Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δριμύ κατηγορώ του Αλ. Τσίπρα για τη διαπλοκή και αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση
  • [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός θέλει να διχάσει την κοινωνία και όχι να ενώσει
  • [03] Φώφη Γεννηματά: Διμέτωπη κριτική σε κυβέρνηση και ΝΔ για την Παιδεία
  • [04] Μ. Ντράγκι: Yψηλότερα επιτόκια μόνο όταν υπάρξει περισσότερη ανάπτυξη
  • [05] Αισιοδοξία στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ
  • [06] Σόιμπλε: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων
  • [07] Συμφωνία για το χρέος το συντομότερο δυνατό, για να έρθουν επενδύσεις
  • [08] Κ. Παπαζάχος στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο»: Σεισμούς θα έχουμε. Είτε το θέλουμε, είτε όχι
  • [09] Kανονικά οι πτήσεις της Aegean και της Olympic Air μετά την αναστολή της απεργίας της ΟΣΥΠΑ
  • [10] Η Καισαριανή, οι αγώνες των προσφύγων και το Σκοπευτήριο, στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου»
  • [11] Διαδήλωση στην Καλιφόρνια μετά τον θάνατο Αφροαμερικανού από την αστυνομία
  • [12] Εκτυπωμένα συνθετικά οστά αποκαθιστούν τα κατάγματα
  • [13] Επίτιμος δημότης Δοξάτου Δράμας θα ανακηρυχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [14] Σεισμός 4 βαθμών ανοιχτά της Αλόννησου
  • [15] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ενισχυμένες οι εθνικές θέσεις στα εργασιακά
  • [16] Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου- Ρέγκλινγκ

  • [01] Δριμύ κατηγορώ του Αλ. Τσίπρα για τη διαπλοκή και αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και την διαφθορά.

    Δριμύ «κατηγορώ» κατά της διαπλοκής, και σε αυτό το πλαίσιο, κατά του «παλιού πολιτικού συστήματος» και των συστημικών ΜΜΕ, για τη στάση τους με αφορμή τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την Παιδεία, απαντώντας παράλληλα στις «συκοφαντίες, τα ψεύδη και τις θεσμικές εκτροπές της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

    Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια για οριστική έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια, παράλληλα με την προσπάθεια να μπει τέλος στο καθεστώς της διαπλοκής και των παθογενειών των δεκαετιών από τη Μεταπολίτευση και μετά. Δύο προσπάθειες αλληλένδετες, όπως τις παρουσίασε, αφού κατηγόρησε το «παλιό πολιτικό σύστημα» ότι, σε συνεργασία με τα συστημικά ΜΜΕ, πόνταρε διαδοχικά στην «αριστερή παρένθεση» και άρα «στην αποτυχία της χώρας». Δυστυχώς για εκείνους και ευτυχώς για τη χώρα δεν το κατάφεραν, σημείωσε, και εμφανίστηκε αισιόδοξος για γρήγορο κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης -κατηγορώντας τη ΝΔ ότι είναι απέναντι στη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης για τα εργασιακά- και για λύση στο ζήτημα του χρέους σύντομα.

    Απαριθμώντας τις βασικές αλλαγές που έχει επιφέρει ή δρομολογήσει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι σκοπός είναι η δημιουργία δωρεάν δημόσιου και ανθρωπιστικού σχολείου για όλους και όλες, που θα παρέχει ίδιες ευκαιρίες και δεν θα διευρύνει τις ταξικές και πολιτισμικές διαφορές, που θα αναδεικνύει τα ταλέντα και τις δεξιότητες των παιδιών και που δεν θα τις ισοπεδώνει. «Εμείς θέλουμε σχολείο που να δίνει τις δυνατότητες σε όλους να μπορούν να γίνουν άριστοι», σημείωσε.

    Ειδικότερα, είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε κάποιοι να καλύψουν τη χώρα στο σκοτάδι», έχοντας αναφέρει ότι «δυστυχώς πλέον το σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας του παλιού πολιτικού συστήματος και των συστημικών μέσων που στηρίζει, απειλεί να καλύψει τα πάντα». «Εμείς ήρθαμε να βάλουμε τέλος σε όλες τις παθογένειες που μας έφεραν έως εδώ» και οι οποίες έχουν αυτουργούς, όπως είπε, τις κυβερνήσεις από τη Μεταπολίτευση και μετά και την «καταστροφική» συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για πρώτη φορά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Είπε ότι κλείνει οριστικά ο κύκλος της 1ης, πιο δύσκολης, αξιολόγησης και θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ., όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα πάνε καλά, έχουμε ήδη μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το γ' τρίμηνο του 2016 και το 2017 θα είναι υψηλότεροι, έχουμε για πρώτη φορά σταθερή μείωση της ανεργίας, η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της.

    Σημείωσε ότι το ζήτημα του χρέους είναι για πρώτη φορά αντικείμενο συζήτησης σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και μέχρι το τέλος του χρόνου περιμένουμε θετικές ειδήσεις και από αυτό το μέτωπο. Παρέπεμψε στις χτεσινές δηλώσεις του Π. Μοσκοβισί και τις πρόσφατες δηλώσεις του Κλ. Ρέγκλινγκ. «Αυτά δεν έγιναν μόνα τους, έχουν γίνει με σκληρή δουλειά και διαρκή έγνοια για την κοινωνία και τους πιο αδύναμους», τόνισε, σημειώνοντας ότι θα γίνει αποφασιστική διαπραγμάτευση ώστε η χώρα να αποκτήσει σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων. Προσέθεσε ότι και σε αυτή τη μάχη η ΝΔ θα είναι απέναντι, παραπέμποντας σε δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι θα διεκδικήσει χαμηλότερα πλεονάσματα με αντάλλαγμα σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, που σημαίνουν -όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας- απολύσεις, κατεδάφιση της αγοράς εργασίας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. «Εμείς επιδιώκουμε την απομείωση του χρέους που δικαιούμαστε βάσει της συμφωνίας χωρίς να προσφέρουμε ανταλλάγματα στους δανειστές την κατεδάφιση της κοινωνίας, σε αντίθεση με τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που δεν το κρύβει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτή την κατεδάφιση», είπε, εξηγώντας ότι η ΝΔ το κάνει όχι επειδή το ζητάνε οι πιστωτές αλλά επειδή είναι στον πυρήνα της ιδεολογία της.

    Σημείωσε ότι παράλληλα η ΝΔ είναι απέναντι και στον μεγάλο αγώνα για το σπάσιμο του αμαρτωλού τριγώνου της διαπλοκής «που εσείς δημιουργήσατε χρόνια τώρα και σήμερα ταυτίζεστε απόλυτα με αυτό». Κατηγόρησε το παλιό πολιτικό σύστημα και τα συστημικά Μέσα ότι παίζουν τα ρέστα τους για τρίτη φορά (μετά την πρώτη διακυβέρνηση και την πιστωτική ασφυξία, και αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση), ποντάροντας να επιτύχει η «τρίτη πράξη της λεγόμενης αριστερής παρένθεσης». «Τώρα επιχειρείτε το ίδιο στηρίζοντας και στηριζόμενοι από αυτούς που για πρώτη φορά στον τόπο καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει «βγει στα κεραμίδια» για να υπερασπιστεί το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσίας που οικοδόμησαν καναλάρχες και τράπεζες και τα παλιά κόμματα μαζί, «και τολμάτε να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά μιλώντας για το ηθικό πλεονέκτημα [εσείς] τα κόμματα της Siemens, του Χριστοφοράκου, του Τσοχατζόπουλου, των υποβρυχίων, του ΚΕΕΛΠΝΟ, των υποκλοπών, της παράγκας στο ποδόσφαιρο».

    Κατηγόρησε τα κόμματα ότι έχουν κάνει ό,τι περνά από το χέρι τους για να ακυρώσουν το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες: «Απειλήσατε υπουργούς, προσπαθήσατε να χειραγωγήσετε τη δικαιοσύνη, απειλείτε τώρα και δημόσιους υπαλλήλους που διενεργούν τη διαδικασία των διαγωνισμού, τάξατε στους καναλάρχες που στο διαγωνισμό ανακηρύχθηκαν ως υπερθεματιστές ότι θα τους γυρίσετε πίσω τα λεφτά που τα έχει ανάγκη ο λαός». Εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ότι όχι μόνο δεν ζητά «συγγνώμη» αλλά προσπαθεί να απονομιμοποιήσει το διαγωνισμό.

    Ο πρωθυπουργός αντέκρουσε τα επιχειρήματα που έχει παρουσιάσει διαδοχικά η αξιωματική αντιπολίτευση ως προς τους σκοπούς του διαγωνισμού. Υπενθύμισε ότι αρχικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι ο διαγωνισμός γίνεται για να μην πάρει άδεια ο Σκάι του κ. Αλαφούζου, αλλά εκείνος πρώτος πήρε την άδεια. Μετά κατηγορούσε η ΝΔ την κυβέρνηση ότι έγινε ο διαγωνισμός για να πάρει άδεια ο κ. Καλογρίτσας που θα έφτιαχνε το «ΣΥΡΙΖΑ TV», «κι όταν ζήτησε διευκόλυνση έφυγε το επόμενο λεπτό, γιατί σε αυτόν τον τόπο θα μάθουν όλοι, και πρώτα-πρώτα εσείς, ότι ο νόμος ισχύει για όλους». «Τώρα τι έχετε να πείτε; Μήπως ο κ. Κυριακού είναι ΣΥΡΙΖΑ, μήπως ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Σαββίδης έγιναν ΣΥΡΙΖΑ κι αυτοί; Ή θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαφούζος επειδή πήρε άδεια;», είπε σκωπτικά προς τη ΝΔ.

    Απαντώντας στις κατηγορίες για «δήθεν σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες», ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για θράσος, σημειώνοντας ότι καλό είναι στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάτε για σκοινί». «Αν θέλετε να βρείτε δάνεια χωρίς εγγυήσεις, ψάξτε πρώτα στα δικά σας βιβλία, τους εαυτούς σας θα βρείτε, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ». Δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ δάνεια χωρίς εγγυήσεις. Η ΝΔ χρωστά 200 εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα το ΠΑΣΟΚ. Ό,τι και να κάνετε, οι φίλοι και οι προστατευόμενοί σας θα περάσουν από το ταμείο και θα πληρώσουν», υπογράμμισε.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έπειτα από 27 χρόνια ρυθμίζεται το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με τρόπο αδιάβλητο και διαφανή αφού όλες οι δικλείδες έχουν λειτουργήσει διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον. Σημείωσε ότι η διαφορά αυτής της κυβέρνησης φαίνεται και από τη σύγκριση αυτού του διαγωνισμού και εκείνου που διενέργησε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το ψηφιακό φάσμα. «Εμείς εξασφαλίσαμε 255 εκατ. για 4 τηλεοπτικές άδειες όταν εσείς ξεπουλήσατε το σύνολο του φάσματος για 18 εκατ. ευρώ, σε έναν διαγωνισμό που συμμετείχε μια και μοναδική εταιρεία και από όπου αποκλείστηκε την ΕΡΤ».

    Τέλος, είπε ότι τα 255 εκατ. ήδη διοχετεύονται για τη στήριξη των πολιτών που έχουν ανάγκη. Μεταξύ άλλων, ήδη 15.000 περισσότερα παιδιά θα πάνε φέτος στους παιδικούς σταθμούς και ξεκινάει η διαδικασία για τη στήριξη των νοσοκομείων με 4.000 επιπλέον νοσηλευτές.

    «Θέλουμε ένα σχολείο που να δίνει τις δυνατότητες σε όλους να μπορούν να γίνουν άριστοι»

    Απαριθμώντας τις βασικές αλλαγές που έχει επιφέρει ή δρομολογήσει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, ότι σκοπός είναι η δημιουργία δωρεάν δημόσιου και ανθρωπιστικού σχολείου για όλους και όλες που θα παρέχει ίδιες ευκαιρίες και δεν θα διευρύνει τις ταξικές και πολιτισμικές διαφορές, που θα αναδεικνύει τα ταλέντα και τις δεξιότητες των παιδιών και δεν θα τις ισοπεδώνει.

    «Εμείς θέλουμε ένα σχολείο που να δίνει τις δυνατότητες σε όλους να μπορούν να γίνουν άριστοι», σημείωσε και άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για τα πεπραγμένα τους στο χώρο, σημειώνοντας παράλληλα τη διαφορά μοντέλου που έχει στο μυαλό της και θέλει να υπηρετήσει η κάθε πλευρά. «Δεν θέλουμε την κοινωνία του 1/3. Την κοινωνία των ελίτ και των πληβείων. Θέλουμε μια κοινωνία καθολικής ευημερίας, δικαιοσύνης και ισότητας. Σε αυτές τις αρχές στηρίζουμε την μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Που είναι διαρκής», υπογράμμισε.

    Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και για το ζήτημα των θρησκευτικών, σημειώνοντας ότι το μάθημα των θρησκευτικών δεν μπορεί να έχει πια ομολογιακό χαρακτήρα -σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν συμβαίνει αυτό-, αλλά ούτε οι ώρες του μειώνονται ούτε μάθημα επιλογής γίνεται ούτε χάνεται η βασική αναφορά στο ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα. Είπε ακόμη ότι το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, ιδίως στις μέρες μας όπου στα σχολειά μας δεν φοιτούν μόνο παιδιά ενός δόγματος, μιας θρησκείας, οφείλει να κάνει τους μαθητές να κατανοήσουν τη θρησκευτικότητα ως πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας.

    Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι την ευθύνη για το περιεχόμενο της διδασκαλίας έχει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που οφείλει να λαμβάνει υπόψη του όλες τις απόψεις αλλά κυρίως τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης αλλά και της Θεολογίας, ότι φέτος στα σχολεία θα ξεκινήσουν δοκιμαστικά τα νέα αναλυτικά προγράμματα στα οποία κατέληξε το ΙΕΠ και πως «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο διάλογος δεν θα συνεχιστεί». Επ' αυτού είπε ότι στο τέλος της χρόνιας θα αξιολογηθούν και θα καταγραφούν οι όποιες παρατηρήσεις και τυχόν διορθώσεις ώστε να ξεκινήσει και συγγραφή του κατάλληλου σχολικού βιβλίου. Τόνισε ότι σε αυτό το διάλογο προφανώς και είναι ευπρόσδεκτες οι απόψεις της εκκλησίας, αλλά η τελική κρίση θα γίνει -θέλω να πιστεύω σε πνεύμα σύνθεσης και συνεννόησης- από το ΙΕΠ. «Σεβόμαστε την Εκκλησία. Αναγνωρίζουμε την αδιαμφισβήτητη παρουσία της στη συνείδηση του λαού μας, μέσα στην Ιστορία του. Συζητούμε όμως μαζί της, σε πνεύμα σεβασμού των διακριτών ρόλων», είπε. Προσέθεσε ότι αναγνωρίζουμε το ρόλο που έχει διαδραματίσει στο προσφυγικό η πλειονότητα των ιεραρχών.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι κομβικός ο ρόλος της αναβάθμισης της Παιδείας στην ανάκαμψη της χώρας και την οριστική έξοδο από την κρίση, καθώς αυτή δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κρίση αξιών.

    Είπε ότι τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Παιδείας εφαρμόστηκε στρατηγική υποβάθμισης και απαξίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος «στο όνομα τάχα της ποιότητας, της μεταρρύθμισης, του εκσυγχρονισμού, της αξιοκρατίας και της αριστείας». «Όμως τα έργα και τα αποτελέσματά σας άλλα λένε. Δεν είστε με την ποιότητα αλλά με συγκεκριμένα συμφέροντα και στο χώρο της εκπαίδευσης. Δεν είστε πραγματικά μεταρρυθμιστές», είπε, αναφέροντας ότι οι «μεταρρυθμίσεις» ιδιαίτερα στο χώρο της τριτοβάθμιας εμφορούνταν από μια λογική «αρχοντοχωριάτη». «Εμείς θέλουμε τους φορείς της εκπαίδευσης και την κοινωνία μαζί μας ακριβώς επειδή θέλουμε μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές», συνέχισε και προσέθεσε: Δεν είστε ούτε με την αξιοκρατία, αλλά με την ευνοιοκρατία», «δεν είστε με το καλό δημόσιο σχολείο αλλά υπέρ μιας γενικής λογικής ιδιωτικοποίησης», κάνοντας λόγο για ιδιαίτερες σχέσεις με ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων.

    «Δεν είστε με την αριστεία αλλά με τον ελιτισμό. Είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων, υπέρ της διατήρησης της κοινωνικής διάκρισης. Εμείς είμαστε υπέρ της ποιοτικής εκπαίδευσης των ίσων ευκαιριών, που στόχο έχουν στον ορίζοντα και το ίσο αποτέλεσμα».

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε αντίθεση με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, που είχε υπογράψει πως το 2018 τα κονδύλια της παιδείας θα έπεφταν στο 1,8% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση κατάφερε και κράτησε τη χρηματοδότηση στο 2,8% του ΑΕΠ. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «όσα εξαγγείλατε στη ΔΕΘ για να υλοποιηθούν προϋποθέτουν νέες περικοπές στην παιδεία ύψους 800 εκατ.».

    «Εμείς επιλέξαμε να κινηθούμε σε διαδικασία μεταρρύθμισης της παιδείας σε δύσκολες συνθήκες με ορθό τρόπο, γι? αυτό επιλέξαμε να ρίξουμε πρώτα βάρος στη βάση του εκπαιδευτικού συστήματος, στο δημοτικό, αντίθετα με την πρακτική να ξεκινούν οι αλλαγές από την ανώτατη βαθμίδα για λόγους επικοινωνιακούς», σημείωσε. Τόνισε ότι αποκαταστάθηκε η κανονικότητα, καθώς για πρώτη φορά φέτος όλα τα σχολεία άνοιξαν χωρίς ελλείψεις σε καθηγητές και βιβλία, τα οποία ήταν έτοιμα από το καλοκαίρι -και μάλιστα όχι ως φωτοτυπίες. Πρώτη φορά, είπε, έγιναν τόσες προσλήψεις τόσο νωρίς, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα νησιά και πρώτη φορά ξεκίνησαν τα σχολεία με 6ωρο πρόγραμμα. Πρώτη φορά, συνέχισε, εφαρμόστηκε ο νόμος που δίνει προτεραιότητα στις προσλήψεις για την ειδική αγωγή όπου θα προσληφθούν 9.100 εκπαιδευτικοί. Τόνισε πως η κυβέρνηση φροντίζει να φτιαχτεί και ειδικό λύκειο για αυτά τα παιδιά. Επίσης ανέφερε ότι εφαρμόζεται το ολοήμερο νηπιαγωγείο, με περισσότερα τμήματα, και ότι αντίθετα με τις κατηγορίες περί κατάργησης, προχώρησε η γενίκευση του νέου τύπου ολοήμερου σχολείου, η διεύρυνση και αναβάθμισή του.

    Για το γυμνάσιο, ο πρωθυπουργός είπε ότι αλλάζει ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας, οι προαγωγικές εξετάσεις δεν θα γίνονται σε τόσα πολλά μαθήματα, αλλά μόνο σε 4 και για όσα παιδιά δεν πετυχαίνουν, θα τους προσφέρεται άμεσα ενισχυτική διδασκαλία και θα δίνουν ξανά εξετάσεις σε 15 μέρες.

    «Θα συνεχίσουμε τον Διάλογο στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, άμεσα. Και ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να καταλήξουμε σε ένα σύστημα που θα οδηγεί τους μαθητές και τις μαθήτριες στο πανεπιστήμιο χωρίς τις πανελλαδικές εξετάσεις», είπε.

    Επικέντρωσε στο πρόγραμμα στέγασης οικονομικά αδύναμων φοιτητών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αυτή εγγυάται πως σε αυτή τη χώρα όποιος έχει την ικανότητα να σπουδάσει θα έχει και τη δυνατότητα να σπουδάσει. Επισήμανε την παροχή φέτος 81 εκατ. ευρώ για υποτροφίες για διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές για να μείνουν οι νέοι εδώ και να μη φεύγουν στο εξωτερικό.

    Είπε ότι ιδρύεται το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας και ο Ενιαίος Χώρος Εκπαίδευσης και Έρευνας, όπου θα δοθούν 240 εκατ. ευρώ για την ερχόμενη τριετία. Υπογράμμισε ότι για τη ριζική ενίσχυση του δυναμικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας, για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια, γίνονται προσλήψεις μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Υπεραμύνθηκε επίσης των δημόσιων πανεπιστημίων.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε ένα «ευχαριστώ» στους εκπαιδευτικούς για τον αγώνα που δίνουν, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα παιδιά παραπέμποντας στα λόγια του συγγραφέα Χαλίλ Γκιμπράν:

    «Τα παιδιά δεν είναι δικά σας παιδιά.

    Είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της ζωής για τον εαυτό της.

    Mπορείτε να τους δώσετε την αγάπη σας

    όχι όμως τις σκέψεις σας

    Γιατί έχουν τις δικές τους σκέψεις.

    Μπορείτε να πασχίσετε να τους μοιάσετε

    μην προσπαθείτε όμως να τα κάνετε να σας μοιάσουν.

    Γιατί η ζωή δεν πηγαίνει πίσω

    ούτε μένει στο χτες».

    Εκφράστηκαν δύο διαφορετικοί κόσμοι, ο δημόσιος χώρος και η υπεράσπισή του και ο κόσμος της αγοράς, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας κλείνοντας τη διαδικασία

    Στη συζήτηση για την Παιδεία «εκφράστηκαν δύο διαφορετικές οπτικές για την Παιδεία, όπως έχουμε και για την οικονομία, αποτυπώθηκαν οι απόψεις και οι θέσεις από την πλευρά εκπροσώπησης δύο διαφορετικών κόσμων: Από τη μία ο δημόσιος χώρος και η υπεράσπισή του, από την άλλη ο κόσμος της αγοράς».

    Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποτιμώντας τη συζήτηση στη Βουλή, κατά την τριτολογία του, κλείνοντας τη διαδικασία.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι παρότι κατατίθενται απόψεις με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, τα θέματα Παιδείας απαιτούν διεξοδικό διάλογο και προσπάθεια σύνθεσης. Όπως ανέφερε, προϋποθέσεις για τον διάλογο είναι, πρώτον, καθαρές θέσεις όχι διαστρέβλωση, δεύτερον, να μην αποχωρούμε από τον διάλογο και, τρίτον, να μη λειτουργούμε με μία λογική ότι θα κατεδαφίσουμε τα πάντα. «Σας αδικεί η λογική ότι θα τα γκρεμίσετε όλα», υπογράμμισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Διαβάστε επίσης:

    Ό. Γεροβασίλη στο Twitter: Αδύναμος να αγγίξει το θέμα της διαπλοκής από το βήμα ο κ. Μητσοτάκης

    Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να μιλήσει στη Βουλή για το ζήτημα της διαπλοκής, λένε κυβερνητικές πηγές

    [00]

    [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός θέλει να διχάσει την κοινωνία και όχι να ενώσει

    Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, κατηγορώντας τον ότι τόσο στα θέματα Παιδείας όσο και στις σχέσεις με την Εκκλησία, επιχειρεί να διχάσει την κοινωνία.

    Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός αφιέρωσε 20 λεπτά της δικής του ομιλίας, για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. «Φαίνεται ότι ο λογογράφος σας έκανε λάθος και σας έδωσε την ομιλία προ τριών μηνών. Δεν έχετε ακούσει τίποτε το τελευταίο διάστημα για τις τηλεοπτικές άδειες και για τον κ. Καλογρίτσα», ρώτησε ρητορικά ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «δεν έρχεστε ως κατήγορος στο θέμα της διαπλοκής αλλά ως απολογούμενος». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αναφέρθηκε περισσότερο στα θέματα της επικαιρότητας και της διαπλοκής και λιγότερο στα θέματα της Παιδείας. «Κύριε Τσίπρα ο κόσμος ενδιαφέρεται για τα θέματα της Παιδείας και όχι πως θα ελέγξετε εσείς το τοπίο των μέσων ενημέρωσης».

    Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να διχάσει την κοινωνία ακόμη και στο θέμα της Παιδείας- «σκοπός δικός μας είναι να ενώσουμε», προσέθεσε.

    Ο κ. Μητστοτάκης αφιέρωσε την ομιλία του στην Παιδεία. Καλωσόρισε μάλιστα στη Βουλή την πρώην υπουργό Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, με αναφορά στον σημαντικό μεταρρυθμιστικό της ρόλο κατά τη διάρκεια της θητείας της.

    Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον κατηγόρησε ότι «αναμοχλεύετε τις ιδεολογικές αγκυλώσεις άλλων εποχών, όταν η Παιδεία ήταν αντικείμενο αντιπαραθέσων, που μας γυρνάνε στο παρελθόν, αντί να κοιτάμε το μέλλον. Καταλαβαίνω ότι όλοι είμαστε προϊόν των βιωμάτων μας, δεν με ενδιαφέρουν οι επιλογές που κάνατε σαν μαθητής και φοιτητής, αλλά δεν έχετε καταλάβει τίποτε. Επαναλαμβάνετε τα ίδια κλισέ, ακολουθείτε τις ίδιες τακτικές, επαναστατική γυμναστική και καταλήψεις, αυτός είναι ο ιδεολογικός σας αρμός. Σε άλλους τομείς της πολιτικής εφαρμόζετε φιλελεύθερες πολιτικές, έστω και αν δεν τις πιστεύετε, στην Παιδεία δεν υποκρίνεστε, έχετε επιλέξει τον κατάλληλο υπουργό, τον κ. Φίλη για να ισοπεδώσει την έννοια της αριστείας και της αξιοκρατίας.

    Εκπροσωπείτε όλες τις παθογένειες που εμποδίζουν την Ελλάδα να κινηθεί μπροστά. Κατά τη διάρκεια της θητείας σας έχετε υιοθετήσει 105 ρυθμίσεις που έχουν αποσαρθρώσει την δημόσια εκπαίδευση. Θα μπορούσα να μιλάω επί ώρες για την ζημιά που έχετε κάνει στην εκπαίδευση», είπε ο κ. Μητσοτάκης και ακολούθως ανέφερε τις βασικές παρεμβάσεις που, όπως είπε, «δείχνουν το σχέδιο αποδόμησης όλων μεταρρυθμίσεων».

    Είπε ο κ. Μητσοτάκης:

    - Καταργήσατε τα πρότυπα πειραματικά σχολεία. Γιατί στερήσατε από τα παιδιά των φτωχών οικογενειών τη δυνατότητα να πάνε σε ένα καλό σχολείο και να διακριθούν;

    - Καταργήσατε την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού, υπονομεύσατε το δημοτικό σχολείο, μειώσατε τις ώρες του διδακτικού προγράμματος. Υποβαθμίσατε και το γυμνάσιο και το λύκειο, μετατρέπετε το γυμνάσιο σε σχολείο αυτόματης προαγωγής. Καταργήσατε την τράπεζα θεμάτων στο λύκειο, όπως και τη βάση του 9,5 για την προαγωγή από τη μία τάξη στην άλλη.

    - Επαναφέρατε τον κομματισμό και τον συνδικαλισμό με την επιλογή των διευθυντών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    - Ισοπεδώσατε και την ιδιωτική εκπαίδευση. Αντί να αναβαθμίζετε το δημόσιο σχολείο, κοντύνατε και τα ιδιωτικά σχολεία στο οποίο πηγαίνουν το 8% των μαθητών.

    - Παγώσατε και καταργείτε κάθε έννοια αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

    - Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επαναφέρατε τους αιώνιους φοιτητές. Έδωσε η κυβέρνηση τη δυνατότητα ακόμη και σε όσους είχαν διαγραφεί να αποκτήσουν δικαίωμα επανεγγραφής. Έχω την εξήγηση: ο κ. Φίλης ως αιώνιος φοιτητής αποφάσισε να πάρει το πτυχίο του.

    - Καταργήσατε τα συμβούλια ιδρύματος των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

    - Υποβαθμίσατε τα προγράμματα των μεταπτυχιακών που ήταν μία ιστορία επιτυχίας των δημόσιων πανεπιστημίων.

    Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών και την διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος: «Σε αυτή την τυφλή πορεία σύγκρουσης δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός η Εκκλησία της Ελλάδος», είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι είναι μία σύγκρουση ανούσια που διχάζει τον λαό και προσβάλλει και την Εκκλησία.

    «Κανείς δεν έχει αντίρρηση για την ανάγκη εξέλιξης του μαθήματος των θρησκευτικών, ούτε η Εκκλησία, αλλά αυτό κατόπιν μελέτης και όχι συγκρουσιακά. Η αλήθεια είναι ότι το μάθημα των θρησκευτικών ήταν μία ακόμη αφορμή για να δρομολογήσετε μία σύγκρουση», ανέφερε και στη συνέχεια διάβασε την επιστολή του αρχιεπισκόπου Αθηνών προς την πολιτική ηγεσία, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι δεν έγινε ουσιαστικός διάλογος για το μάθημα των θρησκευτικών.

    Υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση στην Παιδεία είναι προτεραιότητα για τη ΝΔ και στο προσεχές διάστημα θα παρουσιάσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του κόμματος. Σημείωσε πάντως ότι «οι βασικοί μας άξονες είναι ελεύθερο σχολείο, αδέσμευτο πανεπιστήμιο» και προσέθεσε ότι «μιλάμε για τις έννοιες της αξιοκρατίας, της αριστείας και της αξιολόγησης».

    Έδωσε δε, κάποιες από τις κατευθυντήριες γραμμές της ΝΔ:

    - Κανένα παιδί δεν θα μείνει έξω από παιδικό σταθμό.

    - Ενιαίος τύπος για όλα τα σχολεία με αναβαθμισμένο όμως προγραμμα

    - Θα επαναφέρουμε τα πρότυπα πειραματικά σχολεία

    - Απόλυτη αξιοκρατία στην επιλογή των 13 περιφερειακών διευθυντών

    - Θα δώσουμε μεγαλύτερη ευελιξία στις σχολικές μονάδες

    - Θα συζητήσουμε τη δυνατότητα, δάσκαλοι και καθηγητές να επιλέγουν το βιβλίο που θα διδάσκουν

    - Θα δημιουργήσουμε πρότυπα επαγγελματικά λύκεια

    Αναφέρθηκε στην ανώτατη εκπαίδευση, λέγοντας ότι «το άρθρο 16 του Συντάγματος είναι το τοτέμ των αντιμεταρρυθμιστών», καθώς απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Γιατί να μην κάνουμε την Ελλάδα κέντρο εκπαίδευση με προσέλκυση φοιτητών που θα φέρει έσοδα και θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας, όπως έχει κάνει η Κύπρος, ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης.

    Κλείνοντας ανέφερε ότι «η ποιότητα της Παιδείας οριοθετεί και την ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας, διαμορφώνει ελεύθερους και δημιουργικούς ανθρώπους που αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους».

    Καλωσορίζει τη συζήτηση για τη διαφθορά και την διαπλοκή ο πρόεδρος της ΝΔ

    Σήκωσε το γάντι που του έριξε ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην δευτερολογία του στη Βουλή, λέγοντας ότι χαίρεται που ο πρωθυπουργός δέχθηκε την πρόκλησή του για συζήτηση για τη διαφθορά και την διαπλοκή.

    Ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους και απάντησε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα: «Με κατηγορήσατε ότι δεν έχω περάσει έξω από δημόσιο σχολείο. Είχα την δυνατότητα να σπουδάσω σε ένα κορυφαίο αμερικανικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Είμαι σίγουρος ότι και εσείς αν μπορούσατε το ίδιο θα κάνατε, σκληρή δουλειά χρειάζεται. Μη με κατηγορείτε όμως ότι δεν έχω περάσει έξω από δημόσιο σχολείο, όταν εσείς στέλνετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικό σχολείο. Η δική σας στάση αναδεικνύει την υποκρισία σας».

    Αναφερόμενος στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που ήδη ζήτησε ο πρωθυπουργός για την διαφθορά και την διαπλοκή, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Τον Μάρτιο του 2016 είχατε ζητήσει συζήτηση για τη διαφθορά και την διαπλοκή. Η συζήτηση αυτή έγινε, και κατά γενική ομολογία υποστήκατε πανωλεθρία. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016 τα δεδομένα έχουν αλλάξει, γιατί τότε δεν υπήρχε Καλογρίτσας, τράπεζα Αττικής, offshore της Αυγής. Χαίρομαι λοιπόν που κάνατε δεκτή την πρότασή μου για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή».

    Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για τη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης: «Όταν παρέδωσα το υπουργείο είχα έτοιμο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, το οποίο δεν υλοποιήσατε». Θύμισε δήλωση της κ. Φωτίου η οποία «"είχε δηλώσει ότι μόνο το 15% των δημοσίων υπαλλήλων δουλεύουν". Ελάτε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο αξιολόγησης που να επιβραβεύει τους άξιους και να νουθετεί όσους δεν δουλεύουν. Όταν όλοι παίρνουν 10, τότε ο άξιος καθηγητής και δάσκαλος νιώθει κορόιδο».

    Συνεχίζοντας για τα θέματα Παιδείας είπε: «Χρειαζόμαστε ή δεν χρειαζόμαστε πρότυπα-πειραματικά σχολεία. Το ερωτήματα είναι αν χρειαζόμαστε σχολεία της αριστείας όπου θα μπορεί ένας φτωχός μαθητής να πάει και να φοιτήσει;». Επέμεινε ότι πρέπει το πανεπιστήμιο να συνδέεται με την αγορά εργασίας λέγοντας: «Έχει νόημα να εκπαιδεύουμε γιατρούς σε τετραπλάσιο ποσοστό από όσους χρειαζόμαστε για να τους εξάγουμε μετά σε άλλες χώρες; Πρέπει ή δεν πρέπει να έχουν τα πανεπιστήμια τον μεγαλύτερο, αν όχι τον τελευταίο λόγο, για τον αριθμό των εισακτέων, ώστε να μην έχουμε μεγαλύτερο αριθμό αποφοίτων από όσους μπορεί να απορροφήσει η αγορά εργασίας;».

    Διαβάστε επίσης:

    Πηγές της ΝΔ για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή

    [03] Φώφη Γεννηματά: Διμέτωπη κριτική σε κυβέρνηση και ΝΔ για την Παιδεία

    Σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, άσκησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, με την παρέμβασή της στη Βουλή, για την Παιδεία.

    Αρχικά η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ως «κρυπτόμενο» πρωθυπουργό, καθώς «ολοκληρώθηκε ένα έγκλημα και παραδόθηκε ο δημόσιος πλούτος στους δανειστές για 99 χρόνια».

    Το ίδιο χαρακτηρισμό απηύθυνε και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς, όπως ανέφερε: «Κρύφτηκε χθες και νομίζει ότι βολεύεται να αφήνει τον πρωθυπουργό να υλοποιεί πολιτικές νεοφιλελεύθερης δεξιάς ατζέντας. Λυπάμαι για αυτά που συμβαίνουν στη χώρα και για την ποιότητα της αντιπολίτευσης», σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Με αφορμή τις εξελίξεις στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, η Φώφη Γεννηματά ύψωσε τους τόνους, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μιλάει για νομιμότητα. Η φούσκα έσκασε στα δικά σας χέρια κι ο κόσμος το «έχει τούμπανο», είπε και συμπλήρωσε: «Έπεσε μαύρο στο ΣΥΡΙΖΑ τσάνελ, και μας μιλάτε για τρίγωνο διαπλοκής; Η Τράπεζα Αττικής, η κυβέρνηση και ο αγαπημένος σας εργολάβος. Γι'αυτό δώσατε μάχη για έλεγχο Τράπεζας Αττικής, για να ελέγξετε την ενημέρωση».

    Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι ο διαγωνισμός είναι διάτρητος, ότι ακρωτηριάστηκε ο ρόλος ΕΣΡ και περιορίστηκε ο αριθμός αδειών με στημένες εκθέσεις, ενώ η επιτροπή του διαγωνισμού έδωσε ψευδείς βεβαιώσεις και δεν ζήτησε έλεγχο. «Είναι ώρα να παρέμβει ο εισαγγελέας. Υπάρχει εισαγγελέας σε αυτό τον τόπο;», ανέφερε η κ. Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι υπήρξαν «λαγοί», στη διαγωνιστική διαδικασία.

    Διμέτωπη κριτική άσκησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε κυβέρνηση και ΝΔ και στα ζητήματα Παιδείας. Υποστήριξε ότι όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση έχουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξεπέρασε και τη προδιδακτορική Δεξιά στο ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων στη Παιδεία και προσπαθεί να εγκαθιδρύσει το δικό της καθεστώς.

    «Για τον κ. Τσίπρα η αριστεία είναι ρετσινιά, για τον κ. Μητσοτάκη είναι μέσο αναπαραγωγής της ελίτ, για εμάς τους σοσιαλιστές, είναι προτεραιότητα στην εκπαίδευση», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά και αναφερόμενη στην διελκυστίνδα για τα θρησκευτικά, είπε ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τον Φίλη πολλές φορές και σήμερα τον κρεμάει και στα μανταλάκια.

    «Με δάνειο μεταρρυθμίσεων απ'άλλους δεν γίνεται κάποιος μεταρρυθμιστής» υπογράμμισε η κ. Γεννηματά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υπερασπίστηκε τις ευρείες μεταρρυθμίσεις που έγιναν από τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη διετία 2010-2012. Ζήτησε να εξαιρεθεί η εκπαίδευση από το μνημόνιο και ανέπτυξε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, στο επίκεντρο των οποίων είναι η επαναφορά, με βελτιώσεις, του νόμου Διαμαντοπούλου, η αξιολόγηση, με διαφάνεια, των εκπαιδευτικών, ενώ πρότεινε να ξεκινήσει τώρα η συζήτηση για αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας για μη κρατικά πανεπιστήμια.

    "Οι προτάσεις και μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ στη Παιδεία δεν μεταγράφονται"

    Την κατηγορία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως καθεστώς που επιδιώκει να φιμώσει τα ΜΜΕ και το ίδιο κάνει και στην Παιδεία και σε άλλους τομείς, απηύθυνε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στη δευτερολογία της, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την Παιδεία στη Βουλή.

    Σχετικά με τη πρόταση του πρωθυπουργού να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την διαπλοκή, η κ. Γεννηματά απάντησε: «Σηκώνουμε το γάντι για να τεκμηριωθεί το τρίγωνο της διαπλοκής. Θα είστε κατηγορούμενος κι όχι κατήγορος». Απέδωσε, δε, την πρόταση στο γεγονός ότι ο λαός γυρίζει την πλάτη στη κυβέρνηση.

    Όσον αφορά τα αμιγώς θέματα της Παιδείας, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μείνει ως η κυβέρνηση που έβαλε την Παιδεία στο μνημόνιο και πρόσθεσε ότι η συζήτηση αποδεικνύει τη φτώχεια ιδεών και αποσπασματικές προτάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Με δανεικές προτάσεις από τον πρωθυπουργό και δανεικές μεταρρυθμίσεις από τον κ. Μητσοτάκη δεν προχωράει η Παιδεία. Είναι έργο του ΠΑΣΟΚ, ανήκει στα δεκάδες στελέχη και εκπαιδευτικούς που συνεισέφεραν. Οι προτάσεις και μεταρρυθμίσεις δεν μεταγράφονται», τόνισε η κ. Γεννηματά.

    Τέλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων και το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει να επιβληθεί διχασμός στη ελληνική κοινωνία.

    [04] Μ. Ντράγκι: Yψηλότερα επιτόκια μόνο όταν υπάρξει περισσότερη ανάπτυξη

    Αντίθετα του αναμενομένου,η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Γερμανικού Κοινοβουλίου δεν "ανέκρινε" / "έστησε στον τοίχο" τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Χαμηλοί ήταν και οι δικοί του τόνοι και στη συνέντευξή την οποία έδωσε στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο (ARD).

    Ζήτησε "υποστήριξη" της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων, ενώ δήλωσε πως λαμβάνει "πολύ σοβαρά" υπόψη τις ανησυχίες των Γερμανών αποταμιευτών / καταθετώνκαι υποσχέθηκε βελτιώσεις. Σχολιάζοντας την αναμενόμενη,ως δυσάρεστη,επίσκεψή του στο γερμανικό Κοινοβούλιο / Μπούντεστακ είπε:«Ημουν ευγνώμων που θα μπορούσα να ανταλλάξω γνώμες με του βουλευτές. Με χαροποίησε το γεγονός».

    Αποκόμισε δε την εντύπωση ότι το ζήτημα κατά τη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Μπούντεστακ ήταν να γίνει καλύτερα κατανοητή η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Επιπλέον,όπως σημείωσε ο κ. Ντράγκι, διαπίστωσε ότι απολαμβάνει της υποστήριξης των βουλευτών για το μεγαλύτερο μέρος της.

    Σε ό,τι αφορά στις συνέπειες της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων στους αποταμιευτές, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι τις λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη, αντίδοτο αποτελεί όμως μόνο η μεγαλύτερη ανάπτυξη. Σε αυτήν πρέπει να επιστρέψουμε ώστε να μειωθεί και η ανεργία στην Ευρώπη, όπως τόνισε. «Εάν συμβεί αυτόθα έχουμε ξανα υψηλότερους ονομαστικούς μισθούς και σε τελευταία ανάλυση τον πληθωρισμό τον οποίο επιδιώκουμε». Οταν φτάσει το 2% τότε θα αυξηθούν τα επιτόκια, υποσχέθηκε.

    Ο Ντράγκι ρωτήθηκε και για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Deutsche Bank: «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την κατάσταση μεμονωμένων τραπεζιτικών ιδρυμάτων. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι τα μοντέλα λειτουργίας των τραπεζών θα έπρεπε να είναι σε θέση να αντέχουν και εποχές χαμηλών επιτοκίων».

    Τέλος, πρόσθεσε ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν θα υπάρχουν για πάντα. Πιο σημαντικό είναι το ζήτημα «σε ποια έκταση και για πόσο θα είναι τα επιτόκια χαμηλά» όπως τόνισε.

    [05] Αισιοδοξία στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

    Την αισιοδοξία τους για επίτευξη συμφωνίας με τη SOCAR για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ύστερα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τη διοίκηση της εταιρίας, την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, εκφράζουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκτιμώντας ότι στο τελικό σχήμα θα είναι αυξημένη η συμμετοχή της ιταλικής SNAM. Οι ίδιοι κύκλοι απέκλειαν το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος για τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τόνιζαν ότι το έλλειμμα θα αποσβεστεί ως το τέλος του 2017 με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

    Σε ό,τι αφορά τον ΔΕΣΦΑ, αναμένεται τώρα - σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που περιελήφθησαν στον νόμο με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης - από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ο καθορισμός των τιμολογίων μεταφοράς για το 2017 και τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική φόρμουλα υπολογισμού των τιμολογίων οδηγούσε σε αυξήσεις της τάξης του 65%, οι οποίες κατά τις τωρινές εκτιμήσεις θα περιοριστούν γύρω στο 35%. Παράλληλα, η συμμετοχή της SOCAR στο ΔΕΣΦΑ προβλέπεται να περιοριστεί σημαντικά κάτω από το 50% που είναι το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, η SOCAR θα μεταβιβάσει τουλάχιστον το 30% των μετοχών (από το 66% που θα αποκτήσει μέσω του διαγωνισμού, εφόσον αυτός ολοκληρωθεί) στην ιταλική SNAM με την οποία είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.

    Σε σχέση με το ΕΤΜΕΑΡ, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος, οι πληροφορίες από το ΥΠΕΝ αποκλείουν το ενδεχόμενο αυξήσεων. Τονίζεται σχετικά ότι το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ θα αποσβεστεί ως το τέλος του 2017, με τα μέτρα που ελήφθησαν το καλοκαίρι σύμφωνα με τα οποία οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας καλούνται να επιστρέψουν στους παραγωγούς ΑΠΕ το όφελος που αποκομίζουν από τη συμμετοχή της «πράσινης» ενέργειας στην αγορά, η οποία μειώνει τις τιμές χονδρικής του ρεύματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της σταδιακής απόσβεσης του ελλείμματος, χωρίς αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ αλλά με διασφάλιση της ροής των πληρωμών προς τους κατόχους των ανανεώσιμων πηγών τάχθηκαν και εκπρόσωποι των παραγωγών σε συναντήσεις με τους θεσμούς που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες.

    [06] Σόιμπλε: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής της χώρας του, έκρινε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους, ενώ τόνισε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα και προεξόφλησε πως πράγματι θα συνεχίσει.

    Παράλληλα, ο Σόιμπλε δήλωσε πως συμφωνεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ότι στην Ευρώπη χρειάζονται περισσότερα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επικρίνει εδώ και πολύ καιρό την πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ. Νωρίτερα, στη συζήτηση που διεξήχθη στην Μπούντεσταγκ, ο Ντράγκι απέρριψε τις επικρίσεις για την πορεία που έχει επιλέξει η τράπεζα, χαρακτηρίζοντας τα μηδενικά επιτόκια απαραίτητα και καλώντας το Βερολίνο να μοιραστεί το βάρος για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας αυξάνοντας τις δαπάνες.

    Ακόμη, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, προέβλεψε ότι η ΕΕ θα υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, αλλά πιθανόν δεν θα λέγεται TTIP, ενώ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη Deutsche Bank.

    [07] Συμφωνία για το χρέος το συντομότερο δυνατό, για να έρθουν επενδύσεις

    Την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στη Ευρώπη «πιο δίκαιο, πιο κοινωνικό και πιο συμμετοχικό» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο με θέμα την ανάκαμψη από την κρίση και την πραγματική οικονομία, σε μακροοικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

    «Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη αλλά σε μια βιώσιμη ανάπτυξη» τόνισε ο Έλληνας υπουργός, προσθέτοντας πως για να γίνει αυτό πραγματικότητα πρέπει να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή των κερδών στους εργαζόμενους και στην περιφέρεια αλλά και να υπάρχει μεγαλύτερος δημοκρατικός έλεγχος των πολιτικών αποφάσεων.

    Ο Ε. Τσακαλώτος ξεκίνησε την ομιλία του ασκώντας κριτική στον τρόπο λειτουργίας της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως ακόμα και από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ επωφελούνται κυρίως οι χώρες του Βορρά και όχι αυτές του Νότου που την έχουν περισσότερο ανάγκη. Με τον ίδιο τρόπο, ανέφερε, για να επιτευχθεί μια ισορροπημένη ανάκαμψη χρειάζονται επενδύσεις και μάλιστα επενδύσεις που θα κατευθύνονται κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις εμπορικές τράπεζες. «Ο ρόλος της ΕΤΕπ σε αυτό είναι πρωταρχικής σημασίας» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, ενώ επικρότησε και την πρόσφατη πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για ενίσχυση του Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

    Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα για να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων χρειάζεται μια συμφωνία για το χρέος το συντομότερο δυνατό. «Οι επενδυτές περιμένουν τις πολιτικές αποφάσεις. Αν αυτές έρθουν σε πέντε χρόνια θα επενδύσουν σε πέντε χρόνια» προειδοποίησε ο Ε. Τσακαλώτος, ενώ επισήμανε πως το επίπεδο των μισθών αποτελεί επίσης την κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη.

    Αναφορικά με την στρατηγική της Ελλάδας στο δρόμο προς τη βιώσιμη ανάκαμψη σημείωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν αδυναμίες δεκαετιών όπως είναι η οργάνωση και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, μέσω του νέου Ταμείου, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. «Χρειάστηκε μια αριστερή κυβέρνηση για να εισπραχθεί ο ΦΠΑ στα τρία πιο πλούσια νησιά της Ελλάδας, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Ρόδο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Τον Έλληνα υπουργό υποδέχθηκε και προλόγισε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ ο οποίος τόνισε από την μεριά του την ανάγκη «ισορροπίας» μεταξύ της δημοσιονομικής προσαρμογής και της κοινωνικής διάστασης της ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας πως κατά την περίοδο της κρίσης «κανένας λαός δεν υπέφερε τόσο όσο οι Έλληνες».

    [08] Κ. Παπαζάχος στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο»: Σεισμούς θα έχουμε. Είτε το θέλουμε, είτε όχι

    Σεισμούς θα έχουμε. Είτε το θέλουμε, είτε όχι

    Μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό στην Ιταλία ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος μιλάει στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο για τον άσπονδο φίλο της Ελλάδας, τον Εγκέλαδο. Ο καθηγητής συνιστά ψυχραιμία, δεδομένου ότι ο σεισμός και ειδικά στη χώρα μας «είναι ό,τι πιο φυσιολογικό», ενώ διαβεβαιώνει ότι τα Ρίχτερ στη γείτονα δεν μπορούν να μας επηρεάσουν.

    Κάθε μέρα οι Έλληνες ...κουνιόμαστε. Τι ακριβώς εννοούμε; Περίπου 30-50 σεισμικές δονήσεις καταγράφονται στους σεισμολογικούς σταθμούς της χώρας και εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές. Μόνο που ευτυχώς είναι μικρής έντασης, τις περισσότερες φορές ούτε τις αντιλαμβανόμαστε. Εξάλλου, «η σεισμικότητα στην Ελλάδα είναι σταθερά υψηλή εδώ και εκατομμύρια έτη. Αποτελεί επιστημονικό, αλλά και κοινωνικό παραλογισμό να νομίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει τα επόμενα έτη» ξεκαθαρίζει ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος.

    «Είναι ό,τι πιο φυσιολογικό συμβαίνει» προσθέτει με απόλυτη ψυχραιμία και ηρεμία. Μπορεί για όλους εμάς ένας σεισμός να προκαλεί φόβο, άγνωστο, ανασφάλεια, να αισθανόμαστε απροστάτευτοι, ανυπεράσπιστοι και ευάλωτοι, ωστόσο οι ειδικοί επιστήμονες τον σεισμό τον ερμηνεύουν εντελώς διαφορετικά. Όπως μας εξηγεί ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, «με τον όρο σεισμό περιγράφουμε τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος τη σεισμική κίνηση, δηλαδή τη σεισμική δόνηση ή αλλιώς σεισμικό κραδασμό που νοιώθουν οι άνθρωποι, όταν τα σεισμικά κύματα φτάνουν εκεί που κατοικούν. Από τις αρχές του 20ου αιώνα που γνωρίζουμε ότι οι σεισμοί οφείλονται στην απότομη κίνηση της Γης σε ρήγματα, δηλαδή σε μεγάλες «ρωγμές» κυρίως στα πρώτα 40χιλιόμετρα του φλοιού της Γης, ο όρος σεισμός καταχρηστικά χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σεισμική εστία, δηλαδή το σημείο που γεννιούνται τα σεισμικά κύματα στο ρήγμα. Η πραγματική έννοια, όμως, της λέξης αφορά τη δόνηση και όχι την αιτία. Έτσι όταν το σπίτι μας δονείται λόγω π.χ. μίας τεχνητής έκρηξης (π.χ. από τεχνικά έργα) ή ακόμα και όταν περνάει κοντά ένα μεγάλο όχημα (π.χ. φορτηγό) και αυτό είναι σεισμός! Φυσικά οι πιο ισχυροί σεισμοί γεννιούνται μόνο στα φυσικά ρήγματα, που σε ακραίες περιπτώσεις φτάνουν (π.χ. σεισμός Σουμάτρας) και τα 1000 χιλιόμετρα μήκος».

    Ευτυχώς, ξεχνάμε!

    Το θέμα, όμως, είναι αν εμείς έχουμε συνηθίσει να ζούμε με τους σεισμούς ή τα τελευταία χρόνια το έχουμε κάπως ξεχάσει; «Μάλλον το έχουμε ξεχάσει σε μεγάλο βαθμό» μας απαντά αμέσως, ο κ. Παπαζάχος. Κι αυτό όπως μας εξηγεί «αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες, ένα μόνιμο και ένα προσωρινό. Ο μόνιμος παράγοντας είναι το γεγονός ότι οι καταστρεπτικοί σεισμοί στη χώρα μας είναι μία φυσική καταστροφή, η οποία συμβαίνει ανά σχετικά μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κάθε περιοχή, της τάξης των δεκαετιών ή και περισσότερο. Η συχνότητα αυτή είναι μεγαλύτερη από άλλα φυσικά φαινόμενα που μας απειλούν ή επηρεάζουν τη ζωή μας(π.χ. πλημμύρες, πυρκαγιές, κλπ.) με αποτέλεσμα να "ξεχνάμε"τον υπαρκτό και σοβαρό σεισμικό κίνδυνο. Ο προσωρινός λόγος οφείλεται στην παρούσα οικονομική κρίση, η οποία θέτει άλλα, πιο πιεστικά θέματα στην πολιτεία και την κοινωνία, με αποτέλεσμα τα μέτρα και δράσεις πρόληψης να ξεχνιούνται, μπροστά στα πιο επείγοντα και άμεσα οικονομικά προβλήματα».

    «Μεγάλους σεισμούς περιμένουμε πάντοτε στην Ελλάδα»

    Εμείς μπορεί να ξεχνάμε και ορθώς πράττουμε βέβαια, οι σεισμολόγοι όμως τι κάνουν; Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι σεισμολόγοι παρατηρούν, κρίνουν, διαπιστώνουν και τέλος, ξέρουν. Γνωρίζουν το πότε, το πού, αλλά δεν μας το ανακοινώνουν, δεν μας το γνωστοποιούν. Κρύβεται κάτι πίσω από την καταγραφή ασθενών ή ισχυρών δονήσεων από τους σεισμογράφους; «Θα πρέπει να τονιστεί ότι σήμερα δεν υπάρχει η επιστημονική γνώση να ξέρουμε με την επιθυμητή ακρίβεια το πού και πότε θα γίνει σεισμός. Γνωρίζουμε όμως με αρκετή ακρίβεια τις αναμενόμενες βλάβες σε επίπεδο 50ετίας στον ελληνικό χώρο και η γνώση αυτή έχει ενσωματωθεί στους ισχύοντες αντισεισμικούς κανονισμούς. Άρα υπάρχει επαρκής προστασία από τους ισχυρούς σεισμούς, αρκεί να χτίζουμε σπίτια με τη σωστή αντισεισμική προστασία» διευκρινίζει ο κ. Παπαζάχος.

    Όσο για το τι θα συμβεί στην Ελλάδα και τι πρέπει να περιμένουμε ο καθηγητής Γεωφυσικής υπογραμμίζει ότι «στην Ελλάδα έχουμε κατά μέσο όρο ένα σεισμό με μέγεθος 6.3 ή μεγαλύτερο. Λέγοντας κατά μέσο όρο, εννοούμε ότι μπορεί ένα και δύο έτη να έχουμε μικρότερους μέγιστους σεισμούς και σε μία επόμενη χρονιά να έχουμε 2 ή και 3 ισχυρούς σεισμούς. Υπήρχαν περίοδοι στον ελληνικό χώρο με μειωμένη ή αυξημένη σεισμικότητα, π.χ. η δεκαετία 1950-1060 είχε μερικούς από τους καταστρεπτικότερους σεισμούς του 20ου αιώνα στην Ελλάδα, όπως π.χ. το μεγαλύτερο σεισμό της Ευρώπης τον 20ο αιώνα (Αμοργός, μεγέθους 7.5 Ρίχτερ). Όμως, στο επίπεδο της ανθρώπινης ζωής (75-80 έτη σήμερα στην Ελλάδα) η μέση σεισμικότητα είναι πρακτικά αμετάβλητη. Άρα, η προφανής απάντηση είναι ότι μεγάλους σεισμούς περιμένουμε πάντοτε στην Ελλάδα, και θα συμβούν είτε το θέλουμε είτε όχι».

    Όσο για το ποιες περιοχές όμως βρίσκονται στο «κόκκινο» όσον αφορά μιας μικρής ή μεγαλύτερης έντασης σεισμικής δόνησης ο κ. Παπαζάχος δηλώνει ότι «η έρευνα πάνω στα θέματα της πρόγνωσης των σεισμών, κατά συνέπεια και των συνεπειών τους, έχει δείξει ότι παραμένει προς το παρόν εντελώς ανέφικτος ο στόχος της βραχυπρόθεσμης πρόγνωσης, δηλαδή δεν μπορούμε να ξέρουμε τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες το που, πότε και πόσο μεγάλος σεισμός θα συμβεί στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού. Η γνώση αυτή δεν υπάρχει, ούτε στην Ελλάδα, ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μακροπρόθεσμη πρόγνωση (επίπεδο δεκαετιών) έχει επιτευχθεί εδώ και πολλά χρόνια και (αν και έχει ακόμα προβλήματα) έχει ενσωματωθεί στους αντισεισμικούς κανονισμούς». Όπως συμπληρώνει «τα τελευταία έτη γίνεται μία προσπάθεια για την μεσοπρόθεσμη πρόγνωση (πρόγνωση με αβεβαιότητα λίγων ετών), με στόχο να βοηθήσει την πολιτεία να οργανώσει καλύτερα τα μέτρα ετοιμότητας. Όμως αυτή η γνώση είναι ακόμα σε ερευνητικό και όχι επιχειρησιακό επίπεδο, έχει αβεβαιότητες και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από τους πολίτες για την προσωπική τους προστασία. Κατά συνέπεια η αναφορά από ορισμένους σε «κόκκινες περιοχές», «ώριμα ρήγματα» και άλλες παρόμοιες εκφράσεις όχι μόνο στερείται επιστημονικής βάσης (σε παγκόσμιο επίπεδο), αλλά και αποπροσανατολίζει την κοινωνία και την πολιτεία από το πραγματικό πρόβλημα, δηλαδή την ανάγκη αποτελεσματικής αντισεισμικής πρόληψης και προστασίας».

    Οι μεγαλύτεροι σεισμοί στηχώρα μας

    Μπορεί ο σεισμός της Αθήνας να μην ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, καθώς ήταν έντασης 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ, ωστόσο ήταν ο πιο καταστρεπτικός στην ιστορία του ελληνικού κράτους, αφού χτύπησε το μεγαλύτερο αστικό και οικονομικό συγκρότημα της χώρας μας, δηλαδή την πρωτεύουσα, εξηγεί ο κ.Παπαζάχος. Ως αποτέλεσμα, τόσο οι άμεσες ανθρώπινες (θύματα, τραυματίες) και οικονομικές (καταρρεύσεις, καταστροφές) συνέπειες, όσο και οι έμμεσες συνέπειες (διακοπή οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας, κατάρρευση λειτουργίας εμπορικού ιστού, κλπ.) ήταν εξαιρετικά επώδυνες.

    «Το παραπάνω παράδειγμα δείχνει πόσο λίγη σημασία έχει (σε ορισμένες περιπτώσεις) το μέγεθος του σεισμού. Για παράδειγμα, κανείς δε θυμάται τον πολύ μεγαλύτερο (μέγεθος 6.8 της κλίμακας Ρίχτερ) μεταγενέστερο σεισμό του Βορείου Αιγαίου το 2014, αφού οι συνέπειές του ήταν πολύ μικρότερες. Αντίθετα πολύ μικροί σεισμοί της τάξης του μεγέθους 5.5-5.9 της κλίμακας Ρίχτερ όπως της Αθήνας το 1999 είχαν σημαντικές επιπτώσεις σε κοντινά αστικά κέντρα, π.χ. Πύργος 1993, Κόνιτσα 1996, κλπ.».

    Κτίρια χωρίς εγγύηση αντισεισμικής επάρκειας

    Η επόμενη ερώτησή μας εύλογα είναι αν από τότε μέχρι σήμερα έχει αλλάξει κάτι; Έχουν μείνει ελλιπή κάποια μέτρα προστασίας που είχαν εντοπιστεί τότε και τελικά έμειναν στο συρτάρι; Τι απαντά ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ; Ναι, μεν αλλά...

    «Σίγουρα κάποια πράγματα άλλαξαν μετά το σεισμό της Αθήνας. Για παράδειγμα επικαιροποιήθηκαν (ειδικότερα αυστηροποιήθηκαν) οι σεισμικές δράσεις για τις οποίες πρέπει να χτίζουμε τα σπίτια μας με μεταγενέστερη αναθεώρηση του αντισεισμικού κανονισμού. Η αναθεώρηση αυτή (Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός 2000) «προκλήθηκε» ουσιαστικά από το σεισμό της Αθήνας. Όμως, πολλά θέματα έχουν μείνει στα συρτάρια, ακόμα και όταν έχουν εξαιρετικά περιορισμένο οικονομικό κόστος. Έτσι, το πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου δημοσίων κτιρίων ουσιαστικά είναι τελματωμένο, οι προτάσεις για παροχή κινήτρων για ενίσχυση ιδιωτικών κτιρίων που αποδεδειγμένα έχουν προβλήματα αντισεισμικής επάρκειας (π.χ. παλαιά κτίρια με πυλωτές) δεν προχωράνε. Ειδικά στο θέμα των σεισμολογικών δικτύων υπάρχει ένα φαινόμενο κατάρρευσης, αφού ο ΟΑΣΠ έχει να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία τους από το 2014, με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει η λειτουργία περίπου του 40% των σεισμολογικών σταθμών της χώρας».

    Όσον αφορά στο «καυτό» θέμα της προστασίας κτιρίων, ο κ. Παπαζάχος επισημαίνει ότι « αν και η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα στο θέμα της αντισεισμικής προστασίας των κατασκευών, κυρίως με την ανάπτυξη και επικαιροποίηση των Αντισεισμικών Κανονισμών που επηρεάζουν τις νέες κατασκευές, αλλά και ειδικών κανονισμών όπως ο Κανονισμός Επεμβάσεων (ένας από τους λίγους παγκοσμίως) που αφορούν τις κατασκευές που έχουν πληγεί από σεισμό, ελάχιστα πράγματα γίνονται για τον υφιστάμενο δομικό ιστό, δηλαδή τα παλαιά κτίρια. Τα κτίρια αυτά είναι χτισμένα με παλαιούς κανονισμούς ή και χωρίς κανένα κανονισμό ή επίβλεψη από μηχανικό(τα περισσότερα κτίρια της επαρχίας). Για τα κτίρια αυτά δεν υπάρχει καμία συστηματική μέριμνα».

    Μάλιστα, προσθέτει ότι «νομοθετικές παρεμβάσεις όπως η νομιμοποίηση αυθαιρέτων, χωρίς κανένα έλεγχο αντισεισμικής επάρκειας των κτιρίων που νομιμοποιούνται, οδηγεί στην επιδείνωση της κατάστασης». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι, «όπως είπα και πριν, η πρόληψη είναι το μεγάλο θύμα της οικονομικής κρίσης και βρίσκεται σήμερα σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο».

    Τέλος, όσο για τους φόβους μας αν ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός στην Ιταλία πόσο επηρεάζει και μπορεί να προκαλέσει μια σεισμική δραστηριότητα και στην Ελλάδα, ο κ. Παπαζάχος δηλώνει κατηγορηματικά: «Η Ιταλία ανήκει σε μία εντελώς διαφορετική σεισμοτεκτονική ενότητα, με εντελώς ανεξάρτητη σεισμικότητα. Σεισμοί της τάξης μεγέθους 6.0 ως 6.5 της κλίμακας Ρίχτερ, όπως ο πρόσφατος σεισμός στην Ιταλία, δεν μπορούν να επηρεάσουν παρά μόνο την κοντινή περιοχή της κεντρικής ιταλικής χερσονήσου».

    Κάτια Παπαδοπούλου

    [09] Kανονικά οι πτήσεις της Aegean και της Olympic Air μετά την αναστολή της απεργίας της ΟΣΥΠΑ

    Kανονικά θα πραγματοποιηθούν, όλες οι πτήσεις της Aegean και της Olympic Air μετά την αναστολή της απεργίας της ΟΣΥΠΑ. Αναστέλλουν την εξαγγελθείσα απεργία για την Πέμπτη και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    Όπως αναφέρει η ΟΣΥΠΑ στην ιστοσελίδα της «μετά τον γόνιμο διάλογο του προεδρείου της ΟΣΥΠΑ με τον υπουργό, η Ομοσπονδία αναστέλλει την εξαγγελθείσα απεργία από 10.00΄ τοπική ώρα της Πέμπτης 29-9-2016 έως 23.59΄ τοπική ώρα της Παρασκευής 30-9-2016» και καλεί το πρωί το προσωπικό της σε ενημέρωση.

    [10] Η Καισαριανή, οι αγώνες των προσφύγων και το Σκοπευτήριο, στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου»

    Με αφορμή την απόδοση του Σκοπευτηρίου στους κατοίκους της Καισαριανής, μία δέσμευση του πρωθυπουργού που υλοποιήθηκε με τροπολογία των συναρμόδιων υπουργών, το Πρακτορείο, που κυκλοφορεί σήμερα, αφιερώνει 10 σελίδες στην ιστορική γειτονιά της Αθήνας, που ξεκινά «πίσω από το Χίλτον»και φτάνει στον Υμηττό. Η περιπέτεια του Σκοπευτηρίου, εκεί που το '44 εκτελέστηκαν 200 πατριώτες από τους ναζί, όμως έχει ξεκινήσει χρόνια πριν. Το διεκδικεί η... Σκοπευτική Εταιρεία και η υπόθεση θα κριθεί στα ελληνικά δικαστήρια. Και δεν ήταν μόνο αυτό αλλά και η ένταξή του το 2013 στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως λέει στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καισαριανής. Όμως, η προσφυγούπολη, δίπλα στο κέντρο της Αθήνας, έχει και το πράσινό της στις παρυφές του Υμηττού και τα άλση της και το πανέμορφο βυζαντινό Μοναστήρι της, αλλά και το ετοιμόρροπο Χάραμα, εκεί που εμφανιζόταν ο Βασίλης Τσιτσάνης, τα τελευταία 14 χρόνια της ζωής του.

    Η προσφυγούπολη, οι αγώνες και το Σκοπευτήριο

    Του Αλέξη Ηλιάδη

    Καισαριανή. Ένας δήμος με μεγάλη ιστορία. Ιστορία γεμάτη αγώνες, αγώνες προσφύγων για μια καλύτερη ζωή, αλλά και αγώνες ιδεολόγων που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά τους, για την ελευθερία. Σήμερα οι αγώνες γίνονται, κυρίως, στα τηλεοπτικά παράθυρα και στο ίντερνετ, δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944 εκτελέστηκαν από τους ναζί 200 κομμουνιστές που έπεσαν με το κεφάλι ψηλά και το σύνθημα «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η λευτεριά». Πολλοί τους θυμούνται, άλλοι τους έχουν ξεχάσει. Άλλοι, δυστυχώς, δεν γνωρίζουν καν αυτή τη θηριωδία, ίσως γιατί η πρόσφατη ιστορία μας δεν διδάσκεται στα σχολεία.

    «Η ιστορία της Καισαριανής», μας επισημαίνει ο δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος, «συνδέεται με την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Έτσι ιδρύθηκε η Καισαριανή. Η ιστορία της πόλης συνεχίζεται με τους αγώνες που έγιναν για να φύγει ο κόσμος από τις παράγκες, από τις σκηνές, στις οποίες εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες όταν ήρθαν, με κορυφαίους αγώνες στην περίοδο της γερμανικής Κατοχής, της Αντίστασης. Στην ουσία, στην Καισαριανή, οι Γερμανοί ποτέ δεν διανυκτέρευσαν, λόγω της αντίστασης των κατοίκων και ίσως γι'αυτό χρησιμοποίησαν την περιοχή της για να εκτελέσουν πάνω από 750 πατριώτες κομμουνιστές, με κορυφαία στιγμή τους 200 κομουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του ?44, τους οποίους είχαν παραδώσει οι φασίστες του Μεταξά στους Γερμανούς κατακτητές. Υπάρχουν συγκλονιστικές μαρτυρίες, για την Πρωτομαγιά του ΄44. Στη σημερινή οδό Σκοπευτηρίου όταν έφευγαν τα καμιόνια έτρεχε αίμα. Ποτίστηκε στην κυριολεξία ο δρόμος με αίμα και όταν έφυγαν οι Γερμανοί οι γυναίκες το έραιναν με λουλούδια».

    Φαίνεται αδιανόητο αλλά το ιστορικό Σκοπευτήριο (το οποίο μετατράπηκε σε χώρο μνήμης το 1984, επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη) είχε συμπεριληφθεί το 2013, όπως λέει ο δήμαρχος της πόλης, στα υπό πώληση «ακίνητα» του ΤΑΙΠΕΔ. Η διαδικασία όμως δεν προχώρησε και ο ιστορικός χώρος παρέμεινε ιστορικός χώρος. Φέτος τον Αύγουστο ψηφίστηκε τροπολογία, των συναρμόδιων υπουργών Ν. Φίλη, Ε. Τσακαλώτου, Χρ. Σπίρτζη και Τρ. Αλεξιάδη, με την οποία ο χώρος του Σκοπευτηρίου παραχωρήθηκε στον Δήμο Καισαριανής για σαράντα χρόνια. Είναι μια μεγάλη νίκη για τους κατοίκους της πόλης.

    «Τον Μάη του 2013», λέει ο κ. Σταμέλος, «το Σκοπευτήριο είχε ενταχθεί στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ, από την τότε κυβέρνηση που ετοίμαζε τα προς πώληση κομμάτια, φιλέτα. Υπήρξε κινητοποίηση, υπήρξε αντίδραση και βγήκε από αυτή τη λίστα τότε. Είναι θετική η τροπολογία που ψηφίστηκε στις 31 Αυγούστου. Πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι δεν λύνει οριστικά το ζήτημα. Γιατί η Σκοπευτική Εταιρεία έχει πάει στα δικαστήρια και τον δήμο και το κράτος υποστηρίζοντας ότι είναι ιδιοκτησία της ο χώρος του Σκοπευτηρίου. Αλλά, ο χώρος αυτός είχε παραχωρηθεί στη Σκοπευτική Εταιρεία για συγκεκριμένους σκοπούς, οι οποίοι μετά την ανάπτυξη της πόλης εξέλιπαν και γι'αυτό το κράτος πήρε πίσω την παραχώρηση με τον νόμο του 1987. Στις 7 Οκτώβρη δικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας το ζήτημα της συνταγματικότητας του άρθρου 50 στο νόμο 1731/1987 με εισήγηση θετική από το Ε'τμήμα. Επειδή όμως έχουμε μια διαφορετική απόφαση από τον Άρειο Πάγο μάλλον τα πράγματα οδεύουν προς το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας δεχθεί την εισήγηση του Ε'τμήματος».

    Η Καισαριανή όμως δεν ζει μόνο με το παρελθόν, είναι μια σύγχρονη πόλη, βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας και, περιέργως για τα ελληνικά δεδομένα, έχει ακόμη πολύ πράσινο. Από τα 8.500 στρέμματα της συνολικής έκτασής της τα 7.500 είναι ορεινή περιοχή και πράσινο και τα 1.000 κατοικημένα και κοινόχρηστοι χώροι. Το Σκοπευτήριο είναι πλέον -εκτός από χώρος ιστορικής μνήμης- ένα πάρκο, ένα μικρό δάσος. Πώς εξηγείται η ύπαρξη τόσου πρασίνου δυο βήματα από την Αθήνα;

    «Πράγματι», λέει ο κ. Σταμέλος, «η Καισαριανή έχει πολύ πράσινο. Από τη μία πλευρά είναι ο Υμηττός, είναι το Σκοπευτήριο που είναι συνέχεια του Υμηττού, αλλά βρίσκεται μέσα στην πόλη, Από την άλλη πλευρά είναι το πράσινο της πανεπιστημιούπολης. Ένα μέρος του πρασίνου συνδέεται με τους αγώνες που έκανε ο λαός της Καισαριανής για να αποδοθεί το Σκοπευτήριο στην πόλη. Πέρα από τον ιστορικό χώρο, το Σκοπευτήριο είναι ένα άλσος το οποίο χαίρονται οι κάτοικοι και του δήμου μας, αλλά και των γειτονικών δήμων. Είναι ένα άλσος το οποίο έχει γίνει από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, δεν ήταν αρχικά έτσι όπως το βλέπουμε σήμερα. Μπήκαν μέσα οι κάτοικοι το 1983, έκαναν 17 ημέρες κατάληψη και έτσι απέκτησαν το δικαίωμα να το χρησιμοποιούν. Άρα και η διατήρηση του πρασίνου οφείλεται στους αγώνες του λαού της Καισαριανής. Όπως και στον Υμηττό, επειδή δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν ιδιοκτησίες στο δάσος, όπως είναι η ιδιοκτησία της Φιλοδασικής, όταν έγινε απόπειρα να χτισθεί, να παραχωρηθεί, πάλι οι αγώνες του λαού σταμάτησαν αυτή την προσπάθεια. Ταυτόχρονα όμως, η σημερινή οικονομική κατάσταση δημιουργεί προβλήματα σε αυτόν τον τομέα καθώς χρειάζονται αρκετά χρήματα για να τους συντηρήσεις και αυτή τη στιγμή έχουμε δυσκολίες, έχουμε έλλειψη προσωπικού, ενώ και η μείωση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό δυσχεραίνει το έργο μας».

    Υπάρχουν όμως και σχέδια για την αξιοποίηση του κέντρου «Χάραμα» που βρίσκεται, εγκαταλελειμμένο, στον χώρο του Σκοπευτηρίου. Στο κέντρο αυτό εμφανιζόταν για 14 χρόνια, τα τελευταία της ζωής του, ο Βασίλης Τσιτσάνης.

    «Εμείς», δηλώνει ο κ. Σταμέλος, «πριν ακόμη μας παραχωρηθεί το Σκοπευτήριο, είχαμε ζητήσει να γίνει εκεί ένα «ζωντανό» μουσείο Μουσικής, όπου επιπλέον θα μπορούσαν τα παιδιά να διδαχθούν τη λαϊκή μας μουσική. Τώρα είναι σε μας ο χώρος, έχουμε σχέδια και έχουμε συζητήσει και με την Περιφέρεια τη χρηματοδότηση για την αξιοποίησή του και την ανάδειξη της ιστορικότητάς του, γιατί εκεί τραγούδησαν, όχι μόνο ο Τσιτσάνης που είναι κορυφαία μορφή, αλλά και άλλοι σπουδαίοι Έλληνες λαϊκοί μουσικοί. Θέλουμε να αναδείξουμε αυτή την ιστορία και να δημιουργήσουμε έναν χώρο πολιτισμού».

    Η Καισαριανή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Σκοπευτήριο που οι ναζί είχαν επιλέξει σαν τόπο εκτέλεσης αγωνιστών. Η παραχώρησή του στον δήμο από το κράτος (ήταν μια δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα) ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της πόλης. Μένει να δούμε τι θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

    Όταν το Χάραμα σαπίζει...

    Του Χάρη Αναγνωστάκη

    «Το Χάραμα» στέκει ακόμη εκεί στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Εγκαταλελειμμένο, να σαπίζει. Εκεί που ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο μεγαλύτερος δημιουργός του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού ανέβαινε στο πάλκο του ιστορικού μαγαζιού τα τελευταία 14 χρόνια της ζωής του, από το 1970, όταν τον φώναξε να δουλέψουν μαζί ο κουμπάρος, στενός φίλος και συνεργάτης του Γιάννης Παπαϊωάννου, μέχρι το 1984, όταν πρόωρα έφυγε από κοντά μας.

    Αν και είναι στο τέλος της καριέρας του, ο Βασίλης Τσιτσάνης, πάντα μεγαλοφυής και ακούραστος εργάτης - γιατί πιστέψτε με εκείνες τις εποχές η δουλειά όλων αυτών που ανέβαιναν στο πάλκο των μαγαζιών της νύχτας ήταν σκληρότερη και από τα εργοστάσια της Γερμανίας, για τα οποία έφευγαν κατά χιλιάδες οι Έλληνες και για τους οποίους έγραψε και ο Τσιτσάνης και οι άλλοι μεγάλοι του λαϊκού τραγουδιού -εκεί στο Χάραμα θα δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες λάτρεις του να ξεχάσουν τις διαφορές τους, να τον απολαύσουν από κοντά, να κλέψουν από τη μοναδική ανυπόκριτη ευγένειά του, να χορέψουν, να συναντήσουν ένα μύθο.

    Για τον Βασίλη Τσιτσάνη έχουν γραφτεί δεκάδες βιβλία - εγώ θα προτιμώ πάντα αυτά του φίλου Κώστα Χατζηδουλή, που γνωρίζω ότι έζησε από πολύ κοντά τον Τσιτσάνη και τους άλλους μεγάλους του ρεμπέτικου τραγουδιού και οι γνώσεις του είναι χρυσάφι για όλους τους νεότερους. Η ζωή του Τσιτσάνη σαν μυθιστόρημα, αλλά το ταλέντο του θεϊκό. Όμως όχι ανεξήγητο. Ήταν παιδί ταπεινής οικογένειας από τα Τρίκαλα, ο πατέρας του τσαρουχάς από την Ήπειρο έπαιζε μαντολίνο, το οποίο το μετέτρεψε σε μπουζούκι και το οποίο ο μικρός Βασίλης το έπιασε στα χέρια του μετά το θάνατο του πατέρα του. Μέχρι τότε μάθαινε βιολί και ο Ιταλός δάσκαλός του Γκιόσσα ήταν ξετρελαμένος μαζί του. Στην Αθήνα κατέβηκε το 1936 για να σπουδάσει δικηγόρος. Ήδη όμως είχε γράψει μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του. Το 1938 ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για το στρατιωτικό του και εκεί θα μείνει μέχρι την απελευθέρωση. Εκεί συνέχισε το σπουδαίο του έργο και ανάμεσα στα άλλα έγραψε και τη «Συννεφιασμένη Κυριακή». Στη Σαλονίκη άνοιξε το δικό του μαγαζί, το ιστορικό «Ουζερί Τσιτσάνης», ένα πολύ μικρό μαγαζάκι στο οποίο έγραφε τραγούδια, αλλά εμφανιζόταν λίγο, καθώς έπρεπε να ζήσει, οπότε έπαιζε σε μεγάλα μαγαζιά της πόλης, όπως στα Κούτσουρα του Δαλαμάγκα, αλλά ακόμη και στο μαγαζί του διαβόητου Κέρκυρα, γερμανοτσολιά τον οποίο κατακρεούργησαν κάποιοι στη Θεσσαλονίκη, μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Άλλωστε, πολλά από τα μαγαζιά εκείνης της εποχής (προπολεμικά και μέχρι την πτώση της χούντας) τα είχαν άνθρωποι του καθεστώτος, παρακρατικοί ή ακόμη και μπράβοι πολιτικών. Οι εποχές ήταν μαύρες και άραχλες, γιατί δεν ήταν μόνο πολλοί απ'τους μαγαζάτορες που έκαναν δύσκολη τη ζωή στους ρεμπέτες, ήταν και οι λογοκριτές, οι άνθρωποι που ήθελαν να επιβάλουν το δυτικό τρόπο διασκέδασης στο λαό, αλλά και άλλα πολλά. Ιστορίες που σε συνεπαίρνουν, αλλά και μπορείς απ? αυτές να κατανοήσεις γιατί η χώρα έπρεπε να παραμείνει Ψωροκώσταινα.

    Αλλά ας γυρίσουμε και πάλι στο Χάραμα. Ο Τσιτσάνης το καλοκαίρι του 1969 γυρίζει ξεθεωμένος από την Αμερική. Είναι η εποχή που η χούντα σπρώχνει τον κόσμο στα «λαμπερά» μαγαζιά της παραλίας, των ελαφρολαϊκών και της εγχώριας ποπ μουσικής. Ένα θλιβερό συνονθύλευμα αντάξιο της αισθητικής των πραξικοπηματιών που μπορούσε και να διασκεδάσει τη νέα κοινωνική ελίτ αλλά και το προσωπικό των βάσεων.

    Το μαγαζί, όμως είχε ήδη ιστορία. Το είχε ανοίξει το 1964 ο Κίμων Φαραντζής και το έκανε γνωστό ο μεγάλος «μπάρμπα Γιάννης», ο Παπαϊωάννου. Λάτρεις του λαϊκού και του ρεμπέτικου τραγουδιού συνωθούνται. Το ανακαλύπτει και η νεολαία και γίνεται στέκι. Ωστόσο, πριν το λίγο πριν το 70 το μαγαζί άρχισε να πέφτει και ο Φαραντζής ξαναενώνει το θρυλικό δίδυμο «Τσιτσάνης-Παπαϊωάννου», από το 1956 που συνυπήρξε στο Φαληρικό του Μαργωμένου. Αυτό ήταν. Ο κόσμος άρχισε να ανεβαίνει κάθε βράδυ στην Καισαριανή, η φήμη του μαγαζιού έφτασε σε όλη την Ελλάδα. Κυριαρχούσε η νεολαία, αλλά και παλαιότεροι που ήθελαν να θυμηθούν τα μεγαλεία του ?50. Από το 1973 γίνεται στέκι και των καλλιτεχνών ...κυρίως ηθοποιών και μουσικών, των διανοούμενων, των ανθρώπων των γραμμάτων. Χαμός στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, όπου σύχναζαν και πολιτικοί. Σχεδόν όλοι. Δεξιοί, αριστεροί, κομμουνιστές, κεντρώοι, ακόμη και των άκρων. Μόνο ο Τσιτσάνης μπορούσε να τους ενώσει. Θαμώνας και ο Χαρίλαος Φλωράκης και υπουργοί της τότε κυβέρνησης και βεβαίως ο φίλος του ο Ανδρέας, με το υπέροχο ζεϊμπέκικό του. Μάλιστα, ο μύθος, που δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα, μπορώ να το γνωρίζω, λέει ότι όταν ο Ανδρέας ήταν στα κάτω του τον πηγαίνανε στον Τσιτσάνη. Αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και τη συνάντησή του με τον Γιάννη Τσαρούχη, στο Χάραμα. Όταν τον καλεί ο συνθέτης να ανέβει να χορέψει το ζεϊμπέκικο «Θα κάνω ντου βρε πονηρή» και ο Τσαρούχης θα ζωγραφίσει με το μοναδικό του τρόπο πάνω στο πάλκο, ενώ έχει σηκωθεί όρθιο όλο το μαγαζί και τους αποθεώνει. Ο Τσαρούχης ουσιαστικά δεν χόρευε αλλά υποκλινόταν στο μεγαλείο του Τσιτσάνη. Κάτι που έκαναν και πολλοί άλλοι μεγάλοι της τέχνης. Ευτυχώς πολλά απ? αυτά έχουν διατηρηθεί σε αρχεία και προσωπικές συλλογές. Όπως διατηρούμε πάντα στη μνήμη μας και τη δήλωση του Τσαρούχη ότι «ο Τσιτσάνης είναι η μοναδική ζωντανή απόδειξη ότι έχουμε πολιτισμό». Εντάξει και ο Μίκης και ο Μάνος και όλοι οι σημαντικοί της τέχνης τον ύμνησαν κι ευτυχώς ξέκλεψαν και από την τέχνη του.

    Σε αυτά όλα τα χρόνια στο Χάραμα δίπλα του κάθισαν και μεγάλες ερμηνεύτριες, με πρώτη τη Σωτηρία Μπέλλου. Αλλά και η Άννα Χρυσάφη και η Χαρούλα Λαμπράκη και η Αλεξάνδρα, που χάσαμε πέρυσι ξαφνικά.

    Η Καισαριανή και το Χάραμα ήταν για τον Βασίλη Τσιτσάνη μία σημαντική περίοδος της ζωής του. Εκεί στο Χάραμα ηχογραφήθηκε ζωντανά ο διπλός δίσκος για την Ουνέσκο, εκεί συναντούσε τους ανερχόμενους τότε και μετά σημαντικούς του λαϊκού τραγουδιού. Στην κουζίνα και στα πιο ταπεινά σημεία των μαγαζιών, που σύχναζαν οι ρεμπέτες, για να ξεκουραστούν μια στάλα, να πιούν τον καφέ τους, να σκαρώσουν ένα τραγούδι. Εκεί κάνει ένα εξαίρετο ντουέτο με τον Γιώργο Νταλάρα. Εκεί όμως άρχισε να νιώθει και τον αποκλεισμό μιας εποχής που ήθελε σουξεδάκια της μιας σεζόν και όχι ωραία τραγούδια. Η Ελλάδα που ξέραμε αρχίζει να χάνεται. Στέκει όρθιος στο πάλκο ο Τσιτσάνης.

    Τα Χριστούγεννα του 1983 κλονίζεται η υγεία του και το πάλκο θα μείνει αδειανό. Στις 18 του Γενάρη του 1984 θα αφήσει την τελευταία του πνοή στο Λονδίνο. Ο Βασίλης Τσιτσάνης είχε δηλώσει κάποια στιγμή: «Ότι αισθάνομαι το στιχουργώ, το μελοποιώ, του δίνω ζωή και φτερά, με το μπουζούκι και το μπαγλαμαδάκι μου. Οι στίχοι και οι νότες είναι εκφράσεις της ψυχής μου. Είναι η ίδια η ζωή μου, είναι η ζωή όλων των ανθρώπων με τις λύπες και τις χαρές της...» Τόσο απλά, όσο μια πνοή. Περίπου τα ίδια έλεγε για την τέχνη του και μπάρμπα Γιάννης, ο Παπαϊωάννου, αυτός που τον πήγε στο Χάραμα. Το μαγαζί που συμπυκνώνει την ύστερη ζωή του λαϊκού τραγουδιού. Και σήμερα ρημάζει και ο Τσιτσάνης σαν αερικό να τριγυρνά, για να μας θυμίζει ότι κάποτε η Ελλάδα έβγαζε γιγαντιαίες προσωπικότητες.

  • Το πλήρες κείμενο για την Καισαριανή και όλα τα θέματα στο Πρακτορείο που κυκλοφορεί.

    [11] Διαδήλωση στην Καλιφόρνια μετά τον θάνατο Αφροαμερικανού από την αστυνομία

    Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στα προάστια του Σαν Ντιέγκο, στις νοτιο-δυτικές ΗΠΑ, μετά τον θάνατο ενός άοπλου μαύρου από την αστυνομία.Ο άνδρας,που πιθανόν υπέφερε από ψυχικές διαταραχές,ονομαζόταν 'Αλφρεντ Ολάνγκο, ήταν 38 ετών και κάτοικος του Ελ Καχόν, περίπου 20 χλμ. από το Σαν Ντιέγκο, σύμφωνα με την αστυνομία.Ο Ολάνγκο σκοτώθηκε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη (τοπική ώρα) στο Ελ Καχόν, μετά το τηλεφώνημα που έλαβε η αστυνομία στο οποίο γινόταν λόγος για έναν άνδρα με παράξενη συμπεριφορά μέσα στη μέση του δρόμου.

    Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία στο Ελ Καχόν, προχωρώντας στιγμιαία στον αποκλεισμό μιας διασταύρωσης και ερχόμενοι αντιμέτωποι με αστυνομικούς της δύναμης καταστολής των ταραχών. "Αυτοί οι παράλογοι φόνοι πρέπει να σταματήσουν, όχι μόνο στο Ελ Καχόν, αλλά παντού στη χώρα", δήλωσε η ακτιβίστρια Εστέλα Ντε Λος Ρίος.Σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας Τζεφ Ντέιβις, ο Ολάνγκο αγνόησε τις οδηγίες των αστυνομικών που του ζήτησαν να βγάλει το χέρι του από την τσέπη. Ο ένας αστυνομικός χρησιμοποίησε όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης και ο δεύτερος πυροβόλησε με το όπλο του.

    [12] Εκτυπωμένα συνθετικά οστά αποκαθιστούν τα κατάγματα

    Ερευνητές στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν νέου τύπου συνθετικά οστά βγαλμένα από τρισδιάστατο εκτυπωτή για να αποκαταστήσουν με επιτυχία βλάβες στη σπονδυλική στήλη και στο κρανίο πειραματόζωων (τρωκτικών και μαϊμούδων). Σταδιακά, τα συνθετικά αυτά οστά ενσωματώνονται ομαλά στο σώμα και μετατρέπονται σε κανονικά οστά. Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα σε μια πενταετία.

    Τα κατά παραγγελία οστά -στις σωστές διαστάσεις ανά περίπτωση- βοήθησαν στην ανάπτυξη νέων φυσιολογικών οστών. Αντίθετα με άλλα οστικά μοσχεύματα, το νέο εκτυπώσιμο βιοϋλικό είναι εξίσου ελαστικό και ανθεκτικό, ενώ αναγεννά το οστό χωρίς την ανάγκη προσθήκης άλλων παραγόντων ανάπτυξης. Επίσης είναι εύκολο και γρήγορο στη χρησιμοποίησή του στο χειρουργείο.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον 'Ανταμ Τζάκους του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Ιλινόις, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine".

    Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για εξελιγμένα χαμηλού κόστους και εξατομικευμένα μοσχεύματα, που θα θεραπεύουν μια ευρεία γκάμα τραυμάτων στα οστά, από την ορθοπεδική χειρουργική και την οδοντιατρική μέχρι τις πλαστικές επεμβάσεις και τις εγχειρίσεις για καρκίνο των οστών.

    [13] Επίτιμος δημότης Δοξάτου Δράμας θα ανακηρυχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Επίτιμος δημότης Δοξάτου Δράμας θα ανακηρυχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης του 2ουΟλοκαυτώματος.

    Στις 10:30 θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία, ακολούθως θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο των πεσόντων, όπου θα γίνει προσκλητήριο νεκρών και στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί η τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη στο δημαρχείο Δοξάτου.

    [14] Σεισμός 4 βαθμών ανοιχτά της Αλόννησου

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Richter σημειώθηκε σήμερα στις 04:17 βορειοανατολικά της Αλόννησου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 47 χιλιόμετρα βορεια-βορειοανατολικά του νησιού των Σποράδων. Το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

    [15] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ενισχυμένες οι εθνικές θέσεις στα εργασιακά

    Ενισχυμένες βγαίνουν οι εθνικές θέσεις από τα πορίσματα της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς, όπως εξηγεί, αυτές δεν αποσκοπούν, παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

    Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    «Η έκθεση της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων παραδόθηκε. Και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα πορίσματα της Επιτροπής και, μάλιστα, με ομοφωνία ή ευρεία πλειοψηφία, ενισχύουν τις εθνικές θέσεις, ακριβώς γιατί αυτές δεν αποσκοπούν παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Οι μνημονιακές πολιτικές, ως βίβλος συμπυκνωμένου φιλελευθερισμού, απορρύθμισαν πλήρως την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Υπονόμευσαν όλες τις εγγυήσεις του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου, κατάργησαν ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δημιούργησαν μία εργασιακή ζούγκλα.

    Ήρθε, όμως, η στιγμή της επιστροφής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Την Πέμπτη,29 Σεπτεμβρίου, το Πόρισμα και οι εν γένει θέσεις της χώρας μας για το εργασιακό παρουσιάζονται σε ειδική σύνοδο της επιτροπής που έχει συγκροτήσει η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για πρώτη φορά, ζήτησα και έγινε δεκτό το θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα να αποτελέσει θέμα συζήτησης του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επόμενη σύνοδό του της 13ης Οκτωβρίου. Οι αντιευρωπαϊκές και αντικοινωνικές θέσεις θα απομονωθούν.

    Σε συνδυασμό με την, ίδιας κατεύθυνσης, κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, το πόρισμα της Επιτροπής θα αποτελέσει σημαντικό "όπλο" στη διαπραγμάτευση για την επιστροφή στην Κοινωνική Ευρώπη. Για το σκοπό αυτό, όλα τα κόμματα θα πρέπει να πάρουν θέση. Έχω επανειλημμένα και από τη Βουλή, απευθύνει σχετική έκκληση προς τούτο, ιδίως προς τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο αρχηγός δηλώνει ότι είναι υπέρ των προτάσεων διαρθρωτικών αλλαγών του ΔΝΤ.Εισερχόμαστε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης και όλοι πρέπει να διαλέξουν με ποια πλευρά είναι».

    [16] Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου- Ρέγκλινγκ

    Για την εν εξελίξει εργασία του ESM σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη συνάντησή τους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM.

    Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε ό,τι αφορά την υποδόση των 2,8 δισ. ο Κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι τώρα «εναπόκειται στην Κομισιόν να ελέγξει εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή των προαπαιτούμενων» προκειμένου να είναι σε θέση ο ΕSM να προχωρήσει στην εκταμίευση.

    Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να ανακάμψει από την κρίση δημιουργώντας τις συνθήκες για σταθερή ανάπτυξη με κοινωνικά χαρακτηριστικά, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφωνστο Λουξεμβούργο.

    Ο υπουργός είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ESM, τέθηκε το ζήτημα της προετοιμασίας των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, για την πρόοδο της οποίας ο ESM πρόκειται να ενημερώσει το επόμενο διάστημα τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης στο λεγόμενο EuroWorking Group.

    Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ότι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων για τη δόση των 2,8 δισ. αναμένεται να ολοκληρωθεί εγκαίρως και πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, καθώς τα εναπομείναντα τρία προαπαιτούμενα που δεν περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο, θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στο νέο Ταμείο, το οποίο όπως εξήγησε, δεν έχει μοναδικό στόχο τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά κυρίως την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια ευκαιρία να αναδιαρθρώσει και οργανώσει το κράτος την περιουσία του προς όφελος των πολιτών. Σημείωσε δε, ότι σε συνέχεια της συμφωνίας με τους Θεσμούς για τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου (ο διορισμός των οποίων αποτελούσε προαπαιτούμενο της τρέχουσας αξιολόγησης) θα πρέπει στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, να διοριστεί από τα εν λόγω μέλη το Διοικητικό Συμβούλιο (5 ως 7 άτομα) ώστε να είναι πλήρως λειτουργικό την 1η Ιανουαρίου του 2017.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 September 2016 - 6:32:32 UTC