Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: Να υπάρξει άπλετο φως στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [02] Χ. Σπίρτζης για Τράπεζα Αττικής: «Θέλω να γίνει έλεγχος όλων των δανείων»
  • [03] Ν. Τόσκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δύο διμοιρίες ΜΑΤ στην Λέσβο από την Αθήνα. «Μαύρες συμμαχίες κάνουν κακό στον τόπο»
  • [04] Το όραμα για ένα νέο ΕΣΥ που θα διευρύνει το δημόσιο χώρο στην Υγεία, παρουσίασε ο υπουργός Α. Ξανθός
  • [05] Θ. Φωτίου στο «Πρακτορείο fm»: Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ένα πρόγραμμα τριών μέτρων που θα εγκατασταθεί μόνιμα
  • [06] ΤτΕ: Αίρονται οι περιορισμοί στη χορήγηση δανείων της Τράπεζας Αττικής
  • [07] Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η πράξη:«Ένταξη και εκπαίδευση των Μουσουλμανόπαιδων» με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ
  • [08] ΤΑΙΠΕΔ: Η συζήτηση για το μοντέλο παραχώρησης της Εγνατίας Οδού δεν έχει καν ξεκινήσει
  • [09] Στο αρχοντικό της Μπουμπουλίνας
  • [10] Συνέντευξη Ερντογάν στο Ρόιτερς: Ενδέχεται να παραταθεί η τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • [11] Βέλγιο: Υπό έλεγχο η κατάσταση στη Λέσβο, διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της ΕΕ Νατάσα Μπερτό
  • [12] Κύκλοι της αντιπροεδρίας: Υπάρχουν κέντρα που επιδιώκουν είτε το κλείσιμο είτε την εξαγορά της Τράπεζας Αττικής έναντι ευτελούς τιμήματος
  • [13] Όλγα Γεροβασίλη: «H ΝΔ υιοθετεί την πρακτική της περούκας»
  • [14] "Δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις ή συμβιβασμοί" το μήνυμα του προέδρου της Attica Bank, Π.Ρουμελιώτη στους μετόχους της

  • [01] ΝΔ: Να υπάρξει άπλετο φως στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

    Να ριχθεί άπλετο φως και να απαντηθούν τα ερωτήματα που υπάρχουν γύρω από το πόθεν έσχες των υπερθεματιστών στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ζήτησε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, η Νέα Δημοκρατία.

    Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, ζήτησε να γίνει συνολική συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και σημείωσε ότι αποτελεί αυτό αίτημα του πολιτικού συστήματος, στο οποίο δεν ανταποκρίνεται η κυβερνητική πλειοψηφία.

    Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε την κλήση των υπερθεματιστών για τον έλεγχο του πόθεν έσχες τους.

    Τελικώς, οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν, με αίτημα της μειοψηφίας, που έκανε χρήση των δυνατοτήτων που της δίνει ο κανονισμός της Βουλής, γι? αυτό και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η κυβέρνηση σύρεται από τη μειοψηφία.

    «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποχαιρετήσει οριστικά το ηθικό πλεονέκτημα», ανέφερε ο κ. Μάκης Βορίδης. Σημείωσε ότι είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος και η προέλευση και τρόπος απόκτησης των χρημάτων των υπερθεματιστών. «Αυτό που υπήρξε η ναυαρχίδα της κυβέρνησης για την διαφάνεια και τη δημοκρατία, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θέλει να συζητηθεί» πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

    «Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει σε μία υπόθεση διαφάνειας, συνιστά την πλήρη απονομιμοποίηση του διαγωνισμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο κ. Βορίδης προέβλεψε ότι καθώς υπάρχουν παρατυπίες και ενδεχομένως παρανομίες, θα δοθεί συνέχεια στην Δικαιοσύνη. Σημείωσε δε ότι «Τράπεζα Αττικής, Σπίρτζης, Καραμπάτσος, κυβέρνηση, Καλογρίτσας, πενταμελής επιτροπή του διαγωνισμού, όλα αυτά φαίνεται να σχετίζονται μεταξύ τους».

    [02] Χ. Σπίρτζης για Τράπεζα Αττικής: «Θέλω να γίνει έλεγχος όλων των δανείων»

    «Εγώ θέλω να γίνει έλεγχος όλων των δανείων στην Τράπεζα Αττικής», δήλωσε χθες το βράδυ ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και διερωτήθηκε με ποιον τρόπο βοήθησε ο ίδιος τον επιχειρηματία κύριο Καλογρίτσα είτε να δανειοδοτηθεί απο την τράπεζα , είτε να πάρει τηλεοπτική άδεια. Ξεκαθάρισε επίσης πως ούτε είχε, ως πρόεδρος του ΤΕΕ ή Υπουργός Υποδομών εμπλοκή στη διαχείριση της Τράπεζας Αττικής, ούτε πρόκειται να έχει.

    Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα» ο κ Σπίρτζης διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Πώς διευκόλυνα τον κ. Καλογρίτσα ή οποιονδήποτε άλλο κύριο να πάρει δάνειο στην τράπεζα Αττικής ; Πώς διευκόλυνα τον κ. Καλογρίτσα να συμμετέχει στον διαγωνισμό και μάλιστα να ευνοηθεί απ΄ ότι καταλαβαίνω να υπονοούν οι λασπολόγοι που το διακινούν είτε είναι από το πολιτικό σύστημα είτε από τις εφημερίδες να το καταθέσουν εδώ ανοιχτά. Το πώς; το να το λένε μόνο είναι λάσπη στον ανεμιστήρα».

    «Είμαι στην διάθεση οποιουδήποτε θέλει, του απλού πολίτη, των ΜΜΕ, οποιουδήποτε άλλου στελέχους να μου πει πως ευνοήθηκε ο κ. Καλογρίτσας. Αν είναι να ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις που υπήρχαν ή υπάρχουν για κάθε πολιτικό, με συγχωρείτε αλλά αυτό είναι τρέλα, είναι παράνοια» πρόσθεσε ο κύριος Σπίρτζης".

    Ο Υπουργός Υποδομών είπε ότι «η σχέση μου με την τράπεζα Αττικής, είναι στο ότι έχω ένα λογαριασμό, δεν έχω ούτε δάνεια ούτε είχα κάποια συνεργασία ποτέ.Το ΤΣΜΕΔΕ ήταν και είναι μέτοχος». Όπως εξήγησε ο κ Σπιρτζης κατά την περίοδο που ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ από το 2010 εως το 2015, η εμπλοκή που είχε με την Τράπεζα Αττικής ήταν να παλεύει να τη σώσει από όσους το συγκεκριμένο διάστημα πίεζαν το ταμείο να την πουλήσει και να μην έχει αυτή την επένδυση μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου,δηλαδή επί της ουσίας να χάσει το ταμείο των μηχανικών τα λεφτά που είχε επενδύσει εκεί. «Κάποιο άλλο είναι το παιχνίδι που παίζεται και κάποιο άλλη είναι η ομάδα που σταθερά επιδιώκει η τράπεζα να φύγει από τον δημόσιο έλεγχο και να ελεγχθεί από άλλα κέντρα», πρόσθεσε ο κ. Σπίτζης.

    Αναφορικά με τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ Σπίρτζης είπε ότι τάσσεται υπέρ του να δοθούν όλα τα πόθεν έσχες όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και στη δημοσιότητα, όπως και όλοι οι έλεγχοι που έχουν γίνει όχι μόνο στην τράπεζα Αττικής,αλλά και σε όλες τις τράπεζες.

    «Με προβληματίζει, όταν έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένους επιχειρηματίες από τον Τύπο, που απ΄ όσο ξέρω, έχουν συγκεκριμένα ανοιχτά φορολογικά θέματα και άλλα θέματα. Δε μπορεί να είναι μόνο στον έναν που έτυχε να του βαφτίσει ο εγγόνι ο υπουργός της κυβέρνησης,γιατί αυτό μας οδηγεί μαθηματικά σε άλλες σκέψεις και οι σκέψεις είναι πως στοχοποιείται η κυβέρνηση και πως γίνεται προσπάθεια από συγκεκριμένα κέντρα λόγω του ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μαζί τους για να κάνει ένα χαλκευμένο και στημένο διαγωνισμό για τα κανάλια, να ευνοήσει κάποιον και να συναλλαγεί μαζί του. Η κυβέρνηση αυτό που έχει διακηρύξει και αυτό που κάνει, είναι σπάσει τα τρίγωνα της αμαρτίας τις τράπεζες, τα ΜΜΕ, το οικονομικό σύστημα και το πολιτικό σύστημα της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης.

    [03] Ν. Τόσκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δύο διμοιρίες ΜΑΤ στην Λέσβο από την Αθήνα. «Μαύρες συμμαχίες κάνουν κακό στον τόπο»

    Μέτρα στη Λέσβο για την αποκατάσταση της τάξης μεταξύ προσφύγων, αλλά και σε ό,τι αφορά «προστάτες Χρυσαυγίτες ή υποστηρικτές τους», ανακοίνωσε πριν από λίγο, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

    «Μαύρες συμμαχίες τύπου Μπαλτάκου, μόνο κακό κάνουν στον τόπο», τόνισε ο κ. Τόσκας, σχολιάζοντας τη δήλωση του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χ. Αθανασίου, ο οποίος είπε ότι συμπαρίσταται στους διαμαρτυρόμενους, (στους οποίους πρωτοστατούσαν χρυσαυγίτες) μετά τις αναταραχές στη Μόρια.

    Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι αυτές οι καταστάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σωφροσύνη, σύνεση και σχέδιο και κατηγόρησε τον κ. Αθανασίου ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» με τέτοιες δηλώσεις που «δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τόσο από την πλευρά των προσφύγων όσο και από την άλλη πλευρά».

    «Συμμαχίες με ακραία στοιχεία έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι τις εκμεταλλεύονται οι ακραίοι χώροι, και αυτοί βγαίνουν στο τέλος κερδισμένοι», επισήμανε ο κ. Τόσκας.

    Σε ό,τι αφορά στα μέτρα, ο κ. Τόσκας, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αναχώρησαν, με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 από την Αθήνα για τη Λέσβο, δύο διμοιρίες ΜΑΤ (συνολικά 45 άτομα), οι οποίες θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις, αλλά δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες επιχειρησιακής φύσεως.

    Υπογράμμισε, όμως, ότι τα μέτρα αφορούν και στην αποκατάσταση της τάξης στο hot spot, όσο και στο νησί γενικότερα.

    Νωρίτερα, επισκέφθηκε τον αναπληρωτή υπουργό στο γραφείο του και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία συζήτησε μαζί του την κατάσταση και ενημερώθηκε για τις ενέργειες του Υπουργείου.

    Επίσης, ο κ. Τόσκας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, με τον οποίο συζήτησε την εκδοχή μίσθωσης πλοίου για την φιλοξενία προσφύγων, μέχρι να αποκατασταθουν οι ζημιές στη Μόρια.

    Σε ό,τι αφορά στις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση, γι' αυτό και ο πρωθυπουργός έχει πάρει θέση για την επίσπευση των διαδικασιών, με δεδομένη και την γενικότερη αστάθεια στην περιοχή.

    Αρμόδιες πηγές της ΕΛ.ΑΣ, σχετικά με θέμα του ασύλου επισήμαναν ότι η λύση είναι να γίνει νομοθετική ρύθμιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια γρήγορη διαδικασία ασύλου, με απλοποίηση των διαδικασιών για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία.

    Αυτό το ζήτημα θα θέσει και ο κ. Τσίπρας στα Ηνωμένα Έθνη.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων για το άσυλο είναι δεδομένη και οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως:

    - Από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου στη Μάλτα αποφασίστηκε μετά τη συμφωνία με την Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο να ενισχυθούν οι ελληνικές αρχές στα νησιά με 400 υπαλλήλους, από τους οποίους μέχρι στιγμής έχουν έλθει μόλις 20.

    - Οι διαδικασίες σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς είναι πολύ αυστηρές, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα για μια ταχύτερη διεκπεραίωση από πλευράς ελληνικών αρχών. Οι υπάρχουσες επιτροπές εξετάζουν 120 υποθέσεις την εβδομάδα. Στη συνέχεια πρέπει οι αστυνομικοί να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, που αναζητούνται εντός και εκτός των ανοιχτών δομών, ώστε να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις εντός πέντε ημερών.

    Έτσι, μέχρι να οριστεί ημερομηνία και να εξεταστεί κάθε προσφυγή, περνούν τουλάχιστον τρεις μήνες.

    - Αυτή τη στιγμή οι ροές προσφύγων από την Τουρκία, είναι περίπου 150 άτομα την ημέρα, από τους οποίους η συντριπτική πλειονότητα ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικών μεταναστών, ενώ υπάρχει ήδη ένας συνολικός αριθμός 13.000 προσφύγων που περιμένουν.

    - Τέλος, λόγω του μνημονίου δεν επιτρέπεται η πρόσληψη υπαλλήλων από την Υπηρεσία Ασύλου. Μόλις τις τελευταίες μέρες δόθηκε τελικά έγκριση για την πρόσληψη 80 νέων υπαλλήλων, αλλά και αυτοί πρέπει να εκπαιδευτούν πριν αναλάβουν υπηρεσία.

    [04] Το όραμα για ένα νέο ΕΣΥ που θα διευρύνει το δημόσιο χώρο στην Υγεία, παρουσίασε ο υπουργός Α. Ξανθός

    Για ένα νέο ΕΣΥ που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του πολίτη, θα αξιοποιεί του πόρους και θα έχει ως στόχο μια νέα ανθρωποκεντρική στρατηγική για την Υγεία, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας στην παρέμβασή του, στο συνέδριο Health World 2016. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το διήμερο 20-21 Σεπτεμβρίου 2016.

    «Το κράτος δεν είναι για να εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς υγείας αλλά για να διασφαλίζει θεσμικά, χρηματοδοτικά και λειτουργικά την ισότιμη παροχή αξιόπιστης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και πρόληψης-προαγωγής υγείας σε όλους, ανεξάρτητα από την εργασιακή, ασφαλιστική και οικονομική κατάσταση καθενός ή τη νομιμότητα παραμονής στη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός.

    Μπορεί οι πόροι, ανθρώπινοι και υλικοί, που διατίθενται αυτή την περίοδο στη χώρα να είναι περιορισμένοι, όπως είπε, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εντιμότητα, η δικαιοσύνη, η αξιοκρατία και η δημοκρατία δεν κοστίζουν.

    Ο υπουργός Υγείας περιέγραψε το νέο ΕΣΥ ως ένα σύστημα που διευρύνει το δημόσιο χώρο στην Υγεία και περιορίζει την αγορά, που αναπροσανατολίζει δημόσιους πόρους από τον κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό τομέα στις δημόσιες δομές, ενισχύοντας προνομιακά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και την πρόληψη, τη δημόσια υγεία, τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, τις δομές αποθεραπείας και αποκατάστασης.

    Ένα Σύστημα που στηρίζεται, όπως είπε, στο δημοκρατικό προγραμματισμό των υπηρεσιών υγείας, δηλαδή στην κατανομή πόρων με βάση τις επιδημιολογικά τεκμηριωμένες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, στην αποκεντρωμένη οργάνωση, αξιοκρατική στελέχωση και συμμετοχική διεύθυνση του Συστήματος, στην κουλτούρα δημοκρατικής ευαισθησίας, δημόσιας λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου που οφείλουν να ενστερνιστούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, στην εδραίωση ενός άλλου κοινωνικού ήθους στο ΕΣΥ, στο σεβασμό της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των ασθενών.

    [05] Θ. Φωτίου στο «Πρακτορείο fm»: Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ένα πρόγραμμα τριών μέτρων που θα εγκατασταθεί μόνιμα

    Έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα λάβουν οι πρώτοι ωφελούμενοι του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) το πρώτο επίδομα, που ξεκινά από τα 200 ευρώ και αυξάνεται κλιμακωτά. Πρόκειται για τους δικαιούχους της πιλοτικής φάσης του προγράμματος σε 30 δήμους, όπως γνωστοποίησε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9fm» η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι στόχος είναι την 1η Ιανουαρίου του 2017 το ΚΕΑ να εφαρμοστεί και στους 325 δήμους της Ελλάδας, με την εκτίμηση ότι θα ωφεληθούν συνολικά 700.000 πολίτες.

    «Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι ένα πρόγραμμα τριών μέτρων το οποίο θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα ?δεν είναι για έναν χρόνο, είναι για πάντα- και θα βελτιώνεται συνεχώς» είπε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε: «Το προετοιμάσαμε προσεκτικά, έχουμε εκπαιδεύσει τους δήμους, που εφαρμόζεται σήμερα, έχουμε μία πολύ φιλική πλατφόρμα, για να μπαίνει ο κάθε πιθανά ωφελούμενος και μόνος του από το σπίτι του». Με την εισαγωγή του ΑΦΜ, η πλατφόρμα αντλεί από το σύστημα (ταμεία, taxis κ.λπ) όλα τα στοιχεία του χρήστη και με βάση τα εισοδήματά του των τελευταίων έξι μηνών τον ενημερώνει με την ολοκλήρωση συμπλήρωσης της φόρμας, εάν είναι δικαιούχος του ΚΕΑ.

    «Αν κάπου διαφωνεί ο ωφελούμενος μπορεί να πάει στον δήμο, με το ανάλογο πιστοποιητικό που θα του ζητήσει η πλατφόρμα, ώστε να πει ότι το τάδε σημείο δεν είναι σωστό, ότι πχ έκανε ένα παιδί στο μεταξύ και αυτό δεν είναι δηλωμένο» διευκρίνισε η κ Φωτίου.

    Σε ό,τι αφορά τους τρεις πυλώνες του προγράμματος η αν. υπουργός εξήγησε ότι στον πρώτο, τον οικονομικό, καινοτομία είναι πως «εισάγουμε για πρώτη φορά την έννοια του νοικοκυριού, όχι μόνο οικογένεια, αλλά αν έχει και άλλους ανθρώπους που μένουνε μαζί, ενώ το επίδομα διαμορφώνεται κλιμακωτά».

    «Η πλατφόρμα δεν κλείνει ποτέ. Έτσι και ανοίξει, δεν ξανακλείνει, γιατί όταν ένας άνθρωπος πέσει σε αυτό το επίπεδο της ακραίας φτώχειας πρέπει ανά πάσα στιγμή -με τα εισοδήματά του των τελευταίων έξι μηνών και όχι με τη φορολογική του δήλωση που ήταν ενάμιση χρόνο πριν- να υπάρχει ένα δίχτυ ασφάλειας γι αυτόν» πρόσθεσε. Το 50% του επιδόματος θα καταβληθεί στους δικαιούχους σε μετρητά, στον λογαριασμό τους, και το υπόλοιπο 50% σε κάρτα που θα την εκδώσει, χωρίς επιβάρυνση, η τράπεζα στην οποία ανήκουν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Φωτίου διευκρίνισε ότι το επίδομα του ΚΕΑ δε θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη.

    [06] ΤτΕ: Αίρονται οι περιορισμοί στη χορήγηση δανείων της Τράπεζας Αττικής

    Αίρει τους περιορισμούς στη χορήγηση δανείων στην Τράπεζα Αττικής η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΤτΕ "η σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Αττικής θέτει τέρμα στο διοικητικό κενό και επιτρέπει στην τράπεζα να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Οι σημερινές αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας Αττικής.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεργαστεί στενά με τη νέα Διοίκηση της τράπεζας για την περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών και λειτουργιών της".

    Η Τράπεζα Αττικής, όπως επισημαίνει η ΤτΕ, έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σημαντικά υψηλότερο από το ελάχιστο αποδεκτό όριο και συνθήκες ρευστότητας που υποστηρίζονται κανονικά από το πλαίσιο παροχής ρευστότητας του Ευρωσυστήματος.

    [07] Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η πράξη:«Ένταξη και εκπαίδευση των Μουσουλμανόπαιδων» με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ

    Υπογράφηκε από το Γιώργο Ιωαννίδη, ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού), η ένταξη στο ΕΣΠΑ της πράξης «Ένταξη και εκπαίδευση των Μουσουλμανόπαιδων». Η πράξη θα υλοποιηθεί από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) σε σύμπραξη με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ.

    Στόχοι της δράσης είναι:

    - η αρμονική ένταξη των μουσουλμανόπαιδων στην εκπαίδευση και η αντίστοιχη πρόοδός τους

    - η καταπολέμηση της σχολικής διαρροής των μουσουλμανοπαίδων και η διασφάλιση τακτικής φοίτησης ενισχύοντας τη γλωσσική και μαθησιακή τους επίδοση

    - η ευαισθητοποίηση των μουσουλμανόπαιδων για την αξία της εκπαίδευσης στη ζωή τους

    - η άρση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων της σχολικής και της ευρύτερης κοινότητας για τους μουσουλμανόπαιδες ώστε να εξαλειφθεί ο κοινωνικός και εκπαιδευτικός αποκλεισμός τους

    - ο κοινωνικός, πολιτισμικός και λειτουργικός γραμματισμός των μουσουλμανόπαιδων με στόχο την κοινωνική ένταξή τους.

    [08] ΤΑΙΠΕΔ: Η συζήτηση για το μοντέλο παραχώρησης της Εγνατίας Οδού δεν έχει καν ξεκινήσει

    Διαψεύδεται κατηγορηματικά από το ΤΑΙΠΕΔ, δημοσίευμα εφημερίδας με τίτλο «Έγκλημα στην...Εγνατία Οδό».

    Σύμφωνα με το Ταμείο, οι ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς η συζήτηση για το μοντέλο παραχώρησης της Εγνατίας Οδού δεν έχει καν ξεκινήσει.

    [09] Στο αρχοντικό της Μπουμπουλίνας

    Διαβαίνοντας το κατώφλι του- τριακοσίων ετών - αρχοντικού της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, στις Σπέτσες, νιώθεις ότι γυρνάς πίσω στο χρόνο και "βουτάς" στις σελίδες της ελληνικής Επανάστασης του 1821, με πρωταγωνίστρια την ηρωίδα, την καπετάνισσα που δόθηκε ολοκληρωτικά στον αγώνα.

    Το αρχοντικό που κινδύνευε από κατάρρευση, διασώθηκε από τον απόγονο της Λασκαρίνας και τετρασέγγονό της Φίλιππο Δεμερτζή - Μπούμπουλη και από το 1991 λειτουργεί ως μουσείο (www.bouboulinamuseum-spetses.gr.).

    "Ένα μουσείο για τη Μπουμπουλίνα, έτσι όπως λειτουργεί το δικό μας και εννοώ με την εξιστόρηση του βίου της και των πολεμικών γεγονότων της εποχής, είναι μία πηγή γνώσης για τον επισκέπτη και ταυτόχρονα ύμνος στη μάχη για την ελευθερία", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δεμερτζής - Μπούμπουλης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο,"το μουσείο - από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα - έχει δεχθεί πάνω από 550.000 επισκέπτες (εκ των οποίων οι 120.000 είναι μαθητές), οι οποίοι, συγκινούνται από την συναρπαστική ιστορία της ηρωίδας της Επανάστασης του 1821, η οποία μέχρι προσφάτως ήταν η μόνη γυναίκα στην παγκόσμια ναυτική ιστορία τιμημένη με τον τίτλο της ναυάρχου".

    Στον πανέμορφο κήπο του αρχοντικού ο επισκέπτης ακούει μια σύντομη εξιστόρηση της ζωής και της δράσης της Μπουμπουλίνας προτού εισέλθει στο κτήριο, όπου και συνεχίζεται η ξενάγηση στους χώρους του αρχοντικού.

    Οι ξεναγήσεις (σ.σ. εντός του μουσείου γίνονται στην αγγλική γλώσσα) γίνονται σε ανεξάρτητους επισκέπτες, ωστόσο το μουσείο δέχεται και γκρουπ (κατόπιν συνεννόησης) έως 100 ατόμων, σε ώρα κατάλληλη για το πρόγραμμα της ομάδας. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης ιδιωτικών ξεναγήσεων.

    "Η ικανοποίηση του επισκέπτη, τα καλά του λόγια και τα γραφόμενά του στο βιβλίο των επισκεπτών είναιπνευματική τροφή για εμάς και μας δίνει κουράγιο και δύναμη στη συνέχιση του έργου μας. Θεωρούμε το μουσείο μας πρώτα ως ένα καλό σχολείο και μετά ως ένα μουσείο" επισήμανε ο κ. Δεμερτζής - Μπούμπουλης.

    [10] Συνέντευξη Ερντογάν στο Ρόιτερς: Ενδέχεται να παραταθεί η τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης

    Το ενδεχόμενο να παραταθεί η ισχύς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ενώ επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες.

    Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ενδέχεται να δοθεί παράταση στην τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. «Μπορεί να παρατεθεί για τρεις ή για έναν μήνα. Οι άνθρωποι του Γκιουλέν έχουν διεισδύσει παντού. Θα βρούμε τους πραξικοπηματίες αυτούς και θα συνεχιστούν οι συλλήψεις. Σ' αυτό θα βοηθήσει η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης» δήλωσε.

    Ως προς τις σχέσεις με την ΕΕ με αφορμή του προσφυγικό ζήτημα, ο Ερντογάν είπε ότι «η Τουρκία τήρησε τις υποσχέσεις της προς την ΕΕ. Αλλά πρόκειται για αμφίδρομη κατάσταση. Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας, η ΕΕ απέτυχε στα καθήκοντα που ανέλαβε. Θέλουμε η ΕΕ να τηρεί έντιμη στάση». Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι «ζητούν να τηρήσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής, αλλά εκείνοι δεν κάνουν κάτι για την κατάργηση των θεωρήσεων».

    Ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο χότζας Φετουλάχ Γκιουλέν βρίσκεται στις ΗΠΑ, είπε ότι οι τουρκικές αρχές έχουν ζητήσει τη στήριξη διαφόρων χωρών ώστε να δοθεί τέλος τις δραστηριότητες του Γκιουλέν. Ως προς τις ΗΠΑ είπε «είμαστε σύμμαχοι, στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Όταν εκείνοι ζητούν από μας κάποιον τρομοκράτη τους τον δίνουμε. Άρα με βάση και τη σχετική διμερή συμφωνία που έχουμε υπογράψει, θα πρέπει το άτομο αυτό τουλάχιστο να προσαχθεί ή να συλληφθεί.

    Δυστυχώς προς το παρόν δεν έχουν προβεί ακόμη σ' αυτό το βήμα».

    Αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας, ο Ερντογάν είπε ότι προϋπόθεση για την οικοδόμηση της ειρήνης στη Συρία είναι να απομακρυνθεί ο Άσαντ, ότι το PYD, η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας, «είναι απειλή για την Τουρκία» και ότι σε περίπτωση επέμβασης στη Ράκα η Τουρκία δεν θα κινηθεί μονομερώς, αλλά μαζί με τους συμμάχους. Σύμφωνα με τον Ερντογάν η μεταβατική περίοδος στη Συρία δεν πρέπει να περιλαμβάνει τον Άσαντ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να βρει μια λύση που δεν θα περιλαμβάνει τον Άσαντ.

    [11] Βέλγιο: Υπό έλεγχο η κατάσταση στη Λέσβο, διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της ΕΕ Νατάσα Μπερτό

    Τη διαβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι η κατάσταση στη Λέσβο είναι πλέον υπό έλεγχο, μετέφερε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

    «Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες μας ενημέρωσαν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και οι περισσότεροι από τους μετανάστες έχουν επιστρέψει στο κέντρο υποδοχής, όπου γίνονται προσπάθειες να επισκευαστούν οι όποιες ζημιές» ανέφερε η Ν. Μπερτό, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή συνεχίζει να παρέχει πλήρη βοήθεια στις ελληνικές αρχές.

    Σε ό,τι αφορά το συνωστισμό που παρατηρείται στα hot spot στη Λέσβο, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά, που αποτελεί αιτία εντάσεων μεταξύ των μεταναστών, η ίδια εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε δύο πρακτικές που ακολουθούν οι ελληνικές αρχές για την αποσυμφόρηση των hot spot καια φορούν στη μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων σε ξεχωριστά κέντρα και στην προώθηση στην ενδοχώρα, όσων αιτούντων άσυλο δεν είναι δυνατή η επιστροφή τους στην Τουρκία, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας της 20ης Μαρτίου.

    [12] Κύκλοι της αντιπροεδρίας: Υπάρχουν κέντρα που επιδιώκουν είτε το κλείσιμο είτε την εξαγορά της Τράπεζας Αττικής έναντι ευτελούς τιμήματος

    «Η Τράπεζα Αττικής βρίσκεται σε διαδικασία ταχείας επίλυσης των εκκρεμοτήτων που αφορούν στην ανασυγκρότηση της διοίκησής της», αναφέρουν κύκλοι της αντιπροεδρίας οι οποίοι, με αφορμή την εκλογή νέας διοίκησης επισημαίνουν ότι «οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Αττικής είναι οι υψηλότεροι στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα (πάνω από 16%) και πολύ υψηλότεροι από τους επιβαλλόμενους ελάχιστους του ευρωσυστήματος (8- 10- 12%)» και «οι καταθέσεις στην τράπεζα Αττικής είναι απολύτως ασφαλείς, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται και η άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν στην παροχή πιστώσεων».

    Κύκλοι της αντιπροεδρίας σημειώνουν ταυτόχρονα ότι «η Τράπεζα Αττικής τελούσε και τελεί υπό τον εποπτικό έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει την αρμοδιότητα να ερευνά και να αξιολογεί τα δεδομένα λειτουργίας της. Η κυβέρνηση ουδέποτε στάθηκε εμπόδιο στο να επιτελέσει η Τράπεζα της Ελλάδος το έργο της και όποτε ρωτήθηκε συνηγόρησε στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της Τράπεζας Αττικής».

    «Η κυβέρνηση ούτε προστατεύει ούτε έχει εξαρτήσεις από κανέναν. Επιδιώκει τη διαφάνεια και τον έλεγχο παντού, με τη συνδρομή και της Δικαιοσύνης όπου αυτό επιβάλλεται, χωρίς γενικευμένη ποινικοποίηση του τραπεζικού συστήματος», σημειώνουν οι ίδιες πηγές της αντιπροεδρίας και προσθέτουν: «Η κυβέρνηση εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η Τράπεζα Αττικής αποτελεί, εδώ και χρόνια, στόχο κατευθυνόμενων αρνητικών δημοσιευμάτων από κέντρα και δυνάμεις οι οποίες επιδιώκουν είτε το κλείσιμο είτε την εξαγορά της έναντι ευτελούς τιμήματος».

    [13] Όλγα Γεροβασίλη: «H ΝΔ υιοθετεί την πρακτική της περούκας»

    «Υιοθέτηση πρακτικών "περούκας" από τη Νέα Δημοκρατία;», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη με ανάρτησή της στο twitter, στην οποία παραθέτει τη χθεσινή ανακοίνωση της ΝΔ. Η κ. Γεροβασίλη σχολιάζει με τον τρόπο αυτό αποστροφή της ανακοίνωσης της ΝΔ, περί «τουριστικής περιήγησης» του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά στην Αμερική, διατύπωση που συμπίπτει με αναρτήσεις των ανταποκριτών που ενεπλάκησαν στην παρακολούθηση του κ. Παππά.

    [14] "Δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις ή συμβιβασμοί" το μήνυμα του προέδρου της Attica Bank, Π.Ρουμελιώτη στους μετόχους της

    Σαφές μήνυμα προς τους μετόχους της Attica Bank απηύθυνε προ ολίγου ο νέος πρόεδρος της κ.Παναγιώτης Ρουμελιώτης, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε.

    Όπως τόνισε ο νέος πρόεδρος της τραπέζης, "δεν μπορεί κανείς απολύτως να υπονομεύσει μια τράπεζα με δηλώσεις και με δημόσιες αντιπαραθέσεις, όπως η Attica Bank, που έχει ιστορικό ρόλο και μπορεί ταυτόχρονα να διαδραματίσει σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο".

    Ο κ.Ρουμελιώτης εξέφρασε τη λύπη του που τις τελευταίες ημέρες δημιουργήθηκε ένας τόσος μεγάλος θόρυβος σχετικά με την νέα διοίκηση της τράπεζας. "Δεν είμαι διατεθειμένος να παίξω κανένα πολιτικό παιχνίδι. Ως τεχνοκράτης και επαγγελματίας έχω στόχο να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της Attica Bank. Μην περιμένετε εκπτώσεις, συμβιβασμούς, ούτε δεχόμαστε επιρροές από κανέναν. Είναι βέβαιος ότι θα κερδίσουμε τη μάχη για το καλό της χώρας και της τράπεζας".

    Ο κ.Ρουμελιώτης επεσήμανε ότι η νέα διοίκηση της τράπεζας θα συνεργαστεί πλήρως με τις εποπτικές αρχές (SSM και Τράπεζα της Ελλάδος) προκειμένου να διερευνηθούν όλα τα ζητήματα του σχετικού πορίσματος που έχουν εκπονήσει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 September 2016 - 12:32:19 UTC