Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ για δίωξη Σπυρόπουλου: Αναδεικνύεται το καθεστώς διαπλοκής που δημιούργησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  • [02] Ποτάμι: Ψέματα και λόγια του αέρα η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης
  • [03] Άνοιξε η εφαρμογή Ε9 για τις τροποποιητικές δηλώσεις του ΕΝΦΙΑ
  • [04] «Να δοθεί η δυνατότητα στο δανειολήπτη να αγοράσει από την τράπεζα το δάνειό του» ζητάει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος
  • [05] Ρ. Αντωνοπούλου: Τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας προσφέρουν θέσεις εργασίας και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα
  • [06] Μ. Ζαχάροβα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ελλάδα είναι ένας δοκιμασμένος και αξιόπιστος φίλος της Ρωσίας
  • [07] Π. Κουρουμπλής: Έκτακτη ενίσχυση 150.000 ευρώ στον δήμο Θάσου για την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά
  • [08] Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις μεταφορές και η κυκλική οικονομία στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Γ. Τσιρώνη στη σύνοδο του ΟΟΣΑ
  • [09] Επικρίσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης - Τι απαντούν ελληνικές διπλωματικές πηγές
  • [10] Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε σιδηροδρομικό ατύχημα στο Νιου Τζέρσι
  • [11] Έτοιμο το Φετιχιέ Τζαμί στη Ρωμαϊκή Αγορά. Έως τον Νοέμβριο η απόδοσή του στο κοινό
  • [12] «Το μέλλον είναι λαμπρό, μην ανησυχείτε για μένα» τραγουδά η Αφγανή ράπερ στην ταινία «Σονίτα»
  • [13] Σύσκεψη στο Μαξίμου, την ερχόμενη Δευτέρα για τις επιπτώσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος στη Λέσβο
  • [14] Π. Καμμένος: Δεν θα επιτρέψουμε περαιτέρω μείωση στο εισόδημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
  • [15] Δεν τίθεται θέμα ακαταλόγιστου για τον πατέρα της Άννυ κατέθεσαν οι ψυχίατροι
  • [16] 31η Πανελλήνια έκθεση έργων κρατουμένων και προϊόντων φυλακών
  • [17] Ανάπτυξη 2,7% προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017
  • [18] Α. Χαρίτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στην πραγματική οικονομία 6,75 δισ. μέχρι το τέλος του έτους

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ για δίωξη Σπυρόπουλου: Αναδεικνύεται το καθεστώς διαπλοκής που δημιούργησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    «Η ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη και απιστία που ασκήθηκε στον πρώην υπεύθυνο για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, αναδεικνύει το καθεστώς της διαπλοκής που δημιούργησαν με συστηματικό τρόπο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, και σημειώνει, ότι «το άθλιο καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς θα τερματιστεί, όσο κι αν ενοχλεί τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους νυν και αεί προστάτες τους».

    Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ΠΑΣΟΚ έλαβε δάνειο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα Αττικής, με μοναδική εγγύηση την κρατική επιχορήγηση του κόμματος, την οποία όμως είχε δώσει και σε τρεις άλλες τράπεζες από τις οποίες επίσης είχε δανειοδοτηθεί!». Επισημαίνει επίσης, πως «τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, δείχνουν πως τα θαλασσοδάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από τις τράπεζες αγγίζουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ». Αναφέρει ακόμη, ότι «ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος δεν ενεργούσε από μόνος του, εκτελούσε άνωθεν εντολές, για τις οποίες είναι συνολικά υπόλογο το κόμμα του».

    Κατόπιν αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει τα εξής ερωτήματα:

    -Σκοπεύουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να αποπληρώσουν ποτέ τα δάνεια αυτά;

    -Κατανοούν άραγε το μέγεθος της πολιτικής τους ανυποληψίας, όταν την ίδια περίοδο που εκείνοι έπαιρναν δανεικά και αγύριστα ο ελληνικός λαός μάτωνε από τις πολιτικές τους;

    -Η κ. Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης θα απολογηθούν γι αυτές τις επιλογές;

    «Να είναι σίγουροι», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, «ότι το άθλιο καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς θα τερματιστεί, όσο κι αν ενοχλεί τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους νυν και αεί προστάτες τους».

    Διαβάστε επίσης:

    Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απαγγέλθηκαν σε βάρος του πρώην υπευθύνου οικονομικών του ΠΑΣΟΚ

    «Δεν μπορούν να μας κουνούν το δάχτυλο αυτοί που μόλις πιάστηκαν στα πράσα», απαντά το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίωξη του Ρ. Σπυρόπουλου

    «Το "βρώμικο '16" που επιχειρείται να στηθεί, κάνει το "βρώμικο '89" να μοιάζει νηπιαγωγείο», απάντησε το ΚΙΔΗΣΟ στον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη δίωξη του Ρ. Σπυρόπουλου

    [02] Ποτάμι: Ψέματα και λόγια του αέρα η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης

    Ψέματα και λόγια του αέρα καταλογίζει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ το Ποτάμι, για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

    «Υποτίθεται ότι είχε ολοκληρωθεί σε πανηγυρικούς τόνους το καλοκαίρι. Με μικρή βέβαια καθυστέρηση από την "ανάσταση της οικονομίας που θα ερχόταν, μαζί με αυτήν του Κυρίου, το Πάσχα. Τέλη Σεπτέμβρη πλέον, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται από το Λουξεμβούργο, ότι υπάρχουν ακόμη τρεις εκκρεμότητες για την καθυστερημένη υποδόση της δόσης. Η κλασική συνταγή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ", αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος και σχολιάζει δήλωση του κ. Τσακαλώτου ότι «ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη, αλλά σε μια βιώσιμη ανάπτυξη».

    «Εν τω μεταξύ όμως η οικονομία σέρνεται στην ύφεση και η χώρα χαρακτηρίζεται "μη βιώσιμη"στην τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη, καθημερινά, με νέα λουκέτα και ανεργία. Δυστυχώς η πολιτική αδράνεια και η τεχνοκρατική ανεπάρκεια που έχουν τη σφραγίδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κρατάνε τη χώρα εγκλωβισμένη», σημειώνει το Ποτάμι.

    [03] Άνοιξε η εφαρμογή Ε9 για τις τροποποιητικές δηλώσεις του ΕΝΦΙΑ

    Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 στο ΤΑΧΙS για τη υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων διόρθωσης των στοιχείων ακινήτων των φορολογούμενων.

    Ειδικότερα μέσω των τροποποιητικών δηλώσεων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να διορθώσουν λάθη στα στοιχεία ακινήτων τους με βάση τα οποία υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ του 2016. Στην περίπτωση που από τον επανυπολογισμό προκύψουν διαφορές στο ποσό του φόρου με το αρχικό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, θα γίνει συμψηφισμός στις επόμενες δόσεις καταβολής του φόρου.

    [04] «Να δοθεί η δυνατότητα στο δανειολήπτη να αγοράσει από την τράπεζα το δάνειό του» ζητάει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος

    Τις θέσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τη διαδικασία πώλησης των κόκκινων δανείων περιγράφει, με επιστολή του προς το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας.

    Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι «απαιτείται ένα συγκεκριμένο πλέγμα μέτρων, που θα διασφαλίζει ότι ο οφειλέτης θα προστατεύεται από τον κίνδυνο να χάσει το σπίτι του και τονίζεται ότι είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να δοθεί η δυνατότητα στο δανειολήπτη, ο οποίος πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, να αγοράσει από την τράπεζα το δάνειό του στην τιμή, που έχει αυτή συμφωνήσει με τα funds. Δηλαδή, να δοθεί στο δανειολήπτη το δικαίωμα πρώτης προτίμησης. Μόνο, έτσι, θα διασφαλιστεί η προστασία του ακινήτου του και θα θωρακισθεί ο ίδιος και η κατοικία του».

    Στην επιστολή γίνεται, επίσης, αναφορά σε μέτρα τόσο για τις εταιρείες του Δημοσίου όσο και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το δανεισμό τους.

    Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

    Με αφορμή τη συζήτηση για το θεσμικό πλαίσιο πώλησης των κόκκινων δανείων σε επενδυτικά funds, αλλά και την αυτονόητη ανάγκη προστασίας του δανειολήπτη, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας επισημαίνει τα εξής:

    «Απαιτείται ένα συγκεκριμένο πλέγμα μέτρων, που θα διασφαλίζει ότι ο οφειλέτης θα προστατεύεται από τον κίνδυνο να χάσει το σπίτι του. Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει καταθέσεις ή άλλη περιουσία επαρκή, για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του, τότε θα πρέπει αυτή να χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή του χρέους του, ενώ η όποια συμφωνία μεταξύ των δύο μερών πρέπει να περιλαμβάνει γενναία διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων.

    Σε περίπτωση που το εμπράγματο δικαίωμα οδεύει αναπόφευκτα σε πλειστηριασμό, με την είσπραξη του προϊόντος του πλειστηριασμού, να παύει κάθε απαίτηση της τράπεζας από τον οφειλέτη και τους εγγυητές, με διαγραφή του υπολειπόμενου ποσού.

    Στη συγκεκριμένη διαδικασία, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να δοθεί η δυνατότητα στο δανειολήπτη, ο οποίος πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, να αγοράσει από την τράπεζα το δάνειό του στην τιμή, που έχει αυτή συμφωνήσει με τους επενδυτές. Το δικαίωμα πρώτης προτίμησης πρέπει να δοθεί στο δανειολήπτη. Μόνο, έτσι, θα διασφαλιστεί η προστασία του ακινήτου του και θα θωρακισθεί ο ίδιος και η κατοικία του.

    Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, τα ακίνητα αυτά θα καταλήξουν πακέτο σε funds, με αποτέλεσμα είτε ο δανειολήπτης να αγοράσει από το fund το δάνειό του σε τιμή αρκετά υψηλότερη από αυτή που το αγόρασε το fund από την τράπεζα είτε να χάσει το σπίτι του, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στην τιμή που θα του ζητηθεί από το fund.

    Υπενθυμίζεται, μάλιστα ότι, στην περίπτωση της Κύπρου, έχει συμφωνηθεί να δίνεται αυτή η δυνατότητα στο δανειολήπτη, γεγονός το οποίο αποτελεί δεδικασμένο-τετελεσμένη συμφωνία κράτους μέλους της Ε.Ε.

    Προστασία ζητάει το επιμελητήριο να υπάρξει και για τις εταιρείες του Δημοσίου, που έλαβαν δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να είναι ρυθμιστής και εποπτική αρχή της όλης διαδικασίας.

    Επιχειρηματικά δάνεια

    Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, το επιμελητήριο ζητάει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα στους υφιστάμενους μετόχους, εφόσον το επιθυμούν και έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, να επενδύσουν και να αναδιαρθρώσουν την επιχείρησή τους.

    Στόχος πρέπει να είναι να δοθεί η δυνατότητα στις βιώσιμες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, να ρυθμίζουν τα δάνειά τους κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην απειλείται η συνέχιση των δραστηριοτήτων τους επ' ωφελεία της διατήρησης των θέσεων εργασίας και της ανάτασης του παραγωγικού δυναμικού της χώρας».

    «Η παρουσία των funds, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό των επιχειρήσεων, για τις οποίες κρίνεται ότι είναι βιώσιμες, μετά τη ρύθμιση και την αναδιάρθρωση, μέσω των κεφαλαίων, που θα βάλουν» καταλήγει η επιστολή.

    [05] Ρ. Αντωνοπούλου: Τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας προσφέρουν θέσεις εργασίας και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα

    Την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016, ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για 6.339 θέσεις, οκτάμηνης απασχόλησης, που δημιουργούνται στο πλαίσιο της νέας γενιάς προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, σε 34 δήμους-θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι 34 δήμοι που εντάσσονται, σε αυτήν τη φάση, στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας είναι, ανά Περιφέρεια, οι κάτωθι: α) Αττικής: Ίλιου, Πετρούπολης, Αγ. Βαρβάρας, Λαυρεωτικής, Νίκαιας-Αγ. Ιων. Ρέντη, Αχαρνών, Μεγαρέων, Αιγάλεω, β) Κεντρικής Μακεδονίας: Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Δέλτα, Θεσσαλονίκης, Νάουσας, Χαλκηδόνας, Κιλκίς, Βέροιας, γ) Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, δ) Δυτικής Ελλάδας: Πύργου, Ήλιδας, Ναυπακτίας, Πατρέων, ε) Ηπείρου: Πρέβεζας, στ) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Ξάνθης, Αλεξάνδρειας, Δράμας, Ορεστιάδας, ζ) Θεσσαλίας: Καρδίτσας, Τρικκαίων, η) Στερεάς Ελλάδας: Λαμιέων, Λιβαδέων, Κύμης-Αλιβερίου.

    Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, θα μπορούν, από τις 10 το πρωί της Δευτέρας 3ης Οκτωβρίου 2016 και μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 13ης Οκτωβρίου 2016, να υποβάλουν αίτηση αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και ως πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ, με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης (ονομασία χρήστη και συνθηματικό). Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε έναν έως τρεις δήμους και για μία και μόνο ειδικότητα.

    Για πρώτη φορά, οι 6.339 ωφελούμενοι θα εργαστούν σε κοινωφελή προγράμματα για οκτώ μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, οι οποίοι είναι έως 25 ετών, θα λαμβάνουν, μηνιαίως, καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ, όσοι είναι άνω των 25 ετών, θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54).

    Στα κριτήρια μοριοδότησης των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας περιλαμβάνεται, για πρώτη φορά, το κριτήριο της εντοπιότητας και των ωφελουμένων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), προκειμένου να πριμοδοτούνται οι δημότες των περιοχών με υψηλή μακροχρόνια ανεργία, αλλά και οι οικονομικά ασθενέστεροι.

    Αναλυτικά, τα κριτήρια μοριοδότησης είναι τα εξής:

    Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες

    Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες

    Αναπηρία (του υποψηφίου ωφελούμενου) με ποσοστό 50% και άνω

    Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό

    Ηλικία

    Αριθμός ανήλικων τέκνων

    Αριθμός εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανήλικων ή/και ενήλικων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω

    Εντοπιότητα

    Ωφελούμενοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (πρώην Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα)

    Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν, θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ειδικότητες διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού φυλακτικού προσωπικού, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, για πρώτη φορά, τα νέα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα στον ωφελούμενο να βελτιώσει το βιογραφικό του, ώστε να διευκολυνθεί στην επανένταξή του στην αγορά εργασίας. Η αναβάθμιση των προσόντων θα γίνεται μέσα από υπηρεσίες συμβουλευτικής και κατάρτισης. Ο ΟΑΕΔ θα προσφέρει δύο συμβουλευτικές στους ωφελούμενους του προγράμματος, κατά την είσοδο και την έξοδο από αυτό.

    Η Δράση της Κατάρτισης είναι προαιρετική. Ξεκινά, μετά το δεύτερο μήνα υλοποίησης του προγράμματος και περιλαμβάνει κατάρτιση με αντικείμενο την Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας. Μετά το πέρας της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης στις γνώσεις και δεξιότητες πληροφορικής. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος κατάρτισης, θα παρακολουθήσουν και σεμινάρια, με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα».

    Εφόσον οι ωφελούμενοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν το παραπάνω εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η κατάρτιση/επιμόρφωση θα πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα κάθε εβδομάδας. Στην περίπτωση που κάποιος ωφελούμενος δεν επιλέξει να παρακολουθήσει το παραπάνω πρόγραμμα κατάρτισης, θα εργάζεται και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας.

    Περισσότερες πληροφορίες για τους άνεργους-ενδιαφερόμενους του προγράμματος θα περιλαμβάνονται στο δελτίο Τύπου που θα εκδώσει και θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ο ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

    Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, δήλωσε: «Σε μία απορυθμισμένη αγορά εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για μήνες, επικρατούν η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασίας και η αδήλωτη εργασία, τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας προσφέρουν θέσεις εργασίας, έστω και προσωρινές, σταθερό ωράριο, μηνιαίες αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Ο νέος σχεδιασμός των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, για πρώτη φορά, συνδυάζει τη μισθωτή εργασία με πιστοποιημένα σεμινάρια επαγγελματικής εκπαίδευσης, τα οποία ενισχύουν το βιογραφικό του ανέργου και τον βοηθούν να κάνει το πρώτο βήμα για την επαναφορά του στην αγορά εργασίας».

    [06] Μ. Ζαχάροβα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ελλάδα είναι ένας δοκιμασμένος και αξιόπιστος φίλος της Ρωσίας

    «Ο πολιτικός διάλογος βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και καταβάλλουμε κοινές προσπάθειες στην αναζήτηση νέων ευκαιριών, που αφορούν την εμβάθυνση και διεύρυνση της ρωσο-ελληνικής συνεργασίας». Αυτό τόνισε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, στην αποκλειστική συνέντευξή της στην ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ greece-russia 2016, αναφερόμενη στις σχέσεις των δύο χωρών.

    «Το αφιερωματικό έτος προσφέρει νέες ευκαιρίες, το πρόγραμμά του περιλαμβάνει όχι μόνο την ανταλλαγή εκθέσεων και παραστάσεων διάσημων συγκροτημάτων, αλλά και μεγάλο αριθμό φόρουμ και συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, που έχουν ως αντιεκίμενο διάφορα ζητήματα που αρχίζουν από την εκπαίδευση και φθάνουν μέχρι και την ενέργεια. Πολύ σωστά αναφέρατε ότι η κορύφωση του τρέχοντος έτους σε πολιτικό επίπεδο ήταν η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Ελλάδα, τον Μάιο. Πιστεύουμε ότι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της συνεργασίας μας είναι καθόλα φυσιολογική, γιατί οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των λαών οικοδομούνται πάνω σε μία στέρεη ιστορική βάση, αλλά και στην πνευματική εγγύτητα των δύο λαών, των δύο πολιτισμών», πρόσθεσε.

    «Μία άλλη αξιόλογη επιβεβαίωση αυτής των σχέσεων είναι ο φετινός εορτασμός της χιλιετούς ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος. Λέω πράγματα γνωστά σε όλους, αλλά και πάλι θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα για τη Ρωσία είναι ένας δοκιμασμένος και αξιόπιστος φίλος. Πολλοί λένε ότι είναι ακόμα και ομοϊδεάτης, και συμφωνώ απολύτως με αυτό, διότι αυτό ισχύει, τόσο όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μας, όσο και τα τρέχοντα ζητήματα της διεθνούς ατζέντας. Δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτές τις εταιρικές σχέσεις, διότι πιστεύουμε ότι είναι ένα πολύ αξιόπιστο και γερό θεμέλιο για την περαιτέρω συνεργασία. Είμαι βέβαιη ότι οι διμερείς σχέσεις δεν πρέπει να εξαρτώνται από τις όποιες συγκυριακές καταστάσεις και αλλαγές που σχετίζονται με μία δύσκολη περίοδο στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, της Ρωσίας και της Δύσης, γενικότερα. Ωστόσο, δεν έχουμε κανέναν λόγο να ισχυριζόμαστε ότι ασκείται μία τέτοια επίδραση, καθώς οι πολυάριθμες επαφές μεταξύ των εκπροσώπων των δύο χωρών σε διαφορετικά επίπεδα το επιβεβαιώνουν αυτό, και σε επίπεδο αρχηγών των δύο χωρών, και σε επίπεδο υπουργών και διευθυντών άλλων φορέων. Όσον αφορά τη στάση των Ελλήνων απέναντι στους Ρώσους δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα: Θα έλεγα ότι σίγουρα αισθανόμαστε την υποστήριξη και την αγάπη τους», σημείωσε η κ. Ζαχάροβα.

    [07] Π. Κουρουμπλής: Έκτακτη ενίσχυση 150.000 ευρώ στον δήμο Θάσου για την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά

    Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 150.000 ευρώ θα χορηγηθεί στον δήμο Θάσου, για την αποκατάσταση των ζημιών από την πρόσφατη πυρκαγιά, όπως είχε δεσμευθεί και ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην πυρόπληκτη περιοχή.

    Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ, παρουσία του βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Παπαφιλίππου.

    Από τον δήμαρχο τέθηκε και το θέμα της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δήμου προς τρίτους, ύψους 5,2 εκατ. ευρώ, και ο υπουργός τον ενημέρωσε ότι εξελίσσεται κανονικά η διαδικασία κάλυψης του συνόλου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

    [08] Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις μεταφορές και η κυκλική οικονομία στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Γ. Τσιρώνη στη σύνοδο του ΟΟΣΑ

    Πιθανά μέτρα και πολιτικές για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις μεταφορές και η προώθηση της κυκλικής οικονομίας τέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Γιάννη Τσιρώνη στο Παρίσι, κατά τις εργασίες της συνόδου των υπουργών Περιβάλλοντος των χωρών του ΟΟΣΑ, η οποία διεξάγεται ανά τετραετία.

    Όπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΝ, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν λύση για το απώτερο μέλλον, αφού ακόμα είναι σημαντικά ακριβότερα από τα συμβατικά οχήματα και, δυστυχώς, δεν είναι εφικτή λόγω της οικονομικής στενότητας η επιδότησή τους πέραν των φορολογικών διευκολύνσεων που ήδη υπάρχουν. Επομένως, τόνισε, θα πρέπει στο άμεσο μέλλον, να συνεχιστεί η προσπάθεια αποτροπής της χρήσης των ιδιωτικών οχημάτων και ενίσχυσης των μαζικών μέσων μεταφοράς μέσω και της επέκτασης των δικτύων σταθερής τροχιάς ή της δημιουργίας υποδομών και νοοτροπιών που διευκολύνουν τις μετακινήσεις με τα πόδια ή με ποδήλατο.

    Ο Γιάννης Τσιρώνης επεσήμανε ότι θα πρέπει οι εκπομπές των πετρελαιοκίνητων οχημάτων να αποτυπώνονται ορθά στις δοκιμές έγκρισης τύπου για την κυκλοφορία των οχημάτων και υποστήριξε την επιτάχυνση των σχετικών προσπαθειών επικαιροποίησης του κύκλου δοκιμής προκειμένου αυτό να καταστεί δυνατό. Παράλληλα, ανέφερε ότι, με βάση την αρχή ο ρυπαίνων πληρώνει, θα πρέπει το βάρος της φορολόγησης να πέσει στην κατανάλωση του καυσίμου και να μειωθεί αντίστοιχα το ύψος των τελών κυκλοφορίας.

    [09] Επικρίσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης - Τι απαντούν ελληνικές διπλωματικές πηγές

    «Δώσαμε τα νησιά (του Αιγαίου) μέσω της Συνθήκης της Λωζάννης» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επέκρινε την τουρκική ηγεσία που μετείχε στις συνομιλίες και υπέγραψε την εν λόγω Συνθήκη.

    Μιλώντας σήμερα σε εκλεγμένους διοικητές συνοικιών ο κ. Ερντογάν είπε πως η διαδικασία που ξεκίνησε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου είναι «ένας νέος πόλεμος απελευθέρωσης και τόνισε τα εξής:

    «Αυτό που συνέβη στο σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ 1912 και 1923, στα εδάφη μας τα οποία στο μεταξύ είχαν περιοριστεί στο ένα πέμπτο, ήταν η προσπάθεια κατοχής. Το έθνος μας λέει ότι η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος απελευθέρωσης του τουρκικού έθνους. Το 1920 μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών και τελικά μας έπεισαν για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Κάποιοι προσπάθησαν να μας επιβάλουν τη Λωζάννη. Τα νησιά που αν κάνουμε να φωνάξουμε, η φωνή μας θα ακουστεί απέναντι, τα δώσαμε με τη Λωζάννη. Τι θα γίνει με την υφαλοκρηπίδα, τι θα γίνει στο αέρα και στο έδαφος, δίνουμε μάχη ακόμη για όλα αυτά. Οι αίτιοι αυτής της κατάστασης είναι αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συνθήκης αυτής. Δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έτσι, το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε τώρα εμείς. Εάν πετύχαινε η απόπειρα πραξικοπήματος, μάλλον θα έρχονταν μπροστά μας με μια συμφωνία χειρότερη από αυτή των Σεβρών».

    «Όλοι οφείλουν να σέβονται τη συνθήκη της Λωζάννης» επισημαίνουν διπλωματικές πηγές

    «Η Συνθήκη της Λωζάννης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό», τονίζουν διπλωματικές πηγές σε απάντηση προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ, αναφέρθηκε σε ομιλία του στην Άγκυρα στη συγκεκριμένη Συνθήκη, κάνοντας λόγο για άδικες προβλέψεις της συνθήκης σε βάρος της Τουρκίας.

    [10] Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε σιδηροδρομικό ατύχημα στο Νιου Τζέρσι

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε σήμερα στον σταθμό του Χόμποκεν, στο Νιου Τζέρσι, ενώ πολλοί από τους δεκάδες τραυματίες βρίσκονται σε "πολύ σοβαρή κατάσταση", ανέφερε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας μεταφορών της Πολιτείας αυτής, η Τζένιφερ Νέλσον, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News.

    Ο προαστιακός συρμός, που ήταν γεμάτος από επιβάτες καθώς ήταν ώρα αιχμής, δεν σταμάτησε στον σταθμό και προσέκρουσε με ταχύτητα στην αποβάθρα.

    Το Χόμποκεν βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Μανχάταν, στην άλλη όχθη του ποταμού Χάντσον.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 9 το πρωί, τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας). Το τρένο ανήκει στην εταιρεία New Jersey Transit.

    Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το τρένο δεν σταμάτησε μπαίνοντας στον σταθμό και προσέκρουσε σε έναν τοίχο, στο τέλος των γραμμών. Οι πρώτες εικόνες που μετέδωσαν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν ένα τμήμα του τρένου "σφηνωμένο" στον τοίχο και ένα δεύτερο να έχει σκαρφαλώσει πάνω στην αποβάθρα.

    Από τη σύγκρουση, κατέρρευσε ένα μέρος της οροφής του σταθμού, ανέφεραν πολλοί αυτόπτες μάρτυρες.

    "Όταν έφτασα, είδα ανθρώπους να φεύγουν τρέχοντας, είδα τραυματίες, πολλούς σοβαρά. Οι ζημίες ήταν τεράστιες. Η οροφή, ένα μέρος της οροφής, κατέρρευσε", αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάντσο Μπερνασκόνι, ο διευθυντής του πρακτορείου Getty που βρισκόταν εκείνη την ώρα στον σταθμό.

    [11] Έτοιμο το Φετιχιέ Τζαμί στη Ρωμαϊκή Αγορά. Έως τον Νοέμβριο η απόδοσή του στο κοινό

    Το αργότερο έως τον Νοέμβριο θα αποδοθεί στο κοινό το Φετιχιέ Τζαμί, γεγονός που θα προσθέσει ακόμη ένα συντηρημένο μνημείο στη Ρωμαϊκή Αγορά, μετά την πρόσφατη αποκατάσταση του Ωρολογίου Κυρρήστου (Αέρηδες), το οποίο, πλέον, είναι επισκέψιμο και στο εσωτερικό του.

    Όπως πληροφόρησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ελένη Μπάνου, με την απόδοσή του, το Φετιχιέ Τζαμί θα καταστεί επισκέψιμο ως μνημείο, αλλά και ως χώρος όπου θα πραγματοποιούνται κατά διαστήματα περιοδικές εκθέσεις και άλλες δράσεις, οι οποίες θα σχετίζονται με την Αθήνα και τα μνημεία της. Συγκεκριμένα, η πρώτη δράση θα αφορά έκθεση ζωγραφικής μαθητών γυμνασίου με θέμα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η οποία θα συνοδεύεται και από κείμενα για την Αθήνα του 19ου αιώνα. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί, πιθανότητα, εντός του Ιανουαρίου 2017.

    Η αποκατάσταση του μνημείου έγινε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, με στόχο την αντιμετώπιση δύο βασικών αναγκών του: Την άρση μίας σειράς προβλημάτων μορφολογικού χαρακτήρα και την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων φθορών και βλαβών που είχαν καταγραφεί στο κτίριο. Έτσι, αναδείχθηκαν όλα εκείνα τα σημαντικά μορφολογικά στοιχεία του μνημείου, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά της οθωμανικής περιόδου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

    Το Φετιχιέ Τζαμί, γνωστό και ως Τζαμί του Σταροπάζαρου, βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς και έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Η ίδρυσή του, αρχικά, συνδέθηκε με την επίσκεψη του Μωάμεθ Β' του Πορθητή στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ως κτίσμα του 1458. Ωστόσο, νεώτερες μελέτες, σε συνδυασμό με ανασκαφικά δεδομένα, οδήγησαν στην εκ νέου χρονολόγησή του και την ένταξή του στο β' μισό του 17ου αι., πιθανότερα μεταξύ των ετών 1668-1670. Το μνημείο είναι κτισμένο σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό τύπο του «quatrefoil» ή «clover-leaf-cross-in-square», καθώς ο ευρύς κεντρικός τρούλος του στηρίζεται με τη βοήθεια τεσσάρων τεταρτοσφαιρίων σε σταυροειδή διάταξη.

    Το μνημείο ανεγέρθηκε στον χώρο των καταλοίπων δρομικού ναού βυζαντινών χρόνων άγνωστης ονομασίας, από τον οποίο ορατό σήμερα είναι μόνον τμήμα του, που δεν σώζεται σε ικανό ύψος. Πρόκειται για μία βασιλική, αρχικά μονόκλιτη, η οποία μεταγενέστερα επεκτάθηκε και μετατράπηκε σε τρίκλιτη. Αρχικά, χρονολογήθηκε στους πρωτοβυζαντινούς χρόνους από τον Παύλο Λαζαρίδη, ο οποίος διενήργησε την πρώτη ανασκαφική έρευνα στον χώρο της μεταξύ των ετών 1963 και 1964, ενώ έχει προταθεί ακόμα ο 7ος αι. και η πρώιμη μεσοβυζαντινή περίοδος. Το 2010 ο καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας, με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της, τοποθέτησε την κατασκευή της τον 8ο-9ο αι., άποψη που είναι γενικά αποδεκτή. Μετά την οθωμανική κατάκτηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανασκαφικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2002, η χριστιανική βασιλική ή τμήμα της, τουλάχιστον, πιθανότατα κατά τον 15 αι., με τη διαμόρφωση της κεντρικής κόγχης του ιερού βήματος του ναού σε μιχράμπ, μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος, που ίσως λειτουργούσε έως την ανοικοδόμηση του ιστάμενου Φετιχιέ Τζαμιού, οι εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης του οποίου ολοκληρώθηκαν πρόσφατα από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    [12] «Το μέλλον είναι λαμπρό, μην ανησυχείτε για μένα» τραγουδά η Αφγανή ράπερ στην ταινία «Σονίτα»

    «Το μέλλον είναι λαμπρό, μην ανησυχείτε για εμένα» τραγουδά μια δεκαεοχτάχρονη ράπερ, μετανάστρια από το Αφγανιστάν, που ζει στις φτωχογειτονιές της Τεχεράνης. Αν η 18χρονη Σονίτα μπορούσε να διαλέξει, ο Μάικλ Τζάκσον θα ήταν ο πατέρας της και η Ριάνα μητέρα της.Την ιστορία και τα όνειρα της νεαρής κοπέλας, που τα διεκδικεί μαχητικά με την τέχνη της, αφηγείται το ντοκιμαντέρ «Σονίτα», της Ιρανής Ρoκσαρέ Γκαέμ Μαγκαμί.

    Η ταινία προβάλλεται την ερχόμενη Τετάρτη 5/10, στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ CineDoc, που ήδη ξεκίνησε τη νέατου περίοδο και θα διαρκέσει έως το τέλος Απριλίου.

    [13] Σύσκεψη στο Μαξίμου, την ερχόμενη Δευτέρα για τις επιπτώσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος στη Λέσβο

    Δεκτό και μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έγινε το αίτημα του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για τις επιπτώσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος στη Λέσβο, παρουσία εκπροσώπων τοπικών φορέων. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 το πρωί.

    Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος εκτός του δημάρχου Λέσβου, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Μόριας Νίκος Τρακέλλης. Επίσης έχει ζητηθεί να κληθούν να πάρουν μέρος στη σύσκεψη ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλης και οι βουλευτές του νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Πάλλης και Σταύρος Τάσος. Επίσης θα πάρουν μέρος στελέχη των αστυνομικών και άλλων διωκτικών αρχών.

    «Δεν θα είναι μια ακόμα σύσκεψη αυτή που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. Και συνέχισε: «Περιμένω από κυβέρνηση και αντιπολίτευση προτάσεις στην κατεύθυνση του απεγκλωβισμού των 5,5 σχεδόν χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται στο νησί σήμερα αλλά και της στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Στη σύσκεψη περιμένω όμως εκτός από προτάσεις να υπάρξουν και αποφάσεις στην ίδια πάντα κατεύθυνση».

    [14] Π. Καμμένος: Δεν θα επιτρέψουμε περαιτέρω μείωση στο εισόδημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

    Τη διαβεβαίωση ότι η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν θα επιτρέψει περαιτέρω μείωση στο εισόδημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και για συνέχιση των παρεμβάσεων για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με τη μισθολογική τους δαπάνη, εξέφρασε σήμερα από τον Έβρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

    Ακόμη, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων συγκροτήματος 12 διαμερισμάτων ΕΠΟΠ στην Ορεστιάδα, ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι η προάσπιση του Έβρου είναι υψίστης σημασίας λόγω της καίριας και σημαντικής αξίας που έχει για την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που έχει αρχίσει το υπουργείο για την καταγραφή και αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων. «Μία περιουσία της τάξεως των 34 δισεκατομμυρίων ευρώ που βρισκόταν μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτη», ενώ ανακοίνωσε ότι εντός του επόμενου μήνα θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος διαγωνισμός για την ενοικίαση για 99 χρόνια περιουσιακών στοιχείων του υπουργείου, τα έσοδα από τον οποίο θα διατίθενται προς όφελος του προσωπικού.

    Τόνισε πως στόχος του υπουργείου είναι η μετακίνηση ακόμη περισσότερων δυνάμεων στην περιοχή της Θράκης και ιδιαίτερα στην περιοχή του Έβρου. «Στο πλαίσιο αυτό γίνεται η αναδιαμόρφωση όλου του σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων, με μετακίνηση από περιοχές της νοτίου και κεντρικής Ελλάδας προς τα βόρεια σύνορά μας και ιδιαίτερα προς την περιοχή της Θράκης, μονάδων που θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών».

    Σημειώνεται πως το πρόγραμμα της σημερινής παρουσίας στη Θράκη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, συνοδεία των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη και ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Βασίλη Τελλίδη, περιελάμβανε την τελετή απονομής πολεμικών σημαιών στον χώρο του Δ? Σώματος Στρατού στην Ξάνθη προς τη 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, την 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού και την 20η Τεθωρακισμένη Μεραρχία. Ακολούθησε επίσκεψη στο μειονοτικό δημοτικό σχολείο Μεγάλου Δερείου του δήμου Σουφλίου, το οποίο ανακαινίστηκε από την 50η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στο πλαίσιο εκτέλεσης κοινωφελών έργων, τα εγκαίνια των στρατιωτικών κατοικιών στην Ορεστιάδα και επίσκεψη στο Κέντρο Εξομοιωτών στο στρατόπεδο Κανδηλάπτη της Αλεξανδρούπολης.

    [15] Δεν τίθεται θέμα ακαταλόγιστου για τον πατέρα της Άννυ κατέθεσαν οι ψυχίατροι

    Με τις καταθέσεις των ψυχιάτρων που εξέτασαν τον 28χρονο Στανισλάβ Μπακαρτζιέφ μετά την αποτρόπαια δολοφονία της 4χρονης κόρης του Άννυ, ολοκληρώθηκε η σημερινή διαδικασία στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο.

    Τόσο ο Ματθαίος Εξάρχου όσο και ο Γιάννης Παπαδάτος, που εξέτασαν τον πατέρα της μικρής, υποστήριξαν στο δικαστήριο πως ο κατηγορούμενος δεν έχει ακαταλόγιστο. Ο καθηγητής Γιάννης Παπαδάτος αναφέρθηκε στην εκτίμηση του πως τόσο ο πατέρας όσο και συγκατηγορούμενος του Νασίφ Αχμεντόφ ή Νίκι "κάτι κρύβουν", κάτι που συνέβη και δεν το λένε: "Κάτι κρύβουν. Ποιος μπορεί να ξέρει; Σεξουαλικού τύπου ίσως. Αυτό είναι κάτι που είναι προσωπική μου άποψη με βάση τις ψυχιατρικές μου γνώσεις και την εμπειρία μου". Ερωτηθείς από Έδρας αν ενδέχεται να τίθεται θέμα εμπορίας οργάνων, ο καθηγητής απάντησε αρνητικά και συμπλήρωσε: "κάτι έγινε δεν ξέρω, το ξέρουν οι κατηγορούμενοι και δεν το λένε. Δε είναι αποτέλεσμα της προσωπικότητας του. Δεν αποκλείω να συμμετείχε σε μια αρνητική πράξη για την Άννυ. Αυτό, όμως, που έκανε εντύπωση είναι ότι εμμέσως ο Σάββας μου είπε ότι ο Νικολάι μπορεί κάτι να του έκανε στο παιδί. Φάνηκε σαν κάτι να ήθελε να πει αλλά δεν μου το είπε.."

    Ο κ. Εξάρχου, που εξέτασε τον κατηγορούμενο με ανακριτική εντολή, έκανε λόγο για "απύθμενη σκληρότητα" ενώ υποστήριξε πως "δεν εμφανίζει ίχνη μεταμέλειας γιατί εκλογικεύει το γεγονός πως έβλαψε άλλους". Όπως ανέφερε ο μάρτυρας όταν ρώτησε τον πατέρα της 'Αννυ γιατί δεν πήρε το παιδάκι να πάει να το θάψει αντί να το τεμαχίσει, εκείνος του απάντησε πως δεν μπορούσε γιατί "ήταν βαρύ".

    Κατά την εκτίμηση του γιατρού "Μάλλον φοβόταν, όχι όμως τόσο την αστυνομία όσο την μητέρα της, μη το μάθει... Φοβόταν μη μάθει ότι πέθανε η 'Αννυ...απύθμενη σκληρότητα".

    Ο κ. Εξάρχου υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος είναι "επιθετικός άνθρωπος" που είχε συχνούς διαπληκτισμούς με τη σύντροφό του ενώ επεσήμανε ότι ο κατηγορούμενος του είπε πως τεμάχισε το κοριτσάκι ακολουθώντας τις συμβουλές του συγκατηγορουμένου του Νικολάι, για να μην βρεθεί το πτώμα γιατί είχε ανοιχτούς λογαριασμούς με την αστυνομία αλλά και γιατί φοβόταν την γυναίκα του. Κατά τον μάρτυρα, ο πατέρας της Άννυ είχε μια ήπια τοξικομανία με καθημερινή χρήση ηρωίνης τα τελευταία 3 χρόνια.

    Ο ψυχίατρος ρωτήθηκε αν θα μπορούσε ο κατηγορούμενος να φθάσει σε φόνο "για ασήμαντη αφορμή" και απάντησε πως: "Σπάνια αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν στον φόνο. Όπως αναφέρεται μάλιστα στη διεθνή βιβλιογραφία έχουν πολύ καλή λεκτική επικοινωνία. Μπορούν εύκολα να πείσουν κάποιον άλλο να κάνει άνομες πράξεις...

    Πρόεδρος: Από ψυχιατρικής άποψης υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή του παιδιού από τη στιγμή που έμεινε με τον πατέρα του;

    Μάρτυρας: Όχι δεν υπήρχε. Θα μπορούσε να προσέχει το παιδί του, έστω και για λίγο... Αυτοί οι χαρακτήρες δεν νομίζω ότι μπορούν να επιτεθούν σε παιδιά και μάλιστα δικά τους. Θα μπορούσαν να επιτεθούν σε ενήλικες ..

    Πρόεδρος: Στην σύζυγο του πως επιτέθηκε;

    Μάρτυρας: Με τη σύζυγο θα μπορούσε να έχει άλλες διαφορές, σεξουαλικές, οικονομικές...

    Πρόεδρος: Πως εξηγείται ο τεμαχισμός από ψυχιατρικής απόψεως, τον οποίο έχει ομολογήσει και ο ίδιος ο κατηγορούμενος;

    Μάρτυρας: Δεν υπάρχει βιβλιογραφία στη κατάταξη των ψυχικών νόσων για αυτό το πράγμα.

    Πρόεδρος: Άρα δεν θεωρείται ότι υπάρχει ψυχική νόσος, όταν κάποιος πάει να τεμαχίσει το παιδί του...

    Μάρτυρας: Όχι.. Τι να πω; Ήθελε να εξαφανίσει τα στοιχεία. Στη παγκόσμια ψυχιατρική κατάσταση ψυχικών νόσων δεν υπάρχει κάτι που να λέει πως όποιος τεμαχίσει το παιδί του πάσχει από αυτό... Εδώ είναι κάτι άλλο. Έχει στο μυαλό του κάποιος ένα σχέδιο, θα κάνω αυτό για να μην πάθω εγώ κάτι.

    Λίγο νωρίτερα ο κατηγορούμενος ζήτησε για πρώτη φορά από όταν ξεκίνησε η δίκη το λόγο και -με αφορμή όσα ακούστηκαν για το "γεμάτο με αίμα διαμέρισμα" -υποστήριξε πως τα αίματα προέρχονταν από τραυματισμό της 'Αννυ: "Όταν το παιδί μπήκε στο μπάνιο έπεσε και ράγισε τη μύτη του" είπε.Η δίκη συνεχίζεται αύριο.

    [16] 31η Πανελλήνια έκθεση έργων κρατουμένων και προϊόντων φυλακών

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης διοργανώνει την «31η Πανελλήνια έκθεση έργων κρατουμένων και προϊόντων φυλακών» στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136) στο κέντρο της Αθήνας από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2016.

    Να σημειωθεί ότι ο θεσμός των εκθέσεων έργων των κρατουμένων όλων των φυλακών της χώρας αναβιώνει μετά από 8 χρόνια διακοπής της λειτουργίας του, και επιπρόσθετα διευρύνεται, αφού εκτός από έργα κρατουμένων περιλαμβάνει και προϊόντα από τις φυλακές, κυρίως αγροτικές προϊόντα.

    Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα εκτίθενται ατομικές δημιουργίες κρατουμένων, όπως πίνακες ζωγραφικής, χειροτεχνήματα, ξυλόγλυπτα, κοσμήματα κ.λπ. Όλα τα εκτιθέμενα έργα θα πωλούνται, όπως επίσης θα πωλούνται και τα προϊόντα που παράγονται στις φυλακές, όπως ελαιόλαδο, τυριά, αρτοποιήματα, σαπούνια, σεντόνια κ.λπ.

    Επίσης, τα έσοδα από τις πωλήσεις των μεν έργων θα αποδοθούν εξ' ολοκλήρου στους κρατούμενους, των δε προϊόντων θα διατεθούν για την εκπαίδευση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές.

    Τα έργα των κρατουμένων θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή και τα καλύτερα θα βραβευθούν στα εγκαίνια της έκθεσης από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νικόλαο Παρασκευόπουλο. Στη συνέχεια, θα αποδοθούν στους βραβευθέντες τα χρηματικά ποσά που προσέφεραν οι αθλοθέτες για τον σκοπό αυτό.

    Η έκθεση συνοδεύεται από παράλληλες εκδηλώσεις που θα γίνουν στον ίδιο χώρο, που είναι: Μουσική συναυλία από το σχήμα «Epanofos» της ΕΠΑΝΟΔΟΥ (Κέντρου Επανένταξης Αποφυλακιζομένων) και τους «Εκών 'Ακων», συζητήσεις για τις «αγροτικές φυλακές» και την «εκπαίδευση στη φυλακή», προβολή ντοκιμαντέρ (σε εξέλιξη) του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, γυρισμένου στο σχολείο της φυλακής νέων του Αυλώνα, και δρώμενο από την ομάδα «Επιλογή» της επανένταξης του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών (ΚΑΤΚΕΘ).

    Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης η έκθεση έργων και προϊόντων συνδέεται με τη σταθερή πολιτική του υπουργείου για μια «ανοικτή φυλακή» και την προετοιμασία της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων. Η δε «παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εργασίας που οι κρατούμενοι καταβάλλουν, σε συνδυασμό με όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις, στοχεύουν στην καταπολέμηση των αποκλεισμών και στην επαφή των ανθρώπων της φυλακής με την κοινωνία».

    [17] Ανάπτυξη 2,7% προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017

    Ανάπτυξη 2,7% θα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, το οποίο κατατίθεται την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή.

    Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη αυτή που σηματοδοτεί την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα εναρμονίζεται ακόμη με τους στόχους του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για το πρωτογενές πλεόνασμα.

    [18] Α. Χαρίτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στην πραγματική οικονομία 6,75 δισ. μέχρι το τέλος του έτους

    Σε τρεις πυλώνες στηρίζονται τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, όπως μας εξηγεί ο Αλέξης Χαρίτσης και αφορούν στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στα προγράμματα υποδομών στους δήμους και στο κοινωνικό πεδίο.«Έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, ένας αγώνας δρόμου έτσι ώστε τα προγράμματα να ξεκινήσουν στην ώρα τους»,υπογραμμίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Οικονομίας, ενώ τονίζει ότι για πρώτη χρονιά ολοκληρώθηκαν εγκαίρως οι διαδικασίες για τους αναπληρωτές καθηγητέςκαι με 190 εκατομμύρια ευρώ ενισχύθηκαν οι παιδικοί σταθμοί με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να μπουν τόσα πολλά παιδιά.

    Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της στην πραγματική οικονομία,και όπως τονίζει ο υφυπουργός Οικονομίας ήδη από τον επόμενο μήνα αρχίζουν οι εκταμιεύσεις.«Θα διοχετευθούν στην αγορά 6,75 δισ.μέχρι το τέλος του 2016, ο στόχος είναι φιλόδοξος αλλά επιτεύξιμος μετά και τις συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει σε Ελλάδα και εξωτερικό»,σημειώνει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξης Χαρίτσης.

    «Στόχος μας ήταν να ενισχύσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη τα προγράμματα και μπορούν να αξιοποιήσουν αυτούς τους πόρους. Όπως για παράδειγμα οι επιστήμονες και οι επαγγελματίες που δεν είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν στα προγράμματα τα προηγούμενα χρόνια λόγω του κλειστού συστήματος»,υπογραμμίζει στο Πρακτορείο, ο υφυπουργός Οικονομίας.

    Ήδη τρέχουμε και τα νέα προγράμματα που αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα και αφορούν μεταξύ άλλων τη δημιουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και τη σύνδεση έρευνας και παραγωγής καινοτομίας με την πραγματική οικονομία, σημειώνει ο κ. Χαρίστης.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας τονίζει ότι η εκταμίευση προχωρά κανονικά καθ΄όλη τη διάρκειαγια τα έργα που ολοκληρώνονται,ενώ παράλληλα τρέχουν και οι χρηματοδοτήσεις για τα νέα προγράμματα. Ο κ. Χαρίτσης λέει ότι η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση,βάσει της οποίας θα δίνεται η δυνατότηταγια τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να μπορούν να εισπράττουν μέσω τραπέζης τις ενισχύσεις τους χωρίς να χρειάζεται εγγυητική επιστολή, από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός γίνεται προσπάθεια η συγκεκριμένη ρύθμιση να διευρυνθεί προς όλες τις κατευθύνσεις για να μπορούν οι δικαιούχοι για να λάβουν την ενίσχυση τους.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας ερωτηθείς για το πόσο σημαντικό είναι το ποσό των 6,75 δισ.για την πραγματική οικονομία, απαντά: «Είναι πράγματι ένα σημαντικό ποσό, είναι μια ανάσα για την ελληνική οικονομία»,ωστόσο όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «το ύψος της αποεπένδυσης που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια μέσα στην κρίση ήταν πάρα πολύ μεγάλο. Αυτό το ποσό (6,75δισ.) είναι σημαντικό,αλλά δεν επαρκεί για αυτό προσπαθούμε να προσελκύσουμε και νέους πόρους (π.χΕυρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) για να δώσουμε ώθηση στην ελληνική οικονομία».

    Ο κ. Χαρίτσης υπογραμμίζει στο Πρακτορείο ότι η οικονομία επηρεάζεται από τις γενικότερες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις και τονίζει: «Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα μια σειρά από ενέργειες, βεβαίως η διευθέτηση του χρέους είναι η πιο βασική, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης , βάσει και της δουλειάς που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση ειδικά στο κρίσιμο ζήτημα των εργασιακών, το οποίο για εμάς», όπως τονίζει «είναι πολύ σημαντικό, είναι θα έλεγα ένα ζήτημα ταυτοτικό για την κυβέρνηση μας η αποκατάσταση στοιχειώδους κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις μετά την πλήρη απορρύθμιση των τελευταίων χρόνων, έτσι ώστε στο τέλος του 2016, αρχές του 2017, εντασσόμενο και το τραπεζικό σύστημα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ να αποκτήσει την κανονικότητα που είναι απαραίτητη για να μπορέσει να οδηγηθεί σε ανάταξη, όχι ουδέτερη,αλλά σε δίκαιη ανάταση που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία» καταλήγει ο υφυπουργός».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 September 2016 - 16:32:28 UTC