Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμπόρευση με το ΚΚΕ ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας στο 42ο φεστιβάλ της ΚΝΕ
  • [02] Μ. Κεφαλογιάννης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η ελληνική κοινωνία απαιτεί άμεση πολιτική αλλαγή με εκλογές
  • [03] Γ. Αμανατίδης: Ενδυναμώνουμε τον νέο ιεράρχη Σμύρνης στην υψηλή αποστολή του
  • [04] Μετά από 94 χρόνια ξανά Ορθόδοξος Μητροπολίτης στη Σμύρνη
  • [05] Νέα επιστημονικά δεδομένα από το διήμερο συνέδριο «Τα γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο»
  • [06] ΠτΔ: Η οικονομία και το Τραπεζικό σύστημα οφείλουν να προσαρμόζονται στις αρχές και τις αξίες της κοινωνίας
  • [07] Κέρν: Με τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και με το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων επιτεύχθηκε μείωση του αριθμού των προσφύγων
  • [08] Αναφορές του αυστριακού Τύπου για το Προσφυγικό με αφορμή τη "μίνι" Σύνοδο Κορυφής

  • [01] Συμπόρευση με το ΚΚΕ ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας στο 42ο φεστιβάλ της ΚΝΕ

    Κάλεσμα «σε όλους όσους βλέπουν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο» και «έχουν τη διάθεση να συγκρουστούν με τη μοιρολατρία και τις μειωμένες απαιτήσεις», αλλά ιδιαίτερα στον κόσμο «που αισθάνεται ακόμα "αριστερός", που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες αριστερόστροφες δυνάμεις και σήμερα δυσανασχετεί, να κάνει το βήμα τώρα και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ» απηύθυνε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας από το βήμα του 42ου φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» που γίνεται στο πάρκο Τρίτση. Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, «δεν αλλάζει η κατάσταση μόνο με τη δυσφορία και τις δικαιολογίες γι' αυτή την κυβέρνηση» αλλά πρέπει «να βαδίσουμε τώρα μαζί, για να ζωντανέψει η ελπίδα, η αισιοδοξία».

    Παράλληλα, αναφερόμενος στην, σε δυο χρόνια, συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής του ΚΚΕ, είπε ότι αυτό κάνει το κόμμα να είναι το «πιο νέο κόμμα», γιατί «αυτό που πρεσβεύει στις σχέσεις ιδιοκτησίας, σε όλες τις κοινωνικές σχέσεις, συνολικά στην κοινωνική οργάνωση είναι το νέο, αναγκαίο, το μοναδικά προοδευτικό μέλλον για όλη την ανθρωπότητα».

    Ο κ. Κουτσούμπας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην σημασία που έχει το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», καθώς εκτός των άλλων φέρνει σε επαφή με την ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος χιλιάδες νέους και νέες. «Βρίσκουν τα ίχνη της προηγούμενης γενιάς αγωνιστών, εμπνέονται, αποφασίζουν να πάρουν θέση στον οργανωμένο αγώνα, παίρνουν τη σκυτάλη για τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας, για τους "σεισμούς που μέλλονται να ?ρθουν"».

    «Η ιστορία του ΚΚΕ, τα συμπεράσματα που απορρέουν από αυτήν για τη στρατηγική του Κόμματος είναι όπλα στο σημερινό, σύνθετο και απαιτητικό αγώνα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Στην μεγάλη υπόθεση του αγώνα για το σοσιαλισμό ? κομμουνισμό» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και συμπλήρωσε ότι το γεγονός ότι το ΚΚΕ μελετάει την ιστορία του με αντικειμενικά κριτήρια και όχι ωραιοποιήσεις είναι απόδειξη ότι το ΚΚΕ είναι φτιαγμένο από «άλλο μέταλλο».

    «Στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ κάθε νέος και νέα με εργατική-λαϊκή καταγωγή μπορεί να βρει αποκούμπι, αλλά και απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει, στους προβληματισμούς και τις αγωνίες του για το μέλλον» είπε ο κ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι «Ιδιαίτερα στη νεολαία που τη θέλουν στην γωνία, στην απογοήτευση, μπορούμε σήμερα να δείξουμε με περισσότερα επιχειρήματα και αποδείξεις ότι ο λαός, οι νέοι και οι νέες δεν έχουν πει την τελευταία λέξη».

    «Η αστική τάξη, τα επιτελεία της ξέρουν καλά ότι έχουν δημιουργήσει μία γενιά που ζει με χειρότερους όρους από τη γενιά των γονιών της. Κι αυτό μπορεί να είναι σπίθα που θα οδηγήσει σε αγώνες» είπε ακόμη ο γγ του ΚΚΕ.

    Στη συνέχεια ο κ. Κουτσούμπας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε και επιλέχτηκε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υλοποίησης των δεσμεύσεων των μνημονίων, των επιταγών του κεφαλαίου, των κατευθύνσεων της ΕΕ, των αποφάσεων του ΝΑΤΟ. Με δυο λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέχτηκε να κάνει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου και της ΕΕ, γιατί σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, κατέχει καλύτερα από τις παραδοσιακές αστικές πολιτικές δυνάμεις, την τέχνη της εξαπάτησης και χειραγώγησης του λαού».

    [02] Μ. Κεφαλογιάννης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η ελληνική κοινωνία απαιτεί άμεση πολιτική αλλαγή με εκλογές

    Η οργή και η απελπισία των πολιτών που ταλαιπωρούνται από την υπερφορολόγηση και τη σκληρή πραγματικότητα Τσίπρα «φέρνουν κοντά τις εκλογές και το οριστικό τέλος του αριστερού παραμυθιού και του λαϊκισμού που χρέωσαν και πλήγωσαν τη χώρα», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής της ΚΟ της ΝΔ στο Ευρωκοικοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης. «'Αμεση πολιτική αλλαγή με εκλογές για ανατροπή αυτής της κυβέρνησης, απαιτεί όλη η ελληνική κοινωνία», τονίζει.

    Αναφερόμενος στο νόμο για το τηλεοπτικό τοπίο λέει ότι «στόχος είναι ο απόλυτος έλεγχος των μέσων μαζικής ενημέρωσης» κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχισμό, και προσθέτει ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται την πολυφωνία» και όταν έρθει στην εξουσία τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών θα τον καθορίσει το ΕΣΡ, το εύρος του φάσματος και η αγορά.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης σημειώνει ότι τα μέτρα μείωσης φόρων που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τη ΔΕΘ δεν προκαλούν δημοσιονομικό κενό γιατί είναι πλήρως κοστολογημένα, ότι η μείωση φόρων θα επιφέρει αύξηση εσόδων, και τονίζει ότι είναι μέτρα «άμεσα εφαρμόσιμα και υλοποιήσιμα που θα ανακουφίσουν την ελληνική οικογένεια και θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία».

    Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ δηλώνει, επίσης, στο Πρακτορείο ότι πρέπει να υπάρχει παρέμβαση στο χρέος, ενώ παραδέχεται ότι στάση της Ευρώπης δεν ήταν σωστή καθώς η δέσμευση των εταίρων του Νοεμβρίου του δεν έχει υλοποιηθεί. Προσθέτει ότι η παρέμβαση στο χρέος συνδέεται με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά από το 2018, που σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη δεν μπορεί να πετύχει η σημερινή κυβέρνηση . «Υπάρχει τεράστιο κενό αξιοπιστίας σήμερα μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Και ο μόνος υπεύθυνος για αυτό το κενό αξιοπιστίας είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, με τους καταστροφικούς του χειρισμούς», λέει.

    Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης κάνει λόγο ολιγωρίες της ΕΕ στο προσφυγικό που «δοκίμασαν πράγματι τις αντοχές» της Ένωσης, αλλά και για «τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα και τη διαχείρισή του». Κατηγορεί την κυβέρνηση για ιδεοληπτικούς χειρισμούς που «είχαν αρνητικές επιπτώσεις και στα εθνικά μας ζητήματα», ενώ τονίζει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την πλευρά της Τουρκίας θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο.

    «Αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τους εθνικούς τους εγωισμούς. Να δείξουν την αλληλεγγύη που απαιτείται στις χώρες που δοκιμάζονται από το προσφυγικό πρόβλημα, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Να ενεργοποιηθεί άμεσα η συμφωνία για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Οι υλοποιήσεις των συμφωνιών και των δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί πρέπει να γίνουν πράξη σήμερα. Χωρίς καθυστερήσεις και ολιγωρίες», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

    Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, μέλος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μανώλη Κεφαλογιάννη, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

    [03] Γ. Αμανατίδης: Ενδυναμώνουμε τον νέο ιεράρχη Σμύρνης στην υψηλή αποστολή του

    «Με την παρουσία μας θέλουμε να ενδυναμώνουμε τον νέο Ιεράρχη ώστε να ανταποκριθεί στην ευθύνη της υψηλής αποστολής του, που είναι «αγάπη και μόνο αγάπη», στο λίκνο της Ανατολής, που γνώρισε μεγαλεία και καταστροφές, όπου συνυπάρχουν θρησκείες και πολιτισμοί και ενώνεται η μνήμη με τη ζωή και την ελπίδα» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης εκπροσωπώντας την ελληνική Κυβέρνηση στηντελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτη Σμύρνης, κ.κ. Βαρθολομαίου.

    «Η σημερινή μέρα» επισήμανε ο κ. Αμανατίδης «είναι σημαντική τόσο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο, που βλέπει να αποκτά ποιμενάρχη -έπειτα από 94 χρόνια- και να αναλαμβάνει το πηδάλιο της εκκλησίας της Σμύρνης, για όλους τους ορθοδόξους, ο Σεβασμιώτατος Βαρθολομαίος».

    [04] Μετά από 94 χρόνια ξανά Ορθόδοξος Μητροπολίτης στη Σμύρνη

    Λαμπρή μέρα για τη Σμύρνη, τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Στον ανακαινισμένο από το δήμο του ιστορικού κέντρου της τουρκικής μεγαλούπολης ναό του Αγίου Βουκόλου, στο μόνο σωσμένο από την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922 Ορθόδοξο ναό, έγινε η ενθρόνιση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο του νέου Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου. Του πρώτου Μητροπολίτη της Σμύρνης μετά το Χρυσόστομο που μαρτύρησε στις 14 Σεπτεμβρίου 1922 στη διάρκεια των τραγικών γεγονότων εκείνων των ημερών.

    Παρόντες στο ιστορικό γεγονός εκατοντάδες Έλληνες απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων που ταξίδεψαν στη Σμύρνη από όλη την Ελλάδα αλλά και από άλλες γωνιές του πλανήτη. Αλλά και κληρικοί και φυσικά ορθόδοξοι από όλη την Τουρκία. Παρούσα και η Κοινότητα των Ορθοδόξων της Σμύρνης, στην οποία εκτός από Έλληνες συμμετέχουν και ορθόδοξοι κάτοικοι της πόλης άλλων εθνικοτήτων.

    Ο νέος Μητροπολίτης Σμύρνης έγινε δεκτός με επιφωνήματα χαράς και την προσφώνηση «¶ξιος» υπό τους ήχους της καμπάνας του ναού. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εν αναμονή της άφιξης του Οικουμενικού πατριάρχη ο κ. Βαρθολομαίος σημείωσε: «Πρόκειται για μια ευλογημένη και συγκινητική στιγμή, καθώς ο Θεός με αξιώνει με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου και της Αγίας Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να έρθω εδώ στη Σμύρνη και παράλληλα προς τα καθήκοντά μου τα οποία θα ασκώ στην Κωνσταντινούπολη, να ασχοληθώ με τις πνευματικές ανάγκες των ορθοδόξων Χριστιανών οι οποίοι διαβιούν σήμερα στη Σμύρνη. Στην ιστορική αυτή πόλη, στην κοιτίδα αυτή του πολιτισμού, του ελληνικού γένους και της Ορθοδόξου εκκλησίας και εν γένει του Χριστιανισμού. Προσεύχομαι ο ¶γιος Θεός με τις πρεσβείες των πολιούχων της Σμύρνης του Αγίου Βουκόλου, του Αγίου Πολυκάρπου, της Αγίας Φωτεινής να με στηρίξουν στο έργο μου αυτό».

    Μιλώντας για το συμβολισμό της διαδοχής ενός μάρτυρα στο θρόνο της Σμύρνης 94 χρόνια μετά ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε «πολύ συγκινημένος». Ενώ απευθυνόμενος στους Σμυρνιούς όπου γης απηύθυνε χαιρετισμό αγάπης. «Τους διαβεβαιώ ότι θα προσεύχομαι γι'αυτούς και ότι είμαι ανοιχτός σε κάθε ευχή, σε κάθε προσπάθεια που θα βοηθήσει τους ορθοδόξους εδώ στη Σμύρνη».

    Ακολούθησε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη από τον Οικουμενικό πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.Την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι υπουργοί Γιάννης Αμανατίδης και Τέρενς Κουίκ.

    Διαβάστε επίσης:

    Γ. Αμανατίδης: Ενδυναμώνουμε τον νέο ιεράρχη Σμύρνης στην υψηλή αποστολή του

    [05] Νέα επιστημονικά δεδομένα από το διήμερο συνέδριο «Τα γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο»

    "Θα συνεχίσω τις ανασκαφές με την πιο μεγάλη θέρμη στο Ναό της Αθηνάς και θα συνεχίσω να πριονίζω τα ανάγλυφα. Είναι μία εργασία που απαιτεί χρόνο-Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να έχουμε το σύνολο της Πανδρόσου εγώ δεν απελπίζομαι για μία από τις Καρυάτιδες». Ο κόσμος, που είχε κατακλύσει το αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης για το διήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Τα γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο» (διοργάνωση του «Συλλόγου των Αθηναίων»), άκουγε με κομμένη ανάσα.

    Το παραπάνω απόσπασμα (με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου 1802) από τις επιστολές που έστειλε στον εργοδότη του Έλγιν ο Ιταλός ζωγράφος Τζοβάνι Μπατίτσα Λουζιέρι, ο άνθρωπος που συνέβαλε καταλυτικά στην άνευ προηγουμένου βίαιη απόσπαση των Γλυπτών του Παρθενώνα -και όχι μόνο-, ήταν μέρος όσων ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Τατιάνα Πούλου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, που ερεύνησε το αδημοσίευτο σήμερα Αρχείο Έλγιν. Όσα ακόμα ακούστηκαν, ίσως για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό από τότε που γράφτηκαν, προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον, αλλά και αποτροπιασμό:

    «Ελπίζω να μην μου δημιουργήσουν καμία δυσκολία για να συνεχίσω την ανασκαφή στο Ναό της Αθηνάς και να μπορέσω να πάρω στην κατοχή μου όλα τα τμήματα γλυπτών που θα βρω. Ο κύριος Χάντ έγραψε στην Εξοχότητά σας για λογαριασμό μου να προσκομίσετε στην Αθήνα μία δωδεκάδα πριόνια για μάρμαρο, διαφόρων μεγεθών το συντομότερο δυνατό. Μου χρειάζονται τρία ή τέσσερα, 20 πόδια μακριά ώστε να κόψω ένα μεγάλο ανάγλυφο, το οποίο δεν μπορεί να μετακινηθεί, χωρίς να μειώσουμε το βάρος του» (20 Σεπτεμβρίου 1801).

    «Κάνω ό, τι μπορώ για να αυξήσω τη συλλογή σας, Μιλόρδε. Πήρα την άδεια του Δισδάρη να κατεβάσω ένα δωρικό κιονόκρανο από τον Παρθενώνα, αλλά πρέπει να το πριονίσω στα δύο, αν το άλλο είναι αρκετά μεγάλο, αυτό είναι τεράστιο. Οι πόρτες του κάστρου δεν είναι τόσο μεγάλες για να μπορέσει να περάσει» (4 Οκτωβρίου 1802).

    Ο Τζοβάνι Μπατίστα Λουζιέρι είχε προσληφθεί από τον Έλγιν μαζί με άλλους καλλιτέχνες από την Ιταλία για να κάνουν εκμαγεία και να προετοιμάσουν λεπτομερή αρχιτεκτονικά σχέδια. Τα όσα διαδραματίστηκαν τα έτη 1801-1804, με πρωταγωνιστή τον Ιταλό ζωγράφο, έγιναν μέρος μιας πολύ σημαντικής ανακοίνωσης που κέρδισε τις εντυπώσεις.

    Εξίσου ενδιαφέρουσες όμως ήταν και οι υπόλοιπες ομιλίες, όπως αυτή της Μαρίας Ιωαννίδου, πολιτικού μηχανικού και επίτιμης διευθύντριας της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ), η οποία αναφέρθηκε σε ένα θέμα που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό: Στα αρχιτεκτονικά μέλη των μνημείων της Ακρόπολης (Παρθενώνα, Ερέχθειο, Αθηνά Νίκη), που επίσης λεηλατήθηκαν από τον Έλγιν την περίοδο 1801- 1804 και σήμερα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. «Οι αναστηλώσεις των μνημείων από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) αποτέλεσαν ιδανική χρονική συγκυρία για την επιστροφή και επαναφορά στα μνημεία των αυθεντικών μελών. Ήταν μια ευκαιρία η οποία δυστυχώς παρέμεινε ανεκμετάλλευτη», ανέφερε η κ. Ιωαννίδου, συμπληρώνοντας ότι παρά τις κατά εποχές προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, το αίτημα επιστροφής των αρχιτεκτονικών μελών των μνημείων δεν είχε θετική ανταπόκριση. «Ίσως επειδή συνδεόταν από βρετανικής πλευράς με τη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα: Ενδεχομένως η υποχώρηση στα αρχιτεκτονικά μέλη θα οδηγούσε σε ανάλογη υποχώρηση στα γλυπτά. Ωστόσο, η τοποθέτηση των αντιγράφων τους στις θέσεις των αυθεντικών μελών -όπου αυτό έχει γίνει- δεν αποτελεί οριστική αποδοχή της παραμονής τους στο Βρετανικό Μουσείο, καθώς το θέμα παραμένει ανοικτό και επίκαιρο», σημείωσε η ομιλήτρια.

    [06] ΠτΔ: Η οικονομία και το Τραπεζικό σύστημα οφείλουν να προσαρμόζονται στις αρχές και τις αξίες της κοινωνίας

    «Η Ελλάδα είναι πνεύμα και πολιτισμός» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του Μουσείου Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος έκανε τα εγκαίνια του Μουσείου, εξήρε την προσφορά του Ιδρύματος στον Πολιτισμό και επισήμανε ότι «η οικονομία, το Τραπεζικό σύστημα δεν ζουν ως απομονωμένοι χώροι, αλλά ζουν στην κοινωνία και οφείλουν να προσαρμόζονται στις αρχές και τις αξίες της κοινωνίας στην οποία αναπτύσσονται. Μάλιστα είπε, οι Τράπεζες των οποίων σεβόμαστε την ανεξαρτησία, οφείλουν και εκείνες να σέβονται την παράδοση του τόπου μέσα στον οποίο αναπτύσσονται.

    Ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος σε επισήμανση που έκανε κατά την ομιλία της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Στάικου ότι εύχεται και οι επόμενες διοικήσεις της Τράπεζας να ακολουθήσουν το παράδειγμα, είπε «εγώ θέλω να διακηρύξω ότι είναι υποχρέωσή τους να συνεχίσουν την παράδοση αυτή» και απέδωσε τα εύσημα στον μέχρι πρότινος Πρόεδρο του Ομίλου Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα λέγοντας «είναι ένας μεγάλος Τραπεζίτης, ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος άνθρωπος, ένας πραγματικός Έλληνας».

    Αναφερόμενος στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως «η Ήπειρος και κυρίως τα Ιωάννινα ήταν πάντα ένας χώρος μεγάλης λαϊκής παράδοσης και τέχνης» και πως η αργυροτεχνία αποτελεί κορωνίδα αυτής της παράδοσης και πρέπει να παρατηρήσει ότι αυτή η παράδοση πάει μακριά στην αρχαιότητα.

    Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς με την δημιουργία του Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, τίμησε «όπως της ταιριάζει, την κυριολεκτικώς εθνική συμβολή της Γιαννιώτικης αργυροχοΐας» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

    Διαβάστε επίσης:

    Όλ. Γεροβασίλη:Η συνέργεια της πολιτείας με την αυτοδιοίκηση και την ιδιωτική πρωτοβουλία, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτηςανάπτυξης

    [07] Κέρν: Με τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και με το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων επιτεύχθηκε μείωση του αριθμού των προσφύγων

    Με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων, επιτεύχθηκε σαφής μείωση του αριθμού των προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη, αλλά παρ΄όλα αυτά στο μεταξύ διάστημα, έχουν έλθει 50.000 πρόσφυγες στη Γερμανία και 18.000 στην Αυστρία, υπογράμμισε ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, τα αποτελέσματα της σημερινής "μίνι" Συνόδου Κορυφής "Μετανάστευση κατά μήκος της βαλκανικής οδού".

    Όπως είπε, στη Σύνοδο συζητήθηκε η περαιτέρω διαχείριση της Συμφωνίας με την Τουρκία και υπήρξε η εκτίμηση ότι η Τουρκία τηρεί τα συμφωνηθέντα, αλλά θα πρέπει να αποφευχθούν εξαρτήσεις και κανείς να είναι προετοιμασμένος.

    Συγκεκριμένη συζήτηση έγινε πάνω σε τρία σημεία:

    Κατά πρώτον να υπάρξει αύξηση των δυνάμεων της Frontex γιατί τα 1.500 στελέχη δεν επαρκούν για έναν αποτελεσματικό έλεγχο και προστασία των εξωτερικών συνόρων και για να μην καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα έρχεται στην Ευρώπη, αλλά οι αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα από συντεταγμένη διαδικασία.

    Κατά δεύτερο να υπάρξει εξασφάλιση της Συμφωνίας με την Τουρκία που συνδέεται με την απελευθέρωση της βίζας αλλά και με τεχνικά προβλήματα που, όπως παρατήρησε, συζητήθηκαν με ειλικρίνεια.

    Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία προσπαθεί να τηρήσει τη Συμφωνία με συνέπεια, αλλά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ανάλογη συνέπεια, τόνισε ο Κρίστιαν Κερν, ιδιαίτερα στο σημείο ότι σήμερα η Τουρκία θεωρείται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ως σίγουρη χώρα για επαναπροώθηση, με "μοναδική εξαίρεση" την Ελλάδα, κάτι που οδηγεί στο να μην επαναπροωθεί η Ελλάδα προς την Τουρκία, ανθρώπους που προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

    Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, εξετάστηκε το θέμα ποιες είναι οι αιτίες του προβλήματος και συμφωνήθηκε πως μαζί, η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία καθώς και η Αυστρία, θα καταβάλουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες προσπάθεια για να μια αποσαφήνιση της κατάστασης.

    Προς τούτο θα εξεταστεί αφενός πώς μπορεί να ενεργήσει κανείς στο θέμα επαναπροώθησης στην Τουρκία, και αφετέρου πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα να επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου που αποτελεί, όπως σημείωσε ο Κρίστιαν Κερν, σημαντική αιτία για την καθήλωση τόσο πολλών ανθρώπων στα ελληνικά νησιά.

    Ως τρίτο σημείο των συζητήσεων κατά τη Σύνοδο, ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε την κοινή διαπίστωση πως η προσφυγική κρίση διαρκεί, πως οι αιτίες της συνεχίζουν να υπάρχουν και πως χρειάζονται και άλλες συμφωνίες με άλλες χώρες, κατά το πρότυπο εκείνης με την Τουρκία.

    Ο ίδιος ανακοίνωσε πως τα αποτελέσματα της Συνόδου θα κοινοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επίσης θα ενημερωθούν και οι επί μέρους χώρες για σχετικές ενέργειες, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί και σε επόμενες συναντήσεις και ειδικότερα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    [08] Αναφορές του αυστριακού Τύπου για το Προσφυγικό με αφορμή τη "μίνι" Σύνοδο Κορυφής

    Ευρείες αναφορές στο προσφυγικό ζήτημα, με περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στις εμπλεκόμενες χώρες και την παράθεση στοιχείων με συνοδεία γραφημάτων, κάνουν σεδημοσιεύματά τους αρκετές από τις αυστριακές εφημερίδες.

    Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι των δημοσιευμάτων, όπως : "Οι διενέξεις κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων" ("Ντι Πρέσε"), "Ο καγκελάριος Κερν εντείνει την πίεση για έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ" ("Κουρίρ"), "Κορυφές της πολιτικής στη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό στη Βιέννη" ("Βίνερ Τσάιτουνγκ"), ή "Το Συνέδριο της Βιέννης για την προσφυγική κρίση" ("Κρόνεν Τσάιτουνγκ").

    Η "Κρόνεν Τσάιτουνγκ" αναφέρεται στη θέση του Αυστριακού καγκελάριου Κρίστιαν Κερν για την ανάγκη καταπολέμησης των μεταναστευτικών κινημάτων στις ρίζες τους και της επίδειξης αλληλεγγύης, όπως επίσης σε ένα είδος βοήθειας με ένα "Σχέδιο Μάρσαλ" για τις βορειοαφρικανικές χώρες, αλλά και τις ανησυχίες του για τη λεγόμενη Μεσογειακή Διαδρομή, καθώς "θα είναι ήδη αργά εάν το σταμάτημα των προσφύγων αρχίζει μόλις στο "Πέρασμα Μπρένερ" (στα ιταλο-αυστριακά σύνορα).

    Η "Βίνερ Τσάιτουνγκ", αναφερόμενη στους συμμετέχοντες στη "μίνι" Σύνοδο Κορυφής παρατηρεί πως, σε αντίθεση με την (σ.σ. ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη) Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια που είχε πραγματοποιηθεί το περασμένο Φεβρουάριο στη Βιέννη, όταν συμφωνήθηκε το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων, τη φορά αυτή στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκεται ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως θέματα είναι η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η επαναπροώθηση προσφύγων.

    Η "Ντι Πρέσε" αφιερώνει στο προσφυγικό θέμα το ολοσέλιδο δημοσίευμα στην πρώτη της σελίδα, όπως και μία σειρά δημοσιευμάτων στις εσωτερικές της σελίδες με τους τίτλους "Τα Βαλκάνια ενώπιον ενός προσφυγικού κύματος το φθινόπωρο", "Τί απέμεινε από τη Συμφωνία με την Τουρκία", "Το θανάσιμο πέρασμα από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη", "Πρόσφυγες με καλό επίπεδο μόρφωσης".

    Η εφημερίδα παρατηρεί στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, πως από τους 160.000 πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία, που είχε συμφωνηθεί με κατανεμηθούν σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, από την Ελλάδα έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 4.140 πρόσφυγες και το γεγονός αυτό υπογραμμίζεται και στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Κουρίρ".

    Η "Κουρίρ" κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, σε σύντομο δημοσίευμα της με τίτλο "Στην Ελλάδα αυξάνεται πάλι η ροή των προσφύγων", ενώ μεγάλες αναφορές στο κεντρικό δημοσίευμά της, γίνονται στις αυστριακές θέσεις και στα αυστριακά μέτρα για το προσφυγικό, ενώ παρατίθενται και οι θέσεις που διατύπωσαν ο Αυστριακός καγκελάριος και οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και ¶μυνας, σε δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε την Παρασκευή η εφημερίδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 September 2016 - 22:32:20 UTC