Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ: Για το τανγκό χρειάζονται δύο
  • [02] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Δ. Αβραμόπουλου, στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [03] Ντομπρόβσκις: Μια αποχώρηση της Βρετανίας από την εσωτερική αγορά της ΕΕ θα έπληττε το Σίτι του Λονδίνου
  • [04] Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τις 20 «άγονες» αεροπορικές γραμμές
  • [05] Β. Κορκίδης: Αγωνιούμε να μάθουμε ποια θα είναι η στάση της χώρας στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς
  • [06] Reuters: Η Ελλάδα πιθανόν να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων
  • [07] Αδελφή Π. Φύσσα στη δίκη της ΧΑ: Ας του απαντούσαν με τραγούδια. Αυτός τραγούδια έγραφε. Δεν σκότωνε
  • [08] Προσλήψεις 740 αναπληρωτών καθηγητών, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας
  • [09] Κλειστός για 2η ημέρα ο αυτοκινητόδρομος Αθηνών - Τριπόλεως - Καλαμάτας, στον Άγιο Φλώρο Μεσσηνίας
  • [10] Στην Τουρκία ο γγ του ΝΑΤΟ
  • [11] Έντονες αποδοκιμασίες εναντίον του νέου Προέδρου της Βραζιλίας
  • [12] «Η καρδιά δεν έχει όρια. Όλοι μας έχουμε καρδιά»: Ξεκίνησε στο Ρίο η γιορτή του Παραολυμπιακού Αθλητισμού
  • [13] Ο Ιπποκράτης είχε δίκιο: Οι αλλαγές του καιρού επηρεάζουν τους χρόνιους πόνους
  • [14] Η άσκηση αντισταθμίζει εν μέρει την επιβάρυνση του οργανισμό από το ποτό
  • [15] Ένας αστεροειδής σαν λεωφορείο πέρασε ξυστά από τη Γη
  • [16] Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Επιβεβλημένη η «Σύνοδος του Νότου»
  • [17] Στις 29 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα υπουργική συνάντηση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ
  • [18] Η Μόσχα δεν είναι έτοιμη να καταργήσει τις βίζες για τους υπηκόους της Τουρκίας

  • [01] Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ: Για το τανγκό χρειάζονται δύο

    «Για το τανγκό χρειάζονται δύο» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά, για τη συνεργασία με το Ποτάμι.

    «Οι δικές μας προτάσεις παραμένουν στο τραπέζι. Οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση και να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα ώστε 19-24 Σεπτεμβρίου να δοθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου του Σταύρου Θεοδωράκη με τη Φώφη Γεννηματά και να προχωρήσουμε στις διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου φορέα} τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

    Σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση της κ. Γεννηματά -«Εδώ τελειώνει αυτή η συζήτηση. Ξεκαθαρίζει ο καθένας τη θέση του. Προχωράμε με αυτούς που θέλουν και μπορούν»- ο κ. Τσιόδρας σημείωσε: «Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ φάνηκε ότι δεν υπάρχει διάθεση να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση, προφανώς για τους δικούς τους λόγους. Εμείς επιμένουμε στις συγκεκριμένες προτάσεις και θεωρούμε ότι πρέπει να πάμε σ' έναν νέο φορέα στον χώρο του κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς προκειμένου να εκφράσει όλο αυτόν τον χώρο».

    Εξήγησε πως στο Ποτάμι «δεν μιλάμε για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ» αλλά για έναν νέο φορέα, ένα νέο κόμμα, στο οποίο θα συμμετάσχουν και δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ.

    «Κάποιοι θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν, κάποιοι θα πρέπει να είναι παρόντες, κάποιοι θα πρέπει να βγουν μπροστά. Υπάρχουν στελέχη που δεν ευθύνονται για βάρη του παρελθόντος, που μπορούν να είναι σε αυτή τη μάχη. Αυτό το προσκλητήριο δεν αφορά μόνο τις οργανωμένες δυνάμεις των κομμάτων, αλλά και δυνάμεις της κοινωνίας που αυτή τη στιγμή έχουν αποστασιοποιηθεί από την πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σημείωσε δε πως «η λύση δεν βρίσκεται ούτε στη σημερινή αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στον λαϊκισμό του, ούτε σε συντηρητικές λύσεις που προωθεί η Νέα Δημοκρατία».

  • Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Μπλιάτκας

    [02] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Δ. Αβραμόπουλου, στο Μέγαρο Μαξίμου

    Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [03] Ντομπρόβσκις: Μια αποχώρηση της Βρετανίας από την εσωτερική αγορά της ΕΕ θα έπληττε το Σίτι του Λονδίνου

    Αν η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από την εσωτερική αγορά της ΕΕ αυτό θα πλήξει άσχημα το Σίτι του Λονδίνου, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

    "Αν (η βρετανική κυβέρνηση) αποφασίσει να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά, όπως την ΕΕ, αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Σίτι του Λονδίνου", δήλωσε στην Handelsblatt.

    "Αυτήν τη στιγμή οι βρετανικές τράπεζες χρειάζονται μόνον μια άδεια για ένα κράτος μέλος της ΕΕ για να μπορούν να δραστηριοποιούνται σε όλα. Οι τράπεζες θα χάσουν αυτό το διαβατήριο της ΕΕ αν η Βρετανία δεν βούλεται πλέον να σέβεται πλήρως τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς αφού αποχωρήσει από την ΕΕ", σημείωσε ο Ντομπρόβσκις.

    [04] Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τις 20 «άγονες» αεροπορικές γραμμές

    Προχωρά ο διαγωνισμός για τις 20 "άγονες" αεροπορικές γραμμές για την περίοδο από 1ης Οκτωβρίου 2016 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, μετά την έγκριση από την ΥΠΑ του πρακτικού επί των δικαιολογητικών συμμετοχής και των Τεχνικών Προσφορών στον διαγωνισ?ό.

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενέκρινε τη συμμετοχή στο διαγωνισμό τριών ελληνικών αεροπορικών εταιρειών, Olympic Air, Sky Express και Astra, των οποίων εξετάστηκαν ήδη οι τεχνικές προσφορές, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών τους.

    Πάντως , αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι η ΥΠΑ απέρριψε την τεχνική προσφορά της Olympic Air για τέσσερις γραμμές (Κέρκυρα- 'Ακτιο- Κεφαλονιά- Ζάκυνθος, Λή?νος- Μυτιλήνη- Χίος- Σά?ος -Ρόδος, Ρόδος- Κάρπαθος- Κάσος και Ρόδος- Κως- Κάλυ?νος- Λέρος- Αστυπάλαια).

    Οι 20 άγονες γραμμές, με ετήσια μέγιστη επιδότηση ανά γραμμή (ευρώ), που έχει ορίσει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, είναι: Αθήνα - Αστυπάλαια 650.000, Αθήνα-Λέρος 1.000.000, Αθήνα - Μήλος 1.000.000, Αθήνα-Νάξος 400.000, Αθήνα-Σητεία 500.000, Αθήνα-Κάλυμνος 600.000, Αθήνα-Σκύρος 12.000, Αθήνα-Σύρος 200.000, Αθήνα - Κοζάνη - Καστοριά 300.000, Θεσσαλονίκη - Κέρκυρα 400.000, Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα 12.000, Θεσσαλονίκη - Σκύρος 12.000, Θεσσαλονίκη - Λήμνος - Ικαρία 700.000, Αλεξανδρούπολη - Σητεία 500.000, 'Ακτιο- Σητεία 12.000, Κέρκυρα - Άκτιο - Κεφαλονιά - Ζάκυνθος 700.000, Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Σάμος - Ρόδος 1.000.000, Ρόδος - Κάρπαθος - Κάσος 1.200.000, Ρόδος - Κως - Κάλυμνος - Λέρος - Αστυπάλαια 700.000 και Ρόδος - Καστελόριζο 900.000.

    [05] Β. Κορκίδης: Αγωνιούμε να μάθουμε ποια θα είναι η στάση της χώρας στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

    Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας χαιρετίζει την 81η κορυφαία εμπορική διεθνή έκθεση της χώρας που ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Η φετινή διοργάνωση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, καλύπτει όλες τις πτυχές της εγχώριας παραγωγής και επιχειρηματικότητας, με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας να διαδραματίζουν εξέχοντα και πρωταγωνιστικό ρόλο και σε αυτό το πλαίσιο, η συνομοσπονδία για πρώτη φορά θα συμμετάσχει στην έκθεση και συγκεκριμένα στο μεγάλο περίπτερο 15 (χώρος 33), από όπου θα παρουσιάσει στους επισκέπτες την διαδρομή και το έργο της.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης με την ευκαιρία των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ δήλωσε:

    «Η συμμετέχουσα πλέον ΕΣΕΕ συγχαίρει τους διοργανωτές της 81ης ΔΕΘ και εύχεται καλή επιτυχία σε εκθέτες και επισκέπτες, με πολλές και επικερδείς εμπορικές συμφωνίες για το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

    Για μία ακόμη χρονιά, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα καταδείξει τις τάσεις και την πορεία της οικονομίας προς την ανάπτυξη, που τόσο χρειάζεται ο τόπος για να αντιμετωπίσει τα επικίνδυνα απόνερα της κρίσης. Ο επιχειρηματικός κόσμος διψά να ακούσει από τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς για τις προοπτικές του μέλλοντος, αντί για τις αμαρτίες του παρελθόντος. Οι άνθρωποι της αγοράς παλεύουμε να προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς να κοιτάμε συνεχώς τις σκιές πίσω μας.

    Ιδιαίτερα αγωνιούμε να μάθουμε ποια θα είναι η στάση της χώρας στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, πως θα ξεκολλήσουμε από την ύφεση και την ανεξέλεγκτη φορο-κεντρική πολιτική, καθώς και πότε θα συζητηθεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, γεγονός που θα καθορίσει τον οικονομικό-πολιτικό προσανατολισμό της χώρας μας στο μέλλον. Ο χρόνος για την ελληνική αγορά μετρά αντίστροφα και ελπίζουμε οι προτάσεις των φορέων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας να εισακουστούν και να συμπεριληφθούν στους σχεδιασμούς και στις επικείμενες υλοποιήσεις.

    Θέλουμε να πιστέψουμε ότι το ασφυκτικό πλαίσιο των περασμένων ετών θα αρχίσει σταδιακά να χαλαρώνει και ότι θα καταφέρουμε σύντομα να βρεθούμε σε συνθήκες, όπου η ανάκαμψη δεν θα φαντάζει μία μακρινή προοπτική. Δεν ξέρουμε ωστόσο εάν μπορούμε....».

    [06] Reuters: Η Ελλάδα πιθανόν να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων

    Η Ελλάδα πιθανόν να προχωρήσει σε μία ή δύο μικρές εκδόσεις ομολόγων, μετά την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για να δοκιμάσει τη διάθεση των αγορών και να στείλει μήνυμα στους επενδυτές ότι η χώρα στέκεται στα πόδια της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

    Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι με γνώση του θέματος δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις υπουργών για τον χρόνο των εκδόσεων, οι οποίες θα σηματοδοτούσαν την πρώτη επιστροφή της Αθήνας στις αγορές από το 2014.

    «Θα μπορούσε να είναι μία ή δύο μικρές σε μέγεθος εκδόσεις για να δοκιμάσουμε τα νερά και να έχουμε κάποια τιμολόγηση», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να αναφερθεί στη διάρκεια των ομολόγων ή άλλες λεπτομέρειες. «Θέλουμε να εκμεταλλευθούμε την ένταξη των ομολόγων μας στο QE και τη μείωση των αποδόσεων που πιθανότατα θα ακολουθήσει», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    Αναφορικά με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο αξιωματούχος δήλωσε: «Η συζήτηση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προχωρά και εξετάζουμε μία μετατόπιση από το κυμαινόμενο επιτόκιο σε ένα σταθερό επιτόκιο για μέρος του χρέους μας».

    [07] Αδελφή Π. Φύσσα στη δίκη της ΧΑ: Ας του απαντούσαν με τραγούδια. Αυτός τραγούδια έγραφε. Δεν σκότωνε

    «Ας του απαντούσαν με τραγούδια. Αυτός τραγούδια έγραφε. Δεν σκότωνε». Η αδελφή του Παύλου Φύσσα κατέθεσε στη δίκη της Χρυσής Αυγής, μια κατάθεση που είχε ξεκινήσει πριν από μήνες, αλλά δεν είχε καταφέρει να την ολοκληρώσει τότε καθώς κατέρρευσε μέσα στη δικαστική αίθουσα.Η μάρτυρας, στη σύντομη κατάθεσή της ενώπιον του δικαστηρίου, είπε ότι η γνώση της για τα γεγονότα, το βράδυ της δολοφονίας, προέρχεται από όσα της είπαν, εκ των υστέρων,οι φίλοι του αδελφού της.

    «Δεν ήμουν παρούσα. Είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία για μένα. Δεν ξέρω πολλά πράγματα δεν ήμουν μπροστά. Ενημερώθηκα απο τον πατέρα μου, πήγα στο νοσοκομείο και είδα τον αδελφό μου νεκρό». Όπως είπε η Ειρήνη Φύσσα, δεν μπορούσε να καταλάβει τι συνέβη το επίμαχο βράδυ με τον αδελφό της και για τον λόγο αυτό «μίλησαμε τα παιδιά που ήταν μαζί του εκείνο το βραδυ.Έχω συγκρατήσει ότι ο Παύλος πήγε να δει μπάλα και δεν ξαναγύρισε. Έχω συγκρατήσει ότι ήταν εκεί αστυνομικοί...».

    Σε ερώτηση της υπεράσπισης αν πιστεύει ότι ο αδελφός της ήταν στόχος της Χρυσής Αυγής, η μάρτυρας απάντησε: «Από όσα έχουν ακουστεί εδώ μέσααυτό προκύπτει».

    Απαντώντας σε ερώτηση της υπεράσπισης για τη μουσική του Παύλου Φύσσα, η μάρτυρας είπε: «Τραγούδια έγραφε, δεν σκότωνε. Έγραφε για την ελευθερία, την αγάπη...».Η κατάθεση της Ειρήνης Φύσσα διήρκησε λίγα λεπτά και με την ολοκλήρωσή της η αδελφή του μουσικού ξέσπασε σε κλάματα.

    Η δίκη συνεχίζεται με τον σχολιασμό των μαρτυρικών καταθέσεων που έχουν προηγηθεί από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

    [08] Προσλήψεις 740 αναπληρωτών καθηγητών, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας

    Συνεχίζονται, από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων οι διαδικασίες πρόσληψης αναπληρωτών, ώστε με το πρώτο κουδούνι, να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα κενά. Ειδικότερα, σήμερα, Πέμπτη, το υπουργείο ανακοίνωσε την πρόσληψη 740 αναπληρωτών, πλήρους ωραρίου, των ειδικοτήτων ΠΕ02 (φιλόλογοι), ΠΕ03 (μαθηματικοί) και ΠΕ04 (φυσικές επιστήμες - φυσικοί/χημικοί/βιολόγοι/γεωλόγοι), για την κάλυψη λειτουργικών κενών στη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

    Οι προσλήψεις αυτές προστίθενται σε αυτές που ανακοινώθηκαν, χθες Τετάρτη, για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά και, όπως αναφέρει το υπουργείο, «με ταχείς ρυθμούς»θα ακολουθήσουν και οι επόμενες φάσεις προσλήψεων όλων των ειδικοτήτων στη Γενική και Ειδική Εκπαίδευση,μόλις το ΑΣΕΠ αποστείλει τους κυρωμένους πίνακες, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

    Συνολικά, μέχρι στιγμής, ο αριθμός των προσλήψεων αναπληρωτών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, γενική και ειδική, εκπαίδευση ανέρχεται σε 5.919.

    [09] Κλειστός για 2η ημέρα ο αυτοκινητόδρομος Αθηνών - Τριπόλεως - Καλαμάτας, στον Άγιο Φλώρο Μεσσηνίας

    Κλειστός παραμένει για δεύτερη ημέρα ο αυτοκινητόδρομος Αθηνών - Τριπόλεως - Καλαμάτας, στο 222ο χιλιόμετρο, στο ύψος του Αγίου Φλώρου Μεσσηνίας και στα δύο ρεύματα και η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας- Τρίπολης, λόγω της συσσώρευσης των υδάτων.

    Επίσης, παραμένουν τα κυκλοφορια προβλήματα στο 5ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Ασπροχώματος - Πύλου, στην είσοδο της Μεσσήνης και συγκεκριμένα στη γέφυρα του Παμίσου. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές του νομού έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

    Στη Λακωνία, κατέβηκε η στάθμη των νερών και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στα χωριά Ταξιάρχης, Έλος και Λεήμονας στον κάμπο του Ευρώτα, που ήταν αποκλεισμένα από χθες το μεσημέρι ως σήμερα τα ξημερώματα.

    Επιπλέον στη Λακωνία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο δρόμο Σκάλα - Βλαχιώτη και υπάρχει μόνο διακοπή κυκλοφορίας στο 13ο χιλιόμετρο της οδού Σκάλας - Γερακίου στο ύψος του χωριού Βρονταμά, από το 1ο έως το 1,3χιλιόμετρο ου δρόμου Απιδέας - Αγίου Δημητρίου Ζάρακος στην Απιδιά και από το 1,6 έως το 1,8χιλιόμετρο του δρόμου Γούβες - 'Αγιος Δημήτριος, στο χωριό Γούβες.

    [10] Στην Τουρκία ο γγ του ΝΑΤΟ

    Ξεκινούν σήμερα οι διήμερες επαφές του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, τους υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ και Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Χουλουσί Ακάρ.

    Ο Στόλτενμπεργκ θα επισκεφθεί και την τουρκική εθνοσυνέλευση. Σε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται προκειμένου ο γγ να εκφράσει τη συμπαράσταση της Συμμαχίας προς την Τουρκία με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αντικείμενα των συνομιλιών θα είναι «η απειλή των οργανώσεων FETO και PYD, οι εξελίξεις στην περιοχή και τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία». Εδώ και καιρό, το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν αναφέρεται στην Τουρκία ως FETO (Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ). Το PYD είναι η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας, την οποία η Ουάσιγκτον θεωρεί σύμμαχο στον αγώνα εναντίον της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», αλλά η Τουρκία τρομοκρατική οργάνωση.

    Η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει μάλιστα ότι στόχος των επιχειρήσεων που πραγματοποιεί εντός του εδάφους της Συρίας εδώ και μέρες είναι, εκτός από το «Ισλαμικό Κράτος» και η οργάνωση PYD. Για την ακρίβεια η Άγκυρα απαιτεί, το ΡΥD να περιοριστεί σε περιοχές ανατολικά του Ευφράτη.

    Πάντως στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το «Ισλαμικό Κράτος» δεν κατονομάζεται μεταξύ των αντικειμένων των επαφών του Στόλτενμπεργκ. Άλλο ένα σημείο που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση είναι το πρόβλημα που υπάρχει από τον περασμένο Μάιο μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας, καθώς η πρώτη δεν δίνει άδεια σε βουλευτές της δεύτερης να επισκεφθούν τη γερμανική δύναμη που σταθμεύει στη Νατοϊκή βάση στο Ίντζιρλικ και επιχειρεί εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Κι αυτό ως αντίδραση στην απόφαση που έλαβε η γερμανική βουλή τον περασμένο Μάιο σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.

    [11] Έντονες αποδοκιμασίες εναντίον του νέου Προέδρου της Βραζιλίας

    Διαδηλωτές γιουχάισαν τον νέο Πρόεδρο της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ στην παρέλαση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας καθώς και στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων χθες Τετάρτη (τοπική ώραΒ· τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας), τις πρώτες επίσημες εκδηλώσεις στις οποίες παρέστη αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του αρχηγού του κράτους την 31η Αυγούστου.

    Διαδηλωτές στις εκδηλώσεις αυτές, αλλά και στις διαδηλώσεις που έγιναν σε πάνω από δέκα άλλες πολιτειακές πρωτεύουσες, φώναζαν συνθήματα όπως «έξω ο Τέμερ», ή «σφετεριστή».

    Η αστυνομία ανέφερε ότι στη διαδήλωση στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια, συμμετείχαν περίπου 600 άνθρωποι, αριθμός ιδιαίτερα μικρός εάν συγκριθεί με τα εκατομμύρια που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης υπό την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, που καθαιρέθηκε μετά την δίκη της στη Γερουσία.

    [12] «Η καρδιά δεν έχει όρια. Όλοι μας έχουμε καρδιά»: Ξεκίνησε στο Ρίο η γιορτή του Παραολυμπιακού Αθλητισμού

    Με τους Βραζιλιάνους να «απέχουν» από την τελετή έναρξης λόγω -προφανώς- ακριβών εισιτηρίων, που είχε ως αποτέλεσμα πάρα πολλά σημεία του θρυλικού Μαρακανά να είναιάδεια, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των 15ων Παροαλυμπιακών Αγώνων «Ρίο 2016». Πέραν τούτου, η τελετή ανέδειξε την κουλτούρα των Βραζιλιάνων, με πολύ μουσική, κέφι και φυσικά πολύ χορό, ενώ είχε ως κεντρικό μήνυμα πως «η καρδιά δεν έχει όρια. Όλοι μας έχουμε καρδιά», αναδεικνύοντας έτσι το θέμα της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων.

    Το καλωσόρισμα

    Εντυπωσιακό ήταν το καλωσόρισμα των διοργανωτών στους θεατές αλλά και στα εκατομμύρια των τηλεθεατών που παρακολούθησαν την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων. Το εναρκτήριο βίντεο είχε πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Σερ Φίλιπ Κρέιβεν, ο οποίος σε μια διαδρομή από τον Στόουκ Μάντεβιλ (εκεί όπου γεννήθηκε η ιδέα των Αγώνων) έως το Ρίο ακολουθεί μια διαδρομή μέσα από χρώματα, χαμόγελα, μουσική, χορό, γεύσεις και πολύ χαρά. Ο πρόεδρος της IPC, με φυσική παρουσία πλέον, έδωσε το σύνθημα για την αντίστροφη μέτρηση, ενώ στη συνέχεια ο Άαρον Γουίλζ, ένας αθλητής των extreme sports που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, κατέβηκε μια ειδικά διαμορφωμένη ράμπα με μεγάλη ταχύτητα και περνώντας μέσα από ένα ειδικό πάνελ έστειλε το μήνυμα ότι η αναπηρία είναι απλώς η αρχή της δημιουργίας πραγμάτων και καταστάσεων που δεν μπορεί να ζήσει ένας αρτιμελής.

    Ο κύκλος της σάμπα

    Ο επτάχρονος Πεντρίνιο ντα Σερίνα, ως εκπρόσωπος της νέας γενιάς της βραζιλάνικης μουσικής, έδωσε το σύνθημα για τον «κύκλο της σάμπα». Ένας κύκλος με πολύ μουσική, πολύ χορό και πολύ ενθουσιασμό, κύρια γνωρίσματα της βραζιλιάνικης κουλτούρας, την οποία οι διοργανωτές φρόντισαν να παρουσιάσουν και κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ώρα για παραλία

    Οι παραλίες του Ρίο είναι πασίγνωστες. Το υγρό στοιχείο, σε συνδυασμό με την άμμο, βρίσκονται στην κουλτούρα των Βραζιλιάνων, οι οποίοι έχουν τις παραλίες σαν το δεύτερό τους σπίτι. Για διασκέδαση αλλά και άθληση. Και οι διοργανωτές φρόντισαν να βάλουν κι αυτό το στοιχείο στην τελετή έναρξης, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Βραζιλιάνο Παραολυμπιονίκη των 15 μεταλλίων στην κολύμβηση, Ντάνιελ Ντίας. Σε μια ψηφιακή πισίνα με κρυστάλλινα νερά, ο Ντίας κολυμπάει ελεύθερο, πριν κάνουν την είσοδό τους πολύχρωμες μπάλες αλλά και διάφοροι «λουόμενοι» με πολύχρωμες ομπρέλες που συμμετέχουν σε διάφορα σπορ (βόλεϊ, σέρφινγκ) για να βάλουν τους θεατές σε ένα πιο παιχνιδιάρικο κλίμα. Στο παιχνίδι αυτό συμμετέχουν και άνθρωποι που βρίσκονται σε καρότσι, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο οι διοργανωτές να περάσουν το μήνυμα ότι οι θάλασσες και οι παραλίες είναι για όλους.

    Η είσοδος της σημαίας και η παρέλαση

    Η βραζιλιάνικη σημαία μπήκε στο γήπεδο στα χέριατηςΡοσεάν Μίκολις, κόρη του Άλντο Μίκολις, του πρωτεργάτη για τη διάδοση του Παροαλυμπιακού Κινήματος στην Βραζιλία. Με τον μαέστρο Ζοάο Κάρλος Μάρτινς στο πιάνο για τον εθνικό ύμνο αλλά και τα πυροτεχνήματα να κάνουν τη νύχτα μέρα, παρέλασαν οι αποστολές. Κάθε ένας από τους εθελοντές που συνόδευαν τις χώρες κατά την είσοδό τους στο Μαρακανά, κρατούσε ένα κομμάτι από ένα τεράστιο παζλ, το οποίο όταν ολοκληρώθηκε παρουσίαζε μια καρδιά να χτυπάει, σχεδιασμένη από τον Βικ Μουνίζ και με moto ότι η «η καρδιά δεν έχει όρια. Όλοι μας έχουμε καρδιά».

    Ο Αλ Χουσείν, ο Σύρος πρόσφυγας που ζει, εργάζεται και προπονείται στην Ελλάδα, μπήκε πρώτος στο στάδιο κρατώντας τη σημαία των Ανεξάρτητων Παραολυμπιακών Αθλητών, η οποία δημιουργήθηκε μετά από πρόταση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής προς την IPC. Η υπόλοιπη παρέλαση έγινε με αλφαβητική σειρά (με το πορτογαλικό αλφάβητο), με την Ελλάδα να μπαίνει στο Μαρακανά έχοντας σημαιοφόρο τον Παραολυμπιονίκη του μπότσια, Γρηγόρη Πολυχρονίδη. Σε μικρή απόσταση ο πρόεδρος της ΕΠΕ και αρχηγός της ελληνικής αποστολής, Γιώργος Φοντουλάκης και αμέσως μετά οι υπόλοιποι Έλληνες αθλητές και οι συνοδοί τους. Την τεράστιαελληνική σημαία που κυριαρχούσε στην παρέλαση της ελληνικής ομάδας κρατούσαν η υπαρχηγός της ελληνικής αποστολής, Σάσα Γκούφα, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ, Άρης Πανανός μαζί με τον γιο του καιΠαροαλυμπιονίκη στο Μπότσια, Νίκο Πανανό αλλάκαι οι αθλητές Κέλλυ Λουφάκη, Πασχάλης Κουλούμογλου, Θανάσης Μπαράκας, Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης, Δωροθέα Ποιμενίδου, Στέλλα Σμαραγδή και Στέφανος Διαμαντής.

    Η ώρα των ομιλιών

    Πρώτος τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, Κάρλος Άρθουρ Νούζμαν ο οποίος καλωσόρισε τους αθλητές και τους συνοδούς τους στο Ρίο κάτι που έκανε λίγη ώρα αργότερα και ο πρόεδρος της IPC, Σερ Φίλιπ Κρέιβεν. Την έναρξη των αγώνων κήρυξε... βιαστικάο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ, λόγω των εντονότατωναποδοκιμασιών προς το πρόσωπό του.

    Απόλυτο σκοτάδι

    Περισσότεροι από 400 ηθοποιοί-χορευτές με μπαστούνια που διέθεταν ειδικό φωτισμό, μετέτρεψαν το απόλυτο σκοτάδι που είχε δημιουργηθεί στο Μαρακανά, σε μέρα. Οι ηθοποιοί, σε μια προσπάθεια να δείξουν τις μοναδικές ικανότητες των τυφλών αλλά και των ανθρώπων με μειωμένη όραση, δημιούργησαν με απόλυτο συγχρονισμό ένα τεράστιο μάτι στο κέντρο της αρένας.Οι Ρενάτα και Όσκαρ, δύο Βραζιλιάνοι τυφλοί χορευτές συγκίνησαν τους πάντες με τις χορευτικές τους ικανότητες, στέλνοντας το μήνυμα ότι μπορείς να αναπτύξεις μια νέα αίσθηση, εάν χάσεις τη μία από τις πέντε που διαθέτει ο άνθρωπος.

    Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου, διαφορετικός αλλά ίσος!

    Οι χορευτές παρουσίασαν στην αρένα του Μαρακανά μια παραλλαγή του «Ανθρώπου του Βιτρούβιου», του διάσημου σχεδίου του Λεονάρντο ντε Βίντσι. Ο Κανόνας των Αναλογιών όπως ονομάζεται το σχέδιο και το κείμενο του ντα Βίντσι παρουσίαζε χορευτές να έχουν την στάση του άνδρα που απεικονίζεται στο σχέδιο αλλά με σταδιακές σωματικές μετατροπές. Μετατροπές που όμως σε καμμία περίπτωση δεν επηρεάζουν την ισότητα των ανθρώπων.

    Η είσοδος της Παραολυμπιακής σημαίας

    Γονείς με τα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματαμπήκαν στο στάδιο κρατώντας τη σημαία της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, ενώ τον όρκο για τους αθλητές, τους διαιτητές και τους προπονητές έδωσαν οι σπρίντερ Τερεζίνα Γκουιλχερμίνα, ηδιαιτητής μπότσια Ρακέλ Ντάφρε ντε Αροσέλας και ο προπονητής στίβου Αμαουρί Βερισίμο.

    Το άναμα του βωμού

    Ο Αντόνιο Ντελφίνο ντε Σόουζα, ο οποίος σε ηλικία 17 ετών υποχρεώθηκε σε ακρωτηριασμό του χεριού του, μπήκε στο στάδιο με την φλόγα. Υπό δυνατή βροχή, την παρέδωσε στην Μαρσία Μαλσάρ (σ.σ. λόγω της νεροποντήςείχε ένα μικρό ατύχημα το οποίο κατάφερε να το ξεπεράσει πολύ γρήγορα αποσπώντας το έντονο χειροκρότημα των θεατών)και εκείνη με τη σειρά της στην Άντρια Ρόκα Σάντος, αθλήτρια με προβλήματα όρασης. Η Ρόκα Σάντος παρέδωσε την φλόγα στον κάτοχο των περισσοτέρων μεταλλίων σε παραολυμπιακούς αγώνες για λογαριασμό της Βραζιλίας και συγκεκριμένα 13, έξι εκ των οποίων χρυσά, Τσοντοάλντο Σίλβα. Για τον Σίλβα, οι αγώνες του Ρίο θα είναι και οι τελευταίοι, αφού έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει την ενεργό δράση αμέσως μετά. Το σκηνικό που είχε στηθεί στο Μαρακανά για το άναμα του βωμού, παρέπεμπε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ανάπηρος. Όμως ως δια μαγείας, τα απροσπέλαστα σκαλοπάτια που ήταν στον δρόμο της, έγινε ένας βατός διάδρομος που τουεπέτρεψε να βρεθεί στην κορυφή του βωμού προκειμένου να τον ανάψει.

    [13] Ο Ιπποκράτης είχε δίκιο: Οι αλλαγές του καιρού επηρεάζουν τους χρόνιους πόνους

    Οι χρόνιοι πόνοι αυξομειώνονται ανάλογα με τον καιρό, δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη βασίστηκε στη συλλογή και ανάλυση καθημερινών στοιχείων από 9.000 άτομα σε τρεις πόλεις, χάρη σε μια ειδική εφαρμογή που είχαν εγκαταστήσει στο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνό τους. Έτσι, τα smartphones έρχονται να δικαιώσουν τον Ιπποκράτη, ο οποίος είχε κάνει παρόμοιες διαπιστώσεις πριν από χιλιάδες χρόνια.

    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντεστερ, με επικεφαλής τον καθηγητή ρευματολογίας και ψηφιακής επιδημιολογίας Γουίλ Ντίξον της Σχολής Βιολογικών Επιστημών, ανακοίνωσαν στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης τα προκαταρκτικά στοιχεία από την έρευνά τους, η οποία συνεχίζεται.

    Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα του προγράμματος με τον παιγνιώδη τίτλο «Cloudy with a Chance of Pain» (Νεφελώδης με Πιθανότητα Πόνου), οι πόνοι αυξάνονται κατ' εξοχήν από τις βροχές και την έλλειψη λιακάδας. Τους μήνες που υπάρχει περισσότερη ηλιοφάνεια, υποχωρούν οι χρόνιοι πόνοι από αρθρίτιδα, μέση, ημικρανίες κ.α. Όταν όμως ο καιρός συννεφιάζει και αρχίζουν οι βροχές, οι πόνοι δυναμώνουν.

    [14] Η άσκηση αντισταθμίζει εν μέρει την επιβάρυνση του οργανισμό από το ποτό

    Όσοι πίνουν κάτι παραπάνω μέσα στη μέρα, καλά θα κάνουν να επισκέπτονται συχνότερα το γυμναστήριο. Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα της διασποράς, δείχνει ότι η συχνή σωματική άσκηση αντισταθμίζει, σε ένα βαθμό τουλάχιστον, τις επιβλαβείς συνέπειες του αλκοόλ για την υγεία.

    Οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά, αλλά επίσης ασκούνται τακτικά, έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους απλώς...κάθονται και πίνουν.

    Οι ερευνητές από την Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Εμμανουήλ Σταματάκη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ (και απόφοιτο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής "British Journal of Sports Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 36.000 άνδρες και γυναίκες άνω των 40 ετών, συσχετίζοντας το επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ και τη συχνότητα σωματικής άσκησης με τη θνησιμότητα.

    Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να πεθάνει πρόωρα μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αν όμως στην «εξίωση» προστεθεί και η άσκηση, τότε ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου λόγω του αλκοόλ μειώνεται, παρόλο που δεν εξαλείφεται.

    [15] Ένας αστεροειδής σαν λεωφορείο πέρασε ξυστά από τη Γη

    Ένας αστεροειδής διαμέτρου περίπου δέκα μέτρων, δηλαδή όσο ένα λεωφορείο, πέρασε χθες το βράδυ ξυστά από τη Γη, σε απόσταση 38.500 χιλιομέτρων, δηλαδή μόλις το ένα δέκατο της μέσης απόστασης Γης-Σελήνης.Οι επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ανακάλυψαν τον επερχόμενο αστεροειδή «2016 RB1» τη Δευτέρα, δύο μόνο μέρες πριν «ξύσει» τη Γη - πράγμα που δεν ακούγεται ευχάριστα.

    Ο αστεροειδής πέρασε πολύ κοντά από τους τηλεπικοικωνιακούς δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, σε ύψος σχεδόν 36.000 χιλιομέτρων. Ο εντοπισμός του έγινε αρχικά από τηλεσκόπιο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

    [16] Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Επιβεβλημένη η «Σύνοδος του Νότου»

    Ιδιαίτερα σημαντική θεωρεί η Κυπριακή δημοκρατία την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την πραγματοποίηση αύριο της Συνόδου Κορυφής των Αθηνών, στην οποία θα συμμετάσχουν οι επτά χώρες που ανήκουν στην Ομάδα γνωστή ως Med Group (Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα), δηλώνει αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα συνοδεύει στην «Σύνοδο του Νότου» τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθυμίζει ότι η Ομάδα συστάθηκε προ τριετίας, μεπρωτοβουλία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδη, και σημειώνει πως «η Σύνοδος των Αθηνών είναι η πρώτη σύνοδος της Ομάδας, που πραγματοποιείται σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων».

    Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η «Σύνοδος του Νότου» κρίνεται επιβεβλημένη, ενόψει της επικείμενης άτυπης συνάντησης Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στην Μπρατισλάβα στις 16 τρέχοντος, με επίκεντρο συζήτησης το Μέλλον της Ευρώπης μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

    «Στόχος της Συνόδου είναι η θετική, εποικοδομητική και συμπληρωματική συνεισφορά της Ομάδας στον διάλογο αυτό» τονίζει ο κ. Χριστοδουλίδης. Στο τραπέζι των συνομιλιών, αναφέρει, θα τεθεί, παράλληλα, και «η απώλεια του κοινωνικού πρόσημου της ΕΕ, που έχει σαν συνέπεια, ανάμεσα σε άλλα, τη σταδιακή απομάκρυνσή της από τους πολίτες της και τη διεύρυνση του δημοκρατικού ελλείμματος που παρατηρείται».

    Η λεκάνη της Μεσογείου, προσθέτει ο κ. Χριστοδουλίδης, αντιμετωπίζει σωρεία ειδικών προβλημάτων, τόσο στον τομέα της οικονομίας και της απασχόλησης όσο και στον τομέα της ασφάλειας, της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης. Επομένως, σημειώνει, στην Σύνοδο των Αθηνών, οι επτά ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τρόπους επίλυσης των κοινών αυτών προκλήσεων.

    Στις αποκλειστικές δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι «ένα άλλο φλέγον ζήτημα που θα απασχολήσει τη συνάντηση των Αθηνών θα είναι και το μεταναστευτικό, όπου θα υποδειχθεί για ακόμα μια φορά η ανάγκη πλήρους σεβασμού και εφαρμογής της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης». Το θέμα αυτό επισημαίνει «αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη σήμερα, αφού το μεγαλύτερο βάρος του, το έχουν επωμισθεί οι χώρες της Μεσογείου».

    Όσον αφορά στην οικονομία και την ανάπτυξη, παρατηρεί ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέσα από την ανταλλαγή απόψεων που θα γίνει, να καταθέσουν οι ηγέτες, από κοινού, τις θέσεις και εμπειρίες τους, κατά τις συζητήσεις που θα διεξάγονται και στο γενικότερο ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε ανάμεσα σε άλλα να υπάρξει καλύτερη αντίληψη για τις ιδιαιτερότητες της περιοχής της Μεσογείου στον καθορισμό των μελλοντικών πολιτικών της Ένωσης. Επιπρόσθετα, σημειώνει, υφίσταται ανάγκη για ευαισθητοποίηση των υπόλοιπων Ευρωπαίων εταίρων μας για τη δημιουργία επενδυτικών προοπτικών στην περιοχή της Μεσογείου.

    Είναι φανερό, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χριστοδουλίδης, ότι ο ρόλος των χωρών της Μεσογείου είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη σταθεροποίηση του γενικότερου ευρωπαϊκού οικοδομήματος ασφάλειας, αφού αποτελούν το σύνορο της ΕΕ με τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

    «Σε μια τόσο αποσταθεροποιημένη περιοχή, όπου υπάρχουν συνεχείς συρράξεις και όπου ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της τρομοκρατίας, η λεκάνη της Μεσογείου θα πρέπει να μετατραπεί σε πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας, κτίζοντας γέφυρες μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής/Βόρειας Αφρικής» αναφέρει.

    Επίσης, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι η Σύνοδος των Αθηνών «θα υποβοηθήσει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια αξιολόγηση των νέων γεωπολιτικών δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή και στον καθορισμό των μελλοντικών στόχων και προτεραιοτήτων της Ένωσης για συνεργασία και κοινές δράσεις στον τομέα της ασφάλειας».

    Ο κ. Χριστοδουλίδης δηλώνει ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας για περιφερειακές συνεργασίες στην περιοχή καθώς επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φθάνει απόψε στην Αθήνα και θα παρακαθίσεισε δείπνο, που θα του παραθέσει ο πρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας.Αύριο, στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Αναστασιάδης θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρόεδρο της ΝΔ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

    [17] Στις 29 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα υπουργική συνάντηση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

    Η προοπτική ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη χρήση φυσικού αερίου μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ θα είναι από τα κύρια θέματα που θα τεθούν στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των τριών χωρών στην Αθήνα, στις 29 Σεπτεμβρίου.

    Η συνάντηση αυτή, σύμφωνα με δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική διότι αποτελεί, όπως είπε, συνέχεια της καθοριστικής συνάντησης στις αρχές του 2016 στη Λευκωσία, όπου επικυρώθηκε η διακήρυξη της Λευκωσίας για τη συνεργασία των τριών χωρών για την ενέργεια.

    Ο κ. Λακκοτρύπης επιβεβαίωσε τα χρονοδιαγράμματα σε τρεις φάσεις για το πώς θα ξεκινήσει η διασύνδεση μεταξύ των τριών χωρών.

    Βασικά, πρόσθεσε, θα προωθηθεί κοινή παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με τη χρήση φυσικού αερίου και τη διοχέτευση του στην ΕΕ, το οποίο ο υπουργός ενέργειας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική προοπτική.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ο αγωγός eastmed, ελληνικών συμφερόντων, ενδεχομένως να μπει σε δεύτερη φάση, σύμφωνα με δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ, ο υπουργός Ενέργειας ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει αποφασιστεί και ότι το όλο θέμα είναι στο τραπέζι προς συζήτηση.

    [18] Η Μόσχα δεν είναι έτοιμη να καταργήσει τις βίζες για τους υπηκόους της Τουρκίας

    Το ενδεχόμενο να καταργηθούν οι βίζες για τους υπηκόους της Τουρκίας οι οποίοι ταξιδεύουν στη Ρωσία δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη αυτή τη στιγμή, είπε χθες Τετάρτη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξέι Μεσκόφ.

    «Το ζήτημα δεν εξετάζεται προς το παρόν. Η κατάσταση στην Τουρκία είναι ακόμη μάλλον περίπλοκη, αν και, όπως γνωρίζετε, η ρωσική πλευρά ξανάρχισε τις πτήσεις τσάρτερ προς τη χώρα αυτή», δήλωσε ο Μεσκόφ στο κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.«Πολλά θα εξαρτηθούν από τη βούληση των τουρκικών αρχών ασφαλείας να συνεργαστούν με τις ρωσικές» υπηρεσίες ασφαλείας, πρόσθεσε ο ίδιος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 September 2016 - 8:32:44 UTC