Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη χρειάζεται ξυπνητήρι αφύπνισης
  • [02] Προετοιμασίες στη ΝΔ, ενόψει της επίσκεψης του Κυρ. Μητσοτάκη στην 81η ΔΕΘ
  • [03] Σύνοδος των Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ αύριο στο Ζάππειο - Οι στόχοι και το πρόγραμμα
  • [04] Τρ. Αλεξιάδης: Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να απαλλάξουμε από τον ΕΝΦΙΑ φιλανθρωπικά ιδρύματα
  • [05] Δεν παρατείνεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ
  • [06] Ανακάμπτει η Βρετανία μετά το αρχικό σοκ για το Brexit
  • [07] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης, που χάθηκε στις πλημμύρες
  • [08] Ν. Κοτζιάς στη Διάσκεψη για Σταθερότητα και Ασφάλεια: Να δράσουμε για το κοινό μας όφελος
  • [09] Δύο προγράμματα για τους εργαζόμενους των καναλιών που δεν αδειοδοτήθηκαν
  • [10] Ίδρυμα Otto-Brenner: Μονομερής, μη ισορροπημένη, η ειδησεογραφία των ARD και ZDF για την Ελλάδα το 2015
  • [11] Δεκαέξι επιχειρηματίες φυλακίστηκαν ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν
  • [12] Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας, από τον Α. Μπαλτά
  • [13] Εννέα παραστάσεις και ταινίες θόλου στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου
  • [14] «Τρελοί για δέσιμο» παίζουν μουσική στο φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών
  • [15] Πρόταση για την αύξηση των δωρητών οργάνων διατύπωσε ο Κ. Μητσοτάκης
  • [16] Οι αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος στο γυμνάσιο
  • [17] Τακτική σπέκουλας και άθλια, χαρακτήρισε ο Θ. Δρίτσας δημοσιεύματα σχετικά με το δυστύχημα στην Αίγινα
  • [18] Κλ. Ρέγκλινγκ: Χρήσιμη η δημιουργία ενός περιορισμένου προϋπολογισμού της Ευρωζώνης

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη χρειάζεται ξυπνητήρι αφύπνισης

    Στη στόχευση της πρωτοβουλίας που ανέλαβε για τη διοργάνωση της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, αναφέρεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των ηγετών στην Αθήνα και ξεκαθαρίζει ότι επιδίωξη είναι μια κοινή προσέγγιση, υπέρ των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της Μεσογείου, που αντικειμενικά έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

    Ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι η Ευρώπη, μετά το Brexit, δεν μπορεί να κάνει σαν μην συνέβη κάτι σοβαρό, γιατί στην πραγματικότητα βιώνει μια βαθιά κρίση την οποία οφείλει να αντιμετωπίσει. Για το προσφυγικό επισημαίνει ότι υπάρχει η Ευρώπη των «27» που πρέπει να αποτρέψει τον κίνδυνο να γίνουν ρυθμιστές της Ευρώπης οι ρατσιστές και σπεύδει να υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή κριτική στην Ελλάδα για το προσφυγικό, ενώ είναι η χώρα που έχει επιδείξει τη μεγαλύτερη ανθρωπιά.

    «Στόχος μας δεν είναι καθόλου να φτιάξουμε μια ομάδα βασισμένη στη διαίρεση. Αντιθέτως, επιθυμούμε να ευνοήσουμε μια κοινή προσέγγιση, υπέρ των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της Μεσογείου που αντικειμενικά έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Έχουμε κοινά προβλήματα, στα οποία πρέπει απαντήσουμε με κοινές λύσεις. Είμαστε οι χώρες που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα όσον αφορά την προσφυγική κρίση, την οικονομική κρίση και την κρίση που σχετίζεται με την ασφάλεια από την τρομοκρατία», αναφέρει για τη διοργάνωση της Συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει: «Έχουμε σήμερα έναν Βορρά που συσσωρεύει πλεονάσματα και έναν Νότο που υποφέρει από την ύπαρξη μεγάλων ελλειμμάτων. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή σύγκλιση, όσο υπάρχουν τέτοιες ανισότητες».

    Όταν ο πρωθυπουργός ερωτάται αν θα ζητήσει το τέλος του Συμφώνου Σταθερότητας απαντά πώς ναι μεν οι συσχετισμοί για όσους εναντιώνονται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν είναι ευνοϊκοί αλλά, όπως λέει, «όσο δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους κανόνες, πρέπει να εξασφαλίσουμε κάποιες εξαιρέσεις αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας, να αυξήσουμε τα μέτρα που ευνοούν την ανάπτυξη και να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικότερα την ανεργία». Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η ανάπτυξη είναι αργή και άρα πρέπει να λάβουν προτεραιότητα οι αναγκαίες αποφάσεις ώστε να μην απειληθεί η Ένωση με αποσύνθεση, με απορριπτικά δημοψηφίσματα και με αντιευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

    Για τη στάση που ακολούθησε η κυβέρνηση στο ζήτημα της κρίσης, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχεται ότι για καιρό υπήρξε το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης αλλά διατυπώνει την εκτίμηση ότι οι εταίροι μας έχουν αντιληφθεί και πως το ελληνικό πείραμα δεν πρέπει να εφαρμοστεί αλλού στην Ευρώπη και πως η κρίση δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη. Επίσης έχουν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι ένας πόλος σταθερότητας σε μια ασταθή γεωγραφική περιοχή.

    Καθώς οι χώρες που έχουν προσκληθεί στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο έχουν κυβερνήσεις στην πλειονότητά τους σοσιαλδημοκρατικές, ο πρωθυπουργός ερωτάται αν έχει γίνει σοσιαλδημοκράτης με δεδομένα και τα μέτρα τα οποία η κυβέρνησή του αναγκάστηκε να πάρει μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Ο κ. Τσίπρας απαντά πως η κυβέρνησή του εξήγγειλε μια εναλλακτική πολιτική που προσέκρουσε στον τοίχο της νεοφιλελεύθερης αδιαλλαξίας της ΕΕ και όταν έφτασε στο σημείο να προσκρούσει στον τοίχο ολόκληρη η χώρα, τότε η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό και απευθύνθηκε στο λαό ο οποίος την ξαναψήφισε. Όπως όμως τονίζει, παρ'όλα αυτά η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται όλα τα περιθώρια ελιγμών που διαθέτει για να υπάρξουν μέτρα με κοινωνικό πρόσημο. Όσο για το δημοψήφισμα του 2015 και το ενδεχόμενο να έχει μετανιώσει γι'αυτό, ο πρωθυπουργός απαντά: «Αν είμαι ζωντανός σήμερα απέναντί σας σε αυτό το γραφείο, οφείλεται σε αυτό το δημοψήφισμα»! Και αυτό διότι, όπως εξηγεί, το ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το «μαύρο πρόβατο» οφείλεται στο ότι ακούστηκε η δύναμη της ψυχής του λαού της.

    Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στα βήματα για την δημοσιονομική προσαρμογή, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ύφεσης και αναφέρεται στην πρόβλεψη για επιστροφή στην ανάπτυξη από αυτή τη χρονιά. Σημειώνει πάντως ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν διαπιστώθηκε η απαραίτητη γενναιοδωρία των εταίρων σχετικά με το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, χωρίς την οποία θα είναι δύσκολο για τη χώρα να μπει ξανά σε φορά ανάπτυξης. Ειδικά δε για τη στάση του Βερολίνου απέναντι στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, ο Αλ. Τσίπρας απαντά ότι είναι προτιμότερη μια ευρωπαϊκή Γερμανία από μια γερμανική Ευρώπη που συμπεριφέρεται ως «ταμιευτήριο» με υπερβολικά δημοσιονομικά πλεονάσματα. «Έχουμε αντέξει, όμως είναι πια καιρός η Ευρώπη να δώσει το μήνυμα της εξόδου από την κρίση. Για τον ελληνικό λαό αλλά και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τις χρηματαγορές. Αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Ελλάδα και τη Γερμανία», αναφέρει ο πρωθυπουργός και επισημαίνει ότι αυτό «αφορά όλη τη ζώνη του ευρώ, καθώς και την ΕΚΤ και το ΔΝΤ». Ειδικά δε για το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το Ταμείο δήλωσε δυνατά και καθαρά ότι έως το τέλος της χρονιάς θα εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα του χρέους. «Κάθε εμπόδιο για καλό ίσωςδιότι τότε η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι ευθύνη αποκλειστικά πλέον της Ευρώπης», σημειώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την τετραετία και δεν προσφύγει σε πρόωρες εκλογές καθώς στο τέλος της τετραετίας ο ελληνικός λαός θα μπορέσει να συγκρίνει το έργο της σημερινής κυβέρνησης με αυτό των προκατόχων της, και μάλιστα δηλώνει βέβαιος ότι τότε ο λαός θα ανανεώσει τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης για ακόμη τέσσερα χρόνια.

    Για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και επισημαίνει ότι η μεταναστευτική κρίση δεν είναι ούτε ευρωπαϊκή ούτε ελληνική, είναι παγκόσμια και η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και έναν συγκεκριμένο επιμερισμό των βαρών.

    [02] Προετοιμασίες στη ΝΔ, ενόψει της επίσκεψης του Κυρ. Μητσοτάκη στην 81η ΔΕΘ

    Εκδηλώσεις από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας διοργανώνει η Νέα Δημοκρατία στη Θεσσαλονίκη, με κορύφωση την παρουσία του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την 81η Διεθνή Έκθεση.

    Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 16,17,18 Σεπτεμβρίου. Την Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου, θα πάρει μέρος στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το προσφυγικό, που πραγματοποιείται ύστερα από πρόταση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα. Το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφθεί την 81η ΔΕΘ και στις 20:00 θα μιλήσει στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου, στις 13:00, θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Η πρώτη εκδήλωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς (19:00), είναι αυτή της Γραμματείας Επιστημονικών Φορέων. Η επιλογή της έγινε για λόγους ουσίας και συμβολισμού, εξήγησε ο γραμματέας Επιστημονικών Φορέων, Νίκος Κωστόπουλος, σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, γιατί, όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερο βάρος στα προβλήματα των επιστημόνων και ιδίως των νέων.

    Στην ίδια συνάντηση η νέα πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Βασιλική Ευταξά, τόνισε πως από τη Δευτέρα όλο το επιτελείο του κόμματος θα βρίσκεται στην πόλη και οι εκδηλώσεις θα γίνουν και στο κέντρο και σε περιφερειακούς δήμους. Η κ. Ευταξά κάλεσε τους δημοσιογράφους στα νέα γραφεία του κόμματος, που από το κέντρο μεταφέρθηκαν δυτικά, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό (Μιχαήλ Καλού 6) στο πλαίσιο της μείωσης των εξόδων και του νοικοκυρέματος.

    [03] Σύνοδος των Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ αύριο στο Ζάππειο - Οι στόχοι και το πρόγραμμα

    Συντονισμός και συνεργασία για την ένταξη της μεσογειακής οπτικής στην ευρωπαϊκή ατζέντα και την ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, είναι οι στόχοι της Συνόδου των Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ, η οποία συνέρχεται αύριο Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, «σκοπός της Συνόδου είναι να ενισχυθούν ο συντονισμός και η συνεργασία των μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της άτυπης συνόδου της Μπρατισλάβας στις 16 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ενταχθεί η μεσογειακή οπτική στην ευρωπαϊκή ατζέντα και στην ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας».

    Στη Σύνοδο συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

    Το πρόγραμμα της Συνόδου έχει ως εξής:

    12:45-13:00, άφιξη ηγετών και αντιπροσωπιών στο Ζάππειο Μέγαρο. Υποδοχή από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

    13:00-14:45, η 1η συνεδρία εργασιών.

    15:00-15:15, οικογενειακή φωτογραφία.

    15:15-16:30, γεύμα εργασίας.

    16:46-17:15, κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

    17:30-18:30, επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    [04] Τρ. Αλεξιάδης: Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να απαλλάξουμε από τον ΕΝΦΙΑ φιλανθρωπικά ιδρύματα

    Τη διαβεβαίωση ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις και τα ιδρύματα που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ έδωσε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

    Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου, σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσει το «Χαμόγελο του Παιδιού», ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι γι' αυτό το θέμα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η οποία έχει, ήδη, καταγεγραμμένα 1.200 νομικά πρόσωπα.

    Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, «είναι σαφές ότι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ όσα ακίνητα νομικών προσώπων χρησιμοποιούνται από τα ίδια για θετικό σκοπό και βοηθούν με κοινωνικές δράσεις και πληρώνουν ΕΝΦΙΑ μόνο για ακίνητα που έχουν για να αποκτήσουν εισόδημα». «Εξετάζουμε το πρόβλημα σε πολιτικό επίπεδο. Ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε ένα τεχνικό πρόβλημα, όμως. Ζήτησα από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατάλογο με τα νομικά πρόσωπα που ασκούν φιλανθρωπικό έργο, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τα αρχεία αυτά», επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Για το λόγο αυτό είμαι σε στενή συνεργασία με την κ. Φωτίου, και προσπαθούμε να εντοπίσουμε και να καταγράψουμε τα νομικά πρόσωπα που ασκούν κοινωφελή έργο. Θα προχωρήσουμε στις πιστοποιήσεις ή στους ελέγχους για να εντοπίσουμε ποια είναι μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα και να τα βοηθήσουμε».

    «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα γιατί γνωρίζουμε το σημαντικό έργο που προσφέρουν. Δυστυχώς βρισκόμαστε σε στενά δημοσιονομικά πλαίσια, μακάρι να είχαμε μεγαλύτερη δυνατότητα, γι' αυτό είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε αυτές τις ρυθμίσεις», κατέληξε ο κ. Αλεξιάδης.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, επεσήμανε ότι το κράτος πρέπει να είναι αρωγός και όχι εχθρός και να δείξει ανοχή και ευαισθησία σε αυτούς τους οργανισμούς που προσφέρουν πραγματικά μεγάλο κοινωνικό έργο.

    [05] Δεν παρατείνεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

    Την μη παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, όπως ανέμενε η αγορά, απεφάσισε πριν από λίγο το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας.

    Η ΕΚΤ επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο του 2017, και να επεκταθεί εάν και εφόσον χρειαστεί.

    Η ΕΚΤ, όπως αναμένονταν, δεν προχώρησε σε μεταβολή των επιτοκίων της.

    [06] Ανακάμπτει η Βρετανία μετά το αρχικό σοκ για το Brexit

    Η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας από το αρχικό σοκ της ψήφου υπέρ του Brexit αρχίζει να γίνεται εμφανής στον τομέα των προσλήψεων και στην αγορά κατοικίας της χώρας, σύμφωνα με δύο έρευνες που είχαν προηγουμένως αποτυπώσει αρνητικές προοπτικές.

    Η Συνομοσπονδία Προσλήψεων και Απασχόλησης (REC- Recruitment and Employment Confederation) ?που τον περασμένο μήνα είπε ότι οι προσλήψεις βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση»- ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις αύξησαν το μόνιμο προσωπικό τους για πρώτη φορά σε τρεις μήνες ενώ δαπανούν περισσότερα και για προσωρινούς εργαζομένους.

    Το ινστιτούτο ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) ανέφερε ότι ο μηνιαίος δείκτης του για τις τιμές κατοικιών κατέγραψε τον Αύγουστο άλμα στο +12 από το χαμηλό τριετίας του +5 τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση για πρώτη φορά σε έξι μήνες, αν και η τιμή παραμένει μια από τις χαμηλότερες τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

    «Υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι σταθεροποιείται η αγορά κατοικίας μετά την αρχική έκπληξη του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την ΕΕ», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του RICS Σάιμον Ρούμπινσον. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια τον Αύγουστο για πρώτη φορά από το 2009 πιθανόν συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος.

    Κάποιοι οικονομολόγοι έχουν υπαναχωρήσει σε σχέση με τις προβλέψεις για άμεση ύφεση στον απόηχο της ψήφου υπέρ του Brexit, αν και σχεδόν όλοι ?συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας της Αγγλίας? συνεχίζουν να αναμένουν μεγάλη επιβράδυνση.

    [07] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης, που χάθηκε στις πλημμύρες

    Άκαρπες παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης γυναίκας, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν μετά τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στον δήμο Θερμαϊκού εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης που έπληξε την περιοχή.Στις έρευνες, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, συμμετέχουν η Αστυνομία, το Λιμενικό, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

    Ο σύζυγος της 53χρονης ήταν αυτός που επικοινώνησε χθες το πρωί με το Α.Τ. Μηχανιώνας και ανέφερε ότι η τελευταία φορά που επικοινώνησε μαζί της ήταν το προηγούμενο βράδυ, όταν και η γυναίκα ανέφερε ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στο Ι.Χ. αυτοκίνητό της. Έκτοτε δεν είχε κάποια άλλη επικοινωνία μαζί της.Το αυτοκίνητο της 53χρονης βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε κεντρικό σημείο της Νέας Μηχανιώνας, γύρω στις 5 χθες τα ξημερώματα, με τη γυναίκα να είναι άφαντη.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν όλες οι περιοχές της χώρας που έπληξε η κακοκαιρία.Αυτόανακοίνωσε την Τετάρτη απότην Καλαμάτα, όπου βρέθηκε για να εξετάσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκας, μετα τησύσκεψη στο διοικητήριο της Περιφέρειας.

    Ο κ. Τόσκαςεξήγγειλεάμεσα μέτρα υπέρ της αποκατάστασης των πληγέντων από τηθεομηνία. Ο αν. υπουργόςδήλωσε στοΑΠΕ -ΜΠΕ πως άκουσε τα προβλήματα των πληγέντων και διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα ότι δήθεν αποδοκιμάσθηκε το κυβερνητικό κλιμάκιο .Όπως ανέφερε στο Πρακτορείο οι κάτοικοι ήταν δυσαρεστημένοι με τον δήμαρχο της πόλης ο οποίος απέφυγε να εμφανισθεί και να παραστεί στις επαφές του κυβερνητικού κλιμακίου με τους πληγέντες.

    Αποτίμηση της κατάστασης

    Τέσσερις νεκροί, (τρεις από πλημμύρες και ένας από καρδιακό πρόβλημα στο σπίτι του), καθώς και μία αγνοούμενη στην Επανομή Θεσσαλονίκης, είναι ο τραγικός απολογισμός της θεομηνίας που έπληξε τηχώρα.

    Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις πλημμύρες έχασαν την ζωή τους δύο γυναίκες, στα Πηγάδια Μεσσηνίας και στην Καλαμάτα και ο 90χρονος που εξέπνευσε στο σπίτι του στην Θουρία, ενώ νωρίτερα ανασύρθηκε νεκρός και ένας άνδρας που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας.

    [08] Ν. Κοτζιάς στη Διάσκεψη για Σταθερότητα και Ασφάλεια: Να δράσουμε για το κοινό μας όφελος

    Την ανάγκη συλλογικής και συντονισμένης δράσης, ανάληψης πρωτοβουλιών για το κοινό όφελος, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη για τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια που διεξάγεται, σήμερα και αύριο, στη Ρόδο με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών και υψηλών αξιωματούχων ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών.

    «Με κινητήρια δύναμή μας» όπως τόνισε «το όραμα που μπορούμε να διαμορφώσουμε από κοινού για μια Ανατολική Μεσόγειοασφαλή και σταθερή. Περιοχή ανάπτυξης συνεργειών και ειρήνης».

    «Αλληλοσύνδεση και αλληλεξάρτηση» όπως είπε «αποτελούν το θεμέλιο, προκειμένου να αναζητήσουμε κοινές στάσεις και κοινές λύσεις απέναντι στα προβλήματα της περιοχής».

    «Θεμέλιο μιας τέτοιας συνεργασίας» σημείωσε «είναι οι πολύ καλές σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο. Σχέσεις εμπιστοσύνης που θέλουμε να επεκταθούν με όλη τη ΝΑ Ευρώπη».

    Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι το ζητούμενο δεν είναι να προσδιορίζει ο καθένας τη στάση του έναντι των δυνάμεων που ανταγωνίζονται στην περιοχήγια τα δικά τους συμφέροντα, αλλά να έχει ωςαφετηρία τα κοινά του συμφέροντα και με βάση αυτά να κρίνει τη στάση των υπολοίπων.

    [09] Δύο προγράμματα για τους εργαζόμενους των καναλιών που δεν αδειοδοτήθηκαν

    Δέσμη μέτρων για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «η αδειοδότηση των καναλιών ιδιωτικής τηλεόρασης αποτελεί, πρωταρχικά, θέμα κράτους δικαίου, νομιμότητας και εν τέλει δημοκρατίας. Η ρύθμισή του απετέλεσε την πρώτη μεγάλη νίκη κατά της διαπλοκής. Η κυβέρνηση, όμως, ενδιαφέρεται και για το μέλλον των εργαζομένων στην ιδιωτική τηλεόραση. Για το λόγο αυτό -αν και κατηγορήθηκε για "σοβιετική" επέμβαση στο διευθυντικό δικαίωμα- επέβαλε ως όρο της αδειοδότησης ελάχιστη νόμιμη σύνθεση προσωπικού, διπλάσια από την αρχικά προβλεπόμενη. Για να υπάρξει, όμως και πρόσθετη κρατική παρέμβαση που θα εγγυάται το να μην προκύψουν νέοι άνεργοι στον κλάδο, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, κάλεσε σε διαβούλευση τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων και των τεχνικών, δηλαδή την ΕΣΗΕΑ, την ΠΟΕΣΥ και την ΕΤΙΤΑ, σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, παρουσία και του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλ. Γεροβασίλη και του Γ.Γ. Ενημέρωσης Λ. Κρέτσου».

    Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε στη συνάντηση αυτή δέσμη μέτρων, η οποία έγινε καταρχήν δεκτή από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το υπουργείο. Πρόκειται για την προκήρυξη δύο προγραμμάτων, ενός με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Παγκοσμιοποίησης και ενός πρωτότυπου προγράμματος επανένταξης, το οποίο απευθύνεται σε όσους τυχόν χάσουν τη θέση εργασίας από τα κανάλια που δεν αδειοδοτήθηκαν και των οποίων οι ιδιοκτήτες θα αποφασίσουν να μη λειτουργήσουν με άλλο τρόπο (συνδρομητικά, ως webtv, κ.λ.π.), αλλά και σε όλους τους άλλους ανέργους αντίστοιχης ειδικότητας που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος αυτού είναι η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επιταγή επανένταξης» που επιχορηγεί τη θέση εργασίας και η επιδίωξη να θέτουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας το νέο πήχη της κανονικότητας. Προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα είναι η τηλεοπτική επιχείρηση να μην έχει προχωρήσει σε απόλυση, λόγω καταγγελίας, το τελευταίο τρίμηνο, πριν από την έναρξη εφαρμογής του.

    α) Κατά την πρώτη φάση, η θέση εργασίας επιδοτείται με «επιταγή επανένταξης» ισόποση με το επίδομα ανεργίας και για όσο διάστημα διαρκεί το τελευταίο. Η τηλεοπτική επιχείρηση υποχρεώνεται να συμπληρώσει το ποσό που χρειάζεται για πλήρη απασχόληση με αμοιβή αυτή που προβλεπόταν από την τελευταία σε ισχύ συλλογική σύμβαση εργασίας.

    β) Κατά τη δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα που υπολείπεται από τη λήξη της πρώτης και, μέχρι να συμπληρωθούν 24 μήνες αμιγούς απασχόλησης με τους όρους αυτής, η επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό που αντιστοιχεί στις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

    γ) Η επιχείρηση υποχρεώνεται να μην απολύσει, με καταγγελία της θέσης εργασίας, κανέναν εργαζόμενο καθ'όλο το 24μηνο της διάρκειας του προγράμματος. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως και σε κάθε περίπτωση παράβασης άλλων όρων του προγράμματος, καταλογίζεται σε βάρος της το σύνολο της επιχορήγησης.

    Παράλληλα με το παραπάνω πρόγραμμα, θα καταρτιστεί ένα ακόμη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης για ανέργους απολυμένους από τα ΜΜΕ (νέους και παλαιούς) και, επιπλέον, νέους χωρίς προηγούμενη απασχόληση και κατάρτιση για επαγγελματική ένταξη στο συγκεκριμένο κλάδο. Εκτός από το χορηγούμενο επίδομα, το πρόγραμμα αυτό μπορεί να επιχορηγεί και τη μικροεπιχειρηματικότητα στον κλάδο, π.χ. την ατομική ή συνεργατική από ανέργους δημιουργία ενός ενημερωτικού site».

    «Με τον τρόπο αυτό, κανένας εργαζόμενος στα κανάλια που λειτουργούν, δεν θα χάσει τη δουλειά του, ενώ θα βρουν θέσεις εργασίας και άλλοι άνεργοι του κλάδου. Επίσης, εξασφαλίζεται ότι δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις τα επόμενα δύο έτη από όσες επιχειρήσεις συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επανένταξης και εισάγεται ως κριτήριο της νόμιμης απασχόλησης ο σεβασμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» τονίζει το υπουργείο Εργασίας.

    [10] Ίδρυμα Otto-Brenner: Μονομερής, μη ισορροπημένη, η ειδησεογραφία των ARD και ZDF για την Ελλάδα το 2015

    H ειδησεογραφική κάλυψη της ελληνικής κρίσης του 2015 δεν ήταν εμπεριστατωμένη και χαρακτηριζόταν από προσωπικές αξιολογήσεις των δημοσιογράφων των δύο δικτύων, όπως διαπίστωσαν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ σε έρευνά τους με τίτλο "Προκαλέστε τους Έλληνες", η οποία έγινε για λογαριασμό του προσκείμενου στο γερμανικό Συνδικάτο Μετάλλου (IG Metall) ιδρύματος Otto-Brenner.

    Το γερμανικό συνδικάτο, το οποίο έχει ασχοληθεί επισταμένως με την Ελλάδα και έκανε μάλιστα ανάλογη έρευνα για τον γερμανικό Τύπο την περασμένη άνοιξη, δημοσίευσε σήμερα νέα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν τα δύο δημόσια γερμανικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα την ελληνική κρίση το 2015 στις ειδήσεις και τις ειδικές εκπομπές τους. Ο Κιμ Οττο, επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής οικονομικής δημοσιογραφίας και οι ειδικοί επιστήμονες Αντρέας Κέλερ και Κριστίν Μπάαρς επικρίνουν δριμύτατα το ARD και το ΖDF σε πολλά επίπεδα.

    Το συμπέρασμά τους: H ειδησεογραφία για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν ήταν ισορροπημένη, ήταν ελάχιστα εμπεριστατωμένη και οι δημοσιογράφοι ενσωμάτωναν δικές τους αξιολογήσεις. Επίσης, δίνονταν σπάνια ο λόγος στην ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με άλλους εμπλεκόμενους και επικρινόταν συχνά. Κατά την επιλογή αυθεντικών απόψεων και συνεντευξιαζομένων θα έπρεπε να υπάρχει ισορροπία και να συμπεριλαμβάνονται όλες οι πλευρές. "Αυτές οι απαιτήσεις ποιότητας εκπληρώνονταν μόνο μερικώς" κατά τον καθηγητή Κιμ Οττο.

    Μόνο στο 10% των ειδήσεων για την ελληνική κρίση παρουσιαζόταν η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ διπλάσιες ήταν οι φορές που παρουσιαζόταν η άποψη της γερμανικής κυβέρνησης. Εκτός τούτου, οι δημοσιογράφοι επέκριναν 10 φορές συχνότερα την ελληνική κυβέρνηση. Αρνητικά κρίθηκε η γερμανική μόνο δύο φορές. Επίσης συχνά αναμιγνύονταν η άποψη του δημοσιογράφου με την είδηση.

    [11] Δεκαέξι επιχειρηματίες φυλακίστηκαν ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν

    Η Τουρκία φυλάκισε σήμερα 16 επιχειρηματίες εν αναμονή της δίκης τους και εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος δεκάδων στρατιωτικών ως υπόπτων για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, ανέφεραν τουρκικά μμε.

    Οι αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν, που αρνείται κάθε ανάμιξη στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα. Η καταστολή έχει προκαλέσει ανησυχία στους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας και σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που φοβούνται ότι έχει εξαπολυθεί κυνήγι μαγισσών.

    Ανάμεσα στους επιχειρηματίες που φυλακίστηκαν σήμερα είναι ο Φαρούκ Γκιουλού, ιδιοκτήτης μιας αλυσίδας καταστημάτων πώλησης μπακλαβά, ο οποίος κατηγορείται ότι ανήκει σε αυτό που η Άγκυρα αποκαλεί "Τρομοκρατική Οργάνωση Γκιουλέν" (FETO), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακρίνει άλλους 21 επιχειρηματίες, περιλαμβανομένου του αδελφού του Γκιουλού Νετζάτ, ιδιοκτήτη μιας αντίπαλης αλυσίδας καταστημάτων πώλησης μπακλαβά, και ενός από τους πιο γνωστούς βιομηχάνους ένδυσης, του Όμερ Φαρούκ Καβουματζί, ανέφερε το πρακτορείο.

    [12] Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας, από τον Α. Μπαλτά

    «Η ελληνική λογοτεχνία έχει πάρει πάρα πολλά από τη ρωσική. Κλασικοί Ρώσοι συγγραφείς έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, αλλά και νεώτεροι λογοτέχνες βρίσκουν έδαφος να αναπτύξουν τις ιδέες τους. Όσοι συμμετέχουν στο ελληνικό περίπτερο θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν σχέσεις με όλες τις χώρες που μετέχουν», είπε ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς, εγκαινιάζοντας στις 7/9, το ελληνικό περίπτερο στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας (θα διαρκέσει έως τις 11/9) και στο πλαίσιο του έτους Ελλάδα-Ρωσία 2016.

    Παραβρέθηκαν οι διοργανωτές, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Κώστας Γαβρόγλου κ.ά.

    Το Ελληνικό Περίπτερο επισκέφθηκαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Ρωσίας (Δούμας) κ. S. Ye. Naryshkin, ο οποίος, μαζί με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, M.V. Seslavinsky, εγκαινίασαν την 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας. Παρών ήταν και ο σύμβουλος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για πολιτιστικά θέματα, K. V. Tolstoi.

    [13] Εννέα παραστάσεις και ταινίες θόλου στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

    Εννέα πλανηταριακές παραστάσεις και ταινίες θόλου θα προβάλει το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου αυτό το φθινόπωρο, όπως ανακοινώθηκε. Οι επιμορφωτικές παραστάσεις απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες (από πέντε ετών και άνω).

    Κάθε απόγευμα από Τετάρτη έως και Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο από τις 10:30 το πρωί ως και τις 8:30 το βράδυ, το Ψηφιακό Πλανητάριο, που επαναλειτουργεί, θα υποδέχεται ξανά τους θεατές. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει από τα «Μονοπάτια των Άστρων», τον «Ζωντανό Πλανήτη» και τον «Αγγελιοφόρο του Σύμπαντος», έως τους «Παράξενους Κόσμους στο Ηλιακό Σύστημα», το «Σύμπαν του Hubble» τα «Μυστικά του Αθέατου Κόσμου» και την επίκαιρη ψηφιακή παράσταση «Ζωή στο Σύμπαν». Ακόμη θα προβάλλονται «Ο Θάνατος των Δεινοσαύρων» και η παιδική παράσταση «Μια Βόλτα στο Φεγγάρι».

    Οι σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, όπως κάθε χρόνο, θα είναι ευπρόσδεκτες στην καθιερωμένη επιμορφωτική επίσκεψη, όλα τα πρωινά από Δευτέρα έως Παρασκευή καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου.

    Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται σχετικά και να κάνουν έγκαιρα τις κρατήσεις τους στο τηλέφωνο κρατήσεων του Πλανηταρίου: 210 9469641. Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

    [14] «Τρελοί για δέσιμο» παίζουν μουσική στο φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

    Πέντε μουσικοί ακολουθώντας την τρέλα τους αποφάσισαν πριν 10 χρόνια να δημιουργήσουν μια ορχήστρα με αποκλειστικό ρεπερτόριο την μουσική τάνγκο. Πρόκειται για τους "Locos de Atar", τη μοναδική ορχήστρα αυτού του είδους σε όλη την Ελλάδα, που εμφανίζονται αύριο σε μια τεράστια υπαίθρια milonga (χορευτική βραδιά τάνγκο) στο πλαίσιο του φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών με αφορμή τα 10 χρόνια παρουσίας τους στη μουσική σκηνή του τάνγκο. H αυριανή βραδιά θα δώσει τη δυνατότητα στους φίλους του χορού και της μουσικής όχι μόνο να απολαύσουν κομμάτια κλασικών και σύγχρονων συνθετών του αργεντίνικου τάνγκο, αλλά και να χορέψουν σε μία μεγάλη πίστα, ανοιχτή σε όλους. Η βραδιά θα κορυφωθεί με τη χορευτική παράσταση «Encuentro», αφιερωμένη στα 10 χρόνια του Tango Room, στην οπoία συμμετέχουν καταξιωμένοι χορευτές.

    «Όλοι τότε μας είπαν τρελούς για αυτή μας την ιδέα και γι αυτό αποφασίσαμε να ονομάσουμε την ορχήστρα μας "Locos de Atar" δηλαδή "Τρελοί για δέσιμο". Στα 10 χρόνια της ύπαρξής μας έχουμε εμφανιστεί σε διάφορες βραδιές και σε φεστιβάλ τάνγκο σε όλη την Ελλάδα» λέει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο μουσικός της ορχήστρας και συνδιοργανωτής της αυριανής εκδήλωσης Αλέκος Παπαδόπουλος. «Στην αρχή ξεκινήσαμε πέντε μουσικοί και μετά από δύο - τρία χρόνια προστέθηκε στην ορχήστρα μας και τραγουδίστρια. Το ρεπερτόριό μας περιλαμβάνει κλασικό και σύγχρονο αργεντίνικο τάνγκο καθώς και ελληνικό τάνγκο» λέει η μουσικός της ορχήστρας, Νατάσα Ρουβολή.

    Στην αυριανή σύνθεση των "Locos de Atar" παίζουν οι: Μαρία Ζαχαριάδου (βιολί), Νατάσα Ρουβολή (ακορντεόν), Στέργιος Μοσχογιάννης (κλαρινέτο), Μιχάλης Σαπουντζής (κοντραμπάσο), Αλέκος Παπαδόπουλος (καχόν) Σωτηρία Ρουβολή (τραγούδι), Μάλαμας Μαλαμίδης (τραγούδι)

    Xορεύουν: Λουκάς Μπαλόκας - Γεωργία Προίσκου, Κώστας Καπλανίδης - Αραξή Χαϊραμπετιάν, Δημήτρης Μπίσκας - Μαριάνα Πατσαρίκα, Στέλιος Σταμπουλίδης - Δέσποινα Αμαραντίδου, Tango Room Ensemble Αλέκος Παπαδόπουλος - Νατάσα Ρουβολή, Παναγιώτης Τριανταφύλου - Βάλια Δρόσου, Σωτηρία Ρουβολή (tap dance).

    [15] Πρόταση για την αύξηση των δωρητών οργάνων διατύπωσε ο Κ. Μητσοτάκης

    Την πρότασή του για την αύξηση των δωρητών οργάνων με πρότυπο ό,τι συμβαίνει στην Ισπανία, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάνθρωποι ασθενείς να μπορέσουν να ζήσουν, καταθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο facebook, με αφορμή την απώλεια της Μένης Λυσαρίδου, στελέχους της ΝΔ.

    «Δυο λόγια για τη Μένη Λυσαρίδου και την δωρεά οργάνων...

    Μέσα στον πόνο τους για το χαμό της αγαπημένης τους, η οικογένεια της Μένης Λυσαρίδου, ενός ιστορικού στελέχους της παράταξής μας στην Βόρεια Ελλάδα, βρήκε το κουράγιο και τη δύναμη να εκπληρώσει την τελευταία της επιθυμία.

    Ποια ήταν αυτή; Η δωρεά των οργάνων της σε άλλους συνανθρώπους της, που αλλιώς δεν θα μπορούσαν να ζήσουν.

    Η επιθυμία της Μένης και η γενναία απόφαση της οικογένειάς της, επανάφεραν, όμως, την ανάγκη να αυξηθούν οι δότες στη χώρα μας ο αριθμός των οποίων παραμένει τραγικά μικρός.

    Στη χώρα μας δωρητές οργάνων είναι μόνο 3 στο 1.000.000!

    Την ίδια στιγμή στην Ισπανία ο αντίστοιχος αριθμός είναι 33, στην Πορτογαλία 30 και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 20.

    Τι σημαίνουν στην πράξη οι αριθμοί αυτοί; Ότι στην Ισπανία για παράδειγμα, ένας νεφροπαθής μεταμοσχεύεται μέσα σε 6 μήνες από τη στιγμή που αρχίζει αιμοκάθαρση, ενώ στην Ελλάδα ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 7 - 8 χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του και το κόστος που επωμίζεται το Κράτος μέσα από τις πολυετείς αιμοκαθάρσεις.

    Η πράξη της οικογένειας της αγαπημένης μας Μένης και η αναζήτηση που έκανα στα στοιχεία, μου έδωσαν το ερέθισμα να θέσω σήμερα στο δημόσιο διάλογο την εξής πρόταση: όλοι μας, όπως συμβαίνει στην Ισπανία, να θεωρούμαστε δότες οργάνων και μόνον όσοι δεν το επιθυμούν και το δηλώσουν εγγράφως, δεν θα είναι.

    Έτσι πιστεύω ότι θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα και η αγάπη μας στον συνάνθρωπο από θεωρητική θα μεταφραστεί σε ουσιαστική.

    Μένη καλό σου ταξίδι και σε ευχαριστούμε πολύ. Για όλα!», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο πρόεδρος της ΝΔ.

    [16] Οι αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος στο γυμνάσιο

    Ο περιορισμός των μαθημάτων που εξετάζονται τον Ιούνιο, η μετατροπή των τριμήνων σε τετράμηνα, η επέκταση της ενισχυτικής διδασκαλίας, η πιλοτική περιγραφική αξιολόγηση, ο εξορθολογισμός της ύλης, η μείωση των ωρών διδασκαλίας, η αλλαγή του τρόπου εφαρμογής βιωματικών δράσεων και συνθετικών εργασιών, καθώς και η θέσπιση της ημέρας σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, είναι οι αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος σε όλα τα γυμνάσια της χώρας.

    Ωστόσο, αν και ήταν γνωστές εδώ και μήνες, οι αναλυτικές αλλαγές έγιναν γνωστές σήμερα, Πέμπτη, τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων, από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο προχώρησε σε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

    Ειδικότερα, οι αλλαγές συνοψίζονται στα εξής σημεία:

    1.Τα μαθήματα επεκτείνονται έως τις 31 Μαΐου, κάτι που γίνεται σε συνδυασμό με τον περιορισμό των εξετάσεων στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία οι μαθητές/τριες θα εξετάζονται γραπτώς στο τέλος του έτους περιορίζονται σε τέσσερα (4) για όλες τις τάξεις (από δώδεκα που όριζε το προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα για τη Α΄, δεκατρία για τη Β΄ και δεκατέσσερα για τη Γ΄ τάξη) και αυτά είναι: α) η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (με κοινή εξέταση της Γλωσσικής Διδασκαλίας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας), β) τα Μαθηματικά, γ) η Φυσική, δ) η Ιστορία.

    2.Χωρίζεται ο διδακτικός χρόνος σε τετράμηνα αντί σε τρίμηνα. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «με το προηγούμενο καθεστώς το σχολείο βρισκόταν σε εξεταστικό πυρετό από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και μετά ξανά από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Με τον χωρισμό σε τετράμηνα επέρχονται οι εξής αλλαγές στην προηγούμενη εικόνα: Αφενός τα υποχρεωτικά διαγωνίσματα κάθε τετραμήνου μπορούν να διενεργηθούν με μεγαλύτερη άνεση, ένα ή δύο σε κάθε βδομάδα, αφού το χρήσιμο χρονικό διάστημα διπλασιάζεται (τουλάχιστον από τα μέσα Οκτωβρίου έως 20 Ιανουαρίου και από τέλη Ιανουαρίου έως 31 Μαϊου). Αφετέρου οι εκπαιδευτικοί θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους, ιδίως στο 1οτετράμηνο, ώστε να γνωρίσουν καλά τους/τις μαθητές/τριες και να σχηματίσουν εμπεριστατωμένη γνώμη σχετικά με την επίδοσή τους, αξιοποιώντας πολλαπλούς τρόπους αξιολόγησης, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν σε τόσα γραπτά τεστ». Σημειώνεται, επίσης, ότι στο 2οτετράμηνο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλέξουν αντί ωριαίου διαγωνίσματος, την ανάθεση μιας συνθετικής-δημιουργικής εργασίας. Σχεδιάζεται δε, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση των εργασιών στη διαδικασία μάθησης και αξιολόγησης.

    3.Η ενισχυτική εκπαίδευση στο γυμνάσιο επεκτείνεται και μετά τη λήξη του έτους. Συγκεκριμένα, σε όσους/ες μαθητές/τριες δεν προαχθούν σε κάποιο μάθημα ή κάποια μαθήματα, το σχολείο θα τους προσφέρει εντατικά μαθήματα το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου και στη συνέχεια θα εξετάζονται σε επαναληπτική εξέταση κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου. «Στόχος είναι το σχολείο να υποστηρίζει τους/τις μαθητές/τριες που δεν επέτυχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και να μην τους/τις υποχρεώνει, είτε να καταφύγουν σε βοήθεια επί πληρωμή, είτε -αν δεν έχουν τέτοια δυνατότητα- να τα βγάλουν πέρα μόνοι/ες τους για να εξετασθούν τον Σεπτέμβριο», αναφέρει το υπουργείο.

    4.Σε πειραματικά και σε άλλα σχολεία, αντιπροσωπευτικά των διαφόρων περιοχών και τύπων σχολείων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, θα εφαρμοστεί πιλοτικά η περιγραφική αξιολόγηση, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο, «προσφέρει ουσιαστική ανατροφοδότηση στους/στις μαθητές/τριες και μπορεί να βελτιώσει πραγματικά τη διαδικασία μάθησης». Διευκρινίζεται, επίσης, ότι η περιγραφική αξιολόγηση θα συνοδεύει σε αυτά τα σχολεία την αριθμητική αξιολόγηση.

    5.Όσον αφορά το περιεχόμενο σπουδών, για όλα τα γνωστικά αντικείμενα γυμνασίου και λυκείου δημιουργήθηκαν στο ΙΕΠ επιτροπές, στις οποίες συμμετείχαν, εκτός από στελέχη του ΙΕΠ, σχολικοί σύμβουλοι και έμπειροι εκπαιδευτικοί, που ανταποκρίθηκαν σε σχετική πρόσκληση και επιλέχθηκαν για το έργο του εξορθολογισμού της ύλης.

    Οι επιτροπές επιδίωξαν τους παρακάτω στόχους:

    1.Η διδακτέα ύλη να είναι αντίστοιχη των δυνατοτήτων των μαθητών/τριών κάθε ηλικίας, δηλαδή συμβατή με τη μαθησιακή ετοιμότητά τους (κατανοησιμότητα), αλλά και να ακουμπά στα μαθησιακά ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών αυτής της γενιάς, να κινεί την περιέργειά τους.

    2.Η ολοκλήρωση της διδακτέας ύλης κάθε μαθήματος να είναι εφικτή εντός των ωρών που διατίθενται για το συγκεκριμένο μάθημα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η πραγματοποίηση ανακεφαλαιωτικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων.

    3.Η έκταση της διδακτέας ύλης και η ποσότητα των πληροφοριών να περιορισθεί, ώστε να εξασφαλισθεί άνεση χρόνου για ενεργητική μάθηση, για μαθητοκεντρικό σχεδιασμό της διδασκαλίας (διερευνητική μάθηση, ομαδοσυνεργατική μέθοδος, μέθοδος επίλυση προβλήματος?) και να περιοριστεί η μετωπική διδασκαλία, προκειμένου όλοι/ες οι μαθητές/τριες να οικοδομήσουν επιτυχώς τη νέα γνώση.

    4.Η διδακτέα ύλη να συνοδευτεί από προτάσεις για δραστηριότητες και project, καθώς και πηγές συμπληρωματικού διδακτικού υλικού, που μπορούν να υποστηρίξουν τη διερευνητική μάθηση.

    5.Η διδακτέα ύλη να επικεντρώνεται στα σημαντικά τμήματα/έννοιες και να επιδιώκεται εμβάθυνση σε αυτά (με την αφιέρωση επαρκούς χρόνου).

    6.Να προσεγγισθούν συνοπτικά ή να τεθούν εκτός διδακτέας ύλης στοιχεία που αποτελούν λεπτομέρειες, ή στοιχεία που είναι «άκαιρα» σε κάποια τάξη.

    7.Να περιοριστούν θεματικές επαναλήψεις εντός του ίδιου γνωστικού αντικειμένου από τάξη σε τάξη ή από κεφάλαιο σε κεφάλαιο.

    Πέρα από τις γραπτές αναλυτικές οδηγίες διαχείρισης της διδακτέας ύλης ανά γνωστικό αντικείμενο, οι οποίες θα σταλούν άμεσα στα σχολεία, εντός του Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται ενημέρωση των σχολικών συμβούλων όλων των ειδικοτήτων, σχετικά με τον εξορθολογισμό της ύλης, αλλά και τις άλλες αλλαγές που προαναφέρθηκαν. Οι σχολικοί σύμβουλοι θα κληθούν στη συνέχεια να ενημερώσουν και να υποστηρίξουν τους εκπαιδευτικούς στην εφαρμογή της πρότασης εξορθολογισμού. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί ενημέρωση των σχολικών συμβούλων ξένων γλωσσών και έπονται και οι άλλες ειδικότητες.

    6.Το πρόγραμμα του γυμνασίου έχει ελαφρυνθεί κατά τρεις ώρες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών, για προγράμματα πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, αγωγής υγείας και σταδιοδρομίας, ενισχυτική διδασκαλία ή ομίλους ενδιαφερόντων. Με σχετική εγκύκλιο θα διευκρινισθεί με ποιον τρόπο θα αποφασίζεται η αξιοποίηση του διαθέσιμου τρίωρου για τις δράσεις που προαναφέρθηκαν. Επίσης, αυτό το τρίωρο μπορεί να αξιοποιηθεί για συνεδριάσεις του συλλόγου των εκπαιδευτικών, για συνεργασίες μεταξύ των εκπαιδευτικών της ίδιας ειδικότητας ή του ίδιου τμήματος για τον σχεδιασμό κοινών δράσεων ή τη συζήτηση επί παιδαγωγικών/διδακτικών προβλημάτων, κ.τ.λ.

    7.Οι λεγόμενες Βιωματικές Δράσεις και οι Συνθετικές Εργασίες, που εντάχθηκαν πριν τρία χρόνια ως διακριτά γνωστικά αντικείμενα στο ωρολόγιο πρόγραμμα, τώρα εντάσσονται ως τρόπος εργασίας, ως μέθοδος, στο πλαίσιο συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων. Έτσι, οι βιωματικές δραστηριότητες που προβλέπονταν στη «Σχολική και Κοινωνική ζωή», με στόχο την εξοικείωση των μαθητών/τριών με το νέο τους σχολείο και τους νέους/ες συμμαθητές/τριες, εντάσσονται στη Γλωσσική Διδασκαλία της Α΄ τάξης, καθώς οι δύο πρώτες ενότητες του σχετικού σχολικού βιβλίου στοχεύουν στη γνωριμία των μαθητών/τριών με το νέο τους σχολείο. Οι πρώτες διδακτικές ώρες του μαθήματος θα αφιερωθούν στο ξεπέρασμα των ανησυχιών που προκαλεί ο άγνωστος χώρος και τα άγνωστα πρόσωπα και στη σταδιακή ανάπτυξη του αισθήματος του ανήκειν στην ομάδα, στην κοινότητα του νέου τμήματος. Όσον αφορά στις δραστηριότητες που προβλέπονταν υπό τον τίτλο «Πολιτισμός και Δραστηριότητες Τέχνης», αυτές εντάσσονται στη Μουσική της Β΄ τάξης και στα Καλλιτεχνικά της Γ΄ τάξης. Σε αυτά τα γνωστικά αντικείμενα θα αφιερώνονται κάποιες εβδομάδες του σχολικού έτους σε βιωματικές δραστηριότητες, σχετικές με τη μουσική, τα εικαστικά ή τον συνδυασμό τους με άλλες τέχνες.

    8.Θεσπίστηκε για τη Γ΄ τάξη του γυμνασίου η «Ημέρα Επαγγελματικού Προσανατολισμού». Σε συνεννόηση με κάθε σχολική μονάδα οι υπεύθυνοι του οικείου ΚΕ.ΣΥ.Π. θα προγραμματίσουν και θα υλοποιήσουν κατά τη διάρκεια μιας σχολικής ημέρας, αφενός μια αναλυτική ενημέρωση για τις εναλλακτικές επιλογές εκπαίδευσης που προσφέρονται μετά το γυμνάσιο, αφετέρου σχετικές βιωματικές δραστηριότητες για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης κάθε σχολικής μονάδας.

    [17] Τακτική σπέκουλας και άθλια, χαρακτήρισε ο Θ. Δρίτσας δημοσιεύματα σχετικά με το δυστύχημα στην Αίγινα

    Για τακτική πολιτικής σπέκουλας που ακολούθησαν κάποιοι και για άθλια δημοσιεύματα που ενέπλεκαν τον ίδιο και άλλους υπουργούς της κυβέρνησης στο δυστύχημα της Αίγινας, έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας. Παράλληλα, επισήμανε, ότι δεν υπήρξαν παραλείψεις από πλευράς του Λιμενικού Σώματος, το οποίο, όπως είπε, «κινητοποιήθηκε άμεσα, μόλις έγινε γνωστή η σύγκρουση των δύο σκαφών και επομένως δεν υπάρχει υπαίτια καθυστέρηση».

    «Δεν έχουμε κανένα λόγο να καλύψουμε την υπόθεση», τόνισε ο κ. Δρίτσας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Κατσαφάδου και πρόσθεσε, ότι «πρέπει να αφήσουμε την προανακριτκή διαδικασία να δώσει όλες τις απαντήσεις». Όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, το δυστύχημα έγινε στις 12:45 μ.μ. και στις 13:30 μ.μ., υπάρχει καταγεγραμμένη η παρουσία του Λιμενικού εκεί, που κινητοποιήθηκε άμεσα όταν δέχτηκε τη γενική είδηση για τη σύγκρουση των δύο σκαφών.

    Ακόμα ο κ. Δρίτσας τόνισε, ότι μόλις ενημερώθηκε για το δυστύχημα από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος βρέθηκε αμέσως στην Αίγινα και ασχολήθηκε με θέματα ευθύνης του, ενώ διέψευσε, ότι ο ίδιος σε συνέντευξή του, χαρακτήρισε έμπειρο, ικανό και γνώστη τον οδηγό του ταχύπλοου.

    [18] Κλ. Ρέγκλινγκ: Χρήσιμη η δημιουργία ενός περιορισμένου προϋπολογισμού της Ευρωζώνης

    Η δημιουργία ενός περιορισμένου προϋπολογισμού της Ευρωζώνης θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε άρθρο του για το Eurofi Financial Forum που διεξάγεται στη Μπρατισλάβα.

    Ο Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση (EMU) δεν έχει μία τέτοια δημοσιονομική δυνατότητα, η οποία να μπορεί να χρησιμοποιείται στην περίπτωση ασύμμετρων οικονομικών σοκ σε ορισμένες χώρες. «Μία δημοσιονομική δυνατότητα που δεν οδηγεί σε μόνιμες μεταβιβάσεις ή σε μία αμοιβαιοποίηση του χρέους θα βελτίωνε τη λειτουργία της νομισματικής ένωσης», τονίζει, προσθέτοντας: «Αντίστοιχα εργαλεία υπάρχουν στις ΗΠΑ, όπου οι πολιτείες μπορούν να προσφεύγουν στα λεγόμενα ταμεία για τις δύσκολες ημέρες».

    Στο άρθρο του, με τίτλο: «Λόγοι αισιοδοξίας για την αντοχή και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης», ο Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι συχνά περνούν απαρατήρητες οι θετικές εξελίξεις που σημειώνονται στην ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση. «Η Ευρώπη έχει κάνει καλή πρόοδο και η στήριξη του κοινού παραμένει ισχυρή», σημειώνει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 September 2016 - 12:32:49 UTC