Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Κουρουμπλής: Κάποιοι θέλουν πάση θυσία να ακυρωθεί ο διαγωνισμός
  • [02] Έλενα Κουντουρά στο Πρακτορείο 104,9 FM:Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση
  • [03] Σ. Φάμελλος στο Πρακτορείο 104,9: Η ΝΔ εξακολουθεί να λειτουργεί ως γραφείο Τύπου των παλαιών συμφερόντων
  • [04] Ν.Μπρουσκέλης: "Τα προσφυγόπουλα θα πάνε στο σχολείο όπως και να 'χει"
  • [05] Κ. Ουράς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θα ήθελα επί των ημερών μου να είχε λυθεί το Κυπριακό
  • [06] Προσφυγόπουλα στο σχολείο... μαθητές όπως όλοι οι άλλοι
  • [07] Επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου
  • [08] Γκ. Χορν: Η πολιτική της λιτότητας, συνυπεύθυνη για ενίσχυση των εθνικισμών και των ξενοφοβικών κομμάτων
  • [09] «Zoom στον Πολίτη», από την Ευρωπαϊκή Σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [10] Το «Σύγχρονο Θέατρο» και το θέατρο «Επί Κολωνώ», «συνταξιδεύουν»
  • [11] Το τρενάκι του λούνα-παρκ μπορεί να θεραπεύσει τις πέτρες στα νεφρά
  • [12] Οικολόγοι Πράσινοι: ΟΧΙ στη μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο νέο Υπερταμείο
  • [13] Ν. Καραθανασόπουλος: Η κυβέρνηση ξεθεμελιώνει όλα όσα δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες
  • [14] «Zoom στον Πολίτη», από την Ευρωπαϊκή Σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [15] Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα βρίσκουν φιλόξενη στέγη στην Ελλάδα
  • [16] Βόμβες σε τζαμί και σε συνεδριακό κέντρο στη Δρέσδη, δεν υπάρχουν τραυματίες

  • [01] Π. Κουρουμπλής: Κάποιοι θέλουν πάση θυσία να ακυρωθεί ο διαγωνισμός

    «Ο νόμος είναι σαφής. Ή δεν τον έχουν διαβάσει κάποιοι, ή θέλουν να δημιουργούν εντυπώσεις» σχολίασε το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη για το συνέδριο των ρομά.

    «Είχε χτισθεί ένα "στόρυ" ότι εδώ η κυβέρνηση μαγειρεύει, μεθοδεύει, προωθεί τους δικούς της κλπ. Τώρα όμως, με την αποχώρηση του κ. Καλογρίτσα, καταρρέει όλο αυτό το παραμύθι, γιατί υπήρχε ένα ολόκληρο σύστημα της διαπλοκής που βολευόταν με τους συγκεκριμένους καναλάρχες, που στόχευε να ακυρωθεί η διαδικασία για να μην πληρώσουν κάποιοι» δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας:«Κάποιοι θέλουν πάση θυσία να ακυρωθεί ο διαγωνισμός».

    «Όσοι διαπιστωθεί, μετά την εκδίκαση των ενστάσεων και τον έλεγχο του πόθεν έσχες, ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, όλοι αυτοί θα χάσουν την προκαταβολή των αρκετών εκατομμυρίων» έκανε σαφές ο κ. Κουρουμπλής

    [02] Έλενα Κουντουρά στο Πρακτορείο 104,9 FM:Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση

    «Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση, εθνική δύναμη. Εδώ δεν χωράνε αντιπαραθέσεις πολιτικές, μικροκομματικές» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στον ραδιοσταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. «Δεν έχουμε τη στήριξη που θα θέλαμε γιατί είναι ένα προϊόν που θα πρέπει να έχει τη στήριξη και από την αντιπολίτευση [...] Δεν υπάρχει συνεργασία που θα μπορούσαμε να έχουμε για ένα τέτοιο θέμα που αποτελεί εθνική υπόθεση» ανέφερε η κ. Κουντουρά.

    Χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» χρονιά το 2016, όμως, όπως επισήμανε, θα έχουμε ρεκόρ αφίξεων. «Θα φτάσουμε σ' ένα νούμερο που έχουμε εκτιμήσει ότι είναι εξαιρετικά καλό. Θα φτάσουμε στα 27,5 εκατ. μαζί με την κρουαζιέρα, που έχει περίπου 25% αύξηση» σημείωσε η κ. Κουντουρά και πρόσθεσε: «Με τα δεδομένα, τα οποία έχουμε, αυτό το 6% - 7% της αύξησης των αφίξεων είναι πλέον γεγονός. Πέρυσι, το 2015 ήταν μια χρονιά - ρεκόρ, με 26 εκατ. τουρίστες και 14 δισ. έσοδα. Το 2016 το ξεπερνάει κατά πολύ. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο».

    Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «και σε έσοδα θα κλείσουμε πολύ καλά» και αναφέρθηκε στον στόχο του τουρισμού «365 ημέρες τον χρόνο», λέγοντας: «Καταφέραμε για πρώτη φορά να επιμηκύνουμε την περίοδο [...] Το 2015 είχαμε δύο εβδομάδες επιμήκυνση την άνοιξη και δύο το φθινόπωρο. Το 2016 καταφέραμε να επιμηκυνθεί 2,5 - 3 μήνες. Ξεκινάει η επιμήκυνση της περιόδου από αρχές Απριλίου και τελειώνει τέλος Νοεμβρίου». Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μεταφράζεται και σε νέες θέσεις εργασίας, όπως σημείωσε η κ. Κουντουρά, επισημαίνοντας, πως η αύξηση των θέσεων συνοδεύεται και από διάρκεια. «Δεν είναι μόνο το εξάμηνο της θερινής περιόδου» τόνισε.

    Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην αύξηση του ελληνικού τουρισμού κατά 5 - 6%. «Φαίνεται πως ταξίδεψαν περισσότερο, έκαναν περισσότερες διακοπές. Άρχισαν πάλι να ξαναταξιδεύουν» επισήμανε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού.

    [03] Σ. Φάμελλος στο Πρακτορείο 104,9: Η ΝΔ εξακολουθεί να λειτουργεί ως γραφείο Τύπου των παλαιών συμφερόντων

    «Φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να λειτουργεί ως γραφείο Τύπου και ως εκφραστής των παλαιών συμφερόντων, των συμφερόντων που κράτησαν τη χώρα μας πίσω» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για τη στάση της ΝΔ στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και αναρωτήθηκε: «Τι θα κάνει χωρίς βαρβάρους η ΝΔ;».

    «Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η νομιμότητα, που δεν εξασφαλίζεται μόνο με τον διαγωνισμό αλλά και με τον συνεχή έλεγχο που γίνεται και στα πόθεν έσχες αλλά και στη λειτουργία των καναλιών μέσα από ένα ΕΣΡ που, εφόσον τελειώσουν οι εκβιασμοί, νομίζουμε πως όλα θα συναινέσουν στο να δημιουργηθεί στη βουλή» είπε ο κ. Φάμελλος. Πρόσθεσε πως «ο διαγωνισμός δεν σταματάει» και για την παραίτηση ενός υπερθεματιστή σημείωσε πως «απεικονίζει τον πολύ σκληρό πόλεμο που γίνεται για την κατάκτηση αυτών των αδειών».

    Σχετικά με τις εξελίξεις στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα δάνεια προς ΜΜΕ και κόμματα επισήμανε ότι «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο», καθώς αρχίζουν οι καταθέσεις των ανθρώπων της Τράπεζας της Ελλάδος, που επέβλεπαν το σύστημα της δανειοδότησης και της τραπεζικής λειτουργίας.

    [04] Ν.Μπρουσκέλης: "Τα προσφυγόπουλα θα πάνε στο σχολείο όπως και να 'χει"

    «Το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση είναι αδιαπραγμάτευτο, δεν μπορεί να τεθεί σε καμία ψηφοφορία, να είμαστε ξεκάθαροι, τα προσφυγόπουλα θα πάνε στο σχολείο, όπως και να 'χει» δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Νίκος Μπρουσκέλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», για τις αντιδράσεις των συλλόγων γονέων των δημοτικών σχολείων της περιοχής.

    «Έγινε σωρεία λαθών για να φτάσουμε σε ένα τελικό αποτέλεσμα, έχουν γίνει λάθη από κάτω» είπε ο κ. Μπρουσκέλης, σχολιάζοντας την αρνητική στάση των έξι Συλλόγων Γονέων δημοτικών σχολείων της Αλεξάνδρειας, στο ενδεχόμενο να κάνουν μάθημα στις αίθουσες των σχολείων 60 παιδιά πρόσφυγες, που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας της περιοχής (στρατόπεδο 722).

    «Δεν φρόντισε το υπουργείο Παιδείας να ενημερώσει εξαρχής, έστω αυτούς τους φορείς, οι οποίοι δεν έχουν θεσμική αρμοδιότητα για το θέμα, από την άλλη όμως ως γονείς έχουν μία ανησυχία» εξήγησε ο κ. Μπρουσκέλης, εκτιμώντας ότι υπήρξαν ακραίες αντιδράσεις, αλλά και κάποιες δικαιολογημένες.

    «Υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι όντως ανησυχούν, αν το υπουργείο θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, πιθανότατα λόγω ελλιπούς πληροφόρησης που έχουν. Aυτοί οι γονείς δεν είναι ρατσιστές και φασίστες. Σε καμία περίπτωση» σημείωσε.

    [05] Κ. Ουράς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θα ήθελα επί των ημερών μου να είχε λυθεί το Κυπριακό

    "Θα ήθελα επί των ημερών μου να είχε λυθεί το Κυπριακό, επειδή θα άλλαζε όλο το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο απερχόμενος πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς, στη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας τελετής που δόθηκε χτες βράδυ στην τουρκική πρεσβεία, προσθέτοντας ότι "τα τελευταία χρόνια ό,τι έγινε, ήταν στη θετική κατεύθυνση".

    Διάδοχός του θα είναι ο Χαλίκ Τσεβίκ, ο οποίος έχει διατελέσει Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη και όπως μας είπε ο κ. Ουράς, "είναι πολύ έμπειρος, τον γνωρίζω καλά και πιστεύω ότι θα συμβάλει σημαντικά στις διμερείς μας σχέσεις".

    Στην ολιγόλεπτη συνομιλία μας, λίγο πριν αφιχθούν οι προσκεκλημένοι, ο κ. Ουράς μας είπε ότι η αποχώρησή του μετά από πέντε χρόνια θητείας στην Ελλάδα "είναι δύσκολη", γιατί εδώ έκανε "καλούς φίλους", συνειδητοποίησε "πόσο κοντά είναι ο τουρκικός και ο ελληνικός λαός" και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι "το τέμενος θα γίνει σύντομα" και ότι "ο τουρισμός και η επιχειρηματική δράση μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ ελπιδοφόρα". Μίλησε με θέρμη για την προσέγγιση των δύο λαών μέσα από την καθημερινότητα των σίριαλ, καθώς και για τις Ημέρες Τουρκικού Κινηματογράφου, εντός του Οκτωβρίου από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

    [06] Προσφυγόπουλα στο σχολείο... μαθητές όπως όλοι οι άλλοι

    Αφιέρωμα για την ένταξη των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα χωρών της ΕΕ από το ΑΠΕ-ΜΠΕ στηδιεύθυνση.

    [07] Επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου

    Στο Ισραήλ βρίσκεται από σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής,Ρένα Δούρου, επικεφαλής αντιπροσωπείας προκειμένου να συμμετάσχει στο διεθνές φεστιβάλ καινοτόμου επιχειρηματικότητας, σε μια συνάντηση νέων επιχειρηματιών παγκοσμίου κύρους(DLD Innovation Festival), στο Τελ Αβίβ, μια πόλη - κέντρο εμπορίου, το οποίο ξεχωρίζει για τις καινοτόμες επιχειρήσεις που φιλοξενεί και για το brand name του.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η Περιφερειάρχης θα συναντηθεί με παράγοντες από το χώρο των επιχειρήσεων και της Αυτοδιοίκησης, όπως τον δήμαρχο της πόλης, Ρον Χουλντάι, ενώ θα επισκεφθεί ένα κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και το Πάρκο ανακύκλωσης Χιρίγια.

    Την κ. Δούρου συνοδεύει ο αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Πολιτικής, Παναγιώτης Αθανασιάδης, καθώς και ομάδα επιχειρηματιών και η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της περιφέρειας Αττικής για την προώθηση μίας νεοφυούς επιχειρηματικότητας με έμφαση στη δημιουργία απασχόλησης, την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

    «Η Αττική χρειάζεται πολυδιάστατη ανάπτυξη και κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα πεδία της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Πρόκειται για τομείς που βρίσκονται στο επίκεντρο του DLD Innovation Festival», τόνισε η Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου.

    [08] Γκ. Χορν: Η πολιτική της λιτότητας, συνυπεύθυνη για ενίσχυση των εθνικισμών και των ξενοφοβικών κομμάτων

    «H γερμανική οικονομική και κοινωνική πολιτική των παρελθόντων ετών είναι συνυπεύθυνη για τη ενίσχυση των εθνικιστικών και ξενοφοβικών κομμάτων», εκτιμά ο Γκούσταφ Χορν, διευθυντής του προσκείμενου στα γερμανικά συνδικάτα Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (ΙΜΚ), σε συνέντευξή του στη «Neues Deutschland».

    «Εάν σε μια τέτοια κατάσταση έρχονται πρόσφυγες και το κράτος πρέπει να διαθέσει χρήματα γι? αυτούς, τότε είναι εύκολο πλέον να πει ο πολίτης ότι υπάρχουν χρήματα γι? αυτούς, ενώ για μένα όχι». Συνεπώς, για να καταπολεμηθεί ο εθνικισμός και η ξενοφοβία πρέπει η πολιτική να παράσχει στους πολίτες περισσότερη κοινωνική ασφάλεια, συμπεραίνει ο Γκούσταβ Χορν.

    «Οι γερμανικές κυβερνήσεις απαίτησαν από τους πολίτες τις περασμένες δεκαετίες να μειώσουν τις διεκδικήσεις τους», οι κοινωνικές παροχές περικόπηκαν δραστικά, απορυθμίστηκε η αγορά εργασίας και έτσι αυξήθηκε η πίεση των μισθών προς τα κάτω. «Η αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης είναι στάσιμη πάνω από δέκα χρόνια. Οι πιθανότητες ανέλιξης εξανεμίστηκαν και αυτό καταστρέφει ελπίδες και προοπτικές», λέει ο διευθυντής του ΙΜΚ.

    Το κράτος είναι σε θέση να αντέξει τις δαπάνες για την ενσωμάτωση των προσφύγων χωρίς κανένα πρόβλημα σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, μπορούν να διατεθούν κατά τα πρώτα χρόνια 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως». Αυτά τα χρήματα δεν θα εξαφανιστούν απλώς, αλλά θα εισρεύσουν στον οικονομικό κύκλο, όπως είπε στην εφημερίδα του Βερολίνου.

    «Οι πρόσφυγες ξοδεύουν χρήματα, ακόμα και όταν είναι άνεργοι. Αγοράζουν. Από αυτό ωφελείται το εμπόριο. Η ζήτηση για υπηρεσίες και τις οικοδομικές κατασκευές αυξάνεται με την εισροή τους και αυτό δημιουργεί θέσεις εργασίας». Επιπλέον, πολλοί από τους πρόσφυγες θα γίνουν συν τω χρόνω ελεύθεροι επαγγελματίες, έτσι θα προκύψουν ανάπτυξη, εισοδήματα και φόροι. Επειδή η οικονομία αναπτύσσεται συνολικά με τους πρόσφυγες τα μισά από τα 20 δισ. ευρώ θα επιστρέψουν στο κράτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας», εξήγησε ο Χορν. Από οικονομικής απόψεως οι πρόσφυγες δεν αποτελούν κίνδυνο ούτε για το κράτος ούτε για τους πολίτες. Σε μακροπρόθεσμη βάση η Γερμανία ωφελείται περισσότερο εάν ενσωματώσει τους πρόσφυγες, κατέληξε.

    [09] «Zoom στον Πολίτη», από την Ευρωπαϊκή Σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μία νέα στήλη εγκαινιάζει από σήμερα η Ευρωπαϊκή σελίδα του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, κάνοντας ένα «Zoom στον Πολίτη», ένα zoom στον Ευρωπαίο Πολίτη, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.

    Η Ευρωπαϊκή σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δίνει μέσα από τη νέα του στήλη πληροφορίες που αφορούν τις ευκαιρίες απασχόλησης και εκπαίδευσης στις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης, τα δικαιώματα του Ευρωπαίου καταναλωτή, αλλά και τις υποχρεώσεις του.

    Η αρχή γίνεται σήμερα παρουσιάζοντας την διαδικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Eures, που δίνει κατευθύνσεις και χρήσιμες οδηγίες στον Ευρωπαίο πολίτη που αναζητεί εργασία στις χώρες της Ένωσης.

    [10] Το «Σύγχρονο Θέατρο» και το θέατρο «Επί Κολωνώ», «συνταξιδεύουν»

    Την απόφασή τους να «αξιοποιήσουν τις συμπληρωματικές τους δυνατότητες με σταθερή προσήλωση και κοινή επιδίωξη το ποιοτικό θέατρο» επισήμαναν, χθες σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Δημήτρης Οικονομίδης και ο Γιώργος Χατζηνικολάου, εκπροσωπώντας το Σύγχρονο Θέατρο και το Θέατρο Επί Κολωνώ αντίστοιχα. Κατά την παρουσίαση των 14 παραστάσεων που απαρτίζουν το ρεπερτόριο των δύο θεάτρων για τη φετινή σεζόν, ανακοινώθηκε και «επισήμως» το ξεκίνημα της συνεργασίας τους.

    Μια συνεργασία που «καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχει μονιμότερη διάρκεια» και στο πλαίσιό της η Ομάδα Νάμα ανηφορίζει από την οδό Ναυπλίου, του Κολωνού, στην έδρα του Σύγχρονου Θέατρου στην Ευμολπιδών, στο Γκάζι, με δύο προτάσεις, για πρώτη φορά, κλασικού ρεπερτορίου - το πολυαναμενόμενο «Λεωφορείο ο Πόθος», που κάνει πρεμιέρα στις 6 Οκτωβρίου και το, όχι ιδιαίτερα γνωστό στο αθηναϊκό κοινό, θεατρικό έργο «Η δύναμη του Σκότους» του Λέοντα Τολστόι, που ανεβαίνει στη σκηνή, στα τέλη Ιανουαρίου 2017.

    «Πάντα τα έργα μας είχαν ένα κοινωνικό υπόβαθρο, τόνισε μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου η σκηνοθέτις της ομάδας Νάμα, Ελένη Σκότη, η οποία έχοντας μελετήσει, με την ομάδα της, για είκοσι χρόνια τώρα, τον ρεαλισμό στο θέατρο, αποφάσισε να εφαρμόσει τις ιδέες της και την εμπειρία της στα δύο αυτά έργα: «το ένα από την πατρίδα του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας, του Στανισλάφσκι, και του Aντον Τσέχοφ και το άλλο από τη χώρα του Ακτορ Στούντιο, του Hλία Καζάν, του Αρθουρ Μίλερ και του Τένεσι Ουίλιαμς. Από τις δύο δηλαδή ιστορικές στιγμές και τους δύο γεωγραφικούς τόπους που το θεατρικό γίγνεσθαι μας εμπνέει για μελέτη, εμβάθυνση και κυρίως για εξέλιξη στις σημερινές συνθήκες».

    Εβδομήντα χρόνια αφότου «πρωτοείδε» το φως της σκηνής στο Εθελ Μπάριμορ Θίατερ της Νέας Υόρκης, το Λεωφορείο ο Πόθος εξακολουθεί να μιλά στο κοινό, καθώς, σύμφωνα με την Ελένη Σκότη «τα θέματα που απασχολούσαν τον Τένεσι Ουίλιαμς τότε, συνεχίζουν να απασχολούν και σήμερα. «Μιλά για όλα...Φόβος, Έρωτας, Πόθος, Προδοσία. Εμείς, θα προσπαθήσουμε να αγγίξουμε όλα τα θέματα με ένα βασικό άξονα. Τον ευάλωτο, διαφορετικό άνθρωπο και την αντιμετώπιση που έχει από έναν περίγυρο που δεν μπορεί να τον αφομοιώσει, καθώς οι συνθήκες καθιστούν κάτι τέτοιο σχεδόν αδύνατο».

    «Η Μπλανς έρχεται έκπτωτη από έναν κόσμο που πεθαίνει και πάει σε μια Αμερική που προχωράει μπροστά, διαγράφοντας το παρελθόν της» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η ξανθειά, πλέον, Κόρα Καρβούνη, που θα ερμηνεύσει, σ' αυτή την παράσταση, την πιο εύθραυστη, ίσως, ηρωίδα, του σύγχρονου θέατρου. «Κι αυτό είναι ένα ακόμα ερώτημα, που θέτει εδώ ο Τένεσι Ουίλιας. Το πως κόβουμε τις ρίζες με το παρελθόν μας. Ο τρόπος που μπορεί μια κοινωνία να ξεριζώσει άγρια το παρελθόν της, να το διώξει μακριά, σχεδόν να υποκριθεί ότι δεν υπήρξε, για να ακολουθήσει το δρόμο της. Κάτι που εμένα με τρομάζει», συμπληρώνει. Η Κόρα - Μπλανς θα έχει δίπλα της επί σκηνής, τον Γιάννη Τσορτέκη στο ρόλο του Στάνλεϊ Κοβάλσκι, την Στέλλα θα ερμηνεύσει η Ηλιάνα Μαυρομάτη και τον Μιτς ο Γιώργος Δάμπασης. Μαζί τους επί σκηνής οι Μιχαήλ Γιαννικάκης, Αθηνά Αλεξοπούλου, Γιώργος Γερωνυμάκης, Κωστής Χαραμουντάνης, Χριστίνα Δημητριάδη.

    Μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών (Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Αθανασία Κουρκάκη, Χρήστος Σαπουντζή, Θανάσης Χαλκιά, Μιχαήλ Γιαννικάκης, Μαρία Προϊστάκη, Βαλέρια Δημητριάδου, Αθηνά Αλεξοπούλου και Τατιάνα Καλαντζή) κάνει πρόβες αυτή την εποχή για τη δεύτερη συμπαραγωγή των δύο θεάτρων τη «Δύναμη του Σκότους», που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2017. Πέρα από τις δύο πρεμιέρες των εμβληματικών αυτών έργων η Ομάδα Νάμα θα επαναλάβει στο θέατρο Επί Κολωνώ τις πετυχημένες παραστάσεις «Αγαπητή Ελένα» της Λουντμίλα Ραζουμόσκαγια για τρίτη χρονιά και «'Αγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου για δεύτερη.

    «Δεν στηριχτήκαμε στην ευκολία του ότι είναι η δεύτερη χρονιά που ανεβάζουμε το έργο, λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Τάκης Σπυριδάκης - ιδανικός Σταύρος στον Αγριο Σπόρο, κατά γενική ομολογία. Είναι ένα έργο που μέσα του ανακαλύπτεις συνέχεια πράγματα. Κι εμείς δουλεύουμε ξανά πάνω σ' αυτό, σαν να είναι η πρώτη φορά, τονίζει ο γνωστός ηθοποιός, ο οποίος δεν σταματά να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους «πόσο εξαιρετικός συγγραφέας είναι ο Γιάννης Τσίρος». Παράλληλα, στη σκηνή Black Box του θεάτρου συνεχίζεται η εξαιρετική «Αθηνά Χατζηεσμέρ, Ετών 17», της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου με την Ηλιάννα Μαυρομάτη και τον Ισίδωρο Πάτερο, ενώ ετοιμάζονται να ανέβουν μέσα στον Οκτώβριο το «Τσίμπημα της Σφήκας» της Ισμήνης Πρωίου και το «Στη Σιωπή» του Πέτρου Αποστολόπουλου.

    Στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου θα δούμε φέτος τον «Βασιλιά Ύπνο» της Μαριάννας Καμπούρογλου σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη, αλλά και την «Μηχανή Αμλετ» του Χάινερ Μίλερ, από τον ίδιο σκηνοθέτη. Επαναλαμβάνεται, στο Σύγχρονο Θέατρο, αυτή τη φορά, η περυσινή επιτυχία «Ριχάρδος ΙΙΙ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από τον Τάκη Τζαμαριά με την Καίτη Κωνσταντίνου στον ομώνυμο ρόλο. Η Ματθίδλη Μαγγίρα, μέσα από το κείμενο του Γιώργου Χριστοδούλου και σκηνοθετημένη από τον Κώστα Παπαϊωάννου, θα μας συστήσει εκ νέου την Ξανθίππη, τη σύντροφο του Σωκράτη και την εποχή της. Τέλος, τον Απρίλιο, στην σκηνή ανεβαίνει το «Das Capital», μια διαφορετική ανάγνωση στο κείμενο του Μαρξ, από τον Ντίνο Νικολάου, και το «Γουρούνι στο Σακί» του Ζορζ Φεϊντό, σκηνοθετημένο από τον Νίκο Χατζηπαππά.

    [11] Το τρενάκι του λούνα-παρκ μπορεί να θεραπεύσει τις πέτρες στα νεφρά

    Όποιος ανέβει στο γνωστό καταδυόμενο τρενάκι του ιλίγγου στο λούνα-παρκ, μπορεί να χάσει όχι μόνο τον τσαμπουκά του, αλλά και τις πέτρες στα νεφρά του. Κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά! Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα έρευνα από επιστήμονες στις ΗΠΑ (μόνο εκεί θα μπορούσε να γίνει τέτοια έρευνα...). Έτσι, οι ουρολόγοι ίσως βρήκαν μια νέα εναλλακτική θεραπεία: να συστήνουν στους ασθενείς τους, αν θέλουν να ξεφορτωθούν τις πέτρες στα νεφρά, να ανεβαίνουν στο «ρόλερ-κόστερ». Και όσο ψηλότερο και πιο τρομακτικό το τρενάκι, πιθανώς τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι για να «καθαρίσει» τα νεφρά από μικρές πέτρες.

    Οι ερευνητές του Κολλεγίου Οστεοπαθητικής Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή ουρολογίας Ντέηβιντ Γουόρτινγκερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Οστεοπαθητικής Ένωσης «Journal of American Osteopathic Association», παρατήρησαν ότι αρκετοί ασθενείς τους ανέφεραν πως δεν είχαν πια πέτρες στα νεφρά, αφότου είχαν περάσει από το μεγάλο τρενάκι της Ντίσνεϊλαντ στη Φλόριντα.

    Για να το ψάξουν παραπάνω, οι αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν μέσω τρισδιάστατου εκτυπωτή ένα ανατομικό μοντέλο νεφρού, το οποίο πήραν μαζί τους στο ρόλερ-κόστερ. Μέσα στο τεχνητό νεφρό, υπήρχαν τρεις πραγματικές πέτρες διαφόρων μεγεθών (4,5 έως 64,6 κυβικών χιλιοστών), καθώς και λίγα ούρα.

    Για χάρη της επιστήμης, οι επιστήμονες ανεβοκατέβηκαν στο τρενάκι 60 φορές, φορώντας στην πλάτη τους ένα σακίδιο που περιείχε το τεχνητό νεφρό με τις πέτρες και τα ούρα. Κάθε φορά μάλιστα τοποθετούσαν τις πέτρες σε διαφορετικό σημείο του «νεφρού».

    Αυτό που παρατήρησαν, θα μείνει στην ιστορία της επιστήμης (και ίσως θα είναι υποψήφιο για βράβευση στα επόμενα Νόμπελ Ig του «τρελού επιστήμονα»): όταν κανείς κάθεται στο πίσω μέρος του ρόλερ-κόστερ, τότε οι πέτρες των νεφρών φεύγουν μόνες τους στα δύο τρίτα των περιπτώσεων (64%), άσχετα με το μέγεθος ή τη θέση τους. Όταν όμως κάποιος κάθεται μπροστά, τότε το ποσοστό «θεραπείας» πέφτει στο 17%.

    Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, μετά το πείραμα αυτό, θεωρούν πως το τρενάκι μπορεί να διευκολύνει την εξαφάνιση μικρών λίθων από τα νεφρά. Επίσης εκτιμούν ότι μια βόλτα με το τρενάκι, μετά την παραδοσιακή θεραπεία με λιθοτριψία, μπορεί να εμποδίσει τις πέτρες να μεγαλώσουν ξανά. Οι πέτρες μπορούν να εμφανιστούν στο ένα ή και στα δύο νεφρά συνήθως σε άτομα 30 έως 60 ετών.

    Περίπου τρεις στους 20 άνδρες και δύο στις 20 γυναίκες εμφανίζουν πέτρα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Όταν η πέτρα είναι μικρή, συχνά φεύγει μόνη της μέσω των ούρων. Αλλιώς, αν μπλοκάρει το ουροποιητικό σύστημα, μπορεί να προκαλέσει πόνο και λοίμωξη, οπότε χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση. Περίπου οι μισοί άνθρωποι εμφανίζουν πέτρα ξανά μέσα στην επόμενη πενταετία από την πρώτη φορά. Η κατανάλωση πολύ νερού και άλλων υγρών μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας.

    Νερωμένο μέλι εναντίον ουρλοιμώξεων

    Εξάλλου, μια άλλη βρετανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε, ότι το διαλυμένο σε νερό μέλι μπορεί να αποτελεί χρήσιμο «όπλο» κατά των βακτηρίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, με επικεφαλής τον δρα Μπασίρ Λουαλίντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής παθολογίας "Journal of Clinical Pathology", σύμφωνα με το BBC. Προς το παρόν τα σχετικά πειράματα έχουν γίνει στο εργαστήριο με κύτταρα και θα πρέπει να ακολουθήσουν δοκιμές σε ανθρώπους.

    Πάντως το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες ως φυσικό αντισηπτικό σε περιπτώσεις εγκαυμάτων, τραυμάτων κ.α. Αν και, όπως είπε ο Λουαλίντ, «στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς ή γιατί το μέλι δουλεύει ως αντιβακτηριακό». Ακόμη και σε χαμηλή περιεκτικότητα μελιού (μόνο 3,3%), το διάλυμα φάνηκε να σταματά τους κοινούς παθογόνους μικροοργανισμούς E.coli και Proteus mirabilis.

    [12] Οικολόγοι Πράσινοι: ΟΧΙ στη μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο νέο Υπερταμείο

    Με απόφαση τού Πανελλαδικού τους Συμβουλίου οι Οικολόγοι Πράσινοι ψηφίζουν ΟΧΙ στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, όπς γνωστοποίησαν με ανακοίνωσή τους.

    Συγκεκριμένα αναφέρουν πως:

    «Με βάση:

    - Τις αρχές και τις αποφάσεις των Οικολόγων Πράσινων, σύμφωνα με τις οποίες το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Η παροχή νερού οφείλει λοιπόν να μείνει εκτός των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, για να διασφαλιστεί για όλους, με μια δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική, επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό.

    - Τη διεθνή εμπειρία, ότι δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν σε σημαντική αύξηση της τιμής του, αλλά και επιδείνωση της ποιότητας και της αειφορικής διαχείρισης του νερού

    - Το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τους τιμή (ενδεικτικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η αναμενόμενη τιμή πώλησης αντιστοιχεί στα έσοδα που θα προκύψουν τα επόμενα λίγα χρόνια, δηλαδή το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των εσόδων αυτών σε μεταγενέστερο χρόνο)

    - Την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το νερό είναι κοινό αγαθό και η αξιοποίηση ?διανομή του θα πρέπει να είναι δημόσια

    - Την κινητοποίηση και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Θεσ-νίκη την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, που κατέγραψαν με συντριπτικό τρόπο την αντίθεση των πολιτών στην ιδιωτικοποίηση

    - Την επιτυχημένη πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών πριν τρία χρόνια, με την οποία δύο εκατομμύρια πολίτες απ' όλη την Ευρώπη υπέγραψαν για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού και σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ότι με βάση την πρωτοβουλία αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης, συμπλέοντας έτσι με τον ΟΗΕ, προστατεύοντας το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση,

    Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι βουλευτές μέλη τους, ψηφίζουν ΟΧΙ στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».

    [13] Ν. Καραθανασόπουλος: Η κυβέρνηση ξεθεμελιώνει όλα όσα δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες

    Δριμύτατη επίθεση εξαπέλυσε, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ο οποίος κατήγγειλε ότι έρχεται στη Βουλή ένα ακόμη νομοσχέδιο με στόχο την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου.

    «Η κυβέρνηση, ως καλός συνεχιστής, ξεθεμελιώνει όσα δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και μάλιστα τις αντιγράφει και στην πρακτική με τα επείγοντα και τα κατεπείγοντα», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης και ότι περνάει στην ΕΔΗΣ, το νερό τη ΔΕΗ, τα δημόσια κτήρια στην κατεύθυνση να ιδιωτικοποιηθούν. Κατήγγειλε επίσης ότι επισπεύδεται η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με συρρίκνωση και επιδείνωση της θέσης της ΔΕΗ και αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα επέλθει μέσα από αυτή τη διαδικασία. Επίσης ο κ. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε την κυβέρνηση θεραπαινίδα ενός συστήματος που παράγει φτώχεια, εξαθλίωση και ανεργία.

    [14] «Zoom στον Πολίτη», από την Ευρωπαϊκή Σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μία νέα στήλη εγκαινιάζει από σήμερα η Ευρωπαϊκή σελίδα του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, κάνοντας ένα «Zoom στον Πολίτη», ένα zoom στον Ευρωπαίο Πολίτη, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.

    Η Ευρωπαϊκή σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δίνει μέσα από τη νέα του στήλη πληροφορίες που αφορούν τις ευκαιρίες απασχόλησης και εκπαίδευσης στις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης, τα δικαιώματα του Ευρωπαίου καταναλωτή, αλλά και τις υποχρεώσεις του.

    Η αρχή γίνεται σήμερα παρουσιάζοντας την διαδικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Eures, που δίνει κατευθύνσεις και χρήσιμες οδηγίες στον Ευρωπαίο πολίτη που αναζητεί εργασία στις χώρες της Ένωσης.

    [15] Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα βρίσκουν φιλόξενη στέγη στην Ελλάδα

    Τα αποκαλούν «τα παιδιά μας». Και πώς να μην τα αισθάνονται ως δικά τους, όταν για δύο μήνες έζησαν μαζί τους, τα φρόντισαν, τους πρόσφεραν οικογενειακή θαλπωρή. Ο λόγος για μια οικογένεια Ελλήνων, που άνοιξε το σπίτι της για να φιλοξενήσει δύο ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τη Συρία. Η προσωρινή φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών από οικογένειες που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα υλοποιείται από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΜΕΤΑδραση». Από τον Φεβρουάριο του 2016, οπότε ξεκίνησε η φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων, μέχρι σήμερα 13 παιδιά έχουν φιλοξενηθεί σε δέκα οικογένειες στην Αθήνα.Τα παιδιά που επωφελούνται από τη δράση είναι κορίτσια μέχρι 18 ετών και αγόρια μέχρι 15 ετών, τα οποία παραμένουν συνήθως στην Ελλάδα προσωρινά μέχρι να επανενωθούν με μέλος της οικογένειάς τους σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη πέντε από τα παιδιά που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα έχουν επανενωθεί με συγγενείς τους.

    Ο Ο.Π. και η Ε.Χ. είναι μία από τις οικογένειες που φιλοξένησαν ασυνόδευτα παιδιά. Κατά τη συνέντευξη επέλεξαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, όχι γιατί κρύβονται, όπως εξηγούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλλά γιατί θεωρούν ότι δεν έκαναν κάτι σπουδαίο. «Είναι μια αυτονόητη ανθρώπινη κίνηση», λένε.

    «Βλέπαμε στη Μυτιλήνη να βγαίνουν βάρκες με πρόσφυγες. Άδειαζαν οι βάρκες, έφευγαν οι οικογένειες για κάποιο κέντρο φιλοξενίας, ωστόσο κάποια παιδιά έμεναν πίσω μόνα τους», θυμούνται και συνεχίζουν: «Είχαμε μεγάλο σπίτι, οπότε σκεφτήκαμε ότι προκειμένου τα παιδιά να μένουν σε κελιά ή ξενώνες, καλύτερα να φιλοξενήσουμε εμείς κάποια».

    Την ίδια περίοδο ξεκινούσε πιλοτικά το πρόγραμμα της «ΜΕΤΑδρασης». «Ήρθαμε σε επαφή με την οργάνωση και ζητήσαμε να φιλοξενήσουμε δύο αδέλφια, ώστε να έχουν το ένα το άλλο και να μην αισθάνονται ανασφάλεια και μοναξιά. Ο μόνος όρος που βάλαμε ήταν να μην έχουν κάποιο πένθος τα παιδιά, να μην έχουν χάσει τους γονείς τους σε ναυάγιο, γιατί δεν θα ξέραμε πώς να διαχειριστούμε αυτό το βίωμα», εξηγούν. Έπειτα από μια διαδικασία αξιολόγησης της καταλληλότητάς του ζευγαριού, διάρκειας περίπου ενός μήνα, δόθηκε η εισαγγελική άδεια για να φιλοξενήσουν δύο αδέλφια από την Συρία, ένα 14χρονο κορίτσι και τον 10χρονο αδελφό της, μέχρι αυτά να επανενωθούν με τον πατέρα τους στη Γερμανία.

    «Τα βασικά κριτήρια ένταξης των οικογενειών στο πρόγραμμα περιλαμβάνουν λευκό ποινικό μητρώο, νόμιμη διαμονή στη χώρα, τη δυνατότητα να υποστηρίξουν οικονομικά τις ανάγκες της οικογένειάς τους και να έχουν ένα κατάλληλο χώρο κατοικίας. Επίσης, πρέπει να διαπιστωθεί ότι τα κίνητρα της οικογένειας είναι παιδοκεντρικά και ότι θέλουν να προσφέρουν στο ασυνόδευτο ανήλικο θαλπωρή, φροντίδα και ένα ασφαλές και σταθερό οικογενειακό περιβάλλον», τονίζει η κοινωνική λειτουργός του προγράμματος, Κική Κουρτίδη.

    Προτεραιότητα δίνεται επιπλέον σε οικογένειες που προέρχονται από χώρες καταγωγής ίδιες με αυτές των παιδιών ή που μοιράζονται το ίδιο πολιτισμικό υπόβαθρο, ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα παιδιά θα μπορούν να επικοινωνήσουν ευκολότερα μαζί τους. Η περίπτωση των Ο.Π. και Ε.Χ. ήταν μία από τις πρώτες, στις οποίες δεν υπήρχε κανένα κοινό, γλωσσικό ή πολιτισμικό, υπόβαθρο. Την πρώτη μέρα, που τα δύο αδέλφια μετακόμισαν στο σπίτι της προσωρινής οικογένειάς τους, χρειάστηκαν τη βοήθεια του διαδικτύου για να μεταφράζουν τις βασικές λέξεις συνεννόησης. Στη συνέχεια αξιοποιήθηκε η γλώσσα του σώματος και σκόρπιες λέξεις στα αγγλικά. Μέσα σε δέκα ημέρες, όπως θυμάται και η κοινωνική λειτουργός, το γλωσσικό πρόβλημα σχεδόν λύθηκε. «Επικοινωνούσαν με πάρα πολλούς τρόπους και είχαν βρει ένα δίαυλο επικοινωνίας πρωτόγνωρο για εμάς», παρατηρεί η κ. Κουρτίδη. Οι γονείς έμαθαν κάποιες λέξεις στα αραβικά και τα δύο αδέλφια μέσα σε δύο μήνες έμαθαν ελληνικά.

    Όπως εξηγεί η κοινωνική λειτουργός, «οι κύριες δυσκολίες όταν τοποθετούμε παιδιά σε μια οικογένεια είναι η γλώσσα, το διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο και οι θρησκευτικές διαφορές. Πρέπει να υπάρχει η διάθεση από την πλευρά της οικογένειας, ώστε να μπορέσει να προσαρμόσει κάποια δεδομένα της στις ανάγκες του παιδιού. Στην περίπτωση της οικογένειας αυτής, είδαμε λοιπόν πως όταν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον. Όταν υπάρχει αγάπη, προσφορά και διάθεση από την οικογένεια να δώσει ό,τι καλύτερο στα παιδιά, τότε τα κενά γεφυρώνονται».

    Η θαλπωρή με την οποία περιέβαλαν τα παιδιά, τα βοήθησε να ξεπεράσουν τα ψυχικά τραύματα που τους είχε αφήσει ο πόλεμος και η μετέπειτα μετακίνηση μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα. «Τα παιδιά δεν είχαν βιώσει την παιδικότητά τους και αυτό φαινόταν και στην καθημερινότητα», θυμάται η κ. Κουρτίδη. «Δεν ήξεραν ότι έχουν δικαίωμα να είναι παιδιά, ότι έχουν δικαίωμα να παίξουν και η οικογένεια αυτό τους το προσέφερε απλόχερα και το βλέπαμε καθημερινά, υπήρχε μια ηρεμία, μια γαλήνη στα πρόσωπά τους», προσθέτει. «Έχει αποδειχθεί ότι η καλύτερη λύση για το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών είναι η φιλοξενία σε οικογενειακό περιβάλλον γιατί προσφέρεται στα παιδιά η ασφάλεια και η ηρεμία, βιώνουν την εξατομικευμένη φροντίδα, τη θαλπωρή που τους παρέχει το οικογενειακό πλαίσιο», παρατηρεί η κοινωνική λειτουργός του προγράμματος.

    Το ζευγάρι εξηγεί πως, ήδη, από πριν αρχίσουν να φιλοξενούν τα παιδιά, είχαν οργανώσει την ένταξή τους στο σπίτι. «Τα γράψαμε σε σχολείο και προσπαθήσαμε να τα βάλουμε σε δραστηριότητες, χορό και αθλητισμό. Θέλαμε να τους δείξουμε τι μπορεί να περιμένει ένα παιδί από τη ζωή στη Δύση. Πήγαμε μαζί σινεμά, ήταν η πρώτη φορά που πήγαιναν σε κινηματογράφο, επισκεφθήκαμε μουσεία, παίξαμε πινγκ πονγκ, η κοπέλα έκανε μαθήματα ζούμπα και το αγόρι έπαιζε ποδόσφαιρο», θυμούνται. Οι δύο «γονείς» δεν ήταν οι μόνοι που πρόσφεραν ζεστασιά στα παιδιά. Φίλοι, συγγενείς, δάσκαλοι, συμμαθητές, συνάδελφοι, όλος ο περίγυρός τους αγκάλιασε τα δύο παιδιά, περιγράφουν.

    Η φιλοξενία κράτησε δύο μήνες, μέχρι που εγκρίθηκε η επανένωσή τους με τον πατέρα τους και τα υπόλοιπα αδέλφια τους στη Γερμανία. Ο Ο.Π. πήρε την απόφαση όχι μόνο να τα συνοδεύσει στο αεροπλάνο, αλλά και να τα παραδώσει ο ίδιος στον πατέρα τους. Οι πρώτες ημέρες του αποχωρισμού ήταν δύσκολες, όπως θυμάται.

    «Όταν έφτασε η στιγμή της επανένωσης, επειδή είχαν αναπτυχθεί αρκετά ισχυροί δεσμοί με την οικογένεια φιλοξενίας για να γίνει ομαλά ο αποχωρισμός και η μετάβαση των δύο παιδιών στη νέα ζωή, χρειάστηκε στήριξη και από την ψυχολόγο του προγράμματος και από εμάς», εξηγεί η κοινωνική λειτουργός.

    Γρήγορα, βέβαια, τα παιδιά άρχισαν να προσαρμόζονται. «Έχω φτάσει στο σπίτι μου», έλεγε ο μικρός στο πρώτο του τηλεφώνημα στον πατέρα που τον φιλοξένησε.

    Και οι ίδιοι οι «γονείς» πώς βίωσαν τον αποχωρισμό, τους ρωτάμε. «Από την αρχή ξέραμε ότι όλο αυτό είχε ημερομηνία λήξης. Και όταν έφυγαν ανακουφιστήκαμε που η περιπέτειά τους έφτανε στο τέλος της και θα ξαναέβρισκαν την οικογένειά τους. Σήμερα μάς έχει μείνει η αίσθηση ότι κάναμε το σωστό», καταλήγουν.

  • Η ΜΕΤΑδραση καλεί οικογένειες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν ασυνόδευτα παιδιά να δηλώσουν συμμετοχή, μέσω της φόρμας που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης (http://bit.ly/philoxenia), μέσω μέιλ στο metadrasifoster@gmail.com ή τηλεφωνικά στα 210 5201792 και 6980 462271 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-18:00).

    [16] Βόμβες σε τζαμί και σε συνεδριακό κέντρο στη Δρέσδη, δεν υπάρχουν τραυματίες

    Δύο αυτοσχέδιες βόμβες εξερράγησαν στη Δρέσδη της ανατολικής Γερμανίας χθες βράδυ --μια σε τζαμί και μια σε διεθνές συνεδριακό κέντρο-- αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

    "Ακόμη κι αν μέχρι τώρα δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, εμείς πρέπει να προχωρήσουμε στη βάση ότι το κίνητρο ήταν ξενοφοβικό", δήλωσε ο Χορστ Κρέτσμαρ, διευθυντής της αστυνομίας της Δρέσδης.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αστυνομία πιστεύει πως υπάρχει μια σχέση των περιστατικών αυτών με τους εορτασμούς που οργανώνονται για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην πόλη για την 26η επέτειο της επανένωσης της Γερμανίας (στις 3 Οκτωβρίου του 1990).

    Την ώρα της πρώτης έκρηξης ο ιμάμης ήταν μέσα στο τζαμί μαζί με τη σύζυγό του και τους γιούς τους αλλά δεν τραυματίστηκαν. Ωστόσο στο κτίριο υπέστη ζημιές λόγω του ωστικού κύματος.

    Λίγο αργότερα, το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο υπέστη ζημιές από την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού, ενώ μπαρ σε παρακείμενο ξενοδοχείο εκκενώθηκε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 September 2016 - 10:34:27 UTC