Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένα χρόνο λειτουργίας συμπλήρωσε το κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα και η επέτειος γιορτάστηκε με εκδήλωση που οργάνωσαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες
  • [02] Από τις 5 έως τις 12 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές των επιτυχόντων των Πανελλαδικών, μόνον ηλεκτρoνικά

  • [01] Ένα χρόνο λειτουργίας συμπλήρωσε το κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα και η επέτειος γιορτάστηκε με εκδήλωση που οργάνωσαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες

    Ένα χρόνο λειτουργίας συμπλήρωσε το κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα και σήμερα, εργαζόμενοι, εθελοντές και πρόσφυγες, το γιόρτασαν με εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν οι ίδιοι οι διαμένοντες στη δομή.

    Έκθεση ζωγραφικής, παράσταση θεάτρου σκιών με ηθοποιούς και talent show, ήταν μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν με την επιμέλεια των εθελοντών της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας "Project Elea". Είναι οι ίδιοι εθελοντές που οργανώνουν καθημερινά δραστηριότητες στους χώρους του camp για τη δημιουργική απασχόληση των προσφύγων, ενηλίκων και παιδιών. Ένας από αυτούς, ήταν και ο Ανδρέας Ασιήκαλης, ο οποίος με εμπειρία στη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ελβετία και εθελοντική δράση στη Μόρια της Λέσβου, αποφάσισε να έρθει στον Ελαιώνα και να προσφέρει λίγο από τον χρόνο του.

    «Όταν έκλεισαν τα σύνορα, άρχισα να σκέφτομαι ότι το θέμα δεν είναι μόνο η επιβίωση, αλλά και η δημιουργική απασχόληση, προκειμένου να δώσουμε στους πρόσφυγες τα εφόδια για να σταθούν στα πόδια τους», εξηγεί ο κ. Ασιήκαλης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τα παιδιά μαθαίνουν ζωγραφική, αθλήματα, τέχνες, χορούς, ενώ οι γυναίκες συμμετέχουν σε μαθήματα γυμναστικής και ραπτικής. Στόχος της εθελοντικής ομάδας είναι να εντάξει τους ενήλικες πρόσφυγες ως εθελοντές, προκειμένου να διδάσκουν οι ίδιοι στα παιδιά, γλώσσες και δεξιότητες.

    Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος έσπευσε να τονίσει ότι ο Ελαιώνας δεν είναι έργο δικό του: «Ξεκίνησε από την κ. Χριστοδουλοπούλου και τον κ. Φλαμπουράρη. Από ένα σημείο και μετά έχω και εγώ μια συμμετοχή. Οφείλει όμως να πει κανείς, ότι χωρίς την Ανθή Καραγγελή, τον Μαχμούτ Αμπντελρασούλ και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο Ελαιώνας δεν θα λειτουργούσε σήμερα όπως λειτουργεί».

    Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε το κέντρο φιλοξενίας «απάντηση στο ερώτημα αν θα τα καταφέρουμε [?] Αποτελεί πρότυπο λειτουργίας. Θέλουμε τα καινούρια camps να είναι σε αυτό το επίπεδο γαλήνης, ησυχίας, δραστηριότητας. Θα θέλαμε βέβαια τα σπιτάκια να είναι καλύτερα και προσπαθούμε να το κάνουμε».

    «Ο Ελαιώνας δείχνει ότι θα τα καταφέρουμε», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός. «Οι άνθρωποι θα φύγουν από τα camps τα μέτρια, τα κακά, τα καλούτσικα που είναι τώρα. θα δημιουργήσουμε καινούριους χώρους, όχι μονάχα επειδή δικαιούνται αυτούς τους χώρους. Είναι θέμα αξιοπρέπειας δικής τους και δικής μας». «Η προσπάθειά μας είναι να γίνει γρήγορα», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, ωστόσο, «δεν είναι εύκολο να γίνει γρήγορα. Δεν μπορούμε συνέχεια να κάνουμε τα πράγματα γρήγορα, γιατί τώρα πια δεν αρκεί να τα κάνουμε γρήγορα, πρέπει να τα κάνουμε και πιο καλά».

    Ένας από τους πρόσφυγες που συμμετείχε στη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης, ήταν ο 25χρονος Μοχάμαντ Αρεκέμπ. Ο Μοχάμαντ από την Παλαιστίνη, ζει εδώ και έξι μήνες στο κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα. Έχοντας σπουδές στην πληροφορική, βοήθησε στο τεχνικό στήσιμο της πρωτότυπης παράστασης θεάτρου σκιών που οργανώθηκε, μιας παράστασης, όπου αντί για φιγούρες είχε πρόσφυγες - ερασιτέχνες ηθοποιούς.. Η παράσταση αφηγήθηκε τη διαδρομή μιας οικογένειας προσφύγων από τον πόλεμο στην Ευρώπη, για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. «Χαίρομαι που με την παράσταση αυτή μιλάμε για τα προβλήματα των προσφύγων», λέει ο Μοχάμαντ. Ο ίδιος ονειρεύεται να ζει μια ελεύθερη ζωή, όπως λέει, έξω από κέντρα φιλοξενίας.

    Λίγο πιο πέρα από το χώρο όπου γινόταν η παράσταση, είχαν στηθεί τα έργα ζωγραφικής ενηλίκων και παιδιών. Οι πρόσφυγες κλήθηκαν να αφηγηθούν με το πινέλο τους ένα κομμάτι της προσωπικής τους ιστορίας. Ο Σαλαχαντίν επέλεξε να ζωγραφίσει πορτρέτα άλλων διαμενόντων στη δομή. Ο 25χρονος Μπακούν από την Ακτή Ελεφαντοστού ζωγράφισε δάκρυα να τρέχουν «που όμως δεν τα προσέχει κανείς», όπως περιέγραψε.

    Σε ένα τοίχο κοντά στην έκθεση τα μικρά προσφυγόπουλα έγραφαν με μία λέξη το τι χρειάζονται. Ειρήνη, ελευθερία, εκπαίδευση, δικαιοσύνη, ένα καλό μέλλον και μια ασφαλή ζωή ζητούσαν τα περισσότερα.

    Στο κέντρο φιλοξενίας σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, διαμένουν 2.183 πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες προέρχονται από 22 χώρες, με την πλειοψηφία τους να κατάγεται από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

    Την ευθύνη για τη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας έχει ο Μαχμούτ Αμπντελρασούλ. Όπως εξηγεί, «αρχικά ο Ελαιώνας ήταν μια δομή τράνζιτ, ενώ τώρα είναι δομή φιλοξενίας. Έχει αλλάξει ο χαρακτήρας της δομής. Προσπαθούμε να πραγματοποιούμε δράσεις ένταξης και ενδυνάμωση για την ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας». Στον Ελαιώνα, όπως συμπληρώνει, υπάρχει μια κοινότητα προσφύγων, σαν ένα μικρό χωριό, «που εννοείται ότι περνάει δυσκολίες, αλλά εδώ προσπαθούν να ζήσουν τη ζωή τους».

    [02] Από τις 5 έως τις 12 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές των επιτυχόντων των Πανελλαδικών, μόνον ηλεκτρoνικά

    Η εγγραφή των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2016 στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα από 5 έως 12 Σεπτεμβρίου 2016.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για πρώτη φορά φέτος για την εγγραφή των επιτυχόντων τίθεται σε λειτουργία το σύστημα της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής εγγραφής χωρίς την αναγκαιότητα κατάθεσης δικαιολογητικών και χωρίς να απαιτείται η μετάβαση των επιτυχόντων στις Σχολές και τα Τμήματα επιτυχίας τους. Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνεται, οι επιτυχόντες δεν επιβαρύνονται με το πρόσθετο κόστος της μετακίνησης για την εγγραφή τους και με την επιπλέον διαδικασία της συλλογής και αποστολής δικαιολογητικών.

    Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εγγραφής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πραγματοποιείται κατά το ανωτέρω διάστημα με αίτηση των επιτυχόντων για τη Σχολή ή το Τμήμα επιτυχίας τους μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Παιδείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eregister.it.minedu.gov.gr, εισάγοντας τον ίδιο κωδικό πρόσβασης (password) που χρησιμοποίησαν για την εισαγωγή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου. Η εφαρμογή θα βρίσκεται σε λειτουργία από το μεσημέρι της 5ης Σεπτεμβρίου 2016.

    Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή οι σχολικές μονάδες θα παρέχουν υποστήριξη στους επιτυχόντες όσον αφορά τους κωδικούς πρόσβασης, ενώ μετά την είσοδο στην εφαρμογή θα υπάρχει διαθέσιμο αναλυτικό εγχειρίδιο χρήσης για τη διευκόλυνσή τους, αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.

    Επίσης, μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή οι επιτυχόντες, στην περίπτωση που έχουν εγγραφεί από προηγούμενο έτος σε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα δηλώνουν τη Σχολή ή το Τμήμα στο οποίο είναι ήδη εγγεγραμμένοι και θα αιτούνται ταυτόχρονα τη διαγραφή τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή στη νέα Σχολή ή στο νέο Τμήμα.

    Η αίτηση εγγραφής των επιτυχόντων μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Παιδείας ενέχει χαρακτήρα Υπεύθυνης Δήλωσης. Οι επιτυχόντες μετά την είσοδο στην εφαρμογή θα καλούνται να συμπληρώσουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής τους (ΑΜΚΑ), ο οποίος θα επιβεβαιώνεται μέσω διαλειτουργικότητας με το Εθνικό Μητρώο ΑΜΚΑ. Αν τα ατομικά στοιχεία που εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην εφαρμογή δεν συμφωνούν με τα στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου, τότε οι επιτυχόντες πρέπει να προβούν στην άμεση διόρθωση και ενημέρωση των λανθασμένων στοιχείων τους στα συστήματα του Εθνικού Μητρώου ΑΜΚΑ, μέσω σχετικής αίτησής σε οποιοδήποτε ΚΕΠ. Ο επιτυχών, αφού ελέγξει την ορθότητα των προβαλλόμενων τροποποιημένων στοιχείων, θα πρέπει να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική εγγραφή του εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

    Οι εγγραφέντες για να έχουν πρόσβαση στις ακαδημαϊκές υπηρεσίες της κάθε Σχολής και Τμήματος, θα πρέπει να επιδείξουν στη Γραμματεία του Τμήματος ή της Σχολής αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, προκειμένου να γίνει η ταυτοπροσωπία τους. Σε κάθε περίπτωση, η Γραμματεία δύναται να ζητήσει συμπληρωματικά δικαιολογητικά από τους εγγραφέντες.

    Για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων θα καθοριστεί και θα πραγματοποιηθεί από τα αρμόδια υπουργεία, σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας και επισημαίνει, τέλος, ότι όλες οι ανωτέρω διαδικασίες εγγραφής ολοκληρώνονται είτε από τους ίδιους τους επιτυχόντες ή από νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 September 2016 - 22:32:32 UTC