Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ενισχυμένες οι εθνικές θέσεις στα εργασιακά
  • [02] Ό. Γεροβασίλη στο Twitter: Αδύναμος να αγγίξει το θέμα της διαπλοκής από το βήμα ο κ. Μητσοτάκης
  • [03] Συλλυπητήριο τηλεγράφημα του Πρ. Παυλόπουλου, για την απώλεια του Σ. Πέρες
  • [04] Die Zeit: Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank
  • [05] Τρεις εναλλακτικές οδούς εξετάζει το Ισραήλ για την εξαγωγή αερίου στην Ευρώπη, όλες μέσω Ελλάδας
  • [06] Γερμανοί βουλευτές αναμένουν εξηγήσεις από τον Μ. Ντράγκι, για τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ
  • [07] Η Deutsche Bank πουλά την ασφαλιστική Abbey Life έναντι 935 εκατ. στερλινών
  • [08] Από τα ερτζιανά στις συναυλιακές αίθουσες
  • [09] Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα στην Κω οι έρευνες για τον μικρό Μπεν
  • [10] Απερρίφθησαν όλες οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων
  • [11] Έφυγε από τη ζωή ο υπέρμαχος της ειρήνης στη Μέση Ανατολή
  • [12] Μπαν Κι-μουν: Ο Σιμόν Πέρες εργάστηκε «ακατάπαυστα» για μια λύση δύο κρατών
  • [13] Η κρίση ...πάει θέατρο
  • [14] Η Εθνική Λυρική Σκηνή γυρίζει σελίδα
  • [15] Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να μιλήσει στη Βουλή για το ζήτημα της διαπλοκής, λένε κυβερνητικές πηγές
  • [16] Πηγές της ΝΔ για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή
  • [17] Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του Άκη Τσοχατζόπουλου
  • [18] Η απάντηση της Θ. Φωτίου στην Ομοσπονδία Συλλόγων του υπουργείου Εργασίας
  • [19] Αύξηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, τον Αύγουστο

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ενισχυμένες οι εθνικές θέσεις στα εργασιακά

    Ενισχυμένες βγαίνουν οι εθνικές θέσεις από τα πορίσματα της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς, όπως εξηγεί, αυτές δεν αποσκοπούν, παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

    Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    «Η έκθεση της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων παραδόθηκε χθες. Και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα πορίσματα της Επιτροπής και, μάλιστα, με ομοφωνία ή ευρεία πλειοψηφία, ενισχύουν τις εθνικές θέσεις, ακριβώς γιατί αυτές δεν αποσκοπούν παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Οι μνημονιακές πολιτικές, ως βίβλος συμπυκνωμένου φιλελευθερισμού, απορρύθμισαν πλήρως την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Υπονόμευσαν όλες τις εγγυήσεις του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου, κατάργησαν ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δημιούργησαν μία εργασιακή ζούγκλα.

    Ήρθε, όμως, η στιγμή της επιστροφής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Αύριο, 29 Σεπτεμβρίου, το Πόρισμα και οι εν γένει θέσεις της χώρας μας για το εργασιακό παρουσιάζονται σε ειδική σύνοδο της επιτροπής που έχει συγκροτήσει η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για πρώτη φορά, ζήτησα και έγινε δεκτό το θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα να αποτελέσει θέμα συζήτησης του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επόμενη σύνοδό του της 13ης Οκτωβρίου. Οι αντιευρωπαϊκές και αντικοινωνικές θέσεις θα απομονωθούν.

    Σε συνδυασμό με την, ίδιας κατεύθυνσης, κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, το πόρισμα της Επιτροπής θα αποτελέσει σημαντικό "όπλο" στη διαπραγμάτευση για την επιστροφή στην Κοινωνική Ευρώπη. Για το σκοπό αυτό, όλα τα κόμματα θα πρέπει να πάρουν θέση. Έχω επανειλημμένα και από τη Βουλή, απευθύνει σχετική έκκληση προς τούτο, ιδίως προς τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο αρχηγός δηλώνει ότι είναι υπέρ των προτάσεων διαρθρωτικών αλλαγών του ΔΝΤ.Εισερχόμαστε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης και όλοι πρέπει να διαλέξουν με ποια πλευρά είναι».

    [02] Ό. Γεροβασίλη στο Twitter: Αδύναμος να αγγίξει το θέμα της διαπλοκής από το βήμα ο κ. Μητσοτάκης

    «Αδύναμος να αγγίξει το θέμα της διαπλοκής από το βήμα ο κ.Μητσοτάκης, το αναθέτει στις "πηγές" της ΝΔ από τους διαδρόμους της Bουλής», αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη με ανάρτηση της στο Twitter, επισυνάπτοντας το περιεχόμενο της σχετικής διαρροής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Με την ανάρτηση της η κυβερνητική εκπρόσωπος στηλιτεύει το γεγονός ότι ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ βρισκόταν στο βήμα της Βουλής και είχε την ευκαιρία, δεν αναφέρθηκε στο θέμα της διαπλοκής, αλλά αντίθετα μέσω διαρροών κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εμφανίστηκε «διχαστικός για τη χώρα και απολογητικός για τις σχέσεις του με τη διαπλοκή».

    [03] Συλλυπητήριο τηλεγράφημα του Πρ. Παυλόπουλου, για την απώλεια του Σ. Πέρες

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα για την απώλεια του Ισραηλινού πρώην Προέδρου, Σιμόν Πέρες, απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Το τηλεγράφημα έχει ως εξής:

    «Με μεγάλη μου λύπη, πληροφορήθηκα την απώλεια του Shimon Peres, πρώην Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ.

    Ως τελευταίος εκπρόσωπος της γενιάς που ίδρυσε το Κράτος του Ισραήλ και το βοήθησε να προχωρήσει το δρόμο του μέσα από τις ποικίλες προκλήσεις που αντιμετώπισε από την πρώτη ημέρα της ύπαρξης σε όλη την πορεία των επιτευγμάτων του, ο Shimon Peres θα μείνει στη μνήμη μας ως άνθρωπος της ειρήνης, ως ο ιθύνων νους των Συμφωνιών του Όσλο, και βραβευθείς με το Νόμπελ Ειρήνης. Ήταν ένας από τους πλέον σώφρονες και πιο δημοφιλείς ηγέτες της χώρας και ένας ισχυρός υπέρμαχος της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Η αφοσίωσή του στην υπηρεσία της Πατρίδας και του Έθνους του θα μείνουν πάντα στη μνήμη μας ως υπόδειγμα για τους σημερινούς και μελλοντικούς ηγέτες.

    Εκ μέρους του ελληνικού λαού και εμού προσωπικώς, εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου και την από καρδίας συμπάθειά μου προς τους οικείους του εκλιπόντος και τον λαό του Ισραήλ».

    [04] Die Zeit: Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank

    Η γερμανική κυβέρνηση και οι χρηματοπιστωτικές αρχές εκπονούν ένα σχέδιο διάσωσης για την Deutsche Bank στην περίπτωση που η τράπεζα δεν θα καταφέρει να αντλήσει από μόνη της κεφάλαια για να καλύψει τα υψηλά της έξοδα για δικαστικές διεξένεις, ανέφερε η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Deutsche Bank θα μπορεί να πουλήσει στοιχεία ενεργητικού σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε τιμές που θα αμβλύνουν τις πιέσεις για την τράπεζα, ανέφερε το δημοσίευμα.

    Στην περίπτωση ακραίας ανάγκης, η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκτήσει απευθείας ποσοστό 25%, ανέφερε το δημοσίευμα χωρίς να κατονομάζει τις πηγές του.

    Εκπρόσωπος της Deutsche Bank παρέπεμψε στη σημερινή συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου Τζον Κράιαν στη γερμανική εφημερίδα Bild και διέψευσε το δημοσίευμα.

    [05] Τρεις εναλλακτικές οδούς εξετάζει το Ισραήλ για την εξαγωγή αερίου στην Ευρώπη, όλες μέσω Ελλάδας

    Τρεις εναλλακτικές οδούς εξετάζει το Ισραήλ για την εξαγωγή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, και οι τρεις περιλαμβάνουν ως ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα, ανέφερε ο υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Αποθεμάτων του Ισραήλ Yuval Steinitz μιλώντας το πρωί σε ενεργειακό συνέδριο που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

    Οι εναλλακτικές επιλογές περιλαμβάνουν την διοχέτευση του αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς την Ιταλία, η δεύτερη την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας με τελικό προορισμό τα Βαλκάνια και την Ιταλία και η τρίτη την εξαγωγή του προς Αίγυπτο για τη μετατροπή του σε υγροποιημένη μορφή και την επανεξαγωγή του.

    Ο κ. Steinitz τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης δυο οδεύσεων για την εξαγωγή του φυσικού αερίου ενώ αναφερόμενος στον υποθαλάσσιο αγωγό (East Med), την κατασκευή του οποίου προωθούν η Ελλάδα και η ΕΕ είπε ότι μπορεί σε αυτή τη φάση το εγχείρημα να φαίνεται πολύ ακριβό αλλά εφόσον υπάρξουν νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων μπορεί να αποδειχθεί οικονομικό.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε, με βάση τις νέες σεισμικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί καθώς τα πιθανά αποθέματα προσδιορίζονται σε 10 τρισ. κυβικά μέτρα. Τον επόμενο μήνα το Ισραήλ θα προκηρύξει διαγωνισμό για την παραχώρηση 24 θαλάσσιων "μπλοκ" (που αντιστοιχούν περίπου στη μισή ΑΟΖ της χώρας). Ο κ. Steinitz εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή μιας ελληνικής εταιρίας, της Energean, στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης του Ισραήλ και απηύθυνε πρόσκληση και σε άλλες εταιρίες να συμμετάσχουν.

    Για έργο εξαιρετικής σημασίας έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στον αγωγό East Med, τονίζοντας ότι τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα του έργου, όπως και της ηλεκτρικής διασύνδεσης, εξετάζονται με προσοχή.

    "Στηρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και διατηρούμε τη δυνατότητα να ασκήσουμε τα δικά μας δικαιώματα με τρόπο που θα επιλέξουμε οι ίδιοι", τόνισε ο υπουργός ενώ αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την ψήφιση χθες στη Βουλή των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση να γίνει ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα και τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά.

    Οι προοπτικές εξαγωγής φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδα θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που έχουν σήμερα οι κ.κ. Σκουρλέτης, Steinitz και ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης. Στις 4.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί και τριμερής συνάντηση στο υπουργείο ΠΕΝ.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι "είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τις συμβάσεις για την παραχώρηση των περιοχών Άρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και ΒΔ Πελοποννήσου" ενώ είναι σε προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις για το Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό κόλπο.

    Για το ίδιο θέμα ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γρηγόρης Στεργιούλης έκανε λόγο για ιδιαίτερα ενθαρρυντικά δείγματα από τις μέχρι στιγμής έρευνες στον Πατραϊκό. Πρόσθεσε ότι με βάση την αξιολόγηση των δεδομένων με νέα εργαλεία αλλά και τις ανακαλύψεις στην ευρύτερη περιοχή, τα ΕΛΠΕ ξανακοιτάζουν το χάρτη της περιοχής και ότι ενώ τα κοιτάσματα του Πρίνου πνέουν τα λοίσθια και για γεωπολιτικούς λόγους , ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό στην υπόλοιπη χώρα.

    Ο κ. Στεργιούλης τόνισε ακόμη ότι μετά το ιστορικό ρεκόρ κερδών του ομίλου που πραγματοποιήθηκε πέρυσι , εφέτος θα γίνει ρεκόρ παραγωγής. Το 60 % των προϊόντων του ομίλου εξάγεται ενώ στους στόχους του ομίλου περιλαμβάνεται η προμήθεια του 50% του αργού απευθείας από τις πετρελαιοπαραγωγές ζωηρές, χώρισε τη μεσολάβηση μεσαζόντων. Στο πλαίσιο αυτό έχουν συναφθεί ή είναι υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες με το Ιράν, το Ιράκ και την Αίγυπτο. Στόχος είναι επίσης η αξιοποίηση όλου του δικτυού του ομίλου σε Ελλάδα και Βαλκάνια για την πώληση ενεργειακών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και ο ηλεκτρισμός.

    [06] Γερμανοί βουλευτές αναμένουν εξηγήσεις από τον Μ. Ντράγκι, για τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα βρεθεί ενώπιον σκληρών ερωτήσεων από Γερμανούς βουλευτές σήμερα περί της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας, την ίδια εποχή που η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερων κινήτρων για να αναζωογονήσει τον πληθωρισμό.Οι σχέσεις μεταξύ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης έχουν ψυχρανθεί, μετά από την επιθετική πολιτική της ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια να μειώσει τα επιτόκια και να τροφοδοτήσει την οικονομία με πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ μέσω της αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

    Με την ανάπτυξη όμως στην ευρωζώνη των 19 κρατών να είναι μέτρια και τον πληθωρισμό ελάχιστα πάνω από το μηδέν - πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του σχεδόν 2% της ΕΚΤ - οι επικριτές της Τράπεζας δηλώνουν ότι η νομισματική πολιτική της έχει φτάσει τα όριά της.

    Ο Ντράγκι θα μιλήσει στην επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κατώτερης βουλής της Γερμανίας κεκλεισμένων των θυρών από τις 14:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας, και δημόσια γύρω στις 6:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

    [07] Η Deutsche Bank πουλά την ασφαλιστική Abbey Life έναντι 935 εκατ. στερλινών

    Η Deutsche Bank πούλησε τη βρετανική ασφαλιστική εταιρεία της Abbey Life στη Phoenix Group Holdings, καθώς ξεφορτώνεται περιουσιακά της στοιχεία εκτός του τραπεζικού τομέα και μειώνει τον ισολογισμό της, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές και να καλύψει τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών Αρχών.

    Η Phoenix θα καταβάλει 935 εκατ. στερλίνες (1,22 δισ. δολάρια) για την Abbey Life, η οποία διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας 10 δισ. στερλινών και έχει 735.000 ασφαλισμένους. Αν και η συμφωνία, που ανακοινώθηκε σήμερα, θα οδηγήσει σε ζημιά προ φόρων ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη Deutsche Bank στο πρώτο εξάμηνο, κυρίως λόγω μειωμένης αποτίμησης (της Abbey Life), θα αυξήσει τον συντελεστή κεφαλαίων της τράπεζας κατά 10 μονάδες βάσης (0,1 της ποσοστιαίας μονάδας).

    Η είδηση ήταν ένα από τα σπάνια καλά νέα για τους επενδυτές της γερμανικής τράπεζας και οι μετοχές της αυξήθηκαν 3,1%, ανακάμπτοντας από το χθεσινό ιστορικό χαμηλό, όταν η μετοχή επλήγη από συνεχιζόμενες ανησυχίες για την ευρωστία του χρηματοπιστωτικού κλάδου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

    Η Deutsche Bank, που βρίσκεται στο μέσο μίας βαθιάς αναδιάρθρωσης, προσπαθεί να μειώσει δραματικά τον ισολογισμό της, επιδιώκοντας να συμμορφωθεί με τους αυστηρότερους κανόνες που απαιτούν από τις τράπεζες να διατηρούν περισσότερα κεφάλαια έναντι όλων των στοιχείων του ενεργητικού τους. Η Deutsche εργαζόταν από πέρυσι για την πώληση της Abbey Life, την οποία είχε αγοράσει έναντι 977 εκατ. στερλινών το 2007, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.

    [08] Από τα ερτζιανά στις συναυλιακές αίθουσες

    Δημοσιογράφοι του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Deutsche Welle αφήνουν για λίγες ώρες τα ραδιοφωνικά στούντιο και παίρνουν τις θέσεις τους ως μέλη μιας πολυπολιτισμικής χορωδίας για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της συμφιλίωσης των λαών.Η χορωδία της Deutsche Welle (DW) ιδρύθηκε πριν από 20 και πλέον χρόνια. Απαρτίζεται από περισσότερα από 50 μέλη, κυρίως δημοσιογράφους, αλλά και στελέχη υπουργείων και διεθνών οργανισμών στη Βόννη.

    Κύριο στοιχείο της χορωδίας είναι η πολυπολιτισμικότητά της. Οι χορωδοί προέρχονται από 20 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων, η Ινδία, το Πακιστάν, η Τανζανία, η Κορέα, η Νότια Αφρική, η Πολωνία, η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία. Στις συναυλίες τους φορούν τοπικές φορεσιές της χώρας από την οποία προέρχονται. «Θέλουμε να δείξουμε ότι ερχόμαστε από διαφορετικές χώρες, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να τραγουδάμε όλοι μαζί για ένα στόχο, αυτόν της πολυπολιτισμικότητας, της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της υπέρβασης των διαφορών», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δημοσιογράφος της ελληνικής εκπομπής της DW και μοναδική Ελληνίδα στη χορωδία, Ειρήνη Αναστασοπούλου.

    Επίσης, οι χορωδοί ερμηνεύουν παραδοσιακά τραγούδια από όλο τον κόσμο, στη γλώσσα που έχουν γραφτεί, δηλαδή ακούγονται από ελληνικά και σερβικά μέχρι κινέζικα και σουαχίλι. Αποστολή του κάθε συμμετέχοντα είναι να «διδάξει» στους συναδέλφους του ένα τραγούδι από την πατρίδα του. Η Ειρήνη Αναστασοπούλου επέλεξε ένα παραδοσιακό τραγούδι της Τήλου με τίτλο «Ερήνη».

    Οι πρόβες τους γίνονται κάθε Τετάρτη στη Βόννη. Πόσο δύσκολα συνδυάζεται, όμως, η δημοσιογραφία με μια επίσης απαιτητική δραστηριότητα, ρωτάμε την κ. Αναστασοπούλου. «Είναι αρκετά δύσκολο και καμιά φορά και απαγορευτικό», παραδέχεται. Ωστόσο, η ενασχόληση με τη μουσική «φέρνει μια ισορροπία, είναι μια διέξοδος από τη δουλειά. Εγώ προσωπικά όταν πηγαίνω στις πρόβες, ξεχνάω τα πάντα. Είναι σημαντικό το ότι κάνουμε ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο».

    Τη χορωδία διευθύνει η δημοσιογράφος του αγγλόφωνου αφρικανικού προγράμματος της DW, Μάγια Μπράουν. Οι συναυλίες της χορωδίας, που γίνονται με την υποστήριξη του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, από τη Βόννη και το Βερολίνο, όπου εμφανίζονται συχνότερα, μέχρι την Ισπανία, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες στις οποίες έχουν ταξιδέψει, έχουν πάντα ένα κοινωφελή σκοπό. Επίσης, στόχος της χορωδίας και της Deutsche Welle είναι να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα μέσα από τη μουσική, κατά το πρότυπο οργάνωσης του ειδησεογραφικού οργανισμού, που μεταδίδει καθημερινά προγράμματα σε 30 διαφορετικές γλώσσες, μεταξύ αυτών και στα ελληνικά. «Το μήνυμά μας είναι ότι δεν υπάρχουν όρια, δεν μπορεί τα όρια της θρησκείας και της γλώσσας να μας χωρίσουν,αυτά μας ενώνουν», υπογραμμίζει η κ. Αναστασοπούλου. Ένα μήνυμα που η ίδια το έχει βιώσει και στην προσωπική της ζωή. Ο θείος της εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατά την περίοδο της Κατοχής, ωστόσο η ίδια έχει επιλέξει από το 1984 να ζήσει στη Γερμανία και να μεγαλώσει εκεί τα παιδιά της. «Αυτό είναι ένα προσωπικό παράδειγμα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε, αλλά μπορούμε μέσα από αυτή τη μνήμη να δώσουμε ο ένας λαός τα χέρια στον άλλο», παρατηρεί.

    Το μήνυμα αυτό που στέλνει η χορωδία γίνεται ακόμα πιο έντονο σε μια περίοδο έντονων ζυμώσεων γύρω από την υποδοχή των προσφύγων στην Ευρώπη. «Η προσφυγική κρίση έδειξε τα όρια αυτής της Ευρώπης, μιας Ευρώπης της έλλειψης αλληλεγγύης, όπου πολιτικά σχήματα ακραίων θέσεων πάτησαν πάνω στην κρίση για την όποια - πρόσκαιρη ελπίζω - διείσδυσή τους στην κοινωνία», σχολιάζει η Ελληνίδα δημοσιογράφος. Όπως συμπληρώνει, η DW και λόγω της προσφυγικής κρίσης ενισχύει ακόμα περισσότερο τη φωνή της σε όλο τον κόσμο.

    Συναυλίες στην Ελλάδα

    Επόμενος σταθμός της χορωδίας της Deutsche Welle θα είναι η Ελλάδα, όπου θα δοθούν τρεις συναυλίες με κοινωνικούς σκοπούς και επίκεντρο την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης. Η αρχή θα γίνει από τα Καλάβρυτα, «όπου θα επιχειρηθεί ανάδυση της τρομερής μνήμης της σφαγής», όπως τονίζει η κ. Αναστασοπούλου και συμπληρώνει: «Τα γεγονότα στα Καλάβρυτα δεν είναι δυστυχώς γνωστά στη Γερμανία και θεώρησα ότι πρέπει να ξεκινήσουμε τις συναυλίες από εκεί».

    Την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου η χορωδία θα δώσει συναυλία στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μαθητικής Εστίας στα Καλάβρυτα (8.30 μ.μ.). Η συναυλία οργανώνεται με την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του δήμου Καλαβρύτων. Στις 6 μ.μ. της ίδιας ημέρας στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των μελών της χορωδίας με δημοσιογράφους, μαθητές, καθηγητές και επιζώντες της σφαγής των Καλαβρύτων με θέμα «Το Χρέος της Μνήμης - η Μνήμη του Χρέους» και αντικείμενο τη σχέση της ιστορικής μνήμης με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι μια γυναίκα, ο πατέρας της οποίας σφαγιάστηκε από τους Γερμανούς, καθώς και ένας 75χρονος, που ήταν εκ των 33 ορφανών, τα οποία το 1955 στάλθηκαν από τα Καλάβρυτα στη Γερμανία για να φοιτήσουν σε γερμανικές σχολές.

    Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., θα ακολουθήσει συναυλία της χορωδίας στο ανακαινισμένο αρχαίο θέατρο της Μήλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας, το δήμο Μήλου και τον Σύνδεσμο Απανταχού Μηλίων. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο Κέντρο Υγείας.

    Στην εκδήλωση θα δώσει το «παρών» ο γιος του Γερμανού χειρουργού και διευθυντή του γερμανικού στρατιωτικού νοσοκομείου της Μήλου κατά τη διάρκεια της Κατοχής, Χανς Λέμπερ, ο οποίος από τη θέση αυτή κατάφερε να σώσει τη ζωή πολλών κατοίκων του νησιού. «Πριν από δύο χρόνια επισκέφθηκα τη Μήλο και μου μίλησαν για ένα Γερμανό γιατρό ο οποίος βοηθούσε τους ανθρώπους. Υπήρξαν λοιπόν και άλλοι Γερμανοί που κράτησαν το ανθρώπινο πρόσωπό τους», επισημαίνει η κ. Αναστασοπούλου. Μάλιστα, στη συναυλία θα παρευρεθούν και ένας 73χρονος, τη ζωή του οποίου έσωσε ο συγκεκριμένος γιατρός, όπως και η γυναίκα του τελευταίου διοικητή του νησιού που παρέδωσε τη Μήλο στην Ελλάδα, όταν έγινε η απελευθέρωση.

    Μετά τη συναυλία θα παραδοθεί κινητός υπερηχογράφος στον διευθυντή του Κέντρου Υγείας του νησιού, χορηγία του Ιδρύματος Dr. Franz Stusser της Κολωνίας. Οι συναυλίες της χορωδίας της Deutsche Welle στην Ελλάδα θα ολοκληρωθούν με εμφάνιση του μουσικού συνόλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ., σε συνεργασία με τη χορωδία του δήμου Αθηναίων. Σκοπός της συναυλίας είναι η στήριξη της καμπάνιας «Όλοι Μαζί Μπορούμε». Αντί για εισιτήριο οι θεατές καλούνται να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διάρκειας.

    Μετά την ολοκλήρωση των συναυλιών μια αντιπροσωπεία δημοσιογράφων της Deutsche Welle, με επικεφαλής τη διευθύντρια προγράμματος του σταθμού, Γκέρντα Μόιερ, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με στόχο να υπογραμμίσουν τις καλές ελληνογερμανικές σχέσεις.

    [09] Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα στην Κω οι έρευνες για τον μικρό Μπεν

    Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι έρευνες στο νησί της Κω για την ανεύρεση του μικρού Μπεν, που αγνοείται από τον Ιούλιο του 1991, όταν χάθηκε μυστηριωδώς ευρισκόμενος για διακοπές στο νησί με την οικογένεια του. Μέχρι τώρα δεν βρέθηκαν κάποια αξιόλογα ευρήματα, εκτός από ένα κομμάτι υφάσματος, το οποίο στάλθηκε για εξέταση σε ειδικά εργαστήρια όπως επισήμαναν και σε δηλώσεις τους σήμερα, εκπρόσωποι των Βρετανών αστυνομικών οι οποίοι, μεταξύ άλλων, παρουσίασαν στους δημοσιογράφους τα διάφορα οστά που βρέθηκαν και όπως εξήγησαν, ανήκουν σε ζώα.

    Μάλιστα σήμερα, οι υπεύθυνοι της Βρετανικής Αστυνομίας άνοιξαν στους δημοσιογράφους το σπίτι όπου έμενε ο μικρός Μπεν και η οικογένεια του όταν χάθηκε, ενώ οι έρευνες εστιάζονται στο σημείο του ακινήτου στο οποίο φυτεύτηκαν δέντρα μετά την εξαφάνιση του μικρού αγοριού το 1991. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά Βρετανός σκοπεύει να βυθίσει στο χώμα ειδικούς δειγματοληπτικούς σωλήνες -"καρότα" - όπως λέγονται, για τη συλλογή δειγμάτων χώματος που θα αναλυθούν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια των Βρετανών, μήπως τυχόν εντοπιστούν αποξηραμένα ανθρώπινα πτωματικά υγρά που θα μπορούσαν μετά από κατάλληλη ανάλυση να δώσουν τυχόν απαντήσει έστω και μετά από 25 ολόκληρα χρόνια.

    Αξιοσημείωτο πως οι Βρετανοί αξιωματικοί της Αστυνομίας στην ουσία ερευνούν αυτή την στιγμή τον ίδιο χώρο που είχαν περάσει με ειδικό σκάνερ το 2012 και που τότε δεν είχε βρεθεί το παραμικρό.

    [10] Απερρίφθησαν όλες οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε σήμερα όλες τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών που είχαν συζητηθεί το απόγευμα της 17ής Σεπτεμβρίου κεκλεισμένων των θυρών και αφορούσαν τη χορήγηση των 4 τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατ. ευρώ η κάθε μια, ενώ έκανε δεκτές τις 28 παρεμβάσεις που είχαν κατατεθεί.

    Να σημειωθεί ότι δεν δημοσιεύθηκε σήμερα το σκεπτικό των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ επί των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, αλλά μόνο το «δια ταύτα», δηλαδή, ότι απερρίφθησαν. Το σκεπτικό των αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων θα δημοσιευθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

    Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Antenna, Mega Channel, Αlpha, ΣΚΑΙ και Star, όπως και των τηλεοπτικών εταιρειών: 1) ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη και 2) Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (είναι ήδη εκτός της διαδικασίας, λόγω μη καταβολής της πρώτης δόσης).

    Οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι νέοι καναλάρχες στρεφόντουσαν κατά των αποφάσεων του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης (10 Αυγούστου 2016) με τις οποίες επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες των τηλεοπτικών σταθμών στον επίμαχο διαγωνισμό αδειοδότησης. Με άλλα λόγια επικυρώθηκε η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό (πρώτη φάση) χορήγησης αδειών.

    Στο πλαίσιο των ασφαλιστικών μέτρων είχαν κατατεθεί και 28 παρεμβάσεις, με τις οποίες οι τηλεοπτικοί σταθμοί που ήδη λειτουργούν και οι τηλεοπτικές εταιρείες που έλαβαν ήδη άδεια, αλλά και επιλαχούσες εταιρείες στρεφόντουσαν η μια κατά της άλλης, προκειμένου κάποιοι να εξέλθουν από την όλη διαδικασία.

    Οι 28 παρεμβάσεις έγιναν δεκτές από το ΣτΕ, χωρίς αυτό να επηρεάζει την απόρριψη των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων.

    Συγκεκριμένα παρεμβάσεις είχαν καταθέσει:

    1) Η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ).

    2) Η εταιρεία Dimera Investment Limited συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.

    3) Η τηλεοπτική εταιρεία του Ιωάννη Καλογρίτσα.

    4) Η τηλεοπτική εταιρεία Αlpha.

    5) Ο τηλεοπτικός σταθμός Antenna.

    6) Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ.

    7) Η κυπριακή εταιρεία «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP), συμφερόντων του Γιάννη Βαρδινογιάννη.

    Εξάλλου, στις 11.00 π.μ. της 10ης Οκτωβρίου 2016, με πρόεδρο και πάλι τον κ. Σακελλαρίου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα Παπαδοπούλου, θα συζητηθούν οι νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αlpha, και Star, όπως και ο «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP).

    Οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί και η εταιρεία ITV CP με τις νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στρέφονται κατά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του υπουργείου Επικρατείας Ελευθέριου Κρέτσου, ενώ μεταξύ των άλλων, στρέφονται και κατά αποφάσεων του κ. Κρέτσου (όπως είναι οι 228, 253, 254/2016 αποφάσεις) που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο τής έως τώρα διαδικασίας χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, όπως επίσης στρέφονται και κατά άλλων τηλεοπτικών σταθμών.

    Τέλος, την ερχόμενη Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, κεκλεισμένων και πάλι των θυρών, θα συνέλθει σε διάσκεψη η διευρυμένη Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για να αποφανθεί επί των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

    [11] Έφυγε από τη ζωή ο υπέρμαχος της ειρήνης στη Μέση Ανατολή

    Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης και πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες πέθανε τη νύκτα σε ηλικία 93 ετών έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, ανακοίνωσε ο γιατρός του Ράφι Γουόλντεν.Ο Σιμόν Πέρες έφυγε από τη ζωή περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογενείας του, δήλωσε άνθρωπος του περιβάλλοντός του.

    Με τον Σιμόν Πέρες χάνεται μία ιστορική φυσιογνωμία, ο τελευταίος επιζών της γενιάς των πατέρων του κράτους του Ισραήλ και ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες των συμφωνιών του Οσλο που έθεσαν τις βάσεις της παλαιστινιακής αυτονομίας στη δεκαετία του ΄90.

    Οι μεγάλοι σταθμοί στη ζωή του

    2 Αυγούστου 1923: Γέννηση στη Βισνέβα της Πολωνίας (σημερινή Λευκορωσία) του Σιμόν Πέρσκι, που θα πάρει αργότερα το εβραϊκό ψευδώνυμο Πέρες (Αετός).

    1934: Άφιξη στην Παλαιστίνη.

    1959: Εκλέγεται βουλευτής του Mapai, πρόδρομου του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ.

    1984-1986: Πρωθυπουργός κυβέρνησης εθνικής ενότητας Εργατικού Κόμματος-Λικούντ.

    1993: Εποπτεύει τις μυστικές διαπραγματεύσεις με την οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που θα οδηγήσουν στην υπογραφή των συμφωνιών του Οσλο.

    1994: Δέχεται το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Γιτζάκ Ραμπίν και τον Γιάσερ Αραφάτ για τον ρόλο τους στην παλαιστινο-ισραηλινή ειρηνευτική διαδικασία.

    1995: Μετά την δολοφονία του Γιτζάκ Ραμπίν, στις 4 Νοεμβρίου 1995, ο Σιμόν Πέρες τον διαδέχεται στην ηγεσία της κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος.

    Ιούνιος 2007: Εκλέγεται πρόεδρος του Ισραήλ.

    Ιούλιος 2014: Εννέα ημέρες πριν από τα 91α του γενέθλια αποσύρεται διακριτικά από την προεδρία, εν μέσω πολέμου στη Γάζα, μεταβιβάζοντας τις εξουσίες του στον Ρούβεν Ρίβλιν.

    Διαβάστε επίσης: Αλ. Τσίπρας στο Twitter: Η απώλεια του Σίμον Πέρες μας θλίβει βαθύτατα

    Ο Μπαράκ Ομπάμα τιμά την «ακλόνητη ηθική δύναμη» του Σιμόν Πέρες

    Την ευγνωμοσύνη των Γερμανών προς τον Σιμόν Πέρες εξέφρασε ο Γιόακιμ Γκάουκ

    Φρ. Ολάντ: Ο Σιμόν Πέρες ήταν το Ισραήλ στα μάτια του κόσμου

    Μπιλ Κλίντον για Σιμόν Πέρες: Μία ιδιοφυία με μεγάλη καρδιά

    [12] Μπαν Κι-μουν: Ο Σιμόν Πέρες εργάστηκε «ακατάπαυστα» για μια λύση δύο κρατών

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν χαιρέτισε σήμερα τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την προώθηση μιας λύσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση με τη συνύπαρξη δύο κρατών, αποτίοντας φόρο τιμής στον εκλιπόντα Σιμόν Πέρες, τον πρώην πρόεδρο του Ισραήλ.

    "Εργάστηκε ακατάπαυστα για μια λύση δύο κρατών η οποία θα επέτρεπε στο Ισραήλ να ζει με ασφάλεια και ειρηνικά με τους Παλαιστίνιους και ολόκληρη την περιοχή", δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν σε μήνυμά του για τον θάνατο του βετεράνου πολιτικού νωρίς σήμερα το πρωί.

    [13] Η κρίση ...πάει θέατρο

    Κι εκεί που τα θέατρα και οι κινηματογραφικές αίθουσες μετατρέπονταν μέρα τη μέρα σε σούπερ-μάρκετ, πάρκιννκ και μπουζουξίδικα, εκεί που το θέατρο ταυτίστηκε με το ...θέαμα και στεγάστηκε με κρατικό χρήμα σε σκηνές και πλατείες ογκώδεις, περίλαμπρες και απαστράπτουσες οι οποίες για να γεμίσουν επιστρατεύονταν εκδρομικά λεωφορεία με θεατρο-εκδρομείς, μέλη συλλόγων, ΚΑΠΗ και ομάδων απ την εγγύς βαλκανική και μακεδονική ενδοχώρα...

    ...εκεί που οι νέοι καλλιτέχνες (εκατοντάδες απόφοιτοι δραματικών σχολών, του τμήματος θεάτρου και της σχολής καλών τεχνών του ΑΠΘ και του ΚΘΒΕ) κατηφόριζαν μαζικά προς την τηλεοπτική αγορά της Αθήνας (κάποιοι έφτασαν και στο "θεσμικά" θεατρικό Λονδίνο, άλλοι στελέχωσαν τη νέα θεατρική άνοιξη του Βερολίνου)...

    ...εκεί που η οικονομική κρίση μείωσε ή κατήργησε τις επιχορηγήσεις κι έβαλε λουκέτο στο θεατρικό όραμα -και πράξη- δεκάδων θεατρικών σχημάτων...

    ...το θέατρο μετατρέπεται πλέον στη Θεσσαλονίκη σε μια νέα (αν όχι ήδη επικερδή, αλλά πολλά υποσχόμενη) επιχειρηματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα, και ο αποψιλωμένος και παραμορφωμένος μέχρι πρότινος θεατρικός χάρτης της πόλης, επανασχεδιάζεται άρδην λαμβάνοντας πλέον φυσικά μεγέθη.

    Στην τελευταία δεκαετία του προηγούμενου αιώνα, το ρέον δημόσιο χρήμα (και του «πακτωλού» της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του '97) είχε αναλάβει μέσω κατασκευαστικών εταιρειών να υπερκαλύψει το κενό με την ανέγερση νέων ογκωδών κτιρίων στέγασης υπερθεαμάτων, η Θεσσαλονίκη εισήλθε στον 21ο αιώνα, με πέντε νέους θεατρικούς χώρους (ανακαινισμένα και ανακατασκευασμένα Βασιλικό θέατρο, θέατρο Μονής Λαζαριστών, θέατρο της ΕΜΣ, δυο και θεατρικούς χώρους στα δυο κτίρια του Μεγάρου Μουσικής, θέατρο «Αυλαία») συνολικής χωρητικότητας 5.000 και πλέον θέσεων, οι οποίες προκειμένου να συντηρηθούν και μόνο (θέρμανση, καθαριότητα, φωτισμός) απαιτούσαν κονδύλια που άγγιζαν το σύνολο σχεδόν των ...κρατικών επιχορηγήσεων για τη λειτουργία τους.

    Το ΚΘΒΕ (βασικός φορέας παραγωγής θεατρικού έργου στην πόλη) αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στη συνέχιση της λειτουργίας του, μικρότεροι τοπικοί θίασοι κατέλαβαν τα υπόγεια του κέντρου της πόλης, προκειμένου να στεγάσουν τις πειραματικές στην πλειονότητά τους θεατρικές αναζητήσεις και οι ..νεογέννητοι καλλιτέχνες της πόλης (απόφοιτοι του τμήματος θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ, ιδιωτικών δραματικών σχολών και εργαστηριών, μουσικοί κ.α) μετανάστευαν μαζικά με το πέρας των σπουδών τους στην Αθήνα αναζητώντας -αν μη τι άλλο- μια επικερδή απασχόληση σ΄ενα από τα δεκάδες σίριαλ της οργασμικά λειτουργούσας τηλεοπτικής «σκηνής» της...

    Κι ύστερα, ο θεατρικός χάρτης της πόλης με τα δεκάδες μεγάλα αλλά και μικρά θεατρικά της σημεία αποψιλώθηκε. Τα υπόγεια (πολλά χωρίς καμία προδιαγραφή λειτουργίας ? ενίοτε και επικίνδυνα) θεατράκια του κέντρου «σφραγίστηκαν», οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώνονταν ώσπου καταργήθηκαν...

    Θίασοι και θέατρα βραχύβιας ή και πολύ μεγαλύτερης διάρκειας (η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης το σημαντικότερο, το πλέον πολυπρόσωπο, οργανωμένο, επαγγελματικό θεατρικό σχήμα της πόλης πλην του ΚΘΒΕ, έκλεισε ύστερα από 32 χρόνια λειτουργίας), στριμώχτηκαν σε υπόγεια, πατάρια, πρώην βιοτεχνικούς χώρους, μπαρ, καφενεία, πάρκινγκ («Νέες μορφές» - που άφησαν ειδικό «αποτύπωμα» καλλιτεχνικής έκφρασης στην πόλη την οκταετία 1996-2004 και εξασφάλισαν κρατική επιχορήγηση από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους, «Ακτίς Αελίου», «Πολιτεία Τεχνών Αυλαία», «Αλμα Κάλμα», «Νέο Θέατρο», «Παράθλαση», «Νέμεση», «Εκτός των τειχών», «Averto», «Θέατρο Σοφούλη», «Κέντρο Θεατρικής Ερευνας Θεσσαλονίκης», «Ars Moriendi», «Αngelus Novus», «Akazoo», «Playroom», «Αρκαδία», «Τρίτο στούντιο», «Χώρος», «Μαύρος Γάντζος», «Μικρή αυλαία», «Θεατρική αναζήτηση», «Πανδαιμόνιο 7», «Άνευ προηγουμένου» κ.α είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους τους.

    «Το Θέατρο ουδέποτε επλήγη. Ούτε με την κρίση. Αντίθετα, στην περίοδο της κρίσης είναι που γεννήθηκαν καινούργια θέατρα» σχολιάζει ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος -εκ των ιδρυτών της θρυλικής για την πόλη θεατρικής ομάδας «Νέες μορφές» (1996-2004)- σκηνοθέτης τώρα στο ΚΘΒΕ αλλά και συνεργάτης στο θέατρο «Τ» (ένα σχεδόν «χειροποίητο» θέατρο 85 μόλις θέσεων καλαίσθητο λειτουργικά αλλά και ...θεατρικά - «χώρος φιλότιμος και καθαρός με κάθε έννοια», όπως τον χαρακτηρίζει ο ίδιος) που λειτουργεί για τρίτη χρονιά φέτος αδιάλειπτα με δικές του και φιλοξενούμενες παραγωγές.

    «Το θέατρο είναι επικοινωνία. Στον καιρό της ευμάρειας κάναμε shopping therapy και η μοναξιά ξεχνιόταν. Τώρα επιστρέφουμε σε πιο ουσιαστικές έννοιες. Βρίσκουμε (θεατές και θεατρίνοι) στο θέατρο παρηγοριά. Βλέπουμε ότι και οι "άλλοι" -σήμερα και πάντα- είχαν τα ίδια προβλήματα. Αυτή την αέναη περιπέτεια διηγείται το θέατρο...» συμπληρώνει η σκηνοθέτης - καθηγήτρια στη σχολή θεάτρου του ΑΠΘ και εκ των ιδρυτών του θεάτρου «Τ» Γλυκερία Καλαϊτζή.

    Νέοι χώροι σε ιδανικά για την εποχή και την πόλη «μεγέθη» (χωρητικότητα 100-250 θέσεων) ιδρύονται ή επανιδρύονται, νέοι θίασοι δημιουργούνται ή παλιότεροι επαναδραστηριοποιούνται, συνενώνονται, συν-πράττουν και προτείνουν τη δική τους εκδοχή για το θέατρο του 21ου αιώνα σε μια πόλη που εξελίσσεται σε... θεατρικό σκηνικό με κατοίκους-πρωταγωνιστές 80.000 νέους φοιτητές, δεκάδες σχολές και εργαστήρια θεάτρου (πανεπιστημιακές, του ΚΘΒΕ, ιδιωτικές) και άλλων συνδιαλεγόμενων με το θέατρο «ειδικοτήτων».

  • Το θέατρο «Αμαλία» χωρητικότητας περίπου 250 θέσεων (στην ομώνυμη οδό-στέγη επί 30 και πλέον χρόνια της ιστορικής Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης) ξανάνοιξε πρόσφατα, ανακαινίζεται και λειτουργεί ήδη ως «Θέατρο Αμαλία-Εταιρότητα» (το πρώην θέατρο «Ακτίς Αελίου» που λειτούργησε επί 14 χρόνια) χωρίς την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης. Νέοι νοικοκύρηδες στον χώρο «μπήκαν» ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Θωμάς Βελισσάρης (πρώην στέλεχος του μακρόβιου θεατρικού σχήματος «Ακτίς Αελίου»), ο Γιάννης Γκουντάρας (μέλος της εταιρείας οργάνωσης παραγωγής και προώθησης θεατρικών παραστάσεων Art Minds) και ο Θωμάς Χαρέλας, θεατρικός παραγωγός και καλλιτεχνικός διευθυντής του BlackBox.

    «Οι χώροι έχουν μνήμη και ταυτότητα. Η μετατροπή τους σε κάτι άλλο από αυτό για το οποίο προορίστηκαν δημιουργεί μια θλίψη... Το Black Box είναι ένα χώρος ανοιχτός σε προτάσεις, ευέλικτος, μακριά από "κουτάκια" και τυποποιήσεις, έτοιμος για προκλήσεις και "συγκατοικήσεις". Ένας σύγχρονος χώρος που θα συλλέξει τις δυνάμεις και θα τους δώσει ώθηση, μια απάντηση στους καιρούς μας» έλεγε προ τριετίας ο Θωμάς Χαρέλας, ενώ για το νέο του επιχειρηματικό συν-εγχείρημα, αυτό του θεάτρου «Αμαλία-Εταιρότητα» ανέφερε ότι η φιλοδοξία όλων είναι να φιλοξενηθούν στη μεγάλη σκηνή του θεάτρου όλες οι μορφές τέχνης, ο Μάιος να καθιερωθεί ως μήνας χορού, να φιλοξενηθούν εκδηλώσεις σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Σαιξπηρικόν», εργαστήρια υποκριτικής, προβολές ταινιών κ.α.

  • Το θέατρο «Τ» (της θεατρικής ομάδας «Passatempo») με δυναμικότητα 85 θέσεων στη ...θεατρική πλέον οδό Φλέμιγκ της ανατολικής Θεσσαλονίκης, λειτουργεί φέτος για τρίτη χρονιά με ντόπιους στην πλειονότητά τους δημιουργούς και παρουσίασε πρόσφατα το πλήρες εντυπωσιακό πρόγραμμά του ως και το τέλος της σεζόν)

  • Το πολύπαθο (πυρκαγιές, σεισμοί, καταλήψεις) εμβληματικό θέατρο «Αυλαία» (στις εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ από το 1934 που εγκαινιάσθηκε), ιδανικού κι αυτό μεγέθους (με δυναμικότητα 250 περίπου θεατων), φιλοξενεί την τελευταία τριετία, μετά την ανακατασκευή και νέα μορφή διαχείρισης του, μετακλιθέντες θιάσους από την Αθήνα με συνεχή sold-out στη λειτουργία του.

  • Το εντυπωσιακό «Black Box» στον αριθμό 2 της μικρής (έχει μόλις 200 μέτρα μήκος και ...χωράει τρία θέατρα) οδού Φλέμινγκ. Ο μοναδικός αντίστοιχης λογικής και σχεδιασμού θεατρικός χώρος στην πόλη ιδρύθηκε προ τριετίας (είναι ο ανακαινισμένος χώρος του πρώην κινηματογράφου «Μετροπόλιταν» - που μετατράπηκε σε ...σουπερ-μάρκετ, ανακαινίσθηκε εκ βάθρων και λειτουργεί την τελευταία διετία φιλοξενώντας δεκάδες ανά σεζόν παραστάσεις ντόπιων αλλά κυρίως αθηναικών θιάσων θεατρικά εργαστήρια και εργαστήρια καλλιτεχνικής γραφής, παιδικό θέατρο, μουσικές εκδηλώσεις κ.α).

    Τελικά... «Art changes everything», όπως γράφει με λευκά γράμματα στον μαύρο -και εξωτερικά- τοίχο του το «Black Box».

  • Περί τις 200 θέσεις διαθέτει και το θέατρο «Σοφούλη» και λειτουργεί σε υπόγεια αίθουσα στην οδό Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη στην Καλαμαριά από το 2001, φιλοξενώντας κυρίως ντόπιες θεατρικές ομάδες και δραστηριότητες καθώς και εξ Αθηνών «μικρές» θεατρικές παραστάσεις (μονολόγους κ.α). Υπήρξε η «μαγιά» για τη μεγιστοποίηση της δραστηριότητας στον θεατρικό χώρο της οικογένειας Χαρέλα (το θέατρο «Σοφούλη» ανήκει στην Παυλίνα Χαρέλα, ενώ ο αδελφός της, Θωμάς Χαρέλας, είναι ο εκ των διαχειριστών του θεάτρου «Αυλαία», ο ιδρυτής του θεάτρου «Black Box» και ο εκ των ιδρυτών της νέας θεατρικής επιχείρησης στο «Αμαλία» (Αμαλία - Εταιρότητα).

  • Περιζήτητο από ντόπιους θιάσους αλλά και εξ Αθηνών μετακλήσεις (λόγω ιδανικού μεγέθους καθώς η χωρητικότητα του είναι 272 θέσεις θεατών και η σκηνή του έχει ικανό ύψος και «ανοιγμα») από ντόπιους θιάσους αλλά και εξ Αθηνών μετακλήσεις (χρησιμοποιείται ακόμα και από το ΚΘΒΕ των... πέντε χειμερινών σκηνών) είναι και το Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς- σκηνή Μελίνα Μερκούρη.

  • Με πρωταρχικό σκοπό, όπως δηλώνουν οι επιχειρηματίες της νέας εταιρείας «ΘΕΑ.ΜΑ.», (Θέατρα Μακεδονίας) την αύξηση των θεατών στα θέατρα της πόλης, η οικογένεια Γισγάκη ανέλαβε να διαχειρισθεί δυο μεγάλα θέατρα (το «Αριστοτέλειον» με συνολική δυναμικότητα 772 θέσεων στο ισόγειο-υπόγειο του θεάτρου της ΕΜΣ στην «καρδιά» της πόλης, και το θέατρο «Αθήναιον» στην οδό Βασ. Όλγας με δυο αίθουσες χωρητικότητας 361 και 135 θέσεων). Προς «επίρρωση» μάλιστα της ενίσχυσης του «τοπικού» χαρακτήρα των δραστηριοτήτων τους, η πρώτη φιλοξενούμενη θεατρική παραγωγή στο «Αριστοτέλειον» («Ω Θεέ μου», της Ανάτ Γκοβ, με τους Γρηγόρη Βαλτινό, Κατερίνα Διδασκάλου και Μίλτο Τσιάντο, σε σκηνοθεσία Λίνας Ζαρκαδούλα. Πρεμιέρα - Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016) αρχίζει τη θεατρική της πορεία από τη Θεσσαλονίκη και θα συνεχισθεί στην Αθήνα.

  • Περιστασιακά -κυρίως φιλοξενώντας θιάσους και θεατρικές παραγωγές εξ Αθηνών, θεατρικά εργαστήρια κ.α.- λειτουργούν και οι δυο ακόμη εναπομείνασες θεατρικές αίθουσες της πόλης (πρώην κινηματογράφοι «Εγνατία» και «Φαργκάνη»).

    «Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε Θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε Θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας» έλεγε, έγραφε και έπραττε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα ο χαρισματικός Κάρολος Κούν.

    H... «Art changes everything», όπως γράφει με λευκά γράμματα στον μαύρο -και εξωτερικά- τοίχο του το «πολυ-θέατρο» «Black Box».

    [14] Η Εθνική Λυρική Σκηνή γυρίζει σελίδα

    Με την όπερα «Ρέα» του Σπύρου Σαμάρα, με την οποία, η νεοσύστατη Εθνική Λυρική Σκηνή είχεεγκαινιάσει τη δραστηριότητά της στο Θέατρο Ολύμπια, τον Απρίλιο του 1944, η ΕΛΣ αποχαιρετά το ιστορικό θέατρο της οδού Ακαδημίας, στις 19 Μαϊου 2017, λίγο πριν μεταφερθεί στις νέες εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η σεζόν θα ξεκινήσει στο θέατρο Ολύμπια στις 21 Οκτωβρίου, με την πολύ επιτυχημένη παραγωγή του «Βαφτιστικού» του Σακελλαρίδη, που σκηνοθέτησε ο Σίμος Κακάλας.

    Πέρα από την πρώτη όπερα που ανέβηκε στο Ολύμπια και τον «Βαφτιστικό», μια νέα φιλόδοξη βαγκνερική παραγωγή, δημοφιλείς τίτλοι όπερας και οπερέτας, νέος αέρας στο μπαλέτο, η έναρξη του προγράμματος «Η Λυρική στη μεγάλη οθόνη», σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, καθώς και ευρείας κλίμακας εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα, σκιαγραφούν το καλλιτεχνικό στίγμα για αυτή τη μεταβατική, για την Εθνική Λυρική Σκηνή, περίοδο, το πρόγραμμα της οποίας παρουσιάστηκε σήμερα στους εκπροσώπους του Τύπου.

    Παρών στη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος επισήμανε ότι με την παρουσία του θέλει να δηλώσει τη συμπαράσταση του υπουργείου στις προσπάθειες της Λυρικής. «Είμαστε σχεδόν σε μόνιμη επαφή με τον καλλιτεχνικό διευθυντή και το Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελούν ένα πολύ ?αρμονικό ζευγάρι?, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλους τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Τα προβλήματα είναι πολλά: οικονομικά, διοικητικά, ζητήματα τα οποία θα έπρεπε με μια σωστή νομοθεσία να είχαν λυθεί από χρόνια, σημείωσε ο κ. Μπαλτάς, τονίζοντας ότι έχουν ενταθεί οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως σχολίασε ο υπουργός, η Λυρική, τα τελευταία χρόνια έχει κατορθώσει να κάνει την όπερα οικεία, όχι μόνο στους φανατικούς του λυρικού τραγουδιού, αποκτά κοινό ανάμεσα στους νέους, έχει «ανοιχτεί» με δράσεις εντός και εκτός των τειχών, ενώ έντονη είναι η παρουσία της στα θέματα που απασχολούν την κοινωνία στις μέρες μας, όπως το προσφυγικό.

    [15] Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να μιλήσει στη Βουλή για το ζήτημα της διαπλοκής, λένε κυβερνητικές πηγές

    «Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να μιλήσει στη Βουλή για το ζήτημα της διαπλοκής. Προτιμά να μιλά εκ του ασφαλούς ή να βάζει άλλους να μιλάνε γι' αυτόν», τονίζει κυβερνητική πηγή, με αφορμή την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή.

    «Όσο για τις θέσεις του για την Παιδεία», σημειώνει η ίδια πηγή, «υπήρξε σαφέστατος: Το όραμά του είναι μια Παιδεία πολλών ταχυτήτων όπου δικαίωμα στη μόρφωση θα έχουν μόνο αυτοί που μπορούν να την αγοράσουν».

    [16] Πηγές της ΝΔ για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή

    Πηγές της Πειραιώς σχετικά με την προ ημερησίας συζήτηση που διεξάγεται αυτή την ώρα στη Βουλή αναφέρουν τα εξής:

    «Υπεύθυνος με προτάσεις και όραμα για την Παιδεία και την Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης. Διχαστικός για τη χώρα και απολογητικός για τις σχέσεις του με τη διαπλοκή ο κ.Τσίπρας».

    [17] Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του Άκη Τσοχατζόπουλου

    Αρνητική πρόταση στην αποφυλάκιση του 'Ακη Τσοχατζόπουλου υπέβαλε η Εισαγγελέας Έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ενώπιον του δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο πρώην υπουργός και οι συγκατηγορούμενοι του για παράνομες αμοιβές από την προμήθεια των υποβρυχίων και των TORM1.

    Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε από τους δικαστές να μην κάνουν δεκτή την αίτηση που υπέβαλε ο πρώην υπουργός για αναστολή εκτέλεσης της ποινής των 20 ετών που του έχει επιβληθεί πρωτόδικα. Σύμφωνα με την πρόταση της, ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων αλλά και ύποπτος φυγής ενώ όπως ανέφερε αν ο πρώην υπουργός βγει από την φυλακή υπάρχει ο κίνδυνος "να τελέσει νέες πράξεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος". Απαντώντας δε, στο αίτημα του κ. Τσοχατζόπουλου να αποφυλακιστεί με "βραχιολάκι" , η Εισαγγελέας είπε πως ο αιτών δεν εμπίπτει στις διατάξεις για το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα καθώς ο πρώην υπουργός "θα μπορούσε με άλλα μέσα επικοινωνίας να οργανώσει τη διάπραξη και άλλων αδικημάτων".

    Η Εισαγγελέας δέχθηκε το αιτιολογικό της αίτησης του πρώην υπουργού ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που επιτείνονται στο περιβάλλον της φυλακής , πλην όμως όπως επεσήμανε " η βλάβη της υγείας του δεν είναι τέτοια που να μην μπορεί να ανατραπεί".

    [18] Η απάντηση της Θ. Φωτίου στην Ομοσπονδία Συλλόγων του υπουργείου Εργασίας

    «Λυπάμαι για τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας, η οποία πήρε απόφαση βασιζόμενη σε στοιχεία αποσπασματικά από το διαδίκτυο και δεν θέλησε να συναντηθεί μαζί μου, παρά τη σχετική μου πρόταση», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας.

    «Η εμπειρία μου τους 18 μήνες που βρίσκομαι στο υπουργείο και συνεργάζομαι καθημερινά με το προσωπικό των υπηρεσιών της Πρόνοιας είναι ιδιαίτερα θετική και αποδοτική. Αυτή η συνεργασία έχει δώσει και δίνει πολλούς καρπούς στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, στο σχεδιασμό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, στο ΤΕΒΑ, στην προστασία ΑμεΑ, ηλικιωμένων και παιδιών και σε πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες», επισημαίνει η κ. Φωτίου.

    Και προσθέτει ότι «όσον αφορά στις «φήμες» που «με εμφανίζουν ως εμπνεύστρια νέων Ειδικών Γραμματειών χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες», οι συντάκτες της ανακοίνωσης της ΟΣΥΠΕ κάνουν λάθος. Δεν πρόκειται για φήμες, αλλά για νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά στη δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Ρομά (άρθρα 40-45 του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Οικονομία). Εκεί περιγράφονται επακριβώς οι αρμοδιότητες της Ειδικής Γραμματείας και δεν προβλέπονται θέσεις μετακλητών υπαλλήλων (ειδικών συμβούλων ή ειδικών συνεργατών), αντίθετα προβλέπεται ότι η υπηρεσία της Ειδικής Γραμματείας θα στελεχωθεί από το δυναμικό του Υπουργείου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Οι συντάκτες της ανακοίνωσης θα ήταν εύκολο να το πληροφορηθούν από εμένα προσωπικά, ώστε να μη εκτίθενται οι ίδιοι και να μην εκθέτουν το συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων του Υπουργείου».

    Αντιδράσεις των εργαζομένων του υπ. Εργασίας

    Τρίωρη στάση εργασίας από την έναρξη του ωραρίου έως και τις 10 το πρωί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στο υπουργείο αντιδρώντας σε δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Θεανώς Φωτίου, η οποία σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι στα υπουργεία δεν κάνουν τίποτα και στο υπουργείο που τους ξέρει έναν έναν το 15% δουλεύει και οι υπόλοιποι την υπονομεύουν.

    Οι εργαζόμενοι του υπουργείου Εργασίας εξέφρασαν, γι αυτήν τη δήλωση, την έντονη δυσαρέσκειά τους κάνοντας λόγο για αυταρχικές συμπεριφορές, αναίτιες επιθέσεις και προσβολές, κατηγορώντας την κυρία Φωτίου ότι λασπολογεί καλώντας την, να κατονομάσει αυτούς που την υπονομεύουν.

    Ο πρόεδρος των εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Μαστρογιαννόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ: «Δεν δεχόμαστε την συλλήβδην απαξίωση των υπαλλήλων και του δυναμικού του υπουργείου και καλώ την κυρία Φωτίου να ανασκευάσει τις δηλώσεις της που θίγουν τους 1.100 εργαζομένους του υπουργείου».

    [19] Αύξηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, τον Αύγουστο

    Αύξηση κατά 1,368 δισ. ευρώ σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο τον Αύγουστο και διαμορφώθηκαν στα 8,986 δισ. ευρώ έναντι 7,618 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Έτσι, το σύνολο των παλαιών (έως 31.12.2015) και των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (από τις αρχές του έτους) προς το δημόσιο ανήλθε τον Αύγουστο σε 91,582 δισ. ευρώ.

    Αυτό προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία για την παρακολούθηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σημειώνεται ότι από το σύνολο της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών το ποσό των 1,014 δισ. ευρώ αφορά μόνο φορολογικές οφειλές.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο συνολικός αριθμός των οφειλετών προς το δημόσιο ανήλθε τον Αύγουστο σε 4.030.910 έναντι 4.128.962 τον Ιούλιο. Από αυτούς οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εκτιμώνται σε 1.541.970 ενώ οι οφειλέτες που βρίσκονται ήδη υπό καθεστώς αναγκαστικών μέτρων είσπραξης είναι 774.321 άτομα.

    Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ότι τον Ιούλιο το 70,71% των υπόχρεων σε φόρο εισοδήματος πλήρωσε εμπρόθεσμα την οφειλή του. Τον ίδιο μήνα έπρεπε να καταβληθεί ως φόρος εισοδήματος το ποσό των 1,147 δισ. ευρώ και καταβλήθηκαν 811,09 εκατ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 September 2016 - 10:32:36 UTC