Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Φίλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το νέο τηλεοπτικό τοπίο θέτει τέλος στο καθεστώς της ασυδοσίας
  • [02] Ομιλία της Φ. Γεννηματά, με αφορμή τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Ο. Γεροβασίλη: Στη ΔΕΘ τα βήματα για έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης και παραγωγική ανασυγκρότηση - Ο κ. Μητσοτάκης βασανίζει τη
  • [04] Γ. Σταθάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Νέος μηχανισμός ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών
  • [05] Αλ. Χαρίτσης: Υγεία και παιδεία οι στόχοι του ΕΣΠΑ στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής
  • [06] Γιούνκερ: Η απόφαση της Κομισιόν για την Apple δεν στρέφεται κατά των ΗΠΑ
  • [07] Γ. Μουζάλας: Μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα για να αποσυμφορηθούν τα νησιά
  • [08] Ξεκινά και πάλι τη Δευτέρα η δίκη της Χρυσής Αυγής
  • [09] Σι Τζινπίνγκ: Η G20 πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μείζονα ζητήματα
  • [10] «Καυτό» φθινόπωρο στη Γαλλία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017
  • [11] Αγιοποιήθηκε η μητέρα Τερέζα
  • [12] Η διαδραστική εγκατάσταση «Perception» του Γ. Βογδάνη στο Ίδρυμα Κακογιάννης
  • [13] Έφυγε από τη ζωή η φωνή των «Διάφανων Κρίνων» Θάνος Ανεστόπουλος
  • [14] Η Google προηγείται στην κούρσα για να φτιάξει τον μεγαλύτερο κβαντικό υπολογιστή
  • [15] Το Juno τράβηξε τις πρώτες θεαματικές φωτογραφίες του βορείου πόλου του Δία
  • [16] Οι αφρικανικοί ελέφαντες βαίνουν προς εξαφάνιση με ρυθμό μείωσης 8% τον χρόνο
  • [17] Ρ. Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ας αναλάβουν πλήρως οι δήμοι τη διαχείριση απορριμμάτων
  • [18] Π. Σκουρλέτης: Η φορολογική επιβάρυνση έχει αγγίξει τα όρια αντοχής της κοινωνίας
  • [19] Ξεκίνησε τις εργασίες της η Σύνοδος Κορυφής των G20

  • [01] Ν. Φίλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το νέο τηλεοπτικό τοπίο θέτει τέλος στο καθεστώς της ασυδοσίας

    «Το νέο τηλεοπτικό τοπίο, με κανόνες και με νόμιμες-πληρωμένες άδειες, θέτει τέλος στο καθεστώς της ασυδοσίας, που διήρκεσε τελικώς 25 χρόνια», δηλώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, αναφορικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών και τονίζει ότι «απομένουν δύο βήματα για τη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών στην ενημέρωση», η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και η περαιτέρω αναβάθμιση της ΕΡΤ.

    Εξάλλου, ο κ. Φίλης εμφανίζεται σίγουρος ότι θα κερδηθεί το στοίχημα του ανοίγματος των σχολείων με βιβλία και εκπαιδευτικούς στην τάξη, χωρίς κενά και επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των προσλήψεων των αναπληρωτών θα πραγματοποιηθεί πριν τις 12 Σεπτεμβρίου, παρά τα εμπόδια που προκύπτουν. «Αυτό συμβαίνει πάντα όταν προσπαθείς να αντιμετωπίσεις παθογένειες δεκαετιών, που στο χώρο της εκπαίδευσης αναπαράγονταν από το δικομματικό πελατειακό κράτος και στηρίζονται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και παρασυνδικαλιστικές πρακτικές», αναφέρει.

    Όσο για τις επόμενες αλλαγές στην Παιδεία, που αφορούν στην αναμόρφωση του λυκείου και την αλλαγή του τρόπου πρόσβασης στην τριτοβάθμια, ο κ. Φίλης τονίζει ότι «το σύστημα 4 χρόνια Γυμνάσιο και 2 χρόνια Λύκειο δεν είναι εφικτό να εφαρμοσθεί αυτή την στιγμή», αλλά θα αποτελέσει βάση διαλόγου.

    Ακόμη, με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, ο υπουργός ασκεί κριτική στη στάση της Νέας Δημοκρατίας, να το καταψηφίσει, λέγοντας ότι επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι «η ΝΔ έχει πρόβλημα ταυτότητας». Παράλληλα, κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι συζητά την πρότασησχολαρχών να δίνει το κράτος κουπόνι, voucher,ώστε οι γονείς να επιλέγουν όποιο σχολείο, ιδιωτικό ή δημόσιο θέλουν. «Πρόκειται για περίεργη αντίληψη ιδιωτικοποίησης δημόσιων πόρων, που η ιστορία μας διδάσκει ότι συνοδεύεται από φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς», δηλώνει.

    Τέλος, αναφορικά με την κριτική που ασκείται για τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών, τονίζει ότι η αναμόρφωση του μαθήματος «αποτελείπροϋπόθεση για να παραμείνει υποχρεωτική η διδασκαλία του σε όλους τους μαθητές». Για το μάθημα της Ιστορίας, επισημαίνει: «Είναι ώρα να προχωρήσουμε σε αλλαγές και στα προγράμματα σπουδών της Ιστορίας». Ωστόσο, τονίζει ότι δεν υπάρχει ανάλογη επεξεργασία που να έχει φτάσει σε πόρισμα. «Πιστεύω ότι η διδασκαλία της περιόδου του εμφυλίου πόλεμου μπορεί να ενισχύσει τη θετική σχέση των πολιτών με την ιστορική αλήθεια καθώς και την εθνική αυτογνωσία και συμφιλίωση. Προφανώς είναι ευαίσθητο θέμα και χρειάζεται ψυχραιμία και σεβασμό στα γεγονότα, τον πόνο και τις μνήμες όλων των Ελλήνων», προσθέτει.

    Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών. Πώς βλέπετε το νέο τηλεοπτικό τοπίο που προέκυψε; Θεωρείτε ότι αποτελεί επιτυχία για την κυβέρνηση και ιδιαίτερα για τον πρωθυπουργό;

    «Η κυβέρνηση καθόρισε και εγγυήθηκε μέχρι το τέλος μια διαδικασία πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας, ηοποία, συν τοις άλλοις, θα αποφέρει ένα σημαντικό ποσό χρημάτων στο δημόσιο ταμείο. Οι συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης,αντιμετωπίσθηκαν επί ίσοις όροις , όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα.

    Τονέο τηλεοπτικό τοπίο, με κανόνες και με νόμιμες-πληρωμένες άδειες, θέτει τέλος στο καθεστώς των προσωρινών αδειών, δηλαδή το καθεστώς της ασυδοσίας, που διήρκεσε τελικώς 25 χρόνια.

    Χρειάστηκε βεβαίως να ανατραπεί το αμαρτωλό πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε την διαπλοκή και την ανομία. Η εξέλιξη φυσικά συνιστάεπιτυχία της κυβέρνησης, του αρμόδιου υπουργού και του πρωθυπουργού προσωπικά. Θα προσέθετα ότι πρόκειται για δικαίωση των αγώνων πολλών εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αυθαιρεσία των βαρόνων των media. Αυτήντην ώρατων δημοκρατικών αλλαγώνσκέφτομαιακόμη τους χιλιάδες πολίτεςοι οποίοι κάθε βράδυ από το δελτίο των 8 δέχονταν ριπές συκοφαντικών σχολίων επειδήαγωνίζονταν κατά της λιτότητας και του αυταρχισμού.

    Απομένουν όμως δύο σοβαρές προϋποθέσεις, τα επόμενα βήματα για την διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών στην ενημέρωση. Το πρώτο είναι η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), που δεν έχει καταστεί δυνατή εξαιτίας της επιλογής της ΝΔ να παρεμποδίσει την αδειοδότηση των καναλιών, Και το δεύτερο είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της ΕΡΤ, που η ποιότητα και η λαϊκότητά του μπορούν να διαμορφώσουν υψηλά standards και για τον ιδιωτικό τομέα.

    Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες επιβεβαιώνει ότι η χώρα έχει εισέλθει σε μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας, ότι τα συμφέροντα του παρελθόντος δεν μπορούν να ποντάρουν στα σενάρια της «αριστερής παρένθεσης», ότι η κυβέρνηση ξεκινά από μια νέα αφετηρία το έργο της, που συνίσταται στην αντιμετώπιση της λιτότητα, τη διεύρυνση της Δημοκρατίας και την ίδρυση ενός νέου κοινωνικού κράτους. Χωρίς να παρεμβάλλονται "παράσιτα"...»

    Σε δέκα ημέρες χτυπά το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς.Θα κερδίσει, τελικά, το υπουργείο το στοίχημα για ανοιχτά σχολεία, με βιβλία και εκπαιδευτικούς, όλα στη θέση τους από την πρώτη μέρα;

    «Δίνουμε μάχη η χρονιά να ξεκινήσει με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Έχουμεεξασφαλίσει πιστώσεις για συνολικά 20.800 προσλήψεις αναπληρωτών, το

    μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα γίνει πριν την έναρξη τουσχολικού έτους στις 12 Σεπτεμβρίου. Διορθώσαμε στρεβλώσεις στη διαδικασία υπολογισμού των κενών και των πλεονασμάτων εκπαιδευτικών. Τα βιβλία έχουν ήδη σταλεί. Το στοίχημα θα κερδηθεί»

    Βλέπετε σκοπιμότητες «πίσω» από τα εμπόδια που έχουν προκύψει; Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, είναι αδύνατον να υπολογιστούν τα λειτουργικά κενά πριν λειτουργήσουν τα σχολεία.

    «Η άκριτη αποδοχή αυτού του ισχυρισμού οδηγεί κάθε Σεπτέμβρη σε προβλήματα. Είναι μία από τις αιτίες που σπρώχνει τη λειτουργία των σχολείων αρκετά αργότερα από την ημέρα του αγιασμού. Ο υπολογισμός των λειτουργικών κενών δεν είναι κάποιος γρίφος για δυνατούς λύτες. Οι διευθυντές των σχολείων γνωρίζουνσε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των σχολείων τους και μπορούν εγκαίρως να κάνουν τον προγραμματισμό τους, ώστε αυτά να λειτουργήσουν από τη πρώτη μέρα. Φυσικά μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ή ανατροπές σε κάποια σημεία, αλλά ο προγραμματισμός μπορεί και πρέπει να γίνεται πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Αυτό επιδιώξαμε φέτος. Βεβαίως και συναντήσαμε αντιστάσεις. Αυτό συμβαίνει πάντα όταν προσπαθείς να αντιμετωπίσεις παθογένειες δεκαετιών, που στο χώρο της εκπαίδευσης αναπαράγονταν από το δικομματικό πελατειακό κράτος και στηρίζονται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και παρασυνδικαλιστικές πρακτικές»

    Επαναλαμβάνετε πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα ότι η ομαλή έναρξη της χρονιάς αποτελεί «επιστροφή στην κανονικότητα». Τι ακριβώς σημαίνει αυτή η κανονικότητα;

    «Το αυτονόητο, το κανονικόγια την εκπαίδευση, δηλαδή, ανοιχτά σχολεία, με όλα τα βιβλία, με τους αναγκαίους αναπληρωτές και με όλο το μόνιμο προσωπικό στη θέση του, έχει καταστεί μείζον. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν αφορά μόνο στην εκπαίδευση. Αφορά όλα τα κοινωνικά πεδία. Οι πολίτεςθέλουν να αντικρίσουν επιτέλους την έξοδο της χώρας μας από το μνημονιακό τέλμα και τη βήμα-βήμα επιστροφή στην κανονικότητα. Δυστυχώς, κανονικότητα για τη ΝΔ είναι η απαξίωση του δημόσιου σχολείου και η υπεράσπιση του δικαιώματος των σχολαρχών να απολύουν, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και το κλείσιμο δημόσιων σχολείων»

    Φέτος θα λειτουργήσουν, για πρώτη φορά, τα ενιαίου τύπου ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά, ενώ και στο γυμνάσιο θα υπάρξουν αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα και τις εξετάσεις, μεταξύ άλλων. Οι αλλαγές στο λύκειο και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πότε θα είναι ώριμες από πλευράς υπουργείου να παρουσιαστούν; Έχουν «κλειδώσει» ήδη κάποιες από τις αλλαγές αυτές;

    «Πρόθεση μας είναι η αναμόρφωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να αποκτήσει το Λύκειο το μορφωτικό ρόλο του και την επιλογή για την είσοδο στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.Το σύστημα 4 χρόνια Γυμνάσιο και 2 χρόνια Λύκειο δεν είναι εφικτό να εφαρμοσθεί αυτή την στιγμή. Θα αποτελέσει όμως βάση διαλόγου.

    Θα πάμε βήμα-βήμα, ξεκινώντας από την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών και των μεθόδων διδασκαλίας, κατά προτεραιότητα στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου,με στόχο να περιορισθεί δραστικά η παραπαιδεία και να ενταχθεί μέσα στο σχολείο το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα απαιτηθούν όμως και άλλες αλλαγές, όπως η αναβάθμιση της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, για να πάψει να είναισχολείο β' κατηγορίας και να αποτελέσει το εκπαιδευτικό εφαλτήριο για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση»

    Στην ομιλία σας στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, κάνατε λόγο για «ψήγματα σύγκλισης», αναφερόμενος στο «παρών» που ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της ΝΔ και της ΧΑ. Πώς σκοπεύετε να τα αξιοποιήσετε; Ο διάλογος για την Παιδεία ήδη φαίνεται να έχει φτάσει στο τέλος του, έχοντας παράξει τα περισσότερα από τα αποτελέσματα που αναμένονταν.

    «Στη Βουλή διαμορφώθηκε κλίμα σύγκλισης, για πρώτη φοράσε τόσο εύρος, επί νομοσχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ μαζί με τηνΧρυσή Αυγή επέλεξαν να

    καταψηφίσουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την ιδιωτικήεκπαίδευση. Mε αυτή τη στάση της η ΝΔ, αρνούμενη να υποστηρίξει αλλαγές που είχαν θεσμοθετηθεί επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή και υπουργού Παιδείας Γ. Ράλη, το 1977, επιβεβαίωσε ότι έχει πρόβλημα ταυτότητας. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη συζητά την πρότασησχολαρχών να δίνει το κράτος κουπόνι, voucher,ώστε οιγονείς να επιλέγουν όποιο σχολείο, ιδιωτικό ή δημόσιο θέλουν. Πρόκειται για περίεργη αντίληψη ιδιωτικοποίησης δημόσιων πόρων, που η ιστορία μας διδάσκει ότι συνοδεύεται από φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς.

    Το μέτρο στις λίγες χώρες που εφαρμόστηκε οδήγησε στη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και οδήγησε στην έκρηξη των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων καθώς τα περισσότερα σχολεία και εκπαιδευτικοίυποβαθμίστηκαν, χάθηκαν σε μια αγορά χωρίς την αντισταθμιστική παρέμβαση του κράτους. Και έτσι, αντιλαμβανόμαστε τι εννοεί ο κ. Μητσοτάκης όταν αποκαλεί τους μαθητές "πελάτες των σχολείων"».

    Σας ασκείται κριτική για τον τρόπο που θέλετε να αλλάξετε τα Θρησκευτικά και την Ιστορία στα σχολεία. Πώς απαντάτε σε αυτή την κριτική;

    «Η αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικών αποτελείπροϋπόθεση για να παραμείνει υποχρεωτική η διδασκαλία του σε όλους τους μαθητές. Υπάρχει το σχετικό πόρισμα της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΠ που προτείνει την μετατροπή του μαθήματος από ομολογιακό-κατηχητικό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην ορθοδοξία. Θα υπάρξει φυσικά η απαιτούμενη επιμόρφωση των θεολόγων ώστε να υποστηρίξουν τη νέα ύλη του μαθήματος.

    Για το μάθημα της Ιστορίας δεν υπάρχει ανάλογη επεξεργασία που να έχει φτάσει σε πόρισμα. Υπάρχουν βεβαίως επεξεργασίες από το παρελθόν που όμως η εθνικιστική προκατάληψη και ο φόβος του πολιτικού κόστους εμπόδισαν την αξιοποίησή τους. Πιστεύω ότι η διδασκαλία της περιόδου του εμφυλίου πόλεμου μπορεί να ενισχύσει την θετική σχέση των πολιτών με την ιστορική αλήθεια καθώς και την εθνική αυτογνωσία και συμφιλίωση. Προφανώς είναι ευαίσθητο θέμα και χρειάζεται ψυχραιμία και σεβασμό στα γεγονότα, τον πόνο και τις μνήμες όλων των Ελλήνων.

    Είναι ώρα να προχωρήσουμε σε αλλαγές και στα προγράμματα σπουδών της Ιστορίας»

    Τη συνέντευξη πήρε η Αθηνά Καστρινάκη

    [02] Ομιλία της Φ. Γεννηματά, με αφορμή τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

    «Είναι η ώρα της δράσης και της ανατροπής, διότι το ζητούμενο δεν είναι η επιστροφή σε κάποιο δήθεν ιδανικό ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος, ούτε ασφαλώς η αυτοκατάργησή μας, όπως πολλοί ήθελαν και θέλουν, ίσως για να δικαιώσουν τις προσωπικές τους επιλογές. Η ιστορική ευθύνη που ακουμπά στους ώμους όλων μας, είναι να αναστήσουμε πολιτικά τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, ώστε να αναλάβει αναγεννημένη κι ανανεωμένη τα ηνία της τύχης της πατρίδας μας».

    Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία μίλησε σε ανοικτή εκδήλωση που διοργάνωσε στον πολυχώρο «Πολιτεία» στην Πάτρα, το «Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου», με αφορμή τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως πρόσθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «μέρα με τη μέρα η φωνή μας, η φωνή του ΠΑΣΟΚ, η φωνή της δημοκρατικής παράταξης ακούγεται όλο και πιο δυνατά, όλο και πιο καθαρά, αλλαγή παντού, για να βγούμε μπροστά». Μάλιστα, όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο η Φώφη Γεννηματά, «το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι ο πολιτικός φορέας της αλλαγής και της προόδου».

    Στη συνέχεια της ομιλίας της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας μεταξύ άλλων: «Τι θα βγει να μας πει σε λίγες μέρες ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ; Με ποια αξιοπιστία θα μιλήσει; Ποιος μπορεί πλέον να πιστέψει έναν πρωθυπουργό που η διακυβέρνησή του είναι ρεσιτάλ κωλοτούμπας; Η πολιτική απάτη έχει πια στην Ελλάδα ονοματεπώνυμο. ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ». Επίσης, η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, ότι «βάζει ακόμη πιο γερές αλυσίδες ύφεσης κι εξάρτησης» και πρόσθεσε: «Θα βγει να υποσχεθεί "δίκαιη ανάπτυξη", αλλά τώρα όλοι πλέον ξέρουμε, πως αυτό θα σημαίνει περαιτέρω μαζικοποίηση της φτώχειας. Δεν προστατεύει τους φτωχούς. Φτωχοποιεί όλο και περισσότερους».

    Ακόμη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο πρωθυπουργός «δοκιμάζει ξανά την εμπιστοσύνη στις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους της, σιγοντάροντας το σενάριο της παραποίησης των στατιστικών στοιχείων». Μάλιστα, όπως είπε η Φώφη Γεννηματά, «ο πρωθυπουργός το κάνει αυτό, για να φορτώσει την ευθύνη της χρεοκοπίας της χώρας στο ΠΑΣΟΚ και να καλύψει τον αληθινά υπεύθυνο». Όπως ανέφερε, «κουβέντα δε λέει ο κ. Τσίπρας για τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ το 2004-2009, της κυβέρνησης Καραμανλή, που εκτόξευσε το έλλειμμα».

    Στη συνέχεια η Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κάλεσε να κάνει αυτοκριτική «για τα λάθη της παράταξής του» και πρόσθεσε: «Έχει πάθει γλωσσοδέτη. Η σιωπή δεν είναι χρυσός. Δεν μπορεί όλα να μπαίνουν "κάτω από το χαλί", για να μην διαταράξει την εσωκομματική του ισορροπία. Αν σήμερα δεν τολμά, τι μπορεί να προσδοκά κανείς αύριο».

    Σχετικά, με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, η Φώφη Γεννηματά είπε ότι «η πολυδιαφημισμένη τάξη που θα έβαζε η κυβέρνηση στο τηλεοπτικό τοπίο, κατέληξε τακτοποίηση της αριστερής διαπλοκής και ζούμε ξανά την εποχή των κουμπάρων».

    «Αντί για πολυφωνία», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «έχουμε ολιγοπώλια στα γερά πορτοφόλια και χιλιάδες άνθρωποι είναι πλέον αντιμέτωποι με την ανεργία».

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, οι βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Κρεμαστινός και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, οι πρώην υπουργοί Κώστας Γείτονας, Μιλτιάδης Παπαϊιωάννου και Κώστας Σπηλιόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας κ.α.

    [03] Ο. Γεροβασίλη: Στη ΔΕΘ τα βήματα για έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης και παραγωγική ανασυγκρότηση - Ο κ. Μητσοτάκης βασανίζει τη λέξη «αλήθεια»

    Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης προς την ανάκαμψη της οικονομίας και την πραγματική ανάπτυξη θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, όπως αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Σταθμοί στην πορεία αυτή θα είναι η έξοδος από το πρόγραμμα επιτήρησης και η παραγωγική ανασυγκρότηση, «εκείνες δηλαδή οι πολιτικές που όχι μόνο θα μεγαλώνουν την οικονομική πίτα, αλλά θα την μοιράζουν, επιτέλους, με δίκαιο τρόπο στους συμπολίτες μας».

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «επικαλείται μία επικοινωνιακού τύπου "συμφωνία αλήθειας", υποσχόμενος ότι δεν θα υποσχεθεί τίποτε την ίδια στιγμή που υπόσχεται τα πάντα». Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης, μια εβδομάδα πριν από τη ΔΕΘ, άρχισε τις εξαγγελίες των φοροελαφρύνσεων σε κατ'ιδίαν συναντήσεις με παραγωγικές τάξεις, με ακοστολόγητες υποσχέσεις, παροχολογία και αριθμητικές αλχημείες, και ενδύεται με φιλολαϊκά χαρακτηριστικά αποκρύπτοντας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του και βασανίζοντας επικοινωνιακά τη λέξη «αλήθεια».

    Αντίθετα, για την κυβέρνηση, για το έργο που έχει μέχρι σήμερα επιτελέσει και για τα όσα έχει δεσμευθεί στις προηγούμενες ΔΕΘ, η Όλγα Γεροβασίλη υπογραμμίζει ότι «η αλήθεια βρίσκεται στις πράξεις», καθώς «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες- πραγματοποιεί όλα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σε εκείνες. Τόσο του 2014, όσο και του 2015».

    Ερωτώμενη για την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση, συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, έδειξε την τεράστια απόσταση που τη χωρίζει από τα σκοτεινά μονοπάτια της διαπλοκής. «Αποδείξαμε την αποφασιστικότητά μας για θεσμικά κατοχυρωμένο καθαρό ορίζοντα στην ενημέρωση. Την υπεράσπιση του χαρακτήρα της ως δημόσιου αγαθού. Τη στρατηγική προσήλωσή μας στη διαφανήαξιοποίηση των δημόσιων αγαθών προς όφελος του λαού μας», αναφέρει. Είναι χαρακτηριστικός δε ο τρόπος που η Όλγα Γεροβασίληεπιλέγει να απαντήσει σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «ρίχνει μαύρο στην ιδιωτική τηλεόραση» και ότι θα είναι υπεύθυνη για την απώλεια των θέσεων εργασίας. «Αν έχετε χτίσει αυθαίρετη επιχείρηση, χωρίς άδεια λειτουργίας σε δασική έκταση και σας αποβάλλουν απ' αυτήν μπορείτε να πείσετε στ' αλήθεια ότι διώκεστε, ότι σας ξεσπιτώνουν; Αν έχετε διαλέξει να μη συμμετάσχετε σε διαγωνισμό που αφορά τη συνέχιση της δραστηριότητάς σας, κάποιος άλλος πετά στο δρόμο τους εργαζόμενούς σας;», απαντά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Αναφερόμενη στην επικείμενη κρίσιμη Σύνοδο των χωρών του Νότου που συγκαλείται με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι «η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη θα αποτελέσει το πρώτο βήμα δραστικότερης παρέμβασης στην ευρωπαϊκή πολιτική, για την ανατροπή των ανισοτήτων μεταξύ περιφέρειας και κέντρου, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής σύγκλισης και συνοχής».

    Η Όλγα Γεροβασίλη ερωτάται και απαντά επίσης για τον ΕΝΦΙΑ, για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, την πάταξη της φοροδιαφυγήςαλλά και τη στάση της ΝΔ απέναντι στις εξελίξεις για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

    Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

    ΕΡ.: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσέρχεται στη ΔΕΘ έχοντας διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών διότι πχ αντί να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ ήρθε βαρύτερος για πολλούς. Αυτή η κριτική δεν έχει καμία βάση;

    Απ.:Έχει βάση -σαθρότατη μεν, πολύ κρίσιμη δε- για δύο κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν όσοι δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να παραδεχτούν πως το 65% είναι πολύ μεγαλύτερο από το 35%. Στη δεύτερη αυτοί που παλεύουν να βομβαρδίσουν την κοινή γνώμη με αριθμούς άσχετους με την πραγματικότητα και να την πείσουν, απεγνωσμένα, γι' αυτό. Μόνο σε τέτοιας εγκυρότητας «αλήθειες» στηρίζεται η στείρα μικροπολιτική αντιπολιτευτική τους πρακτική. Μόνο μέσα από παραποίηση της πραγματικότητας ή τεχνητή απόκρυψή της μπορεί να οικοδομηθεί το πολιτικό τους αύριο. Χωρίς να νοιάζονται για το ότι, με τέτοιους τρόπους, αποκαλύπτεται η βάση της πολιτικής τους αντίληψης. Που δεν είναι άλλη απ' την ποδηγέτηση και απαξίωση του κοινού νου. Που δεν είναι άλλη από την υποτίμηση της κρίσης των πολιτών και την περιφρόνηση για την αλήθεια, κάθε φορά που αυτή δεν συμφέρει τις επιδιώξεις τους για την, με κάθε τρόπο, κατάληψη της εξουσίας.

    Η αλήθεια, όμως, ιδίως όταν αφορά μετρήσιμα στοιχεία, δεν εξαρτάται από αντιπολιτευτικές στοχεύσεις, αφοπλίζει την προπαγάνδα και δεν κρύβεται. Έτσι, στην περίπτωσή μας, τα πραγματικά δεδομένα είναι πως για 4.131.487 συμπολίτες μας (64%) ο φόρος θα είναι μειωμένος ή ίδιος σε σχέση με το 2015, το 25% των εκκαθαριστικών τουΕΝΦΙΑ θα έχουν αύξηση από 0,01 ευρώως 10 ευρώ και με ποσό μεγαλύτερο των 10 ευρώ, σε σχέση με πέρυσι, θα επιβαρυνθεί ένας στους δέκα ιδιοκτήτες.

    Δεύτερη αλήθεια είναι πως όσοι σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση για την επέκταση της εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ το 2016 είναι ακριβώς οι ίδιοι που τον εμπνεύστηκαν, τον θεσμοθέτησαν, μας τον κληροδότησαν ως δεσμευτικό φόρο και πριν τις τελευταίες εκλογές στην ψήφιση της συμφωνίας με του εταίρους υπερψήφισαν το να συμπεριληφθεί στον κλάδο των εσόδων του προϋπολογισμού του 2016.

    Ακόμη μια μεγάλη αλήθεια είναι ότι δεν υπερασπιζόμαστε τον ΕΝΦΙΑ. Κι όπως ακριβώς τηρήσαμε τη δέσμευση, για φέτος, να τον κάνουμε δικαιότερο, να τον συνδέσουμε με τις αντικειμενικές αξίες και να πετύχουμε σημαντικές ελαφρύνσεις για τους πιο αδύναμους, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο θα διαμορφώσουμε τα επόμενα χρόνια μια πραγματικά δίκαιη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, μια φορολόγηση που θα έχει για κύριο χαρακτηριστικό την ταξική αναλογικότητα.

    Ερ.:Η αξιωματική αντιπολίτευση ολοένα και πιο συχνά αναφέρεται στην ανάγκη υλοποίησης ενός σχεδίου φοροελαφρύνσεων που θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στα δημόσια έσοδα. Να περιμένουμε από τον πρωθυπουργό κάποια αντίστοιχη συγκεκριμένη εξαγγελία στη ΔΕΘ για τις αλλαγές στη φορολογία των πολιτών;

    Απ.:Ο κύριος Μητσοτάκης επικαλείται μία επικοινωνιακού τύπου «συμφωνία αλήθειας», υποσχόμενος ότι δεν θα υποσχεθεί τίποτε την ίδια στιγμή που υπόσχεται τα πάντα. Έτσι, μία εβδομάδα πριν τη ΔΕΘ, άρχισε τις εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με παραγωγικές τάξεις. Ακοστολόγητες υποσχέσεις, ανέξοδα κλεισίματα ματιών, χωρίς φυσικά να περιγράφει από πού θα κλείνει το οικονομικό ισοζύγιο. Μάλλον, βέβαια, δεν χρειάζεται ο πρόεδρος της ΝΔ να προχωρήσει σε τέτοια ανάλυση, καθώς έχει δώσει δείγματα γραφής για τον τρόπο εξασφάλισης κρατικών εσόδων. Οριζόντιες μειώσεις, απολύσεις, προστασία της αυτορρύθμισης της αγοράς, ισχυροποίηση των ισχυρών σε βάρος των πολλών.

    Επειδή το έργο το έχουμε ξαναδεί, είναι δεδομένο ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και σε παροχολογία θα προχωρήσει (το έχει κάνει ήδη) και σε αριθμητικές αλχημείες. Στο όνομα του αντιλαϊκισμού ο κ. Μητσοτάκης ήδη λαϊκίζει και θα λαϊκίσει ακόμη περισσότερο, ενδυόμενος φιλολαϊκά χαρακτηριστικά αποκρύπτοντας τα νεοφιλελεύθερα και βασανίζοντας επικοινωνιακά τη λέξη «αλήθεια».

    Μακριά από βερμπαλισμούς, ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη θα διατυπώσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης προς την ανάκαμψη της οικονομίας και την πραγματική ανάπτυξη, με δύο σταθμούς: την έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Εκείνες δηλαδή τις πολιτικές που όχι μόνο θα μεγαλώνουν την οικονομική πίτα, αλλά θα την μοιράζουν, επιτέλους, με δίκαιο τρόπο στους συμπολίτες μας.

    ΕΡ.:Με ποιο αφήγημα θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στη φετινή ΔΕΘ; Υπάρχουν περιθώρια για κάποιες κοινωνικές παροχές;

    Απ.:Αν και χρήσιμο, κανένα αφήγημα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πραγματική πολιτική. Από την πρώτη ήδη ημέρα, αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί σταδιακά το προεκλογικό της πρόγραμμα και όλες της τις δεσμεύσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Επειδή μάλιστα οι περισσότεροι αρέσκονται στις αναφορές στις προηγούμενες ΔΕΘ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες- πραγματοποιεί όλα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σε εκείνες. Τόσο του 2014, όσο και του 2015. Επιγραμματικά αναφέρω μερικές. Το 2014 δεσμευτήκαμε για δωρεάν ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά. Ισχύει για 212.000 πολίτες και 90.000 οικογένειες. Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου εφαρμόζεται ήδη για 22.000 δικαιούχους. Η ειδική κάρτα μετακίνησης μακροχρόνια ανέργων, μεταφράστηκε στην πραγματικότητα σε δωρεάν μετακίνηση όλων των ανέργων στα ΜΜΜ. Δεσμευτήκαμε τότε για πρόσβαση του πληθυσμού στις υπηρεσίες Υγείας. Συμβαίνει ήδη εδώ και μήνες για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους. Δεν θα σας κουράσω με όλη τη λίστα των δεσμεύσεων στις ΔΕΘ του 2014 και του 2015, οι οποίες είτε υλοποιήθηκαν είτε υλοποιούνται σήμερα. Προστασία πρώτης κατοικίας στο 94% των περιπτώσεων, επίσπευση ελέγχων λιστών μαύρου χρήματος, ρύθμιση ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών (και μάλιστα με 19 δισ. λιγότερα από τις προβλέψεις). Αυτά είναι λίγα από όσα εξήγγελλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη το 2014 και 2015 και έχουν γίνει πράξη. Ειδικά στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής έχουμε κάνει ακόμη περισσότερα. Για παράδειγμα, τη φετινή χρονιά «voucher» λαμβάνουν όλα τα παιδιά οικογενειών που διαβιούν κάτω από το όριο φτώχειας και όλα τα παιδιά με αναπηρία, 56.000 στο σύνολό τους. Ένα ακόμη παράδειγμα, το μειωμένο κατά 17% τιμολόγιο της ΔΕΗ για συνεπείς καταναλωτές.

    Κανένα αφήγημα λοιπόν. Η αλήθεια βρίσκεται στις πράξεις.

    Ερ.:Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση επιμένει. Αλλά έχετε δηλώσει ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι και θα αποφευχθεί η ενεργοποίηση του «κόφτη». Πού στηρίζεται αυτή η αισιοδοξία της κυβέρνησης;

    Απ.:Εκεί ακριβώς που στηρίζαμε την έως τώρα βεβαιότητα για την επίτευξη βήμα-βήμα των στόχων και την εντός του χρονοδιαγράμματος εφαρμογή της συμφωνίας. Η ελληνική πλευρά έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της και έγκαιρα. Κάτι μάλιστα που προκάλεσε αμηχανία στις πιο «σκληρές» ομάδες των εταίρων και τη ματαίωση όλων των προσδοκιών της αντιπολίτευσης για την αποτυχία του προγράμματος. Βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και η πρόοδος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού παραμένει εντός στόχων. Το ίδιο ισχύει και για τα στοιχεία της ύφεσης που ρηχαίνει σταδιακά. Ένα επιπλέον αισιόδοξο δεδομένο είναι η συνεχής αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Eurostat, τη στιγμή που στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών παρουσιάζεται μείωση. Πέραν του ότι πρακτικά είναι ήδη εξασφαλισμένο το πλεόνασμα του 2016, όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι τόσο το πρόγραμμα προσαρμογής όσο και η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα υλοποιηθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις.

    Ερ.:Ως αντιπολίτευση είχατε επισημάνει ότι η αύξηση της φορολογίας δεν είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Μια και δεν έχουμε δει ιδιαίτερες επιδόσεις στην εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές;

    Απ.:Ουδέποτε υπερασπιστήκαμε την οδό της υπερφορολόγησης την οποία επέβαλαν τα μνημόνια εξαντλητικής λιτότητας, οδηγώντας την οικονομία σε μία αντίστοιχη πολεμικής περιόδου ύφεση, της τάξης του 25%. Επιπροσθέτως, η κατ' επανάληψη χαρακτηρισμένη ως αποτυχημένη (από εκείνους που την επινόησαν) συνταγή της περασμένης πενταετίας, ισοπέδωσε το κοινωνικό κράτος. Η προσαρμογή των δημόσιων δαπανών δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία, όχι μόνο της Ελλάδας. Κάθε ιδέα για περαιτέρω περικοπές ήταν προφανώς αδιανόητη. Η φορολογία παραμένει υψηλή, αλλά μπορεί να μειωθεί εφόσον καταπολεμηθούν οι αιτίες που την κρατούν ψηλά. Οι επιδόσεις της κυβέρνησης στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην αναζήτηση του μαύρου χρήματος, στο λαθρεμπόριο και γενικά σε όλες τις δραστηριότητες που αποστερούν πολύτιμα έσοδα, βελτιώνονται με εκθετικό ρυθμό. Και κάθε σύγκριση με το παρελθόν, όταν οι λίστες μαύρου χρήματος κρύβονταν σε συρτάρια, είναι συντριπτική.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο διαβούλευσης είναι θέμα εβδομάδων η κατάθεση του σχεδίου νόμου στη βουλή.

    Ερ.:Τι θα είναι το «κόκκινο τηλέφωνο» Αθήνας- Βρυξελλών;

    Απ.:Όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός, κάθε αξιολόγηση θα είναι ευκολότερη και ταχύτερη από την προηγούμενη. Αυτό που εύστοχα αποκαλείτε «κόκκινο τηλέφωνο» δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά μία άμεση επικοινωνία σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο ώστε να επιλύονται τυχόν προβλήματα και να γίνονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις από όλα τα μέρη. Μία ακόμη πρόνοια ώστε να τηρηθούν με άνεση τα χρονοδιαγράμματα.

    Ερ.:Η κυβέρνηση πώς εκτιμά την πρόσφατη παρέμβαση της Κομισιόν για την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ; Πρόκειται για παρέμβαση που στόχο έχει να μην αμφισβητηθούν τα στατιστικά στοιχεία του 2010;Ή για στήριξη στον κ. Γεωργίου που υπαγορεύτηκε εκ των έσω;

    Απ.:Όπως ακριβώς πρότεινε στην απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Κομισιόν και η Eurostat μπορούν και οφείλουν να καταθέσουν τα επιστημονικά τους στοιχεία στην ελληνική Δικαιοσύνη. Κάθε παρέμβαση από πλευράς μας στη Δικαιοσύνη είναι προφανώς αδιανόητη. Πόσο μάλλον να υποδείξουμε την απόφαση. Απορώ μάλιστα, εφόσον είναι τόσο ξεκάθαρο από θεσμικής πλευράς, γιατί η Νέα Δημοκρατία δυσκολεύεται τόσο πολύ να ψελλίσει οτιδήποτε για ένα ζήτημα που αφορά χρονική περίοδο που η ίδια κυβερνούσε;

    Ερ.:Ποια θα είναι η ατζέντα της Συνόδου του Νότου; Υπάρχουν προσδοκίες για την αλλαγή συσχετισμών ενόψει της κρίσιμης συζήτησης για το ελληνικό χρέος;

    Απ.:Η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη αποτελεί πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού και επιστέγασμα της προσπάθειας συνεννόησης των χωρών με παρόμοια οικονομικά προβλήματα στην περιφέρεια της ΕΕ, η οποία καρποφορεί. Με την Ελλάδα μάλιστα στο επίκεντρο των διεργασιών. Τα πρώτα δείγματα αλλαγής συσχετισμών έχουν ήδη διαπιστωθεί. Οι ευρωπαϊκές φωνές ενάντια στην δημοσιονομική ασφυξία ενισχύονται και η «σχολή Σόιμπλε» έχει αναγκαστεί σε υπαναχωρήσεις. Το μη αναμενόμενο Brexit τερμάτισε τον εφησυχασμό των ισχυρών οικονομιών του Βορρά, τη στιγμή που πληθαίνουν και οι ενδείξεις ανόδου της ακροδεξιάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της ΕΕ. Το σπάσιμο του δογματισμού είναι αναγκαίο για την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ, καθώς η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων και των κοινωνικών και εργασιακών ανισοτήτων οδηγείται στα πρόθυρα της αποσύνθεσης. Η Διάσκεψη θα αποτελέσει το πρώτο βήμα δραστικότερης παρέμβασης στην ευρωπαϊκή πολιτική, για την ανατροπή των ανισοτήτων μεταξύ περιφέρειας και κέντρου, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής σύγκλισης και συνοχής.

    Πέρα όμως από τα οικονομικά ζητήματα, στην ατζέντα της συγκεκριμένης συνάντησης περιλαμβάνονται και θέματα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, καθώς και ζητήματα ασφαλείας.

    Ερ.:Σε ποια φάση βρίσκεται η προετοιμασία της διαβούλευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση; Πότε να περιμένουμε να ανοίξει η διαδικασία στη Βουλή;

    Απ.:Μέχρι το τέλος του μήνα θα συσταθεί μια οργανωτική επιτροπή η οποία θα αναλάβει τη διεξαγωγή μιας μεγάλης, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου. Η συζήτηση θα περιλαμβάνει αυτοδιοικητικούς, κοινωνικούς κι επιστημονικούς φορείς, συλλογικότητες, ακόμη και μεμονωμένους πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν. Η διαμόρφωση της τελικής πρότασης θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2017.

    Ερ.:Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε δώσει μεγάλη έμφαση στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Ποιοι πολιτικοί λόγοι επέβαλαν αυτή τη στάση;

    Απ.:Δύο απ' τους βασικότερους πυλώνες της πολιτικής μας αντίληψης. Η τήρηση του Συντάγματος κι η θεσμοθέτηση κανόνων ισονομίας, διαφάνειας και νομιμότητας στη χρήση των δημόσιων αγαθών. Εξαιτίας της περίπου τριαντάχρονης προκλητικής αγνόησης των παραπάνω απ' τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γεννήθηκε και γιγαντώθηκε σταδιακά μια στρεβλή,προβληματική κατάσταση του τηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα. Αυτή αποτέλεσε το πρόσφορο έδαφος για διαπλοκή με παράγοντες της πολιτικής ζωής. Μιας και πολλά ιδιωτικά μέσα δεν υπήρξαν ποτέ βιώσιμα με όρους αγοράς, αλλά ταυτόχρονα προστατεύονταν και ευνοούνταν πολιτικά, προέκυψαν και τα θαλασσοδάνεια. Αυτά τα ξέρουν οι συμπολίτες μας, έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού, τα έχουν περιγράψει πολιτικοί από χώρους πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτές τις συνθήκες, με συνέπεια στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, δείξαμε την τεράστια απόσταση που μας χωρίζει από τα σκοτεινά μονοπάτια της διαπλοκής. Αποδείξαμε την αποφασιστικότητά μας για θεσμικά κατοχυρωμένο καθαρό ορίζοντα στην ενημέρωση. Την υπεράσπιση του χαρακτήρα της ως δημόσιου αγαθού. Τη στρατηγική προσήλωσή μας στη διαφανή αξιοποίηση των δημόσιων αγαθών προς όφελος του λαού μας.

    Ερ.:H κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Πώς θα διαχειριστείτε το γεγονός ότι η δική σας κυβέρνηση κινδυνεύει να κατηγορηθεί πως «ρίχνει μαύρο στην ιδιωτική τηλεόραση»;

    Απ.:Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας υπήρξε πράγματι πολύ ικανοποιητικό. Ένα σημαντικό ποσό θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια κάνοντας ακόμη πιο σκανδαλώδη τη μη διενέργεια διαγωνισμού για τόσα χρόνια και την αντίστοιχη διαφυγή εσόδων. Το κράτος εισέπραξε 246 εκατ. μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και μετά από πολλά χρόνια βαθιάς ύφεσης. Φανταστείτε τι θα μπορούσαμε να είχαμε αποκομίσει ως κράτος σε άλλες καλύτερες εποχές, αν είχαν γίνει όσα έπρεπε. Επίσης, ο διαγωνισμός για τις άδειες είναι το πρώτο βήμα για παροχή ενημέρωσης με ποιοτικότερο περιεχόμενο, για τηλεοπτικούς σταθμούς πραγματικά βιώσιμους, που θα λειτουργούν σε θεσμοθετημένο περιβάλλον χωρίς την ανάγκη διαπλοκής με το πολιτικό και το τραπεζικό σύστημα.

    Όσον αφορά το «μαύρο στην ιδιωτική τηλεόραση» είναι προφανές πως απέχει παρασάγγας απ' την αλήθεια, δεν πρόκειται διόλου για τέτοιο. Η μη τήρηση του συντάγματος, η μη νομιμότητα στην αδειοδότηση, η κατάληψη δημόσιας συχνότητας, η ανέξοδη χρήση δημόσιου αγαθού, η μη συμμετοχή σε διαγωνισμό συνέχισης δραστηριότητας κι η επιχειρηματική επιλογή που οδηγεί σε μειοδοτική προσφορά πόσο εύκολα ξεπερνιούνται; Και γιατί; Αν έχετε χτίσει αυθαίρετη επιχείρηση, χωρίς άδεια λειτουργίας σε δασική έκταση και σας αποβάλλουν απ' αυτήν μπορείτε να πείσετε στ' αλήθεια ότι διώκεστε, ότι σας ξεσπιτώνουν; Αν έχετε διαλέξει να μη συμμετάσχετε σε διαγωνισμό που αφορά τη συνέχιση της δραστηριότητάς σας, κάποιος άλλος πετά στο δρόμο τους εργαζόμενούς σας; Αν, απ' την άλλη, επιλέξετε να συμμετάσχετε και τα επιχειρηματικά σας συμφέροντα σας οδηγούν σε μια προσφορά που δεν είναι ικανή για τη συνέχιση της δραστηριότητάς σας, πάλι κάποιος άλλος πετά τους εργαζόμενούς σας στον δρόμο; Αν η λειτουργία σας σε συνδρομητική πλατφόρμα, ή διαδικτυακή εκπομπή ή ό,τι άλλο δεν είναι στα επιχειρηματικά σας σχέδια, ευθύνεται το Σύνταγμα της χώρας, οι νόμοι κι η κυβέρνηση που τους εφαρμόζει; Πόσο εύκολα τα προσπερνά κανείς όλα αυτά; Και ποιους πιστεύει πως μπορεί να πείσει; Σίγουρα όχι τον ελληνικό λαό, που με ενθουσιασμό υποδέχτηκε πρωτίστως τους κανόνες που μπαίνουν στο τηλεοπτικό τοπίο και δευτερευόντως το μεγάλο τίμημα που θα μπει στα ταμεία του κράτους.

    Ερ.:Η κυβέρνηση θα επιδιώξει οι άδειες για τους περιφερειακούς σταθμούς να δοθούν από το ΕΣΡ. Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τη μεταχείρισή τους από τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας;

    Απ.:Τίποτα δεν τη διαφοροποιεί ως προς την αρχή διεξαγωγής του διαγωνισμού. Υπενθυμίζω ότι ο νόμος για τις άδειες προέβλεπε τη διεξαγωγή του διαγωνισμού από το ΕΣΡ. Ήταν ηαντιπολίτευση, με πρώτη τη ΝΔ, που μπλόκαρε τη συγκρότηση του ΕΣΡ προκειμένου να εκβιάσει την κυβέρνηση, να υπερασπιστεί τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και να αποτρέψει την χορήγηση νόμιμων αδειών. Κάτι που ασφαλώς δε μπορούσε να γίνει ανεκτό από την κυβέρνηση.

    Ελπίζουμε μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας και το πρωτοφανές οικονομικό αποτέλεσμα, να αναθεωρήσει η αντιπολίτευση τη στάση της και να συναινέσει στη συγκρότηση ΕΣΡ, ώστε αυτό να επιτελέσει τον θεσμικό του ρόλο.

    Τη συνέντευξη πήρε η Κατερίνα Βλαχοδήμου

    [04] Γ. Σταθάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Νέος μηχανισμός ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών

    Σειρά δράσεων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διευθέτηση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και των οφειλών επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, προαναγγέλλει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

    Ο κ. Σταθάκης εκτιμά ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι αυτές που θα βγάλουν την οικονομία από τη στασιμότητα και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση προωθεί ένα πλήρες φάσμα χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις όπως το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης και για τη λειτουργία των κέντρων μιας στάσης για τις επιχειρήσεις.

    Ειδικά για τα «κόκκινα» δάνεια, ο υπουργός δηλώνει ότι «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου για έναν νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, με βάση αντικειμενικά, διαφανή και αποδεκτά από όλους τους εμπλεκόμενους κριτήρια».

    «Παρά το γεγονός», τονίζει, «ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ή να εκβιάσει τη συναίνεση των πιστωτών στο προτεινόμενο από τον οφειλέτη σχέδιο διευθέτησης των οφειλών του, ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει ο δρόμος για να ρυθμισθεί εξωδικαστικά μεγάλο ποσοστό δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο και ότι άμεσα θα αλλάξει και η ριζωμένη νοοτροπία ότι οι διαφορές λύνονται μόνο στα δικαστήρια».

    Για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εξοφληθεί 3,5 δισ. ευρώ, από τις οφειλές του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα και άλλα 2 δισ. ευρώ θα δοθούν το 2017.

    Σε ό,τι αφορά στο ΕΣΠΑ, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ενεργοποιηθεί, συνολικά, το 50% των προγραμμάτων και μέσα στον ίδιο μήνα θα ανακοινωθεί δράση συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ, για συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία, ενώ θα εκδοθούν προσκλήσεις για υποτροφίες μεταδιδακτορικής έρευνας και διδακτορικών διατριβών. Επίσης θα ανακοινωθεί και ο β' κύκλος για τις τρεις προσκλήσεις επιχειρηματικότητας του ΕΠΑνΕΚ (ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νεοφυής επιχειρηματικότητα και αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές).

    Για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ο κ. Σταθάκης επισημαίνει ότι θα καλυφθούν πλήρως τα θέματα που αφορούν στο υπουργείο Οικονομικών.

    Η συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη έχει ως εξής:

    Ερ.: Κύριε υπουργέ, τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκε ένα κλίμα αποεπένδυσης. Πόσο εύκολα μπορεί να αναστραφεί το κλίμα αυτό; Γιατί κάποιος να επενδύσει στην Ελλάδα;

    Απ.:Είναι αυτονόητο ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα βγάλουν την οικονομία από τη στασιμότητα. Οι δημόσιες επενδύσεις συμβάλλουν φυσικά, αλλά η ανάκαμψη θα έρθει από την επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων. Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει δύο πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή. Πρώτον, να διευκολύνει τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Δεύτερον, να προβεί σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν το επενδυτικό πλαίσιο.

    Για το πρώτο έχουμε πλέον ένα πλήρες φάσμα εργαλείων χρηματοδότησης τα οποία χρησιμοποιούνται συνδυαστικά. Το ΕΣΠΑ στα προγράμματα επιχειρηματικότητας επικεντρώνεται σε μικρές, πολύ μικρές και νεοφυείς επιχειρήσεις, ο νέος αναπτυξιακός νόμος αφορά ΜΜΕ επιχειρήσεις ενώ τα εργαλεία τύπου «Σχεδίου Γιούνκερ», καθώς και η ενεργοποίηση διεθνών αναπτυξιακών τραπεζών (η ΕΤΕπ, η EBRD, o IFC, η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης και η Παρευξείνια Τράπεζα), αφορούν μεσαίες και μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υποστήριξη της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και παραγωγικών επενδύσεων. Επιπρόσθετα σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο.

    Αναφορικά με τις θεσμικές παρεμβάσεις, επιχειρείται να διευκολυνθεί η ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων με μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και του διοικητικού κόστους. Το νομοσχέδιο που εισάγει την αυτοΐδρυση και αυτοαδειοδότηση της επιχείρησης σε 4 μεγάλους κλάδους της οικονομίας με προεξέχουσα την εστίαση και τον τουρισμό και απλοποιεί τη διαδικασία έναρξης λειτουργίας επιχειρήσεων, είναι ήδη στη διαβούλευση και θα ψηφιστεί άμεσα.

    Ακολουθεί και η νομοθεσία για τα κέντρα μιας στάσης για τις επιχειρήσεις που θα συνοδεύουν τον νέο νόμο για τα επιμελητήρια, ενώ ταυτόχρονα προχωράμε βήμα- βήμα τις αλλαγές σε αγορές προϊόντων και επαγγελμάτων στη βάση μελετών που κάνουμε από κοινού με την παγκόσμια τράπεζα και τον ΟΟΣΑ.

    Μεγάλη τομή, όμως, ήταν και το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για τις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες, διότι δημιουργεί μια πιο ανταγωνιστική και διαφανή αγορά αγαθών, υπηρεσιών και τεχνικών έργων και μπορεί ιδιαίτερα να διευκολύνει την πρόσβαση ΜΜΕ επιχειρήσεων και της κοινωνικής οικονομίας στις δημόσιες αγορές.

    Ερ.: Πότε εκτιμάτε ότι μπορεί να λειτουργήσει το Ταμείο Συμμετοχών και πόσο αυτό μπορεί να συμβάλει στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, που σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα στη χρηματοδότησή τους.

    Απ.:Η δημιουργία του «Ταμείου Συμμετοχών» (Fund of Funds), τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF), έχει στόχο τη συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων από δημόσιους πόρους, το EIF, ενδεχομένως άλλες επενδυτικές τράπεζες, καθώς και εξειδικευμένα ιδιωτικά funds. Το ποσό που θα συγκεντρώνεται, θα επενδύεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση (equitycapital, venturecapital) και θα προσφέρονται συμβουλευτικές υπηρεσίες, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης.

    Αποτελεί ένα ακόμα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στη βελτίωση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

    Ερ.: Μετά και τις τελευταίες συναντήσεις που είχατε διατηρείτε την αισιοδοξία σας για αυξημένες κρατικές ενισχύσεις από 10% μέχρι και 15%, για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο, από το 2017 και μετά, σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ);

    Απ.:Έχουμε ήδη συμφωνήσει αύξηση των πόρων, στο επίπεδο που αναφέρατε, για τη συντριπτική πλειονότητα των περιφερειών. Αισιοδοξούμε ότι τελικά αυτό θα αφορά το σύνολο της χώρας, ακόμα και περιφέρειες που τεχνικά δεν εντάσσονται στην αναθεώρηση λόγω υψηλού ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

    Ερ.: Ποια προγράμματα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20 προωθούνται για ενεργοποίηση εντός του Σεπτεμβρίου;

    Απ.:Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει συνολικά ενεργοποιηθεί το 50% των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ. Με δράση του ΕΠΑνΕΚ που θα ανακοινωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, θα ενισχυθούν με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ, συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία. Μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη ή αρχές Οκτώβρη θα ανακοινωθεί ακόμη ο β' κύκλος για τις τρεις προσκλήσεις επιχειρηματικότητας του ΕΠΑνΕΚ (για τις τουριστικές επιχειρήσεις προβλεπόταν ένας κύκλος λόγω εποχικότητας). Μέσα στον Σεπτέμβρη θα εκδοθεί επίσης η πρόσκληση του ΙΚΥ για υποτροφίες εκπόνησης μεταδιδακτορικής έρευνας. Θα δοθούν 189 υποτροφίες στον α' κύκλο. Θα εκδοθεί επίσης πρόσκληση για 211 υποτροφίες που θα αφορούν την ολοκλήρωση διδακτορικών διατριβών που έχουν ξεκινήσει στο παρελθόν.

    Ερ.: Μετά από τη συνάντησή σας με τον επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ποιες είναι οι στοχεύσεις του υπουργείου Οικονομίας για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη αξιολόγηση και την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος;

    Απ.:Στην πρώτη ενότητα δεν υπάρχουν εκκρεμότητες του υπουργείου Οικονομίας. Όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο προσεχές διάστημα είναι η ψήφιση του σχεδίου νόμου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, η ολοκλήρωση της σύνταξης του νέου νόμου Δένδια για τις επιχειρήσεις, η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη λειτουργία των κέντρων μιας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων με τη συνεργασία του ΟΟΣΑ. Εκτιμώ ότι θα καλυφθούν πλήρως τα θέματα αυτά.

    Ερ.: Με βάση τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τα «κόκκινα» δάνεια πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% έως το 2019, ενώ μεταξύ των ορόσημων- προαπαιτούμενων είναι και οι αλλαγές στον «νόμο Δένδια» για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Προς ποια κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση στο θέμα αυτό;

    Απ.:Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την οριστική εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Η νομοθεσία που έχει ψηφιστεί, έχει διαμορφώσει τους κανόνες και τα εργαλεία. Η νομοθεσία, μαζί με τον κώδικα δεοντολογίας, παρέχουν υψηλή προστασία στην πρώτη κατοικία και στους δανειολήπτες, με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και προτρέπουν τις τράπεζες να προχωρήσουν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις δανείων ανάλογα με τα πραγματικά εισοδήματα που διαθέτουν σήμερα τα νοικοκυριά. Ταυτόχρονα οι τράπεζες έχουν όλα τα μέσα προκειμένου να πιέσουν τους κακοπληρωτές, είτε είναι μεμονωμένοι δανειολήπτες, είτε επιχειρήσεις.

    Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του θεσμικού πλαισίου για έναν νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με βασικούς στόχους την αποτελεσματικότητα και τη συνολική αντιμετώπιση και διευθέτηση τόσο των «κόκκινων» δανείων, όσο και των ληξιπρόθεσμων οφειλών απέναντι στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Στον νέο νόμο, φυσικά, θα μπορούν να υπαχθούν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους. Κριτήριο για τη ρύθμιση ή μη των χρεών τους θα είναι η ανάλυση της βιωσιμότητάς τους, με βάση αντικειμενικά, διαφανή και αποδεκτά από όλους τους εμπλεκόμενους κριτήρια. Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ή να εκβιάσει τη συναίνεση των πιστωτών στο προτεινόμενο από τον οφειλέτη σχέδιο διευθέτησης των οφειλών του, ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει ο δρόμος για να ρυθμισθεί εξωδικαστικά μεγάλο ποσοστό δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο και ότι άμεσα θα αλλάξει και η ριζωμένη νοοτροπία ότι οι διαφορές λύνονται μόνο στα δικαστήρια.

    Ερ.: Εν αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, το υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει κάποιες δράσεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων;

    Απ.:Η παρουσία του υπουργείου Οικονομίας στη ΔΕΘ θα έχει ως θέμα «Επιχείρηση» και ειδικότερα το τρίπτυχο «Ίδρυση- Αδειοδότηση- Χρηματοδότηση». Επιδίωξη του υπουργείου είναι η όσο το δυνατόν πιο λεπτομερής ενημέρωση των εν δυνάμει επενδυτών, για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να ιδρύσουν μια επιχείρηση. Στον τομέα της εξωστρέφειας, συνεργαζόμαστε στενά με τη γερμανική κυβέρνηση ούτως ώστε να ανταλλάξουμε χρήσιμη τεχνογνωσία.

    Ερ.: Σχετικά με τις οφειλές του Δημοσίου προς του ιδιώτες, πόσο ομαλά προχωράει η εκταμίευση πόρων και πότε αναμένεται η εξόφλησή τους;

    Απ.:Η εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται στη συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών που επήλθε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Η συνολική δαπάνη του προϋπολογισμού που θα διατεθεί για την εξόφληση των χρεών προς τρίτους ορίζεται, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, σε 5,5 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3,5 δισ. ευρώ θα εξοφληθούν εντός του 2016 και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ εντός του 2017. Η πορεία υλοποίησης αυτής της δέσμευσης βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα ρευστότητας στην αγορά και στην οικονομία.

    Τη συνέντευξη πήρε η Εύη Παπαδοσηφάκη

    [05] Αλ. Χαρίτσης: Υγεία και παιδεία οι στόχοι του ΕΣΠΑ στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής

    Στην ανάσχεση της τάσης φυγής των υψηλά καταρτισμένων νέων στοχεύει πλέγμα δράσεων του υπουργείου Οικονομίας , σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στη Real News.

    Στην ερώτηση που θα κριθεί η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα ο υφυπουργός είπε: «η κυβέρνηση θα κριθεί ως προς την εκπλήρωση των στόχων που έχει θέσει. Κεντρικό ζητούμενο είναι η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας με όρους δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης».

    Οι τομείς στους οποίους υπάρχουν περιθώρια για άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας «μετά τη συνεχή τους απαξίωση όλα τα προηγούμενα χρόνια και ήδη έχει γίνει σημαντικό έργο σε αυτούς τους τομείς».

    Προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα θα δοθεί στη στήριξη και μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα χρηματοδοτηθεί προπάντων από πόρους του ΕΣΠΑ, όπως είπε ο υφυπουργός. Για την παιδεία, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «από τα δέκα χρόνια λειτουργίας του προγράμματος για τους παιδικούς σταθμούς, φέτος είναι η χρονιά που δίνονται τα περισσότερα χρήματα (175 εκατ. ευρώ) και οι περισσότερες θέσεις (85.000), ενώ με τον ριζικό ανασχεδιασμό του προγράμματος εξυπηρετούνται για πρώτη φορά όλες οι οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας. Για πρώτη επίσης φορά έγιναν εγκαίρως όλες οι ενέργειες και εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια (350 εκατ. ευρώ) προκειμένου να προσληφθούν οι 21.000 αναπληρωτές που απαιτούνται ώστε τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά, χωρίς κενά, το Σεπτέμβριο».

    [06] Γιούνκερ: Η απόφαση της Κομισιόν για την Apple δεν στρέφεται κατά των ΗΠΑ

    Η απόφαση της ΕΕ πως η Apple Inc πρέπει να πληρώσει περισσότερα από 13 δισεκ. ευρώ στην Ιρλανδία για καθυστερούμενους φόρους βασίσθηκε σαφώς σε γεγονότα και σε υφιστάμενους κανόνες και δεν είναι μια απόφαση που στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    "Η απόφαση αυτή είναι σαφώς βασισμένη σε γεγονότα (...) Εφαρμόζουμε τους κανόνες σύμφωνα με τα γεγονότα και τη νομοθεσία", δήλωσε μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Χανγκτζού, επισημαίνοντας πως η Apple είχε επωφεληθεί από υπερβολικά "φορολογικά πλεονεκτήματα" που της είχαν χορηγηθεί από το Δουβλίνο και πως θα ήταν "παράλογο" να είχε επιλεγεί το πεδίο της φορολογίας για να "γίνει επίθεση στις ΗΠΑ".

    Ο Γιούνκερ διαβεβαίωσε ακόμη πως οι Βρυξέλλες "θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται" με τις ΗΠΑ για τη διατλαντική συνθήκη ελεύθερου εμπορίου (TTIP ή Tafta), καθώς η εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαπραγματευτεί παραμένει πλήρως σε ισχύ.

    "Δεδομένης της εντολής" που έχουν δώσει στην Κομισιόν τα κράτη μέλη της ΕΕ, "θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες" αυτή τη συνθήκη "με τις θετικές επιπτώσεις" για την οικονομία και την απασχόληση, δήλωσε, παρά τις αντιρρήσεις που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στους κόλπους των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας.

    [07] Γ. Μουζάλας: Μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα για να αποσυμφορηθούν τα νησιά

    Μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα για να αποσυμφορηθούν τα νησιά, προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας με συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews.

    Όπως αναφέρει, θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα όσοι πήραν το δικαίωμα να μην επιστρέψουν στην Τουρκία, τα κακοποιά στοιχεία σε προαναχωρησιακά κέντρα και εάν χρειαστεί όλοι οι «μονοί» πρόσφυγες (χωρίς οικογένεια) «καθ' υπόθεση παράνομοι μετανάστες».

    Ο ίδιος παραδέχεται πως υπάρχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις-μαγαζιά και επισημαίνει ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό τα χρήματα να είχαν δοθεί στο ελληνικό κράτος.

    Δηλώνει ότι ανησυχεί από το ενδεχόμενο δράσης τζιχαντιστών και προσθέτει ότι υπάρχει συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών και άλλων χωρών ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο πριν αρχίσει να αναπτύσσεται.

    [08] Ξεκινά και πάλι τη Δευτέρα η δίκη της Χρυσής Αυγής

    Ξεκινά και πάλι αύριο μετά τις διακοπές του καλοκαιριού η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων των βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση με βίαιες και θανατηφόρες επιθέσεις στο ενεργητικό της.

    Η διαδικασία , μετά από περίπου 80 συνεδριάσεις από την έναρξη της δίκης στις 20 Απριλίου 2015, βρίσκεται στην ολοκλήρωση ,τις επόμενες ημέρες ,της εξέτασης των μαρτύρων για την δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα που έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι.

    Από τις καταθέσεις των προσώπων που ανέβηκαν στο βήμα του μάρτυρα ,φίλων του 34χρονου μουσικού αλλά και αυτοπτών της δολοφονικής επίθεσης, φαίνεται να επιβεβαιώνεται πως η ομάδα χρυσαυγιτών που επιτέθηκε στην παρέα Φύσσα, ενεργοποιήθηκε το επίμαχο βράδυ μετά από κεντρική εντολή που έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα. Ο τρόπος της "κινητοποίησης" των μελών της Χρυσής Αυγής της Νίκαιας είναι κεντρικό ζήτημα για την Πολιτική Αγωγή καθώς αναδεικνύει την δομή και λειτουργία "εγκληματικής οργάνωσης" που δρα συντονισμένα και οργανωμένα.

    Στις επόμενες συνεδριάσεις το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί επί του αιτήματος της πλευράς Φύσσα για την εξέταση δύο μαρτύρων ,ενός αυτόπτη της δολοφονίας και ενός πρώην μέλους της Χρυσής Αυγής, αλλά και επί αιτήματος της Υπεράσπισης για κλήτευση των πρώην υπουργού Νίκου Δένδια.

    Με την ολοκλήρωση των καταθέσεων μαρτύρων από την "δικογραφία Φύσσα" η διαδικασία θα προχωρήσει στην εξέταση της δικογραφίας που αφορά την άγρια επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων στο Ικόνιο Περάματος ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012.

    Η διαδικασία αύριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Εφετείου ενώ στις 6 και στις 8 του μήνα η δίκη θα μεταφερθεί στον Κορυδαλλό.

    [09] Σι Τζινπίνγκ: Η G20 πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μείζονα ζητήματα

    Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα κατά την εναρκτήρια τελετή της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που διεξάγεται στην ανατολική κινεζική πόλη Χανγκτζόου πως η G20 πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μείζονα ζητήματα.

    Η G20 πρέπει να βρει μια κατεύθυνση και μια πορεία για την παγκοσμια οικονομία με στρατηγικό όραμα, δήλωσε ο Σι.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως, για να ανταποκριθεί στη ζήτηση της παγκόσμιας οικονομίας, η G20 πρέπει να στραφεί, από την αντιμετώπιση της κρίσης, στη μακροπρόθεσμη διακυβέρνηση της οικονομίας.

    Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, αλλά αντιμετωπίζει πολλαπλούς κινδύνους και προκλήσεις όπως η ανεπαρκής αναπτυξιακή ορμή, η έλλειψη ζήτησης, η επαναλαμβανόμενη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και το υποτονικό διεθνές εμπόριο και οι υποτονικές επενδύσεις, δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.

    Οκτώ χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται και πάλι σε μια κρίσιμη φάση, επισήμανε ο κινέζος πρόεδρος.

    Η αναπτυξιακή ορμή που είχε φέρει το προηγούμενο κύμα τεχνολογικής προόδου εξασθενεί ενώ το τελευταίο κύμα τεχνολογικής και βιομηχανικής επανάστασης δεν έχει ακόμη πάρει μπροστά, τόνισε ο Σι.

    Ο πληθυσμός γερνάει και η επιβράδυνση της πληθυσμιακής ανάπτυξης επιβαρύνει επίσης την οικονομία και την κοινωνία μεγάλων χωρών, δήλωσε.

    Επιπλέον η οικονομική παγκοσμιοποίηση αντιμετωπίζει οπισθοδρομήσεις καθώς ο προστατευτισμός σηκώνει κεφάλι και πλήττονται πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες.

    Παρά τη σημαντική πρόοδο στις κανονιστικές μεταρρυθμίσεις, κίνδυνοι όπως η υψηλή μόχλευση συσσωρεύονται, δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.

    Ο κινέζος πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες της G20 να συνταγογραφήσουν φάρμακα ώστε η υποτονική παγκόσμια οικονομία να μπει σ' έναν δρόμο εύρωστης, βιώσιμης, ισορροπημένης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.

    [10] «Καυτό» φθινόπωρο στη Γαλλία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017

    Σε παράταξη μάχης για τις προκριματικές εκλογές, άρχισαν πλέον να στοιχίζονται τα κόμματα στη Γαλλία. Προοιωνίζεται ένα καυτό πολιτικό φθινόπωρο, εννέα μήνες πριν από τις προεδρικές του 2017.

    Τρία μεγάλα κόμματα : το κόμμα των συντηρητικών του Σαρκοζί «Οι Ρεπουμπλικάνοι», το σοσιαλιστικό κόμμα «PS» και οι Οικολόγοι- Πράσινοι «EELV», υιοθέτησαν το σύστημα των προκριματικών για την ανάδειξη αυτού που θα τα εκπροσωπήσει στις προεδρικές.

    Στη Γαλλία, δεν υπήρχε παράδοση προκριματικών εκλογών, τα κόμματα όριζαν συνήθως τους υποψηφίους τους εσωτερικά, μέσω διαδικασιών στις οποίες μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη συμμετείχαν.

    Ήταν οι σοσιαλιστές που ξεκίνησαν πρώτοι το 2011, τις λεγόμενες «ανοιχτές προκριματικές» στους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους και «συμπαθούντες» του κόμματος.

    Οι πρώτες αυτές προκριματικές των σοσιαλιστών, διεξάχθηκαν χωρίς δυσκολίες ή παρατράγουδα και στέφθηκαν με επιτυχία, με τη συμμετοχή 2,8 εκατ. ατόμων στο δεύτερο γύρο, που όρισε σαν υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2012, τον Φρανσουά Ολάντ.

    Η επιτυχής αυτή, πρώτη εμπειρία, των σοσιαλιστών έπεισε πολλά στελέχη της συντηρητικής παράταξης των Ρεπουμπλικάνων, να πιέσουν για τη διεξαγωγή προκριματικών και στο κόμμα τους.

    Επιπλέον, η επιλογή μιας «ανοιχτής» προκριματικής αναμέτρησης έμοιαζε πλέον αναγκαία, με δεδομένο ότι ο Νικολά Σαρκοζί είχε χάσει έδαφος και είχε χαμηλά ποσοστά στις σφυγμομετρήσεις, αλλά και εσωτερικά του κόμματος, όπου είχε παύσει να είναι ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός. Ενδεικτικό είναι ότι παρά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Σαρκοζί, συνωστίζονται ήδη στα "στάρτινγκ μπλογκ" για τις υποψηφιότητες, 12 επιπλέον πιθανοί υποψήφιοι.

    Οι δύο βασικοί αντίπαλοι του Σαρκοζί, ο Αλέν Ζιπέ (πρώην πρωθυπουργός του Σιράκ) και ο Φρανσουά Φιγιόν (πρώην πρωθυπουργός του Σαρκοζί) ήταν αυτοί που άσκησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις για ανοιχτές προκριματικές, τις οποίες αναγκάστηκε τελικά να αποδεχθεί και ο Σαρκοζί.

    Το κόμμα των Οικολόγων «EELV» παρότι συμμετείχε στην κυβερνητική πλειοψηφία, έχουν πλέον διαχωρίσει τη θέση τους με τους σοσιαλιστές, ενώ αντιμετώπισαν παράλληλα σοβαρές εσωτερικές δυσκολίες με διαρροές. Μη έχοντας πετύχει τη δημιουργία κοινού μετώπου με άλλα κόμματα της αριστεράς, κατέληξαν στο να οργανώσουν τις δικές τους προκριματικές για να ορίσουν τον (την) υποψήφιό τους.

    [11] Αγιοποιήθηκε η μητέρα Τερέζα

    Ολοκληρώθηκε η τελετή αγιοποίησης της μητέρας Τερέζας της Καλκούτας, στο Βατικανό, με την συμμετοχή πάνω από εκατό χιλιάδων πιστών από όλο τον κόσμο.

    «Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στο έλεος», είπε ο πάπας Φραγκίσκος, προσθέτοντας ότι «από εδώ και στο εξής ολόκληρος ο κόσμος θα μπορεί να τιμά την μνήμη της μητέρας Τερέζας».

    Μετά το πέρας της τελετής, ο πάπας προσέφερε το μεσημεριανό γεύμα σε χίλιους πεντακόσιους φτωχούς και άστεγους, με κύριο φαγητό την ναπολιτάνικη πίτσα.

    «Η μητέρα Τερέζα βοήθησε τους ανθρώπους που είχαν εξαντλήσει τις δυνάμεις τους, όσους είχαν εγκαταλειφθεί, αδιάφορα, και θα πέθαιναν στην άκρη του δρόμου», πρόσθεσε ο Αργεντινός ποντίφικας.

    Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν υιοθετηθεί είναι δρακόντεια, με άνδρες των ειδικών δυνάμεων οι οποίοι βρίσκονται σε όλη την περιοχή γύρω από το Βατικανό, αλλά και κοντά σε πάνω από εκατό «ευαίσθητους στόχους» της ιταλικής πρωτεύουσας, με στόχο την πρόληψη τυχόν τρομοκρατικών επιθέσεων. Την τελετή παρακολούθησαν και δεκατρείς αρχηγοί ξένων κρατών και κυβερνήσεων.

    Μέρος των σχολιαστών, παράλληλα, θέλησε να υπογραμμίσει, όμως, ότι υπάρχει και μια αμφιλεγόμενη πλευρά της «καλόγριας των φτωχών»: ότι φέρεται, δηλαδή, να μην ερευνούσε πάντα σε βάθος την προέλευση χρηματικών ποσών που τις καταβάλλονταν, για να στηρίξει τις πρωτοβουλίες υπέρ των απόκληρων.

    «Με τη ζωή και τη δράση της, επέπληξε με δριμύτητα όσους ευθύνονται για τις συνθήκες εκτεταμένης φτώχειας στις οποίες ζουν τόσοι συνάνθρωποί μας. Εμείς, και μετά την αγιοποίηση, θα συνεχίσουμε να την αποκαλούμε Τερέζα», απαντά, όμως, εμμέσως, ο Φραγκίσκος.

    Κατά την αυριανή ημέρα, 5 Σεπτεμβρίου, τέλος, η Καθολική Εκκλησία θα γιορτάζει, κάθε χρόνο, την αγία Τερέζα της Καλκούτας.

    [12] Η διαδραστική εγκατάσταση «Perception» του Γ. Βογδάνη στο Ίδρυμα Κακογιάννης

    Η διαδραστική εγκατάσταση τεχνολογικού ντιζάιν του 25χρονου καλλιτέχνη Γιάννη Βογδάνη, που δίνει ζωή και κίνηση στα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένος ο σκληρός δίσκος ενός υπολογιστή παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από 7 έως 23 Σεπτεμβρίου.

    Η εγκατάσταση με τίτλο «Perception» έχει στο κέντρο της ένα μάτι.Γύρω του κομμάτια σκληρών δίσκων. Εξερευνώντας τα μαθαίνει κανείς σε τι χρησιμεύουν και ποια είναι η λειτουργία τους. Μετά την κατανόηση έρχεται η ιδέα να «ζωντανέψουν», να γίνουν κάτι άλλο, μέρος ενός έργου τέχνης.

    Γιατί, όμως, να θέλει κανείς να δώσει ζωή στα άψυχα μεταλλικά αντικείμενα ενός σκληρού δίσκου; «Βλέπω τον υπολογιστή σαν ένα σώμα, τα μέταλλα και τα καλώδια είναι τα όργανά του, το μάτι ο εγκέφαλός του. Μέσω της δικής μου αισθητικής προσέγγισης προσπαθώ να δημιουργήσω μια οφθαλμαπάτη, αυτό που στη φυσική ονομάζεται ως " επιμονή της όρασης ", το φαινόμενο κατά το οποίο το μάτι μας κρατάει τη τελευταία εικόνα, αυτή την εικόνα που εκτέθηκε μόλις στο 1/25 του κλάσματος του δευτερολέπτου» εξηγεί ο Γιάννης Βογδάνης.

    Μαζί με άλλα, παράταιρα υλικά, όπως το γυαλί, το ξύλο, τα led και την εκτύπωση της ίριδας του ματιού, ο σκληρός δίσκος επαναπρογραμματίζεται στη νέα λειτουργία του.Τροποποιείται αισθητικά και όσο τον πλησιάζεις αντιδρά, ένας αισθητήρας συλλαμβάνει την παρουσία του επισκέπτη στο χώρο, το χρώμα, την κίνησή του. «Σκληρός δίσκος και θεατής λειτουργούν διαδραστικά και η επέμβαση στην τεχνολογική πραγματικότητα αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα» υποστηρίζει ο καλλιτέχνης. Και προσθέτει:

    «Οι τέσσερεις σκληροί δίσκοι που βρίσκονται πίσω από σκούρο γυαλί μας επιτρέπουν να δούμε μόνο τα κινούμενα κομμάτια τους. Μέσα από μια ρωγμή στη μεταλλική επιφάνεια του δίσκου μπορούμε να δούμε αυτό που πριν λίγο ήταν κρυμμένο. Όσο πλησιάζουμε βλέπουμε αυτό που ήμασταν σίγουροι πως δεν υπήρχε. Οι κεφαλές των δίσκων παίρνουν εντολή από τον αισθητήρα ότι είμαστε κοντά, πιο κοντά, οι ρωγμές φωτίζονται με τη βοήθεια των led και η αλήθεια του έργου αποκαλύπτεται. Η πραγματικότητα είναι θέμα οπτικής γωνίας, απόστασης και ταχύτητας. Καμιά βεβαιότητα δεν υπάρχει, όλα μπορούν να είναι αλλιώς. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι κατανοεί απολύτως αυτό που βλέπει».

    Ο Γιάννης Βογδάνης γεννήθηκε στη Ρώμη το 1991 αλλά μεγάλωσε και έζησε στην Αθήνα. Μετά το Λύκειο σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης και αποφοίτησε με δίπλωμα στη φωτογραφία και στη γραφιστική. Τα ενδιαφέροντα του όμως επεκτείνονταν πέρα από αυτά που διδασκόταν στο Πανεπιστήμιο κι έτσι βρέθηκε μπροστά στο μαγικό κόσμο των ηλεκτρονικών. Αυτό τον ώθησε να κυνηγήσει κι ένα δεύτερο πτυχίο από το «California College of Arts» στην Αμερική. Εκεί ασχολήθηκε από τις παραδοσιακές τέχνες, όπως η γλυπτική, μέχρι την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, την τρισδιάστατη εκτύπωση.

    Η δουλειά του σήμερα περιστρέφεται γύρω από τις διαδραστικές κατασκευές, τη φωτογραφία και τη γλυπτική. Του αρέσει να πειραματίζεται με διαφορετικά υλικά και να ανακαλύπτει τα φυσικά τους όρια.

    Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτ-Κυρ, 18:00-22:00

    [13] Έφυγε από τη ζωή η φωνή των «Διάφανων Κρίνων» Θάνος Ανεστόπουλος

    Πέθανε μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο ο τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και συνιδρυτής του ροκ συγκροτήματος «Διάφανα Κρίνα», Θάνος Ανεστόπουλος.

    Την είδηση του θανάτου του, ανακοίνωσαν στο facebook οι συνεργάτες του.

    «Ζήστε την κάθε σας μέρα με αλήθεια, έρωτα, αγώνα και δημιουργία.Ζήστε την κάθε ημέρα σας σαν να ήταν η τελευταία σας. Γιατί συχνά στην καθημερινότητα μας μεγεθύνουμε μικρά προβλήματα παραμερίζοντας και ξεχνώντας τι σπουδαίο και μεγάλο δώρο είναι η ζωή που μας δόθηκε», έγραφε το 2015 ο Θάνος Ανεστόπουλος, όταν είχε αποκαλύψει ο ίδιος ότι έπασχε από μεταστατικό καρκίνο των οστών.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Θάνου Ανεστόπουλου

    [14] Η Google προηγείται στην κούρσα για να φτιάξει τον μεγαλύτερο κβαντικό υπολογιστή

    Αθόρυβα και με την αρμόζουσα μυστικοπάθεια, η Google εργάζεται πυρετωδώς για να δημιουργήσει τον πρώτο μεγάλο κβαντικό υπολογιστή και έτσι να ορίσει εκείνη τους κανόνες του παιγνιδιού στο αναδυόμενο πεδίο, που θα φέρει τα πάνω-κάτω στο πεδίο της πληροφορικής και γενικότερα της τεχνολογίας.

    Κάπου στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το New Scientist, η εταιρεία κατασκευάζει μια κβαντική υπολογιστική συσκευή που θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα εποχή στους υπολογιστές. Το μηχάνημά της, το μεγαλύτερο που θα έχει ποτέ δημιουργηθεί στο πεδίο της κβαντικής πληροφορικής, προορίζεται να αποδείξει πως οι κβαντικοί υπολογιστές είναι ικανοί να ξεπεράσουν ακόμη και τους πανίσχυρους συμβατικούς υπερ-υπολογιστές.

    Αν και η Google δεν είναι η μόνη σε αυτή την «κούρσα» (όπου επίσης «τρέχουν» κολοσσοί όπως η ΙΒΜ και η Microsoft), ο δικός της κβαντικός υπολογιστής φαίνεται να είναι ο πιο προχωρημένος και μπορεί να είναι έτοιμος ακόμη και έως το τέλος του 2017 ή έστω το 2018, αν και οι πιο απαισιόδοξοι πιστεύουν ότι μπορεί να πάρει μια πενταετία.

    Ήδη οι μηχανικοί της εταιρείας έκαναν μια σχετική προδημοσίευση τον προηγούμενο μήνα, όπου αναγνώρισαν ότι στόχος τους είναι η «κβαντική υπεροχή», χάρη σε ένα υπολογιστή που θα δουλεύει με 50 qubits (κβαντικά bits). Κάποιοι παρομοιάζουν το μυστικό εγχείρημα της Google με το Πρόγραμμα Μανχάταν που οδήγησε τις ΗΠΑ στην κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας.

    «Είναι σίγουρα οι πρώτοι στον κόσμο σήμερα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. 'Αλλωστε, αν δεν είναι η Google αυτή που θα το κάνει, εκείνη θα χάσει, κάτι θα έχει πράγματι πάει στραβά», δήλωσε ο Σάιμον Ντέβιτ του ερευνητικού Κέντρου RIKEN της Ιαπωνίας.

    Ήδη από τη δεκαετία του ΄80, τέθηκαν τα θεωρητικά θεμέλια των κβαντικών υπολογιστών, αλλά η κβαντική επανάσταση στην πληροφορική αποδείχθηκε στην πορεία πολύ δύσκολο πράγμα. Διάφορα ερευνητικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο κατά καιρούς ανακοινώνουν κάποια βήματα προόδου, αλλά φαίνεται πως η Google έχει προχωρήσει περισσότερο από όλους.

    Τα σχέδια της εταιρείας είναι μυστικά και η εταιρεία αρνείται να σχολιάσει πόσο ακριβώς έχει προχωρήσει. Όμως οι ενδείξεις από επιστημονικές προδημοσιεύσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια, ιδιωτικές ακριτομυθίες, φήμες κ.α. παραπέμπουν στο ότι «κάτι μεγάλο» επίκειται.

    Ένας πρωτοπόρος επιστήμων, ο 58χρονος Τζον Μαρτίνης και η ομάδα του, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Μπάρμπαρα, είναι αυτός που συνεργάζεται με τη Google από το 2014 και ηγείται των προσπαθειών για τη δημιουργία του κβαντικού υπολογιστή της.

    Το πρώτο κβαντικό μηχάνημα της Google ασφαλώς δεν θα μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε εργασία κάνουν οι σημερινοί συμβατικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Θα χρειασθεί στη συνέχεια να δημιουργηθεί ένας πιο ολοκληρωμένος κβαντικός υπολογιστής, αλλά θα έχει γίνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα - με τη Google να έχει ξανά την πρωτοκαθεδρία όπως στις μηχανές αναζήτησης.

    του Παύλου Δρακόπουλου

    [15] Το Juno τράβηξε τις πρώτες θεαματικές φωτογραφίες του βορείου πόλου του Δία

    Το διαστημικό σκάφος Juno (Ήρα) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έστειλε στη Γη τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί ποτέ από το βόρειο πόλο του Δία.

    Οι θεαματικές εικόνες αποκαλύπτουν νέφη, καταιγίδες και μετωρολογικές συνθήκες που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ σε κανέναν άλλο από τους αέριους γίγαντες πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, από τους οποίους ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος.

    Το σκάφος πραγματοποίησε το πρώτο κοντινό πέρασμά του από τον Δία (θα ακολουθήσουν άλλα 35), κατεβαίνοντας σε ύψος περίπου 4.200 χιλομέτρων πάνω από τα περιδινούμενα πολύχρωμα πυκνά σύννεφα του πλανήτη.

    «Η πρώτη εικόνα που έχουμε από τον βόρειο πόλο του Δία, δεν μοιάζει με τίποτε που έχουμε δει ή φανταστεί έως τώρα», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμων της αποστολής Σκοτ Μπόλτον του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών στο Σαν Αντόντιο του Τέξας. «Ο βόρειος πόλος είναι πιο μπλε από τα άλλα μέρη του πλανήτη και μαίνονται εκεί πολλές καταιγίδες. Δεν διακρίνονται καθόλου οι συνηθεις διαμήκεις ζώνες και λωρίδες, έτσι η όλη εικόνα δύσκολα αναγνωρίζεται ως Δίας. Βλέπουμε επίσης ενδείξεις σκιών που δημιουργούν τα νέφη», πρόσθεσε.

    Ακόμη, τα υπέρυθρα όργανα του Juno ανίχνευσαν μυστηριώδη θερμά και ψυχρά σημεία τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο πόλο, που δεν έχουν ξαναπαρητηρηθεί. Επίσης, για πρώτη φορά οι επιστήμονες είδαν σε όλο το μεγαλείο του το πολύ φωτεινό σέλας του νοτίου πόλου του Δία.

    Το Juno, κόστους 1,1 δισ. δολαρίων, εκτοξεύθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα το 2011 και έφθασε στον Δία στις 4 Ιουλίου 2016. Το σκάφος διαγράφει πλέον μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πλανήτη, η οποία ολοκληρώνεται σε 53 μέρες. Η επόμενη στενή προσέγγιση του Δία θα συμβεί στις 19 Οκτωβρίου, οπότε το σκάφος θα τεθεί σε ακόμα πιο κοντινή τροχιά διάρκειας 14 ημερών. Τον Φεβρουάριο του 2018 θα αυτοκαταστραφεί «βουτώντας» στον γιγάντιο πλανήτη.

    [16] Οι αφρικανικοί ελέφαντες βαίνουν προς εξαφάνιση με ρυθμό μείωσης 8% τον χρόνο

    Σε μερικά χρόνια μπορεί να μην έχει μείνει δείγμα ελέφαντα στην αφρικανική σαβάνα, καθώς ο πληθυσμός τους μειώνεται με ετήσιο ρυθμό 8%. Μεταξύ 2007-2014 ο αριθμός τους στην Αφρική υποχώρησε κατά 30% περίπου ή κατά 144.000 ελέφαντες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μεγάλης Απογραφής Ελεφάντων, που πραγματοποίησαν επιστήμονες σε συνεργασία με την οργάνωση «Ελέφαντες Χωρίς Σύνορα» (EWB).

    Πάνω από 90 βιολόγοι και άλλοι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό PeerJ και ανάλογη ανακοίνωση στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN) στη Χαβάη, τόνισαν την ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα για να μην εξαφανισθούν οι ελέφαντες, κυρίως λόγω των λαθροκυνηγών.

    Η πρώτη παναφρικανική εναέρια έρευνα του είδους της, κόστους 8 εκατ. δολαρίων, η οποία χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τον δισεκατομμυριούχο φιλάνθρωπο επιχειρηματία Πολ 'Αλεν, κατέγραψε από μικρά αεροπλάνα και ελικόπτερα πάνω από 352.000 ελέφαντες σε 18 χώρες (αριθμός που εκτιμάται ότι αποτελεί το 93% του συνόλου). Από αυτούς, το 84% ζει σε προστατευμένες περιοχές και οι υπόλοιποι σε μη προστατευμένες.

    Δυστυχώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συχνά ανακαλύπτονται σκοτωμένοι ελέφαντες σε περιοχές που υποτίθεται ότι υπάρχει καθεστώς προστασίας τους. To παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντος είναι το βασικό κίνητρο των λαθροκυνηγών.

    Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση:https://peerj.com/articles/2354/

    [17] Ρ. Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ας αναλάβουν πλήρως οι δήμοι τη διαχείριση απορριμμάτων

    Σήμερα οι Περιφέρειες συνθλίβονται από τη γραφειοκρατία καθώς κι ένα ελλειμματικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την υπέρβαση του οποίου απαιτούνται τολμηρέςμεταρρυθμίσεις που θα αφαιρούν τα«βαρίδια» και θα αναδεικνύουν τονρόλο που προσδίδει η λαϊκή ετυμηγορία στονΒ΄βαθμό της αυτοδιοίκησης, τονίζει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι οι Περιφέρειες επιβάλλεται να αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια, φορολογική αρμοδιότητα καικατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο - πόρους για το μεταναστευτικό.

    Η περιφερειάρχης επισημαίνει ότι για την καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού, με παρέμβαση της στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, έθεσε το ζήτημα ένταξης της Αυτοδιοίκησης σε μια δίκαιη κατανομή ευθύνης και πόρων, πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται όπως ανακοινώνει και «η επίσκεψη τουπροέδρου του ΚογκρέσουΖαν Κλοντ Φρεκόν,τη Δευτέρα στη χώρα μας».

    Αναφορικά με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι υπάρχει η ωρίμανση και η εμπειρία για τη διαμόρφωσημιας «Νέας Αριστεράς σε συγχρονία με τις σημερινές προκλήσεις για την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και του διεθνούς στερεώματος», με εμβάθυνση της δημοκρατίας και φωνή στην κοινωνία,μακριά από καταγγελίες - προκάτ καιαπλοϊκές διαπιστώσεις.

    Για την απουσία της από τον δημόσιο διάλογο εμμένει στην άποψη ότι ο τόπος χρειάζεται «πολιτικούς έργων και όχι λόγων», ενώ στις αιτιάσεις που της αποδίδουν θεσμικοίκαι μη παράγοντες, στο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, απαντά με την πρόκληση -πρόσκληση «ορίστε, μπορείτε να τα αναλάβετε εξολοκλήρου».

    ΚυρίαΔούρου, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολλαπλέςκατευθύνσεις. Σε τι οφείλονται και τι απαντάτε;

    «Στόχος μας είναι η διαχείριση των απορριμμάτων να καταστεί οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, με δημόσιο και αποκεντρωμένο χαρακτήρα, με έμφαση στην πρόληψη, την ανακύκλωση, την επανάχρηση, στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας. Στη βάση του Εθνικού Σχεδιασμού και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που η εφαρμογή της καθυστερεί αδικαιολόγητα εδώ και χρόνια. Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε είναι αποκαλυπτικά της γενικότερης υστέρησης σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης καθώς εγγράφεται σε ένα ευρύτερο, ελλειμματικό θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην ίδια τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σήμερα ο β' βαθμός Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες βρίσκονται μεταξύ συμπληγάδων. Συνθλίβονται, μεταξύ τηςγραφειοκρατίαςαπό την κεντρική εξουσία και των δίκαιωναιτημάτων και αναγκών των δήμων, που διεκδικούν την εξ ολοκλήρου αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν.Ας αναλάβουν πλήρως οι δήμοι τη διαχείριση των απορριμμάτων όπως την είχαν στο παρελθόν. Καμία εμμονή δεν έχει η Περιφέρεια - μπορεί μάλιστα να προσφέρει όση εργασία έχει κάνει ως σήμερα»

    Πιο συγκεκριμένα, οπρόεδρος της ΚΕΔΕΓ. Πατούλης έχει βγάλει σειρά επικριτικών ανακοινώσεων για το θέμα των απορριμμάτων, ενώ δεν υπάρχει δική σας αντίδραση.

    «Δύο παρατηρήσεις: Πρώτον, αρμοδιότερο της ΚΕΔΕ όργανο για τα απορρίμματα της Αττικής είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, ο πρόεδρος της οποίας, δήμαρχος Καματερού - Αγ. Αναργύρων, Ν. Σαράντης κινείται,σε εποικοδομητική βάση συνεργασίας των δύο βαθμών της ΤΑ. μακριά από διχαστικές λογικές. Βεβαίωςμε τη στήριξη και άλλων δημάρχων, όπως ο τέως πρόεδρος του οργάνου, δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Ηρ. Γκότσης ή ο δήμαρχος Νίκαιας, Γ. Ιωακειμίδης.

    Δεύτερον, η μη απάντησή μου δεν αποτελεί αδυναμία αλλά θέση. Θέση σαφή που αποσκοπεί στην προστασία του κρίσιμου για τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης θεσμού της ΚΕΔΕ. Και αυτό γιατί δεν επιθυμώ με κανέναν τρόπο να γίνω συνένοχη στην απαξία που δυστυχώς έχει περιβάλλει τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους θεσμούς που είναι κοντύτερα στον πολίτη και οφείλουν να τον υπηρετούν.

    Ακριβώς στην κατεύθυνση αυτή, της ανάκτησηςτης αξιοπιστίας της Αυτοδιοίκησης κινούμαστε στην Περιφέρεια Αττικής, οικοδομώντας ένα νέο πρότυπο διοίκησης, χωρίς τις κλασσικές παθογένειες, γραφειοκρατία, διαφθορά, κ.α. Αυτή η κατεύθυνση, της εμβάθυνσης της τοπικής δημοκρατίας αποτελεί σήμερα και ευρωπαϊκό διακύβευμα όπως φαίνεται από τις εργασίες θεσμών όπως το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Οι δήμαρχοι - μέλη της ΚΕΔΕ εξέλεξαν υπεύθυνα και δημοκρατικά με τη ψήφο τους τον πρόεδρο που τους εκπροσωπεί. Από κει πέρα πρέπει να λειτουργούμε ως θεσμοί και όχι ως πρόσωπα που παίζουν χαρτοπόλεμο μέσω Δελτίων Τύπου. Αυτό είναι το μίνιμουμ για να ανακτήσει η πολιτική αξιοπιστία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεσματικότητα. Και να κερδίσουμε όλοι μας σε σοβαρότητα απέναντι στους πολίτες που μας κρίνουν»

    Μιλάτε για γενικότερη υστέρηση στη θεσμική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκηση

    «Ακριβώς. Γιατί υπάρχουν μεταρρυθμίσεις, που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Ενισχύουν τη χώρα στη δύσκολη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και απελευθερώνουν από «βαρίδια» την Αυτοδιοίκηση, που επιτέλους πρέπει να γίνει πραγματική Αυτοδιοίκηση και όχι ετεροδιοίκηση όπως είναι σήμερα. Μεταρρυθμίσεις που ο υπουργός Εσωτερικών πρέπει να τολμήσει άμεσα. Την κατάργηση του θεσμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας στην αυτοδιοίκηση και ουσιαστικά καταργεί το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας για δήμαρχο και περιφερειάρχη. Την εξάλειψη της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων, δήμων, περιφερειών, που συνεπάγεται κατασπατάληση ανθρώπινου δυναμικού και πόρων. Σκεφθείτε μόνο ότι η Λιοσίων ανήκει κατά ένα τμήμα της στο Δήμο Αθηναίων και κατά ένα άλλο στην Περιφέρεια Αττικής!Από κει και πέρα, οι Περιφέρειες μπορούν να είναι πραγματικοί μοχλοί ανάπτυξης και παράγοντες κοινωνικής συνοχής με την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια, φορολογική αρμοδιότητα και κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και πόρους για το μεταναστευτικό. Γιατί σήμερα το αντιμετωπίζουν με μόνο στήριγμα την αλληλεγγύη των πολιτών»

    Κατά καιρούς σας προσάπτουν ελλιπή παρουσία στην πολιτική σκηνή;

    «Εξαρτάται από το τι εννοούμε «πολιτική σκηνή». Είναι άραγε τα τηλεπαράθυρα, το fb, το τουίτερ; Είναι κρίμα, ειδικά σήμερα που οι προκλήσεις σχετικά με το μέλλον της πολιτικής είναι πολλές και σύνθετες, να επιβιώνουν οι χειρότερες παραδόσεις, που καταλήγουν να ρίχνουν νερό στο μύλο της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού. Η κατάσταση αυτή, με τη ρηχότητα και την επικινδυνότητά της, φέρνει στο προσκήνιο τη σημαντική έλλειψη επιχειρημάτων και ενός διαπαιδαγωγητικού λόγου. Το σχήμα «θέση - αντίθεση - σύνθεση» είναι άγνωστο στην πολιτική σήμερα. Ε, λοιπόν ναι, αν αυτή είναι η πολιτική σκηνή κανείς από τους αιρετούς δεν θα πρέπει να έχει παρουσία, τροφοδοτώντας την περαιτέρω απαξίωση και την υπονόμευση της Δημοκρατίας. Οι ίδιοι οι πολίτες οφείλουν να απαιτούν πολιτικούς έργων και δράσης, όχι διαπιστώσεων και λόγων»

    Σε τι προσβλέπετε μέσα από τις εργασίες τουσυνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ;

    «Σήμερα βρισκόμαστε σε μια σημαντική καμπή, γιατί πλέον υπάρχει η εμπειρία και γνωρίζουμε όλοι και τι σημαίνει «βίαιη ωρίμανση», και τι σημαίνει «μελαγχολία»? Γνωρίζουμε τι σημαίνει η ανάληψη, σε μια ακραία στιγμή και με σημαντικό κόστος, από τον Αλέξη Τσίπρα, της ευθύνης να μην πέσει η χώρα στα βράχια. Ο πρωθυπουργός δεν δραπέτευσε, δεν επέλεξε να πετάξει λευκή πετσέτα, ανέλαβε εν γνώσει του ένα δύσκολο έργο - αυτό του να διορθώσει παθογένειες δεκαετιών και να ανοίξει το δρόμο του μέλλοντος. Το ίδιο έπραξε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν στην κρίσιμη στιγμή σήκωσε στους ώμους του το βάρος ενώπιον των ευρωπαίων ομολόγων του, δεν λιποτάκτησε, δήλωσε «παρών». Και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός αγωνίζονται σήμερα για το μέλλον του τόπου. Κατά καιρούς στη ρητορεία τους όλα τα κόμματα έχουν εντάξει τη «Νέα Ελλάδα» - κάτι το αυτονόητο καθώς ήταν ακριβώς η «παλιά Ελλάδα» που οδήγησε τη χώρα στο γκρεμό. Εκείνο όμως που πραγματικά σήμερα χρειάζεται ο τόπος είναι η Νέα Αριστερά. Μια Νέα Αριστερά, σε συγχρονία με τις σημερινές προκλήσεις για την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και του διεθνούς στερεώματος. Μια Νέα Αριστερά μακριά από καταγγελίες - προκάτ, μακριά από «ευκολίες», μακριά από απλοϊκές διαπιστώσεις. Μια Νέα Αριστερά που δεν γραφειοκρατικοποιεί τα κινήματα, δεν ενσωματώνει σε κυβερνητικούς θώκους τα στελέχη τους. Μια Νέα Αριστερά που αφουγκράζεται τα κινήματα, τα μπολιάζει και μπολιάζεται από αυτά σε μια σχέση αμοιβαιότητας. Μια Νέα Αριστερά που αναμετριέται με την πραγματικότητα προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών, μέσα σε ένα πρωτόγνωρο διεθνές περιβάλλον.

    Για περίοδο φόβου και για «νέα εποχή ανασφάλειας» κάνει λόγο ο αείμνηστος Τόνι Τζουντ, περιγράφοντας τα σημερινά διεθνή δεδομένα - κάτι που δεν αφορά στενά ένα κόμμα αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Αυτή την ευθύνη, καλούμαστε όλοι μας να αναλάβουμε στο πλαίσιο του Συνεδρίου, αναλύοντας την πραγματικότητα στις τρεις διαστάσεις της - την κυβερνητική και την κομματική, την κινηματική.Ακριβώς αυτές που καλείται να διαχειριστεί η Νέα Αριστερά, εμβαθύνοντας τη δημοκρατία, δίνοντας φωνή στην κοινωνία και ελέγχοντας την εξουσία. Έργο δύσκολο αλλά απαραίτητο προκειμένου η κυβέρνηση να επιτελέσει το έργο για το οποίοεκλέχθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 από τους πολίτες»

    Σε ποιο σημείο βρίσκεται η ευρωπαϊκήπρωτοβουλία που έχετε αναλάβειγια το μεταναστευτικό σε σχέση με το ρόλο των Περιφερειών, υπάρχει πρόοδος;

    «Το μεταναστευτικό φαινόμενο δεν αποτελεί κρίση - αναδεικνύει την κρίση πολιτικής της ΕΕ καθώς και των κοντόφθαλμων πολιτικών ορισμένων κρατών που επιλέγουν λάθος προσεγγίσεις, όπως τους φράκτες και το κλείσιμο των συνόρων. Οι απειλές για αποκλεισμό της διάβασης Μπρένερ μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας, είναι ενδεικτικές αυτών των αδιέξοδων προσεγγίσεων. Στην υπόθεση αυτή λοιπόν, οι Περιφέρειες με τους Δήμους παίζουν καθοριστικό ρόλο καθώς είναι εκείνες οι δομές που αντιμετωπίζουν από πρώτο χέρι τα ζητήματα που δημιουργούνται, βάζοντας τις βάσεις για την υποδοχή και την ένταξη των μεταναστών. Για αυτό και απαιτείται η συντονισμένη δράση τοπικών, περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών στο πλαίσιο δίκαιης κατανομής της ευθύνης. Αυτό άλλωστε ήταν και το περιεχόμενο των συναντήσεων που είχα την άνοιξη στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και τους επιτρόπους, Αβραμόπουλο, Στυλιανίδη και Κρέτσου καθώς και με ομολόγους μου, της Σικελίας του Λάτσιο. Το θέμα του ρόλου των περιφερειών και των δήμων για την υποδοχή και την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών έθεσα και στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τη Δευτέρα μάλιστα έρχεται στην Αθήνα, ύστερα από πρόσκληση της Περιφέρειας Αττικής, ο πρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, Ζαν Κλωντ Φρεκόν επικεφαλής αντιπροσωπείας, για να επισκεφθεί το Κέντρο Διαχείρισης Ειδών Πρώτης Ανάγκης, τον Ελαιώνα και τον Σκαραμαγκά».

    Τη συνέντευξη πήρε η Κατερίνα Ρουμελιώτη

    [18] Π. Σκουρλέτης: Η φορολογική επιβάρυνση έχει αγγίξει τα όρια αντοχής της κοινωνίας

    "Το θέμα του 17% της ΔΕΗ δεν είναι στον κατάλογο των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης και άρα δεν αναμένεται κάποια συζήτηση μέσα στον Σεπτέμβριο".Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη στην Κυριακάτικη Kontranews.

    Όπως είπε ο υπουργός: "πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μεταφέρει το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ακυρώνοντας την πώλησή του. Δεν εξυπηρετεί τίποτα η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση παρά μόνο μια νεοφιλελεύθερη ιδεοληπτική εμμονή. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, όπως και οι προοπτικές στον ενεργειακό τομέα. Το σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στον αντίποδα της πολιτικής που ασκήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησής του, όπως εξάλλου φάνηκε με το παράδειγμα του ΑΔΜΗΕ, όπου υιοθετήθηκε η δική μας άποψη. Δίκτυα και μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις είναι σπουδαία εργαλεία για ότι έρχεται και η αξιοποίησή τους είναι επιβεβλημένη. Στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος διένυσε μεγάλη θεσμική απόσταση όλα αυτά τα χρόνια, με αδυναμίες, με στρεβλώσεις, με αδικίες και με κατασπατάληση πόρων του δημοσίου και των νοικοκυριών, είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε σύγχρονες μεθόδους, πατώντας γερά στην πραγματικότητα".

    Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη για ρήξη σε περίπτωση που οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν συμφωνήσουν με το προαναφερόμενο σχέδιο ο υπουργός ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση είναι μια διαρκής σχέση αντιπαλότητας με συμβιβασμούς, μικρές νίκες και υποχωρήσεις. "Σημασία έχει να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, να έχουμε προτάσεις και σχέδιο. Βεβαιότητες δεν υπάρχουν και έχει φανεί πως ο δρόμος για την απαλλαγή από τα μνημόνια είναι δύσβατος. Είναι καθήκον μας να δώσουμε το δικό μας στίγμα στις αλλαγές που συντελούνται, ξέρουμε πώς να το κάνουμε και είμαστε αποφασισμένοι να το επιχειρήσουμε" σημείωσε ο υπουργός.

    Στην ερώτηση αν φοβάται ο υπουργός κοινωνική αντίδραση λόγω της φορολογικής πολιτικής ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι "η φορολογική επιβάρυνση έχει αγγίξει τα όρια αντοχής της κοινωνίας, δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή επιπλέον επιβάρυνση. Θέλω να πιστεύω πως από εδώ και πέρα θα μιλάμε για μέτρα ελάφρυνσης και μόνο".

    [19] Ξεκίνησε τις εργασίες της η Σύνοδος Κορυφής των G20

    Η Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) υπό την προεδρία της Κίνας άρχισε σήμερα εν μέσω πολλαπλών κινδύνων και προκλήσεων, με στόχο να συνταγογραφήσει μια θεραπεία που θα οδηγήσει σε μια υγιή αναπτυξιακή πορεία την υποτονική παγκόσμια οικονομία.

    Η σύνοδος κορυφής θα επικεντρώσει σε ένα φάσμα θεμάτων ουσιαστικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, στα οποία περιλαμβάνονται ο συντονισμός της μακροοικονομικής πολιτικής, η βασισμένη στην καινοτομία ανάπτυξη, η αποτελεσματικότερη παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική διακυβέρνηση, το εμπόριο και οι επενδύσεις, καθώς και η ανάπτυξη για όλους χωρίς αποκλεισμούς, δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ μιλώντας κατά την τελετή έναρξης της συνόδου της G20.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 September 2016 - 10:32:40 UTC