Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ό. Γεροβασίλη: Με όρους διαφάνειας κατοχυρώνεται το δημόσιο συμφέρον
  • [02] ΠΑΣΟΚ για τηλεοπτικές άδειες: Ολιγοπώλιο στην ενημέρωση
  • [03] Στα Ριζά Αιτωλοακαρνανίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
  • [04] Συγχώνευση της «ΕΚΟ» με τα «Ελληνικά Καύσιμα»
  • [05] Β. Αποστόλου: Πρέπει να διατηρηθεί ο κοινός χαρακτήρας της ΚΑΠ
  • [06] Χρ. Σπίρτζης: Έχουμε πλέον ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο, όπου τα τηλεοπτικά κανάλια είναι νόμιμα
  • [07] Ρέντσι: H ιταλική oικονομία πάει καλύτερα, αλλά πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες
  • [08] Ουζμπεκιστάν: Πέθανε ο πρόεδρος Ισλάμ Καρίμοφ
  • [09] Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δεν υπάρχει εναρμονισμένη νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [10] Ν. Παππάς στο Euronews: Η διαδικασία για την χορήγηση των περιφερειακών αδειών θα ξεκινήσει άμεσα
  • [11] ΝΔ για τηλεοπτικές άδειες: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει τον ορισμό της διαπλοκής

  • [01] Ό. Γεροβασίλη: Με όρους διαφάνειας κατοχυρώνεται το δημόσιο συμφέρον

    «Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίαςμπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον».

    Αυτό τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωση της μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

    Η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι "η Κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας" και υπογραμμίζει ότι: "Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας".

    [02] ΠΑΣΟΚ για τηλεοπτικές άδειες: Ολιγοπώλιο στην ενημέρωση

    «Ή οι 4 άδειες είναι πολύ λίγες ή κάποιοι προσδοκούν να αξιοποιήσουν την άδεια για αλλότριους σκοπούς», τονίζει σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει σήμερα που εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι πληρώνουν το μάρμαρο των κυβερνητικών επιλογών.

    «Η διαγωνιστική διαδικασία, δεν αναιρεί τα μεγάλα προβλήματα που ανακύπτουν από τις κυβερνητικές επιλογές» συμπληρώνει την ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη και υπογραμμίζει το ολιγοπώλιο στην ενημέρωση με τον αυθαίρετο αριθμό των 4 αδειών, καθώς και τα σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και αξιοπιστίας, με την παράκαμψη του ΕΣΡ ως ανεξάρτητης αρχής που είχε η διαδικασία.

    Σχετικά με το υψηλό τίμημα που έδωσαν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει βέβαιο ότι σε πολύ λίγο χρόνο οι σκοποί και τα μέσα τους θα είναι ορατά σε όλο τον ελληνικό λαό και δεν θα μπορούν να κρυφτούν.

    «Με την ευκαιρία επισημαίνουμε ότι η επικράτηση του κουμπάρου υπουργού Υποδομών έναντι του επίσης κουμπάρου υπουργού ¶μυνας, θα αποδειχθεί ?Πύρρειος? νίκη» αναφέρει στην ανακοίνωσή του και σημειώνει το «μαύρο» σε 4 κανάλια και τον κίνδυνο απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων, που αποδεικνύει την υποκρισία και την αναλγησία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

    «Στην εποχή της ?ντεμέκ-Αριστεράς?, αυτό που χωρίζει ένα πράγματι άναρχο τηλεοπτικό τοπίο με την διαφάνεια, την δημοκρατία και τον πλουραλισμό, είναι τα ?γερά πορτοφόλια? », καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Στα Ριζά Αιτωλοακαρνανίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

    Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αυτήν την ώρα επιθεωρεί και ενημερώνεται για την πορεία των έργων στη σήραγγα Κλόκοβας στα Ριζά Αιτωλοακαρνανίας. Η εν λόγω σήραγγα αποτελούσε και ένα από τα δυσκολότερα τμήματα της Ιονίας Οδού.

    [04] Συγχώνευση της «ΕΚΟ» με τα «Ελληνικά Καύσιμα»

    Τη συγχώνευση της ΕΚΟ με τα Ελληνικά Καύσιμα (είναι η εταιρία που κατέχει το δικαίωμα χρήσης του σήματος της ΒΡ) ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη.

    Η «ΕΚΟ» διαγράφεται από τα μητρώα των εταιρειών, μεταφέροντας το σύνολο της περιουσίας της (ενεργητικό και παθητικό) στην «Ελληνικά Καύσιμα», καθώς και το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της, περιλαμβανομένων των διοικητικών αδειών που έχουν εκδοθεί υπέρ της.

    Οι δύο εταιρίες μαζί ελέγχουν δίκτυο άνω των 2000 πρατηρίων. Η συγχώνευση υλοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου και σύμφωνα με πηγές του ομίλου αποτελεί στρατηγική επιλογή καθώς θα οδηγήσει σε βελτίωση της δομής της εμπορίας, μείωση του κόστους λειτουργίας, οικονομίες κλίμακας και ενδυνάμωση της θέσης του ομίλου στην ελληνική αγορά.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα δύο εμπορικά σήματα (ΒΡ και ΕΚΟ) θα παραμείνουν στην αγορά.

    [05] Β. Αποστόλου: Πρέπει να διατηρηθεί ο κοινός χαρακτήρας της ΚΑΠ

    Στη νέα περίοδο, η ΚΠΑ πρέπει πρωτίστως να διατηρήσει τα βασικά χαρακτηριστικά του τίτλου της, δηλάδή να είναι τόσο Κοινή όσο και Αγροτική, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την παρέμβασή του στη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο Παρίσι για το μέλλον της ΚΑΠ.

    "Ο κοινός χαρακτήρας πρέπει να διατηρηθεί", επισήμανε, "ειδάλλως θα προκληθεί ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, την εποχή που η Ενωμένη Ευρώπη βάλλεται ως έννοια και θεσμός". Αυτό σημαίνει, συνέχισε ο κ. Αποστόλου, ότι "χρειαζόμαστε περισσότερη ευελιξία και λιγότερη επικουρικότητα, ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ιδιαιτερότητες και διαφοροποιημένες στοχεύσεις κάθε κράτους-μέλους κατά την εφαρμογή της. Πρέπει να διατηρήσουμε τον αγροτικό της χαρακτήρα διασφαλίζοντας την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων".

    Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι η ΚΑΠ πρέπει να είναι ισχυρή και εύρωστη, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε νέες προκλήσεις, όπως η ηλικιακή ανανέωση του πληθυσμού της υπαίθρου και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η παροχή δημοσίων αγαθών και η διαχείριση των προβλημάτων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, η προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας, η άνοδος της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και της οικονομίας της υπαίθρου, η παραμονή του πληθυσμού στις μειονεκτικές περιοχές και η στήριξη του γεωργικού επαγγέλματος και η ανταπόκριση στις κρίσεις των αγορών. Για την υλοποίηση αυτών, συμπλήρωσε, είναι αναγκαία η επαρκής χρηματοδότηση, η επικαιροποίηση των εργαλείων και η αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών μέσων.

    "Η γεωργία του καναπέ", κατέληξε ο κ. Αποστόλου, "που συναντά την διαμαρτυρία των Ευρωπαίων πολιτών, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί, η δε μεταρρύθμιση του 2013 σίγουρα χρειάζεται μια πιο τολμηρή παρέμβαση".

    [06] Χρ. Σπίρτζης: Έχουμε πλέον ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο, όπου τα τηλεοπτικά κανάλια είναι νόμιμα

    «Έχουμε πλέον ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο, όπου τα τηλεοπτικά κανάλια είναι νόμιμα, έχουν άδεια, έχουν ελάχιστες προδιαγραφές λειτουργίας και αποδίδουν στο ελληνικό δημόσιο, στον ελληνικό λαό, για την άδεια λειτουργίας τους, συγκεκριμένα ποσά που προέκυψαν από μια διαφανέστατη και καθαρή διαγωνιστική διαδικασία» δήλωσε σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.O κ.Σπίρτζης χαρακτήρισε τη δημοπρασία των τηλεοπτικών καναλιών ως επιτυχία κυρίως του πρωθυπουργού και τόνισε ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει στο δρόμο καθώς εκτιμά ότι «οι θέσεις εργασίας θα είναι περισσότερες από τις υπάρχουσες παρότι είναι μικρότερος ο αριθμός των καναλιών».

    Ερ.: Κύριε υπουργέ, ισχύει ότι τα 246 εκατομμύρια θα τα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στους συνταξιούχους στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ;

    Απ.: «Θα κάνετε λίγη υπομονή εωσότου να κάνει ο πρωθυπουργός τις ανακοινώσεις στη Θεσσαλονίκη για το πού θα κατευθυνθούν αυτά τα χρήματα»

    Ερ: Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από το ύψος των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν;

    Απ: «Η αλήθεια είναι ότι ούτε εμείς περιμέναμε τέτοιο μεγάλο ποσό, αθροιστικά, για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών. Περιμέναμε αρκετά χρήματα, αλλά ξεπεράστηκε η προσδοκία του τελικού ποσού κι αυτό δείχνει τι έχανε τόσα χρόνια το ελληνικό δημόσιο το τι επιβάρυνε περισσότερο τους πολίτες, η μη εφαρμογή των νόμων, το να έχουμε μία διαγωνιστική καθαρή διαδικασία για όσους είχαν τηλεοπτικούς σταθμούς και μάλλον θα πρέπει να απολογηθούν οι προηγούμενες κυβερνήσεις γι' αυτό. Να έχουν μία σύγκριση τι έδωσε κάθε επιχείρηση για να πάρει την άδεια λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού και τι αποτέλεσμα είχε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές συχνότητες με μια διαγωνιζόμενη εταιρία, με μία εταιρία που έλαβε έναντι 18 εκατομμυρίων»

    Ερ: Λέτε για την Digea;

    Απ: «Λέω για την Digea για όλο το τηλεοπτικό φάσμα, για τα τηλεοπτικά κανάλια και όλο το τηλεοπτικό φάσμα για τα περιφερειακά κανάλια. Επομένως μπορεί κανείς με ασφάλεια να βγάλει τα συμπεράσματά του πώς χειρίζονταν κάποιοι το δημόσιο πλούτο, τη δημόσια περιουσία και τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες και πως χειρίζεται η σημερινή κυβέρνηση το δημόσιο πλούτο τις αδειοδοτήσεις και τη διαγωνιστική διαδικασία».

    Ερ: Μια και μιλάμε τώρα για την Digea, έχει πει η κ. Γεροβασίλη, έχει πει η κυβέρνηση,με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι σε 90 ημέρες τα κανάλια που δεν αδειοδοτήθηκαν σήμερα δεν θα αναμεταδίδονται από την Digea. Αν η Digea δεν συμμορφωθεί τι θα κάνει η κυβέρνηση;

    Απ.: «Δεν πιστεύω ότι η Digea δεν θα συμμορφωθεί. Όποιος δεν συμμορφώνεται με το νόμο, είτε είναι εταιρία, είτε είναι πρόσωπο, είτε δημόσιος λειτουργός τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας θα αναλάβουν τα δικά τους καθήκοντα προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος».

    Ερ: ¶ρα μου λέτε ότι στην περίπτωση αυτή θα επέμβει η δικαιοσύνη;

    Απ: «Θα επέμβουν όσα όργανα χρειαστεί να επέμβουν από την πλευρά της πολιτείας».

    Ερ: Οι επιχειρηματίες, οι όμιλοι που σήμερα πήραν τηλεοπτικές άδειες, από εδώ και πέρα προχωράνε κανονικά, είναι μόνιμοι;

    Απ: «0χι είναι προσωρινοί. Θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με τους απαραίτητους ελέγχους. Αυτά είναι ορισμένα και στο νόμο και στην προκήρυξη του διαγωνισμού από τις δημόσιες υπηρεσίες και από τις επιτροπές που διεξάγουν τους ελέγχους και το διαγωνισμό και μετά την ολοκλήρωσή του θα έχουμε όσους νόμιμα πλέον θα έχουν τη νόμιμη και στην επόμενη δεκαετία την άδεια λειτουργία τους».

    Ερ: Κύριε Σπίρτζη πολλοί συνάδελφοί μας από τα κανάλια που δεν πήραν άδεια, δηλαδή οι εργαζόμενοι του Alpha και του STAR στη συνέχεια και αυτοί του MEGA και του Ε που κόπηκαν, δεν μπήκαν καν στον διαγωνισμό έχουν αισθανθεί ένα σοκ. Είναι στον αέρα δεν ξέρουν τι θα γίνει. Τι λέει η κυβέρνηση γι' αυτό το πράγμα; Είναι μία αριστερή κυβέρνηση.

    Απ: «Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις θέσεις εργασίας, αυτά που προβλέπονται στο νόμο και ως ελάχιστο αριθμό εργαζόμενων, αλλά και κυρίως σε ό,τι αφορά την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το τηλεοπτικό πρόγραμμα κάθε σταθμού. Αυτά που προβλέπονται είναι τέτοια που υπερκαλύπτουν τον ελάχιστο αριθμό εργαζόμενων, θα εργαστούν πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι, πιστεύω ότι οι θέσεις εργασίας θα είναι περισσότερες από τις υπάρχουσες παρότι είναι μικρότερος ο αριθμός των καναλιών. ¶λλωστε αυτό το είχαμε πει και το είχαμε προβλέψει και πολύ νωρίτερα όταν έμπαινε αυτό το θέμα και όταν κάποιοι μας κατηγορούσαν γιατί βάζουμε ελάχιστο αριθμό εργαζομένων και προσέφευγαν εναντίον και της πολιτικής απόφασης.Θα ήταν καλό όμως σήμερα κάποιοι να απολογηθούν. Κάποιοι να απολογηθούν όταν κατηγορούσαν και στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας την κυβέρνηση για έναν 'διαγωνισμό ο οποίος δεν ήταν διαφανής' και θα ήταν καλό και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το οποίο έχει δηλώσει ότι θα τον ακυρώσει αυτό τον διαγωνισμό, έστω και σήμερα να ανακαλέσει. Ιδιαίτερα τις ημέρες που διεξάγεται η διαγωνιστική διαδικασία. Αυτό δείχνει πολλά σε όλους μας και στους πολίτες».

    Ερ: Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει γρήγορα θεματικές άδειες για να καλυφθεί το πρόβλημα στους 1.500 εργαζόμενους που θα μείνουν στον δρόμο; Και πόσο γρήγορα;

    Απ: «Δεν νομίζω ότι 1.500 εργαζόμενοι θα μείνουν στον δρόμο και δεν θα μείνουν επειδή θα υπάρχουν θεματικές άδειες. Θεωρώ ότι με τις υπάρχουσες άδειες θα υπερκαλυφθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας».

    Ερ: Όμως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν επέστρεφε από την Κίνα και ο κ. Σκουρλέτης πολύ πρόσφατα και ο κ. Κρέτσος χθες, αν δεν κάνω λάθος, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο και πέμπτης άδειας πανελλαδικής εμβέλειας. Εσείς πιστεύετε ότι η κυβέρνηση πρέπει να το δει;

    Απ: «Η κυβέρνηση έχει έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχουν τα περιφερειακά κανάλια και στη συνέχεια θα δούμε σε σχέση και με τις διαθέσιμες συχνότητες που θα υπάρχουν στο μέλλον, γιατί ένα μέρος των τηλεοπτικών συχνοτήτων, όπως γνωρίζετε, πρέπει να πάει σε άλλες υπηρεσίες, για παράδειγμα μέσω διαδικτύου.Θα δούμε τι τεχνικά περιθώρια έχουμε και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε έναν σύγχρονο σχεδιασμό για το τηλεοπτικό τοπίο».

    Ερ: Ένας από τους επιχειρηματίες που πήρε άδεια πανελλαδικής εμβέλειας- και μάλιστα τη δεύτερη- έχει οικογενειακή σχέση μαζί σας. Πώς το σχολιάζετε;

    Απ: « Για αυτούς που μας κατηγορούσαν για όλα αυτά, για αυτούς που ρίχνουν λάσπη είναι μάλλον η μέρα της αυτοκριτικής τους. Σε σχέση και με τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό και με το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Κάνουμε τη δουλειά μας, μιλάνε οι πράξεις και τα έργα μας, η κυβέρνηση προχωράει όχι με λόγια, αλλά με συγκεκριμένα έργα, αυτό κάνουμε και θα αξιολογηθούμε από τον ελληνικό λαό».

    Διαβάστε επίσης:

    «Λευκός καπνός» για τις τηλεοπτικές άδειες - Στα 246 εκατ. ευρώ τα έσοδα για το δημόσιο

    [07] Ρέντσι: H ιταλική oικονομία πάει καλύτερα, αλλά πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες

    «H ιταλική oικονομία πάει καλύτερα, αλλά πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, κατά την παρέμβασή του στο διεθνές οικονομικό φόρουμ του ιδρύματος Αμπροζέτι.

    Επικαλούμενος τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο Ρέντσι πρόσθεσε: «πήγαμε καλύτερα αλλά δεν χρειάζομαι γκάλοπ για να σας πω ότι αυτό το καλύτερα δεν αρκεί».

    Υπενθύμισε επίσης ότι «με την κυβέρνησή του, η Ιταλία ξανακέρδισε 585.000 θέσεις εργασίας» ενώ ο ίδιος αρχικά «θα ήταν ικανοποιημένος και με ένα αποτέλεσμα κατά 50% χαμηλότερο».

    «Το δημόσιο έλλειμμα στην Ιταλία είναι το χαμηλότερο των τελευταίων δέκα ετών και θα συνεχίσει να μειώνεται», τόνισε παράλληλα ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, σύμφωνα με τον οποίο δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι «η Ισπανία έχει πετύχει μεγαλύτερη ανάπτυξη επειδή η σχέση του ελλείμματος ως προς το ΑΕΠ της έχει αγγίξει το 5%».

    «Η πρόκληση του 2016 δεν είναι η οικονομία. Όχι διότι πάει καλά, κάθε άλλο, αλλά επειδή υπάρχουν διάφορα πολιτικά θέματα στο τραπέζι της διεθνούς κοινότητας, τα οποία απαιτούν καινοτόμες απαντήσεις», κατέληξε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

    [08] Ουζμπεκιστάν: Πέθανε ο πρόεδρος Ισλάμ Καρίμοφ

    Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ πέθανε σήμερα σε ηλικία 78 ετών, έπειτα από εγκεφαλικό που είχε υποστεί το περασμένο Σάββατο, δήλωσαν τρεις διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο Reuters.

    "Ναι, πέθανε", δήλωσε μια από τις πηγές, αναφερόμενη στον βετεράνο ηγέτη που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

    Ο Καρίμοφ δεν όρισε διάδοχο για τη διακυβέρνηση της πλέον πολυάνθρωπης χώρας της κεντρικής Ασίας. Η ουζμπεκική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε αμέσως την πληροφορία. Σε ανακοίνωσή της, νωρίτερα σήμερα, ανέφερε ότι η υγεία του Καρίμοφ είχε επιδεινωθεί απότομα.

    Η Δύση και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν επί μακρόν τον Καρίμοφ για την αυταρχικότητά του στην άσκηση της εξουσίας από το 1989, πρώτα ως αρχηγός του κομμουνιστικού Κόμματος της σοβιετικής σοσιαλιστικής δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν και στη συνέχεια ως πρόεδρος της ανεξάρτητης δημοκρατίας από το 1991.

    Ο Καρίμοφ δεν όρισε διάδοχο. Σύμφωνα με αναλυτές, η μεταβίβαση της εξουσίας είναι πιθανόν να αποφασιστεί πίσω από κλειστές πόρτες από μια μικρή ομάδα ανώτερων αξιωματούχων και μελών της οικογένειας του θανόντα.

    Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση, μια ανοικτή αναμέτρηση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα των 32 εκατομμυρίων που έχει γίνει στόχος ενόπλων ισλαμιστών.

    Το Ουζμπεκιστάν, πλούσιο σε χρυσό και φυσικό αέριο, είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας βάμβακος.

    Μια νύξη για τον διάδοχο του Καμίροφ μπορεί να υπάρξει στην κυβερνητική ανακοίνωση για τον θάνατό του --που αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα-- στην οποία μπορεί να ορίζεται το πρόσωπο που θα ηγηθεί της επιτροπής που θα είναι αρμόδια για την οργάνωση της κηδείας.

    [09] Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δεν υπάρχει εναρμονισμένη νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

    Δεν υπάρχει εναρμονισμένη νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

    Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης προς τον Τύπο, για το αποτέλεσμα της διαδικασίας χορήγησης τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι η Επιτροπή έχει, ήδη, τοποθετηθεί επί αυτού του θέματος, υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει εναρμονισμένη νομοθεσία και ως εκ τούτου τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ελεύθερα να επιλέξουν και να εφαρμόσουν το καθεστώς αδειοδότησης, σύμφωνα με τις εγχώριες απαιτήσεις και τις κοινοτικές αρχές που ορίζουν οι συνθήκες.

    Καταλήγοντας, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της το αποτέλεσμα της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι είναι μία διαδικασία, η οποία φέρνει επιπλέον έσοδα στο κράτος, κάτι το οποίο είναι θετικό.

    [10] Ν. Παππάς στο Euronews: Η διαδικασία για την χορήγηση των περιφερειακών αδειών θα ξεκινήσει άμεσα

    «Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η χώρα επανακάμπτει», υπογράμμισε μιλώντας αποκλειστικά στο euronews ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, και σημείωσε με έμφαση: «Καταφέραμε να στέιλουμε ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που επανακάμπτει, που έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης».

    «Καταφέραμε», τόνισε, «να στείλουμε το μήνυμα ότι εδώ προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, η χώρα αποκτά διαφάνεια στη δημόσια ζωή και αποκτά κανόνες που ισχύουν για όλους ανεξάρτητα, είτεείναι ισχυροί οικονομικά είτε όχι».

    Ο κ. Παππάς δηλώνει ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε η δημοπρασία εξασφάλιζε τον αποκλεισμό της ροής πληροφοριών μεταξύ των υποψηφίων. «¶ξιζε τον κόπο να κάνουμε υπομονή τρεις ημέρες και να έχουμε ένα καθαρό παιχνίδι και το δημόσιο να μπορεί να λάβει ένα τίμημα το οποίο πραγματικά να ανταποκρίνεται στην αξία του σπάνιου αγαθού των τηλεοπτικών συχνοτήτων».

    Επίσης ο υπουργός Επικρατείας ανακοινώνει ότι άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη χορήγηση των περιφερειακών τηλεοπτικών αδειών και κρίνει πως η διαδικασία της δημοπρασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αυτήν την περίπτωση.

    Ν. Παππάς σε Πρ. Παυλόπουλο: Διαδικασία πρότυπο ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

    Διαδικασία πρότυπο, όσον αφορά τη διαχείριση της ελληνικής περιουσίας, χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ενημερώνοντας σχετικά τον ΠτΔ στο Προεδρικό Μέγαρο. Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως ότι ήταν δύσκολη για τους διαγωνιζόμενους αλλά αποδείχθηκε ότι έτσι έρπεπε να γίνει για να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου, τόνισε.

    Επίσης έκανε λόγο για ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο, το οποίο αξίζει ο ελληνικός λαός, ένα τοπίο που θα βασίζεται στην ισορροπία πείρας και φρεσκάδας. Είναι μια πρωτοβουλία, όπως σημείωσε, που είχε καθυστερήσει αλλά σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε, είναι ώρα όλες οι πολιτικές δυνάμεις από κοινού να συμβάλουν στη συγκρότηση μιας ισχυρής ρυθμιστικής αρχής, η οποία θα είναι άγρυπνος φρουρός του επιπέδου και της ποιότητας που οφείλουμε, ως Πολιτεία, να διασφαλίσουμε για τους Ελληνες. Όσον αφορά το ζητημα του τιμήματος, τόνισε ότι «όλους μας εξέπληξε θετικά». Τέλος, τόνισε ότι το ζήτημα της τηλεόρασης δεν είναι στενά επιχειρηματικό αλλά από αυτή τη δραστηριότητα απορρέουν πάρα πολύ μεγάλες ευθύνες.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για την ενημέρωση, υπογράμμισε ότι -παρότι το θέμα της αδειοδότησης δεν εμπίπτει στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του Προέδρου- ανήκει στην αρμοδιότητά να υπενθυμίζει ποια είναι η αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης. Όπως υπενθύμισε ο κ. Παυλόπουλος, το Σύνταγμα στο άρθο 15 παρ. 2 κάνει λόγο για αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων καθώς και προϊόντων λόγου και τέχνης. Υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η διασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων, όπως απαιτεί η κοινωνική αποστολή των ΜΜΕ. Επίσης έκανε λόγο για το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου, την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας. Αυτοί είναι οι κανόνες που ορίζει το Σύνταγμα, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή ο καθένας που αναλαμβάνει αυτή τη μεγάλη αποστολή θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

    [11] ΝΔ για τηλεοπτικές άδειες: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει τον ορισμό της διαπλοκής

    Η κυβέρνηση πανηγυρίζει σήμερα τον ορισμό της διαπλοκής, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

    «Η ΝΔ έχει καταθέσει πρόταση με κεντρικό ρόλο στο ΕΣΡ και αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος χωρίς προκαθορισμένο αριθμό καναλιών. Αν είχε εφαρμοστεί η πρόταση, σήμερα θα είχαμε περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ενημέρωση, περισσότερα κανάλια και περισσότερα έσοδα», πρόσθεσε.

    Ο κ. Κουμουτσάκος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της αυθαιρεσίας, τόσο με τον περιορισμένο αριθμό αδειών, όσο και με την αφαίρεση της αρμοδιότητας του ΕΣΡ». Ακολούθως έθεσε μία σειρά ερωτημάτων:

    - Γιατί η κυβέρνηση κατασκευάζει ολιγοπώλιο καναλιών και ακρωτηριάζει την πολυφωνία;

    - Πόσα θα χαθούν από το κλείσιμο καναλιών που ήδη λειτουργούν;

    - Πώς αισθάνονται οι κύριοι Τσίπρας, Παππάς και Γεροβασίλη, τώρα, καθώς σε 90 ημέρες θα πέσει μαύρο σε κανάλια και θα βρεθούν στον δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι;

    - Τι λέει τώρα ο κ. Καμμένος που δήλωνε «με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις, ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πάρει άδεια;». Τώρα τι θα κάνει, θα παραιτηθεί; Η ΝΔ αγωνίστηκε για το ασυμβίβαστο εργολάβων-προμηθευτών και ιδιοκτητών καναλιών και τον αγώνα αυτόν δεν τον εγκαταλείπει, θα τον συνεχίσει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

    - Γιατί τώρα ανακάλυψαν το ΕΣΡ και ζητούν να δοθούν οι άλλες άδειες υπό την εποπτεία του;

    - Τι θα κάνουν αν ο νόμος Παππά καταπέσει; Γιατί δεν περίμεναν την απόφαση του δικαστηρίου; Μήπως για να έχουν κάτι να παρουσιάσουν στην ΔΕΘ;

    Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι ο διαγωνισμός είναι άκρως προβληματικός, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την αυθαιρεσία, βρίσκεται στον αέρα και ηθικά είναι διάτρητος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 September 2016 - 12:32:39 UTC