Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Για επτά λόγους δεν πρέπει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες» λέει το Ποτάμι
  • [02] «Πυρά» ΝΔ κατά κυβέρνησης: Έθαψαν το ΕΣΥ τρία μέτρα κάτω από τη γη
  • [03] Σοφία Βούλτεψη στο Πρακτορείο: Η κυβέρνηση επέβαλε capital controls και στην ενημέρωση
  • [04] Στην... υγειά της ποιότητας του ελληνικού κρασιού πίνουν οι Έλληνες οινοποιοί
  • [05] Όσοι εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά θα απορροφηθούν στα κανάλια που αδειοδοτήθηκαν
  • [06] ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Ο Σατωμπριάν στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, γράφει ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου
  • [07] Μπραμς, Μπαχ και Σκαλκώτας από Έλληνες και ξένους μουσικούς στα Κατούνια Ευβοίας
  • [08] Σε γραμματόσημα των ΕΛΤΑ πέντε διακεκριμένες προσωπικότητες της ομογένειας
  • [09] Οι αφρικανικοί ελέφαντες βαίνουν προς εξαφάνιση με ρυθμό μείωσης 8% τον χρόνο
  • [10] Ό. Γεροβασίλη: Με όρους διαφάνειας κατοχυρώνεται το δημόσιο συμφέρον

  • [01] «Για επτά λόγους δεν πρέπει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες» λέει το Ποτάμι

    Να μην πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την «τηλεοπτική λοταρία που απέδωσε τελικά 246 εκατομμύρια (για άδειες δεκαετίας συνολικού διαφημιστικού τζίρου -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης- άνω των 2 δισ. ευρώ)», σχολίασε το Ποτάμι για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.

    Σε ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται πως «αν η κυβέρνηση είχε ?μελετήσει? την πρόταση του Κινήματός μας για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αδειών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ:

    - Η συνταγματική τάξη δεν θα είχε παραβιαστεί

    - Το Δημόσιο θα είχε εισπράξει συνολικά περισσότερα λεφτά

    - Ο ανταγωνισμός θα ήταν μεγαλύτερος

    - Ο πλουραλισμός θα ήταν μεγαλύτερος

    - Οι εργαζόμενοι θα ήταν περισσότεροι

    - Η δυνατότητα ελέγχου της ενημέρωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση θα ήταν μικρότερη

    - Θα είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από κρατικό χρήμα (εργολάβοι και προμηθευτές του Δημοσίου)».

    Το Ποτάμι χαρακτηρίζει παράλογη διαδικασία και λάθος εκτίμηση ότι το φάσμα χωράει μόνο 4 άδειες και στους ισχυρισμούς κυβερνητικών παραγόντων ότι μετά από 27 χρόνια ανομίας επιβλήθηκαν κάποιοι ευρωπαϊκοί κανόνες, απαντά ως εξής: «Στην Ευρώπη πας και με απευθείας πτήση, δεν είναι ανάγκη να πας μέσω Βενεζουέλας».

    [02] «Πυρά» ΝΔ κατά κυβέρνησης: Έθαψαν το ΕΣΥ τρία μέτρα κάτω από τη γη

    Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας εξαπέλυσε η ΝΔ, επισημαίνοντας πως με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι ούτε εθνικό, ούτε σύστημα.

    Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως το ΕΣΥ «αποσαρθρώθηκε και καταρρέει -μαζί με το μύθο της κοινωνικής ευαισθησίας- με αποτέλεσμα κάθε μέρα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές» ενώ αναφέρεται και στα στοιχεία που δίνει η ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τα οποία, σύμφωνα με τη ΝΔ, απεικονίζουν δραματικές καταστάσεις, αβάστακτη ταλαιπωρία και προπάντων σοβαρούς κινδύνους για όσους έχουν ανάγκη περίθαλψης.

    «Αποδεικνύουν πως έθαψαν το Ε.Σ.Υ. 3 μέτρα κάτω από τη γη, όπως έλεγε ο κ. Πολάκης ότι θα κάνει στους δημοσιογράφους» δηλώνει χαρακτηριστικά η ΝΔ, κάνοντας λόγο για «ελλείψεις προσωπικού κάτω από το όριο ασφαλείας, ελλείψεις υγειονομικού υλικού, φαρμάκων και ασθενοφόρων, ασθενείς που αγοράζουν μόνοι τους τα υλικά για τη θεραπεία τους, κλειστά χειρουργεία, κλειστές ΜΕΘ και κλινικές που υπολειτουργούν, εργαστήρια που λειτουργούν με δανεικό προσωπικό».

    Η ΝΔ καλεί τα κόμματα που συγκυβερνούν «να εγκαταλείψουν τις αυταπάτες και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι υπόλογοι και για την ταλαιπωρία των ασθενών και για τους κινδύνους που αφορούν την ίδια τη ζωή τους» τονίζοντας πως η κατάσταση δεν πάει άλλο.

    [03] Σοφία Βούλτεψη στο Πρακτορείο: Η κυβέρνηση επέβαλε capital controls και στην ενημέρωση

    Η κυβέρνηση "επέβαλε capital controls και στην ενημέρωση", δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της διαδικασίας για την παραχώρηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

    "Η Νέα Δημοκρατία θα εμπιστευθεί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στο μοναδικό αρμόδιο όργανο, που είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης", πρόσθεσε η Σοφία Βούλτεψη.

    [04] Στην... υγειά της ποιότητας του ελληνικού κρασιού πίνουν οι Έλληνες οινοποιοί

    Στην... υγειά της ποιότητας του ελληνικού κρασιού που με αφορμή την οικονομική κρίση ...κέρδισε έδαφος, πίνουν οι Έλληνες οινοποιοί, ενώ ακόμα και το Brexit φαίνεται ότι ευνοεί τον κλάδο, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο πετυχημένα "success stories" στην Ελλάδα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο οινοποιός του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, Στέλιος Μπουτάρης, με αμπελώνες και οινοποιεία σε Νάουσα και Αμύνταιο και πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ) με τον διακριτικό τίτλο «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

    «Η κρίση έκανε καλό στο ελληνικό κρασί. Πλέον υπάρχει μια σαφής συμπάθεια για το ελληνικό προϊόν διεθνώς» τόνισε ο κ. Μπουτάρης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι, τελικά είναι η υψηλή ποιότητα των ελληνικών κρασιών, αυτή που μετατρέπει σε θετικό επιχειρηματικό deal την ευκαιρία ή προτεραιότητα που αρχικά μάς δίνεται από το εξωτερικό. «Δοκιμάζουν για να μας βοηθήσουν, αλλά τους κερδίζουμε με το σπαθί μας, λόγω της υψηλής ποιότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Βέβαια, όπως τόνισε ο κ. Μπουτάρης, σημαντικό ρόλο στην ευόδωση των συνεργασιών εν μέσω και της οικονομικής κρίσης, διαδραμάτισε το γεγονός ότιοι Έλληνες οινοποιοί κινήθηκαν έγκαιρα και με ωριμότητα. Είπε:«Προχωρήσαμε άμεσα στον ορθολογισμό των τιμών μας, διατηρώντας το υψηλό επίπεδο της ποιότητας και φροντίζοντας με απόλυτη συνέπεια τις επιχειρηματικές μας κινήσεις και συνεργασίες».

    Σπέρνεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ...θερίζεις σε ΗΠΑ και Γερμανία

    Μόλις ένα «κλικ» μακριά από το να απλώσει το άρωμά του ακόμα και στα πέρατα του κόσμου βρίσκεται το ελληνικό κρασί και το 2020 αποτελεί χρονιά ορόσημο για τον κλάδο, που αναμένεται να βρεθεί σ΄ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, επισήμανε.

    Χρησιμοποιώντας τη φράση «if you make it there, you make it everywhere» (αν τα καταφέρεις εκεί, θα τα καταφέρεις παντού), ο κ. Μπουτάρης αφού υπογράμμισε το ...άβατο του Ηνωμένου Βασιλείου, εξήγησε πως «όταν κάποιος το σπάσει, γίνεται το ...κλικ και το brand κι ευθύς αμέσως αποκτά παγκόσμια διάσταση».

    «Το να πετύχει ένας οινοποιός την εξαγωγή του προϊόντος του σε 30 χώρες είναι σχετικά εύκολο, αλλά με το ...κλικ, θα φτάσει τις 70 χωρίς να το προγραμματίσει, να τρέξει, να αγχωθεί» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ενώ μπορεί σήμερα να μοιάζει ανύπαρκτη η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο την τελευταία τριετία έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα και πιστεύω ότι το 2020 η τύχη μας θα αλλάξει εντελώς προς το καλύτερο στην αγορά αυτή».

    Και ενώ κάποιος θα έλεγε ότι οι αγορές-στοίχημα για τον επιχειρηματία είναι αυτές οι πολυπληθείς και μεγάλες, όπως, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ, η Κίνα η και Ρωσία, ο κ. Μπουτάρης, χωρίς να μειώνει τη σπουδαιότητα και αξία τους, ανέφερε χαρακτηριστικά: «σπέρνεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και θερίζεις σε ΗΠΑ και Γερμανία. Φτάνεις μέχρι και τις Μπαχάμες».

    Όσο για το γιατί ο ίδιος χαρακτηρίζει χρονιά ορόσημο για τον κλάδο του οίνου το 2020, σχολίασε: «σε λιγότερο από μία πενταετία, οι Έλληνες οινοποιοί θα βρεθούν σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Από τη μία πλευρά έχουμε την απαγόρευση νέων φυτεύσεων, βάσει των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την άλλη πλευρά οι πωλήσεις μας στο εξωτερικό αναμένω ότι θα παρουσιάσουν σημαντική άνοδο, όταν και εντός συνόρων οι πωλήσεις μας κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος».

    Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να «παλέψει για να κερδίσει μια εξαίρεση στην απαγόρευση της ΕΕ για τις νέες φυτεύσεις, έστω και για ορισμένες περιοχές, έστω και για λίγα χρόνια».

    «Στη Βόρεια Ελλάδα», πρόσθεσε, «τα διπλάσια στρέμματα να είχαμε για καλλιέργεια, θα τα αξιοποιούσαμε πλήρως, προσφέροντας και θέσεις εργασίας, αλλά και ενδυναμώνοντας τον κλάδο μας που είναι πολλά υποσχόμενος και δυναμικός».

    Μεγάλη ιστορία μεν, μικρή παράδοση δε... Απαιτούνται προσοχή & καλό μαρκετινγκ

    «Αυτό που λέω πάντα είναι ότι το ελληνικό κρασί έχει μια μεγάλη ιστορία και μια μικρή παράδοση. Το ελληνικό κρασί ξεκινά τη δεκαετία του ΄90, οπότε και πολλοί οινολόγοι επέστρεψαν και με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων έγιναν πολλά μικρά οινοποιεία που οδήγησαν στην αναγέννηση και αναβάθμιση του κλάδου» επισήμανε ο κ. Μπουτάρης, προσθέτοντας: «η ελληνική παραγωγή είναι μόλις το 1% της παγκόσμιας, άρα σκεφτείτε το πεδίο που έχει να δράσει, με δεδομένο μάλιστα ότι το όνομα των Ελλήνων οινοποιών είναι πραγματικά πολύ μεγαλύτερο».

    Στο πλαίσιο αυτό και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον εξαγωγικόπροσανατολισμό, το ελληνικό κρασί θα πρέπει να εστιάσει στο «κομμάτι της διάθεσης, της διανομής και του μάρκετινγκ. Πρέπει να δημιουργήσουμε το περιτύλιγμα για να μπορέσουμε να κάνουμε την υπέρβαση».

    Άλλωστε, όπως ανέφερε: «ας μην ξεχνάμε ότι η εικόνα μας στο εξωτερικό ήταν η ρετσίνα. Αυτό έχει αλλάξει πάρα πολύ με όλη την προσπάθεια που έχει γίνει από την Εθνική Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και με τα προγράμματα που έχει τρέξει κυρίως σε τέσσερις αγορές: Αμερική, Καναδά, Αυστραλία και Κίνα. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια μεταστροφή στο ελληνικό κρασί, μιλάμε για τις τοποποικιλίες, αρχίζουμε και συγκρινόμαστε με την Αυστρία, συγκρινόμαστε στο premium κομμάτι της αγοράς. Βλέπουμε σαφώς μια αλλαγή στο πώς βλέπει το ελληνικό κρασί ο ξένος καταναλωτής. Η δημοσιότητα που παίρνουμε είναι πολλαπλάσια των πωλήσεων που λαμβάνουμε, αλλά ακόμα και αυτό, με την άνοδο κατανάλωσης κυρίως στις Βόρειες χώρες μπορεί να ισοσκελιστεί».

    Σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης των ελληνικών κρασιών, ο κ. Μπουτάρης επισήμανε ότι η «κρίση οδήγησε την αγορά στα δύο άκρα, με τη μεσαία τάξη να βάλλεται και πλέον να είναι αναγκαία η ενδυνάμωσή της» και πρόσθεσε: «μπορεί το ακριβό να μην είναι πάντα καλό, αλλά πάλι για να είναι ακριβό πρέπει να είναι καλό, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί και απαράβατο νόμο».

    Σημείωσε:«είμαι πάντα της άποψης και το έχω ξαναπεί, ότι τα ελληνικά κρασιά τα φθηνά είναι ακριβά και τα ακριβά φθηνά. Δηλαδή κρασιά των τεσσάρων/πέντε ευρώ θα έπρεπε να είναι δύο ευρώ, ώστε να υπάρχει και μια μεγαλύτερη κινητικότητα στον καταναλωτή, και κρασιά που κάνουν 20 και 30 ευρώ, θα μπορούσαν να κάνουν 50 και 60 ευρώ».

    Εξέφρασε, λοιπόν, την πεποίθηση ότι «πρέπει να ανοίξει η ψαλίδα, να μπουν πιο πολλά ακριβά ελληνικά κρασιά, τα οποία φυσικά πρέπει να είναι καλά, αλλά να έχουν και το περιτύλιγμα του marketing για να μπορούν να σταθούν εκεί ψηλά».

    «Γιατί δεν υπάρχει ελληνικό κρασί των 100 ευρώ, ενώ κάποιος θα έδινε το συγκεκριμένο ποσό για ένα γαλλικό χωρίς να το σκεφτεί;» αναρωτήθηκε και σχολίασε: «πρέπει να πιστέψουμεπερισσότερο στον εαυτό μας, να αλλάξουμε νοοτροπία και να μην φοβόμαστε να είμαστε επαγγελματίες αγρότες».

    «Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης έκανε ζημιά»

    Ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε επιζήμιο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί και εξήγησε: «είναι ένας φόρος άδικος και αντιαναπτυξιακός που μας έπιασε εξαπίνης. Σήμερα είναι 20 λεπτά, μπορεί αύριο να γίνει 40 λεπτά. Βάζουμε φόρο σε ένα αγροτικό προϊόν. Αυτό είναι απαράδεκτο».

    Η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου «δημιουργεί λαθρεμπορία», γεγονός που προκύπτει και από σχετικές έρευνες, ενώ την ίδια στιγμή «και τα έσοδα από τον ΦΠΑ είναι πεσμένα, αφού στις περισσότερες περιοχές το περισσότερο χύμα που διακινείται, είναι χωρίς παραστατικά» υπογράμμισε.

    Αυτό που ζητούν οι Έλληνες οινοποιοί, σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, είναι «τουλάχιστον ένα μέρος του φόρου να γυρίσει πίσω στον κλάδο και να δημιουργήσουμε τους μηχανισμούς εκείνους, ώστε να αυτοπροστατευτούμε».

    Αναφορικά δε με τα διαφυγόντα κέρδη από τη διακίνηση ελληνικού κρασιού χωρίς παραστατικά, ο κ. Μπουτάρης επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ως πρόεδρος της ΕΝΟΑΒΕ εντός του 2016 πρόκειται να αναθέσει σε ιδιωτική αρμόδια εταιρεία να τα μετρήσει και έτσι την άνοιξη του 2017 η Ελλάδα να μπορεί πλέον να μιλάει και με στοιχεία, τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν.

    Το Κτήμα Κυρ - Γιάννη, οι εγκαταστάσεις στο Αμύνταιο και τα ...σχέδια

    Οι αμπελώνες του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, που πέρασαν στα χέρια της οικογένειας Μπουτάρη το 1968, βρίσκονται στις δύο πλευρές του όρους Βερμίου, στη βορειοδυτική Ελλάδα. Στα ανατολικά του βουνού απλώνεται ο αμπελώνας της Νάουσας, σε έκταση 550 στρεμμάτων και υψόμετρο 250-350 μέτρων, εντός της ομώνυμης ζώνης ΠΟΠ. Στο έδαφος με την αργιλώδη και αμμοαργιλώδη σύσταση καλλιεργούνται διάφορες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, αλλά έμφαση δίνεται στο ντόπιο ξινόμαυρο. Το εκτεταμένο πρόγραμμα αναμπέλωσης που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στον αμπελώνα έχει ως στόχο την παραγωγή σταφυλιών άριστης ποιότητας, μέσα από την επιλογή των σωστών κλώνων του ξινόμαυρου για τον συγκεκριμένο τύπο εδάφους, την εφαρμογή των κατάλληλων συστημάτων διαμόρφωσης και σύγχρονων τεχνικών διευθέτησης του φυλλώματος.

    Αυτή τη στιγμή, όπως άλλωστε διαπίστωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά την ξενάγησή του στον αμπελώνα, γίνονται έργα που θα καταστήσουν πλήρως επισκέψιμο τον αμπελώνα, έργα τα οποία θα ολοκληρωθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2017 και αφορούν τη δημιουργία κάβας, 1.000 βαρελιών, κέντρο υποδοχής που θα παραπέμπει σε ένα μικρό χωριό, εστιατόριο, winebar και χώρο γευσιγνωσίας.

    Στη Νάουσα καλλιεργούνται οι ποικιλλίες των Ξινόμαυρο, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon και σε πειραματικό στάδιο βρίσκονται οι Petit Verdot, Malbec και Μαυροδάφνη, ενώ όπως επισήμανε ο κ. Μπουτάρης η ετήσια παραγωγή φθάνει στις 1 εκατ. φιάλες, με τον ετήσιο τζίρο στα 5,600 εκατ. ευρώ και ποσοστό 20% να αφορά σε εξαγωγές. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι το 2025 στόχος είναι να είναι απο 50% η προέλευση του τζίρου απο το εσωτερικό και το εξωτερικό, ενώ αναφορικά με την εξαγωγική δραστηριότητα, ανέφερε ότι σήμερα έχουν παρουσία σε 30 χώρες και το 2020 θα βρίσκονται σε 50.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε:«εμείς έχουμε χωρίσει τις αγορές σε πιο καταξιωμένες, όπως η Γερμανία, όπου εκεί έχουμε μια διαφορετική στρατηγική, από ό,τι στην Αμερική ή τον Καναδά, που είναι αναπτυσσόμενες χώρες. Και μετά έχουμε στόχο την Αγγλία, το Βέλγιο, τις βόρειες χώρες. Μετά πάμε στην Άπω Ανατολή, Ιαπωνία, Κορέα και Κίνα κι ελπίζουμε να αποκτήσουμε και μια μικρή διανομή σε άλλες τέσσερις χώρες, που είναι η Μαλαισία, το Βιετνάμ, η Ταϊβάν και η Ταϊλάνδη».

    Στο Αμύνταιο -επίσης μία από τις ζώνης ΠΟΠ της Βόρειας Ελλάδας- ο αμπελώνας έχει συνολική έκταση 170 στρεμμάτων, ενώ η παραγωγή συμπληρώνεται μέσω συμβάσεων με περισσότερους από 40 επιλεγμένους παραγωγούς για συνολική έκταση 400 επιπλέον στρεμμάτων. Το σχεδόν ηπειρωτικό κλίμα της περιοχής γίνεται ηπιότερο χάρη στην παρουσία τεσσάρων λιμνών, οι οποίες δημιουργούν ένα μοναδικό μεσόκλιμα. Στα φτωχά, αμμώδη εδάφη του αμπελώνα και σε υψόμετρο 750 μέτρων, καλλιεργούνται πολλές ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, αλλά έμφαση δίνεται και εδώ στις γηγενείς Ξινόμαυρο και Ροδίτη. Στο Αμύνταιο καλλιεργούνται οι ποικιλλίες των Chardonnay, Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Gewurztraminer, Ξινόμαυρο (Ροδίτη από τους συμβεβλημένους παραγωγούς).

    Όπως επισήμανε ο κ. Μπουτάρης, τέλος του 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα επέκτασης του οινοποιοίου στο Αμύνταιο, για τον διπλασιασμό του και αρχές του 2018 θα είναι πλήρως επισκέψιμο.

    Η ώρα του τρύγου έφτασε

    Θέρος, τρύγος και πόλεμος, έλεγαν τα παλιά χρόνια οι αμπελουργοί, προκειμένου να εκφράσουν την εργώδη προσπάθεια ολόκληρης της αγροτικής οικογένειας. Πράγματι, αυτές τις μέρες (ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο από 10 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου) δεν υπήρχε χρόνος για ανάπαυση, ενώ επισημαίνεται ότι η πρώτη δοκιμή, συνήθως γίνεται την ημέρα του Αγίου Δημήτριου, στις 26/10.

    Σε μια χώρα με μεγάλη αμπελοοινική παράδοση, όπως η Ελλάδα, είναι φυσικό να υπάρχουν και πολλά έθιμα γύρω από τον τρύγο και ενδεικτικά αναφέρεται η συνήθεια να αφήνουν ατρύγητη μια μικρή άκρη του αμπελιού, ως προσφορά και ευχαριστία στις θεότητες της γης. Το ίδιο γίνεται και στον θερισμό.

    Τα βασικά χαρακτηριστικά του φετινού τρύγου είναι καλή ποιότητα, παρά την πρωϊμότητα, και καλύτερες τιμές παραγωγού, ενώ η συνολική παραγωγή της χώρας αναμένεται αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι, οπότε είχαμε την χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων ετών για τον ελληνικό αμπελώνα και η παραγωγή κρασιού ανήλθε μόλις στα 2,5 εκατ. εκατόλιτρα.

    [05] Όσοι εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά θα απορροφηθούν στα κανάλια που αδειοδοτήθηκαν

    Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν μια επιτυχία για τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και προσωπικά για τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και ΔικτύωνΧρ. Σπίρτζης. Ούτε και εμείς πιστεύαμε ότι από τον διαγωνισμό θα συγκεντρωνόταν ένα τέτοιο μεγάλο ποσό, πρόσθεσε.

    Ανέφερε, επίσης, ότι όσοι εργαζόμενοι απο τα κανάλια μένουν χωρίς δουλειά θα απορροφηθούν απο τους σταθμούς που πήραν άδεια, νέους και παλιούς, γιατί τώρα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες.

    Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε, ακόμη, ότι σε περίπτωση που η Digea δεν εφαρμόσει τον νόμο, σε σχέση με τους σταθμούς που δεν πήραν άδεια, έχουν υποχρέωση να παρέμβουν τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας.

    [06] ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Ο Σατωμπριάν στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, γράφει ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου

    Η Ακρόπολη αποτελεί για τους ευρωπαίους διανοούμενους, συγγραφείς και καλλιτέχνες του 19ου αιώνα έναν ιστορικό αλλά ταυτοχρόνως και μυθικό τόπο. Ο Φραγκίσκος Ρενέ ντε Σατωμπριάν, ο Σατωβριάνδος όπως ονομαζόταν στις παλιές ελληνικές μεταφράσεις, που γεννήθηκε το 1768 στο Σεν Μαλό, ταξίδεψε ως εξερευνητής στη Β. Αμερική, υπερασπίστηκε το βασιλικό καθεστώς κατά της Γαλλικής Επανάστασης, αλλά υπήρξε ένθερμος φιλέλληνας, υποστηρίζοντας με πάθος τον Αγώνα του 1821, θα φτάσει στην Ελλάδα το 1806 με σκοπό να ανέβει στον Ιερό Βράχο. Οι πρώτες εντυπώσεις του θα είναι απογοητευτικές: θα μείνει κατάπληκτος από την καθυστέρηση, την αμάθεια και τις προκαταλήψεις (χώρια που ερχόμενος θα κοντέψει να πνιγεί στα ανοιχτά της Κέρκυρας), αδυνατώντας να ταιριάξει όσα έχει διδαχθεί από την αρχαιοελληνική του παιδεία με τις νεοελληνικές εικόνες. Όμως, όλα αυτά θα μείνουν πίσω αμέσως μόλις πατήσει το πόδι του στη γη της Αττικής. «Ένιωθα», γράφει στο Οδοιπορικό του για την Ελλάδα (το οποίο θα μεταφράσουν, μεταξύ άλλων, ο Εμμανουήλ Ροΐδης και ο Ανδρέας Καραντώνης), «πως θα 'θελα να πέθαινα με τον Λεωνίδα και να ζούσα με την Περικλή».

    Αλλά να πώς ακριβώς περιγράφει την άφιξη στην Αθήνα και στην Ακρόπολη: «Επιτέλους, η μεγάλη μέρα που μας είδε να μπαίνουμε στην Αθήνα στην Αθήνα, ξημέρωσε. Στις 23 Αυγούστου, στις τρεις το πρωί, είμαστε όλοι επάνω στ' άλογά μας. Κι αρχίσαμε να παρελαύνουμε, σιωπηλοί, από την Ιερά Οδό. Πρέπει να βεβαιώσω πως κι ο πιο ευλαβικός από τους μυημένους στα Ελευσίνια Μυστήρια, δεν θα ένιωσε ποτέ τη δική μου συγκίνηση. Όλοι είχαμε φορέσει τα γιορτινά μας, ο γιαννίτσαρος είχε "γυρίσει" τα μέσα - έξω του τουρμπανιού του, και -γεγονός εξαιρετικό- είχε τρίψει και ξυστρίσει τ' άλογα. Περάσαμε την κοίτη ενός χείμαρρου, του Σαρανταπόταμου -ίσως νάταν ο Ελευσίνιος Κηφισσός-, είδαμε κάποια λείψανα χριστιανικών ναών, χτισμένων ίσως πάνω στον τάφο εκείνου του Ζάρηκα που ο Απόλλων του είχε διδάξει τη μουσική. Κάποια άλλα ερείπια μας δείχναν σε ποιο σημείο υψωνόνταν τα μνήματα του Εύμολπου και του Ιπποθόντα. Το πρώτο που χτύπησε τα μάτια μου ήταν η Ακρόπολη, φωτισμένη από τον ήλιο, που μόλις είχε βγει... Παρουσίαζε ένα συγκεχυμένο σύνολο από τα κιονόκρανα των Προπυλαίων, τις κολώνες του Παρθενώνα, τον ναό του Ερεχθείου, τις επάλξεις ενός τείχους φορτωμένου κανόνια, από τα γοτθικά ερείπια των χριστιανών κι από τις καλύβες των Οθωμανών».

    Περιδιαβαίνοντας την Ακρόπολη, ο Σατωμπριάν αρχίζει να καταγράφει τα πάντα: την υψηλή αρχιτεκτονική των μνημείων, τους βανδαλισμούς που υπέστησαν από τους Ενετούς και τον λόρδο Έλγιν, τον μιναρέ που βρίσκεται στο πιο υψηλό σημείο του Παρθενώνα και από τον εξώστη του οποίου μπορεί κανείς να λουστεί στη δύναμη και τη διαύγεια του αττικού φωτός: «Όποιος τώρα θέλει να συλλάβει τη θέα αυτής της έκτασης ας τη φανταστεί αλλού γυμνή και σκεπασμένη κίτρινα ρείκια, αλλού να κόβεται από συστάδες λιόδεντρων από αμπέλια και μικρά χωράφια φυτεμένα με κριθάρι. Ας υποθέσει κορμούς κιόνων και ερείπια αρχαία και μεταγενέστερα να βγαίνουν μέσα απ' αυτά τα σπαρτά, τοίχους ασβεστωμένους και φράχτες περιβολιών να χωρίζουν τα χωράφια. Εδώ κι εκεί στον κάμπο Αρβανίτισσες που τραβάν νερό από τα πηγάδια ή ξεπλένουν ρούχα Τούρκων. Η Αθήνα, η Ακρόπολη και τα ερείπια του Παρθενώνα ήταν σαν ντυμένα μ' εξαίσια άνθη ροδακινιάς, τα γλυπτά του Φειδία -φωτισμένα οριζόντια από μια ηλιαχτίδα- ήταν σαν να ζωντάνευαν και σαν να σάλευαν πάνω στο μάρμαρο από το παίξιμο των ίσκιων του ανάγλυφου. Μακριά η θάλασσα κι ο Πειραιάς ασπρογυάλιζαν στον ήλιο, κι ο Ακροκόρινθος, αντανακλώντας τη λάμψη της Ανατολής, λαμποκοπούσε στον ορίζοντα σαν πυρφορόχρυσος βράχος».

    Αποχαιρετώντας πάντως την Ακρόπολη και την Αθήνα, ο Σατωμπριάν δεν μπορεί να αποφύγει -και πάλι- κάποιες πικρές σκέψεις. Τα ερείπια που μόλις επισκέφθηκε αντιπροσωπεύουν το πνεύμα ενός λαού τη μεγάλη ώρα της γέννησης και της άνδρωσής του. Οι Νεοέλληνες, που την εποχή της επίσκεψής του ζουν ακόμη υπό οθωμανική κυριαρχία, μοιάζουν γερασμένοι και άβουλοι, σαν να περιφέρονται άσκοπα στον τόπο του αρχαίου μεγαλείου. Παρόλα αυτά ο Σατωμπριάν δεν παύει να πιστεύει πως η Ακρόπολη αποτελεί την παρακαταθήκη του ευρωπαϊκού (αν όχι και του παγκόσμιου) πολιτισμού και πως παραμένει μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας - στιγμή την οποία πρώτη κληρονόμησε η Γαλλία της εποχής του. Ένας γνήσιος ρομαντικός με κλασική αγωγή.

    (Πηγές: Σατωμπριάν «Οδοιπορικό. Η Ελλάδα του 1806. Από το Παρίσι στην Ιερουσαλήμ», μετάφραση Ανδρέας Καραντώνης, Δωδώνη 1979. Ερνέστ Ρενάν, Σατωμπριάν, Εντγκάρ Κινέ «Επίσκεψη στην Ακρόπολη», μετάφραση Αλέξανδρος Ζαγκούρογλου, εκδόσεις Καστανιώτη, 1999. Κώστας Ακρίβος «Αλλάζει πουκάμισο το φίδι», Μεταίχμιο, 2013).

    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: επιμέλεια Νατάσσα Δομνάκη

    [07] Μπραμς, Μπαχ και Σκαλκώτας από Έλληνες και ξένους μουσικούς στα Κατούνια Ευβοίας

    Το μικρό, ανοιχτόθέατρο στον οικισμό Κατούνια στη Λίμνη Ευβοίαςσυνεχίζει ακάθεκτο τις εκδηλώσεις του κι εφέτος, για έβδομη χρονιά, παρά τις εκτεταμένες από τη φωτιάκαταστροφές στη γύρω περιοχή. Στάθηκε τυχερό, αφού μετά από σκληρή μάχη η φωτιά σταμάτησεακριβώς πάνω από το θέατρο κι έτσι η φύση, στο σημείο αυτό, έμεινε ανέγγιχτη.

    Μέσα στα πεύκα λοιπόν, σανμια νησίδα πολιτισμού στη Βόρεια Εύβοια,ο υποβλητικός αυτόςθεατρικός χώρος πάνω στα ερείπια του παλαιού μεταλλείου λευκόλιθου, ετοιμάζεται να ηχήσει σήμερα2/9 καιαύριο 3 /9, με πολυφωνικά τραγούδια τουΜπραμς, καιτις Σονάτες για σόλο βιολί του Μπάχ και του Σκαλκώτα,ερμηνευμένες από τον Γιώργο Δεμερζή, και άλλουςκαταξιωμένους Έλληνες και ξένους μουσικούς. Μιαιεροτελεστία της τέχνηςγια να?ξορκίσει την οδυνηρήπραγματικότητα της πύρινης λαίλαπας των προηγούμενων εβδομάδων.

    Ψυχή της διοργάνωσης αλλά και της υποδειγματικής αρχιτεκτονικής επέμβασης στο τοπίο, είναι ο αρχιτέκτονας- συνθέτης Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος, που για περισσότερο από μια εικοσαετίαμοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Αθήνας, εξωτερικούκαι Κατουνίων. 'Αλλα τόσα χρόνια προσπάθειας τού χρειάστηκαν να δημιουργήσει το μικρό θέατρο «πέτρα-πέτρα, με τρόπο που ναενσωματώνεται αρμονικά στα γύρω κτίσματα και τη φύση, σαν να προϋπήρχε εδώ κι έναν αιώνα» παραδέχεται ο ίδιος.

    Τοβιομηχανικό μεταλλείοτων αρχών του 20ου αιώνα, με τις υψικάμινους και τα βαγονέτα της Anglo-Greek Co. Ltd., εταιρείας Λευκολίθου, εγκαταλειμμένα στην τύχη τους και ερειπωμένα από καιρό, έγιναν για τον Αλέξανδρο Παναγιωτόπουλο, προσωπικό στοίχημα.Το όραμά του να συνδυάσει τις μεγάλες του αγάπες, την αρχιτεκτονική και τη μουσική πήρε σάρκα και οστάκαι μαζί με τη σύζυγό του,γλύπτρια και καθηγήτρια στο Ε.Μ.Π.,Βάνα Ξένου, υποδέχονται κάθε χρόνο κατοίκους της Λίμνης Ευβοίας και των γύρω χωριών, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας προσφέρονταςτις εκδηλώσεις που διοργανώνουν με ελεύθερη είσοδο.«Το θέατρο και το μικρό κτίσμα που το συνοδεύει εντάχθηκε ανάμεσα σε δύο τοίχους αντιστήριξης, οι οποίοι αναδύονταν επιβλητικοί, σε ερειπιώδη μορφή, μέσα από σωρούς γκρεμισμάτων και από όπου ανασύρθηκαν και περισυλλέχθηκαν τα υλικά των τελικών διαμορφώσεων» αφηγείταιστο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος, ετοιμάζοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες για την αποψινή εναρκτήρια συναυλία που την αφιερώνει στη μνήμη της φίλης του Στέλλας Ντουφεξή, που χάθηκε πρόωρα πέρσι, σε ηλικία 47 ετών. Η σπουδαία μεσόφωνος της εποχής μας είχε φιλοξενηθεί επίσης με συναυλία της στα Κατούνια, το 2013.

    Ηκατεύθυνση των εκδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα είναι η μουσική. Υπάρχουν σκέψεις και γιαάλλες εκδηλώσεις στο πρόγραμμα; ρωτάμε τον Α.Παναγιωτόπουλο: « Στο ΜικρόΘέατρο Κατουνίων έχει σκηνοθετήσει και παρουσιάσειο Βασίλης Παπαβασιλείου, μια σκηνική δράση ''Του κόσμου και του απόκοσμου'' βασισμένη σε κείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, πουπεριλάμβανε τη μετοχή του κοινού ως εκκλησιάσματος στη διαδρομή από το εκκλησάκι της Αγίας Σκέπης των Κατουνίων, μέχρι το αμφιθέατρο. Επίσης, κάθε χρόνο λειτουργεί στον περιβάλλοντα χώροη ανοιχτή γλυπτοθήκη με έργα της Βάνας Ξένου, γίνονταιεργαστήρια, προβολές, παρουσιάσεις μεταπτυχιακών τμημάτων Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. Βασικό κριτήριο του προγράμματος που διαμορφώνω είναι η σχέση, άμεση ή έμμεση,Ελλάδας καιΔύσης και σίγουρα,η διάθεση πνευματικότητας, σχεδόνμεταφυσικής» εξηγείο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος. «Το ζητούμενο δεν είναι η διασκέδαση ή η ψυχαγωγία. Είναι η καλλιέργεια, η παιδεία, η πνευματική αναζήτηση. Και όπως έχει δείξει η εμπειρία,η ενέργεια του χώρου, υποβάλλει τους θεατές και τους καλλιτέχνες να δώσουνστις εκδηλώσεις τον καλύτερο τους εαυτό. Μας δίνει κουράγιο και συνεχίζουμε την προσπάθεια» σχολιάζει ο ίδιος.

    ΣτοΜικρό Θέατρο Κατουνίων, ερμηνεύουν απόψεπολυφωνικά τραγούδια του Γιοχάνες Μπραμς οι μουσικοί Φανή Αντωνέλλου -σοπράνο, Λένια Ζαφειροπούλου -μετζοσοπράνο, Ρόμπερτ Μπάρτνεκ -τενόρος, Κρεσιμίρ Στράζανακ -μπασοβαρύτονος, Απόστολος Παληός και Andrej Hovrin -πιάνο. Αύριο3/9 με μουσική για ασυνόδευτο (σόλο) βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και του Νίκου Σκαλκώτα, με τον Γιώργο Δεμερτζή στο βιολί.

    [08] Σε γραμματόσημα των ΕΛΤΑ πέντε διακεκριμένες προσωπικότητες της ομογένειας

    Μια σελίδα γραμματόσημα που εικονογραφούν το πρόσωπό του, αγόρασε ο Κώστας Γαβράς, νωρίς το μεσημέρι, στο ταχυδρομείο της Ακρόπολης, στην Δ. Αρεοπαγίτου.

    «Για να σου στείλω γράμμα στην Αμερική» είπε γελώντας ο διάσημος σκηνοθέτης στον επίσης διάσημο Ελληνοαμερικανό της Σίλικον Βάλεϊ, Δρ Παναγιώτη (Πήτερ) Χ. Διαμαντή, που στεκόταν δίπλα του, στο ίδιο ταχυδρομείο, αγοράζοντας αντίστοιχα κι εκείνος μια σελίδα με το δικό του πρόσωπο.

    Διόλου τυχαία η συνάντηση, αφού είναι δύο από τους κορυφαίους Έλληνες, από την πεντάδα της αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων, που κυκλοφορούν από σήμερα τα ΕΛΤΑ, «Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες».

    Οι άλλοι τρεις της βραβευμένης πεντάδας, των εκτός συνόρων Ελλήνων, είναι οι Ιωάννης Α. Κατσιματίδης (κατηγορία Επιχειρηματικότητα), η παραγωγός και σύζυγος του Τομ Χανκς, Ρίτα Γουίλσον (Κινηματογράφος -Θέατρο) και ο δημοσιογράφος και πολιτικός σύμβουλος του Κλίντον, Γεώργιος Στεφανόπουλος.

    Και οι πέντε «διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής πραγματικότητας» και είναι ο λόγος που βραβεύονται απόψε, σε ειδική τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης, από το φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ιnternational Foundation for Greece», του Γιώργου και της Ασπασίας Λεβέντη, με έδρα το Λονδίνο.

    Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποδέχτηκαν φέτος, για δεύτερη φορά, την πρόταση του Ιδρύματος να εντάξουν τους βραβευμένους του IFG στη σειρά «Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες». Σπάζοντας μάλιστα την παράδοση γραμματοσήμων με προσωπικότητες που δεν βρίσκονται στη ζωή.

    [09] Οι αφρικανικοί ελέφαντες βαίνουν προς εξαφάνιση με ρυθμό μείωσης 8% τον χρόνο

    Σε μερικά χρόνια μπορεί να μην έχει μείνει δείγμα ελέφαντα στην αφρικανική σαβάνα, καθώς ο πληθυσμός τους μειώνεται με ετήσιο ρυθμό 8%. Μεταξύ 2007-2014 ο αριθμός τους στην Αφρική υποχώρησε κατά 30% περίπου ή κατά 144.000 ελέφαντες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μεγάλης Απογραφής Ελεφάντων, που πραγματοποίησαν επιστήμονες σε συνεργασία με την οργάνωση «Ελέφαντες Χωρίς Σύνορα» (EWB).

    Πάνω από 90 βιολόγοι και άλλοι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό PeerJ και ανάλογη ανακοίνωση στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN) στη Χαβάη, τόνισαν την ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα για να μην εξαφανισθούν οι ελέφαντες, κυρίως λόγω των λαθροκυνηγών.

    Η πρώτη παναφρικανική εναέρια έρευνα του είδους της, κόστους 8 εκατ. δολαρίων, η οποία χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τον δισεκατομμυριούχο φιλάνθρωπο επιχειρηματία Πολ 'Αλεν, κατέγραψε από μικρά αεροπλάνα και ελικόπτερα πάνω από 352.000 ελέφαντες σε 18 χώρες (αριθμός που εκτιμάται ότι αποτελεί το 93% του συνόλου). Από αυτούς, το 84% ζει σε προστατευμένες περιοχές και οι υπόλοιποι σε μη προστατευμένες.

    Δυστυχώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συχνά ανακαλύπτονται σκοτωμένοι ελέφαντες σε περιοχές που υποτίθεται ότι υπάρχει καθεστώς προστασίας τους. To παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντος είναι το βασικό κίνητρο των λαθροκυνηγών.

    Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση:https://peerj.com/articles/2354/

    [10] Ό. Γεροβασίλη: Με όρους διαφάνειας κατοχυρώνεται το δημόσιο συμφέρον

    «Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίαςμπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον».

    Αυτό τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωση της μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

    Η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι "η Κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας" και υπογραμμίζει ότι: "Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 September 2016 - 8:32:41 UTC