Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Σταθάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Νέος μηχανισμός ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών
  • [02] Γ. Δραγασάκης: Μόνο η ανάπτυξη δεν επαρκεί για έξοδο από την κρίση
  • [03] Ντάισελμπλουμ και Ντομπρόβσκις περιορίζουν τις ιταλικές ελπίδες για μεγαλύτερη ευελιξία
  • [04] Σβήστηκε η πυρκαγιά στη Χίο
  • [05] Στόχος όλων πρέπει να είναι η Παιδεία, τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα εγκαίνια σχολικού συγκροτήματος
  • [06] Ν. Αναστασιάδης: Επήλθε βελτίωση κρίσιμων παραμέτρων του σχεδίου Ανάν
  • [07] Ίσως η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ , σύμφωνα με το Der Spiegel
  • [08] Δ. Βίτσας: Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στα ειδικά μισθολόγια
  • [09] Δεύτερη η ακροδεξιά στην Πομερανία, τρίτη η Μέρκελ, σύμφωνα με τα exit polls

  • [01] Γ. Σταθάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Νέος μηχανισμός ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών

    Σειρά δράσεων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διευθέτηση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και των οφειλών επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, προαναγγέλλει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

    Ο κ. Σταθάκης εκτιμά ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι αυτές που θα βγάλουν την οικονομία από τη στασιμότητα και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση προωθεί ένα πλήρες φάσμα χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις όπως το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης και για τη λειτουργία των κέντρων μιας στάσης για τις επιχειρήσεις.

    Ειδικά για τα «κόκκινα» δάνεια, ο υπουργός δηλώνει ότι «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου για έναν νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, με βάση αντικειμενικά, διαφανή και αποδεκτά από όλους τους εμπλεκόμενους κριτήρια».

    «Παρά το γεγονός», τονίζει, «ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ή να εκβιάσει τη συναίνεση των πιστωτών στο προτεινόμενο από τον οφειλέτη σχέδιο διευθέτησης των οφειλών του, ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει ο δρόμος για να ρυθμισθεί εξωδικαστικά μεγάλο ποσοστό δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο και ότι άμεσα θα αλλάξει και η ριζωμένη νοοτροπία ότι οι διαφορές λύνονται μόνο στα δικαστήρια».

    Για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εξοφληθεί 3,5 δισ. ευρώ, από τις οφειλές του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα και άλλα 2 δισ. ευρώ θα δοθούν το 2017.

    Σε ό,τι αφορά στο ΕΣΠΑ, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ενεργοποιηθεί, συνολικά, το 50% των προγραμμάτων και μέσα στον ίδιο μήνα θα ανακοινωθεί δράση συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ, για συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία, ενώ θα εκδοθούν προσκλήσεις για υποτροφίες μεταδιδακτορικής έρευνας και διδακτορικών διατριβών. Επίσης θα ανακοινωθεί και ο β' κύκλος για τις τρεις προσκλήσεις επιχειρηματικότητας του ΕΠΑνΕΚ (ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νεοφυής επιχειρηματικότητα και αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές).

    Για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ο κ. Σταθάκης επισημαίνει ότι θα καλυφθούν πλήρως τα θέματα που αφορούν στο υπουργείο Οικονομικών.

    Η συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη έχει ως εξής:

    Ερ.: Κύριε υπουργέ, τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκε ένα κλίμα αποεπένδυσης. Πόσο εύκολα μπορεί να αναστραφεί το κλίμα αυτό; Γιατί κάποιος να επενδύσει στην Ελλάδα;

    Απ.:Είναι αυτονόητο ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα βγάλουν την οικονομία από τη στασιμότητα. Οι δημόσιες επενδύσεις συμβάλλουν φυσικά, αλλά η ανάκαμψη θα έρθει από την επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων. Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει δύο πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή. Πρώτον, να διευκολύνει τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Δεύτερον, να προβεί σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν το επενδυτικό πλαίσιο.

    Για το πρώτο έχουμε πλέον ένα πλήρες φάσμα εργαλείων χρηματοδότησης τα οποία χρησιμοποιούνται συνδυαστικά. Το ΕΣΠΑ στα προγράμματα επιχειρηματικότητας επικεντρώνεται σε μικρές, πολύ μικρές και νεοφυείς επιχειρήσεις, ο νέος αναπτυξιακός νόμος αφορά ΜΜΕ επιχειρήσεις ενώ τα εργαλεία τύπου «Σχεδίου Γιούνκερ», καθώς και η ενεργοποίηση διεθνών αναπτυξιακών τραπεζών (η ΕΤΕπ, η EBRD, o IFC, η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης και η Παρευξείνια Τράπεζα), αφορούν μεσαίες και μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υποστήριξη της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και παραγωγικών επενδύσεων. Επιπρόσθετα σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο.

    Αναφορικά με τις θεσμικές παρεμβάσεις, επιχειρείται να διευκολυνθεί η ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων με μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και του διοικητικού κόστους. Το νομοσχέδιο που εισάγει την αυτοΐδρυση και αυτοαδειοδότηση της επιχείρησης σε 4 μεγάλους κλάδους της οικονομίας με προεξέχουσα την εστίαση και τον τουρισμό και απλοποιεί τη διαδικασία έναρξης λειτουργίας επιχειρήσεων, είναι ήδη στη διαβούλευση και θα ψηφιστεί άμεσα.

    Ακολουθεί και η νομοθεσία για τα κέντρα μιας στάσης για τις επιχειρήσεις που θα συνοδεύουν τον νέο νόμο για τα επιμελητήρια, ενώ ταυτόχρονα προχωράμε βήμα- βήμα τις αλλαγές σε αγορές προϊόντων και επαγγελμάτων στη βάση μελετών που κάνουμε από κοινού με την παγκόσμια τράπεζα και τον ΟΟΣΑ.

    Μεγάλη τομή, όμως, ήταν και το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για τις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες, διότι δημιουργεί μια πιο ανταγωνιστική και διαφανή αγορά αγαθών, υπηρεσιών και τεχνικών έργων και μπορεί ιδιαίτερα να διευκολύνει την πρόσβαση ΜΜΕ επιχειρήσεων και της κοινωνικής οικονομίας στις δημόσιες αγορές.

    Ερ.: Πότε εκτιμάτε ότι μπορεί να λειτουργήσει το Ταμείο Συμμετοχών και πόσο αυτό μπορεί να συμβάλει στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, που σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα στη χρηματοδότησή τους.

    Απ.:Η δημιουργία του «Ταμείου Συμμετοχών» (Fund of Funds), τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF), έχει στόχο τη συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων από δημόσιους πόρους, το EIF, ενδεχομένως άλλες επενδυτικές τράπεζες, καθώς και εξειδικευμένα ιδιωτικά funds. Το ποσό που θα συγκεντρώνεται, θα επενδύεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση (equitycapital, venturecapital) και θα προσφέρονται συμβουλευτικές υπηρεσίες, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης.

    Αποτελεί ένα ακόμα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στη βελτίωση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

    Ερ.: Μετά και τις τελευταίες συναντήσεις που είχατε διατηρείτε την αισιοδοξία σας για αυξημένες κρατικές ενισχύσεις από 10% μέχρι και 15%, για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο, από το 2017 και μετά, σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ);

    Απ.:Έχουμε ήδη συμφωνήσει αύξηση των πόρων, στο επίπεδο που αναφέρατε, για τη συντριπτική πλειονότητα των περιφερειών. Αισιοδοξούμε ότι τελικά αυτό θα αφορά το σύνολο της χώρας, ακόμα και περιφέρειες που τεχνικά δεν εντάσσονται στην αναθεώρηση λόγω υψηλού ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

    Ερ.: Ποια προγράμματα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20 προωθούνται για ενεργοποίηση εντός του Σεπτεμβρίου;

    Απ.:Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει συνολικά ενεργοποιηθεί το 50% των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ. Με δράση του ΕΠΑνΕΚ που θα ανακοινωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, θα ενισχυθούν με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ, συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία. Μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη ή αρχές Οκτώβρη θα ανακοινωθεί ακόμη ο β' κύκλος για τις τρεις προσκλήσεις επιχειρηματικότητας του ΕΠΑνΕΚ (για τις τουριστικές επιχειρήσεις προβλεπόταν ένας κύκλος λόγω εποχικότητας). Μέσα στον Σεπτέμβρη θα εκδοθεί επίσης η πρόσκληση του ΙΚΥ για υποτροφίες εκπόνησης μεταδιδακτορικής έρευνας. Θα δοθούν 189 υποτροφίες στον α' κύκλο. Θα εκδοθεί επίσης πρόσκληση για 211 υποτροφίες που θα αφορούν την ολοκλήρωση διδακτορικών διατριβών που έχουν ξεκινήσει στο παρελθόν.

    Ερ.: Μετά από τη συνάντησή σας με τον επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ποιες είναι οι στοχεύσεις του υπουργείου Οικονομίας για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη αξιολόγηση και την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος;

    Απ.:Στην πρώτη ενότητα δεν υπάρχουν εκκρεμότητες του υπουργείου Οικονομίας. Όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο προσεχές διάστημα είναι η ψήφιση του σχεδίου νόμου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, η ολοκλήρωση της σύνταξης του νέου νόμου Δένδια για τις επιχειρήσεις, η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη λειτουργία των κέντρων μιας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων με τη συνεργασία του ΟΟΣΑ. Εκτιμώ ότι θα καλυφθούν πλήρως τα θέματα αυτά.

    Ερ.: Με βάση τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τα «κόκκινα» δάνεια πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% έως το 2019, ενώ μεταξύ των ορόσημων- προαπαιτούμενων είναι και οι αλλαγές στον «νόμο Δένδια» για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Προς ποια κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση στο θέμα αυτό;

    Απ.:Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την οριστική εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Η νομοθεσία που έχει ψηφιστεί, έχει διαμορφώσει τους κανόνες και τα εργαλεία. Η νομοθεσία, μαζί με τον κώδικα δεοντολογίας, παρέχουν υψηλή προστασία στην πρώτη κατοικία και στους δανειολήπτες, με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και προτρέπουν τις τράπεζες να προχωρήσουν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις δανείων ανάλογα με τα πραγματικά εισοδήματα που διαθέτουν σήμερα τα νοικοκυριά. Ταυτόχρονα οι τράπεζες έχουν όλα τα μέσα προκειμένου να πιέσουν τους κακοπληρωτές, είτε είναι μεμονωμένοι δανειολήπτες, είτε επιχειρήσεις.

    Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του θεσμικού πλαισίου για έναν νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με βασικούς στόχους την αποτελεσματικότητα και τη συνολική αντιμετώπιση και διευθέτηση τόσο των «κόκκινων» δανείων, όσο και των ληξιπρόθεσμων οφειλών απέναντι στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Στον νέο νόμο, φυσικά, θα μπορούν να υπαχθούν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους. Κριτήριο για τη ρύθμιση ή μη των χρεών τους θα είναι η ανάλυση της βιωσιμότητάς τους, με βάση αντικειμενικά, διαφανή και αποδεκτά από όλους τους εμπλεκόμενους κριτήρια. Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ή να εκβιάσει τη συναίνεση των πιστωτών στο προτεινόμενο από τον οφειλέτη σχέδιο διευθέτησης των οφειλών του, ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει ο δρόμος για να ρυθμισθεί εξωδικαστικά μεγάλο ποσοστό δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο και ότι άμεσα θα αλλάξει και η ριζωμένη νοοτροπία ότι οι διαφορές λύνονται μόνο στα δικαστήρια.

    Ερ.: Εν αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, το υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει κάποιες δράσεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων;

    Απ.:Η παρουσία του υπουργείου Οικονομίας στη ΔΕΘ θα έχει ως θέμα «Επιχείρηση» και ειδικότερα το τρίπτυχο «Ίδρυση- Αδειοδότηση- Χρηματοδότηση». Επιδίωξη του υπουργείου είναι η όσο το δυνατόν πιο λεπτομερής ενημέρωση των εν δυνάμει επενδυτών, για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να ιδρύσουν μια επιχείρηση. Στον τομέα της εξωστρέφειας, συνεργαζόμαστε στενά με τη γερμανική κυβέρνηση ούτως ώστε να ανταλλάξουμε χρήσιμη τεχνογνωσία.

    Ερ.: Σχετικά με τις οφειλές του Δημοσίου προς του ιδιώτες, πόσο ομαλά προχωράει η εκταμίευση πόρων και πότε αναμένεται η εξόφλησή τους;

    Απ.:Η εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται στη συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών που επήλθε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Η συνολική δαπάνη του προϋπολογισμού που θα διατεθεί για την εξόφληση των χρεών προς τρίτους ορίζεται, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, σε 5,5 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3,5 δισ. ευρώ θα εξοφληθούν εντός του 2016 και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ εντός του 2017. Η πορεία υλοποίησης αυτής της δέσμευσης βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα ρευστότητας στην αγορά και στην οικονομία.

    Τη συνέντευξη πήρε η Εύη Παπαδοσηφάκη

    [02] Γ. Δραγασάκης: Μόνο η ανάπτυξη δεν επαρκεί για έξοδο από την κρίση

    Η οικονομία μπαίνει σε τροχιά σημαντικής ανάκαμψης, η οποία από μόνη της δεν είναι επαρκής για μια ταχεία μείωση της ανεργίας και για την κάλυψη των τεράστιων συσσωρευμένων αναγκών σε υγεία, κοινωνική προστασία και κοινωνικό κράτος, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κεφάλαιο.

    Όπως εξηγεί, «πρέπει αφενός να εξασφαλίσουμε την ανάκαμψη που μπορεί να μας δώσει το υφιστάμενο "σύστημα", αφετέρου να βρούμε και να ενεργοποιήσουμε "επιταχυντές", παράγοντες, δηλαδή, που θα επιταχύνουν την ανάκαμψη και θα την προσανατολίσουν στην κατεύθυνση της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης». Ως «επιταχυντές», ο κ. Δραγασάκης αναφέρει τη ρύθμιση του χρέους, την προσέλκυση ξέων επενδύσεων (κυρίως παραγωγικών και μακροπρόθεσμων) και την τόνωση της εγχώριας δημόσιας και ιδιωτικής επενδυτικής δραστηριότητας.

    Εκτιμά ότι "η διατήρηση των πλεονασμάτων σε υψηλά επίπεδα είναι κοινωνικά ανέφικτη και οικονομικά αναποτελεσματική", ενώ για τις αποκλίσεις απόψεων κυβερνητικών στελεχών σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, υπογραμμίζει ότι "διαφοροποιήσεις και προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν λογική ούτε βοηθούν στο έργο της κυβέρνησης".

    Στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και της παραπομπής του κ. Γεωργίου, ξεκαθαρίζει ότι η "κυβέρνηση δεν έχει καμία άμεση εμπλοκή με το θέμα", ενώ προσθέτει πως "κακώς η Κομισιόν παρασύρθηκε, παρεμβαίνοντας μάλιστα και με τρόπο που την εκθέτει".

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, κάνοντας λόγο για ένα ποιοτικό άλμα το οποίο μπορεί πλέον να οργανώσει η κυβέρνηση, «στον τρόπο που κυβερνάται η χώρα και στη συνολικότερη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».

    Τέλος, για το θέμα με τον όμιλο Μαρινόπουλου κάνει σαφές ότι "θέλουμε να τελειώνουμε με τους σκελετούς του παρελθόντος" αλλά και ότι "πρέπει να ξεπεράσουμε ως πολιτικό σύστημα τη λογική των "δικών μας"επιχειρηματιών, των "δικών μας"τραπεζιτών, των "δικών μας"καναλαρχών και των κλειστών ολιγαρχικών συστημάτων".

    [03] Ντάισελμπλουμ και Ντομπρόβσκις περιορίζουν τις ιταλικές ελπίδες για μεγαλύτερη ευελιξία

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλτις Ντομπρόβσκις και ο πρόεδρος τους Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, περιόρισαν τις ιταλικές βλέψεις για ενίσχυση της ευελιξίας, κατά τις δηλώσεις τους στο οικονομικό φόρουμ του ιδρύματος Αμπροζέτι, στη λίμνη του Κόμο.

    «Το μεγαλύτερο θέμα δεν είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας. Το κύριο θέμα αφορά την εμπιστοσύνη της διεθνούς αγοράς και των επενδυτών», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

    «Η Ιταλία χρειάζεται σταθερές δημοσιονομικές πολιτικές και μείωση του δημόσιου χρέους», πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rainews24. Κατά την άποψή του, «η κυβέρνηση Ρέντσι ακολουθεί τον σωστό δρόμο, αφού ξεκίνησε ένα πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι βασικής σημασίας».

    Παράλληλα, σε σχέση με την ευελιξία, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλτις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι «τα σχετικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα περιορισμένα διότι η Ιταλία, τα εξάντλησε κατά το 2015, αλλά και κατά την διάρκεια της φετινής χρονιάς».

    «Φυσικά, προσδοκάμε η κυβέρνηση Ρέντσι να ετοιμάσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, με σεβασμό στις υποδείξεις που έχουν αποσταλεί στην Ιταλία», τόνισε ο Ντομπρόβσκις, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντέλλα Σέρα.

    [04] Σβήστηκε η πυρκαγιά στη Χίο

    Σβήστηκε, αφού έκαψε περίπου 10 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, με σχίνους, ελιές αλλά και πεύκα, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 14:30 στην περιοχή Κοντού μεταξύ των χωριών Πυργί και Ελάτα στη Χίο.

    Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε εκεί που περίπου είχε σταματήσει η προ λίγων ημερών μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε τη νότια Χίο και τις μαστοχοφόρες περιοχές της.

    Στην περιοχή παραμένουν για τον φόβο αναζωπύρωσης δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και εθελοντές.

    [05] Στόχος όλων πρέπει να είναι η Παιδεία, τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα εγκαίνια σχολικού συγκροτήματος

    «Στόχος όλων πρέπει να είναι η Παιδεία», επισήμανε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος έκανε επισήμως την έναρξη λειτουργίας του νέου δημοτικού σχολείου, νηπιαγωγείου και κλειστού γυμναστηρίου της Καλλιθέας Πεντέλης, παρουσία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

    Χαρακτήρισε, μάλιστα, «σταθμό για την Παιδεία» το συγκεκριμένο έργο, ενώ αναφέρθηκε και στον ενθουσιασμό των παιδιών. Μάλιστα, συνέστησε στους γονείς να μην τα καταπιέζουν και να μην περιορίζουν αυτό τον ενθουσιασμό, αλλά να προσπαθήσουν να τους δείξουν τον σωστό δρόμο, ώστε να τον εξωτερικεύσουν.

    Εξάλλου, ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτριος Στεργίου Καψάλης, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε ευλογία και τιμή την παρουσία του προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ επισήμανε: «Δύναμή μας το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι ενεργοί πολίτες που μας στηρίζουν με την παρουσία τους σήμερα εδώ ως εφαλτήριο προώθησης και για άλλες κορυφές για τον τόπο και την πατρίδα». Επιπλέον, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους όσοι συνεργάστηκαν και προσέφεραν, έτσι ώστε να υλοποιηθεί αυτό το έργο.

    Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο οποίος συμφώνησε με τον αρχιεπίσκοπο ότι πρωταρχικός σκοπός είναι η Παιδεία.

    Στα εγκαίνια του νέου σχολικού συγκροτήματος παρέστησαν, επιπλέον, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος και πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνόδευε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.

    [06] Ν. Αναστασιάδης: Επήλθε βελτίωση κρίσιμων παραμέτρων του σχεδίου Ανάν

    Σημαντικές και κρίσιμες παράμετροι του σχεδίου Ανάν «έχουν βελτιωθεί», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

    Ο κ. Αναστασιάδης μιλώντας στο μνημόσυνο των ηρώων

    Ιωνά Νικολάου, Κυριάκου Κολοκάση και Κυριάκου Κακουλλή, απαρίθμησε συγκεκριμένα στα σημεία, τα οποία θεωρεί ότι παρουσιάζουν βελτίωση. Ειδικότερα αναφέρθηκε στα εξής:

    - Κατοχύρωση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, με ανεμπόδιστη διακίνηση, εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας ή άσκηση επαγγέλματος σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

    - Οριστικός τερματισμός εποικισμού.

    - Έμπρακτη αναγνώριση του σεβασμού στο δικαίωμα του ιδιοκτήτη περιουσίας, με πέντε επιλογές ως θεραπεία.

    - Διαμόρφωση συστήματος διακυβέρνησης, στο οποίο δεν θα υπάρχουν αδιέξοδα και θα μειώνονται στον ελάχιστο βαθμό οι κίνδυνοι ρήξης.

    - Συμφωνία για εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την έκταση του κράτους.

    - Κατοχύρωση της μιας και μόνης διεθνούς προσωπικότητας του κράτους, της μιας και μόνης κυριαρχίας και της μιας και μόνης υπηκοότητας.

    Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι έχει γίνει αποδεκτή από την τουρκοκυπριακή πλευρά η μείωση στο ελάχιστο των μεταβατικών περιόδων εφαρμογής της λύσης, ενώ από την πρώτη ημέρα θα υπάρχουν χειροπιαστά οφέλη και για τις δύο κοινότητες».

    [07] Ίσως η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ , σύμφωνα με το Der Spiegel

    «Ίσως αυτή είναι η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποτιμώντας τα αποτελέσματα των εκλογών στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου -Δυτικής Πομερανίας. Η δεύτερη θέση που απέσπασε το ακροδεξιό AfD, αν και αναμενόμενη με βάση τις δημοσκοπήσεις, αποτελεί σοκ, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

    «Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα», γράφει η Tagesschau αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ."Μπορεί οι Σοσιαλδημοκράτες να παραμένουν πρώτο κόμμα παρά τις απώλειες, αλλά η μεγάλη άνοδος του πρωτοεμφανιζόμενου στις εκλογές του κρατιδίου AfD αποτελεί κακό προμήνυμα για τις εκλογές στο Βερολίνο σε 14 ημέρες.

    «Σοκ για τους Χριστιανοδημοκράτες στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, την εκλογική περιφέρεια της Άγγελα Μέρκελ», γράφει η DW στην ηλεκτρονική της έκδοση. «Το ξενοφοβικό AfD αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη με 21%, αφήνοντας πίσω την CDU που έλαβε 19%.Πρώτη δύναμη παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες με 30,2% έως 30,4% των ψήφων, χάνοντας πέντε περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2011».

    Στα υπόλοιπα κόμματα: το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) συγκέντρωσε το 12,6% των ψήφων, ενώ ώρες αγωνίας για τους Πράσινους (die Gr?nen) που κινούνται στο εκλογικό όριο του 5%. Εκτός Βουλής, όπως αναμενόταν, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), αλλά και το νεοναζιστικό NPD που με 2,9% και 3,2% αντίστοιχα δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το σκόπελο του 5%.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 10 χρόνια συγκυβερνούν στο κρατίδιο Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες. Το πιο πιθανό μετεκλογικό σενάριο είναι η συνέχιση της συνεργασίας αυτής.

    «Μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2017 αναμένεται μια σειρά σημαντικών τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων στη Γερμανία. Σε δυο εβδομάδες εκλέγεται στο Βερολίνο το νέο τοπικό κοινοβούλιο ενώ την ερχόμενη χρονιά πραγματοποιούνται τοπικές εκλογές στα κρατίδια Ζάαρ, Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία», σημειώνει η Deutsche Welle.

    H Die Welt εκτιμά από την πλευρά της ότι «εκείνοι που θέλουν να τελειώνουν με την Μέρκελ κάποια στιγμή, είναι πιθανό να αρχίσουν τώρα». Και για τους Σοσιαλδημοκράτες, η νίκη έχει "πικρή γεύση" καθώς η δύναμή τους υποχώρησε αισθητά ,τονίζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει : "Ο δεύτερος μεγάλος νικητής είναι το AfD - με έναν επικεφαλής που μοιάζει τόσο ελκυστικός σαν τους ποπ τραγουδιστές στη Δημοκρατία της Βόννης. Μερικές φορές είπε δυσάρεστα πράγματα, αλλά γελούσε και εμφανιζόταν πάντα φιλικός".

    "Στην οργή των πολιτών σχεδόν για όλα" αποδίδει η Frankfurter Allgemeine Zeitung το αποτέλεσμα των εκλογών στο Μεκλεμβούργο -Δυτική Πομερανία. "Πρόκειται για έναν πολιτικό εξοστρακισμό των συστημικών κομμάτων από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που είναι αντίθετα με το συμβιβαστικό χαρακτήρα της πολιτικής", εκτιμά η FAZ. "Πολλοί ψηφοφόροι απέρριψαν την πολιτική για τους πρόσφυγες, πέφτοντας έτσι στην αγκαλιά του AfD".

    [08] Δ. Βίτσας: Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στα ειδικά μισθολόγια

    «Όσοι είναι αυτή τη στιγμή στα ειδικά μισθολόγια δεν πρόκειται να υποστούν μείωση των χρημάτων που παίρνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα έχουμε και αύξηση, ιδιαίτερα με βάση την ευθύνη την οποία θα έχουν, αλλά και σε ορισμένες ειδικότητες», διαβεβαίωσε εκ νέου ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ .

    Παράλληλα γνωστοποίησε ότι ο προσανατολισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιοριστούν οι 20 ειδικές κατηγορίες ειδικών μισθολογίων κοντά στις 10. «Θα έχουμε νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να είμαστε εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις μας αλλά και για να είμαστε εντάξει σε σχέση με αυτό που λέμε ότι δεν θα υπάρχει μείωση. Το σωστό είναι το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων να αντιμετωπιστεί ενιαία», παρατήρησε.

    [09] Δεύτερη η ακροδεξιά στην Πομερανία, τρίτη η Μέρκελ, σύμφωνα με τα exit polls

    Το αντιμεταναστευτικό, λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κατέγραψε ηχηρή εκλογική νίκη εξασφαλίζοντας τη δεύτερη θέση στις τοπικές εκλογές του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, καταφέροντας ταπεινωτικό πλήγμα στην καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ που πληρώνει το τίμημα της πολιτικής της υποδοχής των προσφύγων στο γερμανικό έδαφος.

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) εξασφαλίζει την πρώτη θέση με το 30% των ψήφων, έχοντας υποχωρήσει κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2011. Ακολουθεί το AfD με το 21% των ψήφων και η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ με το 19%-20% των ψήφων στο κρατίδιο που είναι και η εκλογική περιφέρεια της καγκελαρίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls που μεταδόθηκαν από τα δίκτυα ARD et ZDF της δημόσιας τηλεόρασης.

    «Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι αφήνουμε πίσω μας την CDU της Μέρκελ (...) και ίσως αυτό να είναι και η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», δήλωσε ο Λάιφ-Ερικ Χολμ, επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, η οποία ανήκε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία.

    Το λαϊκιστικό κόμμα κάνει έτσι θριαμβευτική είσοδο στο τοπικό κοινοβούλιο κατά την πρώτη του συμμετοχή στις εκλογές του γερμανικού κρατιδίου αυτού. Το AfD βάσισε την εκστρατεία του «στο χάος» που προκάλεσε η απόφαση της γερμανίδας καγκελαρίου να ανοίξει τις πόρτες της Γερμανίας στους πρόσφυγες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 September 2016 - 18:32:33 UTC