Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άτυπη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, για την πορεία του κυβερνητικού έργου
  • [02] Νίκος Παππάς στη Handelsblatt: Στην ώρα της η δόση του Οκτωβρίου
  • [03] Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού η ασφαλιστική αγορά
  • [04] Χωρίς αστικά λεωφορεία, για δέκατη ημέρα, ο νομός Θεσσαλονίκης
  • [05] Δωρεάν μαθήματα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
  • [06] Έληξε η κατάληψη στα γραφεία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης από μέλη αντιεξουσιαστικής ομάδας
  • [07] Γκ. Έτινγκερ: Να ενισχυθεί η Frontex κατά 5-8.000 υπαλλήλους
  • [08] Άγγελα Μέρκελ: Ήθελα κάποτε να ανοίξω ένα «ωραίο εστιατόριο»
  • [09] Και τα άλογα μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους μέσω συμβόλων!
  • [10] Στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα
  • [11] Λ. Κρέτσος: Όσοι υπερθεματιστές δεν καταβάλουν σήμερα τα χρήματα, χάνουν την άδεια
  • [12] Τηλεοπτικές άδειες: Λήγει η προθεσμία για την πρώτη δόση

  • [01] Άτυπη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, για την πορεία του κυβερνητικού έργου

    Η πορεία του κυβερνητικού έργου και τρέχοντα ζητήματα είναι στο επίκεντρο άτυπης σύσκεψης που έχειο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στενούς του συνεργάτες και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [02] Νίκος Παππάς στη Handelsblatt: Στην ώρα της η δόση του Οκτωβρίου

    Oι μεταρρυθμίσεις που έγιναν ήταν οι δυσκολότερες από πολιτικής απόψεως, οι υπόλοιπες βρίσκονται σε καλό δρόμο και είναι λιγότερο αμφιλεγόμενες, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στην σημερινή Handelsblatt. Πρόσθεσε εξάλλου ότι τίποτα δεν εμποδίζει την καταβολή της επόμενης δόσης των δανείων ύψους 2,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. "Δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις όπως πέρυσι, αυτό είναι αναμφισβήτητο" , όπως τόνισε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα ο Νίκος Παππάς.

    Ιδιωτικοποίησεις όπως εκείνες των αεροδρομίων ή του λιμένος Πειραιώς αποδεικνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τι δεσμεύσεις της, όπως επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας. Επίσης, πρόσθεσε, χάρη στις νέες διαπραγματεύσεις για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων εξοικονομήθηκαν 750 εκατομμύρια ευρώ, η δε πώληση των αδειών σε τηλεοπτικούς σταθμούς συνεισέφερε 250 εκατομμύρια ευρώ. "Παλαιότερα αντί του πλειστηριασμού (για τις τηλεοπτικές άδειες) υπήρχε ένα είδος καρτέλ ιδιωτών παρόχων, αυτό το αλλάξαμε", είπε ο υπουργός Επικρατείας στη Handelsblatt.

    [03] Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού η ασφαλιστική αγορά

    Δύο συνεδριάσεις έχει προγραμματίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.

    Στις 3 Οκτωβρίου 2016 η ολομέλεια της επιτροπής θα ασχοληθεί με την «επανεξέταση της καταγγελίας της Πρωτοβάθμιας Επαγγελματικής Οργάνωσης με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΦΑΝΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΒΑΦΕΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ» κατά των εταιριών α) «AUDATEX ΕΛΛΑΣ Α.Ε.», β) «Η ΕΘΝΙΚΗ» ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (αναφερόμενη εντός της καταγγελίας ως «ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.»), γ) «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.», δ) «ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ Ε.Α.Ε.Ζ.Α.Ε.», ε) «GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» (ισχύουσα επωνυμία της προηγουμένως ονομαζόμενης «ΦΟΙΝΙΞ ΜΕΤΡΟΛΑΙΦ Γ.Α.Ε.Α.Ε.») και στ) της «ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ», για παράβαση του άρθρου 1 του Ν. 703/77, όπως ίσχυε, καθώς και του Κανονισμού 1400/2002 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατόπιν αναπομπής από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών της υπ' αριθ. 460/V/2009 απόφασης της Ε.Α. (συνέχιση της από 19/9/2016 διακοπείσας συζήτησης)».

    Στις 28 Νοεμβρίου 2016 η ολομέλεια της επιτροπής θα ασχοληθεί και την «αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στη σχετική αγορά καλλυντικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και τιμής, σε συνέχεια καταγγελιών της εταιρίας «NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.Β.Ε» για πιθανή παράβαση των διατάξεων των άρθρων 1 και 2 του ν. 703/77 (νυν άρθρα 1 και 2 του Ν. 3959/2011, όπως ισχύει). (εξ αναβολής από 13/10/2016)».

    [04] Χωρίς αστικά λεωφορεία, για δέκατη ημέρα, ο νομός Θεσσαλονίκης

    Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται και σήμερα, για δέκατη μέρα οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, οι οποίοι για τις 10.30 έχουν προγραμματίσει καθιστική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη, επί της οδού Παναστασίου, στη Χαριλάου, διεκδικώντας δεδουλευμένα τριών μηνών (Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου).

    Εξάλλου, για τις 11.00 είναι προγραμματισμένη συνάντηση στα γραφεία του ΟΑΣΘ, μεταξύ του προέδρου του οργανισμού, Χρήστου Στεφανίδη, και των νομικών συμβούλων, προκειμένου να διερευνηθεί με ποιο ένδικο άλλο μέσο θα μπορούσε να παύσει η επίσχεση εργασίας, που κοστίζει ημερησίως για την επιχείρηση 170.000 ευρώ.

    Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επόμενες ώρες κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον του Οργανισμού και αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η συνάντηση που έχει ζητηθεί με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπρίτζη, δεν αποκλείεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να γίνει.

    Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΘ έχει ήδη προχωρήσει στον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου και ρεαλιστικού σχεδίου οριστικής τακτοποίησης των εκατέρωθεν υποχρεώσεων και δικαιωμάτων, μεταξύ Δημοσίου και επιχείρησης, με στόχο τη θεσμοθέτηση από 1ης Ιανουαρίου του 2017 νέας τιμολογιακής πολιτικής, αν και, σύμφωνα με τον Οργανισμό, πάλι μικρότερης από την ισχύουσα σε Αθήνα και στα λοιπά ΚΤΕΛ της χώρας.

    Υπενθυμίζεται ότι στα σχέδιά του για τον εξορθολογισμό στα δρομολόγια που εκτελούνται ήδη και για τον επαναϋπολογισμό των δαπανών, αναφορικά με τη μισθοδοσία των εργαζομένων και την πληρωμή των μετόχων του ΟΑΣΘ, αναφέρθηκε το Σάββατο 24/9 στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του διοικητικό συμβουλίου του οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε ότι η τιμολογιακή πολιτική που σχεδιάζεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2017, θα είναι τριζωνική και δεν θα αφορά μεγάλες αλλαγές από αυτή που εφαρμόζεται.

    Ενδεικτικά ανέφερε, για τους χρήστες της αστικής συγκοινωνίας που διανύουν ως και 6χλμ, το κόστος του εισιτηρίου από 1 ευρώ που είναι σήμερα θα κυμαίνεται στα 0,97-0,98 λεπτά, από 6χλμ ως και 15 χλμ θα ανέρχεται στο 1 ευρώ, όπως είναι και σήμερα, από 15 χλμ ως και 25 χλμ στο 1,15-1,17 ευρώ (ελαφρά αυξημένο) και από 25 χλμ και απεριόριστα θα παραμείνει στα 2 ευρώ. Αναπροσαρμογές και στη μηνιαία κάρτα που προμηθεύονται οι χρήστες της αστικής συγκοινωνίας στον νομό Θεσσαλονίκης, αναμένεται να ισχύσουν από το νέο έτος και όπως είπε ο κ. Στεφανίδης, «ύστερα από επτά χρόνια που δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στην τιμή της, σχεδιάζουμε να αυξήσουμε το κόστος της από τα 30 σε 47ευρώ - 48 ευρώ. Καμία αλλαγή δεν προβλέπεται στην τιμή των καρτών εξαμήνου και έτους».

    Σχετικά με τον εξορθολογισμό των δρομολογίων του ΟΑΣΘ, τόνισε ότι οι επεκτάσεις που αποφασίστηκαν το 2003 και το 2011 καταγράφουν πληρότητες 10%-15% και άρα «πρέπει να γίνουν αναπροσαρμογές». Στο πλαίσιο αυτό, είπε, θα ενισχυθούν με περισσότερα δρομολόγια οι γραμμές του κέντρου, που παρουσιάζουν πληρότητες άνω του 35%. Ενδεικτικά ανέφερε τις γραμμές των 3,8, 10, 31,57 και 58. Όπως διευκρίνισε, οι γραμμές που παρουσιάζουν πληρότητα άνω του 35% θα ενισχυθούν με ένα ακόμα λεωφορείο, με πληρότητα 45% - 60% με δύο αστικά και με 60% με τρία λεωφορεία.

    [05] Δωρεάν μαθήματα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

    Δωρεάν μαθήματα αυτοπροστασίας και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών προσφέρει και φέτος, για έναν μήνα, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Η σχολή ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016 και τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, 20.00 - 22.00, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Κατ' εξαίρεση, το πρώτο μάθημα της Δευτέρας 3/10 θα γίνει στις 19.00 στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας. Επιπλέον, τα Σαββατοκύριακα, θα γίνονται παρουσιάσεις για τη δράση και το έργο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, όπως επίσης και εκπαιδεύσεις για όλους τους συμμετέχοντες.

    Στις θεματικές της σχολής περιλαμβάνονται μαθήματα Πρώτων Βοηθειών, τρόποι αυτοπροστασίας σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπως είναι οι σεισμοί και οι πλημμύρες, ασφάλεια και αντιμετώπιση κινδύνων στη θάλασσα, προσανατολισμός, αλλά και πρακτική μετεωρολογία. Το πρώτο Σαββατοκύριακο της εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί κατασκήνωση στον Χορτιάτη με παρουσίαση όλων των τμημάτων της ΕΟΔ, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ανέβουν, συνοδευόμενοι από μέλη της ΕΟΔ, στον Όλυμπο και συγκεκριμένα στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας ή να πάρουν μέρος σε μια εκπαιδευτική εκδρομή μαζί με το τμήμα του υγρού στοιχείου για rafting.

    Όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευση και μετά τον δωρεάν κύκλο μαθημάτων, επιλέγοντας είτε τη σχολή των διασωστών είτε τη σχολή των κοινωνικών και ανθρωπιστικών δράσεων.

    Σημειώνεται ότι στην σχολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης μπορούν να συμμετέχουν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης.

    [06] Έληξε η κατάληψη στα γραφεία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης από μέλη αντιεξουσιαστικής ομάδας

    Έληξε, πριν από λίγο, η κατάληψη στα γραφεία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, στην οδό Μασσαλίας, στο κέντρο της Αθήνας, από μέλη αντιεξουσιαστικής ομάδας. Τα άτομα αυτά εισέβαλαν το πρωί στα γραφεία και ανάρτησαν ένα πανό που έγραφε «Αλληλεγγύη στον αγώνα ενάντια στη σκλαβιά των κρατουμένων στις φυλακές των ΗΠΑ». Οι αστυνομικές δυνάμεις προσήγαγαν είκοσι άτομα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

    Την ευθύνη για την εισβολή αυτή ανέλαβε, πριν από λίγα λεπτά, με ανάρτησή της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, η «Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους, τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές».

    [07] Γκ. Έτινγκερ: Να ενισχυθεί η Frontex κατά 5-8.000 υπαλλήλους

    Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία επικροτεί το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και τη συνεχιζόμενη αναστολή της συνθήκης Σένγκεν στις χώρες οι οποίες συμμετέχουν. ''Η Ευρώπη αντλεί τα σωστά διδάγματα από τις εμπειρίες των τελευταίων χρόνων", δήλωσε ο Γκίντερ Ετινγκερ στην εφημερίδα Rheinische Post της Δευτέρας.

    Οι κανόνες του Δουβλίνου και του Σένγκεν ήταν "κανόνες για μια κανονική γειτονία", όταν δηλαδή ακόμα ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου ανέρχονταν συνολικά σε μερικές δεκάδες χιλιάδες σε όλη την Ευρώπη ."Λόγω του πολέμου στη Συρία η κατάσταση όμως στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αλλάξει. Γι' αυτό ήταν απλώς φυσική συνέπεια να αποχαιρετίσει η Ευρώπη το Δουβλίνο και το Σένγκεν".

    Η κουλτούρα της φιλοξενίας όμως κατά βάση δεν τελείωσε, πρόσθεσε ο Γερμανός επίτροπος: "Θα εξακολουθήσουμε να δεχόμαστε πρόσφυγες από χώρες όπου γίνεται εμφύλιος πόλεμος, αλλά ο στόχος μας πρέπει να είναι να μην φτάσει ο αριθμός τους στα περυσινά μεγέθη".

    Ο Ετινγκερ δήλωσε επίσης ότι θεωρεί αναγκαία την αύξηση των υπαλλήλων της Frontex κατά 5.000-8.000, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

    [08] Άγγελα Μέρκελ: Ήθελα κάποτε να ανοίξω ένα «ωραίο εστιατόριο»

    Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε εξετάσει στα φοιτηκά της χρόνια το ενδεχόμενο να γίνει επιχειρηματίας, όπως είπε σε συνέντευξή της στο περιοδικό WirtschaftsWoche (WiWo) το οποίο κυκλοφορεί σήμερα.

    "Οργανώναμε ως φοιτητές ντισκοτέκ στο σύλλογο των φοιτητών. Δούλευα εκεί και σκέφτηκα ότι θα μπορούσα κι γω να ανοίξω ένα ωραίο εστιατόριο. Μετά τη γερμανική ενοποίηση είχα όμως να κάνω πολλά, διότι έγινα αμέσως υπουργός. Με συναρπάζει σε επιχειρηματίες και επιχειρήσεις το γεγονός ότι ακόμα και όταν έχουν επιτυχία δεν μένουν στάσιμοι, αλλά συνεχίζουν, έχουν ξανά και ξανά μια νέα ιδέα, θέλουν να αναπτυχθούν", είπε σε συνέντευξή της στο γερμανικό περιοδικό.

    [09] Και τα άλογα μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους μέσω συμβόλων!

    Ένα ακόμη ζώο, το άλογο, γίνεται μέλος του κλειστού «κλαμπ» των ζώων που είναι σε θέση να επικοινωνήσουν κάπως με τον άνθρωπο, όπως έδειξαν πειράματα Νορβηγών επιστημόνων.Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας καρότα ως δέλεαρ, εκπαίδευσαν 23 άλογα να αγγίζουν με τη μουσούδα τους ένα πίνακα με σύμβολα, που κρεμόταν από ένα φράχτη, προκειμένου να δείξουν ότι θέλουν κάτι. Έτσι, όταν τα άλογα ήθελαν ένα κάλυμμα να ριχτεί πάνω στο σώμα τους, άγγιζαν το αντίστοιχο σύμβολο. Και αυτό το έκαναν μόνο όταν ο καιρός ήταν κρύος, οπότε φαινόταν πως δεν το έκαναν καθόλου τυχαία.

    Λίγα ακόμη ζώα, όπως οι πίθηκοι, τα δελφίνια και τα περιστέρια, φαίνεται ότι μπορούν να εκφράσουν προτιμήσεις δείχνοντας πράγματα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σεσίλια Μέτζντελ του Νορβηγικού Κτηνιατρικού Ινστιτούτου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ζωολογίας «Applied Animal Behaviour Science», σύμφωνα με το BBC και το «Science».

    «Τα άλογα συνήθως δεν θεωρούνται πολύ έξυπνα, όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι, χρησιμοποιώντας τις σωστές μεθόδους, στην πραγματικότητα μπορούν να επικοινωνήσουν και να εκφράσουν τη γνώμη τους, κάνοντας επιλογές που μας φαίνονται λογικές», δήλωσε η Νορβηγίδα κτηνίατρος.

    [10] Στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα

    Άρχισε με τους εισηγητές των κομμάτων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να «ξεκλειδωθεί» η υποδόση των 2,8 δισ ευρώ.

    Νωρίτερα, η κυβερνητική πλειοψηφία έκανε δεκτή την πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για τη συζήτηση του νομοσχεδίου με την διαδικασία του επείγοντος, καθώς -όπως υπογράμμισε- ενόψει του Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα διαρθρωτικά μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα.

    Επιπλέον, ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι είναι εκκρεμότητα και θα κατατεθεί, είτε σε αυτό το νομοσχέδιο είτε σε άλλο που θα έρθει άμεσα στη Βουλή και θα αφορά την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τροπολογία που θα αφορά το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων).

    Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τον χαρακτήρα του επείγοντος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι γι ακόμα μια φορά καλεί τη Βουλή να συζητήσει και να ψηφίσει με συνοπτικές διαδικασίες ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο.

    Η συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές θα ολοκληρωθεί αργά απόψε και αφού έχουν προηγηθεί τρεις συνεδριάσεις. Για τις 2 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί να κληθούν να τοποθετηθούν αρμόδιοι συνδικαλιστικοί φορείς.

    Αύριο το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

    [11] Λ. Κρέτσος: Όσοι υπερθεματιστές δεν καταβάλουν σήμερα τα χρήματα, χάνουν την άδεια

    Σε περίπτωση που οι προσωρινοί υπερθεματιστές δεν καταβάλλουν σήμερα τα χρήματα, θα χάσουν και τα 3 εκατ., της εγγύησης και φυσικά την άδεια, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος ο οποίος μίλησε το πρωί στην ΕΡΤ. «Η προκήρυξη το λέει ξεκάθαρα» για το ποιος παίρνει άδεια, συμπλήρωσε ο κ. Κρέτσος προσθέτοντας ότι οι αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις δεν ήθελαν με τίποτα τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, αλλά αυτό ήταν συνταγματική υποχρέωση της κυβέρνησης, αλλιώς θα διέπραττε απιστία εις βάρος του Δημοσίου.

    «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μέχρι να ολοκληρώσουμε τον διαγωνισμό θα έχουμε συνεχείς ενστάσεις, διαμαρτυρίες και προδικαστικές προσφυγές», απάντησε ο κ. Κρέτσος σε ερώτηση για την πορεία της αδειοδότησης σχετικά με τις διαμαρτυρίες των συμμετεχόντων.

    Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι δεν σχολιάζει τη μήνυση στο πρόσωπό του, μη κατανοώντας το αδίκημα που διέπραξε, ωστόσο ο γγ συμπλήρωσε ότι καταλαβαίνει τη μεθόδευση μιας «άσκησης τρομοκρατίας με διασπορά συγκεκριμένων διαρροών».

    Ο κ. Κρέτσος ανέφερε πως κάποιοι κατηγορούν δημόσιους υπαλλήλους που κάνουν τη δουλειά τους. «Τελικά ποιοι μας κατηγορούν όμως; Αυτοί που έχουν εκκρεμότητες με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την εφορία (μιλώντας για τον κ. Κοντομηνά)» είπε και καταλόγισε στη ΝΔ ότι «στήριξε όλο αυτό το μιντιακό σύστημα τον τελευταίο μήνα».

    Για τα πόθεν έσχες, διευκρίνισε ότι ουσιαστικό έλεγχος έγινε από το ξεκίνημα της διαδικασίας με την κατάθεση των αιτήσεων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό. Η προκήρυξη του διαγωνισμού, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας, προέβλεπε έλεγχο για τα οικονομικά μέσα των συμμετεχόντων ενώ η Επιτροπή ζήτησε και εξτρά δικαιολογητικά συμπλήρωσε ο Λ. Κρέτσος, από τον ΑΝΤ1 και τον κ. Καλογρίτσα. «Η Επιτροπή λειτουργεί εντός των ορίων που προβλέπει η προκήρυξη» επισήμανε ο Λ. Κρέτσος, «δεν αντικαθιστά την επιτροπή ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ούτε αντικαθιστά τον πολύ αυστηρό νόμο αυτής της κυβέρνησης για τον έλεγχο του πόθεν έσχες» τόνισε.

    «Δεν γίνεται από την άλλη ένας πρώην υπουργός Οικονομικών να μην έχει καταθέσει πόθεν έσχες, δεν γίνεται ο κ. Ψυχάρης τόσα χρόνια να μην έχει καταθέσει πόθεν έσχες» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας, λέγοντας ότι έχει γίνει ουσιαστικός έλεγχος και όλες τις φάσεις και φυσικά υπάρχει και ο δεύτερος έλεγχος από την Επιτροπή ενστάσεων.

    Απαντώντας ο κ. Κρέτσος, για την εξέταση των προσφυγών, δήλωσε ότι οι προδικαστικές προσφυγές που έχουν κατατεθεί από τους επιχειρηματίες, έγιναν με βάση στοιχεία τα οποία οι ίδιοι πήραν από τα έγγραφα που έχει συλλέξει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, καθώς έχει δει ο καθένας τα στοιχεία του άλλου, μέσα στη διαδικασία του διαγωνισμού.

    Όσον αφορά τον επιχειρηματία Καλογρίτσα, τα δάνειά του με επισφαλείς εγγυήσεις και τη φοροδιαφυγή που τον κατηγορούν, ο Λευτέρης Κρέτσος δήλωσε επίσης ότι όλα αυτά τα στοιχεία είναι γνωστά καθώς ο αυστηρός έλεγχος που έχει γίνει από τη ΓΓΕΕ, έχει προσφέρει όλα αυτά τα στοιχεία. «Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε φίλους, ούτε εχθρούς, είναι εδώ για να κάνει τη δουλειά της υπηρετώντας τη διαφάνεια», σημείωσε, σχολιάζοντας και «την επιλεκτική δημοσιογραφία με διαρροές» το τελευταίο διάστημα.

    «Αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε, «ελέγχεται και ο κ. Αλαφούζος, και ο κ. Κοντομηνάς» είπε ο Κρέτσος. «Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχουν νόμοι και το τεκμήριο της αθωότητας για όλους. Πόθεν έσχες θα κατατεθεί, δεν σταματάει εδώ ο έλεγχος. Είναι ένας διαγωνισμός που για πρώτη φορά έθεσε τόσο αυστηρά κριτήρια» τόνισε.

    Για τις προδικαστικές προσφυγές που έχουν γίνει από τους τέσσερις είπε: «Εμείς θα εξετάσουμε όλες τις ενστάσεις, γιατί είναι σημαντικό για την κυβέρνηση το θέμα της διαφάνειας. Η ίδια η κυβέρνηση έριξε άπλετο φως στα στοιχεία των υπερθεματιστών και βγήκαν αυτά τα στοιχεία που βγαίνουν κάθε μέρα, και ας έρθει κάποιος να μας πει εάν υπάρχει δόλος. Αυτή η Επιτροπή υπάρχει όσο υπάρχει ο διαγωνισμός αλλά έλεγχος πόθεν έσχες θα γίνεται εφεξής για όλους» τόνισε.

    «Πολιορκούν τα μέλη της Επιτροπής, να την κατηγορούν αυτοί που έχουν εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη, τα λένε όλα αυτά τώρα που τους ζητήθηκε να βάλουν το χέρι στην τσέπη» επανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας. «Το πιο σημαντικό που πρέπει να πούμε, είναι ότι αυτή τη φορά, για πρώτη φορά, προχωράμε» δήλωσε.

    Συνεχίζοντας, είπε ότι η Επιτροπή ενστάσεων έχει πιο εύκολο έργο, καθώς έχει δύο εβδομάδες για τον έλεγχο και με τις προδικαστικές προσφυγές, ένα μεγάλο διακύβευμα για κάποιους επιχειρηματίες, σημείωσε. «Ελπίζω ότι τώρα θα ξεφύγουμε από το στείρο αφήγημα του γεγονότος ότι έπαιρναν δωρεάν τόσα χρόνια τις άδειες. Το καινούργιο αφήγημα είναι ότι τώρα έχουμε επενδυτές στα μίντια, και να δούμε όλα αυτά τα χρόνια τις χαριστικές πολιτικές που τους άφησαν χωρίς να πληρώσουν τους φόρους και τις εισφορές που τους αναλογούσαν, όχι μόνο στην τηλεόραση, αλλά και στις εκδόσεις και για τη διαφήμιση» τόνισε ο Λ. Κρέτσος.

    Ο κ. Κρέτσος προανάγγειλε νεο νομοσχέδιο που όπως είπε θα χτυπά τον 4ο πυλώνα της διαπλοκής, καθώς θα ελέγχει αποτελεσματικά οποιαδήποτε αγορά τηλεοπτικού χρόνου (διαφήμιση).

    Μιλώντας για τη διαφήμιση και τον έλεγχο κατανομής της στα κανάλια, ο Λ. Κρέτσος εκφράζοντας προσωπική του άποψη, υποστήριξε ότι η ΕΡΤ δεν θα πρέπει να παίρνει διαφήμιση, καθώς είναι ένα κανάλι με εξασφαλισμένα έσοδα με ρόλο να είναι το αντίβαρο πολιτισμού απέναντι στα ιδιωτικά κανάλια. Σημείωσε ότι η τεχνολογία δίνει πλέον τη δυνατότητα να ελέγχονται όλες οι ροές της διαφήμισης και αυτό έγινε και με τις διαφημίσεις των τραπεζών. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ για την ΕΡΤ, σημείωσε ότι μιλάει η ΝΔ, η οποία αύξησε κατά 30% το ανταποδοτικό τέλος, πριν έρθει η διακυβέρνηση Σαμαρά που έκλεισε την ΕΡΤ, τη στιγμή που η ΕΡΤ είναι το μόνο κανάλι που προσφέρει το 1,5% υπέρ των Ελλήνων δημιουργών. Να δούμε τελικά ποια ΕΡΤ θέλουμε» συμπλήρωσε ο κ. Κρέτσος.

    Μιλώντας για τη διαδικασία του διαγωνισμού και την ανακήρυξη οριστικών καναλαρχών, ο κ. Κρέτσος δήλωσε ότι μετά τις δύο εβδομάδες, θα βγει υπουργική απόφαση από τον Ν. Παππά για τους οριστικούς υπερθεματιστές, ωστόσο συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει οι προδικαστικές προσφυγές να γίνουν δικαστικές, καθώς και ασφαλιστικά μέτρα από τους επιχειρηματίες. Όσον αφορά τις 90 ημέρες περιθώριο μέχρι να σταματήσουν να εκπέμπουν οι σταθμοί που δεν θα πάρουν άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, ο Λ. Κρέτσος διευκρίνισε ότι οι 90 αυτές μέρες αφορούν το διάστημα από τη στιγμή που θα βγει η υπουργική απόφαση, όχι πριν.

    Για την DIGEA, είπε ότι οφείλει να μεταδίδει σήμα σε νόμιμους τηλεοπτικούς σταθμούς, και αυτό αφορά τα κανάλια εθνικής εμβέλειας. «Η ΝΔ με δική της ευθύνη έχει αφήσει παράλυτο το ΕΣΡ, και πρέπει γρήγορα να το συγκροτήσουμε, ωστόσο να αναρωτηθούμε το τι ΕΣΡ θέλουμε» σημείωσε ο ΓΓ, συμπληρώνοντας ότι το ΕΣΡ πρέπει να στελεχωθεί με το κατάλληλο δυναμικό και την ανάλογη τεχνολογική επάρκεια η οποία επαναστατικοποιεί αυτή τη στιγμή, τη μετάδοση του σήματος. «Μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολλές συνεργασίες στον χώρο» σημείωσε ο Λ. Κρέτσος.

    Κλείνοντας, απαντώντας για τον διαγωνισμό των περιφερειακών αδειών, είπε ότι η κυβέρνηση θέλει τον διαγωνισμό αυτό να τον διεξάγει το ΕΣΡ, ωστόσο το κράτος δεν θα γίνει όμηρος στις επιδιώξεις της ΝΔ, συμπλήρωσε, ούτε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Ο διαγωνισμός θα κριθεί από το χάρτη συχνοτήτων σημείωσε ο κ. Κρέτσος λέγοντας ότι αυτός ο χάρτης θα συμπεριλάβει πληθυσμιακά κριτήρια, και πολλά άλλα στοιχεία.

    [12] Τηλεοπτικές άδειες: Λήγει η προθεσμία για την πρώτη δόση

    Οι προσωρινοί υπερθεματιστές του διαγωνισμού για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου οφείλουν να καταβάλουν σήμερα την πρώτη από τις τρεις δόσεις.

    Ηδη, την Παρασκευή η πλευρά Αλαφούζου κατέβαλε στη ΦΑΕ Πειραιά το ποσό των 14.533.333,34 ευρώ, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των 43,6 εκατ. ευρώ τα οποία προσέφερε για να αποκτήσει την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε. Λίγο αργότερα ακολούθησε η πλευρά Μαρινάκη, που κατέθεσε στη ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά 24.633.333,34 ευρώ (για συνολική προσφορά 73,9 εκατ. ευρώ), για την τέταρτη άδεια του διαγωνισμού.

    Υπενθυμίζεται ότι για τη δεύτερη άδεια υπερθεματιστής έχει αναδειχεθεί το σχήμα Κυριακού, που θα πρέπει μέχρι το απόγευμα να καταβάλει το ένα τρίτο των 75,9 εκατ. ευρώ της προσφοράς του, δηλ. 25.300.000 ευρώ. Επίσης το σχήμα συμφερόντων Β. Καλογρίτσα θα πρέπει επισης μέχρι το απόγευμα να καταβάλει 17.533.333,34 ευρώ (από τα 52,6 εκατ. ευρώ της δικής του προσφοράς) για την τρίτη άδεια.

    Όπως προβλέπει η παράγραφος 8.4 της προκήρυξης, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής οποιασδήποτε εκ των επόμενων δόσεων του τιμήματος «ανακαλείται αυτοδικαίως η χορηγηθείσα άδεια».

    Διαβάστε επίσης:Λ. Κρέτσος: Όσοι υπερθεματιστές δεν καταβάλουν σήμερα τα χρήματα, χάνουν την άδεια

    Ν. Βούτσης στο ΑΠΕ- ΜΠΕ:Μεγάλη τομή η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 September 2016 - 8:32:21 UTC