Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Ρόδο γεφυρώνουμε τον ευρωπαϊκό με τον αραβικό χώρο
  • [02] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αθλητές της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής του Ρίο
  • [03] Προβλήματα από την κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας
  • [04] Ι. Αμανατίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Εργαζόμαστε για την ενίσχυση και οργάνωση του Ελληνισμού της διασποράς
  • [05] Λ. Κρέτσος για τηλεοπτικές άδειες: Θα τηρηθεί το γράμμα του νόμου
  • [06] Ένοπλοι κατέρριψαν ελικόπτερο στο Μεξικό - Τέσσερις νεκροί
  • [07] Βούλγαρος ΥΠΕΞ: Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη συμφωνία με την ΕΕ
  • [08] Σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών στην Ιαπωνία
  • [09] Η ύφεση κάνει κακό στην ψυχική υγεία, αλλά όχι κατ' ανάγκη στο προσδόκιμο ζωής
  • [10] Έτοιμος για εκτόξευση ο ρομποτικός «κυνηγός» αστεροειδών Osiris-REx
  • [11] Δύο Έλληνες εθελοντές τιμήθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
  • [12] Έλεγχος της Εισαγγελίας στους πλούσιους ιδιοκτήτες πτωχευμένων εταιρειών
  • [13] Διαβουλεύσεις Τουρκίας - ΣτΕ ενόψει των δικαστικών διώξεων για την απόπειρα πραξικοπήματος

  • [01] Στη Ρόδο γεφυρώνουμε τον ευρωπαϊκό με τον αραβικό χώρο

    «Αυτός ο χώρος έχει κοινά συμφέροντα και πρέπει να αποκαταστήσουμε τη λειτουργικότητά του» τονίζει ο υπ.Εξωτερικών Ν.Κοτζιάς σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας για τη Διάσκεψη για την «Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Α. Μεσόγειο» που με πρωτοβουλία της ελληνικής διπλωματίας γίνεται, στη Ρόδο (8-9 Σεπτεμβρίου), πεδίο διαλόγου δύο κόσμων, ευρωπαϊκού και αραβικού.

    «Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες θα συζητήσουμε για τις σχέσεις αυτών των δύο χώρων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς το επίκεντρο της συζήτησης να είναι το Ισραήλ, η Παλαιστίνη ή η Τουρκία» επισημαίνει ο κ. Κοτζιάς και σημειώνει ότι την πρωτοβουλία της Διάσκεψης την χαιρέτησαν θετικά όλοι οι συμμετέχοντες και ειδικά οι αραβικές χώρες από τις οποίες εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον για ευρύτερη συμμετοχή.

    Ο κ. Κοτζιάς εξηγεί ότι «την ασφάλεια δεν την ορίζουμε στρατιωτικά», αλλά «την εννοούμε και θετικά, ως τη δημιουργία πολλών ειδών δικτύων- από ενέργεια μέχρι υποδομές- τα οποία σταθεροποιούν όλη την περιοχή, ως μία πολιτική πρωτοβουλιών και κοινών δράσεων».

    Γι' αυτό και μετά από τις τριμερείς συνεργασίες που έχουν επιτευχθεί από την ελληνική διπλωματία -Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία και Λίβανο- και κυρίως με τις δύο πρώτες, έχουν επεκταθεί, εφαρμόζοντας ένα νέο μοντέλο, σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας του ΥΠΕΞ και πάρα πολλούς τομείς και υπουργεία, η επόμενη σκέψη, όπως σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, ήταν «αξιοποιώντας την πείρα μας από τις τριγωνικές σχέσεις, να φτιάξουμε μια θεσμική υπόσταση -σαν και αυτή που υλοποιούμε στη Ρόδο- η οποία θα φέρει κοντά τις διάφορες χώρες που συμμετέχουν στις τριμερείς και θα ήθελαν να συμμετάσχουν, σε ένα κοινό φόρουμ ασφάλειας και σταθερότητας».

    Στόχος είναι και η θεσμοθέτηση της Διάσκεψης της Ρόδου. Ήδη προχωρά η θεσμοθέτηση της προηγούμενης πρωτοβουλίας του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, η τετραμερής Συνεργασία της Θεσσαλονίκης με τις βόρειες γειτονικές μας χώρες- Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ- η οποία, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο και, όπως ανακοινώνει ο κ. Κοτζιάς, θα επαναληφθεί εκ νέου τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και Διάσκεψη των Αθηνών για την Προστασία των Πολιτιστικών και Θρησκευτικών Κοινοτήτων η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και θα επαναληφθεί το 2017.

    Ακολουθεί η συνέντευξη:

    -Την Πέμπτη 8/9 και την Παρασκευή 9/9 θα έχουμε στην Ελλάδα, και ειδικότερα στη Ρόδο, την Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες, μία δική σας πρωτοβουλία. Θα θέλατε να μας πείτε σε τι αποσκοπεί;

    -Υπάρχει ένας ιστορικός, πολιτισμικός και γεωγραφικός χώρος που αποτελείται από την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο χώρος έχει κοινά συμφέροντα. Πρέπει όμως να αποκαταστήσουμε τη λειτουργικότητά του. Τα κοινά του συμφέροντα συνδέονται με την ιστορία και τον πολιτισμό, εκτείνονται στη δημιουργία υποδομών, την κατανομή της εργασίας, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες θα συζητήσουμε για τις σχέσεις αυτών των δύο χώρων, της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς το επίκεντρο της συζήτησης να είναι το Ισραήλ, η Παλαιστίνη ή η Τουρκία. Θα συζητήσουμε για τις σχέσεις των Αραβικών κρατών με τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    -Γιατί επιλέξατε τη Ρόδο;

    -Το σημείο που συνδέει περισσότερο από κάθε άλλο τις δύο αυτές περιοχές είναι η Ρόδος, γι' αυτό και την επέλεξα. Επίσης, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι η πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών είναι, ιδιαίτερα όταν το επιτρέπει και η εποχή, να επεκτείνουμε και να αποκεντρώνουμε την εξωτερική πολιτική. Κάναμε τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό μου κ. Τσαβούσογλου στην Κρήτη, θα κάνουμε τη Διάσκεψη των τεσσάρων Βαλκανικών χωρών στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο και μάλιστα θα πάμε και στο Άγιο Όρος. Τώρα πραγματοποιούμε τη συνάντηση με τις αραβικές και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στη Ρόδο.

    -Η πρωτοβουλία σας αυτή βρήκε πρόσφορο έδαφος ή υπήρξαν δισταγμοί από τους ομολόγους σας; Πως αποδέχθηκε τη Διάσκεψη η αραβική πλευρά, η ευρωπαϊκή, πως την αντιμετώπισε η σλοβακική προεδρία;

    -Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν η Ελλάδα, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ιταλία, η Κροατία και η Σλοβακία από την Ευρώπη και από τις αραβικές χώρες η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Λιβύη, το Μαρόκο και η Τυνησία. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 8 χώρες, 4 ευρωπαϊκές και 4 αραβικές, και, όπως βλέπετε, φθάσαμε στις 14. Εδώ θέλω να σημειώσω ότι παρακάλεσαν να έρθουν και άλλα κράτη, αλλά σε αυτήν την περίπτωση η Διάσκεψη θα απομακρυνόταν από το σκοπό για τον οποίο κάνουμε όλο αυτόν τον σχεδιασμό. Οι Άραβες αντιμετώπισαν με μεγάλο ενδιαφέρον την πρωτοβουλία και αυτοί είναι που ήθελαν να συμμετάσχουν περισσότερες χώρες. Η Σλοβακική Προεδρία από την πλευρά της θεώρησε τη Διάσκεψη μία μεγάλη ευκαιρία να γνωρίσει μια σειρά από αραβικά κράτη.

    -Έχετε αναπτύξει μία ιδιαίτερα καλή σχέση με τον Αιγύπτιο ομόλογό σας τον κ. Σούκρι, στον οποίο είχατε προτείνει κατά την επίσκεψή σας στο Κάιρο τον περασμένο Φεβρουάριο, τη Διάσκεψη αυτή. Υπήρξε συνεργασία των δυο ΥΠΕΞ;

    -Ναι, τα κείμενα για τη Διάσκεψη τα στείλαμε πρώτα στην Αίγυπτο, τα συμφωνήσαμε και μετά τα μοιράσαμε στους υπολοίπους. Έχουμε μια ειδική σχέση με την Αίγυπτο, η οποία συνδέεται με μία ιστορική σχέση με τον αραβικό κόσμο. Εγώ πάντα λαμβάνω υπόψη μου ότι στις αρχές του εικοστού αιώνα η Αίγυπτος ήταν η χώρα που παρήγαγε τον αραβικό πολιτισμό της νεωτερικότητας, στην Αίγυπτο πρωτοξεκίνησε ο αραβικός κινηματογράφος, εκεί αναδείχθηκαν σημαντικοί Άραβες ποιητές και μεγάλοι τραγουδιστές, οργανώθηκαν μεγάλα αραβικά πανεπιστήμια και οι μεταρρυθμιστικές σχολές του Ισλάμ.

    -Έχετε μιλήσει επανειλημμένα για το τρίγωνο αστάθειας στην περιοχή μας. Τι είδους συνεργασίες θα πρέπει να αναπτύξουν οι χώρες της περιοχής για την ασφάλεια και τη σταθερότητα;

    -Για να αντιμετωπιστεί το τρίγωνο της αστάθειας εμείς έχουμε κάνει σειρά από τριμερείς συνεργασίες. Έχουμε κάνει τριμερείς με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία και τον Λίβανο και θα κάνουμε και με την Παλαιστίνη. Δεν έχουμε όμως επεκτείνει μόνο σε σειρά κρατών τις τριμερείς, το σημαντικότερο είναι ότι στο Ισραήλ και την Αίγυπτο έχουμε εφαρμόσει ένα νέο μοντέλο, οι τριμερείς να αφορούν όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας του ΥΠΕΞ: γενικές διευθύνσεις, γενικούς γραμματείς, υπουργούς, προέδρους, πρωθυπουργούς. Η συνεργασία θα αφορά πάρα πολλούς τομείς, επί παραδείγματι με την Αίγυπτο συνεργάζεται και το υπουργείο Γεωργίας, το Υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Μεταφορών.

    Σκεφτείτε αυτή την τριγωνική σχέση σαν μια σφαίρα, η οποία είναι πολυεπίπεδη, πολύπλευρη και αναφέρεται σε όλη τη θεματολογία. Η σκέψη μας με τους Αιγύπτιους ήταν, αξιοποιώντας την πείρα μας από τις τριγωνικές σχέσεις, να φτιάξουμε μια θεσμική υπόσταση, σαν και αυτή που υλοποιούμε στη Ρόδο, η οποία θα φέρει κοντά τις διάφορες χώρες που συμμετέχουν στις τριμερείς και θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε ένα κοινό φόρουμ ασφάλειας και σταθερότητας. Την ασφάλεια δεν την ορίζουμε στρατιωτικά, δεν την ορίζουμε μόνο σε σχέση με την τρομοκρατία, τις προκλήσεις και τις καταστροφές, αλλά την εννοούμε και θετικά. Την εννοούμε ως τη δημιουργία πολλών δικτύων -από την ενέργεια μέχρι τις υποδομές- τα οποία σταθεροποιούν όλη την περιοχή, ως μία πολιτική πρωτοβουλιών και κοινών δράσεων.

    -Η Ελλάδα επιστρέφει στο χώρο των Βαλκανίων και της Μ. Ανατολής με μία πρωτοβουλία «γεφύρωσης» των δύο κόσμων, ευρωπαϊκού και αραβικού, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι σηματοδοτεί μία νέα σελίδα στην πολιτική της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή;

    -Πράγματι, η Ελλάδα επέστρεψε στα Βαλκάνια. Επιδιώκουμε να συνδέσουμε την πολιτική που ασκούσαμε στη δεκαετία του ΄90, δηλαδή την ανάπτυξη δικτύων και ενδοχώρας στα Βαλκάνια με την πολιτική της τελευταίας δεκαετίας, δηλαδή την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού των κρατών της περιοχής. Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια ενδοχώρα σε μια ευρωπαϊκά προσανατολισμένη νοτιοανατολική Ευρώπη. Τώρα προσπαθούμε να κάνουμε τη γεφύρωση αυτού του χώρου με τον αραβικό.

    -Φιλοδοξείτε τη θεσμοθέτηση της Διάσκεψης της Ρόδου, σε ετήσια βάση; Το έχετε συζητήσει με τους συμμετέχοντες;

    -Ναι, θέλουμε να θεσμοθετήσουμε τη διάσκεψη της Ρόδου. Επίσης, προχωρούμε και στη θεσμοθέτηση της Βαλκανικής Συνεργασίας, αλλά και της Διάσκεψης, ανά διετία όμως, για την Προστασία των Πολιτιστικών και Θρησκευτικών Κοινοτήτων. Όπως μάλιστα είπα πρόσφατα σε ομιλία μου στο Πανεπιστήμιο στα Σκόπια, όπου ήμουν προσκεκλημένος, τον επόμενο χρόνο η πρωτοβουλία θα είναι δική μας, δέχθηκαν όμως να στηρίξουν την πρωτοβουλία και να συνεργαστούν εξ' αρχής μια αραβική χώρα και η Αυστρία.

    -Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να διευρυνθεί αυτό το σχήμα της Ρόδου περισσότερο;

    -Αν είναι να διευρυνθεί αυτό το σχήμα θα πρέπει να το αποφασίσουμε από κοινού με όλους τους συμμετέχοντες. Όταν προσκάλεσα για πρώτη φορά τη διασυνοριακή Διάσκεψη των τεσσάρων βαλκανικών χωρών είχα στο μυαλό μου, πέρα από αυτές τις τέσσερις χώρες, να καλέσουμε όποιες άλλες θα θέλαμε να συμμετάσχουν. Όμως οι υπόλοιπες τρεις χώρες δεν επιθυμούσαν τη διεύρυνση του σχήματος, ήθελαν να είναι «μαζί μας» σε μία ιδιαίτερη θεσμική σχέση. Και έτσι παραμείναμε στο αρχικό σχήμα, το οποίο θα επαναληφθεί φέτος τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη.

    [02] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αθλητές της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής του Ρίο

    Με τους αθλητές της ελληνικής αποστολής των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτηςο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη προπονητές, αθλητές και τις οικογένειες τους για τις επιτυχίες, τις διακρίσεις και το ήθος τους και συνομίλησε με κάθε ένα από τα μέλη της ελληνικής αποστολής.

    Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εθνική έκπληξη τις διακρίσεις στην Ολυμπιάδα του Ρίο που πέτυχαν οι Έλληνες αθλητές χωρίς τυμπανοκρουσίες και σε μια δύσκολη περίοδο.

    Φτάσατε στο στόχο και ήταν πολύ σημαντικό και συγκινητικό αυτό για όλους, είπε ο πρωθυπουργός.

    Σε συνομιλία που είχε με τον ασημένιο ολυμπιονίκη Σπύρο Γιαννιώτη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κρίσιμη κούρσα μαραθώνιας κολύμβησης. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια στον Σπύρο Γιαννιώτη που συγκλόνισε με την προσπάθειά του όχι μόνο για τις επιδόσεις του, αλλά και για το ήθος που επέδειξε στις δηλώσεις του που ακολούθησαν. «Πολύ σημαντική όχι μόνο η επίδοση αυτή καθεαυτή και το μετάλλιο αλλά και το ήθος των δηλώσεων σου. Μας έδωσες μεγάλη χαρά. Συγχαρητήρια!», ανέφερε ο πρωθυπουργός στον Σπύρο Γιαννιώτη.

    Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τηχρυσή Ολυμπιονίκη 'Αννα Κορακάκη και τον προπονητή πατέρα της και δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης προπονήθηκε σε μια παράγκα και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να σβήσουμε από τη μνήμη μας ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες για τις επόμενες γενιές.

    «'Αννα να μας δείξεις τους τρόπους για να πετυχαίνουμε τους στόχους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Τι έγινε εκεί στη Δράμα; Ο δήμος γιατί γκρέμισε την παράγκα;», ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας τον πατέρα και προπονητή της 'Αννας Κορακάκη. «Δεν είμαστε χαρούμενοι ούτε υπερήφανοι για το γεγονός η 'Αννα προπονούνταν σε μια παράγκα. Αλλά όμως αυτό δεν πρέπει να το σβήσουμε από τη μνήμη μας και αυτό πρέπει να μας θυμίζει ότι πρέπει να συμβάλλουμε περισσότερο στον αθλητισμό και όχι μόνο στον πρωταθλητισμό. Δηλαδή στα παιδιά που θα κάνουν αύριο αυτό που έκανε η 'Αννα μέχρι χθες. Δεν μου άρεσε αυτό που έκανε ο Δήμος», είπε ο πρωθυπουργός. «Εννοείτε το σκοπευτήριο?», ανέφερε η 'Αννα Κορακάκη. «Αρκεί από εδώ και μετά να γίνει κάτι καλό?», συμπλήρωσε ο πατέρας της 'Αννας Κορακάκη. «Το να κάνουμε κάτι καλό είναι ευχή. Πρέπει να το κάνουμε και πράξη όμως. Και για να το κάνουμε πράξη πρέπει να υπάρχει βούληση να στηριχθεί ο αθλητισμός, ο μαζικός αθλητισμός, οι ομοσπονδίες. Αλλά νομίζω ότι δεν αρκεί μονάχα αυτό. Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να βρούμε τον τρόπο όχι μόνο να αυξήσουμε τις δαπάνες που δίνουμε για τον αθλητισμό αλλά και να καθαρίσουμε τα κυκλώματα στον αθλητισμό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά οικονομία ή έξοδα», συμπλήρωσε η 'Αννα Κορακάκη.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «η Ελλάδα κατάφερε να πάρει μετάλλια χωρίς τυμπανοκρουσίες και τη σκόνη του παρελθόντος και φτάσαμε να συγκρινόμαστε με την ολυμπιάδα του 2004 και αυτό ήταν απρόσμενο και μια θετική έκπληξη».

    Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό, σχολίασε ο υφυπουργός Σταύρος Κοντονής σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αναλογιστεί τα χρήματα που είχαν διατεθεί το 2004 και τα χρήματα για την ολυμπιάδα του Ρίο.

    [03] Προβλήματα από την κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας

    Πολλά προβλήματα προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται στη χώρα μας.

    Επί ποδός όλη τη νύχτα ήταν -και παραμένει- η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, έχοντας δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια -υπόγεια και ισόγεια- κυρίως στον δήμο Θερμαϊκού.

    Σε περισσότερες από είκοσι περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική για να βοηθήσει κυρίως ηλικιωμένους, προκειμένου να απομακρυνθούν από ισόγεια σπίτια, ενώ φερτά υλικά, πέτρες και χώματα, συνθέτουν το σκηνικό σε πολλούς δρόμους που δέχθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού.

    Αυτή την ώρα κλειστός είναι ο επαρχιακός δρόμος Επανομής- Ν. Μηχανιώνας, στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου με Βάρναλη και γίνεται άντληση των συσσωρευμένων υδάτων προκειμένου να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία.

    Από την ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκετα μεσάνυχτα της Τρίτης, στην ευρύτερη περιοχή των Μολάων στην ανατολική Λακωνία,ανέβηκε η στάθμη των νερών, στην εθνική οδό Σπάρτης - Μονεμβασιάς και τα προβλήματα εστιάζονται από την περιοχή της Γκαγκανιάς έως το χωριό της Συκιάς.Μαζί με τα νερά το οδόστρωμα γέμισε με λάσπες, χώματα και σε αρκετά σημεία ο δρόμος έγινε αδιάβατος.

    Σφοδρή καταιγίδα σάρωσε το απόγευμα της Τρίτης την ευρύτερη περιοχή του Βόλου με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση.Η κακοκαιρία που έπληξε τον Βόλο, πλημμύρισε δρόμους, όπως στην Νεάπολη και μπροστά στην ΑΓΕΤ - Ηρακλής, όπου με μεγάλη δυσκολία περνούσαν τη«λίμνη»τα αυτοκίνητα.Χωρίς τηλέφωνα, έμειναν για περισσότερες από 4 ώρες το κέντρο και οι ανατολικές περιοχές του Βόλου.

    Από τις 6 το απόγευμα της Τρίτης, χωρίς ηλεκτροδότηση έμεινανοι περιοχές Άναυρος, Νέα Δημητριάδα, Αστέρια, Αγριά και Λεχώνια, όπως και χωριά του Νοτίου Πηλίου.Δεκάδες φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να επιταθεί το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Βόλου.

    Πλημμυρικά φαινόμενα και πτώσεις δένδρων έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας, που πλήττει περιοχές της Ηλείας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην πόλη του Πύργου και τα γειτονικά χωριά, όπου λόγω της έντονης βροχόπτωσης, αλλά και της υπερχείλισης χειμάρρων, καταγράφηκαν πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα.

    Περιορισμένες πλημμύρες, κυρίως σε δρόμους, καταγράφηκαν και στην Κυλλήνη.

    [04] Ι. Αμανατίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Εργαζόμαστε για την ενίσχυση και οργάνωση του Ελληνισμού της διασποράς

    «Εργαζόμαστε για την ενίσχυση και οργάνωση του Ελληνισμού της διασποράς, καθώς και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επιστροφή των νέων στον παραγωγικό ιστό της χώρας μας, για την επιστροφή τους στην πατρίδα. Αξιοποιούμε τους Έλληνες του εξωτερικού ως εταίρους για την ανάπτυξη. Η ισχυρότερη σχέση μεταξύ του εθνικού κέντρου και της ελληνικής ομογένειας είναι σκόπιμη και επείγουσα» δήλωσε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης με αφορμή τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών για τους Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης.

    Το κύμα μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, συνεχίζεται με αδιάπτωτη ένταση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, από το 2010 έως σήμερα.

    Όπως καταδεικνύεται, από το 2010 έως το 2015, λόγω της οικονομικής κρίσης, ο αριθμός του μεταναστευτικού ρεύματος Ελλήνων κυρίως σε υπερπόντιες και βορειοευρωπαϊκές χώρες, ξεπερνά τις 300.000.

    Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εξωτερικών, οι πιο δημοφιλείς προορισμοί των Ελλήνων στο εξωτερικό είναι η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστραλία, η Κύπρος, η Νορβηγία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο του υπουργείο Εξωτερικών, τα στοιχεία αυτά προσεγγίζουν χωρίς να αποτυπώνουν με απόλυτη ακρίβεια την πραγματικότητα, καθώς δεν υφίσταται διαδικασία υποχρεωτικής δήλωσης και καταγραφής των Ελλήνων που διαβιούν στο εξωτερικό στις κατά τόπους ελληνικές πρεσβευτικές και προξενικές αρχές.

    Οι ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως της κεντρικής και βόρειας γηραιάς ηπείρου, είναι από τους κορυφαίους προορισμούς των Ελλήνων για εγκατάσταση και απασχόληση. Η Γερμανία αποτελεί την κατεξοχήν ευρωπαϊκή χώρα προορισμού, καθώς από το 2010 έως το 2015 (προσωρινά στοιχεία) έχουν μεταναστεύσει 157.055 Έλληνες. Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας (Destatis), το 2010 μετανάστευσαν 12.256, το 2011 23.043, το 2012 32.660, το 2013 32.088, το 2014 28.752 και το 2015 28256. Από τους 157.055 Έλληνες που εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία, 92.353 είναι άνδρες και 64.702 γυναίκες.

    [05] Λ. Κρέτσος για τηλεοπτικές άδειες: Θα τηρηθεί το γράμμα του νόμου

    «Θα τηρηθεί το γράμμα του νόμου» υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ,Λευτέρης Κρέτσος, κληθείς να σχολιάσει το αίτημα των 4 προσωρινών υπερθεματιστών να μην καταβάλλουν την πρώτη δόση έως ότου εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ.

    «Εμείς θα τηρήσουμε τη διαδικασία όπως προβλέπει ο νόμος, από την άλλη είναι ένα αίτημα που είναι λογικό, διότι φοβούνται ενδεχομένως ότι αν υπάρχει απόφαση κατά του διαγωνισμού, τα χρήματα που θα καταθέσουν θα συμψηφιστούν με υπάρχουσες ή μελλοντικές οφειλές » τόνισε ο κ. Κρέτσος και πρόσθεσε:

    «Εμείς όμως οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη διαδικασία και να τηρήσουμε απολύτως το γράμμα του νόμου».

    [06] Ένοπλοι κατέρριψαν ελικόπτερο στο Μεξικό - Τέσσερις νεκροί

    Άγνωστοι ένοπλοι, πιθανότατα σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές μέλη συμμοριών, κατέρριψαν χθες ένα ελικόπτερο κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής επιχείρησης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, γνωστοποίησε ο κυβερνήτης της πολιτείας Μιτσοακάν.

    Ο κυβερνήτης Σιλβάνο Αουριόλες Κονέχο ανέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι διεξήχθη μια επιχείρηση της αστυνομίας κοντά στην πόλη Απατσινγκάν της πολιτείας Μιτσοακάν, όπου το πρόβλημα της εγκληματικότητας είναι ιδιαίτερα έντονο, με σκοπό τη σύλληψη «ηγετών πυρήνων εγκληματιών».

    «Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ένα κρατικό ελικόπτερο το οποίο υποστήριζε μια περίπολο σε μια δυσπρόσιτη περιοχή καταρρίφθηκε», σύμφωνα με τον κυβερνήτη. «Θρηνούμε τον θάνατο του πιλότου και τριών αστυνομικών», ενώ άλλος ένας αστυνομικός «τραυματίστηκε», διευκρίνισε ο ίδιος.

    Δεν είναι σαφές ποια συμμορία ευθύνεται για την κατάρριψη.

    [07] Βούλγαρος ΥΠΕΞ: Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη συμφωνία με την ΕΕ

    Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη συμφωνία που συνήψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεισδοχή των μεταναστών και των προσφύγων πριν δοθεί στους τούρκους υπηκόους το δικαίωμα να ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίου, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ντανιέλ Μίτοβ.

    «Η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να ισχύσει, να εφαρμοστεί», επέμεινε ο Μίτοβ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να σωθούν από τους πολέμους, κυρίως Σύροι, έφθασαν στην Ευρώπη πέρυσι, πολλοί μέσω της επικράτειας της Τουρκίας, και πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Βουλγαρία, εκφράζουν φόβους περί νέας μαζικής έλευσης προσφύγων και μεταναστών εάν η συμφωνία ακυρωθεί.

    «Αυτό στο οποίο θέλουμε να δώσουμε έμφαση είναι ότι η συμφωνία επανεισδοχής πρέπει να εφαρμοστεί πριν καταργηθούν οι βίζες», είπε ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας.

    Οι βουλγαρικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση 14.000 μετανάστες το πρώτο εξάμηνο του 2016. Ο αριθμός τους το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα ανερχόταν σε 21.000.

    [08] Σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών στην Ιαπωνία

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών έγινε στην περιοχή του Κάντο στην Ιαπωνία. Ο σεισμός έγινε στις 13:28 τοπική ώρα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

    Το εστιακό βάθος του σεισμού εκτιμάται στα 50 χλμ.Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές, ενώ δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

    [09] Η ύφεση κάνει κακό στην ψυχική υγεία, αλλά όχι κατ' ανάγκη στο προσδόκιμο ζωής

    Η ύφεση είναι επιβλαβής για την υγεία, κυρίως την ψυχική, ενώ για τη σωματική υγεία η «ετυμηγορία» είναι πιο αβέβαιη, καθώς το προσδόκιμο ζωής μπορεί ακόμη και να αυξηθεί παρά την κρίση ή ίσως και εξαιτίας της, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Eλλήνων επιστημόνων της διασποράς.Η μελέτη είναι η πρώτη που προχωρά συστηματικά σε ολοκληρωμένη αξιολόγηση όλων των έως τώρα ερευνών σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης πάνω στην υγεία των ανθρώπων.

    Μια σημαντική διαπίστωση -που γίνεται επίσης για πρώτη φορά- είναι ότι, για διάφορους λόγους, σχεδον όλες (συνολικά το 96%) οι σχετικές μελέτες χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό μεροληψίας, συνεπώς τα συμπεράσματά τους πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με σχετική επιφύλαξη. Γι' αυτό, οι ερευνητές ζητούν να υπάρξουν περισσότερες και κυρίως καλύτερες εμπειρικές μελέτες πάνω στο ζήτημα.

    Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Γιάννης Ιωαννίδης (αναγνωρισμένος διεθνώς ειδικός πάνω στην αξιολόγηση άλλων επιστημονικών μελετών) και η δρ Χαριτίνη Σταυροπούλου της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", έβαλαν στο μικροσκοπιό τους 41 έρευνες, από τις οποίες οι περισσότερες αφορούσαν την Ισπανία (δέκα), την Ελλάδα (εννέα) και τη Βρετανία (επτά), καλύπτοντας τα χρόνια της κρίσης (2008-2015).

    [10] Έτοιμος για εκτόξευση ο ρομποτικός «κυνηγός» αστεροειδών Osiris-REx

    Έφθασε η στιγμή της εκτόξευσης του ρομποτικού διαστημικού σκάφους Osiris-REx της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, το οποίο, αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ξεκινήσει αύριο το βράδυ από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα την επταετή φιλόδοξη αποστολή του για να φθάσει στον αστεροειδή Μπενού, να πάρει δείγματα από την επιφάνειά του και να τα επιστρέψει στη Γη για μελέτη.

    Πρόκειται για την τρίτη αποστολή στο πλαίσιο του προγράμματος New Frontiers (Νέα Σύνορα) της NASA, μετά την αποστολή του σκάφους New Horizons (Νέοι Ορίζοντες), που έφθασε πέρυσι στον Πλούτωνα, και του σκάφους Juno (Ήρα) που έφθασε φέτος το καλοκαίρι στον Δία.Το υψηλής τεχνολογίας Osiris-REx, βάρους δύο τόνων, μεγέθους ενός οχήματος βαν και κόστους ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα ταξιδέψει πάνω σε ένα μεγάλο μη επανδρωμένο πύραυλο «'Ατλας V», ο οποίος έχει ποσοστό επτυχίας 100% από το 2002 που τέθηκε σε υπηρεσία.

    [11] Δύο Έλληνες εθελοντές τιμήθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

    Εκδήλωση για να τιμηθούν οι δύο εθελοντές, Έφη Λατσούδη και ο Κωνσταντίνος Μητράγκας, στην Αθήνα, ενόψει της μεγάλης βράβευσής τους με το βραβείο Νάνσεν τον Οκτώβριο στη Γενεύη διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτηςη Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Η Έφη Λατσούδη, εκ μέρους των εθελοντών του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην ΠΙΚΠΑ της Λέσβου, και ο Κωνσταντίνος Μητράγκας, εκ μέρους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης επελέγησαν από την επιτροπή του βραβείου Νάνσεν για να λάβουν το βραβείο για το 2016 για τη συμπαράσταση που επέδειξαν στους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της περσινής προσφυγικής κρίσης.

    Στο πρόσωπο των δύο εθελοντών "τιμούμε όλη την ελληνική κοινωνία που ήταν μια νησίδα ανεκτικότητας και υποδοχής στην Ευρώπη, την ώρα που τόσες άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν επέδειξαν την ίδια συμπεριφορά", τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ. "Χάρη στην Ελλάδα και τους εθελοντές που υποδέχτηκαν και διέσωσαν τους πρόσφυγες στις ακτές", πρόσθεσε ο ίδιος, "έγινε σεβαστή η τιμή της Ευρώπης". Όπως εξήγησε στη συνέχεια η απόδοση του βραβείου σε Έλληνες υπέρμαχους των προσφύγων έχει ειδική σημασία, καθώς το βραβείο αυτό φέρει το όνομα του Νάνσεν, του πρώτου Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος το 1922 βοήθησε στην ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, τόνισε ότι "έχει μεγάλη σημασία να παλεύουμε συνέχεια ώστε να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που προκαλούν τα προβλήματα, δηλαδή τον πόλεμο και τη φτώχεια. Ώσπου όμως να νικήσουμε σε αυτό τον αγώνα πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες υπερβάλλοντας εαυτόν ώστε αυτοί οι άνθρωποι να βρουν ένα ανθρώπινο χέρι, μια αγκαλιά, ένα ζεστό λόγο, μια ελπίδα για το μέλλον".

    Η τιμώμενη Έφη Λατσούδη παρατήρησε ότι "βραβεύεται η προσπάθεια και η συμμετοχή πολλών ανώνυμων, βραβεύεται μια συνειδητή επιλογή να μην αρνηθούμε σε ευάλωτους ανθρώπους που φτάνουν στη Λέσβο, αλλά και σε αυτούς που δεν τα κατάφεραν, την αξιοπρέπειά τους".

    Ο Κωνσταντίνος Μητράγκας εκ μέρους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, παρατήρησε ότι το βραβείο Νάνσεν δίνει τα φτερά "για να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε όπου είναι η ανθρώπινη ζωή σε κίνδυνο". "Όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά από το να δράσουμε κατευθείαν.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Οδυσσέας Βουδούρης και Βασίλης Παπαδόπουλος.

    [12] Έλεγχος της Εισαγγελίας στους πλούσιους ιδιοκτήτες πτωχευμένων εταιρειών

    Φως στο φαινόμενο των«πτωχευμένων εταιρειών με πλούσιους ιδιοκτήτες»επιχειρεί να ρίξει το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου ύστερα από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Γ. Δραγάτση.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αυγή», περίπου 100«κόκκινα»επιχειρηματικά δάνεια διασταυρώνονται με τις κινήσεις λογαριασμών των υπόπτων φοροδιαφυγής που έχουν παραδώσει οι τράπεζες στις ελεγκτικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν«θαλασσοδάνεια»που προορίζονταν για τις εταιρείες μετατράπηκαν σε προσωπικά. Έκαστο των δανείων που ελέγχονται ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ και το συνολικό ποσό τα 3 δισ. ευρώ.

    Οι ελεγκτικές Αρχές θα συνδυάσουν τα στοιχεία αυτών των δανείων με τις πληροφορίες από τα 65 CD με όλες τις λίστες πιθανής φοροδιαφυγής την περίοδο 2000 - 2012.Στις λίστες περιλαμβάνονται γιατροί, μηχανικοί, εργολάβοικ.ά.

    [13] Διαβουλεύσεις Τουρκίας - ΣτΕ ενόψει των δικαστικών διώξεων για την απόπειρα πραξικοπήματος

    Μια αντιπροσωπεία του υπουργείου Δικαιοσύνης της Τουρκίας συναντήθηκε προ ημερών με αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης για συζητήσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τους κανόνες της, καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται να προσαγάγει ενώπιον της δικαιοσύνης αυτούς που θεωρεί υπεύθυνους για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του ΣτΕ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με υπουργούς χωρών του 47μελούς οργανισμού στο Στρασβούργο της Γαλλίας σήμερα, πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ, ο Τόρμπγερν Γιάγκλαντ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο περιθώριο ενός φόρουμ που οργάνωσε το ΥΠΕΞ της Γερμανίας.

    «Συνεργαζόμαστε μαζί τους. Θέλουμε να φροντίσουμε να υπάρξουν νομικές εξασφαλίσεις», εξήγησε ο Γιάγκλαντ. «Έχουν κατά νου ότι εάν δεν υπάρξουν εξασφαλίσεις, πολλές από τις υποθέσεις θα καταλήξουν στο δικαστήριο του Στρασβούργου», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 September 2016 - 6:32:57 UTC