Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Καλλιάνος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Συντάσσομαι με την προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη για να αποφύγει η χώρα τον γκρεμό
  • [02] Χρ. Σπίρτζης: Είμαστε περήφανοι για το ν/σ για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας
  • [03] Γ. Δραγασάκης: Η μάχη κατά της διαφθοράς, μάχη για τη δημοκρατία
  • [04] Γ. Σταθάκης: Ισχυρές αναλογίες με τη διάσωση της Μαρινόπουλος έχει το ν/σ για τα κόκκινα δάνεια
  • [05] Π. Πετράκης στο «Πρακτορείο FM»: Η εκτίμηση του ΔΝΤ για ανάπτυξη το 2017 στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα
  • [06] Κλ. Ρέγκλινγκ: Πρόοδος στο θέμα του χρέους
  • [07] Παραιτήθηκαν δυο αντιπρόεδροι από την Ένωση του ΣτΕ
  • [08] Δίκη ΧΑ: Αιγύπτιος ψαράς αναγνώρισε τους χρυσαυγίτες που του επιτέθηκαν
  • [09] Διευκρινίσεις από τη Ρ. Αντωνοπούλου για τις τοποθετήσεις προσωπικού σε σχολεία και κέντρα πρόνοιας
  • [10] Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητάει η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος
  • [11] Ένταση μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης
  • [12] ΚΑΣ: «Ναι» στη documenta για εγκατάσταση έργων τέχνης στους αρχαιολογικούς χώρους του Φιλοπάππου και του Λυκείου
  • [13] «Break The Chain»: Μια εκστρατεία για την καταπολέμηση της Εμπορίας & Εκμετάλλευσης Ανθρώπων
  • [14] Στους σχεδιαστές νανοσυσκευών το Νόμπελ Χημείας
  • [15] Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για το «σκάνδαλο Σαλμά»
  • [16] Ν. Κοτζιάς: Θα ήταν επιπολαιότητα της Τουρκίας να αμφισβητήσει το διεθνές δίκαιο
  • [17] Ποιες πτήσεις της Οlympic Air ακυρώνονται αύριο λόγω της απεργίας
  • [18] Δ. Παπαγγελόπουλος:Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς αυξάνει τις χαλκευμένες ειδήσεις
  • [19] Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των τελευταίων προαπαιτουμένων από την Αθήνα, τελεί η Κομισιόν
  • [20] Γ.Σταθάκης: H έξοδος από την κρίση θα γίνει με ιδιωτικές επενδύσεις

  • [01] Γ. Καλλιάνος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Συντάσσομαι με την προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη για να αποφύγει η χώρα τον γκρεμό

    «Εγώ, ως πιστός στρατιώτης, συντάσσομαι με την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αποφύγει η χώρα τον γκρεμό», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Καλλιάνος στην πρώτη αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε αμέσως μετά την ανακοίνωση προσχώρησής του στη ΝΔ.

    Ο προερχόμενος από την Ένωση Κεντρώων, Γιάννης Καλλιάνος υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης ασπαζόταν τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ένιωσε ξένο σώμα και αποχώρησε.

    Τέλος, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστηρίζει ότι «η μοναδική αξιόπιστη λύση αυτή τη στιγμή για τη χώρα είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

    Ακολουθεί η συνέντευξη:

    Ερ.:Κύριε Καλλιάνο, γιατί αποφασίσατε να προσχωρήσετε στη ΝΔ;

    Απ.:Μετά από πολύ ώριμη σκέψη και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη μου και την άποψη της κοινωνίας και βεβαίως ακούγοντας και τις ομιλίες όλων των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η μοναδική αξιόπιστη λύση, αυτή τη στιγμή για να μπορέσει να βγει η χώρα από αυτό το οικονομικό αδιέξοδο είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για επενδύσεις, αξιολόγηση στο Δημόσιο και στήριξη των δύο σοβαρότερων πυλώνων: της υγείας και της παιδείας.

    Ερ.:Όταν αποχωρήσατε από την Ένωση Κεντρώων είχατε στο μυαλό σας τη «μεταγραφή» σας στη ΝΔ;

    Απ.:Στην Ένωση Κεντρώων πήγα με όλες τις αγνές προθέσεις εκπροσωπώντας την ιδεολογία του δημοκρατικού Κέντρου. Από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ασπαζόταν τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ εγώ ένιωσα ξένο σώμα γι' αυτό και αποχώρησα».

    Ερ.:Θα πολιτευτείτε και σε ποια εκλογική περιφέρεια;

    Απ.:Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έχει συζητηθεί ακόμα. Εγώ, ως πιστός στρατιώτης, συντάσσομαι με την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αποφύγει η χώρα τον γκρεμό. Όλα τα άλλα θα απαντηθούν τους επόμενους μήνες.

    [02] Χρ. Σπίρτζης: Είμαστε περήφανοι για το ν/σ για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας

    «Είμαστε περήφανοι για το νομοσχέδιο και δεν θα είχαμε κανέναν λόγο να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας». Με αυτήν τη φράση ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, εισηγήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή να συζητηθεί με διαδικασίες κατεπείγοντος το νομοσχέδιο «Σύσταση Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, Αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις».

    Ο κ. Σπίρτζης εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο το νομοσχέδιο κατατέθηκε μόλις χθες στη Βουλή είναι πως δεν είχαν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. «Το σχέδιο νόμου το καταθέσαμε με τη διαδικασία αυτή επειδή υπάρχουν ασφυκτικές χρονικές δεσμεύσεις. Το σχέδιο νόμου ήταν να κατατεθεί μαζί με τα προαπαιτούμενα την προηγούμενη Πέμπτη, δυστυχώς δεν είχαν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις, όχι με δική μας ευθύνη, και τη Δευτέρα που θα λάβει χώρα η συνεδρίαση του Eurogroup, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε κανέναν λόγο αυτό το νομοσχέδιο να ψηφιστεί με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος. Θα θέλαμε κι εμείς το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που κάναμε να συζητηθεί πάρα πολύ, γιατί είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό. Αποτελεί νίκη, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της χώρας. Μέχρι την Τρίτη γινόταν διαπραγμάτευση και υπάρχουν ακόμη και σήμερα παρατηρήσεις σε δευτερεύοντα τεχνικά ζητήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε τον Μάιο και κατέληξε στα μεγάλα ζητήματα μόλις μία ημέρα πριν».

    Υπέρ της διαδικασίας του κατεπείγοντος δήλωσαν οι εισηγητές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Απόστολος Καραναστάσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιώργος Λαζαρίδης, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, σημειώνοντας πως λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την ψήφιση του νομοσχεδίου πριν από το Eurogroup.

    Αντίθετοι δήλωσαν οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από τη ΝΔ υπογράμμισε ότι εδώ και μήνες ήταν γνωστό πως πρέπει να έρθει αυτό το νομοσχέδιο, που κύριο θέμα έχει την αεροναυτιλία και άρα η καθυστέρηση έχει ονοματεπώνυμο, η ευθύνη ανήκει καθαρά στην κυβέρνηση.

    Απαράδεκτο χαρακτήρισε το κατεπείγον η Ελένη Ζαρούλια, από τη Χρυσή Αυγή, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να πουλήσει τον εναέριο χώρο, εφιστώντας την προσοχή της κυβέρνησης, ιδίως μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν.

    «Τι έκανε οκτώ μήνες το υπουργείο για να είναι περήφανο, αφού κιόλας δεν απέτρεψε την εκχώρηση των αεροδρομίων», αναρωτήθηκε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος πρόσθεσε ότι υπάρχουν τεράστια ζητήματα, όπως το θέμα για το FIR, τα οποία δεν μπορούν να προχωρήσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

    «Έχουμε διαφωνήσει με όλα αυτά τα νομοσχέδια που έρχονται με αυτή τη διαδικασία, η οποία δεν επιτρέπει τη συζήτηση σε βάθος και μάλιστα σε νομοσχέδιο που συνδέεται με την εθνική κυριαρχία», παρατήρησε ο Χρήστος Κατσώτης, από το ΚΚΕ.

    «Κινδυνεύουμε ως κοινωνία να εκλάβουμε ως κανονικότητα τις διαδικασίες κατεπείγοντος και τα τελεσίγραφα στην οικονομία και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα», τόνισε ο Γιώργος Αμυράς, από το Ποτάμι, και κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να μη δεχθούν αυτήν τη διαδικασία για κρίσιμα ζητήματα, μάλιστα, που έχουν να κάνουν με τον εθνικό εναέριο χώρο.

    «Το νομοσχέδιο είναι πολύ σημαντικό και θα θέλαμε περισσότερο χρόνο να το αξιολογήσουμε. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό», σημείωσε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Ιωάννης Σαρίδης.

    Αντίθετος με το κατεπείγον δήλωσε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

    [03] Γ. Δραγασάκης: Η μάχη κατά της διαφθοράς, μάχη για τη δημοκρατία

    Μάχη για τη δημοκρατία, το συλλογικό συμφέρον και το νέο κοινωνικό ήθος της μεταμνημονιακής Ελλάδας, είναι η μάχη της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς, όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε ομιλία του στην ημερίδα «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς-πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας από τον ΟΟΣΑ» που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι για τη σημερινή κυβέρνηση η αντιμετώπιση της διαφθοράς αποτελεί κορυφαίο πολιτικό στόχο για την ανάκαμψη του δημοσίου συμφέροντος.

    "Για εμάς, η μάχη κατά της διαφθοράς είναι μάχη για τη Δημοκρατία, το συλλογικό συμφέρον και το νέο κοινωνικό ήθος της μεταμνημονιακής Ελλάδας» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Το νέο παράδειγμα διακυβέρνησης, αντίθετα απ' το παρελθόν, θέτει σε προτεραιότητα το συλλογικό συμφέρον έναντι των ιδιοτελών επιδιώξεων» επισήμανε ο κ.Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι «η αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς, των αιτίων και των συμπτωμάτων της, εντάσσεται στην αλλαγή παραδείγματος διακυβέρνησης».

    «Η διαφθορά είναι και μια εκδήλωση παθογενειών που ευνοήθηκαν από το καθεστώς απορρύθμισης και ακραίου ατομισμού που εξέθρεψε ο νεοφιλελευθερισμός» ανέφερε, για να σημειώσει ότι «η μάχη κατά της διαφθοράς είναι μάχη για την ανάκαμψη του δημόσιου συμφέροντος που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης», μια μάχη που για τη σημερινή κυβέρνηση είναι μια μάχη διαρκής με μηδενική ανοχή απέναντι στα φαινόμενα της διαφθοράς.

    «Για την κυβέρνηση, η μάχη κατά της διαφθοράς αποτελεί υψηλή προτεραιότητα, ως κορυφαίος πολιτικός στόχος», επέμεινε ο κ. Δραγασάκης, καθώς «η αύξηση των ανισοτήτων, η υπόνομευση των δημόσιων αγαθών, η καταπάτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων ευνοούν την εκδήλωση φαινόμενων διαφθοράς».

    «Η διαφθορά δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο»

    Αναφερόμενος στο φαινόμενο της διαφθοράς, ο Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε πως «διαψεύδοντας όσους τείνουν να παρουσιάζουν τη διαφθορά ως σχεδόν "ιδιοσυγκρασιακά ελληνική", η διαφθορά είναι ένα διεθνοποιημένο φαινόμενο».

    «Το φαινόμενο της διαφθοράς έχει στη χώρα μας μακρά παρουσία. Ορισμένες μορφές της τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκαν.Το φαινόμενο όμως δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο. 'Αλλωστε, η διαφθορά και οι πρακτικές της έχουν και αυτές διεθνοποιηθεί», υπογράμμισε και παρατήρησε πως «δεν είναι μυστικό ότι πίσω από μεγάλες υποθέσειςδιαφθοράς στη χώρα μας υπήρξε διαπλοκή και ξένων εταιριών, όπως σε τηλεπικοινωνίες, φάρμακα και άλλες υποθέσεις».

    «Είναι πραγματικά εξωπραγματικές και ανιστόρητες και εκ του πονηρού αναφορές ορισμένων που εμφανίζουν το φαινόμενο της διαφθοράς ως ένα καθολικό γνώρισμα της κοινωνίας. Αντίθετα, θα μπορούσε κάποιος να παρατηρήσει, ότι παρά τα όσα με ευκολία και όχι πάντα με αγαθά κίνητρα λέγονται, η ελληνική κοινωνία μετά από 9 χρόνια ύφεσης,πρωτοφανούς ανεργίας και φτωχοποίησης μεγάλων τμημάτων τηςέχει δείξει ισχυρές αντοχές» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε πως αυτό «το βλέπουμε στις ποικίλες μορφές αλληλεγγύης που αναπτύσσονται μέσα στη, κοινωνία συχνά αθόρυβα αλλά πάντα ουσιαστικά. Το βλέπουμε στη στάση της κοινωνίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και την υποδοχή των προσφύγων».

    «Μηδενική ανοχή»

    Για την κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης, η ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς είναι μηδενική. «Θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε τις αντοχές της κοινωνίας και τα βαθειά ρήγματα που έχουν συντελεστεί στη συνοχή της μετά από μια διαρκή και σκληρή λιτότητα, ρήγματα που αξιοποιούν οι αρνητές της δημοκρατίας, οι δυνάμεις που καλλιεργούν και τρέφονται από το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Και ακριβώς λόγω των δεινών που έχει υποστεί η κοινωνία, ακριβώς λόγω των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, η ανοχή για τέτοια φαινόμενα, όπως η διαφθορά είναι, για τη δική μας κυβέρνηση, κυριολεκτικά μηδενική. Και το έχουμε δείξει. Και θα συνεχίσουμε να το δείχνουμε έμπρακτα και όχι στα λόγια, προς πάσα κατεύθυνση όποτε και όπου χρειαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Τέλος στην ασυλία των ισχυρών

    Αναφερόμενος στις αιτίες γι΄αυτή την πολύμορφη κρίση εμπιστοσύνης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης σημείωσε ότι το υπόβαθρο της κρίσης εμπιστοσύνης, πέρα από τις όποιες ειδικότερες αιτίες της,βρίσκεται στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην υποβάθμιση του δημόσιου συμφέροντος και των κοινών αγαθών, στην καταπάτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και όλα αυτά σε συνδυασμό με την ασυδοσία των συμφερόντων, την ατιμωρησία των υπευθύνων, την ασυλία των ισχυρών, σ' ένα περιβάλλον γενικευμένης απορρύθμισης και επιβράβευσης ακραίων ατομικιστικών συμπεριφορών. «Η διαφθορά στις ποικίλες της εκδοχές είναι μια μορφή εκδήλωσης αυτών των παθογενειών» υπογράμμισε, για να σημειώσει: «αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση έχει πολύ υψηλά στις προτεραιότητές της την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλες τις μορφές και τις εκδηλώσεις, τόσο τις μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς όσο και εκδηλώσεις της διάχυτης διαφθοράς».

    «Αντιμετωπίζουμε το θέμα αυτό ως ένα ζήτημα βαθιά πολιτικό που αφορά την ίδια τη δημοκρατία, την εμπέδωση του κράτους δικαίου, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και των αδικιών, αλλά και ως προϋπόθεση για να εμπεδωθεί το νέο κοινωνικό ήθος που σέβεται το συλλογικό συμφέρον ως ένα από τα βάθρα της μεταμνημονιακής Ελλάδας που θέλουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε» πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στη στρατηγική της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, σημείωσε ότι αυτή διαρθρώνεται σε τρία διακριτά επίπεδα:

    Το πρώτο επίπεδο και το πιο άμεσο είναι αυτό που αναφέρεται σε συγκεκριμένα συμπτώματα, επεισόδια και εμβληματικές περιπτώσεις διαφθοράς. «Το επίπεδο αυτό είναι σημαντικό διότι μέσω των συγκεκριμένων παραδειγμάτων η κοινωνία πείθεται ότι η πολιτική εφαρμόζεται με συνέπεια και συνέχεια, χωρίς διακρίσεις, αποσιωπήσεις ή συγκαλύψεις, κάτι που αποτελούσε τον κανόνα στο παρελθόν» ανέφερε, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αρκεί. «Όσα μεμονωμένα περιστατικά και αν εντοπιστούν, το φαινόμενο ακόμη και αν πρόσκαιρα περιοριστεί, δεν θα εξαλειφθεί αν οι αιτίες που το δημιουργούν μένουν σε ισχύ» είπε.

    Το δεύτερο επίπεδο πολιτικής είναι, όπως περιέγραψε, αυτό της εξάλειψης συγκεκριμένων αιτιών, καθώς και η διασφάλιση αποτελεσματικών συστημάτων ρύθμισης και ελέγχου σε περιοχές που λειτουργούν ως εστίες διαφθοράς, θέματα δηλαδή που εμπίπτουν στο πρόγραμμα συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερόμενος στο τρίτο πεδίο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς προσδιόρισε ότι αυτό συνδέεται με τη λειτουργία του κράτους, του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της κοινωνίας.

    «Καθώς η διαφθορά είναι ενδημικό πρόβλημα, κληρονομημένο όχι μόνο από το άμεσο αλλά και το πιο μακρινό παρελθόν του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας μας, υπάρχει ο κίνδυνος οι όποιες δράσεις να παραμείνουν αποσπασματικές. Αυτό συνέβη στο παρελθόν», ανέφερε ειδικότερα και πρόσθεσε ότι «οι όποιες δράσεις είχαν περιορισμένα αποτελέσματα λόγω της υποχώρησης των κυβερνήσεων σε ισχυρά συμφέροντα και κοινωνικές ομάδες ειδικών συμφερόντων αλλά διότι οι εν λόγω δράσεις δεν εντάσσονταν στον ευρύτερο στόχο της αλλαγής του υποδείγματος διακυβέρνησης».

    «Υπάρχει, λοιπόν,και ένα τρίτο επίπεδο που αφορά στις γενικότερες αιτίες του φαινόμενου, που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς» σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτά αφορούν στη λειτουργία του κράτους, του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της κοινωνίας, τους όρους άσκησης και το περιεχόμενο της πολιτικής, «στην ανάγκη να περάσουμε από λογικές ανάθεσης, ρουσφετιού και πελατειακών σχέσεων σε μια κοινωνία των δικαιωμάτων και σε μια πολιτική που στηρίζει τα δημόσια αγαθά και διασφαλίζει την καθολική πρόσβαση σ' αυτά. Μια πολιτική που κατανοεί τη διαφθορά ως σύμπτωμα βαθύτερων αιτιών, που η επέκτασή της ευνοήθηκε και διευκολύνθηκε και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και λογικές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [04] Γ. Σταθάκης: Ισχυρές αναλογίες με τη διάσωση της Μαρινόπουλος έχει το ν/σ για τα κόκκινα δάνεια

    Ισχυρές αναλογίες με τη διάσωση της Μαρινόπουλος, αλλά με την προσθήκη του Δημοσίου και των Ταμείων στις οφειλές που θα αναδιαρθρώνονται, έχει το νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά «κόκκινα δάνεια», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

    Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι οφειλές που ρυθμίζονται και θα κουρευτούν, με τη σύμφωνη γνώμη πιστωτών, Δημοσίου και Ταμείων, δεν είναι στο μέλλον, αλλά στο παρελθόν, δεν θα είναι ένας «ανοιχτός» νόμος.

    Μάλιστα, έκανε συγκρίσεις με την πρόσφατη διάσωση της Μαρινόπουλος, με την οποία «υπάρχουν στοιχεία ισχυρής αναλογίας». Εκεί κάθισαν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι προμηθευτές και οι πιστωτές και βρέθηκε λύση στην αναδιάρθρωση των χρεών. «Η διαφορά είναι ότι τώρα περιλαμβάνονται, επίσης, το Δημόσιο και τα Ταμεία».

    Το νομοσχέδιο είναι διατυπωμένο και θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, όπως εκτίμησε ο κ. Σταθάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά του.

    1. Ο νόμος για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις (χωρίς να αποκλείονται και οι ατομικές), οι οποίες, κατά τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, θα είναι υπερχρεωμένες. Το προηγούμενο εγχείρημα στην ίδια κατεύθυνση, ο «νόμος Δένδια», αφορούσε μόνο ορισμένες κατηγορίες, ενώ τώρα καλύπτονται όλες, μεγάλες, μεσαίες και μικρές. «Πρόθεσή μας είναι να μην υπάρχει όριο, αλλά να περιληφθεί το σύνολο των επιχειρήσεων», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας.

    2. Αντί να δίνονται «κίνητρα» ένταξης από το Δημόσιο και τα Ταμεία, τώρα όλα τα χρέη αντιμετωπίζονται από κοινού, προς Δημόσιο, Ταμεία και τράπεζες και ο μηχανισμός διευθετεί το σύνολο των δανείων και οφειλών της υπερχρεωμένης επιχείρησης με ενιαίο τρόπο.

    3. Εφόσον η επιχείρηση κριθεί αρχικά βιώσιμη, με αντικειμενικές εκτιμήσεις από εξωτερικούς αξιολογητές, παράγεται το αντίστοιχο σχέδιο αναδιάρθρωσης των οφειλών, ώστε να γίνει τελικά βιώσιμη η επιχείρηση.

    4. Για πρώτη φορά, το Δημόσιο και τα Ταμεία συμμετέχουν στην απομείωση των χρεών προς αυτά.

    Διαβάστε επίσης:

    Γ. Σταθάκης: H έξοδος από την κρίση θα γίνει με ιδιωτικές επενδύσεις

    [05] Π. Πετράκης στο «Πρακτορείο FM»: Η εκτίμηση του ΔΝΤ για ανάπτυξη το 2017 στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα

    Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με αφορμή την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ?Πρακτορείο 104,9 fm? ο Παναγιώτης Πετράκης , καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Όπως είπε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Πετράκης, το Ταμείο αναθεώρησε προς τα επάνω τις προβλέψεις του λαμβάνοντας υπόψιν και πραγματικά γεγονότα. Ο κ. Πετράκης εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία από το 2017 θα αρχίσει να καταγράφει ανάπτυξη περί του 2,7% με 2,8% , όπως αναφέρει και στην έκθεση του, το ΔΝΤ. Τόνισε ότι στις ίδιες εκτιμήσεις έχει προχωρήσει και η Ευρωπαική Επιτροπή και η Τράπεζα της Ελλάδος και η Κυβέρνηση. Για την αλλαγή του κλίματος και των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, όπως καταγράφονται στην έκθεση του ΔΝΤ , ο κ. Πετράκης είπε πως το Ταμείο συνεκτίμησε κυρίως τρεις παράγοντες. Πρώτα από όλα η χώρα πέρασε την περίοδο της ύφεσης , η οποία ξεκίνησε το α' εξαμήνο του 2015, επίσης παρατήρησε μια κυκλική ανοδική κίνηση -η οποία στηρίζεται στην αύξηση των αποθεμάτων, στην τουριστική κίνηση του καλοκαιριού και στο γεγονός ότι αρκετά παράλληλα μέρη της σκιώδους οικονομίας απεκαλύφθησαν ? όπως υπογράμμισε.

    Ειδικά στο σκέλος της σκιώδους οικονομίας (παράλληλη οικονομία) , ο κ. Πετράκης τονίζει στο Πρακτορείο ότι τα capital controls και οι εκτεταμένοι έλεγχοι της εφορίας στα νησιά για το ΦΠΑ είχαν ως αποτέλσμα την αύξηση των εσόδων. Ο καθηγήτης Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ σημείωνει πως εξίσου σημαντικό κομμάτι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι οι επενδύσεις. «Το 2017 θα έχουμε την ωρίμανση των επενδύσεων που έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2015 και το 2016 με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. 'Εχουμε το ΕΣΠΑ το οποίο υλοποιείται . Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι θα έχουμε θετικό ρυθμό και το 2017-2018 και το 2019» τονίζει ο κ. Πετράκης .

    «Βασική προυπόθεση για να συμβούν αυτά είναι να μην υπάρξουν ανατροπές . Στην οικονομική πολιτική δεν βλέπω, ωστόσο μπορεί να έχουμε μια πολιτικού τύπου αναταραχή ή μια εξωτερική αρνητική επίδραση», τονίζει ο κ. Πετράκης και συμπληρώνει: «γενικά όμως οι κίνδυνοι έχουν περιοριστεί , εάν εξαιρεσουμε το φόβο των σχέσεων με τους Ανατολικούς μας γείτονες που μπορεί να επηρρεάσει τον τουρισμό μας της επόμενης χρονιάς».

    Ερωτηθείς εάν η διευθέτηση του χρέους είναι σημαντική εξέλιξη για την πορεία της οικονομίας , απάντησε: «Δεν θεωρώ ότι είναι τόσο σημαντικό το ζήτημα του χρέους... μπορεί να κάνουν μια πολύ καλή διευθέτηση και να εφαρμοστεί μια οικονομική πολιτική , με 50.000 προσλήψεις στο δημόσιο μέσα σε ένα χρόνο και αυτό να ξετινάξει όλα τα θετικά που θα προέλθουν από αυτή την ιστορία». Μιλώντας στο ΑΠΕ ο κ. Παναγιώτης Πετράκης υπογραμμίζει ότι «το χρέος δεν είναι η λυδία λίθος του προβλήματός μας αλλά θα είναι σημαντικό όποτε έλθει . Και ξέρουμε ότι μια ρύθμιση θα καταλήξει γύρω στο 2017-2018, θα μου πείτε δεν θα τη χρειαζόμαστε τότε γιατί θα αρχίσει η απομείωση στη σχέση χρέους- ΑΕΠ. Ωστόσο τη ρύθμιση τη χρειαζόμαστε πάντοτε και είναι πολύ σημαντική για την οικονομία», τονίζει ο κ Πετράκης και επισημαίνει πως η απομείωση της σχέσης χρέους - ΑΕΠ είναι ένα σήμα υγιούς εξέλιξης.

    [06] Κλ. Ρέγκλινγκ: Πρόοδος στο θέμα του χρέους

    Για βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας και πρόοδο στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έκανε λόγο ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο Bloomberg.

    Αν και ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως η Ελλάδα είναι μια περίπτωση που παραμένει δύσκολη, τόνισε ωστόσο ότι η χώρα σημειώνει πρόοδο.

    «Από τον Αύγουστο έχουμε επιστρέψει σε μια συνεργατική φάση», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM , προσθέτοντας πως έχουν ήδη εκταμιευτεί δόσεις από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και σημειώνοντας ότι «εκταμιεύουμε δόσεις μόνο όταν έχουν τηρηθεί οι όροι πλήρως, και αυτό συμβαίνει».

    Για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, υπενθύμισε πως υπήρξε μια έντονη συζήτηση φέτος στο Eurogroup και πως οι 19 υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία με το ΔΝΤ ότι θα εργαστούν άμεσα για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, «κάτι το οποίο ήδη κάνουμε στον ESM, κυρίως για να μειώσουμε τα επιτόκια για το μέλλον, και αργότερα θα εξετάσουμε πόση επιπλέον ελάφρυνση χρέους χρειάζεται πραγματικά».

    «Πρέπει να καταλάβετε ότι η Ελλάδα διαφέρει από άλλες χώρες με τις οποίες συναλλάσσεται το ΔΝΤ στον κόσμο. Το πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιεί το ΔΝΤ στον υπόλοιπο κόσμο είναι ένα πολύ καλό πλαίσιο. Όμως στην Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί, διότι εκεί βρισκόμαστε εμείς του ESM».

    Ερωτηθείς τι ζητάει από την ελληνική ελίτ ώστε να διατηρηθεί η αισιοδοξία για επιστροφή της ανάπτυξης σε προ κρίσης επίπεδα, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δεν είναι κακές, ενώ το ΔΝΤ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του, αναμένοντας τώρα ρυθμό ανάπτυξης 2,8% του χρόνου, «άρα αρχίζουν να βγαίνουν από τα προβλήματα.

    Βεβαίως ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Ότι πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, άρα μένουν ακόμα δύο χρόνια. Θα τους βοηθήσουμε με χρήματα ώστε να περάσουν αυτή τη φάση, αν εφαρμόσουν τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις». Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως υπάρχουν καθυστερήσεις και μικροεμπόδια, καθώς δεν στηρίζουν όλοι στην κυβέρνηση το πρόγραμμα, αν και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας το στηρίζουν.

    [07] Παραιτήθηκαν δυο αντιπρόεδροι από την Ένωση του ΣτΕ

    Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την απόφαση του πρόεδρου του Νικολάου Σακελλαρίου, την περασμένη Παρασκευή να αναβάλει τη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες και την αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των μελών του δικαστηρίου και του ίδιου του προέδρου. Δύο αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Χρήστος Ράμμος και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, με επιστολές τους παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, αντιδρώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση για την αναβολή της διάσκεψης.

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, μετά την αναβολή της διάσκεψης, ο κ. Σακελλαρίου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε: «Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13.9.2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

    Στη συνέχεια η Ένωση του ΣτΕ εξέδωσε δική της ανακοίνωση την οποία υπέγραφαν ο πρόεδρος της και ο γενικός γραμματέας Ευθύμιος Αντωνόπουλος και Ιωάννης Παπαγιάννης, αντίστοιχα, η οποία ανέφερε: «Σύμφωνα με την από 30.9.2016 ανακοίνωση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο μόνος λόγος για τον οποίο ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα διάσκεψη της Ολομέλειας του δικαστηρίου επί των υποθέσεων για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά. Επομένως, όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

    Τώρα, δύο αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Χρήστος Ράμμος και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, με επιστολές τους παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης του ΣτΕ, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε ως «μέγα ατόπημα», καταλογίζοντας της παράλληλα ότι λειτούργησε ως «γραφείο Τύπου» του κ. Σακελλαρίου, ενώ υποστηρίζουν ότι η αναβολή της διάσκεψης δεν είναι τίποτα άλλο από «αρνησιδικία».

    Οι δύο αντιπρόεδροι που παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης του ΣτΕ, μεταξύ των άλλων, αναφέρουν στις επιστολές παραίτησης τους ότι η ανακοίνωση της Ένωσης του ΣτΕ, αποτελεί «μέγα ατόπημα» καθώς άφησε την εντύπωση προς τα έξω (τους πολίτες) ότι «ομιλεί το σύνολο του σώματος» του ΣτΕ, δηλαδή όλοι οι δικαστές του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Ακόμα, συνεχίζουν οι δύο αντιπρόεδροι, η Ένωση για πρώτη φορά στην ιστορία της «μετατράπηκε ουσιαστικά σε γραφείο Τύπου του προέδρου του ΣτΕ», ενώ παράλληλα παραγνώρισε το θεσμικό της ρόλο και «εξέφρασε γνώμη για ζήτημα, το οποίο ούτε είχε θεσμικά τη δυνατότητα να γνωρίζει ως συλλογικό όργανο (πως δηλαδή, υπό ποίες συνθήκες και για ποίο πραγματικά λόγο διακόπηκε μια διάσκεψη), ούτε ανήκει στις αρμοδιότητες της».

    Επίσης, σημειώνουν οι δύο αντιπρόεδροι, ότι η Ένωση με την ανακοίνωσή της προκατέλαβε την άποψη για το θέμα αυτό, όσων (πλην του προέδρου της) εκ των μελών της Ένωσης μετείχαν στη διάσκεψη και ενδεχομένως έχουν άλλη άποψη για τη διακοπή της διάσκεψης» και συνεχίζουν: «Ακόμη χειρότερα» με την ανακοίνωση το Δ.Σ. της Ένωσης του ΣτΕ αποδοκιμάζει, ως ψευδή, «όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο» με βάση όχι τη δική της αντίληψη για τα πράγματα, αλλά την ανακοίνωση του πρόεδρου του δικαστηρίου, μετατρέποντας ουσιαστικά την Ένωση, για πρώτη φορά, σε γραφείο Τύπου του προέδρου του δικαστηρίου».

    Και όλα αυτά όταν -συνεχίζουν- «ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο στον έντυπο όσο και τον ηλεκτρονικό Τύπο κατέκλυζαν δημοσιεύματα που με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αναφερόταν όχι πάντα με τα καλύτερα λόγια στην εν γένει λειτουργία του συνόλου του δικαστηρίου και στο ρόλο των δικαστών, το Δ.Σ. τηρούσε αιδήμονα σιγή».

    Σε άλλο σημείο των παραιτήσεων τους αναφέρουν ότι η ανακοίνωση της Ένωσης «εμφανίζεται στην πρώτη παράγραφο να παίρνει θέση μόνο επί ενός πραγματικού γεγονότος χωρίς να το αξιολογεί», ενώ με την τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσής της «δημιουργείται σαφώς η εντύπωση ότι η Ένωση θεωρεί ότι ήταν επαρκής λόγος για τη διακοπή της διάσκεψης η δημιουργία κλίματος δημοσίων αντεγκλήσεων» και εκεί «βρίσκεται το μεγαλύτερο ατόπημα, διότι αφορά την ίδια την λειτουργία του θεσμού».

    «Αρνησιδικία» συνιστά, σύμφωνα με τους δύο αντιπροέδρους, η άποψη που δέχεται ότι το ΣτΕ «αντί να διασκεφθεί και να εκδώσει απόφαση επί οποιασδήποτε υποθέσεως ανεξαρτήτως της φύσεως της, είναι σκόπιμο να αναβάλει επ΄ αόριστον τη διάσκεψη του με την επίκληση ενός κάποιου κλίματος (το οποίο το δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει)» και προσθέτουν ότι η ανακοίνωση αποτελεί ατόπημα που πλήττει καίρια το θεσμικό ρόλο του της Ένωσης του ΣτΕ και «σηματοδοτεί αλλαγή στη μακροχρόνια πορεία της από ανεξάρτητο όργανο έκφρασης του συνόλου των μελών του ΣτΕ σε διοικητική υπηρεσία».

    Η Ένωση του ΣτΕ συγκαλεί την 13η Οκτωβρίου 2016 γενική συνέλευση με βασικά θέματα τα τρέχοντα ζητήματα της Δικαιοσύνης και την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση μη απαρτίας η επόμενη σύγκληση της γενικής συνέλευσης καθορίστηκε για τις 20 Οκτωβρίου.

    Κατά την επίμαχη διάσκεψη της περασμένης Παρασκευής, ο κ. Σακελλαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε να δώσει στους δικαστές που συμμετείχαν στη διάσκεψη την προεισήγηση των βοηθών του εισηγητή της υπόθεσης Γιώργου Παπαγεωργίου.

    Η προεισήγηση είναι εκτενής και δίνει την πλήρη εικόνα της υπόθεσης για την οποία πρόκειται να διασκεφτούν, καταγράφοντας αναλυτικά όλα τα νομικά δεδομένα, τη νομολογία του ΣτΕ, κ.λπ. και περιλαμβάνει πρόταση προς τα μέλη της διάσκεψης για το αν πρέπει να γίνουν δεκτές ή όχι οι αιτήσεις ακύρωσης και για ποίους λόγους.

    Με βάση τις προεισηγήσεις και τα όσα ελέχθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία, οι δικαστές κατά τη διάσκεψη αποφασίζουν και ψηφίζουν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣτΕ για την άρνησή του να δώσει τις προεισηγήσεις επικαλέστηκε ότι υπάρχει φόβος διαρροής του περιεχομένου τους στον Τύπο από τους συμβούλους Επικρατείας. Το επιχείρημα αυτό προκάλεσε την αντίδραση των συμβούλων και τελικά ο κ. Σακελλαρίου δεσμεύτηκε ότι θα δώσει τις προεισηγήσεις.

    [08] Δίκη ΧΑ: Αιγύπτιος ψαράς αναγνώρισε τους χρυσαυγίτες που του επιτέθηκαν

    «Τους αναγνωρίζω χωρίς επιφύλαξη» είπε στην δίκη της Χρυσής Αυγής ένας από τους Αιγύπτιους αλιεργάτες που δέχθηκαν επίθεση στο σπίτι τους, τον Ιούνιο του 2012, από ομάδα μελών της οργάνωσης, δείχνοντας τους κατηγορούμενους και προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις της υπεράσπισης.

    Ο Μοχάμεντ Αμπού Χαμάντ, που ξεκίνησε σήμερα να καταθέτει για την επίθεση που δέχθηκαν, δείχνοντας με το δάχτυλο, αναγνώρισε τους Αναστάσιο Πανταζή, Μάρκο Ευγενικό, Θωμά Μαρία και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, ως μέλη της ομάδας των δραστών που τους επιτέθηκαν με ξύλα και σίδερα.

    Πρόκειται για τους τέσσερις από τους πέντε κατηγορουμένους γα την άγρια επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων, που βρίσκονταν σήμερα στο εδώλιο με εντολή δικαστηρίου, ενώ ο πέμπτος κατηγορούμενος, Δημήτρης Αγριογιάννης, δεν ήταν παρών, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διατάξει την βίαιη προσαγωγή του.

    Η αναγνώριση των κατηγορουμένων από τον μάρτυρα ξεσήκωσε την υπεράσπιση, η οποία απάντησε με ενστάσεις για την διαδικασία που τηρήθηκε, έως την στιγμή που ο Αιγύπτιος ψαράς έδειξε με απόλυτη σιγουριά τους τέσσερις.

    Τον χορό των ενστάσεων άνοιξε ο συνήγορος του Αναστάσιου Πανταζή, πηρυνάρχη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, κατά την δικογραφία, ο οποίος είπε πως ο μάρτυρας κλήθηκε να αναγνωρίσει, χωρίς να έχει προηγηθεί λεπτομερής περιγραφή των δραστών. Μάλιστα, ο συνήγορος επέπληξε τον αναπληρωτή εισαγγελέα για τον τρόπο που ρώτησε, ενώ ανέφερε πως ο μάρτυρας «έχει έτοιμες απαντήσεις».

    Στήριξη στις ενστάσεις δήλωσε και ο συνήγορος του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη, θεωρώντας πως ούτε τώρα, αλλά ούτε και κατά την προδικασία «δεν τηρήθηκαν τα απαιτούμενα».

    Οι αιτιάσεις της υπεράσπισης δεν έγιναν δεκτές από το δικαστήριο, το οποίο με αντίστοιχη πρόταση της εισαγγελέως Έδρας, Αδαμαντίας Οικονόμου, απέρριψε τις ενστάσεις.

    [09] Διευκρινίσεις από τη Ρ. Αντωνοπούλου για τις τοποθετήσεις προσωπικού σε σχολεία και κέντρα πρόνοιας

    «Στις περιπτώσεις που οι δηλωθείσες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θέσεις βοηθητικού προσωπικού σε σχολεία και κέντρα πρόνοιας έχουν ήδη καλυφθεί από το προσωπικό των δήμων, τότε οι ωφελούμενοι του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας θα μπορούν να τοποθετηθούν από τους δήμους σε συναφείς δραστηριότητες». Αυτό διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, το γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, αρμόδιας για την καταπολέμηση της ανεργίας Ράνιας Αντωνοπούλου, με αφορμή τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τις τοποθετήσεις βοηθητικού προσωπικού σε σχολεία και κέντρα πρόνοιας, μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στους δήμους της χώρας.

    Όπως αναφέρει το γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, «στο πλαίσιο της έναρξης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε 274 δήμους της χώρας, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, υπό τον πρόεδρό της Γ. Πατούλη, κατά την οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην κάλυψη τοπικών αναγκών σε κοινωνικές υπηρεσίες. Ειδικότερα, συμφωνήθηκε να καλυφθούν οι ανάγκες σε βοηθητικό προσωπικό σε σχολεία και κέντρα πρόνοιας από τους ωφελούμενους του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας».

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας, με την ιδιότητά της ως δικαιούχος των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συνεργάσθηκε με τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας και τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας και προχώρησε στην καταγραφή των εν λόγω αναγκών.

    [10] Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητάει η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σήμερα, ζητάει η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος. Το αρχιεπίσκοπο θα συνοδεύουν οι μητροπολίτες Σπάρτης, Φθιώτιδος και Μεσογαίας και ο νομικός σύμβουλος Θεόδωρος Παπαγεωργίου.

    [11] Ένταση μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης

    Κλιμακώνεται η κρίση στις τουρκο-ιρακινές σχέσεις, αφού ο Ιρακινός πρεσβευτής στην Άγκυρα κλήθηκε το πρωί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αργά χτες τη νύχτα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη χτεσινή απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου, με την οποία καλείται η Τουρκία να αποσύρει τη στρατιωτική της δύναμη από την πόλη Μπασίκα του βορείου Ιράκ. Όλα αυτά τη στιγμή που ο τούρκος υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι η Τουρκία θα λάβει μέρος στην επιχείρηση στη Μουσούλη, σε συνεργασία με τον ηγέτη της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής του βορείου Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί.

    Στις εννιά σήμερα το πρωί ο Ιρακινός πρεσβευτής στην Άγκυρα Χισάμ Αλ΄Ακμπάρ Ιμπραχίμ αλ Αλεβί κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Χτες το ιρακινό κοινοβούλιο, σε γραπτή του ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση περί απόσυρσης των τουρκικών δυνάμεων από τη Μπασίκα, αποκάλεσε τις δυνάμεις αυτές «δυνάμεις κατοχής», επέκρινε τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ανέφερε ότι η απόφαση αφορά επίσης «την αναθεώρηση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία, την επείγουσα προσφυγή του Ιράκ στον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας για την απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων από τη χώρα και την αξιοποίηση πολιτικών και διπλωματικών μέσων για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της χώρας».

    Σε δηλώσεις που είχε κάνει προχτές σε τηλεοπτικό σταθμό στο Ντουμπάι, ο Ερντογάν είχε πει «κανείς δεν έχει δικαίωμα να εισβάλει στη Μουσούλη. Μετά την απελευθέρωση της Μουσούλης από το «Ισλαμικό Κράτος» θα πρέπει να μείνουν εκεί μόνο οι σουνίτες Άραβες, οι Τουρκομάνοι και οι Σουνίτες Κούρδοι».

    Μετά την ανακοίνωση του ιρακινού κοινοβουλίου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επικρίθηκε η απόφαση και υπογραμμίστηκε ότι «διαμαρτυρόμαστε έντονα και θεωρούμε απαράδεκτο, ιδιαίτερα για το τμήμα εκείνο της απόφασης που περιλαμβάνει άσχημες κατηγορίες εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας μας».

    Σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρει ότι σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους, το ιρακινό κοινοβούλιο έλαβε την απόφαση περί απομάκρυνσης των τουρκικών δυνάμεων, μετά την απόφαση που έλαβε την 1η Οκτωβρίου η τουρκική Εθνοσυνέλευση για αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ και στη Συρία. Οι τουρκικές πηγές τις οποίες επικαλείται η «Χουριέτ» αναφέρουν ότι «προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία θα εισβάλει στη Μουσούλη, πράγμα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».

    Ωστόσο ο τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ, σε δήλωσή του που δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα «Χαμπέρτουρκ», αναφέρει ότι «οπωσδήποτε θα μετάσχουμε στην επιχείρηση στη Μουσούλη, ενώ από την άλλη, να πάμε μέχρι το Αλ Μπαπ στη Συρία. Αλλά θα το κάνουμε αυτό με δικές μας μεθόδους».

    Η δήλωση περιλαμβάνεται σε άρθρο του αρθρογράφου της εφημερίδας Μουχαρέμ Σαρίκαγια, ο οποίος υπενθυμίζει ότι «δεν έχει δημιουργηθεί διεθνής συμμαχία για την επιχείρηση στη Μουσούλη. Αυτή θα πραγματοποιηθεί από τον ιρακινό στρατό και τις τοπικές δυνάμεις, με το συντονισμό των ΗΠΑ», και τονίζει ότι η Άγκυρα διαμορφώνει τη δική της τακτική, η οποία σύμφωνα με τον αρθρογράφο είναι η εξής: «Θα μπούμε (σ.σ.: στη Μουσούλη) όπως μας είπε το σχετικό όνομα της τουρκικής κυβέρνησης, με πρόσκληση του ηγέτη της Διοίκησης Κουρδιστάν του Ιράκ Μασούτ Μπαρζανί».

    Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι το κατά πόσο και με ποιο τρόπο θα υπάρξει αρμονία μεταξύ της τακτικής αυτής που χαράσσει η Άγκυρα και της αντίστοιχης τακτικής των Αμερικανών.

    [12] ΚΑΣ: «Ναι» στη documenta για εγκατάσταση έργων τέχνης στους αρχαιολογικούς χώρους του Φιλοπάππου και του Λυκείου

    Το ΚΑΣ είπε τελικά το «ναι» στο αίτημα της documenta για την εγκατάσταση έργων σύγχρονης τέχνης στους αρχαιολογικούς χώρους του Φιλοπάππου και του Λυκείου, από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο 2017.

    Μετά την αναβολή της γνωμοδότησης πριν από δυο βδομάδες, το θέμα επανήλθε χτες στο Συμβούλιο, όπου οι όποιες επιφυλάξεις και απορίες λύθηκαν, μετά τις διευκρινίσεις που έδωσε η διευθύντρια του καλλιτεχνικού γραφείου της documenta στην Αθήνα, Μαρίνα Φωκίδη. Στη συνεδρίαση παρέστη και ο Κρίστομπαλ Μαρτίνεζ, που συμμετέχει στην αμερικανική διεπιστημονική ομάδα καλλιτεχνών Postcommodity, η οποία πρότεινε την παρουσίαση της μουσικής σύνθεσης «The Ears Between Worlds Are Always Speaking» στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου.

    Το έργο, δομημένο με τη μορφή όπερας και αποτελούμενο από μελωδικούς διαλόγους-αφηγήσεις, θα ενεργοποιείται από δύο κανάλια υπερκατευθυνόμενου ήχου, το οποίο και θα επαναλαμβάνεται ανά διαστήματα, με τους συμμετέχοντες στη μουσική σύνθεση να μιλούν στη μητρική τους γλώσσα (οι Postcommodity κατάγονται από τους Ινδιάνους της Αμερικής).

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μαρτίνεζ ήρθε από το Φοίνιξ της Αριζόνας ειδικά για τον σκοπό αυτό, δηλαδή να συναντήσει τα μέλη του ΚΑΣ και να εκφράσει την τιμή που νιώθει που το Συμβούλιο συζητά το έργο του, ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι έλαβε υπόψη του όλες τις παρατηρήσεις που ειπώθηκαν στο προηγούμενο Συμβούλιο.

    Επίσης, μέσα από ένα ηχείο που μεταφέρθηκε στο ΚΑΣ για να ακουστεί ο ήχος ο οποίος θα συνοδεύει το έργο, έγινε κατανοητό ότι η μουσική σύνθεση, διάρκειας δυο-τριών λεπτών κάθε φορά, θα είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε ένταση (πιο χαμηλή από τα ντεσιμπέλ του περιβάλλοντος, όπως διευκρινίστηκε), τοπικά «στοχευμένη», με τα λόγια να ακούγονται σαν «ψίθυροι». Ο κ. Μαρτίνεζ, που είναι multimedia artist, αλλά και καθηγητής Ρητορικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, τόνισε επίσης ότι το έργο αυτό αποτελεί φόρο τιμής στον Αριστοτέλη, καθώς και στην περιπατητική διαδικασία, η οποία συνάδει με τη βιωματική εκμάθηση στον δυτικό πολιτισμό.

    «Όταν ήμουν παιδί, ο παππούς μου με πήγε βόλτα και μου δίδαξε ένα μάθημα», είπε χαρακτηριστικά, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

    [13] «Break The Chain»: Μια εκστρατεία για την καταπολέμηση της Εμπορίας & Εκμετάλλευσης Ανθρώπων

    Στις 22 και 23 Οκτωβρίου διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ «Break the Chain» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων. Το πολυθεματικό Φεστιβάλ έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν στην εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο (Αnti-Τrafficking Campaign) και περιλαμβάνει ενημερωτικές, επιστημονικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή σημαντικών φορέων, οργανισμών και ιδιωτικών εταιρειών. Ομάδες τέχνης, δημιουργοί, προσωπικότητες και καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια «γιορτή» ενεργοποίησης, κατά της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων.

    Το Φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (Trafficking) του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, και συμπίπτει με παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη την Ευρώπη για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας & Εκμετάλλευσης Ανθρώπων. Πέρυσι, το Φεστιβάλ προσέλκυσε περισσότερους από 3.000 επισκέπτες και αποτέλεσε «ιδρυτική πράξη» μιας ζωντανής κοινότητας ενεργών πολιτών που δεν μένει αμέτοχη, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, το Trafficking οn Human Beings (ΤΗΒ), συνιστά μια από τις σοβαρότερες καταπατήσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η εμπορία και η εκμετάλλευση ανθρώπων αποτελεί σήμερα το τρίτο μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα, μετά την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και την εμπορία όπλων. Έχει υπολογισθεί ότι 27 εκατ. άνθρωποι έχουν πέσει θύματα trafficking παγκοσμίως, εκ των οποίων 4,5 εκατ. είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και 5,5 εκατ. παιδιά, θύματα κάθε είδους εκμετάλλευσης. Για πρώτη φορά με τον όρο «εμπορία ανθρώπων» προσδιορίζονται όλες οι σύγχρονες μορφές της. Αν και έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, στο πεδίο εφαρμογής του όρου εμπίπτουν και άλλες μορφές εκμετάλλευσης, μεταξύ των οποίων, η καταναγκαστική εργασία, η στρατολόγηση μαχητών για ένοπλες συρράξεις και το εμπόριο οργάνων.

    [14] Στους σχεδιαστές νανοσυσκευών το Νόμπελ Χημείας

    Ο Γάλλος Ζαν-Πιερ Σοβάζ (Jean-Pierre Sauvage), ο Βρετανός Ζ. Φρέιζερ Στόνταρτ (J. Fraser Stoddart) και ο Ολλανδός Μπέρναρντ Λ. Φερίνγκα (Bernard L. Feringa) βραβεύονται με το Νόμπελ Χημείας 2016 για τη δουλειά τους στον σχεδιασμό και τη σύνθεση μικροσκοπικών «μοριακών συσκευών» ή νανοσυσκευών, ανακοίνωσε σήμερα η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

    «Ανέπτυξαν μόρια με ελέγξιμες κινήσεις, τα οποία μπορούν να επιτελέσουν ένα έργο, όταν προστίθεται ενέργεια», αναφέρει η Ακαδημία στην ανακοίνωση του βραβείου το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (931.000 δολάρια).

    «Ο μοριακός κινητήρας βρίσκεται σήμερα στο ίδιο στάδιο που ήταν ο ηλεκτρικός κινητήρας στη δεκαετία του 1830, όταν οι επιστήμονες παρουσίαζαν μανιβέλες και ρόδες, χωρίς να ξέρουν πως αυτό θα οδηγήσει στα ηλεκτρικά τρένα, στο πλυντήριο, στους ανεμιστήρες και στα μίξερ», προσθέτει.

    Σε κάποια στιγμή οι μικροσκοπικές αυτές συσκευές «είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη αντικειμένων όπως τα νέα υλικά, οι δέκτες και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας», προσθέτει η επιτροπή του Νόμπελ.

    [15] Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για το «σκάνδαλο Σαλμά»

    «Η εμπλοκή του στελέχους της Νέας Δημοκρατίας και Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη, στο σκάνδαλο των παραπεμπτικών διαγνωστικής αρθροσκόπησης που χορηγούσε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, δίνει νέα διάσταση στη μέθοδο διακυβέρνησης που άσκησαν από κοινού με το ΠΑΣΟΚ» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Όπως επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, ο Γ. Πατούλης, με την ιδιότητα του Προέδρου του ΙΣΑ, ήταν αυτός που είχε υπογράψει τη βεβαίωση λειτουργίας του διαγνωστικού εργαστηρίου, το οποίο συστεγαζόταν με το ιατρείο του Μ. Σαλμά και ανήκε στον γαμπρό του, Αθανάσιο Αρβάλη. Ωστόσο, η γνωμοδότηση αυτή αντίκειται στο σχετικό νόμο που περιγράφει τον κανονισμό λειτουργίας των διαγνωστικών εργαστηρίων, καθώς το συγκεκριμένο εργαστήριο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξη στον ορισμό των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων» προσθέτει η ανακοίνωση, καταλήγοντας, «για ακόμα μία φορά, αποδεικνύεται ότι η ΝΔ, σε αγαστή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, δεν έκαναν τίποτε άλλο πέρα από το να λεηλατούν το δημόσιο, με αποτέλεσμα την πλήρη διάλυση κρίσιμων δομών για τους πολίτες, όπως αυτή της δημόσιας υγείας. Αναμένουμε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δώσει, έστω και τώρα, εξηγήσεις για τις αθλιότητες αυτές».

    [16] Ν. Κοτζιάς: Θα ήταν επιπολαιότητα της Τουρκίας να αμφισβητήσει το διεθνές δίκαιο

    «Δεν θα ήταν παρά μία επιπολαιότητα από μέρους της Τουρκίας να αμφισβητήσει το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχετικά με τις τουρκικές φωνές αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης και ελληνικών νησιών, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ραδιοσταθμό του Alpha, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για «εσωτερικής κατανάλωσης εθνική έξαρση η οποία πάει να συγκαλύψει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά γεγονότα». Το ζήτημα της Συνθήκη της Λωζάννης τέθηκε στην εσωτερική κουβέντα που κάνει ο Ερντογάν με τους Κεμαλιστές και στην πολιτική αντιπαράθεση μαζί τους, είπε, σημειώνοντας όμως ότι έχει και εξωτερικές επιπτώσεις.

    Η Τουρκία, όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, είναι μία νευρική δύναμη και το πραξικόπημα μία κατ' εξοχήν εκδήλωση νευρικότητας. Εξήγησε, επίσης, ότι η γειτονική χώρα «είναι σε μεγάλο βαθμό σχετικά απομονωμένη, έχει ισχυρά προβλήματα με τη Ρωσία, έχει τα ιστορικά προβλήματα με την Αρμενία, έχει στη Συρία και στο Ιράκ να αντιμετωπίσει έναν πόλεμο» κι υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος γείτονας που μπορεί να έχει είναι η Ελλάδα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι μερίδα των τουρκικών ελίτ, πιστεύουν ότι στο πραξικόπημα συμμετείχαν και τμήματα των μυστικών υπηρεσιών και με βάση αυτό προσπαθούν να δημιουργήσουν, σε χώρες που τις κατηγορούν ότι ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα, τύψεις και να απαιτήσουν κέρδη. «Τι κέρδη; Κατ' αρχάς το συριακό. Εκεί ορισμένες δυτικές δυνάμεις είναι σε μια αντίφαση που δεν μπορούν να λύσουν στρατηγικά, αν θα υποστηρίξουν τους Τούρκους ή τους Κούρδους της Συρίας».

    Στην Τουρκία, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, αφενός «εμείς υπογραμμίζουμε την πολιτική μας αρχών και αξιών, ότι πρέπει και η ίδια να εξευρωπαϊστεί, να εκδημοκρατιστεί περαιτέρω και να αποδεχθεί την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου θαλάσσης, όπως και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» και αφετέρου «κρατάμε όλα τα κανάλια ανοιχτά σε όλα τα επίπεδα για να αναζητούμε λύσεις. Σε πολλούς τομείς (τουρισμό, μεταφορές) έχουμε πολύ καλές σχέσεις που βοηθούν την οικονομία συνολικά. Έχουμε θετικά βήματα αλλά ταυτόχρονα πάντα είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί υπάρχουν δυνάμεις του τουρκικού κατεστημένου που σκέπτονται αναθεωρητικά και πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι δεν τους παίρνει να ελπίζουν ότι μπορούν να υλοποιήσουν αναθεωρητικά σχέδια».

    Σχετικά με το προσφυγικό, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα παλεύει για την υλοποίηση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ και τονίζει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τον φράχτη της Βουλγαρίας και τα αστυνομικά μέτρα στα σύνορα με την Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι οι Βούλγαροι έχουν κρατήσει μέχρι τώρα καλή συμπεριφορά απέναντι μας, και «μαζί διαμορφώνουμε μία καλή εταιρική, φιλική σχέση την οποία πρέπει να την φροντίσουμε και από τις δύο πλευρές».

    «Το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο διεθνές πρόβλημα στο οποίο η ΕΕ πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει δημιουργικά και με ορθή κατανομή δαπανών», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. «Αυτό που παλεύουμε είναι να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό πρόβλημα στην πηγή του. Πρώτα από όλα είναι ένα πρόβλημα πολέμου στη Συρία, πράγμα που πολλοί το ξεχνάνε», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι ενώ υπάρχει μία διαμάχη στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες δεν υπάρχουν ακόμα ισχυρά αντιπολεμικά κινήματα που να επιβάλλουν την λαϊκή γνώμη τους για την ειρήνη στη Συρία.

    Ειδική έμφαση έδωσε στη θετική έκβαση που είχε και ο δικός του αγώνας για την επιστροφή των κονδυλίων από την πλευρά του ΟΗΕ και της ΕΕ στους καταυλισμούς προσφύγων στην Ιορδανία και τον Λίβανο, αλλά και για τη διαμόρφωση πέντε βιομηχανικών ζωνών στην Ιορδανία, ώστε να συγκρατηθούν οι πρόσφυγες στις γειτονικές προς τη Συρία χώρες και να μην κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Και βέβαια η ΕΕ, όπως υπογράμμισε, πρέπει να φροντίζει την εφαρμογή των συμφωνιών που υπάρχουν για τις χώρες του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα το Μαρόκο και το Πακιστάν, από όπου προέρχονται τις τελευταίες μέρες οι περισσότεροι μετανάστες, ώστε να μην παίρνουν οι χώρες αυτές μόνο την αναπτυξιακή βοήθεια, χωρίς να μπαίνει ο όρος ότι πρέπει να σταματήσουν οι ίδιες τις μεταναστευτικές ροές.

    Ερωτηθείς για τις σχέσεις με την Αλβανία, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και το τσαμικό, ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε δημόσια, όπως είπε, ότι «η μόνη αναφορά που γίνεται στο non paper που καταθέσαμε στους Αλβανούς είναι ότι αυτό το θέμα δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την ελληνική Πολιτεία», και τόνισε ότι «δεν μπορούν να μας κατηγορούν για το ότι αναφερόμαστε σε αυτό το αντικείμενο».

    Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι πριν από πέντε μήνες είχε κάνει ένα non paper στην Αλβανία όπου πρότεινε να συζητηθούν τα προβλήματα που είναι ανοιχτά την τελευταία 50ετία. «Εκείνοι μου κάνανε μία αντιπρόταση στην οποία συμπεριέλαβαν και το τσαμικό. Εμείς τους είπαμε ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο συζήτησης γιατί είναι έξω από τη διαπραγμάτευση. Εμείς δεν το διαπραγματευόμαστε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Ευρωπαίους. «Δεν βάλαμε τους Ευρωπαίους να μεσολαβήσουν, εμείς διαπραγματευόμαστε με τους Αλβανούς και οι Αλβανοί με εμάς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Σχετικά με την απάντηση του επιτρόπου Γιοχάνες Χάν, είπε ότι αυτός ανέφερε «επιπολαίως ότι η Ελλάδα συζητάει και το τσαμικό, ζήτησε μετά συγνώμη αλλά άφησε αυτή την ουρά», αλλά «το καταπληκτικό», όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που είτε παριστάνουν ότι αγνοούν», είτε «λένε δημοσίως ψέματα» και «ήρθαν τώρα τα ΜΜΕ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού να λένε ότι συζητάμε το τσαμικό» Έφερε δε το παράδειγμα, όπως είπε, σαν κάποιος να του ζητά το σπίτι, να λέει ότι δεν το διαπραγματεύεται και μετά ο γείτονας να βγαίνει και να λέει ότι ο Κοτζιάς παραδίδει το σπίτι του. «Είναι τρελαμένοι οι άνθρωποι» κατέληξε.

    Τέλος, απαντώντας σχετικά με το Κίνημα ΠΡΑΤΤΩ και την αντίθεση που εξέφρασε σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι το κίνημα που ίδρυσε ο ίδιος είναι αντίθετο στις ιδιωτικοποιήσεις βασικών δικτύων που παράγουν δημόσια αγαθά, όπως το νερό, που είναι και η θέση της κυβέρνησης.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις επιθέσεις κατά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, και μέλους του κινήματος, ο κ. Κοτζιάς τον υπερασπίστηκε τονίζοντας τη σημασία του έργου που έχει προσφέρει ο κ. Τόσκας, ο οποίος έλυσε το πρόβλημα των προσφύγων στην Ειδομένη χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, ξήλωσε την αλβανική μαφία και το εμπόριο ναρκωτικών στα Εξάρχεια. Έργο που πέρασε στα ψιλά στα ΜΜΕ, όπως τόνισε, το ίδιο όπως πέρασε στα ψιλά ή και καθόλου ως τελευταία είδηση στα κανάλια, η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Σταθερότητα στη Ρόδο ή άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ για ένα μεταφραστικό λάθος της μεταφραστικής υπηρεσίας μιλούν σε εκπομπές για πέντε μέρες.

    Σοφία Αραβοπούλου

    [17] Ποιες πτήσεις της Οlympic Air ακυρώνονται αύριο λόγω της απεργίας

    Ακυρώσεις σε οκτώ σκέλη πτήσεων της Olympic Air θα υπάρξουν και αύριο λόγω της απεργίας που έχει κηρύξει, από την Τρίτη 4 Οκτωβρίου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ.

    Ειδικότερα, η Olympic Air αναγκάζεται να ακυρώσει τις παρακάτω πτήσεις:

    ΟΑ 016 Αθήνα - Ικαρία, ΟΑ 017 Ικαρία - Αθήνα

    ΟΑ 062 Αθήνα - Πάρος, ΟΑ 063 Πάρος - Αθήνα

    ΟΑ 064 Αθήνα - Πάρος, ΟΑ 065 Πάρος - Αθήνα

    ΟΑ 098 Αθήνα - Κάρπαθος, ΟΑ 099 Κάρπαθος - Αθήνα

    Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες όπως επισκέπτονται το site της Olympic Air www.olympicair.com ή καλούν στα κάτωθι τηλέφωνα 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό).

    Σημειώνεται πως η απεργία, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ θα διαρκέσει έως και τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 8 Οκτωβρίου 2016.

    Διαβάστε επίσης:

    Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες ξεκινούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

    [18] Δ. Παπαγγελόπουλος:Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς αυξάνει τις χαλκευμένες ειδήσεις

    Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά τη σημερινή ημερίδα που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, τόνισε ότι «κάθε μέρα και κάθε βήμα μας εμπλουτίζει, ισχυροποιεί και καθιστά πλέον αποτελεσματικό το οπλοστάσιο κατά της διαφθοράς» και προσέθεσε: «Γι? αυτό άλλωστε αυξάνονται και πληθύνονται τον τελευταίο καιρό οι χαλκευμένες ειδήσεις, οι άναρθρες κραυγές, οι θεατρινισμοί, η υποκρισία και το θράσος των εκπροσώπων της διαπλοκής».

    Ακόμη, ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε: «Όλοι μας καταλαβαίνουμε και πολύ εύκολα το γιατί. Πανικόβλητοι βλέπουν να πλησιάζει το τέλος της άνομης και βλαβερής επιρροής τους στη χώρα μας».

    Επίσης, ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι «η συνεργασία της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς με τον ΟΟΣΑ, καθώς επίσης και με άλλους διεθνείς Οργανισμούς, αλλά και με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπαγορεύεται από την κοινή αποδοχή, ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν είναι πεδίο που ξεκινά από το μηδέν».

    Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε:

    «Η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαιώνει τη δέσμευση και την προσήλωσή της στο στόχο της καταπολέμησης της διαφθοράς. Ειδικά σε καιρούς όπως αυτοί που βιώνουμε, με το λαό να χειμάζεται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.

    Σε τέτοιες συνθήκες ο λαός απαιτεί δικαιοσύνη και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Επιλέγουμε το θεσμικό τρόπο, την άντληση τεχνογνωσίας από τους διεθνείς οργανισμούς και επιχειρούμε να δράσουμε, όχι μόνο κατασταλτικά, αλλά και προληπτικά. Στόχος μας είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, με τρόπο που θα κλείνει τους δρόμους της διαφθοράς για το μέλλον».

    Θέμα της σημερινής ημερίδας ήταν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και το πρόγραμμά τεχνικής βοήθειας από τον ΟΟΣΑ.

    [19] Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των τελευταίων προαπαιτουμένων από την Αθήνα, τελεί η Κομισιόν

    Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των τελευταίων προαπαιτουμένων τελεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την αρμόδια για τις Οικονομικές Υποθέσεις εκπρόσωπο, Ανίκα Μπράιτχαρντ.

    «Μόλις οι ελληνικές αρχές επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, θα προχωρήσουμε στην αξιολόγησή τους που είναι απαραίτητη προκειμένου να λάβει το Eurogroup και το Συμβούλιο Διευθυντών του ESM την απόφαση για την εκταμίευση», ανέφερε η κ. Μπράιτχαρντ παραπέμποντας επίσης στις χθεσινές δηλώσεις του Π. Μοσκοβισί με τις οποίες «ενθάρρυνε» τις ελληνικές αρχές να έχουν ολοκληρώσει τα τελευταία προαπαιτούμενα «εγκαίρως» για το Eurogroup της Δευτέρας.

    Η ίδια εκπρόσωπος δήλωσε πως, όσον αφορά το χρέος, η Επιτροπή εργάζεται «στο πλαίσιο που έχει θέσει το Eurogroup του περασμένου Μαΐου», τονίζοντας ότι δεν τίθεται σε καμία περίπτωση ζήτημα Grexit.

    [20] Γ.Σταθάκης: H έξοδος από την κρίση θα γίνει με ιδιωτικές επενδύσεις

    "H έξοδος από την κρίση θα γίνει με ιδιωτικές επενδύσεις και με επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη εξωστρέφεια και διεθνή παρουσία σε κλάδους και δραστηριότητες που αξιοποιούν τα μεγάλα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, τόσο το ανθρώπινο δυναμικό της όσο και τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν για εξαγωγές και ισχυρή παρουσία στη διεθνή οικονομία, σημαντικών κλάδων όπως είναι ο αγροδιατροφικός και οι νέες τεχνολογίες".

    Τούτα επεσήμανε, μεταξύ άλλων, σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εγκαινιάζοντας τις νέες εγκαταστάσεις της DHL Express στον Αερολιμένα Αθηνών, παρουσία του διευθύνοντα συμβούλου της DHL Express Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Λευτέρη Σαμαρά και του CEO της DHL Express Europe, Τζον Πήρσον.

    Ο κ. Σταθάκης χαιρέτισε την νέα επένδυση ως έμπρακτο παράδειγμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στη δυνατότητά της να επιστρέψει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

    Τέλος, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διασφαλίζει τους μεγαλύτερους δυνατούς πόρους για επενδύσεις είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα είτε με την κατάλληλη νομοθεσία, καθώς και με συνεχείς παρεμβάσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 October 2016 - 12:32:30 UTC