Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλ. Γεροβασίλη: Άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ «Παραιτηθείτε»
  • [02] Σφοδρή αντίδραση ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις του επιτρόπου Γ. Χαν
  • [03] Κ. Τζαβάρας στο «Πρακτορείο FM»: Η συζήτηση για τη διαφθορά θ' αποκαλύψει τι έχει συμβεί στην Τράπεζα Αττικής
  • [04] Γ. Πιτσιλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μετά από αξιολόγηση αντικαταστάθηκε ο διευθυντής του ΚΕΦΟΜΕΠ
  • [05] Η Commerzbank περικόπτει 10.000 θέσεις εργασίας
  • [06] Κ. Παπαζάχος στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο»: Σεισμούς θα έχουμε. Είτε το θέλουμε, είτε όχι
  • [07] Die Zeit: Δεν φταίει η Ελλάδα για την κατάσταση στη Λέσβο, αλλά η άρνηση χωρών της ΕΕ να την υποστηρίξουν
  • [08] «Τα πούρα του Ολύμπου» αναζητούν ...ιδιότροπους πελάτες
  • [09] ΕΛΣΤΑΤ: Θετικά κινήθηκαν οι δείκτες απασχόλησης, ωρών εργασίας και αμοιβών το β΄ τρίμηνο 2016
  • [10] Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία εξετάζει ο Ερντογάν
  • [11] Η Iταλία αναζητά νέα κονδύλια για την προσφυγική κρίση
  • [12] Την ύπαρξη νερού στον δορυφόρο του Δία επιβεβαιώνει στο «Πρακτορείο FM» ο αστροφυσικός Γ. Σειραδάκης
  • [13] Εκτυπωμένα συνθετικά οστά αποκαθιστούν τα κατάγματα
  • [14] Συμμαχία εταιρειών για την προστασία των ανθρώπων από τα ρομπότ
  • [15] Ν. Παππάς: Η συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή θα γίνει κανονικότατα
  • [16] Ν. Παυλίδης στο «Πρακτορείο FM»: Στελέχη από το περιβάλλον Μητσοτάκη δουλεύουν με τον Καλογρίτσα
  • [17] Καταθέτει στην Εξεταστική για τα δάνεια ο προϊστάμενος της ΤτΕ Γ. Πάσχας
  • [18] Γ. Τσιάκαλος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Όπου μπήκανε προσφυγόπουλα σε σχολεία δεν είχαμε καμία αντίδραση

  • [01] Όλ. Γεροβασίλη: Άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ «Παραιτηθείτε»

    Εφ? όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο Euro2day.gr, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, στην οποία εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τη διευθέτηση του χρέους, ενώ επιτίθεται στη ΝΔ για τη στάση που κράτησε στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, σχολιάζοντας ότι «τελικά, αυτό που παρακολουθήσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν άλλο ένα επεισόδιο στο σήριαλ "Παραιτηθείτε"».

    «Όλον αυτόν τον καιρό μας κατηγορούσαν ότι στήνουμε τη "νέα διαπλοκή"και ότι προορίζουμε τον κ. Καλογρίτσα σε ρόλο "καναλάρχη του ΣΥΡΙΖΑ". Μετά και την τήρηση των αυστηρών κανόνων της αδειοδότησης, βάσει των οποίων ο κ. Καλογρίτσας βρέθηκε εκτός, τους έμεινε μόνο η δημόσια ομολογία τους, ότι υπήρξε πράγματι "παλιά διαπλοκή"και η ΝΔ τη νοσταλγεί. Αυτό όμως λέγαμε ήδη από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Ότι βάζουμε τέλος στο παλιό και στο σάπιο» υπογραμμίζει η κ. Γεροβασίλη.

    «Η αυστηρότητα των προδιαγραφών του διαγωνισμού, ο έλεγχος και η τήρηση των κανόνων, δεν έχουν προηγούμενο για τα δεδομένα της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας», λέει και ξεκαθαρίζει πως την αναλυτική διερεύνηση του «πόθεν έσχες» έχει τη δυνατότητα να κάνει μόνο η αρμόδια επιτροπή της Βουλής. «Έχει περάσει προ πολλού η εποχή που η κοινή γνώμη διαμορφωνόταν αποκλειστικά μέσα από την τηλεόραση. Ακούστηκαν αδιανόητες υπερβολές από κάποια -μονοθεματικά πλέον και αποκλειστικά περί αδειών- δελτία ειδήσεων. Πραγματικά θλιβερή ωστόσο ήταν η εικόνα της αντιπολίτευσης. Ειδικά στο θέμα των αδειών, η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύεται -επιτρέψτε μου το νεολογισμό- καναλαρχότερη του καναλάρχη» δηλώνει χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη.

    Ερωτηθείσα για το δανειακό πρόγραμμα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είπε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες και πόσο ο κόσμος είχε κουραστεί από ένα πενταετές πρόγραμμα προσαρμογής. Ήδη από τη διαπραγμάτευση του καλοκαιριού του 2015 δώσαμε τον αγώνα να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η επιβάρυνση των Ελλήνων πολιτών» υπογραμμίζει και συμπληρώνει ότι υπήρξαν ελαφρύνσεις για τα χαμηλομεσαία εισοδήματα, ενώ πάρθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

    Όπως τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη «το ζητούμενο, από την αρχή, ήταν να σταθεροποιηθεί άμεσα η ελληνική οικονομία και να περάσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην ανάκαμψη», ενώ είπε ότι κάθε επόμενη αξιολόγηση είναι ευκολότερη της προηγούμενης καθώς τα δύσκολα έχουν περάσει. Αναφερθείσα στο ζήτημα του χρέους δήλωσε: «Δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από την τήρηση των όρων των συμφωνιών. Η προθεσμία για τη συνολική ρύθμιση του χρέους, δεν είναι εξαγγελία του πρωθυπουργού. Αποτελεί μέρος των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς, από τον περασμένο Μάιο, και θα γίνει μέχρι το τέλος του 2016. Το επανεπιβεβαίωσε χθες και ο Γάλλος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί» σημείωσε.

    Για τα εργασιακά η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο, καθώς η έκθεση της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών που παραδόθηκε χθες, ενισχύει τη θέση μας και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης. Δηλαδή τα ζητήματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του συνδικαλιστικού νόμου και των ομαδικών απολύσεων» κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.

    [02] Σφοδρή αντίδραση ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις του επιτρόπου Γ. Χαν

    Ως αναληθή και απαράδεκτη χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για την διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν,σε ερώτηση τηςευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, σχετικά μετις αλυτρωτικές αξιώσεις της Αλβανίας.

    Ο κ. Χαν αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο τσάμικο ζήτημα, για το οποίοη αντίδραση του ΥΠΕΞ ήταν δριμύτατη. «Ως γνωστόν, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και, ως εκ τούτου, ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερκών. «Ο επίτροπος Χαν με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί τον ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας, ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισσαβόνας», προσθέτει.

    «Ήδη, του έχει ζητηθεί, και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.

    [03] Κ. Τζαβάρας στο «Πρακτορείο FM»: Η συζήτηση για τη διαφθορά θ' αποκαλύψει τι έχει συμβεί στην Τράπεζα Αττικής

    «Αυτός που ήκιστα νομιμοποιείται να μιλάει σήμερα για διαπλοκή και διαφθορά, δείχνοντας τους άλλους, είναι ο κ. πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» ο βουλευτής της ΝΔ και εισηγητής του κόμματος στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, Κώστας Τζαβάρας.

    Ο βουλευτής εκτίμησε πως η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή «θα είναι η καλύτερη ευκαιρία για τη ΝΔ», όπως διευκρίνισε, «για να δούμε τι έχει συμβεί στην Τράπεζα Αττικής, τι έχει συμβεί στη διαδικασία του ελέγχου του πόθεν έσχες των υπερθεματιστών στον διαγωνισμό για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, να δούμε τι έχει γίνει με εκείνα τα κομματικά παιδιά, τα δικά τους παιδιά, που διορίζονται αθρόως καθημερινά σε θέσεις του εποπτευόμενου από το Δημόσιο ιδιωτικού τομέα».

    «Εμείς είμαστε υπέρ του κοινωνικού ελέγχου των κομμάτων και όχι του κομματικού ελέγχου της κοινωνίας. Αυτή, νομίζω, η ειδοποιός διαφορά μεταξύ ΝΔ και κυβέρνησης αναδείχθηκε χθες» είπε.

    Ερωτηθείς σχετικά με όσα ακούστηκαν χθες στο Κοινοβούλιο στη συζήτηση για την Παιδεία ο κ. Τζαβάρας εκτίμησε ότι «ακριβώς επειδή ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να πέσει στην παγίδα και να μιλάμε για διαπλοκή και για όλα αυτά και επέμεινε να είναι πιστός στην ατζέντα που είχε οριστεί, σήμερα ο ελληνικός λαός γνωρίζει πάρα πολύ καλά, ποια είναι η θέση της ΝΔ για την Παιδεία και τελικώς αναγκάστηκε στη δευτερολογία του ο κ. πρωθυπουργός, απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, να μιλήσει και αυτός για την Παιδεία».

    Εξέφρασε δε την άποψη ότι κατά τη συζήτηση σημειώθηκε κάποια πρόοδος «ακόμη και στα θέματα που σχετίζονται με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ώστε να σταματήσει επιτέλους αυτή η αιμορραγία των 600.000 Ελληνοπαίδων, που φεύγουν στο εξωτερικό, θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης».

    [04] Γ. Πιτσιλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μετά από αξιολόγηση αντικαταστάθηκε ο διευθυντής του ΚΕΦΟΜΕΠ

    «Έπειτα από αξιολόγηση με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια έγινε η αντικατάσταση του διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, Δημήτρη Μασίνα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. «Δεν είχε καμία σχέση με επιχειρηματικά συμφέροντα ή τον έλεγχο συγκεκριμένων επιχειρηματιών», διευκρίνισε ο κ. Πιτσιλής διαψεύδοντας διάφορα δημοσιεύματα.

    «Όλες οι υπηρεσίες», ανέφερε, «κρίνονται από την αποτελεσματικότητά τους. Η συγκεκριμένη υπηρεσία το 2014 είχε βεβαιώσει 250 εκατομμύρια πρόστιμο και εισέπραξε περίπου 63,4 εκατομμύρια. Το 2015 βεβαίωσε περίπου 450 εκατομμύρια πρόστιμα και εισέπραξε 63 εκατομμύρια. Παρότι δηλαδή είχε βεβαιώσει 67% περισσότερες παραβάσεις εισέπραξε λιγότερα χρήματα».

    Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων δήλωσε ακόμη ότι «όλα τα στοιχεία των ελέγχων χωρίς τα ονόματα των ελεγχομένων θα αναρτώνται στη διαύγεια γιατί εμείς», όπως είπε, «δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα».

    [05] Η Commerzbank περικόπτει 10.000 θέσεις εργασίας

    Η Commerzbank ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει στην περικοπή σχεδόν 10.000 θέσεων εργασίας και ότι θα σταματήσει προς το παρόν τη διανομή μερισμάτων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής της με στόχο να καταστεί κερδοφόρα σε βιώσιμη βάση έως το 2020.

    Η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αναμένει το κόστος αναδιάρθρωσης να ανέλθει στο 1,1 δισεκ. ευρώ. Η Commerzbank είπε ότι θα προχωρήσει στην περικοπή 9.600 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης ή περίπου 20% του προσωπικού της στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, αλλά σχεδιάζει να προσθέσει 2.300 θέσεις εργασίας σε τομείς όπου αναπτύσσονται οι δραστηριότητές της, με την καθαρή μείωση των θέσεων εργασίας να φθάνει έτσι τις 7.300.

    [06] Κ. Παπαζάχος στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο»: Σεισμούς θα έχουμε. Είτε το θέλουμε, είτε όχι

    Σεισμούς θα έχουμε. Είτε το θέλουμε, είτε όχι

    Μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό στην Ιταλία ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος μιλάει στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο για τον άσπονδο φίλο της Ελλάδας, τον Εγκέλαδο. Ο καθηγητής συνιστά ψυχραιμία, δεδομένου ότι ο σεισμός και ειδικά στη χώρα μας «είναι ό,τι πιο φυσιολογικό», ενώ διαβεβαιώνει ότι τα Ρίχτερ στη γείτονα δεν μπορούν να μας επηρεάσουν.

    Κάθε μέρα οι Έλληνες ...κουνιόμαστε. Τι ακριβώς εννοούμε; Περίπου 30-50 σεισμικές δονήσεις καταγράφονται στους σεισμολογικούς σταθμούς της χώρας και εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές. Μόνο που ευτυχώς είναι μικρής έντασης, τις περισσότερες φορές ούτε τις αντιλαμβανόμαστε. Εξάλλου, «η σεισμικότητα στην Ελλάδα είναι σταθερά υψηλή εδώ και εκατομμύρια έτη. Αποτελεί επιστημονικό, αλλά και κοινωνικό παραλογισμό να νομίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει τα επόμενα έτη» ξεκαθαρίζει ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος.

    «Είναι ό,τι πιο φυσιολογικό συμβαίνει» προσθέτει με απόλυτη ψυχραιμία και ηρεμία. Μπορεί για όλους εμάς ένας σεισμός να προκαλεί φόβο, άγνωστο, ανασφάλεια, να αισθανόμαστε απροστάτευτοι, ανυπεράσπιστοι και ευάλωτοι, ωστόσο οι ειδικοί επιστήμονες τον σεισμό τον ερμηνεύουν εντελώς διαφορετικά. Όπως μας εξηγεί ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, «με τον όρο σεισμό περιγράφουμε τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος τη σεισμική κίνηση, δηλαδή τη σεισμική δόνηση ή αλλιώς σεισμικό κραδασμό που νοιώθουν οι άνθρωποι, όταν τα σεισμικά κύματα φτάνουν εκεί που κατοικούν. Από τις αρχές του 20ου αιώνα που γνωρίζουμε ότι οι σεισμοί οφείλονται στην απότομη κίνηση της Γης σε ρήγματα, δηλαδή σε μεγάλες «ρωγμές» κυρίως στα πρώτα 40χιλιόμετρα του φλοιού της Γης, ο όρος σεισμός καταχρηστικά χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σεισμική εστία, δηλαδή το σημείο που γεννιούνται τα σεισμικά κύματα στο ρήγμα. Η πραγματική έννοια, όμως, της λέξης αφορά τη δόνηση και όχι την αιτία. Έτσι όταν το σπίτι μας δονείται λόγω π.χ. μίας τεχνητής έκρηξης (π.χ. από τεχνικά έργα) ή ακόμα και όταν περνάει κοντά ένα μεγάλο όχημα (π.χ. φορτηγό) και αυτό είναι σεισμός! Φυσικά οι πιο ισχυροί σεισμοί γεννιούνται μόνο στα φυσικά ρήγματα, που σε ακραίες περιπτώσεις φτάνουν (π.χ. σεισμός Σουμάτρας) και τα 1000 χιλιόμετρα μήκος».

    Ευτυχώς, ξεχνάμε!

    Το θέμα, όμως, είναι αν εμείς έχουμε συνηθίσει να ζούμε με τους σεισμούς ή τα τελευταία χρόνια το έχουμε κάπως ξεχάσει; «Μάλλον το έχουμε ξεχάσει σε μεγάλο βαθμό» μας απαντά αμέσως, ο κ. Παπαζάχος. Κι αυτό όπως μας εξηγεί «αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες, ένα μόνιμο και ένα προσωρινό. Ο μόνιμος παράγοντας είναι το γεγονός ότι οι καταστρεπτικοί σεισμοί στη χώρα μας είναι μία φυσική καταστροφή, η οποία συμβαίνει ανά σχετικά μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κάθε περιοχή, της τάξης των δεκαετιών ή και περισσότερο. Η συχνότητα αυτή είναι μεγαλύτερη από άλλα φυσικά φαινόμενα που μας απειλούν ή επηρεάζουν τη ζωή μας(π.χ. πλημμύρες, πυρκαγιές, κλπ.) με αποτέλεσμα να "ξεχνάμε"τον υπαρκτό και σοβαρό σεισμικό κίνδυνο. Ο προσωρινός λόγος οφείλεται στην παρούσα οικονομική κρίση, η οποία θέτει άλλα, πιο πιεστικά θέματα στην πολιτεία και την κοινωνία, με αποτέλεσμα τα μέτρα και δράσεις πρόληψης να ξεχνιούνται, μπροστά στα πιο επείγοντα και άμεσα οικονομικά προβλήματα».

    «Μεγάλους σεισμούς περιμένουμε πάντοτε στην Ελλάδα»

    Εμείς μπορεί να ξεχνάμε και ορθώς πράττουμε βέβαια, οι σεισμολόγοι όμως τι κάνουν; Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι σεισμολόγοι παρατηρούν, κρίνουν, διαπιστώνουν και τέλος, ξέρουν. Γνωρίζουν το πότε, το πού, αλλά δεν μας το ανακοινώνουν, δεν μας το γνωστοποιούν. Κρύβεται κάτι πίσω από την καταγραφή ασθενών ή ισχυρών δονήσεων από τους σεισμογράφους; «Θα πρέπει να τονιστεί ότι σήμερα δεν υπάρχει η επιστημονική γνώση να ξέρουμε με την επιθυμητή ακρίβεια το πού και πότε θα γίνει σεισμός. Γνωρίζουμε όμως με αρκετή ακρίβεια τις αναμενόμενες βλάβες σε επίπεδο 50ετίας στον ελληνικό χώρο και η γνώση αυτή έχει ενσωματωθεί στους ισχύοντες αντισεισμικούς κανονισμούς. Άρα υπάρχει επαρκής προστασία από τους ισχυρούς σεισμούς, αρκεί να χτίζουμε σπίτια με τη σωστή αντισεισμική προστασία» διευκρινίζει ο κ. Παπαζάχος.

    Όσο για το τι θα συμβεί στην Ελλάδα και τι πρέπει να περιμένουμε ο καθηγητής Γεωφυσικής υπογραμμίζει ότι «στην Ελλάδα έχουμε κατά μέσο όρο ένα σεισμό με μέγεθος 6.3 ή μεγαλύτερο. Λέγοντας κατά μέσο όρο, εννοούμε ότι μπορεί ένα και δύο έτη να έχουμε μικρότερους μέγιστους σεισμούς και σε μία επόμενη χρονιά να έχουμε 2 ή και 3 ισχυρούς σεισμούς. Υπήρχαν περίοδοι στον ελληνικό χώρο με μειωμένη ή αυξημένη σεισμικότητα, π.χ. η δεκαετία 1950-1060 είχε μερικούς από τους καταστρεπτικότερους σεισμούς του 20ου αιώνα στην Ελλάδα, όπως π.χ. το μεγαλύτερο σεισμό της Ευρώπης τον 20ο αιώνα (Αμοργός, μεγέθους 7.5 Ρίχτερ). Όμως, στο επίπεδο της ανθρώπινης ζωής (75-80 έτη σήμερα στην Ελλάδα) η μέση σεισμικότητα είναι πρακτικά αμετάβλητη. Άρα, η προφανής απάντηση είναι ότι μεγάλους σεισμούς περιμένουμε πάντοτε στην Ελλάδα, και θα συμβούν είτε το θέλουμε είτε όχι».

    Όσο για το ποιες περιοχές όμως βρίσκονται στο «κόκκινο» όσον αφορά μιας μικρής ή μεγαλύτερης έντασης σεισμικής δόνησης ο κ. Παπαζάχος δηλώνει ότι «η έρευνα πάνω στα θέματα της πρόγνωσης των σεισμών, κατά συνέπεια και των συνεπειών τους, έχει δείξει ότι παραμένει προς το παρόν εντελώς ανέφικτος ο στόχος της βραχυπρόθεσμης πρόγνωσης, δηλαδή δεν μπορούμε να ξέρουμε τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες το που, πότε και πόσο μεγάλος σεισμός θα συμβεί στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού. Η γνώση αυτή δεν υπάρχει, ούτε στην Ελλάδα, ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μακροπρόθεσμη πρόγνωση (επίπεδο δεκαετιών) έχει επιτευχθεί εδώ και πολλά χρόνια και (αν και έχει ακόμα προβλήματα) έχει ενσωματωθεί στους αντισεισμικούς κανονισμούς». Όπως συμπληρώνει «τα τελευταία έτη γίνεται μία προσπάθεια για την μεσοπρόθεσμη πρόγνωση (πρόγνωση με αβεβαιότητα λίγων ετών), με στόχο να βοηθήσει την πολιτεία να οργανώσει καλύτερα τα μέτρα ετοιμότητας. Όμως αυτή η γνώση είναι ακόμα σε ερευνητικό και όχι επιχειρησιακό επίπεδο, έχει αβεβαιότητες και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από τους πολίτες για την προσωπική τους προστασία. Κατά συνέπεια η αναφορά από ορισμένους σε «κόκκινες περιοχές», «ώριμα ρήγματα» και άλλες παρόμοιες εκφράσεις όχι μόνο στερείται επιστημονικής βάσης (σε παγκόσμιο επίπεδο), αλλά και αποπροσανατολίζει την κοινωνία και την πολιτεία από το πραγματικό πρόβλημα, δηλαδή την ανάγκη αποτελεσματικής αντισεισμικής πρόληψης και προστασίας».

    Οι μεγαλύτεροι σεισμοί στηχώρα μας

    Μπορεί ο σεισμός της Αθήνας να μην ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, καθώς ήταν έντασης 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ, ωστόσο ήταν ο πιο καταστρεπτικός στην ιστορία του ελληνικού κράτους, αφού χτύπησε το μεγαλύτερο αστικό και οικονομικό συγκρότημα της χώρας μας, δηλαδή την πρωτεύουσα, εξηγεί ο κ.Παπαζάχος. Ως αποτέλεσμα, τόσο οι άμεσες ανθρώπινες (θύματα, τραυματίες) και οικονομικές (καταρρεύσεις, καταστροφές) συνέπειες, όσο και οι έμμεσες συνέπειες (διακοπή οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας, κατάρρευση λειτουργίας εμπορικού ιστού, κλπ.) ήταν εξαιρετικά επώδυνες.

    «Το παραπάνω παράδειγμα δείχνει πόσο λίγη σημασία έχει (σε ορισμένες περιπτώσεις) το μέγεθος του σεισμού. Για παράδειγμα, κανείς δε θυμάται τον πολύ μεγαλύτερο (μέγεθος 6.8 της κλίμακας Ρίχτερ) μεταγενέστερο σεισμό του Βορείου Αιγαίου το 2014, αφού οι συνέπειές του ήταν πολύ μικρότερες. Αντίθετα πολύ μικροί σεισμοί της τάξης του μεγέθους 5.5-5.9 της κλίμακας Ρίχτερ όπως της Αθήνας το 1999 είχαν σημαντικές επιπτώσεις σε κοντινά αστικά κέντρα, π.χ. Πύργος 1993, Κόνιτσα 1996, κλπ.».

    Κτίρια χωρίς εγγύηση αντισεισμικής επάρκειας

    Η επόμενη ερώτησή μας εύλογα είναι αν από τότε μέχρι σήμερα έχει αλλάξει κάτι; Έχουν μείνει ελλιπή κάποια μέτρα προστασίας που είχαν εντοπιστεί τότε και τελικά έμειναν στο συρτάρι; Τι απαντά ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ; Ναι, μεν αλλά...

    «Σίγουρα κάποια πράγματα άλλαξαν μετά το σεισμό της Αθήνας. Για παράδειγμα επικαιροποιήθηκαν (ειδικότερα αυστηροποιήθηκαν) οι σεισμικές δράσεις για τις οποίες πρέπει να χτίζουμε τα σπίτια μας με μεταγενέστερη αναθεώρηση του αντισεισμικού κανονισμού. Η αναθεώρηση αυτή (Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός 2000) «προκλήθηκε» ουσιαστικά από το σεισμό της Αθήνας. Όμως, πολλά θέματα έχουν μείνει στα συρτάρια, ακόμα και όταν έχουν εξαιρετικά περιορισμένο οικονομικό κόστος. Έτσι, το πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου δημοσίων κτιρίων ουσιαστικά είναι τελματωμένο, οι προτάσεις για παροχή κινήτρων για ενίσχυση ιδιωτικών κτιρίων που αποδεδειγμένα έχουν προβλήματα αντισεισμικής επάρκειας (π.χ. παλαιά κτίρια με πυλωτές) δεν προχωράνε. Ειδικά στο θέμα των σεισμολογικών δικτύων υπάρχει ένα φαινόμενο κατάρρευσης, αφού ο ΟΑΣΠ έχει να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία τους από το 2014, με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει η λειτουργία περίπου του 40% των σεισμολογικών σταθμών της χώρας».

    Όσον αφορά στο «καυτό» θέμα της προστασίας κτιρίων, ο κ. Παπαζάχος επισημαίνει ότι « αν και η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα στο θέμα της αντισεισμικής προστασίας των κατασκευών, κυρίως με την ανάπτυξη και επικαιροποίηση των Αντισεισμικών Κανονισμών που επηρεάζουν τις νέες κατασκευές, αλλά και ειδικών κανονισμών όπως ο Κανονισμός Επεμβάσεων (ένας από τους λίγους παγκοσμίως) που αφορούν τις κατασκευές που έχουν πληγεί από σεισμό, ελάχιστα πράγματα γίνονται για τον υφιστάμενο δομικό ιστό, δηλαδή τα παλαιά κτίρια. Τα κτίρια αυτά είναι χτισμένα με παλαιούς κανονισμούς ή και χωρίς κανένα κανονισμό ή επίβλεψη από μηχανικό(τα περισσότερα κτίρια της επαρχίας). Για τα κτίρια αυτά δεν υπάρχει καμία συστηματική μέριμνα».

    Μάλιστα, προσθέτει ότι «νομοθετικές παρεμβάσεις όπως η νομιμοποίηση αυθαιρέτων, χωρίς κανένα έλεγχο αντισεισμικής επάρκειας των κτιρίων που νομιμοποιούνται, οδηγεί στην επιδείνωση της κατάστασης». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι, «όπως είπα και πριν, η πρόληψη είναι το μεγάλο θύμα της οικονομικής κρίσης και βρίσκεται σήμερα σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο».

    Τέλος, όσο για τους φόβους μας αν ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός στην Ιταλία πόσο επηρεάζει και μπορεί να προκαλέσει μια σεισμική δραστηριότητα και στην Ελλάδα, ο κ. Παπαζάχος δηλώνει κατηγορηματικά: «Η Ιταλία ανήκει σε μία εντελώς διαφορετική σεισμοτεκτονική ενότητα, με εντελώς ανεξάρτητη σεισμικότητα. Σεισμοί της τάξης μεγέθους 6.0 ως 6.5 της κλίμακας Ρίχτερ, όπως ο πρόσφατος σεισμός στην Ιταλία, δεν μπορούν να επηρεάσουν παρά μόνο την κοντινή περιοχή της κεντρικής ιταλικής χερσονήσου».

    Κάτια Παπαδοπούλου

    [07] Die Zeit: Δεν φταίει η Ελλάδα για την κατάσταση στη Λέσβο, αλλά η άρνηση χωρών της ΕΕ να την υποστηρίξουν

    H Ελλάδα προτίθεται να μεταφέρει "μεγάλο αριθμό" προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Η ενέργεια αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας, η οποία προβλέπει ότι οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να εξετάζονται απευθείας στα νησιά. «Παραβιάζουν λοιπόν οι ελληνικές αρχές τη συμφωνία; Εχουν μήπως αποτύχει;» , διερωτάται η Die Zeit σε σημερινό της άρθρο.

    Μια ματιά στα στοιχεία τα οποία έδωσε η Κομισιόν στη δημοσιότητα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στην αφόρητη κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί στα νησιά, η οποία κλιμακώθηκε με την πυρκαγιά στη Μόρια. Και οφείλεται αυτή η κατάσταση τουλάχιστον στην απραξία πολλών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Τα κενά που υπάρχουν πρέπει να είναι και ο λόγος γα τον οποίο η προαναγγελθείσα μετεγκατάσταση πολλών προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα δεν προκάλεσε καμία σοβαρή κριτική εκ μέρους των χωρών μελών της Ε.Ε. Παράλληλα η Ε.Ε. ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν προτίθεται να επαναπροωθήσει προς το παρόν κανέναν πρόσφυγα στην Ελλάδα όπως προβλέπει η Συνθήκη του Σένγκεν.

    Συγχρόνως η γερμανική κυβέρνηση προέτρεψε την Ελλάδα να βελτιώσει τον έλεγχο των αιτήσεων ασύλου, μια απαίτηση η οποία είναι εντελώς άτοπη, δεδομένου ότι από τους 60.500 πρόσφυγες μόνο οι 13.600 βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και επομένως είναι αποφασιστικής σημασίας η αποστολή υπαλλήλων και ειδικών στα νησιά, τους οποίους έχουν υποσχεθεί οι χώρες μέλη της Ε.Ε.

    Και σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι προβληματική η αντιμετώπιση του θέματος από την Ελλάδα. Από τους 100 ειδικούς για θέματα ασύλου τους οποίου έχει υποσχεθεί η Κομισιόν έχουν σταλεί μόνο 41 στα νησιά. Αλλά και στο θέμα των μεταφραστών δεν έχει κρατήσει το λόγο της η Ε.Ε. σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η οποία ζητά στην έκθεση της "να αυξήσουν τα κράτη μέλη επειγόντως την υποστήριξή τους στην Ελλάδα."

    Σε όλα αυτά προστίθεται και το γεγονός ότι η υποσχεθείσα μεταφορά από την Ελλάδα 63.302 συνολικά προσφύγων σε άλλες ώρες μέλη ή συνδεδεμένες με την Ε.Ε.χώρες δεν λειτουργεί. Ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία έχουν βέβαια εν μέρει αυξήσει τη συμμετοχή τους στην κατανομή των προσφύγων, ο συνολικός όμως απολογισμός παραμένει απογοητευτικός, αφού μόνο 4.410 πρόσφυγες έχουν γίνει δεκτοί από άλλα κράτη μέλη. Μια ματιά στα στοιχεία αποδεικνύει ότι σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ή -όπως η Πολωνία, η Αυστρία και η Ουγγαρία- αρνούνται να το κάνουν ολοκληρωτικά.

    Επομένως, συμπεραίνει η έγκριτη γερμανική εφημερίδα, η κατάσταση στη Λέσβο δεν οφείλεται σε αποτυχία της Ελλάδας στο προσφυγικό, αφού πολλές χώρες ακόμα αρνούνται να της παράσχουν την υποσχεθείσα υποστήριξή τους.

    [08] «Τα πούρα του Ολύμπου» αναζητούν ...ιδιότροπους πελάτες

    Ιδιότροπους πελάτες ...με τις αισθήσεις τους σε ετοιμότητα να απολαύσουν χειροποίητο πούρο απαλλαγμένο από κάθε είδους χημεία, αναζητούν και τελικά βρίσκουν -ή ...τους βρίσκουν, ακόμα και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από κάθε γωνιά του πλανήτη- οι αδερφοί Άρης και Κώστας Κωνσταντινίδη, από την Κρύα Βρύση του νομού Πέλλας.

    Τα δύο αδέλφια έχουν συστήσει την οικοτεχνία "Vamma Del Sol" (απόσταγμα του ήλιου), που λειτουργεί από το 2012 και η φήμη της έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα, με τον Άρη και τον Κώστα Κωνσταντινίδη να δουλεύουν εντατικά και με προσήλωση στη διατήρηση της ποιότητας και να αναζητούν νέες διαδρομές και περισσότερους ..."ιδιότροπους πελάτες", όπως λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Μάλιστα, μέσω του "ταξιδιού" στον χώρο των γεύσεων που προσφέρουν στους λάτρεις του πούρου οι αδερφοί Κωνσταντινίδη, τελικά αναπτύσσουν μια ξεχωριστή φιλία με τους πελάτες τους, αφού πέραν των συνόρων, ίσως ακόμα και των διαφορετικών αντιλήψεων, όλοι μοιράζονται ένα κοινό "μυστικό", που έχει διαρκέσει στους αιώνες.

    "Το πούρο εξακολουθεί να ελκύει την προσοχή εκείνων που ψάχνουν να βρουν το μύθο τους" και τα πούρα του Ολύμπου, όπως τα έχουν "βαφτίσει" πολλοί εκτός ελληνικών συνόρων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σας ...αγκαλιάσουν σαν μυστικό νέφος, μεταφέροντάς σας στη γειτονιά των 12 θεών της ελληνικής μυθολογίας, λένε τα δυο αδέλφια.

    Βασικοί στόχοι για τους ιδρυτές της οικοτεχνίας "Vamma Del Sol" είναι η επέκταση της σειράς πούρων που έχουν και η εξειδίκευσή τους. "Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η μαζική παραγωγή. Το μόνο που μας απασχολεί είναι να διατηρήσουμε τη μοναδικότητα του χειροποίητου πούρου που κάνουμε και ας είναι και για λίγους" λέει ο Κώστας Κωνσταντινίδης, με τον αδελφό του να σημειώνει πως πόθος τους είναι να καθιερωθούν στην αγορά της Βόρειας Ευρώπης. "Αν πατήσεις εκεί, τότε βρίσκεσαι παντού" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άρης Κωνσταντινίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "τα Χριστούγεννα θα πετύχουμε την είσοδό μας στην αγορά αυτή".

    "Θέλω να αναβιώσει ο καπνός σε συνθήκες αγοράς. Θέλω τον δρόμο του καπνού, που ξεκινά από το Αγρίνιο και φθάνει ως την Κομοτηνή. Θα νοιώσουμε με τον αδερφό μου ότι ως ένα βαθμό αποτύχαμε, εάν ο μόχθος μας δεν βρει μιμητές στην Ελλάδα" τονίζει ο Άρης Κωνσταντινίδης και αποκαλύπτει πως "δύο νέα παιδιά από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών, που μοιράζονται την αγάπη για το πούρο, προσπαθούν να ξεπεράσουν τους δικούς τους σκοπέλους και να βρουν και την απαραίτητη χρηματοδότηση προκειμένου να ξεκινήσουν τη δική τους οικοτεχνία σε κοσμοπολίτικο νησί της χώρας".

    [09] ΕΛΣΤΑΤ: Θετικά κινήθηκαν οι δείκτες απασχόλησης, ωρών εργασίας και αμοιβών το β΄ τρίμηνο 2016

    Θετικά κινήθηκαν στην πλειονότητα των τομέων σε βασικούς κλάδους της οικονομίας οι βραχυχρόνιοι δείκτες Απασχόλησης, Ωρών Εργασίας και Αμοιβών, το β΄ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το β΄ τρίμηνο 2015, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

    Ειδικότερα:

    Στα Ορυχεία και Λατομεία, ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε 3,8%, ο δείκτης ωρών εργασίας μειώθηκε 3,9% και ο δείκτης αμοιβών μειώθηκε 3,5% Στη Μεταποίηση οι δείκτες αυξήθηκαν κατά 4,4%, 4,2% και 3,1% αντιστοίχως Στην Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, οι δείκτες αυξήθηκαν κατά 8,5%, 13% και 4,4% Στην Παροχή Νερού, Επεξεργασία Λυμάτων, Διαχείριση Αποβλήτων και Δραστηριότητες Εξυγίανσης, ο δείκτης απασχόλησης μειώθηκε 5,1%, ο δείκτης ωρών εργασίας αυξήθηκε 3,5% και ο δείκτης αμοιβών μειώθηκε 21,5% Στις Κατασκευές, οι δείκτες αυξήθηκαν κατά 21,1%, 14,2% και 25,6% Στη Μεταφορά και Αποθήκευση, ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε 1,9%, ο δείκτης ωρών εργασίας μειώθηκε 0,7% και ο δείκτης αμοιβών αυξήθηκε 5,3% Στις Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, οι δείκτες απασχόλησης και ωρών εργασίας μειώθηκαν 3% και 9,3% αντιστοίχως, ενώ ο δείκτης αμοιβών αυξήθηκε 0,7% Στην Ενημέρωση και Επικοινωνία, οι δείκτες αυξήθηκαν κατά 3,8%, 4,4% και 1,8% Στις Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες, οι δείκτες απασχόλησης και ωρών εργασίας αυξήθηκαν κατά 1,8% και 5,5% αντιστοίχως, ενώ ο δείκτης αμοιβών μειώθηκε 13,6% Στις Διοικητικές και Υποστηρικτικές Δραστηριότητες, οι δείκτες αυξήθηκαν κατά 3,9%, 1,8% και 4,5%.

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:

    Ως Αριθμός Απασχολουμένων Ατόμων ορίζεται ο συνολικός αριθμός των ατόμων που εργάζονται στην επιχείρηση, ανεξάρτητα από την ιδιότητα (ιδιοκτήτες, συνεταίροι και μέλη των οικογενειών τους) και την ειδικότητά τους (διευθυντές, πωλητές, βοηθητικό προσωπικό) και ανεξάρτητα εάν εργάζονται προσωρινά ή εποχικά, με πλήρη ή μερική απασχόληση, με αμοιβή ή χωρίς αμοιβή.

    Ως Ώρες Εργασίας ορίζεται ο συνολικός αριθμός των ωρών που πραγματοποιήθηκαν στην επιχείρηση κατά τη διάρκεια του τριμήνου αναφοράς. Περιλαμβάνονται οι ώρες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του κανονικού ωραρίου, οι επιπλέον ώρες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν υπερωριακά, με αμοιβή ή χωρίς αμοιβή, η διάρκεια νυκτερινής εργασίας ή εργασίας τις Κυριακές ή τις αργίες. Δεν υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας, ο χρόνος για αμοιβές που καταβλήθηκαν χωρίς να έχει παρασχεθεί εργασία όπως π.χ. ετήσια άδεια ή αναρρωτική άδεια.

    Ως Μισθοί και Ημερομίσθια ορίζεται το σύνολο των μεικτών αμοιβών, σε χρήμα ή σε είδος, που καταβάλλονται σε όλα τα άτομα που περιλαμβάνονται στη μισθολογική κατάσταση σε αντάλλαγμα της εργασίας που προσέφεραν.

    [10] Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία εξετάζει ο Ερντογάν

    Η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για άλλους τρεις μήνες θα ήταν ευεργετική για την Τουρκία, καθώς η χώρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ξεριζώσει την απειλή από τις τρομοκρατικές οργανώσεις μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Μιλώντας μια ημέρα αφού το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συνέστησε την παράταση της διακυβέρνησης υπό καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο Ερντογαν δήλωσε πως το μέτρο επιτάχυνε τη μάχη της Άγκυρας εναντίον της τρομοκρατίας και πως πιστεύει ότι οι Τούρκοι θα υποστηρίξουν την παράταση του καθεστώτος αυτού.

    «Η κυβέρνηση θα προβεί στις απαραίτητες εκτιμήσεις και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα (στο θέμα αυτό)», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε ομάδα διοικητών επαρχιών στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

    [11] Η Iταλία αναζητά νέα κονδύλια για την προσφυγική κρίση

    Η Ιταλία αναζητά επειγόντως νέα κονδύλια για την φιλοξενία των προσφύγων, δεδομένου ότι οι χρηματοδοτήσεις που ενεργοποιήθηκαν μέχρι αυτή την στιγμή, δεν επαρκούν.

    Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Τύπος, πρέπει να εξευρεθούν άμεσα εξακόσια εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει, το σύστημα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων να συνεχίσει να λειτουργεί με ικανοποιητικό τρόπο. Κάθε μήνα, το ποσό που δαπανάται αγγίζει τα εκατό εκατομμύρια ευρώ.

    Οι τελευταίες πληρωμές των συνεταιρισμών, μη κυβερνητικών οργανισμών και ιδιωτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, έγιναν τον περασμένο Απρίλιο. Οι δήμοι και οι περιφέρειες, στην φάση αυτή, δεν έχουν λάβει νέες χρηματοδοτήσεις από την κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης, ώστε να συνεχίσουν να καταβάλουν ό,τι έχει συμφωνηθεί, στις δομές και στους εργαζόμενους που καλύπτουν τις πάγιες αυτές ανάγκες.

    Επισήμως, ως τελευταία ημερομηνία για την πληρωμή τους, πολλοί συνεταιρισμοί και μη κυβερνητικοί οργανισμοί έχουν θέσει τις 30 Σεπτεμβρίου, αν και είναι πιθανό να συμφωνηθεί μια ακόμη παράταση. Λογικά, μπορεί να προσβλέψει κανείς ότι θα βρεθεί, ίσως, κάποια «μέση λύση», έστω και με καταβολή μέρους των οφειλών από το ιταλικό δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας. Το καθοριστικό «πράσινο φώς», πάντως, θα πρέπει να δοθεί από τον Ιταλό υπουργό Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

    Τις ημέρες αυτές οριστικοποιείται ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο έχει ζητήσει να ενταχθεί σε αυτό ένα κονδύλι ύψους περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την κάλυψη των εξόδων που προκύπτουν από την φιλοξενία των «απελπισμένων της θάλασσας».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι σκέφτεται να αναθέσει την γενικότερη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος σε έκτακτο «επίτροπο», όπως συνέβη και με την ανοικοδόμηση των περιοχών της κεντρικής Ιταλίας που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό της 24ης Αυγούστου. Το όνομα στο οποίο γίνεται αναφορά με μεγαλύτερη έμφαση, για το προσφυγικό, είναι εκείνο του Πιέρο Φασσίνο, πρώην δημάρχου του Τορίνο και πρώην προέδρου της Ένωσης Ιταλικών Δήμων.

    Οι πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Ιταλία από την αρχή του 2016 είναι 131.974 , ενώ έχουν υποβληθεί 78.000 αιτήσεις για παροχή ασύλου. Κατά μέσο όρο, για να μπορέσει να τους δοθεί μια οριστική απάντηση, χρειάζονται έξι μήνες, ενώ σε περίπτωση πολυμελών οικογενειών, ο απαιτούμενος χρόνος αυξάνεται. Για την φιλοξενία τους, όμως, έχει προθυμοποιηθεί μόνον το 10% των δήμων της χώρας, και για τον λόγο αυτό, ο δήμαρχος του Μιλάνου Μπέπε Σάλα ζήτησε πρόσφατα από τον Ιταλό κεντροαριστερό πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο μια πιο δίκαιη κατανομή τους. Ο Ρέντσι απάντησε θετικά, αφήνοντας να εννοηθεί, όμως, ότι θα χρειασθεί αρκετός χρόνος μέχρι να βρεθούν νέες, οριστικές λύσεις και ότι η όλη προσπάθεια θα πρέπει να συνεχισθεί και κατά το επόμενο έτος.

    Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις δαπάνες για το προσφυγικό αλλά και την ανοικοδόμηση στην κεντρική Ιταλία, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης κατέστησε σαφές ότι το όλο ποσό (περίπου εννέα δισεκατομμύρια ευρώ) δεν θα πρέπει να υπολογισθεί στην σχέση ελλείμματος -AΕΠ της χώρας, από την στιγμή που πρόκειται για «έκτακτες περιστάσεις».

    [12] Την ύπαρξη νερού στον δορυφόρο του Δία επιβεβαιώνει στο «Πρακτορείο FM» ο αστροφυσικός Γ. Σειραδάκης

    Την επιβεβαίωση της ύπαρξης νερού στον δορυφόρο του πλανήτη Δία, την Ευρώπη, μετέφερε ο καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο FM 104,9», στην εκπομπή του Σωτήρη Κυριακίδη, καθώς -όπως επισήμανε- ύστερα από πολύχρονη χρήση των δυνατοτήτων του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χάμπλ» (Hubble) «φαίνεται να υπάρχουν κάποιοι πίδακες» στον δορυφόρο του εν λόγω πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

    «Τέτοιοι πίδακες έχουν παρατηρηθεί και στον Εγκέλαδο, έναν άλλο δορυφόρο, του Κρόνου» σημείωσε ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας, σχολιάζοντας πως με τις ανακαλύψεις αυτές «γνωρίζουμε πως υπάρχουν δορυφόροι πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, οι οποίοι πρέπει να έχουν έναν ολόκληρο ωκεανό από νερό» κάτω από την επιφάνεια τους.

    Για τη νέα ανακάλυψη στην Ευρώπη, ο κ. Σειραδάκης, σημείωσε πως η ύπαρξη του νερού έγινε γνωστή «από τότε που παρατηρήθηκε ότι το μαγνητικό της πεδίο συνεχώς προσανατολίζεται στο ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο του Δία». Μια παρατήρηση που έχει ως μοναδική εξήγηση ένα ρευστό και «τέτοιο ρευστό είναι ένας μεγάλος ωκεανός κάτω από την επιφάνεια της» τόνισε ο Έλληνας αστροφυσικός. Πρόσθεσε πως η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει και στην αποκάλυψη ύπαρξης ζωής στον δορυφόρο του Δία.

    [13] Εκτυπωμένα συνθετικά οστά αποκαθιστούν τα κατάγματα

    Ερευνητές στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν νέου τύπου συνθετικά οστά βγαλμένα από τρισδιάστατο εκτυπωτή για να αποκαταστήσουν με επιτυχία βλάβες στη σπονδυλική στήλη και στο κρανίο πειραματόζωων (τρωκτικών και μαϊμούδων). Σταδιακά, τα συνθετικά αυτά οστά ενσωματώνονται ομαλά στο σώμα και μετατρέπονται σε κανονικά οστά. Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα σε μια πενταετία.

    Τα κατά παραγγελία οστά -στις σωστές διαστάσεις ανά περίπτωση- βοήθησαν στην ανάπτυξη νέων φυσιολογικών οστών. Αντίθετα με άλλα οστικά μοσχεύματα, το νέο εκτυπώσιμο βιοϋλικό είναι εξίσου ελαστικό και ανθεκτικό, ενώ αναγεννά το οστό χωρίς την ανάγκη προσθήκης άλλων παραγόντων ανάπτυξης. Επίσης είναι εύκολο και γρήγορο στη χρησιμοποίησή του στο χειρουργείο.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον 'Ανταμ Τζάκους του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Ιλινόις, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine".

    Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για εξελιγμένα χαμηλού κόστους και εξατομικευμένα μοσχεύματα, που θα θεραπεύουν μια ευρεία γκάμα τραυμάτων στα οστά, από την ορθοπεδική χειρουργική και την οδοντιατρική μέχρι τις πλαστικές επεμβάσεις και τις εγχειρίσεις για καρκίνο των οστών.

    [14] Συμμαχία εταιρειών για την προστασία των ανθρώπων από τα ρομπότ

    Πέντε από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια «Συνεργασία για την Τεχνητή Νοημοσύνη», σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τους φόβους της κοινής γνώμης παγκοσμίως ότι τα ρομπότ θα κλέψουν τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων, θα διευρύνουν τις οικονομικές ανισότητες, ενώ, στην πορεία, μπορεί επίσης να μας σκοτώσουν και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλη την ανθρωπότητα.

    Στη σύμπραξη συμμετέχουν η Googe, η Microsoft, η ΙΒΜ, η Amazon και το Facebook αλλά -προς το παρόν τουλάχιστον- όχι η Apple, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

    Στόχος των εταιρειών είναι να καταστήσουν την τεχνητή νοημοσύνη πιο προσιτή και αποδεκτή στον μέσο άνθρωπο, αλλά και στις κυβερνήσεις που δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τις καταιγιστικές τεχνολογικές εξελίξεις. Πιθανώς οι εταιρείες φοβούνται ότι είναι θέμα χρόνου να βρεθούν ενώπιον κρατικών ρυθμίσεων και ελέγχων, γι' αυτό θέλουν να προλάβουν κάτι τέτοιο, αναλαμβάνοντας αυτές την πρωτοβουλία των κινήσεων.

    Είναι πάντως μια από τις σπάνιες φορές που ανταγωνιστικές μεταξύ τους πολυεθνικές εταιρείες συνεργάζονται για να διαμορφώσουν το μέλλον -ή έστω το «ίματζ»- μιας νέας τεχνολογίας, η οποία αναμένεται να έχει καθοριστική επίδραση στο μέλλον των ανθρώπων.

    [15] Ν. Παππάς: Η συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή θα γίνει κανονικότατα

    «Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή θα γίνει κανονικότατα, όπως προβλέπει και το σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο πρωθυπουργός» τόνισε νωρίτερα το πρωί, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

    Σχολιάζοντας τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ο κ. Παππάς, εκτίμησε ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί», και προσέθεσε πως «ο κ. Μητσοτάκης σιώπησε εκκωφαντικά και ενώ στα δημοσιογραφικά γραφεία διέρρεε ότι κατά τη δευτερολογία του θα έκανε "αντεπίθεση", δεν είπε τίποτα».

    Συνεχίζοντας είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η ηγετική του ομάδα θεώρησαν ότι αρκεί να αφήνουν κάποιους στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες να εξαπολύουν μύδρους και να κάνουν εμετούς κατά της κυβέρνησης, χωρίς να παίρνει κανείς την ευθύνη. Είναι πολύ κοντά οι ημέρες, θα μιλήσουμε με διευθύνσεις με ονόματα... και θα επιβεβαιωθεί το "ουδέν κρυπτόν υπό τον Ήλιο"».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Παππάς, χαρακτήρισε «λίγο αστείο», το επιχείρημα της ΝΔ για «κατάρρευση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες», και υπογράμμισε, πως «ήδη έχουν εισπραχθεί 70 εκατ. ευρώ και θα φτάσουν τα 85-88 εκατ. ευρώ όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και εισπραχθεί η πρώτη δόση που θα καταβάλει κ. Σαββίδης, ο οποίος είναι ο πρώτος επιλαχών. Είναι πλέον πολύ εξόφθαλμο, δεν μπορεί να κρυφτεί, ότι αυτό που συνέβαινε έως τώρα ήταν απότοκο μιας κατάστασης κατά την οποία ορισμένοι κατά το παρελθόν καθυπόταξαν την Πολιτεία. Η νέα κατάσταση είναι θετική όχι μόνο για τη δική μας παράταξη αλλά για την ίδια δημοκρατία», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

    [16] Ν. Παυλίδης στο «Πρακτορείο FM»: Στελέχη από το περιβάλλον Μητσοτάκη δουλεύουν με τον Καλογρίτσα

    «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε με ποιον τρόπο αντιλαμβάνεται η ΝΔ τη διαπλοκή τού κ. Καλογρίτσα με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν μάλιστα άτεγκτα, χωρίς καμία διάκριση, όταν διαπιστώθηκε ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, εξέπεσε» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παυλίδης.

    «Ο κ. Καλογρίτσας υπήρξε συνεργάτης του κ. Σαμαρά, έχει δουλέψει και συνεχίζει να δουλεύει με στελέχη, που είναι στο άμεσο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη» ανέφερε.

    Σε ό,τι αφορά την πρόταση για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά ο κ. Παυλίδης επισήμανε: «Θέλουμε να σταματήσει αυτό το τρελό πάρτι των εκατομμυρίων, που εντέλει το πληρώνει ο ελληνικός λαός».

    Ερωτηθείς σχετικά με τη δημοσκοπική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παυλίδης εκτίμησε ότι «οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μία συγκυριακή έκφραση του κόσμου, που ερωτάται, άρα δε μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι αντικειμενικό» και πρόσθεσε: «Αυτό, το οποίο μας ανησυχεί δεν είναι οι δημοσκοπήσεις, είναι ότι αυτοί οι οποίοι δικαιούνται, δυστυχώς, δε σηκώνουν τόνους αγώνα, ενώ αυτοί οι οποίοι δεν δικαιούνται -γιατί πολλοί έχουν περάσει πια με την πλευρά της εργοδοσίας- κάνουν αγώνες κατσαρόλας».

    Αναφερόμενος στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη ότι «ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική που ασκεί», σημειώνοντας: «Είναι το δικό μας πρόγραμμα αυτό που εφαρμόζεται στην Παιδεία». Σημείωσε δε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «μοιάζει να διεκδικεί αυτά τα ποσοστά που στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία, αλλιώς δε μπορεί να εξηγηθεί η στάση του».

    [17] Καταθέτει στην Εξεταστική για τα δάνεια ο προϊστάμενος της ΤτΕ Γ. Πάσχας

    Άρχισε, και αναμένεται να είναι πολύωρη, η κατάθεση του Γιώργου Πάσχα, προϊστάμενου της Τράπεζας της Ελλάδος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη νομιμότητα χορήγησης δανείων από τράπεζες σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης.

    Την ερχόμενη Τρίτη 4 Οκτωβρίου, προγραμματίστηκε από την Επιτροπή η κατάθεση του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Ηλία Προβόπουλου ενώ στις 11 του ίδιου μήνα έχει προσκληθεί ο νυν διοικητής της Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Εξεταστικής Επιτροπής, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου αναμένεται να καταθέσει ο εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» Θέμος Αναστασιάδης.

    [18] Γ. Τσιάκαλος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Όπου μπήκανε προσφυγόπουλα σε σχολεία δεν είχαμε καμία αντίδραση

    Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στη σχολική κοινότητα κάνει ο ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9FM».

    «Όπου μπήκαν παιδιά προσφύγων σε σχολεία, δεν είχαμε πουθενά καμία απολύτως αντίδραση», σχολίασε ο κ. Τσιάκαλος, προσθέτοντας πως «η ενσωμάτωση είκοσι χιλιάδων παιδιών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι μεγάλο πρόβλημα».

    «Είναι πολύ λίγες οι αντιδράσεις και πολύ σωστά παίρνουν το δρόμο της δημοσιότητας, κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία αντίδραση αλλά είναι ελάχιστες», σημείωσε ο καθηγητής.

    Ο κ. Τσιάκαλος συνέκρινε δε, την παρούσα κατάσταση με τις αρχές της δεκαετίας του '90 οπότε στην Ελλάδα ενσωματώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και τα παιδιά τους, τα οποία, «τα βλέπουμε στα πανεπιστήμια, τα βλέπουμε παντού,» κάτι που «σπάνια μια χώρα μπορούσε να καταφέρει τόσο γρήγορα και τόσο πετυχημένα».

    Σχολιάζοντας, τέλος, την παρούσα κατάσταση με τους προσφυγικούς πληθυσμούς, δήλωσε πως «ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα διάφορα στρατόπεδα, είναι παιδιά τα οποία στο τέλος, μέσω της επανένωσης οικογενειών, θα πάνε προς χώρες της Ευρώπης, κυρίως προς Γερμανία, Σουηδία και Βέλγιο».

  • Τη συνέντευξη πήρε ο Σωτήρης Κυριακίδης
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 September 2016 - 10:32:28 UTC