Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, την οποία «έχει εξασφαλίσει η σημερινή κυβέρνηση», τόνισε ο υπ. Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής
  • [02] Με τον Μ. Δουκάκη συναντήθηκε ο Αλ. Τσίπρας
  • [03] Ενθαρρυμένη από τις προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας η Κριστίν Λαγκάρντ
  • [04] Στήριξη Γ. Δραγασάκη για την δημιουργία Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Δυτική Μακεδονία
  • [05] Συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον πρέσβη του Ιράν στην Ελλάδα
  • [06] «Βολές» υπ. Παιδείας κατά του Κ. Μητσοτάκη, με «φόντο» τις παραιτήσεις στα Συμβούλια Ιδρυμάτων των ΑΕΙ
  • [07] Μάικλ Δουκάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η λιτότητα δεν βοήθησε την Ελλάδα να βγει από τη βαθιά ύφεση
  • [08] Λ. Κρέτσος: Πρέπει να αποκτήσουμε ανεξάρτητα και οικονομικά βιώσιμα, τηλεοπτικά σχήματα

  • [01] Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, την οποία «έχει εξασφαλίσει η σημερινή κυβέρνηση», τόνισε ο υπ. Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής

    Για «ανωριμότητα» και «έλλειμμα ευθύνης» στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και για το αίτημά της για πρόωρες εκλογές κατηγορεί τη ΝΔ ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.

    «Δεν είμαι υπέρ της διαδικασίας του λόχου σε ένα κόμμα. Αλλά νομίζω ότι η ΝΔ βιάστηκε, και ειδικά με τη στάση της όσον αφορά στη σύσταση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και τώρα πληρώνει τα επίχειρα. Τι θα κάνει; Θα ακυρώσει τις άδειες; Γενικά η στάση τους δείχνει ανωριμότητα», τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

    Σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές ένα μήνα μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ και αναρωτήθηκε: «Πότε πρόλαβε η ΝΔ και ετοίμασε το πρόγραμμα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να επανέλθει στην εξουσία; Αυτό δείχνει έλλειμμα ευθύνης».

    Χαρακτήρισε τραγική την καταγραφή των κληροδοτημάτων, αναφέροντας ότι μόνο το 10% των 6.000 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι καταγεγραμμένο. «Όλα αυτά είναι καταπατημένα και τα εκμεταλλεύονται διάφορες ομάδες. Αυτό το κράτος μάς παρέδωσαν. Τόσο πολύ ετοιμάστηκαν που θα έρθουν να το αλλάξουν;», συμπλήρωσε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, την οποία «έχει εξασφαλίσει η σημερινή κυβέρνηση».

    [02] Με τον Μ. Δουκάκη συναντήθηκε ο Αλ. Τσίπρας

    Τον Ελληνοαμερικανό πρώην υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ Μάικλ Δουκάκη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    «Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με έναν επιφανή Ελληνoαμερικανό και έμπειρο πολιτικό, τον Μάικλ Δουκάκη», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

    [03] Ενθαρρυμένη από τις προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας η Κριστίν Λαγκάρντ

    Ενθαρρυμένη από τις πρόσφατες προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Reuters η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ και εμφανίσθηκε αισιόδοξη ότι σύντομα θα ψηφισθεί και θα εφαρμοσθεί η νομοθεσία για τις μεταρρυθμίσεις.

    Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ δεν είναι ακόμη έτοιμο να συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. «Δεν μετέχουμε στο πρόγραμμα, επειδή έχω πει επανειλημμένα ότι αυτό πρέπει να βασίζεται σε δύο σκέλη. Πρώτον, πρέπει να υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και, δεύτερον, πρέπει να υπάρχει ένα χρέος που να είναι βιώσιμο με τους κανόνες και τις μετρήσεις μας και αυτό δεν ισχύει τώρα», σημείωσε.

    Στη συνέντευξη που έδωσε, εν όψει της συνόδου κορυφής της G20 (της Ομάδας των Είκοσι μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών) που θα γίνει στην Κίνα, η Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ πιθανότατα θα αναθεωρήσει ξανά πτωτικά την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς οι οικονομικές προοπτικές περιορίζονται από την αδύναμη ζήτηση, την κάμψη του εμπορίου και των επενδύσεων και την αυξανόμενη ανισότητα.

    Η ίδια τόνισε ότι οι ηγέτες της G20 πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να τονώσουν τη ζήτηση, να ενισχύσουν τα επιχειρήματα για το εμπόριο και την παγκοσμιοποίηση και να καταπολεμήσουν την ανισότητα.

    Αν και δεν έχουν υλοποιηθεί έως τώρα κάποιες απειλές για την παγκόσμια οικονομία, όπως μία ύφεση από την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit ή μία κατάρρευση της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, η επικεφαλής του ΔΝΤ περιέγραψε τις συνολικές προοπτικές ως «ελαφρά φθίνουσα ανάπτυξη, εύθραυστη, αδύναμη και σίγουρα μη ενισχυόμενη από το εμπόριο».

    [04] Στήριξη Γ. Δραγασάκη για την δημιουργία Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Δυτική Μακεδονία

    Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

    Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, «ο περιφερειάρχης, συνοδευόμενος από στελέχη της περιφέρειας, προέδρους και στελέχη τοπικών ΕΒΕ, καθώς και τον πρόεδρο & ΔΣ του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) Κώστα Γαλιάτσο, ενημέρωσε τον κ. Δραγασάκη για τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής και τις κινήσεις που γίνονται για την τόνωση της οικονομίας της. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε την πρωτοβουλία της περιφέρειας, να διαθέσει μέρος των πόρων της για τη δημιουργία Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας».

    «Το Ταμείο, συνεπένδυση της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του ΕΤΕΑΝ, θα αποσκοπεί στη στοχευμένη χρηματοδότηση επιχειρήσεων της περιφέρειας. Τα εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία θα σχεδιαστούν στην βάση των τοπικών χαρακτηριστικών και των ιδιαιτεροτήτων του οικονομικού περιβάλλοντος της περιφέρειας».

    Ο Γιάννης Δραγασάκης «υποδέχθηκε με ενδιαφέρον την πρωτοβουλία αυτή και δήλωσε τη στήριξή του στο εγχείρημα, ως ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της περιφερειακής ανάπτυξης μέσα από συνέργειες περιφερειακών/τοπικών θεσμών και φορέων, που αναδεικνύει προοπτικές για τις τοπικές κοινωνίες».

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι «αποτελεί διεθνή τάση η ενεργοποίηση καινοτόμων και εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για την κινητοποίηση πόρων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την αύξηση της απασχόλησης και τη δημιουργία εισοδημάτων», και υπογράμμισε ότι «για τον σκοπό αυτό θα στηρίξει πρωτοβουλίες όπως αυτή με κάθε πρόσφορο μέσο».

    [05] Συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον πρέσβη του Ιράν στην Ελλάδα

    Θέματα ενεργειακής συνεργασίας της Ελλάδας με το Ιράν συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, με τον πρέσβη του Ιράν στην Ελλάδα, Ματζίντ Σαμπεστάρι.

    Όπως επισημαίνεται η διμερής ενεργειακή συνεργασία έχει ήδη αναπτυχθεί με θετικά αποτελέσματα και στη βάση αυτή, επιδιώκεται η περαιτέρω ενδυνάμωση των ενεργειακών σχέσεων των δύο χωρών με όρους αμοιβαίου οφέλους.

    [06] «Βολές» υπ. Παιδείας κατά του Κ. Μητσοτάκη, με «φόντο» τις παραιτήσεις στα Συμβούλια Ιδρυμάτων των ΑΕΙ

    Την αντίδραση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «πυροδότησε» χθεσινή ανάρτηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Facebook, σχετικά με τις παραιτήσεις στα Συμβούλια Ιδρυμάτων των ΑΕΙ.

    «Ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε κρυπτόμενος στον ασφαλή χώρο του facebook, να τοποθετηθεί επί ενός θέματος άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος, αυτό των Συμβουλίων Ιδρυμάτων των ΑΕΙ, που δεν ήταν αντικείμενο του συζητούμενου νομοσχεδίου και για το οποίο η κυβέρνηση δε φέρει την παραμικρή ευθύνη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

    Σημειώνεται ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης απηύθυνε, χθες, Τετάρτη, έκκληση στα μέλη των Συμβουλίων να «κάνουν υπομονή», καθώς σύντομα «η χώρα θα ξαναζητήσει την αρωγή τους» και δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση και ενίσχυση του θεσμού των Συμβουλίων Ιδρύματος. «Τα Συμβούλια Ιδρύματος είναι ένας θεσμός τον οποίο δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα αποκαταστήσουμε και θα ενισχύσουμε [?]. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω προσωπικά όλους όσοι υπηρέτησαν στα συμβούλια, αφιερώνοντας χρόνο και κόπο για να βοηθήσουν τον τόπο τους. Τους ζητώ να κάνουν λίγο υπομονή, να μη θεωρήσουν ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τον καθένα και την καθεμία τους εξ' αιτίας της "σκοτεινής" περιόδου που διανύουμε. Θέλω να γνωρίζουν ότι η χώρα μας σύντομα θα ζητήσει και πάλι την αρωγή τους. Θέλω να γνωρίζουν επίσης, ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα μία κανονική χώρα, μία χώρα που θα έχει και την εκπαιδευτική πολιτική που χρειάζεται και τον Υπουργό Παιδείας που αξίζει ? », ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης.

    «Πρόκειται, για προφανή αντιπερισπασμό και για προσπάθεια εκ μέρους του να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση μακριά από τα ζητήματα στα οποία έγινε καταφανής η γύμνια της παράταξής του και η κρίση ταυτότητας της ΝΔ», απαντά το υπουργείο. «Ανάλογο φτηνό αντιπολιτευτικό τέχνασμα είναι και ο θόρυβος που ξεσήκωσε η ΝΔ για τη δήθεν επαναφορά των «αιώνιων φοιτητών», προσέθεσε, αποκρύπτοντας ότι η ρύθμιση που ψηφίστηκε αφορά μόνο φοιτητές που δεν έχουν διαγραφεί και οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο δεν ανανέωσαν την εγγραφή τους για δύο συνεχόμενα εξάμηνα.

    «Αρέσει δεν αρέσει στον κ. Μητσοτάκη (αλλά και σε εκείνους τους παρασυνδικαλιστικούς κύκλους που προσπαθούν να παρεμποδίσουν την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς), τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν κανονικά τα σχολεία μετά από πολλά χρόνια και θα σηματοδοτηθεί έτσι η βήμα-βήμα επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και η έξοδος από το μνημονιακό τέλμα», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [07] Μάικλ Δουκάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η λιτότητα δεν βοήθησε την Ελλάδα να βγει από τη βαθιά ύφεση

    «Είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί είμεθα εδώ στην Ελλάδα ακόμη μία φορά και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη χώρα να βγει από την κρίση» δήλωσε στα Ελληνικά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ελληνοαμερικανός πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Δουκάκης, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών στο κέντρο της Αθήνας.

    Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αμέσως μετά την ομιλία του στην εκδήλωση, ο κ. Δουκάκης τόνισε πως η λιτότητα δεν βοήθησε την Ελλάδα να βγει από τη βαθιά ύφεση, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα πράγματα τα οποία πρέπει να κάνει η χώρα μας τα υλοποιεί.

    Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ πήραν το μάθημα από τη βαθιά ύφεση της δεκαετίας του 1930 και υπογράμμισε πως η Ελλάδα χρειάζεται οικονομική ώθηση. «Το πώς θα δημιουργηθεί αυτή η ώθηση από την ΕΕ είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται επεξεργασία» ανέφερε και πρόσθεσε πως «δεν γίνεται να επιβάλλονται συνεχείς μειώσεις και αυξημένη φορολόγηση, καθώς με αυτό τοντρόπο η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση».

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Δουκάκης και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση, υπογραμμίζοντας πως η πολιτική λιτότητας δεν έχει αποδώσει και ότι η Ελλάδα χρειάζεται την εφαρμογή πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης. Τόνισε, μάλιστα, πως η εμπειρία του ως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης έδειξε πως το πιο σημαντικό στοιχείο για να στηρίξει ο κόσμος τις μεταρρυθμίσεις είναι η ακεραιότητα του πολιτικού προσωπικού.

    Επίσης, αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα. «Θεωρώ ότι οι Έλληνες κάνανε εκπληκτική δουλειά όσον αφορά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «ο αξιοσημείωτος τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετώπισε την προσφυγική κρίση είναι ένας τρόπος να της δοθούν εύσημα. Δεν ήταν εύκολο».

    [08] Λ. Κρέτσος: Πρέπει να αποκτήσουμε ανεξάρτητα και οικονομικά βιώσιμα, τηλεοπτικά σχήματα

    Καμία εκτίμηση για τη διάρκεια και το αποτέλεσμα της διαδικασίας δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών δεν έκανε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο οποίος μίλησε το πρωί στον ραδιοσταθμό Real FM. Ο κ. Κρέτσος υπενθύμισε ότι ουδείς γνωρίζει τι διαμείβεται στα γραφεία της ΓΓΕΕ, σημειώνοντας ότι προφανώς για να έχει καταλήξει τόσο χρονοβόρα η διαδικασία, το τίμημα είναι υψηλό.

    Ο Λ. Κρέτσος, απαντώντας στις αιτιάσεις ότι η λεγόμενη διαπλοκή δεν καταπολεμάται μόνο με γνώμονα οικονομικά κριτήρια, δήλωσε ότι για να περάσουν όσοι πέρασαν στο τελικό στάδιο της δημοπρασίας, κατέθεσαν πλήθος δικαιολογητικών, μερικά εκ των οποίων για το πρόγραμμά τους, τις υποδομές, τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν, κτιριακές υποδομές. «Συνεπώς είναι αυτονόητο», συνέχισε ο κ. Κρέτσος, ότι «δεν μπορείς να εκπέμπεις ένα ποιοτικό πρόγραμμα αν σου λείπουν υποδομές». Για όσα λέγονται για την καταπολέμηση της διαπλοκής, ο κ. Κρέτσος δήλωσε ότι η κυβέρνηση, πριν από το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, έφερε ένα νομοσχέδιο που καταργεί τις επιστροφές από τη διαφήμιση, για να υπάρξουν δυνατότητες για πραγματικά ανεξάρτητα ΜΜΕ.

    Ερωτηθείς για το θέμα των αδειών και για το αν θα υπάρξει πέμπτη άδεια δήλωσε ότι η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας δεν προήλθε αυθαίρετα, αλλά βάσει μελέτης η οποία υπογράμμιζε ότι η τιμή βγαίνει με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα της αγοράς. Μόνο αν αλλάξουν αυτά τα δεδομένα της αγοράς, θα μπορέσει να υπάρξει μια πέμπτη άδεια, τόνισε ο γενικός γραμματέας, προκειμένου να έχουμε «πραγματικά βιώσιμα οικονομικά σχήματα τα οποία θα είναι ανεξάρτητα από πιέσεις».

    Για το θέμα των θεματικών και περιφερειακών αδειών, ο κ. Κρέτσος σημείωσε ότι η συζήτηση αυτή είναι προς το παρόν άκαιρη. «Το περιφερειακό σύστημα των μίντια», πρόσθεσε ο κ. Κρέτσος, «το οποίο είναι πολύ σημαντικό, υποφέρει από μη πρόσβαση στη διαφήμιση και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την πολυφωνία και τον πλουραλισμό». «Χρειαζόμαστε μία τροποποίηση, έναν νέο χάρτη συχνοτήτων προκειμένου να μπορούμε να καθορίσουμε και ποιος θα είναι ο αριθμός. Αυτός ο διαγωνισμός, ο επόμενος διαγωνισμός, πρέπει να γίνει από το ΕΣΡ, υπογράμμισε ο κ. Κρέτσος, και «πρέπει όλοι να συζητήσουμε για το τι ΕΣΡ εννοούμε και πόσο δυνατό», τασσόμενος υπέρ μιας στελέχωσής του με το κατάλληλο προσωπικό και τις τεχνολογικές υποδομές.

    Το ζήτημα είπε κλείνοντας ο κ. Κρέτσος είναι να αποκτήσουμε ανεξάρτητα και βιώσιμα οικονομικά σχήματα, προς το συμφέρον όλων όσων επιδιώκουν υγιή ανταγωνισμό, καλές εργασιακές σχέσεις και εν τέλει να δοθούν δυνατότητες στον οπτικοακουστικό κλάδο, διότι το ζήτημα είναι να μιλήσουμε για τις προοπτικές αυτού του κλάδου. «Δυστυχώς δεν μιλάμε για αυτά γιατί έχουμε πολύ μεγάλο δανεισμό, απώλεια θέσεων εργασίας πράγμα το οποίο παραδέχεται και η ίδια η ΕΙΤΗΣΕΕ» τόνισε, ενώ όσον αφορά την πολυφωνία είπε ότι αυτό που εγγυάται την πολυφωνία δεν είναι ο αριθμός των καναλιών αλλά η διαφάνεια τους σε όλο τον κύκλο των συναλλαγών τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 September 2016 - 18:32:35 UTC