Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρ. Σπίρτζης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ορισμένα ΜΜΕ στοχοποιούν συγκεκριμένους υπουργούς
  • [02] Ν. Παππάς: Η ΝΔ αδυνατεί να βγάλει την περούκα της διαπλοκής
  • [03] Ρύθμιση για τα χρέη της εταιρείας Μαρινόπουλος, προανήγγειλε ο Τρ. Αλεξιάδης
  • [04] Ο Θ. Πανταλάκης νέος διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank
  • [05] Αλ. Χαρίτσης: Η ελληνική κυβέρνηση θα επιτύχει με βεβαιότητα το στόχο για εισροή κοινοτικών πόρων 1 δισ. ευρώ
  • [06] ΠΟΕΣΥ-ΕΣΗΕΑ για επεισόδιο στη Ν. Υόρκη: Γελοιότητες, γραφικές και επικίνδυνες συμπεριφορές
  • [07] Μυτιλήνη: Συγκρούσεις και φωτιές στο hot spot της Μόριας
  • [08] Η άρνηση Ρέντζι στην κοινή παρουσία με Ολάντ και Μέρκελ στη Μπρατισλάβα
  • [09] Συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη
  • [10] Άμεσα μέτρα για την πυρόπληκτη Θάσο ανακοίνωσε το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • [11] Διέκοψε τη συνεργασία του με τον Δ. Σουλτογιάννη το STAR-Σε στάση αναμονής ο Θ. Δημάδης
  • [12] Έφυγε από τη ζωή η Βούλα Δαμιανάκου

  • [01] Χρ. Σπίρτζης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ορισμένα ΜΜΕ στοχοποιούν συγκεκριμένους υπουργούς

    Ακραία στοχοποίηση συγκεκριμένων υπουργών της κυβέρνησης, διαπιστώνει ο υπουργός Υποδομών μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το περιστατικό με τους δημοσιογράφους που συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη να παρακολουθούν την αποστολή του Νίκου Παππά.

    «Δείχνει την ακραία στοχοποίηση που έχουν συγκεκριμένοι υπουργοί της κυβέρνησης, δείχνει το πόσο έχουμε ενοχλήσει με την προσπάθεια που κάνουμε να ανεξαρτητοποιηθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας, από την εξάρτηση που έχει εδώ και χρόνια το οικονομικό σύστημα και τα ΜΜΕ, δείχνει τις ακραίες μορφές και τα ακραία μέσα που χρησιμοποιούν κάποιοι για να σπιλώσουν τους υπουργούς της κυβέρνησης και πιστεύω ότι θα έχουμε και συνέχεια. Θα έχουμε και συνέχεια γιατί εμείς δεν πρέπει να κάνουμε πίσω», τόνισε ο κ. Σπίρτζης, ενώ ερωτηθείς ποιοι υπουργοί στοχοποιούνται, απάντησε: «Ανοίξτε μια εφημερίδα και θα τους δείτε. Είναι ο Νίκος ο Παππάς, είμαι εγώ είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης είναι ο Νίκος ο Φίλης, είναι ο Παναγιώτης ο Σκουρλέτης κ.ά είναι ο Παύλος ο Πολάκης».

    Για τις τηλεοπτικές άδειες

    Αναφερόμενος στη διαδικασία αδειδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, και με αφορμή δημοσιεύματα που συνδέουν το σχόλιο του πρωθυπουργού, ότι όποιος δεν πληροί τις προϋποθέσεις να μην πάρει άδεια, με τον κ. Καλογρίτσα, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «για οποιοδήποτε συμμετέχοντα, το έχω πει άλλωστε αρκετές φορές, είτε για τον κ. Καλογρίτσα είτε για τους υπόλοιπους, υπάρχουν στο διαγωνισμό σημεία που είναι παράνομα ή που δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές, η επιτροπή είναι υποχρεωμένη και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού να τηρήσουν τη νομοθεσία κατά γράμμα».

    «Άρα δεν είναι δική μας δουλειά να πούμε αν πληροί τις προδιαγραφές ή όχι. Υπάρχουν αρμόδια όργανα, επιτροπές, δευτεροβάθμιες επιτροπές, έχουμε εφοδιάσει και τον διαγωνισμό και το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει με τέτοιο τρόπο να καλύπτετε απόλυτα η διαφάνεια», υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης και προσέθεσε: «Αυτό είναι που ενοχλεί. Ενοχλεί γιατί δεν κάναμε ένα διαγωνισμό στημένο που να μπορεί να είναι κατευθυνόμενος που να μπορούμε να ευνοήσουμε κάποιους για να γίνεται ξανά για μια ακόμα φορά συμφωνία μεταξύ των καναλαρχών και του πολιτικού συστήματος. Το έχουμε διακηρύξει σε όλους τους τόνους δεν πρόκειται να κάνουμε συμφωνία με κανένα. Όποιος κερδίσει το διαγωνισμό, πληροί τις προδιαγραφές και τηρήσει το νόμο θα έχει άδεια. Όποιος δεν πληροί τις προδιαγραφές και τους κανόνες απλά δεν θα έχει άδεια».

    Ο κ. Σπίρτζης απαντά στις επικρίσεις που έχει δεχθεί ότι ο κ. Καλογρίτσας έχει ευνοηθεί από τον ίδιο μέσω της τράπεζας Αττικής, ζητώντας να του «πει κάποιος πως έχει ευνοηθεί από μένα μέσω της τράπεζας Αττικής και πως έχει ευνοηθεί γενικότερα από την Τράπεζα Αττικής». Επιπλέον επισημαίνοντας ότι «η τράπεζα Αττικής είναι μια τράπεζα που είναι έξω από τις συστημικές τράπεζες, εκτός ΤΧΣ, είναι μια τράπεζα που συγκεκριμένα συστήματα και συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση θέλουν να μην υπάρχει για να έχει η χώρα μια τράπεζα που θα έχει εδώ αναφορά» και πως «υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες ευθύνες και πολιτικές στις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και σε θεσμικά όργανα που έχουν ελέγξει την τράπεζα», τονίζει:

    «Αν η τράπεζα έχει για οποιονδήποτε ευνοήσει τον ένα επιχειρηματία τον δεύτερο επιχειρηματία ή κάποιον πολίτη όφειλαν τα ελεγκτικά όργανα να το αναδείξουν αυτό. Όφειλαν τα ελεγκτικά όργανα να προβούν σε απαραίτητες κινήσεις. Αλλά αυτά που έχω εγώ στο μυαλό μου και στις γνώσεις μου είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια αυτό που έκαναν ήταν να προσπαθήσουν να ελέγξουν την τράπεζα μέσα από διάφορες παρεμβάσεις που γινόντουσαν. Θα ήταν λοιπόν πάρα πολύ καλό, θα το ήθελα και εγώ πάρα πολύ, όποτε θέλει και όποιος θέλει να ανοίξουμε μια δημόσια συζήτηση για την Τράπεζα Αττικής για να δούμε αν αυτή η τράπεζα πρέπει να υπάρχει, πώς πρέπει να υπάρχει με ποιανών λεφτά υπάρχει μέχρι σήμερα και να δούμε και όλα τα υπόλοιπα θέματα που αναφέρουν».

    Για την παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

    Κληθείς να σχολιάσει τις εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ από το βήμα της ΔΕΘ, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο κ. Μητσοτάκης «θύμισε στον ελληνικό λαό ποιος είναι, θύμισε στον ελληνικό λαό ποια είναι η πολιτική του, θύμισε στον ελληνικό λαό τι γινόταν πριν δύο χρόνια στη χώρα και του υπενθύμισε τι πρόκειται να γίνει στο ενδεχόμενο να ξαναβγεί η Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση ή να συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι να τον ευχαριστήσουμε».

    Στην επισήμανση ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι δεν θα κάνει απολύσεις, σχολίασε χαρακτηριστικά «καλά έχει μία ευρηματικότητα ο κύριος Μητσοτάκης στο πώς βαφτίζει τις απολύσεις» και προσέθεσε ότι όταν «όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις βάφτισε αξιολόγηση και κατέθεσε ένα σχέδιο νόμου, που μέσω της αξιολόγησης όριζε συγκεκριμένο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων ότι είναι άχρηστοι, αυτό είναι μια διεθνής πατέντα ξέρετε, να πηγαίνεις σε μια διαδικασία αξιολόγησης είτε φυσικών προσώπων προσωπικού, είτε οτιδήποτε άλλο, και να έχει συγκεκριμένο ποσοστό ότι είναι άχρηστο ή χρήσιμο».

    Σημείωσε ακόμη πως στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη υπήρχαν «συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μείωση των δημόσιων υπηρεσιών» και αναρωτήθηκε «άρα πώς δεν θα κάνει απολύσεις όταν θελήσει να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές». «Αυτό είναι ένα από τα σημεία που μπορεί ο ελληνικός λαός να δει πώς βαφτίζει η Νέα Δημοκρατία το κρέας ψάρι και πώς λέει ότι δεν θα κάνει απολύσεις όταν τις έχει ήδη έτοιμες, όταν έχει ο κ. Μητσοτάκης περάσει στο παρελθόν ειδικό νομοσχέδιο για τις αξιολογήσεις, που προέβλεπαν στη συνέχεια απολύσεις και όταν στις εξαγγελίες του ανοιχτά και επίσημα λέει ότι εμείς θα μειώσουμε τις δημόσιες δομές. Να τον ρωτήσουμε, λοιπόν, ποιες είναι οι δημόσιες δομές που θα μειώσει περεταίρω- εδώ έχουμε παραλάβει δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες πλέον δεν μπορούν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς: δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι δημόσιες συγκοινωνίες, δεν μπορεί να λειτουργήσει η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, σας λέω εγώ για το δικό μου υπουργείο, δεν μπορεί να λειτουργήσει ο σιδηρόδρομος, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, δεν μπορεί να λειτουργήσει η παιδεία, δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα όπως άφησαν ξεχαρβαλωμένο το ελληνικό δημόσιο και τις δημόσιες υπηρεσίες. Παρά ταύτα δεν σταματάμε», υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης.

    Σε ερώτηση για τα φορολογικά μέτρα που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, και του φόρου στις επιχειρήσεις, ο υπουργός Υποδομών έκανε λόγο «συνεχείς αντιφάσεις μέσα σε μία ομιλία». «Ο κ. Μητσοτάκης, και το συγκεκριμένο κόμμα που λέγεται ΝΔ, μας είπε ότι αυτά θα τα κάνει χωρίς να έχει την έγκριση των θεσμών. Ζούμε λοιπόν την επαναστατική περίοδο πάλι της ΝΔ, την είχαμε ξαναζήσει με τα Ζάππεια, και έρχεται τώρα να μας πει ότι θα κάνει όλα αυτά τα μέτρα που εξήγγειλε. Μάλιστα επικοινωνιακά λέει ότι "δεν έκανα εξαγγελίες, δεν δίνω χρήματα, δεν δίνω υποσχέσεις, δεν, δεν, δεν, είμαι ειλικρινής", και την ίδια στιγμή λέει ότι αυτά θα τα κάνει χωρίς να έχει την έγκριση των θεσμών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», προσέθεσε οκ. Σπίρτζης και τόνισε:

    «Θα θέλαμε αυτή την επαναστατική ιστορία της ΝΔ να μας την εξηγήσει, πώς θα την εφαρμόσει και πότε την εφάρμοσε στο παρελθόν. Εδώ δεν μπόρεσαν να περάσουν τις 100 δόσεις ή τις λιγότερες δόσεις που είχανε προβλέψει τότε ως κυβέρνηση. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, η χώρα περνάει το τελείωμα, αν θέλετε, όλης αυτής της περιπέτειας που μας έβαλε η ΝΔ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, ο στόχος είναι πολύ συγκεκριμένος, είναι να αναδιαταχθεί το χρέος της χώρας, για να μπορέσει να είναι βιώσιμο και να μπορούμε να βγούμε με φερεγγυότητα στις αγορές. Η χώρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να αλλάξει η πολιτική της ΕΕ, για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε αυτή την υφεσιακή πολιτική, την χωρίς ίχνος ανάπτυξης και χωρίς ίχνος κοινωνικής πρόνοιας, να ανατρέψουμε τις πολιτικές ύφεσης και τις πολιτικές ανεργίας που έχουν εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη, από το κόμμα του κ. Μητσοτάκη, είτε το εγχώριο, τη ΝΔ, είτε το ευρωπαϊκό, το Λαϊκό Κόμμα. Γι'αυτά ας τοποθετηθεί ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ. Αν συμφωνεί με τις πολιτικές της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς να υπάρχει ίχνος αναπτυξιακής πολιτικής και χωρίς ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές του κόμματός του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτά να τοποθετηθεί».

    Για τον ΟΑΣΘ

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης, με τις οποίες τον καλεί να επιστρατεύσει τους εργαζομένους του ΟΑΣΘ, ο κ. Σπίρτζης, λέει χαρακτηριστικά «έχει μπερδευτεί ο κ. Μπουτάρης με το ποιο κόμμα και τα ποια κόμματα στηρίζουν την κυβέρνηση» και υπενθυμίζοντας ότι ο ΟΑΣΘ είναι ιδιωτικός φορέας, προτρέπει τον κ. Μπουτάρη «να επικοινωνήσει με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ που δεν έκανε αποδεκτή την πρότασή μας να δώσουμε προκαταβολικά κάποια χρήματα στον ΟΑΣΘ απευθείας στους εργαζόμενους με δική μας ευθύνη, προκειμένου να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων». «Αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ. Επομένως αυτό που θα παρακαλούσα το δήμαρχο με όλο το σεβασμό που έχω και την αγάπη στο πρόσωπό του την έκκληση να την απευθύνει στη διοίκηση του ΟΑΣΘ για να δεχθεί την πρόταση που καθ? υπέρβαση έκανε η ελληνική κυβέρνηση», κατέληξε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    [02] Ν. Παππάς: Η ΝΔ αδυνατεί να βγάλει την περούκα της διαπλοκής

    "Είναι προφανές ότι η Ν.Δ. αδυνατεί να βγάλει την περούκα της διαπλοκής", τονίζει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, απαντώντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Σε δήλωση του από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται, συμμετέχοντας στη Σύνοδο του ΟΗΕ στο πλαίσιο της αποστολής με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει ότι η ΝΔ "είναι γνήσιος εκφραστής του χρεοκοπημένου παρελθόντος. Τότε, που τα ΜΜΕ δανείζονταν με αέρα και τα κόμματα έπαιρναν δημόσιο χρήμα μέσω Siemens".

    Ο κ. Παππάς αναφέρει ότι "ο διαγωνισμός έγινε, τα κριτήρια ήταν αυστηρά, ο οικονομικός έλεγχος γίνεται με το γράμμα του νόμου, οι υποψήφιοι -όπως δικαιούνται- κάνουν ενστάσεις ο ένας για τον άλλο. Ο καθένας ασκεί τα δικαιώματα του", για να επισημάνει ότι "τα χρήματα καταβάλλονται τις επόμενες μέρες". "Αυτά τα χρήματα υπόσχεται η Ν.Δ. να τα δώσει πίσω στους καναλάρχες", αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας και τονίζει: "Είναι ντροπή. Ντροπή μεγαλύτερη ακόμα και από τα 27 χρόνια απραξίας και διαπλοκής".

    "Τους ενημερώνουμε", υπογραμμίζει ο Νίκος Παππάς, "πως δεν περνάνε οι θρασύδειλες απειλές εναντίον των μελών της Επιτροπής. Ο διαγωνισμός έχει πραγματοποιηθεί. Όσο και αν η Ν.Δ. φωνάζει, η Ελλάδα προχωρά".

    [03] Ρύθμιση για τα χρέη της εταιρείας Μαρινόπουλος, προανήγγειλε ο Τρ. Αλεξιάδης

    Νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των χρεών του Ομίλου Μαρινόπουλος, των θεμάτων εισοδήματος και ΦΠΑ, προανήγγειλε ο αν. υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως αυτό θα συμβεί εφόσον οριστικοποιηθούν σε νομικό και σε επιχειρηματικό επίπεδο οι εξελίξεις στην υπόθεση.

    «Αναμένουμε για να δούμε πως θα διασφαλιστεί η συμφωνία ανάμεσα στις επιχειρήσεις ώστε να φέρουμε κατόπιν διάταξη για το πως θα αντιμετωπίσουμε και τα θέματα και το ΦΠΑ και του εισοδήματος και των χρεών της εταιρείας Μαρινόπουλος και προς το Δημόσιο και προς τις προμηθεύτριες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Θα δώσουμε την καλύτερη λύση», δεσμεύτηκε ο κ. Αλεξιάδης.

    Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γ. Στύλιου, ο αν. υπουργός Οικονομικών, ανέφερε πως κριτήριο της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, η εξασφάλιση των προμηθευτών της επιχείρησης και η εν συνόλω διευθέτηση του ζητήματος ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά. Προσέθεσε πως ειδικώς για τους προμηθευτές, δίδεται η δυνατότητα από ένα όριο και κάτω θα πληρωθούν αυτά που τους οφείλει η επιχείρηση και από ένα όριο και πάνω να πληρωθεί ένα μεγάλο ποσοστό των χρεών.

    [04] Ο Θ. Πανταλάκης νέος διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank

    Την εκλογή του κ.Θεοδώρου Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Bank, ανακοίνωσε σήμερα το διοικητικό της συμβούλιο.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της τραπέζης προς τις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές, «?κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων, εξέλεξε ομόφωνα τον κ. Θεόδωρο Πανταλάκη ως μέλος του Δ.Σ.».

    Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, «στη συνέχεια, ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε τον κ. Πανταλάκη ως νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας.

    Έτσι, κλείνει μία βασική εκκρεμότητα, σε σχέση με την εταιρική διακυβέρνηση της Τράπεζας, η οποία συμμορφώνεται πλήρως με τις υποδείξεις των Εποπτικών Αρχών, συνεχίζοντας την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

    [05] Αλ. Χαρίτσης: Η ελληνική κυβέρνηση θα επιτύχει με βεβαιότητα το στόχο για εισροή κοινοτικών πόρων 1 δισ. ευρώ

    Η Ελλάδα προηγείται έναντι των άλλων κρατών μελών στα αιτήματα πληρωμών που έχει υποβάλει στην ΕΕ για την εκταμίευση πόρων του ΕΣΠΑ. Τα αιτήματα της χώρας μας αντιστοιχούν στο 16,8% των συνολικών δαπανών που έχουν δηλώσει όλες οι χώρες της ΕΕ.

    Αυτό πρόεκυψε από την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με μέλη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ευρωβουλευτές-ριες συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Αλέξη Χαρίτση και τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς του υπουργείου που είναι αρμόδιοι για τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

    Στην εισήγησή του κατά τη συνάντηση, ο υφυπουργός παρουσίασε πρώτα απ? όλα τα στοιχεία για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 και του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Χάρη και στην τροποποίηση του γενικού κανονισμού που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο, η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες κατόρθωσαν μέσα στο 2015 -με τον κατάλληλο σχεδιασμό και τεράστια προσπάθεια- να επιταχύνουν την υλοποίηση και την πληρωμή των έργων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 και να επιτύχουν εντέλει απορρόφηση 100% σε όλα τα προγράμματα, ακόμη και σε εκείνα που παρουσίαζαν μεγάλες δυσκολίες και χαμηλή απορρόφηση τον Ιανουάριο του 2015. Η επιτυχία αυτή έφερε την Ελλάδα στην πρώτη θέση ανάμεσα σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

    [06] ΠΟΕΣΥ-ΕΣΗΕΑ για επεισόδιο στη Ν. Υόρκη: Γελοιότητες, γραφικές και επικίνδυνες συμπεριφορές

    Με αφορμή την σύλληψη των δύο Ελλήνων δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι μεταμφιέστηκαν και παρακολουθούσαν τον υπουργό Επικρατείας στο ξενοδοχείο στο οποίο είχε καταλύσει, το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει, ότι σύμφωνα με το Άρθρο 2παράγραφος η''του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο δημοσιογράφος οφείλει: «Να συλλέγει και να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και να εξασφαλίζει την τεκμηρίωσή τους (έγγραφα, φωτογραφίες, κασέτες, τηλεοπτικές εικόνες) με δημοσιογραφικά θεμιτές μεθόδους, γνωστοποιώντας πάντοτε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα.

    Και οπωσδήποτε όχι με προκατασκευασμένα γεγονότα, καταβαραθρώνοντας ταυτόχρονα τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση με γελοιότητες που καμία σχέση δεν έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας».

    Ταυτόχρονα και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το ίδιο θέμα αναφέροντας ότι «θα μπορούσε να είναι αστείο, αλλά δυστυχώς είναι τραγικό. Η μόνη εικόνα μέχρι στιγμής από την κυβερνητική αποστολή στη Νέα Υόρκη είναι ένα φτηνό περιστατικό, που αποπροσανατολίζει από τα σοβαρά ζητήματα. Πίσω από τις γραφικές και επικίνδυνες αυτές συμπεριφορές, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οφείλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους τρόπους, με τους οποίους αλιεύονται και διοχετεύονται πληροφορίες και για την τεκμηρίωσή τους που ουδεμία σχέση έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας. Μια τέτοια"δημοσιογραφία"πίσω από περούκες, μαύρα γυαλιά και όλα τα υπόλοιπα το μόνο που μπορεί να διεκδικήσει είναι το "Χρυσό Βατόμουρο"του ρεπορτάζ. Είναι μια πρακτική που δεν προωθεί τον αγώνα για πολυφωνία στο χώρο των ΜΜΕ, υπονομεύει τη δεοντολογία και οι δημοσιογράφοι την απορρίπτουν. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επιμένει ότι η είδηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση».

    Διαβάστε επίσης:Διέκοψε τη συνεργασία του με τον Δ. Σουλτογιάννη το STAR-Σε στάση αναμονής ο Θ. Δημάδης

    [07] Μυτιλήνη: Συγκρούσεις και φωτιές στο hot spot της Μόριας

    Εξεγέρσεις, συγκρούσεις και φωτιές αυτήν την ώρα στο hot spot της Μόριας.

    Από τις επτά περίπου το απόγευμα ξεκίνησαν οι φωτιές και οι άγριες αλληλοεπιθέσεις διαφόρων εθνοτήτων που ζουν μέσα στο hot spot.

    Οι φωτιές έχουν επεκταθεί, ενώ πολλές εκατοντάδες προσφύγων και μεταναστών εγκαταλείπουν μαζικά τον χώρο. Πριν λίγο εκκενώθηκε και ο χώρος των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων με τα φιλοξενούμενα εκεί παιδιά, να μεταφέρονται στην δομή του ΠΙΚΠΑ.

    [08] Η άρνηση Ρέντζι στην κοινή παρουσία με Ολάντ και Μέρκελ στη Μπρατισλάβα

    Η άρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντζι, μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής της Μπρατισλάβας, να συμμετάσχει σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Ολάντ και Μέρκελ, οφείλεται στην δυσφορία του για τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η σύνοδος, ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού και της βυθιζόμενης ευρωπαϊκής οικονομίας, επισημαίνει σε σημερινό δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Politico, προσθέτοντας ότι τόσο η Ιταλία όσο και άλλες χώρες του Νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν εκφράσει την βαθιά δυσαρέσκεια τους, απέναντι στις πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας που υποστηρίζονται από την Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες στο Βορρά.

    H Politico υπογραμμίζει επίσης, ότι η συμφωνία που επετεύχθη, έστω και για μία περιορισμένη ατζέντα για τους επόμενους μήνες, χαιρετίστηκε από ορισμένους αναλυτές, ως ένα σημαντικό βήμα, δεδομένων των ανταγωνιστικών και συχνά αντιφατικών πολιτικών επιταγών, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι ευρωπαίοι ηγέτες, ιδίως αυτοί που θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους το ερχόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον Μίλαν Νιτς, επικεφαλής μίας δεξαμενής σκέψης στην Μπρατισλάβα, προσανατολισμένης σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, αν ληφθεί υπόψη το ότι οι περισσότεροι ηγέτες και οι κυβερνήσεις τους είναι αδύναμες και μάχονται για επιβίωση, γεγονός που τους κάνει να στρέφονται σε εσωτερικά κυρίως θέματα, είναι σημαντικό που υπάρχει αυτήν την στιγμή μία συμφωνία και συναίνεση πάνω σε τρεις ή τέσσερις τομείς.

    [09] Συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη

    Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες απόψε στις 7 μμ.(τοπική ώρα).

    [10] Άμεσα μέτρα για την πυρόπληκτη Θάσο ανακοίνωσε το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Θάσο, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ύστερα από επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Τέρενς Κουίκ, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου.

    Οι δύο άνδρες έλαβαν μέρος σε ευρείες συσκέψεις με τις τοπικές αρχές, υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΝ και τοπικούς και παραγωγικούς φορείς του νησιού.

    Κατά την διάρκεια των συναντήσεων ο Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε: «Σχηματίσαμε άμεση γνώμη του μεγέθους της καταστροφής, τόσο του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και της τοπικής οικονομίας του νησιού. Υπάρχει ανάγκη επίσπευσης σειράς μέτρων πρόληψης των πλημμυρικών και εδαφοδιαβρωτικών φαινομένων, για την αποσόβηση νέων κινδύνων και καταστροφών εν όψει βροχοπτώσεων. Το έργο είναι πολυσύνθετο και έχουν ενεργοποιηθεί η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου για την άμεση υποβολή προτάσεων έργων αποκατάστασης, προστασίας του εναπομείναντος τμήματος του δάσους, έργα εγγείων βελτιώσεων και προστασίας της πανίδας και της χλωρίδας του νησιού. Προτείναμε την συντονισμένη δράση τοπικών αρχών και κεντρικής διοίκησης με κοινή ομάδα εργασίας περιφέρειας, δήμου και υπουργείου, για την επιτάχυνση των έργων αποκατάστασης και προστασίας και ενεργούμε για την διασφάλιση χρηματοδότησης από όλες τις πιθανές πηγές συμπεριλαμβανομένου του Πράσινου Ταμείου».

    Για τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών και την διασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων αποφασίσθηκε, μετά από πρόταση του Γιάννη Τσιρώνη, να λειτουργήσει κοινή ομάδα εργασίας με την συμμετοχή δήμου, περιφέρειας και υπουργείου, όπως έκανε γνωστό τη Δευτέρα, με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ.

    Παράλληλα, ανακοινώθηκαν κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης των παραγωγών και επιχειρήσεων που επλήγησαν, πάγωμα των οικονομικών υποχρεώσεών τους, αποζημιώσεις πληγέντων, έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για τις πρόσθετες ανάγκες καυσίμων κίνησης των απαραίτητων μηχανημάτων και μέτρα προστασίας της πανίδας και της χλωρίδας με κήρυξη όλων των εκτάσεων ως αναδασωτέων, απαγόρευση βοσκής και κυνηγίου.

    Τέλος, σημειώνεται ότι στις συσκέψεις συμμετείχαν και ενημέρωσαν το κυβερνητικό κλιμάκιο ο δήμαρχος Θάσου, Κ. Χατζηεμμανουήλ και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θ. Μαρκόπουλος και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης και Δημόσιας Υγείας Ν. Ευφραιμίδης και Χ. Γάκης αντίστοιχα, ενώ έλαβε μέρος και ο βουλευτής Καβάλας, Γ. Παπαφιλίππου.

    [11] Διέκοψε τη συνεργασία του με τον Δ. Σουλτογιάννη το STAR-Σε στάση αναμονής ο Θ. Δημάδης

    Διέκοψε την συνεργασία του με τον ανταποκριτή του στη Νέα Υόρκη Δημήτρη Σουλτoγιάννη, ο τηλεοπτικός σταθμός STAR, μετά το περιστατικό παρακολούθησης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στην Νέα Υόρκη.

    Την ανακοίνωση διακοπής της συνεργασίας του σταθμού με τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο, ανέγνωσε η Πόπη Τσαπανίδου στην σημερινή της εκπομπή.

    Επίσης, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα γεγονότα της Νέας Υόρκης και την παρακολούθηση του υπουργού Επικρατείας, αναφέρει ότι, «σε καμία περίπτωση, δεν υιοθετεί αυτές τις μορφές δημοσιογραφίας και γι'αυτό ουδέποτε δόθηκε εντολή στον Θάνο Δημάδη να προβεί σε όσες ενέργειες φέρεται ο ίδιος, από δημοσιεύματα, να έχει τελέσει. Ο Alpha αναμένει τις εξηγήσεις του δημοσιογράφου και ως τότε τον έχει καλέσει να απέχει από τα καθήκοντά του».

    Αποδοκιμάζει η «Εφ. Συν.» τον δημοσιογράφο Θ. Δημάδη-Το site Periodista.gr διέκοψε τη συνεργασία μαζί του

    Αποδοκιμάζει η «Εφημερίδα των Συντακτών» τον συνεργάτη της και ανταποκριτή του σταθμού ALPHA, Θάνο Δημάδη, μετά το περιστατικό παρακολούθησης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στη Νέα Υόρκη. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώσει τους αναγνώστες της ότι δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις ενέργειες του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, οι οποίες οδήγησαν στη σύλληψή του». Συνεχίζοντας η ανακοίνωση της «Εφ. Συντ.» αναφέρει ότι «η εφημερίδα μας δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα σχέδια και τις κινήσεις του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, ο οποίος ενήργησε αποκλειστικά με την ιδιότητα του ανταποκριτή τηλεοπτικού σταθμού ή άλλου μέσου, και βέβαια δεν επρόκειτο ποτέ να αναθέσει τέτοιου είδους «αποστολή» σε δημοσιογράφο που συνεργάζεται μαζί της. Η ερευνητική δημοσιογραφία την οποία ασκεί, εκτός των άλλων, η «Εφ.Συν.» δεν έχει καμία σχέση με γελοίες μεταμφιέσεις και πλαστογραφίες, οι οποίες δύσκολα μπορούν να συγκαλύψουν τις ολοφάνερες πολιτικές σκοπιμότητες που βρίσκονται πίσω από τέτοιες «επιχειρήσεις». Είναι σαφής λοιπόν η πλήρης αποδοκιμασία τους από την «Εφ.Συν.» κατέληξε η ανακοίνωση.

    Να σημειωθεί ότι και το site Periodista.gr στο οποίο αρθρογραφούσε ο εν λόγω δημοσιογράφος διέκοψε μετά το χθεσινό περιστατικό, τη συνεργασία του με τον Θ. Δημάδη.

    [12] Έφυγε από τη ζωή η Βούλα Δαμιανάκου

    Εμβληματική μορφή χαρακτηρίζει ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς την ποιήτρια, πεζογράφο και μεταφράστρια Βούλα Δαμιανάκου, η οποία έφυγε τη νύχτα από τη ζωή.

    «Η Βούλα Δαμιανάκου υπήρξε μια εμβληματική μορφή. Όχι μόνο γιατί αγάπησε τόσο βαθιά την ελληνική γραμματεία, ούτε γιατί με την πένα της "δάμασε" τις λέξεις. Αλλά και γιατί η ίδια δεν "δαμάστηκε" ποτέ. Ακατάβλητη και ανυποχώρητη στις αρχές της, δεν έπαψε ούτε στιγμή να είναι παρούσα από την Εθνική Αντίσταση μέχρι τους σύγχρονους κοινωνικούς αγώνες», αναφέρει ο υπουργός Πολιτισμού, εκφράζοντας στους οικείους της τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

    Τα συλλυπητήριά του, για την απώλεια «μια θαραλλέας γυναίκας με ανυπότακτη συνείδηση», εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Η αγωνίστρια Βούλα Δαμιανάκου, ένας σπουδαίος πνευματικός άνθρωπος, μια θαρραλέα γυναίκα με ανυπότακτη συνείδηση, έφυγε από κοντά μας, αφήνοντας όμως πλούσια πνευματική και αγωνιστική παρακαταθήκη. Στην κόρη της, ζωγράφο Ελένη Βασιλοπούλου, και στους οικείους της θερμά συλλυπητήρια», σημειώνει ο κ. Βούτσης.

    Γέννημα της Μάνης, όπου θα κηδευτεί αύριο, αγωνίστρια στην Εθνική Αντίσταση, η Βούλα Δαμιανάκου, σύντροφος και συνεργάτις του Βασίλη Ρώτα, είναι εκείνη που φιλοξένησε τον διωκόμενο ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Προτίμησε, όπως ανέφερε η ίδια, «για να μην προδώσει το ιδανικό της ελευθερίας», να παραιτηθεί από τη σύνταξή της ως συγγραφέα, «παρά να δεχτεί σύνταξη με νόμο που τον είχαν γράψει οι ερπύστριες των τανκς της τυραννικής χούντας». Επίσης, παραιτήθηκε από μέλος της ΑΕΠΙ, ως κληρονόμος και συνδημιουργός του έργου του Ρώτα (μεταξύ άλλων το «Ενας όμηρος» και οι «Ορνιθες»), επειδή όπως ανέφερε στη σχετική επιστολή της, στις 22.9.2011, «το θεωρώ έσχατο κατάντημα για μια που αγωνίστηκε όλη της τη ζωή για την ελευθερία να πεθαίνει σκλάβα της ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (η ενέργεια της ΑΕΠΙ να δώσει στον εαυτό της το δικαίωμα να με γράψει _ στα ενενήντα ένα χρόνια μου _ στο ΙΚΑ, παρά τη θέλησή μου, εν αγνοία μου και γνωρίζοντας τι έχει προηγηθεί, θα ταίριαζε σε κάποιον που ανήκε πάππου προς πάππου σε γενιά σκλάβων κι ερωτευμένων με τη σκλαβιά τους, κι όχι σε αγωνιστή της ελευθερίας)».

    Η Βούλα Δαμιανάκου συνεργάστηκε με το περιοδικό Λαϊκός Λόγος (1966-1967), με τα ψευδώνυμα Αλκυόνα, Αλκυών, Ειρήνη Πεζοπόρου, ενώ έχει μεταφράσει το σύνολο των έργων του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, κατά το μεγαλύτερο μέρος με τον Βασίλη Ρώτα, καθώς και του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Ανάμεσα στα έργα της: «Γράμμα σε νεκρό», «Στην ανεμοζάλη», «Γέφυρες φιλίας», «Πολυμπούρικο», «Υπεύθυνση δήλωση», «Ο Οτσαλάν στο σπίτι μου. Επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία», «Σαν σε πηδήσει ο Κατής σε ποιον να παραπονεθείς», «Μοιρολόγια», «Μοιρολόγια μιας Μανιάτισσας», «Ανθολόγιο του «Ελεύθερου Κόσμου Αφιέρωμα αγάπης στη μνήμη του Βασίλη Ρώτα», «Βασίλης Ρώτας», «Τιμιότατο να ?σαι Έλληνας, να ?σαι ο Γιάννης Ρίτσος», «Από την Ελλάδα του Αριστοτέλη στην Ευρώπη του Μάαστριχτ», «Παροιμίες και ρήτρες από το έργο του Σαίξπηρ»«Όταν ο ήλιος της τραγωδίας ανάτειλε». «Μνημόσυνο» (ποιητική συλλογή που έγραψε με τον Βασίλη Ρώτα), «Οδοιπορώ στην πατρίδα», «Το κακό κρατάει από μεγάλο σπίτι και έχει πολύ συγγενολόι», «?στη χάρη της την αεπι ανάβουμε ένα κερί».

    Ο Συριζα

    "Η πολυσύνθετη παρουσία της στον χώρο των γραμμάτων ως πεζογράφος, ποιήτρια και μεταφράστρια και η ενεργή της παρέμβαση στους κοινωνικούς αγώνες -από την Εθνική Αντίσταση ως σήμερα- αφήνει ανεξίτηλο στίγμα στην πολιτιστική και την πολιτική πορεία του τόπου", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια της και τους οικείους της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 September 2016 - 18:32:31 UTC