Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας στον Κ. Σκαπαρότι: Η ασφάλεια και η σταθερότητα μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου
  • [02] Στην Κύπρο ο Ι. Αμανατίδης για την παραλαβή λειψάνων Ελλήνων αγωνιστών
  • [03] Χωρίς τρόλεϊ 11:00 - 16:00, λόγω συνέλευσης εργαζομένων
  • [04] Β. Αποστόλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θα υπεραπιστούμε τα ελληνικά προϊόντα
  • [05] Ανατίναξαν ΑΤΜ στον Λευκώνα Σερρών και άρπαξαν χρήματα
  • [06] Σε τι διαφέρουν Ανατολικογερμανοί και Δυτικογερμανοί, 26 χρόνια μετά την επανένωση
  • [07] Απαλλάχθηκαν των καθηκόντων τους 12.801 αστυνομικοί στην Τουρκία
  • [08] Ιταλία: Επιχειρηματίας δώρισε 800.000 ευρώ στο νοσοκομείο της Γένοβας που θεράπευσε τον εγγονό του από καρκίνο
  • [09] Η Toyota δημιούργησε ένα χαριτωμένο ρομπότ-μωρό που ξυπνάει το μητρικό ένστικτο
  • [10] Καταρχήν συμφωνία ΕΕ - Αφγανιστάν για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

  • [01] Αλ. Τσίπρας στον Κ. Σκαπαρότι: Η ασφάλεια και η σταθερότητα μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου

    Mε τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγό Κέρτις Σκαπαρότι, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις σε θέματα ασφαλείας, ο ρόλος του ΝΑΤΟ, καθώς και η συμβολή του στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Παράλληλα, τονίστηκε η συμβολή της Ελλάδας στη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, με προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την έντονη ανησυχία του για τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις, τονίζοντας ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου.

    [02] Στην Κύπρο ο Ι. Αμανατίδης για την παραλαβή λειψάνων Ελλήνων αγωνιστών

    Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, προκειμένου να παραστεί στις τελετές επίσημης παραλαβής και υποδοχής των λειψάνων των 16 Ελλήνων αγωνιστών της Κύπρου, που επέβαιναν στη μοιραία πτήση του αεροσκάφους της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Νοράτλας Νίκη 4, όταν καταρρίφθηκε στο σημείο όπου βρίσκεται ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας, το βράδυ 21ης προς τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974.

    Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα παραστεί από κοινού με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Παναγιώτη Καμμένο, στην τελετή παράδοσης λειψάνων των Ελλήνων Πεσόντωνστον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στη Λάρνακα, η οποία θα πραγματοποιηθείπαρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και άλλων επισήμων ενώ τρισάγιο θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β'.

    Θα ακολουθήσει ητελετή υποδοχής τους στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι.

    [03] Χωρίς τρόλεϊ 11:00 - 16:00, λόγω συνέλευσης εργαζομένων

    Χωρίς τρόλεϊ θα μείνει σήμερα η Αθήνα, για πέντε ώρες, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, εξαιτίας της στάσης εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι ΗΛΠΑΠ, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου τους.

    [04] Β. Αποστόλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θα υπεραπιστούμε τα ελληνικά προϊόντα

    Με φορείς που εκπροσωπούν τον τομέα του γάλακτος και των προϊόντων του, είχε συνάντηση τη Δευτέραο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. Βασικό θέμα ήταν ο συντονισμός των ενεργειών για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει ο κλάδος, αλλά και την αντιμετώπιση των κινδύνων που δημιουργούνται στο διεθνές περιβάλλον για εμβληματικά προϊόντα, όπως η φέτα και το γιαούρτι. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας με ευρεία αντιπροσωπευτικότητα, η οποία θα εξετάσει τη σκοπιμότητα και τις προοπτικές δημιουργίας Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στον κλάδο.

    Σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στη συνάντηση, αλλά και στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την προστασία της φέτας και του όρου «ελληνικό» γιαούρτι. «Είχαμε μια συνάντηση με τους εκπροσώπους του γαλακτοκομικού κλάδου της χώρας.Συζητήσαμε μαζί τους, κυρίως, την αναγκαιότητα να υπερασπιστεί αυτήν την ώρα ο κλάδος ιδιαίτερα τα δυο βασικά του προϊόντα, το γιαούρτι και τη φέτα γιατί διαμορφώνονται δύσκολες συνθήκες τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο βεβαίως και στις διεθνείς συμφωνίες με τρίτες χώρες", είπε ο κ. Αποστόλου.

    "Εξετάστηκε επίσης", πρόσθεσε, "η προοπτική να δημιουργηθεί Διεπαγγελματική Οργάνωση στο χώρο.Ενημέρωσα, όσον αφορά στο γιαούρτι ότι υπήρξε από πλευράς της Τσεχίας μια απαράδεκτη θα έλεγα χειρονομία με την επιμονή της να χρησιμοποιήσει ως εμπορικό σήμα στα δικά της γιαούρτια τον όρο ελληνικό γιαούρτι. Εμείς αντιδράσαμε προσφεύγοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στείλαμε και σχετικές επιστολές στους δυο καθ' ύλην αρμόδιους Επιτρόπους, τον Επίτροπο Υγείας κ. Αντριουκαϊτις και τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Χόγκαν, τον οποίο μάλιστα τις επόμενες μέρες θα τον έχουμε στην Ελλάδα, όπου διατυπώσαμε τα επιχειρήματά μας που αποδεικνύουν ότι αυτό που επιχειρεί να κάνει η Τσεχία είναι να παραπλανεί τους καταναλωτές χρησιμοποιώντας τον συγκεκριμένο όρο. Το θετικό είναι ότι έγινε αποδεκτή αυτή η επιχειρηματολογία από τους δύο Επιτρόπους, όπως σημειώνεται σε σχετική επιστολή που μας έστειλε ο Επίτροπος Υγείας". Ο κ. Αποστόλου στη δήλωσή του επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά "θα επιμείνει και από εδώ και πέρα να μην χρησιμοποιείται ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» και είμαστε αποφασισμένοι, εάν επιμείνουν, να προσφύγουμε στα αρμόδια δικαστήρια".

    Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στο θέμα της φέτας, υπογραμμίζοντας ότι «όσον αφορά στη φέτα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με τη συμφωνία με τη Νότια Αφρική, όπου μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις καταφέραμε να μπει σε δήλωση της Επιτροπής η υποχρέωση μέσα στο μεταβατικό χρόνο, δηλαδή μέσα σε πέντε χρόνια από την ώρα που θα ξεκινήσει η συμφωνία, να αναθεωρηθεί η συμφωνία έτσι ώστε να μην υπάρχει ο όρος φέτα την επόμενη της μεταβατικής περιόδου σε προϊόν μη προερχόμενο από την Ελλάδα και ως προς την πρώτη ύλη και ως προς την παραγωγή".

    "Κάποια ανάλογη δέσμευση", τόνισε, "φαίνεται ότι θα υπάρξει και στη συμφωνία με τον Καναδά. Από εκεί και πέρα μένει η συμφωνία η ΤΤΙP (Διαντλαντική Συμφωνία για το Εμπόριο) με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Εκεί δημιουργείται ένα θετικό κλίμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που δείχνει ότι δεν είμαστε μόνο εμείς, είναι και άλλες χώρες οι οποίες αντιδρούν και από ό,τι φαίνεται θα μετατεθεί η σχετική συζήτηση για τα επόμενα χρόνια".

    "Εμείς", υπογράμμισε, "θα επιμείνουμε να υπερασπιστούμε τα ελληνικά προϊόντα ειδικά τα γαλακτοκομικά, διότι είναι τέτοια η ποιοτική τους υπόσταση που γίνονται περιζήτητα σε τρίτες χώρες. Και αντιλαμβάνεστε ότι όταν ένα προϊόν είναι περιζήτητο οδηγεί σε προσπάθειες για ιδιοποίηση του εμπορικού σήματος από άλλους, πράγμα που για μας είναι και κριτήριο για τον αν θα στηρίξουμε ή όχι τις σχετικές συμφωνίες".

    [05] Ανατίναξαν ΑΤΜ στον Λευκώνα Σερρών και άρπαξαν χρήματα

    'Αγνωστοι ανατίναξαν, στις 3.20 τα ξημερώματα, μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) της Εθνικής Τράπεζας στον Λευκώνα Σερρών, απ' όπου πήραν άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες ήταν δύο, ενώ φαίνεται ότι τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο πυροδότησαν, προκαλώντας σημαντικές φθορές στο ΑΤΜ. Το μηχάνημα βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο του οικισμού, μέσα σε κιόσκι. Η υπόθεση ερευνάται από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών.

    [06] Σε τι διαφέρουν Ανατολικογερμανοί και Δυτικογερμανοί, 26 χρόνια μετά την επανένωση

    Εισόδημα, μόρφωση, ικανοποίηση από τη ζωή είναι τρεις τομείς στους οποίους η πρώην ανατολική Γερμανία έχει καλύψει την απόσταση που την χώριζε από τα δυτικά κρατίδια. Υστερεί όμως ακόμα σημαντικά σε άλλους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία επικαλείται η Suddeutsche Zeitung.

    Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, τα λεγόμενα νέα κρατίδια, δηλαδή τα ανατολικά, έχουν στο μεταξύ φτάσει τα δυτικά στους εξής τομείς:

    Το προσδόκιμο ζωής είναι πλέον το ίδιο για τις γυναίκες, δηλαδή 83,1 χρόνια. Των ανδρών στα ανατολικά αυξήθηκε από τα 70 στα 77,1, δηλαδή πάνω από 7 χρόνια, ενώ στα δυτικά από 73 στα 78,4.

    Το ποσοστό γεννήσεων είναι στα νέα κρατίδια 1,54 παιδιά ανά γυναίκα (πριν την ενοποίηση ήταν 1), δηλαδή υψηλότερο πλέον από τα δυτικά κρατίδια, όπου είναι 1,47.

    Επίσης, έχει σταματήσει η μαζική εσωτερική μετανάστευση προς τα δυτικά κρατίδια, ενώ παρατηρείται πλέον και το αντίστροφο, επειδή τα ανατολικά έχουν γίνει πιο ελκυστικά από οικονομικής απόψεως.

    Στον τομέα μόρφωση-εκπαίδευση οι Ανατολικογερμανοί βρίσκονται επίσης πιο ψηλά στην κλίμακα ικανοποίησης (μετράται από το 1 έως το 10), ενώ το Βερολίνο και τα δυτικά κρατίδια σαφώς πιο κάτω. Αλλά και η ποιότητα περιβάλλοντος και κατοικίας είναι υψηλότερη απ' ό,τι στη δυτική Γερμανία.

    Σε θέματα υγείας επίσης δεν υπάρχει πια σημαντική διαφορά μεταξύ ανατολής και δύσης. Η θνησιμότητα σε όλα τα κρατίδια είναι περίπου η ίδια.

    Σε άλλους σημαντικού τομείς όμως υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές:

    Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 και πάλι οι Ανατολικογερμανοί βρίσκονται στο μέσον από πλευράς ικανοποίησης από τη ζωή τους, ενώ οι Δυτικογερμανοί στο 6-7.

    Επίσης η ανεργία είναι σαφώς μεγαλύτερη στην ανατολική Γερμανία, αν και τα βορειοδυτικά κρατίδια Σλέσβιχ-Χόλσταιν και Αμβούργο είναι στο ίδιο επίπεδο με την ανατολική Θουριγγία. Η διαφορά που υπάρχει στο θέμα της ανεργίας είναι πάντως περισσότερο διαφορά βορρά-νότου παρά δύσης-ανατολής, δεδομένου ότι η Εσση, η Ρηνανία-Παλατινάτο, η Βάδη Βυρτεμβέργη και η Βαυαρία -όλα νότια κρατίδια- έχουν τους λιγότερους ανέργους σε σχέση με τα υπόλοιπα κρατίδια, είτε είναι βόρεια είτε ανατολικά.

    Σε ό,τι αφορά το εισόδημα η ανατολή υπολείπεται κατά μέσο όρο σαφώς της δύσης, με μόνη εξαίρεση το Βερολίνο. Μεγάλη διαφορά υπάρχει όμως και μεταξύ των πολύ πλούσιων νότιων και των φτωχότερων βόρειων κρατιδίων.

    Το κατά κεφαλήν εισόδημα στα ανατολικά έχει μεν αυξηθεί θεαματικά από το 1991 -από περίπου 43% που ήταν έφτασε στο 72,5% του εισοδήματος της δύσης-, αλλά η διαφορά, 27,5%, συνεχίζει να υφίσταται. Επίσης η αγοραστική δύναμη των πολιτών στα ανατολικά κρατίδια παραμένει σαφώς χαμηλότερη εκείνης των δυτικών, ενώ και τα ποσοστά γεννήσεων είναι και αυτά σε γενικές γραμμές χαμηλότερα στην ανατολή.

    Στο θέμα της ξενοφοβίας συχνά γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι, ενώ δεν υπάρχουν τόσο πολλοί ξένοι στα ανατολικά κρατίδια, οι ακροδεξιές βιαιότητες κατά των αλλοδαπών είναι πολύ περισσότερες. (Με εξαίρεση το Βερολίνο όπου οι ξένοι αποτελούν το 15,5% του πληθυσμού, όλα τα υπόλοιπα ανατολικά κρατίδια έχουν ποσοστά αλλοδαπών έως 4%, ενώ στα δυτικά το ποσοστό κυμαίνεται από 6,3% έως15,2%).

    Η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για τα νέα κρατίδια, η Ιρις Γκάϊκε του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), έκρουσε όμως τον κώδωνα για τουw οικονομικούς κινδύνους τους οποίους συνεπάγεται αυτή η τάση στην ανατολική Γερμανία. «Αν και η ξενοφοβία δεν είναι πρόβλημα μόνο των ανατολικών κρατιδίων, υπάρχει στην ανατολή μια μεγάλη αυξητική τάση ακροδεξιών βίαιων πράξεων. Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός, η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία αποτελούν μια σοβαρή απειλή για την ανάπτυξη των ανατολικών κρατιδίων" είπε στη Μπούντεσταγκ. Και τούτο διότι το κλίμα αυτό αποθαρρύνει την εγκατάσταση επιχειρήσεων και εργαζομένων. Οπότε ο έχων ώτα ακουέτω στην ανατολή», καταλήγει η βαυαρική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

    [07] Απαλλάχθηκαν των καθηκόντων τους 12.801 αστυνομικοί στην Τουρκία

    Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνολικά 12.801 αστυνομικοί απαλλάχθηκαν των καθηκόντων τους, εξαιτίας των υποψιών για διασυνδέσεις τους, με το κίνημα του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.

    [08] Ιταλία: Επιχειρηματίας δώρισε 800.000 ευρώ στο νοσοκομείο της Γένοβας που θεράπευσε τον εγγονό του από καρκίνο

    Ένας 72χρονοςεπιχειρηματίαςαποφάσισε να δωρίσει οκτακόσιες χιλιάδες ευρώ στο παιδιατρικό νοσοκομείο Γκαζλίνι της Γένοβας, οι γιατροί του οποίου θεράπευσαν τον εγγονό του. Το μικρό αυτό παιδί, δυο μόλις ετών, έπασχε από καρκίνο του εγκεφάλου και κατάφερε να σωθεί χάρη στις συνεχείς προσπάθειες των γιατρών και στην θετική αντίδραση του οργανισμού του, μετά τον κύκλο χημειοθεραπείας στον οποίο υποβλήθηκε.

    Με το σημαντικό ποσό της δωρεάς, η διεύθυνση του νοσοκομείου μπόρεσε να προσλάβει νέους γιατρούς, με ειδίκευση στην νευροογκολογία.

    «Όταν έγινε η διάγνωση αποταθήκαμε στο νοσοκομείο Γκαζλίνι και για οκτώ μήνες ζήσαμε στην Γένοβα. Από τότε έχουν περάσει πέντε χρόνια: ο εγγονός μου πηγαίνει δευτέρα δημοτικού και είναι ένα ευτυχισμένο παιδί», δήλωσε ο ηλικιωμένος επιχειρηματίας στον ιταλικό τύπο.

    Όπως εξήγησε, αρχικά δώρισε στο νοσοκομείο πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ, κατά την περίοδο στην οποία ο εγγονός του ακόμη δεν είχε πάρει εξιτήριο. Στην συνέχεια, διαπίστωσε ότι τα χρήματα αξιοποιήθηκαν με υποδειγματικό τρόπο, και αποφάσισε να κάνει μια ακόμη δωρεά, τριακοσίων χιλιάδων ευρώ.

    [09] Η Toyota δημιούργησε ένα χαριτωμένο ρομπότ-μωρό που ξυπνάει το μητρικό ένστικτο

    Ονομάζεται Kirobo Mini, έχει ύψος μόνο δέκα εκατοστών, μοιάζει με χαριτωμένο μωρό και μπορεί να πιάσει ψιλή κουβεντούλα με τον διπλανό του. Αυτό είναι το νέο ρομποτάκι της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota, το οποίο ξυπνά μητρικά ένστικτα, ιδίως σε μια χώρα με μεγάλη υπογεννητικότητα, όπου πολλές παντρεμένες γυναίκες δεν έχουν κάνει παιδί, ενώ μία στις δέκα δεν παντρεύεται ποτέ.

    Το ρομπότ θα αρχίσει να πωλείται στην Ιαπωνία το 2017 με χαμηλή τιμή γύρω στα 350 ευρώ. Προορίζεται να κρατά παρέα στον δρόμο, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο ή οπουδήποτε αλλού, καθώς μπορεί κανείς να το μεταφέρει μαζί του και να το ακουμπά κάπου κοντά του.

    Το Kirobo Mini, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το BBC, μιλάει με φωνή που θυμίζει μωρό, μπορεί να χειρονομεί, να αλλάζει εκφράσεις στο πρόσωπό του, να ανοιγοκλείνει τα μάτια του και να θυμάται τι αρέσει και τι όχι στον διπλανό του.

    Ακόμη μπορεί να συνδέεται με διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές ή με το αυτοκίνητο του χρήστη, από τις οποίες παίρνει δεδομένα και έτσι είναι σε θέση να συζητά με τους ανθρώπους για πράγματα σχετικά με αυτούς.

    [10] Καταρχήν συμφωνία ΕΕ - Αφγανιστάν για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες ότι κατέληξε σε μια καταρχήν «συμφωνία» με το Αφγανιστάν για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η οποία έχει στόχο κυρίως να διευκολυνθεί ο επαναπατρισμός των Αφγανών οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου των οποίων απορρίπτονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ, μία ημέρα πριν ξεκινήσει η διεθνής σύνοδος δωρητών σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες.

    Το σχετικό πρωτόκολλο είχε εγκριθεί την περασμένη Πέμπτη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξ ονόματος των 28 κρατών μελών, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίος αξιωματούχος.

    Όμως η συζήτηση σχετικά με την έναρξη της εφαρμογής του πρόκειται να γίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι για τη διήμερη διεθνή σύνοδο δωρητών.

    «Θα γίνει συμπληρωματική δουλειά όσον αφορά την εφαρμογή (της συμφωνίας) τις επόμενες ημέρες (...), πρόκειται για μια πολύ εντατική διαδικασία, η οποία θα συνεχιστεί», είπε χθες μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

    Το Αφγανιστάν ήταν?μετά τη Συρία?η χώρα από την οποία προήλθαν οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο σε χώρες μέλη της ΕΕ το 2015 (περίπου 180.000).

    Η τάση επιβεβαιώθηκε το 2016, καθώς μόνο το δεύτερο τρίμηνο 50.300 Αφγανοί πολίτες υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (16% του συνόλου), εκ των οποίων τα δύο τρίτα στη Γερμανία, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Αφγανιστάν θα δεσμευθεί κυρίως να διευκολύνει των επαναπατρισμό των υπηκόων του οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίπτονται «αφού όλες οι διαδικασίες εξαντληθούν».

    Εξάλλου «εξετάζεται η πιθανότητα να κατασκευαστεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ένας τερματικός σταθμός αφιερωμένος στις επιστροφές» των μεταναστών με έκτακτες πτήσεις, σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας που αποτέλεσε τη βάση της συμφωνίας που ενέκριναν οι 28.

    Ο αριθμός των αφγανών υπηκόων που θα επαναπατρίζονται παρά τη θέλησή τους θα «περιορίζεται σε 50 ανά πτήση τους πρώτους έξι μήνες μετά την υπογραφή» της συμφωνίας, κατά το ίδιο κείμενο.

    Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ διέψευσαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι Βρυξέλλες έχουν θέσει ως στόχο τον επαναπατρισμό 80.000 Αφγανών που έχουν μεταναστεύσει παράτυπα στην Ευρώπη, τον αριθμό που αναφερόταν σε ένα έγγραφο εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συντάχθηκε τον Μάρτιο.

    «Δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα του Τύπου», περιορίστηκε να δηλώσει η Κοτσίγιαντσιτς χθες, καθώς η βρετανική εφημερίδα The Guardian έγραψε την περασμένη εβδομάδα πως ο στόχος των Ευρωπαίων είναι πράγματι ο επαναπατρισμός 80.000 Αφγανών κι έκανε λόγο περί ενός «μυστικού τελεσιγράφου της ΕΕ προς το Αφγανιστάν», καθώς το ζήτημα συνδέθηκε από τις Βρυξέλλες με την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς την αφγανική κυβέρνηση.

    Η εκπρόσωπος της ΕΕ διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία την οποία διαπραγματεύεται η Ευρώπη με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν «ασφαλώς συμμορφώνεται πλήρως προς τα διεθνή πρότυπα» και «τηρεί απόλυτα τις σχετικές αρχές, όπως την αρχή της μη επαναπροώθησης» ανθρώπων που δικαιούνται διεθνή προστασία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 October 2016 - 6:32:24 UTC