Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις ΗΠΑ ο Αλ. Τσίπρας για την 71η Συνέλευση του ΟΗΕ
  • [02] Διασταυρώσεις εισοδημάτων και καταθέσεων για την επιτάχυνση των φορολογικών ελέγχων
  • [03] Νίκη του SPD, ήττα για τη Μέρκελ, άνοδος του Die Linke στο Βερολίνο
  • [04] Η κρίση νοσταλγεί και πάει θερινό σινεμά per divertimento...

  • [01] Στις ΗΠΑ ο Αλ. Τσίπρας για την 71η Συνέλευση του ΟΗΕ

    Στην Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για την διαχείριση των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών μεγάλης κλίμακας, θα απευθυνθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τηΔευτέρα 19 Σεπτεμβρίου ο οποίος μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της 71ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών..

    Η έναρξη των εργασιώνέχει οριστεί για τις 08.30, ενώ θα διαρκέσει έως τις 19.30 ώραΝέας Υόρκης . Η ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται μεταξύ 12.00-13.00 ώρα Νέας Υόρκης.

    Ακολουθεί ομιλία του κ. Τσίπρα κατά την διάρκεια της 4ης Στρογγυλής Τράπεζας της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για τη διαχείριση προσφυγικών-μεταναστευτικών μετακινήσεων μεγάλης κλίμακας: Global compact for responsibility-sharing for refugees; respect for international law.

    Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου θα δοθεί Δεξίωση Υποδοχής από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ προς τιμήν των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας έχει ως εξής:

    Εκδήλωση Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης και του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την 1η επέτειο της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

    Έναρξη της Γενικής Συζήτησης της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Παράθεση επίσημου γεύματος από Γ.Γ. του ΟΗΕ προς τιμήν των Επικεφαλής των Αντιπροσωπειών.

    Σύνοδος των Ηγετών για το Προσφυγικό υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

    Ομιλία του πρωθυπουργού.

    Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί μεταξύ με τον Αρχιεπίσκοπο Aμερικής Δημήτριο, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν κι-μουν ενώ αργότεραθα απευθυνθεί στην ΓΣ του ΟΗΕ.

    Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από την Ν. Υόρκη προς Βιέννη, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου.

    [02] Διασταυρώσεις εισοδημάτων και καταθέσεων για την επιτάχυνση των φορολογικών ελέγχων

    Διασταυρώσεις εισοδημάτων και καταθέσεων με αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την επιτάχυνση των φορολογικών ελέγχων είναι έτοιμο να τρέξει το υπουργείο Οικονομικών. Ειδική εφαρμογή που έχει πλέον στη διάθεσή του το υπουργείο δίνει μέσα σε λίγες μόνο ώρες την πλήρη εικόνα για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων ( αναλήψεις- καταθέσεις) προκειμένου να γίνει εκ των υστέρων η σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

    Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή έως τώρα απαιτούνταν ακόμη και μήνες με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα θα επιταχυνθούν οι έλεγχοι οι οποίοι σε πρώτη φάση αναμένεται να επικεντρωθούν στους 1.2070.047 φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στην ενιαία λίστα που έχει συσταθεί από όλες τις λίστες φοροδιαφυγής.

    Ο συγκεκριμένος κατάλογος με τα 1.207.047 ΑΦΜ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

    - το αρχείο καταθετών από όλα τα ημεδαπά πιστωτικά ιδρύματα με ύψος συναλλαγών ή εμβασμάτων στο εξωτερικό, τουλάχιστον σε μια χρήση, άνω των 300.000 ή 100.000 ευρώ για χρονικό διάστημα από 2000 έως 2012

    - τη λίστα από Έλληνες φορολογούμενους στην Ελλάδα, που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο

    - τη λίστα που αφορά 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούνή διατηρούσαν λογαριασμούς στην Τράπεζα HSBC στη Γενεύη

    - τηλίστα που αφορά διοικητές και υποδιοικητές που υπηρέτησαν στο Ε.Σ.Υ. κ.α.

    [03] Νίκη του SPD, ήττα για τη Μέρκελ, άνοδος του Die Linke στο Βερολίνο

    Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται τοSPD(21,6%),σύμφωνα με τα (προσωρινά) τελικά αποτελέσματα των χθεσινών τοπικών εκλογών για τη Γερουσία του Βερολίνου. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το CDU με βαριές απώλειες, ενώ στην τρίτη η Αριστερά, μπροστά από τους Πράσινους. Η συμμετοχή έφτασε το 66,9%

    Ποσοστά που έλαβαν οι πολιτικοί σχηματισμοί : (σε σχέση με τις εκλογές του 2011):

    Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) : 21,6%( -6,7%), Eδρες38

    Xριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU): 17,6%(-5,7%) , Eδρες31

    Aριστερά (Die Linke): 15,6%( +3,9% ), Eδρες27

    Πράσινοι (Gruenen):15,2%( -2,4%), Eδρες27

    Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD):14,2%(+14,2%), Eδρες25

    Φιλελεύθερο κόμμα (FDP):6,7%+4,9%, Eδρες 12

    Πειρατές (Piraten):1,7%( -7,2%) , Eδρες-

    Δεδομένου ότι Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν με τους χριστιανοδημοκράτες, η πλέον πιθανή δυνατότητα παραμένει ο συνασπισμός (Σοσιαλδημοκράτες-Αριστερά-Πράσινοι).

    [04] Η κρίση νοσταλγεί και πάει θερινό σινεμά per divertimento...

    «Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι / μεσ τα θερινά τα σινεμά..», νύχτες που «γεννήθηκαν» στην πόλη εδώ και... 119 χρόνια (3 Ιουλίου 1897 στο καφέ «Τουρκία» έγινε η πρώτη προβολή «κινούμενων εικόνων» στη Θεσσαλονίκη), μεγιστοποιήθηκαν στα μεταπολεμικά χρόνια, έγιναν τραγούδια νοσταλγίας όταν συρρικνώθηκαν αργότερα, αλλά επιστρέφουν τα καλοκαίρια στις ταράτσες και τις αυλές, που κρίθηκαν διατηρητέες και συντηρούνται προσεκτικά, μαζί με τις νοσταλγίες ...

    Περισσότερα απο 200.000 εισιτήρια «κόπηκαν» φέτος το καλοκαίρι (που συνεχίζεται) στα οκτώ συνολικά θερινά σινεμά της πόλης - αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ αυτούς των προηγούμενων ετών και διαγράφεται μάλλον αυξανόμενος στα επερχόμενα χρόνια της συνεχιζόμενηςκρίσης (όχι μόνο οικονομικής...)

    «Ισως ευθύνεται η οικονομική κρίση, ίσως η νοσταλγία που δημιουργεί η αναγκαστική παραμονή στην πόλη το καλοκαίρι... Σκέφτονται οι άνθρωποι πως? "τι καλά που ήταν και τότε- όταν ήμασταν μικροί - στα θερινά σινεμά" και μας αναζητούν, έρχονται ακόμα και άνθρωποι που είχαν να πάνε σινεμά δεκαετίες, ή που δεν πάνε σινεμά το χειμώνα?» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης του θερινού κινηματογράφου«Ελληνίς» (στο κέντρο της πόλης - δίπλα από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ) αλλά και του χειμερινού «Κολοσσαίον» κ.Γαβριήλ Ράππος.

    Στη Θεσσαλονίκη των δεκάδων -προ 30ετίας- θερινών οάσεων, λειτούργησαν το καλοκαίρι που τελειώνει δέκα θερινοί κινηματογράφοι ("Ναταλί" - το θερινό σινεμά της παραλίας που κρίθηκε διατηρητέο μνημείο-, «Ελληνίς» στην "κάτω" είσοδο της ΔΕΘ,«Αλεξ» -στην Ολύμπου, «Απόλλων» -στη Βασ.Γεωργίου, οι δημοτικοί του Πανοράματος, της Πυλαίας , της Καλαμαριάς, των Συκεών και Νεάποληςκαι το «Σινεμά με θέα», που εγκαινιάστηκε πέρσι στην ταράτσα του δεύτερου κτιρίου του Μεγάρου Μουσικής (οι συνολικά 28 προβολές 14 ταινιών, που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ήτανsold outκαιτις παρακολούθησαν4.500 θεατές).

    «Το Φεστιβαλ Κινηματογράφου έχει το δικό του κοινό. Είναι αλήθεια ότι αύξησε τον αριθμό των σινεφίλ αλλά αυτοί - στην πλειονότητα τους νέοι άνθρωποι - είναι περισσότερο ..."φεστιβαλ-φιλ" παρά "δικοί" μας θεατές. Είναι εντυπωσιακό αλλά συμβαίνει... Στην αρχή ανησυχήσαμε με τα multi-plex (τους πολυκινηματογράφους) αλλά οι συγκεκριμένες αίθουσες απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό (πολυ νεαρότερων ηλικιών). Σιγά -σιγά όμως βρήκαμε τον"δρόμο" μας. Το δικό μας κοινό είναι στην πλειονότητα του μεγαλύτερων ηλικιών (πάνω απο 35-40 ετών)" συμπληρώνει ο κ.Γιάννης Ζαφειρίου του «Ναταλί» και του χειμερινού «Μακεδονικόν».

    Πέραν των «κλασικών» θερινών, στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν τα τελευταία χρόνια και δυο θερινοί κινηματογράφοι στους χώρους των multi-plex ( Cineplexx One Salonica και Village Mediterranean Cosmos, στη δυτική και την ανατολική πλευρά της πόλης αντίστοιχα).

    «Η μόδα των multi-plex περιορίστηκε πολύ νωρίς στις ηλικίες 18-25 ετών. Η στροφή στις παραδοσιακές αίθουσες κινηματογράφου ειναι παγκόσμιο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Αρνείται ο κόσμος τη "φαστ-φούντ" λογική. Είναι ουσιαστικές οι διαφορές μας.Δεν είναι όμως τα multi-plex ο ανταγωνιστής μας. Είναι αυτό που λέμε διαχείριση του ελεύθερου χρόνου. Κι ο "εχθρός"-όχι μόνον ο δικός μας αλλά και των ίδιων των θεατών- είναι το Ιντερνετ και το "δωρεάν κατέβασμα " ταινιών, ακόμα και πρώτης προβολής. Ούτε τα βίντεο κλαμπ της δεκαετίαςτου '80 δεν μας "έπληξαν" όσο το διαδίκτυο» υποστηρίζει ο κ .Ράππος.

    Ικανοποιημένοι απο τη μαζική σχεδόν προσέλευση των θεατών φέτος το καλοκαίρι στα θερινά σινεμά, είναι και οι εκπρόσωποι των δημοτικών θερινώνκινηματογράφων - γεγονός που χαρακτηρίζουν ως "ένα απότα ...καλά της οικονομικήςκρίσης που μείωσε τις μέρες -ή και κατάργησε τις διακοπές των πολιτών».

    Μόνο στον κινηματογράφο «Ναταλί» το φετινό καλοκαίρι «κόπηκαν» περισσότερα απο 30.000 εισιτήρια, και στοεπίσης κεντρικό «Ελληνίς» ξεπέρασαν τις 20.000. Μικρότερος -αλλά σχεδόν διπλάσιος απο τα προηγούμενα χρόνια , ήταν και ο αριθμός των θεατών στους υπόλοιπους θερινούς κινηματογράφους.

    Η εμβληματικήπλατεία Αριστοτέλους (μετονπρώτο κινηματογράφο που λειτούργησε στην πόλη - το «Ολύμπια», που αναγέρθηκε στα 1903 και ...κάηκε στην πυρκαγιά του 1917, αλλα επίσηςκαιμεπέντεθερινούςκινηματογράφους που λειτουργούσαν πέριξ της πλατείας ως και τις αρχές της δεκαετίας του 60) «καμαρώνει» σήμερα με το ανακαινισμένο «Ολύμπιον» του Φεστιβάλ αλλα και των προβολών σ όλη σχεδόν τη διάρκεια του χρόνου.Το ?ιστορικό «Ραντεβού τον Σεπτέμβρη» των χειμερινών κινηματογράφων άρχισε σιγά-σιγά να καταργείται καιοι κλιματιζόμενες αίθουσεςαυξάνουν σταδιακά το χρόνο προβολών τους «μπαίνοντας» και στο καλοκαίρι ( με αφιερώματα, ρετροσπεκτίβες , και ειδικές προβολές). Είναι χαρακτηριστικό πως το φετινό καλοκαίρι και για πρώτη φορά το ΚΘΒΕ (πέραν των παραστάσεων που φιλοξενήθηκαν στα ανοιχτά θέατρο Δάσους και Γής όπως και στο θέατρο Κήπου της πόλης) καθιέρωσεπαραστάσεις στο κλειστό αλλά?«με τον κλιματισμό στο φούλ» Βασιλικό θέατρο με τον «Αγαπητικό της Βοσκοπούλας» -παράσταση που παρακολούθησαν περισσότεροι απο 10.000 θεατές.

    Εκατοντάδες ήταν και οι θεατές που έσπευσαν στα τέλη Αυγούστου σε ...επτά ταράτσες ! της πόλης (κτίρια ΕΣΗΕΜ, - ΔΕΘ, Εμπορικό-ΒιομηχανικούΕπιμελητήριου, Δικηγορικού Συλλόγουκ.α) ,όπου προβλήθηκαν (για τρίτη συνεχή χρονιά)οι 70 ταινίες τουTaratsa International Film Festivalστη Θεσσαλονίκη.

    Η Θεσσαλονίκη έχει εξάλλου παράδοση στις ιδιαιτερότητες- και τις κινηματογραφικές . Μπορεί να μη λειτούργησε στην πόλη ο πρώτος κινηματογράφος της χώρας (προηγήθηκε τρία χρόνια η Σύρος στα 1900) , ήταν όμωςστην παραλία της( περίπου στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας ) όπου λειτούργησε -για λίγους μήνες το καλοκαίρι του 1925 ο πρώτος πλωτός !!! κινηματογράφος της χώρας: Το «Κουρσάλ» (πιθανή παράφραση του τίτλου «Gerousaleme»)που είχε στηθεί πάνω σε μια παροπλισμένη μαούνα (ή ένα όμορφο ιστιοφόρο; ) απο κάποιονΕβραίο της εποχής και πρόβαλε για τους κατοίκους της πόλης(όπως αναφέρει στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ του -"Κουρσάλ" 2006- ο σκηνοθέτης Νίκος Θεοδοσίου,για την ταινία αλλα και για τη δροσιά του Θερμαικού και ...per divertimento),ταινίες δεύτερης προβολής .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 September 2016 - 6:32:22 UTC