Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 25 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί με τον γγ του ΟΗΕ
  • [02] Σε πολύωρη συνεδρίαση ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για το Κυπριακό

  • [01] Στις 25 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί με τον γγ του ΟΗΕ

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, θα συναντηθούν στις 25 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Αυτό ανακοινώθηκε μετά τη σημερινή συνάντηση, που έγινε στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων διαπραγματεύσεων, οι οποίες άρχισαν στις 23 Αυγούστου.

    Ο Τύπος προβάλλει τη χθεσινή αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Μπαρθ Άιντε. Πολιτικοί αναλυτές χαρακτήρισαν τη συνέντευξη «προσεκτική και προσγειωμένη», σε σχέση με δηλώσεις του κ. Άιντε.

    Η σημερινή, τελευταία συνάντηση των ηγετών ολοκληρώθηκε με κοινό δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρεται: «Σήμερα ο Τουρκοκύπριος και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης έκαναν έναν απολογισμό μετά από 16 μήνες διαπραγματεύσεων. Χρόνος και προσπάθεια δόθηκαν. Όλα τα κεφάλαια συζητήθηκαν, σημαντική πρόοδος έχει γίνει σε θέματα οικονομίας, περιουσίας, ΕΕ και αλλού, αλλά μένουν ακόμη ανοιχτά θέματα».

    Όπως επισημαίνεται, γίνεται ανταλλαγή απόψεων για το εδαφικό και την ασφάλεια, «αλλά υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες, που οι Αναστασιάδης και Ακιντζί είναι αποφασισμένοι να επιλύσουν και παραμένουν προσηλωμένοι στην προσπάθεια για λύση μέσα στο 2016». Γι' αυτό, προστίθεται, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με τον γγ του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και θα τον ενημερώσουν για την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι συνομιλίες, ενώ θα του ζητήσουν «να αυξήσει τη δική του εμπλοκή στις συνομιλίες».

    Το απόγευμα, σε φορτισμένο κλίμα, λόγω αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ρήγμα με τα κόμματα».

    Εν τω μεταξύ, συνέρχεται εκτάκτως το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος συνήλθε το πρωί, αλλά δεν έλαβε απόφαση, αφού τα μισά μέλη τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής και τα μισά κατά.

    Ο Αλ. Τσίπρας

    "Η Ελλάδα στηρίζει τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού", τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter σχετικά με τη συνάντηση που είχε νωρίτερα στο Μ. Μαξίμου με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Συλλούρη.

    [02] Σε πολύωρη συνεδρίαση ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για το Κυπριακό

    Σε πολύωρη συνεδρίαση, η οποία ολοκληρώθηκε αργά απόψε, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έδωσε, όπως δήλωσε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων «σαφέστατη εικόνα» για την ως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

    Σε ερώτηση, αν έχει καθησυχάσει τα κόμματα, είπε ότι «δεν είναι από μένα που εξαρτάται αν θα καθησυχάσουν ή όχι. Έδωσα μια σαφέστατη εικόνα για το πού βρισκόμαστε και συνεπώς, εναπόκειται στην καλοπιστία του καθενός».

    Επίσης, είπε ότι δεν αισθάνεται πιέσεις ενόψει της συνάντησης με τον γ.γ. του ΟΗΕ και τον Μουσταφά Ακιντζί, στις 25 Σεπτεμβρίου.

    Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι «ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει υπερβεί τις κόκκινες γραμμές. Αχρείαστη η ένταση μεταξύ μας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο η επίτευξη λύσης εντός του 2016».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 September 2016 - 22:32:13 UTC