Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οζτούρκ και Μουζάλας εξέτασαν την συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για προσφυγικό - μεταναστευτικό
  • [02] Συγχαρητήρια Αλ. Τσίπρα μέσω Twitter στον Θ. Κωνσταντινίδη και στον Δ. Ζησίδη για την κατάκτηση του χρυσού και του χάλκινου μεταλλίου
  • [03] Λ. Κατσέλη: Χρειάζεται βιώσιμη και ισχυρή συμμαχία για ένα ισχυρό και βιώσιμο συμβόλαιο συνεργασίας και εμπιστοσύνης
  • [04] Αφιέρωμα των Financial Times στον «ήρωα της Αντίστασης», Μανώλη Γλέζο
  • [05] Οι σχέσεις ΟΤΑ - επιχειρήσεων επί τάπητος στην συνάντηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή με αντιπροσωπεία φορέων της αγοράς
  • [06] Με στόχο το πνεύμα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης, προσέρχεται ο Φρανσουά Ολάντ στην Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στην Αθήνα
  • [07] Π. Τζεντιλόνι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ιταλία και Ελλάδα δεν μπορούν να βλέπουν την υπόλοιπη Ευρώπη μακριά
  • [08] Ερντογάν: Σε εξέλιξη μεγάλες σε εύρος επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών
  • [09] Ο Γκι Φέρχοφστατ θα εκπροσωπήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο
  • [10] N. Παππάς: Η κυβέρνηση προχωρά. Εκλογές το 2019
  • [11] Ένα χρυσό και ένα χάλκινο, τα δυο πρώτα μετάλλια για την χώρα μας, στους Παραολυμπιακούς του Ρίο
  • [12] Γ. Τσιρώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η αξιοποίηση του δασικού πλούτου μοχλός εξόδου της χώρας από την κρίση
  • [13] Κομισιόν: Πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για 1 εκατ. πρόσφυγες στην Τουρκία

  • [01] Οζτούρκ και Μουζάλας εξέτασαν την συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για προσφυγικό - μεταναστευτικό

    Συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σεμπαχατίν Οζτούρκ είχε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας και συζήτησε θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας σχετικά με το προσφυγικό - μεταναστευτικό.

    «Εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά και την αντίθεσή μας στο πραξικόπημα είπε ο Γιάννης Μουζάλας μιλώντας μετά τη συνάντηση σε Έλληνες ανταποκριτές στην Τουρκία.

    «Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, αλλά είμαστε εδώ επειδή πρώτον το πρόβλημα συμβαίνει στο έδαφός μας και δεύτερον η Τουρκία είναι γειτονική χώρα» είπε ο υπουργός και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «κάνει παρατηρήσεις και προτάσεις για την καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης είπε ότι «η μείωση των ροών από την Τουρκία έχει μειωθεί. Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε καθημερινή ροή 5.000 - 7.000 και ο αριθμός αυτός μετά την συμφωνία μειώθηκε στους 60 - 70. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία στο κομμάτι των υποχρεώσεών της που αφορά τις ροές, ανταποκρίνεται στην συμφωνία».

    Ο Γιάννης Μουζάλας επεσήμανε ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος παρατηρείται μικρή αύξηση στη ροή, αλλά τόνισε πως κατά τη συνάντηση η ελληνική πλευρά δεν αποκόμισε την εντύπωση ότι αυτό οφείλεται σε πολιτική βούληση. Σύμφωνα με τον υπουργό, η ροή κατά το μήνα Αύγουστο ήταν 120 - 130 μετανάστες την ημέρα.

    Η τουρκική πλευρά ανέφερε ότι η αύξηση αυτή πιθανώς να οφείλεται στο ενδεχόμενο, οι δουλέμποροι να ενθαρρύνθηκαν από το γεγονός ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία.

    Ως προς τις καθυστερήσεις ο Γιάννης Μουζάλας είπε ότι η συμφωνία που έχουν υπογράψει η Τουρκία και η ΕΕ αναφέρει ότι η επιστροφή των προσφύγων θα γίνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και ότι όλοι όσοι φτάνουν στην Ελλάδα, καταθέτουν δήλωση ασύλου, πράγμα που προκαλεί καθυστέρηση την διαδικασιών. Ο υπουργός, είπε ότι αυτή τη στιγμή στα νησιά υπάρχουν 9.500 πρόσφυγες που έχουν καταθέσει δήλωση ασύλου, ότι χτες προωθήθηκαν στην Τουρκία 4 πρόσφυγες και σήμερα 17.

    Η ελληνική πλευρά ανέφερε στην τουρκική, ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν προστεθεί δύο νέοι δρόμοι ροής προσφύγων προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα προς τη Ρόδο και την Κάλυμνο. Η τουρκική πλευρά αντιμετώπισε το θέμα θετικά, διαβεβαιώνοντας την ελληνική ότι δεν υπάρχει τουρκική πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο και ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί.

    Η ελληνική πλευρά ζήτησε από την τουρκική να δεχθεί τη ρύθμιση με την οποία θα υπάγονται στη συμφωνία και συνεπώς θα μπορούν να επαναπροωθούνται στην Τουρκία οι πρόσφυγες που τυχόν εμφανίζουν παραβατικότητα και για το λόγο αυτό μεταφέρονται, υπό κράτηση, από τα νησιά, σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Κι αυτό επειδή η εφαρμογή της συμφωνίας αφορά επαναπροώθηση προσφύγων που βρίσκονται στα νησιά. Η τουρκική πλευρά είπε ότι θα εξετάσει το αίτημα αυτό. Μετά τις 18 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει Ελληνοτουρκική συνάντηση σε υπηρεσιακό επίπεδο για το «πολύ σημαντικό» αυτό θέμα, όπως είπε ο υπουργός.

    Επίσης, αποφασίσθηκε να αναλάβουν καθήκοντα, λιμενικοί ακόλουθοι, στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα και στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

    [02] Συγχαρητήρια Αλ. Τσίπρα μέσω Twitter στον Θ. Κωνσταντινίδη και στον Δ. Ζησίδη για την κατάκτηση του χρυσού και του χάλκινου μεταλλίου αντίστοιχα, στο Ρίο

    "Οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών στο #Rio2016 συνεχίζουν να μας κάνουν υπερήφανους", τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε αναρτήσεις του στο Twitter, απευθύνοντας "συγχαρητήρια στον Θανάση Κωνσταντινίδη για το χρυσό μετάλλιο και το παγκόσμιο ρεκόρ και στον Δημήτρη Ζησίδη για την κατάκτηση του χάλκινου".

    [03] Λ. Κατσέλη: Χρειάζεται βιώσιμη και ισχυρή συμμαχία για ένα ισχυρό και βιώσιμο συμβόλαιο συνεργασίας και εμπιστοσύνης

    Από την ταχύτητα προώθησης τεσσάρων παραμέτρων, θα εξαρτηθεί η έκβαση του κρίσιμου στοιχήματος, που συνιστά για τις ελληνικές τράπεζες η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδίως δε των επιχειρηματικών, όπως επισήμανε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, στην διάρκεια δείπνου που παρέθεσε η διοίκηση του ιδρύματος σε επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας.

    Αναλυτικότερα, η Λούκα Κατσέλη επισήμανε ότι η έκβαση της πρόκλησης της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προωθηθούν τα εξής:

    Πρώτον, οι αναγκαίες βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του πτωχευτικού δικαίου.

    Δεύτερον, η εναρμόνιση κινήτρων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, που αφορούν τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και στις τράπεζες.

    Τρίτον, ο βαθμός συντονισμού και η τεχνογνωσία των τραπεζών στην προώθηση καινοτόμων προϊόντων αναδιάρθρωσης που ν' ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών.

    Τέταρτον, η δυνατότητα εκχώρησης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους, είτε προς διαχείριση είτε προς πώληση.

    "Αν η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων γίνει αποτελεσματικά, τότε θα απελευθερωθούν κεφάλαια τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών και θα διοχετευθούν στην οικονομία για την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων" σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

    Αναφερόμενη γενικά στα όσα πρέπει να γίνουν για να οργανωθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι χρειάζεται βιώσιμη και ισχυρή συμμαχία μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, του τραπεζικού τομέα και του κράτους, ένα νέο ισχυρό και βιώσιμο συμβόλαιο συνεργασίας και εμπιστοσύνης.

    Πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα δεν θα έρθει από μόνη της και σαν αυτόματο επακόλουθο της βούλησής μας. «Πρέπει όλες οι μεριές -η πολιτεία, οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες- να αναλάβουμε δράση τόσο η κάθε πλευρά μόνη της και χρησιμοποιώντας τα μέσα της, όσο και συντονισμένα και ομαδικά. Από την τραπεζική μεριά, καλούμαστε να συμβάλλουμε στην ανάκαμψη με δύο τρόπους.

    Ο πρώτος, είναι και ο πιο παραδοσιακός, η διοχέτευση της ρευστότητάς μας στην οικονομία, σε δράσεις και επιχειρήσεις που αντλώντας αυτή τη ρευστότητα, θα αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους, και κατ' επέκταση θα συνεισφέρουν θετικά στην οικονομία και την απασχόληση.

    Ο δεύτερος, στον οποίο δουλεύουμε, είναι αυτό της ανάκτησης των κεφαλαίων μας και η διευθέτηση των δανείων σε καθυστέρηση. Η επιτυχημένη έκβαση αυτής της προσπάθειας θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου μας και στην απελευθέρωση κεφαλαίων τα οποία θα ενισχύσουν την εκ νέου χρηματοδότηση της οικονομίας» κατέληξε.

    [04] Αφιέρωμα των Financial Times στον «ήρωα της Αντίστασης», Μανώλη Γλέζο

    Αφιέρωμα στον Μανώλη Γλέζο στον «ήρωα της Αντίστασης» όπως τον αποκαλούν δημοσιεύουν οι Financial Times υπογραμμίζοντας πως στα 93 του χρόνια συνεχίζει να αγωνίζεται για την Ελλάδα

    Το πλήρες κείμενο του αφιερώματος:

    «Στο ορεινό χωριό Απεράθου της Νάξου δεν υπάρχει τίποτα το τόσο επίσημο όπως ονόματα στους δρόμους. ?Ρώτα απλώς πού είναι το σπίτι μου? με συμβουλεύει ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Μανώλης Γλέζος.

    Φυσικά, όλοι γνωρίζουν το σπίτι του πιο διάσημου γιου τ? Απεραθιού, δίπλα από το φούρνο. Ακολουθώ τη μυρωδιά περνώντας δίπλα από μια εκκλησία λαξεμένη μέσα στο βράχο, ανεβαίνω τα στριφογυριστά ασπροβαμμένα σοκάκια με τις βοκαμβίλιες, και φτάνω στην πηγή της μυρωδιάς του παραδοσιακού ψωμιού.

    Ο Γλέζος ? ήρωας στην Ελλάδα από τότε που ταπείνωσε τους κατακτητές Ναζί σκαρφαλώνοντας στην Ακρόπολη και κατεβάζοντας τη σημαία με τη σβάστικα το 1941 ? γράφει σημειώσεις για το επόμενο βιβλίο του στην πέτρινη αυλή με την κληματαριά. Αυτή η πράξη αντίστασης, για την οποία καταδικάστηκε ερήμην εις θάνατον, ενέπνευσε αντιστασιακά κινήματα σε όλη την Ευρώπη.

    Τώρα στα 93, με μακριά άσπρα μαλλιά, με μουστάκι και καπέλο ψαρά, ο άνθρωπος που υπήρξε ακτιβιστής και μαχητής της ελευθερίας σε ολόκληρη τη ζωή του, που έζησε 12 χρόνια στη φυλακή λόγω της εναντίωσής του στο φασισμό και τα στρατιωτικά καθεστώτα που ακολούθησαν, είναι ένας επαναστάτης στην κεντρική σκηνή της εξουσίας.

    Ο Γλέζος παραιτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο όντας το πιο ηλικιωμένο μέλος του και εκπρόσωπος του ακροαριστερού κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια βουλή που απαρτιζόταν μεταξύ άλλων από εθνικιστές και νεοναζί. Τον Ιανουάριο ? και αφού η κυβέρνηση άρχισε να διαπραγματεύεται ένα οδυνηρό τρίτο μνημόνιο - ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για την εμπιστοσύνη που είχε δείξει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    ? Δεν είμαι απογοητευμένος, είμαι οργισμένος? λέει.

    Ο Γλέζος μένει πιστός στην άποψη ότι η Ελλάδα δε θα έπρεπε να εξοφλήσει τα χρέη της πάνω στην ? αμφιλεγόμενη ? βάση ότι η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα 1 τρισ. σε πολεμικές επανορθώσεις.

    Καθισμένος σε μια καρέκλα του σκηνοθέτη, με ένα αυτοσχέδιο αναλόγιο στα γόνατά του, κουνάει τα χέρια του σα να διευθύνει ορχήστρα.

    ?Είναι η Γερμανία που μας χρωστάει? λέει. ?Τι θα έκανα ο ίδιος; Αυτό που έκανα πάντα: δε θα ενέδιδα ποτέ σε μια ξένη δύναμη.?

    Η λύση που προτείνει ο Γλέζος είναι να ζητηθεί μια στάση πληρωμών κατά την οποία η Ελλάδα ούτε θα δανείζεται ούτε θα αποπληρώνει μέχρι να επανέλθει σταθερότητα στην ελληνική οικονομία.

    Ο Γλέζος ζει με τη σύζυγό του Τζώρτζια σε ένα σεμνό σπιτάκι με ένα υπνοδωμάτιο. Έχει δύο παιδιά: το Νίκο, πυρηνικό φυσικό, και τη Μαρία, δασκάλα. Επιμένει να διηγείται την ιστορία του στο δικό του ρυθμό. «Στάσου» απαντάει συχνά με το μετρημένο βήμα κάποιου που έχει υπάρξει μάρτυρας των γεγονότων σχεδόν ενός αιώνα.

    Γεννήθηκε σε αυτό εδώ το χωριό, όπου σε έναν πληθυσμό χιλίων ατόμων υπάρχουν έξι οικογένειες Γλέζων ? ? η δική μας είναι η μεγαλύτερη?.

    Πάνω από ένα τεράστιο τζάκι βρίσκονται ένα σιδερένιο γουδοχέρι και ένα γουδί, μια κανάτα του καφέ και ένας παραδοσιακός μύλος του καφέ.

    Ασπρόμαυρα φωτογραφικά πορτρέτα, συμπεριλαμβανομένου του παππού του με φέσι στο κεφάλι, διακοσμούν έναν τοίχο.

    Ο παππούς του Γλέζου υπήρξε βοσκός και εκπαιδευμένος πρακτικός της λαϊκής ιατρικής. Η μέθοδός του για να ξαναβάλει στη θέση του έναν εξαρθρωμένο γοφό ήταν - το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς - αντισυμβατική: έδενε τα πόδια του ασθενή γύρω από ένα άλογο το οποίο δεν είχε πιει νερό για τρεις μέρες και που είχε ταϊστεί με αλατισμένο καλαμπόκι. ?Το άλογο έκανε σαν τρελό. Αλλά η κοιλιά του φούσκωνε και ο γοφός επανερχόταν στη σωστή θέση.?

    Λόγω αυτής της «ιατρικής» παράδοσης, η οικογένεια προόριζε τον Γλέζο να γίνει γιατρός. Στην ηλικία των 13 χρόνων πήγε στην Αθήνα όπου μετά το σχολείο εργαζόταν σε μία φαρμακευτική εταιρία.

    Παρόλα αυτά, η οικογένεια δε μπορούσε να ανταπεξέλθει στα δίδακτρα της ιατρικής σχολής. Οπότε ξεκίνησε να μελετά οικονομικά.

    Η διαμόρφωσή του ως πολιτικού ριζοσπάστη ήταν τυχαία. Ένα αγόρι ήρθε στην τάξη του στο σχολείο από τα Δωδεκάνησα, τα οποία ήταν προσαρτημένα από τον Μουσολίνι και ο οποίος είχε επιβάλει μια πολιτική ιταλικοποίησης.

    ?Πέντε συμμαθητές δώσαμε όρκο αίματος να ελευθερώσουμε τα Δωδεκάνησα από τους φασίστες.?

    Λίγο μετά από αυτό, είδαν έναν δάσκαλο να καίει κομμουνιστικά βιβλία και, από περιέργεια, αποφάσισαν να βρουν αντίτυπα. ?Ανακαλύψαμε ότι συμφωνούσαμε με τις ιδέες τους. Έτσι η ομάδα μας απέκτησε πατριωτικές και αντιφασιστικές ιδέες χωρίς να μας τις εξηγήσει κάποιος. ?

    Καθώς ήταν πολύ νέοι για να πολεμήσουν όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, σχημάτισαν ένα μικρό ανεξάρτητο αντιστασιακό κύτταρο. ? Δε γνωρίζαμε πώς να φτιάξουμε μπόμπες, αλλά αυτοσχεδιάζαμε με πετρέλαιο και χημικά από το φαρμακευτικό εργαστήριο.?

    ?Όταν το 1941 οι Ναζί κατέλαβαν την Αθήνα, ύψωσαν στην Ακρόπολη μια τεράστια σβάστικα. Ο Γλέζος και ο φίλος του Απόστολος Σάντας ήταν αποφασισμένοι να κατεβάσουν τη σημαία που «προσέβαλε όλα τα ανθρώπινα ιδεώδη».

    Σε ένα βιβλίο από μια βιβλιοθήκη διάβασαν για μια σπηλιά που οδηγούσε στην κορυφή της Ακρόπολης, ένα μυστικό πέρασμα που χρησιμοποιούνταν στα αρχαία χρόνια. Τη νύχτα, πήρε αρκετές ώρες για να σκαρφαλώσουν στο 15 μέτρα ύψους κοντάρι και να κατεβάσουν τη σημαία.

    Ο Γλέζος θυμάται τη φοβισμένη του μητέρα να τον περιμένει να φανεί. ?Πού ήσουν; θέλησε να μάθει. Της έδωσα ένα κομμάτι από τη σημαία. Δεν είπε τίποτα, αλλά με αγκάλιασε και με φίλησε. Είχε καταλάβει.?

    Σε ένα διάστημα μεγαλύτερο από τέσσερις δεκαετίες, ο Γλέζος φυλακίστηκε πολλές φορές από τους Γερμανούς, τους Ιταλούς και ύστερα από τις δεξιές και στρατιωτικές ελληνικές κυβερνήσεις.

    Υπέστη βασανιστήρια και μπήκε στην απομόνωση.

    ?Λένε ότι για να επιβιώσεις στη φυλακή πρέπει να αγαπάς τον εαυτό σου, να τρως και να διαβάζεις. Λοιπόν, ποτέ δεν αγάπησα τον εαυτό μου, δε με ενδιέφερε το φαγητό, αλλά διάβαζα διαρκώς.?

    Βιβλία - με σκληρό εξώφυλλο - αρχαίων και μοντέρνων φιλοσόφων είναι στοιβαγμένα σε έναν ξύλινο πάγκο και σε ένα τακτοποιημένο γραφείο δίπλα από ένα κινητό τηλέφωνο της δεκαετίας του ΄80.

    " Κορνιζαρισμένο στον τοίχο του σπιτιού του Γλέζου είναι ένα σπαρακτικό αποχαιρετιστήριο μήνυμα από το μικρότερο αδερφό του Νίκο προς τη μητέρα τους, γραμμένο στο εσωτερικό του καπέλου του. Λέει: "Αγαπητή μητέρα, Σας φιλώ. Χαιρεσμούς. Σήμερα πάω για εκτέλεση πέφτοντας για τον Ελλ. ΛΑΟ. Γλέζος Νίκος Παραμυθίας 4."

    Ο Γλέζος επισημαίνει ότι ο τρόπος που ο αδελφός του χρησιμοποιεί τις λέξεις εμπεριέχει ένα κρυφό μήνυμα. Έγραψε τη λέξη "ελληνικό" ως συντομογραφία και τη λέξη "λαός" με κεφαλαία ώστε να δειξει ότι ο Νίκος δεν πέθαινε για μια εθνικιστική αυταπάτη, αλλά για τις αξίες της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και του αυτοπροσδιορισμού - παντού."

    Σε ένα από τα πολλά βιβλία που έχει εκδώσει, ο Γλέζος διηγείται την ιστορία του μικρότερου αδερφού του Νίκου, που εκτελέστηκε από τους Ναζί το 1944 ως αγωνιστής της Αντίστασης.

    Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα το 1943, η Βρετανία υπό το φόβο της επικράτησης του κομμουνισμού, στράφηκε εναντίον των ανταρτών συμμάχων της, μια κίνηση που παραλίγο να οδηγήσει στη δολοφονία του Τσόρτσιλ.

    Οι σύντροφοι του Γλέζου σχεδίασαν μια έκρηξη στο βρετανικό αρχηγείο, ο ίδιος ο Γλέζος κρατούσε το καλώδιο με το φυτίλι μέσα στους υπονόμους. Αλλά ακριβώς πριν την πυροδότηση, έφτασε απρόσμενα ο Τσόρτσιλ.

    Με τον ήρεμο τρόπο του, ο Γλέζος θυμάται: ?Δε μου φάνηκε καλή ιδέα να δολοφονήσω έναν από τους ? Τρεις Μεγάλους?.?

    Παρά την ηλικία του, έχει παραμείνει πιστός στην αποστολή του να αγωνίζεται για την ελληνική αυτονομία. Το 2011, στην ηλικία των 89, ψεκάστηκε με χημικά σε μια διαδήλωση εναντίον της λιτότητας.

    Το 2014 μπήκε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, κερδίζοντας προσωπικά 430.000 ψήφους, περισσότερες σχεδόν από κάθε άλλο υποψήφιο.

    Ο Γλέζος λέει πως αρχικά υποστήριξε την ΕΕ, αλλά ?όχι αυτού του είδους την πολιτική ? τον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό. Εάν η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυμάτιζε σε αυτό το χωριό, θα την κατέβαζα σήμερα?

    Τότε γιατί συμμετείχε σε ένα θεσμό τον οποίο αποκαλεί αντιδημοκρατικό; Ο Γλέζος λέει ότι κατάφερε να πετύχει μια αλλαγή εκ των έσω.

    Στον αποχαιρετιστήριο βουλευτικό λόγο του, απήγγειλε στα αρχαία ελληνικά ένα στίχο του Ευριπίδη, στον οποίο ο Θησέας ανακηρύσσει την Αθήνα ελεύθερη πόλη, ελεύθερη από την Τυραννία και πλέον διοικούμενη από τους πολλούς.

    Δεν έχει σκοπό να αποσυρθεί. Τον επόμενο χρόνο θα εκδώσει τέσσερα βιβλία, ανάμεσα στα οποία ένα για τις κοινωνικές κινητοποιήσεις και μία ιστορία των ακρωνυμίων. Σχεδιάζει να εκδώσει τον εκπληκτικό αριθμό των 37 βιβλίων.

    ?Η ζωή του χρωστάει 12 χρόνια λόγω του χρόνου που πέρασε στη φυλακή? λέει η Τζώρτζια.

    Ο Γλέζος υπήρξε δήμαρχος τ? Απεραθιού δύο φορές, το 1997-98 και το 1998-99, όπου προσπάθησε όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται με τις διαδικασίες της άμεσης δημοκρατίας, κατά το πρότυπο της αρχαίας Αθήνας.

    Ένας χάρτης του αρχαίου κόσμου κρέμεται στον τοίχο του υπνοδωματίου του, όπως επίσης και ένας χάρτης της Πάρου, από όπου καταγόταν η μητέρα του.

    Καθώς με ξεπροβοδίζει από το χωριό, περνώντας από την καφετέρια Μανώλης Γλέζος, μια γυναίκα βγαίνει στο παράθυρο και φωνάζει: ?Να είσαι ευλογημένος! Να σε έχει η Παναγιά καλά!?.

    Η προστασία της Παναγίας θα χρειαστεί να φανεί αρκετή από μόνη της:

    Το άρθρο κλείνει αναφέροντας ότι ο Μανώλης Γλέζος παραμένει η μόνη ελληνική πολιτική προσωπικότητα χωρίς αστυνομική προστασία.

    [05] Οι σχέσεις ΟΤΑ - επιχειρήσεων επί τάπητος στην συνάντηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή με αντιπροσωπεία φορέων της αγοράς

    Οι σχέσεις ΟΤΑ - επιχειρήσεων ήταν το θέμα της συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή και αντιπροσωπείας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΕΑ) του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας και των περιπτερούχων.

    Όπως αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου, στη σημερινή συνάντηση τέθηκαν οι σχέσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων εν όψει κατάθεσης σχετικού νομοσχεδίου. Ο διάλογος εστιάστηκε κυρίως στο τέλος 5% για εκδηλώσεις στα καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος, η οριοθέτηση των τουριστικών ζωνών, ώστε να μην υπονομευτεί το ωράριο, η ταυτότητα των τουριστικών καταστημάτων, οι σχέσεις δήμων - επιχειρήσεων, τα προβλήματα των περιπτέρων και των αναπηρικών κυλικείων, οι εκθέσεις προϊόντων και οι κίνδυνοι παραοικονομίας και αθέμιτου ανταγωνισμού προς το στεγασμένο εμπόριο, οι παραχωρήσεις πλατειών και δημοτικών χώρων με χαμηλό κόστος για εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων και πώληση ειδών κατανάλωσης κ.α.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, υποσχέθηκε να μελετήσει τα θέματα που τέθηκαν, ενώ επεσήμανε ότι σειρά από ζητήματα χρήζουν παραπέρα διαλόγου μέχρι να διαμορφωθούν από κοινού οι προσφορότερες λύσεις. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι αρωγός στην επίλυση των ζητημάτων που τέθηκαν.

    Εκτός από τον πρόεδρο του ΕΕΑ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, συμμετείχαν στη συνάντηση ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Νίκος Κογιουμτσής, ο πρόεδρος των περιπτερούχων Αθηνών Θεόδωρος Μάλλιος και ο διευθυντής του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Σωτήρης Αντωνίου.

    [06] Με στόχο το πνεύμα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης, προσέρχεται ο Φρανσουά Ολάντ στην Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στην Αθήνα

    Την αποσαφήνιση των προτεραιοτήτων και το συντονισμό των χωρών του Νότου ώστε να συμμετέχουν με κοινή φωνή στη συνάντηση κορυφής στην Μπρατισλάβα, θα επιδιώξει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά την αυριανή Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με κύκλους της γαλλικής προεδρίας, απώτερος στόχος του προέδρου είναι να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε κατά την επέτειο των 60 χρόνων της Συνθήκης της Ρώμης (17 Μαρτίου 2017) να είναι σε θέση να ορίσουν έναν οδικό χάρτη, μια ατζέντα και να δοθούν εντολές.

    Η γαλλική προεδρία απορρίπτει κάθε ιδέα δημιουργίας ενός «λόμπυ» του Νότου κατά του άξονα των χωρών του Βορρά, όπως συχνά έχει αναφερθεί σε σχόλια.

    «Δεν είναι αυτό το πνεύμα» εξήγησε διπλωμάτης που συμμετείχε στην προετοιμασία του ταξιδιού του προέδρου. «Στόχος είναι το πνεύμα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης, ώστε να καταγραφούν οι προτεραιότητες για το σύνολο των χωρών» πρόσθεσε.

    Οι χώρες που συμμετέχουν στην αυριανή συνάντηση στην Αθήνα (Ιταλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος, Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα) ανήκουν στην ευρωζώνη και στη ζώνη Σένγκεν, έχουν αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, ακόμα και σε θέματα αλληλεγγύης.

    Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι παρ' ότι η πρόκληση είναι μεγάλη, λόγω της περιπλοκότητας των καταστάσεων σε κάθε χώρα, εν τούτοις, οι προτεραιότητες των χωρών του νότου, «αποτελούν και προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Τη σημερινή εποχή, η ασφάλεια και η άμυνα, θεωρούνται οι πρώτες βασικές προτεραιότητες για το Γάλλο πρόεδρο.

    Σχετικά με την ασφάλεια, οι Γάλλοι μιλούν τόσο για την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών στο εσωτερικό των χωρών τους, όσο και για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

    Αναμένεται ότι ο Φρανσουά Ολάντ θα ζητήσει από τους ομολόγους του, του νότου, μεγαλύτερη συνεργασία σε αστυνομία, δικαιοσύνη, μυστικές υπηρεσίες.

    Ο πρόεδρος πιστεύει ότι η Ευρώπη, θα πρέπει επίσης να αναλάβει πλέον στα σοβαρά την άμυνά της, με δεδομένο ότι η Αμερική, από την οποία εξαρτιόταν, έχει αποσυρθεί, με δε το Brexit θα μειωθούν οι αντιστάσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης.

    Σαφής στόχος του Γάλλου προέδρου είναι να αναλάβει πλέον η Ευρώπη τις ευθύνες της, ενισχύοντας μεταξύ άλλων την έρευνα στον τομέα των εξοπλισμών και στη βιομηχανία. Θέση του προέδρου είναι, ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης θα πρέπει να συμβάλλουν από κοινού στα έξοδα για την άμυνα της Ευρώπης.

    Η δημιουργία ενός Ταμείου Αμοιβαιότητας για την Ευρωπαϊκή 'Αμυνα είναι μια ιδέα που προωθεί τελευταία ο πρώην υπουργός οικονομίας Τιερί Μπρετόν, και η οποία φαίνεται να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον πρόεδρο.

    Το θέμα της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να αφαιρούνται από τον προϋπολογισμό τα έξοδα μιας χώρας που κάνει για λογαριασμό της άμυνας της Ευρώπης, παραμένει μια επιδίωξη του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος συνεχίζει να δυσκολεύεται για την επίτευξη του 3% στο έλλειμμα.

    Παρά τα προβλήματα λιτότητας που συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια χώρα σαν την Ελλάδα, το προεδρικό περιβάλλον υποστηρίζει ότι «το δόγμα της λιτότητας» που ακολουθείτο το 2012, δεν ισχύει πλέον και ότι σήμερα οι πάντες πιστεύουν στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη. Έτσι σήμερα οι Γάλλοι μιλούν για επενδύσεις και ανάπτυξη. Ο Γάλλος πρόεδρος υποστηρίζει το διπλασιασμό του προγράμματος Γιούνκερ για τις επενδύσεις, με στόχο μάλιστα την επέκτασή του στις αφρικάνικες χώρες.

    [07] Π. Τζεντιλόνι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ιταλία και Ελλάδα δεν μπορούν να βλέπουν την υπόλοιπη Ευρώπη μακριά

    «Η απάντηση στις προσφυγικές ροές δεν μπορεί να είναι μία απάντηση εκτάκτου ανάγκης. Πρέπει να ξέρουμε ότι οι προσφυγικές ροές θα αφορούν την Ευρώπη επί μακρόν, συνεπώς πρέπει να εργαστούμε πάνω στο ζήτημα των αιτιών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, που διεξάγεται στη Ρόδο. «Η Ιταλία έχει προτείνει ένα σχέδιο, ας ελπίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα το ξεκινήσει το συντομότερο», πρόσθεσε ο κ. Τζεντιλόνι.

    «Ταυτόχρονα, όμως, στο θέμα της φιλοξενίας χρειάζεται να μοιραστούμε όλοι τη δέσμευση και να μη σηκώνει το κάθε ευρωπαϊκό κράτος και από ένα μικρό τείχος στα σύνορά του. Χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, που είναι σήμερα οι χώρες της πρώτης φιλοξενίας δεν μπορούν να βλέπουν την υπόλοιπη Ευρώπη μακριά, σαν να επρόκειτο για ένα θέμα που αφορά μία ή δύο χώρες», σημείωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, για να συμπληρώσει: «H φιλοξενία πρέπει να είναι κοινή και η επένδυση γύρω από τις αιτίες της προσφυγικής κρίσης πρέπει να είναι πολύ περισσότερο σοβαρή. Αυτό θα ζητήσουμε στη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας, στα μέσα του μήνα».

    [08] Ερντογάν: Σε εξέλιξη μεγάλες σε εύρος επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών

    Η Τουρκία διεξάγει τις μεγαλύτερες σε εύρος επιχειρήσεις στην ιστορία της εναντίον των Κούρδων μαχητών στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και η απομάκρυνση από τις θέσεις τους των δημοσίων λειτουργών που έχουν διασυνδέσεις με αυτούς συνιστά ένα σημαντικό στοιχείο στη μάχη αυτή, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επισήμανε επιπλέον, κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε προς κυβερνήτες επαρχιών στην Άγκυρα, ότι οι τουρκικές αρχές έχουν προβεί σε ενέργειες με στόχο την απομάκρυνση των υποστηρικτικών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) από τους δημόσιους θεσμούς.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις της Άγκυρας στη βόρεια Συρία θα συνεχιστούν.

    Σε αυτό το κλίμα και οι τουρκικές αρχές έθεσαν σε διαθεσιμότητα 11.500 δασκάλους που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το PKK, έκανε γνωστό ένας Τούρκος αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο το υπουργείο Παιδείας της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επισκέφθηκε το νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο και είπε σε μια ομιλία ότι περίπου 14.000 δάσκαλοι συνδέονται με το PKK.

    [09] Ο Γκι Φέρχοφστατ θα εκπροσωπήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όρισε σήμερα τον Γκι Φέρχοφστατ, τον φιλελεύθερο πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου και πολέμιο των ευρωσκεπτικιστών, ως εκπρόσωπό του στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο 63χρονος Φέρχοφστατ, ο ηγέτης του κεντρώου, φιλελεύθερου μπλοκ Alde στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ότι είναι "τιμή του" που ορίστηκε διαπραγματευτής και ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαδραματίσει "κεντρικό ρόλο" σε μια μελλοντική συμφωνία μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου.

    Ο Φέρχοφστατ είναι ο δεύτερο Βέλγος που μετέχει στην ομάδα των διαπραγματευτών: ο συμπατριώτης του και πρώην εκπρόσωπος της βελγικής κυβέρνησης Ντιντιέ Σέους θα εκπροσωπήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα έχει περιορισμένο ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι όταν αυτή προσφύγει επισήμως στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ξεκινώντας τη διαδικασία για την αποχώρηση της χώρας της από την Ένωση. Όμως οι ευρωβουλευτές θα πρέπει στη συνέχεια να εγκρίνουν τους νόμους που θα οριστικοποιούν το "διαζύγιο" και, ενδεχομένως, και άλλες συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

    [10] N. Παππάς: Η κυβέρνηση προχωρά. Εκλογές το 2019

    "Η κυβέρνηση προχωρά, έχει ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση, βρίσκεται μπροστά στην ολοκλήρωση της δεύτερης και έχει αυξημένο ειδικό βάρος στη διεθνή σκηνή. Εκλογές το 2019", τονίζει ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στο iefimerida.gr, σημειώνοντας ότι τέτοια σενάρια έχει ανάγκη να διακινεί ο κ. Μητσοτάκης για να κρατά και την ΚΟ του σε όσο μεγαλύτερη συνοχή μπορεί". "Δεν το κάνει επιτυχημένα", σχολιάζει.

    Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρεται εκτενώς στις εξελίξεις γύρω από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως και στο κυβερνητικό σχέδιο επιδότησης εργασίας των εργαζομένων των καναλιών που δεν αδειοδοτήθηκαν, που παρουσιάστηκε σε σημερινή σύσκεψη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. "Στην Ελλάδα συντελούνται δομικές αλλαγές", επισημαίνει, για να τονίσει ότι "ο διαγωνισμός για τις άδειες ήταν ένα μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό". Υπογράμμισε ότι έχει κυκλοφορήσει ανά τον κόσμο ότι "η Ελλάδα έκανε αυτόν τον διαγωνισμό, κατάφερε να συγκεντρώσει αυτό το εντυπωσιακό ποσό και το έκανε με όρους ισονομίας, διαφάνειας και απόλυτης αποτελεσματικότητας".

    Αναλυτικότερα, ο κ. Παππάς αναφέρει ότι το πρόγραμμα για τους εργαζόμενους προβλέπει: για τους νέους ιδιοκτήτες επιδότηση στο ύψος του επιδόματος ανεργίας των θέσεων εργασίας που θα στελεχωθούν από όσους χάσουν τη δουλειά τους. Από το ποσό αυτό και πάνω μέχρι το όριο της ΣΣΕ θα συμμετέχει ο εργοδότης. Επίσης, προβλέπεται και για 24 μήνες κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών γι' αυτούς. Και για 24 μήνες δεν θα μπορούν να απολυθούν. Όποιος εργοδότης επιθυμεί να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να μην έχει πρόσφατα προβεί σε απολύσεις.

    Ο κ. Παππάς είπε ότι ο αριθμός των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς έχει μειωθεί στις 2.000 αυτή τη στιγμή και ο ελάχιστος αριθμός απασχολουμένων με πλήρη απασχόληση που υπάρχει στον νόμο της κυβέρνησης είναι 400 ανά σταθμό. 'Αρα 1.600 άτομα. Είπε ότι "η απώλεια απασχόλησης ήταν μία διαδικασία διαρκής και επιδεινούμενη στο τηλεοπτικό τοπίο" και πως "τώρα προστατεύεται η απασχόληση για πρώτη φορά, διότι αυτός ο μειωμένος αριθμός των 2.000 θα ήταν 1.800-1.600-1.400 και με διαρκώς επιδεινούμενες σχέσεις εργασίας".

    "Τα ιδιωτικά κανάλια δεν είχαν άδεια και νομίζω ότι για πρώτη φορά θα έχουμε την εκπομπή προγράμματος από κανάλια που θα έχουν νόμιμη άδεια. Συνεπώς, το χαρακτηριστικό της δικής μας πρωτοβουλίας είναι αυτό και θα έρθει να «κουμπώσει» μαζί με τις πρωτοβουλίες για την προστασία της απασχόλησης όσων περισσοτέρων ανθρώπων γίνεται", σημειώνει.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αυτοί που πλήρωσαν δεκάδες εκατομμύρια για να πάρουν άδεια, να μετακυλήσουν μέρος του τιμήματος στις αποδοχές των εργαζομένων, με μειώσεις μισθών, ο κ. Παππάς αναφέρει ότι θα το φοβόταν αυτό εάν δεν είχε προχωρήσει η κυβέρνηση "ταυτόχρονα στη μεγάλη μεταρρύθμιση, την οποία θα φέρουμε προς το τέλος του μήνα στη Βουλή, σε σχέση με την αγοραπωλησία του διαφημιστικού χρόνου".

    Τόνισε ότι σε 3 μήνες θα εκπέμπουν οι αδειοδοτημένοι σταθμοί, ενώ ερωτηθείς εάν θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο και για τα ραδιόφωνα, απάντησε: "το επόμενο χρονικό διάστημα".

    Ο κ. Παππάς, τέλος, κλήθηκε να σχολιάσει με έξι λέξεις, έξι λέξεις που του τέθηκαν: Συγκεκριμένα: Διακυβέρνηση: "Δύσκολο". Υλοποίηση: "Επιτάχυνση". Διαπλοκή: "Χθες". Αριστερά: "Πάντα". ΠΑΣΟΚ: Ρώτα τους". Μέρκελ: "Ειλικρινής".

    [11] Ένα χρυσό και ένα χάλκινο, τα δυο πρώτα μετάλλια για την χώρα μας, στους Παραολυμπιακούς του Ρίο

    Ιδανικότερο ξεκίνημα στους 15ους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο δεν θα μπορούσε να φανταστεί η ελληνική αποστολή. Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης με φοβερά παγκόσμια ρεκόρ (το κατέρριψε συνολικά τρεις φορές!) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη σφαίρα κατηγορίας F32, την ίδια στιγμή που ο Δημήτρης Ζησίδης ήταν «χάλκινος» στην ίδια κατηγορία. Οι αθλητές του Λάζαρου Στεφανίδη χάρισαν έτσι στην Ελλάδα τα πρώτα της μετάλλια στη διοργάνωση του Ρίο, τα οποία θα λειτουργήσουν ευεργετικά στην ψυχολογία ολόκληρης της ελληνικής ομάδας που ήρθε εδώ στην Βραζιλία με στόχο να βρεθεί όσο το δυνατόν πιο ψηλά στη γενική κατάταξη.

    Από τη συλλογή του Δημήτρη Ζησίδη έλειπε το Παροαλυμπιακό μετάλλιο, το οποίο ήρθε εν τέλει εδώ στο Ρίο. Στην τρίτη προσπάθεια του πρώτου σετ βολών έριξε την σφαίρα στα 9 μέτρα 24 εκατοστά, επίδοση που ήταν αρκετή για να του χαρίσει το χάλκινο μετάλλιο του αγωνίσματος. Οι υπόλοιπες έγκυρες βολές του Ζησίδη μετρήθηκαν 8.66, 8.80 και 7.67μ. ενώ είχε και δύο άκυρες στο δεύτερο σετ.

    -- Ο πρωθυπουργός

    "Οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών στο #Rio2016 συνεχίζουν να μας κάνουν υπερήφανους", τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε αναρτήσεις του στο Twitter, απευθύνοντας "συγχαρητήρια στον Θανάση Κωνσταντινίδη για το χρυσό μετάλλιο και το παγκόσμιο ρεκόρ και στον Δημήτρη Ζησίδη για την κατάκτηση του χάλκινου".

    [12] Γ. Τσιρώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η αξιοποίηση του δασικού πλούτου μοχλός εξόδου της χώρας από την κρίση

    «Η αξιοποίηση του δασικού πλούτου, όχι μόνο διασφαλίζει την περιβαλλοντική προστασία, αλλά μπορεί να γίνει και σημαντικός μοχλός για την έξοδο της χώρας από την κρίση», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης, μετά την πρώτη ανάγνωση στην Βουλή του νομοσχεδίου για τις δασικές συνεταιριστικές οργανώσεις. Ένα νομοσχέδιο το οποίο έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής, σχεδόν από την πλειοψηφία των κομμάτων, καθώς όπως υπογραμμίστηκε από τους αγοριτές, το νομοσχέδιο βρίσκεται στη θετική κατεύθυνση.

    Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γιάννης Τσιρώνης, «η μεταρρύθμιση στο θέμα των δασικών συνεταιρισμών είναι πολύ σημαντική, γιατί σήμερα η χώρα μας από το 50% της έκτασής της, το οποίο είναι οι δασικές εκτάσεις και τα δάση μας, κερδίζει λιγότερο από το 0,5% του ΑΕΠ, γεγονός που αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες υποανάπτυξης».

    «Σήμερα, σχεδόν η μισή επικράτεια μένει εκτός της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει εγκατάλειψη. Φεύγει ο κόσμος, κλείνουν σχολεία, δεν συντηρούνται οι υποδομές, τα δίκτυα, δεν υπάρχει κόσμος να αξιοποιήσει και να προστατεύσει τα δάση», λέει ο αναπληρωτής υπουργός, κάνοντας γνωστό ότι «το έτος 2014 - 2015 η Ελληνική πολιτεία εισέπραξε από τη δασοπονία μόνο 9 εκατομμύρια».

    Όπως εξηγεί, «το δάσος μπορεί να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί σε πολλαπλό επίπεδο: Τα έσοδα μπορούν να αυξηθούν και να επιστρέψει ο κόσμος στο βουνό με πολλούς τρόπους. Υπάρχει πολύ μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης από πολύ κακής ποιότητας ξύλα ή ξερά, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ενεργειακά. Μέσω της εμπορίας ειδών υψηλής αξίας όπως είναι η τρούφα, μέσω της καθετοποίησης της μεταποίησης και την πώληση των προϊόντων στη διεθνή αγορά, μέσω της πιστοποίησης. Μέσω της αειφορικής ξυλείας, και όχι της αποψιλωτικής των αιωνόβιων δένδρων όπως η οξιά, η καρυδιά, η καστανιά, τα οποία παρέχουν πολύ ακριβά ξύλα, αλλά δεν πιστοποιούνται στη διεθνή αγορά, θα πολλαπλασιάσουν τα έξοδα».

    Ο Γιάννης Τσιρώνης έκανε λόγο για τη διάνοιξη νέων οριζόντων για την ορεινή κτηνοτροφία, τη γαλακτοκομεία, αλλά και τον ορεινό τουρισμό, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Λετονία, η οποία αν και έχει τη μισή δασοκάλυψη από την Ελλάδα, οφείλει το 2% του ΑΕΠ της στη δασοπονία.

    Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του, «γιατί και τα άλλα κόμματα στη Βουλή, πριν ελαχίστων εξαιρέσεων, αξιολόγησαν θετικά το παρόν νομοσχέδιο», αφήνοντας επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών, όπως για παράδειγμα για τον αριθμό των μελών των ΔΣ των συνεταιρισμών ή για θέματα μεταποίησης.

    [13] Κομισιόν: Πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για 1 εκατ. πρόσφυγες στην Τουρκία

    Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 348 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τη μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ από την ΕΕ, ανακοίνωσε ο επίτροπος ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας, Χρίστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Όπως εξήγησε ο Χ. Στυλιανίδης, πρόκειται για ένα «έκτακτο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας», που δημιουργείται για τους πρόσφυγες της Τουρκίας, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ΕΕ, με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το οποίο θα χορηγήσει 348 εκατ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό πρόγραμμα που έχει χρηματοδοτήσει ποτέ η ΕΕ και υπολογίζεται ότι θα καλύψει τις βασικές ανάγκες (στέγη, τροφή, σχολεία κτλ.) για περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη γειτονική χώρα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η βοήθεια θα φτάσει στους πρόσφυγες μέσω ενός καινοτόμου συστήματος, το οποίο χρησιμοποιεί απευθείας ταμειακές μεταφορές για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες των πλέον ευάλωτων οικογενειών προσφύγων στην Τουρκία. Όπως εξήγησε ο Χ. Στυλιανίδης, οι πρόσφυγες θα λαμβάνουν μια ηλεκτρονική πιστωτική κάρτα στην οποία θα μπαίνουν κάθε μήνα χρήματα, για να αγοράζουν τα απαραίτητα. Ο Χ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι πρόκειται για τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο βοήθειας, διότι μειώνονται οι ενδιάμεσες δαπάνες και μεγιστοποιείται η βοήθεια που φτάνει στους πρόσφυγες.

    Ταυτόχρονα, στηρίζονται οι τοπικές επιχειρήσεις και οι τοπικές κοινωνίες, καθώς στην Τουρκία οι περισσότεροι πρόσφυγες ζουν ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες και όχι σε προσφυγικούς καταυλισμούς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 September 2016 - 18:32:39 UTC