Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Ξυδάκης για δηλώσεις Ρ.Τ. Ερντογάν και Γ. Χαν
  • [02] Συνεδριάζει το απόγευμα το ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού
  • [03] Γ. Σταθάκης: Η Ελλάδα, 5η χώρα στην Ευρώπη στην κατάταξη απορρόφησης του Γιούνκερ plan
  • [04] Εκταμίευση των 2,8 δισ. στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου
  • [05] Παράταση έως 31 Οκτωβρίου, για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στην ΕΥΔΑΠ
  • [06] Διακόπηκε για τις 5 Οκτωβρίου η δίκη του Ι. Διώτη, ο οποίος εισήχθη σε νοσοκομείο
  • [07] Πρόγραμμα ενίσχυσης ευπαθών ομάδων, για αγορά προϊόντων μέσω κουπονιών στις λαϊκές αγορές
  • [08] Έρευνες της Αστυνομίας για το μαφιόζικο χτύπημα στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης
  • [09] Ζ. Κεπέλ: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή πρόκληση της ιστορίας της
  • [10] Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 15 νεκροί από επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος
  • [11] Γκ. Κνάους: Η ΕΕ παίζει ρώσικη ρουλέτα με το Προσφυγικό
  • [12] Διαδρομές Πολιτισμού
  • [13] Μεταβατική περίοδος για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με έναρξη περιοδικών εκθέσεων
  • [14] Έτοιμο το Φετιχιέ Τζαμί στη Ρωμαϊκή Αγορά. Έως τον Νοέμβριο η απόδοσή του στο κοινό
  • [15] Ο 1ος «εξωγήινος» δίσκος μουσικής θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο και στη Γη
  • [16] Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αναλγητικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στους ηλικιωμένους
  • [17] Στο Ισραήλ ο Πρ. Παυλόπουλος για την κηδεία του Σ. Πέρες
  • [18] Ασθενής σεισμική δόνηση, νότια της Κρήτης
  • [19] Πλήθος ξένων ηγετών στην κηδεία του Σιμόν Πέρες

  • [01] Ν. Ξυδάκης για δηλώσεις Ρ.Τ. Ερντογάν και Γ. Χαν

    «Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συνηθίσει τον δυτικό κόσμο σε αιφνίδιες εκρήξεις αναθεώρησης και εν συνεχεία σε αναδιπλώσεις» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν.Ξυδάκης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάννης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, πρόσθεσε, ότι θα υπάρξει τοποθέτηση στο ΚΥΣΕΑ, πιθανώς και από τον πρωθυπουργό. Απέδωσε την κίνηση Ερντογάν στις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό με τον μετασχηματισμό του κράτους, από κοσμικό κράτος σε λαϊκό Ισλάμ, αλλά και στη μεγάλη αναστάτωση που υπάρχει στα σύνορα της Τουρκίας και την ανησυχία της 'Αγκυρας για τη γεωγραφία της περιοχής.

    «Με ελαφρότητα και βιασύνη βάζει στο τραπέζι να συζητήσει μια διεθνή συνθήκη» είπε χαρακτηριστικά και το συνέδεσε με τις εξελίξεις στη Μοσούλη. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδέεται η στάση του κ.Ερντογάν και με τους 8 Τούρκους που έχει ζητηθεί η έκδοσή τους από την 'Αγκυρα.

    Πιο αιχμηρός ήταν ο κ. Ξυδάκης για τις δηλώσεις Χαν αναφορικά με το ζήτημα περί Τσάμηδων.«Αγγίζει τα όρια της προσβολής, πρόκειται περί θράσους και ο κ. Χαν θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στην ελληνική κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.Απέδωσε τις δηλώσεις σε αναζήτηση ρόλου και αναζήτηση ανάμιξης στα Δυτικά Βαλκάνια που αναμοχλεύουν το παρελθόν στην περιοχή, ενώ η ΕΕ πρέπει να είναι εγγυητής της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

    [02] Συνεδριάζει το απόγευμα το ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συνέρχεται, στις 3.30 το απόγευμα, το ΚΥΣΕΑ.Η συνεδρίαση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [03] Γ. Σταθάκης: Η Ελλάδα, 5η χώρα στην Ευρώπη στην κατάταξη απορρόφησης του Γιούνκερ plan

    «Η Ελλάδα είναι 5η χώρα στην Ευρώπη σε απορρόφηση του Γιούνκερ plan» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας ότι η κατάταξη αυτή της Ελλάδα είναι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.

    Κληθείς να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη για την απορροφητικότητα και τα έργα του Γιούνκερ plan, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι παρούσα στην Ελλάδα με επιταχυνόμενους ρυθμούς συμφωνιών και δείχνει πολύ ισχυρή εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία με όλο το φάσμα των εργαλείων που ενεργοποιεί». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και θα δημιουργήσει και νέα με στόχο τη βέλτιστη αποδοτικότητά τους για την οικονομία».

    Ο υπουργός Οικονομίας έκανε ειδική αναφορά στη δανειοδότηση των ΜΜΕ. Είπε συγκεκριμένα ότι έχουν ξεκινήσει δανειοδοτικά εργαλεία. Η χρηματοδότηση έχει πλέον εν εξελίξει πολύ μεγάλα πακέτα και υπολογίζεται ότι οι χρηματοδοτικοί πόροι για τις ΜΜΕ θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ στους αμέσως επόμενους μήνες.

    Έως το τέλος του 2016 η Ελλάδα από το Γιούνκερ plan θα έχει απορροφήσει περίπου 2 δισ. ευρώ. Στον μακρύ κατάλογο των έργων, για τα οποία υπάρχει συμφωνία με την ΕΤΕΠ για απευθείας χρηματοδότηση, υπάρχουν και τρία πολύ σημαντικά αναπτυξιακά έργα:

    -η νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας (1,5 δις. προϋπολογισμός, 75% χρηματοδότηση από την ΕΤΕΠ και 25% από το ΕΣΠΑ)

    -διασύνδεση ηλεκτρική Κρήτης-Πελοποννήσου (330 εκατ. Προϋπολογισμός χρηματοδότηση 50% από δανειακά κεφάλαια και 50% από το ΕΣΠΑ)

    -επέκταση δικτύου ΦΑ σε 16 πόλεις (280 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμός)

    Παράλληλα, η ΕΤΕΠ υπέγραψε το 2016 συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο ύψους 180 εκατομμυρίων για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας και παράλληλα σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η σύναψη δανειακής σύμβασης, πάλι με το δημόσιο, ύψους 135 εκατομμυρίων για την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος πανεπιστημιακών κτηριακών υποδομών.

    Ο Γιάννης Μανιάτης (Δημοκρατική Συμπαράταξη), σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Οικονομίας, ανέφερε ότι επιβεβαιώνει τους φόβους για απορροφητικότητα πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο στην Ευρώπη και ότι λίγα πράγματα έγιναν.

    Είπε ακόμη ότι θα έπρεπε οι στοχεύσεις και τα επιτεύγματα της χώρας αυτή την ώρα να ξεπερνούν τα δύο δις ευρώ. Χάθηκαν δύο χρόνια με την αναθεώρηση της λίστας των έργων για το Γιούνκερ plan, ανέφερε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία δεν είναι ικανοποιητικά για τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν καθώς στα άλλα κράτη μέλη έχουν ήδη δημιουργηθεί 100.000 θέσεις εργασίας.

    Τέλος, συμπλήρωσε ότι κάποια από τα έργα που βρίσκονται σήμερα στον κατάλογο του Γιούνκερ plan είναι έργα που η σημερινή κυβέρνηση τα είχε πολεμήσει όταν ήταν στην αντιπολίτευση, όπως για παράδειγμα τα αεροδρόμια.

    [04] Εκταμίευση των 2,8 δισ. στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου

    Την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. συζήτησαν σε θετικό κλίμαοι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημέρωσαν για την εφαρμογή των 12 προαπαιτούμενων ενώ παράλληλα έγινε σαφές από την ελληνική πλευρά πως τα υπολειπόμενα δύοπροαπαιτούμενα θα εκπληρωθούν πριν τις 10 Οκτωβρίου, ώστε τοEurogroup που είναι προγραμματισμένο για την ημερομηνία αυτήθα μπορέσει νααποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ.

    Επιπλέον, στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος ενημέρωσε το EWG για την πορεία των τεχνικών εργασιών σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο λόγος για τα μέτρα που στόχο έχουν να καταστήσουν πιο διαχειρίσιμες τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, όσο βρίσκεται σε πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει αποφασιστούν πριν από το τέλος του χρόνου και να τεθούν σε εφαρμογή αρχής γενομένης από το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση.

    Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου, με τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα να επιστρέφουν για να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις.

    [05] Παράταση έως 31 Οκτωβρίου, για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στην ΕΥΔΑΠ

    Την παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΕΥΔΑΠ σε 36 δόσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ιωάννης Μπενίσης.

    Η ρύθμιση έληγε σήμερα και ήδη από το πρωί είχαν σχηματιστεί ουρές στα γραφεία και στα κέντρα εξυπηρέτησης της εταιρίας.

    Ο κ. Μπενίσης εξήγησε ότι η ΕΥΔΑΠ έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά προβλήματα οι καταναλωτές.

    [06] Διακόπηκε για τις 5 Οκτωβρίου η δίκη του Ι. Διώτη, ο οποίος εισήχθη σε νοσοκομείο

    Για τις 5 Οκτωβρίου διακόπηκε, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη για τους χειρισμούς του επί του υλικού της «λίστας Λαγκάρντ», έπειτα από αίτημα της πλευράς του κατηγορούμενου, ο οποίος εισήχθη χθες σε νοσοκομείο με ξαφνική αδιαθεσία.

    Η υπεράσπιση του κ. Διώτη ζήτησε από το δικαστήριο ολιγοήμερη διακοπή της δίκης προσκομίζοντας ιατρική γνωμάτευση, σύμφωνα με την οποία ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα ζάλης, αστάθειας και άλλων και αναμένεται εντός της ημέρας, με την ολοκλήρωση των εξετάσεων, να αποφανθούν οι γιατροί για την κατάσταση της υγείας του.

    Σύμφωνα με τον συνήγορο του κ. Διώτη, Πολυχρόνη Τσιρίδη, ο κατηγορούμενος ζητά διακοπή της δίκης καθώς επιθυμεί να παραβρίσκεται στο δικαστήριο «για να καθαρίσει το όνομα του για μια υπόθεση ανύπαρκτη».

    Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός καλείται να λογοδοτήσει για την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, κατηγορία που αφορά τη μη αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας, στην οποία περιλαμβάνονταν ονόματα περισσότερων από 2000 προσώπων που διατηρούσαν μεγάλες καταθέσεις στην τράπεζα HSBC.

    Το βούλευμα που παρέπεμψε σε δίκη τον κ. Διώτη, (αριθμ. 44/2015) απορρίπτει τον ισχυρισμό του άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ ότι το επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί ως προϊόν υποκλοπής και δέχεται ότι η μη αξιοποίηση του εμπόδισε την άντληση στοιχείων που θα συντελούσαν στη διενέργεια φορολογικών ελέγχων.

    [07] Πρόγραμμα ενίσχυσης ευπαθών ομάδων, για αγορά προϊόντων μέσω κουπονιών στις λαϊκές αγορές

    Πρόγραμμα ενίσχυσης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων για αγορά προϊόντων μέσω κουπονιών στις λαϊκές αγορές, ξεκινά από το Σάββατο 1η Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α.) και την στήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

    Η δράση αφορά το ποσό του 1.000.000 ευρώ, σε κουπόνια του ενός ευρώ και όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα της η ομοσπονδίας, τα κουπόνια αυτά θα συγκεντρώνει ο κάθε πωλητής μαζί με την απόδειξη και θα τα δίνει στον υπάλληλο του συλλόγου του.

    Τα χρήματα θα αποδίδονται στους συλλόγους, μέσω των ομοσπονδιών, από τον ειδικό λογαριασμό των λαϊκών αγορών της περιφέρειας Αττικής.

    «Όλοι μαζί ας ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια με συνέπεια ώστε να υπάρξει συνέχεια και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο κάνοντας πραγματικότητα αυτή την ενέργεια στήριξης και ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το κοινωνικό και αλληλέγγυο έργο των λαϊκών αγορών» επισημαίνει σχετικά η ομοσπονδία.

    [08] Έρευνες της Αστυνομίας για το μαφιόζικο χτύπημα στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης

    Το ενδεχόμενο του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ ατόμων που εμπλέκονται σε κυκλώματα της νύχτας, εξετάζει η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, ως πιθανό κίνητρο για το μαφιόζικο χτύπημα που έγινε, χθες το βράδυ, έξω από γυμναστήριο στο Κορδελιό.Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι η επίθεση, κατά την οποία τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα -δύο Έλληνες και δύο ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης- είχε προειδοποιητικό χαρακτήρα.Ήδη, αστυνομικοί του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής ερευνούν εάν τα θύματα ή κάποιο απ' αυτά έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις διωκτικές Αρχές για υποθέσεις που συνδέονται με τη νύχτα.

    Η αιματηρή επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 7.20 το απόγευμα επί της οδού Θεοδωρίδη, όταν δύο άγνωστοι, που επέβαιναν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού και φορούσαν κράνη, πλησίασαν το γυμναστήριο, έξω από το οποίο βρίσκονταν εκείνη την ώρα τα τέσσερα άτομα (ηλικίας 18 έως 35 ετών).Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο συνεπιβάτης της μοτοσικλέτας έβαλλε με πυροβόλο όπλο εναντίον τους, με συνέπεια να τους τραυματίσει. Αμέσως μετά, η μηχανή ανέπτυξε ταχύτητα και χάθηκε στους γύρους δρόμους, ενώ από το σημείο περισυνελέγησαν επτά κάλυκες.

    Τρία από τα θύματα φέρουν τραύματα στα πόδια και ο τέταρτος στην πλάτη. Αφού διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου διαπιστώθηκε ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους.Από την εξέτασή τους αναμένεται να προκύψουν στοιχεία που θα συμβάλλουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης και θα οδηγήσουν στον εντοπισμό των δραστών.

    [09] Ζ. Κεπέλ: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή πρόκληση της ιστορίας της

    Ο Ζιλ Κεπέλ προειδοποιεί ότι σήμερα η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει μια «διπλή πρόκληση», σοβαρότερη από κάθε άλλη που βρέθηκε στον δρόμο της «στη σύγχρονη ιστορία της». Ο γάλλος πανεπιστημιακός, κοινωνιολόγος και πολιτικός επιστήμονας, ένας από τους πιο γνωστούς δυτικούς μελετητές του ισλάμ, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θεωρεί επείγουσα την ανάγκη να κατανοηθεί το φαινόμενο του θρησκευτικού ριζοσπαστισμού στους κόλπους του Ισλάμ?του σαλαφισμού ή τζιχαντισμού?να υπάρξει «διάγνωση» και να βρεθεί «θεραπεία», καθώς η πολιτική αλλά και η ένοπλη δράση των τζιχαντιστών έχει προ πολλού πάψει να είναι κάτι που συμβαίνει απλά στη γειτονιά της Ευρώπης: εκτυλίσσεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών πόλεων, την ώρα που η ιδεολογική δουλειά του κινήματος αυτού κατά κύριο λόγο γίνεται στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Η πρόκληση είναι «διπλή» διότι η Ευρώπη καλείται ταυτόχρονα να διαχειριστεί την αναταραχή στα κράτη του αραβικού κόσμου και της Μέσης Ανατολής, την κρίση των προσφύγων που προκάλεσε αυτή, αλλά και τη διαρκώς «μεταβαλλόμενη» πολιτική της Τουρκίας, πρόσθεσε.

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χθες, λίγη ώρα πριν μιλήσει στο Ινστιτούτο Γκέτε, προσκεκλημένος της ελληνικής αντιπροσωπείας του Konrad-Adenauer-Stiftung και του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο καθηγητής της Sciences-Po του Παρισιού τόνισε ότι «οι εξεγέρσεις στον αραβικό μουσουλμανικό κόσμο» μετέβαλαν άρδην την κατάσταση πέραν των νότιων συνόρων της ΕΕ: «ενώ η Ευρώπη ήταν συνηθισμένη να συναλλάσσεται με αξιόπιστα κράτη στο παρελθόν, τα οποία επιδοτούσε και βοηθούσε, τώρα πολλά από αυτά τα κράτη είναι διαλυμένα», εξήγησε. Ταυτόχρονα η ΕΕ καλείται «να αντιμετωπίζει το πολύ δύσκολο μεταναστευτικό ζήτημα, στο οποίο φυσικά η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, όπως και η Ιταλία και άλλες χώρες».

    Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται, συνέχισε ο Ζιλ Κεπέλ, με την ανάδυση του «ισλαμικού χαλιφάτου» που ανακήρυξε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στα εδάφη που κατέλαβε, ενώ εντείνεται η εχθρότητα ισλαμιστικών κινημάτων έναντι της Ευρώπης, «την οποία αντιλαμβάνονται ως το μαλακό υπογάστριο της Δύσης». Αυτή την ιδέα ανέπτυξε, «στη θεωρητική της μορφή, ήδη από το 2005, ο Αμπού Μουσάμπ ας Σούρι, ο ας τον πούμε κορυφαίος ιδεολόγος των τζιχαντιστών της τρίτης γενιάς».

    Η πρόκληση ενσκήπτει και «εκ των έσω», καθώς όπως υπενθύμισε ο καθηγητής Κεπέλ «στη χώρα μου, τη Γαλλία, 239 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από τζιχαντιστές από τον Ιανουάριο του 2015 ως τον Ιούλιο του 2016», ενώ το Βέλγιο επίσης δοκιμάστηκε σκληρά από τη δράση μελών ή οπαδών του ΙΚ.

    Οι περισσότεροι από τους δράστες των επιθέσεων «ήταν γεννημένοι στη Γαλλία, ή Γάλλοι πολίτες», ενώ το τελευταίο διάστημα «επλήγη και η Γερμανία, με τις επιθέσεις στο 'Ανσμπαχ και στο Βούρτσμπουργκ ή τις συλλήψεις σε καταυλισμούς προσφύγων», θύμισε ακόμη.

    «Οφείλουμε λοιπόν να κατανοήσουμε γιατί κάποια από τα παιδιά μας στρέφονται εναντίον των ευρωπαϊκών κοινωνιών, πώς αυτό συνδέεται με το τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, με την επικράτηση της σαλαφιστικής ιδεολογίας στον αραβικό μουσουλμανικό κόσμο, γιατί αυτή η σαλαφιστική ιδεολογία, η οποία πρεσβεύει τη ρήξη με τον πολιτισμό της Δύσης και τις φιλελεύθερες αξίες της, έτυχε τέτοιας ανταπόκρισης. Πρέπει να κάνουμε διάγνωση και να βρούμε θεραπεία», επέμεινε ο Ζιλ Κεπέλ.

    «Ποτέ στη ζωή μου, είμαι 61 ετών, κι έχω πολλά μίλια, δεν έχω βιώσει μια τέτοια πρόκληση», αναγνώρισε ο καθηγητής, το τελευταίο βιβλίο του οποίου, υπό τον τίτλο Terreur dans l'Hexagone: gen?se du djihad fran?ais (Παρίσι: Gallimard, 2015), που θα μπορούσε να αποδοθεί ελεύθερα «Τρόμος στη Γαλλία: η γένεση του γαλλικού τζιχάντ», καταγράφει τεράστιες πωλήσεις.

    Το πρόβλημα έχει τις ρίζες του απλά και μόνο σε μια ερμηνεία του ισλάμ ή οφείλεται εξίσου, αν όχι περισσότερο, σε ζητήματα ταυτότητας των πολιτών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, στον κοινωνικό αποκλεισμό, στη γκετοποίηση των banlieus (των προαστίων των γαλλικών μεγαλουπόλεων) και τα οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας και της Ευρώπης; Για τον Κεπέλ «είναι ένα μίγμα όλων αυτών». Το δύσκολο από ακαδημαϊκή και διανοητική άποψη είναι πως «είμαστε αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο το οποίο δεν περιορίζεται σε ένα πεδίο» ανάλυσης και κατανόησης των σχέσεων αιτίου-αιτιατού, σημείωσε.

    Υπάρχουν ιστορικοί λόγοι, κοινωνικοοικονομικοί λόγοι, αλλά και μια ισχυρή ψυχολογική διάσταση, κατά τον Κεπέλ: κάνοντας πρόσφατα έρευνα με φοιτητές του στη Νίκαια, το γαλλικό διαμέρισμα που κατατάσσεται δεύτερο στην «εξαγωγή» επίδοξων τζιχαντιστών προς τη Συρία, είπε πως διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι από όσους έφευγαν «δεν είχαν πατέρες», δηλαδή στην οικογένειά τους υπήρχαν μόνο μητέρες. Οι πατέρες είναι απόντες και τους υποκαθιστούν τα άλλα μέλη της κοινότητας, οι «ομότιμοι» των νεαρών τζιχαντιστών και τζιχαντιστριών, διευκρίνισε ο Ζιλ Κεπέλ. Τα μέλη της κοινότητας αυτά καθορίζουν «τον νόμο», έναν νόμο «πολύ πιο αυστηρό από τον νόμο των πατεράδων». Οι πατέρες, εξήγησε ο Κεπέλ, είναι «αυτοί που έχουν το καθήκον να μεταλαμπαδεύουν τον νόμο, από το κράτος στην κοινωνία, στις οικογένειες».

    «Ίσως έχετε ακούσει για τη διένεξή μου με τον συνάδελφό μου Ολιβιέ Ρουά, ο οποίος ζει στη Φλωρεντία, και λέει πως, ξέρετε, ουδέν καινόν υπό τον ήλιο: (οι τζιχαντιστές) είναι σαν τη Rote Armee Faktion, ή τις Brigate Rosse (σ.σ. η Φράξια Κόκκινος Στρατός ή Ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ και οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, δύο ένοπλες ακροαριστερές οργανώσεις που έδρασαν στη Δυτική Γερμανία και την Ιταλία, αντίστοιχα, τις δεκαετίες του 1970 και του 1980). Δηλαδή είναι άνθρωποι που περνούν καθυστερημένα την εφηβεία και χθες (τα λάβαρά τους ήταν) κόκκινα, σήμερα είναι πράσινα, αύριο θα είναι καφέ και ούτω καθεξής, πάντοτε θα εξεγείρονται κι αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το ισλάμ, τον τζιχάντ ή τον σαλαφισμό».

    Παρά τη διένεξη τους με τον Ρουά, ο Κεπέλ εκτίμησε πως θεωρεί ότι η σύγκριση την οποία έκανε «είναι σημαντική». «Ξαναδιάβαζα πρόσφατα τους Δαιμονισμένους του (Φιοντόρ) Ντοστογιέφσκι και στο τέλος, όταν ο ένας από τους ήρωες παραδίδεται στην αστυνομία και τον ρωτούν "γιατί τα έκανες όλα αυτά;", απαντά "γιατί ήθελα να τρομοκρατήσω την κοινωνία, να τη διαλύσω" για να δημιουργηθεί κάτι νέο στη θέση της. Αυτό είναι κάτι κοινό σε όλα τα επαναστατικά κινήματα. Και είναι σημαντικό διότι ευδοκιμεί στο τζιχαντιστικό λεξιλόγιο, όπου έχει προσαρμοστεί και χρησιμοποιείται με στόχο να πάρει ομήρους τα εκατομμύρια των ευρωπαίων μουσουλμάνων νέων», συνέχισε ο καθηγητής.

    Στην ερώτηση αν οι τζιχαντιστές διαστρεβλώνουν το ισλάμ για να προωθήσουν την ιδεολογική τους προσέγγιση, ο Κεπέλ αντέτεινε «χρησιμοποιούν απλά ό,τι είναι διαθέσιμο». Κι εκμεταλλεύονται το «φαινόμενο των θυλάκων» (enclaves phenomenon, όρος της κοινωνιολογίας, αναφέρεται ειδικά σε κλειστές κοινότητες μεταναστών), το οποίο «αναπτύσσεται τα τελευταία τριάντα χρόνια». «Ξέρετε, το καταγράφω όλο αυτό επί 35 χρόνια, δεν το ανακάλυψα πέρυσι, όπως πολλοί που αρνούνταν την ύπαρξή του». Πολλοί φοβούνται, επισήμανε ο καθηγητής, να συζητήσουν και να προσπαθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν «τι διακυβεύεται σήμερα στο χώρο του ισλάμ»: «φοβούνται ότι θα τους πουν ρατσιστές, ότι θα τους πουν ισλαμοφοβικούς, οπαδούς μιας νέας μορφής αντισημιτισμού, ή ό,τι άλλο θέλετε. Όμως βρίσκεται σε εξέλιξη μια σύγκρουση, η οποία μαίνεται, για την ηγεμονία, για την εξουσία επί του ισλάμ, επί της ούμα (σ.σ. «η κοινότητα» στα αραβικά, εννοείται το σύνολο των μουσουλμάνων). Όχι μόνο ανάμεσα στους σουνίτες και τους σιίτες στη Μέση Ανατολή, αλλά και μέσα στον σουνιτικό κόσμο. Η μάχη γίνεται επίσης και στην Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι ένα πολύ σημαντικό πεδίο μάχης».

    Η ιδεολογική επιρροή των τζιχαντιστών πιθανόν οφείλεται και στις συνέπειες της «αποικιοκρατικής εμπειρίας», σημείωσε ακόμη ο Κεπέλ, εξηγώντας πως οι ντόπιες ελίτ σε πολλές χώρες εκμεταλλεύθηκαν τους απελευθερωτικούς πολέμους εναντίον των αποικιοκρατικών δυνάμεων για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους στόχους και υφάρπαξαν την εξουσία και τον πλούτο αφήνοντας τους λαούς τους σε κατάσταση απόγνωσης. Ο καθηγητής είπε πως «δεν θεωρεί τυχαίο πως οι περισσότεροι από τους δολοφόνους» που διέπραξαν τις επιθέσεις στη Γαλλία κατάγονται από την Αλγερία. Ασφαλώς «δεν είναι τυχαίο πως ο Μοχάμεντ Μερά σκότωσε μαθητές εβραϊκού σχολείου την 19η Μαρτίου 2012, ακριβώς στην 50ή επέτειο της κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο της Αλγερίας, την 19η Μαρτίου 1962».

    Σε αυτή τη σύγκρουση, υποστήριξε ο Ζιλ Κεπέλ, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία, «διαδραματίζει σημαντικό ρόλο». Πιο συγκεκριμένα, ενισχύει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους: «οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι χρηματοδοτούνται από το Κατάρ και οργανώνονται από την Τουρκία, από το AKP. Λόγω της καταστολής στην Αίγυπτο, οι περισσότεροι Αδελφοί βρίσκονται πλέον στην Τουρκία. Αυτή είναι η πλατφόρμα τους. Και η Ευρώπη αποτελεί μια μείζονα περιοχή όπου διεξάγεται μάχη για επιρροή».

    Ερωτηθείς αν βλέπει την Τουρκία να καταφέρνει κάποτε να ενταχθεί στην ΕΕ, ο Κεπέλ απάντησε συγκρατώντας ένα χαμόγελο «όπως λέμε στη Γαλλία, αυτό πάει στις calendes grecques», θα συνεχίσει να αναβάλλεται επ' αόριστον.

    Η ισχυροποίηση των κινημάτων της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη είναι κάτι που λειτουργεί σχεδόν «συμπληρωματικά» με την αύξηση της επιρροής των τζιχαντιστών, κατά τον Ζιλ Κεπέλ: οι τζιχαντιστές, οι οποίοι «θέλουν εμφύλιο πόλεμο», είναι «πολύ χαρούμενοι για την άνοδο της άκρας δεξιάς. Διότι θέλουν οι κοινωνίες να πολωθούν, επειδή μέχρι τώρα δεν έχουν μαζική απήχηση μεταξύ των ευρωπαίων μουσουλμάνων» και η ισχυροποίηση των ακροδεξιών κινημάτων προσμένουν ότι θα ωθήσει τους μουσουλμάνους στην Ευρώπη να συσπειρωθούν-υπό τη δική τους ηγεσία.

    [10] Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 15 νεκροί από επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος

    Τουλάχιστον 15 άμαχοι σκοτώθηκαν κι άλλοι 13 τραυματίστηκαν από επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος στα ανατολικά του Αφγανιστάν, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ΟΗΕ, που επισημαίνει την ανάγκη διεξαγωγής ανεξάρτητης έρευνας για την υπόθεση αυτή.

    Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το πρωί, ενώ σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους είχε ως αντικειμενικό σκοπό την καταστροφή στόχου του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Νανγκαρχάρ .

    Πηγές του ΟΗΕ εκτιμούν ότι από την επιδρομή είναι πιθανό να σκοτώθηκαν και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, με τα περισσότερα από τα θύματα να είναι άμαχοι. Μεταξύ των νεκρών, είναι ένας δάσκαλος, μαθητές, αλλά και μέλη οικογενειών, που υποστήριζαν την κεντρική κυβέρνηση.

    [11] Γκ. Κνάους: Η ΕΕ παίζει ρώσικη ρουλέτα με το Προσφυγικό

    «Εάν δεν καταφέρουμε επιτέλους να επαναπροωθήσουμε πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα καταρρεύσει» εκτιμά ο Γκέραλντ Κνάους,εμπνευστής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και άτυπος σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ σε θέματα προσφύγων, σε συνέντευξή του στη Welt.

    Ο αυστριακός Γκέραλντ Κνάους, ο οποίος είναι καιδιευθυντής της Πρωτοβουλίας Ευρωπαϊκής Σταθερότητας (ΕSI) προειδοποίησε ότι «η ΕΕ δεν στέλνει στην Ελλάδα όσους υπαλλήλους απαιτούνται για τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων παροχής ασύλου. Και στο σημείο αυτό υπάρχουν εκκρεμότητες από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    «Η Ευρώπη παίζει αυτόν τον καιρό ρώσικη ρουλέτα. Οσο ακόμα διαρκεί η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας είναι ένα δώρο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί από την ΕΕ»σημείωσεο Γκέραλντ Κνάους. Επισήμανε ότι, κυρίως λόγω του «αισθήματος της έλλειψης προοπτικής» πήγαν στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι μόνο 50 άνθρωποι. «Οι πρόσφυγες στην Τουρκία διαπιστώνουν όμως το εύθραυστο της συμφωνίας και από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο διπλασιάστηκαν». Οι πρόσφυγες αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι τελικά και τόσο μικρές οι πιθανότητες να παραμείνουν στην Ελλάδα και -έστω με κάποια καθυστέρηση- να συνεχίσουν μετά προς τον βορρά. Αν σκεφτεί κανείς ότι από την αρχή της ισχύος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας πέρασαν μέσω του Αιγαίου στην Ελλάδα 15.000 πρόσφυγες και επαναπροωθήθηκαν μόνο 580, είναι λογικό, όπως είπε.

    Βασικά σημεία της συμφωνίας λειτουργούν ανεπαρκώς κατά τον Γκέρλαντ Κνάους. Ιδίως στους Σύρους έχει γίνει πλέον σαφές ότι δεν θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Οι ελληνικές Αρχές αποκλείουν την επαναπροώθηση, διότι θεωρούν, όπως άλλωστε και οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι η κατάσταση για όσους επιζητούν άσυλο στην Τουρκία δεν είναι καλή. Το επιχείρημά τους είναι η αβεβαιότητα ως προς το εάν η Αγκυρα θα στείλει τελικά σε άλλες χώρες όσους πρόσφυγες χρήζουν προστασίας.

    Ο Κνάους θεωρεί ότι η ΕΕ οφείλει να πιέσει την 'Αγκυρα να θεσπίσει μια αξιόπιστη διαδικασία παροχής ασύλου για τους πρόσφυγες, ώστε να είναι πιο εύκολο για την Αθήνα να τους επαναπροωθεί.

    [12] Διαδρομές Πολιτισμού

    Γιάννης Μαρής: Ο μυθιστοριογράφος που άνοιξε τον δρόμο για την αστυνομική λογοτεχνία στην Ελλάδα

    του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου*

    Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του Γιάννη Μαρή, που έβγαλε το αστυνομικό μυθιστόρημα της δεκαετίας του 1950 από το περιθώριο και την αφάνεια και το έφερε σε επαφή με το μεγάλο κοινό, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μεταπολιτευτική άνθιση της αστυνομικής λογοτεχνίας, η οποία συνεχίζεται ανυποχώρητη μέχρι τις ημέρες μας. Τι, όμως, και ποιον ακριβώς αντιπροσωπεύουν τα αστυνομικά μυθιστορήματα του κατά κόσμον Γιάννη Τσιριμώκου (με αυτό το όνομα δημοσιεύτηκε το «Έγκλημα στο Κολωνάκι» στο περιοδικό «Οικογένεια»), που ήταν δεύτερος ξάδελφος του Ηλία Τσιριμώκου και μετείχε μαζί με τον τελευταίο και τον Αλέξανδρο Σβώλο στην ίδρυση τηςΈνωσης Λαϊκής Δημοκρατίας (ΕΛΔ), για να ενταχθεί αργότερα, όπως και η ΕΛΔ, στο ΕΑΜ και να εκλεγεί εθνοσύμβουλος;

    Συνεχίζοντας την πολιτική του διαδρομή, ο Μαρής φυλακίστηκε μετά τον πόλεμο επειδή η «Μάχη», η εφημερίδα στην οποία εκτελούσε χρέη αρχισυντάκτη, έκανε συνταρακτικές αποκαλύψεις για τα έκτροπα των κρατικών ανθρωποφυλάκων με τους εκτοπισμένους της Μακρονήσου. Παρά τον αριστερό του προσανατολισμό, ο Μαρής, όταν θα καταπιαστεί με τη λογοτεχνία, θα παρακάμψει τον κοινωνικό αναβρασμό του σκληροπυρηνικού αμερικανικού αστυνομικού μυθιστορήματος (του λεγόμενου hard boiled), αναζητώντας καταφύγιο στην πατροπαράδοτη (και πιο ευρωπαϊκή) ιστορία μυστηρίου, όπου το κυρίαρχο στοιχείο είναι πρώτα ο συνωστισμός των υπόπτων για το έγκλημα και ύστερα ο βαθμιαίος αποκλεισμός τους (μέχρι να φτάσουμε στον πραγματικό δολοφόνο) με τη μέθοδο της λογικής συνεπαγωγής. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, o Μαρής θα σταθεί εξαρχής μακριά από οιοδήποτε πολιτικό γεγονός είτε της εποχής του είτε του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όσο για τις επανειλημμένες αναφορές του στους μαυραγορίτες και τους δωσιλόγους της Κατοχής, λειτουργούν πρωτίστως ως διάκοσμος για το ξετύλιγμα της ίντριγκας. Πέρα από την πολιτική του αποχή, ο Μαρής θα στεγάσει στα μυθιστορήματά του όλα τα κοινωνικά στερεότυπα των δύο πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών. Από τις σελίδες του θα παρελάσουν ξανά και ξανά, με μεγαλύτερη ή μικρότερη συχνότητα, ο δημιουργικός επιστήμονας, ο διεφθαρμένος εκατομμυριούχος, ο τίμιος εργάτης, ο υπεράνω πάσης υποψίας υπάλληλος, ο άχρηστος αιώνιος φοιτητής, αλλά και (πρωτίστως αυτοί) ο αηδιαστικός ζιγκολό και η καταστροφική για αρσενικά και θηλυκά μοιραία γυναίκα.

    Κεντρικός ήρωας του Μαρή είναι (ποιος δεν τον ξέρει;) ο αστυνόμος Μπέκας: ένας επαρχιώτης που ζει μιαν απολύτως ισορροπημένη και ακύμαντη ιδιωτική ζωή και αρνείται να κατανοήσει τα πρωτευουσιάνικα ήθη, προστατευμένος πίσω από τις ηθικολογικές του κορώνες. Η σύγκριση του Μπέκα με τον επιθεωρητή Μεγκρέ του Ζορζ Σιμενόν έχει γίνει και δεν είναι άστοχη: κι ο Μεγκρέ εκπροσωπεί έναν δύστροπο και μονίμως επιφυλακτικό επαρχιώτη. Με μια ουσιαστική διαφορά: ότι ο Μεγκρέ αγωνίζεται (και πετυχαίνει) να διεισδύσει στην ανώτερη κοινωνία ενώ ο Μπέκας, ως τελείως απροσάρμοστος, θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους την άκαμπτη ηθική του, μένοντας μακριά από την επιρροή του οποιουδήποτε αστικού ή μεγαλοαστικού κύκλου. Θα κάνει, όμως, κάτι τέτοιο τον Μπέκα και τον Μαρή εχθρούς μιας αστικής τάξης «ξενόπληκτης και παρασιτικής» και επιπροσθέτως ευαίσθητους παρατηρητές της «φυσικής ροπής της προς το έγκλημα»,όπως έχει κατά καιρούς υποστηρίξει η κριτική; Μια τέτοια εικόνα μπορεί να εξυπηρετεί τη θεώρηση του Μαρή ως κοινωνικού συγγραφέα, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη εκείνο το οποίο απουσιάζει πανηγυρικά από την πεζογραφία του: το μαύρο μυθιστόρημα. Όπως προσφυώς έχει επισημάνει ο Ανδρέας Αποστολίδης, ένας από τους πιο συστηματικούς μελετητές του, οι ιστορίες του δεν είναι ιστορίες κρατικής και κοινωνικής διαφθοράς, δεν απηχούν (δεν υπονοούν καν) οικονομικές ανισότητες που θα πυροδοτήσουν την εγκληματικότητα και δεν αποκαλύπτουν ανακριτικές ή δικαστικές πλάνες με σκοπό την καταγγελία των ταξικών προκαταλήψεων. Οι εγκληματίες του Μαρή δεν είναι οι έχοντες και οι κατέχοντες, αλλά όσοι αγωνίζονται να εξασφαλίσουν μια θέση στο άρμα του πλούτου και της υπεροχής των κρατούντων. «Στον Μαρή», υπογραμμίζει ο Αποστολίδης, «η φυσική ροπή προς το έγκλημα ανήκει στους προικοθήρες και των δύο φύλων, στους ζιγκολό και τις μαιτρέσσες». Και το ίδιο το έγκλημα, παρόλα αυτά, αποτελεί ένα μάλλον ελαφρό και διασκεδαστικό θέαμα: ένα θέαμα που θα αντικαταστήσει το λαϊκό μελόδραμα με το αθηναϊκό σασπένς (με τα φώτα και την αγωνία της μεγαλούπολης) και θα παίξει μεταξύ ηδονοβλεψίας και ερωτικού γρίφου.

    Από τον Μαρή δεν λείπει, εντούτοις, η κοινωνική ματιά. Ας σκεφτούμε ξανά την πεισματική άρνηση του αστυνόμου Μπέκα να εξοικειωθεί με το ύφος και τον τρόπο ζωής των υψηλών σαλονιών στα οποία μπαινοβγαίνει εξαιτίας των επαγγελματικών του υποχρεώσεων. Ο αστυνόμος δεν είναι ασφαλώς ο κοινωνικός ριζοσπάστης που εναντιώνεται στο αστικό καθεστώς, αλλά ένας συμπλεγματικός δημόσιος υπάλληλος που το βάζει στα πόδια επειδή συντρίβεται από την ανωτερότητα των αστών. Η καταπιεστική συνύπαρξη, εντούτοις, του Μπέκα με ό,τι τον ξεπερνά, θα βοηθήσει τον Μαρή να χτίσει μια δυαδική αντίθεση: μια κοινωνία που όντας θαμπωμένη από την απατηλή λάμψη της βιομηχανικής ανάπτυξης, της ναυτιλίας και του εφοπλισμού, αγνοεί επιδεικτικά τους καταθλιπτικούς της αντίποδες - την οικονομική και τηνκοινωνική δυσπραγία των ανθρώπων της καθημερινότητας. Με βάση την ίδια αντίθεση θα πρέπει να εξηγηθεί και η πληθωρική παρουσία των εργατικών και των μεσαίων στρωμάτων στα μυθιστορήματα του Μαρή. Εκφραστής της μικροαστικής ιδεολογίας, ο Μαρής δεν θα ανοίξει ποτέ την πόρτα του στον καυτό κοινωνικοπολιτικό βίο της προδικτατορικής Ελλάδας και θα τείνει προς την περιθωριοποίηση μετά το 1974. Να έπαιξε άραγε σε αυτό ρόλο η σταδιακή υποχώρηση της διχασμένης κοινωνίας η οποία έθρεψε επί πολλά χρόνια το έργο του; Σίγουρα, ναι. Στην πτώση του, πάντως, δεν αποκλείεται να συντέλεσε και κάτι άλλο: η εύλογη απέχθεια της μεταπολίτευσης απέναντι σε οιονδήποτε ένστολο ήρωα. Η μεταπολίτευση εξάλλου θα φέρει και άλλα πολλά. Ο Αποστολίδης θα καταγράψει τα κομβικά σημεία της καινούργιας τοπιογραφίας του αστυνομικού δελτίου: από την τρομοκρατία της 17 Νοέμβρη επί μια σχεδόν τριακονταετία και την Εταιρεία Δολοφόνων της δεκαετίας του 1980 μέχρι την ανάδειξη στο προσκήνιο της δεκαετίας του 1990 των συμμοριών της νυχτερινής ζωής και του λαθρεμπορίου πετρελαίου.

    Σήμερα το έργο του Μαρή αναβιώνει υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις: ένα μεγάλο μέρος του, το οποίο παρέμεινε δημοσιευμένο στις εφημερίδες και τα περιοδικά, χωρίς να καταλήξει ποτέ σε βιβλίο, επανεκδίδεται από την Άγρα, φέρνοντας κοντά μας έναν συγγραφέα που παρά τις θεμελιώδεις αλλαγές οι οποίες μας χωρίζουν από την εποχή του διατηρεί ακόμη τόσο την αφηγηματική του δύναμη όσο και την εικονοπλαστική του ικανότητα.

  • Ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου είναι κριτικός λογοτεχνίας

    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: επιμέλεια Νατάσσα Δομνάκη

    [13] Μεταβατική περίοδος για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με έναρξη περιοδικών εκθέσεων

    Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανοίγει σταδιακά για το κοινό.

    Μαζί με τα «Προλεγόμενα» - τις πρόβες για τη λειτουργία του κτιρίου που έχουν ξεκινήσει με δραστηριότητες από τον περασμένο Μάιο και συνεχίζονται, ήρθε η ώρα για την πρώτη, ανοιχτή στο κοινό, περιοδική έκθεση με την οποία εγκαινιάζεται ο εκθεσιακός χώρος στο ισόγειο του νέου κτιρίου στις 31 Οκτωβρίου.

    Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ με το φλαμανδικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας κι έχει τίτλο «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα-Αμβέρσα». Παρουσιάζει 70 έργα Ελλήνων και Βέλγων καλλιτεχνών, διαρθρωμένα σε 22 θεματικές ενότητες. Εξίσου και η συνεργασία του ΕΜΣΤ με την documenta το 2017, όπως και η διαδικτυακή έκθεση Empty Pr(oe)mises - ένα πρότζεκτ για την παρουσίαση του ΕΜΣΤ στα ψηφιακά μέσα (από τις 7 Οκτωβρίου) σκιαγραφούν τον προσανατολισμό του ΕΜΣΤ έως τα εγκαίνια του.

    «Σήμερα είναι μια ωραία ημέρα, γιατί το κτίριο ανοίγει ευρύτερα, γίνονται συνέργειες, το υπουργείο Πολιτισμού είναι κοντά στο ΕΜΣΤ, στον κόσμο των εικαστικών» χαιρέτησε ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς, στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του ΕΜΣΤ. Το ερώτημα όμως όλων παραμένει: Πότε θα γίνουν τα εγκαίνια του μουσείου; « Αν εννοείτε με φωταψίες του κτιρίου και κόψιμο κορδέλας, στην χειρότερη περίπτωση σ? ένα χρόνο. Θα μπορούσαμε να παραμένουμε κλειστά έως ότου λυθούν όλες οι γραφειοκρατίες, γίνουν όλες οι προσλήψεις του προσωπικού με ΑΣΕΠ, κ.ο.κ. Επειδή στην τέχνη το πιο σημαντικό είναι το ταξίδι, η προετοιμασία, επιλέξαμε μια ενδιάμεση λύση προκειμένου να ξεκινήσει όλο το εγχείρημα» απάντησε η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά, δίνοντας τον απολογισμό πεπραγμένων του 2015-2016 και ανακοινώνοντας τον προγραμματισμό του 2016-2017.

    Σ' αυτή τη μεταβατική περίοδο του ΕΜΣΤ, κάποιες εκκρεμότητες έχουν λυθεί, όπως η ολοκληρωτική παραλαβή του κτιρίου στο κοινό και η έγκριση, μετά από αναβολές και καθυστερήσεις, της μουσειολογικής- μουσειογραφικής μελέτης από το Συμβούλιο Μνημείων. Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του μουσείου εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και βρίσκεται στο γενικό λογιστήριο του κράτους. Τα οικονομικά του μουσείου ενισχύθηκαν με έκτακτη επιχορήγηση ύψους 4,5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Με την πρώτη δόση που εκταμιεύτηκε, εξοφλήθηκαν παλαιότερες εκκρεμότητες, και ακολουθεί η εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού εντός του 2017 και εκδόθηκε η απαλλακτική για το ΕΜΣΤ απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών στην αγωγή της Εταιρείας ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ».

    Αυτά είναι τα ευχάριστα νέα, όπως είπε η κ. Κοσκινά. Γιατί το βασικό πρόβλημα της στελέχωσης του μουσείου παραμένει και αποτελεί προαπαιτούμενο της δωρεάς του Ι. Νιάρχου για τις εκθεσιακές υποδομές των μόνιμων συλλογών του ΕΜΣΤ. Από τους 96 εργαζόμενους που χρειάζεται το μουσείο έχουν προσληφθεί 50 άτομα με απόσπαση από άλλους οργανισμούς - όχι μέσω ΑΣΕΠ - και χωρίς να καλύπτονται οι απαιτούμενες ειδικότητες.

    Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο διευθυντής του Μουσείου Τέχνης της Αμβέρσας, ο οποίος χαιρέτησε τη συνεργασία των δύο φορέων: «Το ΕΜΣΤ προσπαθεί να βρει την εγγύτητα της τέχνης, τους συσχετισμούς και τις διαφορές των καλλιτεχνών. Μπορεί ο καλλιτεχνικός και κοινωνικός διάλογος ανάμεσα σε δύο χώρες να μην είναι θεαματικός, είναι όμως ουσιαστικός» σχολίασε ο Μπαρτ Ντε Μπάερ.

    Για τον διευθυντή της documenta 14 Άνταμ Σίμτζικ, η συνεργασία της documenta του Κάσελ με το ΕΜΣΤ, που ξεκίνησε το 2014 με την πρώην διευθύντρια του μουσείου 'Αννα Καφέτση και συνεχίζεται με την Κατερίνα Κοσκινά, είναι όπως είπε «μια μοναδική ευκαιρία συμμετοχής σε μια διαδικασία να μετατραπεί το μουσείο σε χώρο συζήτησης όσο και σε ώρο μιας σημαντικής συλλογής σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς τέχνης. Το Μουσείο είναι όχημα που προβάλλει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας» .

    [14] Έτοιμο το Φετιχιέ Τζαμί στη Ρωμαϊκή Αγορά. Έως τον Νοέμβριο η απόδοσή του στο κοινό

    Το αργότερο έως τον Νοέμβριο θα αποδοθεί στο κοινό το Φετιχιέ Τζαμί, γεγονός που θα προσθέσει ακόμη ένα συντηρημένο μνημείο στη Ρωμαϊκή Αγορά, μετά την πρόσφατη αποκατάσταση του Ωρολογίου Κυρρήστου (Αέρηδες), το οποίο, πλέον, είναι επισκέψιμο και στο εσωτερικό του.

    Όπως πληροφόρησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ελένη Μπάνου, με την απόδοσή του, το Φετιχιέ Τζαμί θα καταστεί επισκέψιμο ως μνημείο, αλλά και ως χώρος όπου θα πραγματοποιούνται κατά διαστήματα περιοδικές εκθέσεις και άλλες δράσεις, οι οποίες θα σχετίζονται με την Αθήνα και τα μνημεία της. Συγκεκριμένα, η πρώτη δράση θα αφορά έκθεση ζωγραφικής μαθητών γυμνασίου με θέμα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η οποία θα συνοδεύεται και από κείμενα για την Αθήνα του 19ου αιώνα. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί, πιθανότητα, εντός του Ιανουαρίου 2017.

    Η αποκατάσταση του μνημείου έγινε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, με στόχο την αντιμετώπιση δύο βασικών αναγκών του: Την άρση μίας σειράς προβλημάτων μορφολογικού χαρακτήρα και την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων φθορών και βλαβών που είχαν καταγραφεί στο κτίριο. Έτσι, αναδείχθηκαν όλα εκείνα τα σημαντικά μορφολογικά στοιχεία του μνημείου, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά της οθωμανικής περιόδου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

    Το Φετιχιέ Τζαμί, γνωστό και ως Τζαμί του Σταροπάζαρου, βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς και έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Η ίδρυσή του, αρχικά, συνδέθηκε με την επίσκεψη του Μωάμεθ Β' του Πορθητή στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ως κτίσμα του 1458. Ωστόσο, νεώτερες μελέτες, σε συνδυασμό με ανασκαφικά δεδομένα, οδήγησαν στην εκ νέου χρονολόγησή του και την ένταξή του στο β' μισό του 17ου αι., πιθανότερα μεταξύ των ετών 1668-1670. Το μνημείο είναι κτισμένο σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό τύπο του «quatrefoil» ή «clover-leaf-cross-in-square», καθώς ο ευρύς κεντρικός τρούλος του στηρίζεται με τη βοήθεια τεσσάρων τεταρτοσφαιρίων σε σταυροειδή διάταξη.

    Το μνημείο ανεγέρθηκε στον χώρο των καταλοίπων δρομικού ναού βυζαντινών χρόνων άγνωστης ονομασίας, από τον οποίο ορατό σήμερα είναι μόνον τμήμα του, που δεν σώζεται σε ικανό ύψος. Πρόκειται για μία βασιλική, αρχικά μονόκλιτη, η οποία μεταγενέστερα επεκτάθηκε και μετατράπηκε σε τρίκλιτη. Αρχικά, χρονολογήθηκε στους πρωτοβυζαντινούς χρόνους από τον Παύλο Λαζαρίδη, ο οποίος διενήργησε την πρώτη ανασκαφική έρευνα στον χώρο της μεταξύ των ετών 1963 και 1964, ενώ έχει προταθεί ακόμα ο 7ος αι. και η πρώιμη μεσοβυζαντινή περίοδος. Το 2010 ο καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας, με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της, τοποθέτησε την κατασκευή της τον 8ο-9ο αι., άποψη που είναι γενικά αποδεκτή. Μετά την οθωμανική κατάκτηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανασκαφικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2002, η χριστιανική βασιλική ή τμήμα της, τουλάχιστον, πιθανότατα κατά τον 15 αι., με τη διαμόρφωση της κεντρικής κόγχης του ιερού βήματος του ναού σε μιχράμπ, μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος, που ίσως λειτουργούσε έως την ανοικοδόμηση του ιστάμενου Φετιχιέ Τζαμιού, οι εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης του οποίου ολοκληρώθηκαν πρόσφατα από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    [15] Ο 1ος «εξωγήινος» δίσκος μουσικής θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο και στη Γη

    Μια μουσική που ανέκαθεν προοριζόταν για τα αυτιά των εξωγήινων(εάν πράγματι έχουν), θα μπορούν πλέον να την ακούσουν και οι κάτοικοι της Γης από του χρόνου και μάλιστα στο παλιό καλό βινύλιο. Πρόκειται για το θρυλικό ηχογραφημένο μήνυμα που είχε τοποθετήσει η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) στα δύο διαστημόπλοια «Βόγιατζερ» που εκτοξεύθηκαν το 1977.

    Τα "Voyager" μέχρι σήμερα συνεχίζουν το ταξίδι τους στέλνοντας ακόμη επιστημονικά στοιχεία. Το «Βόγιατζερ 1» βγήκε από τα όρια του ηλιακού συστήματος και εισήλθε σε διαστρικό χώρο από το 2014, αποτελώντας έτσι το κατασκεύασμα που η ανθρωπότητα έχει στείλει πιο μακριά από κάθε άλλο. Το «Βόγιατζερ 2», που είχε ακολουθήσει διαφορετική πορεία,εξακολουθεί να εξερευνά τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.

    Το κάθε σκάφος μεταφέρει μια χρυσή ηχογραφημένη πλάκα βινυλίου 12 ιντσών, με ήχους και εικόνες από διάφορα μέρη της Γης, αποτελώντας ένα διαχρονικό μήνυμα προς κάθε εξωγήινο πολιτισμό που μπορεί κάποτε να συναντήσει κάποιο από τα «Βόγιατζερ».

    [16] Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αναλγητικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στους ηλικιωμένους

    Μια κατηγορία ευρέως συνταγογραφούμενων αναλγητικών, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε ηλικιωμένα άτομα, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιβεβαιώνει ευρήματα προηγούμενων ερευνών ότι αυτά τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή, ιδίως από μια ηλικία και μετά.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιταλό ειδικό στη βιοστατιστική Τζιοβάνι Κοράο του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 8,4 εκατομμύρια ανθρώπους με μέση ηλικία 77 ετών, σε τέσσερις χώρες (Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία). Από αυτούς, οι 92.163 εισήχθησαν σε νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια.

    Οι επιστήμονες συνέκριναν όσους έπαιρναν συνολικά 27 τέτοια φάρμακα (ibuprofen, naproxen, disclofenac κ.α.), με τους ανθρώπους που δεν έπαιρναν τα φάρμακα αυτά (γνωστά ως NSAID). Διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (π.χ. από όσους έχουν πόνους στις αρθρώσεις) αυξάνει κατά 19% τον κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια.

    [17] Στο Ισραήλ ο Πρ. Παυλόπουλος για την κηδεία του Σ. Πέρες

    Στο Ισραήλ βρίσκεταιο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κηδεία του Σιμόν Πέρες,του πρώην Προέδρου, του τελευταίου της γενιάς των ιδρυτών του κράτους του Ισραήλ, που πέθανε τα ξημερώματα της Τετάρτης σε ηλικία 93 ετών.

    Η κηδεία του Πέρες έδωσετην ευκαιρία να συγκεντρωθούν σήμερα στην Ιερουσαλήμ πολλοί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, οι ομόλογοί του της Γαλλίας και της Γερμανίας, ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας, ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας αλλά και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ένας από τους ελάχιστους εκπροσώπους του αραβικού κόσμου. Η Αίγυπτος θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

    Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ μεγάλη επιχείρηση ασφάλειας, ενώ για προληπτικούς λόγους έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις υπόπτων για την αποφυγή ταραχών.

    Στην τελετή, θα εκφωνήσει λόγο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με τα τρία παιδιά του Σιμόν Πέρες, αλλά και τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του Ισραήλ.

    [18] Ασθενής σεισμική δόνηση, νότια της Κρήτης

    Σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά τη μία τη νύχτα στη θαλάσσια περιοχή, νότια του νομού Ηρακλείου και έγινε αισθητή στα παράλια της περιοχής. Ή δόνηση, σύμφωνα με το Γεωδυναμικο Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ήταν μεγέθους 3,7 Ρίχτερ.

    Το επίκεντρο τη δόνησης εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 64 χιλιομέτρων νότια του Τυμπακίου. Από τον σεισμό δεν σημειώθηκαν ζημιές.

    [19] Πλήθος ξένων ηγετών στην κηδεία του Σιμόν Πέρες

    Η κηδεία του νομπελίστα Ειρήνης Σιμόν Πέρες άρχισε στην Ιερουσαλήμ, παρουσία δεκάδων ηγετών από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο αμερικανός και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και Μαχμούντ Αμπάς, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του AFP.

    Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλος.

    H κηδεία άρχισε με τη μεταφορά του φέρετρου που είναι καλυμμένο με την ισραηλινή σημαία -υπό τον ήχο των εβραϊκών επικήδειων προσευχών-μέχρι το βήμα, όχι μακριά από τον τόπο όπου θα ταφεί ο Πέρες στο εθνικό κοιμητήριο στο όρος Χερτζλ.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι επικεφαλής 30μελούς αντιπροσωπείας. Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είναι μεταξύ των παρευρισκομένων.

    Με την προσέλευση τόσων πολλών προσωπικοτήτων στο εθνικό κοιμητήριο, η ισραηλινή αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

    Το Ισραήλ δεν έχει γνωρίσει παρόμοιο γεγονός τουλάχιστον μετά την κηδεία το 1995 του Γιτζκάχ Ράμπιν, ο οποίος είχε επίσης τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 1994, μαζί με τον Πέρες και τον Γιάσερ Αραφάτ.

    Η αστυνομία μιλά για πρωτοφανή επιχείρηση, με την κινητοποίηση 8.000 αστυνομικών. Η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας αρμόδια για την προστασία προσωπικοτήτων έχει αναπτύξει εκατοντάδες πράκτορες.

    Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ο Σιμόν Πέρες ήταν "ένας μεγάλος άνδρας" για το Ισραήλ και τον κόσμο

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποχαιρέτησε σήμερα τον Σιμόν Πέρες, "έναν μεγάλο άνδρα" για το Ισραήλ και τον κόσμο όπως τόνισε, στην επικήδεια ομιλία του για τον νομπελίστα Ειρήνης και πρώην πρόεδρο της χώρας.

    "Ήταν ένας μεγάλος άνδρας για το Ισραήλ, ήταν ένας μεγάλος άνδρας για τον κόσμο. Το Ισραήλ πενθεί, και ο κόσμος πενθεί. Αλλά εμείς, και ο κόσμος θέλουμε να βρούμε στην κληρονομιά του τους λόγους να ελπίζουμε", είπε ο Νετανιάχου.

    Η χειραψία Νετανιάχου - Αμπάς

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έσφιξαν τα χέρια πριν από την κηδεία του Σιμόν Πέρες στην Ιερουσαλήμ.

    Κάτω από την τεράστια τέντα που έχει στηθεί για την υποδοχή των ηγετών από ολόκληρο τον κόσμο, οι κ.κ. Αμπάς και Νετανιάχου αντάλλαξαν λίγα λόγια: «Είμαι ευτυχής που σας βλέπω, έχει περάσει πολύς καιρός», δήλωσε στα αγγλικά ο παλαιστίνιος πρόεδρος απευθυνόμενος προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό, πριν χαιρετήσει την σύζυγο του Νετανιάχου, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

    Οι δύο άνδρες δεν έχουν χαιρετηθεί από τη σύνοδο κορυφής για το Κλίμα στο Παρίσι , εδώ και έναν χρόνο. Και η ίδια η έλευση του Μαχμούντ Αμπάς στην Ιερουσαλήμ αποτελεί σπάνιο γεγονός, που δεν έχει επαναληφθεί εδώ και χρόνια, καθώς χρειάζεται ειδική άδεια.

    Κανείς άραβας ηγέτης δεν βρίσκεται σήμερα στην Ιερουσαλήμ, ενώ η Αίγυπτος εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών.

    Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος συνοδεύεται από τον δεύτερο στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και τον επικεφαλής των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε στο πρόσωπο του Σιμόν Πέρες «έναν εταίρο για την ειρήνη των γενναίων» και επικρίθηκε από τη Χαμάς για τη συμμετοχή του στην κηδεία ενός «εγκληματία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 September 2016 - 8:33:07 UTC