Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Σταθάκης: Αρχές Οκτωβρίου η χρηματοδότηση από τέσσερα προγράμματα ΕΣΠΑ
  • [02] Γ. Σταθάκης: Προσδοκούμε μια μεγάλη μεταστροφή της οικονομίας προς την ανάκαμψη
  • [03] Ο ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του Νίκου Σμαραγδή
  • [04] ΝΑΙ των Ελβετών στο δημοψήφισμα, για τις τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις
  • [05] Μ. Βαρβιτσιώτης: Το αίτημα των εκλογών αποτελεί αυτονόητη εθνική αναγκαιότητα
  • [06] Στόχος μας, η συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική
  • [07] Τρ. Αλεξιάδης: Καταστροφολογία τα περί "κατάρρευσης εσόδων" και "ενεργοποίησης του κόφτη"
  • [08] Αλ. Χαρίτσης:Στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ έχουν υπογραφεί συμφωνίες ύψους 645 εκατ. ευρώ

  • [01] Γ. Σταθάκης: Αρχές Οκτωβρίου η χρηματοδότηση από τέσσερα προγράμματα ΕΣΠΑ

    Από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα αρχίσει η χρηματοδότηση τεσσάρων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα τέσσερα από τα οκτώ προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου θα προκηρυχθούν στις αρχές του μήνα, υπογράμμισε, απευθυνόμενος σε επαγγελματίες και εμπόρους, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

    «Κοινό χαρακτηριστικό των τεσσάρων προγραμμάτων (του Α' γύρου επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ) είναι ότι είναι για μικρές, πολύ μικρές και νεοφυείς επιχειρήσεις» επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς ξεκινήσαμε, το ένα τρίτο των πόρων, τα 20 δισ. θα πάνε σε στήριξη επιχειρηματικότητας».

    Επίσης, στις αρχές Οκτωβρίου προκηρύσσονται τέσσερα προγράμματα του νέου αναπτυξιακού νόμου, συνολικού ύψους 600 εκ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα πέσουν στην αγορά μέσα στο πρώτο τετράμηνο του επόμενου έτους, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνονται οι διαδικασίες αξιολόγησης, όσων επένδυσαν με παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους και βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Σημείωσε, ότι ο νέος αναπτυξιακός δίνει έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    «Εμείς κληρονομήσαμε δύο αναπτυξιακούς με τεράστια προβλήματα, περίπου έξι χιλιάδες επενδυτικά σχέδια στο ράφι, χωρίς να ξέρουμε ποιός έχει τελειώσει, ποιός δικαιούται, ποιός δε δικαιούται, σε τι στάδιο βρίσκονται και χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες επενδυτές 4 δισ.» είπε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε και κάνει ενέργειες για να βάλει «τάξη σε αυτό το χάος» των παλιών αναπτυξιακών, μέσα «σε εννιά μήνες», ώστε να αξιολογηθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση όσοι, με τους δύο προηγούμενους νόμους, επένδυσαν μέσα στην κρίση.

    «Σε αυτούς που έχουν κάνει αίτηση ότι έχουν προχωρήσει το 50%, του επενδυτικού τους έργου, ή το 100%, αυτοί όλοι εντός εξαμήνου θα κριθούν» είπε ο υπουργός.

    [02] Γ. Σταθάκης: Προσδοκούμε μια μεγάλη μεταστροφή της οικονομίας προς την ανάκαμψη

    «Προσδοκούμε μια μεγάλη μεταστροφή της οικονομίας, όσο πιο γρήγορα γίνει και όσο πιο ισχυρή είναι, τόσο καλύτερα» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σε εμπόρους και επαγγελματίες, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων τηςΘεσσαλονίκης.

    Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η οικονομία «άντεξε» το 2015, που ήταν μια «πολύ δύσκολη χρονιά» καταγράφοντας «οριακή ύφεση», ενώ υπογράμμισε ότι το 2016 υπάρχουν ενδείξεις «μεταστροφής» προς την ανάκαμψη.

    «Το 2016 υπάρχουν εμφανή στοιχεία αντιστροφής της οικονομίας. Το δεύτερο τρίμηνο είχε για πρώτη φορά θετικό πρόσημο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εξαγωγές επέδειξαν μια εξαιρετική δυναμική, σταθεροποιήθηκε η ιδιωτική κατανάλωση, μειώθηκε περαιτέρω η ανεργία έστω και δύο δυόμιση μονάδες» είπε ο υπουργός και συνέχισε:

    «'Αρα θεμελιώνεται εν πολλοίς η ιδέα, ότι είμαστε σε αυτό το σημείο μεταστροφής και προσδοκούμε μια μεγάλη μεταστροφή της οικονομίας, όσο πιο γρήγορα γίνει και όσο πιο ισχυρή είναι, τόσο καλύτερα» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

    «Όλοι προσδοκούμε ότι τα δύσκολα τα αφήσαμε πίσω μας. Μπροστά μας θεωρούμε ότι θα υπάρξει μια ανάκαμψη, οι προβλέψεις μιλούν για 2,5- 2,7 σε ετήσια βάση, από τώρα μέχρι το επόμενο δωδεκάμηνο, αυτό δεν αρκεί, η ανάκαμψη πρέπει να επιταχυνθεί -και εκεί χρειάζεται ακόμη πάρα, πάρα, πολύ δουλειά- και ταυτόχρονα να είναι δίκαιη» πρόσθεσε ο υπουργός.

    [03] Ο ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του Νίκου Σμαραγδή

    «Η απώλεια του Νίκου Σμαραγδή, σπουδαίου οπερατέρ και διευθυντή φωτογραφίας, αφήνει φτωχότερο το χώρο του ελληνικού κινηματογράφου», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συλλυπητήριο μήνυμα του και σημειώνει ότι ο Νίκος Σμαραγδής με την υψηλή τεχνική και την ευαισθησία του φώτισε κάποιες από τις σημαντικότερες ταινίες και ντοκιμαντέρ Ελλήνων κινηματογραφιστών, μεταξύ των οποίων της αείμνηστης Φρίντας Λιάππα, του αδελφού του Γιάννη κ.ά.

    «Σεμνός και ακέραιος άνθρωπος, σύντροφος πιστός στο χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, ο Νίκος Σμαραγδής αφήνει πίσω του μόνο φίλους και αγαπημένους συνεργάτες.

    Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Νίκου Σμαραγδή και απευθύνει στην οικογένεια και τους οικείους του τα θερμά του συλλυπητήρια», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [04] ΝΑΙ των Ελβετών στο δημοψήφισμα, για τις τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις

    Οι Ελβετοί είπαν μαζικά "ναι" σήμερα στον νόμο που δίνει στις μυστικές υπηρεσίες το δικαίωμα να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και τη δραστηριότητα των χρηστών στο διαδίκτυο προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενες τρομοκρατικές απειλές.

    Στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε για το θέμα αυτό το 66% των ψηφοφόρων ενέκρινε τον νόμο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων gfs.bern.

    Οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών έδιναν ως δεδομένη τη νίκη του "ναι" αλλά με πολύ χαμηλότερο ποσοστό, γύρω στο 53-58%.

    Ταυτόχρονα, οι ψηφοφόροι τάχθηκαν με ποσοστό 60% κατά της αύξησης των συντάξεων, καθώς η κυβέρνηση τους έπεισε ότι το οικονομικό κόστος μιας τέτοιας ενέργειας θα ήταν δυσβάσταχτο. Επίσης, απορρίθηκε (ποσοστό 63%) μια πρωτοβουλία πολιτών, την οποία είχαν υιοθετήσει οι Πράσινοι, ζητώντας να μειωθεί η κατανάλωση των φυσικών πόρων.

    Ο νόμος για της παρακολουθήσεις είχε ψηφιστεί από το κοινοβούλιο το 2015. Όμως το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Πράσινοι και άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί, όπως το Κόμμα των Πειρατών, ζήτησαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος εκφράζοντας φόβους για "παρεκτροπές" των υπηρεσιών, όπως εκείνες που κατήγγειλε ο Έντουαρντ Σνόουντεν για τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

    [05] Μ. Βαρβιτσιώτης: Το αίτημα των εκλογών αποτελεί αυτονόητη εθνική αναγκαιότητα

    "Σαφέστατα και υπάρχουν ευθύνες. Ευθύνες πολιτικές. Και αυτό δεν είναι κάτι που το λέω μόνο εγώ, το λένε οι ίδιοι, από μόνοι τους. Σήμερα, άλλωστε, οι μισοί υπουργοί της κυβέρνησης, δηλώνουν ότι ο συγκεκριμένος υπερθεματιστής συνδέεται με υπόγειες διαδρομές μαύρου χρήματος", δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Βραδυνή της Κυριακής ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στην υπόθεση Καλογρίτσα.

    "Νομίζω ότι τρόπος που χειρίστηκε η κυβέρνηση το διαγωνισμό στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, αποσκοπούσε σε ένα και μόνο πράγμα: Να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το δικό του κανάλι", υποστηρίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης και προσθέτει: "κανένας δεν αμφισβητεί ότι πρέπει να μπει μια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η τάξη, όμως, αυτή δεν επιτυγχάνεται με νόμους - τύπου Παπά, που καθιστούν τον εαυτό τους «καναλάρχη». Όταν περιορίζεις την πολυφωνία, περιορίζεις την ίδια τη δημοκρατία".

    O κ. Βαρβιτσιώτης εκτιμά, "ότι από την 'Ανοιξη που θα ενεργοποιηθεί ο περιώνυμος «κόφτης» τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα, αφού, μέχρι στιγμής, όλα τα δημόσια έσοδα υστερούν από τους αρχικούς στόχους" και αναφέρει ότι "το αίτημα των εκλογών δεν αποτελεί έναν κοινότυπο αντιπολιτευτικό ελιγμό, αλλά μια αυτονόητη εθνική αναγκαιότητα. Σύντομα, με τη φοροκαταιγίδα που έρχεται, δε θα είμαστε μόνο εμείς που θα ζητάμε εκλογές, αλλά ολόκληρη η κοινωνία".

    Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ υποστηρίζει ότι "ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί εκείνος μπορεί και, δεύτερον, γιατί ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί. Και αυτό, πλέον, φαίνεται" και σημειώνει ότι "η πολιτική δεν είναι θέμα προσώπων. Η πολιτική είναι πάνω από όλα ζήτημα ιδεολογίας και προγραμματικών θέσεων. Αυτά οφείλει να αξιολογεί ο πολίτης".

    [06] Στόχος μας, η συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική

    Είναι νομοτελειακή η κατάργησή του και για να είμαστε ξεκάθαροι, η ΝΔ το δήλωσε αυτό πριν αρχίσει ο διαγωνισμός. Εμείς θα εφαρμόσουμε το Σύνταγμα. Τις άδειες τις δίνει η αρμόδια Αρχή, δηλαδή το ΕΣΡ, όχι ο υπουργός Επικρατείας", δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και πρόσθεσε "πρόκειται για το απόλυτο φιάσκο το οποίο μπορεί να δώσει τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση".

    Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εκτιμά ότι "σήμερα οι πολίτες ξέρουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αντίθετα, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στη Θεσσαλονίκη, ένα υπεύθυνο, αναπτυξιακό, υλοποιήσιμο και ελπιδοφόρο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει την Ελλάδα στο δρόμο της Κύπρου και των άλλων χωρών, οι οποίες βγήκαν από το μνημόνιο, χωρίς να διαλυθεί ο κοινωνικός τους ιστός".

    Τέλος, η πρώην υπουργός αναφερόμενη στα υψηλά ποσoστά αποχής που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις αναφέρει ότι "στόχος μας, είναι η συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ" και προσθέτει πως "ο αντίπαλος της ΝΔ δεν είναι ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας καταρρέει, έχει πλήρως καταρρεύσει στη συνείδηση των πολιτών. Αντίπαλος μας είναι η αναξιοπιστία της πολιτικής. Αυτή είναι η μάχη την οποία πρέπει να κερδίσουμε" .

    [07] Τρ. Αλεξιάδης: Καταστροφολογία τα περί "κατάρρευσης εσόδων" και "ενεργοποίησης του κόφτη"

    Καταστροφολογία, χαρακτήρισε τις ειδήσεις που μεταδίδουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης περί δήθεν "κατάρρευσης" των εσόδων και "ενεργοποίησης του κόφτη", ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,Τρύφων Αλεξιάδης,ο οποίος μίλησε σε προσυνεδριακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Αλεξιάδης παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι πρόκειται περί καταστροφολογίας, και είπε χαρακτηριστικά: "Επειδή θα ακούσετε ειδήσεις ότι δήθεν καταρρέουν τα έσοδα, δεν πάνε καλά, έρχεται ο "κόφτης", καταρρέει ο ΦΠΑ στα νησιά, δεν εισπράττεται τίποτα και δεν παραδίδεται τίποτα, βγήκαν τα προσωρινά στοιχεία του Αυγούστου, σύντομα έρχονται και τα οριστικά, και η μεγάλη έκπληξη θα είναι όταν βγουν και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, όπου απεικονίζουν με σαφήνεια το τι έγινε το καλοκαίρι.

    Τι λένε τα στοιχεία του Αυγούστου για τα νησιά; Ρόδος 165% πάνω από το στόχο, Σαντορίνη 114%, Μύκονος 170%, Ζάκυνθος 91%,Κέρκυρα 78%.

    Με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, όλη αυτή η καταστροφολογία και η παραπληροφόρηση περί αποτυχίας στα φορολογικά, περί κόφτη και όλα αυτά τα πράγματα, δεν ισχύουν.Αυτό δείχνουν τα νούμερα.Εμείς,όμως,δεν επαναπαυόμαστε. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες ειδικά για την είσπραξη των μεγάλων ποσών της φοροδιαφυγής".

    [08] Αλ. Χαρίτσης:Στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ έχουν υπογραφεί συμφωνίες ύψους 645 εκατ. ευρώ

    «Στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ, έχουν υπογραφεί συμφωνίες ύψους 645 εκατ. ευρώ, με τα οποία μοχλεύουμε 1,4 δισ. ευρώ ιδιωτικούς πόρους στην πραγματική οικονομία. Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένουμε πολλαπλάσιες συμφωνίες για νέα έργα».

    Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κontranews και πρόσθεσε: «μέσω του απευθείας δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχουν διασφαλιστεί 1,4 δισ. ευρώ, με τα οποία σε συνδυασμό με πόρους του ΕΣΠΑ θα υλοποιηθούν τρία ακόμη σημαντικά έργα:η νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, η ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, μέσω υποβρύχιου καλωδίου και η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας».

    Απαντώντας σε ερώτηση για εάν υπάρχουν καθυστερήσεις στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είπε ότι: «σε ό,τι αφορά στο πακέτο Γιούνκερ, οι πρώην κυβερνώντες και νυν φωνασκούντες είχαν καταρτίσει έναν κατάλογο έργων ιδιαίτερα προβληματικό, τόσο ως προς την ωριμότητα, όσο και ως προς την επιλεξιμότητα των έργων, βάσει του σχετικού κανονισμού. Ο κατάλογος επανεξετάστηκε ριζικά και προσεκτικά, σε σχέση και με τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού μοντέλου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 September 2016 - 14:32:23 UTC