Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Τσίπρα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου
  • [02] Σήμερα η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC
  • [03] Τζακ Λιου: Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε λιτότητα και ανάπτυξη τελείωσε, πρέπει να υποστηριχθεί η ανάπτυξη
  • [04] Eργασιακά και ασφαλιστικό στην ατζέντα
  • [05] Κλειστά τα φαρμακεία στην Αττική σήμερα, λόγω εορτασμού της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού
  • [06] Αντίθετος στη χαλάρωση δημοσιονομικών κανόνων, δηλώνει ο Γ.Ντάισελμπλουμ
  • [07] Εγκεφαλικό υπέστη ο πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες
  • [08] Σεισμός 6 βαθμών στην Κολομβία

  • [01] Συνάντηση Τσίπρα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Συλλούρη, θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις 11 π.μ., στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [02] Σήμερα η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC

    Παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας της ΔΕΗ με την κινεζική εταιρεία CMEC, στα Κεντρικά Γραφεία Διοίκησης της Επιχείρησης.

    Το μνημόνιο αφορά την κατασκευή της 2ης λιγνιτικής μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτη (Φλώρινα) και θα προβλέπει τη σύσταση κοινής εταιρείας στην οποία θα μετέχουν, η ΔΕΗ, η εταιρεία CMEC και οι ιδιώτες-ιδιοκτήτες των λιγνιτωρυχείων, από τα οποία θα τροφοδοτείται ο σταθμός (project Μελίτη). Η επένδυση για την κατασκευή της μονάδας εκτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις επενδύσεις των ορυχείων θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ.

    [03] Τζακ Λιου: Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε λιτότητα και ανάπτυξη τελείωσε, πρέπει να υποστηριχθεί η ανάπτυξη

    «Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε λιτότητα και ανάπτυξη τελείωσε. Αυτή την στιγμή όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να υποστηριχθεί η ανάπτυξη», δήλωσε σε δημόσια συζήτηση ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών Τζακ Λιου, όπως γράφει στην διαδικτυακή της έκδοση η ιταλική εφημερίδα La Stampa.

    «Θα αφήσω τους Γερμανούς να μιλήσουν οι ίδιοι για τις θέσεις τους. Είχαμε, βέβαια, μαζί τους, ένα σαφές ποσοστό ασυμφωνιών σε σχέση με τις μακροοικονομικές πολιτικές των τελευταίων ετών, αλλά αν κοιτάξετε τις πολιτικές των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών στην Ευρώπη, θα προσέξετε ότι μια σειρά πραγμάτων έχει αλλάξει», πρόσθεσε ο Λιου.

    Παράλληλα, όπως γράφει η Λα Στάμπα, τόνισε: «Δεν νομίζω ότι θα δούμε μια αλλαγή φιλοσοφίας στην Γερμανία, αλλά πιστεύω ότι διαπιστώσαμε ήδη μια αλλαγή σε επίπεδο δράσης».

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό οικονομικών, τέλος, «προέκυψε ήδη μια χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για τις χώρες που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα αλλά επλήγησαν σκληρά και από το κόστος της κρίσης των προσφύγων, και η Γερμανία το αποδέχθηκε. Το ίδιο το Βερολίνο προχώρησε σε όλες τις αναγκαίες δαπάνες, πέρα από το ύψος των δημοσιονομικών στόχων του, για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό».

    Σύμφωνα με τη Λα Στάμπα, πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικές δηλώσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι και η Ιταλία είναι μια από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε με τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. Αυτή η κρίση θα είναι το επίκεντρο της έκτακτης συνόδου που συγκάλεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η οποία θα διεξαχθεί κατά την επόμενη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    [04] Eργασιακά και ασφαλιστικό στην ατζέντα

    Δύο προγραμματισμένες συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών θα έχει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σήμερα και αύριοΠέμπτη, στην Αθήνα.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η συνάντηση της Τετάρτης θα αφορά τα εργασιακά, ενώ την Πέμπτη θα συζητηθούν οι «ουρές» της πρώτης αξιολόγησης σε σχέση με το ασφαλιστικό.

    Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι, ως προς τα εργασιακά, δεν πρόκειται ουσιαστικά για την έναρξη της διαπραγμάτευσης, γιατί, όπως είπε, αναμένεται ακόμα το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόμων, που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές ότι θα αποτελέσει το έναυσμα της σχετικής διαδικασίας. «Το πόρισμα το περιμένουμε μέσα στον Σεπτέμβριο, αλλά ακόμα δεν έχει παραδοθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι στις προθέσεις των δανειστών σε αυτή τη συνάντηση είναι να οριστούν τα διαδικαστικά θέματα. «Εμείς προφανώς θα επιβεβαιώσουμε ξανά ότι δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα που θα επιδεινώσει τη θέση των εργαζομένων και ότι, αντιθέτως, θέλουμε, για πρώτη φορά, την αναστροφή της απορρύθμισης, με την επαναφορά, κυρίως, των συλλογικών διαπραγματεύσεων» τόνισε.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση της Πέμπτης με τους θεσμούς, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι θα συζητηθούν τρία προαπαιτούμενα, «που έχουν ζητηθεί, για να πάρουμε το υπόλοιπο της δόσης και τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί». Σημείωσε δε ότι θα γίνει και ένας έλεγχος της εν γένει πορείας της εφαρμογής του ασφαλιστικού.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα τρία προαπαιτούμενα είναι τα εξής:

    «- Ο ορισμός της έκπτωσης για την εξαγορά πλασματικών χρόνων αντί για 15%, συνολικά, σε 2% κατ' έτος. Αυξάνει η έκπτωση ανάλογα με τα χρόνια εξαγοράς.

    - Η δεύτερη ρύθμιση αφορά την υπαγωγή στο γενικό καθεστώς ασφάλισης, όσων νοικιάζουν δωμάτια σε οικισμούς, πόλεις και χωριά, κάτω των 2.000 κατοίκων και δεν είναι επαγγελματίες αγρότες». «Όσοι είναι επαγγελματίες αγρότες και νοικιάζουν ως συμπληρωματικό εισόδημα τα δωμάτια, εξακολουθούν να είναι στη ρύθμιση που αφορά τους αγρότες» διευκρίνισε.

    - «Το τρίτο αφορά την ομογενοποίηση των εισφορών υγείας για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες. Από το 2019 μετατίθεται στο 2017» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας. Και συνέχισε: «Αυτό που είχαμε επιδιώξει στο νόμο, είναι αυτές οι δύο κατηγορίες να έχουν χαμηλότερες εισφορές. Και για τις δύο αυτές κατηγορίες, λοιπόν, είχαμε μειώσεις στο 70% του ανειδίκευτου εργάτη στο ύψος υπολογισμού της εισφοράς. Αυτό παραμένει, έχουν διαφορετική ευνοϊκότερη ρύθμιση από τους άλλους ασφαλισμένους.

    Εξομοιώνεται, όμως, το ποσοστό της εισφοράς με αυτό το γενικό. Παραμένουν, επομένως, χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές των δύο αυτών κατηγοριών, γιατί ως βάση υπολογισμού δεν είναι για την κατώτατη κατηγορία ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά το 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό παραμένει αναλλοίωτο. Το ποσοστό, όμως, του 5% επί της υγείας αναπροσαρμόζεται στο περίπου 7%, κατόπιν της απαίτησης των δανειστών για εξομοίωση όλων των σχετικών εισφορών».

    Επιπλέον, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι, από ελληνικής πλευράς, θα τεθεί το ζήτημα της ίδρυσης επαγγελματικών Ταμείων, «όπως μας ζητήθηκε από τους φορείς των δικηγόρων, μηχανικών, κτλ και η εξειδίκευση της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού ότι, από 1/1/2017, θέλουμε να ενταχθούν στο σύστημα ασφάλισης και αυτοί που είχαν αποβληθεί, στη διάρκεια της κρίσης, από τους αυτοαπασχολούμενους, μιας και από την 1/1/2017, με την αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών, μειώνεται από 250 ευρώ έως 150 ευρώ η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά και, γενικά, αντιστοιχίζονται πλέον οι εισφορές με το πραγματικό εισόδημα και όχι με το εικονικό και εξωπραγματικό των χρόνων, πριν από την κρίση».

    [05] Κλειστά τα φαρμακεία στην Αττική σήμερα, λόγω εορτασμού της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού

    Ταφαρμακείαθα παραμείνουνκλειστάσήμερα, 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα του εορτασμού της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, η οποία είναι επίσημη αργία για ταφαρμακεία της Αττικής, όπως ανακοίνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

    Το κοινό θα εξυπηρετηθεί από τα εφημερεύονταφαρμακεία.

    [06] Αντίθετος στη χαλάρωση δημοσιονομικών κανόνων, δηλώνει ο Γ.Ντάισελμπλουμ

    Αντίθετος προς τις απόψεις που τάσσονται υπέρ της χαλάρωσης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, εμφανίζεται ο Ολλανδός υπουργός και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ , σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα «Trouw», υπό τον τίτλο: «Πολύ συχνά ρίχνουμε για τα πάντα την ευθύνη στο ευρώ».

    Ο Ολλανδός πολιτικός μιλάει για βελτίωση που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή οικονομία, ωστόσο δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «απέχουμε ακόμα πολύ από το να έχουμε ξεπεράσει όλα τα προβλήματα».

    Κληθείς να σχολιάσει την συνηγορία του Γιούνκερ υπέρ μιας αποδέσμευσης των δαπανών για την παιδεία, από την «κρησάρα» του Συμφώνου Σταθερότητας, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εκφράζει σκεπτικισμό: «Δεν αρνούμαι ότι τα κράτη οφείλουν να προστατεύουν τις δαπάνες τους για την παιδεία. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, ότι εδώ μιλάμε για λεφτά που πρέπει από κάπου να έλθουν, είτε μέσω δανεισμού, είτε από την αύξηση της φορολογίας», υπενθυμίζει.

    Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ , «θα μπορούσε να υπάρξει μια εξαίρεση για περιπτώσεις όπου συντρέχουν ειδικές συνθήκες, όπως πχ μια φυσική καταστροφή ή σεισμός με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο, σαν αυτόν που συνέβη στην Ιταλία». «Σε ό,τι όμως αφορά τις δαπάνες για την παιδεία ή άλλες επενδύσεις» συνεχίζει, «δεν πρέπει να τεθούν εκτός των κανόνων». «Σε μια τέτοια περίπτωση τι νόημα θα έχει να υπάρχουν πια δημοσιονομικοί κανόνες;» διερωτάται.

    [07] Εγκεφαλικό υπέστη ο πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες

    Οι γιατροί έθεσαν τον πρώην Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες σε τεχνητό κώμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

    Ο 93χρονος, βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης, Πέρες υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και διακομίστηκετο βράδυ της Τρίτηςστο νοσοκομείο Τελ Χασμομέρ, κοντά στο Τελ Αβίβ."Οι γιατροί του αποφάσισαν να τον αναισθητοποιήσουν και να τον θέσουν σε μηχανική υποστήριξη για να διευκολύνουν την περαιτέρω διαδικασία. Σε λίγα λεπτά θα υποβληθεί σε τομογραφία για να αξιολογήσουν την κατάσταση του", ανέφερε το γραφείο του.

    [08] Σεισμός 6 βαθμών στην Κολομβία

    Ισχυρός σεισμός 6.0 βαθμών τηςκλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί (ώρα Ελλάδας) στη βορειοδυτική Κολομβία, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές ζημιών ή τραυματισμών.

    Το Ινστιτούτο ανέφερε ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο 129 χιλιόμετρα Β-ΒΔ της πόλης Μεντεγίν, και εστιακό βάθος 72 χιλιόμετρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 September 2016 - 4:32:17 UTC