που συνδέεται και με την αναθεώρηση του συντάγματος, μια διαδικασία στην οποία μετέχουν τα επιμελητήρια και θα δώσουν τημάχη τους προς αυτήν την κατεύθυνση».

    [04] Παραπλανητικά τα περί έξαρσης των πλειστηριασμών

    «Τα περί έξαρσης των πλειστηριασμών είναι παραπλανητικά» σημειώνει το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του και με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής και δημοσιεύματα στον Τύπο, διευκρινίζει τα εξής:

    1. Οι «εργατικές κατοικίες» του...εργολάβου. Σχετικά με τις αναφερόμενες ως «εργατικές» κατοικίες του Εύοσμου Θεσσαλονίκης, από τα στοιχεία της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων (www.publicrevenue.gr/kpi/public/auctions/prg_date_down) προκύπτει ότι πρόκειται για μικρά διαμερίσματα (περί τα 50 τετραγωνικά). Όλα ανήκουν σε μεγαλοκατασκευαστή, ο οποίος έχει χρέος 12,5 εκατ. ευρώ και είναι άγνωστης διαμονής, ενώ σύμφωνα με το TAXIS τα συγκεκριμένα διαμερίσματα είναι κενά.

    2. Τα περί έξαρσης των πλειστηριασμών είναι παραπλανητικά. Παρακάτω αναφέρονται τα στοιχεία που ανέφερε ο Πρωθυπουργός, χθες, στη Βουλή. Από αυτά προκύπτει ότι ήδη πριν την κρίση πραγματοποιούνταν ετησίως πάνω από 40.000 πλειστηριασμοί. Άρα δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο που προέκυψε τα τελευταία χρόνια, πολύ δε περισσότερο την τελευταία διετία.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2008 έγιναν 43.000 πλειστηριασμοί, το 2009 έγιναν 52.000 πλειστηριασμοί, το 2010 έγιναν 48.000 πλειστηριασμοί, το 2011 έγιναν 44.100 πλειστηριασμοί, το 2012 έγιναν 26.000 , το 2013 έγιναν 19.200 πλειστηριασμοί και το 2014 16.000 πλειστηριασμοί.

    Αντιθέτως, από τις αρχές του 2015 έπαψαν να γίνονται πλειστηριασμοί, μέχρι να διαμορφωθεί το απαραίτητο προστατευτικό πλαίσιο. Αφού αυτό διαμορφώθηκε, η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων είχε ως αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί όλες οι υποθέσεις στο τελευταίο τρίμηνο του 2016.

    Συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι θα γίνουν «600 πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του έτους». Πιθανότατα πρόκειται για λανθασμένη ανάγνωση των στοιχείων μίας από τις διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης, του ιστοχώρου του Ενιαίου Ταμείου Νομικών (deltio.tnomik.gr), όπου αναφέρονται 635 πλειστηριασμοί, πλην όμως μόνο οι 23 αφορούν το 2016 και οι υπόλοιποι το 2017, ενώ συμπεριλαμβάνονται απαιτήσεις προς κινητές αξίες και αξιώσεις ιδιωτών προς ιδιώτες.

    3. Με νόμο θα έρθει άμεσα στη Βουλή δημιουργείται μηχανισμός ρύθμισης χρεών σε εμπόρους και επιχειρηματίες. Πλειστηριασμοί λόγω εμπορικών χρεών γίνονταν ανέκαθεν λόγω του πτωχευτικού κώδικα, άρα έμποροι και επιχειρηματίες δεν εμπίπτουν στην προστασία από πλειστηριασμούς. Η κυβέρνηση, αφενός τοποθέτησε και τη συγκεκριμένη ομάδα στην προστασία από μεταβίβαση δανείων πρώτης κατοικίας στη δευτερογενή αγορά δανείων, αφετέρου προωθεί άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο, που προβλέπει νέο μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

    4. Οι πλειστηριασμοί μπορεί να διακριθούν με βάση τον επισπεύδοντα εκπλειστηριαστή σε 3 γενικές κατηγορίες:

    i. Υποθέσεις μεταξύ ιδιωτών (περίπου 40%), που προφανώς αποτελούν ειδική περίπτωση και το Δημόσιο έχει περιορισμένη αρμοδιότητα.

    ii. Υποθέσεις φορέων του Δημοσίου (περίπου 10% αφορά ΓΓΔΕ, δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία), που ιεραρχούνται με προτεραιότητα σε όσες αφορούν μη συνεργάσιμους μεγαλοφειλέτες και σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, σε καμία περίπτωση δεν πλήττουν πρώτη κατοικία.

    iii. Για την περίπτωση των τραπεζών (το υπόλοιπο 50%), το υπουργείο διαμόρφωσε τον τελευταίο χρόνο προστατευτικό θεσμικό πλαίσιο, που περιλαμβάνει:

    Πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας για τα δύο τρίτα των νοικοκυριών

    Με την αναθεώρηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (πρώην Ν. Κατσέλη) δημιουργήθηκε ένα ισχυρό δίκτυ προστασίας. Συγκεκριμένα:

    - Το πεδίο εφαρμογής του νόμου επεκτάθηκε και σε φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές.

    - Μπορούν να ενταχθούν σε προστατευτικές ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία 2 στους 3 δανειολήπτες.

    - Για το 25% που αντιστοιχεί στους πιο αδύναμους, προβλέπεται η ενίσχυσή τους από το κράτος, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις.

    - Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, προστατεύονται οι δανειολήπτες-αιτούντες που διαθέτουν ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 180.000-280.000 ευρώ και εισόδημα έως 13.906-40.801 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού.

    Αναδιάρθρωση των δανείων με βάση την πραγματική δυνατότητα του νοικοκυριού

    Οι υπόχρεοι για την τήρησή του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών (τράπεζες, χρηματοδοτικά ιδρύματα και εταιρίες διαχείρισης) οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και αναλόγως να προτείνουν ρύθμιση του δανείου.

    Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα προκύπτει αφού αφαιρεθούν από το συνολικό καθαρό εισόδημα του δανειολήπτη οι Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης, όπως αυτές καθορίζονται με αντικειμενικό τρόπο από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Με βάση τα ισχύοντα σήμερα, οι ετήσιες εύλογες δαπάνες διαβίωσης για 2 ενήλικες με 2 παιδιά είναι 16.162 ευρώ.

    Δεν πωλούνται τα δάνεια πρώτης κατοικίας σε Funds

    Μέχρι το 2018 δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση δανείων που συνδέονται με πρώτη κατοικία:

    - ανεξαρτήτως κατηγορίας, δηλαδή όχι μόνο τα στεγαστικά δάνεια αλλά και τα καταναλωτικά δάνεια, τα επισκευαστικά δάνεια, τα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, αγροτών, καθώς και τα δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν διασφάλιση σε πρώτη κατοικία

    - με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ (άνω του 90% του συνόλου στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας).

    Διαβάστε επίσης: Στο πάγωμα πλειστηριασμών α΄ κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση

    [05] Συμβολικός αποκλεισμός του υπ. Τουρισμού, από εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο

    Σε συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου του υπουργείο Τουρισμού στη λεωφόρο Αμαλίας, έχουν προχωρήσει από το πρωί μέλη του συνδικάτου Επισιτισμού- Τουρισμού -Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων του νομού Αττικής, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου Γιώργος Στεφανάκης, ανέφερε ότι αιτία της σημερινής διαμαρτυρίας είναι «το νέο μέτρο που ετοιμάζονται να πάρουν εναντίον μας, με την κατάργηση του εφάπαξ στην 20ετία. Κλέβουν τον κόπο και τον ιδρώτα πολλών γενεών ξενοδουπαλλήλων».

    Σημειώνεται ότι, η κίνηση στη λεωφόρο Αμαλιας, διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

    Συνάντηση με Έλ. Κουντουρά

    Εκπρόσωποι των σωματείων έγιναν δεκτοί από την αρμόδια υπουργό Έλενα Κουντουρά και τηνενημέρωσανγια τα αιτήματά τους.

    [06] Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απαντά σε δημοσιεύματα περί αύξησης ορίου ηλικίας αποχώρησης δικαστικών

    Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, σχετικά με την αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), σε ανακοίνωσή της, σημείωνει ότι η συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5, αναφέρει: «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους».

    Παράλληλα, η ΕΔΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Η συνταγματική διάταξη δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας. Έτσι εφαρμόζεται από την ψήφισή της το 1975, χωρίς ποτέ κανείς να αμφισβητήσει το νόημά της. Οποιαδήποτε συνεπώς σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο, κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί. Τυχόν αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών και μάλιστα με μη σύννομο τρόπο θα λειτουργήσει χωρίς καμία αμφιβολία ως προπομπός για όλους τους εργαζομένους και θα οδηγήσει σε ακόμα βιαιότερες ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και αναφορικά με την αναγκαιότητα ή μη αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών θα τοποθετηθούμε τον κατάλληλο χρόνο με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης. Καθιστούμε σαφές για ακόμα μία φορά ότι η βούληση και τα αιτήματα των δικαστών και εισαγγελέων της χώρας διατυπώνονται αποκλειστικά από τις δικαστικές Ενώσεις».

    Τέλος, η ΕΔΕ καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό «να λάβουν θέση στο ζήτημα που ανέκυψε και να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε διαφορετικής ερμηνείας της ξεκάθαρης συνταγματικής διάταξης του άρθρου 88 παρ. 5».

    Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρει η Ένωση, «υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου».

    [07] Αυτή είναι η στιγμή επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Γιούνκερ

    «Αυτή είναι η στιγμή της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το βιβλίο "Οι χαμένες ζωές της Κύπρου" και την έκθεση φωτογραφίας που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγνοουμένων.

    Την έκθεση φωτογραφίας εγκαινίασαν από κοινού ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Μάρτιν Σουλτς.

    Ο κ.Γιούνκερ τόνισε ότι υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες των δύο ηγετών των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι εργάζονται με κουράγιο και επιμονή, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι «αυτή είναι η στιγμή επανένωσης της Νήσου» και πως «αν αυτή χαθεί δεν θα υπάρξει άλλη». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η σημερινή γενιά «πρέπει να λύσει αυτό που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, τόνισε πως η συμβολή του ΕΚ είναι «το ελάχιστο που μπορεί να κάνει κανείς για να υποστηρίξει την Επιτροπή Αγνοουμένων» και εξήρε τη συνεργασία Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων νέων επιστημόνων που βοηθούν στη διαλεύκανση προσωπικών τραγωδιών και στην επούλωση των πληγών του παρελθόντος, χτίζοντας από κοινού το μέλλον.

    «Η παρουσία σας εδώ είναι ένα σημάδι συναίνεσης» είπε ο Μάρτιν Σουλτς, καταλήγοντας πως η ΕΕ δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς την επανένωση της Κύπρου, πως ο ίδιος δεν πίστευε ποτέ ότι θα στεκόταν εδώ εκπρόσωπος της ενωμένης Γερμανίας και πως αν κάτι πέτυχε η Γερμανία μπορεί να το πετύχει και η Κύπρος.

    [08] Ανακαλύφθηκε ένας νέος μακρινός νάνος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα

    Αστρονόμοι στις ΗΠΑ ανακάλυψαν έναν νέο νάνο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα. Λέγεται "2014 UZ224", έχει διάμετρο περίπου 530 χιλιομέτρων και κινείται σε απόσταση 13,7 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο, στην περιοχή πέρα από τον Πλούτωνα.

    Χρειάζεται γύρω στις 1.100 γήινα έτη (το έτος του) για να διαγράψει μια πλήρη τροχιά γύρω από το μητρικό άστρο μας, έναντι 248 γήινων ετών που διαρκεί το έτος του Πλούτωνα. Πιθανώς ο "2014 UZ224" είναι το τρίτο πιο μακρινό αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα.Η ανακάλυψη του νάνου πλανήτη, με επικεφαλής τον καθηγητή αστρονομίας Ντέιβιντ Γκέρντις του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, έγινε το 2014 με την Κάμερα Σκοτεινής Ενέργειας (DECam), αλλά χρειάσθηκαν δύο χρόνια, εωσότου υπάρξει η αναγκαία επιβεβαίωση.

    Μένει τώρα η επίσημη «σφραγίδα» από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση ότι όντως ο νέος πλανήτης πρέπει να θεωρηθεί νάνος και να συμπεριληφθεί στην οικογένεια των νάνων, που ήδη περιλαμβάνει τέσσερα αναγνωρισμένα σώματα στο ηλιακό μας σύστημα, αν και μπορεί στην πραγματικότητα να υπάρχουν πάνω από 100.

    Δύο άστρα, τρεις δίσκοι

    Εξάλλου, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά δύο άστρα, τα οποία περιβάλλονται όχι από δύο πρωτοπλανητικούς δίσκους (όπως θα περίμενε κανείς), αλλά από τρεις. Οι δίσκοι αυτοί αερίων και σκόνης είναι τα «μαιευτήρια» όπου σταδιακά γεννιούνται οι νέοι πλανήτες.

    Το «εξωτικό» διπλό αστρικό σύστημα με την ονομασία IRS 43 ανακαλύφθηκε από Δανούς, Βρετανούς και Ολλανδούς ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Κρίστιαν Μπριντς του Ινστιτούτου Νιλς Μπορ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal Letters".

    [09] Αποχή συμβολαιογράφων από τους σημερινούς πλειστηριασμούς

    Η συντονιστική επιτροπή τωνΣυμβολαιογραφικώνΣυλλόγων Ελλάδος κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της αποφάσισε τηναποχήτωνσυμβολαιογράφωναπό τη διενέργεια πλειστηριασμών σήμερα Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016, απαιτώντας «από την ελληνική Πολιτεία και από όλο το πολιτικό και δικαϊκό σύστημα να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις προκειμένου να επιλυθεί το μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών και ειδικότερα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και να διασφαλίσει τη νομιμότητα και την ομαλότητα της διαδικασίας».

    Σε σχετική ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής αναφέρεται ότι «είναι δεδομένο ότι η συμμετοχή τουσυμβολαιογράφουστη διαδικασία του πλειστηριασμού είναι η μόνη που εγγυάται τη νομιμότητα της εκτελεστικής διαδικασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών».

    Ακόμη, η συντονιστική επιτροπήΣυμβολαιογραφικώνΣυλλόγων Ελλάδος θα παραχωρήσειστις 12το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στα γραφεία τουΣυμβολαιογραφικούΣυλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου με θέμα τις θέσεις της ελληνικήςσυμβολαιογραφίαςγια το ζήτημα των πλειστηριασμών και την περαιτέρω στάση της το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

    [10] Στο πάγωμα πλειστηριασμών α΄ κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση

    Στο πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο (φόρους κα), τουλάχιστον έως το τέλος του 2017, προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση.

    Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται σε τροπολογία που σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα με στόχο να εναρμονισθεί η νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για τα χρέη προς το Δημόσιο με αυτήν που ισχύει για τα χρέη από δάνεια στις τράπεζες και η οποία προστατεύει την πρώτη κατοικία με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

    Έτσι εκτιμάται ότι θα αντιμετωπισθεί η διαφορετική αντιμετώπιση που υπάρχει ανάμεσα στους οφειλέτες των τραπεζών και όσων έχουν οφειλές προς το δημόσιο για τους οποίους δεν προβλέπεται κάποιο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας τους από τους πλειστηριασμούς.

    Το κυβερνητικό σχέδιο έχει ως πιλότο τα όρια προστασία της πρώτης κατοικίας που ισχύουν σήμερα για τα χρέη προ τις τράπεζες.

    Αυτά προβλέπουν προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για άγαμους και έγγαμους, όριο που προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο. Επίσης ισχύει και εισοδηματικό όριο το οποίο εντάσσει στο καθεστώς προστασίας άγαμους με εισόδημα έως 13.900 ευρώ και έγγαμους με εισόδημα έως 23.600 ευρώ με προσαύξηση 5.700 ευρώ για όσους έχουν ως τρία παιδιά.

    [11] Ντομπρόβσκις: H Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο τού 0,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα

    Από την Ελλάδα «υπάρχουν καλές ειδήσεις. Στο δεύτερο τετράμηνο του τρέχοντος έτους άρχισε να αναπτύσσεται και πάλι. Αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Πιστεύουμε ότι το 2016 η Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο του προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,5% του ΑΕΠ της» είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschafts Woche.

    «Η είσπραξη τωνφόρων είναι ένα από τα προβλήματα, αλλά παρέχουμε τεχνική βοήθεια» πρόσθεσε, ενώ για την παραμονή ή μη του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είπε: «Εργαζόμαστε ώστε να παραμείνει. Περισσότερα θα ξέρουμε όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρέxοντος προγράμματος, κάτι το οποίο θα γίνει αυτό το φθινόπωρο. Οι προγνώσεις όμως είναι δύσκολες. Η προηγούμενη αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου και παρατάθηκε έως τον Ιούνιο».

    Oαντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απείλησε εμμέσως με κυρώσεις τις χώρες, οι οποίες δημιουργούν ελλείμματα, δηλαδή την Ισπανία και την Πορτογαλία: «Υπάρχουν δύο ειδών κυρώσεις, η μία είναι τα πρόστιμα και η άλλη η αναστολή χρηματoδότησης μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ. Για το δεύτερο δεν έχει λεχθεί ακόμα η τελευταία λέξη. Οι συζητήσεις μεταξύ Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεχίζονται».

    ΟBάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε, επίσης, ότι θέλει να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση: «Θέλουμε να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση. Ο πρώτοι δύο πυλώνες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (ΕΜΕ) υφίστανται ήδη. Εχουμε ήδη προτείνει έναν τρίτο πυλώνα, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (ΕΣΑΚ), υπό τηπροϋπόθεση ότι θα πρέπει να μειώσουμε τους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα».

    Ο κ. Ντομπρόβσκις θέλει, επίσης, να διευκολύνει δάνεια για επενδύσεις. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει, για τον ερχόμενο Μάρτιο, μια λευκή βίβλο με τα περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Ενα μέρος θα αφορά τον Μηχανισμό Σταθερότητας. Μια δυνατότητα θα ήταν να δίνονται δάνεια για να τονωθούν οι επενδύσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να αποφεύγονται περιορισμοί στον δανεισμό οι οποίο αποδυναμώνουν την ανάπτυξη» υποστήριξε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 October 2016 - 8:31:58 UTC