Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φώφη Γεννηματά: «Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί μια ολόκληρη γενιά»
  • [02] Μ. Βορίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η παραμονή της κυβέρνησης συμφέρει τη ΝΔ
  • [03] Νίκος Παππάς: «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας»
  • [04] Π. Ρουμελιώτης: Η Attica Bank θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη στήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας
  • [05] Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Υπερβολικά πολλή κουβέντα για την Deutsche Bank ...
  • [06] Κομισιόν: Όχι συμφωνίες με άλλες χώρες όπως με την Τουρκία για το προσφυγικό, διότι θα κοστίσουν
  • [07] Συμφωνία συνεργασίας της εταιρείας Ιπποδρομίες ΑΕ με τη GBI Racing
  • [08] Κανονικά οι πτήσεις Aegean - Olympic Air - Ryanair μετά την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων
  • [09] «Πλημμύρισε» από αθλητές και βαδιστές η Θεσσαλονίκη , στον Protergia 5o Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο
  • [10] Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Άννα Κορακάκη : Πάντα στην κορυφή. Θερμά συγχαρητήρια
  • [11] Ουγγαρία: Διακοπή κυκλοφορίας της μεγαλύτερης εφημερίδας της αντιπολίτευσης
  • [12] Γεωργία: Πρώτο το κυβερνών Γεωργιανό 'Ονειρο, σύμφωνα με exit poll
  • [13] Ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων Iskander-M στο Καλίνινγκραντ
  • [14] Να δράσουν πολιτικά απέναντι στο λαϊκισμό κάλεσε τους πολίτες ο Στ. Θεοδωράκης
  • [15] Ν. Παππάς: Ας απολογηθούν στον ελληνικό λαό για την ασυδοσία στα τηλεοπτικά πράγματα τα τελευταία 30 χρόνια
  • [16] Ι. Μπενίσης στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Κανείς δεν θα στερηθεί το αγαθό του νερού, λόγω οικονομικής αδυναμίας

  • [01] Φώφη Γεννηματά: «Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί μια ολόκληρη γενιά»

    Το μήνυμα ότι δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί μια ολόκληρη γενιά λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς η κατάσταση των νέων σήμερα στην Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα, έστειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της στη Συνδιάσκεψη των Ελλήνων Ακτιβιστών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES ACTIVISTS GREECE).

    "Αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση των νέων στη χώρα είναι ίσως το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα. Είναι όμως και πολιτικό και εθνικό πρόβλημα. Πολλοί νέοι και νέες αισθάνονται απογοήτευση και ματαίωση. Δεν κάνουν όνειρα ή φεύγουν από τη χώρα. Δεν εμπιστεύονται την πολιτική και τους πολιτικούς. Δεν συμμετέχουν στην πολιτική ζωή γιατί δεν βρίσκουν νόημα σε αυτό. Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί μια ολόκληρη γενιά. Και σήμερα αυτό που καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό είναι η διαγενεακή αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Πρέπει να ανοίξει με τόλμη αυτό το κεφάλαιο γιατί πλέον είναι θέμα επιβίωσης για τη χώρα", είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

    "Είναι προφανές ότι επιζητούμε λύσεις μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί κατανοούμε ότι στο σύγχρονο κόσμο, κανένα κράτος, δεν μπορεί μόνο του", συνέχισε. "Σήμερα συμπληρώνονται 24 χρόνια από τον θάνατο του Βίλλυ Μπράντ, μιας εξέχουσας πολιτικής προσωπικότητας, ενός σοσιαλδημοκράτη που οραματίστηκε μια ενωμένη Γερμανία που όμως έφυγε πριν βιώσει τους πρώτους κλυδωνισμούς του ενωμένου ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

    Η Ευρώπη είναι πολύ διαφορετική από τότε, από αυτή που οραματίστηκαν οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες της περιόδου εκείνης, όπως ο Βίλλυ Μπράντ ή ο Ούλωφ Πάλμε, ο Μιτεράν ή ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η διεθνής οικονομική κρίση, το «νεοφιλεύθερο παράδειγμα» που λειτούργησε ως πρότυπο και για τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε συνδυασμό με το έλλειμμα ηγεσιών συνέβαλαν αναμφίβολα σε πισωγυρίσματα και σε εσωστρεφείς εθνικές πολιτικές.

    [02] Μ. Βορίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η παραμονή της κυβέρνησης συμφέρει τη ΝΔ

    «Σύντομα θα οδηγηθούμε σε εκλογές», εκτιμά ο συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Αττικής, Μάκης Βορίδης, γιατί, όπως υποστηρίζει, όσο παραμένει, ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαφανίζεται η πολιτική του επιρροή και υπάρχει κίνδυνος πολιτικής εξαϋλωσής του. Ωστόσο, πιστεύει ότι η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση συμφέρει τη ΝΔ.

    Αναφερόμενος στην στρατηγική που ακολουθεί η ΝΔ δηλώνει ότι «αντιπολιτεύεται με ένταση, με οξύτητα αλλά ταυτόχρονα με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα».

    Ερωτηθείς για το αν δυσκολεύεται το πολιτικό σύστημα και κατά συνέπεια η ΝΔ να βρει «ευήκοα ώτα» για προεκλογικές εξαγγελίες, δηλώνει ότι η ΝΔ χωρίς λαϊκισμό θα δεσμευτεί σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα βελτιώσει τη ζωή των Ελλήνων.

    Στην ερώτηση αν μπορεί να δεσμευτεί η ΝΔ ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ που μπήκαν στο Υπερταμείο, όπως δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού διερωτάται «τι δεσμεύσεις να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΥΔΑΠ όταν έχει δεσμεύσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια;» αλλά αναφερόμενος στη ΝΔ υπογραμμίζει ότι η ΝΔ είναι κατ' αρχήν υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά οι όροι, οι προϋποθέσεις και το τίμημα κρίνουν αν πρέπει να γίνει μία ιδιωτικοποίηση.

    Αναφορικά με την πρόσφατη κόντρα του υπουργού κ. Φίλη με την Εκκλησία και τον τυχόν διαχωρισμό «Κράτους-Εκκλησίας», ο Μάκης Βορίδης υποστηρίζει την άποψη ότι «το Σύνταγμα εμποδίζει τον κ. Φίλη να εκδηλώσει το αντιχριστιανικό του σχέδιο».

    Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι «στην Ελλάδα γινόταν αεροπειρατεία από ομάδα επιχειρηματιών την οποία έσπασε η κυβέρνηση με το νόμο για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών», δηλώνει ότι «ο κ. Παππάς, θέλει να ελέγξει το τηλεπικοινωνιακό τοπίο, να περιορίσει την ενημέρωση, να φιμώσει την αντιπολίτευση».

    Η πλήρης συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο έχει ως εξής:

    Κύριε Βορίδη, ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία και σεις συμμετέχετε, δήλωσε ότι «στην Ελλάδα γινόταν αεροπειρατεία καθώς είχε υποκλαπεί ο αέρας της χώρας από ομάδα επιχειρηματιών» και πως με τον νόμο για τις άδειες έσπασε αυτή η αεροπειρατεία. Πώς σχολιάζετε τη δήλωση αυτή;

    Ο εκπρόσωπος των συμφερόντων και της διαπλοκής επί ΣΥΡΙΖΑ κ. Παππάς ρίχνει τη γνωστή λάσπη στον ανεμιστήρα. Οι σταθμοί λειτουργούσαν με προσωρινές άδειες. Έχω πει ότι κακώς δεν είχαν προχωρήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε οριστική αδειοδότηση. Αυτά που κάνει όμως ο κ. Παππάς δεν έχουν σχέση με αυτό: Ο κ. Παππάς θέλει να ελέγξει το τηλεπικοινωνιακό τοπίο, να περιορίσει την ενημέρωση, να φιμώσει την αντιπολίτευση. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις καταγγελίες Κοντομηνά και έχει αναλάβει την πλήρη ευθύνη για το σκάνδαλο Καλογρίτσα. Από σήμερα, η αριστερή διαπλοκή έχει πρόσωπο: Αυτό του κ. Νικολάου Παππά.

    Επειδή ως φαίνεται η ΝΔ έχει επικεντρώσει τα βέλη της στο πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν σκέφτεστε να προχωρήσετε, όπως αφήσατε να εννοηθεί, σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τυχόν ποινικές ευθύνες του Νίκου Παππά αν γίνετε κυβέρνηση;

    Οι ευθύνες όλων θα αποδοθούν τη χρονική στιγμή που πρέπει.

    Κύριε Βορίδη, μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ή αντίθετα, όπως λέει και ο ίδιος, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση να ανακάμψει;

    Οι εκλογές είναι πατριωτικό και λαϊκό αίτημα. Πρέπει να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ η χώρα. Τα εισοδήματα των πολιτών βουλιάζουν. Ο κ. Τσίπρας αποτυγχάνει, και μαζί του συμπαρασύρει τη χώρα. Όσο παραμένει, εξαφανίζεται η πολιτική του επιρροή. Προφανώς αυτό συμφέρει τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά η χώρα καταστρέφεται, πληγώνεται όλο και περισσότερο. Για αυτό πρέπει να φύγει τώρα. Και προσωπικά πιστεύω ότι, βλέποντας τον κίνδυνο της πολιτικής του εξαΰλωσης, σύντομα θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Όσο για την ανάκαμψη, αυτό το παραμύθι δεν γίνεται πιστευτό ούτε από τους πιο «κολλημένους» Συριζαίους.

    Δηλαδή, εσείς πιστεύετε, ότι Κυριάκος Μητσοτάκη πρέπει να ανεβάσει τους τόνους;Π ρος το παρόν η ΝΔ χρησιμοποιεί το σύνθημα «φύγετε» το οποίο είναι, βεβαίως, ρητορικό σε μία εκλεγμένη κυβέρνηση.

    Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη ψηλά τους τόνους της αντιπολίτευσης και κάνει ό,τι μπορεί ώστε αφενός να αποκαλύπτει την καταστροφική δράση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αφετέρου να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα αλήθειας και ελπίδας. Η Νέα Δημοκρατία αντιπολιτεύεται με ένταση, με οξύτητα, αλλά ταυτόχρονα με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα.

    Πάντως, κύριε Βορίδη, το πολιτικό σύστημα, σήμερα, και εσείς ως ΝΔ αντιμετωπίζετε τη δυσπιστία των πολιτών. Για παράδειγμα, μία πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι οι ψηφοφόροι στην πλειονότητά τους δυσκολεύονται να πιστέψουν προεκλογικές εξαγγελίες. Π.χ η μείωση του ΕΝΦΙΑ που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από τους πολίτες καίτοι το θεωρούν πολύ σημαντικό ζήτημα. Υπάρχει δυσκολία να βρει το πολιτικό σύστημα «ευήκοα ώτα»;

    Ναι, δυστυχώς είναι ακόμη μία καταστροφή που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στη σχέση των πολιτών με την πολιτική. Ενώ πίστεψαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 20 δισ. για να εφαρμόσει το γνωστό πρόγραμμα με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, με την 13η σύνταξη, με την μείωση του ΦΠΑ, με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στο επίπεδο προ κρίσης, χωρίς να έχει πει ένα μέτρο εξοικονόμησης αυτών των ποσών, τώρα δυσκολεύονται να πιστέψουν ένα κοστολογημένο πρόγραμμα αξίας 1,2 δισ. που μάλιστα συνοδεύεται από ισοδύναμα. Δυστυχώς, «ο καμένος από τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι». Παρά ταύτα, εμείς θα επιμείνουμε, γιατί η Συμφωνία Αλήθειας είναι ταυτόχρονα και συμφωνία ελπίδας. Και γιατί χωρίς να λαϊκίσουμε, χωρίς να υποσχεθούμε τα πάντα στους πάντες, θα δεσμευτούμε σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα βελτιώσει την ζωή των Ελλήνων. Και μέρα με τη μέρα, χτίζουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους.

    Μπορεί να δεσμευτεί η ΝΔ ότι, αν γίνει κυβέρνηση, δεν θα ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, για τις οποίες ενώ μπήκαν στο Υπερταμείο ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι δεν θα τις αποκρατικοποιήσει;

    Τρία θέματα πρέπει να απαντηθούν σε αυτήν σας την ερώτηση: 1) οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ τι αξία έχουν, όταν το παρελθόν του δείχνει ότι δεν έχει τηρήσει καμία υπόσχεσή του, 2) τι δεσμεύσεις να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΥΔΑΠ, όταν έχει δεσμεύσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια στο Υπερταμείο και έχει δημιουργήσει και συνθήκες συνδιοίκησής του με τους ξένους, και 3) η ΝΔ είναι κατ' αρχήν υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Από κει και πέρα ο τρόπος, οι όροι, το επενδυτικό σχέδιο, το τίμημα, οι προϋποθέσεις, όλα αυτά αποτελούν κρίσιμο ζήτημα ως προς το αν πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει κάποια ιδιωτικοποίηση.

    Κύριε Βορίδη, μετά τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μήπως είναι απαίτηση, περισσότερο παρά ποτέ, η εθνική συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματα και κυρίως ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ;

    Όπως καταλαβαίνετε, το θέμα δεν είναι να συνεννοηθούμε μεταξύ μας για θέματα για τα οποία εν πολλοίς συμφωνούμε, αλλά η κυβέρνηση, στα πλαίσια της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής, να διαμορφώνει κάθε φορά το διεθνές περιβάλλον έτσι ώστε να μην υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δυστυχώς, όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε να επιδεινώνεται το διεθνές περιβάλλον: δηλώσεις των Τούρκων για την συνθήκη της Λωζάνης και την κυριαρχία επί του Αιγαίου, δηλώσεις των Αλβανών αλλά και Ευρωπαίων αξιωματούχων για το λεγόμενο «τσάμικο» ζήτημα. Είναι αποτέλεσμα της αποτυχημένης εξωτερικής πολιτικής της Κκυβέρνησης που αποκόπτει την Ελλάδα από τους συμμάχους της, που την καθιστά απομονωμένη, περιφερειακή και περιθωριοποιημένη. Για αυτό και η κα. Μπακογιάννη, αρμόδια της ΝΔ για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ζήτησε τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ για να συζητηθεί διεξοδικά η κατάσταση και να υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις που θα ανατρέψουν το δυσμενές περιβάλλον.

    Βλέπετε ή φοβάστε εξελίξεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά που θα μπορούσαν ίσως να οδηγήσουν και σε μία κυβέρνηση εθνικού σκοπού;

    Ελπίζω ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει μία τέτοια κρίση. Μου περιγράφετε το ενδεχόμενο μίας κρίσης τέτοιας εντάσεως που θα αφήσει τη χώρα βαριά τραυματισμένη. Απεύχομαι μία τέτοια εξέλιξη και εργαζόμαστε για να την αποτρέψουμε.

    Υπάρχει κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα το προσφυγικό ζήτημα και να επιστρέφονται στην Ελλάδα οι πρόσφυγες ως πρώτη χώρα εισόδου;

    Δυστυχώς. Διότι και η περίφημη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ, ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν λειτουργεί, αλλά και η Γερμανία, υπό την πίεση της κοινής της γνώμης, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην εφαρμογή του «Δουβλίνο ΙΙ» που για την ώρα δεν εφαρμόζεται. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, πέραν των ροών που ήδη δεχόμαστε, θα δεχθούμε κι άλλους οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες από την Τουρκία, αλλά και επιστροφές προσφύγων, αφού θα είμαστε η χώρα πρώτης εισόδου. Αυτό θα είναι ένας πραγματικός εφιάλτης. Δυστυχώς στο μεταναστευτικό, ο κ.Τσίπρας και η κυβέρνησή του κινείται μεταξύ αριστερών ιδεολογημάτων και απίστευτης διοικητικής ανικανότητας. Δεν φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορα, δεν κάνει διαχωρισμό οικονομικών μεταναστών και προσφύγων, δεν έχει όσα κλειστά κέντρα χρειάζεται, δεν διεκπεραιώνει ταχέως τις αιτήσεις ασύλου, δεν έχει ουσιαστικές πολιτικές ενσωμάτωσης για όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Είναι και σε αυτό ανίκανοι, και για αυτόν, τον πολύ βασικό λόγο, πρέπει να φύγουν.

    Κύριε Βορίδη, η πρόσφατη κόντρα Φίλη με την Εκκλησία άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για το διαχωρισμό «Κράτους-Εκκλησίας», που τόσες φορές έχει συζητηθεί στο παρελθόν από κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ αλλά ουδέποτε αποτολμήθηκε.

    Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως αριστερή κυβέρνηση μισεί τη θρησκεία και την Εκκλησία, το «όπιο του λαού». Ο κ. Φίλης έχει εξαπολύσει πόλεμο στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στην χριστιανική πίστη. Το Σύνταγμα τον εμποδίζει να εκδηλώσει με πληρότητα το αντιχριστιανικό του σχέδιο. Φυσικά, σε μία χώρα που οι δεσμοί του λαού με την Ορθόδοξη πίστη είναι ακατάλυτοι, ιστορικοί, εσωτερικοί, είναι δεσμοί ταυτότητας, οι σχεδιασμοί του κ. Φίλη θα πέσουν στο κενό. Εξ ου και η εξευτελιστική για αυτόν, αλλά και για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, αναδίπλωσή τους στο θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών.

    [03] Νίκος Παππάς: «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας»

    Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας σε συγκέντρωση στον Βόλο, ενόψει του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος, δε, στο νέο τηλεοπτικό χάρτη που διαμορφώνεται, σημείωσε ότι «κληρονομήσαμε μία κατάσταση ενός πλέγματος εξουσίας, που ήταν η καρδιά του συστήματος. Επρόκειτο για το μιντιακό σύστημα εξουσίας, που ήλεγχε την πολιτική, τις τράπεζες, την Δικαιοσύνη», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είχαμε αεροπειρατία στην Ελλάδα. Είχε κλαπεί από τους μιντιάρχες ο αέρας της χώρας».

    Ο κ. Παππάς εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να ζήσουν με τις τύψεις τους, διότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης πολιτεύονται σαν να εκφράζουν και να εκπροσωπούν τους αποτυχόντες στο διαγωνισμό για τις άδειες».

    «Η ΝΔ θέλει την θλίψη των καναλαρχών να την μεταφέρει στον ελληνικό λαό. Γι αυτό τους χαρίζουμε τις δημοσκοπήσεις και εμείς θα κερδίσουμε τις εκλογές», υπογράμμισε.

    Μιλώντας στο πολυπληθές ακροατήριο ο κ. Παππάς τόνισε ότι «έχουμε ιστορικό χρέος να οικοδομήσουμε το μεγάλο, το μαζικό, το αριστερό κόμμα, που θα ηγείται της διακυβέρνησης της χώρας" και ζήτησε «να ανοίξουν οι πόρτες του κόμματος και να μπουν νέα μέλη στο ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα να ανοιχτεί το κόμμα προς τους φορείς, δηλαδή, τα Επιμελητήρια, τους συλλόγους, τα συνδικάτα και να αναπτυχθεί δίαυλος επικοινωνίας, διότι ο τόπος χρειάζεται ένα ανοιχτό κόμμα που θα κυβερνήσει την Ελλάδα για πολλά χρόνια».

    Ο Νίκος Παππάς έκανε αναφορά και σε άλλους συνεδριακούς στόχους, τονίζοντας ότι "δεν συζητάμε για το πως θα σπάσουμε τον δικομματισμό, αλλά στο πως θα βελτιώσουμε τις σχέσεις του κόμματος με την κυβέρνηση και παράλληλα πως θα αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ τη θεωρία και την πολιτική του, την κάνει πράξη".

    [04] Π. Ρουμελιώτης: Η Attica Bank θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη στήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας

    Την αισιοδοξία του ότι η Attica Bank θα μπορέσει σύντομα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην στήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της τράπεζας Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μετά τις συναντήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον με στελέχη του ΔΝΤ.

    Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό η Attica Bank έλαβε την έγκριση από την DG Comp (γενική διεύθυνση ανταγωνισμού ΕΕ) για την έκδοση ομολόγων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου τα οποία θα χρησιμοποιήσει για την άντληση ρευστότητας από τον ELA. Με την κίνηση αυτή η Attica Bank θα αποκτήσει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και θα προχωρήσει στην πλήρη εξυγίανσή της και συμμόρφωση στις υποδείξεις του SSM και της ΤτΕ.

    Ο κ. Ρουμελιώτης ενημέρωσε επίσης τα στελέχη του ΔΝΤ ότι την ερχόμενη Πέμπτη 13 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού της τράπεζας, που θα εξετάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της και θα το εισηγηθεί την ίδια ημέρα στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

    [05] Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Υπερβολικά πολλή κουβέντα για την Deutsche Bank ...

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα στην Ουάσινγκτον ότι έγινε υπερβολικά πολλή κουβέντα για την Deutsche Bank, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόστιμο ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην γερμανική τράπεζα.

    Ο Σόιμπλε αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα της Deutsche Bank, αλλά δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Εγινε υπερβολικά πολλή κουβέντα για την Deutsche Bank».

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σχολίασε επίσης ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη δεν είναι καθόλου κακή και σημείωσε ότι τα αιτήματα για περισσότερη δημοσιονομική τόνωση δεν βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτής της εβδομάδας.

    [06] Κομισιόν: Όχι συμφωνίες με άλλες χώρες όπως με την Τουρκία για το προσφυγικό, διότι θα κοστίσουν

    Η Ε.Ε. δεν θέλει άλλες συμφωνίες για τους πρόσφυγες όπως με την Τουρκία. Η Κομισιόν τις απορρίπτει όπως γράφει το Spiegel που κυκλοφορεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του, ο επίτροπος για την Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν απευθύνθηκε στον Προϊστάμενο της Καγκελαρίας και Ομοσπονδιακό υπουργό Ειδικών Καθηκόντων (έτσι είναι ο επίσημος τίτλος του, "υπουργό παρά τη καγκελαρίω" θα μπορούσαμε ίσως να πούμε κάπως αδόκιμα στα ελληνικά) Πέτερ Αλτμάιερ και του τόνισε ότι είναι αντιπαραγωγικό να γίνεται συνεχώς αυτή η σύγκριση.

    Η Ε.Ε. καταβάλλει στην Τουρκία τρία δισ. ευρώ για τις παροχές προς τους πρόσφυγες. Ως αντάλλαγμα η Τουρκία οφείλει να δέχεται όλους όσοι περνάνε με βάρκες στην Ελλάδα και των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου απορρίπτεται.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, η Κομισιόν ανησυχεί ότι και άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, θα μπορούσαν να προσδοκούν και εκείνες ποσά αυτού του ύψους, εάν συνάψουν ανάλογη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα το οποίο θα είχε κόστος.

    Υπενθυμίζεται ότι η καγκελάριος Μέρκελ έχει ταχθεί υπέρ της σύναψης ανάλογων συμφωνιών για τους πρόσφυγες και με άλλες χώρες όπως εκείνες της Β. Αφρικής. Αύριο ξεκινάει μάλιστα ένα τριήμερο ταξίδι στο Μάλι, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία, όπου πρόκειται να συζητήσει το ζήτημα της συνεργασίας τους στο προσφυγικό.

    [07] Συμφωνία συνεργασίας της εταιρείας Ιπποδρομίες ΑΕ με τη GBI Racing

    Σε μία λαμπρή τελετή, πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσημη παρουσίαση της συνεργασίας της εταιρείας Ιπποδρομίες Α.Ε., θυγατρική του ΟΠΑΠ, με τη GBI Racing, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιπποδρομιών στον κόσμο.Η παρουσίαση έγινε στις εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου Αθηνών στο Μαρκόπουλο και το «παρών» έδωσαν αρκετοί λάτρεις των ιπποδρομιών, που υποδέχθηκαν μαζί με τα στελέχη των ελληνικών ιπποδρομιών, την Χέιλι Τέρνερ (Hayley Turner), την κορυφαία γυναίκα αναβάτη όλων των εποχών.

    Η συνεργασία των ελληνικών ιπποδρομιών με την GBI Racing, που ανεπίσημα έχει ξεκινήσει από την αρχή της χρονιάς, καθίσταται σημαντική, αφού δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες λάτρεις των ιπποδρομιών και του στοιχήματος να ποντάρουν στις 12.000 κούρσες που γίνονται σε Βρετανία και Ιρλανδία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η παρουσία του κόσμου στη σημερινή εκδήλωση φανερώνει την αίγλη του αθλήματος, αλλά και την προοπτική του για ανάπτυξη.

    «Είμαστε σίγουροι ότι από αυτήν τη συνεργασία οι ελληνικές ιπποδρομίες έχουν μόνο να κερδίσουν», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Οδυσσέας Χριστοφόρου, αντιπρόεδρος της «Ιπποδρομίες ΑΕ», καλωσορίζοντας παράλληλα τη συνεργασία με τη GBI Racing και τον «στρατηγικό συνεργάτη» της, την Χέιλι Τέρνερ. «Τα κατόρθώματα της Τέρνερ είναι εντυπωσιακά και είμαι μεγάλος θαυμαστής της καριέρας της.Η GBI Racing είναι μια εταιρεία-παράδειγμα προς μίμηση και θα βοηθησει τις ελληνικές ιπποδρομίες στο στόχο που έχουν για την αναγέννηση και την ανάπτυξη των ιπποδρομιών. Είναι σημαντικό ότι έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα η ανάπτυξη του εντυπωσιακού αυτού αθλήματος», πρόσθεσε ο κ. Χριστοφόρου.

    Από τη μεριά της, η κ. Τέρνερ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα και οι εγκαταστάσεις που έχω δει μέχρι στιγμής είναι εντυπωσιακές και μπορούν να γίνουν παγκοσμίου επιπέδου. Αυτό το μέρος φαίνεται υπέροχο». Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είναι εύκολο για μια γυναίκα να συνεργάζεται και να ανταγωνίζεται άντρες, επισήμανε ότι στην καριέρα της δεν έπαιξε ρόλο το φύλο της. «Δεν κατάλαβα διαφορά, αλλά σίγουρα οι γυναίκες πρέπει να κάνουν σωστή προπόνηση για να δυναμώσουν μυικά και να συναγωνιστούν τους άντρες. Είναι ένα υπέροχο άθλημα και θα πρότιεινα στις ελληνιδες γυναίκες να το ξεκινήσουν», είπε χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε η British Champions Day που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με τους κορυφαίους επιβάτες όλου του κόσμου να διεκδικήσουν τους τίτλους της χρονιάς και με τους Έλληνες φιλάθλους να έχουν τη δυνατότητα να στοιχηματίσουν.

    [08] Κανονικά οι πτήσεις Aegean - Olympic Air - Ryanair μετά την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων

    Κανονικά θα εκτελέσουν αύριο το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος πτήσεων τους η AEGEAN και η Olympic Air, ενώ μεθαύριο όλες οι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

    Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες όπως επισκέπτονται το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή να καλούν στα κάτωθι τηλέφωνα:

    Για την AEGEAN:801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό) και για την Olympic Air:801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό).

    Κανονικά επίσης, θα πραγματοποιηθούν οι αποψινές και όλες οι αυριανές πτήσεις της αεροπορικής ιρλανδικής εταιρείας Ryanair από, προς και εντός Ελλάδος όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένες.

    Για πληροφορίες πτήσης, το επιβατικό κοινό να επισκέπτεται το site της εταιρείας http://Ryanair.com.

    [09] «Πλημμύρισε» από αθλητές και βαδιστές η Θεσσαλονίκη , στον Protergia 5o Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο

    Από χιλιάδες αθλητές και δρομείς, κάθε ηλικίας, "πλημμύρισαν" απόψε οι κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Protergia 5oυ Διεθνή Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου και του Αγώνα Δρόμου και Δυναμικού Βαδίσματος.

    Η μεγάλη αθλητική διοργάνωση της πόλης στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία με τους αθλητές να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και να τερματίζουν κάτω από ιδιαίτερα καλές καιρικές συνθήκες. Ολοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον 12ο Διεθνή Μαραθώνιο "Μέγας Αλέξανδρος" που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2017, με αφετηρία την Πέλλα και τελικό τερματισμό τη Θεσσαλονίκη.

    Μεγάλος νικητής του 5ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου, εκεί όπου συμμετείχαν 4.500 αθλητές από 61 χώρες -καθώς επίσης και αθλητές με αμαξίδιο- ήταν ο Αντώνης Παπαδημητρίου του Α.Σ. Αρης. Τη δεύτερη θέση στα 21 χιλιόμετρα κατέκτησε ο Μιχάλης Παρμάκης, ενώ τρίτος αναδείχτηκε ο Γεράσιμος Γρίβας. Στις γυναίκες, στην πρώτη θέση τερμάτισε η Σοφία Τσεκίνη - Μπουδούρη.

    Η πλειοψηφία των αθλητών, περίπου 16.000 άτομα, πήραν μέρος στον Αγώνα Δρόμου και Δυναμικού Βαδίσματος των 5 χλμ, με εκκίνηση μπροστά από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Την πρώτη εκκίνηση έδωσε λίγο μετά τις 9:15 το βράδυ ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ενώ μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και δεκάδες πρόσφυγες που έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης.

    [10] Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Άννα Κορακάκη : Πάντα στην κορυφή. Θερμά συγχαρητήρια

    Τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου δέχτηκε η Ολυμπιονίκης της σκοποβολής Άννα Κορακάκη για τις νέες μεγάλες επιτυχίες της στο Παγκόσμιο κύπελλο της Μπολόνια.

    Σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει: «Η νέα παγκόσμια επιτυχία σου και το παγκόσμιο ρεκόρ που την επισφραγίζει δείχνουν τον δρόμο που σου ανήκει: Πάντα στην κορυφή. Θερμά συγχαρητήρια».

    Διαβάστε επίσης:

    Στ. Κοντονής σε Άννα Κορακάκη: Για μια ακόμα φορά "εύγε"

    [11] Ουγγαρία: Διακοπή κυκλοφορίας της μεγαλύτερης εφημερίδας της αντιπολίτευσης

    Η μεγαλύτερη εφημερίδα της ουγγρικής αντιπολίτευσης Nepszabadsag διέκοψε την κυκλοφορία της, ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος Μediaworks ενισχύοντας τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου υπό καθεστώς διακυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

    Αναφερόμενη στη διακοπή της έντυπης έκδοσης αλλά και της λειτουργίας της ηλεκτρονικής έκδοσης της Nepszabadsag, η σοσιαλιστική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «μαύρη μέρα για τον Τύπο» και κάλεσε σε διαδήλωση στα γραφεία της εφημερίδας.

    Ο όμιλος Μediaworks αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η διακοπή της κυκλοφορίας της εφημερίδας υπαγορεύθηκε από οικονομικούς λόγους και ότι θα διαρκέσει μέχρι «τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός νέου concept».

    Η Nepszabadsag είναι πρώτη σε κυκλοφορία στη χώρα και σφοδρός επικριτής του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και της αντι-μεταναστευτικής του πολιτικής.

    Ο ούγγρος πρωθυπουργός κατηγορείται ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης προς όφελός του. Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλα μερίδια ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης έχουν αγορασθεί από ολιγάρχες που πρόσκεινται στην κυβέρνησή του, σύμφωνα με τους επικριτές του.

    Εκπρόσωποι της σύνταξης της εφημερίδας δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι οι δημοσιογράφοι που είχαν προετοιμάσει άρθρα για την έκδοση της Δευτέρας εμποδίστηκαν να εισέλθουν στα γραφεία της εφημερίδας και έλαβαν επιστολές που τους πληροφορούσαν για τη διακοπή της έκδοσης.

    «Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ...φυσικά θα πουν ότι πρόκειται για οικονομικού χαρακτήρα απόφαση, αλλά δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ένας από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας.

    [12] Γεωργία: Πρώτο το κυβερνών Γεωργιανό 'Ονειρο, σύμφωνα με exit poll

    Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Ονειρο προηγείται στις βουλευτικές εκλογές στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Γεωργίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο exit poll της φιλοκυβερνητικής τηλεόρασης και του τηλεοπτικού δικτύου της αντιπολίτευσης.

    Τα αποτελέσματα των δύο δημοσκοπήσεων διαφέρουν, αλλά και τα δύο δίνουν νικητή των εκλογών το φιλοδυτικό κόμμα του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, απέναντι στο επίσης φιλοδυτικό Ενωμένο Εθνικό Κίνημα του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού δικτύου, το Γεωργιανό Ονειρο εξασφαλίζει το 53,8% των ψήφων, έναντι 19,5% για το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα . Η δεύτερη δημοσκόπηση για το δίκτυο Roustavi 2 δίνει 39,9% στο κόμμα του Ιβανισβίλι και 32,7% στο κόμμα του Σαακασβίλι.

    [13] Ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων Iskander-M στο Καλίνινγκραντ

    Η Ρωσία μετακίνησε πυραύλους Iskander-M, ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές στον θύλακα του Καλίνινγκραντ που συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, κάνοντας λόγο για «στρατιωτικές ασκήσεις ρουτίνας».

    «Οι πυραυλικές αυτές μονάδες έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από μία φορά στην περιοχή του Καλίνινγκραντ...και θα αναπτύσσονται στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαίδευσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ.

    Αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών δήλωσε χθες ότι η Ρωσία άρχισε να μετακινεί τους πυραύλους Iskander-M στον ρωσικό θύλακα της Βαλτικής σε μία κίνηση που έχει ενδεχομένως ως στόχο να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Μόσχας απέναντι στο ΝΑΤΟ.

    Ο Κονασένκοφ δήλωσε ότι ένας από τους πυραύλους εκτέθηκε σκοπίμως σε ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό δορυφόρο. «Δεν χρειάστηκε να περιμένουμε πολύ- οι αμερικανοί εταίροι μας το επιβεβαίωσαν οι ίδιοι στη ζέση τους για αποκαλύψεις», είπε.

    Η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι θα διαμαρτυρηθεί προς τη Μόσχα.

    [14] Να δράσουν πολιτικά απέναντι στο λαϊκισμό κάλεσε τους πολίτες ο Στ. Θεοδωράκης

    Την ανάγκη της κινητοποίησης των πολιτών που είναι εκτός πολιτικής ώστε να δράσουν και πολιτικά απέναντι στον λαϊκισμό, επεσήμανε το μεσημέρι, σε ομιλία του σε φόρουμ για την οικονομία που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης.

    Ο κ Θεοδωράκης επεσήμανε την ανάγκη να επικρατήσουν νέες ιδέες «γειωμένες στην κοινωνία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι «φθαρμένες ηγεσίες - ακόμη και της λογικής όταν αναμετρούνται με τους λαϊκιστές και τους δημαγωγούς πάντα θα χάνουν».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει άλλη λύση από τη συμμετοχή των δημιουργών, αυτών που παράγουν στην πολιτική, καθώς όπως υποστήριξε, « αν δεν το κάνουν, αν δεν τους πείσουμε να το κάνουν, δεν υπάρχει ελπίδα, ούτε για μας, ούτε για τη χώρα, ούτε για την Ευρώπη».

    Από τα Χανιά ο κ Θεοδωράκης περιέγραψε την προσπάθεια αυτή ως ποτάμια, ρυάκια και χείμαρρους της λογικής, της καινοτομίας, της εξέλιξης.

    Στην ομιλία του ο επικεφαλής του «Ποταμιού» αναφέρθηκε στο θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών επισημαίνοντας την ανάγκη να γίνουν, καθώς όπως είπε, «η Ελλάδα έχει πρόβλημα με τα βιβλία των θρησκευτικών της. Οι περισσότερες σελίδες τους παραπέμπουν σε κατηχητικό και όχι σε σύγχρονο σχολείο»

    Διαβάστε επίσης:

    «Η κυβέρνηση κάνει άλματα προς τα πίσω» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στ. Θεοδωράκης

    [15] Ν. Παππάς: Ας απολογηθούν στον ελληνικό λαό για την ασυδοσία στα τηλεοπτικά πράγματα τα τελευταία 30 χρόνια

    "Η κυβέρνηση εισέπραξε αυτά που για τριάντα χρόνια δεν εισέπρατταν τα κόμματα της διαπλοκής. Εμείς τα εισπράξαμε. Αυτοί τα χάριζαν ωσάν να επρόκειτο για δικά τους χρήματα", τονίζει σε δήλωση του ο Νίκος Παππάς, σημειώνοντας: "Ας απολογηθούν στον ελληνικό λαό για την αεροπειρατεία και την ασυδοσία στα τηλεοπτικά πράγματα τα τελευταία τριάντα χρόνια".

    "Τώρα", τονίζει ο υπουργός Επικρατείας, "έμειναν μόνοι να κάνουν τους δικηγόρους των αποτυχημένων της δημοπρασίας".

    "Ας καταλάβουν στην ΝΔ ότι ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε", σημειώνει ο κ. Παππάς και με την αναφορά "Τα υπόλοιπα την Δευτέρα στη Βουλή", παραπέμπει στην επικείμενη προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

    [16] Ι. Μπενίσης στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Κανείς δεν θα στερηθεί το αγαθό του νερού, λόγω οικονομικής αδυναμίας

    Πάγια θέση της ΕΥΔΑΠ είναι «ότι ουδείς συμπολίτης μας θα πρέπει να στερηθεί το αγαθό του νερού επειδή είναι σε οικονομική αδυναμία. Σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν, παρέχουμε δωρεάν την απαραίτητη ποσότητα νερού για την κάλυψη των αναγκών τους», τονίζει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Μπενίσης.

    Ερωτηθείς για το θέμα της ιδιωτικοποίησης, απαντά πως η ΕΥΔΑΠ δεν ιδιωτικοποιείται και υπογραμμίζει ότι κύριος μέτοχος του Υπερταμείου είναι το υπουργείο Οικονομικών το οποίο, ουσιαστικά, εκπροσωπεί το Δημόσιο.

    Ο κ. Μπενίσης αναφέρει, επίσης, η ΕΥΔΑΠ, με ένα εκτεταμένο επενδυτικό σχέδιο ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, εκσυγχρονίζει δίκτυα και υποδομές, και παράλληλα έχει δρομολογήσει έργα για την υλοποίηση του δικτύου βιολογικού καθαρισμού που θα καλύπτει το σύνολο της Αττικής, «τα οποία θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια»

    Η πλήρης συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΥΔΑΠ Γιάννη Μπενίση στην Αγγελική Λάζου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο έχει ως εξής:

    Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ για τη διετία 2016-2018;

    Αφορά επενδύσεις ύψους 75 εκατ. ευρώ για τη φετινή χρονιά και συνολικής αξίας 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018. Τα έργα που θα υλοποιήσει η ΕΥΔΑΠ σχετίζονται με το δίκτυο αποχέτευσης, ύδρευσης και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών. Επίσης, έχουμε δρομολογήσει τα έργα για την υλοποίηση του δικτύου βιολογικού καθαρισμού που θα καλύπτει το σύνολο της Αττικής, τα οποία θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά, λόγω διάφορων παραγόντων, όπως το πολιτικό κόστος, είχαν καθυστερήσει σημαντικά. Τολμήσαμε, όμως, και πλέον έχουμε ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για ένα δίκτυο βιολογικών καθαρισμών που καλύπτει το σύνολο της Αττικής.

    Τι συνεπάγεται η ένταξη της ΕΥΔΑΠ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας;

    Επ' ουδενί η κίνηση αυτή δεν σημαίνει ότι η ΕΥΔΑΠ ιδιωτικοποιείται. Να διευκρινίσουμε ότι κύριος μέτοχος του Υπερταμείου είναι το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, ουσιαστικά, εκπροσωπεί το Δημόσιο. Ο προβληματισμός που ενδεχομένως εγείρεται σχετίζεται με τη διοίκηση και τον έλεγχο της εταιρείας και από ποιον αυτός θα ασκείται.

    Ποια αποτελέσματα έχει επιφέρει η πρόσληψη διεθνούς εταιρείας για την αξιολόγηση των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας;

    Ύστερα από διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο έδωσαν το «παρών» οι τρεις μεγαλύτερες εγνωσμένου κύρους εταιρείες, επελέγη ένα σχήμα που προχώρησε στην αξιολόγηση των γενικών διευθυντών της ΕΥΔΑΠ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των ΔΕΚΟ. Με τη σειρά τους, οι γενικοί διευθυντές εισηγήθηκαν, βάσει αξιοκρατικών κριτηρίων, στη διοίκηση τους διευθυντές, με τους τελευταίους μαζί με τους γενικούς διευθυντές να αξιολογούν τους προϊσταμένους. Ως αποτέλεσμα, πετύχαμε την αποπολιτικοποίηση του οργανισμού.

    Τι αποτελέσματα έχει αποδώσει η εφαρμογή του κοινωνικού τιμολογίου;

    Πάγια θέση μας είναι ότι ουδείς συμπολίτης μας θα πρέπει να στερηθεί το αγαθό του νερού επειδή είναι σε οικονομική αδυναμία. Γι' αυτό, σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν, παρέχουμε δωρεάν την απαραίτητη ποσότητα νερού για την κάλυψη των αναγκών τους. Ταυτόχρονα, καλούμε όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Μέχρι σήμερα έχουν ρυθμιστεί οφειλές της τάξης των 30 εκατ. ευρώ σε σύνολο 120 εκατ. ευρώ.

    Ποιο είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ΕΥΔΑΠ;

    Έχουμε προγραμματίσει ποικίλες δράσεις για την ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας, με στόχο την προστασία των υδάτινων πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, διαμορφώνουμε ένα σχέδιο που αποσκοπεί στην ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ΕΥΔΑΠ. Επιδιώκουμε να επιτύχουμε εξοικονόμηση υδάτινων πόρων σε επίπεδο νοικοκυριών, ενώ προσανατολιζόμαστε στην παροχή κινήτρων για την αντικατάσταση των επικίνδυνων χημικών λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, που αποτρέπουν τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 October 2016 - 20:32:24 UTC