Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγχαρητήρια ΠτΔ,Αλ. Τσίπρα και Κ.Μητσοτάκη στους Κωνσταντινίδη- Ζησίδη για τις επιτυχίες τους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο
  • [02] N. Παππάς: Η κυβέρνηση προχωρά. Εκλογές το 2019
  • [03] Κυρ. Μητσοτάκης: Πολιτική αλλαγή όσο γίνεται πιο γρήγορα
  • [04] Λ. Κατσέλη: Χρειάζεται βιώσιμη και ισχυρή συμμαχία για ένα ισχυρό και βιώσιμο συμβόλαιο συνεργασίας και εμπιστοσύνης
  • [05] Γ. Δραγασάκης στην ΕΡΤ3: Παραμένει στόχος η διαγραφή του χρέους. Η Ευρώπη αν δεν αλλάξει τίθεται θέμα επιβίωσης
  • [06] Άρθρα Αλ. Τσίπρα - Κυρ. Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ, στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου»
  • [07] "Αυγή": Είναι δείγμα τυφλής πολεμικής, προπαγανδιστικής ένδειας ότι η εφημερίδα "παρανομεί"
  • [08] Αφιέρωμα των Financial Times στον «ήρωα της Αντίστασης», Μανώλη Γλέζο
  • [09] Χρ. Σπίρτζης: Δεσμευτικό πλαίσιο από τον Χρήστο Σπίρτζη στον ΟΑΣΘ για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων
  • [10] Εγκλωβισμένοι 110 ανθρωποι στις καμπίνες του τελεφερίκ στις Άλπεις, σε ύψος 3.800 μέτρων
  • [11] Ο Γκι Φέρχοφστατ θα εκπροσωπήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο
  • [12] Τρεις γυανίκες που πιθανώς σχεδίαζαν επικείμενη επίθεση, συνελήφθησαν στη Γαλλία
  • [13] Στόχος της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ είναι να συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την ΕΕ

  • [01] Συγχαρητήρια ΠτΔ,Αλ. Τσίπρα και Κ.Μητσοτάκη στους Κωνσταντινίδη- Ζησίδη για τις επιτυχίες τους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

    «Με τη χρυσή -και μάλιστα με παγκόσμιο ρεκόρ- διάκρισή σας αποδείξατε την αστείρευτη δύναμη της ψυχής σας και μας κάνατε όλους υπερήφανους. Θερμά συγχαρητήρια» αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του στον Θανάση Κωνσταντινίδη για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και με νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην σφαιροβολία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη επίσης τον Δημήτρη Ζησίδη για τη κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο ίδιο αγώνισμα:

    «Η κορυφαία Ολυμπιακή σας διάκριση με υπέρβαση των ανθρώπινων δυσκολιών, προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στις μεγάλες επιδόσεις του αθλητισμού μας, συνεχίζοντας παράλληλα μια λαμπρή Ολυμπιακή παράδοση. Θερμά συγχαρητήρια».αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος.

    Συγχαρητήρια Αλ. Τσίπρα μέσω Twitter στον Θ. Κωνσταντινίδη για το χρυσό μετάλλιο και το παγκόσμιο ρεκόρ και στον Δ. Ζησίδη για την κατάκτηση του χάλκινου, στο Ρίο

    "Οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών στο #Rio2016 συνεχίζουν να μας κάνουν υπερήφανους", τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε αναρτήσεις του στο Twitter, απευθύνοντας "συγχαρητήρια στον Θανάση Κωνσταντινίδη για το χρυσό μετάλλιο και το παγκόσμιο ρεκόρ και στον Δημήτρη Ζησίδη για την κατάκτηση του χάλκινου".

    Συγχαρητήρια Κ.Μητσοτάκη και ΝΔ στον Θ Κωνσταντινίδη και Δ.Ζησίδη για το χρυσό και χάλκινο μετάλλιο στην σφαιροβολία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

    Χρυσό ο Κωνσταντινίδης στη σφαιροβολία και παγκόσμιο ρεκόρ και χάλκινο ο Ζησίδης! Η Ελλάδα ξανά ψηλά! αναφέρει ο πρόεδρος του Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter.

    Συγχαρητήρια από το Ποτάμι στον Θ. Κωνσταντινίδη και τον Δ. Ζησίδη για την κατάκτηση του χρυσού και του χάλκινου μεταλλίου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

    Οι Παραολυμπιακοί αγώνες ξεκίνησαν με τον καλύτερο, αγωνιστικά, τρόπο για τα ελληνικά χρώματα. Οι Θανάσης Κωνσταντινίδης και Δημήτρης Ζησίδης κατέκτησαν το χρυσό και το χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα, στη σφαιροβολία κατηγορίας F32, με τον χρυσό Παραολυμπιονίκη μας να καταρρίπτει τρεις φορές το παγκόσμιο ρεκόρ. Συγχαίρουμε θερμά τους Έλληνες Παραολυμπιονίκες για τις επιτυχίες τους και τους ευχαριστούμε για την υπενθύμιση της υπεροχής της σκληρής προσπάθειας ενάντια στις όποιες αντιξοότητες, αναφέρει ο Τομέας Αθλητισμού του Ποταμιού.

    Συγχαρητήρια του ΠΑΣΟΚ στον Θ. Κωνσταντινίδη και Δ. Ζησίδη για την κατάκτηση του χρυσού και χάλκινου μεταλλίου στη σφαιροβολία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

    Ο Τομέας Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ συγχαίρει «για το σθένος ψυχής και την μεγάλη αγωνιστικότητα που επέδειξαν, τους δύο Παραολυμπιονίκες μας Θανάση Κωνσταντινίδη και Δημήτρη Ζησίδη, οι οποίοι μας έκαναν υπερήφανους με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στη σφαιροβολία της κατηγορίας F32 με την ταυτόχρονη κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ καθώς και του χάλκινου της ίδιας κατηγορίας. Η ισχυρή θέληση, το θάρρος και η πυγμή των αθλητών αυτών αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για όλους μας», υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ.

    [02] N. Παππάς: Η κυβέρνηση προχωρά. Εκλογές το 2019

    "Η κυβέρνηση προχωρά, έχει ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση, βρίσκεται μπροστά στην ολοκλήρωση της δεύτερης και έχει αυξημένο ειδικό βάρος στη διεθνή σκηνή. Εκλογές το 2019", τονίζει ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στο iefimerida.gr, σημειώνοντας ότι τέτοια σενάρια έχει ανάγκη να διακινεί ο κ. Μητσοτάκης για να κρατά και την ΚΟ του σε όσο μεγαλύτερη συνοχή μπορεί". "Δεν το κάνει επιτυχημένα", σχολιάζει.

    Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρεται εκτενώς στις εξελίξεις γύρω από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως και στο κυβερνητικό σχέδιο επιδότησης εργασίας των εργαζομένων των καναλιών που δεν αδειοδοτήθηκαν, που παρουσιάστηκε σε σημερινή σύσκεψη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. "Στην Ελλάδα συντελούνται δομικές αλλαγές", επισημαίνει, για να τονίσει ότι "ο διαγωνισμός για τις άδειες ήταν ένα μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό". Υπογράμμισε ότι έχει κυκλοφορήσει ανά τον κόσμο ότι "η Ελλάδα έκανε αυτόν τον διαγωνισμό, κατάφερε να συγκεντρώσει αυτό το εντυπωσιακό ποσό και το έκανε με όρους ισονομίας, διαφάνειας και απόλυτης αποτελεσματικότητας".

    Αναλυτικότερα, ο κ. Παππάς αναφέρει ότι το πρόγραμμα για τους εργαζόμενους προβλέπει: για τους νέους ιδιοκτήτες επιδότηση στο ύψος του επιδόματος ανεργίας των θέσεων εργασίας που θα στελεχωθούν από όσους χάσουν τη δουλειά τους. Από το ποσό αυτό και πάνω μέχρι το όριο της ΣΣΕ θα συμμετέχει ο εργοδότης. Επίσης, προβλέπεται και για 24 μήνες κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών γι' αυτούς. Και για 24 μήνες δεν θα μπορούν να απολυθούν. Όποιος εργοδότης επιθυμεί να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να μην έχει πρόσφατα προβεί σε απολύσεις.

    Ο κ. Παππάς είπε ότι ο αριθμός των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς έχει μειωθεί στις 2.000 αυτή τη στιγμή και ο ελάχιστος αριθμός απασχολουμένων με πλήρη απασχόληση που υπάρχει στον νόμο της κυβέρνησης είναι 400 ανά σταθμό. 'Αρα 1.600 άτομα. Είπε ότι "η απώλεια απασχόλησης ήταν μία διαδικασία διαρκής και επιδεινούμενη στο τηλεοπτικό τοπίο" και πως "τώρα προστατεύεται η απασχόληση για πρώτη φορά, διότι αυτός ο μειωμένος αριθμός των 2.000 θα ήταν 1.800-1.600-1.400 και με διαρκώς επιδεινούμενες σχέσεις εργασίας".

    "Τα ιδιωτικά κανάλια δεν είχαν άδεια και νομίζω ότι για πρώτη φορά θα έχουμε την εκπομπή προγράμματος από κανάλια που θα έχουν νόμιμη άδεια. Συνεπώς, το χαρακτηριστικό της δικής μας πρωτοβουλίας είναι αυτό και θα έρθει να «κουμπώσει» μαζί με τις πρωτοβουλίες για την προστασία της απασχόλησης όσων περισσοτέρων ανθρώπων γίνεται", σημειώνει.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αυτοί που πλήρωσαν δεκάδες εκατομμύρια για να πάρουν άδεια, να μετακυλήσουν μέρος του τιμήματος στις αποδοχές των εργαζομένων, με μειώσεις μισθών, ο κ. Παππάς αναφέρει ότι θα το φοβόταν αυτό εάν δεν είχε προχωρήσει η κυβέρνηση "ταυτόχρονα στη μεγάλη μεταρρύθμιση, την οποία θα φέρουμε προς το τέλος του μήνα στη Βουλή, σε σχέση με την αγοραπωλησία του διαφημιστικού χρόνου".

    Τόνισε ότι σε 3 μήνες θα εκπέμπουν οι αδειοδοτημένοι σταθμοί, ενώ ερωτηθείς εάν θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο και για τα ραδιόφωνα, απάντησε: "το επόμενο χρονικό διάστημα".

    Ο κ. Παππάς, τέλος, κλήθηκε να σχολιάσει με έξι λέξεις, έξι λέξεις που του τέθηκαν: Συγκεκριμένα: Διακυβέρνηση: "Δύσκολο". Υλοποίηση: "Επιτάχυνση". Διαπλοκή: "Χθες". Αριστερά: "Πάντα". ΠΑΣΟΚ: Ρώτα τους". Μέρκελ: "Ειλικρινής".

    [03] Κυρ. Μητσοτάκης: Πολιτική αλλαγή όσο γίνεται πιο γρήγορα

    "Πολιτική αλλαγή όσο γίνεται πιο γρήγορα", ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΙ και στον Αλέξη Παπαχελά και επέμεινε στο αίτημά του για πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι "το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσης".

    Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Υποσχέθηκε ακόμη ότι θα μπει τέλος στην υπερφορολόγηση, και συγκεκριμένα ότι θα μειώσει κατά 30% τον ΕΝΦΙΑ σε δύο χρόνια καθώς επίσης ότι θα μειώσει το κόστος του δημόσιου τομέα, ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι δεν θα κάνει απολύσεις. Ο κ . Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ των πλειστηριασμών, όχι μόνο της πρώτης κατοικίας, αλλά της ιδιοκτησίας επιχειρηματιών που λήστεψαν τις εταιρίες τους και είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

    Αναφορικά με την υποχρέωση της χώρας για πρωτογενή πλεονάσματα, είπε ότι «η χώρα μπορεί να διεκδικήσει από την Ευρώπη κάτι καλύτερο και στο χρέος και στο πρωτογενές πλεόνασμα".

    Για τηλεοπτικές άδειες

    Για το θέμα των ημερών, την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι «ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης... Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός...". Αντέκρουσε τα περί διαπλοκής της κυβέρνησης υποστηρίζοντας: "Μιλάει η κυβέρνηση για καναλάρχες εργολάβους. Μα, 465.000.000 έδωσε η ίδια η κυβέρνηση πανωπροίκι στους εργολάβους για να συνεχίσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Ποιόν κοροϊδεύουν;". Ανέφερε ακόμη ότι έχει στείλει επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου ζητά να προσκληθούν και οι 4 υπερθεματιστές και ο κ. Παππάς ως αρμόδιος υπουργός και να τεκμηριώσουν οι υπερθεματιστές την προέλευση των χρημάτων. "Είναι πολλά τα λεφτά πράγματι και θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα έχουν από νόμιμους πόρους, όπως ορίζει ο νόμος? Μιλάμε για μια σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και μια απαράδεκτη ροπή στον αυταρχισμό, στα κανάλια, στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στο κομματικό κράτος που χτίζεται" ανέφερε χαρακτηριστικά".

    Για την αντιπολιτευτική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι: "Δεν πρόκειται να αντιγράψω τις κακές συνήθειες άλλων Αρχηγών Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι οποίοι για να εκλεγούν έταζαν τα πάντα στους πάντες, για να βρεθούν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα των δικών τους προεκλογικών δεσμεύσεων, όταν πια έφτασαν στην εξουσία".

    Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι δεν θα επαναλάβει, "το λάθος το οποίο έκανε ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ", ωστόσο "θα δεσμευτώ, ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί 30% εντός των πρώτων δύο ετών". Εξίσου κατηγορηματικά δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις Δημοσίων υπαλλήλων. «Δεσμεύομαι ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, αλλά μέσα από μια αναλογία αποχωρήσεων και νέων προσλήψεων, η οποία να μειώνει σταδιακά το Δημόσιο. Και το σημαντικότερο μέσα από τη μη ανανέωση της πρακτικής να βάζουμε στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα, συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και μετά να τους μονιμοποιούμε».

    Για πρόωρες εκλογές

    Επέμεινε δε στο αίτημά του για πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι: «Η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα...Δεν μπορώ να ανεχθώ αυτήν την παρακμή και έχω μια εθνική ευθύνη από τη θέση μου, να βάλω ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο. Και το τέλος αυτό προϋποθέτει πολιτική αλλαγή στη χώρα...Θα εξακολουθώ να τις ζητώ με απόλυτη επιμονή και συστηματικότητα? Όσο καθυστερούμε τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο της επόμενης κυβέρνησης".

    Αναφερόμενος ειδικότερα στο Κράτος ανέφερε ότι : «Δεν θέλω ένα αδύναμο Κράτος. Θέλω ένα μικρότερο αλλά ισχυρότερο Κράτος" ενώ για την κυβέρνηση που θα συγκροτήσει σημείωσε: «Θα είναι μια κυβέρνηση των αρίστων. Θα υπάρχουν στην κυβέρνησή μου και στελέχη έξω από τη πολιτική". Ήταν δε κατηγορηματικός: "Ερχομαι να κάνω πραγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν πρόκειται να ανεχτώ αποκλίσεις από αυτό από κανέναν και αυτή θα είναι και η εντολή την οποία θα πάρω. Θα χρειαστούμε μια μεγάλη ομάδα την επόμενη μέρα η οποία θα υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια. Αλλά η ομάδα αυτή πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Να είναι άνθρωποι ηθικοί, ακέραιοι, εργατικοί, με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, δουλευταράδες, αποφασισμένοι, με τσαγανό".

    [04] Λ. Κατσέλη: Χρειάζεται βιώσιμη και ισχυρή συμμαχία για ένα ισχυρό και βιώσιμο συμβόλαιο συνεργασίας και εμπιστοσύνης

    Από την ταχύτητα προώθησης τεσσάρων παραμέτρων, θα εξαρτηθεί η έκβαση του κρίσιμου στοιχήματος, που συνιστά για τις ελληνικές τράπεζες η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδίως δε των επιχειρηματικών, όπως επισήμανε, από τη Θεσσαλονίκη, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, στην διάρκεια δείπνου που παρέθεσε η διοίκηση του ιδρύματος σε επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας.

    Αναλυτικότερα, η Λούκα Κατσέλη επισήμανε ότι η έκβαση της πρόκλησης της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προωθηθούν τα εξής:

    Πρώτον, οι αναγκαίες βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του πτωχευτικού δικαίου.

    Δεύτερον, η εναρμόνιση κινήτρων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, που αφορούν τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και στις τράπεζες.

    Τρίτον, ο βαθμός συντονισμού και η τεχνογνωσία των τραπεζών στην προώθηση καινοτόμων προϊόντων αναδιάρθρωσης που ν' ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών.

    Τέταρτον, η δυνατότητα εκχώρησης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους, είτε προς διαχείριση είτε προς πώληση.

    "Αν η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων γίνει αποτελεσματικά, τότε θα απελευθερωθούν κεφάλαια τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών και θα διοχετευθούν στην οικονομία για την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων" σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

    Αναφερόμενη γενικά στα όσα πρέπει να γίνουν για να οργανωθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι χρειάζεται βιώσιμη και ισχυρή συμμαχία μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, του τραπεζικού τομέα και του κράτους, ένα νέο ισχυρό και βιώσιμο συμβόλαιο συνεργασίας και εμπιστοσύνης.

    Πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα δεν θα έρθει από μόνη της και σαν αυτόματο επακόλουθο της βούλησής μας. «Πρέπει όλες οι μεριές -η πολιτεία, οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες- να αναλάβουμε δράση τόσο η κάθε πλευρά μόνη της και χρησιμοποιώντας τα μέσα της, όσο και συντονισμένα και ομαδικά. Από την τραπεζική μεριά, καλούμαστε να συμβάλλουμε στην ανάκαμψη με δύο τρόπους.

    Ο πρώτος, είναι και ο πιο παραδοσιακός, η διοχέτευση της ρευστότητάς μας στην οικονομία, σε δράσεις και επιχειρήσεις που αντλώντας αυτή τη ρευστότητα, θα αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους, και κατ' επέκταση θα συνεισφέρουν θετικά στην οικονομία και την απασχόληση.

    Ο δεύτερος, στον οποίο δουλεύουμε, είναι αυτό της ανάκτησης των κεφαλαίων μας και η διευθέτηση των δανείων σε καθυστέρηση. Η επιτυχημένη έκβαση αυτής της προσπάθειας θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου μας και στην απελευθέρωση κεφαλαίων τα οποία θα ενισχύσουν την εκ νέου χρηματοδότηση της οικονομίας» κατέληξε.

    [05] Γ. Δραγασάκης στην ΕΡΤ3: Παραμένει στόχος η διαγραφή του χρέους. Η Ευρώπη αν δεν αλλάξει τίθεται θέμα επιβίωσης

    «Η Ευρώπη σήμερα συμπεριφέρεται ως υπνοβάτης και κάποιος πρέπει να την ξυπνήσει. Πέρυσι το καλοκαίρι εμείς το επιχειρήσαμε, ακούστηκαν πράγματα που σήμερα είναι κοινός τόπος» τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΤ3 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης σχολιάζοντας τη σύνοδο των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

    Η Ευρώπη αν δεν αλλάξει τίθεται θέμα επιβίωσης ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπογράμμισε πως αντί για σύγκλιση σήμερα, όπως συμπεριφέρεται η Ευρώπη, έχουμε απόκλιση.

    Ο κ. Δραγασάκης απαρίθμησε ορισμένα αρνητικά φαινόμενα αποσύνθεσης στη Ευρώπη όπως η απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ, η έλλειψη κοινού βηματισμού στο προσφυγικό, τα προβλήματα στην Ισπανία, την Πορτογαλία , την Ιταλία κλπ. και υπογράμμισε πως η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και να επανέλθει στις αρχές και τις αξίες της.

    Για το χρέος σημείωσε ότι «είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά και ευρωπαϊκό και παγκόσμιο και γι' αυτό πρέπει να υπάρξει πανευρωπαϊκή λύση» και συμπλήρωσε ότι «παραμένει στόχος η διαγραφή του χρέους και ότι διεκδικούμε να ανοίξει η συζήτηση τώρα και να υπάρξουν άμεσα μέτρα».

    Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη να προχωρήσει η ανάπτυξη υπογραμμίζοντας ως κλειδιά στη κατεύθυνση αυτή τις επενδύσεις και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

    [06] Άρθρα Αλ. Τσίπρα - Κυρ. Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ, στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου»

    Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έπιασε τα 90 χρόνια παρουσίας και τις 81 διοργανώσεις. Θα μπορούσε κάποιος να τη χαρακτηρίσει και μία δεσποινίδα ετών 81, κυρίως για την προσπάθειά της κάθε χρονιά να φαντάζει φρέσκια, νέα και μέσα στις εξελίξεις. Ο Σεπτέμβριος ήταν συνδεδεμένος με τη ΔΕΘ και τις εξελίξεις στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό. Ωστόσο, η ΔΕΘ ήταν και είναι ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός. Είναι αυτή που σηματοδοτεί, σε μεγάλο βαθμό, τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Το «Πρακτορείο», που κυκλοφορεί, φιλοξενεί άρθρα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης, μεταξύ άλλων, στο Πρακτορείο υπάρχουν άρθρα του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

    81η ΔΕΘ κέντρο ανάπτυξης και πολιτικού διαλόγου

    Του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

    Εδώ και εννιά δεκαετίες η ΔΕΘ έχει καταφέρει να είναι πολλά παραπάνω από μια έκθεση στενά εμπορικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος. Έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως ένας θεσμός που η αίγλη του ξεπερνά τα σύνορα της πόλης αλλά και της χώρας.

    Στην πορεία των ετών, η ΔΕΘ καταφέρνει να γίνεται το σημείο συνάντησης των νέων ιδεών, της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Γίνεται όμως και ο δίαυλος επικοινωνίας με το εξωτερικό. Με τους γείτονες μας στα Βαλκάνια, αλλά και πέρα από αυτά.

    Η ΔΕΘ όμως, έχει πάντα και ξεχωριστή πολιτική σημασία. Φέτος λοιπόν, η 81η ΔΕΘ βρίσκει τη χώρα στο κατώφλι της ανάκαμψης. Η ανάκαμψη όμως δεν έρχεται μόνη της. Η ανάπτυξη, όπως και η ύφεση δεν είναι φυσικά φαινόμενα. Είναι αποτελέσματα πολιτικών επιλογών.

    Η επιδίωξη μας, είναι η χώρα να βρει ξανά το βηματισμό της. Για το λόγο αυτό εργαζόμαστε καθημερινά με σχέδιο και όραμα. Ο στόχος μας είναι η επιστροφή σε μια ανάπτυξη δίκαιη και βιώσιμη. Ανάπτυξη με πρόσημο και ιεραρχήσεις.

    Έχει έρθει η στιγμή να σηκώσουμε τα μάτια μας και να δούμε προς το μέλλον. Να οραματιστούμε τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες. Μια χώρα απαλλαγμένη από την επιτροπεία, έξω από τον κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. Μια Ελλάδα της δημιουργίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Δημοκρατία που μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια αναβαθμισμένης σημασίας περιοχή.

    Το βήμα της ΔΕΘ είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τις πολιτικές δυνάμεις να μπουν σε έναν δημιουργικό διάλογο για το μέλλον της χώρας και των πολιτών. Από τη μεριά μας, ως Ελληνική Κυβέρνηση, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την αρχή. Να μιλήσουμε για το όραμα μας για την Ελλάδα του 2021, την Ελλάδα που ανακάμπτει, την Ελλάδα που ανασυντάσσεται.

    Το στοίχημα του μέλλοντος είναι ακόμα ανοιχτό. Στο χέρι μας είναι αυτή τη φορά, να το κερδίσουμε.

    Η σημασία του θεσμού της ΔΕΘ

    Του Κυριάκου Μητσοτάκη, προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

    Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα καταξιωμένο θεσμό, που επιβεβαιώνει και αναδεικνύει, σταθερά και διαχρονικά, το επιχειρηματικό πνεύμα, που διακρίνει τους Βορειοελλαδίτες και κάθε Έλληνα. Στα 90 χρόνια της ιστορίας της, έχει χτίσει γέφυρες για την ελληνική επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή. Είναι ζωντανή έκφραση της επιχειρηματικότητας που επενδύει, με ανταγωνιστικότητα και δημιουργικότητα, στην εξωστρέφεια και ανοίγεται σε νέες αγορές.

    Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι στη φετινή 81η ΔΕΘ επαναφέρεται ο θεσμός της τιμώμενης χώρας με την Ρωσία. Μια πραγματικά σημαντική πρωτοβουλία για το μέλλον των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο λαών.

    Γεγονός, επίσης είναι ότι η ΔΕΘ έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη ενός ανοιχτού διαλόγου μεταξύ του επιχειρηματικού και του πολιτικού κόσμου της χώρας. Η ετήσια κατάθεση προτάσεων και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών από την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση δίνουν το στίγμα της θέσης και της πορείας της χώρας μας. Κι αφήνουν, ταυτόχρονα, ένα ανεκτίμητο ιστορικό ντοκουμέντο που τίθεται τελικά με απόλυτη διαύγεια στην κρίση του ελληνικού λαού.

    Η ΔΕΘ αποτελεί, τέλος, ετήσια αναφορά στην μεγάλη προσφορά και την ιδιαίτερη σημασία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας στην προοπτική της χώρας μας στην ευρύτερη μας, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

    Πρέπει να βρεθεί μια νέα ταυτότητα

    Του Γιάννη Μπουτάρη, δημάρχου Θεσσαλονίκης

    Έχει καταντήσει μονότονο. Εδώ και πολλά χρόνια το λέμε και το ξαναλέμε. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα πρέπει να πάψει να είναι ένα χαρμάνι πολιτικού και εμπορικού γεγονότος. Η Διεθνής Έκθεση είναι καθαρά ένα οικονομικό γεγονός. Πρέπει να αντιληφθούν οι πολιτικές ηγεσίες ότι δεν έχει κανένα νόημα να γίνονται ένα σωρό εξαγγελίες, οι οποίες είναι απλά και μόνο ένα χάιδεμα ότι είμαστε συμπρωτεύουσα. Και, παράλληλα, όλη αυτή η ιστορία να διανθίζεται από μία σειρά διαδηλώσεων από ομάδες ανθρώπων, ομάδες εργαζομένων, που, προφανώς, διαμαρτύρονται για τα προβλήματά τους, όμως αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κλείνει η κυκλοφορία στην πόλη για 3-4 μέρες. Διαλύεται το εμπορικό κέντρο της πόλης. Έχω πει, μάλιστα, κάποια στιγμή, να μην έρθει ο Σαμαράς, όταν ήταν πρωθυπουργός. Τι κάνει ο πρωθυπουργός που έρχεται στην πόλη; Έχει άπειρες ευκαιρίες να έρθει και να συζητήσει.

    Ως Δήμος υποστηρίζουμε την πρόταση της ΔΕΘ να δημιουργηθεί ένα Βαλκανικό Φόρουμ, το οποίο θα διεξάγεται σε έναν χώρο εκτός του κέντρου πόλης κι εκεί να συζητούνται πράγματα που να αφορούν την οικονομία της Θεσσαλονίκης.

    Παλιά η ΔΕΘ ήταν ένα τεράστιο πανηγύρι. Μέσα στη ΔΕΘ πουλιόταν ένα σωρό πράγματα. Η Έκθεση ήταν και μία ευκαιρία τότε, πριν μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς παίρναμε μπουκάλια ουίσκι. Ήταν αφορολόγητο εκεί και μετά, λίγα λίγα, τα βγάζαμε έξω και τα πουλούσαμε. Δεν λέω βέβαια να επανέλθουμε σ' αυτά.

    Η Έκθεση δεν είναι αυτό που ήταν παλιά. Πρέπει να βρεθεί μία νέα ταυτότητα για την Έκθεση. Κι αυτό είναι δουλειά και της Έκθεσης και των φορέων της πόλης.

    Σε όλο τον κόσμο, οι γενικές εκθέσεις έχουν εξελιχθεί σε ειδικές εκθέσεις. Η ΔΕΘ πρέπει να γίνει μία πραγματικά διεθνής έκθεση. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Το κυριότερο είναι να καθίσουν κάτω όλοι οι φορείς και να δούμε τι γίνεται μ' αυτές τις κλαδικές εκθέσεις και να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για το πώς πρέπει να εξελιχθεί η ΔΕΘ.

    Οι αναμνήσεις από τις παλιές εκθέσεις είναι πράγματα που πέρασαν και δεν ξαναγίνονται. Δεν έχουμε λόγο να αναπολούμε τα παλιά. Το θέμα είναι να βρούμε τι καινούργιο πρέπει να γίνει τώρα για να πάρει η Έκθεση μια νέα στροφή. Δεν είμαι σίγουρος πια ότι θα πρέπει να παραμείνει στο κέντρο της πόλης.

    Να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης

    Του Απόστολου Τζιτζικώστα, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

    Η μεγάλη πρόκληση, στη νέα πορεία που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια η ΔΕΘ, είναι μέσα από την ανάδειξη των δυναμικών και εξωστρεφών κλάδων της οικονομίας μας και την προβολή των επιχειρήσεων και των προϊόντων που παράγονται στον τόπο μας, να συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα θετικό αναπτυξιακό πρόσημο. Η εξωστρέφεια, οι εξαγωγές, η έμφαση στην καινοτομία, η ανάπτυξη συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο, η προσέλκυση επισκεπτών, εκθετών και επενδυτών, καθώς και η προώθηση νέων επιχειρηματικών συμφωνιών είναι οι κοινές προτεραιότητες για τη ΔΕΘ και την εθνική μας οικονομία.

    Εκκρεμεί όμως, ένα ιδιαίτερα σημαντικό και βασικό ζητούμενο για τη νέα ΔΕΘ και αυτό δεν είναι άλλο, από τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών της μέσω ΣΔΙΤ ώστε να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες, διεθνείς εκθεσιακές προδιαγραφές και να μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των εκθετών και των επισκεπτών. Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα εκθεσιακό κέντρο βασισμένο σε σύγχρονα πρότυπα, που να έχει ορίζοντα δεκαετιών, ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τόσο τις ευρωπαϊκές όσο και οι όμορες βαλκανικές χώρες, που σήμερα επενδύουν στη δημιουργία νέων εκθεσιακών υποδομών, διεκδικώντας τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την εκθεσιακή δραστηριότητα.

    Σε παράλληλο επίπεδο, πρέπει να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, για να μπορούμε να διεκδικήσουμε μεγάλες εκθέσεις και συνεδριακές εκδηλώσεις. Το οδικό δίκτυο της περιοχής μας, αλλά και το αεροδρόμιο, το λιμάνι, το Μετρό, για τα οποία την ευθύνη έχει η κεντρική κυβέρνηση, είναι έργα κομβικά που θα αλλάξουν την ταυτότητα της πόλης, που φιλοξενεί κάθε χρόνο τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    [07] "Αυγή": Είναι δείγμα τυφλής πολεμικής, προπαγανδιστικής ένδειας ότι η εφημερίδα "παρανομεί"

    Είναι δείγμα τυφλής πολεμικής, προπαγανδιστικής ένδειας, αλλά και απόγνωσης να υποκρίνονται διάφοροι ότι η "Αυγή""παρανομεί".Την υποκρισία, την εκμετάλλευση και την αδιαφάνεια γνωρίζουν καλά οι επί δεκαετίες "πρωταθλητές"πού να τη "βρουν", αναφέρει η Αυγή σε κύριο άρθρο της με αφορμή την επίθεση που δέχεται για τα δάνεια και τους μετόχους της.

    «Σε μια απέλπιδα, ακραία προπαγανδιστική απόπειρα κατά της "Αυγής" συνεχίζουν να καταφεύγουν διάφοροι πολιτικοί εκπρόσωποι, πρωτοστατούντων φυσικά της Ν.Δ. και των "ακολούθων" της (και) σε ορισμένα ΜΜΕ επαναλαμβάνοντας ψέματα, ακροβασίες και "κατασκευές".

    Όλοι μας κρινόμαστε καθημερινά σε κάθε πεδίο, πρωτίστως ενώπιον των συμπολιτών μας, των αναγνωστών, και τα ψέματα έχουν φθηνή "επιβίωση", έστω και στην ισχυρά καλλιεργούμενη ψευδολογία», υπογραμμίζεται .

    Για τα δάνεια της εφημερίδας επισημαίνεται πως «όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, όπως "λέγε - λέγε" πάνε ορισμένοι να "ψήσουν" τους όχι καλά ενημερωμένους. Όταν κάποιοι πνίγηκαν στα θαλασσοδάνεια κατ' επανάληψη και χωρίς καμία αιδώ, τώρα ορισμένοι προσπαθούν επί ματαίω να "ταυτίσουν" το δάνειο της "Α" το... 2009 (μήνες πριν ακόμη και από τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2009) με "τριγωνική" διαπλοκή γιατί, άκουσον - άκουσον, δεν "γνώριζαν" ότι, εξ αρχής που ιδρύθηκε η πολυμετοχική εταιρεία της, έχει ισχυρό μέτοχο τον ΣΥΡΙΖΑ (τότε Συνασπισμό). Δάνειο που συνεχίζει να εξυπηρετεί η "Αυγή" κανονικά και συνεχώς, ενώ η εξασφάλισή του στηριζόταν και στηρίζεται στη δέσμευση τμήματος της κυκλοφορίας της (που οι άσπονδοι φίλοι, αντίπαλοι "εκμηδενίζουν", ενώ, παρ' ότι μικρή, είναι επαρκής για την καταβολή της μηνιαίας δόσης αποπληρωμής.

    Να προσθέσουμε ακόμη ότι τόσο το 2009 όσο και διαχρονικά μέχρι σήμερα το ευρύτερο Δημόσιο χρωστάει στην "Α" ποσά που υπερβαίνουν το 1,4 εκατομμύριο ευρώ. Αν κάποιοι θεωρούν "πατρωνεία" την παρουσία του ισχυρού μετόχου μας, προφανώς αγνοούν ή θέλουν να ξεχνούν ότι η συμμετοχή του δεν είναι παρουσία "αφεντικού" - κερδοσκόπου, αλλά στήριξης. Στήριξης που θα ήταν αδύνατη χωρίς τον πολύτιμο οβολό βουλευτών, στελεχών, οργανώσεων, πολλών χιλιάδων μελών, υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνον».

    «Είναι δείγμα τυφλής πολεμικής, προπαγανδιστικής ένδειας, αλλά και απόγνωσης να υποκρίνονται διάφοροι ότι η "Αυγή" "παρανομεί" (!) έχοντας πάντα διαφανώς και δημοσίως παρουσιάσει το μετοχολόγιό της με πάνω από 2.500 "μικρούς" και "μεσαίους" μετόχους, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 40%, που προφανώς για κάποιους "κινδυνεύουν" από μια μετοχική συμμετοχή της τάξης του 2,5%...» συνεχίζει το άρθρο.

    «Τέλος, όσον αφορά τον Νόμο 3310/2005 που αναφέρει εμμονικά ο κ. Τζαβάρας, σας θυμίζουμε απλώς τον τίτλο του νόμου: "Μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την ανατροπή καταστρατηγήσεων κατά τη διαδικασία σύναψης δημοσίων συμβάσεων"! Γράμματα γνωρίζουμε. Την υποκρισία, την εκμετάλλευση και την αδιαφάνεια γνωρίζουν καλά οι επί δεκαετίες "πρωταθλητές" πού να τη "βρουν".

    Όχι, δεν είμαστε ίδιοι, διότι η "Αυγή", οι μέτοχοί της, οι εργαζόμενοί της, οι φίλοι της δεν φοβούνται όσους όψιμα την "ανακαλύπτουν"... καταλήγει τα ο άρθρο της Αυγής

    [08] Αφιέρωμα των Financial Times στον «ήρωα της Αντίστασης», Μανώλη Γλέζο

    Αφιέρωμα στον Μανώλη Γλέζο στον «ήρωα της Αντίστασης» όπως τον αποκαλούν δημοσιεύουν οι Financial Times υπογραμμίζοντας πως στα 93 του χρόνια συνεχίζει να αγωνίζεται για την Ελλάδα

    Το πλήρες κείμενο του αφιερώματος:

    «Στο ορεινό χωριό Απεράθου της Νάξου δεν υπάρχει τίποτα το τόσο επίσημο όπως ονόματα στους δρόμους. ?Ρώτα απλώς πού είναι το σπίτι μου? με συμβουλεύει ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Μανώλης Γλέζος.

    Φυσικά, όλοι γνωρίζουν το σπίτι του πιο διάσημου γιου τ? Απεραθιού, δίπλα από το φούρνο. Ακολουθώ τη μυρωδιά περνώντας δίπλα από μια εκκλησία λαξεμένη μέσα στο βράχο, ανεβαίνω τα στριφογυριστά ασπροβαμμένα σοκάκια με τις βοκαμβίλιες, και φτάνω στην πηγή της μυρωδιάς του παραδοσιακού ψωμιού.

    Ο Γλέζος "ήρωας στην Ελλάδα από τότε που ταπείνωσε τους κατακτητές Ναζί σκαρφαλώνοντας στην Ακρόπολη και κατεβάζοντας τη σημαία με τη σβάστικα το 1941"γράφει σημειώσεις για το επόμενο βιβλίο του στην πέτρινη αυλή με την κληματαριά. Αυτή η πράξη αντίστασης, για την οποία καταδικάστηκε ερήμην εις θάνατον, ενέπνευσε αντιστασιακά κινήματα σε όλη την Ευρώπη.

    Τώρα στα 93, με μακριά άσπρα μαλλιά, με μουστάκι και καπέλο ψαρά, ο άνθρωπος που υπήρξε ακτιβιστής και μαχητής της ελευθερίας σε ολόκληρη τη ζωή του, που έζησε 12 χρόνια στη φυλακή λόγω της εναντίωσής του στο φασισμό και τα στρατιωτικά καθεστώτα που ακολούθησαν, είναι ένας επαναστάτης στην κεντρική σκηνή της εξουσίας.

    Ο Γλέζος παραιτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο όντας το πιο ηλικιωμένο μέλος του και εκπρόσωπος του ακροαριστερού κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια βουλή που απαρτιζόταν μεταξύ άλλων από εθνικιστές και νεοναζί. Τον Ιανουάριο-και αφού η κυβέρνηση άρχισε να διαπραγματεύεται ένα οδυνηρό τρίτο μνημόνιο - ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για την εμπιστοσύνη που είχε δείξει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    "Δεν είμαι απογοητευμένος, είμαι οργισμένος"λέει.

    Ο Γλέζος μένει πιστός στην άποψη ότι η Ελλάδα δε θα έπρεπε να εξοφλήσει τα χρέη της πάνω στην "αμφιλεγόμενη"βάση ότι η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα 1 τρισ. σε πολεμικές επανορθώσεις.

    Καθισμένος σε μια καρέκλα του σκηνοθέτη, με ένα αυτοσχέδιο αναλόγιο στα γόνατά του, κουνάει τα χέρια του σα να διευθύνει ορχήστρα.

    "Είναι η Γερμανία που μας χρωστάει"λέει. "Τι θα έκανα ο ίδιος; Αυτό που έκανα πάντα: δε θα ενέδιδα ποτέ σε μια ξένη δύναμη."

    Η λύση που προτείνει ο Γλέζος είναι να ζητηθεί μια στάση πληρωμών κατά την οποία η Ελλάδα ούτε θα δανείζεται ούτε θα αποπληρώνει μέχρι να επανέλθει σταθερότητα στην ελληνική οικονομία.

    Ο Γλέζος ζει με τη σύζυγό του Τζώρτζια σε ένα σεμνό σπιτάκι με ένα υπνοδωμάτιο. Έχει δύο παιδιά: το Νίκο, πυρηνικό φυσικό, και τη Μαρία, δασκάλα. Επιμένει να διηγείται την ιστορία του στο δικό του ρυθμό. «Στάσου» απαντάει συχνά με το μετρημένο βήμα κάποιου που έχει υπάρξει μάρτυρας των γεγονότων σχεδόν ενός αιώνα.

    Γεννήθηκε σε αυτό εδώ το χωριό, όπου σε έναν πληθυσμό χιλίων ατόμων υπάρχουν έξι οικογένειες Γλέζων "η δική μας είναι η μεγαλύτερη".

    Πάνω από ένα τεράστιο τζάκι βρίσκονται ένα σιδερένιο γουδοχέρι και ένα γουδί, μια κανάτα του καφέ και ένας παραδοσιακός μύλος του καφέ.

    Ασπρόμαυρα φωτογραφικά πορτρέτα, συμπεριλαμβανομένου του παππού του με φέσι στο κεφάλι, διακοσμούν έναν τοίχο.

    Ο παππούς του Γλέζου υπήρξε βοσκός και εκπαιδευμένος πρακτικός της λαϊκής ιατρικής. Η μέθοδός του για να ξαναβάλει στη θέση του έναν εξαρθρωμένο γοφό ήταν - το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς - αντισυμβατική: έδενε τα πόδια του ασθενή γύρω από ένα άλογο το οποίο δεν είχε πιει νερό για τρεις μέρες και που είχε ταϊστεί με αλατισμένο καλαμπόκι. "Το άλογο έκανε σαν τρελό. Αλλά η κοιλιά του φούσκωνε και ο γοφός επανερχόταν στη σωστή θέση."

    Λόγω αυτής της «ιατρικής» παράδοσης, η οικογένεια προόριζε τον Γλέζο να γίνει γιατρός. Στην ηλικία των 13 χρόνων πήγε στην Αθήνα όπου μετά το σχολείο εργαζόταν σε μία φαρμακευτική εταιρία.

    Παρόλα αυτά, η οικογένεια δε μπορούσε να ανταπεξέλθει στα δίδακτρα της ιατρικής σχολής. Οπότε ξεκίνησε να μελετά οικονομικά.

    Η διαμόρφωσή του ως πολιτικού ριζοσπάστη ήταν τυχαία. Ένα αγόρι ήρθε στην τάξη του στο σχολείο από τα Δωδεκάνησα, τα οποία ήταν προσαρτημένα από τον Μουσολίνι και ο οποίος είχε επιβάλει μια πολιτική ιταλικοποίησης.

    "Πέντε συμμαθητές δώσαμε όρκο αίματος να ελευθερώσουμε τα Δωδεκάνησα από τους φασίστες."

    Λίγο μετά από αυτό, είδαν έναν δάσκαλο να καίει κομμουνιστικά βιβλία και, από περιέργεια, αποφάσισαν να βρουν αντίτυπα. "Ανακαλύψαμε ότι συμφωνούσαμε με τις ιδέες τους. Έτσι η ομάδα μας απέκτησε πατριωτικές και αντιφασιστικές ιδέες χωρίς να μας τις εξηγήσει κάποιος."

    Καθώς ήταν πολύ νέοι για να πολεμήσουν όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, σχημάτισαν ένα μικρό ανεξάρτητο αντιστασιακό κύτταρο. "Δε γνωρίζαμε πώς να φτιάξουμε μπόμπες, αλλά αυτοσχεδιάζαμε με πετρέλαιο και χημικά από το φαρμακευτικό εργαστήριο."

    "Όταν το 1941 οι Ναζί κατέλαβαν την Αθήνα, ύψωσαν στην Ακρόπολη μια τεράστια σβάστικα. Ο Γλέζος και ο φίλος του Απόστολος Σάντας ήταν αποφασισμένοι να κατεβάσουν τη σημαία που «προσέβαλε όλα τα ανθρώπινα ιδεώδη».

    Σε ένα βιβλίο από μια βιβλιοθήκη διάβασαν για μια σπηλιά που οδηγούσε στην κορυφή της Ακρόπολης, ένα μυστικό πέρασμα που χρησιμοποιούνταν στα αρχαία χρόνια. Τη νύχτα, πήρε αρκετές ώρες για να σκαρφαλώσουν στο 15 μέτρα ύψους κοντάρι και να κατεβάσουν τη σημαία.

    Ο Γλέζος θυμάται τη φοβισμένη του μητέρα να τον περιμένει να φανεί. "Πού ήσουν; θέλησε να μάθει. Της έδωσα ένα κομμάτι από τη σημαία. Δεν είπε τίποτα, αλλά με αγκάλιασε και με φίλησε. Είχε καταλάβει."

    Σε ένα διάστημα μεγαλύτερο από τέσσερις δεκαετίες, ο Γλέζος φυλακίστηκε πολλές φορές από τους Γερμανούς, τους Ιταλούς και ύστερα από τις δεξιές και στρατιωτικές ελληνικές κυβερνήσεις.

    Υπέστη βασανιστήρια και μπήκε στην απομόνωση.

    "Λένε ότι για να επιβιώσεις στη φυλακή πρέπει να αγαπάς τον εαυτό σου, να τρως και να διαβάζεις. Λοιπόν, ποτέ δεν αγάπησα τον εαυτό μου, δε με ενδιέφερε το φαγητό, αλλά διάβαζα διαρκώς."

    Βιβλία - με σκληρό εξώφυλλο - αρχαίων και μοντέρνων φιλοσόφων είναι στοιβαγμένα σε έναν ξύλινο πάγκο και σε ένα τακτοποιημένο γραφείο δίπλα από ένα κινητό τηλέφωνο της δεκαετίας του ΄80.

    " Κορνιζαρισμένο στον τοίχο του σπιτιού του Γλέζου είναι ένα σπαρακτικό αποχαιρετιστήριο μήνυμα από το μικρότερο αδερφό του Νίκο προς τη μητέρα τους, γραμμένο στο εσωτερικό του καπέλου του. Λέει: "Αγαπητή μητέρα, Σας φιλώ. Χαιρεσμούς. Σήμερα πάω για εκτέλεση πέφτοντας για τον Ελλ. ΛΑΟ. Γλέζος Νίκος Παραμυθίας 4."

    Ο Γλέζος επισημαίνει ότι ο τρόπος που ο αδελφός του χρησιμοποιεί τις λέξεις εμπεριέχει ένα κρυφό μήνυμα. Έγραψε τη λέξη "ελληνικό" ως συντομογραφία και τη λέξη "λαός" με κεφαλαία ώστε να δειξει ότι ο Νίκος δεν πέθαινε για μια εθνικιστική αυταπάτη, αλλά για τις αξίες της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και του αυτοπροσδιορισμού - παντού."

    Σε ένα από τα πολλά βιβλία που έχει εκδώσει, ο Γλέζος διηγείται την ιστορία του μικρότερου αδερφού του Νίκου, που εκτελέστηκε από τους Ναζί το 1944 ως αγωνιστής της Αντίστασης.

    Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα το 1943, η Βρετανία υπό το φόβο της επικράτησης του κομμουνισμού, στράφηκε εναντίον των ανταρτών συμμάχων της, μια κίνηση που παραλίγο να οδηγήσει στη δολοφονία του Τσόρτσιλ.

    Οι σύντροφοι του Γλέζου σχεδίασαν μια έκρηξη στο βρετανικό αρχηγείο, ο ίδιος ο Γλέζος κρατούσε το καλώδιο με το φυτίλι μέσα στους υπονόμους. Αλλά ακριβώς πριν την πυροδότηση, έφτασε απρόσμενα ο Τσόρτσιλ.

    Με τον ήρεμο τρόπο του, ο Γλέζος θυμάται: "Δε μου φάνηκε καλή ιδέα να δολοφονήσω έναν από τους "Τρεις Μεγάλους"."

    Παρά την ηλικία του, έχει παραμείνει πιστός στην αποστολή του να αγωνίζεται για την ελληνική αυτονομία. Το 2011, στην ηλικία των 89, ψεκάστηκε με χημικά σε μια διαδήλωση εναντίον της λιτότητας.

    Το 2014 μπήκε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, κερδίζοντας προσωπικά 430.000 ψήφους, περισσότερες σχεδόν από κάθε άλλο υποψήφιο.

    Ο Γλέζος λέει πως αρχικά υποστήριξε την ΕΕ, αλλά "όχι αυτού του είδους την πολιτική "τον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό. Εάν η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυμάτιζε σε αυτό το χωριό, θα την κατέβαζα σήμερα".

    Τότε γιατί συμμετείχε σε ένα θεσμό τον οποίο αποκαλεί αντιδημοκρατικό; Ο Γλέζος λέει ότι κατάφερε να πετύχει μια αλλαγή εκ των έσω.

    Στον αποχαιρετιστήριο βουλευτικό λόγο του, απήγγειλε στα αρχαία ελληνικά ένα στίχο του Ευριπίδη, στον οποίο ο Θησέας ανακηρύσσει την Αθήνα ελεύθερη πόλη, ελεύθερη από την Τυραννία και πλέον διοικούμενη από τους πολλούς.

    Δεν έχει σκοπό να αποσυρθεί. Τον επόμενο χρόνο θα εκδώσει τέσσερα βιβλία, ανάμεσα στα οποία ένα για τις κοινωνικές κινητοποιήσεις και μία ιστορία των ακρωνυμίων. Σχεδιάζει να εκδώσει τον εκπληκτικό αριθμό των 37 βιβλίων.

    "Η ζωή του χρωστάει 12 χρόνια λόγω του χρόνου που πέρασε στη φυλακή"λέει η Τζώρτζια.

    Ο Γλέζος υπήρξε δήμαρχος τ'Απεραθιού δύο φορές, το 1997-98 και το 1998-99, όπου προσπάθησε όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται με τις διαδικασίες της άμεσης δημοκρατίας, κατά το πρότυπο της αρχαίας Αθήνας.

    Ένας χάρτης του αρχαίου κόσμου κρέμεται στον τοίχο του υπνοδωματίου του, όπως επίσης και ένας χάρτης της Πάρου, από όπου καταγόταν η μητέρα του.

    Καθώς με ξεπροβοδίζει από το χωριό, περνώντας από την καφετέρια Μανώλης Γλέζος, μια γυναίκα βγαίνει στο παράθυρο και φωνάζει: "Να είσαι ευλογημένος! Να σε έχει η Παναγιά καλά!".

    Η προστασία της Παναγίας θα χρειαστεί να φανεί αρκετή από μόνη της:

    Το άρθρο κλείνει αναφέροντας ότι ο Μανώλης Γλέζος παραμένει η μόνη ελληνική πολιτική προσωπικότητα χωρίς αστυνομική προστασία.

    [09] Χρ. Σπίρτζης: Δεσμευτικό πλαίσιο από τον Χρήστο Σπίρτζη στον ΟΑΣΘ για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων

    Δεσμευτικό πλαίσιο για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων έθεσε στον ΟΑΣΘ, ο υπουργός Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, με το δημόσιο να προκαταβάλλει την αντισταθμιστική καταβολή του επόμενου μήνα, μόνο εφόσον κατατεθούν απευθείας τα χρήματα στους λογαριασμούς των εργαζομένων.

    Ειδικότερα, ο Χρήστος Σπίρτζης σε διυπουργική σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Εργασίας, της διοίκησης του ΟΑΣΘ και του σωματείου εργαζομένων ΟΑΣΘ, έθεσε προς τον ΟΑΣΘ συγκεκριμένο δεσμευτικό πλαίσιο για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους του ιδιωτικού συγκοινωνιακού φορέα και κάλεσε την διοίκηση να δώσει τελική απάντηση το ταχύτερο δυνατό επί του δεσμευτικού πλαισίου που έθεσε.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα με αποκλειστική ευθύνη του ΟΑΣΘ, η πλευρά του Δημοσίου αναλαμβάνει να προκαταβάλλει την αντισταθμιστική καταβολή (επιχορήγηση), του επόμενου μήνα και των κοινωνικών αντισταθμισμάτων του υπουργείου Παιδείας, υπό την αυστηρή προϋπόθεση, ότι αυτά θα αποδοθούν απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζόμενων. Σημειώνεται επίσης, πως "δεν υπάρχει καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή από το ΥΠΟΜΕΔΙ προς τον ΟΑΣΘ, ενώ ήδη έχει καταβληθεί και η αντισταθμιστική καταβολή του Σεπτέμβρη".

    Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στα γενικότερα ζητήματα λειτουργίας του ΟΑΣΘ, τονίζοντας ότι οι συμβάσεις λειτουργίας του εν λόγω ιδιωτικού συγκοινωνιακού φορέα, δεν διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον, την νομιμότητα και την ποιότητα του παρεχομένου συγκοινωνιακού στο μητροπολιτικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

    "Υπάρχουν με τον ΟΑΣΘ πάρα πολλά ανοιχτά θέματα. Εμείς πιστεύουμε, ότι με τη σύμβαση που υπάρχει, δεν διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον με τον τρόπο που επιβλέπεται, επιτηρείται και υλοποιείται" τόνισε ο υπουργός σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, σημειώνοντας πως την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μια συνάντηση προκειμένου οι υπηρεσίες του υπουργείου και του ΟΑΣΘ να δουν και να επιλύσουν τις όποιες διενέξεις και τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν, για αυτά που διεκδικεί ο ΟΑΣΘ.

    [10] Εγκλωβισμένοι 110 ανθρωποι στις καμπίνες του τελεφερίκ στις Άλπεις, σε ύψος 3.800 μέτρων

    Εκατόν δέκα άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στις καμπίνες του τελεφερίκ όπου επέβαιναν και το οποίο ακινητοποιήθηκε πάνω από τους παγετώνες του Λευκού Όρους, στις Άλπεις, σε ύψος 3.800 μέτρων. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης και μεταφοράς τους με ελικόπτερα στα πεδινά, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    «110 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε ύψος 3.800 μέτρων στο τελεφερίκ» που συνδέει το Αιγκίγ ντι Μιντί (3.842 μέτρα), σε γαλλικό έδαφος, στο Πουάντ Ελμπρονέ (3.462 μέτρα) στα σύνορα με την Ιταλία, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο νομάρχης της Άνω Σαβοΐας, Ζορζ Φρανσουά Λεκλέρκ.

    Κάποια καλώδια μπλέχτηκαν μεταξύ τους γύρω στις 17.00 ώρα Ελλάδας «για αδιευκρίνιστους λόγους» και οι εργαζόμενοι στην Εταιρεία του Λευκού Όρους δεν μπόρεσαν να επιδιορθώσουν τη ζημιά, εξήγησε στο AFP ο Ματιέ Ντεσαβάν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που διαχειρίζεται το τελεφερίκ.

    Από την πλευρά του το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 3 έκανε λόγο για ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή κι είχαν ως αποτέλεσμα να μπλέξουν τα καλώδια.

    Οι αρχές αποφάσισαν να οργανώσουν μια επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς των επιβαινόντων από αέρος, όπου συμμετέχουν τρία ελικόπτερα από την Ελβετία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

    «Η επιχείρηση θα διαρκέσει κάποιο χρόνο όμως ο καιρός είναι καλός» διευκρίνισε ο Ντεσαβάν.

    «Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους πελάτες. Διαθέτουν νερό και μέσα επικοινωνίας όμως αρχίζουν να δυσανασχετούν καθώς έχει περάσει πολλή ώρα» πρόσθεσε ο υπεύθυνος.

    Η διαδρομή με το τελεφερίκ "Panoramique Mont-Blanc" είναι μήκους 5 χιλιομέτρων και διαρκεί περίπου 35 λεπτά, ωστόσο οι επιβάτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί ήδη 2 ώρες.

    [11] Ο Γκι Φέρχοφστατ θα εκπροσωπήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όρισε τον Γκι Φέρχοφστατ, τον φιλελεύθερο πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου και πολέμιο των ευρωσκεπτικιστών, ως εκπρόσωπό του στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο 63χρονος Φέρχοφστατ, ο ηγέτης του κεντρώου, φιλελεύθερου μπλοκ Alde στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ότι είναι "τιμή του" που ορίστηκε διαπραγματευτής και ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαδραματίσει "κεντρικό ρόλο" σε μια μελλοντική συμφωνία μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου.

    Ο Φέρχοφστατ είναι ο δεύτερο Βέλγος που μετέχει στην ομάδα των διαπραγματευτών: ο συμπατριώτης του και πρώην εκπρόσωπος της βελγικής κυβέρνησης Ντιντιέ Σέους θα εκπροσωπήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα έχει περιορισμένο ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι όταν αυτή προσφύγει επισήμως στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ξεκινώντας τη διαδικασία για την αποχώρηση της χώρας της από την Ένωση. Όμως οι ευρωβουλευτές θα πρέπει στη συνέχεια να εγκρίνουν τους νόμους που θα οριστικοποιούν το "διαζύγιο" και, ενδεχομένως, και άλλες συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

    [12] Τρεις γυανίκες που πιθανώς σχεδίαζαν επικείμενη επίθεση, συνελήφθησαν στη Γαλλία

    Τρεις γυναίκες συνελήφθησαν, στο πλαίσιο των ερευνών που εξαπέλυσε η γαλλική αστυνομία μετά τον εντοπισμό ενός αυτοκινήτου το οποίο ήταν σταθμευμένο κοντά στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων και μέσα στο οποίο υπήρχαν φιάλες αερίου, μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

    Οι τρεις γυναίκες που συνελήφθησαν στο πλαίσιο ερευνών της γαλλικής αστυνομίας έπειτα τον εντοπισμό ενός αυτοκινήτου κοντά στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων στο οποίο υπήρχαν φιάλες αερίου, πιθανώς σχεδίαζαν επικείμενη επίθεση, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέφ.

    "Αυτές οι τρεις γυναίκες, ηλικίας 39, 23 και 19 είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί, ήταν φανατικές και κατά μεγάλη πιθανότητα προετοίμαζαν μια επικείμενη βίαιη ενέργεια", τόνισε ο Καζνέφ σε δήλωση του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

    Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε πως μια από τις γυναίκες μαχαίρωσε έναν αστυνομικό κατά την διάρκεια της επιχείρησης, πριν δεχτεί πυρά και τραυματιστεί.

    Ένας αξιωματούχος της αστυνομίας επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις στο Μπουσί Σαν Αντουάν, περίπου 30χλμ νοτιοανατολικά του Παρισιού, που συνδέονται με την έρευνα. Ένας άλλος αξιωματούχος τόνισε πως ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από επίθεση με μαχαίρι που εξαπέλυσε μία εκ των γυναικών, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης.

    Ο εντοπισμός το Σάββατο το βράδυ του αυτοκινήτου, μάρκας Peugeot, μέσα στο οποίο ήταν φορτωμένες επτά φιάλες αερίου, έξι εκ των οποίων γεμάτες, οδήγησε στην διεξαγωγή έρευνας από αξιωματούχους των δυνάμεων καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

    [13] Στόχος της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ είναι να συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την ΕΕ

    Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιείται στην Αθήνα η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, καθώς και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ισπανίας.

    Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι "μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και την επιλογή των Βρετανών για Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις και εξελίξεις σχετικά με το πώς θα συνεχίσει, πώς θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της και θα διαμορφώσει ένα νέο όραμα που θα εμπνεύσει εκ νέου τους πολίτες της. Εξάλλου, στις 16 Σεπτεμβρίου συνέρχεται στην Μπρατισλάβα άτυπη σύνοδος των 27 κρατών - μελών (δηλαδή, πλην της Μ. Βρετανίας) προκειμένου να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Ενόψει της συνόδου αυτής, αναπτύσσονται έντονη κινητικότητα και επαφές ανάμεσα στα κράτη - μέλη και τους θεσμούς της Ε.Ε."

    Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι "η ελληνική κυβέρνηση έλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. Η σύνοδος αυτή δεν στοχεύει στη διαμόρφωση ενός «μετώπου του Νότου» ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της Ε.Ε. Αντιθέτως, συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη - μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στον Νότο και στον Βορρά, συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Συνόδου αυτής. Ομοίως, δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων, αλλά συμπεριλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά".

    Υπογραμμίζουν ότι "στόχος της Συνόδου είναι να συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε., προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Όπως επανειλημμένα έχει αναλύσει ο Αλέξης Τσίπρας, η Ευρώπη και οι χώρες της αντιμετωπίζουν τρεις παράλληλες κρίσεις σε αυτούς τους τομείς. Οι μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο, έχουν έρθει αντιμέτωπες με μια ή περισσότερες από αυτές τις κρίσεις. Επομένως, έχουν κοινό ενδιαφέρον να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

    Οι κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν πιο συγκεκριμένα ότι:

    Στον τομέα της Οικονομίας χρειάζονται:

    - περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη για την οριστική υπέρβαση της οικονομική κρίσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου,

    - η βέλτιστη χρήση της ευελιξίας εντός των ευρωπαϊκών κανόνων,

    - να διασφαλιστεί το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, οι ελάχιστοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις,

    - να ενισχυθούν τα επενδυτικά πακέτα (Γιούνκερ) με περισσότερους πόρους που θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες.

    Στον τομέα της Μετανάστευσης χρειάζονται:

    - αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με δυνατότητα κοινωνικής ένταξης απέναντι στην άνοδο ακραίων και ξενοφοβικών τάσεων,

    - να αντικατασταθούν οι παράτυπες οδοί μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής,

    - η υποστήριξη της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, η οποία έχει πετύχει τη ραγδαία μείωση των θανάτων στο Αιγαίο,

    - η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και των υπηρεσιών των κρατών - μελών πρώτης γραμμής,

    - η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση και τη δίκαιη κατανομή των βαρών,

    - η μεταρρύθμιση του «συστήματος του Δουβλίνου».

    Στον τομέα της Ασφάλειας χρειάζονται:

    - η Ε.Ε. να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της με αλληλεγγύη και συνεργασία των κρατών - μελών και των αρχών τους,

    - η Ε.Ε. να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο με ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και άμυνας της,

    - να αποτελέσει προτεραιότητα της Ε.Ε. ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.,

    - ενίσχυση της αντι-τρομοκρατικής συνεργασίας με τρίτες χώρες και αντιμετώπιση της ρίζας της τρομοκρατίας.

    Καταλήγουν, αναφέροντας πως "στόχος είναι η συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά."

    Με στόχο το πνεύμα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης, ώστε να καταγραφούν οι προτεραιότητες για το σύνολο των χωρών, προσέρχεται ο Φ.Ολάντ στην αυριανή Σύνοδο Μεσογειακών χωρών της Ε.Εστην Αθήνα

    Την αποσαφήνιση των προτεραιοτήτων και το συντονισμό των χωρών του Νότου ώστε να συμμετέχουν με κοινή φωνή στη

    συνάντηση κορυφής στην Μπρατισλάβα, θα επιδιώξει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά την Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με κύκλους της γαλλικής προεδρίας, απώτερος στόχος του προέδρου είναι να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε κατά την επέτειο των 60 χρόνων της Συνθήκης της Ρώμης (17 Μαρτίου 2017) να είναι σε θέση να ορίσουν έναν οδικό χάρτη, μια ατζέντα και να δοθούν εντολές.

    Η γαλλική προεδρία απορρίπτει κάθε ιδέα δημιουργίας ενός «λόμπυ» του Νότου κατά του άξονα των χωρών του Βορρά, όπως συχνά έχει αναφερθεί σε σχόλια.

    «Δεν είναι αυτό το πνεύμα» εξήγησε διπλωμάτης που συμμετείχε στην προετοιμασία του ταξιδιού του προέδρου. «Στόχος είναι το πνεύμα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης, ώστε να καταγραφούν οι προτεραιότητες για το σύνολο των χωρών» πρόσθεσε.

    Οι χώρες που συμμετέχουν στην συνάντηση στην Αθήνα (Ιταλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος, Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα) ανήκουν στην ευρωζώνη και στη ζώνη Σένγκεν, έχουν αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, ακόμα και σε θέματα αλληλεγγύης.

    Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι παρ' ότι η πρόκληση είναι μεγάλη, λόγω της περιπλοκότητας των καταστάσεων σε κάθε χώρα, εν τούτοις, οι προτεραιότητες των χωρών του νότου, «αποτελούν και προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Μ. Ρέντσι: Μπορούμε να εργασθούμε μαζί με τους Έλληνες. Η πολιτική της λιτότητας δεν μπορεί να συνεχισθεί αιωνίως

    «Μπορούμε να εργασθούμε μαζί με τους Έλληνες», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, απαντώντας, σε ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου Τζιάννι Ριόττα, στο φεστιβάλ της «Λ΄Ουνιτά», στην Φλωρεντία. «Θα δω και τον πρόεδρο Ολάντ, μαζί με όλους τους άλλους ηγέτες», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

    «Τα τελευταία δυο χρόνια, στην Ιταλία κάναμε τις μεταρρυθμίσεις μας. Υπάρχουν ακόμη πολλές κατηγορίες που υποφέρουν, αλλά βλέπουμε ότι η χώρα μας μπήκε σε θετική τροχιά. Δεν φτάνει, όμως. Ή αλλάζουμε την Ευρώπη, ή δεν θα κερδίσουμε την πρόκληση. Αν η Ευρώπη γίνει μόνον ένα σύνολο τεχνοκρατικών κανόνων, δεν θα μπορούμε να είμαστε, πλέον, συνεπείς με την Ιστορία μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Στην συνέχεια, αναφερόμενος, πάντα, στην αυριανή «Σύνοδο του Νότου», θέλησε να υπογραμμίσει:

    «Τι θα κάνουμε στην Αθήνα; Πρέπει να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια νέα εκκίνηση, με σημείο αναφοράς το πνεύμα του Βεντοτένε, το νησί που επισκεφθήκαμε πριν σχεδόν έναν μήνα με την 'Αγγελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, και στο οποίο εξόριστοι του φασισμού, έγραψαν το πρώτο μανιφέστο για μια ενωμένη και ομόσπονδη Ευρώπη, με επικεφαλής τον Αλτιέρο Σπινέλλι. Η Ιταλία, κατά την πιο σκοτεινή ιστορική φάση της, την περίοδο του φασισμού, οικοδόμησε το μεγάλο ευρωπαϊκό όνειρο. Με ετούτο το πνεύμα, στην Αθήνα, θα πρέπει να εργασθούμε και να ζητήσουμε ακριβώς αυτό: μια Ευρώπη η οποία να εκφράζεται λιγότερο από τις τράπεζες και την δραστηριότητα των χρηματιστών και περισσότερο από τα προγράμματα Erasmus και τις οικογένειες. Μια Ευρώπη η οποία να αρχίσει να κάνει περισσότερες επενδύσεις, αντί να συνεχίσει να μας ζαλίζει με την λιτότητα. Μια Ευρώπη η οποία να μην στρέφει το βλέμμα της προς άλλη κατεύθυνση, όταν έρχεται αντιμέτωπη με την μετανάστευση. Η οποία να μην προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στην Μεσόγειο και όχι μόνον».

    Σε σχέση με το κύριας σημασίας αυτό θέμα, ο Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι «είναι ανάγκη να συζητηθεί το ότι η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο σε ότι αφορά την διαχείριση της μετανάστευσης» διότι «η αρχή είναι ότι πρέπει να βοηθήσουμε όποιον έχει ανάγκη, στο σπίτι του, στην Αφρική, δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει υιοθετώντας τις θέσεις και την προσέγγιση της Λέγκας του Βορρά».

    «Θα ζητήσουμε από τον Αλέξη Τσίπρα και από όλους τους υπόλοιπους ηγέτες να μας στηρίξουν στην προάσπιση των αξιών αυτών», δήλωσε στην συνέχεια ο κεντροαριστερός επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

    Όσο για την οικονομία, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αιωνίως με την λιτότητα», υπογράμμισε, τέλος, ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι «οι ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε βασιζόμενοι μόνον στις αναμνήσεις, αλλά χρειάζεται και μια στρατηγική για το μέλλον».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 September 2016 - 22:32:42 UTC