Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Κουρουμπλής: Υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση
  • [02] Εγκύκλιο για τη χορήγηση του πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας, εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ
  • [03] Χ. Γκότσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η συγκυρία δείχνει ευνοϊκή, στο χέρι μας να πείσουμε τους ξένους ότι η χώρα αλλάζει σελίδα
  • [04] Π. Ρουμελιώτης: Να επανέλθει η Τράπεζα Αττικής σε τροχιά βιωσιμότητας και ανάπτυξης
  • [05] Ε. Κουντουρά: Πετύχαμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
  • [06] Παραιτήθηκε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος
  • [07] Απόπειρα επίθεσης εναντίον της ισραηλινής πρεσβείας στην Άγκυρα
  • [08] Η Google διέθεσε τη νέα εφαρμογή Allo
  • [09] Αρ. Μπαλτάς: Καταφέραμε ουσιαστικές δεσμευτικές βελτιωτικές αλλαγές στη συμφωνία του Ελληνικού
  • [10] «Είμαστε υπέρ της αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου όχι του ξεπουλήματος»
  • [11] Ν. Τόσκας: Δεν υπάρχουν καταραμένοι τόποι, υπάρχουν καταραμένες συνθήκες
  • [12] Η Ντ. Βελκουλέσκου παραδέχεται ότι το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές, λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ
  • [13] Αναβολή της συζήτησης για υπαγωγή της «Μαρινόπουλος» στο άρθρο 99

  • [01] Π. Κουρουμπλής: Υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση

    Για οργανωμένη προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση λόγω του διαγωνισμού αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών και της προσπάθειας της να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, μιλά ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.

    «Υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση. Αυτή είναι η όλη ουσία. Ή θα καταργηθεί η ιστορία των αδειοδοτήσεων, γιατί κλήθηκαν επιτέλους στα 27 χρόνια κάποιοι να πληρώσουν, ή θα πέσει η κυβέρνηση...», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.

    Ο υπουργός επισήμανε ότι υπάρχει διάταξη στις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, ότι αν αύριο διαπιστωθεί ότι και ένας εκ των υπερθεματιστών έχει πρόβλημα, η πρώτη δόση συν τα 3 εκατομμύρια της εγγύησης αυτά καταπίπτουν υπέρ του Δημοσίου. «Αυτό είναι πρόνοια του νόμου που προστατεύει το Δημόσιο. Αν αποδειχθεί ότι κάποιος έχει προβλήματα θα πάμε στον επόμενο, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, αλλά θα έχει πάρει το δημόσιο άλλα 18 εκατ.».

    Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι προέκυψε ένα θέμα, όπως έχουν προκύψει στο παρελθόν πολλά τέτοια θέματα, εξηγώντας ότι μιλά γενικά, όχι μόνο στην υπόθεση Καλογρίτσα, και επισήμανε ότι πριν από τρία χρόνια ο ίδιος προσωπικά έκανε μια εμπεριστατωμένη μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, με την έννοια ότι ακόμα δεν έχει εκείνος ενημερωθεί για τα πορίσματα μιας τέτοιας έρευνας που αφορά τα θαλασσοδάνεια της τελευταίας δεκαετίας.

    «Τώρα ξαφνικά υπάρχει μια σπουδή για την περίπτωση αυτή. Βεβαίως να κατατεθεί για να ξέρουμε γιατί μιλάμε, γιατί ακούγονται διάφορα πράγματα, και τελικά οι πληροφορίες που έρχονται τελευταία δεν επιβεβαιώνουν αυτά που κυκλοφορούν με τόσο εύκολο τρόπο. Να δούμε... Τι δάνεια υπήρξαν? Γιατί δεν υπήρξαν μόνο στην περίπτωση αυτού του κυρίου δάνεια. Ας πούμε, η περίπτωση Μαρινόπουλο, από 2011 χωλαίνει και έφτασαν τα 1 δισ., να μας πούνε πώς τα δίνανε τόσο εύκολα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Προσέθεσε ότι «υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Δεν σημαίνει ότι όποιος παίρνει δάνεια είναι και επιλήψιμος. Να ελεγχθεί αν είναι ενήμερος, αν πληρώνει κάποιος? Έχουμε ζήσει στην Ελλάδα τα φαινόμενα να παίρνουν δάνεια να τα συμψηφίζουν, να τα διαγράφουν?».

    [02] Εγκύκλιο για τη χορήγηση του πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας, εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ

    Αναλυτικές οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση του πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας δίνει με εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, στην εγκύκλιο διευκρινίζονται θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις οφειλές που λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση αποδεικτικού, στα ποσοστά και τα ποσά παρακράτησης που τίθενται επί του αποδεικτικού.

    Αναλυτικότερα στην εγκύκλιο διευκρινίζονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

    - Για τη χορήγηση του αποδεικτικού ενημερότητας λαμβάνονται υπόψη οι ληξιπρόθεσμες, άνω των 30 ευρώ, βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση (Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία) - τόσο προς το Δημόσιο όσο και υπέρ τρίτων (Ν.Π.Δ.Δ., κλπ) - για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής ο φορολογούμενος, σύμφωνα με τις ισχύουσες φορολογικές και άλλες διατάξεις.

    - Μόνη η ύπαρξη βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση, δεν εμποδίζει τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί συμψηφισμού.

    - Κατά την εξόφληση τίτλων πληρωμής, ανεξαρτήτως ύψους ποσού (ακόμη και στις περιπτώσεις κάτω των χιλίων πεντακοσίων -1.500- ευρώ κατά τις οποίες δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας) πρέπει να ελέγχεται η τυχόν συνδρομή των προϋποθέσεων του συμψηφισμού

    - Στις περιπτώσεις που ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτού, και υφίσταται συνολική βεβαιωμένη οφειλή άνω των τριάντα ευρώ, στην αίτηση και επί του αποδεικτικού ενημερότητας αναγράφεται ο αριθμός ταυτότητας ακινήτου (ΑΤΑΚ), ή εφόσον δεν υφίσταται, οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που ταυτοποιεί το ακίνητο το οποίο θα μεταβιβαστεί ή επί του οποίου θα συσταθεί εμπράγματο δικαίωμα.

    - Στις περιπτώσεις που ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων και υφίσταται συνολική βεβαιωμένη οφειλή άνω των τριάντα ευρώ, στην αίτηση αναγράφεται το στοιχείο του τίτλου πληρωμής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποιεί την συγκεκριμένη πληρωμή

    - Στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με τον όρο της παρακράτησης για είσπραξη χρημάτων, το στοιχείο του τίτλου πληρωμής αναγράφεται επί του αποδεικτικού ενημερότητας.

    Σε ότι αφορά τα ποσοστά και ποσά παρακράτησης που τίθενται επί του αποδεικτικού στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι:

    - Στην περίπτωση κατά την οποία χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων ή για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ'αυτού και υφίστανται βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, τίθεται υποχρεωτικά ο όρος της παρακράτησης,

    - Κατά τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας με τον όρο της παρακράτησης το συνολικό ποσό της παρακράτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το σύνολο των ληξιπροθέσμων οφειλών. Συνεπώς, τυχόν μη ληξιπρόθεσμη οφειλή που τελεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής δεν συμπεριλαμβάνεται σε τυχόν παρακράτηση επί του αποδεικτικού. Σημειώνεται ότι οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε καθεστώς αναστολής είσπραξης δύναται να παρακρατηθούν, μόνο εάν ζητηθεί από τον οφειλέτη.

    - Στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας ζητείται για είσπραξη χρημάτων από φορείς της Κεντρικής Διοίκησης και συντρέχουν οι προϋποθέσεις του συμψηφισμού, το συνολικό ποσοστό παρακράτησης είναι υποχρεωτικά 100% επί της είσπραξης και μέχρι του ύψους των βεβαιωμένων προς στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών του δικαιούχου των απαιτήσεων κατά του Δημοσίου (ληξιπροθέσμων και μη, καθώς και σε καθεστώς αναστολής είσπραξης).

    - Σε περίπτωση τήρησης περισσότερων της μίας ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, το ελάχιστο προς παρακράτηση ποσό πρέπει να αντιστοιχεί στην κάλυψη τουλάχιστον των αντίστοιχων δόσεων κάθε μίας ρύθμισης.

    Διαβάστε επίσης:

    ΓΓΔΕ: H ύπαρξη μη ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν εμποδίζει την χορήγηση φορολογικής ενημερότητας

    [03] Χ. Γκότσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η συγκυρία δείχνει ευνοϊκή, στο χέρι μας να πείσουμε τους ξένους ότι η χώρα αλλάζει σελίδα

    Η συμμετοχή των ξένων διαχειριστών, στο 11ο roadshow στο Λονδίνο, είναι μεγάλη και το ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματιστήριο και τις εισηγμένες επιχειρήσεις είναι επίσης υψηλό, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότσης, από τη βρετανική πρωτεύουσα, στην οποία χτυπά η καρδιά του ελληνικού χρηματιστηρίου και των μεγάλων επιχειρήσεων.

    Η παρουσία της ελληνικής οικονομίας, των μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων, στο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο του πλανήτη, είναι γεγονός με τεράστια σημασία.

    Η παρουσίαση της κατάστασης της οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και κυρίως των μελλοντικών προοπτικών τους, ενδιαφέρει όλα τα μεγάλα αλλά και μικρότερα Funds, οι δε διαχειριστές τους έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι και να συλλέξουν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν στη λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πείσει τους διαχειριστές των κεφαλαίων να θέσουν την κεφαλαιαγορά μας στο ραντάρ των επενδυτικών τους επιλογών, αφού η χώρα πλέον αλλάζει σελίδα. Η ελληνική οικονομία, υλοποιώντας πιστά το τρίτο πρόγραμμα, περνάει πλέον από τη φάση της σταθεροποίησης στη φάση της ανάκαμψης.

    Παρά την ανησυχία και τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές και οικονομίες, οι σημαντικότεροι δείκτες παραπέμπουν σε επανεκκίνηση της οικονομίας μας με τις προβλέψεις για το διάστημα Ιούνιος 2016- Ιούνιος 2017 να κυμαίνονται για την πορεία του ΑΕΠ μεταξύ 2,5-2,9 %.

    Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Χ. Γκότση, ότι «η ουρά της πρώτης αλλά και η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος θα κλείσουν το συντομότερο και έτσι θα ανοίξει το θέμα της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ καθώς και η διαπραγμάτευση για το χρέος με στόχο να καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο. Αυτό θα μας οδηγήσει και σε μια επιτυχημένη έξοδο στις αγορές με στόχο την απεμπλοκή από τα μνημόνια».

    Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, «για τους ξένους επενδυτές έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχει πολιτική, κοινωνική και τραπεζική σταθερότητα. Το γεγονός αυτό βελτιώνει την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλεται η ελληνική οικονομία και η χώρα. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις μεγάλες αποδόσεις που υπόσχονται οι ελληνικοί τίτλοι, αλλά και το μειωμένο κόστος ανά μονάδα προϊόντος για τις παραγωγικές επενδύσεις, η χώρα μας παρουσιάζει ενδιαφέρον όχι μόνο για συμμετοχικές επενδύσεις σε υπάρχουσες εταιρείες, αλλά και σε άμεσες που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μείνουν οι νέοι μας στον τόπο τους. Άλλωστε μια οικονομία της οποίας οι περισσότερες επιχειρήσεις χρειάζονται αναδιάρθρωση χρειάζεται κεφάλαια και αυτά δείχνουν τα Funds που συμμετέχουν στο Roadshow είναι διατεθειμένα να κινητοποιήσουν αφού υπόσχονται καλές αποδόσεις».

    «Η συγκυρία δείχνει να είναι ευνοϊκή, στο χέρι μας είναι η μεν κυβέρνηση να πείσει τους ξένους ότι η χώρα αλλάζει σελίδα, οι δε επιχειρήσεις ότι τα φιλόδοξα σχέδιά τους έχουν προοπτική» επισημαίνει ο κ. Χ. Γκότσης και καταλήγει: « Έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι σ?αυτό το Roadshow να υπενθυμίσει στους ξένους επενδυτές, ότι συμμετέχουν σε μία αγορά η οποία λειτουργεί, εποπτεύεται και ρυθμίζεται σύμφωνα με όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

    [04] Π. Ρουμελιώτης: Να επανέλθει η Τράπεζα Αττικής σε τροχιά βιωσιμότητας και ανάπτυξης

    «Στόχος μας είναι να επανέλθει -το ταχύτερο δυνατόν- η Τράπεζα Αττικής σε τροχιά βιωσιμότητας και ανάπτυξης. Πρέπει όμως να μείνει εκτός πολιτικών παιγνίων και να αφεθεί απερίσπαστη στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της» δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Attika Bank, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84».

    Συμπλήρωσε ότι «πρέπει να την αφήσουν να πλεύσει σε ήρεμα νερά προς την πλήρη προσαρμογή της, με τις προτάσεις και παρατηρήσεις των αρμοδίων εποπτικών αρχών, δηλαδή της ΤτΕ και του SSM και επίσης θα πρέπει να μας αφήσουν ήσυχους να κάνουμε τη νέα ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε, πρωτίστως στους πελάτες της Τράπεζας και στο καταθετικό κοινό, εμπιστοσύνη έναντι της Τράπεζας Αττικής».

    Διευκρίνισε πως «βάσει των δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών και τις εξελίξεις που γνωρίζουμε όλοι, δεν είναι αυτό το καλύτερο κλίμα για να μπορέσει απερίσπαστα η Τράπεζα να φέρει σε πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο».

    Για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας σημείωσε: «Η Τράπεζα Αττικής έχει αναθέσει στην συμβουλευτική εταιρία Κλέητον να κάνει μια πρόταση. Αναβάλαμε για μερικές ημέρες την κατάθεση προσφορών και πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία, στα πλαίσια της πρότασης Κλέητον, για το λόγο ότι μετέχουν σοβαροί, ξένοι οίκοι, για τη διαδικασία συμπλήρωσης του κεφαλαίου της Τράπεζας με αντάλλαγμα την διαχείριση και όχι την πώληση ενός πακέτου καταγγελμένων δανείων, είναι η πρόταση βασικά των στελεχών της Τράπεζας Αττικής, η οποία εξετάζεται αυτή τη στιγμή και ελπίζω σύντομα να έχουμε κάποιες ενδείξεις για την πορεία υλοποίησής της».

    [05] Ε. Κουντουρά: Πετύχαμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

    «Η Ελλάδα, ένας ελκυστικός και αυθεντικός τουριστικός προορισμός καθ'όλη τη διάρκεια του έτους», είναι το πνεύμα που κυριαρχεί στο ελληνικό περίπτερο του ΕΟΤ, με το οποίο συμμετέχει η χώρα, στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Παρίσι (21- 23 Σεπτ).

    Η ελληνική παρουσία είναι ιδιαίτερα δυναμική φέτος, με τη συμμετοχή 20 συνεκθετών, στο αρκετά ευρύ Περίπτερο των 120τμ (4 περιφέρειες και Δήμοι και 16 τουριστικές επιχειρήσεις).

    Μια παρουσία που ενισχύθηκε και από την έντονη δραστηριότητα της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, η οποία είχε ένα πλούσιο πρόγραμμα επαφών με εκπροσώπους ταξιδιωτικών γραφείων, tour operators, αεροπορικές εταιρείες κ.α, ενώ το ελληνικό Περίπτερο επισκέφθηκε και ο Ματίας Φεκλ, ο Γάλλος ομόλογος της υπουργού.

    Με το σκεπτικό μιας καλύτερης γνωριμίας και ανάπτυξης των προσωπικών σχέσεων με συνεργάτες και παράγοντες, ο ΕΟΤ Παρισίων οργάνωσε χθες το βράδυ ειδική εκδήλωση στους χώρους της ελληνικής πρεσβείας.

    «Στόχευσή μας είναι», εξήγησε η υπουργός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «να δημιουργήσουμε νέες επαφές και γνωριμίες και να δεθούμε με τους συνεργάτες και φίλους μας. Να παύσουν να είναι απρόσωπες οι σχέσεις. Θέλω να το κάνω σε όλες τις εκθέσεις, σε έναν ελληνικό χώρο, όπως οι πρεσβείες και ανάλογα με την κουλτούρα της κάθε χώρας».

    Στη χθεσινή εκδήλωση στο Παρίσι, υπήρξε μια πλατιά γκάμα προσκεκλημένων οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη διεθνούς φήμης Ελληνίδα σοπράνο, Αναστασία Ζαννή.

    Κάνοντας μια σύντομη αποτίμηση των έως τα τώρα αποτελεσμάτων του τουρισμού για το 2016 και για το πως βλέπει την επόμενη διετία, η υπουργός εξήγησε:

    Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί η στρατηγική που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το 2015 και η οποία άρχισε να δίνει τους καρπούς της το 2016.

    Ένας βασικός άξονας ήταν η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Κάναμε το πιλοτικό πρόγραμμα και ανοίξαμε τη φετινή περίοδο από 7 Απριλίου έως τέλος Νοεμβρίου.

    Για πρώτη φορά, οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος του 2016, αναμένεται να είναι εξαιρετικοί.

    [06] Παραιτήθηκε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος

    Την παραίτησή του υπέβαλε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Ιωάννης Καρατζιάς, στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιλογή νέου αρχηγού στο Πυροσβεστικό Σώμα.

    Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου, η παραίτηση του κ. Καρατζιά σχετίζεται το νέο βαθμολόγιο των αξιωματικών και υπαξιωματικών του ΠΣ, για το οποίο είχαν γίνει και σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο πριν από περίπου ένα μήνα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Καρατζιάς είχε υποβάλλει δύο εισηγήσεις για τη βαθμολογική εξέλιξη αξιωματικών και υπαξιωματικών οι οποίες δεν έγιναν δεκτές.

    Διευκρινίζουν ακόμα ότι ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας είχε υποβάλει πρόταση για το βαθμολόγιο των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος με το σκεπτικό της εναρμόνισής του με το βαθμολόγιο της ΕΛΑΣ, ενώ για το βαθμολόγιο των υπαξιωματικών είχε δώσει εντολή για τη συγκρότηση επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα συνδικαλιστικά όργανα και αρμόδια στελέχη του σώματος, προκειμένου να υποβληθεί σχετικό πόρισμα εντός ενός μηνός.

    [07] Απόπειρα επίθεσης εναντίον της ισραηλινής πρεσβείας στην Άγκυρα

    Ένας επίδοξος δράστης επίθεσης πυροβολήθηκε και τραυματίσθηκε σήμερα κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στην Άγκυρα, ανακοίνωσαν εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών και η τουρκική αστυνομία.

    "Το προσωπικό είναι ασφαλές. Ο δράστης τραυματίσθηκε πριν φθάσει στην πρεσβεία", ανέφερε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωσή του. "Ο δράστης πυροβολήθηκε και τραυματίσθηκε από έναν ντόπιο άνδρα της ασφάλειας".

    Η τουρκική αστυνομία στον τόπο του επεισοδίου είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως ο δράστης φώναξε "Αλάχου Άκμπαρ" (Ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος) πριν πυροβοληθεί στο πόδι. Η αστυνομία εξετάζει το σακκίδιό του, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει ανατινάξει, είπε ένας εικονολήπτης του Ρόιτερς που βρίσκεται επιτόπου. Η περιοχή έξω από την πρεσβεία έχει αποκλεισθεί από τις αρχές.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε πως ο δράστης πυροβολήθηκε στο πόδι έξω από την πρεσβεία αφού αποπειράθηκε να επιτεθεί με μαχαίρι. Πρόσθεσε πως ο δράστης είναι ψυχικά διαταραγμένος.

    Το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως το επεισόδιο σημειώθηκε όταν δύο άτομα αποπειράθηκαν να εισέλθουν στην πρεσβεία.

    Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής σαφές αν υπήρξε και δεύτερος επίδοξος δράστης, όμως τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν αρχικά αναφέρει πως επρόκειτο για δύο άτομα.

    Τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει νωρίτερα πως ο δράστης σκοτώθηκε, αλλά αργότερα διευκρίνισαν πως "τραυματίσθηκε και εξουδετερώθηκε".

    [08] Η Google διέθεσε τη νέα εφαρμογή Allo

    Τη νέα της εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων για φορητές συσκευές, Allo, διέθεσε πρόσφατα η Google, μαζί με το Google Assistant, ένα chatbot το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε απευθείας συνομιλίες με φίλους.

    Η εφαρμογή, η οποία είναι διαθέσιμη για συσκευές Android και iPhone, έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με άλλες εφαρμογές ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, όπως αυτοκόλλητα και emoticons, αλλά και τη δυνατότητα να «ζωγραφίζει» ο χρήστης πάνω σε εικόνες -όπως στο Snapchat. Επιπλέον, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη ρύθμιση σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης και να επιλέξει για πόσο καιρό θέλει να κρατήσει τα μηνύματα μέχρι αυτά να διαγραφούν.

    [09] Αρ. Μπαλτάς: Καταφέραμε ουσιαστικές δεσμευτικές βελτιωτικές αλλαγές στη συμφωνία του Ελληνικού

    «Η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε νέες, σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές, με πιο ουσιαστικούς και δεσμευτικούς όρους και προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του Ελληνικού», τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, υπεραμυνόμενος της σύμβασης.

    Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε τους επενδυτές, ότι «η κυβέρνηση τιμά τις υπογραφές της και θα τους διευκολύνει», ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ, αποδίδοντάς της αντιπολιτευτική τακτική χωρίς αντίκρισμα και αντέκρουσε το επιχείρημα των στελεχών της ότι ως κυβέρνηση είχε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το Ελληνικό.

    «Η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε πολύ σημαντικές και ουσιαστικές αλλαγές. Το master plan, που υποστηρίζετε ότι κάνατε, δεν δεσμεύει κανένα. Είναι μια έκθεση ιδεών και καλών προθέσεων του επενδυτή, χωρίς όμως δεσμευτικές αλλαγές και δεσμευτικούς όρους», επισήμανε ο κ. Μπαλτάς.

    Κατηγόρησε ακόμη τη ΝΔ ότι η αντιπολιτευτική της τακτική στηρίζεται «πάνω στο φάντασμα της Αριστεράς», αποδίδοντας τις ευθύνες «για όλα όσα κακώς έγιναν ή δεν έγιναν επί δικών της κυβερνήσεων».

    «Μου θυμίζει η ομιλία σας μια παραφρασμένη ομιλία του Μάρξ. Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω στη ΝΔ, και είναι το φάντασμα της Αριστεράς», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άδωνι Γεωργιάδη. Επικαλούμενος δε τον Φρόυντ, σημείωσε ότι η ΝΔ διακατέχεται από ένα μηχανισμό άρνησης και ακολουθεί τη τακτική «κάτι που με κατατρέχει το αρνούμαι συνειδητά».

    Ο υπουργός Πολιτισμού, μίλησε ακόμα «για μια μοναδικότητα που έχει η Ελλάδα και πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού» και προσέθεσε ότι «όσο έχουμε τη δυνατότητα θα την ελέγχουμε σε σχέση με τις παραμέτρους των αξιών και των αρχών.

    «Κάθε μεγάλη επένδυση πρέπει να τη δούμε at hoc, ξεχωριστά, και όταν έρθει η στιγμή για να την επιλέξουμε, πρέπει να τη σεβαστούμε», τόνισε και προσέθεσε:

    «Τιμούμε τις υπογραφές μας και θα διευκολύνουμε τους επενδυτές. Το υπουργείο Πολιτισμού κάνει ότι είναι δυνατόν για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της γραφειοκρατίας και των όρων ώστε να προχωρήσει γρήγορα η επένδυση».

    «Σεβόμαστε τον επενδυτή. Οι σοβαροί επενδυτές προτιμούν ένα πλήρες σχέδιο όρων και προϋποθέσεων, για τις επενδύσεις τους», υπογράμμισε ο κ. Μπαλτάς.

    Παράλληλα, διέψευσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού φρενάρει την επένδυση στο Ελληνικό προβάλλοντας αρχαιολογικά ζητήματα.

    «Το υπουργείο έχει επιδείξει τι θα γίνει από αρχαιολογικής άποψης. Μυστηριωδώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνήθηκαν να δουν τις υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

    Υπάρχει κανονική νομοθετημένη ρύθμιση για όλες τις μεγάλες επενδύσεις που εμπλέκεται το υπουργείο Πολιτισμού. Και αυτή στηρίζεται στο σεβασμό του φυσικού κάλους της χώρας και στη δική της κληρονομιά», ανέφερε.

    [10] «Είμαστε υπέρ της αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου όχι του ξεπουλήματος»

    Να προσχωρήσει στη «γραμμή» της δίκαιης ανάπτυξης, κάλεσε την αντιπολίτευση ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας για τη σύμβαση αξιοποίησης του Ελληνικού, που ψηφίζεται απόψε με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια. «Η δίκαιη ανάπτυξη σχετίζεται με τις συνθήκες στις οποίες ζούμε. Και ζούμε σε μία περίοδο με ενάμισι εκατομμύριο άνεργους, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και τη λιτότητα να επικρέμαται στα κεφάλια όλων μας. Εμείς επιλέξαμε να συμβάλουμε στη δίκαιη ανάπτυξη. Σ' αυτήν τη γραμμή, σας καλούμε να μπείτε και να διεκδικήσουμε μαζί μία δίκαιη ανάπτυξη» είπε ο κ. Φλαμπουράρης, απευθυνόμενος κυρίως στην πτέρυγα της ΝΔ αλλά και του ΚΚΕ.

    Απαντώντας στη σφοδρή κριτική για "καθυστερήσεις στην έναρξη του μεγάλου έργου με αμελητέα αποτελέσματα", καταλόγισε στους επικριτές των χειρισμών της κυβέρνησης «έλλειψη επιχειρημάτων» και αξιοποίηση «γλωσσικών επιχειρημάτων», με στόχο να αιτιολογήσουν την επιλογή τους να ψηφίσουν την επένδυση. Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ το έργο ξεκίνησε πριν 13 χρόνια, «κατά τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρναγε ούτε έξω από την κυβέρνηση», κατηγορείται σήμερα για δύο ετών καθυστέρηση. Αιτιολόγησε πάντως, ότι το «μάστερ πλαν» που είχε κατατεθεί δεν είχε καν τοπογραφικό, με αποτέλεσμα να σπαταληθεί πολύς χρόνος ενώ επισήμανε, ότι το διάστημα αυτό αξιοποιήθηκε στην προσπάθεια βελτίωσης της σύμβασης, η οποία σε μεγάλο βαθμό πέτυχε και είχε θετικά αποτελέσματα.

    «Χρόνια λέμε ότι είμαστε υπέρ της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και ότι είμαστε εναντίον αυτών των ιδιωτικοποιήσεων που εσείς και οι συνεταίροι σας στο ΠΑΣΟΚ είχατε επιβάλλει στην κοινωνία, δηλαδή το ξεπούλημα» σημείωσε, προσθέτοντας, πως «Εμείς πήραμε τις συμβάσεις που εσείς είχατε κάνει, δώσαμε μεγάλη μάχη και σε συνεργασία με τους επενδυτές πολλές φορές κερδίσαμε».

    [11] Ν. Τόσκας: Δεν υπάρχουν καταραμένοι τόποι, υπάρχουν καταραμένες συνθήκες

    Ως «σημαία» για την αποστολή πολλαπλών μηνυμάτων προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά κυρίως προς τους οικονομικούς μετανάστες, που αναζητούν την τύχη τους στην Ευρώπη, παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τους νέους χώρους που ανακαινίστηκαν σε σύγχρονο χωριό με όλες τις ανέσεις, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, (ΔΟΜ), στο παλιό «αμαρτωλό» κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων- μεταναστών και των οικογενειών τους, που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο μετά την επίσκεψη ο κ. Τόσκας, δήλωσε:

    «Υπάρχουν τρεις δρόμοι για τους πρόσφυγες στην χώρα μας. Ο δρόμος μετεγκατάστασης στην υπόλοιπη Ευρώπη, εφόσον γίνουν δεκτοί από τις άλλες χώρες, η επιστροφή πίσω στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας και η εθελούσια επιστροφή στην χώρα τους.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο του τρίτου δρόμου, με τον κ. Εζρά και τον ΔΟΜ φτιάξαμε αυτό τον χώρο που δεν ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση. Μας βόηθησε ο ΔΟΜ, ώστε να γίνει ένας χώρος όσο γίνεται πιο ανθρώπινος που θα φιλοξενεί για κάποιες μέρες αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να πάνε εκεί που ήλπιζαν και θέλουν να γυρίσουν στις χώρες τους».

    Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε σήμερα το πρωί τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, όταν επισκέφθηκε το ανακαινισμένο τμήμα, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα, Δανιήλ Εζρά, τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτο Φιλιππάκο και επιτελείς της ΕΛΑΣ.

    Με χαρά, τα παιδάκια δύο οικογενειών Ιρακινών, που είναι ήδη εκεί, περικύκλωσαν τον υπουργό. «Τι κάνεις;», τον ρώτησε ένας μικρός, με καλά ελληνικά και ύστερα άρχισαν να του μιλούν στην γλώσσα τους, ενώ οι γονείς τους τον ευχαρίστησαν για τις καλές συνθήκες που βρήκαν όταν έφτασαν στο κέντρο από τα νησιά.

    Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με την απόφαση να χρησιμοποιηθεί για αυτό τον σκοπό ένα κέντρο που είχε κλείσει από την σημερινή κυβέρνηση, με το αιτιολογικό ότι ήταν απάνθρωπες οι συνθήκες διαβίωσης, ο αναπληρωτής υπουργός είπε:

    «Δεν υπάρχουν καταραμένοι τόποι, υπάρχουν καταραμένες συνθήκες σε κάθε τόπο. Κάναμε ότι μπορούσαμε με τον ΔΟΜ για να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να γυρίσουν πίσω και να περάσουν και εκεί το μήνυμα ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πας στην Ευρώπη. Οπότε είναι καλύτερα να παλέψεις στον τόπο σου».

    [12] Η Ντ. Βελκουλέσκου παραδέχεται ότι το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές, λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ

    Το χάσμα που χωρίζει τις δυο πλευρές διαπιστώθηκε στη συνάντηση που είχαν σήμερα στον έκτο όροφο της Τράπεζας της Ελλάδος η ηγεσία της ΓΣΕΕ με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της τελευταίας, διήρκησε μιάμιση ώρα κι έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης που θα συντάξει το ταμείο για την ελληνική οικονομία.

    Η ΓΣΕΕ εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον πρόεδρο Γιάννη Παναγόπουλο, τον γενικό γραμματέα Νίκο Κιουτσούκη και τον επιστημονικό συνεργάτη του συνδικάτου Γιώργο Αργείδη, καθώς ο στόχος ήταν να καταδειχθεί με στοιχεία όχι μόνο ότι μέτρα που έχουν ληφθεί δεν έχουν αποδώσει αλλά και γιατί δεν πρέπει να ληφθούν νέα στους τομείς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτατου μισθού, της προστασίας από τις ομαδικές απολύσεις και του συνδικαλιστικού νόμου.

    «Αυτός ο συνδικαλιστικός νόμος είναι ο πιο δημοκρατικός που είχαμε ποτέ. Οποιαδήποτε αλλαγή θα αποτελέσει ταφόπλακα για το συνδικαλιστικό κίνημα», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές από τη ΓΣΕΕ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας ανέφερε ότι από την εκπρόσωπο του ΔΝΤ δεν υπήρξαν απαντήσεις στα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι κι ότι δεν υπήρξε κανένα σημείο σύγκλισης. Η Ντέλια Βελκουλέσκου συμφώνησε ωστόσο για τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Γ. Παναγόπουλος.

    «Αναγκάστηκε και παραδέχθηκε η κ. Βελκουλέσκου ότι το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές κι ότι έπληξε κυρίως τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Δεν είπε όμως τι θα γίνει με τις άλλες δυνάμεις της αγοράς που απολαμβάνουν στην υγεία των κορόιδων αρκετά πλούτη και ευημερία. Παραδέχθηκε ακόμη ότι εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί, της ύφεσης και της ανεργίας δεν είναι δυνατόν η ελληνική οικονομία να παράγει για μεγάλα χρονικά διαστήματα πρωτογενή πλεονάσματα», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

    «Περιμένουμε να δούμε εάν αυτές οι παραδοχές της εκπρόσωπου θα αποτυπωθούν στην έκθεση του Ταμείου, η οποία θα παίξει ασφαλώς πολύ μεγάλο ρόλο στη διαπραγμάτευση και τα εργασιακά ζητήματα», σημείωσε ο κ. Παναγόπουλος για να προσθέσει σε σχετική ερώτηση: «Εξ αντικειμένου σύγκλιση δεν μπορεί να υπάρξει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά και μόνο η παραδοχή ότι η πολιτική που ασκήθηκε είναι ετεροβαρής σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων δείχνει ότι το πρόγραμμα αυτό δεν έχει πετύχει έστω κι αν δεν θέλουν να το ομολογήσουν ανοικτά».

    [13] Αναβολή της συζήτησης για υπαγωγή της «Μαρινόπουλος» στο άρθρο 99

    Για τις14 Δεκεμβρίου αναβλήθηκε από το πρωτοδικείο η εκδίκαση της κύριας αγωγής του ομίλου ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ με την οποία ζητά την υπαγωγή του στο καθεστώς προστασίας του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

    Το δικαστήριο έκανε δεκτό αίτημα αναβολής που κατέθεσε η πλευρά Μαρινόπουλου, η οποία δεσμεύτηκε πως στο αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να υποβάλει σχέδιο εξυγείανσης. Με πρόσθετη παρέμβασή της στο δικαστήριο τάχθηκε υπέρ του αιτήματος αναβολής της συζήτησης και η πλευρά της εταιρείας ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 September 2016 - 12:32:24 UTC