Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν.Βούτσης: Η ελευθεροτυπία είναι αγκωνάρι της δημοκρατίας και της ελευθερίας
  • [02] Die Welt: Μόνη και αντιπαθής στην Ευρώπη η Μέρκελ
  • [03] Αγγ. Μέρκελ: Δεν άλλαξα πολιτική στο προσφυγικό
  • [04] Τίτλοι τέλους για το «Κορίτσι του 17»
  • [05] ΣΥΡΙΖΑ για ανάρτηση του βουλευτή και γραμματέα της Κ.Ο. της ΔΗ.ΣΥ., Β. Κεγκέρογλου, για τον πρόεδρο του ΣτΕ
  • [06] Ο ΣΥΡΙΖΑ για δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με την υπόθεση Σαλμά

  • [01] Ν.Βούτσης: Η ελευθεροτυπία είναι αγκωνάρι της δημοκρατίας και της ελευθερίας

    «Η ελευθεροτυπία είναι αγκωνάρι της δημοκρατίας και της ελευθερίας», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, εγκαινιάζοντας σήμερα το μεσημέρι στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτραςτην έκθεση με τίτλο, «Αχαιοί Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής».

    Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής, «όλοι γνωρίζουμε πως η ελευθερία και η δημοκρατία αφορούν αυτόν που έχει διαφορετική άποψη, αφορούν αυτόν που είναι μειοψηφία, αφορούν αυτόν που είναι σε ευπαθή ομάδα και δεν έχει την εκπροσώπηση και την δυνατότητα ο λόγος του να γίνει δημόσιος λόγος». 'Αρα, τόνισε, «η υπεράσπιση αυτών των αξιών, που γίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσα και από την ελευθεροτυπία, πιστεύω πως αποτελεί καθήκον όλων μας σε πολύ δύσκολες εποχές».

    Αναφερόμενος στον τύπο, ο Νίκος Βούτσης σημείωσε πως «κάθε πρωτοβουλία που λαμβάνεται από έντυπο μέσο, ανεξαρτήτως ιδεολογικής άποψης, παράδοσης και οπτικής, είναι ιδιαιτέρα χρήσιμη στην εποχή μας», διότι όπως συμπλήρωσε, «πέρασαν πολλά χρόνια που αυτά ήταν αυτονόητα, δηλαδή οι πολλές εφημερίδες, το μεγάλο βάρος που είχε ο έντυπος τύπος αφού και ως επιχειρήσεις είχαν μία πρόοδο».

    Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «εδώ και χρόνια και όχι μόνο λόγω του διαδικτύου, αλλά λόγω και πολλών άλλων παραγόντων υπάρχει μία βαθύτατη κρίση και σε αυτόν τον τομέα». Ως εκ τούτου, συνέχισε ο Νίκος Βούτσης, «ότι μένει όρθιο θα πρέπει να στηρίζεται από όλους, θεσμούς και ανθρώπους και παράλληλα να στηρίζεται κάθε προσπάθεια, ώστε να υπάρξουν και καινούργιες εκδοτικές πρωτοβουλίες».

    Αναφερόμενος στην έκθεση, την οποία διοργανώνουν η Βουλή των Ελλήνων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και η ημερήσια εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 130 ετών από την έκδοση του πρώτου φύλλου της εφημερίδας, υπογράμμισε ότι «η έκθεση τιμά και αναδεικνύει την προσωπικότητα και το έργο αχαιών πολιτικών, που είχαν τα υψηλότερα πολιτειακά αξιώματα, τόσο ως πρόεδροι της Δημοκρατίας, όσο και ως πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Βουλής». Επίσης είπε ότι «τιμάμαι όλους αυτούς που με δημοκρατική νομιμοποίηση είχαν αυτά τα αξιώματα, τα παρελθόντα χρόνια».

    Η Βουλή, όπως πρόσθεσε ο Νίκος Βούτσης, συμμετέχει ενσυνείδητα σε εκδηλώσεις που αφορούν την πολιτική ζωή και τον πολιτισμό, μέσω της βιβλιοθήκης και του ιδρύματος για τον κοινοβουλευτισμό και την δημοκρατία.

    Απαντώντας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τα εγκαίνια της έκθεσης «Αχαιοί Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής», για το αν τον ανησυχούν, όσα είπε πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

    «Θα έλεγα πως όταν υπάρχει μια σταθερή και αποφασιστική αντιμετώπιση, με ανησυχούν λιγότερο απ΄ ότι στο παρελθόν». Και αυτό διότι, όπως πρόσθεσε, «η Τουρκία βρίσκεται πλέον σε μια πάρα πολύ δυσμενή κατάσταση».

    Όπως ανέφερε στην συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής, «η Τουρκία είναι σε σταυροδρόμια και αυτό ενδεχομένως καθιστά κάποιους κύκλους επικίνδυνους, πλην όμως τα μεγάλα προβλήματα που έχει και στα νοτιοανατολικά της σύνορα και στις σχέσεις της με την Δύση και κυρίως στο εσωτερικό της, πιστεύω ότι θα την οδηγήσουν σε σώφρονες σκέψεις». Σε αυτό το σημείο ο Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι «είμαι λιγότερο ανήσυχος από άλλες εποχές, αλλά πρέπει να είμαστε πάρα πολύ σταθεροί και αποφασιστικοί σε αυτά που λέμε και κάνουμε».

    [02] Die Welt: Μόνη και αντιπαθής στην Ευρώπη η Μέρκελ

    H καγκελάριος Mέρκελ μετά τις δύο τελευταίες ήττες της στις τοπικές εκλογές (Μεκλεμβούγο-Πομερανία και Βερολίνο) έχει ακόμα δύο ανοιχτά μέτωπα : ο μεν νότος αρνείται να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας η δε ανατολή να δεχτεί πρόσφυγες. Η πολιτική της γίνεται πλέον ένας ιδιαίτερος δρόμος, και έχει γίνει πολύ πιο αντιπαθής στην Ευρώπη από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι περισσότεροι Γερμανοί. Στη νότια Ευρώπη διαμορφώνεται ένα δεύτερο μέτωπο κατά της γερμανικής κυριαρχίας την Ευρώπη, παράλληλα με την αδιάλλακτη άρνηση της ανατολικής Ευρώπης για οποιονδήποτε συμβιβασμό στο προσφυγικό. Στην Ελλάδα οι πολιτικοί του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν λησμονήσει την ταπείνωση και την εθνική εξαθλίωση των περασμένων ετών. Τώρα συμπαρατάσσεται και ο Ιταλός Ματέο Ρέντσι για ένα μεσογειακό «new deal»,γράφει μεταξύ άλλων σε σχόλιό της η συντηρητική Die Welt.

    Ο χαρακτηρισμός της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μπρατισλάβα ως «κρουαζιέρας στο Δούναβη» από τον Ματέο Ρέντσι, πρέπει να ήταν για την Αγγελα Μέρκελ ένα ράπισμα, δεδομένου ότι επένδυσε πολλή δουλειά σε πολλές διπλωματικές επαφές. Τελικά η σύνοδος κατέληξε σε φιάσκο, αφού δεν υπήρξε σε καμιά περίπτωση συναίνεση στα σημαντικότερα θέματα της ηπείρου. Έτσι, η μοναξιά της καγκελαρίου μεγαλώνει και όχι μόνο στο προσφυγικό, διότι εδώ και καιρό συνδέεται και με άλλα προβλήματα.

    Στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη νότια Ιταλία και την Ισπανία εκατοντάδες χιλιάδες απόφοιτοι ζουν από την πενιχρή σύνταξη των παππούδων και των γιαγιάδων, καταφεύγουν στους γονείς τους ή προσπαθούν να φύγουν στο εξωτερικό. Αντίθετα με την πλούσια Γερμανία, στη Μεσόγειο δεν υπάρχουν πλεονάσματα για να θρέψουν τους πρόσφυγες, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα

    Στη δε ανατολή ούτε καν που σκέφτονται να υπακούσουν στα κελεύσματα της Γερμανίας. Το αποτέλεσμα του αυριανού δημοψηφίσματος στην Ουγγαρία απλώς θα επικυρώσει τη σκληρή πολιτική του Ορμπάν απέναντι στους πρόσφυγες με τους φράχτες να προστατεύουν τα σύνορα. Και ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν είναι μόνος εδώ και καιρό.

    Κανένας πολιτικός οποιασδήποτε πολιτικής απόχρωσης μεταξύ Μπρατισλάβας και Βουκουρεστίου δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί ενώ εκατοντάδες χιλιάδες δικών τους πολιτών πρέπει να μεταναστεύσουν εντός της Ευρώπης, συχνά χωρίς τα παιδιά τους, πρέπει να δεχτούν οικονομικούς μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές ή τη Σενεγάλη.

    Η Μέρκελ δεν έχει κανέναν σύμμαχο εκτός Κομισιόν. Ο Κάμερον με τον οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις είναι παρελθόν, όπως και η Βρετανία ως μέλος της Ε.Ε. Ο αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν έχει παραιτηθεί και ο Μαριάνο Ραχόι δεν ήταν στη Μπρατσλάβα καν στην ατζέντα των επαφών για συνομιλίες με την καγκελάριο, αφού είναι απλώς ένας πρωθυπουργός χωρίς εξουσία.

    Οι δε σοσιαλιστές στην Ισπανία αποσυναρμολογούνται από μόνοι τους διότι συνθλίβονται μεταξύ Ποδέμος και συντηρητικών. Έτσι, η τελευταία φιλική προς την Μέρκελ κυβέρνηση έχει αποσταθεροποιηθεί σε μόνιμη βάση.

    Στην Πορτογαλία συζητιέται από έναν ακραίο αριστερό συνασπισμό η εισαγωγή του φόρου για τους πλούσιους όπως επίσης συζητούνται και οι δημόσιες επενδύεις ως απάντηση στην οικονομική κρίση.

    Στην Ελλάδα οι πολιτικοί του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν λησμονήσει την ταπείνωση και την εθνική εξαθλίωση των περασμένων ετών. Τώρα συμπαρατάσσεται και ο Ιταλός Ματέο Ρέντσι με τις φωνές οποίες λένε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η ρεαλιστική πολιτική της Μέρκελ, ανεξάρτητα από το αν ένα μεσογειακό «new deal» βλάπτει ή όχι το Σύμφωνο Σταθερότητας ή το ευρώ. Ο Ρέντσι βρίσκεται πολιτικά στη μέγγενη από την οποία δεν μπορεί να τον απελευθερώσει η γερμανική πολιτική της αυστηρής λιτότητας.

    Διαβάστε επίσης:

    Αγγ. Μέρκελ: Δεν άλλαξα πολιτική στο προσφυγικό

    [03] Αγγ. Μέρκελ: Δεν άλλαξα πολιτική στο προσφυγικό

    «Δεν άλλαξα την πολιτική μου στο προσφυγικό, έκανα πολιτική όμως. Δεν βλέπω κάποια αλλαγή, αλλά μια συνεπή δουλειά πάρα πολλών ανθρώπων», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην S?chsische Zeitung του Σαββάτου.

    Έπρεπε να μάθουμε πολλά από το περασμένο καλοκαίρι, αυτό ήταν αναγκαίο, έπρεπε να προστατεύουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, εάν θέλουμε να έχουμε ελευθερία διακίνησης εντός της Ευρώπης. Το ίδιο αναγκαίο είναι να ασχοληθούμε με τις αιτίες οι οποίες δημιουργούν την φυγή τους. «Και αυτό έπρεπε να το μάθουμε», δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ.

    Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με την επαναπροώθηση όσων έχουν αιτηθεί άσυλο στη Γερμανία και έχει απορριφθεί. «Στο θέμα αυτό πρέπει να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη συνέπεια» πρόσθεσε πάντως στη συνέχεια.

    Για λόγους ανθρωπιστικούς όμως, όσοι φεύγουν λόγω πολέμου ή της τρομοκρατίας στις χώρες τους απαιτείται να ορισθούν «νόμιμα ποσοστά», ώστε να κατανεμηθούν αναλογικά σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσοι αναζητούν προστασία , τόνισε στην εφημερίδα της Σαξωνίας.

    [04] Τίτλοι τέλους για το «Κορίτσι του 17»

    Μια από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες του ελληνικού κινηματογράφου, η ηθοποιός Σοφία Ρούμπου, έφυγε από τη ζωή, τα ξημερώματα του Σαββάτου, μετά από μακρά νοσηλεία, στο νοσοκομείο.

    Σύζυγος του διευθυντή Φωτογραφίας και Μοντέρ Νίκου Καβουκίδη και μητέρα της ηθοποιού Μαρίας Καβουκίδη, η Σοφία Ρούμπου βραβεύτηκε το 1969 στο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης με το βραβείο Α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "Το κορίτσι του 17".

    «Ηλεκτρικός άγγελος», «Παραγγελιά», «Να ντύσουμε τους γυμνούς», «Το αγκίστρι», «Αγάπησα μια άγνωστη», «Ένα αστείο κορίτσι», «Η Μεσόγειος φλέγεται», «Γυμνοί στο δρόμο», «Πανικός», κάποιες από τις ταινίες στις οποίες συμμετείχε.

    Συγγενείς και φίλοι θα την αποχαιρετίσουν στο 1ο Νεκροταφείο στην Αθήνα, την Δευτέρα στη 1 μετά το μεσημέρι.

    [05] ΣΥΡΙΖΑ για ανάρτηση του βουλευτή και γραμματέα της Κ.Ο. της ΔΗ.ΣΥ., Β. Κεγκέρογλου, για τον πρόεδρο του ΣτΕ

    «Η παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, έχει ξεπεράσει πια κάθε όριο. Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά του βουλευτή και γραμματέα της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Κεγκέρογλου ο οποίος, μέσα από λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης, έφτασε στο σημείο να διασπείρει, ψευδώς, ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ, με χθεσινή του ανακοίνωση, απαγόρευσε τις συναθροίσεις και την έκφραση απόψεων» αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «για τα απαράδεκτα ψεύδη του κ. Κεγκέρογλου.

    «Απαιτούμε άμεσα από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Γεννηματά, να πάρει θέση για τα αίσχη του βουλευτή της. Οφείλουν να ανακαλέσουν και να αφήσουν τη Δικαιοσύνη, απερίσπαστη, να κάνει τη δουλειά της» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία το Γραφείο Τύπου του κόμματος επισυνάπτει την ανάρτηση του κ. Κεγκέρογλου.

    [06] Ο ΣΥΡΙΖΑ για δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με την υπόθεση Σαλμά

    ?Με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών,αποκαλύπτεται μια σκανδαλώδης απόφαση. Συγκεκριμένα, στις 2 Δεκεμβρίου του 2014,ένα μήνα πριν τις εκλογές, ο τότε υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης(ΝΔ) και ο αναπληρωτής υπουργός, Λεωνίδας Γρηγοράκος (τότε ΠΑΣΟΚ), υπέγραψαν μια απόφαση με την οποία αποδέχονται την εισήγηση του ΚΕΣΥ, υπό την προεδρία του Π. Σκανδαλάκη, πρώην βουλευτή και υφυπουργού Εξωτερικών της ΝΔ, για την τιμολόγηση διαγνωστικής αρθροσκόπησης σε ιατρείο, ως κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου, δηλαδή με την ίδια τιμή με την κανονική αρθροσκόπηση, η οποία περιλαμβάνει και νοσηλεία που γίνεται σε κλινική ή νοσοκομείο" αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ "για δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με την υπόθεση Σαλμά".

    "Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ", συνεχίζει η ανακοίνωση, "τα οποία παρουσιάζει το δημοσίευμα, για τη συγκεκριμένη ιατρική πράξη, πήραν παραπεμπτικό, μέσα σε ένα χρόνο, 550 ασθενείς, από τον ίδιο γιατρό, που δεν είναι άλλος από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό της ΝΔ, Μάριο Σαλμά. Στις 19/2/2015, ο ΙΣΑ χορήγησε άδεια λειτουργίας σε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο (κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία), το οποίο συστεγάζεται, συμπτωματικά, με το ιατρείο του Μ. Σαλμά, και το οποίο εκτελούσε τα παραπεμπτικά της διαγνωστικής αρθροσκόπησης.Η συγκεκριμένη εξέταση, η οποία, όπως κατήγγειλε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης σε παρέμβασή του στη βουλή, υπερκοστολογείτο κατά 300%, υπολογίζεται ότι επιβάρυνε το ελληνικό Δημόσιοκατά τουλάχιστον 825.000 ευρώ, από το καλοκαίρι του 2015 ως τα τέλη Αυγούστου 2016".

    "Επειδή η συγκεκριμένη υπόθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, φέρει την οσμή σκανδάλου κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος, στο οποίο εμπλέκονται, είτε με την υπογραφή τους, είτε άμεσα, κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναμένουμε άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις από τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Διότι, από ότι φαίνεται, η ΝΔ δεν αρκέστηκε να διαλύσει τα πάντα στον τομέα της δημόσιας Υγείας, και να αποδιαρθρώσει όλες τις δομές πρόνοιας, αλλά εργαζόταν και υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων ιδιωτών, κάποιοι από τους οποίους ήταν και στελέχη της" καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 October 2016 - 14:32:23 UTC