Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Τα υπολείμματα του Ναζισμού στις μέρες μας συνιστούν εθνικό κίνδυνο
  • [02] Γ. Δραγασάκης: Η φάρσα περί Κοσκωτά μπορεί να γίνει τραγωδία
  • [03] Κατατέθηκε το ν/σ με τα προαπαιτούμενα - Αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη
  • [04] Έξι ΔΕΚΟ μεταφέρονται στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ)
  • [05] Οκτώ στους δέκα μαθητές δημοτικού στην Ελλάδα μαθαίνουν έστω και μία ξένη γλώσσα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat
  • [06] Λ. Κρέτσος: Δεχόμαστε μία μιντιακή επίθεση από όσους δεν δέχονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη
  • [07] Διεθνές συνέδριο για την ψηφιακή δημοσιογραφία στη ΓΓΕΕ: Ομιλία για την στρατηγική της ΓΓΕΕ με το Μητρώο online media
  • [08] Αίγυπτος: Στους 162 ανέρχεται μέχρι στιγμής ο αριθμός των θυμάτων από το ναυάγιο
  • [09] Συρία: Στους 91 οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς στο ανατολικό Χαλέπι
  • [10] Ματέο Ρέντσι: 4 δισεκ. ευρώ οι ζημιές από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου
  • [11] Η Goldman Sachs δεν είναι "καρτέλ ναρκωτικών", δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο
  • [12] Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν το υπουργείο Εργασίας
  • [13] Ρυθμίσεις για τις σιδηροδρομικές μεταφορές
  • [14] Μ. Μπόλαρης: Δεν σκορπάμε λεφτά, τα δίνουμε στοχευμένα

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Τα υπολείμματα του Ναζισμού στις μέρες μας συνιστούν εθνικό κίνδυνο

    Τα υπολείμματα του Ναζισμού στις μέρες μας συνιστούν εθνικό κίνδυνο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος σε δήλωσή του κατά την εκδήλωση μνήμης στο Ιερό Θυσιαστήριο του «Μπλόκου της Κοκκινιάς», που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στη Νίκαια.

    Ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος σε όσους θυσιάστηκαν την 17η Αυγούστου 1944 δήλωσε : «Αποτίω τον οφειλόμενο φόρο τιμής σ' εκείνους οι οποίοι, την 17η Αυγούστου 1944, θυσιάστηκαν στο βωμό της Ελευθερίας. Γλύτωσαν από τη στυγερή Γενοκτονία της Μικράς Ασίας αλλά βρήκαν το θάνατο στο «Μπλόκο της Κοκκινιάς», θύματα των ναζί και των δωσιλόγων».

    Όπως τόνισε ο Πρόεδρος «αν θέλουμε να τιμούμε πραγματικά τη μνήμη τους οφείλουμε, ιδίως εδώ στη Νίκαια, από τη μια πλευρά να μην ξεχνάμε ότι τα υπολείμματα του ναζισμού στις μέρες μας συνιστούν εθνικό κίνδυνο. Και, από την άλλη πλευρά, ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε, ποτέ ξανά, στους κάθε είδους προδότες και στην κάθε μορφής προδοσία να θέσουν σε κίνδυνο την Ελλάδα και τον Ελληνισμό».

    Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρίσταται στις εκδηλώσεις Μνήμης για το «Μπλόκο της Κοκκινιάς».

    [02] Γ. Δραγασάκης: Η φάρσα περί Κοσκωτά μπορεί να γίνει τραγωδία

    «Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ σκάβουν με επιμέλεια ένα λάκκο, στον οποίο τελικά θα πέσουν οι ίδιοι μέσα», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο tvxs.gr, για τις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση αναφορικά με τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «δεν έχουν ακόμα καταλάβει ότι σε κάποια θέματα δεν είναι κατήγοροι, αλλά κατηγορούμενοι», γιατί «για μακρά περίοδο, η Τράπεζα Αττικής λειτούργησε ως "παραμάγαζό"τους και εδώ υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, οι οποίες ακόμα δεν έχουν καταλογιστεί», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καταγγέλλει «πως κάποιοι πίστεψαν ότι με άξονα την Τράπεζα Αττικής, μπορούν να στήσουν επικοινωνιακά ένα σκηνικό που να θυμίζει εποχή Κοσκωτά, για να πλήξουν την κυβέρνηση. Όπως όμως προειδοποιεί «η φάρσα Κοσκωτά μπορεί να μετατραπεί σε τραγωδία». Ο κ. Δραγασάκης αναφέρεται και στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και δηλώνει ότι αυτός αποτελεί μια σημαντική στιγμή στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαπλοκής, κυρίως διότι αποκάλυψε τί δεν γινόταν επί 27 χρόνια.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρεται και στην ανάγκη δημιουργίας ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος και καλεί κάποιους να πάρουν απόφαση ότι «το χρηματοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα θα ανοίξει και θα έρθει πιο κοντά στις κοινωνικές ανάγκες».

    Ο κ. Δραγασάκης ερωτάται και για τη στάση του ΣΕΒ για τον οποίο τονίζει ότι πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι μια ιδεολογική «γιάφκα» της Δεξιάς και άντρο του νεοφιλελευθερισμού ή συλλογική έκφραση μίας νέας κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας.

    [03] Κατατέθηκε το ν/σ με τα προαπαιτούμενα - Αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

    Το νομοσχέδιο, με τις επείγουσες ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, εισάγεται προς επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη από την Ολομέλεια.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς αναδιοργανώνεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

    Ρυθμίσεις για τις σιδηροδρομικές μεταφορές

    Έξι ΔΕΚΟ μεταφέρονται στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών

    Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν το υπουργείο Εργασίας

    [04] Έξι ΔΕΚΟ μεταφέρονται στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ)

    Τη μεταφορά έξι ΔΕΚΟ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), η οποία θα λειτουργεί υπό την «ομπρέλα» του υπερταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τη νομοθετική ολοκλήρωση των ορόσημων- ουρά της πρώτης αξιολόγησης.

    Πρόκειται για τις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ. Ειδικά για την ΕΛΒΟ, ορίζεται ότι η εν λόγω μεταβίβαση των μετοχών της δεν επηρεάζει την ειδική εκκαθάριση υπό την οποία έχει τεθεί, και που συνεχίζεται, με τους ίδιους όρους και συμφωνίες, έως την περάτωσή της.

    [05] Οκτώ στους δέκα μαθητές δημοτικού στην Ελλάδα μαθαίνουν έστω και μία ξένη γλώσσα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat

    Οκτώ στους δέκα μαθητές δημοτικού στην Ελλάδα μαθαίνουν έστω και μία ξένη γλώσσα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το έτος 2014 που δημοσιεύτηκαν σήμερα, με αφορμή το εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών.

    Ειδικότερα το 52,5% μαθαίνει μία ξένη γλώσσα και το 28,7% δύο ή περισσότερες. Η πιο δημοφιλής ξένη γλώσσα στην Ελλάδα σε αυτό το επίπεδο είναι τα αγγλικά (80,7%) και ακολουθούν τα γαλλικά (16,1%).

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η γλωσσομάθεια σε αυτό το επίπεδο είναι αρκετά διαδεδομένη σε ολόκληρη Ευρωπαϊκή Ένωση με περίπου 18 εκατομμύρια μαθητών δημοτικού (ή το 84% όλων των μαθητών αυτού του επιπέδου) να σπουδάζουν έστω και μία ξένη γλώσσα, ενώ περίπου 1 εκατομμύριο (ή το 5%) δύο ή περισσότερες.

    Τα αγγλικά ήταν μακράν η πιο δημοφιλής γλώσσα, με περισσότερους από 17 εκατ. μαθητές δημοτικού (79,4%) να τα σπουδάζουν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, δύο χώρες που έχουν παραπάνω από μια επίσημη γλώσσα. Τα γερμανικά αποτελούν την πιο διαδεδομένη ξένη γλώσσα στο Λουξεμβούργο, αλλά και τη δεύτερη πιο διαδεδομένη ξένη γλώσσα σε οκτώ άλλα κράτη-μέλη, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Ουγγαρία (20,1%) και την Κροατία (20,0%). Τα γαλλικά ήταν η δεύτερη πιο διαδεδομένη γλώσσα σε επτά κράτη-μέλη, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται κυρίως στο Λουξεμβούργο (83,5%), την Ελλάδα (16,1%) και τη Ρουμανία (13,2%).

    [06] Λ. Κρέτσος: Δεχόμαστε μία μιντιακή επίθεση από όσους δεν δέχονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη

    Με μεγάλη συμμετοχή σπουδαστών και δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, ξεκίνησε στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας το πρώτο διεθνές συνέδριο για την ψηφιακή δημοσιογραφία.

    Στο συνέδριο αναμένεται να μιλήσουν σημαντικοί καθηγητές του χώρου, από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ θα πραγματοποιηθούν και πλήθος εργαστηρίων, τα οποία θα βοηθήσουν τους νέους δημοσιογράφους να εντρυφήσουν στις νέες τεχνολογίες, αλλά και στις αρχές της παραδοσιακής δημοσιογραφίας.

    Την έναρξη του συνεδρίου έκανε η δημοσιογράφος και καθηγήτρια του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, - εκ των συνδιοργανωτών του συνεδρίου - Σοφία Ιορδανίδου. Η κ. Ιορδανίδου αναφέρθηκε στο στοίχημα να ακολουθούμε συνέχεια τις εξελίξεις, καθώς ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια του εφησυχασμού. Η καθηγήτρια του ΑΠΚΥ σημείωσε, ότι το δημοσιογραφικό επάγγελμα στην Ελλάδα βιώνει μία μεγάλη κρίση και λόγω πολιτικών δομών που χαρακτηρίζουν το τοπίο στην χώρα, ενώ ως μια πιο αισιόδοξη οπτική, αναφέρθηκε στην καινοτομία που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία. Κλείνοντας, υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της εκπαίδευσης, όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες, καθώς και τη δια βίου και ανοικτή εκπαίδευση.

    Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο οικοδεσπότης του συνεδρίου, γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. Ο κ. Κρέτσος, αφού ευχαρίστησε τους εργαζόμενους της ΓΓΕΕ για την άψογη διοργάνωση του συνεδρίου, που φέρνει στην Ελλάδα μεγάλα ονόματα στον χώρο των ΜΜΕ, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της τεχνολογίας και το πώς αυτή επαναστατικοποιεί τη διανομή της είδησης.

    Ωστόσο, συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, στην Ελλάδα έχουμε τάσεις παλινδρόμησης, «σε ένα καθεστώς που αναγκάζει τους δημοσιογράφους να φοράνε περούκες». «Δεχόμαστε μία μιντιακή επίθεση από όσους δεν δέχονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, από όσους δεν αναγνωρίζουν το συνταγματικό δικαίωμα της Πολιτείας να βάλει κανόνες» τόνισε.

    Διαβάστε επίσης:

    Ντ. Γκίλμορ - Συνέδριο για την ψηφ. δημοσιογραφία: Οι δημοσιογράφοι πρέπει να γίνουν ακτιβιστές

    Λ. Κρέτσος: Η κυρία Μπακογιάννη έχει χάσει επεισόδια

    Μήνυση κατά του ΓΓ Ενημέρωσης και των μελών της Επιτροπής για τις τηλ. άδειες κατέθεσε ο ALPHA?

    Συνέδριο για την ψηφιακή δημοσιογραφία: Το ΑΠΕ-ΜΠΕ με το Infographics συμβάλλει στο νέο πεδίο του data journalism

    Διεθνές συνέδριο για την ψηφιακή δημοσιογραφία στη ΓΓΕΕ: Ομιλία για την στρατηγική της ΓΓΕΕ με το Μητρώο online media?

    [07] Διεθνές συνέδριο για την ψηφιακή δημοσιογραφία στη ΓΓΕΕ: Ομιλία για την στρατηγική της ΓΓΕΕ με το Μητρώο online media

    «Χαίρομαι που βρίσκομαι σε ένα φιλικό μέλος της ΕΕ καθώς πριν το Brexit είχαμε το Grexit», δήλωσε ξεκινώντας την ομιλία του ο Βρετανός καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο London School of Economics Charlie Beckett και μπλόγκερ ο ίδιος, στο τελευταίο πάνελ της πρώτης ημέρας του διεθνούς συνεδρίου για την ψηφιακή δημοσιογραφία, στη ΓΓΕΕ.

    Είμαστε σε μία εποχή υπερπληροφόρησης και καταιγισμού εικόνων στην δημοσιογραφία, ενώ παλιότερα μία είδηση "δεν πουλούσε"γιατί δεν συνοδευόταν από φωτογραφία ή βίντεο, σημείωσε. Και αυτός όπως και προηγούμενος καθηγητής νωρίτερα στο συνέδριο, έφερε ως αρνητικό παράδειγμα τον ιδρυτή του Facebook Mark Zuckenberg, ο οποίος "φιλτράρει"τις ειδήσεις και την πληροφορία μέσω της δικής του "προσωπικής επιχείρησης".

    Την σημερινή εποχή, σημείωσε, της πληθώρας μέσων για να ενημερωθείς (κινητά, computers κ.λπ.) έχει αναμιχθεί η "ποιοτική δημοσιογραφία"με όλα τα υπόλοιπα παραδείγματα "νέων"που μας κατακλύζουν.

    Μίλησε για ένα παράδοξο, την ώρα που οι ειδήσεις τρέχουν και μαθαίνεις π.χ. για ένα τρομοκρατικό χτύπημα τη στιγμή που συμβαίνει, την ίδια στιγμή οι υπόλοιπες ειδήσεις ή ακόμα και διαφορετικές πτυχές της αρχικής είδησης, έρχονται δεύτερες και "καταϊδρωμένες". Και αυτός όπως αρκετοί ομιλητές του συνεδρίου, μίλησε για την δραματική μείωση της διαφήμισης στα ΜΜΕ, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα ανεπιστρεπτί.

    Βασικό στοιχείο που χρειάζεται η δημοσιογραφία είναι το συναίσθημα, τόνισε ο Charlie Beckett, φέρνοντας ως παράδειγμα το Channel 4 στην Βρετανία, του οποίου τα βίντεο διέπουν τρεις κανόνες: συναίσθημα με δυνατό λόγο ή εικόνα, κοινωνική δικαιοσύνη και προσωπική ακεραιότητα.

    «Η δημοσιογραφία μετατρέπεται σε ένα κλειστό club, καθώς εφημερίδες ή ιστοσελίδες στρέφονται σε συνδρομές για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην μισθοδοσία των υπαλλήλων τους» ανέφερε, ως άλλο ένα αρνητικό παράδειγμα, στην πορεία και εξέλιξη των Μέσων, «τη στιγμή που ο ρόλος της δημοσιογραφίας ήταν, είναι και θα είναι ο κοινωνικός της ρόλος, η υπηρεσία του κοινού συμφέροντος», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του.

    Η δημοσιογράφος - δρ Επικοινωνίας, συνεργάτης της ΓΓΕΕ Βάλια Καϊμάκη, μίλησε για τη στρατηγική της γραμματείας Ενημέρωσης με το Μητρώο Διαδικτυακών Μέσων. Η Βάλια Καϊμάκη μίλησε για τον ρόλο του Μητρώου online media, ο οποίος συνοδεύει τη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης να μπει τάξη στο τοπίο γενικότερα των ΜΜΕ. Μίλησε για τα 27 χρόνια ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο, το μοίρασμα της διαφήμισης, ζήτημα το οποίο αναμένεται να ρυθμισθεί με την πλατφόρμα για τον τηλεοπτικό χρόνο, ενώ αναφερόμενη σε έρευνες κοινής γνώμης, στάθηκε και η ίδια στην δυσπιστία του κοινού απέναντι στα ΜΜΕ, καθώς και την μεγάλη στροφή στα ιντερνετικά Μέσα. «Για τον λόγο αυτό είμαστε πεπεισμένοι ότι κάναμε το σωστό, δημιουργώντας το Μητρώο για τα online media», τόνισε η δημοσιογράφος - δρ Επικοινωνίας, «για να υπάρχει "ταυτότητα της είδησης"αλλά και έλεγχος στο μοίρασμα της κρατικής διαφήμισης».

    Για την ανάγκη των νέων δημοσιογράφων να στραφούν σε νέες μορφές δημοσιογραφίας, πέρα από τα μεγαθήρια των ΜΜΕ, τα οποία σε τελική ανάλυση, απέτυχαν να υπηρετήσουν το κοινό συμφέρον, μίλησε η τελευταία ομιλήτρια της πρώτης ημέρας του συνεδρίου για την ψηφιακή δημοσιογραφία, η δημοσιογράφος και συνιδρύτρια του oikomedia.com Ελίνα Μακρή.

    [08] Αίγυπτος: Στους 162 ανέρχεται μέχρι στιγμής ο αριθμός των θυμάτων από το ναυάγιο

    Σε τουλάχιστον 162 νεκρούς ανέρχεται μέχρι στιγμής ο θλιβερός απολογισμός από το ναυάγιο που συνέβη πριν από δύο ημέρες ανοιχτά της Αιγύπτου, με τους 450 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες, που βρέθηκαν στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ιταλία, όπως γράφει η "Αλ Αχράμ". Ανάμεσά τους, είναι πολλές γυναίκες και παιδιά.

    Ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε κατακόρυφα σήμερα όταν οι Αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις περισυνέλεξαν τις τελευταίες ώρες τις σορούς τουλάχιστον 107 μεταναστών.

    Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι οι αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω.

    Στο πλοίο που βυθίστηκε φαίνεται να επέβαιναν 300 άτομα περισσότερα από 150 που ήταν το επιτρεπτό.

    Όλοι τους μείνανε επτά ώρες στη θάλασσα πριν τους ανακαλύψουν οι ομάδες διάσωσης.

    Μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 164 άτομα, εκ των οποίων 117 είναι Αιγύπτιοι και 43 από άλλες χώρες.

    [09] Συρία: Στους 91 οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς στο ανατολικό Χαλέπι

    Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς στις ανταρτοκρατούμενες, ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού σήμερα, έφτασε τους 91, όπως ανέφερε ο Χάμζα αλ Χάτιμπ, ο διευθυντής ενός τοπικού νοσοκομείου, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Νωρίτερα μια στρατιωτική πηγή είπε ότι είναι σε εξέλιξη μια νέα επιχείρηση στο ανατολικό Χαλέπι, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστεί "για κάποιο διάστημα" και θα περιλαμβάνει πιθανότατα και μια χερσαία επέμβαση στην πόλη.

    Οι καταστροφές στην πόλη είναι τεράστιες, πολλά κτίρια έχουν γκρεμιστεί και οι διασώστες, η οργάνωση "Λευκά Κράνη" που πρόσκειται στους αντάρτες, δεν διαθέτουν πλέον παρά μόνο 2.000 λίτρα ντίζελ, όπως ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Για τον λόγο αυτό στο εξής θα μοιράζουν με το δελτίο τα καύσιμα και θα επιλέγουν το πού θα επέμβουν για να σώσουν ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια.

    [10] Ματέο Ρέντσι: 4 δισεκ. ευρώ οι ζημιές από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου

    Οι περιοχές που καταστράφηκαν από τον σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία στις 24 Αυγούστου θα ανοικοδομηθούν ακριβώς όπως ήταν, υποσχέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος δήλωσε ότι οι ζημιές ανέρχονται σε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

    "Η χώρα μας θα ανοικοδομήσει τις πληγείσες περιοχές όπως ήταν προηγουμένως, και θα τις κάνει ακόμη ομορφότερες, αν είναι δυνατόν", δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο Ρέντσι εκτίμησε επίσης πως οι ζημιές ανέρχονται "τουλάχιστον στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ", ένα ποσό που μπορεί τελικά να είναι "πιο υψηλό", σύμφωνα με τον ίδιο.

    "Πρέπει να φανούμε ηγέτες όσον αφορά την πρόληψη, τη δομική παρέμβαση" συνέχισε υποσχόμενος μια ανοικοδόμηση "χωρίς υποσχέσεις, χωρίς σόου".

    "Όλες οι παρεμβάσεις σε σχέση με τον σεισμό θα γίνουν εκτός του Συφώνου Σταθερότητας", διευκρίνισε αναφερόμενος στους ευρωπαϊκούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλουν όρια στο δημόσιο έλλειμμα και στο χρέος των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

    Ο φονικός σεισμός, που κατέστρεψε στις 24 Αυγούστου πολλά χωριά της κεντρικής Ιταλίας, προκάλεσε 297 θανάτους.

    [11] Η Goldman Sachs δεν είναι "καρτέλ ναρκωτικών", δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο

    Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπεραμύνθηκε σήμερα για ακόμη μια φορά του δικαιώματός του να εργαστεί για την Goldman Sachs, έπειτα από την κατακραυγή που προκάλεσε ο διορισμός του στην αμερικάνικη τράπεζα επενδύσεων και την έρευνα που διέταξε ο διάδοχος του στην Επιτροπή, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με το εάν ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας παρέβη με τα νέα του καθήκοντα τις βασικές αρχές της δεοντολογίας της ΕΕ.

    "Γιατί να μην έχω το δικαίωμα να εργαστώ εκεί που θα επιλέξω, αν αυτό είναι μια νόμιμη οντότητα, προφανώς, και όχι ένα καρτέλ ναρκωτικών"; τόνισε στους δημοσιογράφους, εμφανώς αναστατωμένος ο Μπαρόζο, στην πρώτη δήμοσια του τοποθέτηση για την υπόθεση, σε μια εκδήλωση στο Κασκαΐς κοντά στην Λισσαβόνα.

    Η Goldman Sachs προσέλαβε τον Μπαρόζο ως μη εκτελεστικό πρόεδρο της διεθνούς της έδρας στο Λονδίνο, δύο εβδομάδες αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit τον Ιούνιο. Ο Μπαρόζο δήλωσε ότι θα συμβουλεύει την τράπεζα σε θέματα που αφορούν τις διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε επιστολή που έστειλε στον Γιούνκερ νωρίτερα μέσα στον μήνα ο Μπαρόζο υποστηρίζει πως οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι, κατηγορώντας τον διάδοχο του για διακριτική μεταχείριση εναντίον του και της τράπεζας, προσθέτοντας πως δεν μετανιώνει για την απόφαση του.

    Πολλοί πρώην επίτροποι έχουν αναλάβει θέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες. Αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως, δεδομένης της άποψης των Ευρωπαίων πολιτών για την Goldman Sachs, ιδίως μετά την οικονομική κατάρρευση του 2008, η επιλογή του Μπαρόζο να εργαστεί στην εν λόγω τράπεζα προκαλεί φθορά στους θεσμούς της ΕΕ. Πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν την τράπεζα εν μέρει υπεύθυνη για την οικονομική κρίση.

    "Ποιος καθορίζει σε ποια τράπεζα μπορεί να εργαστεί κανείς; Αυτό είναι αυθαίρετο, μια επιλεκτική μεταχείριση που γίνεται για πολιτικές σκοπιμότητες", σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.

    Επιδοκίμασε παράλληλα τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα που ζήτησε εξηγήσεις από τον Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα "για την διαφοροποιημένη μεταχείριση του Μπαρόζο σε σχέση με άλλους ανθρώπους σε προφανείς ταυτόσημες καταστάσεις".

    "Ο πρωθυπουργός μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί με την στάση μου και την επιλογή μου, αλλά με υπερασπίζεται ως Πορτογάλος", τόνισε ο Μπαρόζο.

    "Ως Πορτογάλος και Ευρωπαίος πολίτης, δεν δέχομαι να περιορίζονται τα δικαιώματα μου. Έχω κάνει τα πάντα με διαφάνεια, με επιμέλεια, τηρώντας τους κανόνες", υποστήριξε, αναφερόμενος στον κώδικα δεοντολογίας που προβλέπει ότι πρώην Επίτροποι, έως και 18 μήνες μετά το τέλος της θητείας τους, θα πρέπει να ζητήσουν την άδεια του πρώην εργοδότη τους προκειμένου να απασχοληθούν σε ιδιωτική επιχείρηση.

    [12] Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν το υπουργείο Εργασίας

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

    Το νομοσχέδιο, με τις επείγουσες ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, εισάγεται προς επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη από την Ολομέλεια.

    Όσον αφορά τις διατάξεις που αφορούν το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναπροσαρμόζεται το ύψος της έκπτωσης που παρέχεται σε περίπτωση εξαγοράς ετών ασφάλισης με εφάπαξ καταβολή του αντίστοιχου ποσού. Συγκεκριμένα, αντί της έκπτωσης 15% επί του συνολικού ποσού πλέον προβλέπεται έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς.

    Επίσης, απαλείφεται η διάταξη του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 40 για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας από 6 έως 10 δωματίων σε ολόκληρη την Επικράτεια, οι οποίοι υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις καταβάλλουν τις μειωμένες εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΓΑ που ισχύουν για την κύρια ασφάλιση μέχρι το 2021. Πλέον, θα πρέπει από 1.1.2017 να καταβάλλουν εισφορές που αντιστοιχούν στο 20% του φορολογητέου εισοδήματός τους.

    Τέλος από 1.1.2017 εισάγεται ενιαίος συντελεστής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ υγειονομικής περίθαλψης με σκοπό την ομογενοποίηση του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως του είδους της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

    [13] Ρυθμίσεις για τις σιδηροδρομικές μεταφορές

    Σειρά διατάξεων για τις σιδηροδρομικές μεταφορές περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο "για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" το οποίο κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή.

    Συγκεκριμένα, σε ειδικό κεφάλαιο του υπουργείου Μεταφορών ορίζεται ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ συνάπτει με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σύμβαση εκμίσθωσης διάρκειας έως δέκα (10) ετών για το τροχαίο υλικό.

    Τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., από αναλογία μισθωμάτων έτους 2014, μισθώματα 2015 και αναλογία μισθωμάτων του έτους 2016 της προαναφερόμενης σύμβασης εκμίσθωσης με τον ΟΣΕ, των οποίων η καταβολή καθυστερεί πλέον της οριζόμενης προθεσμίας, εισπράττονται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων), με ανάλογη εφαρμογή των προαναφερόμενων διατάξεων.

    Το μέρος των μισθωμάτων, τα οποία εισπράττονται κατά τα ανωτέρω από τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., μετά την αφαίρεση της διαχειριστικής αμοιβής, διατηρείται σε ειδικό αποθεματικό και προορίζεται αποκλειστικά για την χρηματοδότηση του προγράμματος διαχείρισης τροχαίου υλικού και των εργασιών συντήρησης αυτού.

    Τέλος, επιτρέπεται, κατά την εκτέλεση των συμβάσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών, η εκχώρηση από το Δημόσιο απαιτήσεων των παρόχων από τις συμβάσεις αυτές με τη σύναψη ειδικότερων συμφωνιών μεταξύ των παρόχων, ως εκχωρητών, και του Δημοσίου, του ΟΣΕ Α.Ε. ή της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. ως εκδοχέων, για την εξόφληση οφειλών προς τους ανωτέρω φορείς (μισθώματα από συμβάσεις μίσθωσης μονάδων τροχαίου υλικού, αμοιβές για παροχή υπηρεσιών συντήρησης τροχαίου υλικού κ.λπ.)

    [14] Μ. Μπόλαρης: Δεν σκορπάμε λεφτά, τα δίνουμε στοχευμένα

    Μπορεί ταχύτητα και απορρόφηση πόρων να αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση, αλλά, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης, βασικός στόχος είναι "να μην σκορπάμε τα λεφτά, αλλά να τα δίνουμε στοχευμένα αξιοποιώντας ορθά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μάρκος Μπόλαρης, επισήμανε ότι σαφέστατα και η κυβέρνηση επιθυμεί την τάχιστη και μέγιστη απορρόφηση πόρων, μέσω της προκήρυξης των δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, "πρώτα αξιολογούμε τις ανάγκες, τις ιεραρχούμε και έτσι στοχευμένα διαθέτουμε τους πόρους, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό".

    Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σήμερα περιόδευσε σε παραγωγικές μονάδες, συνεταιρισμούς και οινοποιεία του νομού Ημαθίας, ενώ πραγματοποίησε κατ' ιδίαν συναντήσεις με νέους αγρότες και μυδοκαλλιεργητές, τους οποίους και βρήκε πλήρως ενημερωμένους, ενώ όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, του κατέθεσαν σοβαρές προτάσεις, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα σε στέρεα βάση.

    Τόνισε, ότι η μεγάλη πρόκληση στον αγροδιατροφικό τομέα, για το "καλό" της πατρίδας, των τοπικών κοινωνιών και της εθνικής οικονομίας, είναι η αλλαγή κατεύθυνσης που ακολουθούνταν επί σειρά χρόνων στον πρωτογενή τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε, ποιότητα, καινοτομία, επωνυμία και εξωστρέφεια, αποτελούν τα συστατικά εκείνα που θα αναδείξουν την υψηλή προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων και θα τα τοποθετήσουν στα πιο "απαιτητικά ράφια όλου του κόσμου".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 September 2016 - 18:32:25 UTC