Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Κουβέλης: Θέλω να επιτύχει η παρούσα προοδευτική-αριστερή κυβέρνηση
  • [02] Συνάντηση Κοτζιά με τον Βολιβιανό ομόλογό του στην Νέα Υόρκη
  • [03] Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Η υπερεκτέλεση των εσόδων του προϋπολογισμού η καλύτερη απάντηση σε όσους προεξόφλησαν την κατάρρευσή τους
  • [04] Υπ. Εργασίας: Η κυβέρνηση θα προστατεύσει την εύρυθμη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ
  • [05] Τ. Μέι: Η Βρετανία δεν θα απομακρυνθεί από την διεθνή κοινότητα έπειτα από το Brexit
  • [06] Το ΚΚΕ για τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στη ΓΣ του ΟΗΕ
  • [07] Γ. Κουμουτσάκος: Με ευθύνη της κυβέρνησης η κατάσταση στο προσφυγικό βγαίνει και πάλι εκτός ελέγχου
  • [08] Ο Ερντογάν κάλεσε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να λάβουν μέτρα ενάντια στο δίκτυο Γκιουλέν

  • [01] Φ. Κουβέλης: Θέλω να επιτύχει η παρούσα προοδευτική-αριστερή κυβέρνηση

    Το προσφυγικό είναι ζήτημα πανευρωπαϊκό, διεθνές πια και για αυτό το λόγο και ο ΟΗΕ στη Σύνοδο του ασχολήθηκε με το θέμα αυτό. Η χώρα έχει περιορισμένες αντοχές, ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα αισθήματα και συμπεριφορές αλληλεγγύης και τη συγκεκριμένη πολιτική που έχει ασκηθεί, η οποία είναι εκείνη που επιτάσσουν ο ανθρωπισμός και οι διεθνείς κανόνες, ανέφερε ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA. Υπογράμμισε επίσης πως η χώρα μας έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας και δυσκολιών. Αυτό όμως , τόνισε , σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογεί τις φασιστικές, τις ναζιστικές και τις ρατσιστικές εκδηλώσεις οι οποίες τροφοδοτούνται από συγκεκριμένους θυλάκους της ακροδεξιάς και βεβαίως βρίσκουν κάποιες φορές και πρόσφορο έδαφος στη βάση των συνθηκών που έχουν προκύψει μέσα από τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας.

    Για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε πως τα ζητήματα τα οποία αναδεικνύονται βρίσκονται κατά σειρά στα εξής θέματα: το ένα είναι αν πράγματι δικαιούται το ελληνικό κράτος, το δημόσιο να προχωρήσει σε διαγωνισμό. Σύμφωνα με το Σύνταγμα η αρμοδιότητα και το δικαίωμα όσο και η εξουσία χορήγησης αδειών ανήκει στο κράτος, εκτός και αν είχε υπάρξει εκχώρηση προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Τέτοια εκχώρηση του δικαιώματος δεν υπήρξε, πολύ δε περισσότερο από την ώρα που δεν υπήρχε συγκροτημένο το ΕΣΡ.

    Το δεύτερο ζήτημα: Υπήρξε ένας διαγωνισμός μετά από απόφαση της βουλής, με ένα νομοθέτημα που αναμφισβήτητα έχει ψηφιστεί από την πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου. Ο διαγωνισμός διεξήχθη με τους καλύτερους όρους. Όλες όμως οι πράξεις του διαγωνισμού υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο. Κατά συνέπεια, όποιος έχει αντίρρηση για τον διενεργηθέντα διαγωνισμό ας προσφύγει στη δικαιοσύνη , προκειμένου αυτή να κρίνει αν εξασφαλίστηκαν οι προϋποθέσεις και οι όροι της αντικειμενικότητας, του αδιαβλήτου και όλα τα συναφή που συγκροτούν την έννοια του αδιάβλητου διαγωνισμού.

    Το τρίτο ζήτημα: ισχύουν οι διατάξεις για τον βασικό μέτοχο ή δεν ισχύουν; Μα η ίδια η προκήρυξη κάνει σαφή και ρητή αναφορά, ότι οι υποψήφιοι καναλάρχες πρέπει να τηρούν τις διατάξεις του νόμου 3.310 του 2005, ο οποίος καθορίζει ότι η ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του βασικού μετόχου είναι ασυμβίβαστη με άτομα που κατέχουν αντίστοιχες θέσεις σε άλλες εταιρείες που συνάπτουν συμβάσεις με το δημόσιο. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά καθαρά: Όποιος έχει καταθέσει καλύτερη προσφορά και δεν εμπίπτει σε ασυμβίβαστα και έχει καθαρό πόθεν έσχες βεβαίως θα πρέπει να πάρει την άδεια.

    Σχετικά με την παρουσία του στην ενεργό πολιτική ανέφερε πως εκείνο το οποίο θέλει είναι να επιτύχει η παρούσα προοδευτική ? αριστερή κυβέρνηση, διότι βλέπει ότι στην χώρα διαμορφώνονται δύο πόλοι. Ο ένας πόλος είναι βαθύτατα νεοφιλελεύθερος και συντηρητικός και ένας άλλος προοδευτικός πόλος ο οποίος πρέπει να στηριχτεί και πρέπει να εξασφαλίσει τη σταθερή πορεία του. Μιλάω για διπολισμό, είναι προφανές ότι δε μιλάω για δικομματισμό. «Και όλες μου τις δυνάμεις θέλω να τις προσφέρω και τις καταθέτω στη προσπάθεια ο προοδευτικός πόλος να πορευτεί μπροστά προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Κουβέλης.

    Σχετικά με την παρουσία του στην ενεργό πολιτική ανέφερε πως εκείνο το οποίο θέλει είναι να επιτύχει η παρούσα προοδευτική - αριστερή κυβέρνηση, διότι βλέπει ότι στην χώρα διαμορφώνονται δύο πόλοι. Ο ένας πόλος είναι βαθύτατα νεοφιλελεύθερος και συντηρητικός και ένας άλλος προοδευτικός πόλος ο οποίος πρέπει να στηριχτεί και πρέπει να εξασφαλίσει τη σταθερή πορεία του. Μιλάω για διπολισμό, είναι προφανές ότι δε μιλάω για δικομματισμό. «Και όλες μου τις δυνάμεις θέλω να τις προσφέρω και τις καταθέτω στη προσπάθεια ο προοδευτικός πόλος να πορευτεί μπροστά προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Κουβέλης.

    [02] Συνάντηση Κοτζιά με τον Βολιβιανό ομόλογό του στην Νέα Υόρκη

    Ζητήματα αμοιβαίου και διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς και οι υφιστάμενες δυνατότητες ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης, που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Βολιβιανό ομόλογό του David Choquehuanca C?spedes στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 71ης Συνόδου της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Οι δύο υπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την ελληνική πρωτοβουλία για την σύσταση ενός Οργανισμού, του GC10, που θα συγκεντρώνει τους δέκα αρχαιότερους πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Βολιβίας.

    Μάλιστα, ο Νίκος Κοτζιάς απηύθυνε πρόσκληση στον Βολιβιανό ομόλογό του για να λάβει μέρος σε Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, υπό το συγκεκριμένο σχήμα, στην Αθήνα, κατά το προσεχές διάστημα.

    [03] Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Η υπερεκτέλεση των εσόδων του προϋπολογισμού η καλύτερη απάντηση σε όσους προεξόφλησαν την κατάρρευσή τους

    Η υπερεκτέλεση των εσόδων του προϋπολογισμού τον Αύγουστο υπερκάλυψε και τη δόση του ΕΝΦΙΑ - ύψους 738 εκατ ευρώ - η οποία θα εισπραχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου αντί του Αυγούστου που προέβλεπε ο στόχος, σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας τα στοιχεία για την εκτέλεση του προυπολογισμού το οκτάμηνο. Οι ίδιοι κύκλοι αναφερόμενοι στην υπέρβαση κατά 464 εκατ. ευρώ των εσόδων το οκτάμηνο έναντι του στόχου σημειώνουν ότι αποτελούν την καλύτερη απάντηση προς την αντιπολίτευση και όσους έσπευσαν πριν ενάμιση μήνα να προεξοφλήσουν κατάρρευση των εσόδων και ενεργοποίηση του κόφτη.

    Αναλυτικότερα αναφορικά με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν τα ακόλουθα:

    «Τον Αύγουστο 2016 τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3.932 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 62 εκατ. ευρώ. Η υπερεκτέλεση, δηλαδή, των εσόδων υπερκάλυψε και τη δόση του ΕΝΦΙΑ -εκτιμώμενου ύψους 738 εκατ. ευρώ- η οποία θα εισπραχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, αντί του Αυγούστου που προέβλεπε ο στόχος.

    Επίσης, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 29.883 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 464 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

    Τα στοιχεία αυτά αποτελούν την καλύτερη απάντηση και προς την αντιπολίτευση, καθώς και σε όσους έσπευσαν, πριν ενάμιση μήνα, να προεξοφλήσουν κατάρρευση εσόδων του προϋπολογισμού και να κινδυνολογήσουν με ανυπόστατα σενάρια περί ενεργοποίησης του? «κόφτη»!

    Υπενθυμίζουμε ότι η οργανωμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας, στηρίζεται στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού και όχι του τακτικού. Η βασική διαφορά τους είναι ότι ο πρώτος περιλαμβάνει και το ΠΔΕ που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τη φορολογία και υπόκειται σε μεγάλες εποχικές διακυμάνσεις. Αν κάποιος θέλει να εξετάσει στα σοβαρά την πορεία των εσόδων θα πρέπει να δει τον τακτικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, αν θέλει να παραπλανήσει και να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, θα επικαλεστεί το ΠΔΕ ή οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί στην εξαγωγή αυθαίρετων συμπερασμάτων.

    Συνιστούμε, λοιπόν, σε αντιπολίτευση και συνοδοιπόρους της να μάθουν να διαβάζουν τα μεγέθη του προϋπολογισμού γιατί εκτίθενται ανεπανόρθωτα».

    [04] Υπ. Εργασίας: Η κυβέρνηση θα προστατεύσει την εύρυθμη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ

    Η σημερινή συνάντηση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις ενώσεις εργαζομένων στα ΜΜΕ πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα στην κατεύθυνση της συμμετοχής εργοδοτών και εργαζομένων στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του ΕΔΟΕΑΠ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

    «Ο διάλογος θα συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες. Η κυβέρνηση θα προστατεύσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ και την εύρυθμη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [05] Τ. Μέι: Η Βρετανία δεν θα απομακρυνθεί από την διεθνή κοινότητα έπειτα από το Brexit

    Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία δεν θα απομακρυνθεί από τη διεθνή κοινότητα μετά την επικράτηση του Brexit και θα παραμείνει στο επίκεντρο των διεθνών υποθέσεων.

    "Όταν ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ψήφισε υπέρ της εσωστρέφειας, ούτε υπέρ της απομάκρυνσης της Βρετανίας από τους συμμάχους της στον κόσμο", τόνισε η Μέι κατά την πρώτη της ομιλία ως βρετανίδα πρωθυπουργός στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Πρόσθεσε πως η Βρετανία θα παραμείνει "ένας εξωστρεφής, παγκόσμιος σύμμαχος που θα βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών προσπαθειών για την διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας για όλους τους λαούς".

    Παράλληλα η Μέι επισήμανε πως η Βρετανία θα αυξήσει την υποστήριξη της σε θέματα ασφάλειας προς την Σομαλία για να βοηθήσει την χώρα να πολεμήσει τους μαχητές της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ.

    Ένας βρετανός αξιωματούχος τόνισε πως 30 ομάδες που παρέχουν εκπαίδευση θα σταλούν στην χώρα μαζί με έως και 70 στρατιώτες.

    [06] Το ΚΚΕ για τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στη ΓΣ του ΟΗΕ

    «Η προσφυγιά δεν είναι φυσικό φαινόμενο, έχει αιτία τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τους ανταγωνισμούς των ισχυρών, τη φτώχεια που προκαλεί η καπιταλιστική εκμετάλλευση», επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση Τύπου για τις ομιλίες του πρωθυπουργού για το προσφυγικό/μεταναστευτικό στη ΓΣ του ΟΗΕ.

    Το ΚΚΕ αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν είπε καμιά κουβέντα για τις πραγματικές αιτίες των πολέμων και της προσφυγιάς, αλλά, «επιπλέον δικαιολόγησε την παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων και της Συνθήκης της Γενεύης, υιοθετώντας τα επιχειρήματα των ιμπεριαλιστικών επιτελείων για "διατήρηση της κοινωνικής συνοχής" και της "ασφάλειας των πολιτών"». Επίσης, προσθέτει το ΚΚΕ «έπλεξε το εγκώμιο της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας», εξαιτίας της οποίας «60.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνησή του αρνείται τη μεταφορά από τα νησιά των διπλά εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, που ζουν σε άθλιες συνθήκες, γεγονός που πυροδοτεί απελπισμένες αντιδράσεις, όπως αυτές στη Μόρια της Λέσβου, στη Χίο», σημειώνοντας πως «τις αρνητικές συνέπειες στη ζωή και των κατοίκων των νησιών από αυτή την απαράδεκτη κατάσταση εκμεταλλεύονται οι ναζιστές χρυσαυγίτες και άλλοι ακροδεξιοί τραμπούκοι».

    [07] Γ. Κουμουτσάκος: Με ευθύνη της κυβέρνησης η κατάσταση στο προσφυγικό βγαίνει και πάλι εκτός ελέγχου

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι οι εικόνες καταστροφής, εξέγερσης και επικίνδυνης κοινωνικής έντασης στη Μόρια της Λέσβου εκπέμπουν κύματα βαθιάς ανησυχίας, όχι μόνο στους κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που δέχονται το πρώτο ωστικό κύμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού αλλά και σε όλη τη χώρα.

    "Οι εικόνες αυτές διαμορφώνουν την πεποίθηση ότι η κατάσταση βγαίνει και πάλι εκτός ελέγχου", συνέχισε και πρόσθεσε πως αυτό συμβαίνει "σε βαθμό που τα κέντρα πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών γίνονται μη επισκέψιμα, ακόμα και από διεθνείς παρατηρητές".

    Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε επίσης ότι "έτσι επιβεβαιώνεται η ορθότητα της κριτικής που ασκεί με αίσθημα ευθύνης η ΝΔ στην ανίκανη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ" και συμπλήρωσε: "Τους καθιστούμε υπεύθυνους για την επικίνδυνη τροπή που παίρνουν τα πράγματα".

    Διαβάστε επίσης:

    ΝΔ: Να υπάρξει άπλετο φως στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

    [08] Ο Ερντογάν κάλεσε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να λάβουν μέτρα ενάντια στο δίκτυο Γκιουλέν

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να λάβουν μέτρα ενάντια στο "τρομοκρατικό δίκτυο" του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που όπως τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, θέτει απειλή για την ασφάλεια των χωρών τους.

    "Καλώ, από αυτό το βήμα, όλους τους φίλους μας, να λάβουν άμεσα μέτρα ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση των υποστηρικτών του Γκιουλέν για την ίδια τους την ασφάλεια και το μέλλον των κρατών μας", τόνισε ο Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η απόπειρα πραξικοπήματος της 16ης Ιουλίου στην Τουρκία στόχευε την δημοκρατία σε όλο τον κόσμο.

    Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τον Γκιουλέν ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

    Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος, απευθύνοντας έκκληση για μια άμεση εξεύρεση πολιτικής επίλυσης για την κρίση στην Συρία, τόνισε πως "η εισβολή της Τουρκίας στην βόρεια Συρία στις αρχές Σεπτεμβρίου οδήγησε στην εγκαθίδρυση της ειρήνης και της σταθερότητας σε μια περιοχή όπου είχε επικρατήσει η απελπισία". Επισήμανε παράλληλα ότι η Άγκυρα σέβεται την εδαφική κυριαρχία της Συρίας.

    Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις της σχετικά με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 September 2016 - 20:32:17 UTC