Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Σταθάκης: Αρχές Οκτωβρίου η χρηματοδότηση από τέσσερα προγράμματα ΕΣΠΑ
  • [02] Θ. Δρίτσας: «Θα κάνουμε τα πάντα» για να γίνει σύντομα η απόδοση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας στον δήμο
  • [03] Βρετανία: Οι περισσότερες εταιρείες εξετάζουν μεταφορά δραστηριοτήτων στο εξωτερικό μετά το Brexit
  • [04] «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά περισσότερη αλληλεγγύη», γράφει η «Τιρόλερ Τάγκεστσαιτουνγκ»
  • [05] «Προχωράμε παρακάτω», απάντησε σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο Ι. Μουζάλας
  • [06] I. Μπαλάφας: Αναιτιολόγητος ο θόρυβος για τους διοικητικούς γραμματείς στους ΟΤΑ
  • [07] Τηλεοπτικές άδειες: Λήγει η προθεσμία για την πρώτη δόση
  • [08] Ισπανία: Οι περιφερειακές εκλογές απέτυχαν να άρουν το πολιτικό αδιέξοδο
  • [09] Πλήρη ενημέρωση και συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ζητά ο Τζ. Κόρμπιν
  • [10] Πέθανε ο θρύλος του γκολφ Άρνολντ Πάλμερ
  • [11] Ο Χρυσός Διόνυσος στον «Κύβο» του Αλέξανδρου Σκούρα
  • [12] «Νέα Ξεκινήματα» με πρωτοπόρους ζωγράφους από τη Συλλογή Οικονόμου
  • [13] Άννα-Σαπφώ Μαλασπίνα: «Είμαστε όλοι μετανάστες από την Αφρική»
  • [14] «Στόχος μας, η συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική»
  • [15] ΟΗΕ:Το Χαλέπι σφυροκοπείται, κατηγορίες κατά της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

  • [01] Γ. Σταθάκης: Αρχές Οκτωβρίου η χρηματοδότηση από τέσσερα προγράμματα ΕΣΠΑ

    Από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα αρχίσει η χρηματοδότηση τεσσάρων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα τέσσερα από τα οκτώ προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου θα προκηρυχθούν στις αρχές του μήνα, υπογράμμισε, απευθυνόμενος σε επαγγελματίες και εμπόρους, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

    «Κοινό χαρακτηριστικό των τεσσάρων προγραμμάτων (του Α' γύρου επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ) είναι ότι είναι για μικρές, πολύ μικρές και νεοφυείς επιχειρήσεις» επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς ξεκινήσαμε, το ένα τρίτο των πόρων από τα 20 δισ. (του ΕΣΠΑ 2014-2020) θα πάνε σε στήριξη επιχειρηματικότητας».

    Επίσης, στις αρχές Οκτωβρίου προκηρύσσονται τέσσερα προγράμματα του νέου αναπτυξιακού νόμου, συνολικού ύψους 600 εκ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα πέσουν στην αγορά μέσα στο πρώτο τετράμηνο του επόμενου έτους, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνονται οι διαδικασίες αξιολόγησης, όσων επένδυσαν με παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους και βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Σημείωσε, ότι ο νέος αναπτυξιακός δίνει έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    «Εμείς κληρονομήσαμε δύο αναπτυξιακούς με τεράστια προβλήματα, περίπου έξι χιλιάδες επενδυτικά σχέδια στο ράφι, χωρίς να ξέρουμε ποιός έχει τελειώσει, ποιός δικαιούται, ποιός δε δικαιούται, σε τι στάδιο βρίσκονται και χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες επενδυτές 4 δισ.» είπε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε και κάνει ενέργειες για να βάλει «τάξη σε αυτό το χάος» των παλιών αναπτυξιακών, μέσα «σε εννιά μήνες», ώστε να αξιολογηθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση όσοι, με τους δύο προηγούμενους νόμους, επένδυσαν μέσα στην κρίση.

    «Σε αυτούς που έχουν κάνει αίτηση ότι έχουν προχωρήσει το 50%, του επενδυτικού τους έργου, ή το 100%, αυτοί όλοι εντός εξαμήνου θα κριθούν» είπε ο υπουργός.

    Σχολίασε, ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι συμπλήρωναν κατά μέσο όρο, τα 2,5 χρόνια αναμονής για να περάσουν από αξιολόγηση. «Κι επειδή, ακούω πολλές φορές τη ΝΔ να ωρύεται για τα της επιχειρηματικότητας, απορώ, είναι δείκτης, φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, διαχείρισης των επενδυτών, 2,5 χρόνια αφού έχω κάνει την επένδυση και έχω κάνει αίτηση να πάρω τα λεφτά να έρθουν να με αξιολογήσουν;».

    Διαβάστε επίσης:

    Γ. Σταθάκης: Η οικονομία σταθεροποιήθηκε και μπορούμε να μιλήσουμε για ανάκαμψη

    Γ. Σταθάκης: Προσδοκούμε μια μεγάλη μεταστροφή της οικονομίας προς την ανάκαμψη?

    [02] Θ. Δρίτσας: «Θα κάνουμε τα πάντα» για να γίνει σύντομα η απόδοση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας στον δήμο

    Σε περίπου οκτώ μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία απόδοσης του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας στον δήμο, σύμφωνα με όσα ανέφερε το βράδυ της Κυριακήςο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, σε εκδήλωση που οργάνωσαν ο σύλλογος αρχιτεκτόνων Αχαΐας και η εφημερίδα «Πελοπόννησος», στο πλαίσιο της 8ης πανελλήνιας έκθεσης αρχιτεκτονικού έργου, με θέμα «Το Περιθώριο».

    Αναφερόμενος στην διαδικασία της απόδοσης του θαλασσίου μετώπου, ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι «επιβεβαιώνεται, πως ακόμα και μέσα στην περίοδο της κρίσης, της καχυποψίας και της ανυποληψίας θεσμών τα καταφέραμε», γιατί όπως εξήγησε, «είναι μια πολιτισμική κατάκτηση, που μπορεί να εγγράψει αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα».

    Αναφερόμενος στο ρόλο του πρωθυπουργού για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Θοδωρής Δρίτσας είπε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το μήνυμα πριν εκλεγεί πρωθυπουργός» και συνέχισε: «Δεν το έταξε, δεν το υποσχέθηκε, αλλά το ενσωμάτωσε στους στόχους του και όταν ανέλαβε την ευθύνη της κυβέρνησης, ενεργοποίησε υπουργούς, συμβούλους και οργανισμούς, για να υλοποιηθεί η απόδοση του θαλασσίου μετώπου, αφού ήταν μέσα στο πρόγραμμά μας.»

    Ακόμη, ο Θοδωρής Δρίτσας είπε ότι «έπρεπε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια, καταβάλλοντας καθημερινές προσπάθειες» και πρόσθεσε ότι «μέσα από αυτή την διαδικασία κτίστηκαν σχέσεις συνέργειας, κατανόησης και εμπιστοσύνης».

    Σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, ο Θοδωρής Δρίτσας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ήδη ξεκίνησε το στάδιο εφαρμογής και όποια προβλήματα στην πορεία προκύψουν, θα τα λύσουμε». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα κάνουμε τα πάντα για να τρέξουμε πολύ γρήγορα και δεν έχουμε λόγο για να μην κάνουμε τα πάντα».

    Θα ακολουθήσουν, όπως είπε, η μελέτη, το ύψος του κόστους και η χρηματοδότηση, για αυτό όπως συμπλήρωσε, «θα πρέπει να επινοήσουμε λύσεις».

    [03] Βρετανία: Οι περισσότερες εταιρείες εξετάζουν μεταφορά δραστηριοτήτων στο εξωτερικό μετά το Brexit

    Τρία τέταρτα των διευθυντών βρετανικών εταιρειών εξετάζουν τη πιθανότητα να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό μετά το δημοψήφισμα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα.Η έρευνα της KPMG μεταξύ 100 Βρετανών διευθυντών εταιρειών, οι οποίες έχουν έσοδα από 100 εκατομύρια λίρες Αγγλίας έως 1 δις λίρες Αγγλίας (115,4 εκατομμύρια ευρώ έως 1,15 δις ευρώ), εμφανίζει 86% από αυτούς να νιώθουν αυτοπεποίθηση για την προοπτική ανάπτυξης των εταιρειών τους, και 69% να νιώθουν το ίδιο για την προοπτική ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας στα επόμενα τρία χρόνια.

    Ωστόσο, 76% είπαν ότι εξετάζουν την πιθανότητα να μεταφέρουν είτε την έδρα τους είτε τις δραστηριότητές τους έξω από τη Βρετανία λόγω της ψήφου "Brexit" (εξόδου από την ΕΕ) στις 23 Ιουνίου. «Οι διευθύνοντες σύμβουλοι αντιδρούν στην επικρατούσα ανασφάλεια με σχέδια ετοιμότητας»είπε ο Σάιμον Κόλινς, διευθυντής της KPMG UK, που ανήκει στον όμιλο διεθνούς εταιρείας λογιστών και συμβούλων. «Πάνω από τους μισούς πιστεύουν ότι η ικανότητα της Μεγάλης Βρετανίας να λειτουργήσει σωστά θα διαταραχτεί μόλις βγούμε από την ΕΕ, και για αυτό, για πολλούς διευθύνοντες συμβούλους είναι σημαντικό να κυττάξουν διαφορετικές προοπτικές για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές διαταραχές» πρόσθεσε.

    [04] «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά περισσότερη αλληλεγγύη», γράφει η «Τιρόλερ Τάγκεστσαιτουνγκ»

    Στη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης για το Προσφυγικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη, γράφει εισαγωγικά σε δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα "Τιρόλερ Τσάιτουνγκ", σημειώνοντας πως, σύμφωνα με είδηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ), ο ίδιος επισήμανε πως "είναι απαράδεκτο να πέφτει το βάρος στην πρώτη χώρα εισόδου" και πως η μεταναστευτική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί "με αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών".

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η διαδικασία κατανομής πρέπει να επιταχυνθεί - από την Ελλάδα μετεγκαταστάθηκαν, μέχρι σήμερα, σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις περίπου 4.000 από τους 66.000 πρόσφυγες, όπως είχε συμφωνηθεί, και ο ίδιος ζήτησε επίσης να επιταχυνθούν οι επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία, τονίζοντας πως "τα ελληνικά σύνορα είναι επίσης σύνορα και της ΕΕ".

    Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες και όποιες χώρες έχουν επιφυλάξεις και θεωρούν πως οι πρόσφυγες πρέπει να επαναπροωθηθούν στη θάλασσα, θα πρέπει "να το πουν ανοικτά" στους θεσμούς της ΕΕ και στην υπηρεσία FRONTEX.

    [05] «Προχωράμε παρακάτω», απάντησε σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο Ι. Μουζάλας

    Για καίρια ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όπως τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και την κατασκευή νέων δομών στα νησιά μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας σετηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή "Προσωπικά", στην ΕΡΤ, την Κυριακή.Ωστόσο, ο κ. Μουζάλας αρνήθηκε να σχολιάσει την παραίτηση του γενικού γραμματέα, Οδυσσέα Βουδούρη.

    "Ο πρωθυπουργός έκανε αποδεκτή την παραίτηση. Το θέμα για μένα σταματάει εδώ. Ποτέ δεν κριτικάρω κανέναν, πού υπήρξε δίκαιο πού και άδικο, δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία. Προχωράμε παρακάτω", απάντησε σχετικά.

    Για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο Ωραιόκαστρο, ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι "τα παιδιά στο Ωραιόκαστρο θα πάνε σχολείο και θα πάνε σχολείο όχι με τα ΜΑΤ. Είναι οι γονείς των άλλων μαθητών που θα προστατεύσουν αυτά τα παιδιά. Η δουλειά μιας κυβέρνησης είναι να απαλύνει, να κρατήσει ισορροπία σε αυτές τις καταστάσεις. Για παράδειγμα, τα παιδιά θα τα στείλουμε σχολείο όταν το σχολείο δεν λειτουργεί, γιατί καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα είναι μια επιβάρυνση".

    Σχετικά με τους 8.000 ανθρώπους που υπολογίζεται ότι βρίσκονται εκτός δομών φιλοξενίας ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι "δεν είναι αλήθεια ότι έχουμε χάσει 8.000 ανθρώπους". "Κάναμε μια προκαταγραφή και έχουμε με ακρίβεια καταγεγραμμένους 54.000. Το νούμερο των 6.000 που δεν μπορέσαμε να καταγράψουμε με επιστημονικά κριτήρια, μπορεί κανείς να το αποδώσει σε ένα αριθμό που δεν ήθελε να καταγραφεί. Ένας άλλος αριθμός απορροφήθηκε στις παράνομες και νόμιμες κοινότητες των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα". Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε "λογικό αριθμό" ότι το 10% των προσφύγων δεν έχει καταγραφεί. "Είναι μη καταγεγραμμένοι, αλλά είναι ελέγξιμοι. Έχουμε τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, τις φωτογραφίες τους".

    Ο κ. Μουζάλας επανέλαβε ότι "παλεύουμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας". "Θα περάσουμε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές, αν για κάποιους λόγους καταπέσει η Συμφωνία και επανέλθουμε σε ροές, όπως αυτές που είχαμε πέρυσι", πρόσθεσε.

    [06] I. Μπαλάφας: Αναιτιολόγητος ο θόρυβος για τους διοικητικούς γραμματείς στους ΟΤΑ

    Αναιτιολόγητο χαρακτηρίζει τον θόρυβο περί τοποθέτησης διοικητικών γραμματέων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος σε δήλωσή του διευκρινίζει ότι δεν αποτελεί τελική απόφαση αλλά αρχική σκέψη στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Το θέμα προέκυψε μετά από δηλώσεις των προέδρων των Κεντρικών Ενώσεων Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργου Πατούλη και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) Κώστα Αγοραστού, οι οποίοι έκαναν λόγο για κατάργηση του αυτοδιοίκητου και των θεσμών των δημάρχων και περιφερειαρχών και «μετατροπή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε παρακλάδι της Δημόσιας Διοίκησης».

    Η δήλωση του κ. Μπαλάφα είναι η ακόλουθη:

    «Τις τελευταίες ημέρες ξεσηκώθηκε ένας εντελώς αναιτιολόγητος θόρυβος από παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περί κατάργησης της Αυτοδιοίκησης, κατάργησης των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών, τοποθέτηση κυβερνητικών γραμματέων στους ΟΤΑ κλπ. Και όλα αυτά υποτίθεται ότι έγιναν με απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών.

    Προς αποκατάσταση της αλήθειας και μόνο οφείλω να δηλώσω με απόλυτη σαφήνεια:

    1. Με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4369/16 ("Νόμος Βερναρδάκη"), η κυβέρνηση έκανε ένα μεγάλο βήμα για την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, που αποτελούσε δέσμευση της χώρας με βάση το νόμο 4336/15 που είχε ψηφισθεί με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή το καλοκαίρι του 2015. Με τον νόμο 4369/16 μπαίνει ένα τέλος στους διορισμούς των "κολλητών", "των δικών μας παιδιών" κλπ και καθιερώνονται μέτρα και διαδικασίες που εξασφαλίζουν αντικειμενικότητα και αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, με την σύσταση του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης κλπ.

    2. Η πολιτική διοίκηση του ΥΠΕΣΔΑ, ως όφειλε, πήρε πρωτοβουλία για την συγκεκριμενοποίηση των διατάξεων του 4369/16 στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμους και Περιφέρειες), με συνεκτίμηση των ιδιαίτερων συνθηκών στους ΟΤΑ. Η ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε εξασφάλιζε την ισότιμη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ ΠΟΕ-ΟΤΑ, δηλαδή των αντιπροσωπευτικών φορέων των Δήμων, των Περιφερειών και των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Η ομάδα εργασίας προχώρησε την 16/9/2016, με συμμετοχή όλων των ανωτέρω φορέων και σε αυτήν διατυπώθηκαν, από πλευράς υπουργείου, πρώτες, όχι φυσικά τελικές, προτάσεις-σκέψεις ενός κειμένου εργασίας για την συγκεκριμενοποίηση που προαναφέρθηκε, μεταξύ των οποίων και πρόταση για τους Γενικούς Γραμματείς των ΟΤΑ.

    Επαναλαμβάνω ότι ήταν καταρχήν προτάσεις - όχι φυσικά αποφάσεις - για τις οποίες ζητήθηκαν από τους εκπροσώπους να τις εξετάσουν με τους φορείς τους πριν προχωρήσουμε σε επόμενη συνεδρίαση, επί της ουσίας.

    3. Λίγες ημέρες μετά την πρώτη συνεδρίαση, χωρίς να μας ζητηθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση, υπήρξαν οι προσωπικές δηλώσεις που κατακεραύνωναν κυβερνητικές προθέσεις και αποφάσεις, οι οποίες δεν υπήρξαν ποτέ.

    Είναι αλήθεια ότι αιφνιδιαστήκαμε και για αυτό επικοινωνήσαμε με τους προέδρους των φορέων των ΟΤΑ διευκρινίζοντας τα αυτονόητα. Και αυτό γιατί αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ευαισθησία της ηγεσίας των ΟΤΑ σε θέματα αυτοτέλειας, δημοκρατίας και άνωθεν εντολών.

    4. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η ηγεσία του Υπουργείου οφείλει να εξετάσει πως θα προχωρήσει η δέσμευση για αποκομματικοποίηση και στους ΟΤΑ. Και αυτό θα γίνει όχι μηχανιστικά σε σχέση με την Κεντρική Διοίκηση, θα γίνει σε συνεργασία στενή με τους ΟΤΑ, με ρεαλιστική θεώρηση και διάκριση της πολιτικής διεύθυνσης και των υπηρεσιών διοίκησης.

    Ως προς τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε, αναμένουμε τις απόψεις όλων των συμμετεχόντων στον προβληματισμό, στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας, προκειμένου να οδηγηθούμε με συναινετικό πνεύμα, όλοι μαζί, στο που, πόσο και πως θα προχωρήσουμε.

    Η πρακτική των άνωθεν εντολών, των αποφάσεων ερήμην των ενδιαφερομένων, της καταρράκωσης της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και των εκβιασμών έχει παρέλθει προ πολλού, και σίγουρα είναι πολύ μακράν της φιλοσοφίας της κυβέρνησής μας.

    Και επισημαίνω ότι μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως τις ανησυχίες όσων ενδιαφέρονται για την πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και όσων, εξυπηρετούν, εξ αντικειμένου, μικροκομματικές σκοπιμότητες».

    [07] Τηλεοπτικές άδειες: Λήγει η προθεσμία για την πρώτη δόση

    Η καταβολή της πρώτης από τις τρεις δόσεις για την απόκτηση άδειας πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου μέχρι σημερα το απόγευμα, κρίνει εάν οι προσωρινοί υπερθεματιστές του διαγωνισμού θα συνεχίσουν τη διαδικασία, ή θα υπάρξουν αλλαγές στη σύνθεση.

    Ηδη, την Παρασκευή το πρωί η πλευρά Αλαφούζου κατέβαλε στη ΦΑΕ Πειραιά το ποσό των 14.533.333,34 ευρώ, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των 43,6 εκατ. ευρώ τα οποία προσέφερε για να αποκτήσει την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε.

    Το μεσημέρι της Παρασκευής ακολούθησε η πλευρά Μαρινάκη, που κατέθεσε στη ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά 24.633.333,34 ευρώ (για συνολική προσφορά 73,9 εκατ. ευρώ), για την τέταρτη άδεια του διαγωνισμού.

    Για τη δεύτερη άδεια έχει «υπερθεματίσει» προσωρινά το σχήμα Κυριακού, που θα πρέπει μέχρι το απόγευμα να καταβάλει 25.300.000 ευρώ (το ένα τρίτο των 75,9 εκατ. ευρώ της προσφοράς).

    Τέλος, το σχήμα συμφερόντων Β.Καλογρίτσα θα πρέπει επισης μέχρι το απόγευμα να καταβάλει 17.533.333,34 ευρώ (από τα 52,6 εκατ. ευρώ της δικής του προσφοράς) για την τρίτη άδεια.

    Όπως προβλέπει η παράγραφος 8.4 της προκήρυξης, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής οποιασδήποτε εκ των επόμενων δόσεων του τιμήματος «ανακαλείται αυτοδικαίως η χορηγηθείσα άδεια».

    Διαβάστε επίσης: Ν. Βούτσης στο ΑΠΕ- ΜΠΕ:Μεγάλη τομή η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες

    [08] Ισπανία: Οι περιφερειακές εκλογές απέτυχαν να άρουν το πολιτικό αδιέξοδο

    Oι περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ισπανία είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), ενώ κατάφεραν ένα πλήγμα στους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλιστές, καταδεικνύουν τα πρώτα αποτελέσματα. Ωστόσο φαίνεται πως απέτυχαν να ανοίξουν τον δρόμο προκειμένου να αποφευχθεί μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση, σε διάστημα μηνών, σε εθνικό επίπεδο τον Δεκέμβριο και επομένως να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο.

    Οι κάλπες στις αυτόνομες κοινότητες της Γαλικίας και της Χώρας των Βάσκων, στη βόρεια Ισπανία, θεωρήθηκε ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα στην χώρα, ωστόσο τα αποτελέσματα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης δείχνουν ότι δεν υπήρξε σημαντική μετατόπιση στην ισορροπία δυνάμεων σε εθνικό επίπεδο.

    Το κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι κατήγαγε μια άνετη νίκη εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στην γενέτειρά του τη Γαλικία, ένα προπύργιο του συντηρητικού του κόμματος, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.

    Το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στην Χώρα των Βάσκων, όπως αναμενόταν, αν και δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Θα αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο, το πιθανότερο τους Σοσιαλιστές.

    Οι Podemos επικράτησαν των Σοσιαλιστών

    Και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οι Σοσιαλιστές έχασαν έδρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές πριν από 4 χρόνια κι επιπλέον έχασαν ψηφοφόρους που επέλεξαν το κόμμα των Podemos.

    Οι κακές επιδόσεις του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), που μετρά ήδη 137 χρόνια ύπαρξης, δεν θα διευκολύνουν την προσπάθεια του ηγέτη του Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Podemos και τους Ciudadanos σε εθνικό επίπεδο, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει σε κάθε περίπτωση μετά τις γενικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

    [09] Πλήρη ενημέρωση και συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ζητά ο Τζ. Κόρμπιν

    Το βρετανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ενημερώνεται πλήρως για τη στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στη διαδικασία της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την Κυριακή ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του στην προεδρία του κόμματος.

    Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι το κοινοβούλιο θα διαδραματίσει κάποιον ρόλο στο Brexit αλλά ότι η ίδια θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων και θα λάβει την τελική απόφαση για το τι είδους συμφωνία θα κάνει με τις Βρυξέλλες.

    Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Άντριου Μαρ του BBC αν θεωρηθεί δημοκρατική μια τέτοια ενέργεια, ο Κόρμπιν απάντησε: "Δεν νομίζω ότι είναι δημοκρατικό και δεν νομίζω ότι είναι βιώσιμο".

    "Πρόκειται για ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα, το σημαντικότερο οικονομικό θέμα που θα αντιμετωπίσει η Βρετανία κατά τη δική μου ή τη δική σας γενιά και νομίζω ότι, τουλάχιστον, το κοινοβούλιο θα πρέπει να ενημερώνεται πλήρως", πρόσθεσε.

    Ο Κόρμπιν σημείωσε ότι οι Εργατικοί έχουν συγκροτήσει μια ομάδα αρμόδια για το Brexit για να ζητήσουν πληροφόρηση από την κυβέρνηση αλλά και για να εμπλακούν στις συνομιλίες.

    [10] Πέθανε ο θρύλος του γκολφ Άρνολντ Πάλμερ

    Ο Άρνολντ Πάλμερ, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες του γκολφ του οποίου η τεράστια δημοτικότητα προσέλκυσε αναρίθμητους θαυμαστές γνωστούς ως "ο στρατός του Άρνι" και βοήθησε στην άνοδο της δημοτικότητας του παιχνιδιού καθώς η τηλεόραση ενηλικιωνόταν, απεβίωσε χθες στα 87, δήλωσαν η Αμερικανική Ένωση Γκολφ και μέσα του κλάδου.

    "Νιώθουμε βαθιά λύπη για τον θάνατο του Άρνολντ Πάλμερ, τον σημαντικότερο πρέσβη του γκολφ, στην ηλικία των 87", είπε η Ένωση στο Twitter.

    [11] Ο Χρυσός Διόνυσος στον «Κύβο» του Αλέξανδρου Σκούρα

    Ο «Κύβος» του Αλέξανδρου Σκούρα κέρδισε τον Χρυσό Διόνυσο, το μεγάλο βραβείο του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας , στην τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Δημοτικό Ωδείο, όπου δόθηκαν τα βραβεία για το Διεθνές και το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα.

    Η κριτική επιτροπή Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας -αποτελούμενη από τους Ανδρέα Πάντζη, Ρόμπενσον Ντ. Εκσιέλ, Νάνσυ Μπινιαδάκη, Πάνο Παππά και Ανδρέα Σινάνο -τίμησε τον «Κύβο» για την «κατασκευαστική αρτιότητα, τις εξαιρετικές ερμηνείες και την ενάργεια με την οποία ο Αλέξανδρος Σκούρας σκιαγραφεί το πορτραίτο μιας αναγνωρίσιμα δυσλειτουργικής οικογένειας». Το βραβείο συνοδεύεται από δύο έπαθλα: Η ΕΡΤ προσφέρει 150 ώρες μοντάζ για την δημιουργία της επόμενης ταινίας του σκηνοθέτη και η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ.

    «Δεν το περίμενα με τίποτα. Αφιερώνω το βραβείο στους συντελεστές της ταινίας, που τους νιώθω σαν οικογένειά μου» δήλωσε ο βραβευμένος σκηνοθέτης, ευχαριστώντας το φεστιβάλ Δράμας και την κριτική επιτροπή. Ο «Κύβος» αφηγείται την ιστορία ενός άεργου 35αρη (τον υποδύεται ο Μάκης Παπαδημητρίου) που δεν έχει να επιδείξει κάτι αξιόλογο στη ζωή του, πέρα από την εξωπραγματική ταχύτητα που λύνει τον κύβο του Ρούμπικ. Μαζί με την αδελφή του (Σύρμω Κεκέ) και τη μητέρα του(Σοφία Σειρλή), μαζεύονται στο πατρικό τους για να υποδεχτούν τον μικρότερο αδελφό (Χάρη Τζωρτζάκη) και αγαπημένο της μητέρας, που επιστρέφει από το εξωτερικό.

    Στις υπόλοιπες κατηγορίες, τον «Αργυρό Διόνυσο» απέσπασε η ταινία «Το νανούρισμα της Μαρίας» του Ντίνου Παναγόκου για «τον άρτιο τρόπο με τον οποίο συνυφαίνει την φύση με το ανθρώπινο δράμα». Τιμητική Διάκριση Σεναρίου έλαβε ο Κώστας Γεραμπίνης για το σενάριο της ταινίας «Αόρατος» την οποία και σκηνοθέτησε. Για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία διακρίθηκε η Ιωάννα Τρικενέ που συμμετείχε στην ταινία «Μάγδα» του Δημήτρη Ζούρα και για την καλύτερη ανδρική ο Θωμάς Χαβιανίδης για τη συμμετοχή του στα «Γενέθλια» του Δημήτρη Κατσιμίρη.

    Το Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας «ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» δόθηκε στην ταινία «Αντίδοτον» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Χαπέσιη για «την τόλμη της να στηλιτεύσει τον πάντα απρόσωπο και καταπιεστικό κρατικό μηχανισμό μέσα από την αισθητική ενός φιλμ νουάρ». Επιπλέον, το Ειδικό Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης» δόθηκε στον Νίκο Αυγουστίδη για την ταινία «Ummi» που «πραγματεύεται με ευαισθησία και φαντασία μια επίκαιρη καθημερινή τραγωδία», ενώ το Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη γυναικεία σκηνοθετική παρουσία κέρδισε η Ζακλίν Λέντζου για «την ευρηματική χρήση της τραγικής ειρωνείας και των δραματικών εντάσεων, μέσα από μια γοητευτική κινηματογράφηση» στην ταινία «Αλεπού» .

    Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» δόθηκε στην ταινία της Μαρίας Γκούσκοβα «Η Επιστροφή του Έρκιν» (The Return of Erkin) από τη Ρωσία.

    Στην τελετή λήξης του 39ου Φεστιβάλ Δράμας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Αντώνης Παπαδόπουλος, τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει το Φεστιβάλ και του χρόνου, όταν θα γιορτάσει τα 40 του χρόνια, να υπάρχει μια μεγαλύτερη αίθουσα και λίγες ακόμη ημέρες ώστε να απλωθεί το πρόγραμμα και να γίνει καλύτερη η δουλειά των κριτικών επιτροπών.

    Αναλυτικά τα βραβεία του 39ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους έχουν ως εξής:

  • Χρυσός Διόνυσος: «Κύβος» του Αλέξανδρου Σκούρα

  • Αργυρός Διόνυσος: «Το Νανούρισμα της Μαρίας» του Ντίνου Παναγόκου

  • Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας «Έλληνες του Κόσμου»: «Αντίδοτον» του Μιχάλη Χαπέσιη,

  • Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης»: «Ummi» του Νίκου Αυγουστίδη

  • Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη γυναίκα σκηνοθέτη: «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου

  • Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας: «Smoke in the Water» του Σπυρίδωνα Παπασπύρου

  • Βραβείο Ντοκιμαντέρ: «Φιλοκτήτης - Ο Μύθος Ενός Ξένου» της Κατερίνας Καλκετενίδη

  • Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας: Χριστίνα Μουμούρη για το «Νηπενθές» του Γιάννη Συμβώνη

  • Τιμητική Διάκριση Σεναρίου: Κώστας Γεραμπίνης για την ταινία «Αόρατος»

  • Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Ιωάννα Τρικενέ για την ταινία «Μάγδα» του Δημήτρη Ζούρα

  • Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Θωμάς Χαβιανίδης για τα «Γενέθλια» του Δημήτρη Κατσιμίρη

  • Τιμητική Διάκριση Μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς για την ταινία «Αλίκη στο Καφέ» του Δημήτρη Νάκου

  • Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής: Πανίνος και Μάρκος Δαμιανός για την ταινία «Ι.Χ.Θ.Υ.Σ.» του Χρύσανθου Μαργώνη

  • Τιμητική Διάκριση Ήχου: Λέανδρος Ντούνης για την ταινία «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου

  • Τιμητική Διάκριση Σκηνικών: Στάθια Ραυτοπούλου, Ελένη Καριόρη για την ταινία «Νηπενθές» του Γιάννη Συμβώνη

  • Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών: Βασιλική Σύρμα για την ταινία «Κορίτσια της Θάλασσας» του Σήφη Μάινα

  • Ειδικό Βραβείο: «3000» του Αντώνη Τσώνη

  • Ειδικό Βραβείο: «Αίνιγμα» των Αντώνη Ντούσια και Αρη Φατούρου

  • Εύφημος Μνεία: «Felicita» του Γιάννη Ζαφείρη

  • Εύφημος Μνεία: «Ρήξη Τυμπάνου» της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιόπουλης

    Τα Βραβεία του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

  • Grand Prix 2014 (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ εκ μέρους της Raycap): «Mouth of Ηell» («Πύλη της Κολάσεως») του Σαμίρ Μεχάνοβιτς, Σκοτία-Ινδία

  • Δεύτερο Βραβείο: «Madam Black» του Ιβαν Μπαρτζ, Νέα Ζηλανδία - Ηνωμένο Βασίλειο

  • Βραβείο EFA «ΔΡΑΜΑ 2015», της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου: «Shooting Star» («Πεφταστέρι») του Λιούμπο Γιόντσεφ, Βουλγαρία - Ιταλία

  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης: «Η Αλίκη στο Καφέ» του Δημήτρη Νάκου

  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων: «Αίνιγμα» των Αντώνη Ντούσια και Αρη Φατούρου, Ελλάδα

  • Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE: «Nelly», Αυστρία

  • Τιμητική Διάκριση Ανδρικής Ερμηνείας: Ιλια Στρουμενικόφσκι και Μίλε Γκροντζανόφσκι για την ερμηνεία τους στην ταινία «Fighting for Death» (Αγώνας Θανάτου) της Ελεονόρα Βελίνοβα, FYROM

  • Τιμητική Διάκριση Γυναικείας Ερμηνείας: Στέφκα Γιανόροβα για την ερμηνεία της στην ταινία «Shooting Star» («Πεφταστέρι») του Λιούμπο Γιόντσεφ, Βουλγαρία - Ιταλία

  • Ειδικό Βραβείο: «Πριν το Δείπνο» («Before Lunch») του Σάιμον Σάμπο, Ουγγαρία

  • Ειδικό Βραβείο: «The One» («Το Ετερόν Μου Ημισυ) του Ιβάν Παβλιουτσκόφ, Εσθονία

  • Ειδικό Βραβείο: «The Same Blood» («Το Ιδιο Αίμα»), Λευκορωσία

  • Βραβείο Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»: «Η Επιστροφή του Ερκιν» («The Return of Erkin») της Μαρία Γκούσκοβα, Ρωσία

    Ανεξάρτητα Βραβεία

  • Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: «Πριν το Δείπνο» («Before Lunch») του Σάιμον Ζάμπο, Ουγγαρία

  • Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. (Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) για το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα: «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου

  • Βραβείο Ενωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών για την καλύτερη φωτογραφία από νέο Έλληνα κινηματογραφιστή: Χριστίνα Μουμούρη για το «Νηπενθές» του Γιάννη Συμβώνη

  • Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ΕΤΕΚΤ: «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου

  • Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας: «Twist» του Μιχάλη Παπαντωνόπουλου

    [12] «Νέα Ξεκινήματα» με πρωτοπόρους ζωγράφους από τη Συλλογή Οικονόμου

    Με έργα των Λούτσιο Φοντάνα, Αλμπέρτο Μπούρι,Υβ Κλάιν κι άλλων αναθεωρητών της παραστατικής τέχνης από τη μεταπολεμική Ευρώπη και την Ιαπωνία, εγκαινιάζει τη νέα της περίοδο η αίθουσα της Συλλογής Γιώργου Οικονόμου στις 13 Οκτωβρίου.

    Η έκθεση «Νέα Ξεκινήματα: ΜεταξύΧειρονομίας και Γεωμετρίας», παρουσιάζει δεκαεννέα καλλιτέχνες της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συλλογής, που ήρθαν στο προσκήνιο τα χρόνια μετάτον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με πρωτοπόρες πρακτικές, αποτέλεσμα διαλόγου και ανταλλαγής, μέσα σε ένα πλούσιο δίκτυο ατόμων και ομάδων που υπερέβαινε τα όρια των εθνών.

    Παράλληλα με την Ευρώπη, στην Ιαπωνία, μια νεότερη γενιάκαλλιτεχνών με παρόμοιες ανησυχίες για την απελευθέρωση της τέχνης από τη συμβατική παραστατικότητα της, ίδρυσε την καλλιτεχνικήομάδα Gutai στην Οσάκα το 1954. Ο Kαζούο Σιράγκα (Kazuo Shiraga) για παράδειγμα, εφηύρε την τεχνικήτης ζωγραφικής με τα πόδια, ενώάλλοι καλλιτέχνες ενσωμάτωσαν στα έργα τους μη καλλιτεχνικάυλικά, όπως βότσαλα, ύφασμα και πριονίδια. Ένα ανάλογο και σχεδόν ταυτόχρονο ρήγμα με το παρελθόν ήρθε απότην ομάδα Zero, που ιδρύθηκε στο Ντύσσελντορφ τρία χρόνια μετάτο Gutai. Η ομάδα Zero ήταν ένα δίκτυο καλλιτεχνών απόόλη τη ΔυτικήΕυρώπη με διασυνδέσεις στη ΛατινικήΑμερικήκαι την Ιαπωνία, καθώς και άτυπους δεσμούς με άλλες ομάδεςστην Ευρώπη, όπωςη ολλανδικήομάδα Nul.

    Την έκθεση επιμελείται η Φράνσις Μόρρις, διευθύντρια της Πινακοθήκης Tate Modern του Λονδίνου. Τα έργα, αναφέρει το σημείωμα της έκθεσης, «είναι αξιοθαύμαστα όχι μόνο για τις φορμαλιστικές και εννοιολογικές τους καινοτομίες, αλλάκαι για τον τρόπο, με τον οποίο θέτουν τα περιγράματα μιας παγκόσμιας τέχνης που συχνάπαραβλέπεται για χάρη μια ιστορίας της τέχνης με κέντρο τη Νέα Υόρκη». Η πίστη πολλών απο αυτούςτους καλλιτέχνες ό,τι μια διεθνής ανταλλαγήιδεών θα μπορούσε να είναι ένα όχημα πρωτοποριακής καινοτομίας, προσφέρει μια νέα οπτικήστη μεταπολεμικήιστορία και αποτελείένα ελκυστικόπαράδειγμα για διαπολιτισμικήσυνεργασία και διάλογο σήμερα».

    Διάρκεια έκθεσης απο? τις 13 Οκτωβρι?ου έως Απρι?λιο του 2017 στο χω?ρο της Συλλογη?ς Γιω?ργου Οικονο?μου, Λεωφ. Κηφισι?ας 80, στο Μαρου?σι.

    [13] Άννα-Σαπφώ Μαλασπίνα: «Είμαστε όλοι μετανάστες από την Αφρική»

    Είμαστε όλοι απόγονοι ενός ανθρώπινου πληθυσμού που έχει τις ρίζες του στην Αφρική, γι' αυτό πρέπει να χαρακτηριστούμε ως "μετανάστες" προερχόμενοι από την μαύρη ήπειρο, λέει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 'Αννα-Σαπφώ Μαλασπίνα, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βέρνης της Ελβετίας. Όπως επισημαίνει πάντως, προς το παρόν η επιστήμη δεν μπορεί να δώσει μια σίγουρη απάντηση για το πότε έγινε η «έξοδος» από την Αφρική.

    Η ελληνίδα επιστήμων της διασποράς ήταν επικεφαλής διεθνούς γενετικής έρευνας, που δημοσιεύθηκε προ ημερών στο περιοδικό "Nature" και αποκάλυψε ότι οι πρώτοι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αυστραλίας, οι Αβορίγινες, κατάγονται από τους ίδιους πληθυσμούς της Αφρικής, που εγκατέλειψαν την «μαύρη ήπειρο» πριν από περίπου 72.000 χρόνια για να εξαπλωθούν σε όλη την Ευρώπη και στην Ασία. Η συνεχής παρουσία αυτών των πρώτων τολμηρών εξερευνητών στην Αυστραλία, όπου έφθασαν πριν περίπου 50.000 χρόνια διασχίζοντας τον ωκεανό, τους καθιστά τον αρχαιότερο πολιτισμό του πλανήτη.

    Στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελληνικής καταγωγής βιολόγος τονίζει ότι η νέα αυτή έρευνα ενδέχεται να έχει πολιτικοκοινωνικές επιπτώσεις στην Αυστραλία, καθώς επιβεβαιώνει ότι στην πραγματικότητα οι Αβορίγινες είναι οι πρώτοι «ιδιοκτήτες» της αυστραλιανής γης, όπως άλλωστε ισχυρίζονται και οι ίδιοι. Η Μαλασπίνα γεννήθηκε από έλληνες γονείς στη Γενεύη, σπούδασε φυσική και βιολογία στο πανεπιστήμιο της ελβετικής πόλης και πήρε το διδακτορικό της στη βιολογία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ το 2011. Σήμερα, εκτός από επίκουρη καθηγήτρια του Ινστιτούτου Οικολογίας & Εξέλιξης του Πανεπιστημίου της Βέρνης και του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής, είναι επίσης επισκέπτρια καθηγήτρια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Φέτος τον Αύγουστο η έρευνά της επιλέχθηκε για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Starting Grant 2016-2021).Υπογραμμίζει ότι, παρόλο που ζει στο εξωτερικό, «στην Ελλάδα ανήκει η καρδιά της», ενώ ονειρεύεται ότι ίσως μια μέρα θα μπορέσει να εργαστεί ερευνητικά και να συνεισφέρει στη επιστήμη της Γενετικής μέσω μελετών που θα εστιάζονται στις ρίζες και στην καταγωγή των Ελλήνων.

    Ακολουθεί η συνέντευξη:

    ΕΡ: Τελικά σήμερα είμαστε όλοι απόγονοι μεταναστών από την Αφρική;

    ΑΠ: Είμαστε όλοι απόγονοι ενός ανθρώπινου πληθυσμού που έχει τις ρίζες του στην Αφρική. Αυτό διαφαίνεται από τα αποτελέσματα γενετικών μελετών και επιβεβαιώνεται από έρευνες στο πλαίσιο άλλων επιστημονικών πεδίων, όπως η Παλαιοανθρωπολογία.

    ΕΡ: Πότε είναι το πιθανότερο ότι συνέβη η μετανάστευση-έξοδος προς την Ευρώπη; Πριν 80.000, 70.000, 60.000, 50.000 χρόνια ή κάτι άλλο;

    ΑΠ: Είναιμια ουσιαστική ερώτηση, αλλά δύσκολο να απαντηθεί με βεβαιότητα. Η χρονική μέτρηση μέσω γενετικών δεδομένων είναι σχετική. Μπορούμε να δώσουμε απόλυτα χρονολογικά δεδομένα μόνο αν καταστεί δυνατό να μετρήσουμε τον ρυθμό με τον οποίο οι μεταλλάξεις σωρεύονται στα γονίδια μας με την πάροδο του χρόνου. Ο ρυθμός των μεταλλάξεων είναι μια παράμετρος που δύσκολα προσδιορίζουμε με ακρίβεια. Στη μελέτη μας διαπιστώσαμε ότι ο προγονικός πληθυσμός αυτών που σήμερα ζουν εκτός Αφρικής, μειώθηκε ως προς μέγεθός του πριν 72.000 χρόνια περίπου. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι τότε συντελέστηκε η λεγόμενη «έξοδος από την Αφρική». Οι πρόγονοι των Ευρωπαίων «χώρισαν» από τους προγόνους των Ανατολικών Ασιατών πριν 42.000 χρόνια. Επομένως, Ευρωπαίοι και Ανατολικοί Ασιάτες έχουν κοινούς προγόνους πριν από αυτά τα 42.000 χρόνια. Τότε υπολογίζουμε ότι άρχισε και το ταξίδι των δικών μας προγόνων προς την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

    ΕΡ: Όλες οι νέες γενετικές πληροφορίες που έχουμε μάθει τελευταία για το ποιοί ήσαν οι πρόγονοί μας στην Ευρώπη, έχουν κάνει την επιστημονική εικόνα για το παρελθόν μας πιο πολύπλοκη ή πιο απλή;

    ΑΠ: Στην ερώτηση αυτή μπορώ να απαντήσω με περισσότερη βεβαιότητα από την προηγούμενη. Με την μελέτη μας δείξαμε ότι όλοι είμαστε "γενετικοί συγγενείς", καθώς έχουμε κοινούς προγόνους και, ως εκ τούτου, πρέπει να χαρακτηριστούμε ως "μετανάστες" προερχόμενοι από την Αφρική. Δείξαμε επίσης ότι πριν από 42.000 έτη άρχισε να συντελείται μια "ροή γονιδίων" ή "ανταλλαγή γενετικής πληροφορίας". Μπορούμε να την ορίσουμε και ως "γενετήσια πράξη", δηλαδή ζευγάρωμα μεταξύ των πληθυσμών που πήγαιναν στην Ευρώπη και στην Ασια. Με άλλα λόγια, ο άμεσα προγονικός πληθυσμός των Ευρωπαίων αντάλλασε, για μεγάλο χρονικό διάστημα μετανάστες με τους γείτονες, πολύ πριν απο την εμφάνιση των σημερινών συνόρων που καθορίστηκαν με τη δημιουργία των εθνών.

    ΕΡ: Μπορεί η μελέτη των αρχαίων γονιδίων να φέρει νέες εκπλήξεις στο μέλλον; Ποιά βασικά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά σχετικά με τους προγόνους μας;

    ΑΠ: Πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμη αναπάντητα. Μιά πολύ ενδιαφέρουσα και συναρπαστική ερώτηση αναφέρεται στις σχέσεις μας με αρχαϊκούς πληθυσμούς, όπως οι Νεάντερταλ. Επιβεβαιώσαμε μέσω των αποτελεσμάτων της έρευνάς μας ότι όλοι οι ανθρώπινοι πληθυσμοί που ζούσαν εκτός Αφρικής, ζευγάρωναν με τους προγόνους των Νεάντερταλ, αλλά και μ' έναν πληθυσμό πού είχε μια πολύ μακρινή σχέση με τους τουςεπονομαζόμενους Ντενίσοβα. Το ποιοί ήσαν και το πού ζούσαν αυτοί οι αρχαϊκοί πληθυσμοί, οι Ντενίσοβα και οι μακρινοί συγγενεις τους,αποτελεί ένα μεγάλο αίνιγμα.

    ΕΡ: Yπάρχουν αξιόπιστες γενετικές έρευνες ειδικά για τους Έλληνες και το παρελθόν τους;

    ΑΠ: Υπάρχουν, αντίστοιχες με τη δική μας, μελέτες βασισμένες σε γενετικά δεδομένα που προέρχονται απο ελληνικά πληθυσμιακά δείγματα. Δεν συμμετείχα σε αυτές τις έρευνες και δεν μπορώ να τις σχολιάσω. Διαφέρουν όμως, ως προς το εύρος και την κλίμακα, με την πολύ πρόσφατη μελέτη μας για τον πληθυσμό των Αβοριγίνων της Αυστραλίας. Πάντως στο μέλλον θα επιθυμούσα να καταστεί δυνατή η συμμετοχή μου σε έρευνες με αντικείμενο τους ελληνικούς πληθυσμούς.

    ΕΡ: Είχε αντίκτυπο στην Αυστραλία και ειδικά στους Αβορίγινες η νέα σας έρευνα στο "Nature" για τη γενετική καταγωγή τους;

    ΑΠ: Ο χρόνος θα δείξει. Καταφέραμε να δείξουμε ότι οι Αβορίγινες, αν και ενδοπληθυσμιακά ποικίλουν γενετικά, διαφοροποιούνται αρκετά ως προς τους γείτονές τους. Η εντυπωσιακή γενετική ποικιλομορφία συνάδει με την άποψη ότι κατοικούν στην Αυστραλιανή ήπειρο για ένα εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ενδέχεται να έχει πολιτικοκοινωνικές επιπτώσεις, καθώς επιβεβαιώνει ότι στην πραγματικότητα είναι οι πρώτοι «ιδιοκτήτες» της αυστραλιανής γής, όπως άλλωστε ισχυρίζονται και οι ίδιοι.

    ΕΡ: Πώς βρεθήκατε στην Ελβετία; Έχετε διατηρήσει σχέσεις με την Ελλάδα;

    ΑΠ: Είμαι Ελληνίδα, καθώς οι γονείς μου είναι Αθηναίοι, που ήρθανστην Ελβετία τη δεκαετια του ΄60. Γεννήθηκα στη Γενεύη, όπου έκανα τις προπτυχιακές μου σπουδές στο Πανεπιστήμιό της. Το διδακτορικό μου το ολοκλήρωσα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Ήμουν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Δηλαδή κατά το ένα τρίτο της ζωής μου βρίσκομαι «εν κινήσει», όπως πολλοί επιστήμονες στον κόσμο σήμερα. Όμως από τότε που γενήθηκα, δεν θυμάμαι να υπήρξε έστω και ένας χρόνος που να μην έχω έρθει στην Ελλάδα, για μεγάλα ή μικρά διαστήματα. Στην Ελλάδα ανήκει η καρδιά μου.Ονειρεύομαι ότι ίσως μια μέρα θα μπορέσω να εργαστώ ερευνητικά και να συνεισφέρω στη επιστήμη της Γενετικής και μέσω μελετών που θα εστιάζονται στις ρίζες και την καταγωγή των Ελλήνων.

    [14] «Στόχος μας, η συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική»

    Είναι νομοτελειακή η κατάργησή του και για να είμαστε ξεκάθαροι, η ΝΔ το δήλωσε αυτό πριν αρχίσει ο διαγωνισμός. Εμείς θα εφαρμόσουμε το Σύνταγμα. Τις άδειες τις δίνει η αρμόδια Αρχή, δηλαδή το ΕΣΡ, όχι ο υπουργός Επικρατείας", δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και πρόσθεσε "πρόκειται για το απόλυτο φιάσκο το οποίο μπορεί να δώσει τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση".

    Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εκτιμά ότι "σήμερα οι πολίτες ξέρουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αντίθετα, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στη Θεσσαλονίκη, ένα υπεύθυνο, αναπτυξιακό, υλοποιήσιμο και ελπιδοφόρο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει την Ελλάδα στο δρόμο της Κύπρου και των άλλων χωρών, οι οποίες βγήκαν από το μνημόνιο, χωρίς να διαλυθεί ο κοινωνικός τους ιστός".

    Τέλος, η πρώην υπουργός αναφερόμενη στα υψηλά ποσoστά αποχής που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις αναφέρει ότι "στόχος μας, είναι η συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ" και προσθέτει πως "ο αντίπαλος της ΝΔ δεν είναι ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας καταρρέει, έχει πλήρως καταρρεύσει στη συνείδηση των πολιτών. Αντίπαλος μας είναι η αναξιοπιστία της πολιτικής. Αυτή είναι η μάχη την οποία πρέπει να κερδίσουμε" .

    [15] ΟΗΕ:Το Χαλέπι σφυροκοπείται, κατηγορίες κατά της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    Οι χώρες της Δύσης στράφηκαν κατά της Μόσχας την Κυριακή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε εκτάκτως στη Νέα Υόρκη, την ώρα που το Χαλέπι βομβαρδίζεται ανηλεώς από τα μαχητικά αεροσκάφη της συριακής κυβέρνησης και της Ρωσίας.

    Έπειτα από μία εβδομάδα μάταιων διπλωματικών διαβουλεύσεων, το Συμβούλιο ξεκίνησε τη συνεδρίαση σήμερα στις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

    Οι χώρες αυτές επιχειρούν να τερματιστούν οι αεροπορικές επιδρομές, σε μια επιχείρηση που ξεκίνησε την Παρασκευή η Δαμασκός και η Ρωσία με στόχο τον έλεγχο των συνοικιών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

    Η Γαλλία κατήγγειλε σήμερα τα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττονται στο Χαλέπι και επισήμανε ότι αυτά τα εγκλήματα «δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα».

    Ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ κατηγόρησε τη Δαμασκό και τη Μόσχα ότι επιμένουν σε μια στρατιωτική διευθέτηση του εμφυλίου και ότι χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις ως «προπέτασμα καπνού».

    Ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ κατήγγειλε τις «κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» στο Χαλέπι και ανέφερε το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

    Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ μίλησε με σκληρότερες εκφράσεις για την Ρωσία.

    Η Μόσχα «υποστηρίζει ένα φονικό καθεστώς» και «καταχράται το προνόμιο» να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου καθώς έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο, τόνισε η αξιωματούχος.

    «Η ιστορία δεν θα την κρίνει επιεικώς» υπογράμμισε η ίδια.

    Σίγουρα υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία όμως «αυτό που η Ρωσία έκανε (στο Χαλέπι) δεν έγινε στο πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας, είναι βαρβαρότητα» σημείωσε.

    Το σφυροκόπημα του Χαλεπίου εδώ και 3 ημέρες είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 115 άνθρωποι, 14 εκ των οποίων σήμερα τα ξημερώματα, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η μκο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μεταξύ των νεκρών, βρίσκονται τουλάχιστον 19 παιδιά που θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τις επιδρομές.

    Ο γ.γ Μπαν Γκι Μουν απευθύνει έκκληση να "γίνουν περισσότερα για να μπει τέλος στον εφιάλτη"

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν απεύθυνε σήμερα έκκληση προς τις μεγάλες δυνάμεις να «κάνουν περισσότερα προκειμένου να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη» στη Συρία.

    «Για πόσο καιρό ακόμη όλοι εκείνοι που ασκούν επιρροή (σε αυτή τη σύρραξη) θα επιτρέπουν να συνεχίζεται αυτή η αγριότητα;» διερωτήθη ενώπιον δημοσιογράφων την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η έκτατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι.

    Ο αξιωματούχος κάλεσε τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου να «δράσουν με αποφασιστικό τρόπο».

    Ο Μπαν καταδίκασε την χρήση στο Χαλέπι ιδιαίτερα ισχυρών βομβών που μπορούν να κατεδαφίσουν καταφύγια ή νοσοκομεία που έχουν εγκατασταθεί στα υπόγεια των κτιρίων.

    «Το διεθνές δίκαιο είναι σαφές» υπενθύμισε:

    «Η συστηματική και αδιάκριτη χρήση όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές συνιστά έγκλημα πολέμου».

    Με την χρήση των πανίσχυρων αυτών βομβών, «η βία έφθασε σε ένα νέο επίπεδο βαρβαρότητας» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

    Διαβάστε επίσης:

    Συρία- ΟΗΕ: Οι ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία συνιστούν "βαρβαρότητα" δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 September 2016 - 4:32:24 UTC