Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο κόσμος αναζητά ουσιαστική λύση, λέει ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ στο Πρακτορείο 104,9 Fm
  • [02] Ν. Ξυδάκης: Η ΕΕ αντέδρασε καθυστερημένα στην οικονομική και μεταναστευτική κρίση
  • [03] Μειώθηκε τον Αύγουστο ο δανεισμός των τραπεζών από το ευρωσύστημα
  • [04] Ελληνική συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Οίνου Vinexpo στην Ιαπωνία
  • [05] Παράταση προθεσμιών κατά έξι μήνες για την πληρωμή φόρου στις πληγείσες περιοχές
  • [06] Δημοσιονομικά και προϋπολογισμός, στη συνάντηση Τσακαλώτου - Χουλιαράκη με τους θεσμούς
  • [07] Η εγκατάλειψη κατοικίδιων και τα αδέσποτα ζώα, στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου»
  • [08] Η Αντιτρομοκρατική συμμετέχει στις έρευνες για την ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στη Μαλεσίνα
  • [09] Κλείνει το βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης»
  • [10] Παράταση προθεσμιών κατά έξι μήνες για την πληρωμή φόρου στις πληγείσες περιοχές
  • [11] Σύγκρουση τρένων στο Πακιστάν, τουλάχιστον έξι οι νεκροί
  • [12] Οι διμερείς σχέσεις και η Συρία, στο επίκεντρο της επίσκεψης στην Άγκυρα του αρχηγού του ρωσικού ΓΕΣ
  • [13] Τα μεγαλύτερα ψάρια κινδυνεύουν πολύ περισσότερο με εξαφάνιση από ό,τι τα μικρά
  • [14] Η αρχαιότερη χρήση λουλακί βαφής γινόταν στο Περού πριν από 6.000 χρόνια
  • [15] Όλγα Γεροβασίλη: Στην ατζέντα Μητσοτάκη απολύσεις και περικοπές
  • [16] «Η απάντηση στην κρίση της ΕΕ είναι πολιτική και στηρίζεται στην αλληλεγγύη και την ανάπτυξη»
  • [17] Ένταση στη Χίο και στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο
  • [18] Νεκροί μητέρα και γιος από φωτιά σε διαμέρισμα στο Μενίδι
  • [19] Να χαλιναγωγήσουμε τις αγορές και τον νεοφιλελευθερισμό
  • [20] Τα δημοσιονομικά στο επίκεντρο των συναντήσεων κυβέρνησης - θεσμών

  • [01] Ο κόσμος αναζητά ουσιαστική λύση, λέει ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ στο Πρακτορείο 104,9 Fm

    Με απόλυτα ρεαλιστικό και μετρήσιμο πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου «Πρακτορείο 104,9 Fm», ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του κόμματος Γιάννης Οικονόμου.

    Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η προσδοκία δεν είναι το χειροκρότημα της μίας νύχτας. «Τι αξία έχει να τάξει κάποιος λαγούς με πετραχήλια και μετά να ψάχνει άλλοθι για όσα δεν μπορεί να κάνει τελικά;» αναρωτήθηκε.

    Σχολιάζοντας την απογοήτευση των πολιτών είπε ότι η ΝΔ προσπαθεί να ξαναχτίσει γέφυρες εμπιστοσύνης με τον κόσμο. Τόνισε, ωστόσο, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ακόμα δουλειά να κάνει.

    Ερωτηθείς για τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, απάντησε: «Είμαστε σε στιγμές που πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ουσία και όχι στους τίτλους?. Σημασία έχει ο κόσμος να ακούσει συνολικά το αφήγημα της ΝΔ» υπογράμμισε ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιάσμου.

    Ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε σε δύο πυλώνες, την οικονομία -μεταρρυθμίσεις, και την αλλαγή που χρειάζεται συνολικά στη χώρα για να σταματήσει να πιστεύει ο κόσμος ότι τίποτα δεν αλλάζει.

    Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του δημάρχου Ωραιοκάστρου, έναντι των προσφύγων και την επιμονή του Μαξίμου να πάρει καθαρή θέση η ΝΔ, απάντησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει προσηλωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, πιστεύει στην ανάγκη πίεσης της Ευρώπης προς την Τουρκία για την εφαρμογή της συμφωνίας των δύο πλευρών και στην ανάληψη των ευθυνών της ΕΕ, στη διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων.

    «Η ΝΔ δεν θα μπει στη διαδικασία να απαντά σε ερωτήματα που προσφέρουν επικοινωνιακό πλεονέκτημα στον ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο κ. Οικονόμου, αναφερόμενος στη διαχείριση που έγινε από την κυβέρνηση στα Hot Spots της Ειδομένης και του Ελληνικού.

    [02] Ν. Ξυδάκης: Η ΕΕ αντέδρασε καθυστερημένα στην οικονομική και μεταναστευτική κρίση

    «Δεν πρέπει να καλλιεργούμε προσδοκίες ότι σε λίγες βδομάδες θα αλλάξει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Το μήνυμα θα έλθει από την Κορυφή, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, αναφερόμενος στις ενδείξεις αλλαγής κλίματος στην ΕΕ αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

    Μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στην ομιλία Γιούνκερ και την ευελιξία που πρότεινε, για να συμπληρώσει πως «πέφτει το κάστρο του δογματισμού και της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας».

    Υπογράμμισε πως το ΒREXIT ήταν σοκ ιστορικών διαστάσεων, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς και της ρητορική μίσους, εχθροπάθειας και καθαρότητας σημειώνοντας πως πλέον ακόμη και συντηρητικοί πολιτικοί αφυπνίζονται.

    Είπε ακόμη ότι και στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης και της μετανάστευσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε καθυστερημένα αφήνοντας την αντιμετώπιση των θεμάτων για τις καλένδες.

    [03] Μειώθηκε τον Αύγουστο ο δανεισμός των τραπεζών από το ευρωσύστημα

    Mείωση καταγράφει τον Αύγουστο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος, η οποία περιλαμβάνει την απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη χρηματοδότηση από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

    Όπως προκύπτει από τη λογιστική κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδος, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα υποχώρησε στα 78,45 δισ. ευρώ από 82,83 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου.

    Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μείωση της απευθείας χρηματοδότησης από την ΕΚΤ στα 29,56 δισ. ευρώ από 31,39 δισ. ευρώ, καθώς και τον περιορισμό του ELA στα 48,89 δισ. ευρώ από 51,44 δισ. ευρώ, αντιστοίχως.

    Η μείωση της εξάρτησης αποδίδεται στην επιστροφή μέρους των καταθέσεων, καθώς και στην περαιτέρω μείωση των δανειακών υπολοίπων. (απομόχλευση).

    [04] Ελληνική συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Οίνου Vinexpo στην Ιαπωνία

    Ελληνική συμμετοχή με εθνικό περίπτερο, μέσω του Οργανισμού "Enterprise Greece", θα οργανωθεί στην Διεθνή Έκθεση Οίνου "Vinexpo" (www.vinexpotokyo.com/en/) που θα πραγματοποιηθεί στο Τόκιο, στο ξενοδοχείο Prince Park Tower Hotel, κατά το χρονικό διάστημα 15-16 Νοεμβρίου 2016.

    Η ελληνική συμμετοχή θα έχει την μορφή wine bar 40 τ.μ. στο οποίο θα παρουσιάζονται κρασιά που παραγωγών που επιδιώκουν συνεργασία με ιαπωνικές εταιρείες εισαγωγής και διανομής.

    Για περισσότερες πληροφορίες, τυχόν οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Τόκυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ecocom-tokyo@mfa.gr.

    Πληροφορίες για τον κλάδου του οίνου στην Ιαπωνία υπάρχουν στον online επιχειρηματικό οδηγό του Γραφείου στην διεύθυνση www.japan-greece-business.gr/japan-wine-market-alcoholic-products.

    Η Διεθνής Έκθεση "Vinexpo Nippon" διοργανώνεται για δεύτερη φορά στην Ιαπωνία.

    [05] Παράταση προθεσμιών κατά έξι μήνες για την πληρωμή φόρου στις πληγείσες περιοχές

    Υπογράφηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τ. Αλεξιάδη οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες παρατείνεται η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων σε συγκεκριμένες περιοχές για έξι μήνες, λόγω των πρόσφατων καταστροφών από φυσικά φαινόμενα. Οι αποφάσεις αυτές εκδόθηκαν, βάσει σχετικών αποφάσεων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), το οποίο και κηρύσσει την κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, την περιοχή και το χρονικό διάστημα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, παρατείνονται για έξι μήνες ως τις 7 Μαρτίου 2017 οι προθεσμίες για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων στις ακόλουθες περιοχές:

    - Στους δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης, Τριφυλίας.

    - Στις τοπικές κοινότητες Νεοχωρίου, Πύργου, Σαιδώνας, Καστανιας, Καρυοβουνίου, Μηλέας, Αγίου Νικολάου, Ριγκλίων, Τραχήλας, Πλάτσας, Νομίστη, Θαλαμών Λαγκάδας και Αγίου Νίκωνα του δήμου Δυτικής Μάνης.

    - Στις Δημοτικές Ενότητες Νέστορος, Πύλου, Μεθώνης και Χιλιχωριών του δήμου Πύλου Νέστορος.

    - Της Δημοτικής Ενότητας Μολάων του δήμου Μονεμβασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

    - Στις Δημοτικές Ενότητες Θεραπνών, Οινούντος, Φαρίδος, Καρυών και Σπάρτης του Δήμου Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

    - Στο δήμο Ευρώτα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

    [06] Δημοσιονομικά και προϋπολογισμός, στη συνάντηση Τσακαλώτου - Χουλιαράκη με τους θεσμούς

    Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν η εκτέλεση του τρέχοντος και το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2017- 2020 με έμφαση στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά.

    Θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα ασφαλιστικά (κυρίως για το «πάγωμα» των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών) με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια (με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και εκπροσώπων της Τραπέζης της Ελλάδος), και για την πάταξη της διαφθοράς και τη χρηματοδότηση των κομμάτων, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

    Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν αύριο από την Αθήνα και η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει κλείσει το σύνολο των ορόσημων- ουρά της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και να έχει προετοιμάσει σε βασικά σημεία της τη δεύτερη αξιολόγηση που θα ακολουθήσει από τα μέσα Οκτωβρίου.

    [07] Η εγκατάλειψη κατοικίδιων και τα αδέσποτα ζώα, στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου»

    Με ένα ανησυχητικό φαινόμενο, που παρατηρείται τελευταίως, μετά από μία ανάπαυλα κάποιων ετών, καταπιάνεται το τελευταίο τεύχος του Πρακτορείου, που κυκλοφορεί σήμερα. Αυτό της αύξησης κατοχής σκύλων ράτσας ή κατοικίδιων που αγοράστηκαν ή αποκτήθηκαν από φίλους και γνωστούς και της εγκατάλειψης τους σε σύντομο χρονικό διάστημα τη στιγμή που περίπου 2.500.000 αδέσποτα ζώα κυκλοφορούν ήδη ανάμεσά μας, εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους, από στιγμιαίους «φιλόζωους». Η Πολιτεία αδιαφορεί ή αδυνατεί να πάρει πρωτοβουλίες και η δράση των φιλοζωικών οργανώσεων δεν αρκεί να σώσει την κατάσταση, που μπορεί να επιβαρυνθεί περαιτέρω. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι τα ζώα έχουν δικαιώματα και οι κάτοχοί τους υποχρεώσεις. Παράλληλα, οι αναγνώστες του περιοδικού μπορούν να διαβάσουν για την κακοποίηση των ζώων, καθώς τις περισσότερες τα «εγκλήματα» αφορούν τα κατοικίδια, ως αποτέλεσμα μιας ασυγκράτητης εμπορευματοποίησης.

    Τα κατοικίδια πρέπει να γίνουν φίλοι μας

    Της Κάτιας Παπαδοπούλου

    «Γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τα ζώα»...Και ποιος δεν έχει ακούσει, διαβάσει ή έστω σκεφτεί την φράση του Μενέλαου Λουντέμη. Ορισμένοι την «κουβαλούν» ως κοσμοθεωρία, κάποιοι άλλοι απλά συμφωνούν, ενώ άλλοι την προσπερνούν. Κι όλα αυτά με φόντο ανυπεράσπιστες ψυχές, ζωές που «μιλούν» μόνο μέσα από τα μάτια, πάντα εκεί έτοιμες να προσφέρουν αγάπη, αφοσίωση, πίστη. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο μίας αύξησης κατοχής σκύλων ράτσας (έως και πανάκριβης) ή άλλων κατοικίδιων στη χώρα μας. Άλλο ένα δείγμα είναι και η αύξηση των καταστημάτων «Pet Shop» σε κάθε γειτονιά. Είναι μία ακόμη μόδα; Δυστυχώς το μέλλον θα δείξει.

    Ίσα δικαιώματα στη ζωή

    Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης, ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου, ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων, κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

    Πρόκειται για τα πρώτα άρθρα της Διεθνούς Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων το 1978.

    Τι γίνεται όμως στην πραγματικότητα, στις κοινωνίες μας σήμερα, στις μέρες της κρίσης;Μέρες ανθρωπιστικής κρίσης όπως τονίζουν οι περισσότεροι φιλόζωοι, αφού υποστηρίζουν ότι όποιος αγαπά τα ζώα δεν συνδέει αυτήν την σχέση με χρήματα, οικονομικούς δείκτες, πτωχεύσεις, μακροοικονομία, επενδύσεις. Είναι μια αγάπη αυθεντική και παντοτινή, μια σχέση σχεδόν συγγενική.

    Γιατί τότε στους δρόμους της Αττικής ή άλλων ελληνικών πόλεων κυκλοφορούν αδέσποτα ζώα που δίνουν μάχη με την πείνα, την δίψα, την κακοποίηση. Ο αριθμός είναι απελπιστικός. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, με βάση τα ανά την επικράτεια σωματεία της, τα αδέσποτα ζώα ανέρχονται περίπου σε 2.500.000.

    «Είτε αναφερόμαστε στην επαρχία, είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα το πρόβλημα παραμένει το ίδιο. Σαφώς το μείζoν θέμα είναι η εγκατάλειψη ενός ζώου, καθώς αυτό μετέπειτα αναπαράγεται ανεξέλεγκτα, διογκώνοντας έτσι τον αριθμό των αδέσποτων» αναφέρει ο υπεύθυνος Τύπου της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας, Στέφανος Μπάτσας

    Πώς φτάνουμε στην εγκατάλειψη; Παίρνουμε ένα ζωάκι συντροφιάς, συνήθως σκύλο ή γάτα, για λόγους διαφορετικούς για τον καθένα. «Οι λόγοι πολλές φορές είναι προσωπικοί. Ορισμένοι επειδή λυπούνται κάποιο ζώο, άλλοι για να ξεπεράσουν κάτι που τους έχει πληγώσει ψυχολογικά, άλλοι για τα παιδιά τους και άλλοι για συντροφιά. Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι πως με τα ζώα υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση ανιδιοτελούς αγάπης. Ένα ζώο προσεγμένο, που επισκέπτεται τον κτηνίατρο του όταν πρέπει, δεν εγκυμονεί κινδύνους για τους ανθρώπους, αντίθετα μπορεί να προσφέρει πολλά σε διάφορους τομείς. Πρέπει ο εκάστοτε υποψήφιος ιδιοκτήτης να αντιλαμβάνεται εξαρχής τις ευθύνες που φέρει η υιοθεσία ενός ζώου και να μην το παρατάει στον δρόμο όταν βρίσκεται προ των ευθυνών του» τονίζουν οι υπεύθυνοι της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας. Όπως επισημαίνουν όμως «επενδύουν» και πιστεύουν στην φιλοζωία του Έλληνα, αφού «η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί. Κάποιοι συνάνθρωποί μας προσπαθούν να βοηθήσουν κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους, παρέχοντας οποιαδήποτε βοήθεια και μέσω φιλοζωικών σωματείων, αλλά και ατομικά, αλλά υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Για αυτό τον λόγο, απευθυνόμαστε στη νεολαία που αποτελεί το μέλλον αυτού του τόπου, με κάποιες διαλέξεις σε σχολεία, εξηγώντας στα παιδιά τα οφέλη και τις ευθύνες που αποφέρει η ιδιοκτησία ενός ζώου».

    Στον δρόμο συχνά και ζώα καθαρόαιμα κάθε είδους

    «Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ανέκαθεν ήταν μεγάλος και πάντα αυξανόμενος. Η οικονομική κρίση και η κρίση αξιών στην χώρα μας αύξησε τον αριθμό τους τα τελευταία 5-6 χρόνια» εκτιμά η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη, η οποία προσθέτει ότι «είναι χαρακτηριστικό, ότι αυτή την περίοδο βρίσκουμε αρκετά συχνά εγκαταλελειμμένα ζώα καθαρόαιμα κάθε είδους από μικρόσωμα έως και μεγαλύτερου μεγέθους καθώς και καθαρόαιμα κυνηγόσκυλα, τα οποία πάντα κατείχαν ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 30% στα παρατημένα σκυλιά. Όλες οι πόλεις έχουν χιλιάδες αδέσποτα, σκυλιά και γατιά. Ακόμη και αυτές που έχουν καταφύγια είτε δημοτικά είτε εθελοντικά είναι γεμάτες αδέσποτα ζώα. Ο λόγος είναι απλός. Οι αθρόες εγκαταλείψεις ιδιόκτητων ζώων, οι ανεξέλεγκτες γέννες των ιδιόκτητων ζώων και η εγκατάλειψη στην συνέχεια των νεαρών ζώων παντού.

    «Συχνά σχέση εκμετάλλευσης και όχι ζωοφιλίας»

    Η κ. Μπομπολάκη θίγοντας το θέμα των υπεύθυνων υιοθεσιών τόνισε ότι «η απόκτηση ενός κατοικίδιου , δηλαδή όταν αυτός/ή που θέλει να υιοθετήσει ένα ζώο συντροφιάς έχει πλήρη επίγνωση των απαιτήσεων, που έχει ένα ζώο, τόσο από άποψη οικονομική όσο και ποιοτικού χρόνου που θα πρέπει να του αφιερώσει, συντελούν πάρα πολύ στον περιορισμό της εγκατάλειψης αργότερα. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα Γερμανία στα πλαίσια αυτά, ότι δηλαδή για να έχεις κατοικίδιο θα πρέπει να μπορείς να είσαι σε θέση να διαθέτεις ένα κονδύλι πχ για τα εμβόλια, την σωστή διατροφή του, την στείρωση τους, στις αρρώστιες του κλπ και για να μην έχουν εγκαταλείψεις, όπως στην χώρα μας, φορολογούν την απόκτηση ζώου, αλλού είναι υποχρεωτική δια νόμου, όπως στην Ελβετία για παράδειγμα , η εκπαίδευσή του σκύλου μαζί με τον κηδεμόνα του γιατί εκεί το σκυλί τους το έχουν μαζί τους παντού, είναι μέλος της οικογένειας, άρα θα πρέπει να γνωρίζει βασικούς κανόνες συμπεριφοράς. Τέτοιες ενέργειες συντελούν στην ελαχιστοποίηση της εγκατάλειψης.

    Δεν είναι, όπως στην χώρα μας που τα δένουμε, τους πετάμε και ένα ξεροκόμματο, δεν τα πάμε ποτέ στον κτηνίατρο και αυτό δυστυχώς όσο και αν ακούγεται περίεργα, συμβαίνει σε πολύ μεγάλη έκταση σε όλη τη χώρα, κυρίως στις περιοχές έξω από τον ιστό της πόλης».

    Τα αδέσποτα στους αφιλόξενους τις περισσότερες φορές ελληνικούς δρόμους είναι εκτεθειμένα σε κάθε κίνδυνο.

    Υποφέρουν από ασιτία, από έλλειψη νερού τους θερινούς μήνες, δεν μπορούν να προστατευθούν από ακραία καιρικά φαινόμενα και όπως υπογραμμίζει στο Πρακτορείο η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη «σκοτώνονται ή και το χειρότερο πέφτουν θύματα τροχαίου σε συντριπτικό ποσοστό, αντιμετωπίζουν την ζωοφοβία από την οποία χαρακτηρίζεται μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας και τις συνέπειες αυτής, ενώ στην πραγματικότητα είναι τα θύματα, δεν φταίνε αυτά που βρέθηκαν στον δρόμο, φταίει απόλυτα το είδος μας».

    Η κ. Μπομπολάκη επισημαίνει ότι «ο εθελοντισμός, κάθε είδος εθελοντισμού, δεν μπορεί να υποκαθιστά την πολιτεία και τις δομές της. Πρέπει να δρα συμπληρωματικά, ποιοτικά και όχι να υποκαθιστά το κράτος, που στην περίπτωση των ζώων συντροφιάς είναι έως ανύπαρκτο, είναι πλήρως και διαχρονικά αδιάφορο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και δυστυχώς το φιλοζωικό κίνημα στη χώρα σχεδόν στην ολότητά του αλλά και στην Ευρώπη σε λιγότερο βαθμό, δεν ασχολείται με τα άλλα ζώα, είτε αυτά ανήκουν στην στεριά είτε στη θάλασσα και στον αέρα.

    Υπάρχει λύση;

    Το πρόβλημα υπάρχει, υπάρχουν όμως προτάσεις, μέτρα που μπορούν να οδηγήσουν στην λύση του; «Η λύση του προβλήματος δεν απαιτεί ημίμετρα και σπασμωδικές ή τυχαίες κινήσεις αλλά μέτρα ριζικά και γενναία προς την κατεύθυνση της επίλυσης του» επισημαίνουν στην Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

    «Εκτός από αλλαγές στα ζητήματα της παιδείας, της ενημέρωσης και της κακοποίησης, για τα οποία η Ομοσπονδία μας βρίσκεται συνέχεια σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία, θεωρούμε ότι οι ριζικές λύσεις θα πρέπει να αφορούν στα θέματα του μη πολλαπλασιασμού των ζώων αδέσποτων αλλά κυρίως των δεσποζόμενων διά της στείρωσης από όπου σε σημαντικό βαθμό προέρχονται τα αδέσποτα, μέτρα και κίνητρα κατά της εγκατάλειψής τους, στην πάταξη του παράνομου εμπορίου αλλά και στην δραστική μείωση των εισαγωγών και της εντός Ελλάδας νόμιμης εκτροφής, στην μη πώληση ζώων στα καταστήματα ειδών ζώων αλλά και στις διάφορες υπαίθριες αγορές, στις λαϊκές ή σε παζάρια τύπου Σχιστού».

    Συγκεκριμένα προτείνουν:

    1.Στείρωση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς

    Καθοριστικής και κομβικής σημασίας για την εξάλειψη των αδέσποτων είναι η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων, τα οποία είτε δια της εγκατάλειψής τους είτε δια των ανεξέλεγκτων γεννήσεων είναι οι κύριες πηγές τροφοδοσίας της δεξαμενής των αδέσποτων ζώων.

    Τα ημίμετρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από το υπουργείο για τον έλεγχο των γεννήσεων αλλά και η αδιαφορία ή αδυναμία των Δήμων να ελέγξουν τον αδέσποτο πληθυσμό και η έλλειψη φιλοζωικής κουλτούρας σε πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων, δεν έχουν συμβάλλει στο ελάχιστο στην μείωσή τους, αντίθετα ο αριθμός τους βαίνει καθημερνά αυξανόμενος.

    Καθίσταται υποχρεωτική η στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων και γατών από της δημοσιεύσεως του νόμου στο ΦΕΚ για 5 χρόνια με επανέλεγχο της υποχρεωτικής στείρωσης μετά την παρέλευση της 5ετίας ενώ δίνεται μεταβατική περίοδο ενός έτους προκειμένου οι ιδιοκτήτες των ζώων να προχωρήσουν στην στείρωση τους. Μετά την πάροδο της μεταβατικής περιόδου προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε δεσποζόμενο αστείρωτο κατοικίδιο.

    2.Απαγόρευση πώλησης όλων των ειδών ζώων από καταστήματα (pet shops) , υπαίθριες αγορές και πανηγύρια.

    3.Απαγόρευση δημοσίευσης αγγελιών πώλησης ζώων

    Η πράξη έδειξε ότι η υποχρέωση ανάρτησης microchip κατά την δημοσίευση των αγγελιών ΔΕΝ απέδωσε καθώς δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός που θα μπορούσε να ασχοληθεί με τις χιλιάδες αγγελίες που δημοσιεύονται καθημερινά τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο. Θα πρέπει λοιπόν να απαγορευτούν πλήρως οι αγγελίες πώλησης ζώων όπου και αν αυτές δημοσιεύονται.

    4.Απαγόρευση κατοχής άγριου ζώου ως δεσποζόμενου , με την έννοια ότι πληθαίνουν τα εγκαταλελειμμένα άγρια ζώα, τα οποία πωλούνται κανονικά στα pet-shops.

    Ρητή αναφορά στο Άρθρο 5, απαγόρευσης κατοχής άγριου ή εξωτικού είδους ως δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς. Συνέπεια αυτού, απαγόρευση πώλησης σε ιδιώτες.

    Όταν ένα ζώο κακοποιείται

    Οι κακοποιήσεις των ζώων στην χώρα μας τείνουν να δώσουν χαρακτηριστικά παθογένειας στην ελληνική κοινωνία με την Ελλάδα να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην Ε.Ε. στο θέμα αυτό. Τις περισσότερες φορές βέβαια τα εγκλήματα κακοποίησης αφορούν πρωτίστως τα ζώα συντροφιάς.

    Όπως τονίζει όμως η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη «αν μπορούσαμε όλοι μας να αντιληφθούμε τον βαθμό κακοποίησης εκατομμυρίων παραγωγικών ζώων μέσα στα σφαγεία, τον απίστευτο βασανισμό χιλιάδων γουνοφόρων ζώων που γδέρνονται ζωντανά για να έχει καλή υφή η γούνα που φοράμε καθαρά για λόγους ματαιοδοξίας ή τα δελφίνια που αντί να διασχίζουν τους ωκεανούς τα έχουμε αιχμάλωτα σε πισινούλες πάλι για την διασκέδασή μας ή τα ζώα στο τσίρκο, που ευτυχώς η χώρα μας πρωτοπορώντας τα απαγόρευσε να έρχονται,θα κατανοούσαμε ότι τηρουμένων, ότι ο βαθμός κακοποίησης των κατοικιδίων είναι πιο "ήπιος ", αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη».

    Βλέπουμε κακοποίηση; Καταγγελία στην αστυνομία

    Ευαισθητοποίηση, ενδιαφέρον και συμμετοχή στην μάχη κατά της κακοποίησης των ζώων φωνάζουν σύσσωμοι οι φιλόζωοι. «Ιστορικά αναδεικνύεται, ότι σε εποχές μεγάλης οικονομικής κρίσης και κρίσης αξιών η βία μεγιστοποιείται τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους και τα περιστατικά βίας είναι πολύ περισσότερα και πιο άγρια και ειδεχθή. Έχουμε ηθική υποχρέωση σαν άνθρωποι να μην κλείνουμε τα μάτια σε καμία μορφή κακοποίησης ούτε ζώων ούτε ανθρώπων και να την καταγγέλλουμε στα αρμόδια όργανα δηλαδή στην ελληνική αστυνομία και στις εισαγγελικές αρχές, ώστε οι δράστες να υφίστανται τις συνέπειες του νόμου» επισημαίνει η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, (Π.Φ.Π.Ο.), Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η κακομεταχείριση, η κακοποίηση, ο βασανισμός των κατοικίδιων αναδείχτηκε συστηματικά από τα φιλοζωικά σωματεία και αποτέλεσε στοιχείο πλέον της δράσης τους τα τελευταία περίπου πέντε με έξι χρόνια, «ενώ πριν υπήρχε στην ελληνική κοινωνία μια τύπου ομερτά. Οι κακοποιήσεις υπήρχαν και παλαιότερα, προσωπικά πιστεύω στον ίδιο ή και σε χειρότερο βαθμό απλά δεν τα μαθαίναμε. Παντού, σε όλη την χώρα. Συμβαίνει πολλές φορές η εικόνα που σχηματίζεται για τον βαθμό κακοποίησης των ζώων στις διάφορες περιφέρειες της χώρας να είναι λανθασμένη. Το γεγονός για παράδειγμα ότι οι φιλόζωοι στην Κρήτη αναδεικνύουν συνεχώς τα περιστατικά των κακοποιημένων ζώων και γίνονται γνωστά στην κοινή γνώμη δεν σημαίνει ότι είναι και περισσότερα ή πιο άγρια από ό,τι σε μια άλλη περιοχή , όπου το φιλοζωικό κίνημα είτε δεν είναι δυναμικό κι έχει πολλές αδυναμίες με αποτέλεσμα να μην έρχονται στην επιφάνεια οι κακοποιήσεις των ζώων».

    Το προφίλ αυτών που κακοποιούν κατ' εξακολούθηση ζώα

    Σύμφωνα με την έρευνα - εργασία του Δρ. Ηλία Κορομηλά, Κοινωνιολόγου, ΜΔΕ Εγκληματολογίας και πρόεδρου Συλλόγου Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου (Σ.Ε.Ε.Π.Π.) οι πράξεις κακοποίησης ζώων αποτελούν σύμπτωμα βαθιάς ψυχικής διαταραχής. Οι σύγχρονες εγκληματολογικές έρευνες καταδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που προβαίνουν σε πράξεις κακοποίησης ζώων δεν σταματούν εκεί αλλά επαναλαμβάνουν τις πράξεις τους και κατά των ανθρώπων. «Οι δολοφόνοι πολύ συχνά ξεκινούν με δολοφονίες και βασανισμούς ζώων από την παιδική τους ηλικία,» λέει ο Robert K. Ressler, κατασκευαστής προφίλ σειραϊκών δολοφόνων του Federal Bureau of Investigation (FBI).

    Σύμφωνα με την περιγραφή των προφίλ ορισμένων εκ των διασημότερων σειραϊκών δολοφόνων, έχουν καταγραφεί τα ακόλουθα:

    - Ο Albert DeSalvo (the "Boston Strangler"), δολοφόνος 13 γυναικών, κατά την παιδική του ηλικία παγίδευε σκύλους και γάτες και εκτόξευε βέλη εναντίον τους μέσα από κουτιά.

    - Ένας ακόμη σειραϊκός δολοφόνος, ο Jeffrey Dahmer διαμέλιζε βατράχους, σκύλους και γάτες, παλουκώνοντας τα κεφάλια τους σε πασάλους.

    - Ο Dennis Rader (ο δολοφόνος BTK), που τρομοκρατούσε πολίτες στο Κάνσας, είχε γράψει χρονολόγιο σχετικά με το πώς κατά την παιδική του ηλικία κρεμούσε σκύλους και γάτες.

    Ανάλογες αναφορές και καταγραφές έχουν υπάρξει για τους έφηβους δράστες του μακελειού στο Columbine, όπου δολοφονήθηκαν 12 μαθητές, σχετικά με την συμπεριφορά που είχαν απέναντι στα ζώα κατά την παιδική τους ηλικία. Το ίδιο συνέβη και κατά την σκιαγράφηση του προφίλ εφήβων δολοφόνων που έχουν εκτελέσει ανυποψίαστους συμμαθητές ή συγγενικά τους πρόσωπα χωρίς προφανές κίνητρο.

    Όπως αναφέρει στο Πρακτορείο ο δρ. Κορομηλάς, «η κακοποίηση των ζώων από τα παιδιά αποτελεί πλέον σοβαρή ένδειξη είτε ότι αυτά θα εμφανίσουν στο άμεσο μέλλον παρεκκλίνουσα/ βίαιη συμπεριφορά είτε ότι ήδη υπόκεινται τα ίδια σε κακοποίηση. Για τούτο, συνιστάται κάθε τέτοιο φαινόμενο να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα τόσο από το άμεσο περιβάλλον του ανηλίκου (π.χ. οικογένεια, φιλικός κύκλος), όσο και από άλλες αρμόδιες αρχές.

    Οι εγκληματολόγοι, οι κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι που έχουν μελετήσει το ζήτημα, έχοντας εξετάσει δεκάδες περιστατικά με τα στατιστικά και τα στοιχεία των προαναφερθεισών πορισμάτων, αναφορικά με το προφίλ των ατόμων που εμφανίζουν ανάλογη συμπεριφορά (κακοποίηση ζώων), συγκλίνουν στα ακόλουθα:

    Οι δράστες συνήθως στοχεύουν τα θύματά τους βάσει της ικανότητάς τους και της φυσικής αδυναμίας τους να αντιδράσουν. Έτσι, οι πιο ευάλωτες ομάδες είναι οι γυναίκες (σύζυγοι), τα παιδιά, οι γηραιότεροι και φυσικά τα ζώα. Οι ανήλικοι που κακοποιούν ζώα ενδεχομένως επαναλαμβάνουν συμπεριφορές τις οποίες "διδάχθηκαν" από το οικογενειακό τους περιβάλλον και αντιδρούν όπως οι γονείς/ συγγενείς τους με βίαιη συμπεριφορά, στοχεύοντας στον έμβιο οργανισμό που είναι συνήθως σχεδόν αδύνατο να αντιδράσει ή να μιλήσει σε τρίτο πρόσωπο.

    Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι μελετητές συμφωνούν ότι η έγκαιρη πρόληψη και το «σπάσιμο» του κύκλου της βίας, πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και μάλιστα από την παιδική ηλικία, καθώς, όταν τα παιδιά μεγαλώνουν είναι λιγότερο δεκτικά σε θεραπευτικές αγωγές και παρεμβάσεις. Ειδικότερα και για το σκοπό αυτό, μία σειρά ενεργειών έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες αρχές και από φορείς στις ΗΠΑ στο πλαίσιο χάραξης κι εφαρμογής μιας αντεγκληματικής πολιτικής.

  • Το πλήρες κείμενο στο περιοδικό «Πρακτορείο»

    [08] Η Αντιτρομοκρατική συμμετέχει στις έρευνες για την ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στη Μαλεσίνα

    Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συμμετέχει στις έρευνες για την ένοπλη ληστεία που σημειώθηκε, χθες το μεσημέρι, στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, με λεία 180 χιλιάδες ευρώ.

    Όπως έγινε γνωστό, από πηγές της Αστυνομίας, η συμμετοχή της Αντιτρομοκρατικής αποφασίστηκε λόγω του τρόπου δράσης των ληστών. Σημειώνεται ότι δύο γυναίκες και ένας άντρας εισέβαλαν στο υποκατάστημα λίγο πριν κλείσει και με την απειλή όπλων άρπαξαν τα χρήματα από το χρηματοκιβώτιο, τα ταμεία και το ΑΤΜ και διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο Toyota Starlet κλεμμένο, το οποίο βρέθηκε λίγο αργότερα εγκαταλελειμμένο στην περιοχή της Θήβας.

    Οι γυναίκες ήταν μεταμφιεσμένες με περούκες και από την Αντιτρομοκρατική εξετάζεται αν εμπλέκεται στη ληστεία η καταζητούμενη σύζυγος του Νίκου Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα, η οποία εκτός των άλλων γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή.

    [09] Κλείνει το βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης»

    Την απόφασή της να κλείσει το βιβλιοπωλείο της «έπειτα από λειτουργία πάνω από 100 χρόνια στον χώρο του βιβλίου και 21 χρόνια στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας» ανακοίνωσε η οικογένεια Ελευθερουδάκη.

    'Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν η Σοφίκα και η Μαρίνα Ελευθερουδάκη «την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα σημάνει για το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη ένα τέλος και ταυτόχρονα μία (νέα) αρχή». Το περιτύλιγμα αλλάζει, το προϊόν παραμένει, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην οποία σημειώνουν, επίσης, ότι συμμετέχουν στον διεθνή προβληματισμό για το βιβλίο και προετοιμάζονται για το επόμενο «βιβλιοπωλείο» τους, αρνούμενες ωστόσο να το κάνουν, όσο δεν υπάρχει, όπως υποστηρίζουν, θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας. Τέλος, απευθύνουν πρόσκληση για το μεγάλο μπαζάρ του βιβλιοπωλείου από τις 15 ως τις 26 Σεπτεμβρίου.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

    «"Έξω απ' το κουτί": Το περιτύλιγμα αλλάζει - το προϊόν παραμένει

    Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα σημάνει για το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη ένα τέλος και ταυτόχρονα μία (νέα) αρχή. Μετά από λειτουργία πάνω από 100 χρόνια στο χώρο του βιβλίου και 21 χρόνια στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, κλείνουμε το βιβλιοπωλείο μας και σκεφτόμαστε "έξω από το κουτί", συμμετέχουμε στο διεθνή προβληματισμό με θέμα το βιβλίο και προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μας "βιβλιοπωλείο", αλλά αρνούμαστε να το κάνουμε, όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας.

    Γιατί το κάνουμε; Ας πάμε λίγο πίσω.

    Αρχικά, υπήρχε ο βωβός κινηματογράφος. Ακολούθησαν οι πρώτες ομιλούσες ταινίες και ελάχιστοι πίστεψαν στο μέλλον τους. Τελικά όμως, επέζησαν. 'Επειτα, ανακαλύψαμε το βίντεο και αρχίσαμε να νοικιάζουμε ταινίες για να τις βλέπουμε ξαπλωμένοι στον καναπέ. Πολλοί προείδαν το τέλος των κινηματογράφων. Όμως οι κινηματογράφοι άλλαξαν - και επέζησαν. Το περιτύλιγμα άλλαξε, όχι όμως το προϊόν μέσα σ'αυτό.

    Πολλοί από μας μεγαλώσαμε με τα 45άρια και τα 33 LP μουσικής. Ακολούθησαν οι κασέτες, ακόμη και οι ειδικές κασέτες αυτοκινήτου. Τα Walkmans των 80'ς έδωσαν τη σειρά τους στα ipods και αυτά έγιναν με τη σειρά τους κάτι άλλο. Το περιτύλιγμα άλλαξε, το προϊόν παρέμεινε.

    Στο χώρο του βιβλίου, για πολλά χρόνια δε φαινόταν να αλλάζει τίποτα. Ώσπου έγινε η επανάσταση με το πρώτο μεγάλο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Ακολούθησαν τα ηλεκτρονικά βιβλία. Ο κόσμος έλεγε ότι ήρθε το τέλος του χάρτινου βιβλίου. Στο μεταξύ, οι βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο μοιάζουν όλο και περισσότερο με βιβλιοπωλεία. Ένας κόσμος άνω κάτω?

    Τελικά, πώς θα είναι οι νέοι χώροι που θα φιλοξενούν βιβλία; Θα είναι βιβλιοπωλεία; Βιβλιοθήκες; Βιβλιοθηκοπωλεία; Εκδοτικοί χώροι; Κάτι άλλο;

    Θα το ανακαλύψουμε μαζί όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

    Στο μεταξύ όμως,

    Το περιτύλιγμα αλλάζει - το προϊόν παραμένει και συνεχίζουμε:

  • Για να φτιάξουμε και να εκδώσουμε μαζί το βιβλίο σας.

  • Για τη δημιουργία βιβλιοθήκης για επιχειρήσεις

  • Για επαγγελματικά δώρα

  • Για παραγγελίες βιβλίων από το εσωτερικό και το εξωτερικό

    και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πρόταση συνεργασίας.

    Επικοινωνήστε μαζί μας και θα ανταποκριθούμε άμεσα.

    Στη διεύθυνση: Πανεπιστημίου 15, Αθήνα 105 64 στον 1ο όροφο.

    Στον ιστότοπο Ελευθερουδάκη:www.books.gr

    Facebook:www.facebook.com/books.gr

    Twitter: twitter.com/books.gr

    Στα τηλέφωνα: 210 3258 440, 210 3317 609

    Στο email: eleftheroudakispublications@gmail.com και internet@books.gr

    Υ.Γ. Σας περιμένουμε στο μεγάλο μας bazaar 15-26 Σεπτεμβρίου

    Δευτερα + Τετάρτη 9.00 -19.00

    Τρίτη + Πέμπτη + Παρασκευή 9.00 - 21.00

    Σάββατο 10.00 - 18.00

    με ασυναγώνιστες τιμές και βιβλία που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία!

    Η οικογένεια Ελευθερουδάκη Sofika Eleftheroudaki Marina Eleftheroudaki».

    [10] Παράταση προθεσμιών κατά έξι μήνες για την πληρωμή φόρου στις πληγείσες περιοχές

    Υπογράφηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τ. Αλεξιάδη οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες παρατείνεται η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων σε συγκεκριμένες περιοχές για έξι μήνες, λόγω των πρόσφατων καταστροφών από φυσικά φαινόμενα. Οι αποφάσεις αυτές εκδόθηκαν, βάσει σχετικών αποφάσεων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), το οποίο και κηρύσσει την κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, την περιοχή και το χρονικό διάστημα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, παρατείνονται για έξι μήνες ως τις 7 Μαρτίου 2017 οι προθεσμίες για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων στις ακόλουθες περιοχές:

    - Στους δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης, Τριφυλίας.

    - Στις τοπικές κοινότητες Νεοχωρίου, Πύργου, Σαιδώνας, Καστανιας, Καρυοβουνίου, Μηλέας, Αγίου Νικολάου, Ριγκλίων, Τραχήλας, Πλάτσας, Νομίστη, Θαλαμών Λαγκάδας και Αγίου Νίκωνα του δήμου Δυτικής Μάνης.

    - Στις Δημοτικές Ενότητες Νέστορος, Πύλου, Μεθώνης και Χιλιχωριών του δήμου Πύλου Νέστορος.

    - Της Δημοτικής Ενότητας Μολάων του δήμου Μονεμβασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

    - Στις Δημοτικές Ενότητες Θεραπνών, Οινούντος, Φαρίδος, Καρυών και Σπάρτης του Δήμου Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

    - Στο δήμο Ευρώτα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

    [11] Σύγκρουση τρένων στο Πακιστάν, τουλάχιστον έξι οι νεκροί

    Ταχεία με προορισμό το Καράτσι συγκρούστηκε με φορτηγό τρένο στην περιοχή Πουντζάμπ του κεντρικού Πακιστάν νωρίς σήμερα το πρωί με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 150, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Geo TV.

    Το Express Awam συγκρούστηκε με σταθμευμένο φορτηγό τρένο σε απόσταση περίπου 25 χλμ. από την πόλη Μουλτάν, ανέφερε το Geo TV, το οποίο επικαλείται τοπικούς αξιωματούχους. Τέσσερα βαγόνια ανατράπηκαν.

    Υπήρξε μια καθυστέρηση στην ανταπόκριση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης λόγω της αργίας του Άιντ στο Πακιστάν, μια κυρίως μουσουλμανική χώρα 190 εκατομμυρίων κατοίκων.

    Περίπου δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά.

    Το σιδηροδρομικό δίκτυο του Πακιστάν, που η κατασκευή του ανάγεται στην εποχή της αποικιοκρατίας, έχει ανάγκη επισκευών έπειτα από δεκαετίες υποεπένδυσης και κακής συντήρησης.

    Περίπου 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Ιούλιο του 2005 όταν ένα τρένο συγκρούστηκε με ένα άλλο σε έναν σταθμό στην επαρχία Σιντχ και ένα τρίτο τρένο έπεσε πάνω στα δύο προηγούμενα.

    [12] Οι διμερείς σχέσεις και η Συρία, στο επίκεντρο της επίσκεψης στην Άγκυρα του αρχηγού του ρωσικού ΓΕΣ

    Ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ, θα επισκεφθεί την Τουρκία προκειμένου να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις και τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία με τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.Η επίσκεψη του Γκεράσιμοφ στην Τουρκία, η οποία πιθανόν είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 26 Αυγούστου, αναβλήθηκε μετά την έναρξη από την Άγκυρα της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη στη βόρεια Συρία.

    «Στην Άγκυρα, θα συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, για να συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές μιας διευθέτησης της κρίσης στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία»δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ίγκορ Κονασένκοφ.

    [13] Τα μεγαλύτερα ψάρια κινδυνεύουν πολύ περισσότερο με εξαφάνιση από ό,τι τα μικρά

    Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, αλλά τελικά τα ψάρια και τα άλλα θαλάσσια ζώα μεγαλύτερου μεγέθους είναι αυτά που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης σε σχέση με τα μικρότερα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιρρίπτει την ευθύνη - πού αλλού;- στους ανθρώπους, που συστηματικά επιλέγουν να ψαρέψουν τα μεγαλύτερα ψάρια για να φάνε.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοβιολόγο Τζόναθαν Πέιν της Σχολής Γεωεπιστημών και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", εξέτασαν διαχρονικά τις απειλές εναντίον των θαλασσίων οργανισμών κατά τα τελευταία 500 χρόνια. Στη συνέχεια, έκαναν σύγκριση με το απώτατο παρελθόν, μελετώντας απολιθώματα έως πριν από 445 εκατ. χρόνια. Συνολικά μελετήθηκαν 2.500 θαλάσσια είδη, σύγχρονα και εξαφανισμένα.

    «Το αρχείο των απολιθωμάτων μάς δείχνει με πειστικό τρόπο ότι αυτό που συμβαίνει στους σύγχρονους ωκεανούς, είναι πραγματικά διαφορετικό από αυτό που συνέβη στο παρελθόν», δήλωσε ο ερευνητής Νόελ Χάιμ.Η βασική διαφορά είναι ότι στην εποχή μας τα μεγαλύτερα ψάρια για πρώτη φορά αποτελούν τέτοιο στόχο κατά προτίμηση. Η μελέτη υπολόγισε ότι ένας δεκαπλασιασμός του μεγέθους ενός ψαριού αυξάνει κατά 13 φορές τον κίνδυνο εξαφάνισής του.

    [14] Η αρχαιότερη χρήση λουλακί βαφής γινόταν στο Περού πριν από 6.000 χρόνια

    Η αρχαιότερη χρήση βαφής λουλακί χρώματος ανακαλύφθηκε ότι γινόταν στο αρχαίο Περού πριν από 6.000 χρόνια. Έως τώρα, η παλαιότερη χρήση της εν λόγω βαφής, γνωστής και ως ίντιγκο, είχε εντοπισθεί σε αρχαία αιγυπτιακά υφάσματα χρονολογούμενα προ 4.400 ετών περίπου, συνεπώς το περουβιανό λουλακί είναι κατά 1.600 χρόνια παλαιότερο.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ατχαιολόγο Τζέφερι Σπλιστόζερ του Πανεπιστημιου της Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", ανακάλυψαν τη βαφή σε ασυνήθιστα καλοδιατηρημένα βαμβακερά υφάσματα των 'Ανδεων, που έφεραν ίχνη απο το χαρακτηριστικό βαθύ μπλε-μοβ χρώμα.Όταν οι Ισπανοί κατακτητές έφθασαν στην Αμερική, εντυπωσιάσθηκαν από τα υφάσματα και τις βαφές των ντόπιων. Η νέα ανακάλυψη έγινε σε ένα αρχαίο ναό στην παράκτια προϊστορική τοποθεσία Χουάκα Πριέτα του βορείου Περού, που είχε ανασκαφεί για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1940.

    Χρησιμοποιώντας υψηλής τεχνολογίας τεχνικές ανάλυσης (υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης κ.α.), οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αρχαίοι Περουβιανοί χρησιμοποιούσαν φυτικής προέλευσης λουλακί βαφή στα υφάσματά τους πολύ πριν τους Αιγύπτιους.

    [15] Όλγα Γεροβασίλη: Στην ατζέντα Μητσοτάκη απολύσεις και περικοπές

    Περικοπές σε κρίσιμους τομείς, απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, κρύβονται πίσω από τις εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για φοροελαφρύνσεις και μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως καταγγέλλει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο News247, λίγες ώρες πριν από την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

    Η Όλγα Γεροβασίλη κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει ήδη αποφασίσει το deal που θέλει να κάνει με τους θεσμούς και που περιλαμβάνει απολύσεις, περικοπές, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, με αντίτιμο την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

    Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

    «Ο κος Μητσοτάκης υπέπεσε σε ένα μάλλον σημαντικό λάθος με τη δήλωση του. Ένα λάθος με το οποίο αποκάλυψε είτε τις προθέσεις του είτε την άγνοιά του για τα πραγματικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος και σημειώνει ότι «η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σημαίνει έσοδα μειωμένα κατά 800 εκατομμύρια, άρα αναγκαστικά ισόποση μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημόσιου τομέα».

    Όπως εξηγεί η Όλγα Γεροβασίλη, οι λειτουργικές δαπάνες αυτή τη στιγμή αποτελούν μόλις το 20% των δαπανών του προϋπολογισμού. «Οποιαδήποτε μείωση εκεί σημαίνει κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων, νέες περικοπές στην υγεία και στην παιδεία, που θα οδηγήσουν σε κατάρρευση τόσο το ΕΣΥ όσο και το εκπαιδευτικό σύστημα. Πιθανόν όμως ο κος Μητσοτάκης όταν μιλάει για εξοικονόμηση πόρων να εννοεί απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Εν πάση περιπτώσει, είτε απλά λαϊκίζει ανέξοδα για να γίνει αρεστός, είτε πάει να κρύψει την κοινωνική αναλγησία του πίσω από ένα ευπρόσληπτο «θα», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Δικαιότερος φόρος ακίνητης περιουσίας

    Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι σε αυτή τη φάση και μετά τη συμφωνία του Ιουλίου που ήρθε μετά από έναν ακραίο οικονομικό και χρηματοδοτικό εκβιασμό κάνει ότι μπορεί για να ελαφρύνει τους πολίτες που έχουν περισσότερο ανάγκη. «Οι πολίτες γνωρίζουν ήδη την αλήθεια, καθώς 7 στους 10 κλήθηκαν να πληρώσουν λιγότερα ή όσα και πέρυσι, και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των βαρών. Ο ΕΝΦΙΑ έγινε δικαιότερος και, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, δηλαδή όταν μειωθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα, θα αντικατασταθεί από έναν πολύ δικαιότερο φόρο ακίνητης περιουσίας. Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες και αυτό είπαμε και φέτος στη ΔΕΘ», σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Η απομείωση του χρέους και οι δηλώσεις Δραγασάκη

    Η κ. Γεροβασίλη απαντά και για τις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη για το ζήτημα της απομείωσης του χρέους. «Στόχος της κυβέρνησης είναι εντός του 2016 να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016. Αυτό θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης και έναν καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές ώστε η χώρα να βγει στις αγορές χρήματος με επιτόκια αντίστοιχα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης», αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη και προσθέτει ότι από κει και πέρα το θέμα του χρέους παραμένει ανοιχτό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για πολλές χώρες της Ευρωζώνης. «Και εμείς δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια μιας οριστικής και πανευρωπαϊκής λύσης του προβλήματος που έχει φυσικά ορίζοντα που υπερβαίνει το 2018. Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αυτή είναι και η θέση του πρωθυπουργού».

    Το Βερολίνο και το ΔΝΤ

    Αναφορικά με τη στάση του Βερολίνου στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, η Όλγα Γεροβασίλη επισημαίνει πως αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι διαμορφώνεται ένα κλίμα θετικό από πολλούς τόσο στην Ευρώπη όσο και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού ώστε η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος να προχωρήσει και να έχουμε σύντομα πολύ καλές ειδήσεις. |Εξάλλου, επαναλαμβάνουμε μονότονα: Οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται όπως και οι κανόνες. Δεν μπορούμε να τους επικαλούμαστε αλα κάρτ διότι τότε χάνεται η αξιοπιστία και κατεδαφίζεται η εμπιστοσύνη» σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος ενώ για τον ρόλο του ΔΝΤ υπογραμμίζει πως το Ταμείο από την αρχή της κρίσης έχει υποπέσει σε λάθη και έχει επιβάλει πολιτικές που ζημίωσαν τόσο την ελληνική οικονομία όσο και την ελληνική κοινωνία και αυτό το έχουν παραδεχθεί και τα ίδια τα στελέχη του. «Από κει και πέρα σήμερα και ορθώς εμφανίζεται να μην αναγνωρίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να ζητά άμεσα μέτρα για την απομείωση του. Σε αυτό συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις του. Εκεί που δεν συμφωνούμε είναι στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει αλλά και στην στάση αναμονής που τηρεί» αναφέρει και χαρακτηρίζει αναγκαίο, το ΔΝΤ να αποφασίσει άμεσα αν θέλει ή δεν θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Όπως όμως τονίζει «όποια απόφαση και αν πάρει οφείλει να συμπεριφέρεται με καλή πίστη και με επίγνωση των ευθυνών του για τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων στην Ελλάδα».

    Για δε το ενδεχόμενο μια συμφωνία για την απομείωση του χρέους να συνοδεύεται από νέα σκληρά μέτρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και πέτυχε τη ρητή δέσμευση για ένα μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους της χώρας. «Αυτό είναι ήδη γεγονός. Από εκεί και πέρα, η απομείωση του χρέους δεν μπορεί να συνεπάγεται έναν νέο κύκλο επαχθών μέτρων για τη χώρα που θα απορυθμίσουν περαιτέρω την ελληνική αγορά εργασίας. Αυτά είναι θέματα για τα οποία η ελληνική πλευρά έχει κάνει σαφέστατες τις θέσεις της από την πρώτη στιγμή. Χρειαζόμαστε την απομείωση του χρέους ώστε να τελειώσουμε με την επιτροπεία και να ανακτήσουμε τόσο την οικονομική όσο και την πολιτική μας ανεξαρτησία» σημειώνει η Όλγα Γεροβασίλη.

    Η συμφωνία Μητσοτάκη

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζει στο σημείο αυτό πως όταν το ίδιο το ΔΝΤ παραδεχόταν τα κατά συρροή σφάλματά του, ο κ. Μητσοτάκης σιωπούσε χαρακτηριστικά. «Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποφασίσει το «deal» που θέλει να κάνει με τους θεσμούς: «Σας δίνω τα πάντα (απολύσεις, περικοπές, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων), δώστε μου την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων». 'Αλλωστε, η ΝΔ ήταν εκείνο το κόμμα που δεσμεύτηκε για 5.000 απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 και για 10.000 απολύσεις το 2016 με την 5η αξιολόγηση», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσθέτει ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και βήμα-βήμα προς όφελος της κοινωνίας ενώ η Νέα Δημοκρατία ούτε διαπραγματεύτηκε, ούτε σκοπεύει να το κάνει. «Εμείς κινούμαστε με σταθερότητα απέναντι στο σκληροπυρηνικό μοντέλο λιτότητας. Η ΝΔ υπερασπίζεται όλες τις συνταγές λιτότητας. Εμείς διαμορφώνουμε συμμαχίες και επιδιώκουμε με συνέπεια την αλλαγή των δυσμενών συσχετισμών. Η ΝΔ υπερασπίζεται τους υπάρχοντες συσχετισμούς και εναντιώνεται σε κάθε ενδεχόμενο ανατροπής τους».

    Η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος και τα ιδιωτικά κανάλια

    Όταν η κ. Γεροβασίλη ερωτάται για το σχόλιο που έκανε αναφορικά με τον τρόπο που τα ιδιωτικά ΜΜΕ κάλυψαν την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο απαντά: «Είμαι πολύ προσεκτική με τη χρήση της γλώσσας και δεν υπαγόρευσα τίποτε σε κανέναν. Τόσο με την ιδιότητά μου ως πολίτης, όσο και από τη θεσμική μου θέση, διατύπωσα δημόσια μία κρίση για την σχεδόν καθολική απόκρυψη μίας σημαντικής εξέλιξης για τα εθνικά συμφέροντα». Ταυτόχρονα επισημαίνει πως η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος αποτέλεσε, και δικαίως, μείζον γεγονός για το σύνολο του Ευρωπαϊκού, αλλά και του υπόλοιπου διεθνούς τύπου και για τον λόγο αυτόν 145 διεθνή ΜΜΕ είχαν συρρεύσει στη χώρα για να καλύψουν το γεγονός. «Για πρώτη φορά τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου επιχείρησαν και πέτυχαν να συγχρονίσουν τον βηματισμό τους όχι μόνο εν όψει της Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα αλλά και για τα μεγάλα θέματα της οικονομίας και της διαχείρισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ακόμα ταλανίζει την Ήπειρό μας» αναφέρει η κ. Γεροβασίλη και προσθέτει ότι για την Ελλάδα, η Σύνοδος παρουσίαζε ένα ακόμη ξεχωριστό ενδιαφέρον, διότι βρέθηκε στο επίκεντρο μίας τόσο σημαντικής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, η εξέλιξη της οποίας υπήρξε προς όφελος των εθνικών συμφερόντων μας. «Όλοι διαπίστωσαν ότι πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί απέκρυψαν το γεγονός ότι τέσσερις πρωθυπουργοί και δύο πρόεδροι δημοκρατίας επισκέφθηκαν την ελληνική πρωτεύουσα και αποσιώπησαν πλήρως τις δηλώσεις τους. Θεωρείτε ότι αυτό δεν αποτελεί θέμα άξιο σχολιασμού;» αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Οι εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς

    Για το ζήτημα των εργαζομένων στα κανάλια που δεν θα αδειοδοτηθούν, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρει ότι η κυβέρνηση συμμερίζεται πλήρως την αγωνία κάθε εργαζόμενου για τη θέση εργασίας του. Δεν αποδέχεται, όμως, την χρήση των εργαζομένων ως ανθρώπινης ασπίδας των ιδιοκτητών καναλιών για να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει επίσης, η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να μην χαθεί καμία θέση εργασίας. «Το αποδείξαμε εξάλλου και στην υπόθεση Μαρινόπουλου ότι πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της εργασίας. Ειδικά, μάλιστα για το θέμα των εργαζόμενων δημοσιογράφων στα αδειοδοτημένα πλέον κανάλια νομοθετήσαμε ξεχωριστές πρόνοιες τόσο για τον αριθμό τους, όσο και -κυρίως- για τις εργασιακές τους σχέσεις» αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [16] «Η απάντηση στην κρίση της ΕΕ είναι πολιτική και στηρίζεται στην αλληλεγγύη και την ανάπτυξη»

    «Το μήνυμα που θα μεταφέρουμε στην Μπρατισλάβα είναι αυτό της ενότητας και όχι της διαίρεσης» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μία ημέρα πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην ομώνυμη πόλη της Σλοβακίας.

    Ο κ. Ξυδάκης, ο οποίος θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής των 27 κρατών-μελών της ΕΕ (χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας) στην Μπρατισλάβα, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να ανακτήσει το κοινωνικό της πρόσωπο, να βαδίσει προς τη σύγκλιση και την εμπέδωση της δημοκρατίας, και να ενωθεί στη βάση της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.

    Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκου Ξυδάκη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Το μήνυμα που θα μεταφέρουμε στην Μπρατισλάβα είναι αυτό της ενότητας και όχι της διαίρεσης.

    Αφουγκραζόμαστε τις κοινωνίες. Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει το κοινωνικό της πρόσωπο και να βαδίσει προς τη σύγκλιση και την εμπέδωση της δημοκρατίας.

    Για να γίνει και πάλι το όραμα της Ευρώπης ελκυστικό στους πολίτες θα πρέπει να επιδείξουμε ρεαλισμό και ευελιξία. Να είμαστε πειστικοί και αποτελεσματικοί, προκειμένου να αναγεννηθεί μια Ευρώπη με δημοκρατικό και κοινωνικό πρόσωπο, και να ανασχεθεί η δυσφορία που τροφοδοτεί την ακροδεξιά ρητορική του μίσους.

    Η κρίση στην ΕΕ δεν προέρχεται από κάποια φυσική καταστροφή. Οι αιτίες της είναι πολιτικές και κατά συνέπεια η λύση της εναπόκειται στην πολιτική. Η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί στη βάση της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης. Η στιγμή είναι κατάλληλη».

    Διαβάστε επίσης:

    Ν.Ξυδάκης: Η ΕΕ αντέδρασε καθυστερημένα στην οικονομικής και μεταναστευτική κρίση

    [17] Ένταση στη Χίο και στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο

    Επεισόδια, χρήση χημικών, συλλήψεις -ακόμα και ενός δημοσιογράφου- περιλάμβανε το χθεσινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πολιτών της Χίου με θέμα τις επιπτώσεις στη ζωή του νησιού από το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

    Η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Χίου εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα, τα πνεύματα όμως άρχισαν να οξύνονται όταν ομάδα διαμαρτυρομένων, στην οποία είχαν εισχωρήσει άτομα του ακροδεξιού χώρου, κινήθηκαν με κατεύθυνση αρχικά τον άτυπο καταυλισμό στο ΔΗΠΕΘΕ και στη συνέχεια προς τον δημοτικό καταυλισμό της Σούδας, όπου συνολικά υπολογίζεται ότι διαμένουν περί τα 1800 άτομα!

    Οι πρώτες αψιμαχίες έγιναν κοντά στον άτυπο καταυλισμό του ΔΗΠΕΘΕ χωρίς όμως να διασπαστεί ο αστυνομικός κλοιός που είχε αναπτυχθεί εκεί από άνδρες των ΜΑΤ. Η πορεία συνεχίστηκε, ενώ κάποιοι επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς τους καταυλισμούς μέσω της οδού Οινοπίωνος, η οποία επίσης είχε αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις. Στο σημείο αυτό και περί τις 8 το βράδυ σημειώθηκαν συγκρούσεις αστυνομικών με τους διαδηλωτές και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών. Τελικά οι αστυνομικοί υποχώρησαν και διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πίσω πλευρά του καταυλισμού της Σούδας, όπου και είχαν ανασυνταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Παράλληλα, μέσα στον καταυλισμό είχαν ξεσηκωθεί ομάδες προσφύγων και μεταναστών, προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν επίθεση, ενώ εκτός από τα συνθήματα υπέρ της άμεσης χορήγησης ασύλου κάποια στιγμή πέταξαν και πέτρες προς την κατεύθυνση των αστυνομικών, χωρίς όμως να σημειωθούν τραυματισμοί.

    Η πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία της Χίου όπου ομάδες παρέμεναν συγκεντρωμένες μέχρι τα μεσάνυχτα όπου επανήλθε πλήρως η ηρεμία. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθη ένας «αλληλέγγυος» ενώ μία γυναίκα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο εξ αιτίας της χρήσης χημικών.

    Επίθεση κατά δημοσιογράφων

    Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων δέχτηκαν επίθεση και δημοσιογράφοι τοπικών μέσων, και κυρίως ο διευθυντής της ιστοσελίδαςwww.astraparis.grΓιάννης Στεβής, τον οποίο συγκεκριμένο άτομο του ακροδεξιού χώρου τον χτύπησε στα χέρια, του πέταξε την κάμερα χειρός στον δρόμο και μάλιστα αρνήθηκε στη συνέχεια να την επιστρέψει στον ίδιο και την έδωσε στον επικεφαλής αστυνομικό. Παρά την καταγγελία του δημοσιογράφου, η αστυνομία δεν παρενέβη. Προηγουμένως, σε άλλο περιστατικό δέχθηκε φραστική επίθεση ο δημοσιογράφος του politischios.gr Παντελής Φύκαρης, ενώ άλλοι δημοσιογράφοι καταδιωκόμενοι κατέφυγαν σε καταστήματα της περιοχής ή απομακρύνθηκαν για να αποφευχθούν σοβαρότερα επεισόδια σε βάρος τους.

    Η συνέχεια δόθηκε περίπου τα μεσάνυχτα στην αστυνομική διεύθυνση Χίου, όταν ο δημοσιογράφος, αφού έκανε σχετική ανάρτηση και αναφέρθηκε στο εν λόγω συμβάν πήγε στην αστυνομική διεύθυνση για να υποβάλει μήνυση για την επίθεση που δέχτηκε. Εκεί του έγινε γνωστό ότι του έχει υποβληθεί από το μηνυόμενο, μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.

    Και οι δύο κρατούνται, ενώ ο δημοσιογράφος μετά τις 2 τα ξημερώματα μεταφέρθηκε λόγω αδιαθεσίας στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο όπου και παρέμεινε.

    Για τα χθεσινοβραδυνά γεγονότα στη Χίο ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης έκανε γνωστό ότι θα αποταθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου αλλά και στον υπουργό Δημόσιας τάξης Νίκο Τόσκα.

    Επεισόδια στο χοτ σποτ της Μόριας, ανάμεσα σε Αφρικανούς και Αφγανούς

    Άλλη μια σύγκρουση σημειώθηκε, χθες το βράδυ, στο χοτ σποτ της Μόριας, στη Λέσβο, ανάμεσα σε Αφρικανούς και Αφγανούς, ως αποτέλεσμα της πολύμηνης παραμονής χιλιάδων ανθρώπων σε μια δομή που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους.

    Η σύγκρουση εξελίχθηκε στη 1 μετά μεσάνυχτα και ξέσπασε όταν ομάδα Αφγανών επιτέθηκε σε βορειοαφρικανούς με ξύλα και πέτρες. Οι βορειοαφρικανοί αντεπιτέθηκαν και η σύρραξη γενικεύτηκε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν μικροτραυματισμοί οι οποίοι αντιμετωπίσθηκαν από εργαζόμενους σε ΜΚΟ που επιχειρούν στο χοτ σποτ. Αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής σύγκρουσης ήταν άλλη μια διαφυγή από το χοτ σποτ μεγάλης ομάδας, κυρίως μεταναστών, που προστέθηκαν σε όλους όσοι ζουν, εδώ και καιρό, στο κέντρο της πόλης και διανυκτερεύουν σε δημόσιους χώρους και πάρκα.

    [18] Νεκροί μητέρα και γιος από φωτιά σε διαμέρισμα στο Μενίδι

    Απανθρακωμένοι βρέθηκαν μία γυναίκα 80 ετών και ο 45χρονος γιος της, στο Μενίδι, έπειτα από φωτιά που ξέσπασε στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην περιοχή Προφήτης Ηλίας.

    Η φωτιά άρχισε στις 5 τα ξημερώματα και οι πυροσβέστες που κατέφθασαν για να την σβήσουν βρέθηκαν μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα, αφού καιοι δύο ήταν απανθρακωμένοι. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά ξεκίνησε από το σαλόνι και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα στο υπόλοιπο σπίτι, ενώ τόσο η μητέρα, όσο και ο γιός της αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Τα αίτια της φωτιάς ερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

    [19] Να χαλιναγωγήσουμε τις αγορές και τον νεοφιλελευθερισμό

    «Αν νεοφιλελευθερισμός σημαίνει να θεωρούμε ότι η λύση είναι πάντα να επιτρέπουμε στις αγορές να κυριαρχούν χωρίς περιορισμούς, τότε είμαι κατά του νεοφιλελευθερισμού», τονίζει ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times βρίσκεται στην Αθήνα για να μετάσχει στις εργασίες του 4ου Ετήσιου «Αthens Democracy Forum» που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

    Συναντήσαμε τον κ. Κρούγκμαν στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ με θέμα: «Η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και οι εχθροί της».

    Ο νομπελίστας οικονομολόγος δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εντυπωσιασμένος από την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, υπήρχαν κάποια θέματα σε αυτήν που είναι πολύ σημαντικά για μένα. Είναι καλό να βλέπουμε να μιλάει κάποιος για την ανάγκη να χαλιναγωγήσουμε τις αγορές και τον νεοφιλελευθερισμό . Θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κανόνες στην λειτουργία των αγορών. Χάρηκα πολύ που το άκουσα αυτό από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας», τόνισε ο Πολ Κρούγκμαν.

    «Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους δικαίου. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί αν είναι καλό πράγμα για να βοηθήσουν στην δίκαιη ανάπτυξη, αλλά συχνά εκλαμβάνονται ως άδεια για να άρουμε όλους τους περιορισμούς στις δυνάμεις της αγοράς. Όμως, αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε».

    Ο Πολ Κρούγκμαν δηλώνει πολέμιος του νεοφιλελευθερισμού και της ασυδοσίας των αγορών. «Ο νεοφιλελευθερισμός μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, αλλά αν σημαίνει να θεωρούμε ότι η λύση είναι πάντα να επιτρέπουμε στις αγορές να κυριαρχούν χωρίς περιορισμούς, τότε είμαι κατά του νεοφιλελευθερισμού», σημειώνει.

    «Τρομακτικό» το ενδεχόμενο να νικήσει ο Τραμπ στις προεδρικές εκλογές

    Στη διάρκεια της συνέντευξης ρωτήσαμε φυσικά τον αμερικανό οικονομολόγο για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την αναμέτρηση ανάμεσα στην υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ. « Δεν θα ήθελα να κάνω προβλέψεις», λέει ο αμερικανός οικονομολόγος. «Αλλά το μοντέλο προβλέψεων των New York Times δίνει ποσοστό περίπου 80% για νίκη της Χίλαρι Κλίντον. Ελπίζω να ισχύει αυτό. Να σας πω, δεν επιτρέπεται να δηλώσω δημόσια τη στήριξή μου, συγγνώμη. Είναι τρομακτικό όμως το ότι υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί ένα πολύ, πολύ άσχημο ατύχημα. Δεν θα ηρεμήσω, δεν θα ησυχάσω μέχρι την επομένη των εκλογών. Πρέπει να αποφευχθεί ακόμη και το παραμικρό ενδεχόμενο ενός ατυχήματος».

    [20] Τα δημοσιονομικά στο επίκεντρο των συναντήσεων κυβέρνησης - θεσμών

    Με αντικείμενο την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της οικονομίας (εκτέλεση τρέχοντος και προσχέδιο νέου προϋπολογισμού, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο) θα αρχίσουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις των κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των θεσμών.

    Ειδικότερα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    10:00-12:00 Δημοσιονομικά (υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος- αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης)

    12:00-13:00 Συνταξιοδοτικό (υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος)

    14:00-18:00 Χρηματοπιστωτικά (Ευκλείδης Τσακαλώτος- υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης- Τράπεζα της Ελλάδος- ΗFSF)

    18:30-19:30 Δικαιοσύνη (υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 September 2016 - 8:32:30 UTC