Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η πρόεδρος του Δ.Σ. των ΕΛΤΑ, Ευφροσύνη Σταυράκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [02] Ζητούμενο η οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην άτυπη σύνοδο του ΟΑΣΕ
  • [03] Βραζιλία: Διπλωματική ένταση με Βενεζουέλα, Βολιβία και Ισημερινό μετά την καθαίρεση Ρούσεφ
  • [04] Ντ. Τραμπ: «Το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος, το 100%»
  • [05] Τρισδιάστατος ο ελέφαντας της Τήλου στο Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας
  • [06] Στ. Μάινας: Στις γερασμένες κοινωνίες μας η νεότητα αντιμετωπίζεται σαν... παιδική ασθένεια
  • [07] Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα (μικροβιακά) απολιθώματα στη Γη
  • [08] Το πολύ αλκοόλ μειώνει τη γονιμότητα των γυναικών
  • [09] «Δεν βρήκαμε εξωγήινους» λένε τώρα οι Ρώσοι αστρονόμοι
  • [10] Ισπανία: Νέες εκλογές ή προοδευτική κυβέρνηση;

  • [01] Η πρόεδρος του Δ.Σ. των ΕΛΤΑ, Ευφροσύνη Σταυράκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους προχωρούν τα ΕΛΤΑ, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν, με στόχο αφενός την εξασφάλιση περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών τους μεγεθών και αφετέρου την αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών προς τους πελάτες τους.

    Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πρόεδρος του Δ.Σ. των ΕΛΤΑ, Ευφροσύνη Σταυράκη, «επειδή η επιστολική υπηρεσία όσο πάει και φθίνει, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα πρέπει, και έχουν τη δυνατότητα, να εισέλθουν σε πολλές υπηρεσίες προκειμένου να εξυπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο, να συμβάλλουν στην ελληνική οικονομία και να εξασφαλίσουν περαιτέρω ανάπτυξη».

    Έτσι, όπως θα πει η κ. Σταυράκη, «τα ΕΛΤΑ θα δραστηριοποιηθούν περαιτέρω σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, σε ασφαλιστικά προϊόντα και σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη, υπηρεσίες ΚΕΠ, όπως τις λέμε και που επιδίωξή μας είναι να γίνονται μέχρι και κατ? οίκον».

    Παράλληλα, η εταιρεία έχει ανακοινώσει το άνοιγμα στην αγορά ενέργειας, καθώς ήδη εξυπηρετεί τα δικά της ταχυδρομικά καταστήματα ως εναλλακτικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας και σχεδιάζει να επεκτείνει την υπηρεσία αυτή σε οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις.

    «Τα ΕΛΤΑ», θα πει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σταυράκη, «έχουν ήδη λάβει άδεια να λειτουργήσουν ως πάροχος ενέργειας. Εμείς μπαίνουμε στην αγορά ενέργειας, όπως μπαίνουν και άλλοι, εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει απόφαση να απωλέσει η ΔΕΗ ένα ποσοστό της εμπορίας. Ήδη λειτουργούμεως πάροχος, έχοντας βάλει σε αυτή την υπηρεσία στα καταστήματά μας. Αυτό για εμάς, ήδη, έχει δημιουργήσει οικονομία κλίμακας. Το επόμενο διάστημα θα απευθυνθούμε στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις, προκειμένου να τους εντάξουμε στο πελατολόγιό μας. Όπως λέγεται και ακούγεταισυχνά μέσα στα ΕΛΤΑ, αυτό τον καιρό θέλουμε να γίνουμε οι πρώτοι πάροχοι».

    «Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία», θα συμπληρώσει, «τα τελευταία 3-4 χρόνια που βρίσκονται στον πλήρη ανταγωνισμό και στην πλήρη απελευθέρωση, δεν έκαναν επιθετικά αυτή τη στροφή που έπρεπε να κάνουν πράγμα το οποίο πρέπει να γίνει άμεσα. Υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα και κυρίως σε ό, τι αφορά στην μεταφορά δεμάτων και μικροδεμάτων, μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου και πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Δίνοντας λοιπόν έμφαση, μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γιάννη Ζαρολιάγκη και το Δ.Σ. και αναπτύσσοντας όλα αυτά που μπορούμε, έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες που θα τααγκαλιάσουν οι Έλληνες πολίτες. Γιατί υπάρχει πίστη στο Ελληνικό Ταχυδρομείο, μαζίβέβαια πάντακαι με τους εργαζόμενους».

    Η πρόεδρος των ΕΛΤΑ, τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας και αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «εμείς υπηρετούμε το δημόσιο ταχυδρομείο και αυτό θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε. Δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάτι τέτοιο. Η είσοδος στο υπέρ- ταμείο μέσω της αναδιοργάνωσης κατατείνει σε αυτό, στη μη ιδιωτικοποίηση και εμείς δουλεύουμε γι? αυτό».

    Απαντώντας, δε, σε σχετική ερώτηση η κ. Σταυράκη θα σημειώσει πως η εταιρεία «σε κάθε περίπτωση έχει δείξει την πρόθεση και τη διάθεση να πορευτεί μαζί με τους εργαζομένους, να υπερασπιστεί και τις εργασιακές σχέσεις και τις αποδοχές τους. Ωςπρος τούτο, μάλιστα, έχουμε ήδη απευθύνει πρόσκληση για νέα συλλογική σύμβαση εργασίας».

    Τέλος η κ. Σταυράκη ανέφερε ότι τα ΕΛΤΑ θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με αναβαθμισμένο περίπτερο παρουσιάζοντας όλα προσφερόμενα προϊόντα και «αναδεικνύοντας το ρόλο και τις δυνατότητες του ομίλου ( ΕΛΤΑ, ΕΛΤΑ-ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ,ΚΕΚ ΕΛΤΑ)».

    [02] Ζητούμενο η οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην άτυπη σύνοδο του ΟΑΣΕ

    Με βασικό ζητούμενο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης για μία εκ νέου αρχιτεκτονική ασφαλείας, που θα ανατρέψει τη φθίνουσα πορεία των τελευταίων ετών και θα ξαναδώσει ώθηση στο πνεύμα της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, που αποτέλεσε την κινητήρια δύναμή του,διεξάγεται σήμερα στο Πότσνταμ, τη μικρή πόλη έξω από το Βερολίνο, η άτυπη υπουργική σύνοδος του ΟΑΣΕ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Πρόκειται για μία σύνοδο προπαρασκευαστική της υπουργικής συνόδου στο Αμβούργο, τον προσεχή Δεκέμβριο, με την οποία θα ολοκληρωθεί η γερμανική προεδρία στον Οργανισμό.

    «Νομίζω ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δώσουμε εδώ μια ώθηση για περισσότερη διαφάνεια, την πρόληψη των κινδύνων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης» τόνισε με δήλωσή του χθες ο προεδρεύων υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ.

    «Στην κρίση που κλυδωνίζει τον κόσμο του σήμερα, ο ΟΑΣΕ είναι ίσως πιο σημαντικός από ποτέ -στη διαχείριση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, την Υπερδνειστερία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και άλλες συγκρούσεις στην Ευρώπη, καθώς και στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας».

    Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θέλησε να υπογραμμίσει τη σημασία σήμερα του ΟΑΣΕ «ως πλατφόρμας διαλόγου για την ειρήνη στην Ευρώπη και την κοινή μας ασφάλεια από το Βανκούβερ ως το Βλαδοβιστόκ» και την ανάγκη διαχείρισης των «καυτών θεμάτων», όπως η ενίσχυση των θεμελιωδών ελευθεριών και των δημοκρατικών προτύπων, η αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, όπως η διεθνής τρομοκρατία ή τις συνέπειες της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, καθώς και ο έλεγχος των εξοπλισμών.

    Αυτή, σύμφωνα με πηγές του Οργανισμού, από τον προεδρεύοντα φέτος Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, είναι η τρίτη προσπάθεια να βγει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει ο ΟΑΣΕ και να δοθεί μία νέα προοπτική ικανή να ανταπεξέλθει στη διαχείριση των σύνθετων προβλημάτων, αλλά και των νέων μορφών πολέμου και κρίσεων που απαιτούν και νέες προσεγγίσεις.

    Ο ΟΑΣΕ, με 57 κράτη μέλη σήμερα, στα 40 χρόνια χρόνια ζωής του, που ξεκίνησε το 1975 ως ΔΑΣΕ (Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), κατάφερε να χτίσει μία αρχιτεκτονική ασφαλείας ως φόρουμ διαλόγουκαι να προωθήσει μία πολιτική κουλτούρα συνεννόησης.Ωστόσο, σήμερα διατηρεί το προφίλ του αλλά όχι την αίγλη και τη δύναμη της δεκαετίας του '90, καθώς από το 2000 και έπειτα,και κυρίως από τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008, άρχισε να χάνει πλέον έδαφος, με αποτέλεσμα η συνεννόηση και ο αληθινός διάλογος ανάμεσα στα κράτη μέλη του να είναι ζητούμενο μέσα σε μία γενικότερη αποδόμηση του συστήματος ασφαλείας που είχε χτιστεί στη βάση του Οργανισμού. Κανείς δεν αμφιβάλλει, λοιπόν, ότι χρειάζονται νέες βάσεις και επιστροφή στις ρίζες του ΟΑΣΕ.

    Η Ελλάδα, αναλαμβάνοντας την προεδρία του ΟΑΣΕ το 2009, σε μία κρίσιμη στιγμή του Οργανισμού με την πρωτοβουλία «Διαδικασία Κέρκυρας» και στόχο την αναζωπύρωση του διαλόγου για θέματα ασφάλειας επιχείρησε το δύσκολο εγχείρημα το οποίο κατέληξε μεν στη «Διακήρυξη των Αθηνών» που αφορούσε τη δέσμευση των κρατών μελών να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά δεν είχε τα προσδοκόμενα ουσιαστικά αποτελέσματα στην Σύνοδο Κορυφής που ακολούθησε στην Αστανά του Καζακστάν που ήταν και η πρώτη Σύνοδος Κορυφής του ΟΑΣΕ μετά από μία δεκαετία.

    Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη αποστολή του ΟΑΣΕ είναι αυτή στην Ουκρανία με 800 περίπου διεθνείς παρατηρητές εκ των οποίων οι 580 στην ανατολική περιοχή της χώρας αλλά και στα εδάφη που ελέγχουν οι αυτονομιστές, εξαιρουμένης της Κριμαίας.Η Ελλάδα συμμετέχει με 20 παρατηρητές,ένας εκτων οποίωνκατέχει τη θέση του επικεφαλής επιχειρήσεων. 'Αλλες μικρότερες αποστολές του οργανισμού είναι στο Κόσσοβο, τα Σκόπια, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία, τη Μολδαβία, την Αρμενία, τις χώρες της κεντρικής Ασίας.

    Ωστόσο, η ενίσχυση του ΟΑΣΕ για μεγαλύτερη και σημαντικότερη παρεμβατικότητα κρίνεται ζωτικής σημασίας σήμερα περισσότερο από ποτέ, ώστε να μπορεί να αναλάβει δράση και για τις νέες προκλήσεις ασφαλείας, όπως είναι η τρομοκρατία, τομέα στον οποίο διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία, αλλά και την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, όπου χρειάζεται να την αποκτήσει.

    Το στοίχημα είναι μεγάλο και ο κ. Στάινμάγιερ προσπαθεί να το κερδίσει. Η Ελλάδα γενικότερα και ο κ. Κοτζιάς ειδικότερα, ένθερμος υποστηρικτήςτου διαλόγου,στην παρέμβασή του σήμερα, θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την αναζωπύρωση του διαλόγου που αποτελούν τα βασικά συστατικά του οργανισμού

    [03] Βραζιλία: Διπλωματική ένταση με Βενεζουέλα, Βολιβία και Ισημερινό μετά την καθαίρεση Ρούσεφ

    Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Βενεζουέλα για διαβουλεύσεις, καθώς το Καράκας καταδίκασε με έντονο τρόπο την καθαίρεση της πρώην προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ και ανακάλεσε τον δικό του πρεσβευτή στην Μπραζίλια.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανακοίνωσε επίσης ότι ανακλήθηκαν οι πρεσβευτές της χώρας στη Βολιβία και στον Ισημερινό, δύο χώρες οι αριστερές κυβερνήσεις των οποίων επέκριναν επίσης έντονα την απόφαση της βραζιλιάνικης Γερουσίας να καθαιρέσει τη Ρουσέφ χθες Τετάρτη.

    [04] Ντ. Τραμπ: «Το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος, το 100%»

    Ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε κατά την ομιλία που εκφώνησε πριν από λίγο σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο Φοίνιξ της πολιτείας της Αριζόνας ότι το Μεξικό «θα πληρώσει το 100%» της δαπάνης για να ανεγερθεί ένα τείχος στα σύνορά του με τις ΗΠΑ, ανταπαντώντας έτσι στον μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο, με τον οποίο συναντήθηκε μερικές ώρες νωρίτερα.

    «Το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος 100%, πιστέψτε με. Δεν το ξέρουν ακόμα, αλλά θα πληρώσουν το τείχος», είπε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ.

    Το ζήτημα της χρηματοδότησης του τείχους ? η ανέγερση του οποίου αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Τραμπ ? έγινε αφορμή δημόσιας διαφωνίας ανάμεσα στον υποψήφιο και τον μεξικανό πρόεδρο.

    «Στην αρχή της συζήτησης με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατέστησα σαφές ότι το Μεξικό δεν θα πληρώσει το τείχος», έγραψε ο πρόεδρος του Μεξικού στο Twitter, διαψεύδοντας τον μεγιστάνα των ακινήτων, ο οποίος είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί ότι το θέμα της κάλυψης του κόστους δεν συζητήθηκε.

    «Πράγματι συζητήσαμε για το τείχος, δεν συζητήσαμε για την πληρωμή του, αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερη ημερομηνία, αυτή ήταν μια προκαταρκτική συνάντηση, μια εξαίρετη συνάντηση», είπε ο Τραμπ.

    Η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε την αντίδραση του Πένια Νιέτο, σημειώνοντας πως η συνάντησή τους εντάσσεται σε μια προσπάθεια να οικοδομηθεί η διμερής σχέση. «Δεν επρόκειτο για διαπραγμάτευση, αυτό θα ήταν ανάρμοστο. Δεν δημιουργεί καμιά έκπληξη το ότι οι δυο τους έχουν διαφορετική άποψη για το ζήτημα», πάντως «θέλουμε να συνεχιστεί η συζήτηση», ανέφερε ο Τζέισον Μίλερ, εκπρόσωπος του Τραμπ.

    Πολλοί στο Μεξικό αντιμετώπισαν με οργή την επίσκεψη του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ, καθώς ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τους μετανάστες από τη χώρα αυτή βιαστές και διακινητές ναρκωτικών, κάτι για το οποίο απαιτούσαν να ζητήσει συγγνώμη.

    Δεν συνέβη τίποτα τέτοιο. Ακόμη και στην κατ' ιδίαν συνομιλία τους ο Τραμπ δεν ζήτησε συγγνώμη από τον Ενρίκε Πένια Νιέτο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της μεξικανικής προεδρίας Εδουάρδο Σάντσες.

    [05] Τρισδιάστατος ο ελέφαντας της Τήλου στο Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας

    Μια μοναδική έκθεση με θέμα «Elephas tiliensis.Νάνος και τρισδιάστατος», εγκαινιάζεται σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

    Πρόκειται για τον ελέφαντα της Τήλου, τον τελευταίο ελέφαντατης Ευρώπης, που έφτασε στο νησί κολυμπώντας από την Μικρά Ασία πριν από 45.000 χρόνια, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου.

    Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης είναι ότι οι μελετητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα δείγματα, να τα αντιγράψουν με αξονικούς τομογράφους και λέιζερ σκάνερ, να τα μετατρέψουν σε τρισδιάστατα μοντέλα, υπολογίζοντας τις σωστές διαστάσεις και έπειτα να τα τυπώσουν σε εκτυπωτές 3D. «Πρόκειται για μια καινοτόμο, σύγχρονη μεθοδολογία που μας επέτρεψε να πλησιάσουμε μια ιδανική μορφή του ελέφαντα της Τήλου και για πρώτη φορά να έχουμε έναν συναρμολογημένο τρισδιάστατο σκελετό, τον οποίο έχουμε στήσει», προσθέτει ο κ. Θεοδώρου. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά ένα εξαφανισμένο, πλέον, είδος σε τρισδιάστατη μορφή, αλλά και να πληροφορηθεί για τη μεθοδολογία των ανασκαφών, το πρωτότυπο υλικό από τις ανασκαφές, αλλά και να συγκρίνει την παλιά μεθοδολογία κατασκευής αντιγράφων των απολιθωμάτων με τη σύγχρονη μεθοδολογία που επιτρέπει κατασκευή κατοπτρικών δειγμάτων εκτύπωση υπό κλίμακα.

    Πότε και πώς εμφανίστηκε στην Τήλο ο ελέφαντας

    Ο διευθυντής του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου, υπογραμμίζει ότι «το πανεπιστήμιο κάνει ανασκαφές στην Τήλο από το 1971 μέχρι σήμερα. Έχουμε ένα σπήλαιο, το Χαρκαδιό, που ανακαλύφθηκε από τον καθηγητή Νικόλαο Συμεωνίδη. Αυτό το σπήλαιο φιλοξενεί ένα πλούσιο υλικό σχετικά με τους τηλιακούς ελέφαντες. Δώσαμε την ονομασία 'tiliensis' το 2007, επειδή εξαφανίστηκε στην Τήλο πριν από 3.500 χρόνια, ενώ έφθασε τουλάχιστον πριν από 45.000 χρόνια στην Τήλο».

    Όπως αναφέρεται μάλιστα σε σχετική εργασία, «το νέο είδος είναι γεωγραφικό, έζησε πλήρως απομονωμένο από κάθε άλλο ενδημικό ελέφαντα της Μεσογείου, είναι αρκετά πιο μεγαλόσωμο από τα μικρότερα είδη της Σικελίας και της Κύπρου, ενώ σύμφωνα με την μορφολογική μελέτη έχουν αποκαλυφθεί πολυάριθμες αλλαγές που αφορούν στο μετακρανιακό υλικό κι επιτρέπουν την περιγραφή ενός πολύ ευκίνητου ζώου, καλά προσαρμοσμένου στο νησιωτικό περιβάλλον, με πολύ καλές δυνατότητες κίνησης στο τραχύ έδαφος. Η εξαφάνιση του Elephas tiliensis είναι αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων περιβαλλοντικής πίεσης, που προκλήθηκε από τις κλιματικές αλλαγές, τη μείωση της έκτασης του νησιού εξαιτίας της ευστατικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας μετά το τελευταίο θερμοκρασιακό ελάχιστο, αλλά και της ηφαιστειότητας στην ευρύτερη περιοχή».

    Ο ελέφαντας της Τήλου έζησε στα τελευταία 50.000 χρόνια, υπολογίζεται ότι έφτανε περίπου το 1,5 μέτρο ζύγιζε περίπου 500 με 600 κιλά και είχε χρόνο ζωήςπου μάλλον ξεπερνούσε τα 40 με 50 χρόνια. Η έκθεση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ, ΘΑΛΗΣ ΜΙS 380135, σε συνεργασία του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή ΕΜΠ, Χριστόφορο Προβατίδη, και θα είναι ανοιχτή για το κοινό τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 13.30 μετά το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι και τις αρχές του 2017. «Στόχος μας είναι να μπορέσουμε τους προσεχείς μήνες να βρεθεί χρηματοδότηση, ώστε να πάει στον τελικό χώρο της, στο νέο κτίριο στην Τήλο», τονίζει ο κ. Θεοδώρου. Κύριος χρηματοδότης των ανασκαφών τα τελευταία 25 χρόνια υπήρξε το υπουργείο Αιγαίου. Παράλληλα, με τα εγκαίνια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί και η παράδοση του Μουσείου από τον απερχόμενο διευθυντή καθηγητή, Γεώργιο Θεοδώρου, στο νέο διευθυντή του Μουσείου, καθηγητή, Βασίλειο Καρακίτσιο.

    Τι είναι το Μουσείο παλαιοντολογίας

    Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας, ένα από τα πολλά μουσεία του Πανεπιστημίου ΑΘηνών ανήκει και στεγάζεται στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Διαθέτει πλούσιες συλλογές σπονδυλωτών και ασπόνδυλων ζώων, φυτικών απολιθωμάτων και άλλων παλαιοντολογικών ευρημάτων και γεωλογικών δειγμάτων, από τη χώρα μας και το εξωτερικό, οι οποίες διαρκώς εμπλουτίζονται. Διεξάγει επιστημονικές έρευνες καθώς και ανασκαφές σε όλη την επικράτεια. Είναι ανοικτό τι καθημερινές σε ημερήσια βάση για τα σχολεία και το κοινό με οργανωμένες επιστημονικές ενημερώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα σχολεία.

    Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στις χώρους με πλούσιες συλλογές με πολλές χιλιάδες δείγματα που καλύπτουν τον ελληνικό χώρο και με απολιθώματα που χρονολογούνται μέχρι και 300 εκ. έτη πριν.

    Το μουσείο συντηρείται με τα δικά του έσοδα από τα εισιτήρια των εκθέσεών του, ενώ αντιμετωπίζει έλλειψη προσωπικού.

    [06] Στ. Μάινας: Στις γερασμένες κοινωνίες μας η νεότητα αντιμετωπίζεται σαν... παιδική ασθένεια

    «Στις σαπισμένες και γερασμένες κοινωνίες μας, η νεότητα είναι σαν σύμπτωμα και τα χαρακτηριστικά της που, μεταξύ άλλων, ειναι το σφρίγος, η επαναστατικότητα και η ανυπακοή, αντιμετωπίζονται σαν παιδική ασθένεια που χρήζει θεραπείας», αναφέρει ο Στέλιος Μάινας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ορμώμενος από την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ. H παράσταση, η οποία έκανε πρεμιέρα τον Ιούλιο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, συνεχίζει τώρα την περιοδεία της σε φεστιβάλ της Αττικής.

    Κορυφαίο έργο της σύγχρονης δραματουργίας, η «Αντιγόνη» γράφτηκε από τον Ανούιγ κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στη Γαλλία, μεταφέροντας το άτομο και τον αγώνα του απέναντι σε ένα παντοδύναμο, γερασμένο, αυταρχικό κράτος, που καθιστά τη νιότη...θύμα του. «Ο Ανούιγ, εξαιρετικά επίκαιρος και σήμερα, βασιζόμενος στη τραγωδία του Σοφοκλή, ουσιαστικά ξαναγράφει τον μύθο, με τους πολιτικούς όρους μίας Ευρώπης που στενάζει κατω από τη γερμανική μπότα», σχολιάζει ο Στέλιος Μάινας, που κρατά τον ρόλο του Κρέοντα.

    «Ο Κρέων, ο κραταιός δηλαδή, δεν είναι ο άτεγκτος και απόλυτος μονάρχης μίας, ας πούμε, λατινοαμερικανικής χώρας, αλλά ο πρωθυπουργός μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής», συνεχίζει ο ηθοποιός. «Ειναι ο πολιτικός που στο γραφείο του ψάχνει επισταμένως τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, ακούει από τους συμβούλους του για την άνοδο της αντιπολίτευσης και βγάζει λόγους στο Κοινοβούλιο, που ισχυροποιούν τη θέση της κυβέρνησής του. Με δυο λόγια, ο Κρέων είναι η εικόνα του σύγχρονου πολιτικού άνδρα, με όλα τα χαρακτηριστικά του», προσθέτει ο ίδιος.

    «Η υπόθεση του έργου είναι ταυτόσημη με εκείνη της σοφόκλειας Αντιγόνης, όμως εδώ οι θεοί απουσιάζουν..."θορυβωδώς"», τονίζει ο Στέλιος Μάινας. Σε αντιδιαστολή με τη σοφόκλεια Αντιγόνη, «όπου διαπράττονται αλλεπάλληλες ύβρεις, και η ύβρις στην αρχαία τραγωδία απαιτεί πάντα την κάθαρση και η κάθαρση επιφέρει τη γνώση, στον Ανούιγ οι ήρωες ούτε μία φορά δεν επικαλούνται τον θεό, ή τους θεούς. Δεν αναφέρονται πουθενά, ούτε καν ως ύπαρξη. Εδώ, οι άνθρωποι λύνουν τις διάφορες τους μόνοι, χωρίς τη συμμετοχή ή έστω χωρίς την παρηγοριά της "άνωθεν βοήθειας". Ο άταφος νεκρός σαπίζει. Και, όπως γνωρίζουμε, η πιο ατιμωτική τιμωρία στην αρχαιότητα, ήταν να μείνεις άταφος».

    Η «Αντιγόνη» του Ανούιγ γράφεται το 1942 και ανεβαίνει μέσα στην Κατοχή, σε μία σκληρή για την ανθρωπότητα εποχή. Ήδη, από την πρεμιέρα του, το έργο συνδέθηκε με την Αντίσταση. Αρχικά, μάλιστα, απαγορεύτηκε, καθώς η σοφόκλεια ηρωίδα παρουσιαζόταν ως επικεφαλής επίθεσης κατά της φιλογερμανικής κυβέρνησης του Βισί.

    Όπως επισημαίνει ο Στέλιος Μάινας, το κείμενο του Γάλλου συγγγραφέα συναντάει με ευκολία τη σημερινή πραγματικότητα και επικαλείται ως πρόσφατο παράδειγμα την απόφαση της Τουρκίας για «νεκροταφείο προδοτών». «Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης εξήγγειλε τη δημιουργία ενός ξεχωριστού χώρου, όπου θα ταφούν οι φονευθέντες πραξικοπηματίες, για μη μολύνουν την πόλη και για να μπορεί ο κόσμος να τους καταριέται στην αιωνιότητα, περνώντας από το πρωτότυπο αυτό νεκροταφείο του μίσους», υπογραμμίζει. «Η ιστορία κάνει αενάως κύκλους και το πιο σοκαριστικό είναι πως οι άνθρωποι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας, ακόμα κι αν η ιστορία και γράφει, και υπενθυμίζει, και καταδικάζει. Αμετανόητοι, ξαναπέφτουμε στα σφάλματα του παρελθόντος, σαν να μην έγιναν ποτέ. Είναι βαθιά ανθρώπινη ανάγκη προφανώς, η ενδόμυχη τάση του ανθρώπου στην καταστροφή και την εξαφάνιση», συμπληρώνει ο ηθοποιός.

    Η νεαρή σκηνοθέτις Ελένη Ευθυμίου τοποθετεί τη δράση της παράστασης σε ένα σύγχρονο γηροκομείο, τονίζοντας τόσο την αντίθεση των ηλικιών, όσο και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του έργου. «Υπάρχουν στην εποχή μας Κρέοντες και Αντιγόνες;» ρωτάμε τον Στέλιο Μάινα. «Σήμερα, οι κοινωνίες υποβαστάζονται με μπαστούνι για να σταθούν όρθιες, σε ένα αφόρητα ζέον περιβάλλον που μυρίζει σήψη και στασιμότητα, όπου οι Κρέοντες έχουν γίνει το απόλυτο ζητούμενο. Στις φοβικές μας κοινωνίες, όπου η δαμόκλειος σπάθη της ανεργίας, της εξαθλίωσης και των χρεών καραδοκεί, δεν υπάρχει χώρος και μέλλον για τις Αντιγόνες που θα έρθουν. Ευτυχώς, όμως, οι Αντιγόνες, είναι εγγεγραμμένες στο ανθρώπινο γονιδίωμα και θα αναπαράγονται όσο υπάρχουν άνθρωποι, με την ίδια συχνότητα που οι κοινωνίες θα αναπαράγουν Κρέοντες, για να κρατηθεί αυτή η ισορροπία, η απαραίτητη για να συνεχίσει να υπάρχει το ανθρώπινο είδος.....», καταλήγει.

    Επόμενοι σταθμοί της παράστασης είναι το Θέατρο Βράχων του Βύρωνα στις 31 Αυγούστου, το Αμφιθέατρο Πολιτισμού και Αθλητικού Πάρκου της Νέας Μάκρης στις 6 Σεπτεμβρίου, το Θέατρο Πέτρας στις 7 Σεπτεμβρίου, το Κηποθέατρο Παπάγου στις 8 Σεπτεμβρίου και το Κατράκειο της Νίκαιας στις 11 Σεπτεμβρίου.

    [07] Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα (μικροβιακά) απολιθώματα στη Γη

    Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν στην περιοχή Ισούα της νοτοδυτικής Γροιλανδίας τα αρχαιότερα απολιθώματα ζωντανών οργανισμών (μικροβίων) στον κόσμο, τα οποία έχουν ηλικία περίπου 3,7 δισεκατομμυρίων ετών.

    Αν η χρονολόγηση είναι όντως σωστή - αν και δεν έχουν πεισθεί όλοι οι επιστήμονες περί αυτού- τότε τα απολιθώματα αυτά, τα αρχαιότερα της ζωής στον πλανήτη μας, έχουν ηλικία μεγαλύτερη κατά 220 εκατομμύρια χρόνια από αυτά που έως τώρα θεωρούνταν πιο παλαιά. Επιπλέον, ενισχύεται η πιθανότητα κάποτε να υπήρξαν μικροοργανισμοί και στον γειτονικό πλανήτη 'Αρη, ο οποίος τότε έμοιαζε αρκετά με τη Γη.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωλόγο 'Αλεν Νάτμαν του Πανεπιστημίου του Γουόλονγκονγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", ανακάλυψαν ιζηματογενείς στρωματόλιθους, δημιουργημένους από την απολίθωση διαδοχικών στρωμάτων μικροοργανισμών, με ύψος ενός έως τεσσάρων εκατοστών, που διατηρούνταν στο εσωτερικό πετρωμάτων.

    Τα απολιθώματα -που κάποτε αποτελούσαν μάλλον τμήμα ενός αρχαίου βυθού- ήλθαν πρόσφατα στο φως εξαιτίας της τήξης των πάγων στη Γροιλανδία λόγω της κλιματικής αλλαγής. Μια σειρά αναλύσεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω στρωματόλιθοι σχηματίσθηκαν από ζωντανούς θαλάσσιους μικροοργανισμούς. Η συγκεκριμένη περιοχή της Γροιλανδίας είναι διάσημη μεταξύ των γεωεπιστημόνων, επειδή εκεί διατηρείται το αρχαιότερο τμήμα της επιφάνειας του πλανήτη μας.

    Η ανακάλυψη συμβαδίζει με τις γενετικές αναλύσεις, που τοποθετούν την ανάδυση της ζωής στη Γη πριν από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια. Ο πλανήτης μας δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια και, αφού υπέστη άγριο βομβαρδισμό από αστεροειδείς, κάποια στιγμή έγινε πιο φιλόξενος για την ανάδυση της ζωής.

    Οι αρχαίοι στρωματόλιθοι, που περιέχουν δισεκατομμύρια απολιθωμένα βακτήρια, είναι σπάνιοι και οι πιο γνωστοί βρίσκονται στην Ακτή των Καρχαριών στη δυτική Αυστραλία. Εκεί ακριβώς είχαν βρεθεί τα θεωρούμενα έως σήμερα αρχαιότερα απολιθώματα, ηλικίας 3,48 δισεκατομμυρίων ετών. Τα αντίστοιχα της Γροιλανδίας εμφανίζουν αξιοσημείωτη ομοιότητα με τα αυστραλιανά. Οι επιστήμονες δεν βρήκαν τα ίδια τα αρχικά μικρόβια, αλλά μόνο τα ίχνη που αυτά άφησαν στους στρωματόλιθους.

    Όμως άλλοι ειδικοί, όπως ο γροιλανδικής καταγωγής καθηγητής γεωλογίας Μίνικ Ρόζινγκ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Δανίας, αμφισβητούν την χρονολόγηση των 3,7 δισ. ετών, θεψωρώντας ότι τα γροιλανδικά απολιθώματα είναι πολύ νεότερα (τέτοιες διαφωνίες είναι πολύ συνηθισμένες μεταξύ των γεωλόγων και των παλαιοντολόγων).

    [08] Το πολύ αλκοόλ μειώνει τη γονιμότητα των γυναικών

    Αν μια γυναίκα θέλει να κάνει παιδί, καλά θα κάνει να περιορίσει την κατανάλωση αλκοόλ, αν και δεν χρειάζεται κατ' ανάγκη να απέχει τελείως, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.

    Οι γυναίκες που πίνουν πάνω από 14 ποτά (μερίδες αλκοόλ) την εβδομάδα, δηλαδή κατά μέσο όρο τουλάχιστον δύο τη μέρα, έχουν κατά 18% μικρότερη πιθανότητα να μείνουν έγκυες. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε τουλάχιστον δύο μπουκάλια κρασί την εβδομάδα.

    Η κατανάλωση ενός έως επτά μερίδων αλκοόλ την εβδομάδα δεν φαίνεται να επηρεάζει καθόλου τη γυναικεία γονιμότητα, ενώ ούτε το είδος του αλκοολούχου ποτού (κρασί, μπίρα, βότκα κ.α.) παίζει ρόλο. Όμως οι ερευνητές συνέστησαν στις γυναίκες να μην κάνουν περιστασιακές κραιπάλες με αλκοόλ, έστω και αραιά, γιατί αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο της περιόδου τους.

    Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Έλεν Μίκελσεν του Τμήματος Κλινικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ώρχους, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 6.120 γυναίκες ηλικίας 21 έως 45 ετών για διάστημα εννέα ετών. Από αυτές, οι 4.210 έμειναν έγκυες, ενώ μόνο το 1,2% των γυναικών έπιναν πάνω από 14 ποτά εβδομαδιαίως.

    Η μελέτη δεν έλαβε υπόψη της την κατανάλωση αλκοόλ από τους συντρόφους των γυναικών, κάτι που είναι γνωστό ότι επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος. Αν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες να πιάσει παιδί, οι ειδικοί συστήνουν να περιορίσουν και οι δύο δραστικά το αλκοόλ. Επίσης, το έμβρυο είναι άκρως ευάλωτο στο αλκοόλ κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

    Στις ανεπτυγμένες χώρες περίπου ένα στα τέσσερα ζευγάρια (24%) αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι αδυνατούν να κάνουν παιδί μετά από προσπάθειες τουλάχιστον ενός έτους.

    [09] «Δεν βρήκαμε εξωγήινους» λένε τώρα οι Ρώσοι αστρονόμοι

    Οι φίλοι των εξωγήινων θα πρέπει να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή, καθώς το σήμα που «έπιασε» ένα ρωσικό ραδιοτηλεσκόπιο και προκάλεσε μεγάλη έξαψη διεθνώς τις τελευταίες μέρες, φαίνεται πώς έχει γήινη προέλευση, όπως παραδέχθηκαν επίσημα οι ίδιοι οι Ρώσοι αστρονόμοι.

    Το σήμα, με υποτιθέμενη προέλευση από την περιοχή του άστρου HD 164595 σε απόσταση 94 ετών φωτός από τη Γη, είχε ανιχνευθεί πέρυσι τον Μάιο από το γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο RATAN-600 στον Καύκασο, αλλά έγινε μόλις προ ημερών γνωστό στην υπόλοιπη διεθνή κοινότητα. Τα τηλεσκόπια των αμερικανικών προγραμμάτων αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης SETI και Breakthrough, που πυρετωδώς «χτένισαν» τη συγκεκριμένη περιοχή του ουρανού τις τελευταίες μέρες, απέτυχαν να «πιάσουν» οτιδήποτε.

    Τώρα, η αστρονόμος Γιούλια Σοτνίκοβα του Ειδικού Αστροφυσικού Παρατηρητηρίου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών ανακοίνωσε ότι «η επεξεργασία και η ανάλυση του σήματος αποκάλυψε ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτό έχει γήινη προέλευση». Πρόσθεσε επίσης πως «μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα ότι κανένα εξωγήινο σήμα δεν έχει ακόμα ανιχνευθεί».

    Το επίμαχο ραδιοσήμα, με μήκος κύματος 2,7 εκατοστών, είναι πιθανό να προήλθε από ρωσικό στρατιωτικό δορυφόρο, κάτι που είχε συμβεί και κατά τη σοβιετική εποχή, όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS o Αλεξάντερ Ιπάτοφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, σύμφωνα με το Space.com.

    Και άλλο «μπαλέτο» εξωπλανητών

    Αστρονόμοι στις ΗΠΑ ανακάλυψαν τρεις γιγάντιους εξωπλανήτες γύρω από ένα διπλό αστρικό σύστημα. Πρόκειται για δύο «δίδυμα» άστρα που μοιάζουν πολύ με τον Ήλιο μας. Οι δύο πλανήτες περιφέρονται γύρω από το ένα άστρο (HD 133131A) και ο τρίτος πλανήτης γύρω από το δεύτερο άστρο (HD 133131B), σε ένα πολύπλοκο «μπαλέτο».

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Γιοχάνα Τέσκε του Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας "The Astronomical Journal", πραγματοποίησαν την ανακάλυψη με τα Μαγγελανικά Τηλεσκόπια στο Αστεροσκοπείο Λας Καμπάνας στη Χιλή.

    Οι τρεις εξωπλανήτες είναι περίπου διπλάσιοι από τον Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Τα δύο άστρα απέχουν μεταξύ τους μόνο 360 αστρονομικές μονάδες (μια τέτοια μονάδα ισοδυναμεί με την απόσταση Γης-Ήλιου). Η μικρότερη απόσταση μεταξύ άστρων σε διπλό αστρικό σύστημα με εξωπλανήτες, που είχε βρεθεί μέχρι σήμερα, ήταν 1.000 αστρονομικές μονάδες.

    [10] Ισπανία: Νέες εκλογές ή προοδευτική κυβέρνηση;

    Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχασε, όπως ήταν αναμενόμενο, την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει επαρκή υποστήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η χώρα οδεύει προς τη διεξαγωγή τρίτων βουλευτικών εκλογών μέσα σε ένα έτος. Αν δεν βρεθεί κάποια λύση μέσα στους επόμενους δύο μήνες το κοινοβούλιο θα διαλυθεί αυτομάτως στις 31 Οκτωβρίου και θα προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν πιθανότατα ανήμερα τα Χριστούγεννα.

    Ο Ραχόι, ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) εξασφάλισε 170 ψήφους στο 350μελές κοινοβούλιο, έξι λιγότερες απ' όσες χρειαζόταν προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

    Το κεντρώο, φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos και ένα μικρό τοπικό κόμμα των Καναρίων Νήσων του παρείχαν την ψήφο τους, όμως οι Σοσιαλιστές (PSOE), η αριστερή συμμαχία Unidos Podemos και τα τοπικά κόμματα της Χώρας των Βάσκων και της Καταλονίας τον καταψήφισαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 September 2016 - 8:32:44 UTC