Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην υιοθέτηση ενός ενιαίου κατώτατου μισθού προσανατολίζεται η ΕΕ
  • [02] Τρ. Αλεξιάδης: Πιο δίκαια και πιο αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας του 2017
  • [03] Ρητή μνημονιακή δέσμευση η απελευθέρωση της αγοράς των "κόκκινων δανείων", οτιδήποτε άλλο είναι παραπλανητικό
  • [04] Η επένδυση στο Ελληνικό αποτελεί εθνικό στόχο, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος
  • [05] Το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρίστος Δήμας
  • [06] Βαγγέλης Αποστόλου: Η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στους αγρότες που υπέστησαν ζημιές
  • [07] Η Γερμανία θα δέχεται ετησίως 6.000 πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία
  • [08] Γερμανία: Διπλασιάστηκαν οι επιθέσεις κατά των ξένων στη χώρα το 2016
  • [09] Άννα-Σαπφώ Μαλασπίνα: «Είμαστε όλοι μετανάστες από την Αφρική»
  • [10] UPSat: Ο πρώτος ελληνικός μικρός δορυφόρος ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού
  • [11] Νίκος Παππάς: «Η κυβέρνηση προχωράει, με την κοινωνία όρθια»
  • [12] Ν. Κοτζιάς προς Μητροπολίτη Σμύρνης:«Εσείς καλείστε να φέρετε και πάλι το φως και τη ζωή»

  • [01] Στην υιοθέτηση ενός ενιαίου κατώτατου μισθού προσανατολίζεται η ΕΕ

    Εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για την υιοθέτηση ενός κοινού κατώτατου ευρωπαϊκού μισθού, ένα θέμα που-όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Εuractiv- ξεκίνησε από την Γερμανία πέρυσι τον Ιανουάριο και φέρεται να συζητείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα, παρά την πρόοδο η οποία έχει γίνει, υπάρχουν αρκετές διαφωνίες στις Βρυξέλλες αναφορικά με τη θέσπιση βασικού μισθού και την απόσπαση εργαζομένων. Όπως ανέφερε βουλευτής του ΕΛΚ στη Euractiv, δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ευρωβουλευτών, ενώ ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Φιλίπ Κορντερί δήλωσε ότι «αποτελεί ρεαλιστική φιλοδοξία» και «αναγκαιότητα» η θέσπισή του.

    Η Euractiv αναφέρει ότι σήμερα 6 χώρες (Ιταλία, Κύπρος, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία και Σουηδία) δεν έχουν θεσπίσει ένα βασικό μισθό, ενώ υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των βασικών μισθών σε κάποιες χώρες. Για παράδειγμα, ο βασικός μισθός της Βουλγαρίας το 2016 ήταν στα 216 ευρώ, ενώ στο Λουξεμβούργο ανήλθε στα 1.923 ευρώ. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι ανάμεσα στους εταίρους οι οποίοι θα χρειαστούν πειστικά επιχειρήματα είναι τα Ανατολικά κράτη, όπου ο βασικός μισθός βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα και η θέσπιση ενιαίου μισθού ενδέχεται να θέσει τέλος στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουν.

    [02] Τρ. Αλεξιάδης: Πιο δίκαια και πιο αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας του 2017

    Τη δέσμευση ότι τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 θα είναι πιο δίκαια και πιο αναλογικά ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης προσερχόμενος σε προσυνεδριακή εκδήλωση-συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. «Κάντε λίγη υπομονή. Αυτό που μπορούμε να δεσμευθούμε είναι ότι θα είναι πιο δίκαια και πιο αναλογικά από την προηγούμενη χρονιά και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε αυτοκίνητα τα οποία δεν είχαν πάρει πινακίδες τα προηγούμενα χρόνια, φέτος να πάρουν», απάντησε σε σχετική ερώτηση. Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ είπε ότι γίνονται προσπάθειες να μειωθεί η υπερφορολόγηση και σημείωσε: «Ο ΕΝΦΙΑ είναι η απόδειξη ότι αυτά που δημοσίευαν και αναπαρήγαγαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης ήταν ψέματα. Ο ΕΝΦΙΑ στο ποσοστό 92% είναι ο ίδιος, λιγότερος ή μέχρι δέκα ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Βεβαίως και είναι ένα πρόβλημα ο ΕΝΦΙΑ, γενικά η υπερφορολόγηση των πολιτών, προσπαθούμε στο νέο πλαίσιο ότι είναι δυνατόν, ώστε να μειώσουμε αυτή την υπερφορολόγηση».

    [03] Ρητή μνημονιακή δέσμευση η απελευθέρωση της αγοράς των "κόκκινων δανείων", οτιδήποτε άλλο είναι παραπλανητικό

    «Η απελευθέρωση της αγοράς των "κόκκινων δανείων" ήταν ρητή μνημονιακή δέσμευση στη συμφωνία του Αυγούστου. Συνεπώς οτιδήποτε άλλο είναι παραπλανητικό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μετά από δημοσίευμα ότι ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης και όχι ύστερα από πίεση των δανειστών να μην δίνεται πρώτα στους δανειολήπτες η δυνατότητα να αγοράσουν οι ίδιοι τα "κόκκινα δάνεια" τους πριν τα πουλήσουν οι Τράπεζες. Προσερχόμενος σε προσυνεδριακή εκδήλωση-συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε: «Μετά τη διαπραγμάτευση που κάναμε ισχύουν τα εξής: Πριν πουλήσει το δάνειο η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει προσφορά στον δανειολήπτη τους προηγούμενους δώδεκα μήνες. Συνεπώς υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για το θέμα αυτό.

    Παραπλανητική πληροφορία είναι ότι ισχύει στην Κύπρο. Δεν ισχύει στην Κύπρο. Στην Κύπρο ισχύει ότι ισχύει και στην Ελλάδα με αυτή τη νομοθεσία που έχουμε εισάγει.

    Ο κώδικας δεοντολογίας που φτιάξαμε κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος λέει ότι ρητά η επαναγορά δανείων είναι δυνατή και σε τιμή κάτω από την ονομαστική αξία. Νομίζω ότι οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι μάλλον παραπλανητική». Σε ερώτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση απάντησε ότι η «η αξιολόγηση, όπως είχαμε προβλέψει, θα κλείσει κανονικά και πριν από το Γιούρογκρουπ».

    [04] Η επένδυση στο Ελληνικό αποτελεί εθνικό στόχο, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος

    Η επένδυση στο Ελληνικό αποτελεί εθνικό στόχο εφάμιλλο των Ολυμπιακών Αγώνων και ταυτόχρονα δικαίωση της πολιτικής μας, αναφέρει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, είναι η μόνη πολιτική δύναμη που στήριξε διαχρονικά και με συνέπεια την επένδυση αυτή, χωρίς παλινωδίες και τεχνητά εμπόδια», τονίζει και προσθέτει: «Την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, κερδίσαμε μία μάχη για την ανάπτυξη. Απέναντι στις ιδεοληπτικές εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και απέναντι στην εμμονική ιδεολογική προσήλωση της ΝΔ στην ιδιωτικοποίηση των πάντων χωρίς καμία αξιολόγηση».

    Ερωτηθείς για τις διαδικασίες στην Κεντροαριστερά, ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπογραμμίζει ότι η ενότητα και η ανασυγκρότηση του χώρου ως συνολική λύση για τη χώρα και όχι απλώς για τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς του χώρου αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα η οποία είναι αντιληπτή από όλες τις πλευρές. «Είμαι αισιόδοξος πως τα εμπόδια θα εξαλειφθούν και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη προχωρά μπροστά, χωρίς εσωστρέφειες», σημειώνει.

    Απαντώντας, επίσης, σε ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, δηλώνει πως πρέπει να υπάρξει ένα τοπίο πλουραλισμού και βαθιάς δημοκρατίας στα μέσα ενημέρωσης, με δίκαιους και ξεκάθαρους κανόνες βασισμένους στο Σύνταγμα και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, και παράλληλα να μην καταδικασθούν στην ανεργία 2.000 άνθρωποι και τονίζει: «Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πρέπει να αναλάβει τη διαδικασία, ξεκαθαρίζοντας την κατάσταση».

    Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του βουλευτή Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, στον δημοσιογράφο Γιώργο Ψύλλια για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακορείο.

    -Η σύμβαση για το Ελληνικό ψηφίστηκε. Ποια είναι η δική σας άποψη για την επένδυση αυτή, και γενικότερα για την πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις;

    Η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει το «success story» της Ελλάδας, των πολιτών της Αττικής, των νέων επιστημόνων, επαγγελματιών, επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν σε αυτή την τεράστια προσπάθεια για την «Αθηναϊκή Ριβιέρα», αλλάζοντας τον τουριστικό χάρτη της Μεσογείου. Αυτή η επένδυση αποτελεί εθνικό στόχο εφάμιλλο των Ολυμπιακών Αγώνων: Με ύψος 8,1 δισ. ευρώ (οι Ολυμπιακοί Αγώνες κόστισαν 9,1 δισ. ευρώ), 75.000+15.000 νέες θέσεις εργασίας, ένα εκατομμύριο επιπλέον επισκέπτες ετησίως, 2 δισ. έσοδα στο Δημόσια και τα ασφαλιστικά ταμεία κάθε χρόνο, 2% αύξηση του ΑΕΠ, αποτελεί τη δικαίωση της πολιτικής μας. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, είναι η μόνη πολιτική δύναμη που στήριξε διαχρονικά και με συνέπεια την επένδυση αυτή, χωρίς παλινωδίες και τεχνητά εμπόδια. Ακόμη και όταν στελέχη της ΝΔ έφερναν εμπόδια, ακόμη και όταν οι πιο πολλοί πίστευαν πως τελικά η επένδυση θα ματαιωθεί, συνέχιζα να παρεμβαίνω, να αρθρογραφώ, να επιμένω στις τοποθετήσεις μου στη Βουλή, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, σε συναντήσεις με φορείς, σε ομιλίες σε συνέδρια πως πρέπει να συνεχίσουμε.

    Την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, κερδίσαμε μία μάχη για την ανάπτυξη. Απέναντι στις ιδεοληπτικές εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και απέναντι στην εμμονική ιδεολογική προσήλωση της ΝΔ στην ιδιωτικοποίηση των πάντων χωρίς καμία αξιολόγηση.

    -Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως η κοινωνία έβγαινε «χαμένη» από την επένδυση στο Ελληνικό. Τότε εσείς την στηρίζατε, ενώ σήμερα ασκείτε σκληρή κριτική. Δεν υπάρχει τελικά πουθενά έδαφος συνεννόησης;

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας που τότε «έσπαγε αλυσίδες», ο κ. Σπίρτζης που τότε κατέθετε μηνύσεις στον εισαγγελέα εναντίον της Κυβέρνησης για παράβαση καθήκοντος, πρέπει να απαντήσουν πότε έλεγαν αλήθεια, τότε ή τώρα. Τότε κατήγγελλαν, τώρα υπογράφουν φαρδιά-πλατιά. Πρέπει να αποφανθεί η Δικαιοσύνη, πότε ήταν απατεώνες, τότε ή τώρα. Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, 75.000 οικογένειες παρέμειναν στην ανεργία. Τα δημόσια ταμεία στερήθηκαν έσοδα. Η δημόσια περιουσία αφέθηκε να ρημάζει. Εκατομμύρια τουρίστες υψηλού επιπέδου στράφηκαν στην Ισπανία αντί για την Ελλάδα. Οι πολίτες που εξαπατήθηκαν, θα αποφανθούν στις εκλογές.

    Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, στηρίζει την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού με δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, ήπια οικιστική ανάπτυξη, καθώς και άνθηση πολιτιστικών, αθλητικών, ψυχαγωγικών, εκπαιδευτικών, οικολογικών κ.λπ. δραστηριοτήτων. Ήδη από την υπογραφή της σύμβασης για το νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και αργότερα κατά την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού το 2011 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και με τους νόμους του 2012 και του 2014 -τότε που ο κ. Τσίπρας έκανε «επανάσταση»- είχαμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της περιοχής. Και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την επένδυση, επιμένοντας στον κοινωνικό και αναπτυξιακό της χαρακτήρα. Και θα παρακολουθούμε από κοντά την πρόοδό της, παρεμβαίνοντας και πιέζοντας, ώστε να μη χαθεί πλέον ούτε μέρα, ούτε λεπτό για τη χώρα και για τους πολίτες.

    -Με αφορμή και το Ελληνικό, η κυβέρνηση κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι έχει γίνει δεκανίκι της ΝΔ. Πώς απαντάτε σε αυτή την κριτική; Θα ήταν πιο εύκολο να συνεργαστείτε με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ή με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και υπό ποιες προϋποθέσεις;

    Δεν μας ταιριάζουν ούτε οι ιδεοληψίες των μεν ούτε οι εμμονές των δε. Με αφορμή και το Ελληνικό, όπως είπατε, θα σας δώσω μία ξεκάθαρη απάντηση: είμαστε μακριά από τον «δρόμο προς τη Σοβιετία» που ευαγγελίσθηκε προχθές ξανά από το βήμα της Βουλής ο κ. Μπαλτάς, αλλά και μακριά από την ιδιωτικοποίηση των πάντων, όπως επιθυμεί η ΝΔ. Εμείς σχεδιάζουμε την ανάπτυξη με στόχο μία ανταγωνιστική οικονομία, η οποία θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και θα στηρίζει ένα στιβαρό κοινωνικό κράτος, στην Ελλάδα του 2030.

    Όμως η κυβέρνηση, με την πολιτική της, αφενός μεν συμπράττει αγαστά με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη (θυμηθείτε την τροπολογία-ρουσφέτι προς την Cosco, τη συμφωνία για το «ξέπλυμα» της περιόδου Καραμανλή, την αντιγραφή της τακτικής των «κουμπάρων...) και αφετέρου, παρέχει συνεχώς επιχειρήματα στον κ. Μητσοτάκη με την πολιτική της. Ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν γίνει οι καλύτεροι «πελάτες» της ΝΔ και του κ. Γεωργιάδη. Αυτοί είναι το εφαλτήριο της ΝΔ για την άνοδό της στην εξουσία, όχι εμείς.

    -Πώς θα προχωρήσουν οι διαδικασίες στην Κεντροαριστερά; Δεδομένων των διαφωνιών της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη υπάρχει το περιθώριο να γίνουν κοινά βήματα για την ανασυγκρότηση του χώρου; Θα έχει ανταπόκριση αυτό στους πολίτες;

    Οι προοδευτικοί πολίτες που εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα τον ψήφισαν και δεν θα τον ξαναψηφίσουν (το 70% εξ αυτών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις), κάποιοι που ψήφισαν τη ΝΔ από φόβο για τη λαίλαπα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι μισοί από όσους, απογοητευμένοι και απαλλαγμένοι από κάθε αυταπάτη για ψεύτικα διλήμματα, δεν πήγαν καν να ψηφίσουν, περιμένουν την πρότασή μας. Απαιτούν μία λύση από εμάς, η οποία θα περνά από την ενότητα και την ανασυγκρότηση του χώρου και η οποία θα αποτελεί συνολικά λύση για τη χώρα και όχι απλώς για τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς του χώρου.

    Πιστεύω πως η ιστορική αναγκαιότητα είναι αντιληπτή από όλες τις πλευρές. Είμαι αισιόδοξος πως τα εμπόδια θα εξαλειφθούν και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη προχωρά μπροστά, χωρίς εσωστρέφειες.

    -Θα μπορούσε ο Γιώργος Παπανδρέου να έχει ρόλο στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς;

    Σε κάθε νέα αρχή, δεν μπορείς να ξεκινήσεις με αποκλεισμό προσώπων. Μπορούμε όλοι να προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε όσα μας πλήγωσαν με τη στάση τους στο πρόσφατο παρελθόν. Πρέπει για το μέλλον να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την Κεντροαριστερά ούτε θέση στο τραπέζι. Σε αυτό πρέπει να δεσμευτούν όλοι -και ο κ. Παπανδρέου.

    -Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μιλά για «τρίγωνο διαπλοκής» κυβέρνησης- Τράπεζας Αττικής- υποψηφιότητας Καλογρίτσα για την τηλεοπτική άδεια. Τα κυβερνητικά στελέχη όμως αρνούνται κάθε εμπλοκή...

    Αυτοί που επένδυσαν στο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς, εξαπατήθηκαν. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια.

    -Ο κυβερνητικός εταίρος κ. Καμμένος είχε κάνει σημαντικές καταγγελίες πριν από το διαγωνισμό, που όμως δεν ελήφθησαν υπόψη, λένε πολλοί. Πώς το σχολιάζετε;

    Δεν χρειάζεται να το σχολιάσει κανείς. Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή, όχι κουφή. Όμως, ειλικρινά, ο κ. Καμμένος, μετά από όλα αυτά, πώς καταδέχεται να παραμένει στη θέση του; Τόση προσκόλληση στην εξουσία; Η καρέκλα πάνω απ' όλα; Ομολογεί ανοιχτά πως συνεργάζεται με απατεώνες, και συνεχίζει; Αυτή είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δυστυχώς.

    -Εάν τελικά εκπέσει η άδεια που έλαβε ο κ. Καλογρίτσας, θα αναζητήσετε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαδικασία της αδειοδότησης;

    Ελπίζω να έχουν την ευθιξία να αναλάβουν πρώτοι οι ίδιοι τις πολιτικές και ηθικές ευθύνες που τους αναλογούν. Τα υπόλοιπα έπονται. Όλα στο φως.

    Για εμάς, μεγαλύτερη σημασία έχει ένα τοπίο πλουραλισμού και βαθιάς δημοκρατίας στα μέσα ενημέρωσης, με δίκαιους και ξεκάθαρους κανόνες βασισμένους στο Σύνταγμα και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, και παράλληλα να μην καταδικασθούν στην ανεργία 2000 άνθρωποι. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πρέπει να αναλάβει τη διαδικασία, ξεκαθαρίζοντας την κατάσταση.

    -Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και σε πρόωρες εκλογές από το θέμα των καναλιών όπως εξελίσσεται, σε συνδυασμό και με τις δυσκολίες της δεύτερης αξιολόγησης, στην οποία θα τεθούν στο τραπέζι θέματα «ταμπού» για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως το εργασιακό. Το συμμερίζεστε;

    Ένα είναι βέβαιο: η κυβέρνηση αυτή, οι βουλευτές της, τα στελέχη της, είναι τόσο προσκολλημένοι στην εξουσία, στα αξιώματα, στις καρέκλες τους, που θα κάνουν το παν για να τα διατηρήσουν. Τα ψέματα τελείωσαν: ψήφισαν την Cosco, τα αεροδρόμια, το Ελληνικό, έκοψαν συντάξεις, αύξησαν τον ΕΝΦΙΑ, άνοιξαν την Αμυγδαλέζα, διπλασιάζουν τις εισφορές, θα κάνουν τα πάντα, αρκεί να μη χάσουν την εξουσία. Αυτή είναι το μόνο τους «ταμπού». Οι πολίτες το γνωρίζουν πια. Και θα το λάβουν υπόψη όταν έρθει η ώρα των εκλογών, όποτε και αν είναι αυτή.

    [05] Το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρίστος Δήμας

    «Έχει φτάσει η στιγμή που το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια πέρα και πάνω από τις εναλλαγές κυβερνήσεων», σημειώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ Χρίστος Δήμας.

    Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει πως «η ΝΔ οφείλει να εμπιστευθεί τους δημόσιους υπαλλήλους -έπειτα από αξιολόγηση- και να τοποθετήσει στις κορυφαίες διοικητικές θέσεις δημοσίους και όχι μετακλητούς υπαλλήλους». Το κράτος θα πετύχει με μιας μείωση των δαπανών, συνέχεια στη λειτουργία του, αποτελεσματικότερη διοίκηση και ταυτόχρονα θα διαχυθεί ένα αίσθημα αξιοκρατίας στο Δημόσιο, προσθέτει .

    Επικρίνει δε την κυβέρνηση ότι έχει δημιουργήσει πολλές πλεονάζουσες δομές, κυρίως για να ωφελήσει κομματικούς της φίλους -όπως λέει-, τις οποίες η ΝΔ θα καταργήσει,

    Ο βουλευτής της ΝΔ εκτιμά, ακόμη πως στην κυβέρνηση δεν έχουν ούτε σχέδιο, αλλά ούτε και την ικανότητα να διαχειριστούν την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η οικονομία. «Την ώρα που οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία αναπροσαρμόζονται προς το χειρότερο, εκείνοι μιλούν για βελτίωση του κλίματος», λέει. Και αναφερόμενος στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, σημειώνει ότι «για να μπορέσει να δεσμευθεί για ορισμένα μέτρα χρειάστηκε να λύσει μια δύσκολη εξίσωση μείωσης της φορολογίας, χωρίς όμως να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία, και για αυτό παρουσίασε και κοστολογημένα μέτρα μείωσης των δαπανών του κράτους». «Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η οικονομία, δεν επιτρέπει υποσχέσεις. Η μόνη υπόσχεση είναι για ειλικρίνεια και υπευθυνότητα», τονίζει.

    Δηλώνει, τέλος, υπέρμαχος τής όσο το δυνατόν λιγότερης επαφής του πολίτη με το κράτος, προσθέτοντας πως για να γίνει αυτό «πρέπει να προχωρήσουμε στην ενοποίηση όλων των κρατικών βάσεων δεδομένων και να αυξήσουμε δραστικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο».

    Η πλήρης συνέντευξη του βουλευτή Κορινθίας της ΝΔ Χρίστου Δήμα στον Δημήτρη Κοτταρίδη και για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο έχει ως εξής:

    -Η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της επόμενης υποδόσης των 2.8 δισ., και την ίδια στιγμή εκφράζουν αισιοδοξία πως το τέλος του χρόνου θα βρει την οικονομία με θετικό πρόσημο. Ποια είναι η δική σας γνώμη για την πορεία της οικονομίας;

    Είναι προφανές πια πως στην κυβέρνηση δεν έχουν ούτε σχέδιο, αλλά ούτε και την ικανότητα να διαχειριστούν την κατάσταση. Την ώρα που οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία αναπροσαρμόζονται προς το χειρότερο, εκείνοι μιλούν για βελτίωση του κλίματος. Δεν υπάρχει ούτε ένας δείκτης που να δείχνει ανάκαμψη. Οι πολίτες έχουν υπερφορολογηθεί, η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους σε πολίτες και επιχειρήσεις ανέρχονται στα 7 δισ., και παρ' όλα αυτά ετοιμάζονται να φέρουν και νέους φόρους. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι την περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, της αγοραστικής δύναμης αλλά και την αύξηση της φοροδιαφυγής.

    -Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έφερε αισιοδοξία στο γαλάζιο στρατόπεδο. Πιστεύετε όμως είναι έτοιμη η κοινωνία να εκλέξει πρωθυπουργό κάποιον που δεν της υπόσχεται πολλά, όπως είχε συνηθίσει στο παρελθόν;

    Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η οικονομία, δεν επιτρέπει υποσχέσεις. Η μόνη υπόσχεση είναι για ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Ο πρόεδρος της ΝΔ για να μπορέσει να δεσμευθεί για ορισμένα μέτρα χρειάστηκε να λύσει μια δύσκολη εξίσωση μείωσης της φορολογίας, χωρίς όμως να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία, και για αυτό παρουσίασε και κοστολογημένα μέτρα μείωσης των δαπανών του κράτους. Μόνο έτσι μπορούμε αυτήν τη στιγμή να προχωρήσουμε. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να βγούμε από τη στασιμοχρεοκοπία στην οποία βουλιάζουμε επί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μια κατάσταση πλήρους ακινησίας των παραγωγικών δυνάμεων και υπερφορολόγησης πολιτών και επιχειρήσεων, όπου το μέγιστο επίτευγμα για κάποιον είναι η οικονομική επιβίωση. Ζούμε άλλωστε την πρώτη χρονιά που οι επιχειρήσεις που κλείνουν είναι περισσότερες από αυτές που ανοίγουν, η μετανάστευση των επιχειρήσεων καθημερινό φαινόμενο και το brain drain "διαρροή εγκεφάλων" ολοένα αυξάνεται. Και δεν κάνουν τίποτα για όλα αυτά. Θα μείνουν στην ιστορία ως μια κυβέρνηση που πήγε την χώρα πίσω.

    -Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για περιορισμό δαπανών, κάνοντας λόγο για κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Πως το έχετε σχεδιάσει;

    Έχει φτάσει η στιγμή που το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια πέρα και πάνω από τις εναλλαγές κυβερνήσεων. Δική μου άποψη είναι πως πρέπει να καταργηθούν πολλές πλεονάζουσες δομές που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως για να ωφελήσουν κομματικούς τους φίλους. Πιο συγκεκριμένα, κάθε υπουργείο είχε έναν τουλάχιστον μετακλητό γενικό γραμματέα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θεσμοθέτησε και τους αναπληρωτές γενικούς γραμματεί,ς εκτοξεύοντας τον συνολικό αριθμό στους 63 μετακλητούς γενικούς γραμματείς, αναπληρωτές αυτών αλλά και ειδικούς γραμματείς. Λες και δεν έφταναν αυτοί, νομοθέτησαν την τοποθέτηση άλλων 33 διοικητικών γραμματέων με 4ετή θητεία. Σ' αυτούς προσθέστε και τους αντίστοιχους συνεργάτες. Συνολικά λοιπόν, από την κατάργηση των «4 γραφειοκρατικών δομών τοποθέτησης μετακλητών υπαλλήλων» που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το ελληνικό κράτος μπορεί να λειτουργεί λιγότερο γραφειοκρατικά, αλλά και να εξοικονομήσει δεκάδες εκατομμύρια ετησίως. Αυτοί οι πόροι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πιο παραγωγικά αλλού. Η ΝΔ αφού καταργήσει τις δομές αυτές, οφείλει να εμπιστευθεί τους δημόσιους υπαλλήλους -έπειτα από αξιολόγηση- και να τοποθετήσει στις κορυφαίες διοικητικές θέσεις δημοσίους και όχι μετακλητούς υπαλλήλους, οι οποίοι θα διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα, θα έχουν συγκεκριμένη θητεία, εξειδικευμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα. Το κράτος θα πετύχει με μιας: μείωση των δαπανών, συνέχεια στη λειτουργία του, αποτελεσματικότερη διοίκηση και ταυτόχρονα θα διαχυθεί ένα αίσθημα αξιοκρατίας στο Δημόσιο.

    -Πόσο εφικτό όμως είναι στην Ελλάδα να συμβεί αυτό, να αφαιρέσει κανείς ουσιαστικά «κομματικές τοποθετήσεις» και να λειτουργήσει η δημόσια διοίκηση πιο αποτελεσματικά;

    Είναι και εφικτό και απαραίτητο. Προσωπικά είμαι υπέρμαχος τής όσο το δυνατόν λιγότερης επαφής του πολίτη με το κράτος. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να προχωρήσουμε στην ενοποίηση όλων των κρατικών βάσεων δεδομένων και να αυξήσουμε δραστικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο. Περισσότερες υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές σημαίνει λιγότερες επισκέψεις σε υπηρεσίες, μικρότερο διοικητικό κόστος, λιγότερη δυνατότητα για διαφθορά και κυρίως καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Δυστυχώς η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα παρουσιάστηκε ως πολυτέλεια ενώ στην πραγματικότητα είναι ανάγκη, ειδικά στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Και δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Αρκεί να υιοθετήσουμε βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, όπως αν ένας πολίτης έχει καταθέσει σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία ένα έγγραφο, το κράτος δεν του το ζητάει ποτέ ξανά, διότι πολύ απλά έχει ενοποιήσει όλες τις βάσεις δεδομένων του. Οι στόχοι που πρέπει να θέσουμε ως χώρα δεν πρέπει να περιορίζονται στις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται από το μνημόνιο, αλλά στο πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε την Ελλάδα να μη χρειαστεί ποτέ ξανά κανενός είδους μνημόνιο και να το θυμόμαστε στο μέλλον ως μία κακή παρένθεση.

    [06] Βαγγέλης Αποστόλου: Η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στους αγρότες που υπέστησαν ζημιές

    Η κυβέρνηση θα σταθεί έμπρακτα αρωγός των αγροτών που υπέστησαν ζημιές εξαιτίας φυσικών φαινομένων και πυρκαγιών, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΧΩΝΙ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος παράλληλα χαρακτηρίζει ως προτεραιότητα την ενίσχυση των νέων αγροτών.

    «Δεσμευθήκαμε για προκηρύξεις που φθάνουν έως και 100.000 ευρώ στον κάθε νέο αγρότη. Περίπου 25.000 άτομα θα ωφεληθούν», αναφέρει και προσθέτει μεταξύ άλλων ότι «θα δώσουμε τη δυνατότητα στους αγρότες να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στις μονάδες τους και το ρεύμα θα χρησιμοποιείται και για ιδιοκατανάλωση, ενώ ό,τι περισσεύει θα πηγαίνει στο σύστημα της ΔΕΗ».

    [07] Η Γερμανία θα δέχεται ετησίως 6.000 πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία

    Η Γερμανία θα δέχεται 500 πρόσφυγες μηνιαίως από την Ελλάδα και την Ιταλία. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί κυρίως η επανένωση οικογενειών οι οποίες διαλύθηκαν κατά τη φυγή τους, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που επικαλείται πηγές στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Η καγκελάριος Μέρκελ διαβεβαίωσε στη Βιέννη την Ελλάδα και την Ιταλία ότι θα τις βοηθήσει: «Στόχος μας είναι να σταματήσουμε τη παράτυπη μετανάστευση. Γι αυτό θα δεχόμαστε «μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες μηνιαίως», οι οποίοι χρειάζονται μια προοπτική.

    Aυτήν την δέσμευση έρχεται να επιβεβαιώσει με συγκεκριμένους αριθμούς το δημοσίευμα της εφημερίδας σύμφωνα με πηγές από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών

    «Έχουμε το καθήκον να συμμετάσχουμε στην κατανομή των 160.000 προσφύγων», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος στη Βιέννη, η οποία όμως δεν πιστεύει ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν θα μετάσχει σε αυτό. Με ευχαρίστηση όμως η Μέρκελ διαπίστωσε ότι μικρότερες χώρες δέχονται να μετάσχουν στην κατανομή των προσφύγων.

    Η καγκελάριος Μέρκελ είπε επίσης ότι η δικαιοδοσία της FRONTEX θα επεκταθεί μέχρι τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, κάτι το οποίο ζήτησε η ίδια η Αθήνα.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε επίσης ότι ο επαναπατρισμός όσων δεν εγκρίνεται η αίτηση ασύλου πρέπει να προχωρήσει και για το λόγο αυτό πρέπει το συντομότερο να συναφθούν συμφωνίες με το Πακιστάν και τις χώρες της βόρειας Αφρικής «ούτως ώστε να γίνει σαφές ότι οι πολίτες των χωρών αυτών θα επαναπατρίζονται. Επιπλέον πρέπει να καταπολεμηθούν οι αιτίες της φυγής και πρέπει να προσφέρουμε στους πρόσφυγες λύσεις παραμονής κοντά στην πατρίδα τους», είπε η Μέρκελ στη Βιέννη.

    Πηγή: Die Welt

    [08] Γερμανία: Διπλασιάστηκαν οι επιθέσεις κατά των ξένων στη χώρα το 2016

    Η γερμανική αστυνομία κατέγραψε από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2016 διπλάσια κρούσματα επιθέσεων εναντίον αλλοδαπών, δηλαδή 507 περιπτώσεις περισσότερες από πέρυσι. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών τα οποία περιέχονται σε απάντηση σχετικής ερώτησης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων και δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό. Συνολικά καταγράφηκαν 1.800 περιπτώσεις επιθέσεων και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται 78 εμπρησμοί και 7 ανθρωποκτονίες από νεοναζί.

    Σύμφωνα με την γερμανική αστυνομία, οι ρατσιστές και οι ακροδεξιοί κάνουν ολοένα και συχνότερα χρήση «αντιστασιακής ρητορικής» κατά των προσφύγων για να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις τους.

    Παρά την αύξηση των κρουσμάτων δεξιάς βίας, οι γερμανικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει «επικίνδυνους» μόνο 20 ακροδεξιούς εξτρεμιστές, ενώ πανγερμανικά έχουν χαρακτηριστεί έτσι 520 ισλαμιστές. Αυτό είναι «απλώς ακατανόητο», δήλωσε η ειδικός για θέματα εσωτερικής πολιτικής των Πρασίνων Ιρένε Μίχαλιτς. «Στη δεξιά υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ της πραγματικότητας των επιθέσεων και του αριθμού των κρουσμάτων στα οποία εστιάζει» η αστυνομία.

    [09] Άννα-Σαπφώ Μαλασπίνα: «Είμαστε όλοι μετανάστες από την Αφρική»

    Είμαστε όλοι απόγονοι ενός ανθρώπινου πληθυσμού που έχει τις ρίζες του στην Αφρική, γι' αυτό πρέπει να χαρακτηριστούμε ως "μετανάστες" προερχόμενοι από την μαύρη ήπειρο, λέει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 'Αννα-Σαπφώ Μαλασπίνα, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βέρνης της Ελβετίας. Όπως επισημαίνει πάντως, προς το παρόν η επιστήμη δεν μπορεί να δώσει μια σίγουρη απάντηση για το πότε έγινε η «έξοδος» από την Αφρική.

    Η ελληνίδα επιστήμων της διασποράς ήταν επικεφαλής διεθνούς γενετικής έρευνας, που δημοσιεύθηκε προ ημερών στο περιοδικό "Nature" και αποκάλυψε ότι οι πρώτοι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αυστραλίας, οι Αβορίγινες, κατάγονται από τους ίδιους πληθυσμούς της Αφρικής, που εγκατέλειψαν την «μαύρη ήπειρο» πριν από περίπου 72.000 χρόνια για να εξαπλωθούν σε όλη την Ευρώπη και στην Ασία. Η συνεχής παρουσία αυτών των πρώτων τολμηρών εξερευνητών στην Αυστραλία, όπου έφθασαν πριν περίπου 50.000 χρόνια διασχίζοντας τον ωκεανό, τους καθιστά τον αρχαιότερο πολιτισμό του πλανήτη.

    Στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελληνικής καταγωγής βιολόγος τονίζει ότι η νέα αυτή έρευνα ενδέχεται να έχει πολιτικοκοινωνικές επιπτώσεις στην Αυστραλία, καθώς επιβεβαιώνει ότι στην πραγματικότητα οι Αβορίγινες είναι οι πρώτοι «ιδιοκτήτες» της αυστραλιανής γης, όπως άλλωστε ισχυρίζονται και οι ίδιοι. Η Μαλασπίνα γεννήθηκε από έλληνες γονείς στη Γενεύη, σπούδασε φυσική και βιολογία στο πανεπιστήμιο της ελβετικής πόλης και πήρε το διδακτορικό της στη βιολογία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ το 2011. Σήμερα, εκτός από επίκουρη καθηγήτρια του Ινστιτούτου Οικολογίας & Εξέλιξης του Πανεπιστημίου της Βέρνης και του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής, είναι επίσης επισκέπτρια καθηγήτρια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Φέτος τον Αύγουστο η έρευνά της επιλέχθηκε για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Starting Grant 2016-2021).Υπογραμμίζει ότι, παρόλο που ζει στο εξωτερικό, «στην Ελλάδα ανήκει η καρδιά της», ενώ ονειρεύεται ότι ίσως μια μέρα θα μπορέσει να εργαστεί ερευνητικά και να συνεισφέρει στη επιστήμη της Γενετικής μέσω μελετών που θα εστιάζονται στις ρίζες και στην καταγωγή των Ελλήνων.

    Ακολουθεί η συνέντευξη:

    ΕΡ: Τελικά σήμερα είμαστε όλοι απόγονοι μεταναστών από την Αφρική;

    ΑΠ: Είμαστε όλοι απόγονοι ενός ανθρώπινου πληθυσμού που έχει τις ρίζες του στην Αφρική. Αυτό διαφαίνεται από τα αποτελέσματα γενετικών μελετών και επιβεβαιώνεται από έρευνες στο πλαίσιο άλλων επιστημονικών πεδίων, όπως η Παλαιοανθρωπολογία.

    ΕΡ: Πότε είναι το πιθανότερο ότι συνέβη η μετανάστευση-έξοδος προς την Ευρώπη; Πριν 80.000, 70.000, 60.000, 50.000 χρόνια ή κάτι άλλο;

    ΑΠ: Είναιμια ουσιαστική ερώτηση, αλλά δύσκολο να απαντηθεί με βεβαιότητα. Η χρονική μέτρηση μέσω γενετικών δεδομένων είναι σχετική. Μπορούμε να δώσουμε απόλυτα χρονολογικά δεδομένα μόνο αν καταστεί δυνατό να μετρήσουμε τον ρυθμό με τον οποίο οι μεταλλάξεις σωρεύονται στα γονίδια μας με την πάροδο του χρόνου. Ο ρυθμός των μεταλλάξεων είναι μια παράμετρος που δύσκολα προσδιορίζουμε με ακρίβεια. Στη μελέτη μας διαπιστώσαμε ότι ο προγονικός πληθυσμός αυτών που σήμερα ζουν εκτός Αφρικής, μειώθηκε ως προς μέγεθός του πριν 72.000 χρόνια περίπου. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι τότε συντελέστηκε η λεγόμενη «έξοδος από την Αφρική». Οι πρόγονοι των Ευρωπαίων «χώρισαν» από τους προγόνους των Ανατολικών Ασιατών πριν 42.000 χρόνια. Επομένως, Ευρωπαίοι και Ανατολικοί Ασιάτες έχουν κοινούς προγόνους πριν από αυτά τα 42.000 χρόνια. Τότε υπολογίζουμε ότι άρχισε και το ταξίδι των δικών μας προγόνων προς την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

    ΕΡ: Όλες οι νέες γενετικές πληροφορίες που έχουμε μάθει τελευταία για το ποιοί ήσαν οι πρόγονοί μας στην Ευρώπη, έχουν κάνει την επιστημονική εικόνα για το παρελθόν μας πιο πολύπλοκη ή πιο απλή;

    ΑΠ: Στην ερώτηση αυτή μπορώ να απαντήσω με περισσότερη βεβαιότητα από την προηγούμενη. Με την μελέτη μας δείξαμε ότι όλοι είμαστε "γενετικοί συγγενείς", καθώς έχουμε κοινούς προγόνους και, ως εκ τούτου, πρέπει να χαρακτηριστούμε ως "μετανάστες" προερχόμενοι από την Αφρική. Δείξαμε επίσης ότι πριν από 42.000 έτη άρχισε να συντελείται μια "ροή γονιδίων" ή "ανταλλαγή γενετικής πληροφορίας". Μπορούμε να την ορίσουμε και ως "γενετήσια πράξη", δηλαδή ζευγάρωμα μεταξύ των πληθυσμών που πήγαιναν στην Ευρώπη και στην Ασια. Με άλλα λόγια, ο άμεσα προγονικός πληθυσμός των Ευρωπαίων αντάλλασε, για μεγάλο χρονικό διάστημα μετανάστες με τους γείτονες, πολύ πριν απο την εμφάνιση των σημερινών συνόρων που καθορίστηκαν με τη δημιουργία των εθνών.

    ΕΡ: Μπορεί η μελέτη των αρχαίων γονιδίων να φέρει νέες εκπλήξεις στο μέλλον; Ποιά βασικά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά σχετικά με τους προγόνους μας;

    ΑΠ: Πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμη αναπάντητα. Μιά πολύ ενδιαφέρουσα και συναρπαστική ερώτηση αναφέρεται στις σχέσεις μας με αρχαϊκούς πληθυσμούς, όπως οι Νεάντερταλ. Επιβεβαιώσαμε μέσω των αποτελεσμάτων της έρευνάς μας ότι όλοι οι ανθρώπινοι πληθυσμοί που ζούσαν εκτός Αφρικής, ζευγάρωναν με τους προγόνους των Νεάντερταλ, αλλά και μ' έναν πληθυσμό πού είχε μια πολύ μακρινή σχέση με τους τουςεπονομαζόμενους Ντενίσοβα. Το ποιοί ήσαν και το πού ζούσαν αυτοί οι αρχαϊκοί πληθυσμοί, οι Ντενίσοβα και οι μακρινοί συγγενεις τους,αποτελεί ένα μεγάλο αίνιγμα.

    ΕΡ: Yπάρχουν αξιόπιστες γενετικές έρευνες ειδικά για τους Έλληνες και το παρελθόν τους;

    ΑΠ: Υπάρχουν, αντίστοιχες με τη δική μας, μελέτες βασισμένες σε γενετικά δεδομένα που προέρχονται απο ελληνικά πληθυσμιακά δείγματα. Δεν συμμετείχα σε αυτές τις έρευνες και δεν μπορώ να τις σχολιάσω. Διαφέρουν όμως, ως προς το εύρος και την κλίμακα, με την πολύ πρόσφατη μελέτη μας για τον πληθυσμό των Αβοριγίνων της Αυστραλίας. Πάντως στο μέλλον θα επιθυμούσα να καταστεί δυνατή η συμμετοχή μου σε έρευνες με αντικείμενο τους ελληνικούς πληθυσμούς.

    ΕΡ: Είχε αντίκτυπο στην Αυστραλία και ειδικά στους Αβορίγινες η νέα σας έρευνα στο "Nature" για τη γενετική καταγωγή τους;

    ΑΠ: Ο χρόνος θα δείξει. Καταφέραμε να δείξουμε ότι οι Αβορίγινες, αν και ενδοπληθυσμιακά ποικίλουν γενετικά, διαφοροποιούνται αρκετά ως προς τους γείτονές τους. Η εντυπωσιακή γενετική ποικιλομορφία συνάδει με την άποψη ότι κατοικούν στην Αυστραλιανή ήπειρο για ένα εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ενδέχεται να έχει πολιτικοκοινωνικές επιπτώσεις, καθώς επιβεβαιώνει ότι στην πραγματικότητα είναι οι πρώτοι «ιδιοκτήτες» της αυστραλιανής γής, όπως άλλωστε ισχυρίζονται και οι ίδιοι.

    ΕΡ: Πώς βρεθήκατε στην Ελβετία; Έχετε διατηρήσει σχέσεις με την Ελλάδα;

    ΑΠ: Είμαι Ελληνίδα, καθώς οι γονείς μου είναι Αθηναίοι, που ήρθανστην Ελβετία τη δεκαετια του ΄60. Γεννήθηκα στη Γενεύη, όπου έκανα τις προπτυχιακές μου σπουδές στο Πανεπιστήμιό της. Το διδακτορικό μου το ολοκλήρωσα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Ήμουν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Δηλαδή κατά το ένα τρίτο της ζωής μου βρίσκομαι «εν κινήσει», όπως πολλοί επιστήμονες στον κόσμο σήμερα. Όμως από τότε που γενήθηκα, δεν θυμάμαι να υπήρξε έστω και ένας χρόνος που να μην έχω έρθει στην Ελλάδα, για μεγάλα ή μικρά διαστήματα. Στην Ελλάδα ανήκει η καρδιά μου.Ονειρεύομαι ότι ίσως μια μέρα θα μπορέσω να εργαστώ ερευνητικά και να συνεισφέρω στη επιστήμη της Γενετικής και μέσω μελετών που θα εστιάζονται στις ρίζες και την καταγωγή των Ελλήνων.

    [10] UPSat: Ο πρώτος ελληνικός μικρός δορυφόρος ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού

    Ο UPSat, ο πρώτος ελληνικός μικρός δορυφόρος ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στην εταιρεία νανοδορυφόρων Innovative Solutions In Space (ISISpace), τεχνοβλαστό του Πολυτεχνείου του Ντελφτ της Ολλανδίας.

    Ο UPSat σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το Libre Space Foundation και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας για να συμμετάσχει στην διεθνή ερευνητική αποστολή QB50. Πρόκειται για μια διεθνή ερευνητική αποστολή 50 δορυφόρων με σκοπό την συλλογή δεδομένων για τη θερμόσφαιρα, το ανώτατο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης. Το εγχείρημα συντονίζεται από το βελγικό Ινστιτούτο Δυναμικής Ρευστών «Von Karman».

    Η παράδοση του UPSat στην ISISpace είναι η πρώτη ολοκληρωμένη στο πλαίσιο του προγράμματος QB50. Οι μηχανικοί από τα Τμήματα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Πάτρας, καθώς και του Libre Space Foundation, που κατασκεύασαν τον UPSat, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο «Von Karman» και τους μηχανικούς της ISISpace, ολοκλήρωσαν με επιτυχία όλες τις διαδικασίες ελέγχου και παράδοσης, προκειμένου να επιτρέψουν την ενσωμάτωση του UPSat στο σύστημα εκτόξευσης.

    Ο UPSat θα παραδοθεί από την ISISpace στην ιδιωτική αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Orbital ATK. Στη συνέχεια, αναμένεται να εκτοξευθεί μέσω του ρομποτικού διαστημοπλοίου τροφοδοσίας Cygnus της τελευταίας και να φθάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) την 30ή Δεκεμβρίου 2016. Τελικά, μετά την επιτυχή σύνδεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο UPSat θα εκτοξευθεί από το σύστημα εκτόξευσης της NanoRacks που βρίσκεται στον ISS.

    Αν όλα πάνε καλά, αυτό θα είναι το επιστέγασμα του οράματος του Πανεπιστημίου της Πάτρας και του Libre Space Foundation για έναν δορυφόρο ελληνικής κατασκευής, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου οικοσυστήματος ανοιχτών τεχνολογιών στο διάστημα.

    Το Libre Space Foundation (LSF) είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως σκοπό την προώθηση, εξέλιξη και ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα τεχνολογιών για το διάστημα. Το LSF σχεδίασε, κατασκεύασε και παρέδωσε υποσυστήματα του UPSat (υλικό και λογισμικό), αναπτύσσοντάς τα ως εγχειρήματα ανοιχτού κώδικα.

    [11] Νίκος Παππάς: «Η κυβέρνηση προχωράει, με την κοινωνία όρθια»

    Η κυβέρνηση προχωράει, εφαρμόζει το πρόγραμμά της, με την κοινωνία όρθια, τονίζει σε δήλωσή του στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

    "Η Νέα Δημοκρατία", αναφέρει, "πόνταρε στην αποτυχία της οικονομίας. Θα ηρεμήσει αν ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Πόνταρε στην αποτυχία του διαγωνισμού για τα κανάλια. Θα ηρεμήσει αν πάρει τηλεοπτική άδεια η Siemens. Δίνει μάχες οπισθοφυλακών και θα τις χάσει. Η κυβέρνηση προχωράει, εφαρμόζει το πρόγραμμά της, με την κοινωνία όρθια. Η Νέα Δημοκρατία ας μας κάνει μήνυση".

    [12] Ν. Κοτζιάς προς Μητροπολίτη Σμύρνης:«Εσείς καλείστε να φέρετε και πάλι το φως και τη ζωή»

    «Εσείς καλείστε να φέρετε και πάλι το φως και τη ζωή», γράφει σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον νέο Μητροπολίτη Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Η τελετή ενθρόνισης του κ.κ. Βαρθολομαίου διεξήχθη χθες από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο ναό του Αγίου Βουκόλου, τον μοναδικό ορθόδοξο ναό που διεσώθη μετά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, παρουσία εκατοντάδων πιστών, πολιτικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, εκπροσώπων ξένων δογμάτων και διπλωματών. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

    «Αναλαμβάνετε το βάρος της ηγεσίας μίας ιστορικής Μητρόπολης, 94 χρόνια μετά από το μαρτυρικό θάνατο του προκατόχου σας και τελευταίου Μητροπολίτη Σμύρνης, Χρυσοστόμου», επισημαίνει ο κ. Κοτζιάς και προσθετει:«Είστε επικεφαλής μίας Μητρόπολης που συμβολίζει, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Στον τόπο που κορυφώθηκε το δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, εκεί όπου δεκάδες χιλιάδες Έλληνες έχασαν με βίαιο τρόπο τη ζωή τους ή εξωθήθηκαν στην προσφυγιά, Εσείς καλείστε να φέρετε και πάλι το φως και τη ζωή».

    «Πέρα από την ιδιαίτερη συγκίνηση για τη χειροτονία και την ενθρόνισή σας», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Κοτζιάς «διακατέχομαι και από την απόλυτη βεβαιότητα ότι θα επιτύχετε στο έργο σας. Να είστε σίγουρος, Σεβασμιώτατε, ότι στην προσπάθειά σας αυτή θα έχετε τη στήριξη του υπουργείου Εξωτερικών και εμού προσωπικά».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 September 2016 - 8:32:25 UTC