Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Οι καλύτερες μέρες αυτής της χώρας είναι μπροστά
  • [02] Ν. Κοτζιάς: Ξεκάθαρη η στάση της ελληνικής πολιτείας ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού
  • [03] «Στον ΟΗΕ η Ελλάδα έθεσε μια ατζέντα για το Προσφυγικό, που θα ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
  • [04] Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν οι μηχανικοί ασφαλείας εναερίου κυκλοφορίας της ΥΠΑ
  • [05] Διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας του ASEAN, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • [06] ΟΟΣΑ: Πρέπει να συγχαρούμε την Ελλάδα για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις
  • [07] Ν. Φίλης: Το υπουργείο είναι προσηλωμένο στις αξίες της ανεξίθρησκης, ανοικτής και δημοκρατικής παιδείας
  • [08] Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, για δεύτερη ημέρα
  • [09] Ν. Κοτζιάς: Ξεκάθαρη η στάση της ελληνικής πολιτείας ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού
  • [10] Κερν: Η Ελλάδα ανταπεξέρχεται ακόμη στο Προσφυγικό, όμως πρέπει να βοηθήσουμε
  • [11] Ο Μάρτιν Σουλτς προτείνει συμφωνία ΕΕ - Αιγύπτου για τους πρόσφυγες
  • [12] ΗΠΑ: Άνοιξε, μετά την εκκένωσή του, τερματικός σταθμός του αεροδρομίου «Λαγκουάρντια»
  • [13] Εκκενώθηκε τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο «Λανγκουάρντια» της Νέας Υόρκης
  • [14] Τα φετινά βραβεία Ig, γνωστά και ως «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα»
  • [15] Το απόγευμα η κατάθεση στη Βουλή του ν/σ με τα προαπαιτούμενα
  • [16] Τον Φ. Κάστρο συνάντησε ο Σ. Άμπε, στην πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα ηγέτη στην Κούβα
  • [17] ΗΠΑ: Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στην πόλη Σάρλοτ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Οι καλύτερες μέρες αυτής της χώρας είναι μπροστά

    "Οι καλύτερες μέρες αυτής της χώρας είναι μπροστά. Σας ζητώ να το πιστέψετε, όπως πιστέψατε και σε μένα. Σας ευχαριστώ για όλα. Συνεχίζουμε"τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook και με αφορμή τον ένα χρόνο από την ημέρα που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς όσους στήριξαν αυτή την προσπάθεια κάνοντας αναφορά σε "εκατοντάδες χιλιάδες ευχαριστώ που θα ήθελα να πω στην καθεμιά και τον καθένα που πίστεψε σε μένα, για κάθε τηλεφώνημα, για κάθε SMS που μου στείλατε, για κάθε χιλιόμετρο που κάναμε, -για κάθε είμαστε μαζί σου Κυριάκο-που άκουσα όλους εκείνους τους μήνες".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει στο μήνυμά του απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του πως "ξεκινήσαμε λίγοι, γίναμε πολλοί και κάθε μέρα που περνούσε γινόμασταν περισσότεροι γιατί πιστέψαμε ότι το αδύνατο μπορεί να συμβεί. Τα καταφέραμε"τονίζει χαρακτηριστικά γιατί "μείναμε πιστοί στις αξίες μας χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση. Χωρίς να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Γιατί αποδείξαμε ότι σε αυτή τη χώρα μπορεί να κερδίσει και κάποιος που δεν λέει μόνο ψέματα. Όλοι εσείς είστε η ζωντανή απόδειξη ότι υπάρχει ελπίδα.

    Αυτό που καταφέραμε μαζί πέρυσι είναι το πρώτο βήμα για να κάνουμε την Ελλάδα τη χώρα που ονειρευόμαστε"καταλήγει στην ανάρτησή του ο πρόεδρος της ΝΔ.

    [02] Ν. Κοτζιάς: Ξεκάθαρη η στάση της ελληνικής πολιτείας ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού

    H στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς, καθώς και ζητήματα ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχεο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με εκπροσώπους των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations, American Jewish Committee, B'nai B'rith International, World Jewish Congress, Anti-Defamation League, National Coalition Supporting Eurasian Jewry και American Israel Public Affairs Committee.

    Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε την ξεκάθαρη στάση της ελληνικής πολιτείας ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού, καθώς και μέτρα που έχει λάβει η ελληνική Πολιτεία για να τιμήσει τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων και την προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία.

    [03] «Στον ΟΗΕ η Ελλάδα έθεσε μια ατζέντα για το Προσφυγικό, που θα ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

    Κυβερνητικές πηγές, προχωρώντας σε μια κατ' αρχήν αποτίμηση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Ν. Υόρκη, ανέφεραν ότι το ταξίδι αυτό είχε τρεις και μία θεματικές: Η πρώτη αφορούσε τον ΟΗΕ, η δεύτερη το Κυπριακό, η τρίτη το χρέος, ενώ υπήρχε και εκείνη των επαφών του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τα funds.

    Εκτιμούν ότι στον ΟΗΕ η Ελλάδα μίλησε όσο το δυνατόν πιο καθαρά και ξάστερα, θέτοντας και μια ατζέντα που θα ανοίξει το Σάββατο στη Βιέννη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο λόγος της Ελλάδας εδράζεται στη λογική ότι αν πέρυσι το Προσφυγικό ήταν μια τεράστια απειλή αποσταθεροποίησης και ανθρωπιστικής κρίσης, φέτος, οι βάσεις για τη διαχείριση του Προσφυγικού έχουν τεθεί, το τι πρέπει να κάνουμε το ξέρουμε, αυτό που χρειάζεται είναι να το κάνουμε και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο «τραβάμε μια γραμμή, λέμε ότι εδώ χωράει αυτή η πολιτική, αυτή η πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, αλλιώς μην το κάνετε παγκόσμιο θέμα αν είναι να σηκώνετε φράχτες και να κλείνετε τους πρόσφυγες ο ένας στον άλλον».

    Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η κυβέρνηση εκτιμά ότι όλα τα εμπλεκόμενα σε αυτήν τη συμφωνία μέρη, πρέπει να κάνουν το καθήκον τους, δεύτερον ότι η εφαρμογή της συμφωνίας εξαρτάται και από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -με την έννοια ότι όσο πιο καλές είναι τόσο περισσότερο υποβοηθούν- και τρίτον, υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το θέμα της βίζας, υπό την προϋπόθεση τήρησης των κριτηρίων.

    Γενικά, η κυβέρνηση θεωρεί θετικό τον διάλογο με την Τουρκία ανεξαρτήτως «το ότι υπάρχουν αποστάσεις και σε ποια θέματα».

    Το βασικό σε ό,τι αφορά το Κυπριακό είναι μια λύση που να αντιμετωπίζει το θέμα της ασφάλειας λύνοντας το θέμα της στρατιωτικής παρουσίας στο νησί, ενώ όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, υπήρχε αναφορά στο θέμα των εγγυήσεων στην σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού.

    Στο θέμα του χρέους η κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία της, ενώ οι πηγές της εκτιμούν ότι το βασικό στην θεματική αυτή ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

    Εκτιμούν ότι από τη συνάντηση εξάγεται η αίσθηση ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ελληνική πλευρά στο ζήτημα του χρέους, όπως και στο Κυπριακό και στο προσφυγικό, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτό από μόνο του δεν λύνει το θέμα, αλλά δημιουργεί ισχυρότερα ερείσματα, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να παλέψει για την υλοποίηση της συμφωνίας.

    Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως το μήνυμα είναι σαφές: όπως υλοποιεί η Ελλάδα τη συμφωνία, πρέπει να την υλοποιήσουν και οι άλλοι.

    Σημειώνουν αναφορικά με τις επαφές του υπουργού Οικονομικών, η εικόνα που υπάρχει είναι πως οι επενδυτές ακούνε προσεκτικά, η αίσθηση που υπάρχει από κυβερνητικής πλευράς είναι ότι όντως περιμένουν μια οικονομική ανάκαμψη σοβαρή στην Ελλάδα και με δεδομένο «το σημείο από το οποίο ξεκινάμε, αλλά και με δεδομένο ότι σιγά-σιγά, μετά την πρώτη αξιολόγηση, η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται. Βεβαίως συναρτάται το όλο ζήτημα με μια αποφασιστική επίλυση του ζητήματος του χρέους και υπάρχει βέβαια και το ζήτημα των πλεονασμάτων».

    Οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα είναι ακόμα σε διαπραγμάτευση, όμως φαίνεται ότι οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πως υπάρχει υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας -«με την έννοια ότι πάει καλύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις»- το τελευταίο διάστημα και ότι τα οικονομικά μεγέθη πάνε καλύτερα και οι προοπτικές για επιστροφή στην ανάκαμψη είναι άμεσες.

    Τέλος, επισημαίνουν ότι κυβέρνηση κατευθύνει τις δυνάμεις της στη διευθέτηση του χρέους και στην ποσοτική χαλάρωση.

    Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε επαφή με τους εξής επενδυτές:

    Alden Global Capital LLC

    Amber Capital LP

    Artha Capital Management Inc

    Caravel Management LLC

    Cleargate Capital LLC

    Fred Alger Management Inc

    Knighthead Capital Management LLC

    Oaktree Capital Management LP

    SkyBridge Capital II LLC

    Soros Fund Management LLC

    Timessquare Capital Management LLC

    Tudor Investment Corporation

    Goldman Sachs,

    Bank of America-Meryll Linch,

    Discovery Investment.

    [04] Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν οι μηχανικοί ασφαλείας εναερίου κυκλοφορίας της ΥΠΑ

    Προβλήματα στις πτήσεις σε ορισμένα περιφερειακά αεροδρόμια αναμένεται να υπάρξουν από σήμερα έως και τηνΠέμπτη, λόγω των κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν οι ηλεκτρονικοί μηχανικοί ασφαλείας εναερίου κυκλοφορίας της ΥΠΑ αντιδρώντας στην «εκχώρηση του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας σε ιδιωτικά συμφέροντα».

    Συγκεκριμένα οι ηλεκτρονικοί αποφάσισαν στάσεις εργασίας: σήμερα από τις 11:00 έως 15:00 και από τις 19:00 έως 23:00 και από το Σάββατο έως και την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου από τις 03:00 έως 07:00, από τις 11:00 έως 15:00 και από τις 19:00 έως τις 23:00.

    Επίσης, προκήρυξαν και δύο 24ωρες απεργίες για την Τετάρτη 28 και την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΥΠΑ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «η αιφνιδιαστική αλλαγή που προέκυψε κατά την διαπραγμάτευση που τώρα γίνεται για την εξασφάλιση της περίφημης «δόσης», δρομολογεί την εκχώρηση του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας σε ιδιωτικά συμφέροντα».

    [05] Διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας του ASEAN, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

    Οι υπουργοί Ενέργειας του Συνδέσμου των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) συμφώνησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας τους, στους τομείς της ενεργειακής ασφάλειας, προκειμένου να οργανώσουν πλαίσιο διαλόγου με τους διεθνείς οργανισμούς για τα ζητήματα της ενέργειας.

    Οι υπουργοί Ενέργειας του ASEAN συμμετείχαν στην 34η Διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας του αναφερόμενου συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Νάι Πι Τάου της Μιανμάρ.Η διάσκεψη των υπουργών, είχε ως κεντρικό θέμα «Μία Πράσινη Κοινωνία με Καθαρή Ενέργεια»ενώ στη διάρκεια των εργασιών της τετραήμερης συνάντησης, αναζητήθηκαν τρόποι, προκειμένου ν' αξιοποιηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο πλάνο δράσης του ASEAN για την ενεργειακή συνεργασία, (APAEC) την τετραετία 2016-2020.

    [06] ΟΟΣΑ: Πρέπει να συγχαρούμε την Ελλάδα για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις

    Η Αθήνα εφάρμοσε τους όρους των δανειστών και αναδιοργάνωσε ριζικά το ελληνικό φορολογικό σύστημα. O Oργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις. Το τελευταίο έτος, η Ελλάδα ανήκε στις ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες μεταρρύθμισαν περισσότερο το φορολογικό του σύστημα, όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του, η Ελλάδα μεταρρύθμισε κυρίως το σύστημα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% ισχύει πλέον για λιγότερα προϊόντα από πριν. Για περισσότερα από 10 είδη και υπηρεσίες ισχύει το 23%. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε έτσι και για τους τουρίστες, αφού ισχύει και για τις διανυκτερεύσεις. Επίσης, καταργήθηκαν σταδιακά οι εξαιρέσεις για τα νησιά.

    Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα, η οποία αύξησε το ΦΠΑ και για τα κέρδη των επιχειρήσεων, από 26 σε 29%. Τα περασμένα χρόνια όμως οι κυβερνήσεις τον είχαν μειώσει δραστικά ώστε να μη τις επιβαρύνει η κρίση. Το 2009 ήταν 43%.

    «Πρέπει να συγχαρούμε την Ελλάδα για τις φορολογικές αυτές μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο David Bradbury, αρμόδιος του τμήματος φορολογικών θεμάτων.

    Σύμφωνα με την έκθεση "Μεταρρυθμίσεις της φορολογικής πολιτικής το 2016", εκτός από την Ελλάδα σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις του φορολογικού τους συστήματος προέβησαν και άλλες χώρες του ΟΟΣΑ όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ιαπωνία, η Νορβηγία και η Ισπανία (επί συνόλου 35 ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ), γράφει η εφημερίδα Die Welt ε άρθρο της με τίτλο «Ικανοποιημένοι οι δανειστές της Ελλάδας από τις μεταρρυθμίσεις».

    [07] Ν. Φίλης: Το υπουργείο είναι προσηλωμένο στις αξίες της ανεξίθρησκης, ανοικτής και δημοκρατικής παιδείας

    Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων βλέπει μπροστά, προσηλωμένο στις αξίες της σύγχρονης, ανεξίθρησκης ανοικτής και δημοκρατικής παιδείας, αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης υπογραμμίζοντας πως το ζητούμενο είναι να βρούμε σημεία συνεννόησης για να βγει η χώρα από την κρίση, να βελτιωθεί στο σύνολό της η εκπαίδευση και να αναμορφωθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες κοινωνικές και παιδαγωγικές προκλήσεις.

    Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του υπουργού :

    Αναφέρθηκα σε δύο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, την Κατοχή και τη χούντα, και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας.

    Τα γεγονότα έχουν καταγραφεί, στην ιστορία και τη λαϊκή συνείδηση. Δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε μια ιδεολογική αντιπαράθεση για το παρελθόν. Το ζητούμενο είναι να βρούμε σημεία συνεννόησης για να βγει η χώρα από την κρίση, να βελτιωθεί στο σύνολό της η εκπαίδευση και να αναμορφωθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες κοινωνικές και παιδαγωγικές προκλήσεις. Χωρίς κινήσεις αντιπερισπασμού, που ενισχύουν τον αναχρονισμό.

    Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων βλέπει μπροστά, προσηλωμένο στις αξίες της σύγχρονης, ανεξίθρησκης ανοικτής και δημοκρατικής παιδείας.

    [08] Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, για δεύτερη ημέρα

    Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας παραμένουν για δεύτερη ημέρα τα πλοία, λόγω της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.Στη γραμμή Πέραμα-Σαλαμίνα εκτελείται ένα δρομολόγιο κάθε δύο ώρες, ενώ τετράωρη στάση εργασίας, από τις 6 το πρωί έως τις 10, πραγματοποιούν σήμερα και τα ρυμουλκά.

    «Οι επερχόμενες νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και σταεφάπαξ δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες επιλογές» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η συνομοσπονδία των ναυτικών έχει καταθέσει πολλές φορές στους αρμοδίους, συγκεκριμένες προτάσειςγια την καταπολέμηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας και για τις νέες θέσεις εργασίες και δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα διαπραγμάτευσης για μείωσητων όσων ορίζουν οι ΣΣΕ του κλάδου.

    Η απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών λήγει αύριο στις 6 το πρωί, ενώ οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους τουριστικές πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις δρομολογίων, στις οποίες έχουν προχωρήσει οι ακτοπλοϊκές εταιρείες.

    [09] Ν. Κοτζιάς: Ξεκάθαρη η στάση της ελληνικής πολιτείας ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού

    H στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς, καθώς και ζητήματα ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχεο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με εκπροσώπους των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations, American Jewish Committee, B'nai B'rith International, World Jewish Congress, Anti-Defamation League, National Coalition Supporting Eurasian Jewry και American Israel Public Affairs Committee.

    Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε την ξεκάθαρη στάση της ελληνικής πολιτείας ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού, καθώς και μέτρα που έχει λάβει η ελληνική Πολιτεία για να τιμήσει τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων και την προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία.

    [10] Κερν: Η Ελλάδα ανταπεξέρχεται ακόμη στο Προσφυγικό, όμως πρέπει να βοηθήσουμε

    Η Ελλάδα είναι ακόμη σε θέση να ανταπεξέρχεται στο προσφυγικό, όμως η πίεση θα γίνει μεγαλύτερη και αυτό πρέπει να το λάβουμευπόψη και να δούμε πώς θα βοηθήσουμε, τονίζει σε σημερινή συνέντευξή τουστην αυστριακή εφημερίδα"Ντερ Στάνταρντ",ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν, ο οποίος συγκαλεί αύριο στη Βιέννη τη "μίνι" Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό, με τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Στη Σύνοδο Κορυφής, με τίτλο "Μετανάστευση κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων",θα συμμετέχουν, πέραν του Ελληνα πρωθυπουργού, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας, Αλβανίας,Ουγγαρίας,Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του ΕυρωπαϊκούΣυμβουλίουΝτόναλντ Τουσκ και ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Στη συνέντευξή του, ο Αυστριακόςκαγκελάριος αναφέρει ότι στη Σύνοδο θα καταβληθεί προσπάθεια για επιτάχυνση της διαδικασίας αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα πρέπει από κοινού να καθοριστεί το πώς θα πρέπει να πραγματοποιείται η αυστηρήδιασφάλιση των συνόρων, και αυτό όχι μόνονστην Ελλάδα.

    «Επειταπρέπει να συζητήσουμε το πώς χειριζόμαστε την κατάσταση προ των πυλών της Ευρώπης, καθώς έχουμε ευθύνη για τους ανθρώπους που έρχονται και οι οποίοι είναι άνθρωποι και όχι μόνον κάποιοι αριθμοί,άνθρωποι με ανησυχίες και φόβους» αναφέρειχαρακτηριστικά.

    Στόχος του θαήταν, επίσης, μία ακριβής έκθεση ως προς τι συμβαίνει σε επί μέρους τμήματα των συνόρων και ποιο είδος υποστήριξης απαιτείται εκεί, ενώ σε μία δεύτερη φάση πρέπει να συζητηθεί το πώς μπορούν να βοηθηθούν οι χώρες οι οποίεςπλήττονται ιδιαίτερα, και φυσικά η Ελλάδα.

    'Οπως σημειώνει ο Αυστριακός καγκελάριος, το πρόβλημα της Ευρώπης μετο προσφυγικό και το μεταναστευτικό δεν θα έχειλυθεί αυτό το φθινόπωρο ούτε και το 2017 και θα πρέπει αυτότο πρόβλημα να εξεταστεί πλήρως στη βάση του, διότι διαφορετικά κανείς θα βρίσκεται πάνταένα βήμα πίσω του,και αυτόεπιβεβαιώθηκε στη ΝέαΥόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Κατάτηνάποψή του, έως τώρα, έχουν γίνει πολύ λίγα και εκτός αυτού έγιναν πολύ αργά. Αυτή τη στιγμή, εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν μπροστά από τις πύλεςτης Ευρώπης και στηνπραγματικότητα δεν θα πρέπει να αφεθούν μόνεςοι χώρες, όπως ο Λίβανος, με 1,5 εκατομμύριαπρόσφυγες.

    Σύμφωνα με τον καγκελάριο, θαπρέπει να συζητηθεί το πώς θα διαρθρωθεί η βοήθεια επί τόπου, στις χώρεςπροέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών, όπως επίσης θα πρέπει να βρεθούνεπιπλέον εταίροι στοπρότυπο της συμφωνίας με την Τουρκία.

    Ο ίδιος θεωρεί πωςη μέριμναγια τουςπρόσφυγες θα πρέπει κατά το δυνατόν να γίνεται κοντάστιςχώρεςπροέλευσηςκαι η Ευρώπηθα πρέπειακόμηκαι να επενδύσει στην εκεί οικονομικήανάπτυξη,αυτόείναι απλό,και θα πρέπει να δημιουργηθούν οιπροϋποθέσεις ώστε τέτοια προγράμματα βοήθειας να είναι εφικτά.

    [11] Ο Μάρτιν Σουλτς προτείνει συμφωνία ΕΕ - Αιγύπτου για τους πρόσφυγες

    Δεδομένου ότι ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες από τη βόρεια Αφρική έρχονται στην Ευρώπη, μέσω Αιγύπτου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρεί ότι πρέπει να συναφθεί μια συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης-Αιγύπτου, όπως με την Τουρκία. «Αυτόν τον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε» δήλωσεο Μάριν Σουλτς στην Suddeutsche Zeitung (SZ).

    «Η προστασία των προσφύγων και η καταπολέμηση των λαθροδιακινητών θα πρέπει να είναι στις προτεραιότητές μας. Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας αποδεικνύει ότι μια τέτοια συνεργασία είναι δυνατή χωρίς να παραιτούμεθα από τις αρχές μας» πρόσθεσε ο Μάρτιν Σουλτς.

    Τόσο στην ΕΕ όσο και στη γερμανική κυβέρνηση αυξάνεται ο φόβος ότι θα έρχονται ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες στην Ευρώπη μελλοντικά, εάν συνεχιστεί η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Αιγύπτου, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα. Η χώρα αυτή εξελίχθηκε σε δεύτερο σημαντικό σημείο εκκίνησης των προσφύγων προς την Ευρώπη από τη Μεσόγειο. Ο ένας στους δέκα έρχεται πλέον από την Αίγυπτο, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικήςκυβέρνησης, τα οποία έχει στη διάθεσή της η SZ.

    [12] ΗΠΑ: Άνοιξε, μετά την εκκένωσή του, τερματικός σταθμός του αεροδρομίου «Λαγκουάρντια»

    Οι αστυνομικές αρχές του αεροδρομίου «Λαγκουάρντια»στη Νέα Υόρκη, άνοιξαν για τους επιβάτες τον τερματικό σταθμό Β του αεροδρομίου, ο οποίος είχε αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά τον εντοπισμό οχήματος που είχε εγκαταλειφθεί με ανοιχτές τις πόρτες του έξω από αυτόν.

    Η εκκένωση του τερματικού σταθμού έγινε γύρω στις 23:00 τοπική ώρα. Μία ώρα μετά, έγινε γνωστό ότι ο αναφερόμενος τερματικός σταθμός, άνοιξε για τους επιβάτες. Αρκετοί από αυτούς είχαν ανεβάσει στο Twitter, φωτογραφίες από ένα όχημα SUV το οποίο ερευνούσαν οι αστυνομικοί, ενώ ο χώρος είχε αποκλειστεί από άντρες των δυνάμεων ασφαλείας και στρατιώτες.

    [13] Εκκενώθηκε τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο «Λανγκουάρντια» της Νέας Υόρκης

    Οι αρχές ασφαλείας εκκένωσαν τερματικό σταθμό στο αεροδρόμιο «Λαγκουάρντια»της Νέας Υόρκης, αργά τη νύχτα, μετά τον εντοπισμό οχήματος που είχε εγκαταλειφθεί έξω από τον τερματικό σταθμό, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.Η αστυνομία ενημέρωσε τους επιβάτες να εγκαταλείψουν τον τερματικό σταθμό Β, γύρω στις 23:00 τοπική ώρα, καθώς πραγματοποιούσαν έρευνα σε όχημα που είχε εγκαταλειφθεί με τις πόρτες του ανοιχτές, έξω από τον τερματικό σταθμό, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ.

    Αρκετοί επιβάτες που περίμεναν στον τερματικό σταθμό Β, ανέβασαν φωτογραφίες στο Twitter, με άντρες των δυνάμεων ασφαλείας να κινούνται στους χώρους του αεροδρομίου, ενώ οι επιβάτες στέκονταν ή κινούνταν έξω από τον τερματικό σταθμό. «Μόλις προσγειωθήκαμε κι όλες οι είσοδοι των αφίξεων έχουν κλείσει. Υπάρχουν στρατιώτες παντού»ανέφερε στο Twitter ο επιβάτης Νταν Τσεν.

    Τόσο οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου, όσο κι οι αστυνομικές αρχές, δε στάθηκε δυνατό να σχολιάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από τον αναφερόμενο τερματικό σταθμό.

    [14] Τα φετινά βραβεία Ig, γνωστά και ως «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα»

    Ένας επιστήμονας που ντύθηκε αλπική κατσίκα, ένας άλλος που εφηύρε ένα παντελόνι που κόβει την όρεξη των αρουραίων για σεξ όταν το φοράνε, καθώς και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen που με «μαγικό» τρόπο μείωσε τους ρύπους των πετρελαιοκίνητων οχημάτων της, είναι ανάμεσα στους νικητές των φετινών βραβείων Ig, γνωστών και ως «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα».

    Τα βραβεία αναδεικνύουν τις πιο αστείες, απρόβλεπτες ή και άχρηστες επιστημονικές ανακαλύψεις της χρονιάς. Τα βραβεία -που αυτοδιαφημίζονται ότι «κάνουν τους ανθρώπους αρχικά να γελάσουν και μετά να σκεφτούν»- απονέμονται από το επιστημονικό χιουμοριστικό περιοδικό «Annals of Improbable Research". Η απονομή τους έγινε χθες το βράδυ από πραγματικούς νομπελίστες, σε τελετή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

    Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από 26 χρόνια σαν πλάκα από μια παρέα νεαρών επιστημόνων, έχει εξελιχθεί σε έναν εναλλακτικό θεσμό βράβευσης, ο οποίος προηγείται των κανονικών Νόμπελ που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο. Ουκ ολίγοι ερευνητές (αν και όχι όλοι...) θα ήθελαν πλέον ένα βραβείο Ig.

    [15] Το απόγευμα η κατάθεση στη Βουλή του ν/σ με τα προαπαιτούμενα

    Σήμερα το απόγευμααναμένεται να κατατεθεί, με τον χαρακτήρα του επείγοντος, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για το ξεκλείδωμα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής,η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί με δύο συνεδριάσεις, πρωί - βράδυ, στην αρμόδια επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου.

    Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια την επόμενη μέρα, Τρίτη (27 Σεπτεμβρίου), οπότε και αναμένεται αργά το βράδυ η ψήφιση του.

    Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία που είχε ζητήσει η ΝΔ και είχε προγραμματιστεί για την ίδια ημέρα (Τρίτη) αποφασίστηκε να μετατεθεί για μια μέρα και έτσι θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (28 Σεπτεμβρίου).

    [16] Τον Φ. Κάστρο συνάντησε ο Σ. Άμπε, στην πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα ηγέτη στην Κούβα

    Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, είναι ο πρώτος ηγέτης της Ιαπωνίας, που επισκέπτεται την Κούβα, καλώντας για μία δυναμική διεθνή αντίδραση κατά του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, στη διάρκεια των συνομιλιών του, με τον Φιντέλ Κάστρο, πρώην ηγέτη της Κούβας.

    Η Κούβα, μαζί με την Κίνα υποστηρίζει διπλωματικά τη Βόρεια Κορέα, ενώ συμμετέχει και στην κίνηση των αδεσμεύτων που οργανώθηκε το 1961, για τις χώρες που δεν ήθελαν να τοποθετηθούν με την πλευρά των ΗΠΑ ή της Σοβιετικής Ένωσης.

    Η Βόρεια Κορέα έχει επιταχύνει τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιεί, σε ανησυχητικό βαθμό κατά τη χρονιά που διανύουμε, ενώ έχει ανακοινώσει ότι είναι πλέον ικανή να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή, σε βαλλιστικό πύραυλο.

    Μια τέτοια εξέλιξη προκαλεί ουσιαστική ανησυχία για την ασφάλεια της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ, ενώ αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-1Β, πραγματοποίησαν πτήσης αμυντικής ισχύος, πάνω από τη Νότια Κορέα κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

    Η συνάντηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού με τον Φιντέλ Κάστρο, ήταν διάρκειας 70 λεπτών, ενώ ο Κάστρο επισκέφτηκε τη Χιροσίμα, το 2003.

    [17] ΗΠΑ: Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στην πόλη Σάρλοτ

    Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας από τα μεσάνυχτα σήμερα μέχρι τις 06:00 το πρωί, μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν κατά τις δύο προηγούμενες νύχτες, μετά το θανάσιμο τραυματισμό ενός Αφροαμερικάνου, από αστυνομικό.

    Οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν στο Twitter, ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα εφαρμόζεται μέχρι την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί ή την ανάκληση εφαρμογής του μέτρου.

    Η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα αρχίσει σε περίπου μία ώρα (τοπική ώρα ΗΠΑ).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 September 2016 - 6:32:31 UTC