Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης
  • [02] Ν. Φίλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το νέο τηλεοπτικό τοπίο θέτει τέλος στο καθεστώς της ασυδοσίας
  • [03] Χρ. Σταϊκούρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο «κόφτης» έχει ήδη ενεργοποιηθεί
  • [04] Χρ. Σπίρτζης: Δεν θα χαθεί ούτε μια θέση εργασίας στην τηλεόραση
  • [05] Γ. Σταθάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Νέος μηχανισμός ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών
  • [06] Ενδιαφέρον 400 ελληνικών εταιρειών για συναντήσεις με την Alibaba
  • [07] Άρχισε η δίκη για τη δολοφονία της 4χρονης Άννυ
  • [08] Συγκρούσεις στο χοτ σποτ της Μόριας
  • [09] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αστυνομικών έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας
  • [10] Συνάντηση Ομπάμα - Πούτιν, στο περιθώριο της G20
  • [11] Η καθηγήτρια Ν. Γαλανίδου μιλά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για τα ευρήματα στο Λισβόρι της Λέσβου
  • [12] Οι διακοπές φορτίζουν τα γονίδιά μας έως κι ένα μήνα αφότου έχουν τελειώσει
  • [13] Ο Φρεντ Μέρκιουρι των «Κουίν» έγινε (και) αστεροειδής
  • [14] Νέα ελληνική έρευνα: Το κάπνισμα μειώνει άμεσα την πρόσληψη των θερμίδων
  • [15] Έξω τα πάντα, αλλά μέσα οι γορίλες στην παγκόσμια λίστα των πιο απειλούμενων ειδών
  • [16] Ν. Παππάς: Να αναγνωρίσει η ΝΔ το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [17] Συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των 4 νέων καναλαρχών
  • [18] Το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων του 2017 επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ

  • [01] Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Αντικείμενο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου θα είναι: Το σχέδιο εθνικής στρατηγικής για τη διοικητική μεταρρύθμιση 2016-2018, οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, η αναδιοργάνωση δομών και οργανισμών και οργανογραμμάτων, καθώς και η σύσταση του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Διοικήσεων στο ΑΣΕΠ το οποίο θα επιλέγει διοικήσεις με την αξιοποίηση του Μητρώου Στελεχών που θέσπισε η κυβέρνηση με στόχο των καθιέρωση αδιάβλητων και αντικειμενικών κριτηρίων για την αξιοποίηση ικανών στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

    [02] Ν. Φίλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το νέο τηλεοπτικό τοπίο θέτει τέλος στο καθεστώς της ασυδοσίας

    «Το νέο τηλεοπτικό τοπίο, με κανόνες και με νόμιμες-πληρωμένες άδειες, θέτει τέλος στο καθεστώς της ασυδοσίας, που διήρκεσε τελικώς 25 χρόνια», δηλώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, αναφορικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών και τονίζει ότι «απομένουν δύο βήματα για τη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών στην ενημέρωση», η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και η περαιτέρω αναβάθμιση της ΕΡΤ.

    Εξάλλου, ο κ. Φίλης εμφανίζεται σίγουρος ότι θα κερδηθεί το στοίχημα του ανοίγματος των σχολείων με βιβλία και εκπαιδευτικούς στην τάξη, χωρίς κενά και επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των προσλήψεων των αναπληρωτών θα πραγματοποιηθεί πριν τις 12 Σεπτεμβρίου, παρά τα εμπόδια που προκύπτουν. «Αυτό συμβαίνει πάντα όταν προσπαθείς να αντιμετωπίσεις παθογένειες δεκαετιών, που στο χώρο της εκπαίδευσης αναπαράγονταν από το δικομματικό πελατειακό κράτος και στηρίζονται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και παρασυνδικαλιστικές πρακτικές», αναφέρει.

    Όσο για τις επόμενες αλλαγές στην Παιδεία, που αφορούν στην αναμόρφωση του λυκείου και την αλλαγή του τρόπου πρόσβασης στην τριτοβάθμια, ο κ. Φίλης τονίζει ότι «το σύστημα 4 χρόνια Γυμνάσιο και 2 χρόνια Λύκειο δεν είναι εφικτό να εφαρμοσθεί αυτή την στιγμή», αλλά θα αποτελέσει βάση διαλόγου.

    Ακόμη, με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, ο υπουργός ασκεί κριτική στη στάση της Νέας Δημοκρατίας, να το καταψηφίσει, λέγοντας ότι επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι «η ΝΔ έχει πρόβλημα ταυτότητας». Παράλληλα, κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι συζητά την πρότασησχολαρχών να δίνει το κράτος κουπόνι, voucher,ώστε οι γονείς να επιλέγουν όποιο σχολείο, ιδιωτικό ή δημόσιο θέλουν. «Πρόκειται για περίεργη αντίληψη ιδιωτικοποίησης δημόσιων πόρων, που η ιστορία μας διδάσκει ότι συνοδεύεται από φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς», δηλώνει.

    Τέλος, αναφορικά με την κριτική που ασκείται για τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών, τονίζει ότι η αναμόρφωση του μαθήματος «αποτελείπροϋπόθεση για να παραμείνει υποχρεωτική η διδασκαλία του σε όλους τους μαθητές». Για το μάθημα της Ιστορίας, επισημαίνει: «Είναι ώρα να προχωρήσουμε σε αλλαγές και στα προγράμματα σπουδών της Ιστορίας». Ωστόσο, τονίζει ότι δεν υπάρχει ανάλογη επεξεργασία που να έχει φτάσει σε πόρισμα. «Πιστεύω ότι η διδασκαλία της περιόδου του εμφυλίου πόλεμου μπορεί να ενισχύσει τη θετική σχέση των πολιτών με την ιστορική αλήθεια καθώς και την εθνική αυτογνωσία και συμφιλίωση. Προφανώς είναι ευαίσθητο θέμα και χρειάζεται ψυχραιμία και σεβασμό στα γεγονότα, τον πόνο και τις μνήμες όλων των Ελλήνων», προσθέτει.

    Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών. Πώς βλέπετε το νέο τηλεοπτικό τοπίο που προέκυψε; Θεωρείτε ότι αποτελεί επιτυχία για την κυβέρνηση και ιδιαίτερα για τον πρωθυπουργό;

    «Η κυβέρνηση καθόρισε και εγγυήθηκε μέχρι το τέλος μια διαδικασία πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας, ηοποία, συν τοις άλλοις, θα αποφέρει ένα σημαντικό ποσό χρημάτων στο δημόσιο ταμείο. Οι συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης,αντιμετωπίσθηκαν επί ίσοις όροις , όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα.

    Τονέο τηλεοπτικό τοπίο, με κανόνες και με νόμιμες-πληρωμένες άδειες, θέτει τέλος στο καθεστώς των προσωρινών αδειών, δηλαδή το καθεστώς της ασυδοσίας, που διήρκεσε τελικώς 25 χρόνια.

    Χρειάστηκε βεβαίως να ανατραπεί το αμαρτωλό πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε την διαπλοκή και την ανομία. Η εξέλιξη φυσικά συνιστάεπιτυχία της κυβέρνησης, του αρμόδιου υπουργού και του πρωθυπουργού προσωπικά. Θα προσέθετα ότι πρόκειται για δικαίωση των αγώνων πολλών εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αυθαιρεσία των βαρόνων των media. Αυτήντην ώρατων δημοκρατικών αλλαγώνσκέφτομαιακόμη τους χιλιάδες πολίτεςοι οποίοι κάθε βράδυ από το δελτίο των 8 δέχονταν ριπές συκοφαντικών σχολίων επειδήαγωνίζονταν κατά της λιτότητας και του αυταρχισμού.

    Απομένουν όμως δύο σοβαρές προϋποθέσεις, τα επόμενα βήματα για την διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών στην ενημέρωση. Το πρώτο είναι η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), που δεν έχει καταστεί δυνατή εξαιτίας της επιλογής της ΝΔ να παρεμποδίσει την αδειοδότηση των καναλιών, Και το δεύτερο είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της ΕΡΤ, που η ποιότητα και η λαϊκότητά του μπορούν να διαμορφώσουν υψηλά standards και για τον ιδιωτικό τομέα.

    Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες επιβεβαιώνει ότι η χώρα έχει εισέλθει σε μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας, ότι τα συμφέροντα του παρελθόντος δεν μπορούν να ποντάρουν στα σενάρια της «αριστερής παρένθεσης», ότι η κυβέρνηση ξεκινά από μια νέα αφετηρία το έργο της, που συνίσταται στην αντιμετώπιση της λιτότητα, τη διεύρυνση της Δημοκρατίας και την ίδρυση ενός νέου κοινωνικού κράτους. Χωρίς να παρεμβάλλονται "παράσιτα"...»

    Σε δέκα ημέρες χτυπά το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς.Θα κερδίσει, τελικά, το υπουργείο το στοίχημα για ανοιχτά σχολεία, με βιβλία και εκπαιδευτικούς, όλα στη θέση τους από την πρώτη μέρα;

    «Δίνουμε μάχη η χρονιά να ξεκινήσει με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Έχουμεεξασφαλίσει πιστώσεις για συνολικά 20.800 προσλήψεις αναπληρωτών, το

    μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα γίνει πριν την έναρξη τουσχολικού έτους στις 12 Σεπτεμβρίου. Διορθώσαμε στρεβλώσεις στη διαδικασία υπολογισμού των κενών και των πλεονασμάτων εκπαιδευτικών. Τα βιβλία έχουν ήδη σταλεί. Το στοίχημα θα κερδηθεί»

    Βλέπετε σκοπιμότητες «πίσω» από τα εμπόδια που έχουν προκύψει; Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, είναι αδύνατον να υπολογιστούν τα λειτουργικά κενά πριν λειτουργήσουν τα σχολεία.

    «Η άκριτη αποδοχή αυτού του ισχυρισμού οδηγεί κάθε Σεπτέμβρη σε προβλήματα. Είναι μία από τις αιτίες που σπρώχνει τη λειτουργία των σχολείων αρκετά αργότερα από την ημέρα του αγιασμού. Ο υπολογισμός των λειτουργικών κενών δεν είναι κάποιος γρίφος για δυνατούς λύτες. Οι διευθυντές των σχολείων γνωρίζουνσε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των σχολείων τους και μπορούν εγκαίρως να κάνουν τον προγραμματισμό τους, ώστε αυτά να λειτουργήσουν από τη πρώτη μέρα. Φυσικά μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ή ανατροπές σε κάποια σημεία, αλλά ο προγραμματισμός μπορεί και πρέπει να γίνεται πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Αυτό επιδιώξαμε φέτος. Βεβαίως και συναντήσαμε αντιστάσεις. Αυτό συμβαίνει πάντα όταν προσπαθείς να αντιμετωπίσεις παθογένειες δεκαετιών, που στο χώρο της εκπαίδευσης αναπαράγονταν από το δικομματικό πελατειακό κράτος και στηρίζονται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και παρασυνδικαλιστικές πρακτικές»

    Επαναλαμβάνετε πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα ότι η ομαλή έναρξη της χρονιάς αποτελεί «επιστροφή στην κανονικότητα». Τι ακριβώς σημαίνει αυτή η κανονικότητα;

    «Το αυτονόητο, το κανονικόγια την εκπαίδευση, δηλαδή, ανοιχτά σχολεία, με όλα τα βιβλία, με τους αναγκαίους αναπληρωτές και με όλο το μόνιμο προσωπικό στη θέση του, έχει καταστεί μείζον. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν αφορά μόνο στην εκπαίδευση. Αφορά όλα τα κοινωνικά πεδία. Οι πολίτεςθέλουν να αντικρίσουν επιτέλους την έξοδο της χώρας μας από το μνημονιακό τέλμα και τη βήμα-βήμα επιστροφή στην κανονικότητα. Δυστυχώς, κανονικότητα για τη ΝΔ είναι η απαξίωση του δημόσιου σχολείου και η υπεράσπιση του δικαιώματος των σχολαρχών να απολύουν, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και το κλείσιμο δημόσιων σχολείων»

    Φέτος θα λειτουργήσουν, για πρώτη φορά, τα ενιαίου τύπου ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά, ενώ και στο γυμνάσιο θα υπάρξουν αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα και τις εξετάσεις, μεταξύ άλλων. Οι αλλαγές στο λύκειο και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πότε θα είναι ώριμες από πλευράς υπουργείου να παρουσιαστούν; Έχουν «κλειδώσει» ήδη κάποιες από τις αλλαγές αυτές;

    «Πρόθεση μας είναι η αναμόρφωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να αποκτήσει το Λύκειο το μορφωτικό ρόλο του και την επιλογή για την είσοδο στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.Το σύστημα 4 χρόνια Γυμνάσιο και 2 χρόνια Λύκειο δεν είναι εφικτό να εφαρμοσθεί αυτή την στιγμή. Θα αποτελέσει όμως βάση διαλόγου.

    Θα πάμε βήμα-βήμα, ξεκινώντας από την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών και των μεθόδων διδασκαλίας, κατά προτεραιότητα στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου,με στόχο να περιορισθεί δραστικά η παραπαιδεία και να ενταχθεί μέσα στο σχολείο το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα απαιτηθούν όμως και άλλες αλλαγές, όπως η αναβάθμιση της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, για να πάψει να είναισχολείο β' κατηγορίας και να αποτελέσει το εκπαιδευτικό εφαλτήριο για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση»

    Στην ομιλία σας στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, κάνατε λόγο για «ψήγματα σύγκλισης», αναφερόμενος στο «παρών» που ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της ΝΔ και της ΧΑ. Πώς σκοπεύετε να τα αξιοποιήσετε; Ο διάλογος για την Παιδεία ήδη φαίνεται να έχει φτάσει στο τέλος του, έχοντας παράξει τα περισσότερα από τα αποτελέσματα που αναμένονταν.

    «Στη Βουλή διαμορφώθηκε κλίμα σύγκλισης, για πρώτη φοράσε τόσο εύρος, επί νομοσχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ μαζί με τηνΧρυσή Αυγή επέλεξαν να

    καταψηφίσουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την ιδιωτικήεκπαίδευση. Mε αυτή τη στάση της η ΝΔ, αρνούμενη να υποστηρίξει αλλαγές που είχαν θεσμοθετηθεί επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή και υπουργού Παιδείας Γ. Ράλη, το 1977, επιβεβαίωσε ότι έχει πρόβλημα ταυτότητας. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη συζητά την πρότασησχολαρχών να δίνει το κράτος κουπόνι, voucher,ώστε οιγονείς να επιλέγουν όποιο σχολείο, ιδιωτικό ή δημόσιο θέλουν. Πρόκειται για περίεργη αντίληψη ιδιωτικοποίησης δημόσιων πόρων, που η ιστορία μας διδάσκει ότι συνοδεύεται από φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς.

    Το μέτρο στις λίγες χώρες που εφαρμόστηκε οδήγησε στη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και οδήγησε στην έκρηξη των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων καθώς τα περισσότερα σχολεία και εκπαιδευτικοίυποβαθμίστηκαν, χάθηκαν σε μια αγορά χωρίς την αντισταθμιστική παρέμβαση του κράτους. Και έτσι, αντιλαμβανόμαστε τι εννοεί ο κ. Μητσοτάκης όταν αποκαλεί τους μαθητές "πελάτες των σχολείων"».

    Σας ασκείται κριτική για τον τρόπο που θέλετε να αλλάξετε τα Θρησκευτικά και την Ιστορία στα σχολεία. Πώς απαντάτε σε αυτή την κριτική;

    «Η αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικών αποτελείπροϋπόθεση για να παραμείνει υποχρεωτική η διδασκαλία του σε όλους τους μαθητές. Υπάρχει το σχετικό πόρισμα της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΠ που προτείνει την μετατροπή του μαθήματος από ομολογιακό-κατηχητικό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην ορθοδοξία. Θα υπάρξει φυσικά η απαιτούμενη επιμόρφωση των θεολόγων ώστε να υποστηρίξουν τη νέα ύλη του μαθήματος.

    Για το μάθημα της Ιστορίας δεν υπάρχει ανάλογη επεξεργασία που να έχει φτάσει σε πόρισμα. Υπάρχουν βεβαίως επεξεργασίες από το παρελθόν που όμως η εθνικιστική προκατάληψη και ο φόβος του πολιτικού κόστους εμπόδισαν την αξιοποίησή τους. Πιστεύω ότι η διδασκαλία της περιόδου του εμφυλίου πόλεμου μπορεί να ενισχύσει την θετική σχέση των πολιτών με την ιστορική αλήθεια καθώς και την εθνική αυτογνωσία και συμφιλίωση. Προφανώς είναι ευαίσθητο θέμα και χρειάζεται ψυχραιμία και σεβασμό στα γεγονότα, τον πόνο και τις μνήμες όλων των Ελλήνων.

    Είναι ώρα να προχωρήσουμε σε αλλαγές και στα προγράμματα σπουδών της Ιστορίας»

    Τη συνέντευξη πήρε η Αθηνά Καστρινάκη

    [03] Χρ. Σταϊκούρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο «κόφτης» έχει ήδη ενεργοποιηθεί

    «Η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα είναι δύσκολη αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψηφίζει τα πάντα αρκεί να μείνει στην εξουσία», υποστηρίζει, σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ο Συντονιστής Οικονομικών υποθέσεων της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας καιυπογραμμίζει ότι ήδη παρατηρούνται καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα. Αναφορικά με τον «κόφτη» δηλώνει ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί καθώς η κυβέρνηση «κρατάει» χαμηλά τις δαπάνες ώστε να δείξει ότι επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους. Αναφορικά με την πρόταση που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ η ΝΔ, ο Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταθέσει έναν «ρεαλιστικό-τεκμηριωμένο και κοστολογημένο οδικό χάρτη» με στόχο την κοινωνική ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και την κοινωνική συνοχή.

    Για τον ΕΝΦΙΑ δηλώνει ότι «7 στα 10 νομικά πρόσωπα θα πληρώσουν περισσότερο φόρο» και υπογραμμίζει ότι στόχος πρέπει να είναι η σταδιακή μείωσή του. Για την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου υπογραμμίζει ότι η ΝΔ στηρίζει την θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ ωστόσο δεν παρεμβαίνει και δεν σχολιάζει τη δικαστική εξέλιξη υποθέσεων.

    Γιατο ενδεχόμενο «πρόωρων εκλογών» δεν τις αποκλείει, καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση, το φθινόπωρο,«θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα ψεύδη και τη διαχειριστική ανεπάρκειά της». Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει στο Πρακτορείο ότι «η ΝΔ θα καταργήσει το 'νόμο Παππά'».

    Κύριε Σταϊκούρα, η αξιολόγηση που έχει μπροστά της η Κυβέρνηση τώρα τον Σεπτέμβριο θα είναι μία δύσκολη αξιολόγηση;

    «Θα είναι μία δύσκολη αξιολόγηση, γιατί περικλείει πρόσθετες δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε η κυβέρνηση και περιλαμβάνονται στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο του Ιουνίου, το οποίο φυσικά και αποφεύγει να καταθέσει στη Βουλή.

    Βέβαια, για την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τίποτα δεν είναι δύσκολο, αφού από δήθεν πολέμιοι των Μνημονίων, χωρίς ηθικές αναστολές και ιδεολογικές συντεταγμένες, ψηφίζουν τα πάντα, αρκεί να παραμείνουν, λίγο ακόμη, στην εξουσία»

    Στην άτυπη Σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, στις 9 Σεπτεμβρίου, θα ξεκλειδώσει η υποδόσητων 2,8 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των προαπαιτουμένων και των συμφωνηθέντων;

    «Εύχομαι αυτό να συμβεί, γιατί το έχει ανάγκη, πρωτίστως, η πραγματική οικονομία, αφού ένα σημαντικό μέρος της υποδόσης θα «κατευθυνθεί» για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οι οποίες, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αυξήθηκαν κατά 88%! Δυστυχώς όμως, παρατηρούνται και πάλι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων. Υπενθυμίζεται ότι η 7μηνη καθυστέρηση ολοκλήρωσης της 1ηςαξιολόγησης κόστισε ακριβά στη χώρα και τους πολίτες: τα δημοσιονομικά - κυρίως φορολογικά - μέτρα αυξήθηκαν και ανέρχονται πλέον στα 9 δισ. ευρώ, ενώ επιβλήθηκαν νέες, επώδυνες και ταπεινωτικές υποχρεώσεις, όπως είναι ο οριζόντιος και αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, διάρκειας ζωής ενός αιώνα»

    Μιας και αναφερθήκατε στον κόφτη, πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση θα καταφέρει, τελικά, να ανταπεξέλθει στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ώστε αυτός να μην ενεργοποιηθεί;

    «Ο «κόφτης» έχει ήδη έχει ενεργοποιηθεί. Όταν η Κυβέρνηση «κρατάει» χαμηλά τις δαπάνες, τόσο τις πρωτογενείς όσο και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να δείξει ότι επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, ουσιαστικά εφαρμόζει έναν οριζόντιο και αυτόματο «κόφτη». Αυτή μάλιστα η «αυστηρή δίαιτα» επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, και σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η κοινωνική προστασία, τα επιδόματα πολυτέκνων, οι δαπάνες περίθαλψης κ.α. Με λίγα λόγια, οι πομφόλυγες για δήθεν αριστερή κοινωνική ευαισθησία έχουν «πάει περίπατο». Ελπίζω η κατάσταση αυτή να αλλάξει το 2οεξάμηνο του έτους και να περιορισθεί η εσωτερική στάση πληρωμών. Βέβαια, δυστυχώς, η αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου μετατίθεται, στην καλύτερη περίπτωση, για το 2017. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2013-2014, επιτυγχάνονταν πρωτογενή πλεονάσματα, μειώνοντας όμως ταυτόχρονα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, κατά περίπου 6 δισ. ευρώ μέσα σε 2 χρόνια. Σήμερα, αυτές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν τα 7,2 δισ. ευρώ!»

    Κύριε Σταϊκούρα, ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι στη ΔΕΘ δεν θα υποσχεθεί και δεν θα τάξει. Που θα κινηθεί; Δεν θα κάνει εξαγγελίες;

    «Ο Πρόεδρος της ΝΔ θα καταθέσει έναν ρεαλιστικό, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση, που θα στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή. Αυτός ο οδικός χάρτης, ο οποίος θα συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη, θα εδράζεται, μεταξύ άλλων, στην εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, στην υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων, στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας και στην αλλαγή του μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση συγκεκριμένων φορολογικών συντελεστών. Όπως έχω ήδη και κατά το παρελθόν αναφέρει, αυτό μπορεί να επιτευχθεί:

    α) με την περαιτέρω ενίσχυση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας,

    β) με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όπως έγινε το 2014 όταν και είχαμε τις πρώτες στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών,

    γ) με την αξιοποίηση δημοσιονομικών ισοδυνάμων από την πλευρά των δαπανών, όπως είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων, η αξιολόγηση των δαπανών, ο αυστηρότερος έλεγχος της εκτέλεσης των προϋπολογισμών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης κ.α.,

    δ) με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, μέσα και από την εκτεταμένη χρήση πλαστικού χρήματος και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, και

    ε) με τη μείωση των μεσομακροπρόθεσμων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στο ύψος του 2% του ΑΕΠ»

    Γίνεται πολύς λόγος για τον ΕΝΦΙΑ, ένα φόρο που θέσπισε η ΝΔ και συνέχισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός κ. Αλεξιάδης δήλωσε προ ημερών ότι το 92% των εκκαθαριστικών ή δεν θα πληρώσει καθόλου ή θα πληρώσει λίγο ή και τον ίδιον με πέρσι ΕΝΦΙΑ. Συμφωνείτε;

    «Καταρχήν να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε το ΕΝΦΙΑ. Φόρος που πράγματι επιβλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με την κατάργηση όμως - σε δύο φάσεις - του ΕΕΤΗΔΕ («χαρατσιού»), μειώνοντας τη συνολική επιβάρυνση περίπου κατά 30% από τα επίπεδα του 2012. Συνεπώς, και σε αυτή τη δέσμευση, η κυβέρνηση είναι πλήρως αναξιόπιστη. Σε ό,τι αφορά τις εφετινές επιβαρύνσεις, το 36% των φυσικών προσώπων, ή περίπου 2.275.000 πολίτες, θα πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου για τον συμπληρωματικό φόρο, του υπερδιπλασιασμού των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου, της κατάργησης της έκπτωσης για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και κενά ακίνητα, της αύξησης του συντελεστή υπολογισμού του κύριου φόρου για τα οικόπεδα. Ενώ, 7 στα 10 νομικά πρόσωπα θα πληρώσουν περισσότερο φόρο, και μάλιστα για περίπου 7.000 επιχειρήσεις η επιπλέον επιβάρυνση υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Αυτή είναι η αλήθεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, στόχος πρέπει να είναι η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ»

    Θα βλέπατε σενάριο πρόωρων εκλογών, καίτοι ο πρωθυπουργός το έχει αποκλείσει;

    «Η κυβέρνηση, το φθινόπωρο, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα ψεύδη και την διαχειριστική της ανεπάρκεια. Ως εκ τούτου, ενδέχεται ο κ. Πρωθυπουργός, κατά πάγια πρακτική, να επιχειρήσει να «μετακυλίσει» το πρόβλημα δια εκλογών στους πολίτες, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας έχει δώσει επανειλημμένως εξετάσεις στο 'άλλα λέω και άλλα κάνω'»

    Ποια η θέση της ΝΔ απέναντι στο θέμα Γεωργίου και τις πιέσεις από την Ε.Ε;

    «Η ΝΔ, σταθερά και διαχρονικά, δεν παρεμβαίνει και δεν σχολιάζει τη δικαστική εξέλιξη υποθέσεων. Ούτε όμως αποδέχεται παρεμβάσεις και υποδείξεις οιονδήποτε άλλων, εντός και εκτός χώρας.Επίσης, η ΝΔ στηρίζει τη θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία θεσμών, όπως είναι η ΕΛΣΤΑΤ. Κάτι που έπραξε και ως Κυβέρνηση μετά το 2012, όταν είχε ήδη δημιουργηθεί η συγκεκριμένη αρχή.Σε ότι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το 2009, η θέση μας είναι συγκεκριμένη και σταθερή. Έχει αποτυπωθεί στην πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσε το 2010 και επανέλαβε το 2015 το σύνολο των τότε κοινοβουλευτικών ομάδων της. Αυτή η πρόταση περιγράφει την άρνηση, στις αρχές του 2009, των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης, στην πρόσκληση του κ. Καραμανλή, να υπάρξει εθνική συνεννόηση για να αντιμετωπισθεί το «τσουνάμι» από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Καταγράφει τη λυσσαλέα πολεμική, εντός και εκτός Βουλής, στη δέσμη μέτρων που ελήφθησαν το 1οεξάμηνο του 2009 για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Θυμίζει τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις μετεκλογικές πράξεις του τότε ΠΑΣΟΚ για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στο πλαίσιο της λογικής του «λεφτά υπάρχουν». Τεκμηριώνει το πώς ένα υπαρκτό και χρονίζον πρόβλημα χρέους της χώρας, με τις πράξεις και παραλείψεις του ΠΑΣΟΚ, μετατράπηκε σε κρίση δανεισμού. Σε αυτούς τους πολιτικούς χειρισμούς ήρθε να προστεθεί η πρωτοβουλία της ηγεσίας της ΕΛΣΤΑΤ να αλλάξει τις μεθοδολογίες μέτρησης (αναταξινομήσεις λογαριασμών κ.α). Υπενθυμίζω ότι οι χειρισμοί αυτοί έχουν αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από πρώην Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και σημερινούς θεσμικούς παράγοντες του οικονομικού συστήματος της χώρας. Συνεπώς, επί της πολιτικής διάστασης, η Νέα Δημοκρατία έχει διατυπωμένη, τεκμηριωμένη,συλλογική θέση. Η προσπάθεια πολιτικών κομμάτων και άλλων κύκλων να μετακυλήσουν στη ΝΔ και τον κ. Κ. Καραμανλή την ευθύνη για τις δυσμενείς εξελίξεις και να δημιουργήσουν δήθεν εσωκομματικό πρόβλημα, είναι εμφανώς σκόπιμη και παντελώς αυθαίρετη. Ματαιοπονούν. Οι πολίτες στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν αντιληφθεί τη ροή των γεγονότων. Πιστεύω ότι αν στήριζαν έμπρακτα τη λειτουργία των θεσμών και διδάσκονταν ουσιαστικά από την τουλάχιστον μεταπολεμική, οικονομική αλλά και πολιτική ιστορία της χώρας θα υπήρχε μεγαλύτερη ωφέλεια για την πατρίδα μας».

    Καθώς ο πολυσυζητημένος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες τελείωσε θα ήθελα να μου πείτε, τελικά, η ΝΔ αν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τις άδειες που δόθηκαν ή θα δώσει και άλλες επιπλέον;

    «Η θέση της ΝΔ επί του διαγωνισμού καθώς και οι προτάσεις της είναι συγκεκριμένες: Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα «γκρίζο» καθεστώς στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, με στόχο το ολιγοπώλιο καναλιών και το μονοπώλιο στην ενημέρωση των πολιτών. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταργήσει το «νόμο Παππά» αποκαθιστώντας το ρόλο του ΕΣΡ, όπως άλλωστε επιβάλλει το Σύνταγμα και θα προκηρύξει νέα διαδικασία αδειοδότησης. Στόχος μας η απελευθέρωση του πεδίου με πλαίσιο κανόνων ποιότητας και απόλυτη διαφάνεια σε όλα».

    Τη συνέντευξη πήρε η Ευτυχία Αδηλίνη

    [04] Χρ. Σπίρτζης: Δεν θα χαθεί ούτε μια θέση εργασίας στην τηλεόραση

    «Μετά τη διαγωνιστική διαδικασία για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, όσοι δεν έχουν άδεια δεν θα λειτουργούν» τόνισε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ενώ δήλωσε πως «δεν θα χαθεί ούτε μια θέση εργασίας από τους σταθμούς που δεν πήραν άδεια».

    Ξεκαθάρισε πως η Digea οφείλει μετά την πάροδο 90 ημερών να διακόψει την εκπομπή των σταθμών που δεν έχουν άδεια ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως θεωρείται αυτονόητο ότι η Πολιτεία και η ανεξάρτητη αρχή που ελέγχει τη DIGEA, η ΕΕΤΤ, θα παρέμβει στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί ο νόμος. «Μια τόσο υπεύθυνη εταιρεία, όπως η DIGEA και μια ανεξάρτητη αρχή θα επιτρέψουν σε μη αδειοδοτημένους σταθμούς να συνεχίσουν να εκπέμπουν;», διερωτήθηκε ο κ. Σπίρτζης.

    Εκτίμησε πως λόγω των ποιοτικών κριτηρίων που θέτει ο νόμος για το πρόγραμμα των τηλεοπτικών σταθμών, δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας. Όπως εκτίμησε, οι 400 θέσεις που προβλέπονται, θα υπερκαλυφθούν και σημείωσε πως όσοι αγωνιούν από την αντιπολίτευση και τα κανάλια για τις θέσεις εργασίας εάν θέλουν μπορούν να κάνουν πρόταση να αυξηθεί ο ελάχιστος αριθμός εργαζομένων.

    Εξήρε τη στάση των σταθμών Alpha και Star κατά τη διαγωνιστική περίοδο οι οποίοι δεν πήραν άδεια σε αντίθεση με άλλους που πήραν αλλά δεν επέδειξαν ευπρέπεια. Είπε ότι τα 6 κανάλια λειτουργούσαν παράνομα, ενώ άφησε σαφείς αιχμές για το τίμημα και το διαγωνισμό που είχε γίνει για την DIGEA συγκρίνοντας το τίμημα για τις άδειες. «Για το οικόπεδο των τηλεοπτικών συχνοτήτων που είναι η Digea έδωσαν 18 εκατομμύρια και για το δένδρο που φυτεύουν στο οικόπεδο έδωσαν κατά μέσο όρο 60 εκατομμύρια», είπε χαρακτηριστικά.

    Τόνισε πως θα τεθούν ελάχιστες προδιαγραφές και για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Απαντώντας στην κριτική για κατατμήσεις έργων που λαμβάνει εταιρεία συγγενούς του κ. Καλογρίτσα είπε ότι δεν ισχύουν και προσέθεσε πως για την ανάληψη έργων δόθηκε έκπτωση άνω του 50%. Αν εξυπηρετούμε τους φίλους για να αναλάβουν ένα έργο με εκπτώσεις 50% στον προϋπολογισμό του, τότε σε λίγο δεν θα μας λέει κανένας καλημέρα», είπε χαριτολογώντας ο κ. Σπίρτζης αποκρούοντας τις επικρίσεις. Κατηγόρησε δε την ΝΔ ότι με όλα αυτά ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα.

    [05] Γ. Σταθάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Νέος μηχανισμός ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών

    Σειρά δράσεων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διευθέτηση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και των οφειλών επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, προαναγγέλλει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

    Ο κ. Σταθάκης εκτιμά ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι αυτές που θα βγάλουν την οικονομία από τη στασιμότητα και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση προωθεί ένα πλήρες φάσμα χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις όπως το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης και για τη λειτουργία των κέντρων μιας στάσης για τις επιχειρήσεις.

    Ειδικά για τα «κόκκινα» δάνεια, ο υπουργός δηλώνει ότι «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου για έναν νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, με βάση αντικειμενικά, διαφανή και αποδεκτά από όλους τους εμπλεκόμενους κριτήρια».

    «Παρά το γεγονός», τονίζει, «ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ή να εκβιάσει τη συναίνεση των πιστωτών στο προτεινόμενο από τον οφειλέτη σχέδιο διευθέτησης των οφειλών του, ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει ο δρόμος για να ρυθμισθεί εξωδικαστικά μεγάλο ποσοστό δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο και ότι άμεσα θα αλλάξει και η ριζωμένη νοοτροπία ότι οι διαφορές λύνονται μόνο στα δικαστήρια».

    Για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εξοφληθεί 3,5 δισ. ευρώ, από τις οφειλές του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα και άλλα 2 δισ. ευρώ θα δοθούν το 2017.

    Σε ό,τι αφορά στο ΕΣΠΑ, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ενεργοποιηθεί, συνολικά, το 50% των προγραμμάτων και μέσα στον ίδιο μήνα θα ανακοινωθεί δράση συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ, για συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία, ενώ θα εκδοθούν προσκλήσεις για υποτροφίες μεταδιδακτορικής έρευνας και διδακτορικών διατριβών. Επίσης θα ανακοινωθεί και ο β' κύκλος για τις τρεις προσκλήσεις επιχειρηματικότητας του ΕΠΑνΕΚ (ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νεοφυής επιχειρηματικότητα και αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές).

    Για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ο κ. Σταθάκης επισημαίνει ότι θα καλυφθούν πλήρως τα θέματα που αφορούν στο υπουργείο Οικονομικών.

    Η συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη έχει ως εξής:

    Ερ.: Κύριε υπουργέ, τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκε ένα κλίμα αποεπένδυσης. Πόσο εύκολα μπορεί να αναστραφεί το κλίμα αυτό; Γιατί κάποιος να επενδύσει στην Ελλάδα;

    Απ.:Είναι αυτονόητο ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα βγάλουν την οικονομία από τη στασιμότητα. Οι δημόσιες επενδύσεις συμβάλλουν φυσικά, αλλά η ανάκαμψη θα έρθει από την επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων. Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει δύο πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή. Πρώτον, να διευκολύνει τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Δεύτερον, να προβεί σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν το επενδυτικό πλαίσιο.

    Για το πρώτο έχουμε πλέον ένα πλήρες φάσμα εργαλείων χρηματοδότησης τα οποία χρησιμοποιούνται συνδυαστικά. Το ΕΣΠΑ στα προγράμματα επιχειρηματικότητας επικεντρώνεται σε μικρές, πολύ μικρές και νεοφυείς επιχειρήσεις, ο νέος αναπτυξιακός νόμος αφορά ΜΜΕ επιχειρήσεις ενώ τα εργαλεία τύπου «Σχεδίου Γιούνκερ», καθώς και η ενεργοποίηση διεθνών αναπτυξιακών τραπεζών (η ΕΤΕπ, η EBRD, o IFC, η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης και η Παρευξείνια Τράπεζα), αφορούν μεσαίες και μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υποστήριξη της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και παραγωγικών επενδύσεων. Επιπρόσθετα σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο.

    Αναφορικά με τις θεσμικές παρεμβάσεις, επιχειρείται να διευκολυνθεί η ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων με μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και του διοικητικού κόστους. Το νομοσχέδιο που εισάγει την αυτοΐδρυση και αυτοαδειοδότηση της επιχείρησης σε 4 μεγάλους κλάδους της οικονομίας με προεξέχουσα την εστίαση και τον τουρισμό και απλοποιεί τη διαδικασία έναρξης λειτουργίας επιχειρήσεων, είναι ήδη στη διαβούλευση και θα ψηφιστεί άμεσα.

    Ακολουθεί και η νομοθεσία για τα κέντρα μιας στάσης για τις επιχειρήσεις που θα συνοδεύουν τον νέο νόμο για τα επιμελητήρια, ενώ ταυτόχρονα προχωράμε βήμα- βήμα τις αλλαγές σε αγορές προϊόντων και επαγγελμάτων στη βάση μελετών που κάνουμε από κοινού με την παγκόσμια τράπεζα και τον ΟΟΣΑ.

    Μεγάλη τομή, όμως, ήταν και το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για τις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες, διότι δημιουργεί μια πιο ανταγωνιστική και διαφανή αγορά αγαθών, υπηρεσιών και τεχνικών έργων και μπορεί ιδιαίτερα να διευκολύνει την πρόσβαση ΜΜΕ επιχειρήσεων και της κοινωνικής οικονομίας στις δημόσιες αγορές.

    Ερ.: Πότε εκτιμάτε ότι μπορεί να λειτουργήσει το Ταμείο Συμμετοχών και πόσο αυτό μπορεί να συμβάλει στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, που σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα στη χρηματοδότησή τους.

    Απ.:Η δημιουργία του «Ταμείου Συμμετοχών» (Fund of Funds), τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF), έχει στόχο τη συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων από δημόσιους πόρους, το EIF, ενδεχομένως άλλες επενδυτικές τράπεζες, καθώς και εξειδικευμένα ιδιωτικά funds. Το ποσό που θα συγκεντρώνεται, θα επενδύεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση (equitycapital, venturecapital) και θα προσφέρονται συμβουλευτικές υπηρεσίες, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης.

    Αποτελεί ένα ακόμα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στη βελτίωση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

    Ερ.: Μετά και τις τελευταίες συναντήσεις που είχατε διατηρείτε την αισιοδοξία σας για αυξημένες κρατικές ενισχύσεις από 10% μέχρι και 15%, για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο, από το 2017 και μετά, σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ);

    Απ.:Έχουμε ήδη συμφωνήσει αύξηση των πόρων, στο επίπεδο που αναφέρατε, για τη συντριπτική πλειονότητα των περιφερειών. Αισιοδοξούμε ότι τελικά αυτό θα αφορά το σύνολο της χώρας, ακόμα και περιφέρειες που τεχνικά δεν εντάσσονται στην αναθεώρηση λόγω υψηλού ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

    Ερ.: Ποια προγράμματα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20 προωθούνται για ενεργοποίηση εντός του Σεπτεμβρίου;

    Απ.:Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει συνολικά ενεργοποιηθεί το 50% των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ. Με δράση του ΕΠΑνΕΚ που θα ανακοινωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, θα ενισχυθούν με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ, συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία. Μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη ή αρχές Οκτώβρη θα ανακοινωθεί ακόμη ο β' κύκλος για τις τρεις προσκλήσεις επιχειρηματικότητας του ΕΠΑνΕΚ (για τις τουριστικές επιχειρήσεις προβλεπόταν ένας κύκλος λόγω εποχικότητας). Μέσα στον Σεπτέμβρη θα εκδοθεί επίσης η πρόσκληση του ΙΚΥ για υποτροφίες εκπόνησης μεταδιδακτορικής έρευνας. Θα δοθούν 189 υποτροφίες στον α' κύκλο. Θα εκδοθεί επίσης πρόσκληση για 211 υποτροφίες που θα αφορούν την ολοκλήρωση διδακτορικών διατριβών που έχουν ξεκινήσει στο παρελθόν.

    Ερ.: Μετά από τη συνάντησή σας με τον επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ποιες είναι οι στοχεύσεις του υπουργείου Οικονομίας για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη αξιολόγηση και την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος;

    Απ.:Στην πρώτη ενότητα δεν υπάρχουν εκκρεμότητες του υπουργείου Οικονομίας. Όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο προσεχές διάστημα είναι η ψήφιση του σχεδίου νόμου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, η ολοκλήρωση της σύνταξης του νέου νόμου Δένδια για τις επιχειρήσεις, η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη λειτουργία των κέντρων μιας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων με τη συνεργασία του ΟΟΣΑ. Εκτιμώ ότι θα καλυφθούν πλήρως τα θέματα αυτά.

    Ερ.: Με βάση τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τα «κόκκινα» δάνεια πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% έως το 2019, ενώ μεταξύ των ορόσημων- προαπαιτούμενων είναι και οι αλλαγές στον «νόμο Δένδια» για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Προς ποια κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση στο θέμα αυτό;

    Απ.:Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την οριστική εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Η νομοθεσία που έχει ψηφιστεί, έχει διαμορφώσει τους κανόνες και τα εργαλεία. Η νομοθεσία, μαζί με τον κώδικα δεοντολογίας, παρέχουν υψηλή προστασία στην πρώτη κατοικία και στους δανειολήπτες, με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και προτρέπουν τις τράπεζες να προχωρήσουν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις δανείων ανάλογα με τα πραγματικά εισοδήματα που διαθέτουν σήμερα τα νοικοκυριά. Ταυτόχρονα οι τράπεζες έχουν όλα τα μέσα προκειμένου να πιέσουν τους κακοπληρωτές, είτε είναι μεμονωμένοι δανειολήπτες, είτε επιχειρήσεις.

    Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του θεσμικού πλαισίου για έναν νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με βασικούς στόχους την αποτελεσματικότητα και τη συνολική αντιμετώπιση και διευθέτηση τόσο των «κόκκινων» δανείων, όσο και των ληξιπρόθεσμων οφειλών απέναντι στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Στον νέο νόμο, φυσικά, θα μπορούν να υπαχθούν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους. Κριτήριο για τη ρύθμιση ή μη των χρεών τους θα είναι η ανάλυση της βιωσιμότητάς τους, με βάση αντικειμενικά, διαφανή και αποδεκτά από όλους τους εμπλεκόμενους κριτήρια. Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ή να εκβιάσει τη συναίνεση των πιστωτών στο προτεινόμενο από τον οφειλέτη σχέδιο διευθέτησης των οφειλών του, ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει ο δρόμος για να ρυθμισθεί εξωδικαστικά μεγάλο ποσοστό δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο και ότι άμεσα θα αλλάξει και η ριζωμένη νοοτροπία ότι οι διαφορές λύνονται μόνο στα δικαστήρια.

    Ερ.: Εν αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, το υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει κάποιες δράσεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων;

    Απ.:Η παρουσία του υπουργείου Οικονομίας στη ΔΕΘ θα έχει ως θέμα «Επιχείρηση» και ειδικότερα το τρίπτυχο «Ίδρυση- Αδειοδότηση- Χρηματοδότηση». Επιδίωξη του υπουργείου είναι η όσο το δυνατόν πιο λεπτομερής ενημέρωση των εν δυνάμει επενδυτών, για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να ιδρύσουν μια επιχείρηση. Στον τομέα της εξωστρέφειας, συνεργαζόμαστε στενά με τη γερμανική κυβέρνηση ούτως ώστε να ανταλλάξουμε χρήσιμη τεχνογνωσία.

    Ερ.: Σχετικά με τις οφειλές του Δημοσίου προς του ιδιώτες, πόσο ομαλά προχωράει η εκταμίευση πόρων και πότε αναμένεται η εξόφλησή τους;

    Απ.:Η εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται στη συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών που επήλθε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Η συνολική δαπάνη του προϋπολογισμού που θα διατεθεί για την εξόφληση των χρεών προς τρίτους ορίζεται, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, σε 5,5 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3,5 δισ. ευρώ θα εξοφληθούν εντός του 2016 και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ εντός του 2017. Η πορεία υλοποίησης αυτής της δέσμευσης βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα ρευστότητας στην αγορά και στην οικονομία.

    Τη συνέντευξη πήρε η Εύη Παπαδοσηφάκη

    [06] Ενδιαφέρον 400 ελληνικών εταιρειών για συναντήσεις με την Alibaba

    Περισσότεροι από 400 επαγγελματίες από τον χώρο των εξαγωγών και του τουρισμού έχουν δηλώσει συμμετοχή στην συνάντηση με τους εκπροσώπους της Alibaba, της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

    Η εκδήλωση που διοργανώνει το επιμελητήριο, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο.

    Υψηλόβαθμα στελέχη της ALIBABA θα παρουσιάσουν το «θαύμα» του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι Έλληνες εξαγωγείς να προωθήσουν τα προϊόντα τους απευθείας στους κινέζους καταναλωτές, καθώς και τις δυνατότητες προσέλκυσης περισσοτέρων Κινέζων επισκεπτών, κάτι που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την άνοδο της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας.

    Η εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που προσκάλεσε τον Κινέζο «γίγαντα» να έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, γίνεται παράλληλα με τις συζητήσεις της ALIBABA και της Ελληνικής Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου στην Κίνα ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον ιδρυτή και πρόεδρο της ALIBABA Jack Ma. Για αυτό άλλωστε, στις 13 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ευρεία συνάντηση ανάμεσα στα υψηλόβαθμα στελέχη της ALIBABA και την Κυβέρνηση ώστε να προωθηθούν οι σχετικές συζητήσεις.

    Την εκδήλωση, η οποία γίνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, θα τιμήσουν με την παρουσία τους και χαιρετισμό ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρδας και η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού κ. Κουντουρά.

    [07] Άρχισε η δίκη για τη δολοφονία της 4χρονης Άννυ

    Ξεκίνησε, ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου, η δίκη για την αποτρόπαιη δολοφονία της 4χρονης Άννυ. Με την έναρξη της διαδικασίας, η κατηγορούμενη μητέρα του κοριτσιού, ζήτησε από το δικαστήριο να μην καθίσει δίπλα στον συγκατηγορούμενό της, πατέρα της Άννυ, καθώς όπως είπε κλαίγοντας δεν θέλει να καθίσει δίπλα σε αυτόν τον άνθρωπο "που έκανε ό,τι έκανε στο παιδί μου".

    Το δικαστήριο δέχθηκε το αίτημά της και έτσι ανάμεσα στο πρώην ζευγάρι, κάθισαν οι δύο συγκατηγορούμενοί τους καθώς και η μεταφράστρια βουλγαρικών.

    Στο δικαστήριο υπέβαλε ένσταση ακυρότητας του κλητήριου θεσπίσματος ο τρίτος κατηγορούμενος στην υπόθεση, φίλος του πατέρα του παιδιού και παρών σε όσα έγιναν, λίγο πριν το Πάσχα του 2015, με τη σορό της 4χρονης.

    Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου, υποστηρίζει ότι είναι άκυρη η κλήτευσή του, καθώς δεν έχει μεταφερθεί στα βουλγαρικά το παραπεμπτικό βούλευμα. Η διαδικασία συνεχίζεται.

    [08] Συγκρούσεις στο χοτ σποτ της Μόριας

    Άγριες συγκρούσεις σημειώθηκαν καθόλη τη διάρκεια της περασμένης νύχτας στο χοτ σποτ της Μόριας, ανάμεσα σε εθνικές ομάδες μεταναστών και προσφύγων. Ο πολύμηνος εγκλεισμός 3,5 περίπου χιλιάδων ανθρώπων σε υποδομές που «δεν σηκώνουν» περισσότερους από 2000, εκ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, με κακής ποιότητας, όπως καταγγέλλεται, φαγητό και χωρίς οι περισσότεροι να έχουν χρήματα αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για την ανάπτυξη εθνικιστικών διαφορών αλλά και εγκληματικότητας.

    Όλα ξεκίνησαν, περίπου στις 12 τα μεσάνυχτα, από τον χώρο κράτησης των ανήλικων προσφύγων. Όπως καταγγέλλεται, τα παιδιά από τη Συρία δέχθηκαν επίθεση από παιδιά από το Αφγανιστάν που με τη σειρά τους υποστηρίζουν πως εκβιάζονται από άλλες πολυπληθέστερες εθνικές ομάδες όπως οι Ιρακινοί. Κατά τις συγκρούσεις, στη διάρκεια των οποίων έσπασαν οι πόρτες του χώρου κράτησης των ανηλίκων και διαλύθηκε ένας οικίσκος - κοντέινερ, τραυματίσθηκαν πολλά παιδιά από τα οποία πέντε διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο. Περίπου 40 διέφυγαν στα γύρω κτήματα ακόμα και στην πόλη της Μυτιλήνης και η Αστυνομία όλη νύχτα προσπαθούσε να τα βρει. Σε λίγη ώρα αναμένεται να γίνει και η καταγραφή, ώστε να φανεί πόσα από αυτά τα παιδιά δεν έχουν επιστρέψει στις εγκαταστάσεις του χοτ σποτ.

    Μετά τις συγκρούσεις, ανάμεσα σε ανήλικους κρατούμενους, αυτές επεκτάθηκαν και στους άλλους χώρους του χοτ σποτ. Οι οικογένειες διέφευγαν νε τους άνδρες να αμύνονται στις επιθέσεις άλλων ανδρών. Πολλοί τραυματίσθηκαν και τους παρασχέθηκαν επιτόπου οι πρώτες βοήθειες, ενώ δύο από αυτούς τους τραυματίες διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο.

    Περίπου στις 4 τα χαράματα και έπειτα από επέμβαση ανδρών των ΜΑΤ, η τάξη αποκαταστάθηκε.

    [09] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αστυνομικών έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί αυτή την ώρα, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

    Οι αστυνομικοί ζητούν από την κυβέρνηση την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, το οποίο έχει κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές στους μισθούς τους. Παράλληλα, η αντιπροσωπεία της ΠΟΑΣΥ έχει κρεμάσει και σχετικό πανό έξω από το ΣτΕ.

    [10] Συνάντηση Ομπάμα - Πούτιν, στο περιθώριο της G20

    Για τη Συρία και την Ουκρανία συζήτησαν σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών της G20 που διεξάγεται στην Κίνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. "Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από αυτό που αναμενόταν", προσέθεσε επίσης ο Πεσκόφ, τον οποίο επικαλείται το RIA.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κλίμα που υπήρχε στην συνάντηση των δύο προέδρων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε: "Πήγε καλά. Θα συνεχιστεί η εργασία".

    Παράλληλα σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή "εντός των ερχόμενων εβδομάδων" μιας συνόδου κορυφής των ηγετών της Ουκρανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας για την κατάσταση στην Ουκρανία."Συμφωνήσαμε να διοργανώσουμε τις προσεχείς εβδομάδες μια σύνοδο κορυφής ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Ουκρανία", δήλωσε ο Ολάντ, ο οποίος συμμετέχει στην σύνοδο της G20 στο Χανγκτζόου στην ανατολική Κίνα.

    "Στην Ουκρανία οφείλουμε να συνεχίσουμε την (ειρηνευτική) διαδικασία του Μινσκ, να ρυθμίσουμε τα σημερινά σημεία εμπλοκής, κυρίως την εγκαθίδρυση ειδικού καθεστώτος, την κατάσταση της ασφάλειας και την απουσία εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών", σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε μήνυμά του στο Facebook.

    Όσον αφορά τώρα τη Συρία, ο Ολάντ κάλεσε επίσης με μήνυμά του στο Facebook τον Ρώσο Πρόεδρο να βρεθεί "μια πολιτική λύση" στη σύγκρουση στη χώρα αυτή.

    [11] Η καθηγήτρια Ν. Γαλανίδου μιλά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για τα ευρήματα στο Λισβόρι της Λέσβου

    Νέα πολυάριθμα ευρήματα προστέθηκαν φέτος στον ήδη μεγάλο αριθμό των λίθινων εργαλείων, που έχουν εντοπιστεί στα Ροδαφνίδια στο Λισβόρι της Λέσβου, θέση η οποία ανήκει στην Κατώτερη Παλαιολιθική Εποχή (ξεκινά πριν από περίπου 200.000 χρόνια). Η συστηματική ανασκαφή του Πανεπιστημίου Κρήτης, που διεξάγεται τα τελευταία πέντε χρόνια υπό τη διεύθυνση της αναπληρώτριας καθηγήτριας αρχαιολογίας Νένας Γαλανίδου, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο για φέτος, με τα νέα ευρήματα να δίνουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τα προγονικά μας είδη, που ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη σχέση με την περιοχή αυτή του Αιγαίου.

    «Τέτοια αρχαιολογική θέση δεν έχουμε πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Έχει αποδώσει δεκάδες σπάνια μεγάλα κοπτικά εργαλεία λαξευμένα σε λίθο, τη στιγμή που 80 χρόνια παλαιολιθικών ερευνών στον ελλαδικό χώρο μας είχαν δώσει λιγότερο από μια ντουζίνα χειροπελέκεων. Το απόθεμα των εργαλείων που ανήκουν στην αχελαία τεχνολογική παράδοση έχει δεκαπλασιαστεί και περιλαμβάνει τρίεδρα, κοπείς, τεράστιους πυρήνες και ξέστρα που απαιτούσαν ιδιαίτερη μυϊκή δύναμη για την κατασκευή και χρήση τους. Το μεγάλο αυτό δείγμα αρχαιολογικών ευρημάτων μάς επιτρέπει να μελετήσουμε τις τεχνολογικές κατακτήσεις των προγονικών ειδών του ανθρώπου που έζησαν στο Αιγαίο πριν από μισό εκατομμύριο χρόνια» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γαλανίδου.

    [12] Οι διακοπές φορτίζουν τα γονίδιά μας έως κι ένα μήνα αφότου έχουν τελειώσει

    Αντί να λέμε ότι «φορτίσαμε τις μπαταρίες μας» στις διακοπές, ίσως θα έπρεπε να προτιμούμε τη φράση «φορτίσαμε τα γονίδιά μας». Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η πρώτη του είδους της, διαπίστωσε ότι οι διακοπές κάνουν καλό όχι μόνο στην ψυχική αλλά και στη σωματική υγεία μας, ενεργοποιώντας τα ίδια τα γονίδιά μας, έτσι ώστε να μειώνεται το στρες και να βελτιώνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Έρικ Σαντ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής "Translational Psychiatry", μελέτησαν 94 υγιείς γυναίκες ηλικίας 30 έως 60 ετών που αποσύρθηκαν για μια εβδομάδα σε κατάλυμα της Καλιφόρνια, όπου απλώς χαλάρωναν ή έκαναν διαλογισμό και γιόγκα.

    Οι επιστήμονες συνέλλεξαν δείγματα αίματος και έκαναν γενετικές αναλύσεις για τη δραστηριότητα 20.000 γονιδίων πριν και μετά τις διακοπές.

    Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη θετική επίπτωση των διακοπών στην ψυχολογία των ανθρώπων (παρόλο που η κατάθλιψη μετά το τέλος τους δύσκολα αποφεύγεται...), η νέα έρευνα δείχνει ότι οι διακοπές μεταβάλλουν προς το καλύτερο τη λειτουργία των γονιδίων. Η θετική αυτή επίδραση των διακοπών μπορεί να διαρκέσει επί ένα μήνα ή και πολύ περισσότερο, ακόμη και έως δέκα μήνες, αν κανείς στη διάρκεια των διακοπών του έκανε επίσης διαλογισμό ή γιόγκα (ή και τα δύο).

    [13] Ο Φρεντ Μέρκιουρι των «Κουίν» έγινε (και) αστεροειδής

    Ο Φρεντ Μέρκιουρι, το «αστέρι» του ροκ συγκροτήματος Queen με τη μαγευτική φωνή, θα ταξιδεύει πλέον στον ουρανό, όπως πάντα ήθελε και τραγουδούσε. Ένας αστεροειδής πήρε το όνομα του, σε ανάμνηση των 70 ετών από τη γέννηση του μεγάλου τραγουδιστή, ο οποίος πέθανε το 1991, δύο μόλις μέρες αφότου επιβεβαίωσε δημόσια ότι έπασχε από AIDS.

    O αστεροειδής "17473 Φρέντι Μέρκιουρι", ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1991, τη χρονιά θανάτου του μεγάλου σταρ, είναι ένας πολύ σκούρος διαστημικός βράχος διαμέτρου περίπου τριών χιλιομέτρων, ο οποίος κινείται στη μεγάλη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ 'Αρη-Δία.

    [14] Νέα ελληνική έρευνα: Το κάπνισμα μειώνει άμεσα την πρόσληψη των θερμίδων

    Το κάπνισμα μειώνει και μάλιστα άμεσα την πρόσληψη των θερμίδων, πιθανώς λόγω μεταβολής των επιπέδων της ορμόνης γκρελίνης, γνωστής και ως «ορμόνης της πείνας», σύμφωνα με μια νέα μικρή ελληνική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια πνευμονολογίας Παρασκευή Κατσαούνου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη δρα Κωνσταντίνα Ζαχαρή του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Λονδίνο (3-7 Σεπτεμβρίου). Παράλληλα, έχουν υποβάλει την εργασία τους προς δημοσίευση σε ιατρικό περιοδικό.

    Είναι γνωστό ότι η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί σε αύξηση του βάρους, πράγμα που, μεταξύ άλλων, αποτελεί αντικίνητρο για να κόψουν οι καπνιστές το τσιγάρο, καθώς και την αιτία που αρκετοί ξαναρχίζουν το κάπνισμα μετά από την παροδική διακοπή του.

    [15] Έξω τα πάντα, αλλά μέσα οι γορίλες στην παγκόσμια λίστα των πιο απειλούμενων ειδών

    Το γιγάντιο πάντα δεν βρίσκεται πια στον κατάλογο των περισσότερο απειλούμενων ειδών, μετά από τις προσπάθειες της Κίνας να το προστατεύσει, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN). Αντίθετα, στην «Κόκκινη Λίστα» με τα πιο απειλούμενα είδη εντάχθηκε ο γορίλας της ανατολικής Αφρικής, το μεγαλύτερο πρωτεύον στον κόσμο, ο οποίος έχει πέσει θύμα των λαθροκυνηγών.

    Τέσσερα από τα έξι είδη μεγάλων πιθήκων (ανατολικοαφρικανικός και δυτικοαφρικανικός γορίλας, ουρακοτάγκοι της Βόρνεο και της Σουμάτρα) βρίσκονται πλέον στον κατάλογο με τα είδη που αντιμετωπίζουν κρίσιμη απειλή και απέχουν μόλις ένα βήμα από την εξαφάνισή τους, ενώ και τα άλλα δύο είδη (χιμπατζής και μπονόμπο) αντιμετωπίζουν κινδύνους, όπως έγινε γνωστό στο διεθνές συνέδριο της IUCN στη Χαβάη.

    Το πάντα «υποβιβάσθηκε» (πράγμα που αποτελεί καλή είδηση σε αυτή την περίπτωση) από «απειλούμενο» σε «ευάλωτο» είδος, καθώς ο πληθυσμός του εμφανίζει ανάκαμψη, επειδή η Κίνα έχει πάρει ζεστά την υπόθεση. Ο πληθυσμός των γιγάντιων πάντα υπολογίζεται πλέον σε περίπου 2.060 (από τα οποία 1.864 είναι ενήλικα ζώα).

    [16] Ν. Παππάς: Να αναγνωρίσει η ΝΔ το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

    Θα καλυφθούν οι θέσεις απασχόλησης, αφούο νόμος προβλέπει 400 εργαζόμενους σε κάθεκανάλι, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ερωτηθείς για την τύχη των εργαζομένων.

    Για τη ΝΔ

    «Πολλάκροκοδείλιαδάκρυακαι ειδικά όταν αυτό ακούγεται από κόμματα που πέταξαν στο παρελθόνεργαζομένουςστον δρόμο και έκλεισαν ΜΜΕ», σχολίασε ο κ. Παππάς τις αντιδράσεις της ΝΔ.

    «Η δικήμας παρέμβαση είναι η πρώτη που βάζει τα ελαχιστα όρια απασχόλησης. Πάμε σε βιώσιμα σχήματαμε βάση την παρούσα κατάσταση» σημείωσε ακόμη και συπλήρωσε πως «το νέο σκηνικόείναι το μόνο που θα μπορούσε να δώσει λύση».

    «Στη ΝΔμπορείνα αισθάνονται ζαλάδα, ελπίζω να αισθάνονται και λίγη ντροπή. Η ΝΔ οφείλει να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και όχι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», ανέφερε ο κ. Παππάς.

    [17] Συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των 4 νέων καναλαρχών

    Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα λάβει χώρα στις15:00η συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη και του γενικου γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου με τους εκπροσώπους των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών, προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα διαδικαστικά βήματα.

    Στο ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών αναφέρεται η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη, εφ΄όλης της ύλης, που έχει παραχωρήσει στο ΑΠΕ - ΜΠΕκαιδημοσιεύτηκετηνΚυριακή.

    «Αν έχετε χτίσει αυθαίρετη επιχείρηση, χωρίς άδεια λειτουργίας σε δασική έκταση και σας αποβάλλουν απ' αυτήν μπορείτε να πείσετε στ' αλήθεια ότι διώκεστε, ότι σας ξεσπιτώνουν;»αναφέρει μεταξύ άλλων η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Διαβάστε επίσης:Ν. Παππάς: Να αναγνωρίσει η ΝΔ το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

    Κυβερνητικές πηγές: Όψιμο το ενδιαφέρον εργοδοτών - ΝΔ για την προστασία των εργαζομένων

    Ο. Γεροβασίλη: Στη ΔΕΘ τα βήματα για έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης και παραγωγική ανασυγκρότηση - Ο κ. Μητσοτάκης βασανίζει τη λέξη «αλήθεια»

    [18] Το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων του 2017 επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ

    Το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων του 2017 επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να γίνει δικαιότερος μέσω της μεταφοράς του φορολογικού βάρους στις μεγαλύτερες περιουσίες.Παράλληλα, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών εξετάζονται και μέτρα για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ, ιδιαίτερα για όσους είναι κάτοχοι μεγάλου αριθμού ακινήτων και θα ήθελαν να αξιοποιήσουν μικρό μέρος της περιουσίας τους για την αποπληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το νέο σχέδιο που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας προβλέπει την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σήμερα για περιουσίες (αντικειμενικής) αξίας άνω των 200.000 ευρώ και τη δημιουργία ενός ενιαίου φόρου ακινήτων. Αυτός θα προκύπτει από την φορολόγηση με πολύ χαμηλούς συντελεστές της μικρής ακίνητης περιουσίας και θα κλιμακώνεται όσο θα αυξάνει η αξία, έτσι ώστε το κύριο φορολογικό βάρος θα επιμερίζεται στους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί ικανοποίηση για τα αποτελέσματα και την απόδοση του ΕΝΦΙΑ του 2016 τα εκκαθαριστικά του οποίου απεστάλησαν σε όλους τους ιδιοκτήτες από την προηγούμενη Δευτέρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 September 2016 - 8:32:40 UTC