Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης Η ΝΔ έρχεται να απενοχοποιήσει το επιχειρηματικό κέρδος
  • [02] Γ. Κατρούγκαλος: Οι λύσεις που θα δοθούν στην διαπραγμάτευση θα γυρίσουν τη χώρα στην κοινωνική Ευρώπη
  • [03] Συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι προσφυγές για τον αυξημένο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου
  • [04] Γ. Μουζάλας: Εμβολιασμένο το 90% των παιδιών από τη Συρία
  • [05] Το πρώτο «facebook» για άτομα με αναπηρία είναι ελληνικό
  • [06] Μ. Σνάιντερ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δίκαιο καταμερισμό των προσφύγων μεταξύ των χωρών της ΕΕ
  • [07] Διάψευση του υπ. Παιδείας για το νόμο της ιδιωτικής εκπαίδευσης
  • [08] Στην "ίδια βάρκα" οι 27 ηγέτες των χωρών της ΕΕ, για μια μίνι κρουαζιέρα στον γαλάζιο Δούναβη
  • [09] Οι θέσεις των ηγετών στο πρώτο σκέλος της Συνόδου των 27 στην Μπρατισλάβα
  • [10] Ρ. Σβίγκου: Η ΝΔ προσφέρει κακές υπηρεσίες στον θεσμικό ρόλο του κ. Στουρνάρα και στην ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης
  • [11] Χρ. Βερναρδάκης και Ν. Κασιμάτη μοίρασαν σε μαθητές δημοτικών σχολείων του Αγ. Ι. Ρέντη τετράδια του Εθνικού Τυπογραφείου
  • [12] Απάντηση του αναπληρωτή υπ. Εσωτερικών Χρ. Βερναρδάκη για τη χρηματοδότηση της ΑΔΕΔΥ
  • [13] Θ. Φωτίου: Δεν έγινε καμία από τις φοβερές περικοπές που λένε τα ΜΜΕ
  • [14] Γαλλία: Τουλάχιστον 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη, που πιθανόν να οφείλεται σε έκρηξη αερίου

  • [01] Κ. Μητσοτάκης Η ΝΔ έρχεται να απενοχοποιήσει το επιχειρηματικό κέρδος

    Στο επίκεντρο του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται η στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, όπως επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων με την ευκαιρία της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της τεχνολογικής εταιρείας «MLS Πληροφορική» στον χώρο της Τεχνόπολης, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

    «Λέμε ξεκάθαρα, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, ότι η ΝΔ είναι το κόμμα της επιχειρηματικότητας, το κόμμα που έρχεται να απενοχοποιήσει την έννοια του επιχειρηματικού κέρδους και καταλαβαίνει ότι ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική οικονομία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

    Πρόσθεσε ότι ο πλούτος δημιουργείται από ανθρώπους, που καινοτομούν και αναλαμβάνουν ρίσκο «και οφείλουμε, στο πλαίσιο του εφικτού (...), αυτούς τους ανθρώπους να τους διασφαλίσουμε, αν μη τι άλλο, ένα περιβάλλον που θα τους επιτρέψει να εκφράσουν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τις δημιουργικές τους δυνατότητες».

    Η χώρα, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, χρειάζεται περισσότερες επιχειρήσεις που δημιουργούν γρήγορα θέσεις απασχόλησης, αλλά για να μπορέσουν αυτές να σταθούν τα πόδια τους χρειάζεται ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικής στήριξης, που δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει, ξεκινώντας από τη φορολογία και την πρόσβαση στα κεφάλαια -κάτι πιο καθοριστικό ίσως ακόμη και από τη φορολογία- και φτάνοντας στη γραφειοκρατία, την πολυνομία και την αστάθεια του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

    Ερωτηθείς για τους λόγους της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της MLS, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι επέλεξε τη συγκεκριμένη εταιρεία γιατί αποδεδειγμένα καινοτομεί. «Είναι μια ελληνική εταιρεία, που μπόρεσε και μπορεί ν? ανταγωνίζεται ευθέως ξένους κολοσσούς, σε προϊόντα και υπηρεσίες, όπου δεν θα θεωρούσε κάποιος ότι η Ελλάδα έχει φυσικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    [02] Γ. Κατρούγκαλος: Οι λύσεις που θα δοθούν στην διαπραγμάτευση θα γυρίσουν τη χώρα στην κοινωνική Ευρώπη

    «Θέλουμε να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στους "σημαιοφόρους" του νεοφιλελευθερισμού ότι στην επερχόμενη διαπραγμάτευση οι λύσεις που θα δοθούν, θα είναι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και θα αφορούν την επιστροφή των μεταρρυθμίσεων αυτών που ξαναγυρίζουν τη χώρα στην κοινωνική Ευρώπη».

    Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους, πριν από την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου, που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

    Πρακτικά, όπως είπε, αυτό σημαίνει επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Παράλληλα, με τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται σήμερα στη Συνάντηση Κορυφής στην Μπρατισλάβα», είπε, «στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη θα παραμείνει κοινωνική, δεν θα γίνει, όπως θέλουν μερικοί, μία αγορά ελεύθερη που θα μοιάζει με τον καπιταλισμό του 19ου αιώνα».

    Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι το συνέδριο καθυστέρησε, λόγω αντιδράσεων. «Και αυτές οι δυνάμεις είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής κοινωνίας» υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η ευρωπαϊκή κοινωνία δεν μπορεί άλλο να αντέξει αυτόν το συνδυασμό σκληρής λιτότητας και φτωχοποίησης των τελευταίων δεκαετιών.

    «Ο λόγος που διοργανώνουμε το συνέδριο είναι γιατί εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις. Πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη. Γιατί, αν η Ευρώπη χάσει την ψυχή της, που είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, θα πάψει να είναι Ευρώπη και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί» τόνισε.

    Και συνέχισε: «Έχουμε καλέσει τις δυνάμεις του κόσμου της εργασίας, αυτούς που είναι με το 99% και όχι αυτούς που είναι με το 1% που ευνοείται από τον κυρίαρχο έως σήμερα νεοφιλελευθερισμό. Έχουμε καλέσει, επίσης, τον υπουργό της Πορτογαλίας και τον υπουργό της Αυστρίας σε μία συμβολική κίνηση που δείχνει ότι δεν πρόκειται για έναν διαχωρισμό Βορρά-Νότου. Είναι εδώ η ηγεσία των ευρωπαϊκών συνδικάτων».

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε απολύτως ανακριβή τα σημερινά δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι απορρίφθηκε από τους εκπρόσωπους των δανειστών το σχέδιο για το «πάγωμα» των οφειλών. «Ισχύει η χθεσινή μου δήλωση στην έξοδό μου από τη διαπραγμάτευση, που είπα ότι οι δανειστές συσχετίζουν το θέμα αυτό με τις άλλες προτάσεις της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι η σχετική διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με τηλεδιάσκεψη, την ερχόμενη εβδομάδα».

    «Το σημερινό συνέδριο είναι σημαντικό, γιατί πραγματοποιείται ακριβώς στο ξεκίνημα της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, σκοπός της οποίας είναι η επιστροφή της χώρας στην κοινωνική Ευρώπη, η επαναφορά του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

    Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «περιμένουμε το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα αποτελέσει χρήσιμο εφαλτήριο για τη διαπραγμάτευση. «Δεν θέλουμε τίποτα παραπάνω από το σεβασμό στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι, γι'αυτό το λόγο, η κυβέρνηση προώθησε προς κύρωση στη Βουλή, τον Ιανουάριο, τον αναθεωρημένο ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη.

    [03] Συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι προσφυγές για τον αυξημένο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

    Οι προσφυγές για την επιβολή αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου συζητήθηκαν σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβούλιου της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι προσφυγές της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου Μυκόνου, των Δικηγορικών Συλλόγων Σύρου και Νάξου, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, επιχειρηματία της Μυκόνου που διατηρεί εστιατόριο, κλπ. οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντίθετη σε σωρεία συνταγματικών διατάξεων, αλλά και ως παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η από 29.9.2015 υπουργική απόφαση που προβλέπει την σταδιακή κατάργηση των μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

    Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ έχει αρχίσει να ισχύει από 1.10.2015 στα νησιά: Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος. Ειδικότερα, επισημαίνουν, ότι η εν λόγω απόφαση αντίκειται στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών, καθώς ο φόρος δεν μπορεί να βαρύνει ορισμένο μόνο κύκλο προσώπων και να πλήττει ορισμένη μόνο κατηγορία φορολογουμένων και η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ σε ορισμένα μόνο νησιά, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, ισοδυναμεί με επιβολή νέου φόρου στα νησιά αυτά.

    Παράλληλα, πλέον της συνταγματικής αρχής της ισότητας, παραβιάζεται επίσης και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι κάτοικοι των 6 αυτών νησιών βαρύνονται με αυξημένο ΦΠΑ, σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων νησιών του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ακόμη, επισημαίνεται ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα 6 νησιά προσκρούει στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2006/112/ΕΚ που καθορίζει κοινό σύστημα ΦΠΑ μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

    [04] Γ. Μουζάλας: Εμβολιασμένο το 90% των παιδιών από τη Συρία

    Σχεδόν το 90% των παιδιών που προέρχονται από τη Συρία είναι εμβολιασμένα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

    Ταυτόχρονα, υιοθέτησε την πρόταση του Ε'Αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη να χορηγείται μετά από εξετάσεις βιβλιάριο υγείας σε κάθε προσφυγόπουλο, σημειώνοντας ότι «είναι σωστή και πρέπει να υλοποιηθεί».

    Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη, σχετικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Χίος, ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε ψευδή τα όσα υποστηρίζονται ότι θα δημιουργηθούν τρία νέα hot spots στο νησί, τονίζοντας ότι αυτό που γίνεται είναι ο εκσυγχρονισμός των δομών και των εγκαταστάσεων που ήδη υπάρχουν.

    Ο κ. Μουζάλας, αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχουν προβλήματα από τον υπερπληθυσμό προσφύγων και μεταναστών, όχι μόνο στη Χίο αλλά και σε Μυτιλήνη και Σάμο. Απέρριψε όμως αιτιάσεις περί αδράνειας και ευθύνες της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι το προσφυγικό πρόβλημα διογκώθηκε γιατί άλλαξε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

    Κάλεσε δε τη ΝΔ, να ξεκαθαρίσει αν υπερασπίζεται ή όχι τη συμφωνία και να βάλει πλάτη, όπως είπε, στον αγώνα για να εξισορροπήσει η κατάσταση και να μην συντάσσεται με φωνές που θέλουν να πετάξουν τα παιδιά έξω από τα σχολεία.

    Νωρίτερα, ο κ. Μηταράκης μίλησε για έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Χίο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της «το μόνο που πετυχαίνει είναι τον εγκλωβισμό των προσφύγων στο νησί αλλά και να ρίχνει νερό στο μύλο των ρατσιστών».

    «Δεν επιλέξαμε εμείς τα νησιά αυτά. Τα βρήκαμε. Η κυβέρνηση θα παλέψει για να ισχύσουν πολύ συγκεκριμένα μέτρα που θα λύσουν πρακτικά ζητήματα και θα ανακουφίσουν το λαό της Χίου. Πρέπει να συνταχθείτε με τη λύση και όχι με την δημιουργία καινούργιων προβλημάτων», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι τα νούμερα για τη χορήγηση ασύλου τρομάζουν, καθώς όπως είπε, ενώ οι ροές προσφύγων και μεταναστών έχουν εικοσαπλασιαστεί η εξέταση αιτήσεων απλά έχει τριπλασιαστεί.

    «Δεν έχετε δίκαιο και δεν ισχύουν αυτά που είπατε» αντέτεινε ο κ. Μουζάλας, και προσέθεσε ότι, αντί η ΝΔ να φωνάζει και να καταγγέλλει την κυβέρνηση, είναι καλύτερα να πιέσει το Λαϊκό Κόμμα ώστε να έρθουν οι 400 εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταγραφής Αιτήσεων Ασύλου για να στελεχώσουν τις υποδομές.

    [05] Το πρώτο «facebook» για άτομα με αναπηρία είναι ελληνικό

    «Παράθυρο» στον κόσμο του Διαδικτύου για τα άτομα με αναπηρία ανοίγει ο προγραμματιστής, Πέτρος Καλούπης που έχει δημιουργήσει το πρώτο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που δίνει βήμα σε τυφλούς, κωφούς και άτομα με κινητικά προβλήματα. Πρόκειται για το πρώτο «facebook» για ΑμεΑ, το disabled book.

    Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδρυτής του, Πέτρος Καλούπης «λειτουργεί πάρα πολύ εύκολα όπως το Facebook, μπαίνεις στη σελίδα, αποκτάς λογαριασμό, κάνεις ένα προφίλ και έπειτα μπορείς και ανεβάζεις φωτογραφίες, βίντεο που σε ενδιαφέρουν, μπορείς να μιλήσεις με μηνύματα με άλλους, να κάνεις like, να ποστάρεις τις απόψεις, τα ενδιαφέροντά, τους προβληματισμούς σου».

    Ο κ. Καλούπης διευκρινίζει ότι «η πλατφόρμα αναγνωρίζει εάν ο χρήστης έχει κάποιου είδους αναπηρία και του δίνει τη δυνατότητα να "διαβάσει" εάν είναι τυφλός, ή να κάνει οποιεσδήποτε κινήσεις θέλει εάν έχει κινητικά προβλήματα. Μπορεί να κουνήσει το "ποντίκι" δίνοντας εντολή, είτε με κίνηση του ποδιού, είτε να ενεργοποιήσει την κάμερά του υπολογιστή κουνώντας το κεφάλι του».

    Η ιδέα για τη δημιουργία της πλατφόρμας ήρθε όταν «πριν περίπου από έξι μήνες έλαβα ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο από έναν φίλο με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης, ο οποίος μου έλεγε μακάρι να υπήρχε ένα facebook για άτομα που έχουν προβλήματα, όπως εμείς. Έτσι, επειδή κι εγώ αντιμετωπίζω κινητικά προβλήματα, δημιούργησα αυτή την πλατφόρμα από το σπίτι μου, για να καλύψω μια ανάγκη για επικοινωνία και εξωστρέφεια των ανθρώπων με αναπηρία, που είμαστε θα έλεγα αποκλεισμένοι και παραγκωνισμένοι».

    Το disabled book μέχρι στιγμής μετρά πάνω από 100.000 χρήστες κι εκτός από τα ελληνικά είναι μεταφρασμένο και σε άλλες γλώσσες, όπως αγγλικά, γαλλικά και «τώρα βρίσκομαι σε διαδικασία να ενσωματώσω τα ιταλικά και τα ισπανικά» δηλώνει ο κ. Καλούπης. «Η πλατφόρμα δεν στοχεύει μόνο στους ανθρώπους με αναπηρίες, αλλά και στον κόσμο χωρίς αναπηρίες, για να τους δώσει την εμπειρία να έρθουν σε επικοινωνία με όλα τα ΑμεΑ και να αλληλεπιδράσουν θετικά μεταξύ τους, βλέποντας με αυτόν τον τρόπο, όλες τις νέες τεχνολογίες που αφορούν στην αναπηρία και την υγεία. Εύχομαι να το αγκαλιάσει όλος ο κόσμος και μακάρι τα μέλη μας να φτάσουν μέχρι και 3 εκατομμύρια».

    [06] Μ. Σνάιντερ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δίκαιο καταμερισμό των προσφύγων μεταξύ των χωρών της ΕΕ

    Την ανάγκη δίκαιου καταμερισμού των προσφύγων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), μεγαλύτερης στήριξης της Ελλάδας, αλλά και εμβάθυνσης της συνεργασίας με την Τουρκία στη διαχείρισή του μεταναστευτικού ζητήματος, τόνισε ο πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ, Μάικλ Σνάιντερ, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    "Η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη. Έχει λάβει στήριξη, αλλά χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη στο μέλλον. Απαιτείται δίκαιος καταμερισμός των προσφύγων σε όλα τα κράτη- μέλη της Ένωσης", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σνάιντερ, μετά το πέρας του συνεδρίου της Ομάδας του ΕΛΚ στην Επιτροπή των Περιφερειών με θέμα: "Ο ρόλος των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης: η κοινή μας πρόκληση, η συλλογική μας απάντηση".

    Σε ό,τι αφορά στη στάση της Ευρώπης απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Σνάιντερ επισήμανε πως υπήρξε μεγάλη πρόοδος τους τελευταίους μήνες και εκτίμησε πως "τώρα πλέον το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης κατανοεί τα προβλήματα, τα οποία χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία αντιμετωπίζουν μ' έναν αριθμό μεταναστών".

    Αναφερόμενος στη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στο πλαίσιο της διαχείρισης του προσφυγικού, ο κ. Σνάιντερ τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση αυτής, αλλά και μεγαλύτερη πρόοδος σε ό,τι αφορά στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης "προκειμένου να αποτρέψουμε την είσοδο (στην Ευρώπη) παράτυπων μεταναστών".

    Εμφανίστηκε, μάλιστα, αισιόδοξος ότι "θα υπάρξουν πολλές συζητήσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή της μεταξύ τους συμφωνίας, που θεσπίστηκε την περασμένη άνοιξη".

    Σχολιάζοντας τα φαινόμενα εξτρεμισμού στην Ευρώπη, με αφορμή το προσφυγικό, ο κ. Σνάιντερ ανέφερε: "Δεν μπορούμε να πατήσουμε το κουμπί της επανεκκίνησης, προκειμένου να σβήσουμε τον ακροδεξιό εξτρεμισμό. Αυτό που θα πρέπει, ωστόσο, να κάνουμε είναι να πείσουμε τους ανθρώπους να μην στηρίζουν τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Και πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Με το να έχουμε τον έλεγχο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Αν οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου, τότε ίσως να έχουν την τάση να στηρίζουν ακροδεξιές πολιτικές. Αλλά αν σχηματίσουν την εντύπωση ότι με καλές πρακτικές ελέγχουμε και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, τότε θα ψηφίζουν δημοκρατικά κόμματα".

    Ερωτηθείς αν "φταίει" η κακή πληροφόρηση της κοινωνίας για τα φαινόμενα αυτά, ο κ. Σνάιντερ σχολίασε: "Αυτό το νόμισμα έχει δύο όψεις. Ίσως να μην υπάρχει επαρκής πληροφόρηση, ίσως όμως να υπάρχει πολλή πληροφόρηση και οι άνθρωποι να μην τη χρησιμοποιούν".

    Για τη σημερινή συνάντηση είπε πως ήταν "πολύ εποικοδομητική" και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούσαν τα tweets σε σχέση με τα όσα λέχθηκαν στο πλαίσιό της, ενώ ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, για την όλη διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    [07] Διάψευση του υπ. Παιδείας για το νόμο της ιδιωτικής εκπαίδευσης

    Κατηγορηματικά διαψεύδει το υπουργείο Παιδείας την πληροφορία ότι οι θεσμοί ζήτησαν την απόσυρση του νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά οι σχετικές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν κανονικά, ενώ σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για «γνωστά συμφέροντα» που διακινούν αυτές τις πληροφορίες.

    Αυτές οι πληροφορίες ήθελαν τους εκπροσώπους των θεσμών, στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, να ζητούν την απόσυρση των διατάξεων σχετικά με τις μη αιτιολογημένες απολύσεις των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται, ότι οι διατάξεις αυτές είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων.

    [08] Στην "ίδια βάρκα" οι 27 ηγέτες των χωρών της ΕΕ, για μια μίνι κρουαζιέρα στον γαλάζιο Δούναβη

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που συμμετέχουν σήμερα στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της ΕΕ, απόλαυσαν λίγες στιγμές χαλάρωσης κάνοντας μια μικρή κρουαζιέρα στον Δούναβη.

    Λίγο μετά το μεσημέρι, οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων έφυγαν από το επιβλητικό κάστρο που φιλοξενεί τη σύνοδό τους για να περάσουν ένα δίωρο στον ποταμό-σύμβολο της Ευρώπης.

    "Ο Δούναβης συνδέει ουσιαστικά όλη την Ευρώπη", σχολίασε ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, εξηγώντας την επιλογή της κρουαζιέρας.

    Παρά τη ζέστη που επικρατεί στη σλοβακική πρωτεύουσα, οικοδεσπότες και φιλοξενούμενοι επιβιβάστηκαν στο Regina Danubia, ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο μήκους 70 μέτρων, που νοικιάστηκε από την Μπρατισλάβα για σήμερα, με την ευκαιρία της συνόδου. Η "Βασίλισσα του Δούναβη", που περιγράφεται ως "Πλωτό συνεδριακό μέγαρο", σήκωσε άγκυρα συνοδευόμενη από έναν στολίσκο από περιπολικά σκάφη ασφαλείας.

    "Λόγω της συνόδου δεν επιτρέπεται σε κανένα πλοίο" να πλεύσει τον Δούναβη από το μεσημέρι έως τις 18.00 (ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ο Πετρ Πάβλασεκ, ένας υπεύθυνος για τις ποτάμιες συγκοινωνίες της Σλοβακίας.

    Το κυρίως "πιάτο" του γεύματος των Ευρωπαίων ηγετών περιλάμβανε τις σχέσεις της ΕΕ με το Λονδίνο μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.

    "Η σύνοδος της Μπρατισλάβας ήταν μέχρι στιγμής μια ειλικρινής συζήτηση για τις επιλογές που έχουμε ώστε να προχωρήσει προς τα εμπρός η ΕΕ. Βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα ? κυριολεκτικά", ήταν το μήνυμα που έστειλε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ.

    Για να κυλήσει πιο ευχάριστα η συζήτηση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπόρεσαν να γευτούν το λευκό κρασί της Σλοβακίας που, όπως είπε με υπερηφάνεια ο Φίτσο, είναι "παγκόσμιας κλάσης".

    Το πρόγραμμα της συνόδου περιλάμβανε επίσης μια επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Danubiana Meulensteen Art Museum στο Κούνοβο, κοντά στα σύνορα της Σλοβακίας με την Αυστρία και την Ουγγαρία, όμως ματαιώθηκε λόγω της χαμηλής στάθμης των υδάτων του Δούναβη. Όπως εξήγησε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, το κρουαζιερόπλοιο είναι αδύνατον να πιάσει στην Ντανουμπιάνα, γι' αυτό θα επιστρέψει στην Μπρατισλάβα.

    [09] Οι θέσεις των ηγετών στο πρώτο σκέλος της Συνόδου των 27 στην Μπρατισλάβα

    Η κοινή ανησυχία των χωρών κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, να υπάρξει μια κοινή πολιτική για το προσφυγικό και μια ουσιαστική προοπτική για ανάπτυξη, αποτυπώθηκε στη συζήτηση που έχει γίνει έως τώρα στη Σύνοδο των 27 ηγετών στη Μπρατισλάβα, σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν από τις εν εξελίξει συνομιλίες.

    Το πρώτο σκέλος της Συνόδου, η πρώτη συνεδρία εργασιών που αφορούσε στην ανίχνευση/διάγνωση των προβλημάτων, ολοκληρώθηκε. Η συζήτηση επ' αυτών συνεχίζεται τώρα και στο ανεπίσημο γεύμα των ηγετών (που πραγματοποιείται σε πλωτό εστιατόριο, στο Δούναβη), καθώς λόγω χρόνου 7 εκ των 27 αρχηγών -μεταξύ των οποίων και οι Αλέξης Τσίπρας και Ματέρο Ρέντσι- δεν είχαν τοποθετηθεί στην πρώτη συνεδρία. Η συζήτηση στο ανεπίσημο γεύμα θα αφορούσε σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, παρεμπίπτοντα θέματα. Το τρίτο σκέλος της Συνόδου, δηλαδή τη δεύτερη συνεδρία εργασιών, θα απασχολήσει η συζήτηση για τις προτάσεις και λύσεις επί των προβλημάτων.

    Ειδικότερα, από πληροφορίες που προέκυπταν σε σχέση με τον πρώτο κύκλο τοποθετήσεων στη Σύνοδο:

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ φαίνεται ότι έκανε μια γενική τοποθέτηση, χωρίς αιχμές, προς το παρόν τουλάχιστον.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ φέρεται να τοποθετήθηκε για την ανάγκη κοινωνικής προστασίας, κοινής άμυνας και ασφάλειας, και αναφέρθηκε σε έναν οδικό χάρτη, σχέδιο της Μπρατισλάβα, για την ανάπτυξη, την ασφάλεια και τους νέους.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει μιλήσει για κοινή μεταναστευτική πολιτική και ασφάλεια, για ανάπτυξη με έμφαση σε ανταγωνιστικούς τομείς (π.χ. ψηφιακή τεχνολογία).

    Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα χαρακτήρισε σημαντική την παρέμβαση Γιούνκερ την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο, επισημαίνοντας ότι στην Ευρώπη επικρατεί ανασφάλεια και φόβος για την απώλεια της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας. Τόνισε ότι χρειάζεται κοινή προσπάθεια για το προσφυγικό, καθώς δεν μπορεί ο καθένας μόνος του. Επίσης, κατά πληροφορίες, ο κ. Κόστα, αναφερόμενος στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, στην Αθήνα, και στο σχετικό σχόλιο που είχε κάνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι δεν μπορεί ένας υπουργός να σχολιάζει το «ποιος» συναντιέται και «γιατί».

    Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, υπογράμμισε την ανάγκη για κοινωνική Ευρώπη, ανάπτυξη και κοινή πολιτική για το Μεταναστευτικό.

    Μεταξύ των τοποθετήσεων που έγιναν, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στεφάν Λεβάν επίσης μίλησε για την ανάγκη κοινωνικής Ευρώπης.

    [10] Ρ. Σβίγκου: Η ΝΔ προσφέρει κακές υπηρεσίες στον θεσμικό ρόλο του κ. Στουρνάρα και στην ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης

    H NΔ προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες και στον θεσμικό του ρόλο του Διοικητή της ΤτΕ και στην λειτουργία της δικαιοσύνης, κατήγγειλε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, κληθείσα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τηλεόραση του Σκάϊ, να σχολιάσει την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση. Η κ. Σβίγκου ανέφερε επίσης, ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου και πως καμία υπόθεση δεν μπορεί να μένει στο σκοτάδι, καλώντας τη ΝΔ να αφήσει τη δικαιοσύνη απερίσπαστη και να σεβαστεί την ανεξαρτησία της.

    Κακές υπηρεσίες από τη ΝΔ

    «Είδα σήμερα το πρωί μια αρκετά οργισμένη ανακοίνωση της ΝΔ, η οποία έρχεται ως αυτόκλητος υπερασπιστής του κ. Στουρνάρα. Προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες η ΝΔ όταν έρχεται με αυτόν τον τρόπο να δηλώσει την υποστήριξή της στον κ. Στουρνάρα τη στιγμή που πρόκειται για μια εισαγγελική έρευνα», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τη ΝΔ να μην παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης. «Αναμένουμε από τη ΝΔ να αφήσει ανεπηρέαστη τη δικαιοσύνη στο έργο της, να μην παρεμβαίνει ούτε στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ούτε βέβαια στο θεσμικό ρόλο της ΤτΕ και του κ. Στουρνάρα. Θα συνιστούσα περισσότερη σοβαρότητα και σύνεση», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ράνια Σβίγκου.

    «Ο εκπρόσωπος της ΝΔ μιλά για υποδείξεις της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη, δείχνοντας μ' αυτόν τον τρόπο πώς αντιλαμβάνεται η ΝΔ την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Και έρχεται να επηρεάσει τη δικαιοσύνη σε μία εν εξελίξει έρευνα. Το πρόβλημα του κ. Κατσανιώτη και της ΝΔ είναι ότι αυτή τη στιγμή η δικαιοσύνη ανεπηρέαστη επιτελεί το ρόλο της», σημείωσε η κ. Σβίγκου.

    Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου

    Αναφερόμενη στην εισαγγελική έρευνα των εισαγγελέων διαφθοράς, υπενθύμισε ότι η έρευνα αυτή έρχεται μετά από πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, αφορά σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ της περιόδου 2011 - 2015 και διαφημιστικές δαπάνες ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ και δεν αφορά μόνο μία εταιρεία, αφορά περισσότερες. «Σαφέστατα, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και θα πρέπει η δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «μια σειρά δηλώσεων, ανακοινώσεων και παρεμβάσεων, τόσο της ΝΔ όσο και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά, έρχονται, όχι βέβαια για να κάνουν υποδείξεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την τήρηση της νομιμότητας, αλλά έρχονται καθαρά να παρέμβουν στο έργο της δικαιοσύνης, έτσι ώστε, σε μια σειρά υποθέσεων βλέπουμε ένα περίεργο άγχος της ΝΔ ώστε να μην υπάρχει ο έλεγχος ο οποίος θα πρέπει να υπάρξει».

    Τίποτα στο σκοτάδι

    «Σε κάθε περίπτωση εμείς εγγυούμαστε όχι μόνο την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αλλά εγγυούμαστε κι ότι τίποτα δεν μπορεί να μείνει στο σκοτάδι, για καμία υπόθεση, κι αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν πρώτα στη ΝΔ», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Για όσους επικρίνουν την κυβέρνηση και μιλούν για «καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ», η κ. Σβίγκου είπε, ότι καθεστώς σημαίνει να κλείνεις κανάλια, όπως έγινε στην περίπτωση της ΕΡΤ, καθεστώς σημαίνει να έχεις στο τιμολόγιο του κόμματός σου δημοσιογράφους οι οποίοι κατηγορούνται για εκβιασμούς και να μην δίνεται καμία απάντηση γι αυτό.

    [11] Χρ. Βερναρδάκης και Ν. Κασιμάτη μοίρασαν σε μαθητές δημοτικών σχολείων του Αγ. Ι. Ρέντη τετράδια του Εθνικού Τυπογραφείου

    Τετράδια που εξέδωσε το Εθνικό Τυπογραφείο μοίρασαν σήμερα στους μαθητές των 5ου και 6ου δημοτικών σχολείων Αγίου Ιωάννη Ρέντη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης και η βουλευτής Β' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη.

    Συνολικά 70.000 τετράδια πρόκειται να διατεθούν δωρεάν, σε μαθητές ειδικών σχολείων της χώρας, αλλά και σε μαθητές δημοτικών σχολείων της νησιωτικής Ελλάδας, της Αττικής και της Δυτικής Μακεδονίας, όπου διαπιστώνονται οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

    Για την παραγωγή των τετραδίων αξιοποιήθηκε το χαρτί που είχε περισσέψει στο Εθνικό Τυπογραφείο ως υπόλοιπο εργασιών και παρέμενε στις αποθήκες του, ενώ για τις εκτυπωτικές ανάγκες χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογική υποδομή του Τυπογραφείου. Τα εξώφυλλα των τετραδίων κοσμούνται με εικαστικά έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών, όσο και υπαλλήλων του Εθνικού Τυπογραφείου.

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη ο κ. Βερναρδάκης επισκέφθηκε το σχολείο της φυλακής ανηλίκων Κορίνθου, όπου παρέδωσε 2.500 τετράδια για να μοιραστούν στους μαθητές που τα έχουν ανάγκη.

    [12] Απάντηση του αναπληρωτή υπ. Εσωτερικών Χρ. Βερναρδάκη για τη χρηματοδότηση της ΑΔΕΔΥ

    Συνεχίζεται η κόντρα των τελευταίων ημερών μεταξύ του Χριστόφορου Βερναρδάκη και της ΑΔΕΔΥ με ανταλλαγή κατηγοριών εκατέρωθεν μέσω ανακοινώσεων και ανοιχτών επιστολών. Αυτή τη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης απαντά δια του Γραφείου Τύπου του σε χθεσινή ανακοίνωση της συνδικαλιστικής οργάνωσης, η οποία απαντώντας σχετικά στον κ. Βερναρδάκη, υποστήριζε ότι δεν έλαβε ποτέ κρατική χρηματοδότηση.

    Η ανακοίνωση του υπουργείου, που φέρει τον τίτλο «η αλήθεια για την κρατική χρηματοδότηση της ΑΔΕΔΥ», είναι η ακόλουθη:

    «Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα ΑΔΕΔΥ απαντώντας στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, χθες, δηλώνει: "Δεν υπήρξε ποτέ και φυσικά δεν υπάρχει και σήμερα καμιά κρατική χρηματοδότηση της ΑΔΕΔΥ" και συμπληρώνει: "Οι μόνοι πόροι, που το συνδικαλιστικό όργανο έχει και διαχειρίζεται, είναι τα 3 ευρώ της ετήσιας συνδρομής των εργαζομένων- μελών της".

    Η ΑΔΕΔΥ πάσχει προφανώς από αμνησία. Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη της θα της θυμίσουμε ότι για την περίοδο 2006 έως και 2014 η προβλεπόμενη επιχορήγηση της ΑΔΕΔΥ για το «Κοινωνικό Πολύκεντρο» (δηλαδή τον φορέα μελετών και ερευνών που διαθέτει) που ήταν εγγεγραμμένη στον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου μας ανέρχεται σε 6.471.655 ευρώ. Από το ποσόν αυτό εκταμιεύθηκε προς την ΑΔΕΔΥ για την ίδια περίοδο ποσόν 2.303.068 ευρώ, καλύπτοντας το σύνολο των λειτουργικών και διοικητικών δαπανών της.

    Επιπλέον 3.897.374,96 ευρώ εμφανίζονται να έχουν εκταμιευθεί στην ΑΔΕΔΥ και το Πολύκεντρό της την περίοδο 2010-2015 για ειδικές Δράσεις χρηματοδοτημένες από το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων)».

    [13] Θ. Φωτίου: Δεν έγινε καμία από τις φοβερές περικοπές που λένε τα ΜΜΕ

    «Είναι οδυνηρό να λέμε ότι 700 χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν ούτε τα 200 ευρώ μηνιαίο εισόδημα κατ' άτομο, ενώ σχεδόν όλοι εστιάζουν στις μειώσεις σε συντάξεις των 1.300 ευρώ...» δήλωσε, η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου. Μιλώντας στον "Αθήνα 9,84" η κ. Φωτίου αναρωτήθηκε εάν «οι 12 οριζόντιες περικοπές που έγιναν άραγε ισοσταθμίζονται με το ποσοστό των υψηλότερων συντάξεων, οι οποίες κόπηκαν από εμάς» και προσέθεσε: «Η αύξηση στις εισφορές για την υγεία, είναι ελάχιστη».

    Η κ. Φωτίου τόνισε πως «εγώ βλέπω πάρα πολύ κόσμο στο δρόμο και μου λέει, εμένα η σύνταξή μου ήταν 920 ευρώ και είναι 920 ή 917. Δεν είχαν καμία από αυτές τις φοβερές περικοπές που λένε τα ΜΜΕ. Αλλά να ξέρετε ένα πράγμα. Αυτό είναι κοντή γιορτή. Στο τέλος του χρόνου και στις αρχές του επομένου, καθένας από τους συνταξιούχους θα έχει μετρήσει αν τα λεφτά που έχει στην τσέπη του είναι αυτά που λέμε εμείς ή αυτά που λένε τα ΜΜΕ. Ξέρετε, δεν υπάρχει πιθανότητα να κοροιδέψουμε κανέναν». Είπε ακόμη, ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα «μετά από πόλεμο» και πως έχει «αναλάβει τιτάνιο έργο ανασυγκρότησης».

    Σε ερώτηση εάν «στον τομέα του κοινωνικού κράτους η κατάσταση είναι καλύτερη από την προηγούμενη τριετία» είπε: «Να ρωτήσετε τις 500 χιλιάδες δικαιούχων της κάρτας αλληλεγγύης οι οποίοι βλέπουν κάθε μήνα να μπαίνουν στην κάρτα τους από 70 έως 220 ευρώ και οι οποίοι δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Να ρωτήσετε τις 100 με 200 χιλιάδες οικογένειες οι οποίες έχουν δωρεάν ρεύμα και που τους είχε κοπεί».

    [14] Γαλλία: Τουλάχιστον 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη, που πιθανόν να οφείλεται σε έκρηξη αερίου

    Tουλάχιστον δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από ισχυρή έκρηξη που προκλήθηκε πιθανόν από διαρροή αερίου σε ένα κτίριο στο κέντρο της Ντιζόν (ανατολική Γαλλία), δήλωσαν οι τοπικές αρχές. Δύο από τους τραυματίες βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου.

    Η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 05:30 ώρα Γκρίνουιτς (08:30 ώρα Ελλάδας) σε ένα παλιό κτίριο. Το μεσημέρι τα συνεργεία διάσωσης εξακολουθούσαν τις έρευνες στα χαλάσματα του κτιρίου που στέγαζε περίπου είκοσι διαμερίσματα ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν άλλα θύματα. Σύμφωνα με τα συνεργεία διάσωσης, την έκρηξη δεν ακολούθησε πυρκαγιά, όμως ένα τμήμα του εσωτερικού του κτιρίου κατέρρευσε.

    Ο προσωρινός απολογισμός ανέρχεται σε δεκαοκτώ τραυματίες, από τους οποίος οι δύο μεταξύ ζωής και θανάτου, δώδεκα ελαφρά τραυματίες και τέσσερις σε κατάσταση σοκ, δήλωσε αξιωματούχος της νομαρχίας, η Πολίν Ζουάν.

    Η έκρηξη "οφείλεται πιθανόν σε αέριο: είτε πρόκειται για δυστύχημα είτε για μια πράξη που σχετίζεται με απόπειρα αυτοκτονίας που προκάλεσε την έκρηξη", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εισαγγελέας της Ντιζόν, Mαρί-Κριστίν Ταράρ. Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

    Οι πυροσβέστες δήλωσαν ότι το κτίριο δεν συνδεόταν με το δίκτυο αερίου της πόλης, το οποίο εξάλλου είχε διακοπεί στη γειτονιά.

    Στις 5 Δεκεμβρίου 1999, έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από έκρηξη αερίου σε κτίριο στην Ντιζόν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 September 2016 - 14:32:21 UTC