Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Χρυσόγονος στο "Πρακτορείο 104,9 Fm": Η συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν θα αφορά μόνο τα κομματικά μέλη
  • [02] Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Η παρατεταμένη πολιτική και οικονομική κρίση επιβάλλει εθνική συνεννόηση
  • [03] Μ. Μπόλαρης στο Πρακτορείο 104,9: Η κυβέρνηση αγωνίζεται για την ελληνικότητα των προϊόντων
  • [04] Γκι Φερχόφσταντ: Να σταματήσουν οι Ευρωπαίοι να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως λογιστική άσκηση
  • [05] Σε χαμηλό 31 ετών υποχώρησε η στερλίνα
  • [06] Παραδόθηκαν τα λείψανα 16 Ελλήνων καταδρομέων, που υπερασπίστηκαν την Κύπρο το 1974
  • [07] Έκπτωτος από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών ο Ισίδωρος Ντογιάκος
  • [08] Κάλυψη των δαπανών ψηφιακής μαστογραφίας από τον ΕΟΠΠΥ, ζητούν με διακομματική πρωτοβουλία 45 γυναίκες βουλευτές
  • [09] Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
  • [10] Τζ. Πιτέλα:«Επαίσχυντη» η δήλωση του Τσέχου προέδρου για μεταφορά μεταναστών σε «ακατοίκητα ελληνικά νησιά»
  • [11] Στους Τάλες, Χόλντεϊν και Κόστερλιτς απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής
  • [12] Στο Κάιρο ο Αλ. Τσίπρας την ερχόμενη Τρίτη για την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
  • [13] Η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, στη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα, με τον Λ. Γιουνσάν
  • [14] Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την ενίσχυση των σεισμόπληκτων νησιών του Ιονίου από το ΤΑΕΕ
  • [15] Οι «Γιατροί του Κόσμου» εμβολιάζουν τα προσφυγόπουλα στα Διαβατά

  • [01] Κ. Χρυσόγονος στο "Πρακτορείο 104,9 Fm": Η συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν θα αφορά μόνο τα κομματικά μέλη

    Θετική χαρακτηρίζει τη συμμετοχή των πολιτών στον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Κώστας Χρυσόγονος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 Fm". Όπως είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ η παρατεταμένη περίοδος του διαλόγου καθιστά εφικτή τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία.

    Σχετικά με το κατά πόσο θα ενσωματωθούν οι προτάσεις των πολιτών και σε ποια έκταση, ο κ. Χρυσόγονος επισήμανε πως «δεν πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, δεν προβλέπεται σε κάποια συνταγματική ή άλλη διάταξη, είναι μια εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ανοίξει στο ευρύ κοινό για κατάθεση προτάσεων» και τόνισε:

    «Ελπίζω ότι θα αποδειχτεί γόνιμη αυτή η διαδικασία με αποτέλεσμα η τελική πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -όταν κατατεθεί- να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο λαϊκό αίσθημα».

    Σε ερώτηση αν η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη θα έπρεπε να είναι μια διακομματική επιτροπή ή επιστημονική ή να εκφράζει το κόμμα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «από ό,τι έχω αντιληφθεί όλα αυτά θα οδηγήσουν στην τελική πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να υποχρεώσουν να συμμετέχουν και άλλα κόμματα». «Από εκεί και πέρα τα κόμματα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν παράλληλες διαδικασίες για τη διαμόρφωση δικής τους πρότασης», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως «το κατά πόσο τα άλλα κόμματα θα προτιμήσουν να κάνουν μια προσπάθεια ανοιχτή στο λαό ή θα προτιμήσουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι δική τους υπόθεση». «Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφορά μόνο κομματικά μέλη, αλλά και όποιον πολίτη, θέλει να συμμετάσχει στο διάλογο», υπογράμμισε, επίσης ο κ. Χρυσόγονος.

    [02] Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Η παρατεταμένη πολιτική και οικονομική κρίση επιβάλλει εθνική συνεννόηση

    Η παρατεταμένη πολιτική και οικονομική κρίση επιβάλλει την εθνική συνεννόηση σε κρίσιμα ζητήματα, τονίζει ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσή του για τη συμπλήρωση των 42 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας .

    «Η επέτειος ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, θυμίζει επιτακτικά σε όλους όσοι, ασκούν εξουσία, πως πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η διαρκής υπεράσπιση της Δημοκρατίας και η ευημερία του λαού μας.

    Η παρατεταμένη πολιτική και οικονομική κρίση επιβάλλει την αλλαγή πολιτικής και την Εθνική συνεννόηση σε κρίσιμα ζητήματα.

    Η Νέα Δημοκρατία με τις αρχές και αξίες της, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας απέναντι στον λαϊκισμό και τις ακρότητες», αναφέρει ο Β. Μεϊμαράκης.

    [03] Μ. Μπόλαρης στο Πρακτορείο 104,9: Η κυβέρνηση αγωνίζεται για την ελληνικότητα των προϊόντων

    «Όταν έχεις κάτι καλό, πολλοί θέλουν να το πάρουν», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταθέτει τα όπλα, αντιθέτως μάλιστα, μάχεται δυναμικά «με σοβαρά επιχειρήματα, τεκμηριωμένα και κατανοητά, προς πάσα κατεύθυνση».

    Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με τα ελληνικά μοναδικά προϊόντα, τη φέτα και το γιαούρτι και την προσπάθεια ορισμένων, εκτός ελληνικών συνόρων, να τα οικειοποιηθούν, ο κ. Μπόλαρης επισήμανε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι «υπάρχουν κάποιες συμφωνίες που έγιναν, έχουν μονογραφεί τα προηγούμενα χρόνια, με διαχείριση και με ευθύνες άλλων κυβερνήσεων. Δεν μπορούμε να τα πάρουμε πίσω, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί απαθής σε αυτούς που αυθαίρετα βγαίνουν και λένε ?θα βγάλω στην αγορά ελληνικό γιαούρτι?».

    Ειδικότερα, για το θέμα του ελληνικού γιαουρτιού made in Τσεχία, ο κ. Μπόλαρης σημείωσε ότι «ήδη είχαμε θετική απάντηση/δήλωση από τον επίτροπο Υγείας, κ. Andriukaitis, σε επιστολή/ένσταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την πρωτοβουλία θέσπισης ?ελληνικού γιαουρτιού? από την Τσεχία» και πρόσθεσε: «Βέβαια, ο αγώνας και η μάχη από την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται».

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχιστεί το χτίσιμο του νέου παραγωγικού μοντέλου του πρωτογενούς τομέα, που να κινείται σε άλλη κατεύθυνση και να «ασκείται» από τους ανθρώπους με διαφορετική αντίληψη και νοοτροπία σε όλες τις βαθμίδες, είτε στο χωράφι, είτε στην μεταποίηση, είτε στην τυποποίηση και πιστοποίηση, είτε στον εξαγωγικό προσανατολισμό.

    «Είναι ανάγκη να καταστεί κατανοητό σε όλους, ότι η πρακτική των προηγούμενων χρόνων, είναι αυτή που έφερε την κρίση στην Ελλάδα, η οποία υπάρχει και παρατείνεται», υπογράμμισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Η αντίληψη που είχε εκφραστεί με το σύνθημα ?όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά? είναι που οδήγησε στην καταστροφή της ελληνικής οικονομίας».

    Όπως εξήγησε, «στον αγροδιατροφικό τομέα δεν θα πάμε σε ποσότητες και κακή ποιότητα, αλλά πρέπει να καταστεί σαφές ότι είναι μονόδρομος η ποιότητα, η καινοτομία και η πιστοποίηση. Με αυτά τα χαρακτηριστικά θα βγούμε στη διεθνή αγορά και τα αγροδιατροφικά προϊόντα της Ελλάδας θα τοποθετηθούν, ως δικαιούνται, στα πιο απαιτητικά ράφια του κόσμου». Ακολουθώντας αυτή την κατεύθυνση και με τους εμπλεκόμενους να διακατέχονται από τη σωστή αντίληψη, ο κ. Μπόλαρης υπογράμμισε ότι «έτσι οι παραγωγοί θα απολαμβάνουν το καλύτερο δυνατό εισόδημα και θα έρχεται και συνάλλαγμα στην πατρίδα μας».

    [04] Γκι Φερχόφσταντ: Να σταματήσουν οι Ευρωπαίοι να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως λογιστική άσκηση

    «Να σταματήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως μία λογιστική άσκηση. Η πολιτική τους δεν λειτουργεί», δήλωσε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ, με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

    «Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να αυξήσουμε τις πιέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά κατεξοχήν στους θεσμούς, για να αλλάξουν την πολιτική προς την Ελλάδα, η οποία δεν λειτουργεί», πρόσθεσε.

    Όπως σημείωσε ο κ. Φερχόφσταντ, «δεν θα υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2016. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2017 έγινε με βάση μία πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης 2,7%. Νομίζω ότι πρόκειται για έλλειψη σοβαρότητας, το να βασίζεται ένας προϋπολογισμός σε μία πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα που να πλησιάζει το 3%. Ελπίζω να είναι αλήθεια, ας μη θεωρηθεί ότι είμαι αγενής, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι η πραγματικότητα. Θα πρέπει, επομένως, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ να σταματήσουν να θεωρούν ότι με τη στρατηγική που εφαρμόζουν σήμερα θα λύσουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί εφόσον υπάρξει αλλαγή της εσωτερικής πολιτικής στην Ελλάδα που υποστηρίζεται από τις πιέσεις που ασκούν οι θεσμοί».

    «Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα, σαν να επρόκειτο για μία λογιστική άσκηση», ανέφερε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων και εξήγησε: «Λογιστική, δηλαδή εάν τα χρήματα μαζεύονται από την αύξηση των φόρων ή εάν τα χρήματα μαζεύονται από τη μείωση των μισθών το ίδιο κάνει, εάν το πρωτογενές πλεόνασμα ή το χρέος είναι αυτά που είναι, δεν πειράζει. Όχι, η πραγματικότητα είναι άλλη. Στην Ελλάδα δεν έχουμε να κάνουμε μία λογιστική πράξη, αλλά μία σε βάθος μεταρρύθμιση της οικονομίας, του πολιτικού συστήματος, κατά της διαφθοράς κ.λπ. Αυτό θα πρέπει να επιδιώξουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και να σταματήσουν να περιορίζουν την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος σε μία λογιστική άσκηση... χωρίς αποτέλεσμα».

    Σημειώνεται, ότι η Ομάδα των Φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει συντάξει ένα 20σέλιδο έγγραφο, με στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα και ο κ. Φερχόφταντ στηρίζει τις θέσεις του. Ο τίτλος του εγγράφου είναι «Η Αλήθεια για την Ελλάδα». Για τη σύνταξή του συνεργάσθηκε στην Αθήνα το Insitute for Regulatory Policy Research και το Ποτάμι ως ιδεολογικά προσκείμενο στους Φιλελευθέρους κόμμα. Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρονται τα τρία μνημόνια και οι «λανθασμένες απαντήσεις» που έχουν δοθεί για την κρίση.

    Ο κ. Φερχόσφσταντ δήλωσε ότι η Ομάδα του είναι άκρως αποφασισμένη να εκφράσει δυναμικά τις θέσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αλλαγή της αντιμετώπισης της Ελλάδας.

    [05] Σε χαμηλό 31 ετών υποχώρησε η στερλίνα

    Η στερλίνα υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον δεκαετιών έναντι του δολαρίου, εν μέσω φόβων για τον αντίκτυπο από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η στερλίνα σημείωσε χθες πτώση άνω του 1% μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι την Κυριακή ότι η επίσημη διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα ξεκινήσει έως τα τέλη Μαρτίου.

    Η λίρα επέκτεινε σήμερα τις απώλειες αυτές, υποχωρώντας πάνω από 0,5% στα 1,2757 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό της από τον Ιούνιο του 1985. Το νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 15% μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

    Το δολάριο ανήλθε σε υψηλό 13 ημερών έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, χάρη στην άνοδό του έναντι του γεν και ενθαρρυντικά στοιχεία για τον αμερικανικό μεταποιητικό τομέα. Το αμερικανικό δολάριο κατέγραψε νωρίτερα άνοδο κατά 0,8% στα 102,495 γεν.

    Σε θετικό έδαφος άνοιξαν οι αγορές, ανακάμπτει η μετοχή της Deutsche Bank

    Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, με τη Deutsche Bank να ανακάμπτει περαιτέρω από τις πρόσφατες απώλειές της.

    Στις 10:17 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,6%, με τον γερμανικό DAX να σημειώνει άνοδο κατά 0,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1% στις 7.056,77 μονάδες ? το υψηλότερο επίπεδό του από τα μέσα του 2015 και η πρώτη φορά που ξεπέρασε τις 7.000 μονάδες κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.

    Η μετοχή της Deutsche Bank ενισχύθηκε κατά 2% περίπου, σε υψηλό δύο εβδομάδων. Η μετοχή της υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα την Παρασκευή πριν ανακάμψει εν μέσω προσδοκιών για γρήγορη συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές για το υψηλό πρόστιμο που της επιβάλλουν.

    Η HSBC ανέφερε ότι παρά τις προφανείς λειτουργικές αδυναμίες της Deutsche Bank, οι φόβοι για την φερεγγυότητα της τράπεζας είναι υπερβολικοί. Ωστόσο, η HSBC μείωσε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της τράπεζας, προβλέποντας δύσκολες συνθήκες για το τραπεζικό περιβάλλον και προσθέτοντας ότι η Deutsche Bank ίσως υποστεί απώλεια εσόδων λόγω της βραχυπρόθεσμης έλλειψης εμπιστοσύνης.

    Η μετοχή της βρετανικής εταιρίας Intertek, που διεξάγει δοκιμές σε προϊόντα και υλικά, σημείωσε άνοδο πάνω από 4% καθώς η Jefferies αναβάθμισε τη σύστασή της σε "buy" από "underperform".

    [06] Παραδόθηκαν τα λείψανα 16 Ελλήνων καταδρομέων, που υπερασπίστηκαν την Κύπρο το 1974

    Η Κύπρος γονάτισε ευλαβικά μπροστά σε 16 μικρά ξύλινα φέρετρα σκεπασμένα με τις σημαίες Ελλάδας και Κύπρου. Στα φέρετρα ήταν λείψανα 16 Ελλήνων καταδρομέων, που σκοτώθηκαν από τραγικό λάθος της κυπριακής αεράμυνας τα μεσάνυχτα της 20 ης Ιουλίου 1974 κατά την κατάρριψη του αεροσκάφους ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    «Νιώθω δέος, συγκίνηση, αλλά και περηφάνια για τους ήρωες του έθνους», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Η Κύπρος το 1974 περίμενε τον ερχομό της Ελλάδας. Περίμενε τα ελληνικά φτερά. Ήρθαν μια χούφτα Έλληνες για την τιμή των όπλων», είπε και τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. «Έγιναν λάθη. Η Κυπριακή πολιτεία εκφράζει μια συγγνώμη σε όσους πλήγωσε. Λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συγγενείς για την προσφορά των ηρώων».

    Τους 16 αποχαιρέτησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, «Δεχθείτε την συγγνώμη της ελληνικής πολιτείας για όσα δεν έκανε 42χρόνια».

    Η τελετή παράδοσης των λειψάνων έγινε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο χώρο της θυσίας τελέστηκε τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο. Παρέστη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Αμανατίδης, αρχηγοί κομμάτων και συγγενείς των πεσόντων.

    Στους συγγενείς ο πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς. Τα λείψανα των ηρώων στους οποίους αποδόθηκαν οι δέουσες τιμές, μεταφέρονται το απόγευμα στην αεροπορική βάση Τατοΐου, όπου θα γίνει τελετή στην παρουσία του προέδρου Παυλόπουλου.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευγνωμοσύνη για τη θυσία των Ελλήνων καταδρομέων, εξέφρασε ο Γ. Αμανατίδης

    [00]

    [07] Έκπτωτος από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών ο Ισίδωρος Ντογιάκος

    Έκπτωτος από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών είναι από σήμερα ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος, καθώς του επιδόθηκε η απόφαση καταδίκης του από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, για 40ημερη στέρηση μισθού.

    Λίγες μέρες μετά την επανεκλογή του στη θέση του επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών, διαδικασία στην οποία συμμετείχε, αφού δεν του είχε επιδοθεί η επίμαχη απόφαση, ο κ. Ντογιάκος κηρύσσεται έκπτωτος του αξιώματός του.

    Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν θα αντικαταστήσει τον κ. Ντογιάκο ο αναδειχθείς από τις εκλογές των Εισαγγελέων ως αναπληρωτής Εισαγγελέας, Αντώνης Λιόγας, ή αν θα προκηρυχθούν νέες εκλογές των Εισαγγελέων του Εφετείου Αθήνας. Ο κ. Ντογιάκος είχε κατέλθει τελευταία στιγμή στην εκλογική διαδικασία μετά από γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου που του το επέτρεπε, εφόσον δεν του είχε επιδοθεί η απόφαση πειθαρχικής καταδίκης του και από τους 82 εισαγγελείς που ψήφισαν είχε λάβει τις ψήφους των 39 με τον κ. Λιόγα να ακολουθεί με 30 ψήφους.

    [08] Κάλυψη των δαπανών ψηφιακής μαστογραφίας από τον ΕΟΠΠΥ, ζητούν με διακομματική πρωτοβουλία 45 γυναίκες βουλευτές

    Διακομματική πρωτοβουλία για την κάλυψη των δαπανών ψηφιακής μαστογραφίας από τον ΕΟΠΥΥ ανέλαβαν 45 γυναίκες βουλευτές, που προσυπογράφουν σχετικό υπόμνημα- αίτημα, προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

    Ανάμεσα στις υπογράφουσες είναι η Όλγα Γεροβασίλη, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Φώφη Γεννηματά, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Σοφία Βούλτεψη, η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

    Οι υπογράφουσες υπογραμμίζουν ότι «η ψηφιακή μαστογραφία αποτελεί, ιατρικά και κοινωνικά, έναν από τους πλέον σύγχρονους και ασφαλείς τρόπους διάγνωσης-πρόληψης μιας από τις μεγαλύτερες μάστιγες του γυναικείου πληθυσμού, δηλαδή του καρκίνου του μαστού. Εντούτοις, στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος κάλυψης, η αναλογική μαστογραφία εξακολουθεί να αποτελεί την μοναδική εξεταστική επιλογή των ενδιαφερομένων. Η διατήρηση αυτής της εξεταστικής μεθόδου μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, αλλά και των γυναικών εκείνων που επιθυμούν να ακολουθήσουν το δόγμα της προληπτικής ιατρικής».

    Παράλληλα σημειώνουν, ότι η ψηφιακή μαστογραφία ως εξεταστική μέθοδος, είναι πλέον η μόνη η οποία συνίσταται, και τελικώς συνταγογραφείται από τους θεράποντες ιατρούς.

    «Με την ψηφιακή μαστογραφία, τη σύγχρονη δηλαδή τεχνολογική εξέλιξη της καθιερωμένης αναλογικής μεθόδου, αυξάνονται οι πιθανότητες εντοπισμού του καρκίνου του μαστού σε αρχικό στάδιο και κατ? επέκταση των δυνατοτήτων, η ασθένεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, προσφέροντας την ευκαιρία μιας φυσιολογικής ζωής στις γυναίκες που νοσούν και περιορίζοντας παράλληλα σε σημαντικό βαθμό την οικονομική και όχι μόνο, επιβάρυνση του Δημόσιου, αλλά και των οικείων τους, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα», αναφέρουν οι υπογράφουσες και επισημαίνουν ότι τα νέα περιστατικά που καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας υπολογίζονται, κατά προσέγγιση στα 4.500, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 25% των περιπτώσεων καρκίνου που εμφανίζονται στις Ελληνίδες, σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

    Επίσης, τονίζουν ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία, έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν υποβάλλονται σε μαστογραφία, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 56%.

    [09] Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία την επικύρωση από την ΕΕ της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, έπειτα από μια αστραπιαία διαδικασία η οποία θα επιτρέψει να τεθεί σύντομα σε ισχύ η παγκόσμια συμφωνία για τον αγώνα κατά της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

    Μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία, τους κύριους ρυπαντές του πλανήτη, η ΕΕ θα ενημερώσει μέσα στις επόμενες ημέρες τον ΟΗΕ σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας, παράλληλα με τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες θα έχουν οριστικοποιήσει έως τότε την επικύρωσή της σε εθνικό επίπεδο.

    [10] Τζ. Πιτέλα:«Επαίσχυντη» η δήλωση του Τσέχου προέδρου για μεταφορά μεταναστών σε «ακατοίκητα ελληνικά νησιά»

    «Επαίσχυντη» και «παραλήρημα» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα τη δήλωση του Τσέχου προέδρου Μίλος Ζέμανπερί μεταφοράς μεταναστών σε «ακατοίκητα ελληνικά νησιά».

    Ο Μίλος Ζέμαν δήλωσε στουςFinancial Timesπως οι μετανάστες θα μπορούσαν να επανεγκατασταθούν σε «άδειους χώρους» στη βόρεια Αφρική ή σε «ακατοίκητα ελληνικά νησιά».

    «Πρόκειται για μια αχαρακτήριστη αντιμετώπιση των οικονομικών μεταναστών. Ζητάει την απέλασή τους στα ελληνικά νησιά. Είναι πράγματι ανησυχητικός αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης της μετανάστευσης» είπε ο κ. Πιτέλα και τόνισε: «Θα πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις και στην Τσεχία και με τις απελάσεις δεν λύνεται τίποτε» υπογράμμισε.

    Ο κ. Πιτέλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ουγγαρία. «Τα ψέματα του Ορμπάν σκοντάφτουν σιγά - σιγά στην κοινή λογική και η πλειοψηφία των Ούγγρων προτίμησαν να μείνουν σπίτι τους στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη κυβέρνηση του ψεύδους» κατέληξε.

    [11] Στους Τάλες, Χόλντεϊν και Κόστερλιτς απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής

    Τρεις Βρετανοί επιστήμονες, οι Ντέιβιντ Τάλες, Ντάνκαν Χόλντεϊν και Τζ. Μάικλ Κόστερλιτς, βραβεύονται με το Νόμπελ Φυσικής για τις έρευνές τους επί της εξωτικής ύλης.

    «Οι ανακαλύψεις τους επέτρεψαν την καταγραφή προόδου στη θεωρητική κατανόηση των μυστηρίων της ύλης και στη δημιουργία νέων προοπτικών για την ανάπτυξη καινοτόμων υλικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος Νόμπελ.

    Ο Ντέιβιντ Τάλες (David Thouless) είναι 82 ετών, έχει γεννηθεί στη Σκωτία και είναι επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Washington στο Σιάτλ. Λαμβάνει το ήμισυ του βραβείου.

    Το δεύτερο ήμισυ μοιράζονται οι Ντάνκαν Χόλντεϊν (Duncan Haldane), 65 ετών, γεννημένος στο Λονδίνο, καθηγητής στο Princeton και Μάικλ Κόστερλιτς (Michael Kosterlitz), γεννημένος στη Σκωτία το 1942 και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown του Πρόβιντενς (Ρόουντ Άιλαντ).

    Βραβεύονται «για τις θεωρητικές ανακαλύψεις των μεταβάσεων της τοπολογικής φάσης και των τοπολογικών φάσεων της ύλης», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

    «Οι βραβευόμενοι αυτή τη χρονιά άνοιξαν τον δρόμο σε έναν άγνωστο κόσμο όπου η ύλη μπορεί να λάβει ασυνήθιστες μορφές. Χρησιμοποίησαν εξελιγμένες μαθηματικές μεθόδους για να μελετήσουν φάσεις ή ασυνήθιστες καταστάσεις της ύλης, όπως οι υπεραγωγοί, τα υπερρευστά και/ή οι λεπτές μαγνητικές μεμβράνες».

    Οι εφαρμογές των ερευνών τους αναμένονται στους τομείς της επιστήμης των υλικών και στην ηλεκτρονική.

    [12] Στο Κάιρο ο Αλ. Τσίπρας την ερχόμενη Τρίτη για την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

    Επίσκεψη στο Κάιρο θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ερχόμενη Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, προκειμένου να συμμετάσχει στην Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

    Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά συνάντηση κορυφής στο πλαίσιο της εν λόγω τριμερούς, με την τελευταία συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών να έχει πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

    [13] Η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, στη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα, με τον Λ. Γιουνσάν

    Η βούληση των δύο χωρών για εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας τους και η επέκτασή της σε νέους τομείς, επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Λιού Γιουνσάν, μέλους του Πολιτικού Γραφείου και της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, αρμόδιο για ζητήματα πολιτισμού, στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου..

    Στον σύντομο διάλογο που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησής τους που ολοκληρώθηκε προ ολίγου, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον κ. Γιουνσάν στην Ελλάδα, επισημαίνοντας, ότι γίνεται μετά τη δική του επίσκεψη στο Πεκίνο, «που πιστεύω ότι σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και στη στρατηγική συνεργασία που έχουμε οικοδομήσει». «Μια συνεργασία», όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, «που επεκτείνεται πια σε μια σειρά από τομείς, στις μεταφορές, την ενέργεια, τον πολιτισμό και θα πρέπει να ανιχνεύσουμε τη δυνατότητα να είμαστε πολύ αποτελεσματικοί και συγκεκριμένοι σε όλους αυτούς τους τομείς, κάνοντας βήματα παραπέρα».

    Ο κ. Γιουνσάν αναφέρθηκε στην «πολύ καλή συνάντηση» που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, νωρίτερα προτού μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας, ότι «ενδιαφέρεται πολύ ο εξοχότατος Πρόεδρος για τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των χωρών μας». «Γι' αυτό», συνέχισε ο κ. Γιουνσάν, «πιστεύω ότι η επίσκεψή μου αυτή θα προωθήσει την περαιτέρω ενίσχυση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας - Ελλάδας».

    Αναφερόμενος και στη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος του παρέθεσε δείπνο χθες βράδυ στο Μ. Μαξίμου, ο κ. Γιουνσάν είπε ότι «χτες το βράδυ ήταν η πρώτη μας συνάντηση αλλά πραγματικά ένιωσα σαν παλιός φίλος μαζί σας, είστε αξιόπιστος και καλός φίλος μας».

    Διαβάστε επίσης:

    Στο Κάιρο ο Αλ. Τσίπρας την ερχόμενη Τρίτη για την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

    [14] Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την ενίσχυση των σεισμόπληκτων νησιών του Ιονίου από το ΤΑΕΕ

    Την κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης υπέρ των σεισμόπληκτων νησιών του Ιονίου, υπερψήφισε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 646 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 23 αποχές.

    Πρόκειται για τα νησιά: Κεφαλονιά, Λευκάδα, και Ιθάκη που επλήγησαν από ισχυρό σεισμό 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τον Νοέμβριο του 2015.

    Το ελληνικό αίτημα για τη χρηματοδοτική βοήθεια υπέβαλε και υπερασπίσθηκε ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου ο Έλληνας ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος. Την περασμένη Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή Προϋπολογισμών ενέκρινε τη σχετική έκθεση του Γ. Κύρτσου, με τη σημερινή δε έγκριση της Ολομέλειας, δρομολογείται πλέον η χρηματοδοτική ενίσχυση προς την Ελλάδα.

    Το ποσό της χρηματοδότησης ανέρχεται στο 1.651.834 ευρώ και προορίζεται για τους σεισμόπληκτους και την αποκατάσταση οδών, λιμένων, δημόσιων κτιρίων, σπιτιών, πολιτιστικών και τουριστικών χώρων. Τον περασμένο Απρίλιο καταβλήθηκε στην Ελλάδα μια προκαταβολή ύψους 10% από την αναμενόμενη ενίσχυση για την κάλυψη των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν.

    Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) ιδρύθηκε μετά τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002 και έχει έως σήμερα βοηθήσει σε 70 περιπτώσεις, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

    [15] Οι «Γιατροί του Κόσμου» εμβολιάζουν τα προσφυγόπουλα στα Διαβατά

    Ο Άχμεντ περιμένει υπομονετικά μαζί με τη μητέρα του και τον αδελφό του στο τέλος μιας μεγάλης ουράς, στην απόληξη της οποίας μία παιδίατρος υποδέχεται με χαμόγελο τα μικρά προσφυγόπουλα που προσέρχονται προκειμένου να εμβολιαστούν.

    Ο μικρός Σύρος είναι ένα από τα συνολικά 380 παιδιά στη δομή φιλοξενίας των Διαβατών που αναμένεται να προσέλθουν -καθ' όλη τη διάρκεια της δράσης- στη μεγάλη αίθουσα απέναντι από το ιατρείο των "Γιατρών του Κόσμου", όπου τα υποδέχονται το ιατρικό προσωπικό και μέλη της οργάνωσης προκειμένου να τα εμβολιάσουν για την ηπατίτιδα Α'.

    Όταν φτάνει η σειρά του Άχμεντ να εμβολιαστεί, η μητέρα του τον κρατά τρυφερά από το χέρι και τού λέει να είναι γενναίος. "Ξέρει ότι μετά το εμβόλιο τον περιμένει η ανταμοιβή του και παρόλο που φοβάται, σφίγγει τα δόντια" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νεαρή Ιχσάν, η οποία ξεκίνησε πριν από οχτώ και πλέον μήνες το μακρύ ταξίδι από το Χαλέπι της Συρίας για "όποια χώρα της Ευρώπης μας δεχθεί", όπως λέει χαρακτηριστικά.

    Η ανταμοιβή για τον μικρό Άχμεντ και τα υπόλοιπα προσφυγόπουλα είναι ένα αυτοκόλλητο με κάποιον από τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών κι ένα γλειφιτζούρι, που τους κάνει να ξεχνούν μεμιάς την πικρή "γεύση" του τσιμπήματος από τη βελόνα.

    "Κάναμε έναν εμβολιασμό τον Ιούλιο για ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά και σήμερα εμβολιάζουμε τα παιδιά, ηλικίας 1-13 ετών, για ηπατίτιδα Α'" εξηγεί η συντονίστρια των "Γιατρών του Κόσμου" στα Διαβατά, το Ωραιόκαστρο και την "Ελπίδα", Κορίνα Κάνιστρα, ενώ η παιδίατρος Αγγελική Κοσματοπούλου επισημαίνει πως όχι απλώς δεν υπάρχει διστακτικότητα από την πλευρά των γονιών, αλλά "σπρώχνονται"- όπως περιπαικτικά λέει- για το ποιος θα πρωτοεμβολιαστεί!

    "Οι γονείς των προσφυγόπουλων θέλουν τα παιδιά τους να εμβολιαστούν, όπως όλοι οι γονείς. Τα παιδιά αυτά έχουν πολύ καλή εμβολιαστική κάλυψη. Οι γονείς ήταν ιδιαίτερα συνεπείς με τους εμβολιασμούς στη χώρα τους, κάποια ωστόσο έχουν σίγουρα χάσει κάποια εμβόλια λόγω της μετακίνησης και του πολέμου και είμαστε σίγουροι ότι θα καλυφθούν τα όποια κενά" τονίζει η κ. Κάνιστρα κι εξηγεί πως μετά τον εμβολιασμό παρέχεται στους γονείς ένα διεθνές βιβλιάριο εμβολιασμών, προκειμένου να το πάρουν μαζί τους, όποιος κι αν είναι ο τελικός τους προορισμός.

    Η δράση αυτή των "Γιατρών του Κόσμου" θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί και σε άλλα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων ανά την ελληνική επικράτεια. "Αυτό είναι μόνο η αρχή και το πλάνο μας είναι να προσφέρουμε ό,τι είναι καλύτερο για την υγεία των παιδιών ενόψει και της ένταξής τους στο εκπαιδευτικό σύστημα" επισημαίνει η κ. Κάνιστρα.

    Ταυτόχρονα με την εμβολιαστική δράση στα Διαβατά, σε εξέλιξη βρίσκεται ανάλογη δράση (με το εξαδύναμο εμβόλιο) στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Λαγκαδίκια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 October 2016 - 12:32:30 UTC