Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με εκπροσώπους του ΕΕΑ και του ΣΕΒ
  • [02] ΝΔ: «Εξαπατούν, εμπαίζουν και προκαλούν. Οι συνταξιούχοι, όμως, τους ξέρουν πια πολύ καλά»
  • [03] Γ. Κουρτάκης: Αιχμές για εμπλοκή Αντ. Σαμαρά σε ηχητικό υλικό
  • [04] Αυτοπρόσωπη παρουσία του εκδότη Θ. Αναστασιάδη ζητά η Εξεταστική που διερευνά δάνεια τραπεζών σε κόμματα και ΜΜΕ
  • [05] Στο Κέντρο Εφοδιασμού προσφύγων-μεταναστών της Περιφέρειας Αττικής, ο Ζαν Κλοντ Φρεκόν
  • [06] Στο έλεος των πυρκαγιών Πορτογαλία και Ισπανία. Χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες
  • [07] Γαλλία: Νέα αρνητική δημοσκόπηση για τον Ολάντ
  • [08] Η πρωθυπουργός Μέι δεν έχει εντολή να βγάλει τη χώρα από την ενιαία αγορά, υποστηρίζει η πρώτη υπουργός της Σκωτίας
  • [09] Αθωώθηκε ο διάσημος πιανίστας Φάζελ Σάι που είχε κατηγορηθεί για "προσβολή θρησκευτικών αξιών"
  • [10] Μία animated όπερα από την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Animasyros
  • [11] Συνάντηση Σοσιαλιστών υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και κορυφαίων στελεχών στην Αθήνα το Σάββατο

  • [01] Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με εκπροσώπους του ΕΕΑ και του ΣΕΒ

    Τα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο της επιχειρηματικότητας, η οικονομική ανάπτυξη, η προσέλκυση επενδύσεων, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του επενδυτικού κλίματος, καθώς και η ενίσχυση της απασχόλησης με διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με εκπροσώπους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), με επικεφαλής τον πρόεδρο Θεόδωρο Φέσσα, στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Επιπλέον, αναταλάχθηκαν απόψεις σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του διαλόγου του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ.

    Επιπλέον, η συζήτηση με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών επικεντρώθηκε στα ζητήματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, και στους τρόπους με τους οποίος αυτά μπορούν να επιλυθούν.

    Τόσο από την πλευρά του πρωθυπουργού όσο και από τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων εκφράστηκε η βούληση ο διάλογος να είναι διαρκής προκειμένου να αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα που απασχολούν τη μικρομεσαία αλλά και μεγάλη επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.

    [02] ΝΔ: «Εξαπατούν, εμπαίζουν και προκαλούν. Οι συνταξιούχοι, όμως, τους ξέρουν πια πολύ καλά»

    Για εξαπάτηση, εμπαιγμό και πρόκληση κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ, σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλου.

    Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του κόμματος επισημαίνει πως «ο κ. Κατρούγκαλος- μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ- παραδέχτηκε ότι υπήρξαν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που φτάνουν μάλιστα έως και το 40%», υπενθυμίζοντας πως «είναι ο ίδιος που- μαζί με τον κ. Τσίπρα- διαβεβαίωναν ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις τωρινές συντάξεις» και που «υπόσχονταν πως, όχι μόνον δεν θα κάνουν μειώσεις, αλλά θα δώσουν και 13η σύνταξη».

    «Εξαπατούν, εμπαίζουν και προκαλούν. Οι συνταξιούχοι, όμως, τους ξέρουν πια πολύ καλά», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

    [03] Γ. Κουρτάκης: Αιχμές για εμπλοκή Αντ. Σαμαρά σε ηχητικό υλικό

    Ολοκληρώθηκε στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα δανειοδοτήσεων τραπεζών σε Μέσα Ενημέρωσης και κόμματα, η κατάθεση του Γιάννη Κουρτάκη, εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτικά», διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου της εταιρείας «Παρά Ένα ΕΠΕ», σχετικά με τη δανειοδότηση του ομίλου του. Αρχικά, ο κ. Κουρτάκης διευκρίνισε ότι διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελία Αθηνών για το δάνειο ύψους 800.000 ευρώ που πήρε η εταιρεία του από την Τράπεζα της Ελλάδος και γι αυτό τον λόγο έχει την ιδιότητα του υπόπτου και δεσμεύεται να παρέχει λεπτομέρειες τις οποίες θα καταθέσει ενώπιον του φυσικού δικαστή του.

    Όπως εξήγησε, το δάνειο που πήρε η εταιρεία του από την Εθνική Τράπεζα τον Φεβρουάριο του 2014, ύψους 800.000 ευρώ είναι μη ληξιπρόθεσμο, πλήρες και ενήμερο. Πρόσθεσε, ότι ενώ προβλεπόταν η αποπληρωμή του να γίνει έως το 2019, ήδη σήμερα, έχει μειωθεί στα 111.083 ευρώ, δύομιση χρόνια νωρίτερα, και όπως είπε χαρακτηριστικά, αν με καλούσατε στο τέλος των εργασιών της ΕΕ θα είχε εξοφληθεί.

    «Κινούμαι σε παράλληλη τροχιά με το έργο της εξεταστικής σας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρτάκης σχολιάζοντας τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης. Την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του, ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, του είχε τηλεφωνήσει για να του ζητήσει να κατεβάσει από το «site» του, το ηχητικό από τη συνομιλία που τον εμφάνιζε να συνομιλεί με τον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο και να τον αποκαλεί «Παναθηναϊκάκια».

    «Με πήρε ο κ. Σαμαράς και μου είπε ότι είναι μία αθλιότητα και να κατέβει γιατί δεν είναι η δική του φωνή», υποστήριξε ο κ. Κουρτάκης. Παράλληλα, επιτέθηκε στον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο, λέγοντας, ότι κόβει αποκόμματα και ασκεί διώξεις και ότι στοχοποίησε την εφημερίδα "Παραπολιτικά" γιατί υπάρχουν δημοσιεύματα που τον αφορούν. Σχολιάζοντας την πρόταση του κ. Ντογιάκου για προφυλάκιση του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, ανέφερε, ότι «οι πάντες μπορούν να καταλάβουν πόσο αντικειμενικός είναι ο γνωστός και ως Παναθηναϊκάκιας κ. Ντογιάκος» προσθέτοντας, ότι όπως λέγεται, ο γιος του εισαγγελέα εργάζεται σε εταιρεία του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, ενώ ένας άλλος πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού, ο Νίκος Πατέρας, φιλοξενεί τον κ. Ντογιάκο στον Αστέρα.

    Απαντώντας σχετικά με τη δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος του, σχετικά με το δάνειο που έχει πάρει από την Εθνική Τράπεζα, ο κ. Κουρτάκης έκανε λόγο για δικαιοσύνη που λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Σε ερώτηση σχετικά με την αντιδικία που έχει με τον εκδότη της εφημερίδας Γιάννη Φιλιππάκη, ο κ. Κουρτάκης υποστήριξε, ότι πρέπει να κληθεί στην εξεταστική ο εκδότης, για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το μεγάλο «πολιτικό - εκδοτικό» σκάνδαλο της «Proton» και την εμπλοκή του φυγόδικου επιχειρηματία κ. Κυριακίδη που αγόραζε δημοσιογραφικά «σαπάκια», παίρνοντας δάνεια από την τράπεζα.

    Ο κ. Κουρτάκης κατέθεσε ακόμα ότι:

    -Η διαπλοκή δεν έχει πολιτική ταυτότητα, δεξιά ή αριστερά.

    -Τα μέσα ενημέρωσης της εταιρείας του δεν έχουν πολιτικό προσανατολισμό και όσα, όπως είπε, απευθύνονται σε κομματικούς στρατούς και «οπαδικά στρατόπεδα», συρρικνώνονται

    -Είναι φυσιολογική η δική μου διαδρομή να καταλήξω από δημοσιογράφος σε εκδότη. Δεν θεωρώ ότι ένας αμφιλεγόμενος εργολάβος είναι σωστό να δραστηροποιείται στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης. Ο κ. Κουρτάκης διέψευσε ακόμη, ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στη διαγωνιστική διαδικασία για τις 4 τηλεοπτικές πανελλαδικές άδειες.

    «Δεν έχω καμία εμπλοκή στο τηλεοπτικό εγχείρημα του κ. Μαρινάκη. Ήμουν δίπλα του ως φίλος», δήλωσε. Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στον επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζο, λέγοντας ότι είναι από τους πιο επιφανείς φοροφυγάδες της χώρας και ότι η δικαιοσύνη ερευνά για ένα ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή.

    [04] Αυτοπρόσωπη παρουσία του εκδότη Θ. Αναστασιάδη ζητά η Εξεταστική που διερευνά δάνεια τραπεζών σε κόμματα και ΜΜΕ

    Την αυτοπρόσωπη παρουσία του εκδότη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», Θέμου Αναστασιάδη, προκειμένου να καταθέσει για τις δανειοδοτήσεις του ομίλου του, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά τη νομιμότητα των δανείων που χορήγησαν τράπεζες σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης.

    Η Εξεταστική θα στείλει αύριο εκ νέου, επιστολή στον κ. Αναστασιάδη και θα του ζητείται να ορίσει ο ίδιος συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα μπορεί να παρουσιαστεί στα μέλη της για να καταθέσει, η δε απάντησή του θα πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από τον ίδιο.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε ανεπαρκή την αιτιολογία του κ. Αναστασιάδη ότι απουσιάζει στο εξωτερικό για οικογενειακούς λόγους και δεν μπορεί να καταθέσει σήμερα στην Εξεταστική, όπως ήταν προγραμματισμένο, και απέρριψε το αίτημα του διευθυντή της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» Μπάμπη Κούτρα, να δώσει ο ίδιος, ως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του, τις όποιες εξηγήσεις και διευκρινίσεις σχετικά με τα δάνεια της εταιρίας.

    Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε ενημερωθεί τον Ιούνιο από την αρμόδια υπηρεσία για την σημερινή κλήτευσή του. Όπως είπε, η απάντηση του κ. Αναστασιάδη ήρθε από τον κ. Κούτρα, ο οποίος με επιστολή του προς τα μέλη της Εξεταστικής, αναφέρει ότι για προσωπικούς λόγους που προέκυψαν μετά τον Ιούνιο, δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψει και ποια περίοδο θα είναι διαθέσιμος και δηλώνει ότι είναι εξουσιοδοτημένος από τον εκδότη να καταθέσει ο ίδιος με την ιδιότητα του διευθυντή και στελέχους της εφημερίδας.

    [05] Στο Κέντρο Εφοδιασμού προσφύγων-μεταναστών της Περιφέρειας Αττικής, ο Ζαν Κλοντ Φρεκόν

    Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από τη λειτουργία του Κέντρου Διαχείρισης, Αποθήκευσης και Εφοδιασμού Ειδών Πρώτης Ανάγκης των σημείων διαμονής προσφύγων/μεταναστών, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ζαν Κλοντ Φρεκόν, μετά την επίσκεψη του στο χώρο, συνοδευόμενος από την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.

    Ο πρόεδρος και η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου από τον αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αθηνών, Χρήστο Καπάταη ο οποίος τον ενημέρωσε για τον αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο δράσης και λειτουργίας του Κέντρου στο ζήτημα της διαχείρισης-αποστολής των ειδών.

    Το κέντρο με τη συνδρομή εθελοντών, σημείωσε ο κ. Καπάταης, συγκεντρώνει και ταξινομεί την βοήθεια η οποία προέρχεται από την αλληλεγγύη των συμπολιτών και την εταιρική ευθύνη των επιχειρήσεων και στη συνέχεια την αποστέλλει σε δομές όπου υπάρχει ανάγκη, ακόμη και εκτός Αττικής. Έχουν σταλεί, προσέθεσε, χιλιάδες τόνοι τροφίμων, ειδών υγιεινής και ρουχισμού ανάλογα με τις εκάστοτε διαμορφωμένες ανάγκες, ενώ το Κέντρο λειτουργεί επικουρικά συντρέχοντας και άλλους φορείς ή ομάδες συμπολιτών μας που χρήζουν βοήθειας.

    Για παράδειγμα ανέφερε τα κοινωνικά ιατρεία όπου αποστέλλονται φάρμακα ή τους «απόρους» νεοοσεισαχθέντες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αττικής από την επαρχία για τους οποίους η Περιφέρεια συγκεντρώνει έπιπλα και είδη οικιακής χρήσης από δωρεές καταστημάτων ή πολιτών προκειμένου να τους ενισχύσει στο νοικοκυριό που θα στήσουν.

    [06] Στο έλεος των πυρκαγιών Πορτογαλία και Ισπανία. Χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες

    Χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες σήμερα στην Πορτογαλία και την Ισπανία καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται, απειλώντας κατοίκους και τουρίστες.

    Στην Πορτογαλία, περισσότεροι από 2.000 δασοπυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο περίπου 50 εστίες που μετέτρεψαν σε στάχτες χιλιάδες στρέμματα δασικής και θαμνώδους βλάστησης κι ενώ η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές για τον μήνα Σεπτέμβριο κύμα καύσωνα.

    Μια ιδιαίτερα καταστροφική πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον Εθνικό Δρυμό Πενέντα Ζέρες, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου σε δύο οικισμούς που περικυκλώθηκαν από τις φλόγες, τους Παραντέλα και Βαρζέα, οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προσωρινά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πολλοί πολίτες συνέδραμαν στο πλευρό των πυροσβεστικών δυνάμεων με στόχο την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

    «Οι φλόγες μας έχουν περικυκλώσει, οι στρατοχωροφύλακες ζήτησαν από τον σύζυγό μου κι εμένα να φύγουμε από το σπίτι μας, όμως αρνηθήκαμε» περιέγραψε στην πορτογαλική τηλεόραση η Έβα, 71 ετών, μια κάτοικος του Παραντέλα, που προσπάθησε να σβήσει την φωτιά χρησιμοποιώντας έναν σωλήνα άρδευσης.

    «Οι βοσκότοποι κάηκαν, τα ζώα δεν έχουν τίποτα να φάνε. Πρόκειται για μια συμφορά για το φυσικό αυτό πάρκο ?το μοναδικό στην Πορτογαλία? τον τουρισμό» δήλωσε ο Χελντέρ Μπαρός, αντιδήμαρχος της κοινότητας Άρκος ντε Βαλντεβέζ, που έχει πληγεί σημαντικά.

    Τουλάχιστον 300 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν στο Μποτίκας, στη βόρεια Πορτογαλία, σήμερα όπου ξέσπασε άλλη μια πυρκαγιά. Παιδιά και ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από έναν οικισμό χθες το βράδυ.

    «Δύο ακόμη οικισμοί απειλούνται από τις φλόγες, τα μέσα που έχουν κινητοποιηθεί δεν επαρκούν» κατήγγειλε ο δήμαρχος Φερνάντο Γκουεϊρόγκα, σύμφωνα με τον οποίο 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης της κοινότητάς του μετατράπηκαν σε στάχτες.

    Έπειτα από μια σχετική ηρεμία το 2014 και το 2015, η Πορτογαλία δέχθηκε βαρύ πλήγμα από τις πυρκαγιές, που έχουν ήδη κατακάψει, από τις αρχές του έτους, περισσότερα από 1.070.000 στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης στην ηπειρωτική χώρα.

    Στην τουριστική νήσο της Μαδέρας, όπου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις φωτιές τον Αύγουστο, 54.000 στρέμματα έχουν καταστραφεί.

    ΙΣΠΑΝΙΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ

    Στη γειτονική Ισπανία, περίπου 390.000 στρέμματα δάσους κάηκαν το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και της 28ης Αυγούστου και, όπως και στην Πορτογαλία, οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των εμπρηστών.

    [07] Γαλλία: Νέα αρνητική δημοσκόπηση για τον Ολάντ

    Ο Φρανσουά Ολάντ θα αποκλειόταν σε κάθε περίπτωση από τον πρώτο γύρο αν επιδιώξει μια νέα θητεία στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017 στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα και επιβεβαιώνει ότι η τελική μονομαχία για το Ελιζέ θα διεξαχθεί ανάμεσα στη δεξιά και στην ακροδεξιά.

    Η δημοσκόπηση του TNS-One Point για την εφημερίδα Le Figaro και το ενημερωτικό δίκτυο LCI εξετάζει εννέα σενάρια με υποψηφίους της αριστεράς και της δεξιάς. Σε κάθε ένα από αυτά, ο απερχόμενος σοσιαλιστής αρχηγός του κράτους φθάνει στην τέταρτη ή την πέμπτη θέση στον πρώτο γύρο.

    Η πρόθεση ψήφου υπέρ του Ολάντ έχει πέσει σε ένα ποσοστό χωρίς προηγούμενο (11% έως 15%) και ο πρώην υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνησή του, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, θα τον ξεπερνούσε συστηματικά αν θέσει υποψηφιότητα απέναντί του.

    Σε όλα τα εξεταζόμενα σενάρια, στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2017 ο υποψήφιος της δεξιάς αντιπολίτευσης, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ή ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, θα αντιπαρατεθεί με την πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

    [08] Η πρωθυπουργός Μέι δεν έχει εντολή να βγάλει τη χώρα από την ενιαία αγορά, υποστηρίζει η πρώτη υπουργός της Σκωτίας

    Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν έχει εντολή να βγάλει οποιαδήποτε περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε σήμερα η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον.

    Η Μέι έχει δηλώσει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ αφού το 52% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Ενώ η Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, οι ψηφοφόροι της Σκωτίας τάχθηκαν υπέρ της παραμονής.

    "Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τη λιγότερη κακή λύση για τη Σκωτία (...) αυτό σημαίνει να συνεχίσει να είναι τμήμα της ενιαίας αγοράς", είπε η Στέρτζον μιλώντας στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο.

    "Δεν δέχομαι ότι (η πρωθυπουργός Μέι) έχει εντολή να βγάλει οποιαδήποτε περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά", πρόσθεσε.

    [09] Αθωώθηκε ο διάσημος πιανίστας Φάζελ Σάι που είχε κατηγορηθεί για "προσβολή θρησκευτικών αξιών"

    Τουρκικό δικαστήριο αθώωσε σήμερα τον διάσημο πιανίστα Φάζελ Σάι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για προσβολή των θρησκευτικών αξιών, βάζοντας τέλος σε μια δικαστική περιπέτεια πολλών ετών η οποία είχε προκαλέσει και έντονες ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία.

    Ο 45χρονος Τούρκος πιανίστας, ένας μουσικός παγκοσμίου φήμης, είχε καταδικαστεί το 2013 σε φυλάκιστη 10 μηνών με αναστολή για σχόλια που είχε ανεβάσει στο Twitter, τα οποία θεωρήθηκαν "υβριστικά" για τις θρησκευτικές αξίες. Η ποινή αυτή επικυρώθηκε από το Εφετείο, τον ίδιο χρόνο, όμως τον Οκτώβριο του 2015 ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο που διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης από το πρωτοδικείο της Κωνσταντινούπολης.

    Το δικαστήριο αυτό απάλλαξε σήμερα τον Σάι από όλες τις κατηγορίες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Ανατολή.

    Ο Φάζελ Σάι, που είναι δηλωμένος άθεος και ασκεί κριτική στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της χώρας του, είχε αναρτήσει στο Twitter μια σειρά από σχόλια που αμφισβητούσαν την εικόνα του παραδείσου, όπως την θέλει η μουσουλμανική παράδοση. "Λέτε ότι χείμαρροι κρασιού ρέουν στον παράδεισο. Μήπως ο παράδεισος είναι ταβέρνα; Λέτε ότι στον παράδεισο υπάρχουν δύο ουρί (παρθένες γυναίκες) για κάθε πιστό. Μήπως ο παράδεισος είναι οίκος ανοχής;", έγραψε, επαναλαμβάνοντας στην ουσία στίχους του Ομάρ Καγιάμ, του μεγάλου Πέρση ποιητή του 11ου αιώνα.

    Σε μια αιχμηρή αναφορά του απέναντι στους ισλαμοσυντηρητικούς πολιτικούς, έγραψε επίσης ότι "όλοι οι ηλίθιοι, ο υπόκοσμος, οι γελοίοι και οι κλέφτες είναι επίσης πιστοί του Αλλάχ".

    Η συνήγορος του Σάι, η Μελτέμ Ακιόλ, υποστήριξε ότι το μόνο που έκανε ο πελάτης της ήταν να εκφράσει τις απόψεις του. "Δεν έγραψε άρθρο, ούτε πρόβαλε κάποια ταινία. Εξέφρασε τις απόψεις του και επανέλαβε με μηνύματα στο Twitter κάποιες επικριτικές απόψεις. Το γεγονός ότι γίνεται αυτή η δίκη, αυτό είναι η προσβολή", είπε η δικηγόρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν.

    [10] Μία animated όπερα από την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Animasyros

    «Έναπαιδί κλεισμένο τιμωρία στο δωμάτιό του, το κάνει άνω-κάτω.Προς έκπληξή του, τα αντικείμενα του δωματίου ζωντανεύουν κι έρχονται να το επιπλήξουν: η πολυθρόνα κι η μπερζέρα, το ρολόι κι η τσαγιέρα, το κινέζικο φλυτζανάκι, τα μπιμπελό, η γάτα... 'Αψυχα αντικείμενα και ζώα θα ζητήσουν από το παιδί να πληρώσει για όσα υπέφεραν εξαιτίας του. Το παιδί θα συμφιλιωθεί σταδιακά μαζί τους, πριν γυρίσει στη ζεστή αγκαλιά της μαμάς του».

    Αυτή είναι η υπόθεσησε ταινία animation που ετοιμάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) με τοAnimasyros, και βασίζεται σε αποσπάσματα της όπερας του Μωρίς Ραβέλ «Το παιδί και τα μάγια». Η ταινία βρίσκεται σε εξέλιξη και το πρώτο δείγμα της κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίουστο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης, κηρύσσοντας την έναρξη του «Animasyros 9.0». Η ολοληρωμένη μορφή τής ταινίας θα παρουσιαστεί προσεχώς στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

    Πρόκειται για τη δεύτερη σύμπραξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνήςμε το Animasyros -η πρώτη τους ταινία animation ήταν ένα καινοτόμο «διάβασμα» αποσπασμάτων της οπερέτας του Γιόχαν Στράους «Η Νυχτερίδα».

    Για τη νέα τους παραγωγή, οι δύο φορείς αναφέρουν σχετικά: «Το παιδικό δωμάτιο είναι το εργαστήριο της φαντασίας,που αναπτύσσεται στα σκοτάδια της παιδικής ηλικίας. Στον αρχετυπικό αυτόν χώρο εξελίσσεται η «λυρική φαντασία» που συνέθεσαν δύο εξέχουσες μορφές της γαλλικής τέχνης του 20ού αιώνα, ο συνθέτης Μωρίς Ραβέλ και η ποιήτρια Κολέτ.

    [11] Συνάντηση Σοσιαλιστών υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και κορυφαίων στελεχών στην Αθήνα το Σάββατο

    Με στόχο τη διαμόρφωση κοινών θέσεων για μια Ευρώπη προοδευτική, με κοινωνικό πρόσωπο, ενόψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Μπρατισλάβα και των μεγάλων προκλήσεων της ΕΕ, οι Σοσιαλιστές υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ και κορυφαία στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα συναντηθούν στην Αθήνα το ερχόμενο Σάββατο.

    Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια ανάλογης συνάντησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών υπουργών την 15η Ιουλίου στη Ρώμη, στην οποία είχαν προσκληθεί οι Έλληνες υπουργοί Νίκος Παππάς και Νίκος Ξυδάκης. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πολυσχιδούς διπλωματικής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση: την 9η Σεπτεμβρίου διεξάγεται στην Αθήνα η Ευρωμεσογειακή Συνάντηση Κορυφής, με πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και στις 8-9 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα της Μεσογείου με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

    «Υπάρχει κατανόηση και από τους λαούς και από κάποιες ηγεσίες ότι μερικά προβλήματα είναι κοινά και μπορούμε να έχουμε κοινές προσεγγίσεις. Χρειάζεται ρεαλισμός και ευελιξία. Με την πρόταση για ένα διαρκές διάλογο Αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας, η Ελλάδα βρίσκεται στο τραπέζι με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Πρέπει να ξαναδώσουμε μια καινούργια πίστη στους ανθρώπους. Ότι η Ευρώπη δεν είναι αυτή που καταστρέφει την ευημερία», δήλωσε σχετικά ο οικοδεσπότης της συνάντησης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

    Ο θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν τις εργασίες της συνάντησης θα είναι η ΕΕ μετά το δημοψήφισμα εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, πολιτικές για την αναβάθμιση της ΕΕ, εμβάθυνση της ενοποίησης, καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, προστασία της εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων, δίκαιη ανάπτυξη, αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ασφάλεια και ενωσιακή εξωτερική πολιτική, καθώς και η ενεργός σύνδεση των πολιτών με τους θεσμούς της ΕΕ.

    Για τη συνάντηση των Σοσιαλιστών Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα παραβρεθούν στην Αθήνα, φιλοξενούμενοι του Νίκου Ξυδάκη, ο Γάλλος υπουργός Επικρατείας, για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Αρλέμ Ντεζίρ, ο Ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρά τω πρωθυπουργώ Σάντρο Γκότσι, η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Μαργκαρίτα Μάρκες, o υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Ιβάν Κόρτσοκ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας Λουίς Γκρες και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα συμμετέχει, επίσης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

    Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα συμμετέχουν οι αντιπρόεδροι της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ευρωβουλευτές Μαρία Ζοάο Ροντρίγκεζ και Ενρίκε Γκερέρο Σαλόμ, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Γιόνεκ Πολέ.

    Η συνάντηση θα διεξαχθεί στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, στο Φαληρικό Δέλτα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 September 2016 - 16:32:54 UTC