Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πίσω από τον κ. Καλογρίτσα
  • [02] Συνάντηση που πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν
  • [03] Ν. Παππάς: Επιτακτική η ανάγκη για άμεση και οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους
  • [04] Έκλεισε η συμφωνία για την παραχώρηση στους δήμους ακινήτων του παραλιακού μετώπου
  • [05] Κύκλοι της αντιπροεδρίας: Υπάρχουν κέντρα που επιδιώκουν είτε το κλείσιμο είτε την εξαγορά της Τράπεζας Αττικής έναντι ευτελούς τιμήματος
  • [06] Πρωτογενές πλεόνασμα 3,756 δισ. ευρώ το οκτάμηνο στον προϋπολογισμό
  • [07] Την ανάγκη αλλαγής της ευρωζώνης επισημαίνει έκθεση Bertelsmann - Jacques Delors
  • [08] «Δεν υπάρχει θεός του πολέμου», δηλώνει ο πάπας Φραγκίσκος
  • [09] Ερντογάν στο Ρόιτερς: Ενδέχεται να παραταθεί η τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • [10] Η «νέα» Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Μουσείων, τα μέλη του οποίου ενέκριναν ομόφωνα τις σχετικές μελέτες
  • [11] Υποψήφια για το γαλλικό βραβείο Femina η Έρση Σωτηροπούλου
  • [12] Ντελακρουά και Φιλιποτό, φωτίζουν πτυχές της ελληνογαλλικής σχέσης τον 19ο αιώνα
  • [13] Χιλιάδες εκτυπωτές της HP σταμάτησαν να αναγνωρίζουν τα μη αυθεντικά δοχεία μελάνης
  • [14] Facebook και Microsoft θεωρούν τα chatbots τις εφαρμογές του μέλλοντος
  • [15] Νανοτεχνολογία: Νέο ρεκόρ Γκίνες για τη μικρότερη στον κόσμο σημαία
  • [16] Συνάντηση Ν. Κοτζιά με τους ΥΠΕΞ Παλαιστίνης, Λιβύης, Κατάρ και τον Α. Χόκστάιν στη Ν. Υόρκη
  • [17] Όλ. Γεροβασίλη: Ο Κυρ. Μητσοτάκης βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο
  • [18] Θετικό το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την «ΕΡΓΑΝΗ»

  • [01] Κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πίσω από τον κ. Καλογρίτσα

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης με δήλωσή του πριν από λίγη ώρα στη Βουλή κατήγγειλε ότι η εμπλοκή της οικογένειας Καλογρίτσα στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών είναι σχέδιο «συγκεκριμένων υπουργών και συγκεκριμένων κομματικών δημοσιογράφων του ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτίμησε ότι οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες θα είναι καταιγιστικές υπό την πίεση των αποκαλύψεων και των γεγονότων. Ανέφερε παράλληλα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ως το καλύτερο παιδί του παλιού συστήματος δίνει λεφτά, πολλά εκατομμύρια στους δικούς του εργολάβους», ενώ επανέλαβε την απαίτηση του Ποταμιού να παρουσιαστεί το πόρισμα για την τράπεζα Αττικής

    Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής:

    «Τα θαλασσοδάνεια, είναι ένα παλιό κόλπο όλων των κομμάτων εξουσίας. "Ενισχύουμε κάποιους εργολάβους για να μας ενισχύσουν, να μας χρηματοδοτήσουν δηλαδή, και αυτοί στη συνέχεια". Και ο ΣΥΡΙΖΑ ως το καλύτερο παιδί του παλιού συστήματος, κάνει το ίδιο πράγμα. Δίνει λεφτά, πολλά εκατομμύρια στους δικούς του εργολάβους. Απαιτούμε το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση της Τράπεζας Αττικής σε διάφορους εργολάβους να έρθει στη Βουλή. Όμως το σχέδιο για την "Καλογρίτσας TV" δεν ήταν της οικογένειας Καλογρίτσα. Η ιδέα και το σχέδιο ήταν συγκεκριμένων υπουργών και συγκεκριμένων κομματικών δημοσιογράφων του ΣΥΡΙΖΑ. Τις επόμενες ημέρες θα έρθουν και οι αποκαλύψεις, αν και πιστεύω ότι η οικογένεια Καλογρίτσα πιεζόμενη από τις εξελίξεις θα αποκαλύψει άμεσα ποιοι την ενέπλεξαν σε αυτή την κωμική ιστορία τηλεόρασης».

    [02] Συνάντηση που πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν

    Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα γίνει στις 14:40 (τοπική ώρα)

    [03] Ν. Παππάς: Επιτακτική η ανάγκη για άμεση και οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους

    Με τον Ειδικό Απεσταλμένο, Συντονιστή Διεθνών Ενεργειακών Θεμάτων και επικεφαλής του Γραφείου Ενεργειακών Πηγών του State Department, 'Αμος Χόχσταϊν, συναντήθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του ΟΗΕ.

    Ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για άμεση και οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

    Ο κ. Παππάς τόνισε ότι η υποχρέωση εξυπηρέτησης του χρέους σύμφωνα και με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεν μπορεί όμως να λειτουργεί ως τροχοπέδη για την αναπτυξιακή προοπτική του ελληνικού λαού.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα ενέργειας που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και συμφώνησαν για την ανάγκη να προωθηθούν το συντομότερο δυνατόν οι δικτυώσεις που καθιστούν τη χώρα μας κρίσιμο ενεργειακό κόμβο της γεωπολιτικής της περιφέρειας.

    [04] Έκλεισε η συμφωνία για την παραχώρηση στους δήμους ακινήτων του παραλιακού μετώπου

    Η παραχώρηση ακινήτων της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου με τους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Βάρης-Βούλας, Βουλιαγμένης ανακοινώθηκε σήμερα κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η συνάντηση έγινε παρουσία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, του υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα, του προέδρου του ΤΑΪΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα, του προέδρου της ΕΤΑΔ Γιώργου Τερζάκη και των δημάρχων Ανδρέα Κονδύλη (Αλίμου), Γρηγόρη Κωνσταντέλλου (Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης), και Γιώργου Παπανικολάου (Γλυφάδας).

    Για μία πολύ θετική εξέλιξη, αποτέλεσμα διαβουλεύσεων μηνών εκ μέρους των δημοτικών μας αρχών και διεκδικήσεις δεκαετιών εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάνουν λόγο οι τρεις δήμαρχοι, σε κοινή τους δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

    «Στόχος μας είναι πλέον το παραλιακό μας μέτωπο να αναβαθμιστεί, να νοικοκυρευτεί, να αποκτήσει ανθρώπινο πρόσωπο και ταυτόχρονα να αποτελέσει πόλο ήπιας και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο», προσθέτουν.

    Επίσης, ευχαρίστησαν την κυβέρνηση, το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ, «για την εποικοδομητική συνεργασία και για το πολύ θετικό τελικό αποτέλεσμα» και υπενθυμίζουν ότι στη Νότια Αθήνα «υπάρχουν πολλές σοβαρές εκκρεμότητες, για τις οποίες είναι απαραίτητη η περαιτέρω συνεργασία κράτους- αυτοδιοίκησης, με αιχμή του δόρατος την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού».

    «Η επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και της χώρας να προχωρήσει σε συνεργασία και συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε τα όποια προβλήματα να βρίσκουν λύσεις συναινετικές», επισημαίνουν οι τρεις δήμαρχοι στην κοινή τους δήλωση και καταλήγουν:

    «Πιστεύουμε ότι υπάρχει μπροστά μας μεγάλη ανάγκη και περιθώριο για δημιουργική συνεργασία, ώστε να επιλυθούν σοβαρές εκκρεμότητες και να έρθει ανάπτυξη ισόρροπη, βιώσιμη, ολοκληρωμένη, ωφέλιμη για την εθνική οικονομία, αλλά και τις τοπικές μας κοινωνίες».

    «Η κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμη μία φορά, την πρόθεσή της να προχωρήσει σε κάθε αναγκαία πράξη, ώστε η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να γίνεται προς όφελος των πολιτών με την εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων και από φορείς Δημοσίου συμφέροντος», υπογράμμισε από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

    «Στο πλαίσιο της εν λόγω συνεργασίας θα εκτελεστούν απρόσκοπτα τα ήδη συμφωνημένα επενδυτικά σχέδια (πχ Ελληνικό) και θα αξιοποιηθούν τα ελεύθερα και υποβαθμισμένα τμήματα του παραλιακού μετώπου», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

    Η συμφωνία μεταξύ ΕΤΑΔ και Δήμων αφορά την παραχώρηση ακινήτων του παραλιακού μετώπου από την Μαρίνα Αλίμου μέχρι τη Βάρκιζα.

    Με τη συμφωνία ικανοποιούνται χρόνια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, ενώ διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στα τμήματα που παραλιακού μετώπου που θα αξιοποιηθούν.

    [05] Κύκλοι της αντιπροεδρίας: Υπάρχουν κέντρα που επιδιώκουν είτε το κλείσιμο είτε την εξαγορά της Τράπεζας Αττικής έναντι ευτελούς τιμήματος

    «Η Τράπεζα Αττικής βρίσκεται σε διαδικασία ταχείας επίλυσης των εκκρεμοτήτων που αφορούν στην ανασυγκρότηση της διοίκησής της», αναφέρουν κύκλοι της αντιπροεδρίας οι οποίοι, με αφορμή την εκλογή νέας διοίκησης επισημαίνουν ότι «οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Αττικής είναι οι υψηλότεροι στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα (πάνω από 16%) και πολύ υψηλότεροι από τους επιβαλλόμενους ελάχιστους του ευρωσυστήματος (8- 10- 12%)» και «οι καταθέσεις στην τράπεζα Αττικής είναι απολύτως ασφαλείς, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται και η άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν στην παροχή πιστώσεων».

    Κύκλοι της αντιπροεδρίας σημειώνουν ταυτόχρονα ότι «η Τράπεζα Αττικής τελούσε και τελεί υπό τον εποπτικό έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει την αρμοδιότητα να ερευνά και να αξιολογεί τα δεδομένα λειτουργίας της. Η κυβέρνηση ουδέποτε στάθηκε εμπόδιο στο να επιτελέσει η Τράπεζα της Ελλάδος το έργο της και όποτε ρωτήθηκε συνηγόρησε στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της Τράπεζας Αττικής».

    «Η κυβέρνηση ούτε προστατεύει ούτε έχει εξαρτήσεις από κανέναν. Επιδιώκει τη διαφάνεια και τον έλεγχο παντού, με τη συνδρομή και της Δικαιοσύνης όπου αυτό επιβάλλεται, χωρίς γενικευμένη ποινικοποίηση του τραπεζικού συστήματος», σημειώνουν οι ίδιες πηγές της αντιπροεδρίας και προσθέτουν: «Η κυβέρνηση εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η Τράπεζα Αττικής αποτελεί, εδώ και χρόνια, στόχο κατευθυνόμενων αρνητικών δημοσιευμάτων από κέντρα και δυνάμεις οι οποίες επιδιώκουν είτε το κλείσιμο είτε την εξαγορά της έναντι ευτελούς τιμήματος».

    Διαβάστε επίσης:

    Χ. Σπίρτζης για Τράπεζα Αττικής: «Θέλω να γίνει έλεγχος όλων των δανείων»

    [06] Πρωτογενές πλεόνασμα 3,756 δισ. ευρώ το οκτάμηνο στον προϋπολογισμό

    Πρωτογενές πλεόνασμα 3,756 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το οκτάμηνο Ιανουάριος- Αύγουστος 2016, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,798 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 980 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το οκτάμηνο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, και καταγράφουν για το ίδιο διάστημα μεγάλη υπέρβαση των εσόδων κατά 464 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο. Τον μήνα Αύγουστο τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού υπερέβησαν τον μηνιαίο στόχο κατά 62 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το οκτάμηνο ανήλθε σε 1,035 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,104 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 3,880 δισ. ευρώ.

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 31,950 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 584 εκατ. ευρώ ή 1,8% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016 (γεγονός που οφείλεται στα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων). Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

    Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 29,883 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 464 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016.

    Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 1,907 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 97 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 2,067 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,048 δισ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

    [07] Την ανάγκη αλλαγής της ευρωζώνης επισημαίνει έκθεση Bertelsmann - Jacques Delors

    Η ανάγκη μεταρρύθμισης της ευρωζώνης μέσω της εμβάθυνσης της νομισματικής ένωσης προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την επόμενη μεγάλη κρίση, τονίζεται σε έκθεση που συνέταξαν από κοινού το Ίδρυμα Bertelsmann και το Ινστιτούτο Jacques Delors. Η εν λόγω έκθεση, με τίτλο «Repair and Prepare - Growth and the Euro after Brexit», σε συνέχεια του βρετανικού δημοψηφίσματος για το Brexit, προειδοποιεί ότι, όσο «μη δημοφιλής» κι αν είναι μια μεταρρύθμιση του ευρώ, είναι «αναγκαία» και «επείγουσα», υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρώπη ακόμα δε δημιουργεί αρκετή ανάπτυξη για τους πολίτες της».

    «Δεν ξέρουμε αν θα είναι σε έξι εβδομάδες, έξι μήνες ή έξι χρόνια. Αλλά το ευρώ όπως είναι σήμερα, είναι απίθανο να επιβιώσει από την επόμενη κρίση», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

    Από την πλευρά του, ο Ζακ Ντελόρ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1985 έως το 1995, προλογίζοντας την έκθεση επισημαίνει πως «αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των απογοητευμένων λαών της Ευρώπης, θα πρέπει να τα καταφέρουμε καλύτερα, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά».

    [08] «Δεν υπάρχει θεός του πολέμου», δηλώνει ο πάπας Φραγκίσκος

    «Δεν υπάρχει θεός του πολέμου», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος, με αναφορά στο κύριο μήνυμα της σημερινής ημέρας προσευχής υπέρ της ειρήνης, η οποία οργανώνεται στην Ασίζη.

    «Είμαστε στην Ασίζη όχι για κάποιο θέαμα, αλλά για να προσευχηθούμε υπέρ της ειρήνης», πρόσθεσε ο ποντίφικας. Στην συνάντηση με θέμα: «δίψα για ειρήνη, θρησκείες και πολιτισμοί σε διάλογο» συμμετέχουν συνολικά 500 θρησκευτικοί ηγέτες, αλλά και εκπρόσωποι του χώρου του πολιτισμού και των κρατικών θεσμών.

    Κατά το γεύμα που προσέφερε η κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου - που συνδιοργανώνει την σημερινή ημέρα προσευχής- ο πάπας Φραγκίσκος αγκάλιασε θερμά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος συμμετέχει στην σημερινή πρωτοβουλία.

    «Σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ για να γιορτάσουμε τα 25 χρόνια από την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος ήταν πάντα στην υπηρεσία της παγκόσμιας ειρήνης, χωρίς καμία άλλη φιλοδοξία και επιδίωξη», δήλωσε κατά το γεύμα, ο επικεφαλής της κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου Mάρκο Ιμπαλιάτσο. Παράλληλα προσφέρθηκε στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας ένα δέντρο ελιάς, διεθνές σύμβολο της ειρήνης.

    «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς αμοιβαίο σεβασμό χωρίς δικαιοσύνη και χωρίς καρποφόρα συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους λαούς του πλανήτη μας», τόνισε παράλληλα με την παρουσία του στην Ασίζη, την πόλη του αγίου Φραγκίσκου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    [09] Ερντογάν στο Ρόιτερς: Ενδέχεται να παραταθεί η τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης

    Το ενδεχόμενο να παραταθεί η ισχύς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ενώ επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες.

    Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ενδέχεται να δοθεί παράταση στην τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. «Μπορεί να παρατεθεί για τρεις ή για έναν μήνα. Οι άνθρωποι του Γκιουλέν έχουν διεισδύσει παντού. Θα βρούμε τους πραξικοπηματίες αυτούς και θα συνεχιστούν οι συλλήψεις. Σ' αυτό θα βοηθήσει η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης» δήλωσε.

    Ως προς τις σχέσεις με την ΕΕ με αφορμή του προσφυγικό ζήτημα, ο Ερντογάν είπε ότι «η Τουρκία τήρησε τις υποσχέσεις της προς την ΕΕ. Αλλά πρόκειται για αμφίδρομη κατάσταση. Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας, η ΕΕ απέτυχε στα καθήκοντα που ανέλαβε. Θέλουμε η ΕΕ να τηρεί έντιμη στάση». Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι «ζητούν να τηρήσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής, αλλά εκείνοι δεν κάνουν κάτι για την κατάργηση των θεωρήσεων».

    Ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο χότζας Φετουλάχ Γκιουλέν βρίσκεται στις ΗΠΑ, είπε ότι οι τουρκικές αρχές έχουν ζητήσει τη στήριξη διαφόρων χωρών ώστε να δοθεί τέλος τις δραστηριότητες του Γκιουλέν. Ως προς τις ΗΠΑ είπε «είμαστε σύμμαχοι, στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Όταν εκείνοι ζητούν από μας κάποιον τρομοκράτη τους τον δίνουμε. Άρα με βάση και τη σχετική διμερή συμφωνία που έχουμε υπογράψει, θα πρέπει το άτομο αυτό τουλάχιστο να προσαχθεί ή να συλληφθεί.

    Δυστυχώς προς το παρόν δεν έχουν προβεί ακόμη σ' αυτό το βήμα».

    Αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας, ο Ερντογάν είπε ότι προϋπόθεση για την οικοδόμηση της ειρήνης στη Συρία είναι να απομακρυνθεί ο Άσαντ, ότι το PYD, η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας, «είναι απειλή για την Τουρκία» και ότι σε περίπτωση επέμβασης στη Ράκα η Τουρκία δεν θα κινηθεί μονομερώς, αλλά μαζί με τους συμμάχους. Σύμφωνα με τον Ερντογάν η μεταβατική περίοδος στη Συρία δεν πρέπει να περιλαμβάνει τον Άσαντ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να βρει μια λύση που δεν θα περιλαμβάνει τον Άσαντ.

    [10] Η «νέα» Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Μουσείων, τα μέλη του οποίου ενέκριναν ομόφωνα τις σχετικές μελέτες

    Μια περιεκτική «ματιά» στη «νέα» Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη φάση της επέκτασης των κτιρίων της, «έριξαν» χτες τα μέλη του Συμβουλίου Μουσείων.

    Με την ευκαιρία της παρουσίασης, από τη διευθύντρια της Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Παρμενίδη, της μουσειολογικής - μουσειογραφικής προμελέτης (που πήραν ομόφωνα το «πράσινο φως»), πολλά ήταν τα ενδιαφέροντα σημεία που σημειώθηκαν: Από το μνημειακών διαστάσεων έργο του Παναγιώτη Τέτση «Λαϊκή Αγορά», που θα εκτεθεί στον χώρο της υποδοχής (δηλώνοντας τον δημοκρατικό, «ανοιχτό» χαρακτήρα του μουσείου), τον ξεχωριστό χώρο των περιοδικών εκθέσεων στο υπόγειο με την τζαμένια οροφή, τη θεαματική ράμπα στο εσωτερικό του πίσω κτιρίου, που θα «ανεβαίνει» τους τρεις ορόφους, δίπλα στην τζαμωτή επιφάνεια, προσφέροντας μια μοναδική θέαση στην πόλη, αλλά και τη διαδραστική πληροφόρηση του κοινού, τις πολλαπλές «αναγνώσεις» των εκθεμάτων, την παρουσίαση για πρώτη φορά του συνόλου των χαρακτικών της συλλογής της Πινακοθήκης. Και όχι μόνον αυτά. Από τη χτεσινή παρουσίαση, ξεχώρισαν επίσης:

    ? Κάποια «πρακτικά», αλλά σημαντικά σημεία. Όπως το ότι, έως το τέλος του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της επέκτασης (τα εγκαίνια αναμένεται να γίνουν το 2019), προσθέτοντας στο υφιστάμενο κτήριο των 9.720 τμ, άλλα 11.040 τμ, υπερδιπλασιάζοντας τους λειτουργικούς του χώρους (σύνολο 20.760 τμ). Με άλλα λόγια, το μουσείο αποκτά 2.230 τμ πρόσθετους εκθεσιακούς χώρους για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, 1.645 τμ επιπλέον αποθήκες έργων τέχνης, αμφιθέατρο 350 θέσεων, εκπαιδευτικό χώρο, υποδοχή και πωλητήριο 910 τμ.

    Στα πλεονεκτήματα των αναβαθμισμένων χώρων συγκαταλέγονται το εστιατόριο, που θα λειτουργεί στον γ΄ όροφο (με δυνατότητα αυτόνομης εισόδου και απεριόριστη θέα στην Ακρόπολη και στον Λυκαβηττό), το καφέ στο ισόγειο και στον κήπο, η ψηφιακή και διαδραστική παρουσίαση των πληροφοριών (πιθανόν ακόμα και δράσεων άλλων μουσείων στην πόλη και στην Ελλάδα).

    ? Κάποιες καινοτομίες «μουσειογραφικής» φύσης που διαφοροποιούν σημαντικά τη «νέα» Εθνική Πινακοθήκη από την προηγούμενη κατάσταση. Για παράδειγμα, κάθε κεντρική αίθουσα θα έχει δυο εισόδους, έτσι δεν θα χρειάζεται να επιστρέφει κανείς από την ίδια διαδρομή. Επιπλέον, με την είσοδό του σε κάθε μία από αυτές, ο επισκέπτης θα μπορεί να έχει μια συνολική εικόνα (πανοραμική θέα των εκθεμάτων), ενώ η διαδρομή του δεν θα είναι μόνο γραμμική. Σε αυτό θα βοηθούν πανό που θα παρεμβάλλονται (θα εκτείνονται από το πάτωμα ως το ταβάνι), με εμβληματικά, μεγάλων διαστάσεων έργα, πολλά από τα οποία θα εκτεθούν για πρώτη φορά, καθώς δεν έβρισκαν χώρο στην προηγούμενη έκθεση. Μάλιστα, η οργάνωσή τους σε θεματικές νησίδες, που θα συμπαρασύρει εκείνη των πινάκων στους τοίχους, θα κάνουν πιο περίπλοκη τη σύνθεση από μια γραμμική παράθεση, εξασφαλίζοντας στον κάθε επισκέπτη τη χάραξη της δικής του διαδρομής.

    ? Οι ενότητες της μόνιμης έκθεσης, με τίτλους που προδιαθέτουν για τα έργα τα οποία θα θαυμάσουμε: Μεταβυζαντινή τέχνη και Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (με τα τρία αυθεντικά έργα του «Η Ταφή του Χριστού», «'Αγιος Πέτρος», «Συναυλία των Αγγέλων»), Επτανησιακή Σχολή, Ζωγραφική του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους: 19ος αιώνας (τα Χρόνια της Βασιλείας του Όθωνα: 1830-1862, η Αστική Τάξη και οι Ζωγράφοι της: 1862-1900), 20ός αιώνας προς έναν Ελληνικό Μοντερνισμό (Συνύπαρξη διαφόρων τάσεων: νέα ρεύματα από τη Βιέννη, το Μόναχο και το Παρίσι, Προς έναν Ελληνικό Υπαιθριστικό Μοντερνισμό), 20ός αιώνας: Μεσοπόλεμος (Η Μικρασιατική Καταστροφή, Μοντερνισμός και Παράδοση), Μεταπολεμική Τέχνη (Αφαίρεση από τις δεκαετίες 1950-1960, Νέες Τάσεις), Δυτικοευρωπαϊκή Ζωγραφική, Μόνιμη έκθεση χαρακτικών και σχεδίων, Δυτικοευρωπαϊκή Χαρακτική, Ελληνική Χαρακτική του 19ου αιώνα, Ελληνική Χαρακτική και Σχέδια του 20ού αιώνα.

    ? Η έκθεση χαρακτικών και σχεδίων σε ειδικά σημεία-κόμβους των αιθουσών σε συνάρτηση με την εποχή των εκθεμάτων, η προβολή πολλών και σημαντικών έργων της δυτικοευρωπαϊκής τέχνης, η παρουσίαση για πρώτη φορά, μαζί με το εμβληματικό έργο του Ντελακρουά Εζέν «Επεισόδιο του Ελληνικού Αγώνα» (1856), της μνημειακής σύνθεσης (8,5 μ. μήκους) «30ή Μαρτίου» του Σαρλ Λουί Λουσιέν Μίλερ, αλλά και η «υπόσχεση», από την κ. Πλάκα, ότι «δεν σταματάμε στο 2000, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την παραγωγή», ήταν πληροφορίες που έκλεισαν με τον πιο ελπιδοφόρο τρόπο τη συνεδρίαση.

    [11] Υποψήφια για το γαλλικό βραβείο Femina η Έρση Σωτηροπούλου

    To μυθιστόρημα της Έρσης Σωτηροπούλου «Τι μένει από τη νύχτα» (εκδόσεις Πατάκη), είναι υποψήφιο για το γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο Femina.

    To Femina είναι ένα από τα μεγαλύτερα βραβεία στη Γαλλία και απονέμεται ετησίως σε ένα γαλλικό και ένα ξένο βιβλίο. Φέτος, υποψήφια είναι 18 γαλλικά και 14 ξένα μυθιστορήματα. Το μυθιστόρημα της Σωτηροπούλου κυκλοφορεί στα γαλλικά από τις εκδόσεις Stock, σε μετάφραση Ζιλ Ντεκορβέ και θέμα του είναι το ταξίδι του Κ. Π. Καβάφη μαζί με τον αδελφό του Τζων, στο Παρίσι, το 1897. Είναι η εποχή που ο ποιητής απομακρύνεται από τις νεανικές καλλιτεχνικές του ανησυχίες και ετοιμάζεται να μπει στην περίοδο της ωριμότητας.

    [12] Ντελακρουά και Φιλιποτό, φωτίζουν πτυχές της ελληνογαλλικής σχέσης τον 19ο αιώνα

    «Ο Ντελακρουά είχε ένα ταλέντο εικονογραφικό τεράστιο - είναι σχεδόν σκηνοθέτης του κινηματογράφου, καταπληκτικός. Και σκηνοθέτης και σκηνογράφος» είχε πει κάποτε ο Γιάννης Τσαρούχης για τον μεγάλο ρομαντικό ζωγράφο.

    Την δημιουργική διαδικασία στους εμβληματικούς πίνακες «Οι Σφαγές της Χίου» (1824) και «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» (1826), δύο έργα με τα οποία ο Γάλλος μαέστρος του 19ου αιώνα πυροδότησε τον συμβολισμό της Ελλάδας στην κοινή γνώμη, αλλά και στην ευρωπαϊκή διπλωματία της εποχής, υπέρ της ελληνικής ανεξαρτησίας, διερευνά η έκθεση «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το 21», στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.

    Όπως έχει προαναγγελθεί, είναι η μία από τις δύο σημαίνουσες εκθέσεις που εγκαινιάζει το Τελλόγλειο, ταυτόχρονα στις 18 Οκτωβρίου και αφορούν στις ελληνογαλλικές σχέσεις του 19ου αιώνα. Η άλλη παράλληλη έκθεση, έχει τίτλο «ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού», ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα ζωγραφικά πανοράματα του 19ου αιώνα. Αποδίδει με ζωγραφική ένταση την πολιορκία και την υπεράσπιση του φρουρίου του Issy στην διάρκεια του Γαλλοπρωσικού Πολέμου, στον οποίο έλαβαν μέρος και Έλληνες εθελοντές, υπενθύμισε σήμερα ο διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, Αλεξάντρ Φαρνού, τονίζοντας την διαχρονία των σχέσεων φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας, σε ιστορικές περιόδους.

    Εξάλλου, η διπλή έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της ελληνικής και της γαλλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας.

    Αντίγραφο του Πανοράματος, που λόγω της απήχησής του στο γαλλικό κοινό, είχε αναπαράξει ο Φελίξ Εμανουέλ Φιλιποτό και ο γιος του Πολ (το1876), είχε εκτεθεί στην έναρξη των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, σε μια ροτόντα, έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, πρόσθεσε ο Γάλλος πρεσβευτής, Κριστόφ Σαντεπί, στη σχετική συνέντευξη Τύπου, σήμερα στην Αθήνα, χαιρετίζοντας τις δύο διοργανώσεις του Τελλόγλειου.

    Η γραμματέας του ΔΣ του Ιδρύματος Αλεξάνδρα Γουλάκη- Βουτυρά, που έχει την ευθύνη των εκθέσεων, μνημόνευσε την περιπέτεια εκείνου του αντιγράφου, το οποίο είχε χαθεί έως τις αρχές της δεκαετίας του ?70, οπότε κάποια τμήματά του αγοράστηκαν από το ζεύγος Τέλλογλου και είναι αυτά που παρουσιάζει η έκθεση.

    Τα δύο έργα της έκθεσης Ντελακουά, « Οι Σφαγές της Χίου» - είναι αντίγραφο σε φυσικό μέγεθος ζωγραφισμένο από τον Ευάγγελο Ιωαννίδη, από το Μουσείο Χίου, και «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» είναι αντίγραφο ζωγραφισμένο από τον Δ. Βασιλείου, που φυλάσεται στο Ιστορικό Μουσείο Αθηνών.

    «Είναι η ευφυία και δημιουργικότητα ενός μεγάλου καλλιτέχνη που κατορθώνει «σκηνοθετώντας » το θέμα θύτη- θύματος να ξεφύγει από την στενή εντοπιότητα ... και να μετατρέπει το έργο σε διαμαρτυρία, που ενέχει την επικοινωνιακή δυναμική μιας αφίσας ή ακόμη, ενός συμβόλου » παρατήρησε η Αλεξάνδρα Βουτυρά. Για τις ανάγκες της έκθεσης Ντελακρουά επιστρατεύτηκαν επίσης , τεκμήρια όπως η συγκλονιστική επιστολή του Κοραή προς τον Βαρβάκη, που εκλιπαρεί για την εξαγορά αιχμαλώτων, ή το κείμενο-μαρτυρία του Βαχίτ Πασά, από τα απομνημονεύματά του που προσπαθεί να δικαιολογήσει την αποτρόπαιη πράξη. Αρχειακό υλικό, έως και τοπικές ενδυμασίες που ζωγράφισε στους πίνακες ο Ντελακρουά, μεταφέρθηκαν από το παρισινό εργαστήριο του -Μουσείο Delacroix, ενώ πρωτότυπα έργα του ζωγράφου μεταφέρθηκαν από γαλλικά και ελληνικά μουσεία. Η έκθεση περιλαμβάνει και μια σειρά έργων της Βάνας Ξένου, εμπνευσμέων από τις «Σφαγές της Χίου».

    Η έκθεση Φιλιποτό, πλαισιώνεται από πίνακες διαπρεπών Γάλλων ζωγράφων του 19ου αιώνα (Ετιέν- Προσπέρ Μπερν-Μπελκούρ, Πολ Λουί Ναρσίς Γκρολερόν) από τις συλλογές του παρισινού Μουσείου Στρατού.

    «Συνεχίζουμε δυναμικά το πρόγραμμα μας , και για πρώτη φορά θα εκθέσουμε και στην Αθήνα ένα μέρος των συλλογών του Τελλόγλειου με έργα νεοελληνικής τέχνης του 20ου αιώνα , τον Νοέμβριο στο Ιδρυμα Θεοχαράκη » δήλωσε η Αλεξάνδρα Βουτυρά, πλαισιωμένη απ ό τον πρόεδρο του Τελλογλείου, πρύτανη του ΑΠΘ , Περικλής Μήτκας .

    [13] Χιλιάδες εκτυπωτές της HP σταμάτησαν να αναγνωρίζουν τα μη αυθεντικά δοχεία μελάνης

    Μεγάλος αριθμός εκτυπωτών Hewlett Packard σταμάτησαν από τις 13 Σεπτεμβρίου να αναγνωρίζουν τα μη αυθεντικά δοχεία μελάνης, σύμφωνα με τα παράπονα που εξέφρασαν χιλιάδες ιδιοκτήτες.

    Η HP αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι κατά την τελευταία ενημέρωση του υλικολογισμικού, οι ρυθμίσεις άλλαξαν ώστε οι εκτυπωτές της εταιρείας να επικοινωνούν μόνο με τα αυθεντικά δοχεία μελάνης, τα οποία φέρουν επάνω τους ένα ειδικό τσιπάκι. Αναφέρεται επίσης ότι ορισμένες συσκευές είχαν ήδη ενσωματωμένη αυτή τη λειτουργικότητα.

    Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC αναφέρει σε δημοσίευμά του επικαλούμενο αναφορές της γερμανικής εταιρείας παραγωγής μελανιών 123inkt, ότι δεν είχε εκδοθεί καμία νέα firmware ενημέρωση από τον Μάρτιο του 2016, γεγονός που πιθανόν υποδηλώνει ότι η αλλαγή ήταν ήδη προγραμματισμένη να γίνει αυτόν τον μήνα.

    Από την πλευρά της, η HP ανέφερε ότι τέτοιου είδους ενημερώσεις γίνονται «κατά διαστήματα», ωστόσο δεν παρείχε κανένα σχόλιο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που διατέθηκε η τελευταία ενημέρωση.

    «Σκοπός αυτής της ενημέρωσης είναι να προστατεύονται οι καινοτομίες της HP και η πνευματική ιδιοκτησία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

    Η κίνηση αυτή της Hewlett Packard φαίνεται ότι προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια σε πολλούς καταναλωτές, αφού τα αυθεντικά μελάνια της εταιρείας είναι αρκετά πιο ακριβά από τα άλλα.

    [14] Facebook και Microsoft θεωρούν τα chatbots τις εφαρμογές του μέλλοντος

    «Τα chatbots είναι οι εφαρμογές του μέλλοντος», υποστηρίζουν τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, όσο και ο Ντέιβιντ Μάρκους, διευθυντής στον τομέα προϊόντων ανταλλαγής μηνυμάτων του Facebook.

    Τα chatbots είναι προγράμματα με τα οποία ένας χρήστης μπορεί να «κουβεντιάσει», αφού έχουν δημιουργηθεί ούτως ώστε να δίνουν αυτόματες απαντήσεις πάντα σε συνάρτηση με τον διάλογο που διεξάγεται, όπως παραδείγματος χάριν σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.

    Τόσο ο Ναντέλα όσο και ο Μάρκους βλέπουν τα chatbots ως μια σημαντική νέα «διεπαφή» μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian επικαλούμενη σχετικές δηλώσεις τους. Και οι δύο εταιρείες έχουν διαθέσει εργαλεία προκειμένου να βοηθήσουν τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν αυτά τα bots. Μεταξύ του διαστήματος Απριλίου και Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 30.000 από τα συγκεκριμένα προγράμματα είχαν αναπτυχθεί μόνο για το Messenger του Facebook.

    Μιλώντας ο χρήστης με τα chatbots είναι σαν να ανταλλάσσει μηνύματα με κάποιον φίλο, εφόσον αυτός τα έχει προσθέσει στις επαφές του. Πολλά από αυτά έχουν δημιουργηθεί με βάση διάφορες κατηγορίες, όπως ψυχαγωγία, gaming, επιχειρήσεις, lifestyle.

    Τα chatbots θα μπορούσαν να είναι το λογικό επόμενο βήμα, ιδιαίτερα σε εταιρείες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα για την εξυπηρέτηση των πελατών, όπως email και άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων. Διαθέτοντας τεχνολογία «εκμάθησης», τα προγράμματα αυτά θα έχουν τη δυνατότητα να «θυμούνται» παλαιότερες συνομιλίες και να μαθαίνουν από καινούργιες, δημιουργώντας, με τον χρόνο, μια βάση δεδομένων μέσω της οποίας θα μπορούν να ανταποκρίνονται σε μια μεγαλύτερη γκάμα ερωτήσεων και αποριών.

    Ωστόσο, κι ενώ οι άνθρωποι που αναπτύσσουν αυτή τη νέα τεχνολογία επισημαίνουν τα θετικά στοιχεία αυτής, εγείρονται δύο βασικά ζητήματα. Πρώτον, το ζήτημα του απορρήτου, αφού θα γίνεται συλλογή, ανάλυση και χρήση όλων αυτών των δεδομένων.

    Και δεύτερον, ο αντίκτυπος που θα έχει στους ανθρώπους που εργάζονται σε κέντρα εξυπηρέτησης πελατών σε εκατομμύρια εταιρείες. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ακόμα κι αν το προσωπικό αντικατασταθεί από chatbots, ο ανθρώπινος παράγοντας θα είναι πάντα απαραίτητος. Ωστόσο, αυτό το θέμα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης σχετικά με το πώς ένα πρόγραμμα μπορεί να εκτοπίσει τους εργαζομένους του 21ου αιώνα.

    [15] Νανοτεχνολογία: Νέο ρεκόρ Γκίνες για τη μικρότερη στον κόσμο σημαία

    Καναδοί ερευνητές δημιούργησαν μια νανο-σημαία της χώρας τους, που έχει μήκος μόνο 1,18 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου) και η οποία κατέκτησε το Ρεκόρ Γκίνες ως η μικρότερη σημαία χώρας στον κόσμο.

    Η σημαία, που είναι αόρατη με γυμνό μάτι και μπορεί να παρατηρηθεί μόνο με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, είναι δημιούργημα του Ινστιτούτου Κβαντικής Υπολογιστικής του Πανεπιστημίου του Γουότερλου.

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύστημα λιθογραφίας ηλεκτρονικής ακτίνας πάνω σε μια βάση πυριτίου. Η σημαία θα παρουσιασθεί σε έκθεση για τα 150 «γενέθλια» από την ίδρυση του Καναδά, που γιορτάζονται το 2017.

    [16] Συνάντηση Ν. Κοτζιά με τους ΥΠΕΞ Παλαιστίνης, Λιβύης, Κατάρ και τον Α. Χόκστάιν στη Ν. Υόρκη

    Για αύριο έχει προγραμματιστεί, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η πρώτη τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Κύπρου- Παλαιστίνης που διερύνει την πρωτοβουλία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που προωθεί εδώ και ένα χρόνο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των τριών υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, Ιωάννη Κασουλίδη και Ριάντ Μαλκί.

    Η Αθήνα, με αυτή την πρωτοβουλία της, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, θέλει να δείξει στους Παλαιστινίους ότι οι σχέσεις της δεν είναι μονοδιάστατες- κυρίως έναντι του Ισραήλ, αλλά ότι διατηρεί τις παραδοσιακές σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο. Και η τριμερής αυτή συνεργασία με την Παλαιστίνη είναι «ένα στοιχείο ισορροπίας», μέσω της οποίας η χώρα μας θέλει να επιβεβαιώσει την παρουσία και τον ρόλο της σε όλη την περιοχή.

    Αύριο ο κ. Κοτζιάς θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Λίβυο ομόλογό του, Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα, και με τον Αμερικανό Ειδικό Απεσταλμένο για διεθνή ενεργειακά ζητήματα, Άμος Χοκστάιν, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Γιασίμ Αλ-Θανί, και με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, Ιγιάντ Αμεέν Μαντανί.

    Ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει, επίσης, στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα παραστεί, τέλος, στη δεξίωση που παραθέτει ο Γερμανός ομόλογός του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, για την επίσημη έναρξη της εκστρατείας εκλογής της Γερμανίας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά την περίοδο 2019-2020.

    [17] Όλ. Γεροβασίλη: Ο Κυρ. Μητσοτάκης βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο

    «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο» , τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο «INDEPENDENT BALKAN NEWS AGENCY», ασκώντας έντονη κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ. Εξηγεί πως όλα όσα υπόσχεται, θα συμβούν κάτω από ένα σωρό προϋποθέσεις για την πορεία της οικονομίας, και πως το κάνει αυτό «γιατί γνωρίζει και ο ίδιος ότι έχει μπροστά του τρία χρόνια ως τις επόμενες εκλογές». Τονίζει, επίσης, πως οι σκληρές πολιτικές που πρεσβεύει η ΝΔ είναι γνωστές και πως συνεπώς ζητάει από τον κόσμο «να φάει ξαναζεσταμένο φαγητό και να πιστέψει ότι απολαμβάνει πιάτο γκουρμέ».

    Ειδικότερα, στο ερώτημα εάν ανησυχεί την κυβέρνηση ότι ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ως εν αναμονή πρωθυπουργός, η κυβερνητική εκπρόσωπος διερωτάται: «τι ακριβώς να μας ανησυχήσει; Ένα πορτρέτο που στήνεται με μιντιακούς όρους και από μιντιακούς μηχανισμούς;». Σημειώνει ότι «στη ΔΕΘ παρακολουθήσαμε μία τηλεοπτική παράσταση. Με σκηνοθεσία, φωτισμό και σενάριο. Ως εκεί μπορεί να φτάσει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας», για να υπογραμμίσει ότι «σκαλίζοντας όμως λίγο το γκλάμουρ περιτύλιγμα, ο πολίτης αντικρίζει τον ήδη γνωστό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ήδη γνωστή πολιτική πραγματικότητα της Νέας Δημοκρατίας. Όλα όσα βίωσε στο πετσί του τα περασμένα χρόνια και θέλει να ξεχάσει». «Και ο κ. Μητσοτάκης του ζητά να φάει ξαναζεσταμένο φαγητό και να πιστέψει ότι απολαμβάνει πιάτο γκουρμέ», σχολιάζει.

    Η κ. Γεροβασίλη επισημαίνει ότι «στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε σιωπηρά ότι θα ανεβάσει τον ΦΠΑ στα φάρμακα, αν και δεν μας είπε αν θα τον πάει στο 11 ή στο 22%, ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι συμβάσεις και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, κι ότι αν χρειαστεί -για λόγους «ανταγωνισμού»- μπορεί να ξανακατρακυλίσουν ακόμη πιο κάτω οι μισθοί». Επισήμανε ακόμη ότι ο κ. Μητσοτάκης «περιέγραψε το μοντέλο δημοσίων υπηρεσιών που θα ακολουθήσει, με επιπρόσθετες απολύσεις συμβασιούχων, μεταφέροντας δραστηριότητες και προφανώς πόρους στα χέρια κρατικοδίαιτων ιδιωτών». Επιπλέον, σημειώνει ότι «δεν έκρυψε ότι θεωρεί πως υγεία και παιδεία αντέχουν να υποστούν περαιτέρω περικοπές» και πως «για την ακρίβεια, δεν είπε τίποτε που να μη γνωρίζει ο κόσμος, καθώς επιμένει στις ήδη αποτυχημένες συνταγές της ΝΔ», ενώ «ταυτόχρονα, έκλεισε ξανά το μάτι στα ίδια συμφέροντα τα οποία απομυζούσαν το κράτος όλα τα περασμένα χρόνια».

    «Εν τέλει», σχολιάζει η κ. Γεροβασίλη, «γιατί να μας ανησυχεί ο κ. Μητσοτάκης, τη στιγμή που ο ίδιος παραδέχτηκε ότι όλα όσα υπόσχεται, θα συμβούν κάτω από ένα σωρό προϋποθέσεις για την πορεία της οικονομίας, βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο; Πολύ απλά γιατί γνωρίζει και ο ίδιος ότι έχει μπροστά του τρία χρόνια ως τις επόμενες εκλογές».

    «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο», τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο «INDEPENDENT BALKAN NEWS AGENCY», ασκώντας έντονη κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ.

    Σημειώνει πως όλα όσα υπόσχεται ο πρόεδρος της ΝΔ, θα συμβούν κάτω από ένα σωρό προϋποθέσεις για την πορεία της οικονομίας, και πως το κάνει αυτό «γιατί γνωρίζει και ο ίδιος ότι έχει μπροστά του τρία χρόνια ως τις επόμενες εκλογές». Τονίζει η κ. Γεροβασίλη πως οι σκληρές πολιτικές που πρεσβεύει η ΝΔ είναι γνωστές και πως συνεπώς ζητάει από τον κόσμο «να φάει ξαναζεσταμένο φαγητό και να πιστέψει ότι απολαμβάνει πιάτο γκουρμέ».

    Ειδικότερα, στο ερώτημα εάν ανησυχεί την κυβέρνηση ότι ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ως εν αναμονή πρωθυπουργός, η κυβερνητική εκπρόσωπος διερωτάται: «τι ακριβώς να μας ανησυχήσει; Ένα πορτρέτο που στήνεται με μιντιακούς όρους και από μιντιακούς μηχανισμούς;». Σημειώνει ότι «στη ΔΕΘ παρακολουθήσαμε μία τηλεοπτική παράσταση. Με σκηνοθεσία, φωτισμό και σενάριο. Ως εκεί μπορεί να φτάσει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας», για να υπογραμμίσει ότι «σκαλίζοντας όμως λίγο το γκλάμουρ περιτύλιγμα, ο πολίτης αντικρίζει τον ήδη γνωστό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ήδη γνωστή πολιτική πραγματικότητα της Νέας Δημοκρατίας. Όλα όσα βίωσε στο πετσί του τα περασμένα χρόνια και θέλει να ξεχάσει». «Και ο κ. Μητσοτάκης τού ζητά να φάει ξαναζεσταμένο φαγητό και να πιστέψει ότι απολαμβάνει πιάτο γκουρμέ», σχολιάζει.

    Η κ. Γεροβασίλη επισημαίνει ότι «στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε σιωπηρά ότι θα ανεβάσει τον ΦΠΑ στα φάρμακα, αν και δεν μας είπε αν θα τον πάει στο 11 ή στο 22%, ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι συμβάσεις και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, κι ότι αν χρειαστεί -για λόγους «ανταγωνισμού»- μπορεί να ξανακατρακυλίσουν ακόμη πιο κάτω οι μισθοί». Επισήμανε ακόμη ότι ο κ. Μητσοτάκης «περιέγραψε το μοντέλο δημοσίων υπηρεσιών που θα ακολουθήσει, με επιπρόσθετες απολύσεις συμβασιούχων, μεταφέροντας δραστηριότητες και προφανώς πόρους στα χέρια κρατικοδίαιτων ιδιωτών». Επιπλέον, σημειώνει ότι «δεν έκρυψε ότι θεωρεί πως υγεία και παιδεία αντέχουν να υποστούν περαιτέρω περικοπές» και πως «για την ακρίβεια, δεν είπε τίποτε που να μη γνωρίζει ο κόσμος, καθώς επιμένει στις ήδη αποτυχημένες συνταγές της ΝΔ», ενώ «ταυτόχρονα, έκλεισε ξανά το μάτι στα ίδια συμφέροντα τα οποία απομυζούσαν το κράτος όλα τα περασμένα χρόνια».

    «Εν τέλει», σχολιάζει η κ. Γεροβασίλη, «γιατί να μας ανησυχεί ο κ. Μητσοτάκης, τη στιγμή που ο ίδιος παραδέχτηκε ότι όλα όσα υπόσχεται, θα συμβούν κάτω από ένα σωρό προϋποθέσεις για την πορεία της οικονομίας, βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο; Πολύ απλά γιατί γνωρίζει και ο ίδιος ότι έχει μπροστά του τρία χρόνια ως τις επόμενες εκλογές».

    "Χτίζουμε βήμα-βήμα το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, κρατώντας την κοινωνία όρθια"

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρει ότι ο στόχος της δίκαιης ανάπτυξης υπήρξε θεμελιώδης ήδη από το προεκλογικό πρόγραμμα, ότι η κυβέρνηση περιέγραψεστους Έλληνες πολίτες όλα όσα επρόκειτο να γίνουν στην περίοδο εφαρμογής της συμφωνίας του καλοκαιρού του 2015, ότι«έναν χρόνο μετά, τηρούμε με επάρκεια το χρονοδιάγραμα»και ότι ήδη έχει παρέλθει το πιο δύσκολο σκέλος του με επιτυχία.

    Υπογραμμίζει, ότι«δεν μπορεί να επαναληφθεί το αναπτυξιακό μοντέλο του παλαιού κατεστημένου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ»και ότι«αυτή τη στιγμή δίνεται μία μοναδική ευκαιρία για τα δεδομένα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, οι συμπολίτες μας θα μπορέσουν επιτέλους να απολαύσουν τους καρπούς του κόπου τους». «Πραγματική παραγωγή, με ουσιαστικό αποτέλεσμα και δίκαιη αναδιανομή. Αυτό ακριβώς το νέο αναπτυξιακό μοντέλο έχει ήδη περιγράψει ο πρωθυπουργός και το χτίζουμε βήμα-βήμα, κρατώντας ταυτόχρονα με όλες μας τις δυνάμεις την κοινωνία όρθια και σε συνοχή», σημειώνει.

    Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στο προσφυγικό

    Όσον αφορά στη συμμετοχή και τις επαφές που έχει ο πρωθυπουργός στην 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η κ. Γεροβασίλη σημειώνει ότι στόχος«είναι η διεύρυνση της συντονισμένης προσπάθειας για την ασφαλή μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών, με όρους νομιμότητας, ώστε ταυτόχρονα να ανακουφιστούν οι χώρες πρώτης υποδοχής οι οποίες δέχτηκαν μεγάλη πίεση τα προηγούμενα χρόνια».

    Επισημαίνει ότι η ατυχής για τη χώρα συγκυρία της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, προκάλεσε αυξημένες δυσκολίες,«ωστόσο απέδειξε ότι παραμένουν πολύ ψηλά ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη και η φιλοξενία στον αξιακό κώδικα των Ελλήνων», και έφερε τη χώρα στην πρωτοπορία των εξελίξεων για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Σημείωσε την κομβική συνεισφορά της Ελλάδας στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, για να επισημάνει ότι«και πάλι βρισκόμαστε σε πρωταγωνιστικό ρόλο, σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, προκειμένου να υπερισχύσουν οι αρχές του ανθρωπισμού και της διεθνούς νομιμότητας για τη διαχείριση του προσφυγικού, κάτω και από την"ομπρέλα"των Ηνωμένων Εθνών».

    Επισημαίνει τις επαφές που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ιρανό Πρόεδρο, Χασάν Ρουχανί.

    "Η Ελλάδα στο επίκεντρο των αλλαγών, από ισχυρότερη και πολύ πιο αξιόπιστη θέση"

    «Ο Αλέξης Τσίπρας ανέτρεψε μία πραγματικότητα δεκαετιών για τη χώρα μας», τονίζει με αφορμή τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ που ενεργοποιήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, για να σχολιάσει πως το γεγονός ότι αυτή«θορύβησε τους πρεσβευτές της ευρωπαϊκής λιτότητας, δείχνει τη σημαντικότητα αυτής της πρωτοβουλίας».

    Η κ. Γεροβασίλη σημειώνει ότι πλέον είναι παραπάνω από εμφανής,και εκφράζεται και σε επίπεδο κορυφής η αμφισβήτηση της ασφυκτικής πολιτικής. Εκτίμησε ότι το 2017 θα είναι χρονιά σημαντικών εξελίξεων στην Ευρώπη και δηλώνει πως παραμένει αισιόδοξη ότι«θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, μετά το σοκ που υπέστη η Ένωση από το Brexit». «Η Ελλάδα και μπορεί και θα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, από ισχυρότερη και πολύ πιο αξιόπιστη θέση», τονίζει.

    Ασκεί κριτική στις προηγούμενες συνθήκες για το ότι η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως ο φτωχός συγγενής της ευρωπαϊκής οικογένειας.«Ακόμη και σε συνθήκες απόλυτης επικράτησης του μοντέλου λιτότητας, σε εποχές που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφταναν στο σημείο να καταγγέλλουν τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την έξοδο από την κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πτοήθηκε», τονίζει, προσθέτοντας ότι«σταθερά και επίμονα αναζήτησε την διέξοδο εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας και αυτή του η προσπάθεια αρχίζει να στέφεται με επιτυχία».

    Η Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

    Σχετικά με τηνεπικείμενη τέταρτη Σύνοδο Κορυφής στα πλαίσια της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, τον ερχόμενο μήνα, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρει ότι η Τριμερής Συνεργασία παρουσιάζει δυναμική. Τονίζει τη συμβολή της -ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου- στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ενίσχυση της δημοκρατίας, στην Ανατολική Μεσόγειο, και επίσης στην προώθηση της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του αραβικού κόσμου, και της δημιουργίας ενός τριγώνου συνεργασίας με προστιθέμενη αξία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Επισημαίνει επίσης ότι προωθεί συγκεκριμένα έργα και προγράμματα στους τομείς του εμπορίου και της ενέργειας.

    Γενικότερα, αναφέρει ότι στο σύνθετο διπλωματικό περιβάλλον η Ελλάδα διαθέτει πολύ δυναμική παρουσία, με συνεχείς πρωτοβουλίες και ότι μετά από πολλά χρόνια αδράνειας, επιστρέφει στον κομβικό της ρόλο, μεταξύ χωρών της Μεσογείου, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.«Όχι μόνο στηρίζεται η θέση της Κύπρου, αλλά και ενισχύεται ευρύτερα ο ρόλος της χώρας μας ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας», τονίζει και σημειώνει ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Παλαιστίνης, στο περιθώριο της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    [18] Θετικό το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την «ΕΡΓΑΝΗ»

    Θετικό είναι το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, το οκτάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση οκταμήνου έτους, από το 2001 μέχρι σήμερα.

    Αθροιστικά, για την περίοδο Ιανουάριος?Αύγουστος 2016, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.413.978 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.176.161, εκ των οποίων οι 626.896 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 549.265 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου οκταμήνου του έτους 2016 διαμορφώνεται στις 237.817 νέες θέσεις εργασίας.

    «Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας συνεχίζονται και εντείνονται», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Επισυνάπτονται τα αναλυτικά στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 September 2016 - 16:32:23 UTC