Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Aνάγκη συνταγματικής πρόβλεψης για όριο χρέους και πανευρωπαϊκής λύσης για απομείωση του»
  • [02] Θ. Θεοχαρόπουλος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Καταστροφική για τη χώρα η περίοδος διακυβέρνησης από τον Κώστα Καραμανλή
  • [03] Δεκτή έκανε ο πρωθυπουργός την παραίτηση του Οδ. Βουδούρη
  • [04] Διεθνής βράβευση «Global National FDI Program» για το ΤΑΙΠΕΔ
  • [05] Θ. Φωτίου: Δεν περικόπτουμε προνοιακά επιδόματα
  • [06] Αύριο η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC
  • [07] Πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ και ύφεση 0,3% «βλέπει» αξιωματούχος της ΤτΕ
  • [08] Πρώτη ταυτόχρονη καταγραφή αργυροπελεκάνων σε Βαλκάνια και Τουρκία
  • [09] Αντίθετος στη χαλάρωση δημοσιονομικών κανόνων, δηλώνει ο Γ.Ντάισελμπλουμ
  • [10] Οι τρεις συλληφθέντες από τη Συρία έχουν σχέση με τις επιθέσεις της 15ης Νοεμβρίου στο Παρίσι
  • [11] Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Βαν
  • [12] «Θησαυροί» από το Ερμιτάζ έρχονται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο
  • [13] Συναυλία της ΚΟΑ στον Κήπο του Μεγάρου για την ενίσχυση των προσφύγων
  • [14] Μετά... πάθους και μεθ'... οίνου ξεκινούν οι προβολές στο «Ολύμπιον»
  • [15] Εκατό Έλληνες συμμετείχαν στη δημόσια συζήτηση για το Διάστημα, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του ESA
  • [16] Τετράδια παρέδωσε στους μαθητές των φυλακών, ο αν. υπουργός Εσωτερικών, Χ. Βερναρδάκης
  • [17] Χωρίς λεωφορεία την Πέμπτη από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας

  • [01] «Aνάγκη συνταγματικής πρόβλεψης για όριο χρέους και πανευρωπαϊκής λύσης για απομείωση του»

    Την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει άμεσα μεγάλη απομείωση του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως εξήγησε, και οι δανειστές μας είναι το ίδιο υπερχρεωμένοι, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να εξευρεθεί μια πανευρωπαϊκή λύση που θα αφορά όλες τις χώρες.

    Στην παρέμβαση του, στην Υποεπιτροπή της Επιτροπής Οικονομικών που διερευνά το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Δραγασάκης τόνισε παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει συνταγματική πρόβλεψη για το ύψος του χρέους, όπως έκανε ήδη το Εκουαδόρ, ώστε καμία κυβέρνηση να μην μπορεί να το υπερβαίνει.

    Από την πλευρά τους, με συναινετική διάθεση εμφανίστηκαν όλα τα κόμματα ως προς την σκοπιμότητα των εργασιών της Υποεπιτροπής, με ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη να αίρουν τις επιφυλάξεις που είχαν.

    «Ακόμα και τη καλύτερη λύση να πετύχουμε έχουμε την ιδιαιτερότητα ότι οι δανειστές μας είναι και οι ίδιοι υποχρεωμένοι. Δεν θεωρώ εύκολο λοιπόν να υπάρξει μεγάλη απομείωση του χρέους χωρίς και οι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα να έχουν και την ανάλογη μεταχείριση. Άρα πρέπει να έρθουμε σε ένα καλύτερο επίπεδο και να διεκδικήσουμε από κοινού την αντιμετώπιση του, ώστε να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή λύση που θα τους αφορά όλους», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

    «Εμείς θετικά προσεγγίζουμε αυτή την κατεύθυνση, γιατί το πρόβλημα του δημόσιου χρέους ξεπερνά την διάρκεια θητείας μιας κυβέρνησης», υπογράμμισε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης, και προσέθεσε:

    «Είναι ένα εθνικό θέμα, και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να χαραχθεί στο διηνεκές μια εθνική γραμμή και να τα αντιμετωπίσουμε με προοπτική συντεταγμένου κράτους. Όχι να μετατρέψουμε την Επιτροπή σε κομματικό όργανο και αυτή για αυτή τη διάκριση την ευθύνη έχει η κυβέρνηση».

    «Θα συμβάλλουμε στη συζήτηση για την απομείωση του χρέους με την προϋπόθεση ότι η πλειοψηφία δεν θα μας γυρίσει στην εποχή των θεωριών του "επονείδιστου και επαχθούς". Πολιτική προϋπόθεση για την επιτυχία της όποιας διαπραγμάτευσης είναι η χάραξη εθνικής γραμμής συνεννόησης», όπως την έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει», ανέφερε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

    «Η απομείωση του χρέους είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα και δεν μπορεί να απέχει από τις διαδικασίες η κοινοβουλευτική συμμετοχή. Εμπλέκονται και άλλα κοινοβούλια και η συζήτηση του θα πάρει μάκρος», απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συμπλήρωσε:

    «Δεν πρέπει αυτή η Επιτροπή να είναι φόρουμ αντιπαραθέσεων. Αν καταφέρουμε να διαμορφωθούν, αν όχι ταυτόσημες, έστω συγκλίνουσες απόψεις, αυτό θα βοηθήσει».

    «Το πρόβλημα του χρέους δεν ταυτίζεται με τον χρόνο μιας κυβέρνησης. Αναζητούμε λύσεις μέσω των διαπραγματεύσεων. Υπάρχει απόφαση του Eurogroup με μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα και πώς μπορεί μακροπρόθεσμα να αντιμετωπιστεί», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης και συνέχισε:

    «Ακόμα και αν έρθουν πολύ ευνοϊκά τα πράγματα, μιλάμε για μια διαδικασία διαπραγμάτευσης μετά το 2018. Γι΄ αυτό πρέπει να μείνει ανοικτός ο ορίζοντας. Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους είναι πρόκριμα για τη λύση του χρέους και άλλων χωρών. Υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον».

    Έμφαση έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην λειτουργία της επιτροπής και στη συναίνεση που πρέπει να υπάρξει ανάμεσα στα κόμματα, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    «Το Κοινοβούλιο πρέπει να παρακολουθεί ενεργητικά και όχι παθητικά τις εξελίξεις και να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας μακροχρόνιας πολιτικής. Αυτό γίνεται μέσω αυτής της επιτροπής που πρέπει να λειτουργήσει ως κόμβος για να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι θέσεις μας, με τεκμηρίωση των ζητουμένων. Για αυτό πρέπει να κληθούν να πουν την άποψη τους, χωρίς διακρίσεις, επιστήμονες, οργανισμοί, θεσμοί που μπορούν να συμβάλουν σε αυτή τη κατεύθυνση. Πρέπει ίσως να κληθούν ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης για να έχουμε πλήρη ενημέρωση.

    Βασική προϋπόθεση αυτής της επιτροπής είναι να κατακτήσει ένα κλίμα διαλόγου. Δεν είναι εύκολο. Πρέπει να γίνουν υπερβάσεις. Το θέμα του χρέους προσφέρεται για υπερβάσεις γιατί το έχουμε μπροστά μας. Αν μπορεί να δουλέψει αθόρυβα, με συνέπεια και συνέχεια χωρίς να καλλιεργούμε πολεμικό κλίμα θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα».

    Ο κ. Δραγασάκης, μίλησε ακόμα για την ανάγκη να υπάρξει παιδεία και αυτογνωσία, ως προς τα αίτια που δημιούργησαν το χρέος αλλά και ως προς το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, σημειώνοντας:

    «Πρέπει να εξισορροπήσουμε τις εσωτερικές και τις εξωτερικές αιτίες. Τις φωνές που λένε ότι φταίνε μόνο οι έξω και εμείς δεν έχουμε ευθύνη. Ότι μπορούν να βοηθάνε ως φιλάνθρωποι. Αυτό αναπαράγει το πρόβλημα, δεν το λύνει, και άρα είναι θέμα παιδείας.

    Δεν θεωρώ λύση την αγιοποίηση ή δαιμονοποίηση του δημοσιονομικού προβλήματος. Όταν δανείζεσαι μάλλον υπάρχει πρόβλημα. Μήπως λοιπόν πρέπει να μπει στην συνταγματική μεταρρύθμιση και ένα όριο στο χρέος; Άλλες χώρες, όπως το Εκουαδόρ το έχουν κάνει. Δεν μπορεί να υπάρχει δανεισμός απεριόριστα».

    [02] Θ. Θεοχαρόπουλος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Καταστροφική για τη χώρα η περίοδος διακυβέρνησης από τον Κώστα Καραμανλή

    Καταστροφική για την οικονομία και για τη χώρα, χαρακτήρισε την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, ο πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" επισήμανε, ότι αν δεν υπάρξει εθνική συνεννόηση στα μεγάλα θέματα δεν πρόκειται να ξεπεραστεί η κρίση.

    «Η περίοδος Καραμανλή της ΝΔ, η πενταετία και ιδίως η διετία 2007 - 2009 ήταν καταστροφική στη χώρα, καθώς διόγκωσε τις παθογένειες, τις πελατειακές σχέσεις αυτό το σύστημα των πελατειακών σχέσεων που μας έφερε στην κρίση. Η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι τα μνημόνια την κρίση», τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος. Ερωτηθείς γιατί χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα και τον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη "όμηρους του Καραμανλή" στη χθεσινή ομιλία του στη ΔΕΘ, είπε: «και οι δύο κρύβονται πίσω από τη Δικαιοσύνη και δεν θέλουν να αποδώσουν πολιτικές ευθύνες για το πως έφθασε η χώρα στην κρίση, στη μεγάλη με τα τεράστια ελλείμματα το 2009».

    Εξάλλου, σχολιάζοντας την αναφορά που έκανε στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, χαρακτήρισε "παράλογες" της απαιτήσεις του ΔΝΤ στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και κάλεσε την κυβέρνηση να επιμείνει στην επαναφορά του κοινοτικού κεκτημένου στις εργασιακές σχέσεις. «Το ΔΝΤ να σταματήσει επιτέλους με αυτές τις παράλογες απαιτήσεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτές αυτές οι απαιτήσεις», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ, λέγοντας ότι η λογική του κ. Μητσοτάκη είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να διαπραγματεύονται μέσω των συλλογικών τους οργάνων.

    Καταλήγοντας, είπε, ότι θα πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, στα μεγάλα εθνικά ζητήματα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παιδεία και στην υγεία.

    [03] Δεκτή έκανε ο πρωθυπουργός την παραίτηση του Οδ. Βουδούρη

    Δεκτή έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την παραίτηση την οποία του υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέας Βουδούρης.

    Υπενθυμίζεται ότι, σε τηλεοπτική συνέντευξή του σήμερα το πρωί, ο κ. Βουδούρης δήλωνε ότι βρισκόταν υπό παραίτηση, αναφέροντας πως δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις. Στις ίδιες δηλώσεις του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως είναι "πιο έντιμο να υποβάλω την παραίτησή μου", και πως υπάρχει ζήτημα στις σχέσεις του με τον προϊστάμενο υπουργό Γιάννη Μουζάλα.

    [04] Διεθνής βράβευση «Global National FDI Program» για το ΤΑΙΠΕΔ

    Το ΤΑΙΠΕΔ τιμήθηκε με το βραβείο «Global National Foreign Direct Investment Program (FDI) Award 2016» από το διεθνές συνδρομητικό περιοδικό «The European».

    Τo ΤΑΙΠΕΔ ανακηρύχθηκε νικητής στην κατηγορία «Εθνικό Πρόγραμμα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων» από τους αναγνώστες του «The European» μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στο πλαίσιο των διεθνών βραβείων «The European Awards» που απονέμει.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι η πρώτη φορά που ελληνική εταιρεία ή φορέας του ευρύτερου δημόσιου τομέα πετυχαίνει αυτή τη διάκριση, καταδεικνύοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ ενισχύει την αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό και στέκεται με αξιώσεις στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

    Τα κριτήρια αξιολόγησης για το συγκεκριμένο βραβείο ήταν τα εξής: στρατηγική ανάπτυξης εθνικής οικονομίας, εθνικό σχέδιο προώθησης ξένων άμεσων επενδύσεων, ευκαιρίες απασχόλησης, αξιοπιστία προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, δημιουργία εθνικής αξίας και εταιρική διακυβέρνηση.

    Το «The European» βραβεύει επιχειρήσεις που ενισχύουν την οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη σε μια σειρά κλάδων και τομέων, όπως είναι οι άμεσες ξένες επενδύσεις, η ενέργεια, η τεχνολογία, οι τράπεζες και τα χρηματοοικονομικά σε περιοχές όπως η Ευρώπη, η Λατινική Αμερική, η Αφρική, η Μέση Ανατολή, η Ασία κ.ά. Οι διακριθέντες οργανισμοί έχουν αναγνωριστεί για τη πρόοδο, την ανταγωνιστικότητα και τις εξαιρετικές επιδόσεις τους στους τομείς δραστηριότητάς τους.

    Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας δήλωσε σχετικά: «Η διεθνής αναγνώριση του ΤΑΙΠΕΔ από το διακεκριμένο περιοδικό «The European» με το βραβείο ?Global National FDI Program? για το 2016 αποτελεί μεγάλη τιμή για το Ταμείο και το στελεχιακό δυναμικό του.

    [05] Θ. Φωτίου: Δεν περικόπτουμε προνοιακά επιδόματα

    «Δεν περικόπτουμε προνοιακά επιδόματα, αντίθετα εξορθολογίζουμε όλο το σύστημα», ανέφερε, σε δηλώσεις της, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μετά την ομιλία της σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «Διαβούλευση για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων», που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας είναι να προχωρήσει στη δημιουργία ενιαίου φορέα, ο οποίος θα δίνει τα επιδόματα. «Θα δημιουργήσουμε ενιαίο σύστημα παρακολούθησης, όλα τα επιδόματα τα έχουμε βάλει σε ενιαία πληροφοριακή πλατφόρμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε, επίσης, ότι ο σχεδιασμός για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης προχωράει κανονικά. Όπως είπε, αυτήν τη στιγμή, εφαρμόζεται σε 30 δήμους και αφορά, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, περίπου 60.000 ανθρώπους. Υπογράμμισε, δε, ότι το πρόγραμμα για το «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» θα εφαρμοστεί καθολικά, σε όλους τους δήμους της χώρας, από 1/1/2017. Γι' αυτόν τον σκοπό, η κυβέρνηση έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό 900 εκατ. ευρώ, για το 2017. «Συγχρόνως, όμως, ετοιμάζουμε ένα σύνολο υπηρεσιών, που θα το πλαισιώσουν, όπως π.χ. δράσεις σχετικά με την εύρεση εργασίας, διαδικασίες απόκτησης εξειδίκευσης ειδικοτήτων, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, κ.ά. Δεσμευόμαστε για το 10% να βρούμε εργασία», είπε η κ. Φωτίου. «Ήδη, πριμοδοτήσαμε την ελεύθερη είσοδο στα νοσοκομεία και τη μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα όλων όσων θα μπουν στο κοινωνικό εισόδημα», πρόσθεσε.

    [06] Αύριο η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC

    Παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας της ΔΕΗ με την κινεζική εταιρεία CMEC, στα Κεντρικά Γραφεία Διοίκησης της Επιχείρησης.

    Το μνημόνιο αφορά την κατασκευή της 2ης λιγνιτικής μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτη (Φλώρινα) και θα προβλέπει τη σύσταση κοινής εταιρείας στην οποία θα μετέχουν, η ΔΕΗ, η εταιρεία CMEC και οι ιδιώτες-ιδιοκτήτες των λιγνιτωρυχείων, από τα οποία θα τροφοδοτείται ο σταθμός (project Μελίτη). Η επένδυση για την κατασκευή της μονάδας εκτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις επενδύσεις των ορυχείων θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ.

    [07] Πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ και ύφεση 0,3% «βλέπει» αξιωματούχος της ΤτΕ

    Πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,8% του ΑΕΠ (έναντι μνημονιακού στόχου 0,5% του ΑΕΠ) θα επιτύχει η χώρα το 2016, ενώ η ύφεση θα περιοριστεί στο 0,3%, εκτίμησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Τραπέζης της Ελλάδος, στο περιθώριο της συνάντησης του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους των θεσμών. Το 2017, σύμφωνα με τον εν λόγω παράγοντα, το ΑΕΠ θα κινηθεί ανοδικά κατά 2,5%- ενισχυόμενο κυρίως από ξένες επενδύσεις-, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι οι αποκρατικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί.

    Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δήλωσε, επίσης ότι, παρά τις ενστάσεις και διαφωνίες που έχουν εκφραστεί από Ευρωπαίους παράγοντες για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ από το 2019, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας. «Είναι μαζί μας 100%», είπε χαρακτηριστικά.

    [08] Πρώτη ταυτόχρονη καταγραφή αργυροπελεκάνων σε Βαλκάνια και Τουρκία

    Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα απογραφής του παγκοσμίως απειλούμενου αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) που έγινε για πρώτη φορά ταυτόχρονα σε έξι χώρες των Βαλκανίων και στην Τουρκία. Όπως προέκυψε, ο πληθυσμός του αργυροπελεκάνου, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, αριθμεί περισσότερα άτομα απ΄ότι υπολόγιζαν οι επιστήμονες - 6200 από 4.350-4.850 - στοιχείο που χαρακτηρίζεται μεν θετικό αλλά όχι ενδεικτικό για την τάση του παγκόσμιου πληθυσμού, αφού τα στοιχεία για τους πληθυσμούς της Κεντρικής και Δυτικής Ασίας δεν είναι αισιόδοξα.

    «Δεν είναι παρήγορα τα αποτελέσματα γιατί στην Ασία όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, δεν μπορούν να γίνουν συστηματικές καταγραφές λόγω των αχανών εκτάσεων» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Όλγα Αλεξάνδρου από τον τομέαΈρευνας και Προστασίας τηςΕταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) όπου ανήκε και η πρωτοβουλία για την διεθνή καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου 2016.

    Εκτός από τους αργυροπελεκάνους, καταμετρήθηκαν και οι ροδοπελεκάνοι, σε συνολικά 98 υγροτόπους, καλύπτοντας σχεδόν όλο το δίκτυο των υγροτόπων που χρησιμοποιούν οι πληθυσμοί τους σε αυτή τη γωνιά του κόσμου. Μάλιστα, οι πελεκάνοι, είναι τα μόνα είδη, οι πληθυσμοί των οποίων παρακολουθούνται κάθε χρόνο σε όλη την ΝΑ Ευρώπη μέσω μετρήσεων των αναπαραγόμενων ζευγαριώνκαι του αριθμού των διαχειμαζόντων ατόμων.

    [09] Αντίθετος στη χαλάρωση δημοσιονομικών κανόνων, δηλώνει ο Γ.Ντάισελμπλουμ

    Αντίθετος προς τις απόψεις που τάσσονται υπέρ της χαλάρωσης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, εμφανίζεται ο Ολλανδός υπουργός και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ , σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα «Trouw», υπό τον τίτλο: «Πολύ συχνά ρίχνουμε για τα πάντα την ευθύνη στο ευρώ».

    Ο Ολλανδός πολιτικός μιλάει για βελτίωση που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή οικονομία, ωστόσο δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «απέχουμε ακόμα πολύ από το να έχουμε ξεπεράσει όλα τα προβλήματα».

    Κληθείς να σχολιάσει την συνηγορία του Γιούνκερ υπέρ μιας αποδέσμευσης των δαπανών για την παιδεία, από την «κρησάρα» του Συμφώνου Σταθερότητας, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εκφράζει σκεπτικισμό: «Δεν αρνούμαι ότι τα κράτη οφείλουν να προστατεύουν τις δαπάνες τους για την παιδεία. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, ότι εδώ μιλάμε για λεφτά που πρέπει από κάπου να έλθουν, είτε μέσω δανεισμού, είτε από την αύξηση της φορολογίας», υπενθυμίζει.

    Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ , «θα μπορούσε να υπάρξει μια εξαίρεση για περιπτώσεις όπου συντρέχουν ειδικές συνθήκες, όπως πχ μια φυσική καταστροφή ή σεισμός με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο, σαν αυτόν που συνέβη στην Ιταλία». «Σε ό,τι όμως αφορά τις δαπάνες για την παιδεία ή άλλες επενδύσεις» συνεχίζει, «δεν πρέπει να τεθούν εκτός των κανόνων». «Σε μια τέτοια περίπτωση τι νόημα θα έχει να υπάρχουν πια δημοσιονομικοί κανόνες;» διερωτάται.

    [10] Οι τρεις συλληφθέντες από τη Συρία έχουν σχέση με τις επιθέσεις της 15ης Νοεμβρίου στο Παρίσι

    Οι τρεις Σύριοι οι οποίοι συνελήφθησαν σήμερα στη Γερμανία έχουν σχέση με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, κάνοντας λόγο για «πιθανό εν υπνώσει πυρήνα».

    «Το μέχρι στιγμής επίπεδο των ερευνών της ομοσπονδιακής αστυνομίας δείχνει σχέσεις με τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι τον Νοέμβριο 2015», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών διευκρινίζοντας ότι οι τρεις ύποπτοι, οι οποίοι έφθασαν τον περασμένο χρόνο στη Γερμανία με το πλήθος των προσφύγων, εξασφάλισαν τα έγγραφα ταυτότητας από τις ίδιες ομάδες που χρησιμοποίησαν και οι δολοφόνοι της 13ης Νοεμβρίου.

    [11] Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Βαν

    Οι Κούρδοι αντάρτες ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε την Δευτέρα στην πόλη Βαν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, δηλώνοντας ότι επρόκειτο για μια "απάντηση" στην παύση 24 Κούρδων δημάρχων από τα καθήκοντά τους.

    Από την έκρηξη αυτή τραυματίστηκαν περίπου 50 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερις αστυνομικοί και τέσσερις Ιρανοί πολίτες που βρίσκονταν στην πόλη για τη μουσουλμανική γιορτή Έιντ αλ Άντχα.

    Η ανάληψη της ευθύνης αναρτήθηκε σε έναν ιστότοπο που πρόσκειται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

    [12] «Θησαυροί» από το Ερμιτάζ έρχονται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο

    «Πρόκειται για ένα μείζον πολιτιστικό γεγονός. Τα εκθέματα ανήκουν σε ένα ευρύ χρονικό φάσμα, από την αρχαιότητα ως τους νεότερους χρόνους, και αφορούν θησαυρούς από ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, το Ερμιτάζ».

    Με αυτά τα λόγια έγινε σήμερα ομόφωνα δεκτό από τα μέλη του ΚΑΣ, το αίτημα για τον προσωρινό δανεισμό 160 έργων από το μουσείο Ερμιτάζ. Προορισμός τους το Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο, όπου θα πραγματοποιηθεί, μεταξύ 2 Νοεμβρίου 2016 και 26 Φεβρουαρίου 2017, η έκθεση «The State Hermitage Museum: Gateway to History» («Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία»), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016».

    Τα έργα από το ρωσικό μουσείο, όλα μοναδικά, αφορούν 34 ελαιογραφίες, 3 ακουαρέλες, 9 γλυπτά και 114 έργα διακοσμητικών και εφαρμοσμένων τεχνών από τις αντίστοιχες συλλογές του, που καλύπτουν ένα διάστημα 25 αιώνων, δηλαδή από τον 5ο αι. π. Χ. έως τον 20ό αιώνα, η παρουσίαση των οποίων θα δώσει στους επισκέπτες του Βυζαντινού και Χριστιανικού μουσείου την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια διαχρονική επισκόπηση πολιτισμών Ανατολής και Δύσης.

    Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται περίφημα γλυπτά, αλλά και πίνακες διάσημων ζωγράφων, όπως οι «Πέτρος και Παύλος» (1587-1592) του Ελ Γκρέκο, «Αφροδίτη και Άδωνις» (1610-1611) του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, «Ανάπαυση κατά τη φυγή στην Αίγυπτο, με την αγία Ιουστίνη» (1529-1530) του Λορέντσο Λόττο, «Η άμωμος σύλληψις» (1645-1655) του Μπαρτολομέν Εστέμπαν Μουρίγιο, «Εσθήρ ενώπιον Ασουήρου» του Νικολά Πουσέν, «Βάκχος» (πρώτο μισό του 17ου αιώνα) από τον κύκλο του Καραβάτζιο.

    Η έκθεση διοργανώνεται σε ανταπόδοση μια άλλης, που με τον τίτλο «Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων» ξεκίνησε στο Ερμιτάζ στις 24 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 2 Οκτωβρίου 2016. Η έκθεση αυτή περιλάμβανε 120 βυζαντινές αρχαιότητες από ελληνικά μουσεία, καθώς και την εικόνα «Κοίμηση Θεοτόκου» του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) από τον ομώνυμο ιερό ναό της Σύρου.

    Παράλληλα, το ΚΑΣ έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» και για τον προσωρινό δανεισμό 21 έργων από ελληνικά μουσεία και μία ιδιωτική συλλογή, για να παρουσιασθούν στην Κρατική Πινακοθήκη Tretyakov στη Μόσχα, στο πλαίσιο έκθεσης με τον τίτλο «Βυζαντινή Τέχνη από την Ελλάδα». Και αυτή η έκθεση, διάρκειας από 25 Οκτωβρίου 2016 έως 9 Ιανουαρίου 2017, εντάσσεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

    Θα περιλαμβάνει 10 εικόνες από το Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο, 1 από το μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, 7 έργα από το μουσείο Μπενάκη (τέσσερα έργα μικροτεχνίας, ένα ύφασμα και δύο χειρόγραφους κώδικες), όλα της βυζαντινής εποχής. Θα εκτεθούν επίσης τρεις εικόνες από την ιδιωτική συλλογή του Αιμιλίου Μαργαρίτη (πρώην Συλλογή Βελιμέζη), του 15ου και 16ου αιώνα.

    Όπως σημειώθηκε στη συνεδρίαση, στην έκθεση «Βυζαντινή Τέχνη από την Ελλάδα» το υπουργείο Πολιτισμού συμμετέχει μόνο με τον δανεισμό έργων από κρατικά μουσεία. Η διοργάνωση είναι της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, του μουσείου Μπενάκη και της Πινακοθήκης Τρετιακόφ, στο πλαίσιο workshop για τη συντήρηση βυζαντινών εικόνων, αλλά και συμποσίου για τον Ησυχασμό που θα πραγματοποιηθούν στη ρωσική πινακοθήκη.

    [13] Συναυλία της ΚΟΑ στον Κήπο του Μεγάρου για την ενίσχυση των προσφύγων

    Ο επίλογος των φετινών συναυλιών κλασικής μουσικής στον Κήπο του Μεγάρου ανήκει στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του Μπέρτολτ Μπρεχτ (1898 - 1956), ετοίμασε για την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, (ώρα έναρξης 20:30) το αφιέρωμα: «Ο Μπρεχτ και οι μουσικοί του».

    Το αφιέρωμα επικεντρώνεται στον Κουρτ Βάιλ (1900 - 1950) και στον Χανς Άισλερ (1898 -1962), τους δύο μεγάλους συνθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε στενά ο σπουδαίος Γερμανός δραματουργός και σκηνοθέτης. Θα ακουστούν ορχηστρικά έργα αλλά και τραγούδια που θα ερμηνεύσουν η υψίφωνος, Μάιρα Μηλολιδάκη και ο βαρύτονος, Θοδωρής Βουτσικάκης. Μαζί τους, ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης. Την ΚΟΑ διευθύνει ο Στάθης Σούλης.

    Μέρος των εσόδων της συναυλίας, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016 και της δράσης «Διωγμοί: παλιές και νέες ιστορίες» που συντονίζει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (23 - 25 Σεπτεμβρίου), θα διατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ.

    Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει τη Σουίτα από την όπερα «Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ», τη Σουίτα από την «Όπερα της πεντάρας» καθώς και τραγούδια από το ίδιο έργο, αποσπάσματα από τα έργα «Ηappy End» και «Βερολινέζικο ρέκβιεμ» και συνθέσεις για φωνή και πιάνο του Κουρτ Βάιλ.

    Η ΚΟΑ θα ερμηνεύσει επίσης τη «Μικρή συμφωνία» του Χανς Άισλερ και αποσπάσματα από τις χολυγουντιανές ελεγείες του ίδιου συνθέτη. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Κουρτ Βάιλ που έχουν πει κατά καιρούς σημαντικές καλλιτέχνιδες όπως η Λόττε Λένυα, η Τερέζα Στράτας ή η Ούτε Λέμπερ: το «September Song» (στίχοι Μάξουελ Άντερσον), το «Youkali» (στίχοι Ροζέ Φερναί) και το «Surabaya Johnny» (στίχοι Μπέρτολτ Μπρεχτ).

    [14] Μετά... πάθους και μεθ'... οίνου ξεκινούν οι προβολές στο «Ολύμπιον»

    Με... ακραία ερωτικά πάθη, με εφηβικές μνήμες, «μυστηριακά» αλλά και... μεθ' οίνου, ξεκινά η κινηματογραφική σεζόν στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», την έδρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

    Η αρχή γίνεται σήμερα, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου και έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016, οπότε φιλοξενούνται στην οθόνη του «Ολύμπιον», οι προβολές του Φεστιβάλ Μυστηρίου Mysticon2, υπόσχονται γερές δόσεις μυστηρίου και αυθεντική αίσθηση περιπέτειας. Οι προβολές θα γίνονται καθε βράδυ στις 23:30.

    Η σεζόν των προβολών ξεκινά με την ταινία ακραίου ερωτικού πάθους, το «Storia d' Amore» του Κλαούντιο Κουπελίνι, ενώ στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» προβάλλεται η τελευταία ταινία του Γάλλου δημιουργού Αρνό Ντεπλεσέν «Τα χρυσά μας χρόνια», που προβλήθηκε στην τελετή λήξης του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Μεθ' οίνου και δή... αφρώδους «συνοδεύεται», εξάλλου, η ειδική-διπλή προβολή της επόμενης Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου, στον κινηματογράφο «Παύλος Ζάννας». Είναι το «Σινεμά Τα ΒορΟινά», μία ξεχωριστή βραδιά, όπου οι δρόμοι του σινεμά και «Οι δρόμοι του κρασιού» συναντιούνται σχεδόν κινηματογραφικά.

    Παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής κρασιού, αμπελώνες και διαδρομές, αρώματα και προϊόντα, όλα πρωταγωνιστούν στα δύο ντοκιμαντέρ Natural resistance/Φυσική αντίσταση του Τζόναθαν Νόσιτερ και Κρασί, δώρο των Θεών: Οι δρόμοι του κρασιού της Βορείου Ελλάδος του Κουρτ Εχλσάλγκερ. Μετά την προβολή, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν εξαιρετικούς αφρώδεις και λευκούς οίνους του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα. Την εκδήλωση διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ένωση Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

    [15] Εκατό Έλληνες συμμετείχαν στη δημόσια συζήτηση για το Διάστημα, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του ESA

    Συνολικά 100 Έλληνες από όλη τη χώρα συμμετείχαν στη μεγαλύτερη δημόσια συζήτηση πολιτών για το Διάστημα, η οποία έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στο a2-innohub στο Μαρούσι. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ταυτόχρονα σε 22 χώρες στην Ευρώπη.

    Οι πολίτες συμμετείχαν σε «τραπέζια διαλόγων» και κατέθεσαν τις απόψεις, τις ιδέες, τους προβληματισμούς αλλά και τα όνειρά τους για το διαστημικό μέλλον στην Ευρώπη. Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι συμμετέχοντες - στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν μαθητές, φοιτητές, επιχειρηματίες, μηχανικοί, γιατροί, καθηγητές, δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και συνταξιούχοι - δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση και εξερεύνηση του διαστήματος, στις διαστημικές αποστολές, τα διαστημικά απόβλητα, καθώς και τους οικονομικούς πόρους που δαπανώνται ετησίως για τον τομέα αυτόν από τα κράτη - μέλη της ESA.

    [16] Τετράδια παρέδωσε στους μαθητές των φυλακών, ο αν. υπουργός Εσωτερικών, Χ. Βερναρδάκης

    Τις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα επισκέφθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, προκειμένου να παραδώσει τετράδια σε μαθητές του σχολείου των φυλακών που τα έχουν ανάγκη, ενόψει του νέου σχολικού έτους που τώρα ξεκινάει.

    Ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Ευτύχης Φυτράκης, υποδέχθηκε τον κ. Βερναρδάκη στη φυλακή και τον ευχαρίστησε για την καλή συνεργασία και την έγνοια του προς τους ανθρώπους που βρίσκονται στη φυλακή.

    Συνολικά, ο κ. Βερναρδάκης παρέδωσε 2,5 χιλιάδες ίδια τετράδια για να διανεμηθούν σ? όλους τους κρατουμένους των σχολείων των φυλακών της χώρας.

    Ο κ. Βερναρδάκης, αφού παρέδωσε χέρι- χέρι τα τετράδια στους μαθητές, τόνισε τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών και δήλωσε τη διαθεσιμότητα του ίδιου και του υπουργείου του, για υποστήριξη ανάλογων δράσεων.

    Κατά τη συμβολική παράδοση των τετραδίων, τόσο οι κρατούμενοι, όσο και οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό της φυλακής, αντάλλαξαν απόψεις, εξέφρασαν προβληματισμούς και έθεσαν αιτήματα προς τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα.

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Θελερίτη, Γιώργος Τσόγκας και Γιώργος Ψυχογιός.

    [17] Χωρίς λεωφορεία την Πέμπτη από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας

    Στάσεις εργασίας εξήγγειλαν για μεθαύριο Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου, οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ στα λεωφορεία, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι «δεν θα επιτρέψουν κανέναν μηχανισμό διάλυσης της εταιρείας να λειτουργήσει, τόσο εις βάρος των επιβατών, όσο και των εργαζομένων, επικρίνοντας τους χειρισμούς της διοίκησης των Οδικών Συγκοινωνιών».

    «Με την εφαρμογή του χειμερινού προγραμματισμού δρομολόγησης και την σωρεία αστοχιών από πλευράς διοίκησης της Ο.ΣΥ, σχεδόν προδιαγράφεται η ταλαιπωρία του επιβατικού, κοινού καθώς και η εργασιακή εξόντωση των εργαζομένων. Εμείς, καθημερινά δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό για την ασφαλέστερη και ποιοτικότερη διεξαγωγή του συγκοινωνιακού έργου, σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε κανέναν μηχανισμό διάλυσης της εταιρείας να λειτουργήσει, τόσο εις βάρος των επιβατών όσο και των εργαζομένων», αναφέρει το Συνδικάτο εργαζομένων του ΟΑΣΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 September 2016 - 16:32:18 UTC